«Війна переходить у затяжну позиційну стадію». Обговорюємо інтерв’ю Валерія Залужного

Вчора на The Economist вийшла колонка головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, в якій він попереджає, що війна переходить у затяжну позиційну стадію. За оцінкою Залужного в такій війні в росії більше шансів. Журналісти «Бабеля» порівняли це інтерв’ю з минулорічним, а ми наводимо ключові тези про ситуацію на фронті, потреби армії та мобілізацію.

Про ситуацію на фронті

У 2022 році: Головною задачею, за словами Залужного, було утримати лінію фронту, не втратити позицій та підготуватися до загострення бойових дій взимку чи навесні 2023 року.

У 2023 році: Війна перейшла в позиційну стадію, коли лінія фронту майже не рухається. Така війна для України ― це пастка.

«Це [позиційна війна] принесе користь росії, дозволить їй відновити свою військову міць, що загрожує Збройним силам України та самій державі», ― пояснює Залужний.

Про потреби української армії

У 2022 році: ЗСУ потрібні протиповітряна оборона, танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти й боєприпаси.

У 2023 році: Залужний вже не згадує про засоби ППО. Україні досі потрібні ракети й артилерія, але для того щоб змінити позиційну війну на маневрову, потрібно переглянути підходи і тактику.

Серед нагальних потреб головнокомандувач перелічує літаки, дрони, засоби РЕБ та технології розмінування.

Про українські резерви та мобілізацію

У 2022 році: Залужний казав, що треба накопичити резерви ― як людські, так і техніки для тривалих й тяжких боїв у 2023 році.

Він підкреслював, що мобілізація проводиться, але нестачі в людях немає: «У нас достатньо людей. Ще сотні тисяч мені не потрібні».

У 2023 році: Нарощування резервів залишається пріоритетом, але є дві проблеми. Перша ― обмежені можливості навчати солдат в Україні. Друга ― люди, які ухиляються від мобілізації.

Повне інтерв’ю читайте на The Economist.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

У 2022 році: Треба накопичити резерви ― як людські, так і техніки для тривалих й тяжких боїв
У 2022 році: Україні потрібні танки для наступу.
У 2022 році: НАТО навчає 50 000 українців.
У 2023 році: Україні дали Леопарди, Абрамси, АТАКАМС, Патриот ...
Зараз: Наступ зупинився, танки просрали, бійців поклали.
Причина поразки: Люди, які ухиляються від мобілізації.
Що робити далі: Знайти і могілізувати ухилянтів!

Поки ми тут обговорюєм, там на золоті купола кинуть 80М грн (звісно з бюджету, звідки ж ще їх брати) і на різні інші нісенітниці ще більше.

Стислий зміст «любі західні друзі, мене задрало просити лойда й чекати, слухаючи відмазки про ваші баталії на надувних мечах у конгресі, я вас ще рік просив тому все перелічене, коли ми мали й планували наступати, а ви вже другий рік як х ложили, все це тре було позапозавчора, а не давати їм окопатися з позпозапозавчора, але кидати піхоту на м’ясо без авіації я не буду. Тому буде позиційна війна поки що, і раша буде далі окапуватись. Для якісної переваги мені треба то то і то. Ще раніше поки у нас закінчаться людські ресурси, у вас закінчаться музейні танки й складські запаси боєкомплекту. прийом»

ремонти доріг та стадіонів, розкрадання та зрада, а також усі інші про@оби, — дають свої плоди, на жаль.

І інтерв’ю є цікавий момент, на який звернув увагу:

За його словами, проблема виникла вже на старті — на початку контрнаступу наші війська загрузли в безпрецедентних мінних полях на головному напрямі наступу, на півдні у бік Азовського моря. Тоді Залужний вирішив, що, ймовірно, «з нашими командирами щось не так, тому поміняв деяких з них».
«Потім я подумав, можливо, наші солдати не годяться для такого завдання, тому перевів їх до деяких бригад», — згадує генерал.
Однак коли й це не допомогло, головнокомандувач «наказав підлеглим знайти книгу, яку він якось побачив ще студентом військової академії». Вона мала назву «Прорив укріплених ліній оборони». Її у 1941 році опублікував радянський генерал-майор П. С. Смирнов, який аналізував бої Першої світової війни.
«І не прочитавши навіть половини, я зрозумів, що ми знаходимося саме там, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку на сьогодні поставив у ступор і нас, і наших ворогів», — пояснив Залужний.

хотілося б запитати у пана Залужного: а чим ви займалися в студентські роки, навчаючись у військовій академії? Може вищезгадану книгу було варто прочитати хоча б за декілька тижнів до початку контрнаступу, бо вже в травні багато осінтерів звертали увагу на щільну мережу фортифікаційних споруд на Півдні, які було видно навіть з комерційних супутників?

110 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Як на мене нажаль війну ми програли але не на полі бою, а в тилу

Дуже дивно

Журналісти «Бабеля» порівняли

, в оригінальній статті ні слова про дві проблеми і тим паче ні слова про ухилянтів. Свого додали щоб резонансу більше було?

Не зовсім зрозуміло, як взагалі можливо форсувати минні поля у сучасному світі, якщо ці поля прострілюються артилерією і той же час можуть бути поновлені з ракет, авіаціі та рсзо?
ru.wikipedia.org/wiki/Смерч_(РСЗО

Ну начебто авіацією та ракетами виноситься вся артилерія та інші РСЗО супротивника, які можуть дістати до того мінного поля. Потім за підтримки авіації та ППО (ну щоб літаки супротивника не літали) спеціальними машинами для розмінування пробивається дорога до вже винесених позицій супротивника. Закріплюються на цих позиціях і роблять наступну ітерацію.
В нас ні авіації, ні техніки для розмінування. Про це Залужний і каже.

