На якому проєкті чи в якій команді ви б ніколи не працювали?

На якому проекті чи в якій команді ви би ніколи не працювали?

Що для вас є deal breaker?

Наприклад, я можу уявити такі обставини, які мені б було вкрай важко терпіти:

— Тотальний мікроменеджмент з боку ПМ чи ліда
— Коли ти занадто часто виконуєш не свої обов’язки (ти бекендер, а тобі постійно дають таски по css)
— Вкрай демотивована команда, люди з якими не цікаво і немає нічого спільного
— Код сторічної давності, який ще й не можна чіпати

А що ще для вас би було червоним прапорцем що «треба звідси тікати»?

Можліво, своєю порадою ви комусь допоможете не витратити на паганий проект свої найкращі роки!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Працювати з росіянами на одному проекті — це червоний прапорець.

Все інше мабуть не буває повністю чорним або білим і можна працювати. Якщо на роботі реальність не така, як говорили на співбесіді, то пробувати змінити впродовж пробейшн періоду. Якщо ні — розходитесь.
Сподобався коментар десь у Доу подкасті «Ви шукаєте роботу одну на пенсію і до самої смерті чи що». Ну тобто не обов’язково, щоб було все ідеально якось, головне чесно. І можна різне принаймі розглянути, все одно можете винести для себе ту чи іншу користь та досвід)

Двічі у західних конторах стикався з ситуацією, коли стейкхолдери мають власні бізнеси і пушать свої команди працювати над частинами проектів, ці команди факаплять постійно, але нічого з цим зробити не можна

Держ установа/підприємства, гемблінг. Хіба що помирав би з голоду.

Що не так з гемблою?
Я не про мацкальский ринок. Гембла є і на західний ринок.
Куча напрямків де безпоседньо гембла і все що навколо. Високі нагрузки, є де качати скіли. В чому такий зашквар?

А як ви ставитесь до роботи в високо-нагружених сервісах по типу порнхаба або онлайн магазини інтимних товарів? (в ковідні часи там просто x4 по нагрузкам було і дуже спеціалістів шукали).
Це теж зашквар для вас?
Ви не подумайте я без наїзду, просто цікаво. Дякую

Надурять, це такий тип «бізнесу».

В умовах зростання ринку для деяких може бути червоним прапором навіть відсутність в офісі соковижималки або відсутність страховки зі стоматологією на ремоутi.

Проте, цiкавiше, на мій погляд, стагнуючий ринок: коли немає вакансій (у сусідній темі говориться про 90 відгуків на вакансію). Цікаво, якщо в людини немає грошей і роботи, проте є родина, дiти, за яких умов вона все одно не піде працювати в компанію? Які червоні прапори будуть у такому випадку?

Маю знайомого пішов з іт (сисадмін) в glovo курьєром

То дуже схоже на споавжнє вигорання. В моєму колі є один, який «свічнувся» і зараз працює в пекарні. Страшенно кажуть задоволений. Але в нього там прям зовсім підгороріло як то кажуть.

Якщо за ейджизм понятно. Асексизм то як, в чому проявлявся?

Кажуть «Ми не хочемо ковбойський клуб, нам треба жінка. Ви, до речі як хто себе ідентифікуєте? 🤔»

Як бойовий гелікоптер Апачі.

