Як ви ставитеся до тайм-трекеру?

Чи доводилося вам працювати та як ставитеся до наявності тайм трекеру, по типу HubStaff на роботі?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Якщо тайм-трекер вказують у вакансії то ставлюсь позитивно бо відразу закриваю сторінку вакансії та радію, що зберіг собі час

Якщо про тайм-трекер дізнаюсь на співбесіді то пишу відгук про компанію

За 12 років жодного проєкту з тайм-трекером

Працювала з тайм трекером тільки на своїй першій роботі. Обирати не доводилося, тому що для «вчорашнього інтерна» сам факт роботи був за щастя. Що можу сказати? Мене ще майже рік після переходу в нормальну компанію тіпало при згадці про трекінг. Працюючи вже за домашнім ПК, мене ще довго кидало у піт, навіть якщо безпосередньо по роботі шукала в гуглі якусь інформацію. Особливо було неприємно те, що трекер ставили лише для новачків, а для «бувалих», які часто приходили на 5-6 годин на роботу та за цей час спокійно відлучалися на обід/чай/каву/телефон/тортик на ДР колег на кухні, він не був передбачений. Отака дискримінація була, адже на той самий ДР треба було приходити, щоб не образити колег, але на цей же проміжок часу потім доводилося засиджуватися на роботі. Як результат, замість 8 годин доводилося сидіти значно довше, що сприяло вигоранню, а не більш ефективній роботі. Ще один мінус — бувало таке, що просто забувала включити трекер зранку. Доводилося потім пояснювати про причини такої «халатності».

Такий собі неприємний імпринтинг вийшов у мене. Після цього я заріклася ще колись так працювати. Після цього — тільки ремоут та без трекалок.

Спочатку я хотів-би почути відповідь на питання — як саме цей трекер врахує, що там крутиться у мене в голові? Коли мені вже врахують в робочі години, якщо мій мозок видає рішення по за робочим часом — ввечорі чи на вихідних? Ні? Ну то й трекер — ні.

Як взагалі пов’язані рухи мишкою з роботою?

Трохи камінг-ауту: інколи я відходжу від комп’ютера щоб подумати за чашкою чаю — ось таке жахіття...

Применение данной практики — показатель неадекватности и некомпетентности управленческого звена. И никаким x к ЗП это не компенсируется

Якщо компанія для своїх ІТ-спеціалістів використовує трекер — то компанія не розуміє суті роботи ІТ-спеціалістів, так що бажаю найскорішого закриття таким компаніям або перехід у іншу сферу, де трекери мають сенс — наприклад масове виробництво деталей на конвеєрі або підмітання вулиць.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Таймтрекери різні бувають. Якщо погодинний рейт, і треба звітність у вигляді «я працював 5 годин вчора, а сьогодні 3», то звичайний веб трекер підійде. Якщо потрібно писати скільки часу займався якою таскою, то потрібно закладати ці речі в рейт, бо це напряжно. Працював на такому, останньому варіанті, в принципі терпимо, але погодинний рейт це завжди набагато важче.

Spyware трекери які знімають скріншоти, це, очевидно red flag і з компанією звʼязуватись не варто, проте якщо виходу немає, то обійти їх не особливо складно якщо працюєш віддалено.

С таймтрекером инженер вместо решение проектных тасок, решает таску как бы активность смотрелась таким образом, чтобы к нему не было вопросов :)

Працював якось у гемблінгу, в часи коли шеймити таймтрекери не було майнстримом. Впровадив тайм трекер Yaware. Повний набір — знімки екрана, запис активності, до знімків камери не дійшло.
Стало зрозуміло, що програмістів трікати можна, але результат був неоднозначний. Дивишся на трек — пусто, запитуєш програміста: «а що ти робив у цей момент». Відповідь: «Думав!» І нічого ж не заперечиш!
За якийсь час від нього відмовилися.
Практика показала, що стрес від наявності тайм трекера призводить до передчасного вигорання, а недобросовісні співробітники завжди знайдуть спосіб його обдурити.

Думав

Next Gen тайм трекери будут із ЕЕГ для відстеження активності мізків.

Все залежить від умов, на які погодились обидві сторони. Працюючи погодинно зазвичай рейт ставлять вищий щоб закласти час на всі можливі відволікання, відпочинки, відпустки у майбутньому, тощо. Таймтрекер це лише тулза. Тому якщо контракт погодинний, то це необхідність використовувати таймтрекер. Але якщо ти наймаєшься на фулл тайм, то тоді використання тайм трекера не обгрунтовано, і призведе лише до витрати нервів і надмірної втоми. Я б казав так, якщо фірма вимагає використання трекерів, можно ваш рейт множити на 2.

Чи може ШІ розрахувати час виконання кожного завдання (програми із блоков збираються — блоки деву видає сам ШІ) ? Інтелектуальна оцінка часу (тарифікація чи як воно назвуть) вже не за баром.

Ніяк не ставлюсь
Одразу відмовляюсь далі проходити співбесіди
Тайм-трекер це показник мікроменеджменту та недовіри до працівників
А також це буде означати що треба реально 8 годин за монітором сидіти, що погано як мінімум для здоров‘я
Будемо чесні, я думаю більшість людей працює менше 8 годин
Хіба що можливо готовий був би розглянути роботу з трекерами за х2 рівень компенсації

Ну і я вже не кажу про те шо це в принципі не ефективно
Я можу працювати лежачи на дивані читаючи з телефона якусь документацію по роботі
Або йти в магазин і думати про якусь задачу
Це буде враховуватись трекером як робочий час? Ні

Таймтрекер перетворює роботу з розробки програмного продукту на якісне закриття таймтрекеру. Якщо це ціль компанії, то ок, хай платять за це, але натомість ініціативу та кращі ідеї залишу наступній компанії.

Мала досвід роботи у компанії з трекером, про це у вакансії нічого вказано не було. Робилися скріни, рахувалися натискання клавіш та кліки мишкою. Це був кошмар. Замість того щоб робити свою роботу і зосередитися на результаті — постійно переживала чи не заскрінить як я перемикаю пісню у плейлисті або ж чи не подумають, що я нічого не роблю, бо шукаю референси, наприклад, і довго скролю дрібл, не настискаючи нічого. Сказали, що то все так, аби було, що ніхто на години там не дивиться, але коли почалися відключення електроенергії і працювати не було як фізично (у мене стаціонарний комп) — отримала лист від менеджера, що мало годин затрекано і можуть звільнити)) хоча я вночі швидко робила все поки вмикали світло з 2 до 6 ранку і вчасно здавала всі проекти.
На щастя, знайшла іншу роботу і більше з таким трешаком не стикалася, суть не в кількості затреканих годин, а в результаті, який ти видаєш і в дотриманні дедлайнів.
Взагалі не розумію для чого це «слідкування» на постійній основі, тільки аби тривожність в людей довести до апогею.

Чи доводилося вам працювати та як ставитеся до наявності тайм трекеру, по типу HubStaff на роботі?

Так, один раз спробував — власне, коли працював саме в HubStaff. Ніколи більше :)

Заради справедливості — коли я прийшов, трекер всередині компанії юзали вже більше по інерції, бо інвойси/виплати були напівавтоматизовані саме на підставі даних трекерів. Я це знав завчасно, думав що «що тут такого», але ні — це не моє, от просто бісить. Пішов власне не тільки і не стільки через трекер, скільки через відсутність відпустки як такої — ти її закладаєш в рейт й гуляєш скільки хочеш «за свої». Зрозумів, що я підсвідомо почав скорочувати відпустки, бо жаба душить, й це на диво неприємне відчуття навіть якщо ти розумієш що відбувається. Вирішив що я занадто старий щоб витрачати життя на боротьбу з цими вітряками. Хоча шкода було — й рейт був доволі непоганий, й команда класна (власне, я туди й потрапив, бо СТО позвав з яким раніше перетинались і з яким працювати суцільний кайф). Іронія долі в тому, що мій демарш став останньою краплею, й фаундери-американці прийняли рішення ввести нормальні людські оплачувані відпустки й зробити трекер цілком опціональним (але я про це дізнався в останній день нотіс перідоа і рішення переглядати не став — таки пішов)...

