Хвіст ракети, крило БПЛА і реактивне паливо, або Як закривати збори, будучи мініволонтером

Привіт, мене звати Руслана, я маркетолог в ІТ, яка, як і багато інших людей неочікувано для себе стала волонером. Перший мій міні збір був серед друзів, і тоді ми купили одному військовому бронік, каску і ще якісь дрібні потрібні штуки, сума до збору була (аж) 13 тисяч гривень. І навіть при такому бюджеті проекту я переживала чи вийде, оскільки вперше буває дуже страшно. Вийшло :)

Далі були збори на термобілизну для Кракена, розіграші трофейних сухпайків, перші записи відео-звітів по розіграшу в інстаграм і радість від можливості допомогти тим, хто присвятив себе відстоюванню нашої свободи. Можна сказати, що збори були потрібні військовим, проте мені вони були потрібні ще більше, щоб подолати відчуття безсилля, а також реалізувати бажання помсти тим, хто каменя на камені не залишив від минулого життя.

Восени 2022 року один з найближчих мені людей долучився до лав ЗСУ. Спочатку був шок, потім страх, а після рішучість. Рішучість зробити все, що в моїх силах, щоб підтримати його словом і ділом. Думаю рідні військових зрозуміють це відчуття. Ця стаття — один із способів підтримати ЗСУ і рідну людину, а також показати вам, що волонтерити може кожен. Адже зараз ми збираємо на ремонт МТ-ЛБ, броньованого бронетранспортера, який використовується для наступу і евакуації. Досі важко повірити, але як є.

Від гайковерта до гусениць

Якби мені хтось два роки тому сказав, що я буду думати як би зрушити з місця радянський бронетранспортер, я б дуже дзвінко сміялась. Сьогодні це моя думка № 1. Де розміститись, щоб більше людей дізнались про збір і долучились? Які адміни пабліків будуть не проти допомогти? Що б таке цікаве розіграти?

А починали ми з набору гайковерт + болгарка — така собі ремонтна романтика, пара без якої діла не буде. (Ну і так, мій герой ремонтує все, що їде давити ворога, ну і взагалі будь-куди їде). А потім я отримала повідомлення «Нам потрібно знайти гусениці до МТ-ЛБ», ну і пошуки привели нас до гусениць, які коштують МІЛЬЙОН. Я б дуже хотіла мати можливість зібрати подібну суму, але реальність бере своє, зібрати мільйон маючи 200 підписників в інстаграм нереально. Проте, хто шукає, той знайде і ми знайшли. Старі «пальці» гусениці можна реставрувати і таким чином отримати модернізовані гусениці, і бюджет цього «фешн мейковеру» — 154 тисячі гривень. І почався збір.

«Русь, а якийсь кусок ракети ти перетвориш в донати?»

Скажу чесно, починаючи кожен новий збір, я переживаю, щоб вийшло. Цього разу було так само, адже 154 тисячі це звісно не мільйон (від авторів Цезар не Богдана і Нептун не Гарпун), проте сума досить серйозна.

Ми почали збір з вірою в краще і досить стандартно — пост в Інстаграм, а також в групах в Телеграм, а ще попрохали друзів і близьких поширити. І раптом, мені приходить повідомлення:

І почався пошук сувенірів, який прийняв неочікуваний оборот. Було весело, і мені захотілось поділитись з людьми тим, як військові і волонтери креативлять, щоб збори закривались.

Відразу проговорю, що мова йде про ракету ворога, яка не розірвалась — чудовий кандидат на призи за донат. Увага, наші лоти:

«Можна покришити». Мене в той момент порвало просто, прямо уявила цей салат з ракети і бпла, приправлений майонезом. Кришити ми не стали. Довелось шукати кращих претендентів.

Це був перший затверджений кандидат — сопло реактивного двигуна. Що це таке? Чесно, я не уявляю, але ми нарекли його кубком і поїхали далі. Вирішили розбирати ракету, щоб знайти приколи. Мені тепер дуже цікаво, до речі: якщо він розібрав ракету, то чи міг би зібрати :) Таке собі мілітаристичне лего. Спойлер — сопла у нас аж два.

В ракеті є реактивне паливо, саме тому вона далеко і швидко летить. Я вже думала, що ми маємо супер лот, але виявилось, що він пожартував, адже реактивне паливо вигорає під час польоту, тому до хлопців вона прилетіла вже без нього. Ми продовжили пошук кандидатів в донати, і дещо таки знайшлось.

