Що ми дізналися, впровадивши чотириденний робочий тиждень. Досвід YouScan

Привіт! Мене звати Олексій Орап, я фаундер та Chief Growth Officer в YouScan.io

Цього літа на два місяці — липень та серпень — ми в YouScan запровадили чотириденний робочий тиждень. Це був цікавий експеримент, деякі результати якого виявились для мене неочікуваними.

У цій статті я поділюсь нашим досвідом та розкажу про плюси та мінуси такого робочого тижня та результати нашого експерименту.

Звідки ідея і навіщо це нам

Ідея запровадження чотириденного робочого тижня є обговорюваною в багатьох розвинених країнах уже досить давно. Умовна різниця у 20% доходу (чотири робочих дні проти пʼяти) принципово не змінює якість життя (знов-таки, йдеться про країни з розвинутою економікою), а додатковий вихідний — це відчутне покращення work-life balance.

Тому деякі країни та компанії все активніше запроваджують чотириденний робочий тиждень в обмеженому або експериментальному форматі. Наприклад, зовсім нещодавно такий експеримент провели в іспанському місті Валенсія: висновки такі, що плюсів виявилось більше, ніж мінусів. А Microsoft у Японії почали тестувати скорочений робочий тиждень ще у 2019 році й помітили значне зростання продуктивності співробітників.

І хоча такі експерименти ще не стали всеохопним мейнстримом, варто згадати, що пʼятиденний робочий тиждень теж не завжди був стандартом. Мало хто знає, що не так уже й давно люди працювали шість днів на тиждень. Перехід на «пятиденку» в більшості країн відбувся приблизно в середині 20-го сторіччя, а в Україні формально тільки в 1967 році.

Що стосується YouScan, то ми завжди намагалися знайти рішення, щоб запобігти професійному вигоранню співробітників і зробити робочий тиждень більш комфортним та ефективним.

Один з принципів нашої культури — це довіра, і ми практикуємо правило «безлімітних відпусток». Середа в YouScan — день без регулярних зустрічей для зосередженої та спокійної роботи без відволікань, а можливість працювати з дому або офісу, залежно від власних уподобань, — стандарт.

У нашій команді розробки декілька років поспіль ми також практикували Education Day щоп’ятниці, коли можна займатися будь-якими проєктами, експериментами або самонавчанням і вдосконаленням професійних навичок.

Незважаючи на все це, на початку літа цього року ми всі відчували себе вщент виснаженими інтенсивною працею на фоні війни, непростою фінансовою ситуацією в бізнесі, обстрілами, блекаутами та майже постійним стресом як на роботі, так і вдома.

Унаслідок обговорень чотириденний робочий тиждень виявився цікавим рішенням, яке ми вирішили спробувати, щоб допомогти команді трохи «збавити оберти», перезавантажитися та покращити свій ментальний стан.

Літо — ідеальний період для цього. З вихідними, що фактично починаються ще в четвер ввечері, є можливість протягом трьох днів побути на природі та активно провести час або ж просто повалятись на дивані з книжкою чи улюбленим серіалом.

Фідбек команди

«— Мені подобаються чотириденні робочі тижні. Дякую, YouScan!
— Мені теж!»

Наш Sales Manager Луіс у Мексиці насолоджується відпочинком з сім’єю в вихідну п’ятницю. Джерело.

«Поки в когось пʼятниця починається лише завтра, моя настала вже сьогодні завдяки YouScan, які впровадили чотириденний робочий тиждень у липні та серпні»
Катерина, наша керівниця Customer Success, радіє початку триденних вихідних. Джерело.

Нумо чесно, хто проти відпочинку на три дні кожного тижня? Точно не я, і, скоріш за все, не ви :)

Задоволення команди відчулося вже на другий тиждень, а в опитуванні, яке ми провели в вересні за результатами експерименту, переважна більшість співробітників дала максимально позитивні відгуки.

Ось деякі з цитат з опитування:

I loved it and, in my case, it helped me to look forward to the beginning of the week!

«Мені д-у-у-же сподобалося і, в моєму випадку, допомогло з нетерпінням чекати початку тижня!»

It was a great idea to try 4-day workweek. It gave me enough time to recharge my battery, enjoy warm & sunny days and keep my mental and physical health in a wonderful balanced shape. As a result, I was refreshed and productive during working days!

