Djinni випустив аналітику зарплат жінок в IT. Обговорюємо!

Djinni опублікував гендерну статистику найму в українському ІТ. Вибрали для вас найцікавіші тези 👇

• Серед усіх кандидатів в пошуку на Djinni — лише 32% жінок (на технічні спеціальності подається менше жінок — лише 20%). Частка зменшується залежно від складності категорії і досвіду.
  • Різниця спостерігається не лише в кількості працівниць, а й у зарплатних очікуваннях обох статей.
  • На рівні junior i middle побажання жінок і чоловіків майже не відрізняються (медіана серед жінок для деяких категорій навіть трохи більша).
  • На рівні senior статистично зарплатні очікування чоловіків набагато вищі, ніж жінок, майже у всіх категоріях.

Загальна ситуація з різницею в заробітній платі чоловіків та жінок продемонстрована на графіку:

А повну аналітику можна прочитати за лінком .

Читайте і діліться думками, коли ж нарешті гендерний розрив буде подолано 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Перше велике когнітивне упередження, що група чоловіків і жінок розглядається як однорідна група. Це дуже сильне спрощення, яке викривлює справжню картину. Умовно трьохмірний світ з кубами і циліндрами звели до квадратів і кіл. Друге когнітивне упередження називається — помилка того, хто вижив. Серед 10 мільйонів чоловіків і жінок в Україні тільки маленький відсоток захотіли в IT i ще меншому відсотку це вдалось.

Не потрібно судити про людей тільки на основі статі і тоді не потрібно буде долати гендерний розрив.

Ох ці ж гендерні аналітики. Як я вас люблю. Найбільше мені сподобалось «Шанси на найм жінок-розробниць нижчі, ніж у чоловіків» і далі причина цього висновку — «Частка разробниць серед найнятих кандитатів нижча ніж у пошуку» і відповідний графік з ДВОМА параметрами(стать та ярлик).
Групувати ринок праці взагалі складна задача тому що тут вцілому дуууже велику роль грають індивідуальні особливості. А ви ще й узялися групувати по 2 ознакам — стать та ярлик(джун, мідл, сіньор) серед 2 нерівномірних(по кількості) груп, на сервісі з порівняно невеликою вибіркою. З цього у мене є 2 питання.
1. Чи можете ви гарантувати, що я візьму будь-якого мідла чоловіка і будь-якого мідла жінку і них будуть однаковий стек технологій, роки досвіду, компанії, в яких людина працювала, мови якими людина розмовляє і т.д.? Чи, можливо, поняття мідла настільки, блін, нечітке і недостатнє, що його неможно розглядати як окрему одиницю.
2. Чи можете ви гарантувати що розглядаючи будь-якого мідла чоловіка і будь-якого мідла жінку вони змінять роботи за тих же обставин? Чи, можливо, умови зміни роботи для людей різні?

Проблема в тому, що навіть якщо ви замінете жінку на чоловіка в данних питаннях відповідь буде — ні. Якщо ви бажаєте зробити більш-менш справедливу вибірку та оцінку — є дуже простий шлях — зайдіть на jobs.dou.ua зайдіть в кілька вакансій і продивіться вимоги і групуйте по ним (це не буде швидко, однак це мати хоча б якусь вартість).

П.С. З мого особистого досвіду дівчатам якраз простіше влаштовуватися на технічні вакансії. Якщо приходить дівчина і хлопець з однаковим технічним рівнем беруть дівчину.

