Майбутнє джунів після закінчення війни

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Отож перед початку війни, я вирішив змінити місце роботи і звільнитися зі служби. Навіть 23 лютого написав рапорт на звільнення. Моїм планам звісно не судилося збутися. Але я не відмовлявся від своїх планів і весь цей час вчив JS та React в надії що після закінчення війни, я зможу все таки звільнитися і стати програмістом. Але от зараз коли бачу на джині.ко по 500 відгуків на одну вакансію, та чую від знайомих мідлів що в них страшні скорочення мій ентузіазм дуже згасає. І я не знаю чи продовжувати вчити програмування чи все таки шукати якусь іншу сферу на майбутнє. А ви що думаєте?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

На самом деле перспективы очень мрачные.

Еще до ковида многие серьезные люди прямо говорили, что ИТ на территории Украины ждут проблемы. Причин — множество, но факты были.
К примеру рекомендую ознакомится с аргументами Дмитрия Меньшикова:
dou.ua/...​s/future-of-ukrainian-it

В отличие от галерных заправил балаболов он очень четко анализирует и указывает на проблему

Дальше — больше.
внедрение Дия.Сити. Это катастрофа для отрасли и ее последствия приведут к быстрейшей деградации. Потому что эта схема приведет к блокированию ВЭД и убиранию конкуренции с МН рынком на уровне разработчиков
Это значит что у высокок. будет +1 повод валить а другие — получат резкое снижение ЗП

И как вишенка на тортике — события последних полутора лет и полностью неадекватные действия власти. На простом примере:
— футболист и артист может выехать а руководитель ИТ предприятия ...

Если ли шанс выскочить ?
Есть — учить английский + постараться нарастить хоть какой опыт, пусть даже на фриланс биржах, своих проектах и так далее. Цель — выйти за систему координат местного ИТ

не надо тебе в IT

те, кому надо, смотрят не на деньги или конкуренцию, а занимаются тем, без чего просто жить не могут

Шукайте те, чим вам подобається займатися, те, що вас драйвить, те, чим ви хочете займатися, коли у вас є вільний час. Тоді вам буде легко вчитися, легко працювати, легко стати кращим за інших, професіоналом в своїй справі — і заробляти пристойні кошти. Якщо це програмування — то продовжуйте, все у вас вийде! Орієнтуйтеся приблизно на 1000 годин навчання і робіть проєкти для портфоліо.

Знайомий джун влаштувався відразу після першої співбесіди й навіть компенсацію отримав більше. Відкрию секрет: 499 з 500 кандидатів на місце не готові вчитись місяцями по 14 годин у день без вихідних й свят. Це Вам вирішувати, чи хватить мотивації не вигоріти й стати кращим кандидатом аніж інші у АйТі, або шукати менш розкручену й конкурентну сферу.

Насправді тупо ніхто не знає. І буквально (що буде далі в країні, як зміниться ситуація і в який бік, а змінитись може в будь який момент). І небуквально: страшилки, що тобі написали — то суто суб‘єктивне, коли люди зі своєї колокольні бачать по-своєму — важко сказати з чиєї колокольні більше видно, але все одно суб‘єктивне. Про «500 людей на місце» в тій чи іншій мірі і ситуації було і в минулому: так казали і про роботу на фріланс-біржах з трильйонами індусів в 2012, і про світчерів на галерах в 2015-2019. Навіть в нульових, коли я ще навчався в школі, то навіть тоді в народі байки ходили, що «програмістів шось багато дуже стало».

Так, зараз ситуація однозначно хєрова, і пояснювати чому саме немає сенсу. Як піде далі — тупо невідомо. Ніхто не може зпрогнозувати — неможливо.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так війна закінчилася ще в кінці березня минулого року

Без джунів не буде сеньйорів. У мене все.

Чому? Всі сеньйори які є зараз нікуди не дінуться. Якщо кількість вакансій зменшиться настільки що цих сенйьорів буде достатньо щоб їх закрити значить джуни будуть непотрібні.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

дочекатися, доки в темі з’явиться повідомлення, далі клацнути по зеленому квадратику, потрапити у список тем з новими повідомленнями і видалити тему хрестиком.
У доу дуже інтуїтивний інтерфейс

У мо і дотичних служб теж, на великий подив, але все ж таки є щось схоже на айті, може почати з якогось переводу поближче до айті? Але цей варіант зазвичай для штабних офіцерських посад.

Проблема в тобі, а не в зовнішніх обставинах. Якщо ти можеш приносити велью компанії, то знайдеш роботу. Якщо ні — з тобою ніхто цацькатися не буде.

Якщо брати загальні навички програмування, то, як на мене, вони будуть корисні навіть поза IT.

Якщо брати Frontend, то там проблема у тому, що там дуже багато інформації, яка не відноситься до програмування. Тому це дуже популярно на курсах. Тому великий відсоток людей, які можуть імітувати що вони щось вміють. Тому виникає проблема потоку резюме. Виникає проблема знайти у цьому потоці того, хто реально вміє. Тому багато вакансій. Тому проблема знайти роботу. Тому проблема знайти джуна. Тому вхід у IT таким шляхом для мене під дуже великим питанням.

Извини, что в утробе не имел 10 лет опыта. skill issue

Якщо сфера цікава, то треба робити щось для себе, оновлювати знання, а там буде видно, всі прогнози це ± гадання не більше.

ну щоб зробити продукт треба взагалі знати, які є невирішені проблеми, у іншому випадку це буде черговий клон умовного твітора і він потоне серед тисяч інших.
іноді кажуть, що ідея нічого не вартує, але часто навіть і ідеї притомної нема.

Трохи не так, ідеї завжди є. Особливо, якщо вони заточені на вузькоспеціалізовану сферу чи обмежену групу користувачів. Але так, таких, щоб скейлились на велику кількість людей/компаній і приносили відповідні гроші справді небагато.

щоб зробити продукт треба взагалі знати, які є невирішені проблеми

Дешевше довести до відома цільової аудиторії що в неї є невирішені проблеми.

І тут як раз ти, зі своїм продуктом. Чисто випадково, проходив повз.

:)

Ціль повина бути не стати програмістом, а зробити продукт.

Чому, цілком нормальна ціль — стати гребцем на галері і мати 300$ на старті і 1000$ через рік.

Ціль повина бути не стати програмістом, а зробити продукт.

Человек хочет в программисты — вы его пихаете в менеджеры.
Не надо так! ©

Насправді тупо ніхто не знає. І буквально (що буде далі в країні, як зміниться ситуація і в який бік, а змінитись може в будь який момент). І небуквально: страшилки, що тобі написали — то суто суб‘єктивне, коли люди зі своєї колокольні бачать по-своєму — важко сказати з чиєї колокольні більше видно, але все одно суб‘єктивне. Про «500 людей на місце» в тій чи іншій мірі і ситуації було і в минулому: так казали і про роботу на фріланс-біржах з трильйонами індусів в 2012, і про світчерів на галерах в 2015-2019. Навіть в нульових, коли я ще навчався в школі, то навіть тоді в народі байки ходили, що «програмістів шось багато дуже стало».

Так, зараз ситуація однозначно хєрова, і пояснювати чому саме немає сенсу. Як піде далі — тупо невідомо. Ніхто не може зпрогнозувати — неможливо.