X2 до зп і можете ставити будь-які трекери в робочий час.

Щоб перекрити вмі непонятки то мінімум Х3

Є й жорсткіші умови.
Коли не тільки тайм-трекер, але ще й вимоги до включеної веб-камери, яка періодично тебе фотографує.

Опаньки, а де таке трапляється. Про це вперше чую

Це вже просто не законно в низці країн, можна сміло шукати Соула Гудмана з конторою, які спеціалізуються на корпоративних позивах. Там засудять по самі не хочу, а як там ще якісь порушення з трудового законодавства США та ухилення від сплати податків, ще і реальним строком скінчиться.

Мав офер від гарної продуктової компанії Soundcamps, з умовою, що перші 3 місяці буде стояти трекер Hubstaff. Відмовився, тому що навряд чи вони б його потім прибрали. Ще б 50/50 якщо якийсь аутстаф, але на продукті, на мою думку, одразу видно, якщо хтось нічого не робить, тому це вже більше питання довіри до кандидата. А без довіри співпраці не вийде.

На продукті як не дивно, ти найкраще заробляєш — коли особливо нема чього робити. Саме в цей час тече кеш фолоу зазвичай, і начальство в цей момент зазвичай робить усе можливе щоб нічого не чіпати. В цей час інженери нарешті отримують час скажімо на створення Unix чи C++. А от як продажі почнуть падати, от 100% будуть прибігати заміряти швидкість набору на клавіатурі в усієї контори, дивитись процент покриття кода тестами, чіткість заповнення тайм репорту, та вимагати повних звітів про пророблену працю (вам розповідатимуть, що в нашій конторі нема бюрократії і ми одна родина і т.п. btw чим більше пинаєш балду, тим легше заповнити той звіт бо нема чього робити та є вільний час). Як казали старші колеги з рештою заміняють розмір полових органів, при чому в кого більший — того першого і звільнять, щоб секретарку не увів. Це таке чіткий показник, коли бізнесу нема саме от таким начальство і займається.

Трекунг буває різний.
На одній роботі було — не забути натиснути «start, investigation» коли почав і «stop» коли скінчив, але пити чаю ніхто не заважає. Якщо не зробив одразу — можна потім внести. Це нормальний варіант. Але там і інші процеси були якісні, наприклад, не треба було чекати по 2 дні поки залізяка звільниться, щоб тести прогнати. І записані 6-7 годин на день були нормальними, не треба було розтягувати до 8 фіктивними мірами.
А ось якщо там буде «а чому ти ці 5 хвилин жодної клавиші не натиснув?» і менше 8 годин то атата — то в сад.
Обʼєднувати такі варіанти в єдине питання не можна.
І це тільки технічна сторона. А є ще адміністративна. Якщо у тебе в якийсь день вийшло 4 години затрекати — хто винен? Сам чи замовник? Будуть автоматично звільняти тих хто менше за усіх показує, чи ні?

Ну а автор зробив вкид на вентилятор. Що таке HubStaff, не знаю і знати не хочу, якщо автор хотів нормальних відповідей — треба було показати. А так — виглядає як журналюжка звичайна, неякісна.

Враховуючи, що ніхто фізично не може продуктивно працювати більше 4 годин в день, а потрібно трекати 6-8 годин. То сенс такої метрики? Таким же чином можна грубо оцінити швидкість виконання задачі по часу, який вона перебуває в In Progress, не задрочуючи дева всякими ручними таймерами.

Не зовсім так. 4 години це фактично більш-менш напружена творчість. З більш легкими задачами типу читання пошти і написання доки доходить і до 7. До 8 це вже з входом-виходом і кавою.
Ну а задачі різні бувають. Наприклад, пошук причини нестійкого багу може зайняти тижні власного часу і місяці календарного.
Саме різниця між власним і календарним часом — причина трекати час.

Проблема з тренінгом власного часу полягає у очікуваннях від менеджерів. І якщо фактичний час не співпадає з очікуванням, то абсолютна більшість людей вдаються до накрутки. Тобто справжнього бенефіту від цього нуль, а на людину це хто б що не казав морально давить. Тим більше треба забивати голову ще однією активністю — а саме трекінгом.

Ну у них аргументація одна, чого ми повинні платити за час який ти не кодиш

Так написание доки — это как раз самое сложное и утомительное.

Вот не понимаю людей, для которых это так.
Я не говорю про задачи типа снимать скриншоты и «нажмите тут» — оно больше утомительно потому что марудно, а не потому что сложно. Но нормально человеческими словами описать задачи, методы и типовые грабли — не должно составлять проблемы для того, кто уже умеет кодить, то есть оформлять связные конструкции.

Ой йой. Як людина що недавно писала дуууже багато доків, я вам скажу що найскладніше — це звичайно не букви набирати і не діаграми малювати, а десь взяти або згадати інформацію «як воно працює».
Мені недавно щоб написати 1 сторінку документу — треба було передивитися код трьох репозиториїв, згадати як там і шо, подьоргати АПІ щоб переконатися що так і є, а потім вже писати док.

а десь взяти або згадати інформацію «як воно працює».

Згоден. Але я б це не назвав написанням документації. Це інший вид роботи.

Одна знайома після виконання такої роботи отримала підвищення в посаді і зарплатню в 2 рази, бо стала людиною, яка 1) знає, що дійсно коїться, і 2) може і хоче розібратись:))

Прикол в тому що робота це не тільки набирати код а іще — коммунікація і всі її затримки, читання доки(тікета), написання якоїсь документації коментарі в джірі, чи питання в чаті, перевірка тестування, тощо.
От воно і виходить
— говорив, читав та чекаві відповіді на тікет щоб розібратись 2 години,
— ще кодив та обдумував за кавою 3 години,
— потім 3 тестував, фіксив, дебажив та мержив пул ріквест.
Ось тобі і 8 годин.

Звідки оцей тупняк що робота то лише набір тексту чи якісь міфічні продуктивні години?

Я малювала діаграми/робила розрахунки, коли гралася з малою. Їй пофіг, що там я на папері малюю (ну квадратики) — їй аби кольорове було — а мене мучила думка як там зробити, то я сиділа писала а вона дивиться — і їй весело, і мені.

Та ви заколібали з цією піснею про «ніхто фізично не може більше 4 годин». От прям «ніхто»??? Всі мруть як мухи якщо попрацюють 4 години 1 хвилину? А може деякі люди можуть?

Я працювала ну точно, 100%, продуктивно 6 годин в день навіть з 10-місячною дитиною (тобто, не в найкращі мої часи). У мене навіть пруфи є, бо в мене в той час стояв трекер (по приколу, не по запросу від компанії)

Все дуже залежить від мотивації. Якщо хочеш то можеш. А як не хочеш то і 2 години з себе не видавиш.

Я не кажу що __всі__ так можуть, але що ніхто не може — це неправда, знаю людей що можуть.

один гігантський аутсорсер під час перепродажу команди гігантському ж американському замовнику закладав цифру 6 годин на безпосередньо розробку, і решту — на супутні процеси і процедури.
так думаю, що на короткому часі можна пірнути в контекст і на 10 годин, і на 12. тільки тоді наступного дня нормальної роботи не вийде.