але є дві проблеми. Перша ― обмежені можливості навчати солдат в Україні. Друга ― люди, які ухиляються від мобілізації

А не було б людей — не було б проблем

А не було б людей — не було б проблем

На території від сходу України до Китаю...

Стаття Залужного виглядає як спроба виправдати себе. Ще на початку літа багато хто говорив що наступ в умовах фактично паритету сил приречений на провал. Але пан генерал не знайшов в собі сміливості тоді про це заявляти. Крім того він чомусь мовчав коли стало відомо про корупцію в МО і досі нічого не сказав. Тому не сотвори собі кумира.

Та який паритет, у нас авіації майже нема, а те що є бережуть. Нема там виправдання за те що нереально, позиційна війна не починається, а почалася півроку тому. Просто зара мабуть вже просто глухий кут з запитами на те все що він сказав.

Хто вірить жареним новинам, той і розчаровується

Контрнаступ в стилі вв2 це самогубство без авіації, це пиши поразка й подарунок для москаля. Ще весною мелькало, що оте все що зараз і відбувається півроку — це невелика частина сил, які мали бути задіяні в контрнаступі. А чого — а бо нема ні переваги у дальної дії засобах, ні в літаках. І те і те він озвучив (знов)

На мій диванний погляд, йода чекає зими коли буде яканеяка перевага у постачанні/забезпеченні (банальні їдло, вода фуфайки, паливо, снаряди), плюс він вже має ракети. Так що я особисто думаю зимою ще буде спроба наступу значними силами. І те що про це повна тиша плюс виття про всепропало, тільки стверджує мене у цій думці.
Плюс я от дуже не вірю у всі ці басні в новинах про літаки через рік. Нмсд, навчання почалося задовго до того як це пішло в новини.

Але я звісно може просто хочу вірити в бажане. Без переваги в повітрі будьякий наступ буде справа анріал, це просто поховати сотні тисяч в землю. Того ж дня раша переб’є ппо на лінії, витягне сотню свіжих штурмовиків з чулана і це буде і шах і мат. Йода ж не бовдур таке робити, навіть якщо б він був жуков і не рахував життя. Але ж він, в хорошому сенсі звісно, не жуков

басні в новинах про літаки через рік

У Тома Купера тема ф-16 розжована детально, якщо коротко, то заміна зальотаних до смерті Міг-29 на зальотані до смерті бельгійські Ф-16 першого покоління майже ніяк не вплине на хід війни

Заміна майже неіснуючих вже міг29 на зальотані до смерті бельгійські ф16 це як замінити вбиту в хлам латану копейку на вже немодний опель, який стояв десятки років стояв у гаражі і їздив кожен рік на сто маслішко поміняти там, перевірити все

Що б там купер не уявляв, я певен що він не уявляє повністю, яскраво, кольорово і в стерео, цю аналогію про копейку й опель

А на «заїжджений» ф16 почеплять ще заїжджений боєкомплект, якого валом просто, і дівати нема куди, не те що в нас зара — що на скотч вийшло приліпити і молотком/сверлом підрівняти під совковий пілон, то ті ракети й дають

Вплине

Ну швидше не копійку, а стару BMW 3 родом з 80, на Шевроле Авео з нульових. На BMW ні запчастин не знайти, ні документації нема, не озброєння і т.д. То з трех літаків методом канібальства збирають один. Ті що показують F-16 наші хлопці тренуються, в просто чудовому стані машини.

Ой та запчастин там я певен хоч залийся

З машинами тут аналогія далі не працює, таке ж не списують, а продають всяким союзникам :)

Он ті самі лєопарди 1а5, аж сльозами обливались, що нема і ніяк, а нічо станок запустили і пішло

Було би бажання

Нам надають здебільшого модифікацію А-4, це машина родом з 90-х років. Туркам в Сирії їх вже по палили. Це така собі модифікація, бронювання так собі, приціл та система керування вогнем теж, гармата десь на рівні: Т-64, Т-72 та Т-80 але є можливість стрільби подовженими бопсами. Головна перевага над радянськими танками — вишебні панелі, екіпаж залишається живим при знищені машини. Недоліки — великі габарити, тобто важко промазати і видно здалеку, велика вага на 20 тон важче за радянкскі танки. Також танк виявився дуже вразливим до мін, зазвичай міна спрацьовує навпроти МТО та танк вже треба евакуйовувати на завод задля капітального ремонту. Новітня модифікація А-7, з покращеним фактично усім, та їх усього виготовлено 40 і ті для Нідерландів у самої Німеччини нема цих танків. А-7 по факту найдорожчий танк в світі, більше 8 мільйонів доларів за одиницю, десь на рівні російської вундервафлі — армати, яку вони вирішили просто не робити масово а робити Т-90М, який наші хлопці підбивають ручними гранатометами в бари башні. Щоправда їх реально випускають по 30+ в місяць з конвеєру, хочь і не комплектних без ряду систем. Там ще є Абрамси, вони багато в чому мають перевагу — на сам перед значно краще бронювання, взагалі найпотужніше бронювання в світі метр гетерегенної броні в лобі, значно краще бронювання за Леопард і з бортів і т.д. Недоліки рекордна вага серед усіх ОБТ, великий розхід палива газотурбінної установкою як і в Т-80 яка також є пожежонебезпечна при потраплянні з небезпечних углів маневрування, зокрема в корму, таке було в Іраку та Сирії. Абрамси вже на місці, та де і як воюють — напевно секрет. Відомо що приїхали проабгрейджені танки які зняли зі зберігання та оновили на ремонтному заводі. В американців величезний запас тих танків на базах зберігання, біля двох тисяч штук. Челенджер називали аутсайдером НАТО — реально насилу москалям вдалось підбити лише один, тоді як Леопарди гелікоптерами та мінами нормально так по палили. Леклерку в нас нема, напевно французам самим мало. Оплот в бою лише один, який був в КБ в якості демонстраційної машини, тому написаний повним фаршем там усі системи, повне бронювання і т.д. З його головних недоліків — він дуже складний і вимагає досвідченого екіпажу. При усіх інших — дуже дякуємо усім країнам які надають танки, як і завжди з перших часів використання танків в першій світовій війні, саме кількість задіяних одночасно танків має переважне значення, якість достаньо і середня. Власні потужності ми задіяли на озброєння : Іраку, Тайланду і т.д. Переважна кількість наших танків — це Т-72 як українські, так і Польські в різних модифікаціях так і абгрейджені Чеські ту Словацькі. Назагал десь 500. Проти федерації цього звісно — мало, рахували до 2000 бронемашин реально треба.

