Вибір країни для сімʼї та ремоут роботи

Доброго дня.

Знайшов роботу, роботодавець готовий платити як самозайнятому у будь якій країні, де я зможу оформитись, як самозайнята особа та куди діл зможе відправляти платіж.

ЗП невелика, три тисячі євро(може на сотню-іншу вибʼю більше). Також дружина та дитина (початкова школа) планують згодом переїзд до мене. Дружина планує і хоче знайти роботу у новій країні. Дитину хочемо віддати у школу у новій країні.

В якій країні буде комфортно(оренда,їжа, одяг та щоб відкласти можна було б євро триста на чорний день) на такі гроші жити, бути самозайнятою особою, отримуючи гроші через діл та сплачуючи податки?

Або можливо є сенс розглянути номад візи?

Через ТЗ переїзд саме для себе не хочу розглядати по різним причинам(бо маю ТЗ вже в Німеччині, але якщо треба, то готовий оформити), але для дружини та дитини ТЗ готові оформити(вони його ніде не мають).

Дякую за усі поради.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному11
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Добрий вечір. На такі гроші спокійно можна жити і працювати в будь-якому невеличкому місті на півдні Іспанії. Продукти недорогі та доступні. Школа державна непоганого рівня практично безкоштовна, книжками забезпечують, за обіди до 80EUR просять, додаткові секції від 35EUR на місяць. Пальне вже 1,5EUR, що дешевше ніж в Україні. Оренда квартири з двома спальнями вам обійдеться до 700EUR. І комірне до 100-120EUR в залежності від типу обігрівачів. Але буде сумно, бо в маленьких містах досить розмірене та спокійне життя. Тут залежить чи вам таке підійде з вашим стилем життя. Бажаю удачі з вибором!

Перші 8 місяців був Польщі, ну наче злотий != євро, має бути недорого, насправді плюс-мінус як усюди.
Наступні 12 місяців побув в Словаччині, наче ціни такі самі, так хоч гори/море ближче і мова краща.
Далі вирішив таки в Іспанію, бо в контексті цін на нерухомість кукуха в поляків/словаків поїхала кудись дуже дуже далеко. На мову вже пофіг, якось вивчіться, так хоч хату можна купити і в море купатись.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Виходить, що окрім Польщі добрі варіанти це Словаччина, Румунія та Болгарія.
Щодо відкриття фопу у Польщі запросто, щодо Болгарії, Румунії та особливо Словаччини — не зрозуміло.

Допоможіть розібратися з безвізом в Шенгенській зоні.
Наприклад в’їхав а Шенген по безвізу. Через 10 днів отримав TPS в країні#1 (дні безвіза стають на паузу при отриманні статусу, чи віднімаються далі?).
Через рік вирішив отримати TPS в країні#2 (яка теж в Шенгені), тому відмовився від TPS в країні#1, але пізніше так і не отримав статус в країні#2 (відмовили, або сам передумав).
Через 5 днів після цього вирішив переїхати в країну#3 яка НЕ в Шенгені.
Тут увага найголовніше питання: чи поставлять заборону на повторний виїзд в Шенгенську зону при виїзді, так як розцінять що я був нелегально (без статусу і з протерміновпнтм безвізом)?
Чи після відмови від статусу в країні#1 в мене поновилися дні безвізу?

ти краще розкажи яка країна відмовила...
порахувати можна в шенген калькуляторі.
під час перебування в країні яка видала тз дні зупиняються. якщо виїздиш з країни тз в іншу шенген то відбувається відлік 90-ти днів в 180 денному періоді.

ти краще розкажи яка країна відмовила...

Зараз будь хто може відмовити якщо вже був статус — дехто офіційно про це заявив, інші роблять без пояснення причин. Це скоріше для підстраховки, на випадок лишитися без безвізу і статусу.

під час перебування в країні яка видала тз дні зупиняються. якщо виїздиш з країни тз в іншу шенген то відбувається відлік 90-ти днів в 180 денному періоді.

А можна про це десь з офіційних джерел почитати?
Бо поляки наприклад тих хто поїхав в Україну на 30+ днів і втратив статус назад не пускають, бо «безвіз вже використали», хоча по факту дні мали б ще лишатися

Словаччина.