Ви там багато чого перелічуєте, що насправді впливає на власний настрій здебільшого, не те що би це було не вважливо але є речі які набагато більше принципові. 0. Обманюють на гроші, зокрема не платять взагалі і т.п. періодично маємо скандали з цього приводу тут на DOU 1. Нема ніяких перспектив — повне болото, не те що би старий код — а от візьми і створи з лайна цукерку на позавчора, за три копійки і щоб воно боло краще за найдорожчий швейцарський шоколад для мільйонерів, а ще починяй принтер 2. Брешуть та не виконують обіцянки — тобто виходь скажімо на вихідні та свята, та сиди по ночах бо ми на те прогнулись — а потім ? А потім, тобі нічого та мороз — а баригами жовтий мустанг, кокаїн, та повії в Маймі. 3. Токсика — тобто пасивна агресія, підлянки, інтриги наклипи і т.п. зазвичай йде паровозом разом із зарплатнею нижче ніж по ринку та якимось незрозумілим лайном типу пропрієтарного софту який тобі треба росповсюджувати по партнерскій згоді і т.п. Сюди ганяють дешеві ресурси від початку з ідеєю, що вони підуть та візьмемо наступних лохів 4. Кумовство — працював в 4 конторах, і в чотирьох воно було в тій чи іншій формі — це національний менталітет (не тільки Український, скажімо норма для Японців, для Ізраїльтян також), інша форма яку ступінь воно має. 5. Занадто великий рівень бюрократії, що є бюрократія — придушення ініціативи, і деколи це необхідно бо нічого неможливо завершити коли нема жодних правил, та занадто великий її рівень призводитиме до колапсу коли абсолютно ніхто не хоче брати на себе жодної відповідальності. 6. Тотальне бухалово — тобто тип керівництва «Організація алкогольно сексуальних груп» за Стратопланом, якщо не хочете занапастити своє життя та закінчити опустившись збираючи бутилки тікайте гедь з такого місця, такий колектив якщо ви відмовлятиметься бухати з керівником — вас покенселить. Ніби усе.

якщо ви особисто стикались з усім описаним, то мені вас відверто шкода. я в реалі бачив тільки бюрократію — все інше в ІТ виглядає повнішим трешем

Або погано дивишся, чи закриваєш очі. Або не чуєш чи закриваєш вуха, Або не говриш, чи закриваєш рота. Three wise monkeys en.wikipedia.org/wiki/Three_wise_monkeys Стара японська мудрість.

Ну 1, 2 та 3 — це мабуть існує, але таке треба оминати і не попадати туди взагалі.
Кумовство — це щось про державні контори або великий вітчизняний ентерпрайз, бо ніхто не буде терпіти такого у нормальній конторі, яка про бізнес та прибутки.
А 6 — то взагалі трешак, де ви таке бачили? Можна приклад такої збоченої компанії?

бо ніхто не буде терпіти такого у нормальній конторі, яка про бізнес та прибутки.

Та якраз в маленьких то було просто кріндж. Колись працював в гемдеві на коли був джуном, при мені мого віку коханка шефа, як сказали ліди з мого відліку, по факту позбулась керівника віділку (хоча там швидше козні власника компанії якому не подобався геймдев). Вона була десь мого віку.

6 — то взагалі трешак, де ви таке бачили? Можна приклад такої збоченої компанії?

Цього повно де завгодно, це теж певний рівень розвитку робочого колективу та команди, коли він ну дуже низький. Ті самі Стратоплани на якійсь конференції відкритій казали, що навіть бачили команди які святкують з пляшкою окремі коміти. Буває навіть коли доходе до того, що офіс перетворюється на шалман де кожен день в когось день народження, якась команда окупувала переговорну і там набухалась як не в себе насравши і не прибравши за собою тощо, та зваливши о 4 ранку і т.д. Після чого у керівництва та HR остаточно урвався терпець і нарешті була запроваджена сурова заборона, з прямими погрозами звільнення та поясненням, що паб на розі — а не в офісі. Були навіть випадки коли люди обпившись засинали в туалеті і спали в ньому усю ніч, хоча сам не бачив — то була байка від офіс менеджера. З алкоголем міру треба знати не — знаєш не чіпай краще зовсім, по статистиці для великої долі українців це китайська грамота, повно аватарів через що чоловіки масово не доживають навіть до пенсії.

Та якраз в маленьких то було просто кріндж.

Ну таке тоді теж здалеку видно щоб не попадати в таку халепу

Ті самі Стратоплани

А це хто ще?

команди які святкують з пляшкою окремі коміти.

Як це пов‘язано із

Організація алкогольно сексуальних груп

?

Ну таке тоді теж здалеку видно щоб не попадати в таку халепу

Джуніору не видно, джуніор наймається куди візьмуть (хоча це величезна помилка, не робіть того).

А це хто ще?

