Чому я заснував KavunUA?

У 2021 році, за 1 місяць до того, як розпочалася війна, я виїхав з України в подорож, яка затягнулася аж на 1,5 року. За цей час я хотів зробити свій внесок у перемогу України. Я не військовий, не хакер і навіть не громадський діяч, але я бізнесмен. Я знав, що не можу зробити значущий внесок у перемогу України, але я можу відновлювати її економіку в післявоєнний період.

«Як зробити так, щоб Україна стала країною з топовою економікою після закінчення війни?» — цим питанням я задавався, і відповіддю на нього став KavunUA.

Україні потрібні лідери та інноватори

У післявоєнний період Україна зіткнеться з багатьма викликами, на вирішення яких будуть спрямовані чималі кошти. Люди працюватимуть, натхненні перемогою, а бізнес отримає можливість змінити країну на краще для цілих поколінь. Та щоб досягти цього, нам потрібні лідери та інноватори. Поза сумнівом, інновацій потребуватимуть нерухомість, транспорт і логістика, але найефективнішим паливом, яке живитиме майбутню українську економіку, є ІТ.

Я працюю в українському ІТ з 2018 року. Я знаю український ІТ-ринок зсередини і відчуваю брак лідерів та інноваторів. Український ринок сам по собі дуже малий, і створювати будь-який продукт для нього на українському ІТ-ринку не рентабельно, є лише кілька людей, які готові платити за послуги в Інтернеті. Більшість зусиль у сфері ІТ в Україні зосереджені на аутсорсингу та аутстафінгу, і я вважаю це важливою проблемою.

Коли ти навчаєшся в ІТ-коледжі, твій очевидний шлях в українському ІТ — знайти роботу в компанії, вирости до старшого інженера, і щороку подорожувати в нову країну та насолоджуватися життям. На моє бачення, безумовно, вплинула інформаційна бульбашка, в якій я виріс, але це шлях більшості, який я хочу змінити.

Це шлях низьких амбіцій. Це шлях, який говорить, що ти не можеш досягти великих успіхів, бо твої батьки не володіють бізнесом і не є кумами президента. Це шлях, який популярний у соціалістичних країнах, але абсолютно неприйнятний у капіталістичних країнах що швидко розвиваються, таких як США.

Від продажу таланту до його реалізації

Після 2 років роботи в ІТ я зрозумів, що не хочу працювати в компанії, в якій не маю власної частки. Лише тому, що я дуже серйозно ставлюся до того, над чим працюю. Я витрачаю найкращі роки свого життя, щоб побудувати те, що, сподіваюся, допоможе мільйонам людей, і я хочу, щоб мене цінували за цю ідею, коли компанія досягне висот.

Більшість ІТ-перлів в Україні працюють як підрядники. Вони не отримують винагороду у вигляді акцій. Підрядникам добре платять за роботу, яку вони виконують, і здебільшого вони є тіньовими геніями, що стоять за найбільшими стартапами, такими як Airbnb та Lift. Великі, вже сформовані компанії не віддадуть свої частки так легко, особливо офшорним розробникам, які можуть легко купити їх за готівку. Єдиний спосіб отримати ласий шматочок — націлитися на дрібні стартапи, які ще тільки починають свій шлях.

Індія мала похмуре минуле з дуже густою верствою бідних жителів, яких експлуатувала Великобританія. Ця країна починала з дуже низьких щаблів, але стратегія, яку вона використала для свого економічного зростання, просто вражає. За 30 років з однієї з найбідніших країн світу Індія перетворилася на одну з найбільш заможних.

Для цього індійський уряд зробив 3 простих кроки:

Так! Обов’язковому вивченню англійської

Так! IT технологіям

Так! Популяризації стартапів

Ця стратегія настільки ефективна і проста, що африканські країни, такі як Уганда, також почали її застосовувати. Зараз понад 50% населення Індії розмовляють англійською, і кожен з них мріє про запуск стартапу. Кожен другий стартап, з яким я мав справу, має засновника, співзасновника або працівника з Індії, і Індія зараз є другим за величиною стартап-хабом у світі.