Плюси:
близький менталітет та культура, але зі своїми особливостями, тому не нудно;
близька мова, легше вчити;
можна працювати на українському ФОП віддалено (головне без відкриття якихось магазинів чи філіалів та бути оформленим на тичасовому захисті) відповідно до роз’яснень податкової;
компенсація за проживання від держави українців на тимчасовому захисті (продовжено до кінця березня 2024, до цього постійно продовжували програму, як буде далі поки що невідомо), в залежності від міста та якості житла можна жити безкоштовно або з невеликою доплатою;
безкоштовні школи та університети, з місцями важко в Братиславі, в інших містах немає таких особливих проблем; здаю 30-35 євро за школу на рік, на батьківських зборах отримую звіт на що витрачено, що менше аніж я здавала в Україні; харчування в школах безкоштовно на тимчасовому захисті;
словацький ФОП — це підстава отримати посвідку на проживання, це було і до вторгнення, тому буде і після закінчення тимчасового захисту, є мінімальний податок, який маєте заплатити і медичну страховку;
з вересня 2023 українці на тимчасовому захисті мають повну медичну страховку безкоштовно;
безкоштовні платні дороги для машин на українських номерах;
не мусите замінювати права та замінювати український номер машини, тому непотрібно ставити машину на консульський облік для в’їзду в Україну;
схожий клімат до Києва, тільки зима трохи тепліша, а літо трохи прохолодніше (у багатьох немає в квартирах кондиціонерів, бо жара 2-3 тижні за все літо і нам кажуть це для них екстремально спекотне літо);
гарні гори, термальні води, красива природа, все пристосовано для пішого туризму, катання на лижах; красиві та цікаві замки, печери; на море в основному їздять до Хорватії, Греції, Турції чи Єгипту;
більшість людей дуже відкрито та приязно відносяться до українців, допомагають, підтримують у зусилях вивчити словацьку мову, ніколи не скажуть говори краще по-англійськи, а підказують та морально підтримують;
низькі ставки на іпотечні кредити порівняно навіть з Польщею, а тим більше з Україною (зараз 3%, а взагалі-то до втогнення були і під 0,5%);
близько до України, можна з’їздити за потреби;
розвинутий IT-сектор, хоч і не так як в Польщі чи Румунії;
багато роботи, де непотрібно знати мову—купа заводів, де також можна працювати і не на повну ставку, як на перший період адаптації — це одна з опцій для багатьох українців;
високий відсоток населення знає англійську мову особливо серед людей з вищою освітою, можна знайти з ким поговорити і без знання словацької;
пільгові умови вступу українців до університетів з українським атестатом (але багато відраховують після першого курсу, якщо не вчаться);
стимулюють дітей діджиталізуватися, мають програму, де кожна соціально незахищена дитина, або кожна дитина, що вступила в середню школу або гімназію (наш 10 клас) отримує 350 євро для покупки ноутбуку, цю програму розповсюдили також і на українців і цієї осені багато дітей отримали гаджети;
гарні дороги;
краща ситуація з гендерною рівнісю та менше ейджизму аніж в Україні;
багато гуртків для дітей, але не прийнято святкувати великі дні народження з купою дітлохів, тому ця індустрія не так розвинута, як в Україні, але і витрати менші на це, є лазертаг та батути, але от прям аніматори і оце все — ні;
багато пабів, кафе та ресторанчиків з адекватними цінами, є де кальян замовити (ціни приблизно українські) і де потанцювати за бажанням;
аеропорт Відня від мене 2 години, від Братислави годину, а там в будь-яку частину світа;
при розлученні часто суди призначають (і часто на прохання батьків або батька) по-чергове піклування за дитиною, тобто тиждень мама, а тиждень тато, в такому разі не призначаються аліменти, а жінки чи чоловіки з дитиною не сприймаються, як «з прицепом»;
можна раз на рік віддати 2% своїх податків віддати на розвиток улюбленого клубу, школи, гуртка чи громадської організації;
роздільний збір мусору, хоч і не скрізь, обмін пластикових та пивних пляшок в автоматах, чисті ріки, озера та повітря (навіть за наявності великої кількості заводів);
на виборах партія, що відкрито в своїй програмі декларувала легалізацію цивільного партнерства, набрала 30% голосів;
ціни на продукти близькі до українських в середньому (щось трохи дорожче, щось трохи дешевше).