Це Вечеслав Панкратов з Києва та Александр Орлов з Пітера, та купа колег. Думаю інформацію самі знайдете. Читайте матчасть, та є певний вид керівництва котрі влаштовують саме це.

Як це пов‘язано із

Якщо придивитесь, то побачите що таких далеко не мало. Коли у вас нема інформації, ви по перше цього не розумієте, або починаєте лише з життєвим досвідом — а це помилки які даються дуже дорого.

Джуніору не видно

До чого тут джуни? Джунам треда досвід, неважливо де. Далі шукати норм роботу

Александр Орлов з Пітера, та купа колег

Нах"й тих кацапів 🤮 Є ж нормальний англомовний контент

або починаєте лише з життєвим досвідом

Та досвіду в мене достатньо — джуном був 20+ років тому ;)

Організація алкогольно сексуальних груп

Це термінологія яку я зустрічал у книжках Літвака, конкретно у «Підкорятися або командувати»
З його баченням є три типи начальників
— Кар’єрист
— Культурник
— Алкоголік
Які відповідно організують роботу або спрямовану не досягнення результату (Кар’єрист), або на бюрократію, дроч на папірці та свій власний авторитет (Культурник), або на організацію дозвілля замість роботи (Алкоголік)

Доволі цікавий підхід як на мене, багато чого пояснює)

Кумовство — це щось про державні контори або великий вітчизняний ентерпрайз, бо ніхто не буде терпіти такого у нормальній конторі, яка про бізнес та прибутки.

в Германии это очень распространено, что в гос конторах, что в не гос

Ну так це про великі контори тільки, де можна легко сховати неефективність керівництва середньої ланки за тисячами інших співробітників.
Знову ж таки — не треба плутати із сімейним бізнесом. Просто якщо в мене тімлід найме свою коханку, яка не буде нічого робити або ще й розвалювати колектив, то просто вижену їх обох

не обязательно
я такое видела и в фирме до 100 человек. просто глаза замыливали начальству и потом сваливали, когда совсем дело становилось плохо. один даже потом в своем линкеде написал пост в стиле — предыдущий проект закончился, я отдохнул 3 месяца и теперь с новыми силами готов к новым испытаниям.

Просто якщо в мене тімлід найме свою коханку, яка не буде нічого робити або ще й розвалювати колектив, то просто вижену їх обох

это у тебя так и это классно. я не раз сталкивалась, когда начальству глубоко плевать, когда коллектив разваливается. один коллектив развалится, наберут новый. who cares как говорится

Звичайно можуть поодинокі випадки траплятись, але тут часто про «коханку тімліда» або «новий бмв менеджера» пишуть як про щось розповсюджене

Ще років 10 можна було зустріти компанії пов’язані з кримінально- корупційними схемами от там — корпоративна культура ще та...

Так а такі не видно за милю? Нафіга туди йти?

якщо новачок — ні, не видно. Бо ’беріть що дають’

Ось вона яка, Корпоративна культура локальних ’недогалер. А в вакансіях пишуть : молода абіціозна компанія сімейного типу...ми партнери Майкрософт та Гугл,

1) русня
2) трекери активності / рекордери екрану
3) Дія Сіті / Гіг-контракт

Чатжпт доречі визнає оце «червоними прапорцями»

— Відсутність спілкування
— Низький моральний дух
— Висока плинність кадрів
— Відсутність довіри
— Невирішені конфлікти
— Мікроменеджмент
— Нерівність і фаворитизм
— Відсутність підзвітності
— Стійкість до змін
— Недостатні ресурси

Відсутність спілкування
Відсутність підзвітності

Це швидше плюси ніж мінуси)

Це автоматом означатиме і відсутність грошей, окрім випадків кріптомайнінгу, крекерства і т.п. Де власне навпаки краще тримати язика за зубами.

в команді з руснею та\або гемблінг

Русня понятно, а в даний час за гемблінг не приймати офер це дивно. На жаль, ми тут не зможемо так перебирати

з того, що я чув, то в гемблінгу переважно умови не дуже
в плані соцпакету, оформлення чи ставлення до працівників

Гемблінг різний, від трешака до соцпакетів та корпоративів у Турції чи Греції. Це певним чином лотерея. Працював в цій навколо сфері до 2016. Встиг надивитись на дуже різні приклади.

