Front-end Digest № 17: бенчмарки JS-мініфікаторів, що нового в CSS та головний біль з Gatsby

Привіт, колеги. Мене звати Олександр і я займаюся фронтендом в компанії Zfort Group. Маю для вас черговий дайджест з цікавими матеріалами зі світу фронтенда за останній тиждень.

Веброзробка

Шаблони інтеграції API — різниця між REST, RPC, GraphQL, Polling, WebSockets та WebHooks
Додавання маніфесту веб-додатку
Бенчмарк «hello world» для веб-серверів: Go vs Node.js vs Nim vs Bun
Дизайн для всіх: основні принципи веб-доступності
Обрана дата повинна бути в межах останніх 10 років

CSS

5 найкращих практик для запобігання хаосу в Tailwind CSS
Робота з типографікою в CSS
Майбутнє CSS: Просте перемикання кольорів між світлим і темним режимами за допомогою light-dark()
Стилізація зовнішніх посилань за допомогою селекторів атрибутів
Синтаксис відносного кольору в CSS
Порада щодо дизайну внутрішнього радіуса за допомогою CSS Custom Properties
Що нового в CSS? (2023.10.12 @ Frontmania)

JavaScript

Бенчмарки JS мініфікаторів : babel-minify, esbuild, terser, uglify-js, swc, google closure compiler, tdewolff/minify
ESLint v9.0.0: Плани розгортання flat-конфігурацій
Прискорення екосистеми JavaScript — катастрофа barrel-файлів
Не бійтеся генераторів JavaScript

Браузери

Незабаром у Firefox з’явиться вбудована функція під назвою «Перевірка відгуків» для виявлення фальшивих відгуків про товари
Блог Chrome: Підготовка до завершення роботи сторонніх файлів cookie
Що нового в DevTools (Chrome 119)
Нове в Chrome 118

Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як на мене то Tailwind не дуже підходить для крупних командних проєктів)

Для невеликого проєкту Tailwind це кайф, а для великого це нічний жах...

Взявся читати «44 питання для співбесіди на позицію React Frontend», щоб освіжити інформацію. Спочатку не звернув увагу на автора, потім загуглив. Виявляється він москвич. У всі щілини лізуть ці росіяни..

Поради зі статті «як уникнути хаосу в Tailwind» зводяться до:
1) писати на нормальному (s)css
2) створювати нормальні компоненти зі стилями.

Виглядає як врешті-решт загалом — не використовувати Tailwind 😅

Без жартів, так.
Bootstrap зараз дуже гарний. Він чудово конфігурується і взагалі не сре у глобальні стилі базових елементів.

За фактом із 4-ої версії вони переписали майже все заново. Рілі чувак кілька років просто все переписував.

А 5-та зараз — взагалі «те що ви хотіли» — ось вам і окремі простори імен, ось css-змінні, ось дріпнутий js.

Так я й не жартував особливо. Просто знаю, що ви дуже на ньому розумієтесь от і запитав :)

На мою думку, Tailwind, або щось подібне, придумали люди, які не хочуть та не вміють верстати. Додавання купу класів це не практично та ще має дивний вигляд.

Я на проекті до цього ж дійшов. Спочатку перейшов на нормальні класи в SCSS, а потім ще й ізолював стилі через пропси. Вийшло приблизно теж саме що й при звичайній роботі з SCSS.

Москалів більше слухайте.

Я думаю що рішення типу Tailwind стануть стандартом як мінімум в частині галузі, як це вже сталося з JSX. Все через популяризацію генеративних нейромереж, які значно легше натренувати писати Tailwind, ніж окремо стилі та розмітку.

Я не прихильник таких підходів: нічого серйозного на Tailwind не писав і з 2015 до 2018 я писав на реакті виключно без JSX. Але майбутнє не завжди таке, як подобається

Підписатись на коментарі