Професія бізнес-аналітика: з чого почати

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт! Мене звати Наті, я не народилася бізнес-аналітиком і не вивчала цю дисципліну у вишах — я людина нетехнічна за фахом, але вже понад 11 років працюю бізнес-аналітиком. Раніше очолювала центр компетенції бізнес-аналізу в компанії SoftServe, а зараз я навчаю, надихаю та мотивую сотні бізнес-аналітиків та тих, що обирають цю професію. Цікаво? Тоді рухаємось далі.

Хто може стати BA і що таке бізнес-аналіз

Часто чую від людей: «Хочу в ІТ, але зовсім нетехнічний(-а) і не знаю, як туди потрапити. А якщо я спробую себе в ролі бізнес-аналітика? Можна?» або «Я працюю в ІТ давно тестером / технічним комунікатором / розробником / HR, мені теж можна перекваліфікуватись?».

Насправді можна все, чого душа забажає, але в кожного бажання або мрії є своя ціна. Ким би ви не хотіли стати, у це треба інвестувати: час, зусилля, а також фінанси — бо само собою нічого не відбудеться. І саме тому я хочу розповісти про власний досвід, бо досягла, чого прагнула, хоч і не була технічною, і ви зможете.

Тож якщо починати повністю з нуля: що воно таке взагалі, той бізнес-аналіз? Якщо ви справді вирішили обрати цю професію, та ще не розумієте, про що вона, — треба розібратись. Отже, бізнес-аналіз у сфері ІТ — це практика, яка дозволяє впровадити зміни в компанії, на підприємстві чи деінде. Зміни неминучі, бо все несеться, розвивається, ринок не стоїть на місці. Тож бізнес може мати потреби, а то й навіть проблеми, які хоче вирішити, зокрема:

• позбутися застарілих неефективних процесів;
  • перейти на нові технології;
  • автоматизувати роботу;
  • зробити працівників ефективнішими та забрати в них постійну мануальну чи паперову роботу;
  • досягти нових бізнес-цілей (нові ринки, клієнти, сервіси тощо).

Цей перелік може бути дуже довгим, але впровадження змін часто-густо починається із залучення ІТ-спеціалістів. І серед них, зокрема, будуть бізнес-аналітики. Вони вивчатимуть, чому потрібні зміни, як їх реалізувати, які рішення можна порекомендувати / запропонувати, щоб вони були цінними для зацікавлених сторін і призвели до бажаного результату.

Звучить цікаво, правда ж? Тут відіграють важливу роль знання і певних індустрій (можливо, з типовими проблемами та процесами), і бізнесу, технологій, психології та багато чого іншого.

Шлях до професії

Усі мусять з чогось починати. Не поспішайте: не все відразу, потрібно рухатися поступово та маленькими кроками. Ваш шлях може бути таким:

1. Вивчіть свої переваги та недоліки

Перше, що важливо розуміти (і це, до речі, одне з найперших завдань, за яке беруться аналітики), — це те, що ви вже знаєте і вмієте робити сьогодні. Який поточний стан ваших навичок? Можливо, ви вже розвиваєтеся в якійсь індустрії, працюєте тривало і знаєте кожен гвинтик, процес і біль користувачів. Або ви маєте технічну освіту, а то й взагалі математик? Чи може, як я, добре володієте іноземними мовами? :)

Запамʼятайте свої плюси. А тоді визначте, до чого ви прагнете. Наприклад, ви хочете отримати першу роботу на позиції бізнес-аналітика. Це чудово! Тоді перевіряєте опис вакансії та ставите собі за мету невдовзі відповідати всім її пунктам (або принаймні найважливішим). Основний крок у цій вправі — визначити, чого вам не вистачає. Складіть план, як закривати свої прогалини. Наведу вам приклад того, як це може виглядати.

Бувають такі вимоги до бізнес-аналітиків:

• аналітичні здібності. Бізнес-аналітики повинні володіти аналітичними навичками, а також логічним і критичним мисленням;
  • розуміння бізнесу та практичний досвід управління життєвим циклом вимог (виявлення, документування, перегляд, підписання).

Я переконана, багато хто зʼясує, що готував (чи готує) різні звіти своїм керівникам, або аналізує дані про ринок, клієнтів, сервіси, продукти. А що, якщо ви бачите вакансію саме в тій індустрії, у якій зараз працюєте. Це стане вам у пригоді! Покажіть ці речі в резюме, «продайте» свої вміння правильно.

