Green coding. Як ваш код впливає на планету, і чи варто хвилюватися

Привіт! Мене звати Ганнуся Шевченко, зараз я працюю як Fund and Sustainability Coordinator у міжнародній екосистемі Beetroot. Моя роль поєднує ІТ і турботу про навколишнє середовище. Тому сьогодні я б хотіла поговорити про green coding. Хоча у світі популярність цієї теми стабільно зростає, в Україні про неї майже не говорять. Але повірте, цей тренд важливий для нас. Навіть попри те, що триває війна.

Що таке green coding

Green coding або екологічне програмування — спільна назва практик, спрямованих на зменшення енергії, яку споживає софт.

Йдеться не тільки про розробку екологічно безпечних програм, але також про сталий розвиток всього ІТ. Окрім, власне, свідомого підходу до написання коду, green coding може включати й інші практики. Наприклад, використання «зеленої» енергії для живлення серверів і дата-центрів.

Чому це важливо

Green coding має щонайменше чотири важливі аспекти:

1. Екологічний. За останніми оцінками на IT припадає від 2,1 до 3,9% світових викидів CO2. Це навіть більше, ніж забруднення від авіаперельотів. Самі тільки дата-центри споживають 1% від усієї електроенергії на планеті. І зменшення енергоспоживання софту може значно скоротити викиди вуглецю.
  2. Економічний. Коли програми витрачають менше енергії, це елементарно дешевше. Особливого значення цей аспект набуває для великих компаній — вони найшвидше відчувають результати оптимізації коду.
  3. Соціальний. Свідомий підхід до розробки — частина соціальної відповідальності зі збереження навколишнього середовища, тобто спосіб подбати про інтереси суспільства (і себе самих).
  4. Фаховий. Через брак досвіду джуніори рідко можуть похизуватися оптимізованим кодом, адже «зелений» результат майже завжди означає «високої якості». Отже, чим швидше розробники приходять до оптимізованого коду, тим краще: для продукту, для їх власного портфоліо і, так, для середовища також. Вже зараз green coding у CV додає розробникові «балів» в очах технічного інтерв’юера.

Для нас із вами green coding має особливе значення. Війна значно погіршила екологічну ситуацію в Україні, і відкладати вирішення цієї проблеми до перемоги — небезпечно. Російські окупанти чинять екоцид, і його наслідки буде відчувати не одне покоління українців. «Зелене» програмування може стати частиною подолання екологічної кризи. Навіть більше: воно має стати золотим стандартом, якщо ми хочемо усунути наслідки екоциду і забезпечити собі більш стале та безпечне майбутнє.

Як працює green coding

Екологічний код = оптимізований. Якщо програма виконує зайві для її логіки команди, вона використовує надлишкові ресурси. Заплутаного кінцевого коду варто уникати. Не тільки тому, що це «не елегантне» рішення, але й тому, що воно шкодить навколишньому середовищу.

Скільки енергії може витратити одна зайва команда? Небагато. А якщо таких команд десятки? Уявімо загальну кількість софту, яким ми користуємось щодня. І от вже навіть одна зайва команда в одній програмі більше не виглядає безневинно. Адже на практиці це великий обсяг енергії, який ми могли б зберегти. Не кажучи вже про те, що зайві команди сповільнюють програму.

Green coding — новий світовий стандарт і запорука конкурентоспроможності. Адже «зелений» софт працює швидше, він є більш економічним і зручним для кінцевого користувача.

Як це виглядає на практиці?

«Зелений» підхід охоплює всі рівні та етапи розробки. Його принципи варто закладати вже в базову архітектуру, щоб оптимізувати необхідний для програми об’єм пам’яті та енергії. На рівні логіки значення має не тільки оптимізація коду, «очищення» від зайвих команд та процесів. Навіть вибір мови, фреймворку і типів файлів впливає на те, скільки електроенергії витрачатиме софт.

Важливо розпізнавати неефективні частини коду на ранніх етапах, адже пізніше їх може бути складно виключити зі структури продукту. Тому green coding передбачає гнучкий підхід і постійне тестування.

Уваги заслуговує і кількість звертань до сервера чи зовнішніх баз даних, адже ці операції також потребують енергії.

Екологічне програмування — велика тема, вона зачіпає кожен з аспектів розробки і вимагає від інженера уважності та майстерності. Я описала тільки базові принципи. Якщо хочете дізнатися про green coding більше, запрошую на безкоштовну онлайн-зустріч із засновником компанії Exove і автором книги «Green Code» Дженні Калліолою. Він розповість про практики «зеленого» програмування докладніше і дасть конкретні практичні поради.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Сучасний лівацький двіж чимось нагадує пошук загубленого ключа від квартири не там де загубив, а там де краще видно.

А існують якісь реальні цифри, наскільки ваша робота, як Fund and Sustainability Coordinator у міжнародній екосистемі Beetroot, вплинула на навколишнє середовище?
А то просто текст складається з купи загальних фраз без жодної конкретики. Ну і пахне лівацькою пропагандою :)

Так, але ви не врахували, що написання грін коду потребує більш досвідчених програмістів, які отримують більш високу зарплату, на яку вони купують сири, що підвищує виброси метану кишечником в атмосферу й призводить до глобального потепління.

А Beetroot вже відмовився від python, node.js на користь rust,c++ чи go lang на бекенді, та react native на фронті заради енергоефективності? Риторичне питання. Отже — просто балачки на хайпові тренди.

О, ще одна тема на яку будуть виділяти міжнародні гранти.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хайп це все
Он на лінкедіні вакансії навіть зелені є.

А толку
Екологічна тесла використовувати не екологічний африканський літій

На марсі brown coding заборонений, саме тому всі живуть на землі

На марсі brown coding заборонений, саме тому всі живуть на землі

На землі розробники віддають перевагу Greenfield projects, але кому будуть ok Brownfield projects з без різниці це green чи brown coding? :)

Війна значно погіршила екологічну ситуацію в Україні, і відкладати вирішення цієї проблеми до перемоги — небезпечно. Російські окупанти чинять екоцид, і його наслідки буде відчувати не одне покоління українців.

Яким чином меньша кількість СО2 над Україною зменьшить наслідки екоцида який створюють росіяне? СО2 не впливає на екологію.

Ого, цілий

Fund and Sustainability Coordinator у міжнародній екосистемі Beetroot.

ви навіть зможете позмагатись з експертами по dei (Diversity/equity/inclusion) в безкорисності та популізмі

Хоча у світі популярність цієї теми стабільно зростає

Це де вибачьте? :)

В Google Cloud є регіони помічені «Lowest CO2», але в яких випадках завдання від клієнтів передбачає чи є необхідність використовувати регіон із «Lowest CO2» слідом?

Напевно, що більшість українського ІТ використовує AWS, де немає маркування «Lowest CO2», а вибір регіонів EMEA та APAC, ... чи пропагандує компанія Beetroot для Cloud Run сервісів відмовлятися від AWS на користь GCP?

давайте запровадимо no-coding , пропоную викинути всю електроніку і перейти на папери для того щоб зменшити удар на оточуюче середовище:
— відмова від комп"ютерів
— відмова від літієвих батарей
— відмова від опалення газом
— відмова від автомомбілів з двз.

Якщо грати то грати нормально!

Вибачте але мені байдуже. Не цікавився цим питанням і не планую

Вибачте але мені байдуже. Не цікавився цим питанням і не планую

Отлично. Продолжайте держать нас в курсе.

А знаете сколько соляры жрёт один танк? Они ещё и не соответствуют нормам Евро-6, давайте их запретим.

Ну чого ви накинулися на дівчину? Я от залюбки почитав про грін-кодінг. Читаєш про те, як за допомогою оптимізації коду можна врятувати планету, і наче й все харашо... На пару хвилин я знову потрапив у вимір, де назавжди 2019-й, де максімум всіх проблем — непрогрітий смузільний апарат.

Ну може в теї дівчини так воно і є, якщо вона не в Україні зараз знаходиться, а десь в іншій країні, де вода в океані цілий рік не спускається нижче 26 градусів... І сніжинкам так простіше. Тут ніби нічого не робиш, просто кодиш на березі, попиваючи смузі і раптом виявляється, що ти цим спасаєш планету і ти — герой!

де вода в океані цілий рік не спускається нижче 26 градусів..

Не забудь сплатити роялті Святославу :)

Тоді б хейтили ще більше. Бо зараз знайдуться ті хто «кул, хоч у когось на цій планеті є проблеми по менше за руські ракети»

По факту у світі багато проблем з навколишнім середовищем. Просто з війною під вікном — це і правда «не на часі». Але проблеми ці не на рівні людини і її ноутбуку, а на рівні корпорацій. Ті могли би щось змінити. Походу, вже пізно. Маховик так розкрутився, що через років 5-10 у нас тут буде 40 градусів постійна температура влітку і −50 взимку. Це при умові, якщо нічого не бахне.

А в Україні зараз війна, руйнують дерева, вбивають тварин, людей... але ж Путіна треба не злити, пофіг, що планету руйнуємо. Тут і свої теж грабують побільше, їм точно пофіг на навколишній світ.

PS. Статтю не читав. Щось дуже коротка.

На DOU опублікована активна вакансія Full Stack Golang Developer:

The purpose is to become the No 1. brand ecosphere in the recreational cannabis sector.

Чи зарахується робота на цьому проєкті в green coding?

Тільки якщо частина зарплатні виплачується продукцією

Це як черпати воду чайною ложкою із човна з метровою у діаметрі пробоїною

а от я погоджуюся. Якщо просто прибрати з усіх лендінгів паралакс і цсс анімації = одне це зменшить викиди в атмосферу мімум на 17 футбольних полів або дві ейфелеві вежі.

Ганнусе, пропоную ідею для наступної статті: «Як ми заборонили нашим співробітникам їсти горох та квасолю і скоротили виділення метану в атмосферу вдвічі»

Хай жруть самий часник.

А як потім в одному оупен спейсі працювати прийдеться?

менше працюєш- менше викидів вуглекислоти!

Топик тянет на 2/10 дерева по генерации [s]срача[/s] углеродного следа.
Пока ТС не посадит 2 дерева — забрать клавиатуру.