«Спробувати чотириденний робочий тиждень — чудова ідея. Це дало мені достатньо часу, щоб зарядити внутрішню батарейку, насолоджуватися теплими та сонячними днями і підтримувати психічне та фізичне здоров’я в хорошій формі. Зрештою я був свіжим і продуктивним у робочі дні!»

4-day workweek is the future! Improves health, productivity and simply makes me happy!

«Чотириденний робочий тиждень — це майбутнє! Покращує здоров’я, продуктивність і просто робить мене щасливим!»

It was a great initiative. I had more time to relax and my hobbies. And since customers are less active in summer, this didn’t affect work processes in any way. Moreover, it’s great to go to the gym at lunchtime :)))

As for the cons, I didn’t find them.

«Це класна ініціатива. У мене було більше часу для відпочинку та своїх хобі. І оскільки клієнти менш активні влітку, це ніяк не вплинуло на робочі процеси. Більше того, чудово ходити в спортзал в обідню пору :))) Щодо недоліків, я їх не знайшла»

I’ve been wanting to try this format for a long time! I found the 4-day workweek enjoyable as it gave me enough time to complete my work tasks, relax, and spend time with my family. Additionally, Fridays were reserved for extra reading, learning English, sports, preparing presentations, and avoiding distractions from Slack messages. Thanks for this opportunity! 🌸 I would like to work a 4-day workweek on a regular basis 🙂

«Я давно мріяла спробувати цей формат! чотириденний робочий тиждень був дуже приємним, оскільки він дав достатньо часу для виконання робочих завдань, відпочинку та спілкування з родиною. Крім того, п’ятниці були відведені на додаткове читання, вивчення англійської, заняття спортом, підготовку презентацій і уникнення відволікань від повідомлень у Slack. Дякую за цю можливість! 🌸 Я б хотіла працювати в форматі чотириденного робочого тижня регулярно 🙂»

This is fantastic experience. Having 3-day weekend has given me a great opportunity to reload, relax, run a lot of other errands, that resulted in better time management during 4-day workweek and more energy during the whole week. Definitely hoping that this experiment would be repeated.

«Це фантастичний досвід. триденний вихідний дав мені велику можливість перезавантажитися, відпочивати, виконувати багато інших справ, що допомогло краще керувати часом під час чотириденного робочого тижня і більше енергії протягом всього часу. Дуже сподіваюся, що ми повторимо цей експеримент»

До речі, незважаючи на «офіційний» вихідний у п’ятницю, дехто (зокрема я) інколи працювали частину дня просто у своє задоволення, не відволікаючись на комунікації в Slack і не відчуваючи звичайний тиск робочого дня.

Як не дивно, інколи робота у вихідні відчувається як найбільш ефективна. Ну і взагалі — працювати це теж задоволення, чи не так? :)

Ось одна з цитат з опитування на цю тему:

I liked it very much. I had one day to experiment and think over new features.

«Дуже сподобалося. У мене був цілий день на експерименти й обдумування нових фіч»

Але найцікавішим є, як на мене, цей розподіл відповідей на питання «Чи допоміг чотириденний тиждень покращити ментальний стан:

А що з продуктивністю

Усі ми розуміємо, що вимірювання метрик «продуктивності» в софтверному бізнесі — непроста та неочевидна річ.

Основні метрики нашого бізнесу стосуються фінансових результатів SaaS-продукту, системи моніторингу соціальних медіа. Це, наприклад, MRR (Monthly recurring revenue), кількість нових клієнтів, метрики відтоку та утримання клієнтів і тому подібне.

Безпосередню кореляцію між робочими годинами та цими бізнес-метриками ми ніколи й не намагалися визначити, бо ж працюємо на результат, а не на кількість часу. Та й взагалі неможливо бути постійно суперпродуктивним.

Загалом, запроваджуючи 4-денний робочий тиждень, ми були готові до деякого просідання бізнес-метрик та показників швидкості нашого зростання. Ми також були готові й до зниження швидкості розробки продукту. Власне, нашою ціллю було дати команді можливість трохи відпочити та віддячити всім співробітникам за віддану та інтенсивну роботу в складних умовах.

Попри все, літо в нас вийшло досить вдалим, як за кількістю залучених нових клієнтів, так і за утриманням наявних, і за зростанням MRR. Як не дивно, ми не відчули помітного погіршення ефективності нашої роботи.