Та я не про 2а, про 1а5

Як на мене ідеальний солюшен з цими танчиками. Все одно танчику на полі довго не їздити, а так звана росія все одно знімає старі т55. Так зачем платіть больше

Якби раша воювала тільки новенькими т80/90 зі станка, то треба було б більше сучасних танків та й то не факт. Танк виїде і зловить майже зразу

Я не арестовіч, але такої думки що танкам в цій війні робити нічого особо, крім з лісосмуги снайпити — краще легкі бмп з птур на борту, типу бредлі, щоб для захисту біолюдей було, більше джавелінів/tow, більше всяких баггі з птур. Більше мобільних птур короче.

Бредлі був ваще ідеальний вибір, там на борту 2 птрк або 4 стінгера везе. Що ще нашому миколі в полі більшого бажати.

Нмд весь цей плач ярославни в медіа про танки був більше для успокоєнія диванних мас, щоб не сцяли що не дають

Ну дивись що вони роблять якщо вірно використовуються www.youtube.com/watch?v=AkiQKYWSNSo Як каже той самий Арестович, коли проти тебе танк навіть на великій дистанції задоволення не з приємних. А один з ветеранів другой світової писав «Он железный, а ты нет». Якось так www.youtube.com/watch?v=LhfglRuY4lM

Та це ж якраз не про «вірно використовуються» а використовуються як я кажу — стріляти зза куща.

Танк звісно є танк, за ним як мінімум можна взвод сховати, він не безкорисний. арестовічу страшно, бо він записує ролікі на ютюб. Проти танка птрк в кущах, навіть невідомо де — що з нашого, що з їхнього боку. Виїде на відстань пострілу і зловить. З нашого боку все абсолютно так само. Навіть не танк шкода, а екіпаж, бо новий екіпаж ще потім треба десь, не замовити у воєнторгу.

Тому й стріляють зза куща, чи просто використовують як арту, все одно списувати чи просто виробить ресурс. Щоб даром солярку не коптив.

як я кажу — стріляти зза куща.

Вірно це який показник ? Їхати в тупу на окопи як в першу світову війну, так німці вже в 16 році заманили англійски танки в артилерійську засідку та попалили youtu.be/ZBOH95IXzdM?t=1825 А так вчаться в нас, вийшли на позицію відпрацювали 125 кілібром з дистанції 5-6 км, з великою точністю і за досяжністю ПТУР-ів, та поїхали значно швидше ніж це зробила би класична артилерія, навіть швидше за DANA і подібні системи. Якщо повторювати лише за Хайнцом Гударіаном, то супротивник звісно знатиме, що буде і прийме міри. І ніякий Тигр з Пантерами Курску битву не виграє, як і Леопард. Власне те що влаштували росіяни на Мелітопольскому напрямку — абсолютно саме те, що зробив Грегорій Жуков на Курскій дузі тільки замість літаків Іл-2 та Су-2, гелікоптери Ка-52.

Щодо запчастин, там кажуть в самих росіян нема. Замовлення були тільки на авіагрупи індійських авіаносців, на МІГ-29К та МіГ-29Куб. МіГ-35 як то кажуть провалився в прокаті, доки не з’ясувалось що саме як винищувач, він як більш легка машина переважає навіть Су-35 в Dog Fight, який теж як виявилось ще і як, усе ще дієвим методом ведення повітряного бою. От в небі над Києвом росіянам і надрали зад, на вже фізично стареньких МіГ-29, і поюзаних і залатаних і далеко не останніх модифікацій як то МіГ-29К чи МіГ-35 з новітніми радарами, авіонікою, покрашіними двигунами тощо. Щоправда далі діло пішло гірше, у супротивника перевага.