Якби графік був правдивим — всі почали б наймати жінок і їх число було б більше чоловіків, тому що їм можна менше платити
Однак за фактом ми бачимо, що кількість жінок в IT незначна, а значить — графік бреше

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Главный результат опроса: Мужчины больше привирают про размер своей зарплаты

хочу повноцінний зріз:

— к-сть чоловіків в айті та жінок сеньйорів
— який відсоток серед них з вищою освітою профільною
— який відсоток серед них має більше 5/7/10ти років досвіду
— скільковами мовами/стеками володіють
— на якій кількості проектів працювали

чому це важливо? бо воно дуже впливає на ваш ауткам — зарплату

ще треба:
— рівень англійської
— яку кількість багів робить на 1 фічу

— перше може допомогти, але це скоріше суб’єктивно, більшість не проходили ielts
— друге взагалі ніяк не впливає на зарплату) хіба що звільнити можуть на критично-складних проектах

Після 20 років досліджень, сотень тисяч рядків коду, сотень даунтаймів та мільйонів ітерацій машинного моделювання, українські вчені отримали результат від суперкомп’ютера НАНУ, що з імовірністю 0.99999 0 це Ж, а 1 це М.

За результатами досліджень після консультацій із західними партнерами, проект закрили, суперкомп’ютер відключили від інтернет за неетичність, отримано грант на вирівнювання імовірності до 0.5

Що там? Айті занадто масткулінне, занадто біле і занадто бінарне?

Що за відсталість? А де інші 98 гендерів? Може їх теж ущімляють.

А їх точно ущимляють! Особисто я намагаюсь триматись подалі від людини, яка називає себе «ми». :)

Обращаться на «Вы» ок, но на «мы» не ок?

Коли вже жінки припинять демпінгувати за сеніорні посади?!?! Це не чесно!

Якось дуже часто редакцією піднімаються подібні теми на порталі. Чи дійсно це так необхідно?

А які теми вважаєте необхідними для висвітлення?

Реджект українськими аутсорсерами кандидатів в Україні, психологічні наслідки довготривалої виснажливої праці за компʼютером, особливо на жіночій організм якщо бажаєте, технологічні новини, бо ресурс технічний, але остання потужна технічна стаття датується 2020 роком. Це моє імхо.

Дякую. А про яку саме технічну статтю йдеться?

Та лан, є ж тег dou.ua/forums/tags/tech

Вимірювання — частина дослідження, цікаво все одно. Зразу видно, що жінки демпінгують, мабуть навмисно, зразу напрошується спитати чи не їх рук справа спад на ринку

Так а чого вимірювання за статтю? Давайте за расою проведемо. І якщо азіатськи девелопери є у меньшості — зробимо висновок, що в Україні дискримінація азіатів в айті.

я от в цьому плані думки такої що замість ігнорувати питання навпаки корисно на цифрах показати що не так все косо й криво як про це фемки верещать. Різниця в сотню-другу баксів — це не різниця, а 30 відсотків кандидатів — ну це ж явно каже що жіночі хромосоми самі особо не хочуть в айті.
Ну тобто просвітництво вирішує проблему, а відсутність даних дає лівакам змогу далі махати лівацькими лозунгами, роздуваючи слона про цих маскулінів на порожньому місці. Довгувато вийшло але в мене по іншому рідко виходить, сподіваюсь зрозуміло хоч написав ) ну тобто навіть якщо це комусь занадто, всеодно в цьому користь є, підсвічувати конкретні дані

Ну я плюсую короч сарказм, але не все так однозначно. От, до речі я наприклад цілком за якусь статтю про якихось іноземців що працюють в Україні і їх погляд на вотетовсьо проісходящєє, я думаю була б цікава. Ну не в плані дискримінації звісно

я от в цьому плані думки такої що замість ігнорувати питання навпаки корисно на цифрах показати що не так все косо й криво як про це фемки верещать

Ага. Саме так. Мовою логіки переконаєте 😁

А з чого взагалі припущення що я стрейт? Тут такоє дєло ще
Ну але в приципі вгадав, дяка богу пронесло поки, нікому не припав до смаку. Ну і Ваш хід коньом тоді? )

Та я вже відредагував повідомлення )))
Там одразу головну думку висловив ))

Аа в цьому плані то ні, я зовсім не розраховую на раціональне мислення тут єсішо >_< безнадійно

