Професія бізнес-аналітика: з чого почати
Привіт! Мене звати Наті, я не народилася бізнес-аналітиком і не вивчала цю дисципліну у вишах — я людина нетехнічна за фахом, але вже понад 11 років працюю бізнес-аналітиком. Раніше очолювала центр компетенції бізнес-аналізу в компанії SoftServe, а зараз я навчаю, надихаю та мотивую сотні бізнес-аналітиків та тих, що обирають цю професію. Цікаво? Тоді рухаємось далі.
Хто може стати BA і що таке бізнес-аналіз
Часто чую від людей: «Хочу в ІТ, але зовсім нетехнічний(-а) і не знаю, як туди потрапити. А якщо я спробую себе в ролі бізнес-аналітика? Можна?» або «Я працюю в ІТ давно тестером / технічним комунікатором / розробником / HR, мені теж можна перекваліфікуватись?».
Насправді можна все, чого душа забажає, але в кожного бажання або мрії є своя ціна. Ким би ви не хотіли стати, у це треба інвестувати: час, зусилля, а також фінанси — бо само собою нічого не відбудеться. І саме тому я хочу розповісти про власний досвід, бо досягла, чого прагнула, хоч і не була технічною, і ви зможете.
Тож якщо починати повністю з нуля: що воно таке взагалі, той бізнес-аналіз? Якщо ви справді вирішили обрати цю професію, та ще не розумієте, про що вона, — треба розібратись. Отже, бізнес-аналіз у сфері ІТ — це практика, яка дозволяє впровадити зміни в компанії, на підприємстві чи деінде. Зміни неминучі, бо все несеться, розвивається, ринок не стоїть на місці. Тож бізнес може мати потреби, а то й навіть проблеми, які хоче вирішити, зокрема:
- позбутися застарілих неефективних процесів;
- перейти на нові технології;
- автоматизувати роботу;
- зробити працівників ефективнішими та забрати в них постійну мануальну чи паперову роботу;
- досягти нових бізнес-цілей (нові ринки, клієнти, сервіси тощо).
Цей перелік може бути дуже довгим, але впровадження змін часто-густо починається із залучення ІТ-спеціалістів. І серед них, зокрема, будуть бізнес-аналітики. Вони вивчатимуть, чому потрібні зміни, як їх реалізувати, які рішення можна порекомендувати / запропонувати, щоб вони були цінними для зацікавлених сторін і призвели до бажаного результату.
Звучить цікаво, правда ж? Тут відіграють важливу роль знання і певних індустрій (можливо, з типовими проблемами та процесами), і бізнесу, технологій, психології та багато чого іншого.
Шлях до професії
Усі мусять з чогось починати. Не поспішайте: не все відразу, потрібно рухатися поступово та маленькими кроками. Ваш шлях може бути таким:
1. Вивчіть свої переваги та недоліки
Перше, що важливо розуміти (і це, до речі, одне з найперших завдань, за яке беруться аналітики), — це те, що ви вже знаєте і вмієте робити сьогодні. Який поточний стан ваших навичок? Можливо, ви вже розвиваєтеся в якійсь індустрії, працюєте тривало і знаєте кожен гвинтик, процес і біль користувачів. Або ви маєте технічну освіту, а то й взагалі математик? Чи може, як я, добре володієте іноземними мовами? :)
Запамʼятайте свої плюси. А тоді визначте, до чого ви прагнете. Наприклад, ви хочете отримати першу роботу на позиції бізнес-аналітика. Це чудово! Тоді перевіряєте опис вакансії та ставите собі за мету невдовзі відповідати всім її пунктам (або принаймні найважливішим). Основний крок у цій вправі — визначити, чого вам не вистачає. Складіть план, як закривати свої прогалини. Наведу вам приклад того, як це може виглядати.
Бувають такі вимоги до бізнес-аналітиків:
- аналітичні здібності. Бізнес-аналітики повинні володіти аналітичними навичками, а також логічним і критичним мисленням;
- розуміння бізнесу та практичний досвід управління життєвим циклом вимог (виявлення, документування, перегляд, підписання).