А ось як учасники команди суб’єктивно оцінили свою продуктивність протягом двох місяців з чотириденним робочим тижнем у нашому опитуванні:

Невже мінусів взагалі немає

Сказати, що мінусів чотириденного робочого тижня взагалі немає, мабуть, було б неправдою. Особисто для мене вони виявились досить неочікуваними.

Три вихідних поспіль улітку відчуваються як мінівідпустка, за яку реально встигаєш розслабитися і повністю вибиваєшся з робочого ритму. Після цього повертати себе в русло щопонеділка протягом кількох місяців особисто для мене виявилось не досить комфортним процесом.

Наразі я керую в компанії відділом маркетингу, у якому багато дуже різноманітних за характером задач та проєктів. І стиснутий до чотирьох днів робочий тиждень постійно залишав у мене відчуття того, що ми не встигли зробити все задумане.

До того ж кожен понеділок частину мого робочого часу доводилося присвячувати написанню хайлатів минулого тижня для «Перемога Дайджесту» (щотижнева розсилка на всю команду від нашої Chief People Officer з новинами всіх відділів) — однозначно корисна активність, але це ще більше посилювало відчуття, що на «справжню» роботу залишається дуже мало часу.

Не просто запровадити «чотириденку» й у відділах, що спілкуються з клієнтами, — Customer Success та Sales. Клієнти продовжують працювати, отже їх треба підтримувати й у пʼятницю.

Наша команда підтримки розв’язала це питання, запровадивши обмежене чергування — на щастя, кількість звернень у підтримку від клієнтів улітку зменшується, і якісно впоратися з ними може менша кількість людей.

Співробітники в sales-команді теж вимушені були індивідуально адаптувати свій розклад, щоб процес спілкування з потенційними клієнтами не страждав.

Наскільки критичні ці складнощі? На мій погляд, вони однозначно потребують уваги, і присвятивши деякий час переналаштуванню процесів і адаптації до «стиснутого» робочого тижня, їх можна успішно та системно вирішувати. Але для цього точно потрібно більше двох місяців.

Висновки

Зважаючи на в цілому позитивні результати експерименту, у кінці серпня ми поставили собі запитання — чи не варто перейти на чотириденний робочий день на постійній основі?

І все ж ми вирішили, що поки не готові до цього. Осінь — активний бізнес-сезон, і нам зараз дуже потрібно швидко рухатися у розвитку продукту і виході на нові ринки (наприклад, цієї осені ми розширили свою команду в Латинській Америці трьома новими співробітниками в Бразилії).

До того ж восени менше варіантів для поїздок і відпочинку на природі; ті, хто має дітей, відправляє їх у п’ятиденну школу, і загалом п’ятниця перестає відчуватися настільки цінним днем для відпочинку.

А для тих, хто все ж відчуває потребу перезавантажитись і відпочити більше ніж на два вихідні, у нас завжди є можливість взяти додаткові вихідні завдяки «безлімітній відпустці».

Але ми вже точно знаємо — і анонсували це команді, — що наступне літо 2024 у нас також буде з чотириденним робочим тижнем. Тому інтенсивно працюємо зараз, щоб більше відпочивати влітку!

Дякую за увагу. Сподіваюсь, було цікаво. А що ви думаєте про чотириденний робочий тиждень?

👍ПодобаєтьсяСподобалось23
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Деякі коментарі якщо чесно вражають своєю жовчю. Люди всюди намагаються знайти якийсь підвох.

Дякую, що поділились цікавим експерементом!
Взагалі, в умовах кризи і коли всі лякають скороченнями, ваша ініцитива виглядає як щось, що іде в противагу руху локального ринку) Коли всі заморожують перегляди зарплат і будують вертикаль влади в колись затишному IT, вже не дуже віриться що може бути десь нормально.

Бажаю вам успіхів в зростанні!

В очікуванні коли 4-денка стане новою плюшкою при наймі :)

Класна ініціатива. Впевнений, що скоро це стане трендом, а згодом і стандартом індустрії. У сучасних продуктових компаніях value creation давно не вимірюється днями і годинами, фіксований 5-денний робочий тиждень — це такий сабі «артефакт минулого».

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доречі, вийшли свіжі результати дослідження 4-денки з Валенсії 👇www.village.com.ua/...​-scho-pokazav-eksperiment

рано чи пізно ринок порішає.
Я дуже сумніваюсь що хтось відмовить синьйору-помідору, який один тягне проект, за який ніхто не хоче братись, і нереально знайти заміну, в рішенні ходити 3 дні на тиждень. Якщо то компанії вигідно, звісно.
Або навпаки овертаймити в режимі 12-7.