Реквестую статтю про написаття green code чорношкірими веганами бінарної статті за рівноцінну м’ясоїдам білим чоловікам оплату

Досить ржачна стаття, якщо врахувати, що ноутбук споживає 100Вт, а чайник чи електроплитка 2-3Кв. І жодний дата-центр і поруч не стояв з яким-небудь металургійним заводом чи ТЕЦ.
Взагалі левова доля енергозатрат людства припадає на силові операції — щось нагріти чи навпаки охолодити, щось кудись перемістити, виконати якусь механічну роботу. А інформаційні обчислення в загальному об’ємі споживання енергії це просто мізер.

Я топлю за старый добрый бабос. Он вылетает в трубу гораздо быстрее, чем тепло.

Подібні «даслідженя» це прямі наслідки... Modern Educayshun™.

www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Старий ролик але доволі показовий.

За 2+2=4 поки ще не цькують. Навіть в США та ЄС, де градус сніжинкократії нині максимальний. Але все ще попереду :)

Хехе

Теж класне відео.

Але поки це лише кіношка :)

Сніжинки в «прогресивних» країнах «відміняють» та цькують викладачів що кажуть їм «неприємне». В їхній системі координат «неприємне» = «брехня». Ну і «приємне» автоматично стає «правдою».

Але враховуючи історію виникнення субкультури сніжинок (вихідці з забезпечених сімей, які мали змогу забезпечити дітям дитинство в парниках з охороною), «неприємним» для них є практично все, що вони знайшли за межами тих парників в яких виросли.

— ря, нам платять менше ніж Юзернейму, це дискримінація
— йдіть працюйте як Юзернейм
— це расизм (сексизм, нацизм, гомофобія, залежить від зручності)

Бо бризкати слиною на якогось столяра на Додж Рамі це залюбки та наввипередки.
Але записатись на столярні курси, щоб й собі заробити на таку ж машинку, це вже ні :)

Eat the rich ©

І так як їх гігантські кількості, їх не можна викинути на мороз. Бо всі вони мають право галасу. Тобто, голосу.

Сніжинки та інші ліваки може й неприємне явище, але краще вже так, ніж довбануті трампісти, які вірують в злих рептилоїдів і святого Путіна-спасителя.
Консерватизм хороша штука, якщо він поміркований і не перегинає палку. Ті сили, які зараз рвуться до влади в США — далеко не помірковані. Вони швидше нагадують нацистів в 30-х роках в Європі. Якщо вибір між ними і ліваками, то вже краще ліваки. Хоч і не нам робити той вибір (на жаль).

Поміркованість, на жаль, не працює на результат :)

Це як спорт.

Ти не заїдеш на тумбочку якщо будеш «помірковано» крутити педалі. Я з 11 року в українському велоспорті, бачив все це на власні очі (і маю купу фото) :)

Як було сказано в Підлітках мутантах черепахах ніндзя (здається): «якщо ти не займаєшся проблемними підлітками, ними радісно буде займатись вулична злочинність».

Не знаю з кого та коли це почалось.

З церкви, 100500 років тому

Але в якийсь момент «лідери думок» здогадалися що їхній ідеальний «пересічний виборець»... Ідіот.

Зверни увагу, серед політиків нема атеїстів. Не тому що їх взагалі нема. А тому що це впливає на те як голосують віруючі (та не впливає на голоси атеїстів). Математичне очікування рейтингу вище.

І почали качати тему з повним одебілюванням власного електорату. Це як «листи від нігерійських принців». Якщо ти вже пройшов перший етап то тобою починають займатися всерйоз, — ти схаваєш будь-яку маячню. І так як:

1) маніпулювати людьми, загалом, не так вже й складно (хлопцями прекрасно маніпулюють 15-річні дівчата взагалі без знань та досвіду)
2) цим займаються фахівці

Не дивно що електорат нагадує войовничий натовп дикунів з середньовічча.

Бо якщо «ти» не будеш займатись пересічним Джоном, штат Оклахома, ним займусь «я».

А «ти» цього не хочеш. «Я» гарантую це.

Будучи ше безбородим підлітком мене та купу моїх однолітків записали в правих фашистів, просто тому що ми грали в Томб Райдер та Мортал Комбат . Де, згідно заявам тодішніх феміністок (тоді ми ше таких слів не знали, вони для нас були просто упоротими жирухами), «в жінок нереалістично стрункі фігури». Угу, особливо в Ларки, з трикутними грудьми.

Подібні фігури не є прийнятними в середовищі тих хто їсть по три відра жорєва на сніданок, обід та вечерю.

Але в інтернеті перемагає той в кого більше вільного часу :)

Минулого року я знов почав худнути і дізнався що нічого суттєво не змінилося. Я все ще фашист, сексист, а тепер ще й фетшеймер (нове слово) бо схуднення дає мені певні привілеї перед тими хто худнути лінується. Які саме привілеї я так і не взнав, мене забанили :)

І все це не якісь там ідіоти з цирку, дурки чи анекдотів. Це електорат, за який політики ведуть боротьбу.

І який електорат, такі й методи.

В бізнесі є правило, «з клієнтом потрібно розмовляти на тій мові яку він розуміє».

Айтішника найпростіше заманити «прогресивністю». Це як колись «будь-що + bluetooth». Тільки краще.

краще ліваки

В довгостроковій перспективі це фейл.

Ліві не здатні створити нічого конкурентоспроможного. Вся їхня ідеологія заснована на знищенні концепції «кращий-гірший» на користь «квотам ухваленим людям».

Eat the rich ж.

Забрати в тих хто собі заробив і поділити між своїми.

Зверни увагу на скандали в США та ЄС на тему «дискримінацій». Заявляючи що вони прекрасні фахівці, просто їх дискримінують, вони, тим не менш, не здатні створити свої бізнеси/продукти/компанії. Де б запроваджували власні правила. Натомість, вони з усіх сил намагаються пролізти в компанії «утискувачів», щоб вибити собі там різноманітні бонуси, давлячи на «тягар білої людини». Але бізнес так не працює. Щоб тобі платили ти маєш довести бізнесу свою цінність. І в цей момент з широкої кишені дістають карту «утиснення».

Замість цінності.

Поміркованість, на жаль, не працює на результат

То ти хочеш радикалізму? А якого саме? Бо є два різновиди — фашизм і комунізм.
Де тобі більше подобається сидіти — в Освенцімі чи в Гулагу?

В кріслі пілота «Ностромо». Більше шансів на краще життя

Я не казав що я хочу радикалізму :) Я казав як це працює.

В конкурентній боротьбі яка дія така й протидія. Вона може бути асиметричною (як в відеоіграх, земляни-зерги-протоси) але загальна концепція, без потужного стусана згори (коли у дитсадку діти зчепилися то потрібна аж вихователька яка дасть по шиї винуватим), залишається спільною.

Сповільнився = відстав = програв. Причому програш це не обов’язково «друге місце». Це може бути й «тебе не стане».

Це умовному «тобі» для «щастя» вистачить умовно побудувать хату і басейн з джет-скі. І робота-кицькодівчинку. І щоб ніхто не чіпав.

Люди які миють мізки електорату прагнуть більшого. І якщо для цього треба обробляти пласкоземельників то будуть обробляти й пласкоземельників.

За демократії кожен голос важить однаково.

Сніжинки та інші ліваки може й неприємне явище, але краще вже так, ніж довбануті трампісти, які вірують в злих рептилоїдів і святого Путіна-спасителя.

так, так. подохнути з голоду або від побоїв вертухаїв у гулазі значно приємніше ніж від ракети.

(сарказм)

Гулаги будують як ультраліві так і ультраправі. Проте нинішні американські ліваки аж ніяк не ультра. Так, вони задовбали своїми повісточками, гендерами і культурою відміни, але це не диктатура, не вождизм і не поліцейська держава. А от Трамп та його кумир Путін якраз таки ультраправі, тобто натуральні фашики. І гулаг вони точно побудують. Путін вже це робить, а Трамп зробить, якщо зможе звалити американську демократію та стати диктатором.

www.theguardian.com/...​pen-letter-russia-ukraine

і в чому різниця? в тому шо вона поки не балотується в президенти?

В тому, що за рівнем впливу на свою партію Окасіо-Коретс й поруч не стояла з Трампом. Чікен Дональд зараз фактично головний республіканець. Слідом за ним йдуть ще декілька стрьомних типів, які обожнюють Путіна та мріють подарувати йому Україну. І лише в хвості, з мінімальним рівнем підтримки, плетуться адекватні люди типу Пенса.
А Окасіо-Кортес просто фрікеса з мінімальним впливом на демів. Демократична партія радикалізувалась значно менше, ніж республіканська. І там досі на чолі відносно притомні люди. Я не кажу, що вони ідеальні. Але принаймі не фріки, які люблять Путіна і диктатуру.

Демократична партія радикалізувалась значно менше, ніж
республіканська.

то ти вже визначся, або «сніжинки і ліваки» чи «радикалізувалась значно менше».

чи для тебе сніжинка і лівак цє вже коли людина підтримує пособіє по безоробіттю?

Не бачу тут протиріччя. Радикальні ліваки це комуняки, північнокорейські чучхе, червоні кхмери та тому подібна погань. Але аж ніяк не сніжинки, які хоч і з прибабахом, але не катують, не вбивають, не затівають війн. Максимум, що тобі грозить від сніжинок, це відміна, цькування в пресі, можливо звільнення з роботи. Це звісно неприємно, але точно не трагедія.

Так, виробництво та доставка твого ноуту сжере сильно більше ніж теоретично він може спожити за увесь строк експлуатації включаючи використання хмарних ресурсів.

Примечательно другое. Оптимальный код именно, как правило, менее элегантно и читабельно выглядит. Потому как элегантным его делают чаще всего абстракции. Я имею в виду, правильные абстракции, те самые, которые позволяют организовать архитектуру в несколько слоёв сложности таким образом, что низкоуровневые сущности надёжно инкапсулированы в реализациях и отделены от более цивилизованной и ценной бизнес-логики стеной интерфейсов.

И волею судьбы, как назло, такой код выполняется медленнее и «горячее», чем высокооптимальная «лапша», вышедшая из-под пера профессионала с 20-летним стажем, специально приглашаемого в таких случаях, чтобы тушить пожар энтропии.

Хорошо ещё, если находится компромисс, но как правило, компании-погорельцы не успевают даже позвать на помощь...