Мінуси:
маленька соціальна допомога (70 євро на дорослого), але я її не отримую;
якщо немає водійського посвідчення, то на тимчасовом захисті його неможливо отримати;
неможливо на тимчасовому захисті поставити авто на словацькі номери;
при переході зі школи до гімназії або середньої школи (після 9 класу) немає ніяких пільг для українців, мають на рівні зі словаками здати математику та словацьку мову, яка хоч і легка фонетично, але зі складною граматикою, це означає, що дуже важко потрапити в топові гімназії та средні школи, де буде велика конкуренція із носіями мови;
релігія не відділена від держави, тому в школах є предмет типу богословія, але можна вибрати етіку і не ходити туди;
заборонені медикаментозні аборти, дозволені лише операційні (в цьому плані краще аніж Польща, але все ж таки є що поліпшувати);
ще існує булінг в школах, хоча вони з цим борються, є громадська організація, яка має наглядову функцію з цього питання за школами, я вирішила питання булінгу з боку вчительки через листи на Президентку та Міністерство освіти;
перемога Фіцо на виборах (але можна ходити на мітинги проти Фіцо та відчувати себе в Україні під крики «Ганьба»);
негативне ставлення до українців бачила сама лише пару разів, і все це йде від найменш освічених словаків, що займаються некваліфікованою працею;
для користування медициною потрібно знати словацьку мову, тільки приватні кліники знайдуть англомовний персонал;
на спеціалізованих лікарів треба чекати, якщо випадок нетерміновий (але зробити забір крові на анлізи можна у сімейного лікаря одразу в кабінеті, при укусі тварини сімейний лікар мені призначив лікування та зробив вакцинацію без травматолога, а самостійно із медсестрою в кабінеті, витратила я на визит рівно годину часу, і завдяки страховці ліки по рецепту стоїли копійки);
банківські карти платні і додатки не такі розвинуті, як в Україні (але це загальний недолік скрізь в ЄС);
ручна мийка авто недешеве задоволення, тому всі миють в основному самостійно на мийці самообслуговування;
спочатку можна потрапити в незручне становище, бо деякі слова схожі на українські або російські, але мають протилежне значення (наприклад, шукати, заход, овоці, позор, воня, ужасно, черстві).

банківські карти платні і додатки не такі розвинуті, як в Україні (але це загальний недолік скрізь в ЄС);

Не скрізь. в сусідній Чехії це не так наприклад. підозрюю що у Польщі теж.

словацький ФОП — є мінімальний податок, який маєте заплатити і медичну страховку;

А ось це саме цікаве. Свого часу я намагався порахувати цей «мінімальний податок» який виявився 27%....

заради цікавості і після декількох відео з ютуба зайшов, наче як на самий недорогих маркет словаччини теско здається, щоб порівняти ціни, ну скажемо так в районі 20% майже все дорожче чим в польші, на прикладі того ж лідла. Не зрозуміло чому, якщо сама словаччина вважається не сильно але бідніше польші, мінімалка і тд також нижче?

Вперше чую, що Словаччина вважається біднішою. Зустрічала в потязі наших заробітчан з Польщі, які їхали до Словаччини працювати і казали що тут більше платять. Бачила також тих, хто їхав із Угорщини працювати сюди. Мінімальна заробітна плата 750 євро тут (або 4,31 за годину праці), роботодавець мусить оплачувати медичне страхування, надати житло (зазвичай це гуртожитки, деякі заводи беруть плату, багато селять безкоштовно), забезпечити харчування або платити кошти на харчування — при зміні від 5 до 12 годин це 7,80 євро на день, підвіз робітників до місця праці.
Особисто мені ціни у Варшаві видалися трохи нижчими, але приїжджали друзі з Кракова, сказали, що ціни в нашому Теско нижчі аніж в їхньому Теско. Мені це здалося дивним, але звинувати їх в необ’єктивності не можу, може в Кракові дійсно якась інша ситуація.
Я думаю, що ці країни насправді дуже близькі за рівнем життя.

