Шукаю військових IT спеціалістів, які повернулися з війни

Бачив декілька тем, де ті, хто повертається з війни і були в IT — мають деякі (трохи більші ніж ті, хто не був) проблеми з працевлаштуванням. Зараз доволі важко знайти роботу але в нас іноді з’являються вакансії у клієнтів. І тут питання більше, мабуть, до рекрутерів, чи є група, форум чи хоч щось щоб знайти/об’єднати і допомогти в працевлаштуванні хлопцям і дівчатам, які повернулися і мають бажання знов працювати в сфері? За будь яку інфу буду вдячний.

P.S. абсолютно нема гарантії, що людина пройде на позицію, але розглядати в першу чергу таких кандидатів — це і є моя задача. Нажаль, в резюме про військовий досвід не дуже пишуть, по зрозумілим причинам...

Update: DOU додав можливість поставити відмітку «служив(-ла) в Силах оборони України» в профілю.

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Перечитал комменты, при всём уважении к благим намерениям топикстартера, эта галочка может быть полезна самим ветеранам только после прохождения интервью на равне с другими кандидатами для добровольной помощи, выплачиваемых самой компанией ветерану.

До прохождения интервью галочка может сослужить плохую службу ветерану негативно повлияв на суждение людей принимающих решение о сотрудничестве с подрядчиком либо найме в штат.

Цікаво а чи будуть якісь галочки для тих , хто відмовився взяти зброю і відсидів 3 роки?

На яку адресу відправляти CV?

Цікавий месседж, а як вирішувати проблему псевдо ветеранів? На співбесіді будуть питати за документи про службу? Якщо так, то як вирішувати питання із доволі довгим оформленням документів від держави? Бачив кейс коли це більше півроку займає і наскільки я зрозумів, ситуація краще не стає.

Мені здається, що починати треба с трохи іншого, якщо хочете допомогти, то першу чергу було б корисно підіймати, а ще краще сприяти покращенню ситуації із реабілітацією та соціалізацією колишніх військових. В першу чергу налагодити процес повернення їх до нормального життя, а потім вже до роботи.

Це моя думка — можу помилятися.

питання із доволі довгим оформленням документів від держави

З 25.02.2022 на службі і до сих пір ані військового квитка, ані посвідчення учасника бойових дій не видали.

налагодити процес повернення їх до нормального життя, а потім вже до роботи

1. Нормальне життя для пересічного неможливе без роботи.
2. Багато проблем, типу пияцтва або станів на межі депресії виникає з причини не зайнятості якоюсь соціально значущою справою.
3. Хто працював в IT до повномасштабної війни або до участі ще в АТО/ООС, для тих людей молодий кураж айтішечки буде кращою альтернативою напівсовковій заскорузлості казарм та окопів. З точки зору морального стану ветеранів.

Це трохи дивно, теж з 25.02.2022 на службі, УБД досі нема, але квиток дали зразу після прибуття в сектор. Ви були в секторі?)

3. Хто працював в IT до повномасштабної війни або до участі ще в АТО/ООС, для тих людей молодий кураж айтішечки буде кращою альтернативою напівсовковій заскорузлості казарм та окопів. З точки зору морального стану ветеранів.

ага, особливо слухати на small talk-ах на роботі як колега відводив дитину в школу і ледь не попався на патруль ТЦК, довелось ’городами’ обходити, або давайте може спробуємось зібратись на якийсь тімбілдінг, все-таки більше року команда разом працює, але А. в Франківську, а В. в Тернополі, і хоч це пару годин їхати до нас, але вони приїхати не зможуть, бо можливі перевірки на вʼїздах...
моральний стан бустане просто-таки неймовірно

Ну я так само з 2014 міг йти в АТО з фізичної точки зору, але не йшов з точки зору свого розвитку.
Охороною в атб/водієм траку після демобілізації йти не хотілося, але перспектива без досвіду/навичок у вчорашнього студента, який жив тоді в «райцентрє бєдном» © була саме такою, тому я здобував їх своїм шляхом, будучи вдень на роботі «слєсарєм-пєкарєм», а по вечорам навчався та практикувався в якості хоббі.
Зараз я бачу молодь, яка воює з тих років, і це — або алкоголізм, або робота на мінімалку в роки, коли ще демобілізували, та/або робота на посадах, де дуже інтелекту не треба. Я не хотів таких перспектив для себе в ті роки.
І зараз для мене на перших місцях стоїть питання деградації тут. Я пам’ятаю, що в часи АТО були новини, де розповідали про курси та взагалі навчальні проекти для діючих військових. Але на власні очі зараз тут такого не бачу.
В кожного свої причини йти або не йти, так само як і тут кожен воює за якусь свою Україну — типу тих, хто дивиться тут орківські серіали/фільми, слухає блатняк та на командирській посаді каже: «ну вбило і вбило, це війна».