Тобто індуси вже давно пишуть «зелений» код?😁

Как я понимаю, у вас лапша вызывает однозначные ассоциации. А ведь я сейчас не о той лапше. Вы хоть раз при оптимизации кода сталкивались с (ручным) инлайнингом? С сокращением частоты переключения контекста? Вы когда-нибудь экономили размер стека? Это всё плохо сочетается с ООП-паттернами. Но, опять-таки, я не категоричен, ибо прекрасно осознаю, что всегда нужен баланс. Всегда нужно просчитывать возможные выгоды и потери. Задача оптимизации всегда многомерна и сложна как в тактической, так и в стратегической части. Поэтому я и сделал оговорку, поставив слово «профессионал» рядом с «лапшой». Но, тут уж, как говорится, одних объяснений мало. Это надо прочувствовать, прожить. Всё у вас впереди

Кстати, ещё вопрос, но уже шутошный. Вы когда-нибудь видели, как тушат лесной пожар? Можете не отвечать

Это надо прочувствовать, прожить.

Переставай пити :)

Как перестать пить, если не начинал? С чего порекомендуете начать, с красненького или с беленькой? Интересует ваш практический опыт (за неимением собственного)

Я тоже об этом часто задумываюсь. Но, когда пишешь на Node, сколько ни оптимизируй, экологию не спасёшь — сервера будут молотить мусорные байты и впустую греть вселенную. Надо переходить на Rust, кроме шуток.

Другое дело — вот если этому теплу найти применение и, вместо того, чтобы выбрасывать его в воздух, перераспределять туда, где оно нужно, тогда бы ещё полбеды.

Кстати, где-то мне попадались статьи, что тепло датацентров используется для обогрева. Не помню.

Python греет сильнее. Второй после него — PHP.
Node — экономней их.

Надо переходить на Rust, кроме шуток.

И начать с питонистов :)

Да я про питон вообще молчу. Хотя, если говорить о numpy, pandas или как там ещё у них называются сишные либы в питоновской обёртке для молотьбы байтов, — это ещё надо доказать.

А де пункт про обовязковий code review від Грети Тунберг?

Іноді задумуюсь наскільки мій бидлокод вбиває планету, але нічого не поробиш, бізнесу треба все на вчора і навряд чи він захоче витрачати зайвий час дорогого ресурсу на такі дрібниці.

«... і чи варто хвилюватися. ПІд час війни»
«... і чи варто хивлюватися. Після перемоги»
«... і чи варто хивлюватися. Давайте обсудимо»

Цікаво, як багато ресурсів (часу та кваліфікації, що вимагається) буде витрачено на написання супер-оптимізованого коду? Типу сіньойр програміст, який буде писати програму місяць замість тижня та тестувальник з аналогічною ситуацією, не їздять на роботу (викидуючи СО2), не їдять, не споживають в процесі. + Підтримка таких продуктів. Чи вийде воно дешевше (в плані викидів CO2 та сміття)? Хтось рахував?

Типу сіньойр програміст, який буде писати програму місяць замість тижня

Для цього якраз джуни якраз ліпше підійдуть. Потім правда три роки його доведеться переписувати, жодного юніт тесту, один загальний баг та спагетті код. Але ТТМ буде те що треба. Сініори якраз повільніше розробляють, в першу чергу на з’ясуванні вимог це виявляється — а от результат отримують раніше. По моєму досвіду замовник може потерпіти коли продукт затримується в часі, але як тільки він низької якості або стався овербеджет бо нехтуючи законом Брукса в проект нагнали в десятеро більше людей ніж там треба — це кінець, рампдауни та закриття контрактів навіть, а деколи навіть суди.

Цікаво, як багато ресурсів (часу та кваліфікації, що вимагається) буде витрачено на написання супер-оптимізованого коду?

а не нужно «супер оптимизированній»
в 99% случаев достаточно не делать явніх косяков

Вы ещё CI/CD посчитайте. И компиляторы, и тесты жрут. Но в случае с высоконагруженными проектами это цифры совершенно других порядков. Тут важно даже не абсолютное потребление энергии, хотя, в конечном итоге, к нему и приходят, а степень полинома, которым выражена зависимость энергопотребления от количества полезной работы (например, от продаж, если это интернет-магазин).

Заодно, я всегда недоумевал, при чем тут вообще экология. Ну ладно, мы тут все такие праваки, нам плевать. Допустим. Мы такие все из себя бизнес-ориентированные, тоже можно понять. Но ведь именно же бизнес, казалось бы, должен первым спохватывается, что, мол, давайте три месяца потратим на зарплату тюнеру Васе, зато потом сократим расходы на AWS в три раза. Это ж не экология, это чистой воды экономика.

В той час коли різні мавпи засирають океани сміттям і повітря вихлопами з заводів, якось нема бажання перейматись за свій код.

В той час коли різні мавпи засирають океани сміттям і повітря вихлопами з заводів, якось нема бажання перейматись за свій код.

Пойду нассу в лифте, а то чо они....

За прибыль заказчика можно попереживать для разнообразия. Вам ведь не галера платит, а конечный бенефициар. Так что и ваша выгода в этом есть. Ладно, если не умеете, научитесь рано или поздно

Сучасний лівацький двіж чимось нагадує пошук загубленого ключа від квартири не там де загубив, а там де краще видно.

От до чгего екологія та і власне бізнес потенційно дуже прибутковий і здоровий глузд до лівих поглядів ? Ілон Маск вклався в електро-кари коли усім було пофіг, та започаткував премію за ефективний метод вилучення вуглецю з атмосфери. При цьому він підтримував Дональда Трампа на виборах та був його радником, доки той не вийшов з Паризької кліматичної угоди. Ліві погляди то взагалі інше, власне — усе забрати до держави, усе підряд контролювати щоб не було багатіїв. Радянський союз особливо взагалі не переймався, допоки то там то сям біди не стало. Китай теж — тепер в Пекіні нема чим дихати і величезна кількість захворювань спричинених цим, почали насаджувати дерева массовой та боротись з пустелею. Ліберальні погляди — там крім екології, ще гей паради з проституцією та марихуану з екстазі усім дозволити. Не розумію як стикається з — найвищою цінністю, людського життя розпуста та наркота ну і нехай.

Не розумію як стикається з — найвищою цінністю, людського життя розпуста та наркота ну і нехай.

Стикається дуже просто- я, і тільки я визначаю, як мені користуватись своїм тілом. Це, звісно, таке собі пояснення, дуже «на пальцях», але нехай.
Протилежність- жінки в ортодоксальному мусульманському світі.

Окей, як скажеш:

Сучасний лівацький екоактивістський двіж чимось нагадує пошук загубленого ключа від квартири не там де загубив, а там де краще видно.

Наскільки ж крінжова стаття, хоча б з огляду на те, що зараз з нашою екосистемою роблять москалі.
Одразу згадався червоний хрест (і подібні лівацікі пожирачі грантів). Русня не допускає до полонених і послала на три літери? Ок, ми безсилі. Який сенс навіть намагатись. Але українців напрягати, чи достатньо калорій отримує московит у полоні — це ми з радістю. Ще й статтю в NYT напишемо, як погано ваньці живеться в плєну.
Не з тим злом ви, Ганнусю, боретесь. Гангрену зеленькою не лікують

Одразу згадався червоний хрест (і подібні лівацікі пожирачі грантів).

червоний хрест якби з’явився задовго до того, як слово «лєвацький» стало модним серед поріджів.

Це не відміняє того факту, що вони зараз «за всьо харошеє, протів всєго плохого, толька дайте дєняг».
Колись і ООН, кажуть, хоч на щось впливала.

Про російський червоний хрест і полон можно трохи почути від тих хто його бачив
youtu.be/bhLz6XWQFrA?t=2024

Є краща ідея зробити трохи краще планеті. Прирівняти майнінг до торгівлі наркотиками і ввести за нього кримінальну відповідальність. Оце точно буде результат, а ці грінкодінг ініціатив це як машини Ф1 почали використовувати біопаливо що сукупно дасть меньше 1 відсотка скоротшення викидів со2

??? Тоді одразу можна страчувати співробітників ФРС та інших монетних дворів за друк грошей, хоча насправді питати треба з урядів за економічну політику. Насправді можна забити навіть на планету, а просто зараз допомогти елементарно власній країні. Позаяк нам блокують вивіз зерна, можна зробити дуже прості речі — перше вивозити не зерно, а скажімо комбікорм і біопаливо. Раз ми вирощуємо пшениці значно більше ніж споживаємо і не можемо його фінансово ефективно продати, можно просто саджати інші культури — ріпак, кукурудзу, сорго і т.п. — отримати біодизель та корми для скотини це суттєво так насправді просто знизить потреби в імпорті та валюті. Та це означає вкластись у виробництва, хочь і не багато. Та через doing business рейтинги, найгіршу систему оподаткуванні в світі та інші ризики — ніхто при здоровому глузду це не робитиме. А десятки мільярдів від ЄС та США просто йдуть на проїдання, тобто назад в ті самі країни на підтримку їх власних товаровиробників.

Великому наказателю, могут сильно дать по морде ну или пустить с молотка, супротив как КНР так и Арабов из Дубаи пуки мало. А в целом Китайцы сильно стали сами переживать по поводу экологии т.к. у них из за этого реально стаи наблюдаться серьезные проблемы в частности в Пекине. Аналогично арабы предпринимают меры. В то самое время Дональд Трамп вышел в одностороннем порядке из парижского климатического соглашения, при этом именно США выбрасывает в атмосферу СО2 примерно как весь остальной мир, в основном автотранспортом. Загрязнение это не левый вопрос — это вопрос просто здравого смысла. Левый вопрос это все отнять у бизнесменов — и раздать все чиновникам и сочувствующим, аля Венесуэла или Куба и т.д. Даже в Китае от этого ушли в чистом виде.