Отже план у вас є. І ви щойно попрактикувалися на собі, як робити аналіз поточного й майбутнього станів та як впровадити зміни, враховуючи всі плюси, мінуси, прогалини й підводне каміння. Мені пощастило перекваліфікуватись на бізнес-аналітика в межах своєї компанії, де я працювала на той час. Хто зна, можливо, й у вас ж такий варіант?

2. Оберіть навчання

Я більш ніж переконана: коли ви прочитаєте перелік всього, що вимагають у вакансіях, то почнете гуглити так, що гай шумітиме. Але це круто, адже на цьому етапі починається ваш розвиток. На щастя, зараз є багато літератури з різним рівнем складності — і про бізнес-аналіз, і про світ технологій. Також є безліч публікацій, блогів, відеоматеріалів, статей від лідерів думок, за якими можна стежити й переймати досвід.

Але це пасивне навчання, і мені без контексту воно спочатку було не зовсім зрозумілим: наче слова знайомі, але як усе це працює в реальності — невідомо. Для цього людство вигадало і впровадило навчальні курси, де не лише нададуть вам усю цю доступну інформацію, а й поділяться своїми інсайтами, практичними кейсами й проблемами (і тільки ці найкращі лектори занурять вас із головою в якийсь із проєктів чи у симуляції проєктів, аби ви пережили досвід та набили коліна в тепличних умовах).

Не бійтеся курсів, які, звісно ж, хоч і не безкоштовні, але дуже важливі. Зараз їх достатньо великий вибір: коли я починала свою карʼєру, вибору не було (або десь за океаном за всі гроші світу), тому коліна я набила в суворій реальності.

3. Сформуйте свій нетворк

Поки ви навчатиметеся, ви натраплятимете на різних лідерів думок, блогерів, авторів — людей, які практикують бізнес-аналіз щодня. Знайомтеся з ними, відвідуйте їхні заходи, дивіться і слухайте їхні безкоштовні (здебільшого) вебінари та відеоконтент, читайте публікації. Не соромтеся ставити їм запитання — вас точно не побʼють :). Нетворк цікавий тим, що в ньому діляться не лише знаннями, але й інформацією про проєкти й вакансії, — і дуже активних та допитливих завжди винагороджують порадою чи рекомендацією.

Ми живемо серед людей, і наше оточення визначає те, ким ми є. Тому важливо в момент такої зміни та професійного зростання в ролі бізнес-аналітика оточувати себе людьми, до яких хочеться дотягнутися й у яких можна чомусь навчитись. Це справді так працює: я спостерігала, як сотні вчорашніх юристів, медиків, фінансистів, філологів й інших ставали бізнес-аналітиками. «Колись, — скажуть вам старожили бізнес-аналізу, — такого не було, ми все самі», але, на щастя, зараз схожого дефіциту немає, є до кого прислухатися. Як приклад, є цікаві спільноти бізнес-аналітиків ось тут або тут.

4. Знайдіть ментора

Йдіть навіть далі, ніж нетворк: пропонуйте фахівцям, якими захоплюєтеся, стати вашими менторами, допомогти зробити перші кроки в новій галузі. Звісно, це час людини, але серед нас багато альтруїстів, яким дуже подобається допомагати навіть за «дякую». Я також мала менторів, від яких вчилася та вдосконалювалась (і зараз шукаю ментора, бо в мене є прагнення зростати ще далі). Я із задоволенням також «підменторюю» інших, коли є час. Не соромтесь запитувати, досить часто людям приємно ділитись знаннями і допомагати вибирати правильний шлях іншим.

5. Запишіться у волонтерські проєкти чи програми стажування

Справи йдуть добре: ми навчилися, начиталися, наговорилися, а що далі? Як отримати заповітну роботу, коли потрібен досвід у бізнес-аналітиці, а його немає? По-перше, спробуйте проаналізувати все, чим ви займалися до цього, і поставте собі запитання: чи маєте ви досвід у минулому, який збігається з тими обовʼязками, які потрібні аналітику?

Я зустрічала багато людей, які робили чимало активностей з бізнес-аналізу, працюючи, наприклад, маркетологами. Якщо релевантного досвіду немає, це зовсім не біда, вихід є. Існують різні стартап-інкубатори, громадські організації, які будуть готові працювати з вами й надати майданчики для «проби пера». Звісно, вони рідко коли бувають оплачувані, але це ж продовження навчання й отримання практики.