Черговий баян на тему «Після війни..»

Ви з тієї групи божевільних, які вірять у те, що війна закінчиться?
А якщо серйозно, у вашому випадку, я б пішов далі ніж просто react, бек подовбав б хоча заради інтересу, алгоритми, може python та ML, тощо.

Війна у теперішньому вигляді у нас закінчиться рано чи пізно, і точно це не займе 10 років. Така специфіка сучасних конфліктів.

Якщо рахувати з 14 , а українці гинули від обстрілів кожного місяця , то якраз скоро буде 10 років. Хотів би надягнути рожеві окуляри, але навіть вже марафон говорить по довгу війну.

Не треба читати те, що я написав одним місцем. «Війна у теперішньому вигляді» в 2014-2021 роках була?

А раніше достатньо було лише англійської.

Так ойти же! Постоянно новые требования, препятствия и "нужно постоянно учиться"©
Пусть привыкают.

Genuine question: а наскільки легше джунам в Польщі?

наскільки легше джунам в Польщі?

Залежно кому)
Якщо порівнювати джунів Андрія у Львові й Анджея в Кракові, то другому буде легше знайти роботу. І у другого зі старту буде 1к$ без досвіду.

Якщо питання просто чи легше буде тій самій людині якщо вона переїде, то ± то саме. Для місцевих фірм треба вільне володіння місцевою (польською) мовою, для наших галер смисл тебе брати за 1к$ якщо за ті гроші можна знайти в Україні людей з досвідом 1-2 роки. І перевага в тому що ти не пропадеш на вулиці перекривається Х3 зарплатою.

Сучасне програмування виглядає як повний треш та лайно. Особливо фронт — то ад на землі.
Подумай тричі ніж туди заскакувати, той ринок і перенасичений і з туманними перспективами.
Вибери щось перспективніше, як приклад ШІ. А краще професію, що через 15-20 років точно буде в тренді і це точно не айті.

Сучасне програмування виглядає як повний треш та лайно. Особливо фронт — то ад на землі

Плюсую.

А краще професію, що через 15-20 років точно буде в тренді і це точно не айті.

Наприклад?

Наприклад?

Та повно. Ті ж коучі, автосервіс, маркетологи, плиточники, військові, чиновники, повно професій де не потрібно все життя вчитись і їх не витіснить ШІ

Які такі коучі? Ті, що продають успішний успіх, чи ви щось інше маєте на увазі?

Які такі коучі? Ті, що продають успішний успіх, чи ви щось інше маєте на увазі?

Як не дивно. В аутичному технологічному суспільстві різні коучи, психологи та інші будуть тільки зростати.

А до чого тут? Ми просто в стані Дикого Заходу, де Піттерсон та Таккерсон легко корчать із себе доктора Пі uk.wikipedia.org/...​люсарчук_Андрій_Тихонович чи uk.wikipedia.org/...​ота_Спартак_Олександрович Ті теж по книзі О’Генрі «Благородний Жулік» себе видавали адептів сьомого храму, та Шерлока Холмса — який прийшов його арештовувати, після чого обидва счезали з грошима обдурених. Бо поліціантам в нас, за грузинською подачею — можна не вчитись. Сподіваюсь поліціанти схаменулись як і решта. А пану президенту який каже студентам «я не розумів нащо туди ходжу», я скажу, що просто його батьки змусили не туди вступити. Треба було до Поплавського, а не на юрфак. Зрештою довчили вже у Маслякова (що по суті телевізійним вузом і є) на якого саме за це і образа.

Це психологи без вищої психологічної освіти, з курсів. Знаю одну таку, колишню С++ та HR — яка писала діагнози паціенткам на публічно у Facebook, з розряду «Оцей синдром, точно у Ані ....». Я сподіваюсь ясно для чого треба освіта. А почали це усе грузини, які розповідали, що поліціанту не треба вчитись. І коли в Дніпрі постріляли патрульних, я чомусь відкрив радянський підручник який знайшов в інтернет для міліції. І там чорним по білому в першому абзаці було написано не робити те — що вони робили і саме тому, що злочинець може бути озброєним і зробити те саме те, що він і зробив. Також було написано — що треба робити. Базис ? Треба знати усім в професії ? Але ні — освіта виявляється не треба, три місяці та в поліцію. І так по усім спеціальностям.

бровкі-ноготочкі ще забули, таксі

Де ви такі беретесь?
Якщо у фоонті порогу входу особливо нема і вакансії все ж таки є. Не в тих кількостях що перед війою, але є.
То ШІ взагалі нічого нема і перед війною не було.
Ще й щоб розібраьися в ньому треба матаналіз добре знати. Джуніор по ШІ це зараз щось на кшталт професора з ядерної фізики — людина розумна, чкіл рідкий, але нафіг нікому не треба.

вакансії все ж таки є.

1. 500 чоловік на одне місце
2. Щоб вивчитись ішачить рік по 12 годин на день
3. В цьому році модний Реакт, в наступному Хуякт, перевчайся.
4. Через 10 років доля айтішиків буде долею економістів і юристів в 90х

Натомість, повно історій де спеціаліст десь в бриташці з заміною домових замків з ліцензією, отримує під 500 долл на годину і вертів він всі фреймворки та ШІ найближчі 50 років.

десь в бриташці з заміною домових замків з ліцензією, наприклад, отримує під 500 долл на годину

Так то в Бриташці, не у нас. В Ельфіях можна не паритись — хоч молодшим помічником говночиста працюй — з голоду не подохнеш.

з голоду не подохнеш

А у нас джун на реакті цілком може голодати роками. Складність сучасного айті просто захмарна, тому айтішників на роботу беруть приблизно як хірургів. Або 10 років досвіду і дають купу грошей, або нуль ти нічого не вартий, життя пацієнта важливіше.

Складність сучасного айті просто захмарна

Чойто?
Будь внимательным, усидчивым, лепи себе из готовых кубиков.
ну я правда по учетным система сужу — там никакого рокет сайенса нету.

«Говночистом» і у нас не подохнеш. Що-що, а їсти і випорожнятись люди не перестануть ніколи.

В цьому місяці модний Реакт, в наступному Хуякт, перевчайся.

Я теж так звик думати (хз чого, інерція) але реакт модний вже буквально ВОСІМ ЛЄТ.

Через 10 років доля айтішиків буде долею економістів і юристів в 90х

Проблема юристів-економістів була в тому, що цей напрямок став модним і багато випускників вишів не знайшли роботу і пішли у мак, а не в тому, що більшість вже працюючих спеціалістів одночасно опинилася у розбитого корита ж.

Я теж так звик думати (хз чого, інерція) але реакт модний вже буквально ВОСІМ ЛЄТ.

Вся розробка ПО це як побудова будинку. Якщо вивчив бази данних навіть десь в 90х, твої знання по sql актуальні досі. Як вивчив фронт, це як вивчив як переклеювати обої, кожні 3 роки змінюється майже все. Сьогодні верстали хтмл, завтра в фігмі. Сьогодні ангуляр був на віка, завтра реакт все переграв. Ті фронт фреймворки як бактерії в мензурці петрі.

Вся розробка ПО це як побудова будинку.