Инициатива — не более чем маркетинговый трюк для мелкого гешефта. Когда для повышения производительности труда программистов и за счёт повышения производительности харда по закону Мура индустрия пошла на закрытие глаз на не оптимальный набор инструкций генерируемых ЯВУ в начале. Потом вообще дошла до толп гоблинов рабов гребущих на галерах и погоняемых плетьми и пишущих алгоритмическую ахинею лишь бы было по больше операторов которые подсчитает некий статический анализатор и заплатит по больше Рупий. Сейчас эту толпу явно будут заменять AI, который уже в состоянии писать Гоблинский код вполне сносный для чего-то простого вроде мобильного приложения — афиши фильмов показываемых онлайн кинотеатром. Если его делать в ручную, более менее оптимальным и протестированным — оно будет стоить в разработке в 10 раз дороже. А санитайзеры и статический анализ кода существует уже давно и в целом является стандартом при разработке софта. Давно можно все тем же Sonar Qube например все поменять и сказать что за софт, где и как его поменять и даже сколько по времени это будет стоить.

именно США выбрасывает в атмосферу СО2 примерно как весь остальной мир, в основном автотранспортом.

ну да, дійсно
весь світ це всього лиш — 1 млрд 180 млн авто
Китай — всього лиш ~273 млн авто
а ті кляті США — аж огого наскільки більше, але загалом ~116 млн авто

файно би ще витрати палива і кубатуру, бо в сша наче не люблять гейські 2хлітрові дизельні двз

Там якраз дизелі різних Peterbilt та Kenwood відповідають за 50% спожитого палива. Щоправда вони же і купляють біодизель, який вже багато де доступний. Легкові дизельні авто банально не популярні через провал з виходом на ринок, який стався у Oldsmobile в 80-ті роки.

файно би ще витрати палива і кубатуру

ну да, масові китайські авто — це ж вершина економічності та екологічності
не те що в тих США, в яких взагалі третина авто з японських заводів,
а в Каліфорнії, з власними еконормами, вже скоро почне діяти заборона ДВЗ

Звідки такі данні ? Маю інші — в США 290.8 мільйонів автомобілів www.zippia.com/...​rs,the U.S. rose by 0.45.. Це більше ніж загалом в ЄС. Та справа не тільки в наявності — а скільки вони при цьому їздять, та викидають, бо класичний европейский двигун — це 1.5 а класичний американьский 2.7 це лише в легкових авто. Можна дізнатись через загальне споживання палива. США використовують близько 20 мільйонів барелей нафти на день www.eia.gov/...​lion barrels of petroleum. Тобто більше за усю іншу планету разом взяту en.wikipedia.org/...​ntries_by_oil_consumption В інших країнах частіше використовується залізниця для товаро та пасажирських перевезень, це при тому що в США також найрозголудженіша залізниця в світі. Між іншим на тому щоб активніше її використовувати зараз працюють самі американці, залізниця в США це низка приватних бізнесів. Хочуть реставрувати закинути колії, циклопічні мости тощо, а на сам перед електроівкувати магістральні колії як у Франції чи колишньому СРСР зробили. Це дозволить як значно скоротити викиди, так і витрати, а також надати роботу великій кількості людей.

Маю інші — в США 290.8 мільйонів автомобілів www.zippia.com/...​rs,the U.S. rose by 0.45..

This number includes all vehicles, including cars, SUVs, vans, and other medium- and heavy-duty vehicles

А вихлоп що, тільки автомобілі роблять? шось про теплоелектостанції чув? про виплавку металу?

а ты на гвоздях сидеть пробовал? ©
Victor Gubin це все розкажіть

зараз я працюю як Fund and Sustainability Coordinator

Скажіть, Ганно, а оце Ви таке от писали і Вас взяли на цю посаду, чи спочатку взяли а потім довелося таке писати? Цікаво просто де саме все пішло не так.

Пєтон заборонити для ml/ai і гігавати енергії будуть зекономлені, дозволити тільки фортран і по листу з парткому c++

Кстати на современном С и даже на ассемблерах типа FASM или Yasm писать вполне реально. Однако отличие ЯВУ более высоких уровней в том, ото они являются Frontend для хорошо спроектированных и алгоритмически и низкоуровнево оптимизированных библиотек. Скажем у Tensorflow и PyTorch — весь бекенд на C/C++ и CUDA/ROCm а Frontend на Python и куче всего. Если вы будете без специальных знаний писать разные перемножения матриц и тензоров, даже с GPGPU — скорее всего даже и 50% производительности кода который сделали профи из : AMD, NVidea, Google и Facebook не получите. И Python уделает Assembly по все параметрам, при этом код будет в 1000 раз меньше, а в разработке стоить в миллион раз дешевле. Причем AI инженер сможет сконцентрироваться именно на предметной области задачи автоматизации в которой хорошо разбирается, а не заниматься вместо этого низкоуровневым кодом и т.п.

да, многим девелоперам было бы неплохо научится писать «зелёный когд»
Хотя, кстати, практика показывается что во многих случаях для кода подходит цитатата Шелдона Купера:
«Я никогда не говорил, что ты плохо делаешь свою работу. Просто твоя работа не стоит того, чтобы ее делать»
Другими словами — код работает отлично — но он просто не нужен.
и тут проблема уже не в кодерах, а в манагерах, архитекторах и так далее.

Как на счет того что 80% программных разработок вообще оказываются не востребованными ? От того и идут разные методики во чтобы то не стало сократить время и уменьшить стоимость самой разработки, чтобы максимально снизить риски.

Как на счет того что 80% программных разработок вообще оказываются не востребованными

Вообще не имею к ним претензий. Если єто ПО не работает — он не приносит вреда
а вот если ПО активно испольщуется, но на 80% состоит из бістродействующего мусора — вот тут проблема.

От того и идут разные методики во чтобы то не стало сократить время и уменьшить стоимость самой разработки, чтобы максимально снизить риски.

Например — «крупноблочное» и «типовое» проектирование — которое как раз и напихивает в ПО єти 80% типовіх, но ненужніх блоков

Там ещё интереснее, большинство из активно применяющегося софта в самом деле имеет далеко не супер структурное и алгоритмическое качество, но это и не нужно, потому что подавляющее большинство программ 90% времени выполняют всего 10% кода (Можно подчеркнуть детальную статистику в книге Тома Кайта — Expert One-On-One Oracle в переводе Oracle для профессионалов). Можно посмотреть на все те же Windows и Word (Excel как известно является эталоном качества и по коду и по менеджменту в самом Microsoft, планку задал Джоэл Спольки) Соответственно имеет смысл оптимизировать только узкие участки, которые в свою очередь можно выявить с помощью профилирования. Главная проблема разработки софта 15 лет назад была в том, что производительность труда программистов была ниже потребностей бизнеса, спрос на рынке превышал предложение и разработка стала выходить безумно дорогой. Причем прогнозирование инвестиций по прежнему удел интеллектуальной элиты человечества вроде : Баффета, Гейтса, Макса, Тилля, Ма и т.д. Тоесть деньги потраченные на разработку 80% программных продуктов вообще не оправдывались, но инвесторы которые вложились в единороги вроде : Apple, Google и Facebook на ранних этапах срывали банк и окупали вложения в тысячи раз, получив на каждый вложенный доллар тысячу и больше прибыли. При этом перечисленные инвесторы — точно знают что делают, у них системно выходит большой процент вложений именно в компании которые выстрелят (хотя и они наверняка теряют до 60% изначально вложенных денег, отбивая все потери на крайне эффективных вложениях с 1000+ спредом). На этом фоне, разговоры о экологическом кодировании, говорят только о том что повышение производительности труда программистов и общее число задействованных в индустрии людей равно как и снижение общей бизнес активности на всем рынке в следствие экономического кризиса 2008 и его последствий, изменило баланс спроса и предложения на рынке и как результат к поиску нестандартных путей поиска заказчика, маркетинговым трюкам и т.п.

Джоэл Спольки

Он душка.
Слава Джоєлу!

ChatGPT краще написав.

Green coding, also known as eco-friendly coding or sustainable software development, is an approach to software development that aims to minimize the environmental impact of software and reduce its energy consumption. Whether green coding is worth it depends on various factors and considerations:

Environmental Impact: Green coding can help reduce the carbon footprint and energy consumption of software. If you or your organization are committed to sustainability and reducing environmental impact, it can be worth the effort.

Energy Efficiency: Improving the energy efficiency of your software can lead to cost savings, especially for large-scale applications running in data centers. Lower energy consumption can result in reduced operational costs.

Brand Image: Embracing green coding practices can enhance your organization’s reputation and appeal to environmentally conscious customers. It may also open up business opportunities with clients who prioritize sustainability.

Regulatory Compliance: In some regions, there may be regulations or incentives related to energy efficiency and sustainability. Adhering to these requirements can be a legal obligation and beneficial for your organization.

Long-term Sustainability: As the global focus on sustainability continues to grow, adopting green coding practices can position your organization for long-term success and adaptability to changing market dynamics.

Technical Challenges: Implementing green coding practices may introduce additional complexities, and it may require a certain level of expertise in energy-efficient programming techniques. You need to assess whether the benefits outweigh the challenges for your specific projects.

Cost-Benefit Analysis: Consider the cost of implementing green coding practices versus the potential savings or benefits they offer. It’s important to weigh the costs and benefits to determine if it’s worth the investment.

Scalability: The benefits of green coding can be more pronounced in large-scale applications and data centers. Small projects may not see as significant savings or environmental impact reduction.

In summary, the worth of green coding depends on your specific context, values, and goals. If you are environmentally conscious, aiming for energy efficiency, and want to align with sustainability trends, it may be a worthwhile approach. However, it’s essential to carefully evaluate the specific benefits and costs in your unique situation to make an informed decision.

Не дякуйте

Статья левее некуда... ))

А практически, под эту повесточку «green coding» можно будет и датацентр какой-то прикрыть, только легче от этого людям не станет )

Собеседовался в канадскую компанию со своим огромным датацентром. Стоит возле Ванкувера на берегу и полностью охлаждается за счёт ветра и архитектурных решений

Это не Грин кодинг
Это разумное использование возможностей для оптимизации экономических показателей

Если рядом течёт холодная вода, и расчёт показывает что ей охлаждаться выгоднее чем кондиционерами, зачем ставить кондиционеры и жечь электроэнергию? :-)

Только вопрос, куда подогретую воду девать потом)

Или в озеро с нехорошими последствиями)

к сожалению, кремений не работает на температурах которые интерестны с точки зрения подачи теплоносителя с такой температурой на обогрев.

