👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Йти в девопс? Що треба довчити? Пайплайни, ci/cd, докери, баші з павершелами, знаю, що ще треба?

Тобто замість робити фічі ти будеш писати баш скріпти які будуть копіювати логи, апгрейдувати кафку з версії 0.8 на 1.5, по он-коллу ставати в 3 ночі рестрартнути прод, і по кривому опису дева писати скріпти для сетапу енву....
ХЗ як це можна розглядати як ріст)

Ти не розумієш, баш-скріпти то для душіііііііі!!!!!

Після розробки тестування
І потім деплой

Мууд... коли вже все розробив.

Як щодо менторства? Маючи великий досвід і відсутність бажання писати код самому + купу людей, які бажають вкотитися в ІТ — чому б не знайти декілька десятків таких бажаючих і не почати передавати їм свої знання?
Хоч якась зміна діяльності.

Та нема куди йти з розробки без значної і тривалої просадки в доходах. Міняти напрямок треба було в «пандемію», а зараз дуже невдалий момент. З 20+ річним досвідом ІТ, але без військової спеціальності не варто йти в воєнкомат. Краще шукайте якусь мілтек команду інженерну, де зможете працювати головою, а не відбиватись лопатою від мишей та плануючих бомб. А в цілому, думаю, Вам набрид не сам кодинг, а відчуження від задач, які той код вирішує. Це ж були чужі задачі та ідеї. Може тут щось треба пошукати-поміняти. Трохи відпочити і думати, в яку хорошу справу можете зробити свій внесок, використовуючи попередній досвід.

Писав я код, 20+ років писав, від самого найпершого .net 1.1 до .net 8, від власних серверів до Ажура з докерами і кубернетісами, від xml в усі поля до json в усі дірки.

Отже тобі 40+ мінімум. Сподіваюся тобі пощастило і за ці 20+ років вдалося накопичити більше 200 К.

Вирішив узяти сабатікал на 3-6 місяців. Але що далі? Повертатися до круд-девелопмента не хочу.

Життя — воно не тільки у компі. Якщо за 3-6 місяців на волі вам геть нічого не сподобалося на Землі — то мабуть далі краще іти здаватися психотерапевтам. Якщо ж таки щось зачіпило (море, гори, джунглі, дайвінг чи параглайдинг) — то повторіть для себе наступні 2 фрази:
1) У мене залишилось 10 — 20 років здорового життя коли я ще (майже) усе можу. Це усього 10 — 20 зим і літ — не так багато у порівнянні з розміром Землі.
2) Я можу собі дозволити жити у працювати у будь-якому (майже) місті Землі. Обирати де проводити зиму чи літо (а також забути про сіру осінь).

Йти в девопс? Що треба довчити? Пайплайни, ci/cd, докери, баші з павершелами, знаю, що ще треба?

А яка мета? Якщо заробляти більше грошей — тоді має сенс грати ризикованіше. Якщо вже є «подушка безпеки» — ідіть співзасновником у стартап. Пощастить — справді великі гроші (які не заробиш девопсом). Маєте стартовий капітал? — логічно використовувати його аби підняти більше грошей. Інвестуйте, вкладіться у бізнес (звичайно не в Україні).

AI/ML? Скільки по часу займе?

Можна «повернути молодість» і піти у науку. Закінчити аспірантуру, серйозно займатися моделями, алгоритмами, писати формули замість фотошопства. Думаю займе увесь час, буде важко (не як у 20 років) — але якщо це справді цікаво то має сенс. Також наука — це непогані гроші, звання, пенсія.

Менеджмент? Чи є там хоч якась потреба в колишніх девелоперах?

Звичайно! Але менеджмент — це про спілкування з людьми. Якщо це подобається, якщо вдавалося бути «душею компанії», лідером — то можна спробувати. Також менеджер може працювати звідки завгодно — навіть з телефона і має можливість подорожувати за рахунок відряджень.
Зі свого досвіду знаю що «найстрашніша в’язниця — у нас у голові». Нас обмежують тільки власні страхи і комплекси (окрім фізичних вад). От чому нема універсальних порад: «мишки не стануть їжаками» — кожна людини мріє про своє і боїться робити щось своє. Отже єдина універсальна порада: тікай від своїх жахів — рухайся ближче до своїх мрій!

Просто витягли з-під матраца і в сумці втупу провезли?

Ну навіщо такі складнощі..
Якщо знаєш правильних людей, то тобі перекинуть нал звідси у ту ж саму Іспанію з комісією у 0.5-1 відсоток (звісно що це має бути сума від 20к). Інша справа, як ті гроші легалізувати, але це вже офтоп))

Не проще ли через банк справки наклепать и в два прохода вывезти с декларациями полностью белый кеш?