Боже збав

*згадуєцця «якби програмісти будували будинки»*

:)

Негайно відстрілюймо дятлів, щоб раптом не залетів.

Проблема юристів-економістів була в тому, що цей напрямок став модним і багато випускників вишів не знайшли роботу і пішли у мак, а не в тому, що більшість вже працюючих спеціалістів одночасно опинилася у розбитого корита ж.

З айті зараз так само.
Бо кожний намагається влаштувати свою дитину найкращу, а тут зрозумілий шлях через отримання диплому в університеті. А потім та дитина закінчує универстите і не знає що з тим усім робити.

З айті зараз так само.

І до цього так само було. Більшість студентів не вчилась і під час моєї юності і не працює за фахом. Це «нормально».

Щоб вивчитись ішачить рік по 12 годин на день

Лол, якщо чуваку щоб реакт освоїти треба рік по 12 годин, то на твій АІ йому треба буде 10 років)

Лол, якщо чуваку щоб реакт освоїти треба рік по 12 годин, то на твій АІ йому треба буде 10 років)

Приблизно однаково.
З однією строчкою Реакт в резюме роботу не знайдеш, там паровозом ще купа знань має бути вивчена.

1. 500 чоловік на одне місце

В ШІ 5 чоловік на 0 місць. Яка цифра більше?)))

2. Щоб вивчитись ішачить рік по 12 годин на день

В свій час мені вистачило три дні почитати книжку по сішарпу. Але так, в мене була певна база. Але та база при бажанні ну ще за місяць підтягується. Що там вчити рік цілими днями я не розумію. Ну це хібо що зовсім бараном треба бути, але тоді проблема не в ринку.

3. В цьому році модний Реакт, в наступному Хуякт, перевчайся.

Всі та браузерні цяцькі так чи інакше крутяться навколо РЕСТу, джаваскріпту і біндінгу жсону на штмл. Там головне зрозуміти концепцію, а потім вже не складно.

4. Через 10 років доля айтішиків буде долею економістів і юристів в 90х

А, так це я ще з початку нульових чую. Після виходу чатжпт навіть частіше, бо ось вона срібна куля і нас тут всіх повиженуть))

Не треба втрачати контекст.
Вхідні данні джун та фронт.
Поки він нормально вкотиться на дворі вже буде 2026 рік. В світі вже є 20 млн фронтів на ті технології що він тільки збирається вчити.
Чи буде для них всіх робота?
Є сумніви. Навіть на зараз, щось вже не дуже.

Оце якраз шукав роботу.
Позиція сіньор+
Менше ніж в 2021, вимоги більше, але є і багато.
Так що робота буде, не переживайте.
Правда для отримання цієї роботи скоріш за все прийдеться хоча б до Перемишля доїхати.

Намного меньше.
According to data from Evans Data Corporation, there are nearly 27 million developers worldwide. That number is steadily growing—approximately 3% in the past year—and it is expected to exceed 28.7 million by 2024.

і це точно не айті.

«айті» дуже широке поняття, точно не fronted — не впевнений, точно не AI/ML, BigData, Data Since — теж не впевнений і т.д. Питання таке — якщо просто хочеться багато грошей швидко, так — краще створювати якийсь інший бізнес просто. Той самий ретейл харчів наприклад, заробити можна більше і значно швидше — по волонтерсву в курсі.

ШІ це і є новий фронт енд, зараз всі в нього полізуть і буде там 500 людей на місце

Хз, зараз молоді не позаздриш. Фактично вони на стику епох.
Але айті то розпіарений спадаючий тренд.
Помню в 90х мені дитині старші люди казали вчися на телемайстра. Типу де би ти не був в кожному селі є кому телевізор полагодити. Добре що не вчився. На тот момент телемайстри були розпіарений спадаючий тренд.

ага, теж саме було і з ремонтом холодильників, вони ж в кожному селі є. Хєрня це все, про стик епох і про молоді не позаздриш, так завжди було і завжди буде. Найадаптованіші знайдуть своє місце, всі інщі підуть шукати шось своє. Я не пригадаю жодного періоду, коли не було б стику епох і молоді було ну піздец як легко

Я підозрюю, що гарний майстер по холодильниках нормально заробляє.

Як і любий майстер по %технолоджі_нейм%

Зараз важко сказати навіть що буде через тиждень. Бо все від усього залежить. Навіть події в Ізраїлі можуть вибухнути дуже гучно, а можуть і не вибухнути.
Не кажучи вже про такі далекі і абстрактні сутності, як закінчення війни. Ще навіть достеменно не відомо що буде входити в це поняття.

Я думаю, що все буде залежати лише від наявності дешевих грошей. Будуть уряди знов заливати економіку, буде зростання і набиратимуть знов всіх, хто резюме кинув. Але це не схоже на реальний варіант. До того ж корпорації вже кайфують від найбільших прибутків при найменших витратах на робочу силу, щось змінювати їм взагалі нема сенсу, тож не факт, що дешеві гроші стимулюватимуть збільшення нових проектів. Тому краще шукай щось інше, бо зараз ІТ це лотерея. З університету будуть брати студентів, бо в них база є, світчерів навряд. Я проводив дуже багато інтерв’ю і за моєю статистикою студенти-програмісти на голову вище за тих, хто сам щось вивчав, тож сам дивись на свої шанси. І про закордон, я зараз тут і теж не спостерігаються якогось попиту на джунів, можливо не там дивився, але якщо дивлюся джоб сайти, то лише сіньорів та лідів шукають.

З ВНЗ беруть випускників через відданість професії за словами Рорі Сазерленда «Алхімія».
У людини, яка провчилась 4-6 років відповідальність вища ніж у свічера після 6-12 місяців курсів, або самостійного вивчення.
Є люди, які самостійно 2-4 роки вчаться по 4-6 годин на день, але таких мало.
Нам ще на 1-2 курсі радили в 90-х шукати роботу на 2-3 курсі. Практика на 3-5 курсі дає набагато більше паралельно з гарною освітою.
Тим більше люди зараз вчаться ефективніше (хочу вірити) ніж 20 років тому.

Ну хз. Я як світчер зайшов в розробку через курси однієї галери. Відбір туди як в космонавти. В групі було 24 чоловіки, з них багато студентів профільних спеціальностей. Пройшли на роботу тіки 8 світчерів. У світчера є ціль і він вчиться, бо знає, що йому це точно треба. Також світчер може і хоче виконувати роботу. Так шо таке от

Після 2х років ковіду і 2х років війни хіба тільки і відданість можна буде шукати у випускників

Нам ще на 1-2 курсі радили в 90-х шукати роботу на 2-3 курсі

Все що треба знати про «якість» тієї освіти :)

Підготовка це ще не все, життєвий досвід та софт скіли теж грають роль.

Кхе-кхе, 30 років тому. 20 років тому вже були 2000-і

З ВНЗ беруть випускників через відданість професії

А я думав — через те, що платять гроші. :)

Я вчився на перекладача, за фахом ні дня не працював. В 17 років ще не знав, чим хочу в житті займатися, але точно знав, що при будь-яких розкладах хороша англійська знадобиться.

І не прогадав — хороша англійська є неабиякою перевагою не лише серед свитчерів у девопси як я, але й серед випускників технічних спеціальностей.