Я досі пригадую одного синьора, з яким працював ще у першій команді і сам був джуном. У нього був максимально практичний підхід до усього.
По-перше он чітко знав що працює заради грошей. Він неодноразово казав що йому байдуже чим займатися на роботі. Казав що якщо йому платили б такий самий рейт — він охоче після 8 годин кодінгу ще й офіс би прибирав і мив. Доречи він увесь час шукав овертайми і працював не менше 60 годин на тиждень (а інколи і 80).
По-друге він полюбляв KISS — тобто якщо чогось можна не робити (рефакторинг, тести) — то робити цього не треба бо за це не заплатять. Якщо є робочий код і треба виправити баг: то треба код скопіювати і виправити в потрібній копії. Інакше є ризик внести зміни там, де їх не просили. «Працює — не чіпай» — для нього це був не анекдот, а життєвий принцип.
«Оверінженірінг» та «передчасна оптимізація» — ось що він вважав головними проблемами. Дублікація кода — взагалі не проблема. Клієнт заплатив за 2 форми — він отримав 2 форми. Код на 90% схожий — але ж клієнт не казав що вони завжди мають бути однакові! Може завтра треба буде щось поміняти на одній формі. Отже замість реюза — краще копі-паст.
Це я до чого: аби відповісти на питання топіка треба для початку чітко уявляти для чого ти займаєшся роботою!
Якщо тільки заради грошей — то і відповідь очевидна. Якщо заради свого розвитку, кар’єри чи слави («особистий бренд») — то усе складніше. Якщо ж грошей вистачає — то має сенс шукати чим цікаво займатися.

Респект таким пацанам

Там певною мірою можна набути репутацію у клієнтів як і з ними ви отримаєте добрий TTM, або навпаки добре підтримуєме програмне рішення. Та власне з того що ви пишете, ви швидше пишете те саме про що писали і пишуть мало не усі гуру та лауреати премії Тюрінга. Тут усіх можна цитувати від Дейкстери до Гослінга. Окрім копіпасти звісно, є інші методи Don’t Repeat Your Self — скажімо зробити загальну бібліотеку та рюзати її. Бажано так, щоб клієнти ще і ліцензійні збори за неї платили, при чому тобі, а не кажімо Oracle чи SAP за їх маркетинг. На крайняк зарелізити таку бібліотеку під відкритою ліцензією, та вільно реюзати в своїх проектах. Хто вважає, що це погано — той динозавр типу Балмера. Такі продукти як : QT, Angular, React, Tensorflow, PyTorch і т.д. навпаки принесли прибуток і приносять. Так була SUN Microsystems яка не зуміла монетизувати свій Open Source таким чином щоб не бути поглиненою Oracle (хоча всеодно багато заробляла, поглинання коштувало 20 мільярдів, це ціна Криворож Сталі для прикладу).

А потім на співбесіді роблять круглі очі і питають: " вас что только дєньгі в пєрвую очєрєдь інтересуют?" ))))

— вас что только дєньгі в пєрвую очєрєдь інтересуют?
— а вас?

Було прийшов в одну контору де був саме такий «пацан». А прийшов саме тому що все вмирало під грудами говнокоду і нова фіча привносила багів в прогресії.

Зате пацан потім був продуктивний на фрілансі, де наговнокодив, здав і забув.

