Переїзд до Європи: підготовка, пошук роботи та адаптація

Вітаю! Через півроку планую переїзд в Європу. Хотів би почути кілька порад перед переїздом, як підготуватися і як діяти після нього. Краще знайти тимчасову роботу по прибуттю або почати шукати зв’язки та спільноти розробників? У мене не дуже багато грошей, але я думаю, що вистачить на декілька місяців проживання. У мене є 2 роки не комерційного досвіду роботи на Java. Мій рівень англійської мови — B2, і я не вважаю великою проблемою вивчити мову країни, куди планую переїхати. У мене немає вищої освіти.

Які ресурси та веб-сайти ви можете порекомендувати для пошуку тимчасової роботи або зв’язків з розробниками в Європі? Які кроки краще зробити для адаптації в новому середовищі та поліпшення мовних навичок? Буду вдячний за будь-які корисні поради та рекомендації!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

вчити мову
копити бабки(на перший час, їжа аренда), покупка авто
знайти квартиру
знайди попередноьо роботу

Щоб не створювати новий топiк, запитаю тут. Можливо хтось стикався, як вiдносяться краïни ЄС в плані видачі тимчасового захисту украïнцям, якщо людина має ВНЖ неєвропейськоï краïни (напр, Турцiï), але не мала тимчасових захистів та не була бiженцем? Чи це майже 100% відмова у всіх краïнах, i залишається розглядати лише робочі вiзи?

якщо людина має ВНЖ неєвропейськоï краïни (напр, Турцiï), але не мала тимчасових захистів та не була бiженцем? Чи це майже 100% відмова у всіх краïнах, i залишається розглядати лише робочі вiзи?

Чув що Іспанія видає ТЗ усім, на відміну від інших

Судячи з відгуків турецьких ТГ групах, це вопще до лампочки. Туреччина не ЄС. Купа народу з ікамєтом спокійно асімілювалася в Європі. Набаго більше було проблем з тим, що заїзд у ЄС був не з України. Але це загальна проблема і ніякого сотосунку до наявності турецького ВНП не має

Треба писати в посольства тієї країни куди Ви хочете. Я знаю, що Мальта не видає тимчасовий захист людям, які фізично були в іншій країні ніж Україна на момент 24 лютого. Такі деталі скажуть лише в посольствах

На поточний момент проживаю в Франції і хочу поділитися своїм досвідом адаптації, бюрократичних процесів, пошуку роботи в Франції та в ЄС.

1. Вибрати куди хочете поїхати
2. Почитати на сайтах посольств і держ структурах тиї країн, куди хочете, що Вам світить. Чи світить тимчісовий захист (кожна країна має свої вимоги і у деяких вони міняться раз на півроку, наприклад у Франції)
3. Перекласти всі документи на оф мову тої країни,куди хочете, апостилювати ці документи, якщо Україна має підписану угоду про апостиль або прочитати про інші методи легалізування Ваших папірців.
Перекласти і легалізувати — свідоцтво про народження, про одруження, дипломи про вищу освіту, права, свідоцтво про народження дітей, про смерть рідних та інші важливі папірці. Апостиль — це процедура легалізації і проставляється в країні видачі Ваших папірців. Тобто якщо Ви вже надумали то робити, коли Ви в іншій країні, то складно буде потім
4. Зробити довіреність на рідних чи друзів в Україні, Вам не раз пригодиться, якщо якась іноземна держ структура запросить папірець з України, який ще треба апостилювати
5. Підписатися на всякі Телеграм, Фейсбук групи людей, які вже є в тій країні, куди Ви хочете.
6. Дізнатися як орендувати житло і що треба для того
7. Спитати на всяк випадок сертфікат з укр податкової, що у Вас немає боргів, і якщо Ви будете укр фопом в іншій країні, то спитати сертифікат про те, що Ваша податкова резидентність в Україні, перекласти, апостилювати, показати в місцевій іноземній податковій
8. Коли вже будете в іншій країні і не знаєте мову — знайдіть міграційну службу, соц працівників і питайте про інтеграційний процес в країні і де Вам вивчити мову.
9. Соц працівники в іншій країні допомогають адаптуватися, вони в курсі про бюрократичні процеси в тій країні і якщо треба Вам з якимось папірцем розібратися — Вам до них
10. Шукайте спілкування з місцевими — всякі клуби за інтересами, просто спілкуйтеся з баристами, з новими сусідами, питайте в школах чи мають якійсь клуби за інтересами, boarding games
11. Пошук роботи в іншій країні:
— пройдіть процедуру розпізнавання диплому. Такі країни як Франція та Мальта здебільшого вимагають дипломи. Це буде Вам жирний плюс
— зареструйтеся в центрі зайнятості в іншій країні
— шукайте через сайти типу Indeed, LinkedIn, etc
— Cover letter — збільшує шанси

Коли вже будете в іншій країні і не знаєте мову — знайдіть міграційну службу, соц працівників і питайте про інтеграційний процес в країні і де Вам вивчити мову

— це дійсно коментар на іт форумі?) це ж не овочевий маркет)))

А як повязане ІТ та міграційні служби чи знання францізської? Судячи по коментарям, добряча частина ікспердів сичує в своєму хрущі роками і все що знає про інші країни, це стереотипи та читає русняві ригачні канали про загиваючю европу. Тож пост зверху цілком норм підходить для аудиторії.

сичує в своєму хрущі роками

- це не моя історія.

Я про те, якщо умовний айтішничег не в змозі розібратися як і де вивчити мову, то це унікальна людина)

це не моя історія

Хтось про тебе говорить? Чи топік про тебе? :-)

Це все робити до чи після як снаряди летять?