Я бачив що один сценарій, що другий.

Якщо вийде така штука, що більшість в команді домовиться перейти на такий графік, це вигідно компаніі — то скоріш так і трапиться.
Але щось більше спостерігав, коли дають волю, переходи на роботу майже без вихідних з овертаймами, добровільно... з чогоб так...

PS: працюю на 4денці з плаваючим графіком вже другий рік. довольний.

Що я зрозумів з цієї статті: бізнес сам не захоче відповитися від експлуатації людей якомога сильніше. Схоже на те, що працюючи 4 дні на тиждень, у робітника зростає продуктивність і щастя, але в решті-решт бізнес спотикається на тому, що в нас багато планів, треба зростати і тому подібне. Тому що навколо всі інші бізнеси роблять так само. Я думаю, що бізнес не впровадив би і 5-ти денний робочий тиждень, якби це не зробила держава. Так само і з 4-ри денним робочим тижнем — це має зробити держава централізовано. Тобто визнати вихідними днями п’ятницю, суботу і неділю. Робота в п’ятницу — оплата як робота у вихідний день. Тоді бізнес швидко перейде на такий формат роботи, навіть якщо «треба багато чого зробити і таке інше».

Що робити бізнесу у якого прибуток залежить від кількості виготовленого товару чи наданих послуг. Збільшувати ціни?
Умовний водій убера. Чим більше працює тим більше отримує. Так ніхто не буде користуватись його послугати якщо оплата зросте на 20 чи скільки там відсотків у порівнянні з умовним уклоном

Нічого. їх це не стосується. Бо то інший світ.
А там де критично і вигідно — давно працюють в 3-4 зміни, без вихідних

В очікуванні коли 4-денка стане новою плюшкою при наймі :)

Цікаво було б побачити також експеримент із 5 робочими годинами на п’ятиденці. Всі розуміють що 8 годинний робочий день по факту є 5-7 робочим днем, а що якщо спробувати не те що в теорії, а те що на практиці. Тобто 5 робочих годин? Мені здається це теж було б дуже цікаво спробувати.

А взагалі хотів би висловити підтримку будь-якій ініціативі покращенню work life balance, бо всі так працюють наче у них вічне життя і на їх роботі триматиметься людство і через 100 років.

Цікаво було б побачити також експеримент із 5 робочими годинами на п’ятиденці. Всі розуміють що 8 годинний робочий день по факту є 5-7 робочим днем,

Так і платити будуть за 5 годин)
Попробуй потфм поясни клієнту чого рейт як в америці)

Так і платити будуть за 5 годин)

Здається це істина з розряду по замовчуванню. Яким би не був робочий режим — клієнту потрібно відчитатися за ефективність всіх робочих годин і ніхто не каже що 20 відсотків годин це години із секції неефективних робочих годин. Звісно що оплата по відпрацованих годинах, але ці мінус 2-3 години це можливість не виповзати, а випорхувати з роботи і приділяти сили ще звичайному проживанню життя і насолодою ним. Приділяти час близьким, хоббі, здоровлю. Не вижимати із себе сили на це, а з бажанням присвячувати. Це вже зовсім інше життя. Це відчутно менше проблем з вигоранням, бо тут не так я в спорті де дожимання — це докачка. Дожимення це вигорання за яким купа розладів. А за ним витрата грошей вже на лікарів та психіатрів.

Тому мо ядумка така, що в цьому напрямку потрібно проводити експерименти і шукати оптимальні навантаження. Як я вже сказав — спробувати п’ятиденку із 6 годинами. Подивитися на результати і так далі.

ми практикуємо правило «безлімітних відпусток»

Чи означає це, що цілком реально взяти 4-тижневу відпустку двічі на рік? Скажімо, 4 тижні підряд у травні і 4 тижні у вересні? І чи були схожі кейси? Чи зазвичай всі вкладаються у звичайні 20 робочих днів на рік?