Так всі так закладають. Це зовсім не означає що прям ніхто-ніхто в світі не може працювати більше 4х годин.

Деякі люди можуть. Ключове слово тут — деякі. При деяких умовах (зокрема, при наявності хисту та мотивації). Таких може 10-15% від популяції.

Я i в молодi роки не мiг в 10-12 годин. Зробити перерву та на наступний день прийти зi свiжою головою завжди працювало краще

це індивідуальне, я і зараз можу. але потім тиждень не можу

Ніхто ж не сперечається, що можна упахуватися як коняка, особливо до 30. Але гордитися тут нічим, тим більше, якщо працюєш не на себе, а на дядю, який навряд чи це оцінить. А тоді тут читаєш на ДОУ про вигорання у 30 ти річних сенйорів і купу болячок в цьому віці від малорухливого способу життя і постійних овертаймів.

То ясно що крайнощі. Моє зауваження було суто до виразу «ніхто не може працювати більше 4 годин в день», який не є правдивим. Люди можуть. А то, що воно в 80% випадків нікому не потрібно — то да, і це вже прям інша гілка дискусії.

Тут погоджусь, але з певної кількості відпрацьованих годин в день для більшості людей це шлях до вигорання. Не буду сперечатися, що це значення саме 4 години, можливо трохи більше, але суті не міняє. Але от ІМХО 8 годин ментальної напруги і концентрації — це забагато для абсолютної більшості людей

Я працювала ну точно, 100%, продуктивно 6 годин в день

Тоді відповіжте, будь ласка,
1) скільки з них займала саме розробка (написання коду, архітектури...) з базовим зневадженням?
2) наскільки задача була новою (а не типовою, так що готові куски могли прямо братись з голови чи з сусіднього екрану з легкою підгонкою)?

Все дуже залежить від мотивації. Якщо хочеш то можеш.

Знову ці пісні про «успішний успіх». Ось від кого не чекав так це від програміста...

Ну почекайте, там нічого не казалося про тип задач чи ще якісь умови. Просто написано «ніхто не може більше 4х годин».

У мене в пʼятому класі була книжка з логіки. Там були такі задачки: «Гєна — Крокодил. Гєна — червоного кольору. Чи правдивий вираз, що всі крокодили — зелені?» Відповідь на цю задачку — «ні, вираз не правдивий, бо якщо існує хоча б 1 червоний крокодил, значить не всі крокодили зелені». Пʼятий клас, Карл!

Відповідь по суті — ні, задачі були не нові, це проект який я дуже добре знаю.

Ну почекайте, там нічого не казалося про тип задач чи ще якісь умови. Просто написано «ніхто не може більше 4х годин».

Я вкрай дивуюсь, що ви не враховуєте, що в такому контексті «всі» або «ніхто» майже завжди означає «статистично значима кількість» (наприклад, дві сигми або 95%).
Може, це і нелогічно, але практично корисніше, тому чіпляння до цього недоречне, якщо хочете конструктивного обговорення. І якщо заперечувать, то почати з того, чому у конкретному випадку «правило 95%» само недоречне.

Пʼятий клас, Карл!

Ну тоді питання до школи — чому вона вчить формальній логіці, але не тому, як люди на практиці використовують її:))

Відповідь по суті — ні, задачі були не нові, це проект який я дуже добре знаю.

Ну он і воно.
Якщо це було б щось невідоме, навантаження на інтелект скоротило б корисний робочий час до тих же 4 годин або менше. Решта була б тупим копирсанням в документації.

Оце новина! То я взагалі неправильно живу🤭виявляється, є якась логіка, крім формальної. А я думала то люди тупі )

Так, якщо «всі» — це «статистично значима кількість», то пазл сходиться.

Але! Статистично значима кількість дуже залежить від кола спілкування. От у мене є знайома, яка вважає, що «Всі мужики — алкоголіки та наркомани». Ну бо в її оточенні 95% такі, і іншого вона не бачила. Так ото і з роботою.

Але, якщо згадати офісне життя — то так, там нормальних години чотири — бо якщо робочий день з 9 до 17, то в 9-10 всі ще сонні або під кавоваркою стоять, в 12-14 всі голодні шукають де поїсти, в 16 вже думають про вечір. Тому продуктивні години лише 10-12 та 14-16. Вдома простіше організувати тихе місце, де ніхто не відволікає.

виявляється, є якась логіка, крім формальної. А я думала то люди тупі )

Їх декілька, цих логік :)
І така, як я описав — коли «все» це «переважна більшість того, що я знав» — це не просто зручно, це іноді єдиний можливий варіант. Да, тут можна згадати ту максиму, що приписують Даннінгу з Крюгером, але що користі, коли ми знаємо, що кожен є реально досвідченим тільки в своїй вузькій гілці, а все інше бере зі штампів?
(хм, щось багато написав. але, надіюсь, зрозуміло)

Ну бо в її оточенні 95% такі, і іншого вона не бачила. Так ото і з роботою.

А тут уже інше. Про обмеження — середнє за людьми і часом — в 4 години реально інтелектуальної роботи (а не траншею копати) — це не рівень тої баби, а загальне місце серед дослідників.
Тому і кажу — якщо у вас вийшло більше — воно йшло по вже розлитій олії. У мене так же було неодноразово, і я розділяю випадки «зробити щось відоме, але на новий лад» і «зробити зовсім нове».

Тому продуктивні години лише 10-12 та 14-16. Вдома простіше організувати тихе місце, де ніхто не відволікає.

Офіс несуттєво змінює тут картину, мені здається. Хоча саме коли в стані потоку генеруєш щось — то він, да, обмежує.

«Людина не може працювати більше 4 годин творчої активності (нові задачі) на довгому горизонті».
Тут на доу всі трохи спрощують, проте в оригіналі ідея якось така як я написав вище

Враховуючи, що ніхто фізично не може продуктивно працювати більше 4 годин в день

З одного боку на доу форситься про 2-3 фултайма, а з iншого про те, що неможливо працювати бiльш нiж 4 години в день.. )

Якщо, як на одному попередньому проекті, 95% робочого часу це чекання поки звільнять тестовий стенд — там і 5 фултаймів можна було б набрати:))

розробницям та розробникам платять за те щоб вони задачі розвʼязували, а не мишой двигали.

як на мене, трекінг це проблема довіри та микроменеджмент.

принципово він нічого не вирішує але діскомфорту багато додає.

Розробницям я би залишив тайм-трекер.

Тоді хвилинка сексізьму ))
З мого досвіду жінки більш скурпульозно відносятьмя до цих всіх трекерів то і взагалі до фіксації витраченого часу. Тому їм нема сенсу ставити всі ці «анальні зонди»

І ще пєять копійок... толковий техлід який таки техлід і розуміє що він робить на своїй посаді, дуже добре бачить перформанс своєї команди і окремих кандидатів. Тому трекерт це повна хня

Есть же другие метрики которые будут более актуальны. С трекингом мне например не понятно как его можно использовать.
Ну вот увидят что человек не двигал мышкой 1 час и что с этого следует. Зарплата тем более часто фиксирована и не привязана к трекеру как я понимаю.
На фрилансе с короткими проектами и почасовой оплатой возможно актуально, не работал с этим.
Кто сталкивался расскажите как это использовалось и чем отличается от обычного процесса кроме психологического давления.