Україна пропустила перший крок і зараз перебуває на другому. Всі думають, що ІТ — це модно, але здебільшого тому, що за це платять хороші гроші, а не тому, що це відкриває можливості для запуску стартапів, тому до 3-го етапу нам ще веслувати. Коли всі налаштують свої телефони на англійську мову, вплив західного інтернету змусить Україну досягти етапу 3, і тоді ІТ стане рушійною силою інновацій. Цей процес відбуватиметься самостійно, але займе десятки років. Я хочу дожити до того моменту коли українська економіка підніметься до висот, і саме тому в мене є план, як полегшити цей перехід.

Як KavunUA творить з України столицю стартапів

«Щоб змусити когось щось робити, потрібно зробити це чимось привабливим». Отже, завдання KavunUA — зробити англійську мову та стартапи привабливими для широкого загалу в Україні. Наразі KavunUA працює як маркетплейс для фрілансерів, оскільки в Україні відбуваються масові скорочення, і будь-яка вакансія матиме попит. Оскільки KavunUA з’єднує фрілансерів безпосередньо з клієнтами, заробітна плата тут приблизно на 50% вища. Але є один нюанс — потрібно дуже добре володіти англійською мовою.

Бути фрілансером привабливо, тому що це дає вам роботу, гнучкість і високу зарплату. Щоб стати фрілансером, вам потрібно знати англійську. І щоб зробити англійську для вас привабливою, я спочатку роблю фріланс привабливим. Я активно пишу блоги, розповідаю людям про свою історію, ініціюю нові проекти, витрачаю тисячі доларів на позиціонування України як столиці фрілансу на ринку США, щоб привернути більше клієнтів.

Ще одна частина — це стартапи. KavunUA — це орієнтована на стартапи фріланс-платформа. Ми працюємо виключно зі стартапами, і навіть наша бізнес-модель унікально розроблена для цього. Найбільшою перешкодою для стартапів є пошук довгострокових кофаундерів та співробітників. Використання фріланс-платформ — це велике «ні» для них, оскільки умови використання не дозволяють фрілансерам і клієнтам укладати довгострокові прямі контракти, особливо з вже розпланованим бюджетом. Я прибрав це правило з правил користування KavunUA і зробив довгострокові відносини частиною платформи.

Якщо клієнт зацікавлений залучити фрілансера в якості бізнес-партнера, співробітника або кофаундера, він може зробити це в будь-який момент. Щоб зробити цю систему надійною та запобігти шахрайству, KavunUA все одно буде стягувати комісію за наступний рік безпосередньої роботи. Таким чином, KavunUA працює за унікальною подвійною бізнес-моделлю, яка знаходиться між ринком фрілансу та агентством з працевлаштування.

Це робить KavunUA ідеальним місцем для пошуку талантів для засновників стартапів на ранніх стадіях. Працюючи з цими засновниками, українські фахівці будуватимуть відносини та здобуватимуть авторитет в індустрії. Вони також дізнаються, як бути засновником, як впроваджувати інновації та як створити продукт, яким користуватимуться мільйони людей. Механізм обміну знаннями, який раніше був практично недоступний для українських розробників, тепер став відкритим для широкого загалу.

Спілкування з американськими засновниками та можливість спостерігати за їхнім успіхом зробить стартапи привабливими.

Підсумки

KavunUA — це стартап з бізнес-моделлю, в якій людям потрібно побачити той потенціал. І коли ця бізнес-модель покаже себе, то в найближчі 10 років ми побачимо, як Україна стане новою стартап-столицею світу. Для того, щоб створити ажіотаж навколо стартапів, потрібна лише 1 реальна історія успіху, лише 1 український засновник має стати мільярдером, щоб зробити траєкторію стартапів привабливою. Тому не маю жодного сумніву, що таких історій в нас ще багато попереду.