Справка действительна 3 месяца. Берём месяц буфер.
40 дней по 2500 это 100000.
Если есть партнёр, то 200000 вы вывозите за 1 проход

це все працює, якщо є можливість два місяці ходити у банк як на роботу) , та є підтвердження походження грошей
ще треба зауважити, що банки зараз видають сміття замість нормальної валюти, тому у кейсі якщо це долари, а треба у європу везти, то не факт що їх там приймуть
я б сказав, що простіше буде знімати готівку за кордоном у ті ж самі строки, ніж пхнутися з такими сумами через кордон (чув про декілька випадків, коли, не дивлячись на наявність доків, у людей тупо вилучали гроші)

Какие банки выдают мусор?

з того що я знаю 100%, то приват, пумб було й у юніверсалі (моно) таке теж

з того що я знаю 100%

От не треба пургу нести. Місяць тому у приваті свіженькими видали.
Кілька тижнів у моно теж новенькі.

Просто як повезе

Просто як повезе

Повезе це наприклад через раз, а коли чотири рази підряд сміття, то це вже тенденція.
І це не тільки в мене, колеги на те саме жалілися.

Зранку у Сенс банку видали свіженькими. Правда нещасну тисячу знімав.
Хоча у пачці мала і старі доляри.

Вибачте, а шо, це вже недісні гроші? В мне і 93-го і старші ще є

Міняли неохоче беруть, іноді з дисконтом, іноді взагалі не хочуть

Скоро як на Сійшелах буде — там купюри (бакси) старіше за 2003 рік не беруть вопще ))

Дисконт буває до 30 копійок... Я недавно домовлявся на −10 коп

Дисконт буває до 30 копійок

У Львові — можливо, по Києву бувало і 60, а частіше просто не беруть

знімати готівку за кордоном

Це по 12500 грн в тиждень? Чи в сенсі зробити багато рахунків у різних банках і знімати по (12500 грн в тиждень) * N ?

Ні, це по еквіваленту 100к на день з валютних карток

10 операцій на місяць, правда ще тепер можна п2п на іноземні карти до 100к еквівалент на місяць

Я вже колись писав деталі — можете пошукати по історії. Я 20 років працював на харківський галері де до війни було 1000+ людей в офісі — отже мав багато знайомих по роботі. З початком війни більшість людей з Харкова виїхала: хто міг — поїхав з України, хто не міг — вивіз родину. Хтось пішов боронити Україну сам, у багатьох інших — на фронті родичі. Отже багато працівників харківського офісу — волонтерять. У тому числі є і ті, хто регулярно їздять через кордон аби закупатися (і бачити родину). З початку війни майже увесь дохід я віддавав волонтерам.
Саме вони допомогли вивезти гроші і мене. Ніякого криміналу — усе законне. Нал можна вивозити по 10К на людину. Гроші можна знімати в Європі з карток українських банків. Мені допомагав юрист, отже частину грошей можна було вивезти отримавши довідки з банку. До того ж у мене на руках були документи ФОП за багато років — як підтвердження походження грошей. Квартиру у Харкові під час війни можна продати тільки за «смішні» гроші.

Ви не вперше згадуєте цю суму.

Бо, як виявилося, ця сума для розвинутих країн не така вже і велика. Думаю якщо ці 20 років я б працював у США та платив чесні податки + оренду — і то зміг би більше накопичити.
P.S. Гроші вивести — не найбільша проблема. Мені дуже пощастило вивезти своє тіло. Але це було ще до того, як усі стали «придатними».

Якщо гроші вже не мотивують — повернутися в розробку буде важко. Можна спробувати свій проект, або створити курси для вайтішніків.

О, вже тре відкривати курси «Як вийти з АйТі»
Взагалі сам вже знаходжусь у пошуку кросдисциплінарних ремесел. Де знадобляться трохи того трохи сього (там програмування, електроніка, хімія, ботаніка і т/д). Може колись відкрию бізнес по вийти з айті курсам високопродуктивним вертикальним фермам

Вітання!
Можна написати інструмент для маркетингу, який купуватимуть за підпискою та взагалі житимуть без написання коду (але скромно і не довго)

До пятниці ще ж кілька днів...

От це оптимізм — не тиждень тільки учора почався, а до пятниці ще ж кілька днів

Я просто у неділю почав працювати😁😁

Змінити напрямок та :вийти на ’умовного мідла’ це приблизно займе 2-3 роки, не важливо прожект менеджер або ai/ml. Ви готові бути знову джуном? Також за цей час також можливо запилити свій стартап.Але тут як повезе. Ще варіант консультувати / менторити за гроші. В любому випадку час мине...

Підписатись на коментарі