Я переконана, багато хто зʼясує, що готував (чи готує) різні звіти своїм керівникам, або аналізує дані про ринок, клієнтів, сервіси, продукти. А що, якщо ви бачите вакансію саме в тій індустрії, у якій зараз працюєте. Це стане вам у пригоді! Покажіть ці речі в резюме, «продайте» свої вміння правильно.
Отже план у вас є. І ви щойно попрактикувалися на собі, як робити аналіз поточного й майбутнього станів та як впровадити зміни, враховуючи всі плюси, мінуси, прогалини й підводне каміння. Мені пощастило перекваліфікуватись на бізнес-аналітика в межах своєї компанії, де я працювала на той час. Хто зна, можливо, й у вас ж такий варіант?
2. Оберіть навчання
Я більш ніж переконана: коли ви прочитаєте перелік всього, що вимагають у вакансіях, то почнете гуглити так, що гай шумітиме. Але це круто, адже на цьому етапі починається ваш розвиток. На щастя, зараз є багато літератури з різним рівнем складності — і про бізнес-аналіз, і про світ технологій. Також є безліч публікацій, блогів, відеоматеріалів, статей від лідерів думок, за якими можна стежити й переймати досвід.
Але це пасивне навчання, і мені без контексту воно спочатку було не зовсім зрозумілим: наче слова знайомі, але як усе це працює в реальності — невідомо. Для цього людство вигадало і впровадило навчальні курси, де не лише нададуть вам усю цю доступну інформацію, а й поділяться своїми інсайтами, практичними кейсами й проблемами (і тільки ці найкращі лектори занурять вас із головою в якийсь із проєктів чи у симуляції проєктів, аби ви пережили досвід та набили коліна в тепличних умовах).
Не бійтеся курсів, які, звісно ж, хоч і не безкоштовні, але дуже важливі. Зараз їх достатньо великий вибір: коли я починала свою карʼєру, вибору не було (або десь за океаном за всі гроші світу), тому коліна я набила в суворій реальності.
3. Сформуйте свій нетворк
Поки ви навчатиметеся, ви натраплятимете на різних лідерів думок, блогерів, авторів — людей, які практикують бізнес-аналіз щодня. Знайомтеся з ними, відвідуйте їхні заходи, дивіться і слухайте їхні безкоштовні (здебільшого) вебінари та відеоконтент, читайте публікації. Не соромтеся ставити їм запитання — вас точно не побʼють :). Нетворк цікавий тим, що в ньому діляться не лише знаннями, але й інформацією про проєкти й вакансії, — і дуже активних та допитливих завжди винагороджують порадою чи рекомендацією.
Ми живемо серед людей, і наше оточення визначає те, ким ми є. Тому важливо в момент такої зміни та професійного зростання в ролі бізнес-аналітика оточувати себе людьми, до яких хочеться дотягнутися й у яких можна чомусь навчитись. Це справді так працює: я спостерігала, як сотні вчорашніх юристів, медиків, фінансистів, філологів й інших ставали бізнес-аналітиками. «Колись, — скажуть вам старожили бізнес-аналізу, — такого не було, ми все самі», але, на щастя, зараз схожого дефіциту немає, є до кого прислухатися. Як приклад, є цікаві спільноти бізнес-аналітиків ось тут або тут.
4. Знайдіть ментора
Йдіть навіть далі, ніж нетворк: пропонуйте фахівцям, якими захоплюєтеся, стати вашими менторами, допомогти зробити перші кроки в новій галузі. Звісно, це час людини, але серед нас багато альтруїстів, яким дуже подобається допомагати навіть за «дякую». Я також мала менторів, від яких вчилася та вдосконалювалась (і зараз шукаю ментора, бо в мене є прагнення зростати ще далі). Я із задоволенням також «підменторюю» інших, коли є час. Не соромтесь запитувати, досить часто людям приємно ділитись знаннями і допомагати вибирати правильний шлях іншим.