Але я в плані такому що хтось десь колись шукатиме дані от для якогось рішення, ну наприклад якийсь притомний (припущення велике звісно) в міносвіти, і відкине якусь чергову тупоголову ініціативу «для дєвочєк only», от знайде на доу. Як там карта ляже то вже інша річ. Але в срачах на доу теж корисно мати, все таки є і раціональні леді >_< скажем так, може фемок і не переконає, але інші будуть їх менше всерйоз слухати, якось так

Цей розрив є навіть у найрозвиненіших країнах і всі ми знаємо причину. Тому, поки дітонародження не передадуть на аутсорсинг роботам чи арабам нічого з цим не зробиш. Навіть за рахунок тотальної «позитивної дискримінації».

коли ж нарешті гендерний розрив буде подолано

- а навіщо?)

мені здається, що не треба намагатись будь-якою ціною долати цей гендерний розрив, бо все краще, що відбувається органічно.
інакше,

коли ж нарешті гендерний розрив буде подолано 👇

в таких сферах як металургія, видобуток вугілля і тд?)

Нє нє, то шкідливо, і платять не дуже. Хай чоловіки займаються.

З точки зору фінансів, отримувати менше грошей за ту ж саму роботу, яку роблять й інші — це звичайно несправедливо.
Проте є й інші точки зору, наприклад — легкість/складність створення сім’ї. Нажаль під рукою немає лінки на дослідження, проте основна тенденція така: чим більше грошей заробляє жінка, тим важче їй знайти гідного чоловіка, тому що з ростом її доходу у суспільстві залишається все менше чоловіків, які заробляють більше ніж вона. А тих, хто заробляє менше — вона принципово не розглядає як можливих довгострокових партнерів і майбутніх батьків своїх дітей. Я не кажу, що всі 100% жінок мають такі погляди, звичайно серед знайомих/друзів кожного з нас знайдеться багато контр-прикладів. Я лише кажу про загальну тенденцію і майндсет більшості людей. При чому у тому ж дослідженні також з’ясувалося, що для чоловіків цієї проблеми майже не існує, бо для них практично не важливий фінансовий/соціальний статус їхньої половинки. Більшість чоловіків скоріше оберуть безробітну дівчину, яка їх фізично та емоційно задовольняє, аніж senior девелоперессу з жахливим характером і сексом раз на рік.

Тобто, у бажання зрівняти дохід чоловіків і жінок є як плюси, так і мінуси, про які не варто забувати. А для нас, як для країни, що дуже стрімко втрачає своє населення, демографічні фактори стають надважливими. Хто буде радіти рівності доходів чоловіків і жінок, якщо через 100 років ми банально вимремо як нація, тому що перестанемо створювати сім’ї і заводити дітей?

Мене важко запідозрити в фемінізмі, але з дуже високою імовірністю українці і БЕЗ цього вимруть як нація, не переживайте)

А тих, хто заробляє менше — вона принципово не розглядає як можливих довгострокових партнерів і майбутніх батьків своїх дітей.

Цей печерний принцип в цивілізованих країнах вже давно не працює. Колись і українці скинуть залишки 20-го сторіччя з себе і доростуть до такого рівня.

Ви самі жили і маєте багато знайомих з США чи ЄС? Часто ці слова про печерні принципи і цивілізовані країни, говорять люди котрі самі не жили у цих країнах

Так, жив. В США (причому і на заході країни, і на сході), в Швеції, багато часу провів в Польщі і Іспанії.
І все ще стверджую, те, що й раніше.
Що далі?

У США набирають сили релігійні громади, це можна побачити хоча б по тому, що їх представники впливають на підтримку України. У США існують і досить популярні такі речі як «body count». Відомий борець з фемінізмом Джордан Пітерсон чомусь появився саме у США. Також у США існують цілі шоу з мільйонними переглядами на котрих поливають брудом той же фемінізм. Можете сказати, що це маргінали. Але якщо ці маргінали впливають на політику країни, то не схоже, що ви їх перемогли.