Забула додати в переваги — якісне смачне та дешеве пиво, а також пристойне вино. (кому як, а для мене це теж важливо) :))

а що відносно розміру податку для місцевого аналога фоп?)

Знайшла таке:
дохід до 60000 євро на рік — 15%,
вище 60 000 — 19% із суми що не перевищує 47 537,98 eur, 25% із суми що перевищує.

15 % ak zdaniteľné príjmy (výnosy) fyzickej osoby v roku 2024 neprevyšujú sumu 60 000 eur 19 % ak zdaniteľné príjmy (výnosy) fyzickej osoby presiahnu sumu 60 000 eur (z tej časti základu dane, ktorá nepresiahne sumu 47 537,98 eur) 25 % ak zdaniteľné príjmy (výnosy) fyzickej osoby presiahnu sumu 60 000 eur (z tej časti základu dane, ktorá presiahne sumu 47 537,98 eur)

I щe мeдичнe страхування — 84,77 євро i чeрeз рiк додасться 200,72 євро додаcться сплата у фонд соц. страхування.

чeрeз рiк додасться 200,72 євро додаcться сплата у фонд соц. страхування.

Хіба там стала сума? 200 — це мінімальна сума, а реальна залежить від доходу.

З соціальними відрахуваннями там, наскільки я дослідив, діч повна — з другого року роботи з умовних 90к€ гросс на руки залишиться десь 52к, тому що по 15-16к зʼїдять податок на дохід і соціальні відрахування. Загалом, починаючи з 40-50к, треба вже відкривати спілку, гратися з дивідентами — не дуже весела схема.

перемога Фіцо на виборах

Це не мінус, це «червоний прапор» розміром з годзіллу. Якщо раніше я гіпотетично міг подумати про те, щоб звалити з Польщі в Словаччину, то після порівняння результатів останніх польских та словацьких виборів про це не може йти мова навіть теоретично. От реально, якихось 5 років тому у всіх горить дупа через на секундочку перше вбивство журналіста за проф. діяльність в історії країни(!) через яке уряд Фіцо відправляють у відставку (бо були дані щодо зв’язків його помічниці з Ндрангетою, яку звинувачували у вбивстві) і опа, через 5 років все знову чікі-пікі, чорт знову на коні... Це діагноз, як на мене.

Але ми дуже подібні до них, бо я не можу пояснити як після Помаранчевої революції проголосували за Януковича, а після Євромайдану нащадок Партії Регіонів—Оппоблок потрапляє до Верховної Ради.

Так само не можу пояснити як у поляків стільки років тримався при владі ПіС, а вчора зібрав не маленький такий мітинг, не зважаючи на постійні питання щодо прав людини.

Як Угорщина після кривавого придушення угорської революції в 1956 голосує за Орбана.

Чехія ледь-ледь обрала президентом прозападного кандидата замість проросійського мільярдера, і це після Празької весни.

Може всім країнам пост-совка пороблено? Хоча тут вже згадую Нідерланди...

До речі дуже сподобався словацький фільм «Свиня», який як раз розповідає про події під час влади Фіцо, про вбивство журналістів. Дуже цікавий, рекомендую.

Може всім країнам пост-совка пороблено?

А чого ви очікували від країн, де кожен 10-й був з гебні, засланим, чи з міцевих то вже не важливо. А горбачовське повалення берлінської стіни — то вопще найліпше спланована і проведена операція КДБ за всю історію СРСР по впровадженню радянських агентів в західну Європу. Якщо згадати скільки бабла було в КДБ, то вже через 10-15 років ті агенти були на більшості ключових бізнес посадах і потроху крутили продажними політиками. А вже через 20 років мали те шо мали, в особах Шрьодера, Меркель, Саркозі і т.д. Як результат — війна в Україні в 2014 на яку просто забили болт. Далі просто розвиток подій по зарані запланованому сценарію. Вже шо, шо, а гарних аналітиків-науковців в КДБ завжди було вдосталь.