Які можуть бути причини йти або не йти ? У нас війна! Гвалтують жінок і вбивають дітей ! Просто кожен в кого є яйця бере себе в руки та йде захищати Країну та близьких. А в кого їх нема, той починає постити ефір на тему кожен сам для себе вирішує ... Коли не дай Боже зустрінеться з орками то він дуже пошкодує що раніше не взяв зброю і не пійшов на фронт !

Полізли боти.
Шановна редакція, прохання забанити ботів.

Даже не знаю як тобі відповісти. Був би ти поруч я б тобі розказав який я бот. Скажу так щоб було толерантно .. май повагу до людей які пійшли добровільно та отримали не одно пораненя

май повагу до людей які пійшли добровільно та отримали не одно пораненя

До людей, які пійшли добровільно та отримали не одно поранення я маю велику повагу.
Поваги я не маю особисто до тебе, бо ти — бот ))
Дивлюсь, вже і профіль на Linkedin забанили.
www.linkedin.com/...​slav-laydichev-124287331

Та ні .. сам видалив.. не хочу зірватись на таких як ти і брати гріх на душу.. Важко нам буде адептуватись.. але нічого ми пройшли те що інші навіть по телебаченню не бачили.. пройдемо і це . Хай тобі щастить і щоб ти не побачив що побачив я

І не спамь тут ..надавши якщо хочеш в особисті та й поговоремо

Хм... Ти зайшов під чужим іменем з засуспендженим акком в Linkedin через декілька днів після його створення.
Нахамив у гілці.
Нахамив у приватні повідомлення.
Стверджуеш, що не бот.. 🤔
ІПСО?

вот это твое сообщение и ответ почему ит компании в Украине не особо хотят нанимать ветеранов. чем ты дальше по характеру от семилетней девочки отличницы тем меньше ты подходишь

Радий що ти живий. Давно не бачив дописів.

По документах про службу. щоб довести рекрутінгу їх вагон. Ті що мають бути у всіх

1. Військовий квіток. Має бути відмітки військомату / ветеран має стати на облік відтак хоч про дмб буде.
1.1. в трудову теж воєнком ставить якщо надати.

2. скан копії наказів. Їх купа. Про призов. Про демобілізації, про переведення, про постановку зняття на котлове, речове і пр. забезпечення, оголошення тощо. Кожен раз дають на ознайомлення-фото робиш.

Наявність роботи і є нормальне життя. Хоча ні. В них має бути краща робота за тих хто не служив

При социальном строе да, квоты по женщинам, по рассам, по ЛГБТ, по ветеранам, по инвалидам. А при капитализме квоты могут себе позволить далеко не всякие бизнесы.

Ще можливо з’явиться ніша як колись для афганців.
Галера треба будуть люди менеджиьи те ж саме не переманювпння в дії

Тактичне домашнє завдання дадуть
Я вояк
Це потребує доказів
Відрубаю на скаку шаблею кінчик вуха..

©

Update: DOU додав можливість поставити відмітку «служив(-ла) в Силах оборони України» в профілю

Збройні сили
Ато
Нинішня війна
це 3 різні речі

Я служив. Справді, непросто було влаштовуватись на роботу, бо тупієш. Я служив зв"язківцем, у нас ще більш-менш цікаві були таски, але це як день бабака.

Радий що вдалось влаштуватися і відновитися!

Перечитав всю гілку і так і не зрозумів чим ветерани відрізняються від інших кандидатів.

Чи тимчасово цивільні чомусь вважають що їм не доведеться стати ветеранами?

Так нічим, в тому і справа. АЛЕ. Хто пішов захищати — мав піти з роботи, коли ще java джуни по $4к за 2 роки досвіду хотіли (без жартів). В багатьох залишились дружини, діти, батьки і т.д. Зараз вони повернулися (по тим чи інакшим причинам) і ситуація на ринку троооошечки змінилася. І тут просто ідея допомогти в першу чергу таким кандидатам знов повернутися до роботи.

І тут теж згоден, тимчасово цивільні — тільки тимчасово) І було б дуже непогано щоб потім зберегли, або допомогли повернутися до роботи (у разі повернення авжеж)

Ну і тепер треба щоб наші IT компанії не шугалися розглядати військових, а продати клієнту хорошого спеціаліста можна, і навіть необов’язково вказувати ВСІ особливості життя цього самого спеціаліста. Готовий довго працювати, підходить по скілам, нема проблем з комунікацією — welcome.