Якась дивна стаття...
У зведеній таблиці по енергії гошечки у топ 10 нема, але
— таблиця 4 показує, що гошечка попадає у топ по часу та по пам’яті, але НЕ по енергії
— таблиця 5 показує, що гошечка по всіх 4 комбінаціях критеріїв попадає у топ 10 (у 2 колонці якраз 10-та)

Каг таг?

Хз, декiлька вариантiв таблицi бачив у рiзних мiсцях. Хiба що як з AVX колись було, дуже швидко, але перегрiвало проц, хоча дуже малоймовiрно

Вже зараз green coding у CV додає розробникові «балів» в очах технічного інтерв’юера.

Балів до висновку «gen-z довбень»

Как, как вы это делаете? У меня GPT-4 и то осмысленнее тексты генерирует.

А я давно предлагаю запретить джаваскрипт!

Ты сильно рискуешь когда по культуре хиппи тебя самого, запретят — вернее отменят. Кстати если WebASM все же доведуть до доступна к DOM, то языки типа Java и C# приспособленные для использования с виртуальной машиной в самом деле начнут вытеснять JavaScript. Да и сам JavaScript уже почитай JavaScript/TypeScript как и C/C++.

Не почнуть, по перше рантайм компілятор JS не набагато гірший за JVM та CLR, плюс ще й заточений на швидкі перші виконання, що важливо для ui (Java повільна на старті, але гарно розганяється з часом). По друге все завʼязано на фреймворки. У джави з шарпом були всі можливості захватити десктопну розробку, натомність ми маємо повальний Electron та React.

Та от ХЗ по повальний Electron на Desktop. Я би швидше сказав, що QT, GTKMM та wxWidgets рулять з C++, усе ще. Gamedev теж С++ з відривом, десь з заду C#, Lua та Java. Просто український аутсорсовий бізнес здебільшого орієнтовний на найбільш примітивний тип розробок. В чому профіт — можна взяти бажано студента на $700 на місяць зарплатні, а за нього у замовника взяти $8000 на місяць, і таких треба якнайбільше на якнайдовше, над ними дівчину красуню з інязу, щоб замовник слюнв пускав — от тобі і : тачки, телки та кокаїн в Маймі чи Вегасі, мрія маминого бариги з Брайтону. Так і виходе, що для такого типу бізнесу треба дивитись на найпростіші типи розробок, щоб мінімізувати ризики. Легко знайти та підготовки людей, великий ринок (раніше був, поки йшла міграція бізнесу в цифру, це давно скінчилось, переважна частина усього сучасного бізнесу цифрова принаймні 10 років). Що правда воно завжди приходе до того, що таких ніби простих CRUD та формошлеперстві в реальності складність росте експонентно, а реальні вимоги до ніби то формошлеперства — виходять до надскладних систем із десятками інтеграцій, великим навантаженням та проблемами масштабування тощо. А так візьми популярні IDE — буде або Java або C# або С++.

Рантайм компілятор тобто JIT (just in time) це якої віртуальної машини. SpyderMonkey, V8 чи Chakra ? Насправді питання в самій в мові програмування яка скіптова за суттю, тому і зветься Script. Через специфіку, було зроблено усе можливе щоб максимально прибрати з мови undefined behaviour. Наприклад єдиним чисельним типом данних в JavaScript є double. В мові можна ділити на нуль і результат є зазделегідь відомим і т.д. і т.п. Це зробили саму цю мову в епоху додавання інтерактивного контенту до веб сторінок найпопулярнішою, витіснило конкурентів як то VB script тощо. Java за допомогою Applet та плугінів була саме другою за популярністю мовою, якраз з ціллю додавати контент який не можливо було забезпечити з допомогою HTML 4, і взагалі то Java вийшла на ринок першою, а Netscape через маркетинг заключило оборутку із SUN та преназвало мову в JavaScript, через що починаючи рекрутери шукаючи фронтендера напевно зуміли написати усім Java програмістам не підходящу їм пропозицію. Java витіснив з цього ринку на великий процент Macromedia Flash (після поглинання Adobe), а потім суттєвими зусиллями Apple та особисто Стіва Джобса — HTML 5 який відверто робився під існуючи можливості WebKit та Safari, щоправда швидко приєднались Google та і самі Netscape-Mozilla Foundation. Тепер JS машини під низом самі багато в чому віртуальні машини східні з Java, щоправда з ще більшими запобіжниками ніж в пісочниці, наприклад нема ані потоків ані корутин-файберів. WebASM це такий новий виток, що надає широкі перспективи в SAS. Щоправда перевага JavaScript над усіма в Fronted web mastering ще буде довга, дуже довга. Напевно допоки браузер. На почнуть виконувати безпосередньо TypeScript чи усі перейдуть на формат чистого байткоду WebASM.

Ганнусі треба прокапатись

А що треба Алінці ? (в рифму там буде ая ай яй)

Ганнусі треба прокапатись...

Пересадити розробників з офісних крісел на велотренажери з електрогенератором і живити техніку від нього. Пишеш код крутиш педалі, суцільний профіт.

Це вже підраховували, буде система з негативним ККД. Їжа дуже дороге паливо, людина дуже не ефективний механізм до того же потужність в кращому випадку десь 140 Ват у середнього дорослого чоловіка, треновані спортсмени звісно можуть набагато більше разом з тим можете дізнатись скільки коштує підготовка велогонщіка до Олімпіади чи Тур Де Франс з жрд Італія. Це далеко не виробка електро енергії з геотермальних гейзерів Ісландії, гідро, вітрова, прибойна чи атомна електростанція.

Ну трохи не так. То якщо садити когось спеціально для вироблення електроенергії, то не вигідно. А програмісти і так більшість часу сидять, а де-хто ще ставить собі під ноги акробатичну дошку (був такий на Доу, що показував свій сетап). Тож чому просто замість стула, не посадити програміста на велотренажер? Сильно крутити не треба, достатньо це повільно робити. Все рівно більше електроенергії вийде, аніж від «зеленого кодування». )

Росія чинить екоцид, але ми не будемо боротись з росією і тероризмом, ми будемо займатись грінкодингом, щоб допомогти екології! Так переможемо.
Як вже задовбало це суспільство сніжинок!!
А коли росіяни запустять ядерну бомбу ми всі дружно будемо вчитись грін-диханню! Ну, тобто менше дихати, щоб менше споживати кислород і менше виділяти азот. Так допоможемо планеті!
*Рука-лице*

А існують якісь реальні цифри, наскільки ваша робота, як Fund and Sustainability Coordinator у міжнародній екосистемі Beetroot, вплинула на навколишнє середовище?
А то просто текст складається з купи загальних фраз без жодної конкретики. Ну і пахне лівацькою пропагандою :)

Крипту і майнинг чому не згадували? Чи це не ІТ)?

Зі дослідженнями одного дядьки з Прінстона www.epravda.com.ua/news/2018/08/27/639936
Майнінг криптовалют займає ±1% споживання електроенергії усього світу.
Це більше ніж весь штат Нью-Йорк разом із одноіменним містом.

Чи не прогавили ви за деревами лісу?

Скільки енергії може витратити одна зайва команда? Небагато. А якщо таких команд десятки? Уявімо загальну кількість софту, яким ми користуємось щодня. І от вже навіть одна зайва команда в одній програмі більше не виглядає безневинно. Адже на практиці це великий обсяг енергії, який ми могли б зберегти. Не кажучи вже про те, що зайві команди сповільнюють програму.

Мені здається, ви не розумієте, про що говорите.
По-перше, більшість(а може вже й всі) компільовані мови програмування оптимізуються компіляторами на етапі компіляції. Компілятор може змінювати написаний програмістом код до невпізнаваності, оптимізуючи його і часто видаляючи цілі блоки коду, якщо визначить, що потік виконання ніколи не зайде в цей блок.
Тобто те, що ви закликаєте робити і так вже дуже давно робиться.

По-друге, написання дійсно оптимізованого коду, часто робить такий код дуже важко підтримуваним, що в свою чергу збільшує кількість людиногодин при роботі над таким кодом, що органічно збільшує кількість електрики яку витратить іженер при роботі над софтом.
Є певні галузі, такі як HFT(high frequency trading) де застосовуються інші парадигми програмування, направлені на швидкодію та оптимізацію, ніж в решті ІТ. Але це складно, дорого, вимагає досить вузької експертизи, тому навряд мова про це.

По-третє, софт, конкретний додаток, це просто один із інструментів у бізнесі клієнта.
Тому тут треба виступати із закликом до бізнесу, аби вони регулярно переглядали свої бізнес-процеси на предмет оптимізації.
Якщо якусь програму можна буде запустити не 10, а 7 разів через оптимізацію бізнесу, то так буде зекономлено ресурси.
Як би оптимально і «зелено» не був написаний софт, але якщо він є частиною нераціонального бізнес-використання, то багато економії ви не отримаєте. Тому претензії тут до інших.

Крипту і майнинг чому не згадували?

До пари варто додати пошукові сервіси (Google, Bing, Yahoo, Яндекс), нейронні мережі (а-ля AI: ChatGPT, Bart тощо), social media.

Наприклад, існує гіпотеза, що перейшовши на AI до 27′ Google споживатиме 29,3 ТВт/год.

Теж про це думав.
Виглядає так, що «Шкала Кардашова» є пророчою в тому сенсі, що розвиток цивілізації підвищує споживання енергії, що в свою чергу спонукає людство виробляти/збирати цю енергію.
Тому з розвитком крипти та систем штучного інтелекту, ми, як цивілізація, можемо досягнути 1 рівня суттєво швидше ніж прогнозувалося.

За одну секунду Земля отримує сонячної енергії від Сонця більше ніж усе людство споживає за рік, тобто є куди дивитись. Сучасна економіка базується на видобуток та переробці викопного вуглецю, з акумульованого древніми організмами мільйони років тому. Тим же біопаливом, яке власне вже доволі розповсюджена технологія той же біодизель скажімо в Америці вже розповсюджено продається на звичайних існуючих заправках і підходить без жодних додаткових змін до існуючих авто і дизельних двигунів, в яких в свою чергу ККД 54% що робить їх навіть більше ефективними ніж електрокари (бо ККД акумулятора 40% це без врахування втрат на передачу енергії, втрат в трансформаторах зарядках тощо), за умови використання мочевини прийнятно екологічними. Паливо можна виробляти наприклад з пальмового масла, а пальмові дерева вироблять кисень так само як і інші. Ніби усе просто — та як і у випадку з електромобілями, доки «безумний» інвестор Ілон Маск в це не вклався, тоді як переважна кількість «розумних» інвесторів грали в казино іпотечних деривативів бо це виглядало набагато вигідніше — справа залишається там де і є. Так само можна заправляти ті самі мотоцикли та малолітражні авто тим самим метаном, отриманим просто із гною зокрема з птицефабрик, там технологія добичу взагалі примітивна — треба велика цистерна, простий газгольлер, компресор для заправки балонів та мікроорганізми. І це можна зробити на будь якій міській споруді яка чистить стічні води. Це при тому що цей увесь метан і так виробляється та летить і просто в повітря, та для парникового ефекту навіть більше небезпечний ніж вуглець.