Я зараз в Німеччині, а конкретно в Берліні.
Це реально якась гидота, а не країна, вибачте, що так кажу. З 100% людей — адекватних лише 25%.
1. Не можуть нормально обслуговувати в Postbank, причому загубили відправлене мною письмо. На моє питання, чому з самого початку не дали транзакційний код — викликали охоронця та не захотіли піти назустріч та покликати саме менеджера.....
2. Це не вперше, коли взагалі не хочуть зі мною спілкуватися, а відразу негативне ставлення. Вимагають щоб приходила із перекладачем, англійська/українська/російська або транслейт перекладач додатки у телефоні — їх не цікавить.
3. Далі, джобцентр або арбайт агентур. Приходжу із конкретним запросом — у відповідь 100500 інших від них запитів до мене.... тобто за людину мене мають, але тільки на їх умовах і побоку, що я взагалі тут живу одна.
4. Медицина. Був випадок, щоб взяли кранкенкасу та налічку. Тобто два в одному. Тобто наїбнули із посмішкою на обличчі. В інших випадках — в принціпі, усе гараз.
5. ДАлі, ходять по п’ятам усюди, заїбали, перевіряють та слідкують чи краду я щось чи ні, чи зловживаю маріхуану чи ні.... Шизою не хвора, при потребі готова пройти лікарів. Це реально порушення моїх прав як громадянки України та взагалі як людини, щоб не давали вільно дихнути, причому кожен день.
6. Ще дуже багато нюансів, мої нервові клітинки дійсно помирають кожен день. Ситуації абсолютно прості и навіть в простих моментах — підставляють та роблять проблеми. Дуже хочу назбирати гроші та нахер звалити в більш-менш адекватну країну. Нехай самі одне одного їбуть.

і побоку, що я взагалі тут живу одна.
наїбнули
заїбали
їбуть

Вони точно це все роблять?) — бо виглядає що ні і це проблема)

звалити в більш-менш адекватну країну.

Україна приймає всіх...

Я написала ситуації які дійсно кояться тут. Намагаюсь зрозуміти як мені діяти. Не потрібно зводити все до "Україна приймає усіх"...якесь хренове ставлення до країни виходить.

як діяти? вибирати країну, цінності жителів якої ви розділяєте. вже ж очевидно, що це не німеччина, так?

Я взагалі аполітична людина та не зосереджуюся на новинах, мені абсолютно побоку вся історія, бо живу сьогоднішнім днем, але коли просто так відносяться не зрозуміло як, тим паче що одне одного взагалі не знаємо — мій мозок не може таке переварити. Ладно серце, будемо вважати, що серце та людські відносини — це вже не модно.

аполітична людина

внє палітікі?

мені абсолютно побоку

і

коли просто так відносяться не зрозуміло як

їм теж побоку?) як так?)

Ще один придурок, котрий лише задає питання.....

Можливо ти сама себе накручуєш, є люди яким здається що за ними ходить охоронець в магазині щоб не вкрав а насправді ж всім навколо абсолютно байдуже до тебе, може в тебе просто підвищена тривожність і ще не прийшло розуміння того що нікому там нема до тебе діла.

Україна приймає всіх...

оці рагульні коменти від своїх же українців лише додають внутрішніх суперечок, через що всім іншим хочеться жити подалі від українців взагалі. Це прям на 100% виглядає як відро з раками.

нормальний коментар, що приймає.

Медицина. Був випадок, щоб взяли кранкенкасу та налічку.

Таке буває, коли вам пропонують якісь додаткові послуги, це нормально. Наприклад пломбування зубів безкоштовно, але якщо хочеш найкращий матеріал, то це 70 євро. Про це попереджають, підписати треба, а то ще копита відкине під час пломбування, а з когось же треба 70 євро стягнути.

Не можуть нормально обслуговувати в Postbank, причому загубили відправлене мною письмо. На моє питання, чому з самого початку не дали транзакційний код — викликали охоронця та не захотіли піти назустріч та покликати саме менеджера.....