Немає ніякого тиску в погодинній роботі. Закладайте ціну. Найскладніше це те що тобі потрібно бути сфокусованим хоча б кілька годин. Не відходити від компа і займатися справою. Це може бути незвично, але якщо за один підхід зробив 3-4 години, то я вважаю це дуже круто. Потім можна відпочити, зробити обідню перерву годинкі 2-3, позайматися іншими справами. Потім повернутися за комп і ще 2-3 годинки попрацювати. Таким чином вийде що фактичних годин за компом 5-7. Але вони були сфокусовані на задачі. Рейт треба мінімум х2 ставити щоб перекрити той час що не увішов до звичного 8годинного дня.

Я не думаю что трекер используется только в случае почасовой работы. Может быть просто используется для каких либо целей по измерению продуктивности. В целом универсальный совет — смотреть сколько денег остается и сравнивать с альтернативами с обычным форматом работы. Можно немного добавить для покрытия рисков устройства или на поиск новой работы если не понравится такой формат.

Рейт треба мінімум х2 ставити щоб перекрити той час що не увішов до звичного 8годинного дня.

Ось це ключове:)

Приблизно так само як і до оплати програмістам за кількість написаних операторів та строк коду, які рахуватиме якась тула. Коли одні навпаки пропонують співробітникам працювати 4 дні на тижні, при умові що уся робота зроблена вчасно і з певним рівнем якості, або премії і т.п. Інші займаються маніакальним мікро-менеджментом. Показує прямий рівень професійної-придатності керівництва з одної сторони. А так для прикладу — Генрі Форд платив ремонтним бригадам за той час коли вони не займались ремонтом обладнання. З рештою усі поломки і простої конвеєра у нього дуже оперативно лагодились. Ремонтники чудово знали, що чим більше вони працюють над ремонтом і чим гірше зроблять, що воно знову зламається — тим меньше їм заплатять.

P.S. Статистичний відділок IBM робив досліди, як люди роблять краще — коли на них давлять і коли на них не давлять. Виявилось що майже однаково, навіть трохи гірше коли давлять. Подобається вам чи ні, але люди не стають краще думати віт того, що ви на них психологічно давитимете. Подробиці в книзі Тома Демарко Deadline.

Як ви ставитеся до тайм-трекеру?

А як можна ставитися до дебілізму? :)

Працювала з тайм трекером тільки на своїй першій роботі. Обирати не доводилося, тому що для «вчорашнього інтерна» сам факт роботи був за щастя. Що можу сказати? Мене ще майже рік після переходу в нормальну компанію тіпало при згадці про трекінг. Працюючи вже за домашнім ПК, мене ще довго кидало у піт, навіть якщо безпосередньо по роботі шукала в гуглі якусь інформацію. Особливо було неприємно те, що трекер ставили лише для новачків, а для «бувалих», які часто приходили на 5-6 годин на роботу та за цей час спокійно відлучалися на обід/чай/каву/телефон/тортик на ДР колег на кухні, він не був передбачений. Отака дискримінація була, адже на той самий ДР треба було приходити, щоб не образити колег, але на цей же проміжок часу потім доводилося засиджуватися на роботі. Як результат, замість 8 годин доводилося сидіти значно довше, що сприяло вигоранню, а не більш ефективній роботі. Ще один мінус — бувало таке, що просто забувала включити трекер зранку. Доводилося потім пояснювати про причини такої «халатності».

Такий собі неприємний імпринтинг вийшов у мене. Після цього я заріклася ще колись так працювати. Після цього — тільки ремоут та без трекалок.

назву галери в студію

цей метод для заводу, ще деталі точити треба. В ІТ якщо людина не хоче працювати, то вона не буде працювати ні з тайм трекером ні без нього.

Навіть більше, може як не в себе працювати — але жодного результату не буде. Програмування це не копання лопатою, тому шановні бізнесмени які прийшли в ІТ тому що тут гроші, та отримали невідповідну вашій спеціальності бізнесмена продажника — позицію керівника, який має керувати людьми, вчить мат — часть, по ІТ проектному керуванню і взагілі по керуванню безліч інформації. BTW Люди які працюють над роботою суб’єкт — а не об’єкт оборудки, ви не маєте можливості відібрати паспорт та одягнути кайдани, та бити плітьми коли погано веслує. Це зовсім не та технологічна ера, а тим більше тип бізнесу. P.S. На заводі теж не працює, навіть на судні з вітримльником вже не працювало. Працювало на гребних судах — галерах. Та от турків при Лепанто на тих галерах на друзки розбили, перестало працювати.

На заводі ще простіше kpi міряти — кількість виточених за зміну деталей.
Не знаю кому ті тайм трекери підходять. Охоронцям може де головна задача тупо бути присутнім

Колись працював півтора дня в компанії з тайм трекером.
Тікав звідти гублячи тапки, коли вийшов у коридор поговорити по телефону, а мені сказали що це треба теж трекать і взагалі хулі я не працюю ))))
Але знаю людей яким такий підхід норм, отаке

Одразу назву компанії в студі, будь-ласка. Це може врятувати комусь час.

Назва немає значення. Там цілий достатньо відомий холдинг. І як я зрозумів то таймтрекер це їхня релігія, незалежно від конкретної компанії. Вони попереджають про трекер, АЛЕ на співбесіді говорять що це суто фоновий моніторинг який може використовуватись якщо будуть виникати проблеми з перформансом. Тобто тобі не треба паритись ))))
Ахахах, а вже вийшовши на роботу виявилось шо вони трішки НАПИЗДІЛИ )))

Окрім апворк-контрактів, де це зумовлене самою системою,трекер- це вкрай негативне явище, яке будь-якого адекватного спеціаліста демотивує вщент. На щастя, наша компанія від усіх цих штук про контроль/мікроменеджмент вільна, але при потребі обрати нову — це навіть з подвійним рейтом було б першим з редфлегс (ні, другим, перший всім відомий).

Взагалі то, тайм-трекер — це інструмент аналізу персональної продуктивності (на концептуальному рівні). Але. Менеджери компаній використовують такі данні «дивним чином»... і це проблема, яку адеватна людина буде всіляко уникати.

Работаю в США, в крупной американской компании. Билю каждые 5 минут своей работы. Как синоьор, считаю это нееффективно, так как я благодаря опыту и знаниям могу сделать что-то в 2 раза быстрее, но приходится или выставить естимейт что мне надо в два раза больше часов на выполнение тасков,или сделать все быстро и тогда в два раза сильнее себя кучей других задач нагружать. Получится, все работают не на результат, а на "кто больше забилит время".За каждый чих надо отчитываться менеджерам, клиентам, руководству. В штатах вообще любят менеджеров. Накой черт мне менеджер если я сама все делаю и с клиентами тоже сама общаюсь, я не очень понимаю. Скорее всего для того, чтобы клиенту продавать укомплектованные маркетинг команды, которые состоят аж из 4-5 людей. Страдаю

Зачем вообще ехать в США если не открывать собственный бизнес ???

Даешь перепродажу трусов с Амазона! Или предлагаешь мне траки начать покупать?)
В мастера ногтевого бизнеса тоже не стремлюсь

Да можно проще в 100 разов. Находишь клиента на разработку сайта, программистов дизайнеров, тестировщиков и т.д. берешь дома через ремоут. Сюда платишь $20 в час, там берешь $40. Все довольны, какое-то время. Если хочется еще проще, тут можно брать на надомную работу рукоделие — бисер, кружева, мягкие игрушки и т.д. и толкать там через ebay и т.п. (тоже не верил что сработает, пока одна моя знакомая с мужем не купили с этого котедж под Харьковом, за очень так не мало). Да крипту майнить в конце концов и т.п. Короче сесть по сображать где и как и вполне может пройти. Терпеть сраный там трекер и т.п. унижение только чтобы жить в стране — это бред. Нихрена это не свобода никакая — это кабала галимая. Если уже идти в найм то там где хорошее место работы, как минимум компенсация, страховка и т.п.