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кстати для справки, «кавун» — не исконно украинское слово, а заимствованное тюркское, и означает дыню. А не арбуз, тут всё напутали. Так что может возникнуть не совсем правильное трактование прямо с лендинга.

Копай глибше і не пропаганду мову ворога

гАрбуз перське слово що значить те саме
У нас ближче до європи чи турків може

Жувачка бомбібом колись була
Дійсно смак дині атнаписано було кавун аромалі

А англійській мові є мелон(ще каниалупа) і ватер мелон (кавун)

В этом нет ничего удивительного, поскольку что пратюркский, что персидский, что все ближневосточные имеют одни и те же корни ещё со времён Месопотамии. И опять всё напутали, арбуз — это карпуз, а тыква — это кабак. Информация 100%.

KavunUA — це стартап з бізнес-моделлю, в якій людям потрібно побачити той потенціал

— what?)
Вот он, реннесанс Украины таки случился, кавунЮа, заверните два

почему все пості на доу от украинских «СЕО» такие кринжовіе?

Бо це «джуни» СЕО тут пишуть.
Як доросте до сіньора СЕО то його статті будуть в форбсі)

Скоріш просто джуни. До речі, запостив тачку на продаж у ФБ, думаю додати собі в тайтл Founder of the E-Commerce Automotive Company

А я полицю повісив учора. Радий тебе вітати у бізнес клубі, я Founder of the Construction Company Startup

джун CEO це як мінімум ступінь MBA у Стенфорді.

Лол, тоді хто всі українські СЕО насправді?

Джун СЕО це СЕО з малим досвідом)

Я працюю в українському ІТ з 2018 року. Я знаю український ІТ-ринок зсередини і відчуваю брак лідерів та інноваторів

ornul vgolosinu

О, а за посиланням kavun.org.ua/home дійсно є якась платформа, на якій аж 5 користувачів.
Мені цікавий один момент — там є знайомий мені лого techstars_ чи дійсно ви у тому акселераторі? Дуже цікавий досвід. От такі історії треба писати
P.s MVP in 24 hours дійсно цікава ідея — такий собі хакатон із гарантованною винагородою.

Це просто якийсь крінж, чи може топік щоб мама пишалась ним.

Owner
Kavun.ua · Self-employed
Oct 2022 — Present · 1 yr 1 mo
This site can’t be reached
Check if there is a typo in kavun.ua.

kavun.org.ua ще накопали де навіть не лендінг, а тупо статична заглушка.

kavun.org.ua/i-am-a-senior-now-what

Та норм все, чувак стартує свою шлюпку)
Що тут крінжового.

ІМХО, коли ринок знову стане як в 2021 (а так буде бо все циклічно), то воно норм вистрілить

Не тільки там крінж.
Навіть там де автор типу СТО, та вже стартап заробляє багато грошей на ставках на спорт.
scrimmage.co
Листаємо, гарний дизайн і там де треба лишити контактні данні .... якись крінж в вигляді ембедед сервісу з рекламою typeform. Це шо, не було грошей прибрати рекламу, чи задизайнити одну єдину форму? Цеж бомж солюшин рівня студент не вміє кодити, вліпив рекламу конструктора собі на сайт.

Для тих у кого бракує часу, коротко від чатгпт сама суть :перзасновник Кавун за допомогою чатгпт, розповідає про свої мотивації створення цього бізнесу та про те, як він хоче допомогти відновити економіку України після війни. Він також обговорює проблеми українського ІТ-ринку та необхідність лідерства та інновацій для розвитку країни

По приколу вбив один розділ у чат і він зізнався що це його робота :-)

Наразі KavunUA працює як маркетплейс для фрілансерів

Де маркетплейс? Знайшов тільки профіль на Upwork із тільки одним виконаним завданням.

Де маркетплейс?