Про Польщу взагалі краще мовчіть, нехай вони спочатку аборти дозволять.
Про Швеції чи Іспанію не скажу, немає знайомих що живуть там.

В Німеччині норм працює. Там фінансовий і соціальний статус дуже випливає на такі речі як шлюб. Напевно також печерні люди там живуть.

тобто, варіант, що дівчині з гарною вищою освітою (і, звісно, багатьма інтересами ТА непоганою зарплатою) просто нецікаво спілкуватись із вантажником, у якого із інтересів тільки паб, — не розглядаєте? Вважаєте, справа тільки в грошах? Це більше розказує про вас і ваше сприйняття світу, а не про реальність.

ЛоЛ. Куди мені до світосприйняття з ярликами.🤣

А далі хтось трохи пи..ть

Звісно, краще просто хамити.

справа не в тому, цікаво чи ні.
ваша освіта/робота/напрямок — впливають на ваше коло спілкування десь на 80%, хочете ви цього чи ні. (і це ще у випадках, коли є позаробочі інтереси, гуртки, хобі)

А в межах роботи, як не крути завжди працюють інстинкти, якщо не знаєте базову психологію — це ваші проблеми.

Вкінці-кінців, жінку завжди буде приваблювати хтось кращий/упішніший/цікавіший (і звісно там є багато суб’єктивщини)

тобто, варіант, що дівчині з гарною вищою освітою (і, звісно, багатьма інтересами ТА непоганою зарплатою) просто нецікаво спілкуватись із вантажником, у якого із інтересів тільки паб, — не розглядаєте?

Печерний сексизм детектед

Це вантажнику нецікаво спілкуватись із дівчиною з гарною вищою освітою, багатьма інтересами і звісно непоганою зарплатою

Впринципі і без цього всього українки в більшості більш охоче виїзжають і заводять дітей з іноземцями ніж з українцями, тенденція не в нашу користь

Звідки така статистика? Серед своїх знайомих, в основному успішних жінок, які жили закордоном ще до війни навпаки чую, що хочуть тільки з нашими, тому що у іноземців відмінний менталітет і це багатьох напрягає. Декілька зараз уже вийшли заміж за українців, яких зустріли уже там. Тому це ситуація, як кажуть, про танцора і те що йому мішає.

Знову ж, це саме для серйозних стосунків. А щодо one night stands, то зрозуміло з іноземцями їм в цьому плані легше через низку причин.

А касир-чоловік в сільпо заробляє більше ніж касир-жінка?)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

На мою думку ті жінки, що заробляють менше чоловіків, в більшості не беруть на себе більше відповідальності == вджобувати дужче, дуже прив’язані до поточного стану речей (проекту, стеку, набіру обов’язків) і не дуже воліють щось кардинально міняти, якщо знадобиться, на шляху до збільшення доходу. Тому і не просять більше, розуміючи вартість своїх послуг адекватно. Звичайно, що є й меншість жінок, яка має і хист і натхнення. Але чи треба через тих, хто справді вджобує дужче, піднімати ЗП іншим, більш інертним жінкам?

Через сексизм, вимоги до жінок нижчі, тобто на позицію Middle беруть з рівнем Middle—, тобто у аналізі йде порівняння позицій Middle й Middle—. У сліпому тестуванні (наприклад тестові завдання, де не вказано не тільки стать, а й навіть ім’я, тобто вплив статі близьконульовий на результати) нажаль частка успішних жінок падає до <5%

Якби графік був правдивим — всі почали б наймати жінок і їх число було б більше чоловіків, тому що їм можна менше платити
Однак за фактом ми бачимо, що кількість жінок в IT незначна, а значить — графік бреше

Графік не бреше. Головне — робити правильні висновки з нього.

Перше велике когнітивне упередження, що група чоловіків і жінок розглядається як однорідна група. Це дуже сильне спрощення, яке викривлює справжню картину. Умовно трьохмірний світ з кубами і циліндрами звели до квадратів і кіл. Друге когнітивне упередження називається — помилка того, хто вижив. Серед 10 мільйонів чоловіків і жінок в Україні тільки маленький відсоток захотіли в IT i ще меншому відсотку це вдалось.