Одним предложением: вы из Харькова так не выехали?

Не и не потому совсем, все возможности были, совсем недавно в Канаду. Если не про личное, пробовал ли бизнес — да пробовал. Потому как припарило временно перестал на какое то время, так же хорошо понял что в найме ровно тоже самое. Те же продажи, маркетинг конкуренция и т.д. А свалить из одного проекта в другой на 90% тоже самое что сменить работу. От одного говно проекта при этом жестко отказался тоже совсем недавно, положил на ситацию и т.д. — другой нашелся.

Угу. Фигня вопрос. Попробуйте.
Толкать дешевые вещи на ебей с доставкой минимальной стоимостью в 9 доларов — та еще затея.

С чего вы взяли что они будут дешевыми ? Короче, мне самому был облом

Менеджер тебе нужен, чтоб высший менджер мог отчитаться что он управлял Х другими менеджерами
Что тут непонятного?

Якщо компанія для своїх ІТ-спеціалістів використовує трекер — то компанія не розуміє суті роботи ІТ-спеціалістів, так що бажаю найскорішого закриття таким компаніям або перехід у іншу сферу, де трекери мають сенс — наприклад масове виробництво деталей на конвеєрі або підмітання вулиць.

На конвеєрі теж не працює. Чому? Бо він має властивості ламатись і коли щось пішло не так, робітники яким платять за відпрацьовані години, а не результат — мовчки зроблять величезну партію браку. Доведено Таїті Оно під час роботи в Тойота. На почитати про, що це uk.wikipedia.org/...​wiki/Ощадливе_виробництво На подивитись, якщо нема часу читати книжки ходити по конференціях і т.п. www.youtube.com/watch?v=plHd10m6QNk

Колись на одному з проектів було щось подібне, але суто для того, щоб ми самі руками забивали туди час роботи, а скрінів вн не робив і більше нічого не трекав, «чесно-чесно». )))

Враховуючи, що працював я тоді на своєму залізі, наявність такого софту мене не влаштовувала ще більше, тому я підняв окрему віртуалку для нього.

Колись публікували статтю про те, як фахівцям працюється з трекерами
(спойлер: це мало кому подобається)

dou.ua/...​time-tracker-and-control

доплата за скрам +25%, доплата за трекер +50%.

Головні питання «навіщо?» та «як це буде використовуватися?» Якщо на ці питання буде обґрунтована відповідь, то можливо.

Я ніколи не працював з тайм-трекерами, томі мені важко навіть уявити, що там за функціонал. Якщо туди входить запис відео з екрану, то виникне питання щодо приватності розмов з моделями у стріп-чатах.

Якщо туди входить запис відео з екрану, то виникне питання щодо приватності розмов з моделями у стріп-чатах.

Не, там другой вопрос. Надо тебе подумать — это время считается, что ты не работаешь, ведь никакой активности на экране не происходит.

Тоді відповідь дуже проста: я проти щоб моя з/п або продуктивність оцінювалася на основі даних трекеру. Але якщо комусь цікаве моє особисте життя, то під підписку про нерозголошення приватної інформації нехай хоч в туалеті трекінгові камери вішають.

На upwork на погодиних проєктах час трекається саме трекером, без варіантів

А ще там є Manual Time, щоб компенсувати час роботи за іншими пристроями/не за робочим місцем взагалі, бо роздуми з ручкою на папері умовно — це теж робочий час, мітинги з інших пристроїв і час на «воно компілюється» десь на машині без інтерфейсу — це теж шмат роботи. Тому я за закладання лімітів в годинах/бюджеті, але не за тотальний контроль активності й звісно ніяких скріншотів.

У моїй поточній компанії трекер по бажанню, все що він робить — це автоматом додає час у джиру, якщо комусь зручніше ручками логати час — працює без трекера, якщо ручками ліньки, то ставить трекер

Приблизно як до анального зонду — погано

Якість і тип контенту не враховується?

Для мене це шоустопер. За такого рівня довіри компанії або клієнта до співробітника нормальних стосунків бути не може.
За 10+ років співпраці з іноземними компаніями в мене випадків застосування таймтрекерів (саме шпигунського ПЗ, логування часу до якої-небудь Jira це цілком норм) не було. Якщо чую щось подібне у ході перемовин, то перемовини на цьому припиняю.

Ставлюсь нормально, тому що по затреканим годинам компанія виставить інвойс кастомеру і отримає оплату, частина з якої і є моя ЗП. Нема годин -> нема оплати -> нема зп -> нема роботи.

Спочатку я хотів-би почути відповідь на питання — як саме цей трекер врахує, що там крутиться у мене в голові? Коли мені вже врахують в робочі години, якщо мій мозок видає рішення по за робочим часом — ввечорі чи на вихідних? Ні? Ну то й трекер — ні.

Як взагалі пов’язані рухи мишкою з роботою?

Трохи камінг-ауту: інколи я відходжу від комп’ютера щоб подумати за чашкою чаю — ось таке жахіття...

Я іноді заснути не можу, бо в голову різко приходить рішення якоїсь складної задачі, і доводиться лежати обдумувати — ось де жахіття))

Жахіття — це коли тут же відкриваєш ноут та починаєш вирішувати цю задачу.

От власне) ми головою працюємо, а не мишкою ))) якщо цілий день тупити в екран, діла не буде толкового. Не йде таска — йду мити посуд або щось типу того, мої домашні вже всі натреновані — навіть якщо я не за ноутом в робочий час, чіпати мене не можна, бо в голові код — і в такі моменти часто «пазлики складаються» в чітку картинку як писати далі

Теж іду на коротку прогулянку у себе по району, не зважаючи на погоду, якщо якийсь завтик по роботі. Більшість рішень складних проблем приходять саме в такому режимі.

Ну якщо є рішення — можна і з прогулянки півгодини-годину затрекати в робочий час:) Я б як начальник не заперечував.

Спочатку я хотів-би почути відповідь на питання — як саме цей трекер врахує, що там крутиться у мене в голові?

По принтскринам. Якщо у вас на монiторi WoW або другий фултайм, навряд ви вирiшуєте у цей час складнi задачи проекту )))))

Ну, по-перше, це вже якийсь ідіотизм, грати на роботі кілька годин.

По-друге, у мене, наприклад, тести чи деплоймент відпрацьовує інколи годину-дві-три. і я можу перевірити приватну пошту, почитати новини, навіть відео переглянути. Бо починати нову задачу сенсу немає — якщо пайплайн впаде з помилкою, мені потрібно повернутися до задачі у будь-який час. Новини чи відео я можу кинути, іншу задачу — вже не так просто.

Та навіть робота над задачею викликає потребу подивитись схожі рішення (чи «іншу сторону» сервісу), наприклад, на іншій мові програмування — виникає питання, чого я, працюючи над задачею на Python дивлюся у код Powershell чи документацію до нього? Доречі, цілком реальний приклад. І як «наглядаючий» зрозуміє, чи я працюю над задачею замовника, чи над своїм пет-проектом? А якщо пет-проект на Python, як і основна задача? А може я іншому замовнику пишу проект на Python?

Коротше — трекер, це повнісінька маячня у 99.999% випадків. Він нервує розробника і не дає майже ніякої гарантії замовнику — тож, навіщо все це?

Не довіряєш виконавцю — не працюй з ним. Довіряєш — не гвалтуй йому мозок.

Гарна ідея, в реалі не спрацює.
«Довіряй, але перевіряй» — норма і скаржитись на це нема сенсу.
Формат перевірки може бути різний — не обовʼязково трекер. Трекер — простий засоб, який одсікає найтупіших.
Але про рейт x2 вже писали.