Я думаю, що рано чи пізно ріст буде. Якщо маєте роботу, то просто варто продовжувати вчитись, можливо можна найти якесь стажування, чи долучитись до якогось волонтерського проекту, і трохи попрацювати там парт тайм, набути досвіду реального проекту. Моніторити різні IT академії від Серву чи Епаму, із безкоштовних навчальних програм завжди набирали на роботу, зараз просто такий час, що джунів не дуже треба бо проекти стають меншими, але може все так не буде.

Ще один нюанс, що зараз всі починають економити, хочуть бути профітабл і відповідно хочуть менше трати грошей на розробку, а це означає що цілком можливо оці команди де бекендери, фронтендери, девопси, тестери, бізнес-аналітики, менеджери і всі дружно щось роблять можуть піти у минуле. Тобто вже не тільки треба буде знати фронт, а й поза ним щось.

вам або хочеться стати розробником, або ні. Якщо хочете — робіть все, щоб це здійснити. Якщо все одно де працювати — то мабуть і пробувати не треба

У іншу сферу на майбутнє.

При конкурсі 500 на позицію джуна проходять два типи людей:
— Мідл з низькою самооцінкою, який розгромить решту реальних джунів
— Людина, яка зачепила чимось. Історією, голосом, формулюванням відповідей, зовнішністю, найменуванням змінних, дизайном хоум проекту, підходом до навчання, байкою, розказаною до місця, корисною порадою в спортзалі, відчуттям надійності і т.п.
Для прийняття рішення для другого типу здебільшого натягують чи вигадують багато розумних аргументів, але вибір вже зроблений. Просто конкуренцію «1 із 500» з джунами, якщо ви дійсно джун, витягнути важко, качайте іще софт і соціальні скіли.

При конкурсі 500 на
позицію

Ніхто не буде переглядати всі ці сотні резюме, щоб побачити людину, яка

зачепила чимось. Історією, голосом, формулюванням відповідей, зовнішністю, найменуванням змінних, дизайном хоум проекту, підходом до навчання, байкою, розказаною до місця, корисною порадою в спортзалі, відчуттям надійності і т.п.

Згадалась класика:

— Пацани! Не шукайте «ту саму» вночі нічними клубами. «Та сама» вночі дома спить.
— Вривайтеся в будинки.

бере "досвічений"HR 3 резюме із пачки, молодий HR — А решта, старий — а кому ті невдахи потрібні

Значить треба починати з пункту «корисна порада в спортзалі» — будь-яка корисна офлайн чи онлайн активність з працівниками компанії, куди хочеш влаштуватися. Я тому згадав соціальні скіли, які потрібні, щоб стати не резюме, яке навіть не прочитають, а живою людиною, чиє резюме прочитають.

вам подобається розробка? вам цікаво розвʼязувати складни задачи?
вам цікаво розібратись що там да як?

якщо так тоді велкам, за останні 70 років розробка не зникла, я зараз біографію
розробниці з IBM 50 років тому читаю, це все ж було вже. Наскількі я розумію, так і далі
мае бути.

за рік два ви можете докопатись що вас наібільш цикавить, і далі воно якось само вийде,
ну як в мене було, та і у багатьох знайомих.

Може і не вийти, економика зараз важка, але загальний тренд такій що люди
які шарять потрібни.

якщо ви хочете гроші, то може нема сенсу себе так обламувати,
є багато способів заробляти більше, легше.

Love, Em ❤

А вот с этого момента по-подробнее, пожалуйста. Какие такие способы?))

Я не знайшов там ніяких цифр. Більше і легше ніж в айті — це вийти на дохід 10к$ за 5 років.

теж хотів запитати —вже не раз чую фразу «більше та легше», але де то більше , де то легше?))

хз, мені і в айти кайф, копайте якщо вам треба ❤️

Я 100% володію інформаціє що там краще. А де краще, чи краще взагалі я хз шукайте самі. 🙂

є така штука логіка, можемо піти з іншого боку:

не існує більш способів заробляти нормально окрім «айти»

якщо б це було б коректно ніякого бізнесу б не було взагалі, одни айтишники і курси, лол.
про державних чуваків я взагалі мовчу.

знову ж такі якщо задача має рішення не означає що я маю рішення, це теж логіка.

якщо вам це підходить, зашибись, якщо ні, теж офигенно своє місце знайти можна в любому випадку, тількі треба шукати.

далі знову ж таки відповідати не буду, бо нема сенсу, бажання, часу.

Легше — наврядчи, більше — чому ні. Якщо трансформувати вижигання очей кодом у щось інше
Але без навчання, зусиль і «безсонних ночей» я сумніваюсь що десь щось вийде)

а які були ще варіанти? просто цікаво.

Раніше інших варіантів не було. Так як довго хотів саме в розробку

завжди варто мати декілька варіантів. IT це не silver bullet, нажаль.

Народитися в багатій родині — тільки це може бути silver bullet

Чисто интуитивно могу предположить, что среди начинающих найти могут только самые лучшие. А чтобы с ними конкурировать, нужно очень много учиться. 12+ месяцев фулл-тайм ‒ это самый минимум.
Нужно еще учитывать, что каждый год универы выпускают много программистов и они тоже являются конкурентами свитчеров. Мне трудно предположить, но, думаю, это тысячи людей. Эти люди имеют отличную базу и, в целом, регалии программиста. Им предпочтительнее отдать работу. И это правильно. Обычно они и забирают вакансию.
В целом, средний кандидат, который прошел какие-то 3-5 месячные курсы или самоучка, вряд ли найдет работу. Возможно, если есть знакомства, то можно как-то.
В любой другой стране, как Польша, Германия, Франция... человек со средним уровнем мог бы претендовать на что-то, но не в Украине. На рынке создался пузырь и он все растет.
Пока не закончится война, шансов мало.

Але я не відмовлявся від своїх планів і весь цей час вчив JS та React в надії що після закінчення війни, я зможу все таки звільнитися і стати
програмістом

Якщо ти міг це ботанити протягом року то це твоє, вчись дальше.

Пиляй проекти, гугли що питають сіньорів, вчи NodeJS щоб мати більше варіантів пошуку роботи.

Якщо справді пиляв це все і справді може, то є варінт подивитись іноземні стартапи. Там буде менше грошей ніж у нас, але візьмуть кого завгодно якщо зможете домовитись як платити (не завжди можуть просто на фоп кидати).

Шукайте те, чим вам подобається займатися, те, що вас драйвить, те, чим ви хочете займатися, коли у вас є вільний час. Тоді вам буде легко вчитися, легко працювати, легко стати кращим за інших, професіоналом в своїй справі — і заробляти пристойні кошти. Якщо це програмування — то продовжуйте, все у вас вийде! Орієнтуйтеся приблизно на 1000 годин навчання і робіть проєкти для портфоліо.

Саме так! Я, коли вступав у ВНЗ вчитися на програміста, то поняття лисого не мав скільки там платять, яка там конкуренція і взагалі ні про що. Очі горіли, а «1000 годин навчання» за плечима в мене, напевно, вже була ще до 1 вересня першого курсу. Якщо ти, прийшовши ввечері додому, не сідаєш прочитати якусь профільну книгу чи статтю, не накидуєш десяток рядків коду просто щоб щось перевірити — то нафіг тобі те ІТ потрібне, не варто і починати.