Про відсутність запчастин в росіян я не повірю, у нас їх нема звісно, але ж раша їх виробляє кінець кінцем. А про фуфломуфло всередині то да, по суті планер класний у сушки, китайці копірнули його. А фуфлішечко типу радара, то ну на папері й втюхати звучить солідно, а на ділі це ті самі машини на нових/старих процесах виробництва. Трохи більше цілей супроводжується, трохи більша дальність виявлення, короче маргінальна перевага. Бо фуфлішечко російське це совєцкій лєдєнєц красний пєтушок в новой нескучной упаковке

Про кращі двигуни те саме, там мінімальний апгрейд. У мігів і так двигуни слабенькі, а з додатковим навісним фуфлішечком і не дивно. Сушка краща машина по всім параметрам, міги краще от для корабельного виконання бо менші. Але слабенькі всеодно

1на1 стара модель наша проти нової російської, це буквально маргінальний програш, який можна компенсувати цілком або ще одною машиною, або якістю пілота

Старий натівський ф16 же проти старого/нового міг/су ето вже якісна бойова перевага. Просто окремо кращий радар на скажем су35 це просто кращий радар. Тоді як борт ф16 включений в мережу і може давати ціль зовсім іншим елементам і навпаки ракета отримувати ціль звідкись, навіть маючи де факто гірший радар. Навіть якщо там щось обріжуть у софті типу фіче свіч «не стріляти в путіна з рогатки» це все одно буде небо й земля, чи скоріше ф16 в небі, сушка на землі :)

Так що у противника то перевага, але вона тимчасова і маргінальна. Вони з тією маргінальною перевагою й не ризикують більше літаками. Ті 300 машин збитих я підозрюю це щось було типу бюджета на цю війну. В них ще є звісно як мінімум вдвічі по стільки ж, але проти ф16 це буде дохлий номер. От якби не дали нам ппо й стінгерів досить, то 300 літаків їм би вистачило б з головою перецокати всі наші впс і літати/бомбити аж до чопа. А так не літають зі своїм фуфлішечком

де один там і другий. Півсотні буде. Тут штати мають вписатись першими, виробник все таки і ф16 якоїсь 20річної+ модифікації буде стовідсотків костяк впс.

Там думаю і німці нам свої єврофайтери і шведи свої скидувати почнуть. Вони ж всі міняють на ф35, навіть ФРН. Франція там щось хоче сама зробити, і Швеція буде теж своє кліпати як завжди. Хз що то буде. Але в будьякому разі старі будуть нам давати.

Ту жеж навіть чисто спортивний інтерес засвітити, що наше (німецьке, шведське, американське) літаюче корито старе часів холодної війни теж п***ить етіх рускіх. Головне шоб перший камінчик упав :p

У Бельгії всього меньше 50 F-16, яким вже по 40 років. Детальніше раджу почитати тут
xxtomcooperxx.substack.com/...​egarding-f-16-for-ukraine

Як тільки в одної бєльгії менше 50, то беру

Тут не тільки в ф16 справа, ф16 це для переваги в повітрі, грубо кажучи відганяти міг29/су27 і їхні квазі апгрейди, якісь хірургічні удари по наземним цілям типу ппо ще. Але це не штурмовик для підтримки наступу з повітря.

Дадуть іще штурмовика якогось до ф16, може навіть а10 підозрюю

Американці все його хочуть списати і ніяк не спишуть, бо типу символ, а символ нізя. Якщо бррр з’явиться у нас, це все одно що фюрер візьме за щоку в кожного американця одночасно. Це буде американське фак’ю покруче прийому нас в нато, ну і одночасно той літак спишуть з почестями

Той чувак так і пише що ф16 не може замінити су24 чи су25, я пролистав трохи, ну так да
правду пише, не може да, бо це іншого класу літак, томки буде ще щось до ф16, про що ми не знаєм

З того що ще я там помітив типу ф16 повільніший — це не грає ролі зовсім, це не літак для стратосферного перехоплення якихось розвідників блін. Те що він зайде в зону ппо руского міра — маячня, ппо винесуть іншими засобами/ракетами ще до наступу. Ну собсно так росія і дізнається що наступ розпочався гг

Короче таке якесь західне всепропало стаття по духу. ф16 кльовий і корисний гаджет буде

перевага у постачанні/забезпеченні
...фуфайки

Судячи з того що під зимовими «фуфайками» завезли літні під лейблами зимових то перевага точно не нашій стороні.

Ой та ладно вам, скільки можна тягати ті куртки вже, вони зимові були вже пережували їх, у наших борцунів з корупцією рильце у самих в пушку огого

Але можно подумать російські ватнікі зимові куртки мають на всіх гг, я тя прошу

Я не здивуюсь, як вони будуть масово здаватись ще щоб погрітися, залежить від кусючості зими

Не треба робити з Залужного короля країни. У нього є конкретна задача, оборона країни. Він НЕ відповідає за корупцію в МО. Він не відповідає за постачання і виробництво зброї. Ці питання до зе команди.
Наступ був приречений на провал. Не дізнаєшся поки не спробуєш, нажаль. І тут був дуже сильний тиск від влади, майже напевно.
Нажаль, оскільки цивільна влада не копала окопи(хоча, як показує рабсія, що можна було), як наполягали західні партнери, а їла шашлики, маємо те що маємо.
Залужний виконав свою роботу на відмінно.

Ну він і бачив це ще хз коли

Ракета Х25мп 40км дальність, стінгер 8км.

Не треба бути військовим академіком, щоб порахувати результат.

Стратегія куськусь, опортуністична, і вона по суті не змінилась з початку війни. Спровокувати на дії й оборонятись меншими силами теж. Де вийшло відкусити, там і відкусили. Часом багато. Але це все удача. Залужному треба не удача, а перевага

Маю великі сумніви.
ТЦК це скоріше як ОП замість АП. Щоб уникнуті відповідальності для зелебобів.