5. Запишіться у волонтерські проєкти чи програми стажування
Справи йдуть добре: ми навчилися, начиталися, наговорилися, а що далі? Як отримати заповітну роботу, коли потрібен досвід у бізнес-аналітиці, а його немає? По-перше, спробуйте проаналізувати все, чим ви займалися до цього, і поставте собі запитання: чи маєте ви досвід у минулому, який збігається з тими обовʼязками, які потрібні аналітику?
Я зустрічала багато людей, які робили чимало активностей з бізнес-аналізу, працюючи, наприклад, маркетологами. Якщо релевантного досвіду немає, це зовсім не біда, вихід є. Існують різні стартап-інкубатори, громадські організації, які будуть готові працювати з вами й надати майданчики для «проби пера». Звісно, вони рідко коли бувають оплачувані, але це ж продовження навчання й отримання практики.
Свого часу я набирала інтернів у свій відділ бізнес-аналізу, і разом з командою навчала початківців бізнес-аналітиків і відправляла на проєкти. Я переконана, ця практика досі є. Хоч, звичайно, організаціям непросто запропонувати будь-кому таку опцію, адже є ризики все поламати, тому ваш нетворк якраз і допоможе в наданні рекомендацій. Існують неоплачувані програми стажування, які відкривають ІТ-компанії: вони також вкладаються у людей, які хочуть зростати, та пропонують свої майданчики для розвитку через різні громадські ініціативи чи власні академії. Приклад таких волонтерських проєктів ось тут: ви зможете і попрактикуватись, і водночас допомогти вирішити гостру соціальну проблему.
6. Відстежуйте вакансії
Звісно, на жодному етапі не зупиняйтеся у вивченні ринку, вакансій — усього, що там відбувається, з якою динамікою. Коли відчуєте, що готові, — надсилайте резюме. Іноді треба багато разів стукати у двері, аби вам їх відчинили. Тут найголовніше не втрачати надію і пробувати всюди, де можна себе показати. Знову ж таки, допоможе й нетворк.
Отримати роботу може бути нелегко, особливо з огляду на всі обставини, але часи бувають різні, тож я закликаю вас не занепадати духом, якщо перші спроби будуть невдалими. На новому ринку потрібно спочатку себе показати й зарекомендувати — а далі стане легше, обіцяю. Дуже уважно формуйте своє резюме, ще раз перегляньте, що ви робили в минулому (аналогічного до вмінь, які вимагають у вакансії бізнес-аналітиків), підкресліть свої сильні сторони й наведіть конкретні приклади, як ви впорались з тим чи іншим завданням. Я не закликаю вас прибріхувати, а лише підсвітити те, що є, можливо, не на 100% з практики бізнес-аналізу, але однаково може мати цінність для майбутнього роботодавця. Додам ще один приклад: якщо ви раптом працює в сфері роздрібної торгівлі і маєте досвід з програми, як-от SalesForce, CRM та інші, або ж вели фінансову звітність і розумієтеся у бухгалтерії — це перевага. Вакансії можна та треба моніторити на DOU та Djinni.
7. Вірте в себе
Мені доводилося бачити різні ситуації: і коли люди починали з абсолютного нуля та досягали вершин, і коли інвестували в себе всі сили, час і гроші, однак після перших невдалих спроб усе кидали та повертались у звичну рутину. Цей вибір індивідуальний, але ні за яких обставин не треба втрачати надію. Іноді людям щастить з першого разу, іноді з десятого. Бізнес-аналітик має бути трохи впертим і йти до мети безкомпромісно.
Висновки
Стати бізнес-аналітиком — це змінити професію, у чомусь змінити й себе, і свої погляди. Така трансформація не може статися в одну мить і вимагатиме від вас терпіння, часу й наполегливості. Уявіть, що ви йдете отримувати іншу післядипломну освіту, просто формальностей менше, але зусиль та часу піде досить багато.
Я бажаю вам успіху в усіх ваших починаннях та із задоволенням пораджу й підкажу, куди та до кого бігти, де й що відбувається — принаймні на ринку України, тому не соромтесь додати мене у свій нетворк — будемо спілкуватись далі.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів