Як скласти IELTS, якщо нема часу на підготовку
Привіт! Мене звати Саша, я багато років працюю в маркетингу, не маючи маркетингової освіти. Зараз я живу в Англії, і вирішила вступити тут в університет, щоб нарешті здобути ступінь. Але для цього було потрібно скласти IELTS Academic на 6,5 балів. В мене було 2,5 тижні на підготовку, яка виявилася успішною. Тож ділюся з вами набутими знаннями.
Коротко про IELTS
IELTS — це міжнародна система тестування з англійської мови. Саме вона показує, наскільки добре ви опанували мову. Існує два варіанти екзамену — General та Academic. Перший потрібно здавати для отримання імміграційних документів. Другий — для навчання в англомовній країні.
Складати екзамен можна офлайн або онлайн. Сам тест складається з 4 частин, традиційно: читання, письмо, слухання та говоріння.
Здаєте все це в один день, а потім чекаєте рівно 13 днів (якщо офлайн, та
Як проходить сам екзамен
На екзамені все дуже серйозно. Обовʼязково беріть всі документи. Я от забула паспорт, і мені просто пощастило, що я живу неподалік і встигла зʼїздити за ним. Важливо взяти саме той документ, з яким ви реєструвалися на тест.
Не дозволяють нічого додаткового — сумку, верхній одяг забирають. За списування чи підказки можуть закенселити назавжди без можливості перездачі.
На кожен етап відведена відповідна кількість часу. Викладачі, які присутні в кімнаті, пишуть на дошці, скільки залишилося часу. Це дуже допомагає правильно розподілити увагу та зусилля.
Спочатку йде читання, потім слухання, письмо. Після цього — перерва. А далі говоріння. В кінці я трохи розкажу, як в мене проходив кожен етап.
Трохи про мій рівень знання
Буде чесним сказати, що англійську я вчу майже все своє життя. В мене була чудова репетиторка ще в шкільні часи. Ми виписували газету Digest, писали величезні есеї на найрізноманітніші теми, перекладала пісні та й взагалі готували мене до здачі TOEFL і вступу на факультет іноземних мов.
Але з цим не склалося, я передумала, і в універі рік походила на додаткові, пропускаючи заняття і не виконуючи домашку, ну а далі як в усіх — не до того було.
Повернулася до навчання я вже під час роботи, ходила перманентно на якісь курси, займалася в онлайн-школах. За всіма тестами в мене був міцний Upper intermediate, а іноді навіть на Advanced щось здавала.
Я читаю художку англійською майже вільно. Щось з нон-фікшну — вже значно важче. Можу поспілкуватися зі співробітниками аеропорту чи спитати дорогу у незнайомців на вулиці закордоном.
Втім нормального щоденного спілкування англійською я ніколи не мала і не маю досі. Тому тест для мене був викликом, і я розуміла, що треба готуватися.
Як я готувалася до IELTS
Перший тиждень я прокрастинувала. Бо думала, що здам і так. Але потім хлопець запропонував все ж спробувати зазирнути хоча б в приклади тестів. Я зазирнула і злякалася. Все виявилося не таким простим.
- Перше, що я зробила (і це була б помилка, якби спрацювало) — написала тьюторам з мовної школи. Але два рази моя викладачка не прийшла на заняття, і я їм відмовила. Це мене врятувало, бо в мовних шкіл свої програми, і я не впевнена, що вони б підготували мене саме до IELTS.
- Тому потім я пішла на спеціальний сайт: rtiac.ieltspractice.com
Це офіційні курси від British Council. Там є і окремі вправи з усіх 4 частин тесту, і симулятори тестів. До того ж до кожної вправи та кожного етапу там є підказки і пояснення, як правильно відповідати. Наприклад, вони радять, як встигнути прочитати весь текст, як шукати відповідь на конкретні питання. Ну і звісно, підсвічують та пояснюють ваші помилки.
Я купила одразу преміумакаунт (близько 70 фунтів), і майже щодня проходила вправи.
- Зробила упор на рідінг. І це мені дуже допомогло. Бо я зрозуміла логіку питань та відповідей.
- Потім трохи потренувалася в слуханні. Зрозуміла, як краще поводитися на екзамені.
- Для письма там також є чудові вправи, які допомагають зрозуміти, що на вас чекає.
- Спікінг не тренувала взагалі, не робила нічого.
Але це ще не все.
- Знайшла ще один офігенний сайт. На ньому я читала про есеї, як їх писати, як правильно відповідати на питання, які слова використовувати. Там купа інфи — вся структурована і корисна.
- Виписала собі по 10 слів-синонімів до слів: good, bad, big, small, happy. А також вставні слова типу firstly, in addition, however. Роздрукувала і прописувала та читала їх.
- Читала книгу англійською. Ще трохи намагалася спілкуватися вдома англійською, але швидко забувала про те 🙂
Як пройшов день тесту
Як я вже казала, я забула паспорт. Це трохи збило мене з настрою. Варто сказати, що хвилювалася я кошмарно. Не одна сесія з терапевтом була присвячена екзамену. Сама не знаю, чого мене так розібрало, але я переживала кожною клітиною всі два тижні до здачі екзамену.