Не потрібно судити про людей тільки на основі статі і тоді не потрібно буде долати гендерний розрив.

Потрібно змінювати підходи у вихованні і ставленні до дівчат та жінок у суспільстві:
— перестати звільняти їх від відповідальності чи впринципі від участі в конфліктах, або в будь-яких взаємодіях за гендерною ознакою, treat (відповідного українського слова не знайшов) на рівні з чоловіками, не нижче/вище
— навчити справлятися з негативними наслідками їх рішень, з негативною реакцією навколишніх, 100% позитивної реакції не буває ніколи, і це нормально
— менше громадського тиску на будь-які дії, дати свободу робити все що вони хочуть — але лише знову ж таки після усвідомлення як саме дії визначають наслідки і чи здатна вона буде це прохендлити нормально

Можете, детальніше пояснити про

перестати звільняти їх від відповідальності чи впринципі від участі в конфліктах,

. На якомусь прикладі ± з життя, бо я не дуже зрозуміла про що мова.

Приклад з життя: компанія хлопців в школі вирішили покурити сигарети з вікна, бо в туалетах час від часу могли зайти перевірити, та і вже практично літо, чому б ні. Деякі дівчата теж зробили пару затяжок за компанію. Однак несподівано зайшла вчителька, і поки вона відкривала двері, самого процесу не встигла побачити, але по запаху, відсунутій шторі і відставленим вазонкам все зрозуміла. Інформація пішла до нашої КК, і після уроків чекав розбір польотів. Але лише хлопців, дівчат відпустили, бо де ж це бачено, щоб дівчата курили, хіба ж можна...
Недавній скандал з волонтерською допомогою з Х, коли виявляється, що дівчат не можна спитати, чи їм ок було приймати подарунки з, ймовірно, волонтерських грошей. Щодо закидів, що вони повинні щось там повертати — це звісно перебір і не по адресу, але пояснити своє бачення вони цілком в змозі.
Ще новіший скандал з зрадами одружених — знову ж таки, винен тільки тіп, дівчина ’свята’, до неї питань нема і не може бути
і т.д.

Якщо простіше, то той самий патріархальний мізогінний конструкт ’с баби спросу нєт’. В цілому, він приносить більше шкоди жінкам, ніж користі, в довгостроковій перспективі. І з ним намагаються боротись, але все ще є проблема, що деякі жінки цим користуються, коли це вигідно для них. Це однак вина більше виховання і суспільства навколо, яке потурає їм і привчає їх до такого часто і без їх волі.

Те що патріархат не ок, я погоджуюсь. А от пригадати ситуацію щоб до мене відносилися лояльніше, тому що я жінка не виходить. Окрім фізичних поступів аля донести сумку, подати руку тощо.

подати руку тощо

— а подав би хтось на життя, то зайшло б)

Ну такоє. Неоднозначна думка, що ви хотіли цим сказати.

Те що ти не помітила лояльніше відношення то ще не значить що його не було, ніхто ж в очі цього не скаже бо звинуватять в сексизмі чи будуть скоса дивитись.

Ви зробили вигляд, що не зрозуміли. Всі чудово розуміють про що мова!

Приклад #1. Одна організація, одна посада — інженер-землевпорядник. Тут працюють як чоловіки, так і жінки. Не думаю, що зарплати у них різні, адже організація державна. Всі працюють за комп’ютерами в нашій програмі, отже елементарне знання оператора ПК у всіх має бути однакове. Телефонує до мене в тех.підтримку жінка із цієї організації, у неї не стартонула одна служба і програма не запускається. Я їй намагаюсь детально розповісти як зайти в панель керування, та перевірити чи запущена служба, на що вона відповідає:
— Ой, та я ж дєфачка! Я це не зроблю. Давайте я краще покличу свого співробітника.
І це не поодинокий випадок, це система, коли жінки не хочуть щось складне робити за ПК, бо вони ж жінки. І їх за це не звільняють. А от якби це сказав чоловік, думаю, директор би задумався...