Можете сказати, що епоха спінерів минула вже кілька років тому, але мода циклічна, тому цей кандидат також увійшов в список фіналістів. Такий собі національний відбір, майже як на Євробачення.

«Показуй все» — наміри у нас були серйозні. Зустрічайте «вазочки», впевнена, що реюз ще ніколи не приймав таких форм.

І останній фіналіст — кашпо, вона ж вазочка і бокал для пива. Це був останній камінь в рукавиці Таноса, місія була виконана.

До речі, якщо раптом у когось виникло бажання задонатити, щоб отримати один з цих неймовірних експонатів — пишіть. Секрет в тому, що ця стаття покликана показати ці скарби людям. Може хтось з вас вже збирає ракету, і буквально одного сопла не вистачає. Пишіть, вирішимо питання у «win-win» форматі.

Трішки порад для тих, хто збирає донати для ЗСУ

Хочеться додати цій статті цінності, і написати щось корисне для людей, які мають відношення до зборів. Є кілька перевірених порад:

1. Кілька банок

Організаціям типу Повернись живим, фонду Притули, блогерам накшталт Стерненка чи Лачена збори закривати легше за рахунок охоплення і впізнаваності. Організаціям типу Руслани Мізь, чи моєї подруги Альони трішки складніше. В нашому випадку працює коло знайомих, яке так чи інакше обмежене. Тут працює теорія контактів першого, другого і третього кола, прямо як в Лінкедін. А от у кількох людей контактів першого кола більше, і вони більш схильні донатити на банку людині, яку знають особисто.

Я навіть зустрічала практику, коли люди брали великий збір, розділяли його на 5-х і кожен мав зібрати свою частинку суми в окрему банку. Це працює краще, ніж одна велика банка.

1. Канали і блогери

В моєму випадку це був Kurgan і Agregat. Я підписана в інстаграмі на одного з близнюків — Аміля, і він регулярно постить в сторіз перевірені збори. Вирішила написати, і після короткої верифікації мій збір потрапив в підбірку. І тут почалась магія маленьких донатів — люди кидали різні суми від 10 до 200 грн, і таким чином нагенерували близько 15 тисяч. Один хлопець скинув 7.77 грн, і тоді я зрозуміла, що тепер наш збір заряджений на успіх.

Я також стала в чергу, буквально, на постинг в невеликому телеграм каналі з нетиповими мемами Єдрать (на правах реклами, або ні). Таких каналів багато, раджу шукати і писати адмінам, хтось точно погодиться.

1. Українці за кордоном

На наш збір донатили з Данії, Португалії, очікуємо ще кешфлоу з Ісланії. Зараз наших людей багато по всьому світу, і більшість з них прагнуть допомогти, тож залучайте знайомих за кордоном до розповсюдження інформації. Тут не варто соромитись, перемога потрібна всім!

1. Розіграш — завжди цікава ідея

Називайте це як хочете — гейміфікація, вплив перегляду програми Лото Забава по неділях, але люди люблять розіграші за донат. Це не новий підхід, проте ми його перевірили кілька разів. Розігрували прапори, підписані Кракеном, трофейні сухпайки, картини, намальовані в Харкові під інтенсивними обстрілами літа 2022 року, тубуси від джавеліна. Думаю, ця стаття показала вам, що лотом може стати що завгодно, це такий собі супер простір для українського креативу. Я вірю, що саме завдяки креативу ми здобудемо перемогу.

Final Word

Наша перемога — це питання часу. Донати на нагальні потреби військових наближають цей момент. Можна сказати, що ремонт МТ-ЛБ це справа держави, і тоді вона стоятиме мертвим грузом ще невідомо скільки. А можна зібрати необхідну суму всім разом і реально змінити щось на полі бою вже зараз, дати перевагу нашим хлопцям, показати, що за ними стоять мільйони і (обережно, шаблонна фраза) подають патрони.

P.S. Ще прикол для настрою

Герой цієї статті хотів допомогти мені розповсюдити збір в Інстаграм. Докази на скріні:

Потім виявилось, що у нього 0 читачів і 0 підписок... Підписалась на нього, щоб трішки розбавити цю сумну картину. Що ж, не блогер він у мене, але ремонтник дай бог. Тільки гусениці треба «прокачати».

Залишаю посилання на свій інстаграм: https://www.instagram.com/ruslana_miz/?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D&utm_source=qr

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

дякую за Ваш топчик, було цікаво почитати та декілька варіантів взяла на примітку)

радісна крута і надихаюча стаття, дяки <3

Підписатись на коментарі