Погоджуюсь, чомусь коли нас за місяці до вторгнення попереджали про наступ. Коли на кордонах збиралась російська армія, а влада це ігнорувала, говорили, що не треба «лякати інвесторів», Арахамія заявляв, що це все «фейки». Всі все походу вже забули, нажаль..Те, що влада не хотіла комунікувати з суспільством к дорослими людьми і чесно комунікувати про те, що війна буде довгою й тяжкою, замість «2-3 нідєлі». То тепер виявляється чомусь винен Залужний...Хоча у чинного президента абсолютна влада в руках.

Нажаль наш тотальний пройоб в тому, що ще з 14го року треба було окопуватися і мінувати все що можна на кордоні. Але згадуючи, як всі ржали зі стіни Яценюка, то тут не тільки влада винна, а просто був нульовий суспільний запит.
І як я вже писав більшість населення лобизалась з кацапами, особливо серед інфлюенсерів. Майже всі інстраграмні мільйонники і популярні ютуб блогери багато разів їздили в рашку в період 2014-21.

Тому годі скидувати все на козла отпущєнія Зе.

Плюсую по всьому сказаному.

А дехто це зрозумів після майдана 2004. А старше покоління скаже що це озарєніє прийшло за Кучми, комусь за Горбачова. Канадські хвилі іміграції це зрозуміли ще набагато раніше.

А ви не хочете в Зеленського це запитати? Чому все так відбувається? Чому саме не міністр оборони на Головнокомандувач має відповідати за міністерство оборони і корупцію в ньому?))

Стислий зміст «любі західні друзі, мене задрало просити лойда й чекати, слухаючи відмазки про ваші баталії на надувних мечах у конгресі, я вас ще рік просив тому все перелічене, коли ми мали й планували наступати, а ви вже другий рік як х ложили, все це тре було позапозавчора, а не давати їм окопатися з позпозапозавчора, але кидати піхоту на м’ясо без авіації я не буду. Тому буде позиційна війна поки що, і раша буде далі окапуватись. Для якісної переваги мені треба то то і то. Ще раніше поки у нас закінчаться людські ресурси, у вас закінчаться музейні танки й складські запаси боєкомплекту. прийом»

Ну тут як в тому анекдоті. Знайшов мужик лампу Алладіна показав знайомому новому руському. Той каже давай я тобі свого мерседеса — а ти мені лампу. По руках, переоформили мерседеса, нови руський закрився в кімнаті тре лампу, виходе джин. — Ти джин ? — Так — Можеш мені зробити віллу на Канарах, Ролс-Ройс та тонну золотих злитків ? — Так — То давай — Що давай, бабки давай.

Переклад статті Головнокомандувача ЗС України для «The Economist» — Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти
(ескадрилья 12-24 вертольотів/літаків)
www.zsu.gov.ua/...​/6543765e366a266d62aa254b

Як правильно читати тексти Залужного в The Economist
novynarnia.com/...​luzhnogo-v-the-economist

Еще интересного из интервью Залужного
в Экономисте «Russia has lost at least 150,000 dead.»
В нашей оффициальной статистие — 300,000+
Похоже есть цифры для общественности и цифры для генштаба, и они отличаются в два раза.

Він просто назвав оцінку від Пентагону, так як ця стаття призначена для зовнішньої аудиторії. Не треба шукати зраду там, де її немає. А щодо офіційної статистики — у будь-якій сучасній війні офіційна статистика завищує втрати противника. Так уже прийнято.

Десь бачив самі росіяни з опозиції намагалися оцінити цифри втрат, там десь так і виходило АЛЕ вони не враховували найманців, включно із вагнерами, та м’ясо з т. зв. ДНР/ЛНР. Якщо порахувати всіх, то статистика нашого Генштаба близька до реальної, просто не всіх окупантів самі ж окупанти за людей рахують.

мертві і безповоротно вибувші то різні речі.
300к то тих хто вже мертві і інваліди. Вони на війну не повернуться

Там несподіваного, якихось яскравих інсайтів, взагалі нема.
Дійсно добре що людина з колосальним авторитетом все це розпедаліла. Бо із спікерами в нас пітьма-темрява. З одного боку ура-марафон, перемога-чмобіки-вліткуКрим-песПатрон, дивіться відосики як ми бадьоро всіх херачимо. З іншого боку засіли жданови та інше псевдоекспертне болото, часто російського походження. ГШ здебільшого мовчить у шеврон, тільки циферки показує щодня, майже «от совєтского інформбюро». Ото й маємо результат, що всі питають «а де перемога», враховуючи що у більшості електорату війна давно закінчилася.
І кого там курвить про мобілізацію. Так, а що ви хотіли? Треба мати або технологічну перевагу на голову-дві, чого нема і не буде (дякуємо що воно не навпаки і в нас над головами москалі не літають), або все зводиться до «маса проти маси». Бо мільйон мобіків з іржавими калашами це мільйон з калашами. Зверніть також увагу що цей пункт стоїть останнім.
Ласкаво просимо до реального світу.

Та я даю відсотків 80 що і недавня стаття в таймс і це — чос по фактажу, статтю скоріш за все вимушено готували для американського виборця

Окрім загальних речей, які і так усім відомі, я б не брав всерйоз за чисту монету жодне твердження

Статтю в такі змі писати, як і гучні заяви від буданова минулого року з чотким часом наступу, ось ось уже завтра — то краще вже зразу депешу в кремль вислати.