Були різні кейси і так, загалом це можливо, але на практиці сильно залежить від ролі, задач, бо більшості простіше випадати на тиждень-два, але частіше, ніж одразу на місяць — робота ж нікуди не зникає і якісь ролі в компанії не дублюються (сейлз- і клієнт менеджерам, єдиному дизайнеру наприклад). По загальній картині скажу що до лютого 2022 відпустки брали більше, бо було більше можливостей кудись поїхати, зараз то скоріше вкладаються у ± 20 днів.
Зараз глянула в HRMS: за 2023 рік максимум поки набігло 38 днів, але це не одним шматком

Якщо середа у вас день без зустрічей, ніхто не заважає кожному влаштувати собі чотириденний робочий тиждень за умови закриття своїх сторіпоінтів )

так закривай всі свої сторіпоінти по ночах і вихідних — і будеш вільний з Пн по Пт :)

Привіт, Михайло!
Тут річ у тому, що у кожного своя специфіка роботи. Я, наприклад, як customer support manager, у свій робочий день маю бути на зв’язку, щоб допомагати нашим клієнтам. Тобто закрити задачі та байдикувати щосереди я не можу 😁 А з графіком 4/3 я працювала влітку лише 1 п’ятницю, коли була чергова в чатах. Інші п’ятниці я була офіційно вихідна і мала змогу насолоджуватись цим часом як побажаю. Це був неймовірно класний досвід!

Коли вперше почула про такий досвід в Нідерландах, ніяк не очікувала, що це так швидко дійде до нас. Одназначно дуже круто, що ви спробували і було дуже цікаво дізнатись відгук. Підкажіть чи розглядаєтке можливість повертатись до впровадження такого режиму колись в найближчому майбутньому?

Привіт, дякую за фідбек. Так, в кінці статті про це написано :)

Умовна різниця у 20% доходу (чотири робочих дні проти пʼяти)

Так в каноничной имплементации доход не падает, идея иметь 4 рабочих дня и 100% оплаты. 4 дня и 80% это считай что парт-тайм.

Привіт, я вже бачу що не дуже зрозуміло написав цю фразу. Я мав на увазі те, що багато людей в країнах з розвинутою економікою (в Європі так точно) так відносяться до цього питання. Додатковий вільний час для них цінніший, ніж відносно невелика різниця в доході. Це базується на моїх власних спостереженнях та спілкуванні з європейцями.

Так а у вас оплата была 80 или 100% за 4 дня?)

Оплата ніяк не змінювалась на період 4-денки

Тогда уважение, крутая инициатива и тест

Додатковий вільний час для них цінніший, ніж відносно невелика різниця в доході.

вона часто реально невелика. шось типу ти за кожен з 4 днів маєш X євро а за 5-й x/4 — x/5 (бо оплата за той день переносить тебе в наступний такс бакет). тому це просто тупо працювати той день

Tax brackets так не працюють, при переході в наступний брекет, підвищений податок сплачується тільки з суми яка перевищує попередній ліміт, а не з усієї зп.

Тобто наприклад найгірший випадок — ви умовний француз і за 16 робочих днів (з умовним урізанням зп як в юскан, що взагалі не є чотириденкою як в Європі, а банальною необплачуваною відпусткою) і за такий місяць вам заплатять гросс 71.9к євро. Якщо ви працюватимете 20 днів без урізання зп, то значить вам повинні заплатити гросс 89.9к євро. А значить ви виходите з такс брекета 30% в брекет 41%. Але 41% нарахують тільки на різницю що додалась, 17.9к.

Тобто якщо сформулювати так як ви пропонуєте, то «за 4 днів маєш Х євро, а за 5й Х/4-Х/40».
І це в найгіршому випадку коли вся додаткова сума попадає в інший брекет. А якщо не переходиш в інший брекет, то отого Х/40 взагалі не буде, або якщо тільки частина зп вилізе, то значення буде менше.

я розумію як працюють такс брекети. і коли ваша зп десь в районі брекета то зарплата дуже дивно себе може поводити. я навів (прибравши цифри) ситуацію з нехваткою вчителів молодшої школи. різниця між працюбвати 5 днів чи працювати 4 дні в оплаті після податків складає 30 євро в день (реальний відгук вчителя) тому (одна з причин. ) вчителів і не вистачає. бо 30 євро можна серіали вдома подивитися

Так, можливо. Тим більше у лікарів, вчителів, водіїв і інших таких професій ще дивна система бонусів які можуть не спрацювати і дійсно може статись провал. Але у професій типу айтішки, де всі дні тарифікуються однаково, це не так помітно. Погодьтесь, наприклад в моєму прикладі зп умовного сіньора у Франції, нет в місяць був 4200, а стане 4970, це помітно і не 30 євро. Але менше ніж додатково 20% якби не брекети.