Свого часу я набирала інтернів у свій відділ бізнес-аналізу, і разом з командою навчала початківців бізнес-аналітиків і відправляла на проєкти. Я переконана, ця практика досі є. Хоч, звичайно, організаціям непросто запропонувати будь-кому таку опцію, адже є ризики все поламати, тому ваш нетворк якраз і допоможе в наданні рекомендацій. Існують неоплачувані програми стажування, які відкривають ІТ-компанії: вони також вкладаються у людей, які хочуть зростати, та пропонують свої майданчики для розвитку через різні громадські ініціативи чи власні академії. Приклад таких волонтерських проєктів ось тут: ви зможете і попрактикуватись, і водночас допомогти вирішити гостру соціальну проблему.

6. Відстежуйте вакансії

Звісно, на жодному етапі не зупиняйтеся у вивченні ринку, вакансій — усього, що там відбувається, з якою динамікою. Коли відчуєте, що готові, — надсилайте резюме. Іноді треба багато разів стукати у двері, аби вам їх відчинили. Тут найголовніше не втрачати надію і пробувати всюди, де можна себе показати. Знову ж таки, допоможе й нетворк.

Отримати роботу може бути нелегко, особливо з огляду на всі обставини, але часи бувають різні, тож я закликаю вас не занепадати духом, якщо перші спроби будуть невдалими. На новому ринку потрібно спочатку себе показати й зарекомендувати — а далі стане легше, обіцяю. Дуже уважно формуйте своє резюме, ще раз перегляньте, що ви робили в минулому (аналогічного до вмінь, які вимагають у вакансії бізнес-аналітиків), підкресліть свої сильні сторони й наведіть конкретні приклади, як ви впорались з тим чи іншим завданням. Я не закликаю вас прибріхувати, а лише підсвітити те, що є, можливо, не на 100% з практики бізнес-аналізу, але однаково може мати цінність для майбутнього роботодавця. Додам ще один приклад: якщо ви раптом працює в сфері роздрібної торгівлі і маєте досвід з програми, як-от SalesForce, CRM та інші, або ж вели фінансову звітність і розумієтеся у бухгалтерії — це перевага. Вакансії можна та треба моніторити на DOU та Djinni.

7. Вірте в себе

Мені доводилося бачити різні ситуації: і коли люди починали з абсолютного нуля та досягали вершин, і коли інвестували в себе всі сили, час і гроші, однак після перших невдалих спроб усе кидали та повертались у звичну рутину. Цей вибір індивідуальний, але ні за яких обставин не треба втрачати надію. Іноді людям щастить з першого разу, іноді з десятого. Бізнес-аналітик має бути трохи впертим і йти до мети безкомпромісно.

Висновки

Стати бізнес-аналітиком — це змінити професію, у чомусь змінити й себе, і свої погляди. Така трансформація не може статися в одну мить і вимагатиме від вас терпіння, часу й наполегливості. Уявіть, що ви йдете отримувати іншу післядипломну освіту, просто формальностей менше, але зусиль та часу піде досить багато.

Я бажаю вам успіху в усіх ваших починаннях та із задоволенням пораджу й підкажу, куди та до кого бігти, де й що відбувається — принаймні на ринку України, тому не соромтесь додати мене у свій нетворк — будемо спілкуватись далі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я справжній світчер. Почав писати нотатки про роботу ВА в своєму телеграм каналі.
Як то кажуть, не на словах знаю про що пишу.

Якщо комусь цікаво то велкам.
Це проби пера, але все ж можливо комусь буде корисним.
t.me/BA_syndicate

Жпт писало

Что бы быть БА, нужно им назваться и работать. Ну может вигерса почитать. Остальное слюни мыршавые

(Музыка, титры)

Бувають такі вимоги до бізнес-аналітиків:
— аналітичні здібності. Бізнес-аналітики повинні володіти аналітичними навичками, а також логічним і критичним мисленням;
— розуміння бізнесу та практичний досвід управління життєвим циклом вимог (виявлення, документування, перегляд, підписання).

Business analysts play a role in aligning the designed and delivered solutions with
the needs of stakeholders. The activities that business analysts perform include:
• understanding enterprise problems and goals,
• analyzing needs and solutions,
• devising strategies,
• driving change, and
• facilitating stakeholder collaboration.

Underlying Competencies:
• Analytical Thinking and Problem Solving (p. 188),
• Behavioural Characteristics (p. 194),
• Business Knowledge (p. 199),
• Communication Skills (p. 203),
• Interaction Skills (p. 207), and
• Tools and Technology (p. 211).