треба велика цистерна, простий газгольлер, компресор для заправки балонів та мікроорганізми.

бачив до речі років 10 тому передачу — в села Африки дарували подібні набори.
ємнсть —целофановий дерижабль,
+ декілька бідонів для переробки тваринного посліду ( і людського теж) на метан.
все це заживлювало газові плити.
бо вже на той час місцеві вирубали навколишні ліси і ходили по дрова за 10 км.
вартість набору —100 дол.
У нас реально цивілізация дуже неоптимально ( невдумливо ) підходить до генерації енергії.

Звідки ти береш це?

дизельних двигунів, в яких в свою чергу ККД 54%

ККД дизеля у машині — 40%-45%
Вищі ККД є у корабельних дизелів, які розміром як п’ятиповерхівка
en.wikipedia.org/...​/Diesel_engine#Efficiency

Від дизелів, до речі, відмовляються не через їхню економічність, а через викиди (оксиди азоту, сірки та інший зоопарк сполук) і через труднощі із їхнім уловленням.

що робить їх навіть більше ефективними ніж електрокари (бо ККД акумулятора 40% це без врахування втрат на передачу енергії, втрат в трансформаторах зарядках тощо)

Якщо ми говоримо про літій іонні (а на інших ніхто і не їздить), то 80%-90%
en.wikipedia.org/...​rgy_conversion_efficiency

Проблема з електрокарами у тому, що наразі самі поширені акумулятори мають дуже низьку щільність енергії — 200-350 Вт*г/кг
en.wikipedia.org/...​#Other_release_mechanisms

Бензин або соляра — близько 10-12 кВт*г/кг — в 30-40 раз вище
en.wikipedia.org/...​cal_reactions_(oxidation

Я не знаю, звідки ця думка, що люди кругом ідіоти і роблять собі тільки гірше?

Результат наблюдений за окружающей средой.

Якщо ми говоримо про літій іонні (а на інших ніхто і не їздить), то 80%-90%

80-90 — это сами аккумы, вероятно.
а если взять от «топлива» то «ПД» — то там всё значительно менее радужно

Звідки ти береш це?

uk.wikipedia.org/wiki/Сонячна_енергія Та от хоча би 174 PW потужності постійно и 3 850 000 эксаджоулей (ЭДж) в рік. Тепер дивимость на використання uk.wikipedia.org/...​вітове_споживання_енергі світ використовує за рік усіх типів енергії — 567 ЕДж

ККД дизеля у машині — 40%-45%

З без турбо, сучасні зразки які вже в серійному виробництві і продажі з турбо нагнітачами до 53-55% (щоправда ККД авто як системи значно нище через втрати в трансмісії диференциалах і т.д. не більше 30%, безнизнові авто взагалі те саме що і паровоз зразків 20-го сторічча до 22%, компаунд паровий двигун може досягнути і 80% ККД але буде гіганьским і надважким).

Якщо ми говоримо про літій іонні (а на інших ніхто і не їздить), то 80%-90

На віддачу, втрати на заряді тому він і гріється. Крім того багато різних втрат на пристроях які здійснють зарядку те регуляцію, на найбільні в електро- мережах і самих электростанциях.

Від дизелів, до речі, відмовляються не через їхню економічність, а через викиди (оксиди азоту, сірки та інший зоопарк сполук) і через труднощі із їхнім уловленням.

Проблема ціни, з використанням мочевини для погашення оксиду азоту ціна виходить однакова з бензином.

Проблема з електрокарами у тому, що наразі самі поширені акумулятори мають дуже низьку щільність енергії — 200-350 Вт*г/кг

Там величезна кількість проблем із кількістю циклів заряд-розряд до деградації, пожежонебезпека під час зарядки, утилізація і т.д., без применшення переваг. Так чи інакше електро вантажівки та електро трактори і комбаїни це вважай концепт розробки. Електромобілі — це радше приватний транспорт, чи таксі. Хоча виробництво дійсно набирає оберти, але не через екологію — а через зростання попиту. Ілон Макс придумав, що електрокар має стати статусною річчу і це подіяло.

Із сучасного маркетингу та дослідів, зокрема базується на дослідах Чарза Дарвіна та чисельних роботах Зігмунда Фройда, Карла Юнга та низьки інших вчених. Кругом не ідіоти — кругом примати які діють здебільшого інстинктивно, мозок використовувати організму дуже дорого енергетично тому він це робить лише в низці випадків.

BTW Що таке Traiding — за цією назвою криється такий вид діяльності як — спекуляція. ІМХО чисто паразитична діяльність яку треба дуже щільно релюгувати на загально планетарному рівні. Спекуляція як першопричина, вже четвертий раз ставить людство на край прірви, та була причиною двох світових війн та от вже другої холодної. Спекуляція біч капіталізму яка знищує саму ідею фондового ринку і призводить до математичного колапсу як і з випадком АІ, що призводить до феномену Вовків камікадзе. Тут же виходить, що будь яка економічна діяльність реального сектору економіки є не вигідною з точки зору прибутку, набагато краще грати в МММ з деривативами і т.п. В решті дійшло до ідіотизму із HFT бо людський мозок вже не здатний приймати рішення коли купляє чи продає акції компанії, тобто торгуючи долею в бізнесі. Тобто ситуація настільки не прогнозована, що потрібно робити комп’ютерні алгоритми які слідкують за ринковим трендом. Що само по собі виглядає ні як інвестування в бізнес, а як гру в рулетку де число на яке ставити вам каже комп’ютер.

Частково погоджуся в тому сенсі, що робити гроші з нічого просто перепродуючи віртуальні акції і штучно наганяючи ціну чи навпаки знецінюючи когось це не ок.
Хоча якщо світова економіка росте і розвивається в таких умовах, може це і ок.

З цим в принципі нічого не можна буде зробити поки існуватиме людська природа, адже будь то цибулини тюльпанів, сіль, діаманти чи біткоїн, завжди знайдеться група тих, хто захоче спекулювати і збагачуватись на цьому.
HFT це просто один із інструментів у глобальній ідеї спекуляцій та не зовсім справедливої наживи. Прибери цей інструмент і з’являться нові.

Світова економіка на цьому летить шкереберть і це вже призвело до двох світових війн, та от вже до другої холодної з прямим протистоянням капіталізму та соціалізму (тоді гарячих проявів як в Югославії, Іраку, Грузії, Сирії, Україні та Ізраїлю теж було достаньо, Корея, В’єтнам, Ефіопія та Сомалі, Афганістан, Фолкленди, Ірландія, тощо) При чому соціалізм, а тим більше комунізм, взагалі замість просто анти спекуляційних регуляції на ринку де буде чітко сказано, що це шахрайство і за це буде тюрма — каже, що потрібно відмовитись від приватної власності на засоби виробництва, приватної, а з рештою взагалі ініціативи. Це в свою чергу призводить до колапсу, коли ядерна ракета є де усі проводи срібні, а контакти золоті, щоб гарантовано та по усюди по елементам платина та паладій — а от нормальних чобіт нема, чи костюма і ліків щоб скажімо виразку шлунку вилікувати.

Прямо тут та прямо зараз. Те що ми маємо це чіткі наслідки протистояння США та Союзників та КНР та союзників. І почалось воно давно і не з України. Так це прямий наслідок глобальної фінансової кризи 2008 року. Так само як перша світова — породжена глобальною зміною структури світової економіки та глобальним крахом монархічних імперій, а друга є прямим наслідком економічної кризи відомої як «Велика депресія». Більше того без технологічного стрибка в домінуючих джерелах енергії та чергової глобальної зміни економіки — війна буде продовжуватись, від прірви нас відділяє лише ідея Альберта Ейнштейна. Саме він започаткував Манхетенский проект та постійно консультував Апенгеймера. Разом з тим було розсекречено і відомо, що витік інформації та інформування Курчатова з командою також було ініційовано самими американськими вченими за їх згодою. Дехто фактично пожертвував життям заради цього сівши на електричний стілець.

Так само як перша світова — породжена глобальною зміною структури світової економіки та глобальним крахом монархічних імперій,

ви плутаєте час
спочатку війна потім крах імперій,
до того імперії чухали себе нормально. Німці навіть розширятися хотіли, а потім понеслось

прямим протистоянням капіталізму та соціалізму

це той соціалізм який продає 80 відсотків капіталізму.
якщо вони зовсім не дурні —нічого не буде

Що таке Traiding — за цією назвою криється такий вид діяльності як — спекуляція. ІМХО чисто паразитична діяльність яку треба дуже щільно релюгувати на загально планетарному рівні. Спекуляція як першопричина, вже четвертий раз ставить людство на край прірви, та була причиною двох світових війн та от вже другої холодної. Спекуляція біч капіталізму яка знищує саму ідею фондового ринку

Ага, так от чого тебе так тригернув «лівацький двіж» в моему коменті вище... Бо в нас тут чергове «всьо атнять і падєліть!»

Біржеві спекуляції можливі через вільний обіг паперів, крапка. Первинне — це саме можливість вільно купити й продати цінні папери в будь-який час без штучних обмежень(ну майже) з метою збагачення (а нафіга ще піпл інвестує взагалі), з цієї можливості вже народжуються різні стратегії: від HFT через дейтрейдинг до довгострокового інвестування. Не лізьте будь ласка в цю тему, панове ліваки, рахуйте гроші у власній кишені...

набагато краще грати в МММ з деривативами і т.п.

Поставити знак рівності між деривативами фондового ринку та МММ? Омг...