погоджуюся з усім окрім копіпасти

Команди із такими цікавими звичками
— Хто довше пропрацював той головніше
— Я начальник ти дурень.
— Ну він же синок самого Юрія Івановича
— Виконання правил компанії (дрескод, розпорядок дня, звітність) швидше підвищіть твою зарплатню ніж виконання роботи
— Мітинги це наше все. Давайте 5 годин поговоримо про якусь фігню яку розробити, протестувати та задеплоїти можна за годину. І обов’язково зберемо там лідів Dev, QA, DevOps і кожен лід ще повинен притягнути із собою мінімум по два гребця щоб у кімнаті для мітингів усі не вмістились і тягнули з собою стільці із кабінетів
— Звіти. На звіт по задачі ти повинен витратити часу більше ніж на задачу. Якщо не так то погано працюєш. І що що ми купили за n мільйонів наворочений таск менеджер та інтегрували його із проджектом, календарем, тімсом і з кавоваркою на кухні. Звіт згідно твоєї службової інструкціі повинен бути розпечатаний у трьох екземплярах та завірений секретарем.
— Єдина можливість для серьйозного росту ЗП це піти в менеджмент. Грейди у гребців є, але сеньйор від мідла відрізняється не сильно
Дуже типово для відчизняного і не тільки ентерпрайзу

А я описав колишнє. Роки три вже минуло, а від цих травм ніяк не оговтаюсь.

Мітинги це наше все. Давайте 5 годин

Якщо це оплачуваний час — то ради бога, хоч 10 годин

Звіти. На звіт по задачі ти повинен витратити часу більше ніж на задачу.

Те ж саме. Якщо час затрачений на звіт рахується за робочий — то нема питань, напишу хоч трьохтомник про те, як кнопочку перефарбував в CSS

Думаю що багато цікавих відповідей можна знайти тут: dou.ua/forums/topic/45819
Вже обговорювали це нещодавно :)

Дякую! Там трохи інше, бо «при пошуку роботи» ти зазвичай ще не знаєш, яка там внутрішня кухня в компанії чи команді. При пошуку ти спираєшся на такі фактори як зарплата, графік, соцпакет. А коли починаєш працювати — ти бачиш внутрішню кухню та атмосферу компанії та команди — і тут важливо вчасно втелепати, що «це болото», з якого краще тікати, а не намагатися там барахтатися.

1. Не платять гроші
2. Не ринкова ЗП
3. Мітинги більше 3 годин на день
4. Треба працювати більше 6 годин в день

Ентерпрайз — там усе вищеперераховане крім «Не платять гроші», але замість цього є «відбирають гроші» у вигляді різноманітних штрафів

В кожного свій ентерпрайз)

Мій поточний проект це якраз він, мітинги 20 хв дейлі в день і 2 години на два тижні пленінг/демо.

ЗП як топ найми джині зараз (міняв на початку 2022).

За 4 години спокійно встигаю все зробити.

Про штрафи в ІТ за 10+ років ще не чув)

Про штрафи в ІТ за 10+ років ще не чув)

Ти працював в справжньому ентерпрайзі? Не там де аутсорс або продукт. Взагалі не IT напрям у компанії. Завод там чи мережа супермаркетів. Там я тебе здивую теж є IT і великі. У деяких у разі більше за топові Українські галери.
От що я називаю ентерпрайзом

то ви про АТБ кажете чи про кого? працюю з ентерпрайзом періодично (usa), жодного випадку не пригадаю зі штрафами.

було таке, що премії не дали, хіба що.

Привіт. Поділись плз про —

За 4 години спокійно встигаю все зробити.

Тобто, коли ти естімейтіш таску, ти кажеш манагеру — зроблю за 3 дня (8*3 години) , а в голові це оцінюєш як 4*3 годин?
не виникає проблем з тим, чому так довго робиш?

Якщо менеджер — не технарь (як, наприклад, у мене), то таких питань не виникає. Більш того, в мене на тиждень може бути заплановано дві-три таски, але в процесі роботи виникають інші проблеми/питання (якісь реквести від інших команд, звіти для бізнесу тощо), я їх також роблю, бо треба, і питань, як я все це встигаю на додачу до основних тасок, також не виникає) Тому, завжди завищую свої естімейти, бо точно знаю, що доведеться витрачати свій час на ще якісь поточні питання — не овертаймити ж мені через те, що бізнесу терміново знадобився якийсь черговий незапланований звіт.

Ну не скажіть, не скажіть. Насправді усе залежить дуже сильно від місця. Ну а коли не платять гроші — там воно не доживає до стану інпрайсу ніколи.

Підписатись на коментарі