Перевіряти можна по різному. Якщо людина працює — це помітно. Якщо не працює — теж. Якщо перевірки створюють більше перешкод ніж додають сенсу — навіщо вони?

Для виконавця — стрес, для замовника — рейт х2. Хто від цього виграє?

тобто замовник відлякує якісних спеціалістів і отримує поганих дорожче. Успішний успіх менеджменту, я вважаю.

У нас, наприклад, просто дивились на «час відклику» від співробітника, наскільки він стабільно працює і за кілька місяців подивились продуктивність — кількість закритих задач. Бо у всіх вона різна, як за особистими можливостями так і просто тому, що кількість закритих задач від складності і розміру задачі теж залежить. Не можна порівнювати зміну у маленькій функції і зміну класу великого проекту. Ті, хто заважав іншим, наприклад, всі очікували від нього закінчення пов’язаних задач — так чи інакше пішли з проекту, або зрозуміли самі, що не тягнуть, або їх попрохали.

Звісно, на короткі проекти/замовлення нема часу аналізувати, але можна запитати на середній час виконання задачі і обґрунтування цього (що саме треба зробити чи первірити) — ті, що не можуть нормально обґрунтувати та дуже відхиляються від середньої оцінки — просто не отримують замовлення. Далі або людина виконує роботу і отримує гроші, або ні.

Звісно, є ризики. Але від цих ризиків мікроменеджмент у вигляді трекеру аж ніяк не допоможе. Можна весь час «пилити код» і, або помилитись із оцінкою складності задачі (і, відповідно, строками виконання), або створити такий код, що при наступній зміні його простіше буде викинути.

Навіть у дизайнерів я хз що там трекати — у мене знайома могла по півгодини просто дивитись в екран і «нічого не робити», а потім почати малювати. Або дивитись купу картинок — я не знаю, як це їй допомагало, але роботу свою вона робила.

Тобто трекер — це ознака того, що «менеджер» не вміє працювати з людьми. Бо він не може вислухати, прийняти рішення, мотивувати, зрозуміти проблему і допомогти її вирішити.

У замовників схожа позиція.
Якщо нічого приховувати — встановлюй таймтрекер і давай працювати.
Якщо є — звільняйся (на твоє місце — черга) і не гвалтуй мозок.

Те, що є така позиція — аж ніяк не є доказом, що вона — вірна.

це намагання технічним шляхом вирішити не технічну проблему. Це тупо не працює. Так само не працює вирішення технічної проблеми адміністративним шляхом — можна видати наказ по організації щоб сервери працювали швидше, але без технічного вирішення — заміни серверів, ці накази можна просто відразу покласти у туалет на місце для паперу.

Слухайте, ну навіть я, аж ні разу не менеджер, знаю, що негативна мотивація (а тайм трекер — то воно і є) працює виключно на коротких проміжках часу і на великих призводить до вигоряння і зниження мотивації. Поведінка замовника «я зараз вас накажу» — призведе до короткочасного росту роботи, але вже на середньому часовому проміжку частина просто піде (і це будуть найкращі, кому легко знайти іншу роботу), а інші налаштуються робити самий мінімум, щоб не побили. все. Успішний успіх управління.

Те, що є така позиція — аж ніяк не є доказом, що вона — вірна.

Но i не є доказом, що вона не вірна? )
Якщо на короткостроку та середньостроку методологія дає результати — ефективність усіх відділів вище, а на довгостроку (як у тій приказці або віслюк заговорить або падiшах здохне) — з великою ймовірністю людина і так свитчнииться, то чому б не встановити таймтрекер?
Чи нi на DOU в кожній другiй темі мусолиться, що потрібно ходити по співбесідах та міняти роботу раз на пару-трійку років?

гаразд, є купа книжок про успішні компанії, яки досягли успіху за рахунок створення процесів, мотивації — грошима або ідеями. покажіть мені хоч одну компанію, яка досягла успіху за рахунок мікроменеджменту і негативної мотивації? я, наприклад, таких не бачив взагалі.

більше того — якщо дивитись ширше, на держави, наприклад, то завжди примусовий труд програвав будь-якої системи грошової або ідейної мотивації. завжди і у будь який час. Подивіться на тоталітарні і авторитарні держави.

щодо світчерів — то є різниця між світчнутись через 3 роки і світчнутись через 3-6 місяців. на тому ж доу купа історій «працював не довго і пішов». і там явно не про три роки в середньому. десь бачив інформацію про те, що ефективно працювати людина починає десь після 3-9 місяців (в залежності від складності проекту), тож мікроменеджмент, що мотивує людину піти не відпрацювавши і рік тупо не дає спеціалісту розкритися.

тож з будь-якого боку це успішний успіх. знайдіть, будь-ласка протилежні доводи, переконайте мене. бо поки я чую тільки «ну, раз десь використовують, то є сенс». Ну, десь і молитвами лікують онкологію — тільки це ж не про сенс, а про рівень розумового розвитку...

покажіть мені хоч одну компанію, яка досягла успіху за рахунок мікроменеджменту і негативної мотивації?

Apple?
Чи краще тіньовий бік Apple — Foxconn?

десь бачив інформацію про те, що ефективно працювати людина починає десь після 3-9 місяців

Ну от з таймтрекером ефективно працює вже на другий місяць.

По-перше, де там ефективність праці? Фокскон це про дешевих одноразових китайців (вибачте мені, китайці). Не про ефективність.

Колись всі так працювали — було рабство. Але воно майже всюди зникло, як не ефективне.

тож — чудовий приклад.

Тобто ви вважаєте, що достойні кращої долі і відношення з точці зору замовника, ніж китайці?

Але воно майже всюди зникло, як не ефективне.

Рабство зникло як некомфортне.
Проте коли настає чергова велика криза або війна — держава швиденько конвертується в тоталітарну у той чи іншої формі як в найефективнішу форму правління.

Реальність — вона не завжди комфортна і як у книжках 🙂

До чого тут краща доля?

Ви кудись не туди ведете, намагаючись доказати мені «що воно працює». Але не це ж є питанням — працює чи ні. Я відразу написав, що негативна мотивація — працює. Справа в тому, що воно працює погано, гірше, ніж майже будь що інше. І якщо людина обирає гірше рішення з можливих — це чудово характеризує її.

Щодо великої війни та держави — то приклад взагалі не зрозуміло чому тут. Бо переходить вона до тоталітарних методів (і то далеко не завжди) виключно від нестачі ресурсів (людських, насамперед) і від необхідності швидко приймати-впроваджувати рішення. Але це, по-перше, аж ніяк не додає ефективності державі як такий, бо жодна держава не може знаходитись (і розвиватись) у військовому стані — або він закінчується і держава переходить до інших форм правління, або держава тупо зникає (виключення — коли її підтримує інша держава ззовні, як то Китай з рашкою Північну Корею, наприклад). А по-друге, управленець, який знає тільки одну стратегію — волання і примус, як у сержанта в казармі, точно не кращій фахівець. І вкрай неймовірно, що такий збере чи, хоча-б, втримає команду з гарних фахівців.

Бо переходить вона до тоталітарних методів (і то далеко не завжди) виключно від нестачі ресурсів (людських, насамперед) і від необхідності швидко приймати-впроваджувати рішення

Тобто для підвищення ефективністі на шкоду комфорту? )

бо жодна держава не може знаходитись (і розвиватись) у військовому стані — або він закінчується і держава переходить до інших форм правління, або держава тупо зникає (виключення — коли її підтримує інша держава ззовні, як то Китай з рашкою Північну Корею, наприклад)

Тут достатньо перерахувати на карті кількість демократичних країн проти авторитарних, щоб зрозуміти на чию користь розклад.

