Можливості пробивання в айтішечку для військового

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, народ. Спробую коротко.

Дано: військовослужбовець по мобілізації, 23 роки. Служив і в тилу, і на передку. Зараз відсиджуюсь на умовній ротації і знову їду на фронт.

Є власне розуміння того, що після умовної демобілізації (настане вона дуже нескоро, але нехай) одним з засобів не бомжувати, а мати якийсь особистий капітал і можливість кар’єри буде лише ітшечка.

Серйозно не брався за жодну мову програмування, крім недолугих спроб вивчення по відосах з ютубу. Умовно «технічного» чи «програмерського» мислення немає, але маю реально добрі знання англійської (вчився на перекладача) та можливість дойти через працю, кров, піт і сльозки власним розумом до того, що мені здається взагалі надскладним.

Цікавить: веб — розробка, фронт-енд. Можу навчитися писати код. А можу і залізти в умовну дата-аналітику. (Можу копать, можу не копать).

Що можете сказати по матчастині (де брати взагалі ази рівня нижче плінтуса та чи вибирати навчання на якихось курсах онлайн? Якщо так, то які курси обрати?)

Пи.си. «це мій перший пост, не судіть строго») Сприймайте моє прохання поради, як прохання чувака з вулиці, я все одно не надто щось зрозумію, але короткий опис того, куди можна йти та чим зайнятися умовному гуманітарію після закінчення війни (перемоги не буде, так) буде для мене дуже корисним.

Мотивацією для мене виступає звісно ж, можливість майбутньої кар’єри, можливість не деградувати постійно (як це відбувається в більшості в зсу) і да, подальше заробляння бабок. Меркантильно, зате чесно.

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

19 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Безоплатне навчання ІТ-професіям для ветеранів і ветеранок від Mate academy
dou.ua/forums/topic/45788

Думаю, тут вже багато чого порадили з технологіями.
Я б ще порадив для входу мати якусь ціль, проблему яку треба вирішити.
Для фронту мені важко навести приклад, можливо трохи в бік фулстеку глянути і зробити якусь систему, наприклад, обліку матерівльного забезпечення, todo-list, список почичених-повернутих речей.
Коли концентруєшся на певній задачі, а не на усьому, то швидше прийде розуміння і аналогії.

Перш за все — дякую за службу!

Ви можете почати прямо зараз. Наприклад, можна встановити на смартфон termux (це такий встроєний Linux)
play.google.com/...​tails?id=com.termux&hl=ru
f-droid.org/ru/packages/com.termux

На якому вже можна встановити Python/Node.js і пробувати щось робити. Це майже повноцінний ноут — якщо придбаєте Bluetooth клавіатуру та мишку — то вже майже повноцінний ноут (можна у через OTG кабель підключити і звичайні USB клаву та мишку rozetka.com.ua/...​lauafmotg_black/p8460957)

Отаку клавіатуру можна покласти в карман hard.rozetka.com.ua/ua/384110169/p384110169

+ павербанк на ваш смак, і у вас майже ноут в кармані за недорого. Працюй хоч в окопі, хоч в маршрутці хоч де. Особливо з таким тримачем для смартфону rozetka.com.ua/...​ver-bc-709634/p389857140

Це все не реклама, це все — наприклад. Обирайте на ваш смак.

Можете зареєструватись у будь-якого хмарного провайдера — там є безкоштовні кредити на рік — ви можете протягом року користуватись хмарою безкоштовно в рамках ліміту (наприклад у гугла було 300 баксів). Тобто пробувати і навчатись щось робити з віртуалками та хмарними сервісами.

Якщо є ноут — чудово, для початку достатньо будь-якого.

Вам вже писали — я тільки повторю — почніть з чогось цікавого саме вам — якийсь сайт, бот, автоматизація чогось — будь-який реальний проект. Бо на реальних проектах ви навчитесь значно швидше і глибше.

Це не так важко, як здається. Успіхів вам!

звичайни речі вам порадят курси або книжки, що в принципі норм

є ще варіант якім багато хто вкатувался:

1. ставите собі амбіційну ціль, наприклад написати щось цікаве, мову програмування (редактор фото або відео)
2 в вас буде мільйон питань, ви їх вирішите за допомогою чату та гугла
3 в процессе зрозумієте де в вас конские прогалини в знаннях, що вам подобається що ні
4 зафіксите ці прогалини читаючи книжки блоги поради, експериментуючи
5 продовжуєте робити теж саме тількі вже на роботі

Я би порадив зараз, коли буває вільний час, знайомитися з усім потрошку. Трошки HTML, трошки JS, трошки Python, трошки PHP або інша мова. Якщо є бажання робити фізичний продукт, трошки погратися з Arduino або Raspberry PI чи подібними.
Тоді коли буде загальше уявлення, спеціалзуватися.
По курсам скажу, що залежить від людини. Комусь без курсів не заходить ніяк, комусь це марна трата часу. Якщо для загального старту, пройдіть CS50 на прометеусі, він буде корисний навіть якщо потім захочете піти не в IT а кудись іще.

Дякую за службу

Бажаю міцного. Я би глянув в сторону курсів від ЕПАМ (нижче лінки вже дали), бо це ти можеш робити вже зараз (поки англійську в нуль не забув). Не знаю за твою посаду, але сам побачиш коли буде вільний час і зможеш вивчати матеріали, що надають. Бо там такий формат, що треба бути на занятті і самостійне вивчення матеріалів (в твоєму випадку може бути зручно).