По п.3 неверно: во-первых все переводить/апостилировать не нужно, во-вторых все делается на месте (если речь о ЕС). Да и вообще апостилировать пришлось только свидетельство о браке для получения свидетельства о рождении ребенка (который родился в Германии). Остальные документы апостиль не требовали.
И, что самое смешное, потом это свидетельство о рождении пришлось переводить с немецкого на украинский и апостилировать уже для украинского консульства, чтоб дитю паспорт сделать.

Мені довелося апостилювати свідоцтво про народження (у мене французька державна мед система запитала), сертифікат з української податкової (тут у мене французька податкова запитала) та дипломи для їх розпізнавання (тут я подавала в ERIC-NARIC в французький сервіс для розпізнавання іноземних дипломів). Все, що в пості описала — це мій життєвий досвід в проживанні в Франції

1. Визначитись в яку країну ви хочете поїхати
2. Почати вивчати мову цієї країни (навіт беручи до уваги те, що багато країн мають безкоштовні мовні курси, починати на курсах не з нуля буде легше). Навіть на некваліфіковану, тимчасову роботу візьмуть людину зі знанням мови...
3. Знайдіть іммігранські чати, форуми саме тієї країни куди ви хочете поїхати. Там буде хоча б базова інформація що порібно робити, де шукати житло, які документи потрібні.
4. Якщо айті — то шукайте роботу вже зараз так, наче ви готові на неї одразу вийти. Подивитесь скілки у вас буде відгуків, скільки співбесід і що питають. Можна буде зразу і резюме доробити.
5. Шукайте програми навчання, якщо все ж таки хочете мати кваліфіковану роботу. Можливо зараз є якісь поблажки.

П.С. Чесно кажучи, кілька місяців — то нічого для імміграційного процесу. Вам потрібна буде окрім мови (яку ви ще не знаєте) велика кількість документів, яких у вас ще нема. Просто уявіть, що ви загубили барсетку з усіма вашими українськими документами. Скільки часу займе їх відновити? Приблизно стільки ж часу займе в іншій країні зробити собі локальні.

Розумію вашу ситуацію, якщо вам до 18 років, і ви не плануєте їхати на навчання в Європу а на роботу, тим більше на першу, і не до родичів\батьків\тд.тп. то це буде надто тяжко. Хоча варто спробувати.
НЕ варто шукати ніяких спільнот\розробників, ви нічого не найдете. Подавайтесь з вашим портфоліо ПРЯМО ЗАРАЗ туди куди ви хочете поїхати (Ви вже мабуть знаєте місце) на роботу, і не зважайте що ви там ще поки що не находитесь, це вам дасть відповідь настільки з вашими знаннями ви можете найти вакансії в місці. Зазвичай є багато internship в Європі які будуть платити копійки але їх має вистачити на життя, + це буде ключ в ІТ.
Подавайтесь на максимальну кількість вакансій, виберіть якесь місто, припустим Birmingham (UK) або Wroclau (PL) .
Більшість ІТ компаній проводить інтерв’ю в онлайн форматі, та задає завдання. Тож проблем не виникне. В разі успішного проходження інтерв’ю вибачтесь і скажіть що життєві обставини вимусили вас покинути точку локації і тд.тп
А стосовно тимчасової роботи, то це ваш вибір, і якщо ви зараз подастесь на вакансії і їх одобрять то можете тимчасово пожити на заощадженнях, а якщо вас не буде, то є великий шанс що ви підете на «тимчасову» роботу і там залишитись на дуже довго, тому думайте двічі

Через півроку планую переїзд в Європу.

Тунель копаєш чи навесні легше кордон перейти?

Якщо тобі 17, краще їхати через навчання. Отримавши місцеву вищу освіту буде легше далі у житті. Для українців зараз є доволі багато варіантів, особливо через еразмус.

У США потрібно їхати

Там BLM і в людей стріляють на вулицях.

Але можна відстрілюватися.

Чому саме у США? Крiм вiдносно високоï ЗП для розробників та дефолтноï мови, якi переваги?

Набагато більше можливостей ніж у європі

Шукай інфу про житло. Все інше не проблема, зараз за тиждень можна оформити документи, було б житло.

А де взядося про 17 років і звідки тожі комерційний досвід розробки

Пмж не роздають, куает вже прикрили для тих, хто не подався. Як людина, яка приїхала саме по куает, не бачу змісту їхати саме зараз в Канаду. Поїзд поїхав.

Не то що проблема, просто без опен ворк перміту (який давали всім хто йшов по куает) на місцевому ринку праці на даний момент іммігранту нема що ловити.

Конкуренція серед місцевих і тих, хто вже в Канаді зі всіма документами висока, ніхто не буде заморочуватись і перевозити кандидатів з інших країн, якщо вони не гуру звісно.

Why am I leaving Canada

Це дууууже актуально. Я знайшов купу результатів навіть по таким запитам:
Why am I leaving Bali
Why am I leaving Switzerland
І взагалі, такі відео можна знайти про кожну країну, бо скрізь буде невдаха, якого хтось образив (погода, держава, сусіди, компанія і тд)

До чого тут інші країни з іншими проблемами?

До того, що 20 відео, це 20 невдах, а мільйони канадців живуть собі і не жалкують. І так у кожній країні

Ну, погода и климат — это момент критичный. Также, как и социальный климат. Товарищи сионисты нашего брата сильно агитировали переезжать в Израиль, я туда съездил туристом в 2008 г. и понял, что эта страна по обоим климатам мне не подходит. И ничего личного. А некоторые сие понимают, только после 10 лет ПМЖ при отсутствии полноценной интеграции в местное community.

В GTA ціни на нерухомість на 60% вищі чим в Чикаго. Що ще треба?

Підписатись на коментарі