я можу тільки про нідерланди говорити. де ситуація і в айті «не піднімайте мені зп з 67К на рік до 72 а краще я в пятницю матиму вихідний» часта, рівно з тієї ж причини — 68К нижня межа самого агресивного такс брекета і при переході на +невелику суму пів цієї суми зжереться податком

Tax brackets так не працюють, при переході в наступний брекет, підвищений податок сплачується тільки з суми яка перевищує попередній ліміт, а не з усієї зп.

Такое в теории может быть если в стране странная налоговая система. В Эстонии есть похожая фигня из-за не облагаемых минимумов. Например, если у тебя зарплата грязными 1200, то у тебя 500 не будет облагаться налогом и суммарно ты заплатишь (1200 — 500) * 0,2 = 140 налога.
Но вот если у тебя зп 2100+, то налог будет на всю сумму. Так что заплатишь уже 2100 * 0,2 = 420 налога.
Как результат с 1200 ты получишь чистыми 1060, а с 2100 всего 1680.
Так что если в какой-то стране разброс на не облагаемые суммы меньше, то вполне можно получить такую херню.

Привіт, ми не слідкуємо за цією статистикою (хоча в HRM-системі це скоріш за все можна подивитися). Але ніхто не аб’юзить це правило, це точно

десь від 10 і до 50 днів, але в середньому щось мабуть біля 20-25 вийде (не рахуємо окремо). Слідкуємо лише низькими показниками і тим хто бере надто мало, чи довго не брав відпустку, активно про неї нагадуємо

Тем более 4х дневка нужна, когда осенью отправляют детей в школу.
Пятница будет тем самым ценным днем для семейной пары, провести его частично без ребенка.

Умовна різниця у 20% доходу (чотири робочих дні проти пʼяти) принципово не змінює якість життя (знов-таки, йдеться про країни з розвинутою економікою)

Ну если только рентовать, жрать и спать. −20% означают, что меньше откладываешь, меньше инвестируешь, меньше пенсионнные отчисления, меньше шансов выплатить ипотеку раньше и т.д.

Я згоден що це не відноситься до абсолютно всіх, але такий висновок про цінність вільного часу vs додатковий дохід базується на моїх власних спостереженнях при подорожах та спілкуванні з європейцями. В штатах до цього точно не таке відношення, це правда

на моїх власних спостереженнях при подорожах та спілкуванні з європейцями

Ті бідолаги і так працюють тільки на податки. Так ще й легко погодяться на −20% доходу? Мабуть то не прості європейці були

Ті бідолаги і так працюють тільки на податки. Так ще й легко погодяться на —20% доходу? Мабуть то не прості європейці були

В Європі чим менше заробляєш тим менші податки.
Якщо порівняти українські(не ФОП) і польські, то в Україні більші.

Тому в них це норм за рахунок фірми купляти страховки, талони на їду, проїздні і т.п.
А в нас кажуть, та закиньте на ФОП рахунок, я сам ті бонуси потрачу.

Взагалі те що можна платити поденно це не новина ще з 19 сторіччя. Новина 4-денного робочого тижня в тому що люди можуть (гіпотетично) робити всю п’ятиденну роботу за 4 дні і отримувати зп як і була за 5 днів. Саме про це точаться дискусії і ставляться тріал рани у великих компаніях і держструктурах. А те що робить юскан це банальна неоплачувана відпустка, ну може трохи більше днів і ще примусово, це не «4-денний робочий тиждень» в стандартному розумінні. Айтішка тут ні до чого взагалі.

неоплачувана відпустка

Вже ж пояснили що оплачувана

Так, бачу в нових коментарях вони прояснили ситуацію.

не розумію проблеми, у нас робота не виміроється просиженими жопочасами

А чим? Тобто за 5 днів роботи не зробиться більше ніж за 4 якщо не сачкувати?