Не дивлячись на те, що в банки це далеко не найкраще місце у будь-якій країні, можу припустити, що ви неадекватно себе поводили, тому й було таке відношення. Не забувайте, що в Німеччину приїхало за рік більше мільйона українців, без мови, які всіх тут трохи

заїбали

Моя дружина, з тещею, ходила нещодавно в банк з проблемою, і там сиділо таке собі чмо, яке спочатку зробило міну, мовляв, українці? ну самі там якось порішайте, не чіпайте мене. Але, чму не пощастило, бо дружина вільно говорить німецькою, тому накричала на нього привселюдно. Чмо швиденько проблему вирішило, а директор відділення потім дзвонив, вибачався.

ДАлі, ходять по п’ятам усюди, заїбали, перевіряють та слідкують чи краду я щось чи ні, чи зловживаю маріхуану чи ні.

А точно не курите? А то з посту важко зрозуміти :)

Дуже хочу назбирати гроші та нахер звалити в більш-менш адекватну країну.

У мене погані новини :)

Окей.
Значить медицина тут на рівні більш-менш Гуд.
Я адекватно себе поводила і адекватно кажу/питаю чи ще щось. Думаю може кожен день ходити в цей банк та питати за письмо, кликати менеджера? Просто так. Щоб запамʼятали мене?

Не курю взагалі, але в мене пачка стоїть і її треба закінчити.

Але, чму не пощастило, бо дружина вільно говорить німецькою, тому накричала на нього привселюдно. Чмо швиденько проблему вирішило, а директор відділення потім дзвонив, вибачався.

А потім дивуються що

більше мільйона українців, які всіх тут трохи
заїбали

:)

я щось не розумію що означає «заслужено накричали». Мабуть багато хто з німців теж не в курсі.

якщо чмо не робить свою роботу, то можна ще й пiдсрачника дати

треба якусь табличку грейдів:
— заслужено накричали
— заслужено накричали з матюками
— заслужено дали підсрачник
-...
що там далі? :)

— змусили працювати як термiнальне покарання?)

це ще на постсовку раніше завжди був стереотип про добре роботящих німців :)))

«заслужено накричали»

если заслужил, то накричали
а если не заслужил, то не закричали

ага, я б накричала тут на вас, але ви ще не заслужили :)))

я щось не розумію що означає «заслужено накричали»

Ситуація була така. В застосунку банку була галочка, яка для тещі була деактивована і не редагувалася. Дружина дзвонила у банк, там сказали, що треба прийти у відділення, щоб галочку поставити. Дружина з тещею прийшла у відділення, сказала про галочку, а чмо відповіло: «Я вам не вірю, ту галочку всі і завжди могли редагувати, ви просто німецької не знаєте і щось там не зрозуміли, тому наступний клієнт». При цьому воно відмовилося навіть перевірити. От і скажи, заслужено, чи ні.

Дружина дзвонила у банк, там сказали, що треба прийти у відділення, щоб галочку поставити.
«Я вам не вірю, ту галочку всі і завжди могли редагувати, ви просто німецької не знаєте і щось там не зрозуміли, тому наступний клієнт»

разом ось з цим анекдотом dou.ua/...​orums/topic/46985#2763094 Я тепер зрозумів всю цю секту українських біженців, яких я називаю кодовою назвою «Свідки нової пошти і Монобанка» — оті шо перший рік війни шарили всюди пости як під копірку про те яка Україна передова держава світу, і про жорстку європейську бюрократію, відстале айті і погані банки і сервіси.
Я то із своєї берлоги скандинавської дивився і думав — «ну що вони несуть? Не розібралися мабуть просто», а то вони в німеччину просто поїхали :)))

еще не поздно переехать в любую другую более продвинутую страну. когда после 2х лет войны беженцы жалуются на вот это вот все

про жорстку європейську бюрократію, відстале айті і погані банки і сервіси.

то сложно понять что вот так массово держит людей в Германии и почему они не едут дальше

Соціалочка :)

Велосипед, трамвайчик, просрочка і запашне молоко :)

Моя дружина, з тещею, ходила нещодавно в банк з проблемою, і там сиділо таке собі чмо, яке спочатку зробило міну, мовляв, українці? ну самі там якось порішайте, не чіпайте мене. Але, чму не пощастило, бо дружина вільно говорить німецькою, тому накричала на нього привселюдно. Чмо швиденько проблему вирішило, а директор відділення потім дзвонив, вибачався.