Але це, по-перше, аж ніяк не додає ефективності державі як такий

У тому і справа, що додає. Свобода та демократія — це про комфорт. У вільних країнах життя комфортніше. Коли країна має достатньо ресурсів, то може частково пожертвувати ефективністю на користь комфорту. Так само, як коли у людини більше ресурсів, вона замість економічного і недорого авто може собі дозволити більш комфортне та дороге.

А по-друге, управленець, який знає тільки одну стратегію — волання і примус, як у сержанта в казармі, точно не кращій фахівець. І вкрай неймовірно, що такий збере чи, хоча-б, втримає команду з гарних фахівців

Якщо стоятиме питання виживання, і підприємство з таким управлінцем виявиться єдиним життєздатним, тому що вільніших видавлять з ринку або з’їдять — фахівці самі прийдуть до такого управлінця, ще й в чергу стануть.

Справа в тому, що воно працює погано

Воно працює дуже чудово.
Але як і будь-який інструмент — він працює добре для певних ситуацій у певних умовах.

Якщо ринок розширюється, навколо багато компаній, які готові хайрити тут і зараз без таймтрекера — компанія з таймтрекером програватиме. Якщо потреби у підвищенні ефективності за значну шкоду для комфортну немає і єдина причина такого підвищення — жадібність керівництва — це теж погано працюватиме.

Проте, якщо ж ринок схлопується і всі працюють на межі рентабельності — життєздатними виявляться лише найефективніші підприємства, і трекери будуть скоріше нормою, ніж винятком.
Зараз мікроменеджмент вкручується у великі компанії повсюдно у тому чи іншому вигляді. А 10 роками раніше цей самий мікроменеджмент цими ж компаніями чудово відкручувався.

Я не за трекери, а за те, що треба зважати на об’єктивну реальність. І якщо ринок зхлопується, мікроменеджмент вкручуватиметься в тому чи іншому вигляді, інакше компанії просто не вижити на межі рентабельності.

Тут достатньо перерахувати на карті кількість демократичних країн проти авторитарних, щоб зрозуміти на чию користь розклад.

А потім подивитись на рівень технологічного розвітку демократичних країн, на рівень розвітку науки і зрозуміти, що авторитарні країни живуть виключно поки мають можливість паразитувати на розвинених, використовуючи їх досягнення в технологіях. Бо навіть їжу виростити без сучасних ГМО та хімії вони тупо не спроможні.

Якщо зникнуть авторитарні країни, то демократичні лише трохи втратять у ціні ресурсів, але не критично, а ось при зникнені демократичних — всі авторитарні скотятся у тваринне життя, навіть не середньовічча.

Це все, що треба знати про ефективність методів авторитарних країн.

Чому вся велика Африка волає про голод? Ну построїли б там собі ГУЛАГИ і забезпечували себе їжею? Що не так? Чудовий климат, купа землі, купа населення. Трекерів, мабуть, немає, але є зброя і гарні хлопці та дівчата які спроможні стати чудовити «трекерами»...

А потім подивитись на рівень технологічного розвітку демократичних країн, на рівень розвітку науки і зрозуміти, що авторитарні країни живуть виключно поки мають можливість паразитувати на розвинених, використовуючи їх досягнення в технологіях

А до чого тут Африка?
Давайте порівнювати США та Китай.
Я не сказав би, що Китай технологічно більш відсталий, ніж США. І точно технологічніше, ніж значна частина європейських країн.

всі авторитарні скотятся у тваринне життя, навіть не середньовічча

Це ваше припущення. Воно поширене. Потім, після зіткнення припущень з реальністью, люди щиро дивуються: «чого ж це санкції не працюють?»

Чому вся велика Африка волає про голод? Ну построїли б там собі ГУЛАГИ і забезпечували себе їжею?

Якщо рубати, то з плеча? Африка — величезний континент.
Так само, як Євразія. В Африці багато різних країн різного рівня технологічного розвитку. Є демократичні країни де розруха, є авторитарні, життя в яких останні 20 років набагато краще, ніж у тій самій Україні. Пошук картинок у гуглі за запитом «modern Africa» вам в допомогу.

Апофеоз ідіотизму! З того моменту як харківську ІТ компанію придбав міжнародний бодішоп — я дивувався як можна платити за «людино-години» замість роботи!
Ну от якби я наймав людину аби вона прибралася у квартирі, чи полагодила сантехніку чи щось відремонтували — чи платив би я за витрачені години роботи? Яка логіка: чим довше робиш задачу — тим більше грошей отримуєш?! Це конкурс тормозов чи що? В усьому нормальному світі: швидше зробив — швидше отримав гроші. А може ще й премію якщо швидко полагодив щось важливе.
Далі: як найманий робітник логічно що я буду робити саме те, за що платять гроші. Якщо гроші платять за зроблену роботу — я зацікавлений робити більше і не відволікатися. Якщо платять за трекер — то я буду думати як його «оптимізувати». Якщо просто платять за «присутність на робочому місті» — тоді достатньо удавати видимість роботи.
Отже спочатку багато разів на практиці переконалися що фіксована зарплата — ставка означає неефективну роботу. СРСР став найбільшим світовим експериментом з цього приводу: платять ставку — робітники у робочий час «забивають козла» — директор «виконує план» на папері — продукції нема — магазини пусті.
І що ж придумали аби побороти цю проблему? Треба поставити кожному трекер, а ще найняти 2 погонича: один буде дивитись у трекери аби робітники не волинили, а другий буде дивитися за першим і за менеджером аби вони не займалися «приписками». Витрат на контроль стає більше — а ефективності ще менше бо більшість зусиль витрачається аби «обійти» систему.

Витрат на контроль стає більше — а ефективності ще менше бо більшість зусиль витрачається аби «обійти» систему.

Система твоя? Ти отримаєш більше якщо вона буде ефективніше працювати? (бо є і такі компанії).
Якщо ні то

Якщо просто платять за «присутність на робочому місті» — тоді достатньо удавати видимість роботи.

Чому я і написав про цілі.
Навіть якщо ціль — просто гроші, то має сенс замислитись: чи достатньо просто удавати видимість роботи, чи може більше можна заробити у компанії, де

Ти отримаєш більше якщо вона буде ефективніше працювати

З іншого боку якщо ціль, наприклад, особистий бренд — то «гріти гепу» на сапорті старого легасі аж ніяк не прикрасить резюме. Краще буде піти у AI-блокчеін-МL-грин-бигдата-базворд стартап і працювати за їжу, зате «лизати мікрофона» на кожній конференції?

То об’єднай=)

сапорті старого легасі

заробляти гроші і свій проект або

піти у AI-блокчеін-МL-грин-бигдата-базворд стартап і працювати за їжу, зате «лизати мікрофона» на кожній конференції

Ну і за оті базворди платять дуже добре, тому там не за їжу буде)

Яка логіка: чим довше робиш задачу — тим більше грошей отримуєш?!

Таймтрекери застосовуються в ментальностях, де загальноприйнято цінник множити у 5-10 разів, мотивуючи витратами часу. Логіка така, що з таймтрекером за такої ментальності навіть якщо дуже намагатися — завдання в 5-10 разів затягнути не вийде. Активна імітація бурхливої ​​діяльності буде навiть бiльш трудомісткою ніж безпосередньо діяльність.