саме так, і за 7 днів без вихідних не зробиться більше роботи:
контора перетвориться на шарагу, нормальні люди уйдуть, конторі кінець

давайте не будемо за єталон IT брати галери, я дійсно не чув про такі єксперименти на галерах. а юскан наче продуктова контора.
якщо дев буде працювати на 100% довго — то скоріше за все він перейде в контору через дорогу на ту ж зп, але де не будуть з нього требувати 100% віддачі ;)

не чув про 4-денний робочий день на будівництві

зараз є, але з мінусом по зп. пов’язано з війною

У галерных рабов только так и меряется)

Деякі коментарі якщо чесно вражають своєю жовчю. Люди всюди намагаються знайти якийсь підвох.

Дякую, що поділились цікавим експерементом!
Взагалі, в умовах кризи і коли всі лякають скороченнями, ваша ініцитива виглядає як щось, що іде в противагу руху локального ринку) Коли всі заморожують перегляди зарплат і будують вертикаль влади в колись затишному IT, вже не дуже віриться що може бути десь нормально.

Бажаю вам успіхів в зростанні!

Дякую Назар

Люди всюди намагаються знайти якийсь підвох.

-20% до зп це типу не підвох, а просто дрібниця якась?

Тут було, можливо, не дуже коректне узагальнення, але воно не стосувалось нашого кейсу) ми не міняли зп на період 4-денки

В усіх різне сприйняття інформації, яке часто залежить від того як людина налаштована (чорне можна всюди знайти). Я прочитав це як відсилку до європейських практик для вступу. В головній частині про це ні слова не сказано, та і у відгуках працівників було б про це сказано, як би це було так насправді. Як не крути, в кожного різні фінансові забов’язання і завжди знайдуться ті, кому треба плати кредит або комусь допомагати.

Класна ініціатива. Впевнений, що скоро це стане трендом, а згодом і стандартом індустрії. У сучасних продуктових компаніях value creation давно не вимірюється днями і годинами, фіксований 5-денний робочий тиждень — це такий сабі «артефакт минулого».

а куди діватись потирувачам штанів? індустрія загнеться.

в аутсорс, там 5-денку в житті не приймуть

У сучасних продуктових компаніях value creation давно не вимірюється днями і годинами,

Вимірюється швидкістю виходу змін у продакшин. За 5 днів можна зробити більше ніж за 4. Відповідно термін виходу нових фіч зменшується. Це ж логічно ніби🤷‍♂️

За 5 днів можна зробити більше ніж за 4.

На заводе*

Угу. Тому тут купа тем про зайчиків яким мало однієї роботи

Та прям таки куча? Хорошо если 1-2 за месяц вылезет. Но вообще люди просто используют правильный подход. Ты можешь работать как угодно много, но единственное что ты получишь в результате — ещё больше работы. Ну может накинут 10% к ЗП. Так зачем работать больше за 10%, если можно работать больше за х2?

Це називається наїбалово роботодавця.
А ще дивуємось тут чому чиновники хабарі беруть.

Да-да, тренд на overemployed пошёл из Украины, теперь во всё мире чиновники начнут взятки брать.
Не понятно только почему люди свичнулись с 6 дней 12 часов на 5 дней 8 часов. Могли бы больше делать.

Moreover, it’s great to go to the gym at lunchtime :)))

Хм, мені нічого не заважає це робити при 5-денному робочому тижні. У вас там строго з 9 до 6, чи що?

I liked it very much. I had one day to experiment and think over new features.

Ну тобто людина працювала

Additionally, Fridays were reserved for extra reading, learning English, sports, preparing presentations, and avoiding distractions from Slack messages.

Ну тобто людина працювала, але їй в Slack ніхто не писав

Піврочку тому був схожий топік, де виявилось, що люди все одно працювали, але сео або фаундер це чомусь назвали 4-денним робочим тижнем. Тут щось схоже

Привіт, звичайно не з 9 до 6, ми взагалі не контролюємо особливо робочий час :) щодо цитати людини яка працювала — ну так я ж там як раз писав про тих, кому це в кайф замість відпочинку, перечитай той блок )

Ту статтю про яку ти говориш читав, абсолютна інша історія, там дійсно було щось незрозуміло

Умовна різниця у 20% доходу (чотири робочих дні проти пʼяти) принципово не змінює якість життя

Иначе говоря что и требовалось доказать — речь идет о переводе на неполную рабочую неделю. Ну нет денег у бизнеса за 5 дней людям платить.

То есть видимо был вариант:
1) уволить −20% персонала
2) снять всем 20% от зп

и пошли по пути 2. остальной шум — лапша на ушах

Ти невірно зрозумів, в цій частині я писав саме про відношення до цього питання багатьох жителів розвинутих країн 🤷

Так поясни як у вас. Зп залишилась та сама ж?