Тут доречі не розумію чого шугатись — у людини яка звідти повернулась шансів потрапити у бусик незламності все ж таки набагато менше.

Так отож, вже на одне питання на співбесіді менше))

«У вас півтора року перерва в досвіді, він вже нерелевантний, 3 версії реакта вийшло»
«Не посміхається на інтервью, негативний»
«Не знає, ким хоче бути через 5 років»
«Буде багато лікуватися»

Пограйте в гру — чи пройде людина з ПТСР ейчар-інтервью в вашу компанію?
Лайт-варіант — чи пройшла б ейчар-фільтр людина після дворічного сабаттікалу? Зважаючи на те, що на ринку зараз 2023 і повно стандартних, зрозумілих ейчару кандидатів.

Питання не стояло чи треба розглядати, чи ні)) Я чітко пояснив позицію — Ви просто не читали. Людина проходить в компанію, якщо підходить під потреби клієнта. Бо працювати їй з клієнтом. І якщо (нажаль) вона не зможе працювати нормально — ми не зможемо взяти людину на роботу. Причин не взяти таку людину, особисто у вас може бути сотні. Пояснювати, чому конкретно саме ваша компанія не візьме — теж не дуже цікаво, нікому. Повторююсь, тут не стоїть питання треба чи ні. Треба розглядати. А робити чи ні — справа кожного.

Я до того, чому не всі захочуть ставити чекбокс. Так-то я двома руками за ініціативу.

війна в Україні триває довше за два роки.
Бажання «допомогти» — то є добре, та все ж. Тут недостатньо просто домовитись, що від завтра ми в першу чергу процесимо кандидатів, що повертаються з війни.

Я би, наприклад, робила ставку на процес та якість проведення співбесід (як то недоречні питання від рекрутерів чи інтерв’юерів) з усіма кандидатами.
Це стосується розгляду спеціалістів з різними життєвими досвідами (наприклад, тимчасово переміщених осіб), кандидатів з бойовим досвідом, спеціалістів з фізичними вадами тощо.

Потім, як сама компанія, готова? Є людяний онбордінг та оці всі умови для DE&I враховані? Недостатньо просто найняти спеціаліста.

Тема була почати хоча б з військових. Ідей можна накидувати безліч. Але результат — що кандидати дуже часто не вказують ніякі такі особливості, бо це може негативно вплинути на його оцінку при розгляді резюме HR або ректурета.

Тема була почати хоча б з військових

мій поінт в тому, що недостатньо просто «почати» процесити спеціалістів з бойовим досвідом. Чи ви державне підприємство з квотами, що треба покрити, аби дали бюджет на наступний рік?

такі особливості,

до чого я й веду, почніть з перегляду, як у вас побудовано процес, щоб люди (ненароком) не почали казати кандидатам про їх «особливості».

Ну, що достатньо чи недостатньо робити нашій компанії — то ми вже якось розберемось самі, дякую)) Та і процес перегляду кандидатів — теж індивідуальний підхід кожної компанії і потреб клієнтів. У нас свій, ми знаємо що робимо.

кілька місяців тому наймали QA. Була співбесіда з ветераном, але це ніяк не вплинуло на те, що він пройшов до цього етапу. Але от мотивації в нього працювати схоже не було. Може це грубо звучить, звісно, але важко описати. Таке враження, що він скоріше придивлявся до вакансій, ніж шукав роботу, можливо, поки збирався до купи. Це я до того, що ветерани так само подаються через djinni і на рівні зі всіма конкурують, але не всі. Тому я за умовну галочку в вакансіях плюсую, як мінімум для того, щоб ветерани подавались і відчували підтримку

Часто люди приходять з війни з особливостями, певним станом, типом мислення, що в пеному сенсі заважає в цивільному житті.