поняття лисого не мав скільки там платять

ну то у вас «ошибка вижившего»

інші люди, які не мають поняття скільки там платять по їхній професії, стикаються з мінімалками і перспективами <заробляти 10к грн будучи супер-професіоналом в своїй справі>

тому ні, вцілому це не стратегія, хоча заперечувати, що горіти своєю справою треба.

Все буде залежати від світової економічної ситуації.
Якщо буде черговий ріст(а він станеться рано чи пізно), будуть знову наймати всіх, як це було в 20-21роках.
Навіть з України, навіть якщо війна все ще триватиме.

Поки цього росту не станеться — буде дуже важко знайти роботу.
Коли буде чергова фаза росту — ніхто не знає, але всі дуже сподіваються, що вона таки почнеться в 2024.

Моя думка, що зараз стан ІТ як стан крипти — може стане краще, може стане гірше, може залишиться як є. Може зміни займуть роки, а може місяці — дуже багато факторів впливу і важко дати точні прогнози. Проте навіть у всій цій невизначеності, люди діляться на тих хто інвестує (гроші у крипту і час/сили в опанування ІТ-спеціальності та ті хто цього не роблять).

Хто був правий — покаже лише час.

Особисто я, як і багато хто з true nerds, що почали 10+ років назад — почав писати код в першу чергу тому, що мені було це цікаво, а вже потім так склалися обставини, що за це почали платити хороші гроші (особливо після 2014). Якщо раптом ситуація знову зміниться так, що айтішникам будуть платити 500-800$ максимум, а юристам-економістам по 5000-8000$, не думаю, що я піду отримувати ще одну вищу освіту і змінювати професію, бо є речі важливіші за гроші, за умови що ти вже накопичив певний капітал))

не надо тебе в IT

те, кому надо, смотрят не на деньги или конкуренцию, а занимаются тем, без чего просто жить не могут

Да фигня, прошли нулевые где с компами задроты копались и они же и в айти шли
Айти точно такая же обычная работа, только платят намного выше среднего — конечно туда из-за денег вкатываться надо

а обычная работа должна быть такая, чтобы тебя от нее тошнило?
ясно, понятно

Нет, но пусть меня лучше тошнит за ЗП в несколько раз выше медианы, чем за медиану)

В айти далеко не самая большая зп, раньше было запрыгнуть проще, в этом и был смысл. При текущем пороге вхождения, иего росте проще на столяра выучится и делат шкафы купе для тех же айтишникоф.

проще на столяра выучится

Субъективное:
Уверен, что хрен где найдешь обучение — даже в Киеве может полторы конторы этим занимаются (слышал про какого-то известного столяра, который обучает — так надо на занятия черти-куда в область ездить, и то не факт что он сейчас работает и вообще жив). Это ты опыт из айти, где курсы на каждом шагу (были) переносишь на другие сферы. Ну, на баристу учат, разве что... Может по корпусной мебели из ДСП (те самые шкафы-купе, о которых ты говорил) есть пара-тройка курсов, которые будут бесплатной работой, по сути.
Да и вообще, это разве что если свой бизнес мутить, а для этого нужны:
1. Старовый капитал.
2. Не быть айтишником, а быть бизнесменом с «жилкой», «хваткой» и т.п.
А иначе все вот эти абстрактные «стану сварщиком» закончатся тем, что останется только работать с васянами в конченных условиях, на кабанчика, который будет копейки платить и только обещать какую-то там «премию». Ну, это же не ютуб и не США — у нас лесорубы не ходят в тимберлендах...

Все так. Но и в АйТи без мотивации далеко не уедешь. Да был период когда гребли всех кто хелловорлд осилили или html. Это время уже не вернётся.

часто чую ці поради про столяр, зварщик, ремонти.

Там справді хороші зарплати, як на роботу руками, за 2-3 роки можна дійти до 2-3к$, ящо не спитись і багато працювати.
Чи треба нагадувати, що це важка фізична робота? Що це мова про я — фоп, який сам все собі організує? Що за вас ніхто робити нічого не буде?

за 2-3 роки айтішников можна дійти до 2-3к, ще через 2-3 роки 5-7к (маю знайомих які і 10 і 12 мають, і я значно більше, але ок це не для кожного, та і не всі пахарі, вміють в стратегію, будують плани, і хочут бути топ оф зе топ, на ЮС, а не в Україні)

що якщо я скажу, що маючи ці 5-7 за декілька років, в тебе все ще є компанія, яка вирішує половину твоїх спрв, бухгалтерію, страховку, деякі навіть пропонують щось до пенсії накидати чи фінансувати період догляду за дитиною))

застрибнути — однозначно важче ніж раніше, період навчання — довший ніж на зварку, в мене знайомі навчились зварювати за тиждень по відосах на ютубі))

перспектива: все ще дуже хороша

ой я вас умоляю, у меня знакомый кондишены вешал и на ит смотрел как на чудиков пока курс с 5 до 8, а дальше и вовсе в небеса не улетел. Сейчас целый тимлид который еще и кондиционер может повесить или обслужить.

а у меня знакомый 20 лет из себя юриста изображал, учился, книжки и законы читал, по судам бегал, а после 40 плюнул на все и пошел на низкоквалифицированные ремонтные работы судов в доках. и счастлив. и что?

То что работать ради денег норм. Можно даже хорошо работать, но если уже совсем не лежит то ну что поделать не всем везет с увлечениями которые совпадают с тем что хорошо окупается.

«Выбери себе работу по душе, и тебе не придётся работать ни одного дня в своей жизни»

Як і більшість подібних афорізмів, звучить це круто, але по суті — така собі схоластика. Бо будь-яка робота, без виключення, на дві третини мінімум складається з рутини, яка з часом набридає хочеш ти того чи ні. Зробив хобі роботою? Скоріше за все, в тебе більше немає хобі (принаймні, ендорфінів від занять ним отримуєш тепер набагато меньше, ніж раніше).

В мене для вас альтернативна думка: «Лікар (вчитель, перукар, ...підставте своє) став лікарем саме тому що хоче заробляти гроші своєю роботою». Совєцький наратив про «склад ума» і «прізваніє» — атавізм.

Так а чому він став лікарем, а не архітектором чи заправщиком на бензоколонці? Це якраз і є прізваніє і склад ума. Комплекс вроджених здібностей,темпераменту,плюс оточення ,виховання і різні рандомні події в житті. Це в сумі призводить до вибору того чи іншого життєвого шляху.