Так, зп у нас ніяк змінювалась на період 4-денки, це можуть підтвердити колеги. Жодних прихованих мотивів, крім тих, що описані в статті, в нас не було: сновною мотивацією було саме дати команді можливість підзарядитися і відновити менталку і продуктивність. Усі ж памʼятають, якими виснажливими були майже безперервні обстріли Києва у травні 2023? Ми тоді обирали між канікулами для всієї команди на тиждень-два, чи 4-денкою на літо, але коли запитали в менеджерів і лідів, 4-денка одностайно всім виглядала кращим варіантом. Власне, за результатами ми також бачимо, що це було хорошим рішенням, тому наступного літа пообіцяли повторити ;)

Тоді класно. Бо з тексту цей момент був не дуже зрозумілий ;)

Ага, вже зрозуміли це ) тепер в коментарях виправляємось :)

Здається українська IT тусовка, що зібралась тут в коментарях не готова спробувати 4 денний графік 🙂 Як на мене за кілька років багато компаній почнуть впроваджувати подібні зміни, як мінімум скорочення робочого дня до 6 годин, наприклад. Життя не обмежується офісом в робочими задачами, звісно коли любиш і роботу і команду то можна працювати 24/7, але в світі стільки всього цікавого ⛰️🏞️🗻🌄🏖️⛴️

Та все ок. :) Просто тема баян трохи вже.

Если Вы хотите потерять 20% дохода — это ваш выбор. Только пожалуйста не стоит писать в высокомерно-хамском стиле людям которые не хотят этого:

IT тусовка, що зібралась тут в коментарях не готова спробувати 4 денний графік
Життя не обмежується офісом в робочими задачами, звісно коли любиш і роботу і команду то можна працювати 24/7, але в світі стільки всього цікавого

Вибачте, не розумію мови якою ви написали. Якщо можете перекладіть українською, зможу вам відповісти.

Ви не розумієте мову, якою спілкується приблизно 50% населення нашої країни? Це досить дивно, як на мене.

18%, і частка падає: life.pravda.com.ua/...​ociety/2022/03/25/247962 Чи «какая разніца»?

Вибірка — 1000 респондентів, березень 2022, 18% російська в побуті, 32% суржик, 48% українська.
Суржик, імхо це взагалі крінж.

І дійсно, я навіть задумався по вашому питанню, яка різниця на якій мові українець розмовляє.

Кожен українець зобовʼязаний розуміти українську, але може спілкуватися, як забажає.

Посилання на правда ком юа, таке собі джерело інформації.

І для чого було напрягатися і саме в цьому коменті переходити на українську? Є ж общєпонятний.

Ізі можу перейти на українську, коли хочу.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Здається українська IT тусовка, що зібралась тут в коментарях не готова спробувати 4 денний графік 🙂

Що значить не готова? Роботодавці не спішать таке пропонувати

але в світі стільки всього цікавого ⛰️🏞️🗻🌄🏖️⛴️

Для жінок яких бусіки не виловлюють

Здається це двостороння ситуація, роботодавці не пропонують, бо працівники не пропонують.

Чи у вас інший досвід?

Життя не обмежується офісом і робочими задачами

Так офіс вже давно не в моді)
А з дому що 4 години, що 8 годин, головне роботу зробити.
Принаймі для інженерів так)

Умовна різниця у 20% доходу (чотири робочих дні проти пʼяти) принципово не змінює якість життя (знов-таки, йдеться про країни з розвинутою економікою)

Цікаво :D

Хороший фаундер та конкурси цікаві.

дуже цікаво як це працює: розказують, що експеримент пройшов добре і результати вдалі) але продовжувати зась — бо треба більше працювати))

Сказали ж — бізнес сезон. Як є завантаження — будуть 5 днів працювати. Як нема — то 4-3-2-1-0.

Схоже працівники тупо бояться сказати пану фаундеру «Та ти дядя не в собі трохи!»

Я працюю в Юскан, і це було мега круто влітку мати 3 дні на тиждень вільних) при цьому всім зберегли рівень зарплати. І це прям топ

AFAIK Україна не вважається розвинутою єкономікою, тому до чого це тут взагалі.
треба у вестернів запитати чи їм ок це чи ні...

Підписатись на коментарі