По перше, наразі ветерани можуть бути тільки 3-х типів: після важкого/важких поранень (не завжди і з ними влк списує); після досягнення верхньої межі віку (60+ наче); після якихось інших підстав 3-ї сторони (оформлення інвалідності родича з доглядом, народження 3-ї дитини, загибелі родича на війні тощо). До ІТ переважно мають відношення перші та останні.
По друге, і оце ІМХО на основі особистих спостережень, люди майже не міняються. Характер, хід думок (мислення/логіка) та більшість звичок залишаються під час служби та далі, можливо з невеликими коливаннями в залежності від того де людина працювала більшість свого часу. Контузія дає в основному неврологічні наслідки, які можуть сильно відрізнятися в індивідуальному порядку. Психічні розлади або зміни (типу, переосмислення) дають переважно інші речі, і це не обов’язково має бути сидіння 24/7 в бліндажі під постійним потоком орків як тарганів (для прикладу).
До чого це я: було б некоректно відносити ветеранів в окрему категорію, як ото любить робити наше суспільство (приклади — інвалідність, пенсіонери, або деякі інші варіанти), бо то сильно залежить від конкретної людини і не завжди навіть буде хоч якось помітно.

Все правильно, просто треба було закінчити думку. Тут все одно на категорію — багато спеціалістів втратили роботу через те, що пішли захищати. Знайти роботу зараз просто важко. Тому в цій ситуації, якщо є можливість допомогти людям з роботою (якщо вона їм дійсно потрібна) — я вважаю варто цим зайнятись і їх розглянути в першу чергу і дати їм знати що у них є така можливість. Тому просто задача знайти таких людей. Без категорій, без ярликів, підійде клієнту як спеціаліст — питань нема, людина працює. Все. Якась потрібна буде при цьому допомога у побуті — теж компанії можуть трошки викластись і допомогти людині, але це вже на розсуд менеджерів і власників.

Це варто щось схоже на Mindvalley створювати.

Ну якщо прям глобально підходити — так. Я поки шукаю швидке тимчасове рішення, щоб почати розповсюджувати ідею.

так а може створити таку площадку, раз її немає? бо мені це теж актуально.

Закривати кожну потребу окремим майданчиком. Геніально.
Вже хай на крайній випадок буде ця тема на форумі. Також можна зв`язатись із dou та джині щоб вони додали опцію «наймаємо ветеранів»

У такої галочки буде і зворотній ефект, я б не став робити.

який? просто цікаво.

Не поставив галочку? Так ти ветеранів не підтримуєш, с**а?

«Патріотично налаштовані» активісти та інше SJW тут же набіжить і почне гвалт по форумах. В результаті цю галочку за тиждень поставлять всі, але жодного відношення до реального стану речей вона мати не буде.

в такому ключі не розглядав. а може бути, дійсно.

Доречі, а яка може бути причина не наймати ветеранів, які проходять на вакансію по усім іншим параметрам?

Моя особиста думка — навпаки, ветерану слід віддавати перевагу при рівних інших умовах.

Але я запитав у ChatGPT, і ось що воно мені сказало (ще раз, нижче не моя думка):

* Стігма: Іноді роботодавці можуть мати стереотипні уявлення про ветеранів, наприклад, щодо їхньої психічної стабільності або здатності адаптуватися до «цивільного» робочого середовища.

* Нехватка знань: Роботодавці можуть не розуміти ветеранських досвідів та здатностей, і як ці навички можуть перекладатися на цивільний ринок праці.

* Боязнь медичних питань: Іноді існує неправильне уявлення, що у всіх ветеранів є значні медичні або психічні проблеми через їхній військовий досвід.

* Дискримінація: На жаль, у деяких випадках наймання може бути вплинуте особистими упередженнями (не сподобався HR) або дискримінаційними ставленнями.

* Дискримінація: Замовнику може бути неприємно бачити людину з інвалідністю на відеодзвінках.

Що що а от наш народ злорадство та популізм обожнює — 💯

Додали на сторінці
dou.ua/edit-profile
галочку «служив(-ла) в Силах оборони України».

Пізніше додамо можливість компаніям знаходити кандидатів, у яких є ця галочка і які шукають роботу.

Ось це вже хоть щось! Все інше поки були балачки. Дякую!

Буде цікаво подивитися статистику використання в пошуку десь за півроку

Так, десь лише через кілька місяців буде ясно чи ця галочка користується попитом серед кандидатів і серед компаній. Основна ціль це звісно щоб було більше працевлаштувань, але це важче відслідкувати, ніж кількість переглянутих сторінок.

По-перше це можна «прорекламувати», щоб люди хоча б знали що таке є. Потім прибрати не важко, але спробувати цю тему запустити в масу — можна. Дякую

Добре що хоч галочка стосується не поточного часу, бо це було б небезпечно.

Я не знаю, наскільки це небезпечно, наприклад, можна таке побачити в LinkedIn:
www.linkedin.com/...​forces-of-ukraine/people

Це погано, за виключенням публічних людей. ФБ це також стосується

Підписатись на коментарі