Приклад #2. Мій брат працював в інженерному бюро, поряд з ним сидять 3 жінки і роблять в автокаді те саме, що і він. Але він старанно і швидко це робить, а жінки повільно і, по більшій мірі, ляси точать. Приходить кінець місяця, мій брат як і полагається, виконав всю свою роботу, а жінки — не встигли. Сроки горять! І знаєте що зробив директор? Ні, не наказав жінок, які ляси точили! Він звернувся до мого брата:
— Толя, допоможи їм, ти ж чоловік!
Тобто, мало того, що відповідальність значно менша, так ще і треба за них роботу робити, бо це ж дівчата...

Приклад #3. Регулярно чую: справжній чоловік повинен... Але справжня жінка нікому нічого не винна. І це відбувається з дитячого садка і продовжується все життя.

А тепер ми кажемо: ой, а чого це зарплати раптом не однакові? А може спочатку потрібно змінити відповідальність? Бо у жінок вона завжди занижена, як і у депутатів.

Я задала уточнююче питання, бо не була впевнена на 100%, що малось на увазі. Автор коментаря, нормально пояснив, додав уточнення. З якої радості ви вирішили що ,

Ви зробили вигляд, що не зрозуміли.

незнаю. Можливо спілкування в такому тоні вам звичніше. Здається, не було причини. Повторю ще раз, я ніколи не стикалася з таким відношенням. Ні в одну сторону ні в іншу. Не було в мене такого, щоб замість мене якийсь колега ночував на роботі, коли треба було мені підготувати фічу на вчора. Не було в мене такого щоб мою думку ігнорували по тій причині що я жінка, і що моя експертиза в якомусь питанні слабшала по гендерній ознаці. Якщо хтось з цим стикається мені дуже шкода. Як з одного боку так і іншого. Якщо в колективі людина непрофесіонал, то мало хто сприймає її думку авторитетною. Хоч вона і восьмого гендеру.

Ну, другий приклад тут — не про гендер, а про загальний принцип а-ля «хто добре працює, на тому й їздять». В мене на проекті зараз та сама фігня — на початку жовтня колезі (чоловік) дали обʼємну задачу, яку потрібно зарелізити до 1-го грудня, але закінчити до 20-го листопада, щоб був час потестити. Колега працює за принципом «не спіши, а то встигнеш» і навіть маленькі правки на пару годин умудряється робити два-три дні. В середині жовтня ПМ мені говорить, що темп роботи колеги йому щось не подобається, тому, мабуть, він забере цю задачу у нього і віддасть мені *facepalm* Від даного «щастя» у повному обсязі мені таки вдалось відмовитися, але половину задачі таки довелось взяти на себе, бо якщо не зробити вчасно зараз, то попросять поовертаймити перед релізом.

Ви маєте рацію, але другий приклад не зовсім про те. Другий приклад про відповідальність. З жінок менше питають. В цілому, саме тому мій брат там більше не працює. :-)

Читайте і діліться думками, коли ж нарешті гендерний розрив буде подолано

Отут у мене є слайди drive.google.com/...​C-pAYyI1OTLHN?usp=sharing від міжнародної організаціі яка займається жінками в STEM і вони пропонують отакі шаги які можуть зробити компанії для подолання нерівності:

— Збирати статистику (мабуть, щоб виявити перекоси)
— Запрошувати жінок приєднуватися (до курсів, компаній, мітапів, ініціатив)
— Наймати без упереджень
— Підтримувати work-life баланс працівників
— Мати стратегію по поверненню працівниць з декретів
— Позбавляти колег від гендерних стереотипів
— Розробляти індивідуальні плани розвитку
— Займатися освітою жінок та розвитком їх потенціалу
— Підтримувати нетворкінг серед жінок в STEM
— Ділитися досвідом
— Розробити gender equality policy

Там багато чого ще на тих слайдах написано, кому цікаво качайте читайте. Але, на мою думку, оцим всим можуть займатися лише великі корпораціі, у яких є на то час, гроші та бажання

Бо якщо компанія — це стартап, який робиться в гаражі з лептопами на колінах і якому ледве вистачає грошей, щоб дотянути до наступного раунду інвестицій, а ще й строки постійно горять — то вам не до того, щоб займатися якимись там розвитками жінок, вам просто треба кодити код та лити в продакшен, хто кодить — того і взяли на роботу.