Знаю реальную историю. Девушка из небольшого городка. Отец — художник-оформитель, мать — библиотекарь. После 9 класса пошла учиться на медсестру, т.к. это ей порекомендовала её страшая сестра, которая по этой части выучилась. Закончила колледж в Днепре. Дальше пошла работать в Синево и тут началась проблема. Ей там нужно было брать кровь, а у неё развилась навязчивая идея, что все, кто приходят в лабораторию, инфицированы и её заразят. В общем, там она работать не смогла. Решила учиться дальше, но на стоматолога не хватило денег на контракт, в результате пошла на фармацевта. Выучилась, работает в аптеке. Тут начинается эпидемия коронавируса. У неё опять же фобия по части болячек, она с аптеки увольняется и начинает что-то искать, что можно делать в удалённом режиме. При этом ей звонят из инфекционки и предлагают устроиться туда медсестрой с хорошими бонусами по зарплате, т.к. медсестёр не хватает, но опять же у неё фобия по части болячек. Хотя если идти в медики, то это осознанный риск. Кстати, от болячки её это не спасло, всё равно вся её семья переболела коронавирусом. Потому что от судьбы не уйдёшь. А Вы говорите призвание :-)

А от і ніфіга. Візьміть, наприклад, мистецтво. Є багаті художники, письменники, композитори. Але, однак, історія каже нам, що було і до чорта таких, кого при житті не цінували, вони взагалі не побачили жодної копійки за свої роботи, жодної надрукованії книги чи поставленої п’єси. Але вони творили. І декого оцінили лише нащадки після смерті. Так от, де ж тут «став митцем щоб заробляти гроші», якщо грошей не було ну от все життя? А шедеври були, нехай і пізно оцінені. Так може це все-таки «склад розуму» та «покликання» ? І при чому тут «совєцький наратив» — взагалі не зрозуміло. Як противага справедливій оплаті праці і бажанню заробити? Ну так це просто інша, перпендикулярна площина.

Ну я власне про мистецькі професії не згадував. Хоча і тут у вас дуже наївно-романтичне розуміння цих професій. Всі вони цілком нормально заробляють.
Художники — починаючи від портретів на вулиці за гроші, закінчуючи безліччю прикладних напрямків.
Наступні дві це швидше не професії... Щось я не чув щоб десь на то вчили. Але:
Письменники — про копірайтерів чули? Газети, журнали, тощо.
Композитори — це швидше не професія. А музиканти прекрасно заробляють собі на хліб з маслом, а дехто навіть з ікрою.

Композитор — не професія?))) А що ж це тоді? А режисер, сценарист, дирижер, балетмейстер? Теж не професії?

Погоджуюсь, некоректно виразився. Я мав на увазі що композитором може бути будь хто, незалежно від освіти. Але це не змінює суті мого допису. Чомусь маємо наївні стереотипи щодо таких професій. Нібито туди йдуть тільки за покликанням виключаючи меркантильні інтереси. Композиторами стають бо це подобається і, часто дозволяє заробляти непогані гроші.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Знайомий джун влаштувався відразу після першої співбесіди й навіть компенсацію отримав більше. Відкрию секрет: 499 з 500 кандидатів на місце не готові вчитись місяцями по 14 годин у день без вихідних й свят. Це Вам вирішувати, чи хватить мотивації не вигоріти й стати кращим кандидатом аніж інші у АйТі, або шукати менш розкручену й конкурентну сферу.

вкатитися не складно — достатньо лише бути трохи крутішим за інших 500 кандидатів...

Коли старі пер... вибачте, вінтажні газогенератори «входили в ІТ» в кінці 90-х — не було сирів по 500, джинні, ейчарів та й слова «міддл» щось не дуже пам’ятаю. Щодо кількості вакансій тоді — окрема розмова. Але ж якось нам вдалося! І Вам вдасться. Але попрацювати доведеться.

И второй момент — обратите внимание, что человек который учит и не имеет коммерческого опыта это не джуниор. Это трейни

На самом деле перспективы очень мрачные.

Еще до ковида многие серьезные люди прямо говорили, что ИТ на территории Украины ждут проблемы. Причин — множество, но факты были.
К примеру рекомендую ознакомится с аргументами Дмитрия Меньшикова:
dou.ua/...​s/future-of-ukrainian-it

В отличие от галерных заправил балаболов он очень четко анализирует и указывает на проблему

Дальше — больше.
внедрение Дия.Сити. Это катастрофа для отрасли и ее последствия приведут к быстрейшей деградации. Потому что эта схема приведет к блокированию ВЭД и убиранию конкуренции с МН рынком на уровне разработчиков
Это значит что у высокок. будет +1 повод валить а другие — получат резкое снижение ЗП

И как вишенка на тортике — события последних полутора лет и полностью неадекватные действия власти. На простом примере:
— футболист и артист может выехать а руководитель ИТ предприятия ...

Если ли шанс выскочить ?
Есть — учить английский + постараться нарастить хоть какой опыт, пусть даже на фриланс биржах, своих проектах и так далее. Цель — выйти за систему координат местного ИТ

Так, згоден, якість кандидатів дуже сильно погіршилася навіть за останні 5 років. В індустрію масово пішли світчери — люди, у яких немає профільної освіти. А як би там хто не казав, хороший SE повинен мати фундаментальні знання. Це ще накладується на покоління зумерів, які, через їхню специфіку, не налаштовані на усидчевість, щоб ці фундаментальні знання здобувати.

В індустрію масово пішли світчери — люди, у яких немає профільної освіти. А як би там хто не казав, хороший SE повинен мати фундаментальні знання.

Що заважає світчерам мати фундаментальні знання?

Фундаментальні знання потрібні тільки на співбесідах і в 1% випадків

1%? Дивлячись що ви вкладаєте в поняття «фундаментальні знання». І дуже залежить від сфери.
Бо на відміну від веб-макак/формошльоперів, я чомусь майже не спостерігаю ембедерів без профільної освіти (або якоїсь дотичної). А тих нещасних свічерів, яких занесло в ембедед, відсутність фундаменту відчутно обмежує.
В сумі схожих сфер точно набереться на побільше ніж 1%. В тих же дата саєнтистів чи ML інженерів думаю аналогічна ситуація.

технічні аспіранти, з нашої команди перформлять РІВНО так як і я

Втішайте себе і далі. Не всім дано прийняти свою меншовартість ;)

Втішайте себе і далі. Не всім дано прийняти свою меншовартість ;)

Мене от завжди цікавить, чому більшість цих надлюдей, які позакінчували круті універи і мають фундаментальні знання, які так гордяться своєю освітою і так зверхньо себе поводять на інтерв’ю чи навіть в банальній розмові в переважній своїй більшості працюють на тих самих галерах чи продуктах, що і світчери, а в силу свого складу розуму і непрокачаних софт скілів, подекуди мають меншу ЗП ніж якийсь свічер :) Але думаю, коли FAANG зайдуть в ДІя Сіті все стане свої місця)

Ти якось дуже сильно ущемився і почав видавати якісь дуже притягнуті за вуха аргументи. Те, що у людини є фундаментальні знання не означає відсутність у неї софт скілів, яке ти чомусь приписав.

А ось засилля світчерів, які закінчили курси і не знають елементарних речей з CS і SE якраз і знижує загальний технічний рівень айті спеціалістів з України, за що вони і цінуються замовниками і через що замовники і готові платити їм більше, ніж якимось індусам чи латиноамериканцям. І це факт.

А ось засилля світчерів, які закінчили курси і не знають елементарних речей з CS і SE якраз і знижує загальний технічний рівень айті спеціалістів з України, за що вони і цінуються замовниками і через що замовники і готові платити їм більше, ніж якимось індусам чи латиноамериканцям. І це факт.

А тут свічери до чого? Якби питали це на інтерв’ю то вони б вчили, але якось так повелось, що питають більш прикладні речі. І цих речей впринципі хватає для початку.