Дядь, а тебе з такими поглядами совість не гризе, що ти отримуєш зарплатню в рази (якщо не на десятичний порядок) вище ніж деякі співгромадяни не тому що більше знаєш, довше вчився, важче працюєш чи твоя робота більш відповідальна, а тільки і виключно тому, що твою роботу можна продавати екстериторіально, а значить дорожче? Твій добробут як кодерка базується не на абсолютній вартості твоєї роботи «на планетарному рівні» (лол), а виключно через нерівність розподілу добробуту, яка завжди існувала й буде існувати за домінуючої в світі економічної моделі. Причому на відміну від трейдерів, ти навіть нічим не ризикуєш :)

Не треба плутати соціалістичні ідеї з відвертим шахрайством та грою проти правил, коли хтось обманним шляхом за рахунок краху усього ринку стає казково багатими та те багатство виливається важкі неприємності для усього суспільства та з рештою самих шахраїв. Існують абсолютно нормальні адекватні фінансисти, чиї бізнес стратегії направлені на созідання бо вони йдуть саме з бичею, а не ведмежою стратегією. А то так і виходить що вже сотні років молодець той — хто вкрав залізну дорогу та оселився на Манхетені.

коли хтось обманним шляхом за рахунок краху усього ринку стає казково багатими

Маєш на увазі шорт-селлерів? В чому полягає «обман»?

В тому що велику кількість лохів просто ошукують, так само як і усі інші типи шахраїв використовуючи або необізнаність лохів або їх жадібність чи одне і те саме одночасно. Просто одні це роблять обманюючи стареньких чи та кіоскерів з лоточениками інші по типу Бернарда Мейдофф створюють NASDAQ (який сам по собі напевно потрібна штука). Те саме Мавроді та низька інших. Та саме через цей штучно створений ажіотажний попит — тобто пузир, гроші взагалі перестають потрапляти до реального сектору економіки, бо жодний вид бізнесу не може запропонувати джекпот як в Казіно. Таким чином коли хтось таке мутить із фондовим ринком — в усього реального сектору економіки стається шалені проблеми, розорення підприємців, люди втрачають роботу, хеджові активи як то нерухомість чи дорогоцінні метали починають коштувати захмарно дорого, більше ніж взагалі існує грошей і т.д. З рештою — війна, бо людство не має іншого механізму це обходити від Месапотамії 5.5 тисяч років по тому по сьогодні. І тут справа не в правих чи лівих або ліберальних чи консервативних поглядах. Завжди існують якісь правила існування в суспільстві і того, що робити можна — в що є анти соціальною та як наслідок ще і антидержавною дією, тобто злочином. Скажімо торгівля героїном майже по усьому світу є злочином. А ще 200 років по тому в Китаї були опіумні війни, Імператору довелось страчувати усіх дилерів та усіх наркоманів. По сьогодні за це в Китаї смертна кара, навіть після зміни режиму повного. Напевно суспільство зрозуміло небезпеку таких діянь, коли постало перед прірвою. А інакше — як усе дозволити і казати, що уме ок. Тоді я починаю грабувати банки та займатись рекетом. Ну а чо — праві погляди. З рештою кажу — що я фюрер і хто не за мене, той проти мене і треба в газову камеру.

Питання: «в чому полягає обман з боку шорт трейдерів?»
Відповідь: «лохи... Мейдофф... Мавроді... Месопотамія 5.5 тисяч років тому... торгівля героїном... опіумні війни в Китаї... фюрер... газова камера».

О_о

Шторт трейдінг, вони же медведі — це звичайнісінька шахрайська оборутка на чистій спекуляції. Схема проста як три копійчини — узяв векселя в займ, дочекався обвалу точно знаючи, що він буде бо сам його створив, сам же створив ажиотажний попит та продав ці векселя, викупив векселі тим кому подав і повернув борг самими векселями. Там по різному перекручують та сенс той самий завжди. Проще простішого, при чому не зроблено жодної роботи як такої, ніяких вкладень в бізнеси та реальний сектор економіки тощо власне і супер мінімальні ризики. Класична фінансова піраміда як вона є, по схемі Понци. І виникла вона насправді ще в 16 столітті, постійно повторюється постійно різні влади це викривають, забороняють карають тощо, та завжди шахраї знаходять схеми, зокрема завжди пере називають векселі чимось на кшталт : ф’ючерсів, шортів, NFT і т.д.Це постійно викривають і постійно регулюють насправді, зараз прогорнути те саме, що зробив наприклад Мейдофф буде неможливо, та знайдуть як викрутитися через прокладки як то іпотечне кредитування і т.п.

Схема проста як три копійчини — узяв векселя в займ, дочекався обвалу точно знаючи, що він буде бо сам його створив, сам же створив ажиотажний попит та продав ці векселя

У тебе хибні уявлення про шорт трейдінг, скоріше за все взяті з якихось художніх фільмів (бо інакше звідки ти взяв отой «ажіотажний попит»). Чи ти можеш навести реальні приклади оцього «сам створив обвал, сам створив ажіотажний попит» — бажано не щось на кшталт тюльпаноманії 17 ст. чи «доісторичної месопотамії», а чогось в інтервалі останніх 20 років?

Обвал британского фунта 16 сентября 1992 года связывают с действиями американского финансиста Джорджа Сороса. Якобы он планировал операцию несколько лет: скупал фунты стерлингов небольшими партиями, а затем, используя сформированные валютные резервы, 15 сентября одномоментно продал около 5 млрд фунтов в обмен на 15 млрд немецких марок по курсу 2,82 GBP/DEM через свой фонд «Квантум». Цена фунта стерлингов устремилась вниз. Обратная покупка подешевевших фунтов через день позволила Джорджу Соросу заработать, по разным оценкам, $1-1,5 млрд. Но, конечно, Сорос был не единственным валютным спекулянтом в тот момент.

Банк Англии начал совершать валютные интервенции, пытаясь стабилизировать курс, позже поднял процентную ставку с 10% до 12%, а затем и до 15%. Впоследствии правительство Великобритании вынуждено было пойти на девальвацию фунта и выйти из европейской валютной системы из-за того что не смогло удержать цену фунта в рамках согласованного ценового коридора.

Джорджу Соросу пожизненно запрещен въезд на территорию Великобритании.

===============

и так далее — в 2012 похожим образом нагрелся на йене

Одна версія подій

Обвал британского фунта 16 сентября 1992 года связывают с действиями американского финансиста Джорджа Сороса. Якобы он планировал операцию несколько лет

Інша версія тих самих подій

In the months leading up to Black Wednesday, among many other currency traders, George Soros had been building a huge short position in sterling that would become immensely profitable if the currency fell below the lower band of the ERM. Soros believed the rate at which the United Kingdom was brought into the Exchange Rate Mechanism was too high, inflation was too high (triple the German rate), and British interest rates were hurting their asset prices.

В яку ж простіше повірити? Хмм... дай подумати. Звісно, в конспірологічну! (ні) Хоча форекс для мене звір абсолютно незрозумілий, я можу припустити, що там маніпулювати «простіше». Але знов-таки яка альтернатива? Савєцкій ржубль, й тюремні строки за валютні операції?

P.S. Оце

Джорджу Соросу пожизненно запрещен въезд на территорию Великобритании.

є відверта брехня, що доволі прямо натякає на «якість» твого джерела.

Ну так .COM криза (Мейдоффу дали 90 років, в тюрмі він помер), криза іпотечного кредитування 2008, обвал крипти 2021 і т.д. Це постійно просто йде. І при чому ну чітко як в Книзі Благородний Жулік О’Генрі чи скажімо багато де у Марка Твена. Шахрайство по своїй суті не не міняється століттями, з новими назвами прогортаються абсолютно старі і класичні кидки. Усе як завжди, тільки раніше бойлерні впарювали иусорні акції, тепер скажімо крипту або «деревативи». Та сенс той самий гра на банальній жадібністі, глупості та інколи немічності людей. Просто в одну калітку, лохотрон пропонують стати мега багатим — нічого при цьому для цього не роблячи.

Якщо ми обговорюємо конкретно шорт трейдерів (в моїх бесплідних спробах зрозуміти в чому ж полягає обман і хто ж ті обдурені нещасні), а у відповідь наводяться Мейдофф, крах доткомів, іпотечна криза 2008, О’Генрі та Марк Твен, то доволі очевидно, що час закінчувати.

Так, джентльмени, закінчуйте, будь ласка! Про трейдинг та шорт позиції краще обговорювати в іншій темі, бо я це вже втомився читати. :-) Не треба засмічувати таку цікаву тему про таке «важливе» грін-кодування! :-)

Я 50 разів пояснював в чому обман з шотрами, тобто варіанту страхових векселів. Якщо ви не вважаєте навмисне розорення цілої групи людей з корисливою ціллю власного збагачення, взагалі обманом та злочином, ну що ж бажаю вдачи хтось наперски кутить, хтось рулетку, хтось шорти, хтось маніпулює криптою, хтось продає лохам фуфломіцини та гомеопатію, хтось адепт сьомго храму — чи Спартак Суббота і т.д. Справа ваша. Одразу кажу що оце класика психології злочинця www.youtube.com/watch?v=IcZWaQDi838 BTW Теж скінчилось строком в тюрмі. Хоча так — шлюхи, тачки, кокаїн та яхта в Майямі — усе було.

Я 50 разів пояснював в чому обман з шортами,

Ти нічого не пояснив, ти тільки продукуєш простирадла тексту де в купу намішані мухи і котлети, крах доткомів, схеми понці, тюльпаноманія 400 років тому, марк твен, месопотамія тому і тому подібний безлад.

При тому, що твої твердження про обман не витримують перевірки елементарною логікою. Обман, це за визначенням надання недостовірної інформації (а нашому випадку для отримання вигоди). Але в чому він полягає з боку шорт трейдерів? Коли великий ігрок відкриває коротку позицію, він прямо заявляє ринку «я вважаю що ця позиція впаде». Якщо вона таки впаде (що не факт) — він заробить грошей, але в чому полягає обман, якщо він поклав шар саме в ту лунку, яку заявив? Що ж це за обман, якщо ти робиш саме те, що кажеш? Чи «обман» в тому, що зниження ціни штучне, й вона потім піде в гору? Так не продавай на дні якщо так в цьому впевнений (навіть навпаки, buy the dips) — шортери заробили тут і зараз, ти заробиш in the long run без усіх тих всратих американських гірок.