Це інтерв’ю є офіційною заявою що війну Україна програла.
Далі буде або наступна ітерація мінських умов, з повторенням через декілька років.
Або просто віддача рашці купи захоплених територій і того, що їм ще захочеться.
Сумно, але правда.
Можно шукати крайніх, цькувати владу і таке інше, але це вже не допоможе.
Шкода людей, що загинули ні за що, але час назад не повернеш...

«Щось народ почав тужити від статті Залужного. Але Залужний просто описав факти. Які всі й так бачили. І якщо ви сподівались на диво, а Залужний лишень написав, що див не буває, то вся справа у ваших очікувань. До того ж це постійний стиль Залужного. У кожному своєму дописі він воліє бути консерватором. Фокусуватися на проблемах. Говорити про ризики. Ну і не обіцяти перемогу за 2-3 тижні»

Особливо смішно читати ці плачі від «новополяків».

Особливо смішно читати ці плачі від «новополяків».

Але поки що громадян України.

І так, в ЗМІ останні пару тижнів ця думка про програну війну розганяється ще дужче ніж «2-3 тижні ©» свого часу. Залужний лише підписався під нею.

Наші ЗМІ не розганяють, у нас цензура і марафон, думки про програну війну витікають із іноземної преси, тому що інтерв’ю і новини для внутрішнього споживання і для іноземної преси досить відрізняються.
Просто люди починають замислюватися над цим, а влада мовчить і не розказує як там приймалися рішення стосовно стамбульских переговорів і чому спочатку казали що ми готови к будь яким переговорям, давайте домовлятися, а потім самі знаєте як було.

Моя цитата і показує те, що людям треба почати спускатися на землю і настроюватися на довгу боротьбу. Я розумію, що успіхи спротиву першого року і занадто «позитивна» внутрішня пропаганда зараз зіграли злий жарт з усіма через психологічний феномен «очікування — реальність», але така специфіка цієї війни. І, замість того, щоб включати режим ниття треба вмикати режим тверезої оцінки і концентруванні на помилках.

І так, в ЗМІ останні пару тижнів ця думка про програну війну розганяється ще дужче ніж «2-3 тижні ©» свого часу. Залужний лише підписався під нею.

Я надіюсь ви Requirements краще читаєте ніж статтю Залужного ))
Де він там написав що війна програна? Ба більше я би радив вам прочитати статтью Залужного та Забродського написану рік тому. Там песимізму десь так само, якщо не більше. але щось ніхто не кричав, що війна програна.Тут ще треба визначитись, що значить «програна».
Але досить цікаво, що русня останній тиждень почала купу іпсо-шек про зливайте воду. Чи не тому, що якраз почались слухання в сенаті про допомогу в тому числі Україні? Навіщо ж це русні, як думаєте?
П.С. Залужний як і рік тому, пише статтю не для українців, а для Заходу, натякаючи, що ми хочем отримати від Заходу і нагнітає обстановку, щоб там на заході ворушились.

Прошу підтримати петицію про нагородження Валерія Залужного званням Маршал України petition.president.gov.ua/petition/209412

Ну фіг його знає, в історії рашки є декілька раптових смертей від природних причин — взяти хоча б Сталіна, чи Івана Грозного, який помер від інсульту, граючи в шахи з моїм тезкою. Чудеса іноді стаються :)

так вже ж помер, на днях писали...

По другє свої ж перед виборами хочуть перерозподіл потоків

якими виборами? тими, що після кінця воєнного стану?

Те, которые весной 24го.
twitter.com/...​tatus/1720120029826400653
Ну и Арестович вряд-ли просто так возбудился бы.

А мені от цікаво, чому люди вірять, що зі смертю путіна щось зміниться. Чому ніхто не припускає захоплення влади наступним диктатором, який буде навіть гіршим.

Там следующий на престол — патрушев, который еще более отмороженый чем путин

У наступного диктатора є багато шансів «легімітизуватися» в очах Заходу за допомогою поступового зниження ескалації. Тут є шанс, що в цей період від України трохи відстануть. Тому що пуйло явно пішов вабанк і зупинятися не збирається.

трохи це як десь по середині?

путін помре — рф розвалиться

А че бля если нет? Че будет если нет? ©

Мене насторожує, м’яко кажучи, що нам вже навіть перестали брехати про Крим до літа, 2-3 тижні, і тд. Значить справи дійсно кепські. Або ж це іпсо, щоб кацапи розслабились, і ми такі бац і в Криму))

Ну про Крим сенсу казати не було спочатку, зараз повернути все без Криму — прекрасно, але найближчим часом точно нереалістично

І інтерв’ю є цікавий момент, на який звернув увагу:

За його словами, проблема виникла вже на старті — на початку контрнаступу наші війська загрузли в безпрецедентних мінних полях на головному напрямі наступу, на півдні у бік Азовського моря. Тоді Залужний вирішив, що, ймовірно, «з нашими командирами щось не так, тому поміняв деяких з них».
«Потім я подумав, можливо, наші солдати не годяться для такого завдання, тому перевів їх до деяких бригад», — згадує генерал.
Однак коли й це не допомогло, головнокомандувач «наказав підлеглим знайти книгу, яку він якось побачив ще студентом військової академії». Вона мала назву «Прорив укріплених ліній оборони». Її у 1941 році опублікував радянський генерал-майор П. С. Смирнов, який аналізував бої Першої світової війни.
«І не прочитавши навіть половини, я зрозумів, що ми знаходимося саме там, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку на сьогодні поставив у ступор і нас, і наших ворогів», — пояснив Залужний.