Тому перша частина в мене була трохи збита, я забігла в аудиторію, коли вже почали розказувати правила.
На рідінгу я дуже уважно і спокійно прочитала текст. Він виявився не таким вже складним. Розрахувала час, відповіла на першу частину. Потім на другу. Ідеально встигла все, навіть щось виправити.
Слухання — оце було важко мені. Перші три слова я вписала, четверте взагалі не почула (а там без повторів, лише один шанс). Далі були питання все важче, зосередитися треба по максимуму.
Письмо. Дуже важливо зрозуміти, що екзаменаторів хвилює не ваша особиста думка на тему, а ваше вміння виражати думки англійською. Пишіть, що в голову прийде, аби правильно. Головне, памʼятайте: спочатку просто повторюєте те ж саме, що в завданні, але іншими словами. Потім фром ван хенд, фром зе азе, ін конклюжн і крапка. Про це багато написано на цьому сайті.
Щодо говоріння. Воно настало якось зненацька, і почалося просто як розмова двох незнайомців. Питали що я роблю в житті, як проводжу час. Потім екзаменатор просто спитав: «А давайте поговорим про диких тварин?» Це було дуже смішно і неочікувано. Потім я розказала йому про дачу своїх батьків, шашлики і своїх дітей на питання про те, в яку країну я хочу поїхати на відпочинок.
Все це зайняло часу з 8:30 до 15:00.
А далі були два тижні кошмарного очікування.
Що по результатах
Я здала на 6,5 (мені саме стільки було потрібно). Набрала по 6.0 за слухання, по 6.5 за письмо і читання та 7 за говоріння.
Цікаво, що під час підготовки на симуляторі я більше ніж 5,5 не набирала жодного разу (щоправда, і часу я витрачала не по 40 хвилин, як на тесті, а по 15, бо нетерпляча).
Тепер мене прийняли в універ, але про це розкажу іншим разом.
Головний висновок — готуватися до IELTS потрібно ОБОВʼЯЗКОВО. Навіть якщо вам здається, що ви чудово знаєте англійську, тут ще треба розумітися на логіці питань та відповідей. Наприклад, одним з питанням в блоку рідінгу може бути щось накшталт вибрати, в якому абзаці говорять про ті чи інші речі (а там в усіх абзацах про це говорять, а вибрати треба саме конкретну якусь штуку, про яку питають). Або можуть на спікінгу не просто запитати про почуте, а ще й якісь висновки з почутого зробити і тоді вже відповісти.
Я вам дуже раджу зайти на сайти, посилання на які я дала, та спробувати «погратися» хоча б безкоштовною версією.
Я дуже радію, що склала екзамен, і що десь ще якісь англійці дізналися, що ми в Україні розумні та сучасні, знаємо мови не гірше за інших. І як вони кажуть: «Не бійтеся помилятися. Ми от українську не знаємо зовсім, а ви он які!»
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівніяк)
«Буде чесним сказати, що англійську я вчу майже все своє життя»
Як всюди: щоб отримати сертифікат, треба мати навичку здавати екзамен на цей сертифікат, а не розбиратись в темі.
Не зовсім погоджуюся. Все ж таки, цей тест англійською, і він показує, наскільки ви його розумієте.
Просто екзамен зазвичай оцінює якість виконання нетипових завдань. І, хоча, корреляція є, але, щоб здати екзамен, важливіше не добре знати англійську, а готуватись саме до завдань цього екзамену. I.e. той, хто б готувався з півроку саме до IELTS, отримав би вищі бали за того хто добре знає мову, але готувався 2 тижні, хоча знання першого були б поверхневими і корисними тільки при проходженні тестування.
І таке зараз всюди: будь-які сертифікації, і навіть живі співбесіди люди все ще проводять так, що для результатів важливіше навик співбесід, аніж знання і досвід в сфері.
Скоріше, на додачу до навичок у темі, треба мати (AND) навички екзаменування на цей сертифікат. Навпаки (OR) — нічого не вийде.
Зараз повно сертифікованих «експертів», які окрім як відповідати на тести нічого не вміють. І то вже забули, бо давно було.
Без знань інсайтів, перевірити ваше твердження складно. От сабж — іспит IELTS academy, виступає у ролі фільтра, що б викладачі згодом не дивувались, що студент наче і знає предмет, але розказати про нього не може. Чи відомо щось про скарги викладачів на студентів, що «понакупляли academy-сертифікатів, але ж їх навчати неможливо»? Чи все усіх влаштовує? Якщо влаштовує, то і проблем ніяких, і значить система виконує свої фільтраційні функції, і не важливо, що екзамен не ідеальний
Ага, та ж фігня, на підготовку було 3 тижні. Треба знати нюанси того, що вони питають. На 8 здав, бо всю ніч напередодні куролесив по барах з друзями.
Тому розмовляв не дуже :)