Fake It till you Make It. Завжди так роблю

Тільки от користувачі або потенційні інвестори хочуть завжди щось помацати навіть якщо воно криве та взагалі не працює. Зазвичай навіть відео презентації із інтерфейсом достатньо.
А якщо ти робиш такі гучні заяви то вони захочуть ще побачити реальних користувачів.
Як CTO ти повинен бути в курсі таких речей.

Та який там маркет плейс
Пишіть мені, наповнюйте базу

Ми вам передзвонимо ©

Як я розумію kavun.org.ua це лише лендінг.
В мене є дуже простий проєкт\заготовка, який моделює BL фріланц біржі: fraplat.com/...​jupiter/FreelanceResponse
Три ролі, кастомери, девелопери, адміни. Створення задач,
два тендерних типу між виконавцями.
Чат між замовником-виконавцем, рейтинги замовників та виконавців тощо.
Бізнесс логіка може перероблятися під будь які потреби дуже швидко, не вистачає лише на неї натягнути дизайн. Якщо цікаво, та хочете перейти від лендінг до реально працюючого проєкту в стислі терміни — пишіть learn.fractal [sbk] gmail.com

Схожі ідеї та проєкти зявляються час від часу,
dou.ua/forums/topic/43440
але фаундери чомусь не доходять далі лендінгів.
Тож в цьому я можу допомогти.

А чи не простіше на всяких Джумлах-Вордпресах стартанути — купити тему і алга?

Залежить від ТЗ. Якщо ваше ТЗ підпадає під готові вже існуючі шаблони, та ви знаєте що суттєвого півоту не буде, то будь який з існуючих конструкторів підійде.
Якщо ви маєте щось не стандартне та хочете:
1. Бути не обмеженими в вимогах та дизайну. Збирай хоч доу, хоч казіно, хоч фріланц біржу, хоч кінотеатр, хоч сайт сканнер
2. Імплементувати свої вимоги значно швидше ніж на Джумлах-Вордпресах. Той же FreelanceResponse незважаючи на солідний список функціональності, має всього 430 рядків коду. Чистого, функціонального, конфігурованого, а не boiler plate.
github.com/...​nceResponseApplication.cs
3. Ваш код має вже в першій версії швидко працювати, та бути готовим бути протюненим на великі навантаження.
Тоді вибору особливо немає, треба брати ФП, та економити час та гроші.

Для цього індійський уряд зробив 3 простих кроки:

Так! Обов’язковому вивченню англійської

Зараз понад 50% населення Індії розмовляють англійською

Так ось воно чо Міхалич. Всі думали що Індія розмовляє англійською, тому що 100 років була фактично колонією Англії, як Україна знає рос бо була колонією раші, а то все томущо уряд ІТ стартапи почав клепати.

Автор, ти веселий, пиши ще.
Але наступного разу почекай до пятниці.

Я знаю український ІТ-ринок зсередини і відчуваю брак лідерів та інноваторів.
Це робить KavunUA ідеальним місцем для пошуку талантів для засновників стартапів на ранніх стадіях.
На моє бачення, безумовно, вплинула інформаційна бульбашка, в якій я виріс, але це шлях більшості, який я хочу змінити.

Якщо хтось знайшов щось корисне у цьому тексті то дайте знати

Написано аж занадто амбітно/самоствердно

В дусі що до того прям стратапів не було.
І люди не знали про них..
І знайти кофаундера не можна було..
Короче сірі убогі часи..
А всі ті сотні укр стартапів то примари

І от зараз (років через 10) от вже точно світлі часи настануть як тіки кавунУа стане единорожкою — бо ще одна фріланс біржа запустится і осяе своїм промінням нам всім шлях =)

Краще б продукт показали.
В мене є думка що майданчик для пошуку фрілансерів/кофаундерів — то не саме головне в укр стартапо будуванні )
і навіть форум доу — вже є вашим конкурентом

Але все рівно успіхів!
Пару півотів і все политить =)

Підписатись на коментарі