хотілося б запитати у пана Залужного: а чим ви займалися в студентські роки, навчаючись у військовій академії? Може вищезгадану книгу було варто прочитати хоча б за декілька тижнів до початку контрнаступу, бо вже в травні багато осінтерів звертали увагу на щільну мережу фортифікаційних споруд на Півдні, які було видно навіть з комерційних супутників?

Ну якщо вже пригадувати історію то треба пригадати неприступну Лінію Мажино яка захищала Францію від наступу Гітлера:
en.wikipedia.org/wiki/Maginot_Line

хєрак-хєрак і в продакшн / тестування придумали труси

хєрак-хєрак і в продакшн / тестування придумали труси

Від творців «роль кібербезпеки дещо перебільшена».

На Україною щодо контрнаступу був політичний тиск, його і так відкладали як тільки можна, але не почавши його до нас би виникли питання. З військової доцільності нам набагато більш потрібні були ті речі які залужний якраз в інтерв’ю і визначив, а не танки. Але дарованому коню в зуби не дивляться.

Роки популізму, какой разніци і лобизання з кацапами призвели до того, що по ракетному озброєнню Україна не дотягує навіть до Хезболли з хуситами. І доводиться приймати те, що дають зі стидливими умовами недопущення ударів по рашці.

Ето называется насмотренность, или начитанность. В студенческие(или какие-то другие) годы вы читаете, перенимаете опыт, чтобы в нужный момент знать где искать.
Кстати, вы спросить хотели бы, чтобы что? Как планировали использовать информацию?

Нарешті взяти контроль у свої руки, бо Залужний не справляється.

хотілося б запитати у пана Залужного: а чим ви займалися в студентські роки, навчаючись у військовій академії?

Згадав один з моїх найулюбленіших анекдотів:

Решили провести опрос среди студентов. У американского спрашивают:
— За сколько вы выучите китайский язык и сдадите по нему экзамен?
— Ну это очень трудный язык... Где-то за два года.
Тот же вопрос англчанину:
— Если на четверку, то де-то за год. А на пятерку не сдам никогда.
Спросили у нашего студента. Отвечает:
— Методичка есть?
-Есть
Тогда сейчас докурю, и пойду сдавать.

То піди і покажи як треба, ноунейм. А краще почитай статтю. Там сказано що планувалось воювати по методчиках і розрахунках нато. Але як бачимо, нато курить бамбук у такій війні як наша, зброї не дає, але результатів вимагає. Так само суспільство — мобілізуватися не хоче, донатити не хоче, допомагати військовим не хоче ( а допомогти просто — хоча б релокуватись самостійно з території бойових дій і не робити військовим клопіт), а результату вимагає. Сидить і пускає слину на контраступ, вірить, що завтра зайдемо в Крим, а потім плаче під розчарування.
Русня будь які проблеми пробиває м’ясними штурмами, кинувши на одну Авдіївку дві армії, зтерши Бахмут з лиця землі. В нас такої можливості немає. Ми воюємо проти армії, в якої є просто безмежний людський ресурс і купа зброї. У якої правда економічний ресурс в 10 раз більший, це ж неможливо не розуміти. Але винен персонально Залужний, так.

Це мені нагадує історію з Рєзніком і яйцями по 17. Прибрали його, і одразу корупція скінчилась. Правда, разом зі зброєю від партнерів.

Ми воюємо проти армії, в якої є просто безмежний людський ресурс

Є думки, що для війни в Україні використовуються українці, «яким усе-рівно під яким прапором жити».

ru.wikipedia.org/...​оржения_России_на_Украину

Ось тут, наприклад, згідно поіменного списку загиблих, втрати рф приблизно такі ж самі, що і з боку Донецької та Луганської областей.

Якраз сьогодні читав дві статті — інтерв’ю одного з засновника Ескадрону (fpv дрони).
І про те як їм недавно прийшлось платити хабаря на митниці щоб завести батарейки для дронів.

І статистику по експорту/імпроту, коли у 2023 році різко зріс імпорт елітних авто.

Купівля нашими банками (в тому числі державними) іноземних облігацій туди ж.

Тому не думаю що тих проблем тільки 2 чи ті дві що в статті основні

є дві проблеми. Перша ― обмежені можливості навчати солдат в Україні. Друга ― люди, які ухиляються від мобілізації.

Почитав — багато правильних, але давно вже очевидних речей. Добре що хоч хтось про це почав казати. Але погано що вони лунають не з уст тих, у кого зосереджена влада.

«Давайте будемо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас... найдорожче, що у нас є — це наші люди», — каже він.
"Ми намагаємось розвʼязати ці проблеми. Ми запроваджуємо Єдиний реєстр призовників і маємо розширити категорію громадян, які можуть бути викликані на навчання чи мобілізацію.

простий шлях вирішення всіх проблем які вказані в статті

Дивно, що він нічого не сказав про подолання корупції, через яку навіть США вже не хочуть давати кошти Україні.

Якщо вже Залужний почне комментувати корупцію, то буде повний балаган

бо це не його сфера відповідальності

через яку навіть США вже не хочуть давати кошти Україні.

Бгг. Саме так. Ще розкажіть, що якби в нас було демократичніша демократія, то нам вже б F-38 виписали. )))
Як там з корупцією в Іраку та Афганістані, куди штати закопали на поядок більше грошей??
Он в Грузії в 2008 корупції було якби ще не меньше ніж в штатах. Помогло це грузинам? Може штати ембарго на продаж нафти ввели, чи хоча б якісь санкції??