Я розумію про рівень, але там проблема не у свічерах, бо навіть, коли чакра відкривалась у компанії, то максимум закривали очі на рівень англійської (у мене були люди у команді, які майже не говорили англійською), але не понижали планку в тех плані. Інша справа, що компанії у погоні закриття запитів замовників наймали забагато джунів, розкидались «личками», бездумно ставили тімлідами людей, які до того не було готові, і т.д. В результаті виходило, що тих джунів нема кому підтягувати, бо якщо тімлід ще сам пару років тому був джуном і йому б самому вартувало попрацювати у сильній команді, аби подивитись як має робитись робота, а він вже «лідить». Тому тут багато питань до компаній, які вирішили перемогти якість кількістю, а замовники це проковтнули, бо треба було людей. А потім от дивишся, як ці команди працюють і рука-лице. Ну зараз ситуація вирівнюється....

Що заважає світчерам мати фундаментальні знання?

Мабуть нічого. Крім небажання витратити трохи часу на їх отримання.

Без системність підготовки. Так за певний час та досвід роботи — знання можуть бути набутими, при чому навіть більші і суттєво ніж ті хто мав системну підготовку але припинив далі навчатись.

Скільки кандидатів із профільною освітою мають якісь фундаментальні знання? Більшість має відсотків десять залишкових знань.

профільної освіти

Тут практично в кожній темі про вибір університету радили — «знайди найгіршу шарагу заради папірця, рішай за іспити, вчи все самостійно і намагайся одразу йти на роботу».
І я не скажу, що вони не праві, бо дуже багато толкових викладачів пішли в індустрію, а пари дуже часто закривають тими, кого нікуди більше не взяли.

Та і з освітою. Народ інколи не знає, що таке тип даних, коли питаєш про принцип підстановки типів. Реальність Україньска та радянька освіта ніколи і не мала рівень скажімо Берклі або Стенфорду, разом з тим вона мала стабільно середній рівень та була масово доступною. А тепер в нас чітко усе те саме, що і в Америці. Хочеш щоб діти ходили в хорошу школу — купи житло за пів мійльони доларів в доброму районі і скидуйся періодично, добра пиватна школа коштує в районі $700 на місяць і т.д. Фора від радяньского союзу, скінчилась і давно. Та Ворошилов створював систему теж не просто так, ще тоді стало ясно — що користь з неуча до то го же не докормленного в дитинстві і відповідно фізично хилого, в сучасній армії, близко нульова, небіжчик і вийде. То ж і створили систему массової підготовки, доволі довго дотаційної — тобто треба було платити. А також стало ясно, що не можливо постійно закупляти зброю за кордоном, там елементарно можуть не продати. Результати масової освіти були вражаючими, усе боко відстала країна перетворилась на над державу. Зараз ми безумовно відкатались назад, до стану 1918 практично по абсолютно усім питанням, не набувши фактично нічого нового натомість розбазаривши практично усе набуте. Справа тут не в комунізмі чи капіталізмі. Подивитись на той самий Китай — там НЕП, і ще 40 років тому це була країна третього світу. На сьогодні це над держава. Коротше чужому не навчаємося, а от свого цураємось. Погано в школі вчились виходить.

. Результати масової освіти були вражаючими,

мене теж вони вразили
коли совок розвалився, мільйони людей не могли дати собі раду.і більшість з них вела напівгодоне існування щонайменьше ще 10 років після розвалу. А до того — заряджали банки перед телевізором.
я там про колгоспи та тотальну технологічну відсталісь навіть казати не буду
це щодо

відстала країна перетворилась на над державу

хоча звичайно слід будо не розтринькувати викладання фундаментальної науки.
але хто саме мав не розтринькувати — якраз ті люди, що не могли дати собі ради.
Тобто не можливо було не профукати.
совок заклав міну тотальної руйнації всіх надбань після своєї загибелі( саме через людей ).
міна спрацювала.

Глянув що було написано в далекому 2019, в принципі з тим що освіта на дні згоден. Хто б не був при владі, але для всіх професій критично важливо щоб здавати екзамени за гроші і отримувати корочку просто так стало неможливо. Бо проектувальники мостів з такими підходами більш небезпечні ніж програмісти) Все інше спірне, так в нас сировинний був напрямок і зріст на ньому, але 90%+ зайнятих це влаштовувало, аби ЗП переглядали. Через різкий скачок курса і наплива трохи стався перекос, після війни за рік-два все нормалізується, я думаю. Хіба ринок буде не кандидата, а десь на рівні з роботодавцем. Але звісно це все гадання, поживем-побачимо)

Та ніхто нічого не знає. Чи закінчиться війна при нашому житті, як розвиватимуться аі технології, що буде з ринком праці і тд. Он акції гугла впали на 10% майже за день.

вчив JS та React

сферу? на жаль ні — забудьте і шукайте себе

ну все логічно — будучи в віці автора, я б не займався чимось таким, чим займаються ще сто500+ людей з його оточення, банально набагато крутіше (на повному серйозі) пекти пиріжки і відкрити згодом пекарню. ви перебільшуєте своє значення для ринку (моя думка)

Також логічно, що пекарню треба відкривати вам, оскільки ви важаєте це набагато крутішим за фронтенд.
А автор може стане крутим і затребуваним професіоналом. До чого тут вік взагалі.

ви перебільшуєте своє значення для ринку (моя думка)

я — своє? Я про себе взагалі нічого не казав.

Не читали напевно — dou.ua/...​rviews/from-it-to-baking ?
Це просто приклад зі стелі, якщо що. Але суть не міняється.
Ок не своє, а наше. Щоб відлягло вам.
С++ / Embedded — не кажи гоп :)

Знаю людину, яка у віці 50+ переїхала до Канади, там вивчила англійську, розібралася з залізом медичного прискорювача і до 70+ працювала інженером групі підтримки того самого прискорювача. А там і високі напруги, і гідравлика, і вакуум, і силова електроніка, і чого тільки немає.

Там було 500 земляків, що розказували: «Гайда до нас до Канади. Тут можна на сапорт медичного прискорювача влаштуватись. Пройти бескоштовні курси з гарантованим працевлаштуванням, підівчити гідравліку, вакуум....». Є різниця?

У того дядька не було жодного земляка в Канаді — їхали на «голе місце». Лише голова на плечах, досвід інженера ну і фанатична любов до заліза (як і в мене).

Отожбо, залізо теж було в обмеженій кількості, і наявність людини з високою (на той час) планкою інженерної освіти совка забезпечило потрібність її в своєму домені до глибокої старості.

Печу пиріжки, хліби, багети, піци, задавай свої відповіді :)

Наприклад, вчорашня випічка.

imgur.com/a/vsxKPMx

Але дещо нот сейф фор офіс ворк.

«Відкривати власну справу» та «впасти на хвіст успішним» «працювати на багатого дядю» це зовсім різні вимоги, витрати та ризики.

Працював колись з чуваком який мріяв про власну кузню. Чувак мав план (все пораховане). Але життя та робота-процеси-зарплата (не «айтішні» лол) в Україні мало свої плани на той план і чувак десь перед зимою 2020 поїхав «збирати трускавки». Не пам’ятаю вже що там за робота була але за кордоном. І я так розумію що та кузня якщо і відкриється то вже не в нас.