Ну-ну. Коммунисты тоже боролись с «гендерными стереотипами» и что из этого вышло?

Ніколи не боролися вони з цим. Вони вирощували новий вид людей хомосоветікус. Який був повністю рівний в своїй нерівності і безправностості.

Э, нет, феминизм был изначальной частью коммунистической (марксистской) идеологии. Они и провозглашали раскрепощение женщины, равную оплату за равный труд (с этим согласен), даже брак отменили, как институт старого мира. Но только вот раскрепощение 100 лет назад привело к тому, что в восточно-славянских городах резко упала рождаемость, в результате сначала в 30-е запретили аборты, а во время войны пришлось возродить институт брака. Потому что переломать общественное сознание по этой части очень сложно, а то и невозможно и приводит только к сокращению рождаемости и естественной убыли населения.

Прикол в тому, що «рождаємость» потрібна комусь іншому, а не жінкам. Яка жінка добровольно захоче народжувати кожен рік? Я таких не бачила. Тож кому воно потрібно? Партії? Бо ви так пишете, наче «висока рождаємость» це якесь всєлєнське благо, до якого всі мають йти. Ну в Африці висока рождаємость, і шо? Це класичний приклад конфлікту суспільних та власних інтересів. Родіть власними руками (точніше іншими місцями) хоч 1 дитину, виростіть її (бессонні ночі, зуби, коліки і вся фігня) і тоді ми вас спитаємо хочете ви ще пяток-десяток, чи ні =)

Ви загалом абсолютно праві, але ця пропаганда ніколи не припиниться. Тому, що будь-якій державі (по суті браткам, що контролюють територію, і чинять на ній насилля) потрібне постійне поновлення і освіження бази для оподаткування. І чим динамічніше (20, а не 35 років між поколіннями) — тим краще)

Я до сих пор удивлена кстати, что не вернули у нас пока еще налог на бездетность для семейных пар. В советское время был

Для чоловіків він і без пари був)

Повністю праві. Але і соціалку і пенсію треба відмінити повністю. Хто на що зробив на то і живе. Безкоштовна повинна бути лише шкільна освіта.

У хомосоветікуса просто не повинно бути статі. А перевзулися бо м’ясо треба було для світової революції.

Тобто максимально маємо 20% різниці, що, як на мене, відносно небагато, та може впливом різних чинників.

20% це ще не велика різниця між тим хто на проекті вже довго і хто тільки прийшов.
Але хто це буде досліджувати, простіше зробити модель з одним параметром «стать» і запостити статтю)

Звісно, наприклад можна пояснити це наступним чином: на прикінці 90-х професія програміста була не дуже поширеною серед жінок. Потім розрив почав скорочуватися. Але статева диспропорція серед розробників 40+ більша, ніж 20-30. Звісно що розробники з більшим досвідом отримують більше, саме тому ми бачимо найбільший розрив у категорії senior.

Коли з’являться організації, які боряться за права чоловіків. Там тих розривів багато, тривалості життя — лише один із багатьох.
Щодо саме розриву тривалості життя, то це суто біологічна штука. У тварин так само. Є різні теорії:
1) справа в рівні тестостерона та частоти вибросу адреналіну
2) Теорія про важливість бабусь. Базується на прикладі слонів. У них самки живуть значно довже самців. Пояснення таке, що бабусі-слони приймають участь у вихованні потомства. Це, можливо, повʼязано із вищим виживанням потомків. Таким чином гени слонів, які дбали про онуків передавались, а гени тих, хто не дбав — не передавались. А от в самців відбору по цьому критерію не було.