В усьому нормальному світі: швидше зробив — швидше отримав гроші

Це називається оплата за фактом. Українські програмісти здебільшого не готові так працювати. Оскільки часто завдання, оцінене на місяць, може стати в півроку, при цьому змінити оплату за контрактом буде майже неможливим, а часто такі затримки за договорами ведуть ще й до штрафних санкцій, оскільки саме програміст робив естiмейти.

СРСР став найбільшим світовим експериментом з цього приводу: платять ставку — робітники у робочий час «забивають козла» — директор «виконує план» на папері — продукції нема — магазини пусті.

Якщо людина вдома ганяє в танки, більше розуму і грошей у неї не з’явиться, і не важливо, наскільки ефективна вона в танках. Тут справа цілях, а не методах.

І що ж придумали аби побороти цю проблему? Треба поставити кожному трекер, а ще найняти 2 погонича: один буде дивитись у трекери аби робітники не волинили, а другий буде дивитися за першим і за менеджером аби вони не займалися «приписками»

У великих компаніях перед використанням такої методології обов’язково проводять А/В тестування. Якщо загальна ефективність при методології вища — значить, на жаль, без трекера та погоничів офіс працює гірше, ефективність нижча, а сама методологія в рамках компанії дає лише плюси без значних втрат, у т.ч. репутаційних.

У великих компаніях перед використанням такої методології обов’язково проводять А/В тестування.

Навіть у великій компанії зазвичай неможливо розділити прцівників на два однакові відділи :))

Проте можна розділити на до і після 🙂

У такому варіанті поки збереш статистику — робітники розбігуться і не повернеш.
Якщо два відділи, хоч один залишиться.

Не розбігуться. Зараз не 2015 рік. Вакансій мало, в Україні ще менш, і війна.

Дуже сильно залежить від того як кастомер ставиться до трекера. У моєму випадку він міг заглянути в трекер тільки коли якийсь факап, чи я дуууже багато годин накрутив. На рівень активності не дивився взагалі. В мому випадку від трекера позитив був, бо з трекером я міг спокійно зробити собі +15% до ставки щомісяця. З трекером працював більше 3х років, середній рівень активності по трекеру ± 30%.

Применение данной практики — показатель неадекватности и некомпетентности управленческого звена. И никаким x к ЗП это не компенсируется

Реалистично могут дать ну +20-30%, но даже не за трекер, а за трекер + хреновые процессы + легаси и ещё какую-то хрень. И даже так будут желающие.
Потому обсуждать сферические х100 бессмысленно так то.

Сам не зтикався, але зтикались колеги, й працював в компаніях де на деяких проектах був трекер, але мене це оминуло на щастя. Декілька цитат по памʼяті: «Дивишся ютубчик? не лінись, відкрий робочий ноут — хай щось там собі рахує». «Сисадмін зробив тулзу на компанію яка імітує рух мишки». «Іду в магаз по справах — дружині дав ноут поклацати, щоб активність рахувалась».
Ще згадав історію, як знайомий автоматизував задачу за годину (фріланс, оплата погодинна була), запустив скрипт, й пішов спати — в трекері виглядало так, наче він усю ніч руками заповнював якийсь там сайт — клієнт був дуже довольний, видно по принципу «здєсь мєрілом работи счітают усталость».

Ще це маркер клієнту який ніхєра не розбирається в айті. Як трекер захистить від поганої архітектури, багів, поганого коду, поганої комунікації, нераціональних задач/пріорітетів? А це саме ті речі які пожирають бабло, а не програміст, що в робочий час ютубчик дивиться. Це ж мать його творча професія, а не тільки про тиц-тиц по клаві.

Ну так жадібних розумників і вчать
Але є з АІ
Дивляться за очима і виразом обличчя

Ще це маркер клієнту який ніхєра не розбирається в айті. Як трекер захистить від поганої архітектури, багів, поганого коду, поганої комунікації, нераціональних задач/пріорітетів?

Нуу, трекер може бути полісі компанії, типу для ефективності процесів впровадили, коли під час COVID пандемії переводили на віддалену роботу, ... але є компанії, що не довіряють співробітникам і вважають найбільш ефективною роботу з офісу, тому якщо такі крайнощі , то робота віддалено із трекером чи без трекера в офісі?

Фрілансери, що працюють з проектами з Upwork повинні відмовлятися від погодинної оплати і тільки fixed-fee?

Якщо клієнт вимагає від аутсорс/аутстаф компані для свого проекту використовувати таймтрекер, то може це маркер, що щось не так і був привід, коли в замовника виникла недовіра до свого підрядника?

Якщо є оплата за овертайми, але з умовою використання таймтрекеру, то це не ок?

В таких в випадках, коли компанія каже, що щось мені заборонено по її полісі — я собі кажу , що в мене є власна полісі, яка забороняє, щоб мені це забороняли (наприклад хаслити на >1 проектах) або кажу їм, що сорі — це йде врозріз з моєю полісі як підприємця — наприклад таймтрекер, тому міняйте свою полісі

Як нижче писали, реальний час роботи над складною таскою рідко більше 4х годин прямого кодингу. Ну отак мозок у людини працює — швидко втомлюється. В мене коли таска цікава й розвиваюча може таке бути що я 12-14 годин працюю, але то рідкість. Й то після таких гіперфокусів часто йдуть дні з провалами продуктивності — бо втома.

Тому якщо вам платять 2x — то можна й трекер, чому б ні.

Просто в реальності там де трекер клієнт просто хоче зекономити й немає там 2х зп. Ну або якщо ви надлюдина й можете видавати 8 годин розумової праці кожен день.

Дивишся ютубчик? не лінись, відкрий робочий ноут — хай щось там собі рахує

Сучасні трекери зупиняють трекiнг через певний час безактивності мишки та клавіатури.

Сисадмін зробив тулзу на компанію яка імітує рух мишки

Сучасні трекери йдуть у комплекті із драйверами, які перехоплюють активність мишки та клавіатури на низькому рівні. Звичайним скриптом чи додатком не обдуриш.

а не програміст, що в робочий час ютубчик дивиться

У сучасному світі, де вакансій мало, а програмістів стало багато, замовник завдяки трекеру може вибирати тих, хто ютубчик у робочий час не дивиться.

Таймтрекер для терпіл. Ну а якщо чисто в кінці дня написав , що робив те і те 8 годин, то норм

Залежить від оплати і очікуваних годин.
Колись сам ставив собі трекер, то в продуктивний день в офісі було до 6 годин. В любителів кави і тенісу 3-4 години з мітингами максмимум.

Тобто якщо мені за 4 години з трекером будуть платити як за 8 без трекера то ок.
Якщо менше то не вигідно, бо напрягу більше а гроші ті самі.

А щоб видати активних 8 годин треба сидіти мінімум 10 годин.
Тобі вже легше ще одну роботу брати ніж так працювати

Та навіть на двох роботах сумарно, якщо видавати 8 годин реальних — це треба так упорюватись, я на двох ну максимум 5-6 годин на день

100 доларів на годину
Якщо впорався раніше — економлю
Але чогось 100 дол це 100 дол і не ділять тариф дівчата

Якщо тайм-трекер вказують у вакансії то ставлюсь позитивно бо відразу закриваю сторінку вакансії та радію, що зберіг собі час

Якщо про тайм-трекер дізнаюсь на співбесіді то пишу відгук про компанію

За 12 років жодного проєкту з тайм-трекером

в мене був кейс, коли я пройшов три етапи співбесіди (скрін, тех. розмова, тестове), отримав офер, і саме з його тексту дізнався про трекер.

відмовився, і вони ще декілька тижнів за мною бігали, пояснючи шо трекер це не трекер.
довбні.

Треба було писати відгук про таких

Форма недовіри та причина недоплати

Підписатись на коментарі