Це зовсім не заперечує того факту, що чувак, можливо, все вірно прорахував, просто грошей ( та мабуть часу) для старту не вистачило. Ось нещодавно натрапив на відос, десь у Харькові кують топірці та продаюють на ітсі,800 дол штука. Я так зрозумів, була маленька кузня, а зараз 60 людей працюють. І нормас.
Щодо основної теми — реально, дуже важко щось спрогнозувати.
З одного боку 500 осіб на місце, з іншого — ну що зараз відкриєш.

Ну, «гроші» підпадають під «вимоги» :)

І не лише.

Якщо зкомпілювати докупи все що я знаю про заснування нині відомих в Україні брендів (переважно харчових) то там як гроші фігурують (10+k usd на старті і це не останні гроші в людей) так і наявність корисних зв’язків та купи часу на цей «пет проект» (не основне заняття). Іноді навіть медійність власників, яка допомагала з social proof.

І це лише:
1) відомі бренди (хто зна скільки зникло в невідомості)
2) та інфа якою власники вважали за доцільне поділитися з широким загалом (успішний успіх нерідко і під капотом має цікавинки, особливо в нас)

нещодавно натрапив на відос, десь у Харькові кують топірці та продаюють на ітсі,800 дол штука. Я так зрозумів, була маленька кузня, а зараз 60 людей працюють. І нормас.

Круто, радий що такі є, а не лише купи-продай :) Але скільки подібних проектів зникли?

(Кілька прикладів я знаю аж особисто)

І ті люди, з палаючими очима, стали звичайними... Світчерами? :)

Десь на ДОУ був матеріал чи би опитані займались, якби не «айтішні гроші».

Круто, радий що такі є, а не лише купи-продай :) Але скільки подібних проектів зникли?

я теж щиро радів коли таке побачив.
з іншого боку, скільки початківців в айтішці не дійшло до першої роботи.
це життя

а щодо неайтішних брендів — не треба одразу дивитись великі розкручені компанії,і тим більше з ними порівнювати.
може комусь гаража та одного виробленого та проданого кастом моцика на декілька місяців буде досить по грошах.
Ми забуваємо що заможна Європа формувалася і частвово продовжує бути місцем дрібних крамарів та ремісників.
я теж іноді печу хліб — моя вам пошана ))

з іншого боку, скільки початківців в айтішці не дійшло до першої роботи.

Ну, тут тре розуміти що в реалі вистрілює не якийсь там сферично «кращий» кандидат, а, скоріше, той хто опинився в потрібний час в потрібному місці. Брюс Уілліс був останнім записаним кандидатом на головну чоловічу роль в Moonlighting і взяли саме його. Роберт Інглунд взагалі не відповідав ключовим вимогам до першої A Nightmare on Elm Street. Але на роль добродія що з’являється в снах взяли саме його.

І так далі :)

проданого кастом моцика

О! Я такий бізнес в Україні бачив (до повномасштабки). Такі мотики робили, воу-воу. Хоч в кіно, хоч на виставку. Але якось я завтикав тоді на них підписатись і що в них тепер не знаю.

Мені здається що це не дуже прибуткова/перспективна в Україні сфера бо
1) в мототранспорту тут дещо специфічний імідж («діти-самогубці бо поважні дяді на поршкаєнах») і мотоциклістів мало.

2) більшість мотоциклів на наших дорогах це відносно «недороге» б/в з закордону, в якого весь місцевий «тюн» закінчується вкрученням прямотоку. Ну ендуристи ше наклееєчки на пластик ліплять, коцки та подряпини ховаючи :)

Ми забуваємо що заможна Європа формувалася і частвово продовжує бути місцем дрібних крамарів та ремісників

В Європі країна/система не перевертається догори ногами після кожних виборів :) Бо всі корисні зв’язки зламано і треба заводити нові. Бо нова мітла мете по-новому. Тут неподалік хтозна скільки років виноградники стояли закинуті. А потім ними зненацька почали займатись. Виявилось, якісь чуваки з Німеччини(!) то викупили. Бо коли ти бізнесмен в Німеччині то в принципі готовий (і можеш собі це дозволити) до того що твій проект лише на нуль буде виходити кілька років, не кажучи вже про прибуток. Але коли ти бізнесмен в нас то прибуток тобі треба вже. Що буде завтра ніхто не знає. І тому в нас купа мінімально ризикових бізнесів по перепродажу різного сміття з алі, а «дрібних крамарів та ремісників» можна «порахувати по пальцях однієї руки» :(

Виноградниками й мій товариш займався. Але... Вже десь третій рік мануальний тестувальник і каже що таких грошей як зараз, ще й з меншими зусиллями та більшим комфортом, він ше ніколи не мав. Хоча компи і все що з ними пов’язане ніколи не любив. Він ж мене і штовхнув перетворювати хобі на роботу бо я компи і оце от всьо таки любив змалку. Але дуже не хотів перетворювати це на роботу :)

Колишній колега ножі робив. Штучний продукт, ціна відповідна. Робив наче добре бо знайшов я його в списку крутих ножових майстрів України на ножовому форумі :) Але того на життя все-рівно не вистачало. Не кажучи вже про розвиток.

я теж іноді печу хліб — моя вам пошана ))

брофіст.жпг :)

Я частіше піцу роблю. На заквасці! Рекомендую :)

в мене піца в todo list
обов`язково зроблю.
а щодо ремісників, я вже давно зрозумів, що і в цьому напрямку треба діяти аналогічно нашій айтішці. Тобто робити за кордон.
ті топірці про які я писав вище —йдуть на захід.
Брав це інтерв’ю у коваля його сусід по промзоні, який виготовляє кастом колеса для моциків — і теж на захід (щось 1 тис за штуку).
Тобто певна категорія людей вже то давно прохавала.
Більше того, ми теж з дружиною мали крамницю на ітсі, звідти теж потроху продавалося. Думаю ,можна було б і розкрутити.(тобто я не тільки теоретик)) )
Хоча більше це була крамниця дружини і вона вирішила згорнутись.

В принципі, коли заходе подібна розмова —всім раджу на внутрішній ринок не орієнтуватися. Експорт на захід, я думаю, і врятує цей хендмейд двіж в Україні.

Більше того, ми теж з дружиною мали крамницю на ітсі, звідти теж потроху продавалося. Думаю ,можна було б і розкрутити.(тобто я не тільки теоретик)) )

Мав колись типу недобізнес з виробництва острих соусів :)
І сам люблю і край, начебто, підходящий. Кожен другий хвалиться як він хвацько те гостре жменями їсть.

Але реальність виявилася вже не така яскрава :) Навіть соус з «простих перців з базару» стоїть в холодильнику десь півроку чи рік, потім псується, — ніхто то (200гр) доїсти не може. Про більш гострі перці, типу Скотч Бонета чи Хабанеро, навіть й казати нема що.

Все буде як ринок скаже. Можливо, попит відновиться, а можливо навіть стане більшим. Зараз я дивлюся які індуси, чи то болгари заміщають українських девів — і я впевнений що після війни, якщо такий час настане, Україна поверне цих замовників без особливих складнощів.

Підписатись на коментарі