Сейчас он только увеличится. Но если вы посмотрите на гендер геп, то увидите, что он самый большой в пост совке. А если оглянетесь вокруг то поймете почему, но стоит вам только открыть по этому поводу рот, как вас сразу отменят.

Виходить, що математичне очікування кількості грошей, зароблених за життя, для жінок вище, бо вони живуть довше.

Поправка, живуть довше на пенсії. Українські чоловіки часто до неї взагалі не доживають через низку причин. На першій з котрих — алкоголізм.

Варіант один — чоловіки старшого віку припиняють бухати та палити. Бо як навпаки жінки почнуть, то для їх організму і алкоголь і сигарети роблять значно гіршу шкоду. А ті хто до 90+ дожив, там як кому пощастить у кого довший генетичний код.

Ох ці ж гендерні аналітики. Як я вас люблю. Найбільше мені сподобалось «Шанси на найм жінок-розробниць нижчі, ніж у чоловіків» і далі причина цього висновку — «Частка разробниць серед найнятих кандитатів нижча ніж у пошуку» і відповідний графік з ДВОМА параметрами(стать та ярлик).
Групувати ринок праці взагалі складна задача тому що тут вцілому дуууже велику роль грають індивідуальні особливості. А ви ще й узялися групувати по 2 ознакам — стать та ярлик(джун, мідл, сіньор) серед 2 нерівномірних(по кількості) груп, на сервісі з порівняно невеликою вибіркою. З цього у мене є 2 питання.
1. Чи можете ви гарантувати, що я візьму будь-якого мідла чоловіка і будь-якого мідла жінку і них будуть однаковий стек технологій, роки досвіду, компанії, в яких людина працювала, мови якими людина розмовляє і т.д.? Чи, можливо, поняття мідла настільки, блін, нечітке і недостатнє, що його неможно розглядати як окрему одиницю.
2. Чи можете ви гарантувати що розглядаючи будь-якого мідла чоловіка і будь-якого мідла жінку вони змінять роботи за тих же обставин? Чи, можливо, умови зміни роботи для людей різні?

Проблема в тому, що навіть якщо ви замінете жінку на чоловіка в данних питаннях відповідь буде — ні. Якщо ви бажаєте зробити більш-менш справедливу вибірку та оцінку — є дуже простий шлях — зайдіть на jobs.dou.ua зайдіть в кілька вакансій і продивіться вимоги і групуйте по ним (це не буде швидко, однак це мати хоча б якусь вартість).

П.С. З мого особистого досвіду дівчатам якраз простіше влаштовуватися на технічні вакансії. Якщо приходить дівчина і хлопець з однаковим технічним рівнем беруть дівчину.

Ох ці ж гендерні аналітики. Як я вас люблю. Найбільше мені сподобалось «Шанси на найм жінок-розробниць нижчі, ніж у чоловіків» і далі причина цього висновку — «Частка разробниць серед найнятих кандитатів нижча ніж у пошуку»

Та це ще норм, спочатку та стаття називалась
«Жінок в ІТ стали наймати частіше, але стати розробниками їм все ще складніше, ніж чоловікам ».

Маємо з ще двома фаундерами (чоловіками) однакові зп. Вписуюсь в статистику по зп чоловіків. Розрив подолано 🥳

А звідки ви узнали розмір їх зарплатні якщо це зазвичай під NDA?
Відкритість цієї інформаціі якраз і є першим шагом до «подолання нерівності».

мабуть того що я теж фаундер? ми маємо хороші відносини між собою і нам не потрібен NDA? у нас відкрита інформація між нами.
дякую, але я вже вмію :)

Навіщо його долати?

коли ж нарешті гендерний розрив буде подолано 👇

Ніколи.
Дякую, що прийшли на мій Тед Ток 👌

Підписатись на коментарі