Payoneer та WISE для ФОП-ів в українських реаліях

Почнемо з початку, перше запитання яке задають айтівці-ФОПи — «Чи законно взагалі відкривати рахунок у Payoneer, WISE та інших іноземних фін. установах?»

Так, у підтвердження цього є чудова стаття 4 Закону України № 2473 — «з урахуванням обмежень резиденти мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.»

Але що виходить на практиці? Ось ви відкрили рахунок у Payoneer, як компанія, тому що ви ФОП, отримали від контрагента підписаний договір, акт і нарешті вам надійшли валютні кошти. Авжеж ми всі хочемо отримувати гонорар за свою роботу у валюті, але чи дозволяє нам це Українське законодавство ?

Якщо ви думали, що можливо просто переказувати валютні кошти з банківського рахунку в іноземній установі на ваш особистий рахунок в Україні й використовувати ці валютні кошти на особисті потреби, я вас вітаю, ви потрапили на штраф від податкової.

Окей, розглянемо іншу ситуацію, ви перераховуєте валютні кошти з іноземного рахунку на український валютний рахунок ФОП, оце вже більш коректно. Як нам каже пункт 23 Постанови НБУ № 5 від 2 січня 2019 року — «Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента підлягають зарахуванню на рахунок резидента в Україні в банку.» У тій самій постанові, але у ст. 113 ми бачимо «Переказ коштів в іноземній валюті з поточного рахунку резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, на поточний рахунок цієї фізичної особи в іноземній валюті, відкритий для власних потреб, забороняється.» Не нехтуємо цими правилами, та робимо все як у Постанові НБУ.

Але, що далі? Ось ми вивели валютні кошти на валютний рахунок ФОП і вже можна знімати валюту ? Авжеж ні.

Тепер саме цікаве, ви не маєте права проводити розрахунки у валюті, відповідно до п. 6 розд. І Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління Національного Банку України від 01 січня 2019 року № 1 зі змінами та доповненнями (далі — Положення № 1), торгівлю іноземною валютою та/або банківськими металами на валютному ринку України дозволяється здійснювати виключно Національному банку України та суб’єктам ринку або через таких суб’єктів. Тобто, валютні кошти, що надходять на валютний рахунок ФОП від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом Національного банку України, та обов’язково декларуються. Після цього, коли кошти вже задекларовані, знаходяться на нашому гривневому рахунку ФОП, ми можемо вивести їх на рахунок для власних потреб. Статтею 44 ГКУ, визначено, що підприємництво здійснюється на основі, зокрема, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Отже, ФОП-платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Досить складна, як для мене, система, яка потребує доопрацювання у сучасних реаліях життя.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Поясніть будь ласка, податкова бачить кошти на wise, якщо вони ніколи не потрапляють в Україну? Wise -> ibkr.

Хоч Wise здається досі не є повноцінним британським банком, але CRS його зачипає

wise.com/...​work-with-my-wise-account

What information do you report to tax authorities?

The answer to this changes based on which country you’re in. Certain Wise entities must comply with the global anti-tax evasion regimes, FATCA and CRS, due to the type of products they offer.

Клієнт->Wise->ФОП 3я група працює нормально. Допоки клієнт із ЄС чи USA.

чи питає вайс ваш налоговий номер Tax Id ? Якщо отримати ЗП на вайс то мжна потім карткою розрахуватись чи треба на укр фоп перевести гроші ?

Реєструючись в WISE я вказав всі деталі свого ФОП рахунку в Україні. Wise лише автоматичний посередник і гроші не зберігає. Їхні картки (як в Payoneer )українцям недоступні. Але може можна зареєструватись як приватна особа, і проживаючи поза межами України отримувати гроші на їх wise картку і не сплачуючи податки їх тратити. Але я цього не знаю.

Я вам прямо скажу, почему не стоит пользоваться этим кошельком!
Мой аккаунт забанили просто так, когда началась война на Украине, Пайнир считал всю Донецкую область оккупированной территорией.
и заблокировали аккаунт, но город Краматорск Украина, поэтому блокировка моего аккаунта — это кража денег
Я три раза писал в службу поддержки, ответил робот, потом я связался с человеком, мне сказали дать документы на оплату коммунальных услуг, чтобы убедиться, что я живу в Краматорске, после того как я отправил им квитанцию, меня просто проигнорировали и заблокировал возможность написать в поддержку на сайте.
У меня на счету осталось 455 евро, вероятно, они были обнулены.
Поэтому я хочу, чтобы другие люди остерегались этих мошенников и выводили свои деньги. Номер клиента: 45354997

Так все так і було раніше, я щось впустив? Валюту на фопі треба продати, інакше нічого з нею не зробиш. А ще раніше взагалі була примусова продажа.

пропустили головне — черговому юристу/бугалтеру знадобилось запиляти мільйонну тему на ДОУ і привернути до своєї персони увагу платоспроможної аудиторії.

і яке відношення «торгівля» іноземною валютою має до «переказу» іноземної валюти? Це ж два різні поняття.

Добрий день. Саме на це Положення посилається податкова у своєму роз’ясненні щодо продажу ФОП валютної виручки, отриманої від здійснення ЗЕД від 24 червня 2022 року, на міжбанківському валютному ринку. Також заборона з боку НБУ, Постанова № 5 «Переказ коштів в іноземній валюті з поточного рахунку резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, на поточний рахунок цієї фізичної особи в іноземній валюті, відкритий для власних потреб, забороняється.» Тобто вам все одно потрібно зробити продаж валюти, та отримати гривню, щоб потім використовувати її для власних потреб.

податкова може хоч на збірник дитячих казок посилатись — її листи і роз’яснення юридичної сили не мають.
вони також «роз’яcнювали», що ці кошти повинні ще обкладатись військовим збором. ))

Вони не встановлюють норм права, а носять інформаційний характер, але ППРки надходять саме від податкової. Податкова взагалі у своєму роз’ясненні від 12 травня 2023 року зазначили, що будуть вважати кошти які отримані на платіжні системи такими, що отримані не як ФОПом, а як фіз. особою, тобто потрібно сплатити з цього доходу 18+1,5 %, але з цього приводу дуже багато суперечностей, чекаємо поки будуть судові рішення з цього приводу.

Підписатись на коментарі