Якщо дати таким як ти волю «все заборонити», шахраям буде начхати — вони так чи інакше винайдуть спосіб збагатитись. Постраджають виключно законослухняні люди, у яких відберуть можливості жити трохи краще (так, за умови прикладання певних зусиль, як мінімум, на самоосвіту). UPD. Що, власне, відбувається в лівіючий Європі тут і зараз: через регуляцію PRIIPs європейці де-факто позбавлені можливості нормально інвестувати в американські ETF (великі звісно доступні, а цікаві нішеві — в більшості випадків ні). Типу захистили простий нарід, іроди...

Це не про трейдинг взагалі-то. Це про жагу ліваків до заборони приблизно всього, до чого здатні дотягнутись (звісно, під лозунгами захисту простих людей від самих себе).

не тому що більше знаєш, довше вчився, важче працюєш чи твоя робота більш відповідальна,

тому.

Твій добробут як кодерка базується не на абсолютній вартості твоєї роботи «на планетарному рівні» (лол), а виключно через нерівність розподілу добробуту, яка завжди існувала й буде існувати за домінуючої в світі економічної моделі.

«на планетарному уровне» более образованній и квалифицированній — зарабатівает больше чем неграмотній и безрукий.
точно так же как и в Украине, кстати.

а є якись розрахункі, ну тіпа наскільки менше екологічний код шкодить оточенню аніж звичайний?
і — наскільки більші витрати на його створення і підтримку? а то може вийти що програмісти видихають більше CO2 настількі ж, наскільки економія коду при виконанні.

Це по типу перерахувати О нотацію в шкоду природі ? Від O(1) до O(n!) Там от не задача, ще є із золотими правилом Дональда Кнута — виграєш у швидкості алгоритму, програєш в використаній пам’яті. Тобто окрім випадків відверто не вдалих алгоритмічних підходів, по використаній енергії воно може те на те і вийде, крім відверто не ллогічного коду, який деякі індійці навмисно писали, щоб надурити лічильник операторів, за кількість яких їм платили зарплату — накшталд Yes-No-NULL. Зараз вже так індійські компанії певно не роблять, хоча студентів продовжують цьому вчити на курсах.

Якщо цей пост суто накинути на вентилятор, то норм, гарна спроба.

Так, але ви не врахували, що написання грін коду потребує більш досвідчених програмістів, які отримують більш високу зарплату, на яку вони купують сири, що підвищує виброси метану кишечником в атмосферу й призводить до глобального потепління.

Интересна конкретика. Например — как выглядит ваш рабочий день, и как вы влияете на разработку в команде, выбор технологий, и т.д. А то статья выглядит как мы за все хорошее против всего плохого.

Так індійців чи там кого завгодно (національність не має відношення до кваліфікації, просто через тотальну перевагу Індії в ІТ назва кваліфікації програміста приблизно першого семестра першого курсу) з курсів яки на C та Go lang пишуть, в 10 разів більше ніж українців загалом. Та вони там лячкають сортування пузиркьковим методом та тройну логіку yes-no-NULL, при чому те що можна зробити звичайним bash скриптом та awk з регулярним виразом та з економити 1000 машинних годин на безпосередньо процессі кодування та справді мільйони доларів. Але ні бізнес як і електричний тік завжди йде шляхом найменшого спротиву, ну тобто шляхом жадібності — аби дешевше. Тут же маркетингова ідея інша, як не можемо продати якість через демпінгово низку ціну конкурентів — скажемо, що бережемо природу. Бо аргумент, що ви банально меньше заплатите за хостинг і вже цим з економите винайнявши кращіх програмістів (в Індії такі є, та вони коштують суттєво більше за Українців — бо в них нема війни, та зазвичай вони дуже швидко емігрують та з рештою очолюють усі Microsoft-ти, Google і т.д. останні три роки бачу на усіх керівних посадах в ІТ вже людей індійського походження, або прямих емігрантів або в другому третьому поколінні або змішаних) — вже сам по собі не продає. P.S. Мені це усе максимально нагадує серію Futurama Robot Party Week

А Beetroot вже відмовився від python, node.js на користь rust,c++ чи go lang на бекенді, та react native на фронті заради енергоефективності? Риторичне питання. Отже — просто балачки на хайпові тренди.

Як казав завідуючий кафедрою яку я мав честь закінчинти «Погану програму можна написати будь якою мовою програмування, рівно як і добру». А так мікросервіси можна і на ассемблері писати, та без належної підготовки програмістів та їх кваліфікації — навпаки виходитиме гірше. А враховуючи кількість машинного часу витраченого на саму розробку, крім підготовки і т.д. і т.п. то усе взагалі ніяк не виправдати. Rust, C++, D та Go Lang замість скажімо Java та Node — це вже ризик. При усіх рівних подобається вам чи ні, переважна кількість сучасного софту виготовляється в Індії — так як і у випадку з Китаєм і промисловим виробництвом, тому що дешево.

Але ж статтю написала не Індія чи Китай, які нічого не казали про «green coding», екологію і оптимізацію, а конкретна компанія.
Що для бізнесу перехід на інші технології не завжди доречний, то всім зрозуміло і ніхто не буде переписувати вже готові системи. І для бізнесу в багатьох випадках вистачає python, php, ruby. Просто в статті якісь подвійні стандарти.

«Якщо програма виконує зайві для її логіки команди... це великий обсяг енергії ...воно шкодить навколишньому середовищу».
А в вакансіях Python teacher, Django. 🤷

Якщо б написали щось конкретне, був проект, крутився на сотні інстансів, зробили a, b та с, зменшили інфраструктуру до 20, профіт по грошах та для екології.
Чи додайте собі весь цей маркетинговий булшіт на корпоративний сайт для клієнтів і нехай. А так трохи тригеріть не від того що це реклама, а від того що нас мають за лохов.

p.s. а взагалі нічого проти python’у, та компанії beetroot не маю.

Як на мене реклама, в стилі — знову повторюєм за Кремнієвою Долиною, що там модно навидумували. А так просто ця реклама потрапила не до цільової аудиторії тільки і по усьому. Це треба підсовувати потенційним клієнтам — лідам (хоча напевно існують послідовники культу Карго які будуть підсовувати тім лідам :), мається на увазі лід з воронки продажів ). От Google усюди розповсюджує інформацію, що ЦОД-и яки забеспечуть GCP частково підпитуются від сонячних панелей, а також використовується інноваційна система рекуперація води з каналізації для охолодження, що і справді суттєво покращує екологію. Microsoft — же для охолодження ЦОД з Azure використовують морську воду, та прорахували і усім показали, що нагрівають таким чином море аж на одну трільйону процента. Є ідеї розміщувати ЦОД-и в Ісландії, де електрика виробляється з гео термічних джерел.

P.S. Передививлявся різні тези про головне і з’ясував, що Віктор Гаврилович насправді цитував Едгара Дейкстеру. Ну тобто інколи за розумними людьми має сенс повторювати, особливо коли розумієш, що як та для чого ти при цьому робиш. Піду з соломи зклею iPhone, та зроблю презентацію де мені наймані люди будуть улюкать коли я казатиму у кросівках та водолазці, що «this is same device».

Нифига себе. Я тут переживаю, что пишу на Go, а не на Rust. Сборщик мусора, non-zero-cost abstractions... А некоторые с барского плеча разбрасываются мегаватт-часами.

А разрешите полюбопытствовать, чем микросервис на Node менее рискованный, нежели на Go? Просто, я немного попедалил на том и на другом, и мне стало реально интересно.

И вдогонку вопрос — в Индии Go менее популярен, чем Node? Если да, то почему? Спасибо

P.S. От тут один хлопець реально порівняв що виходить. habr.com/ru/articles/678628 Так виходить, що сучасна Java в низці тестів краще за Rust та значно краще за Python. Та як завжди за умови якісного програмування.

так, якщо збирати rust проги в debug mode

Та гулять так гулять — просто пора відмовлятися від всіх проектів — світу не потрібні всі ці мобільні застосунки і веб сайти, тільки СО2 зайве створюють і забруднюють планету ще гірше літаків.
Люди і з калькуляторами і рахівницями непогано собі жили!

Та гулять так гулять — просто пора відмовлятися від всіх проектів — світу не потрібні всі ці мобільні застосунки і веб сайти,

Давайте признаем честно, что реально нужных и полезных притложений (и сайтов) — единицы, а подавляющее их большинство — просто трата ресурсов.

В якомусь сенсі я згоден. Іноді шкода дивитися на що йдуть найкращі мізки, уявляючи щоб вони могли зробити корисного якщо б застосувати їх більш ефективно.
Але хто буде визначати що потрібно, а що ні?

Чого уже не видумають з маркетингової точки зору. Раніше звалось — алгоритмична оптимізація, тепер Green Coding. А якщо без шуток, коли ваш софт допоможе планеті — коли це скажімо софт керування міні ГЕС чи орієнтацією сонячних панелей. А якщо це чергова електронна продавалка будь чого, тобто продовження бізнес ідеї маніакального споживання — то навпаки це усе призводитиме до подальшої потреба в вуглеводнів зокрема нафти, щоб робити бензин та солярку, пиляти дерева на папір з нього робити разові серветки додавати до фастфуду і возити це усе до жирдяїв, яким підняти сраку зі стільця важко. Потім їх усіх треба лікувати, та до психолога і т.д. І на це усе треба усе більше грошей та бензину. З рештою фінансова економічна криза та війни. Як то кажуть хочеш покращення екології — давина місцеву владу щоб робили сортування та переробку сміття, та їзди здебільшого велосипедом.

О, ще одна тема на яку будуть виділяти міжнародні гранти.

О, сьогодні якраз думали а не замутити рефакторінг. Де подаватись?

Як ваш код впливає на планету

Не могу выразить словами, насколько мне все равно.

Если заплатят — то нет. Раньше это просто было просто — проектирование, профилирование и оптимизация, обычная работа. А теперь — «покупайте наш софт и наши услуги, МЫ СПАСАЕМ ПРИРОДУ!». Тут как в саром добром мультике, Слон — плохой. Справка — хороший www.youtube.com/watch?v=V9MJHkPEooc

Підписатись на коментарі