© BABOK

П.С. стаття фактично агітація за курси, блогерів та менторів, а не за впершу чергу поради для самонавчання (що особливо для BA є важливим), ... також є відраза до статті із самого початку, коли річ йде про мотивацію #ввійтивайті замість інтересу бути аналітиком експертним в певному ІТ-домені.

Бізнес-аналітики повинні володіти аналітичними навичками, а також логічним і критичним мисленням;

Дуже інформативно. (Ні)
Взагалі-то цими навичками має володіти будь-яка людина.

А де про те що бізнес аналітик має вміти лупить бізнес сцяними ганчірками коли бізнес розказує що їм потрібні сім червоних ліній прозорим кольором?

І взагалі, без розбору цього мема будь-яка стаття про БА є неповноцінною.

Взагалі-то цими навичками має володіти будь-яка людина.

Але не володіє.
Інколи слухаєш людей, а у них починає йти дощ, бо всі парасольки розгорнули, а не навпаки.

БА: показує сирі вимоги.
Дев тіма: дивиться.
БА: які є питання?
Дев тіма: виконує роботу БА.

тру сторі?

ПО: «БА? я і сам у рекварйрменти можу, зекономимо на цьому»
Команда: починає працювати
Проєкт: не запустили, команда вигоріла від бідної комунікації та постійних ченджів, переробок, і пішла на бенч, ПО розшукують розлючені інвестори

тру сторі?

стаття класна але дуже загальна я не бачу кроків з яких почати

вся стаття — це кроки, початку з пункту 1.

а можна більше конкретики які саме курси ? оскільки їх багато шо саме вибрати? з чого почати? бази даних? і тд

якщо ви рухаєтесь в бізнес аналіз, починати треба з курсів про бізнес аналіз, курсів багато є з чого вибрати, навіть у мене є свій. Але є курси інші які можу рекомендувати на різни рівні — це від СофтСерв, це від Кирила Бєлявського, від ЛАБА, Денис Гобов. можна поггуглити пошукати на сайтах їхніх.

Який рівень англійського треба? Що скажете де більше треба знати іноземну мову мануалу QA чи BA ? Ви світчились з якої спеціалізації ?

Є різні проекти. Я би казав впевнений інтермедіате повинен бути. Вище — краще.
Як на мене, вимоги до мови в БА точно вище, бо йому більше комунікувати з клієнтом.

W/o English, a BA is useless in many projects/companies. English is the top skill for a BA, in my opinion. Your certificates, diplomas, and other “nice” papers are wasted if you cannot communicate with people across the globe, and English here is like a “hummer” in your hands. German and Spanish are also helpful, but demand is much much lower.

Fluent English is a default skill for a Ukrainian BA if he/she wants to work on IT outsourced projects.
The unified modeling language (UML) is the key professional language for a business analyst.

I worked with top companies from the US and the UK, many from there even don’t know what UML is :)

If you can clearly describe on Confluence/Jira/GoogleDoc & Miro what devs should deliver (and they understand that) and testers to test, and at the end of the day that new functionality is exactly what the biz asked you about, you are really useful BA on the project.

I personally faced many fancy BAs with extremely difficult specs, to read and understand them is a nightmare for everyone. Specs generations over results imho

Якщо ви хочете працювати за вищу вилку ЗП, то це іноземні клієнти. Якщо іноземні клієнти, то потрібна хороша англійська. І на жаль, тут недостатньо того рівня, який зазвичай треба девелоперам, тому що вся робота БА полягає в спілкуванні з клієнтом. А якщо ще і як в моєму випадку багато членів команди з США, Латинської Америки і Європи, то це майже 100% часу англійська мова

є проєкти україномовні, орієнтовані на укр ринок, але в будь-якому випадку мова технологій та проф літератури переважно англійська, тому знання мови обовʼязкове для всіх, хто в ІТ, для БА тим більше, бо ці люди левову частку часу проводять в комунікаціях зі всіма сторонами (stakeholders), аналізують документацію, фасилітуюсь фокус групи, воркшопи, які будуть англомовні. Тому в БА не то ше рівень має бути високий, він має гарно розмовляти і писати англійською краще за інших членів команди ))

Вітаю! дякую за статтю — якраз зараз в пошуках своєї першої роботи в якості БА. Зацікавили волонтерські проекти, та в посиланні вказана можливість тільки для працівників (студентів) Softserve. Можливо, є інші платформи з волонтерськими проектами — буду вдячна за контакти)

Підписатись на коментарі