П.С. Цікаво коли штати нам дали Хімарси, це через тещ коррупції меньше стало?

У 2022 році: Треба накопичити резерви ― як людські, так і техніки для тривалих й тяжких боїв
У 2022 році: Україні потрібні танки для наступу.
У 2022 році: НАТО навчає 50 000 українців.
У 2023 році: Україні дали Леопарди, Абрамси, АТАКАМС, Патриот ...
Зараз: Наступ зупинився, танки просрали, бійців поклали.
Причина поразки: Люди, які ухиляються від мобілізації.
Що робити далі: Знайти і могілізувати ухилянтів!

АТАКМС далм тільки зараз і то пробну партію
Патріотами прикривають Київ (нажаль була тільки одна успішна операція з випилювання бортів противника, далі назад в столицю)
Абрамс заїхав вже під кінець вересня.
Танки просрали — десь була статистика втрат безповоротних Леопардів, так ніразу не просрали. Стосовно виходу з ладу, то танк має досить обмежений експлуатаційний час до обслуговування (ще совки закладали цей момент при плануванні «кидка до Ламаншу»).

WTF? Навіщо так перекручувати?

Отож, у патріота так взагалі в Україні був зірковий час. Особисто бачив нейтралізацію кінжалів в травні в Києві вночі. Потужна штука.

Леопарди 2 добре себе показали у бойових умовах. Взяти хоча б те, що вони не беруть участі у змаганнях з висоти підльоту башти після детонації БК. І на абсолютній більшості доступних відео ураження екіпаж виживає. Те саме з бредлі. Інша проблема, що їх мало і були нюанси з ремонтом.

Касетні атакамси взагалі знешкодили за даними Орікса 24 вертушки в той день — знищеними і irreparably damaged. Включаючи 5 повністю знищенних ка-52 — дуже небезпечних для наших військових. Також є відео атак на комплекси С-400 — теж score. І це тільки «пробна» партія.

безповоротних Леопардів

Oryx не дивитесь? Доволі багато леопардів просрано з кінцямі (9 задокументованних знищенних)
www.oryxspioenkop.com/...​ocumenting-ukrainian.html
search for leopard

Доволі багато леопардів просрано з кінцямі

Ці, як ти кажеш, «просрані» леопарди зберегли життя десяткам висококваліфікованих танкістів, у яких в радянських танках не було би ніяких шансів. А люди цінніші за техніку, і дивлячись як зі скрипом іде мобілізація — на жаль не тільки з моральної, але і з практичної точки зору. Але з дивану звичайно видніше.

www.businessinsider.com/...​-than-soviet-tanks-2023-9

А люди цінніші за техніку

саме тому з початку літа йшли піхотні штурми під Работино з мінімумом техніки. Як воно там було можете подивитися в інтерв’ю тих хто там був
наприклад youtu.be/utQj6mRoAvY?t=640
якщо коротко — «п*дуй в Работіно і о*єєш!»

не поняв притензій, я не казав, що леопарди не потрібні і що вони погані. до чого тут це все? з дивану скучно чи шо?

9 задокументованних знищенних

це багато? при такій інтенсивності війни. Давай порівняємо, за останні місяці Т-90М візуально підтверджених знищується по 10 штук кожні два тижні. А серія Т-80 судячи з тенденцій взагалі скоро стане зниклим видом.

це багато?

звчийно, якщо врахувати кількість, яку нам поставили

А серія Т-80 судячи з тенденцій взагалі скоро стане зниклим видом.

не думаю, судячи з аналізу відкритих стореджів танків у рашкостані

звчийно, якщо врахувати кількість, яку нам поставили

Я не розумію як ти собі це уявляв, виїжджає Леопард 2A6 і знищує десятки ворожих танків?

Знову ж, повертаючись до цитати, що я навів вище щодо очікувань: навіть найсучасніший танк це не вундерваффе — так, є переваги в оптиці, керуванні, вогневій міці, але по своїй концепції це все та ж броньована капсула на гусеницях, яку було винайдено ще на початку ХХ ст. і яку легко пробиває не те що будь-який сучасний ПЗРК, а подекуди навіть РПГ.

не думаю, судячи з аналізу відкритих стореджів танків у рашкостані

судячи з тенденції зменшення їхньої кількості, то розконсервування саме цього типу йде далеко не так гладко, не дарма вони хочуть перезапустити виробництво.

Доволі багато леопардів просрано з кінцямі (9 задокументованних знищенних)

Tanks (688, of which destroyed: 454, damaged: 56, abandoned: 37, captured: 141)

При таких порядках цифр 9 — это статистическая погрешность.

Ще в 2022 році той же Залужний та Забродський писали західним партнерам, що треба далекобійні ракети та авіацію, без цього наступ не буде успішний

Поки ми тут обговорюєм, там на золоті купола кинуть 80М грн (звісно з бюджету, звідки ж ще їх брати) і на різні інші нісенітниці ще більше.

А в цей час волонтери збирають на дрони для «Альфи» СБУ (!!!). Ї***е шапіто.

dou.ua/forums/topic/45856

ніт не з бюджету. і не з наших навіть податків. і не з українських навіть грошей. Але Олег вирішив шось «розумне» написати.

ніт, не з бюджету. Балабол

ремонти доріг та стадіонів, розкрадання та зрада, а також усі інші про@оби, — дають свої плоди, на жаль.

Підписатись на коментарі