Зверніть увагу на таку новину: EPAM Україна запускає освітню програму з основ комп’ютерних наук та програмування для ветеранів та їхніх рідних.

dou.ua/lenta/news/epam-courses

Наразі вакансій нема. Після війни мають з’являтись.
Можливо, варто подумати про програмування взагалі, і спробувати вчити Пітон. В нього досить нормальний офіційний туторіал docs.python.org/3/tutorial/index.html Щоправда, з голим пітоном роботи не буде, треба ще щось довчити. Але на ньому дуже легко почати програмувати.
Зазвичай, курси не працюють. Або можеш навчитись сам (і навіть нагуглити, як навчитись), або ніхто не допоможе. Спеціальних знань не треба, крім англійської рівня читати технічні тексти та арифметики.
Якщо вирішите займатись Пітоном — можете звертатись з питаннями t.me/denyspoltorak
Дякую за захист.

Дякую. Наразі це скоріше для того, щоб мати за плечима якийсь особистий капітал, який можна буде в щось конвертувати. Прекрасно розумію, що вчити і вчитися треба дуже багато і постійно. Ясно, що тут мова не про «ой буду айтішніком, гиги, там багато платять», а про вибір професії після війни, в якій можна буде рости.

Пітон вчить загальному програмуванню, як колись Бейсик. Після нього можна перейти в будь-яку область, коли вже розумієш, що тобі подобається. В нього дуже мале ядро мови, проста бібліотека — себто, легко розібратись, і жодної магії. У фронтенді — навпаки, треба вчити магічні HTML, CSS, etc. Але з фронтендом якщо оте вивчити, то вже маєш кваліфікацію щоб десь працювати, а в Пітоні — ні, бо його кожен може вивчить за тиждень.

Як для людини, яка і близько не на фронті спеціалізується, але для утилітарних задач інколи з ним стикається, мені ставав у нагоді ось цей загальний огляд технологій вебу: roadmap.sh

я би не радила матчастину) ну а нашо?) в процесі зрозумієте, що вам краще і чи потрібно, тоді почнете копати глибше
якщо вас цікавить веб і фронтенд — з нього і почніть! html + css — то і є база
Далі буде видно, чи цікавить, щоб копатись глибше, чи варто пробувати інше
по курсах — може хто підкаже щось сучасне, але для ознайомлення можна дивитись щось безкоштовне. Як правило, за тиждень-два занять вже буде видно, чи варто розвивати напрям
Головне правило — регулярність в навчанні (якщо це можливо, звичайно)

думка тільки моя, я вчилась давно, тоді ще не було такої кількості доступної інформації у вільному доступі. Якби вчилась зараз — точно би це використала

Дякую. Це скоріше піднімання до нуля, щоб почати з нуля, якось так

тоді тимпаче треба шось зрозуміле, що дає результат. тому html+css залишаються в силі)

Вітаю! Я думаю було б круто списатись чи зідзвонитись з кимось з людей з індустрії, я думаю що багато хто б міг допомогти. Чи є у вас можливість сидіти за ноутом, коли ви на ппд?
Є отакий ресурс, це як дуолінго, тільки для коду — www.codecademy.com

З приводу чим взагалі можна зайнятись грубо кажучи є нетехнічна робота в айті: бізнес-аналітик, дизайнер, мануальний тестувальник, менеджер і тд, і є власне розробка. Мені здається, що з точки зору грошей розробка це найбільш перспективно. Але і хороший дизайнер може дуже ок заробляти, наприклад.

Є отака безкоштовна книжка, розбита на 52 вправи
learnrubythehardway.org/book
Вона більш «інтерактивна», тому що треба розібрати 52 шматки коду, і оптимізована під людину, яка раніше не програмувала.

Ще насправді chatGPT досить непоганий помічник і спарринг партнер в навчанні — chat.openai.com навіть безкоштовна версія
Можна просити його не тільки генерувати код, а й покращити існуючий, пояснити його і тд.

Спасибі. Можу сидіти за ноутом і на бойових, якщо завдань ніяких не нарізають.

Декілька років тому, щоб потрапити на безкоштовні курси від однієї компанії було отаке завдання:

Task manager
I’​m a person who passionate about my own productivity. I want to manage my tasks and projects more effectively. I need a simple tool that supports me in controlling my task-flow

Functional requirements
— I want to be able to create/​​update/​​delete projects — I want to be able to add tasks to my project
— I want to be able to update/​​delete tasks
— I want to be able to prioritize tasks into a project — I want to be able to choose deadline for my task — I want to be able to mark a task as ’done’

Technical requirements
01.​ It should be a WEB application
02.​ For the client side must be used:
HTML, CSS (any libs as Twitter Boorstrap, Blueprint ...),
JavaScript (any libs as jQuery, Prototype ...)
03.​For a serverside any language as Ruby,PHP,Python,
JavaScript, C#, Java ...
04.​ It should have a client side and server side validation

Additional requirements
— It should work like one page WEB application and should use AJAX technology, load and submit data without reloading a page.
— It should have user authentication solution and a user should only have access to their own projects and tasks.
— It should have automated tests for the all functionality

Можете на це подивитись як на більш-менш реальне завдання, яке можна розібрати, поступово. Воно не те щоб просте.

Підписатись на коментарі