Так Ваш приклад тільки підтверджує те що Валера написала, що до українців у німецьких банках погано ставляться. А оскільки більшість українців німецької мови не знають, то ще й накричати не можуть, щоб вирішити проблему з якою прийшли.

нiмцi до усiх погано ставляться, а гонору забагато

Думаю що це через бідність. У службовців заробітні плати маленькі, життя нудне і нецікаве, от і провокують клієнтів накричати, щоб хоч якісь емоції отримати.

Думаю що це через бідність.

Ні
Просто вони себе вважають якимись окремими від усіх, особливими, коли будеш з ними розмовляти німецькою без акценту, то може вони з тобою пива підуть попити один раз у житті.

Просто вони себе вважають якимись окремими від усіх

ну они и есть отдельные от всех
кто еще додумается есть эту ихнюю грюнколь или гороховый суп на обед с коллегами?

грюнколь

зелена капуста? Це типу суп з неї?

вот это
uk.wikipedia.org/wiki/Капуста_Кейл

они ее покупают в банках, потом жарят с сосиками image.brigitte.de/...​ebacke-und-wuerstchen.jpg, это все воняет (запах отдаленно напоминает если жарить соленую селедку), ну и потом еще спецэффект как от супа с горохом

они ее покупают в банках, потом жарят с сосиками image.brigitte.de/...​ebacke-und-wuerstchen.jpg,

капец
все вкусно выглядит, но именно капуста портит весь вид сковородки :-/

я когда то работала в маленькой 100% дойче фирме, я была там одна недойч. где то месяц до Рождества началось. они приносили из дома лоточки с этой вонючей капустой, молча ели ее перед монитором, а потом еще и сами портили воздух. окно открывать было нельзя, боялись, что продует. это был мой второй год проживания в Дойчланде и первая работа здесь. я даже впала в депрессию, потому что думала, что тут везде так.

молча ели ее перед монитором,

в швеції це мабуть злочином вважається, не знаю не перевіряв чи є статя в кримінальному кодексі. Ланч це тут святе, не можна його істи за монітором.

я когда то работала в маленькой 100% дойче фирме, я была там одна недойч. где то месяц до Рождества началось. они приносили из дома лоточки с этой вонючей капустой, молча ели ее перед монитором, а потом еще и сами портили воздух. окно открывать было нельзя, боялись, что продует. это был мой второй год проживания в Дойчланде и первая работа здесь. я даже впала в депрессию, потому что думала, что тут везде так.

Капец 😂🤣
Встреть меня Германия пуками на работе в помещении — я б сразу домой тогда уехал. Потому что я был готов в 2018 году уехать назад, пока в 2019 году 73% не наголосовали и на болотах не случилось сильное обострение (и я понял что надо дальше есть немецкую грюнколь)

Вообще немцы пукали
Но не в помещении, а когда мы шли из корпуса в корпус на обед (в кантину)

пуки и гробовое молчание. а в теплую погоду там солнце светило на веранду и они выходили погреться, тоже молча. мужчины снимали одежду до пояса и можно было созерцать телеса коллег из окошка.

а в теплую погоду там солнце светило на веранду и они выходили погреться, тоже молча. мужчины снимали одежду до пояса и можно было созерцать телеса коллег из окошка.

wat???

ну ты ж знаешь, что немцы по другому относятся к наготе. разве у тебя не было такого, что когда ливень и конечно же половина все равно приехало на лисапетах, то они потом раздеваются, чтобы посушить шмотки и сидят в трусах?

ну ты ж знаешь, что немцы по другому относятся к наготе. разве у тебя не было такого, что когда ливень и конечно же половина все равно приехало на лисапетах, то они потом раздеваются, чтобы посушить шмотки и сидят в трусах?

Не
Я видел только сидение в мокрой, и потому обтягивающе-прилегающей рубашке

Я видел только сидение в мокрой, и потому обтягивающе-прилегающей рубашке

ты еще скажи, что у вас FKK пляжей нет и туда не приходят физкультурники попрыгать на песке пляжный волейбол

ты еще скажи, что у вас FKK пляжей нет и туда не приходят физкультурники попрыгать на песке пляжный волейбол

Не знаю, я водичкой 26 градусов не интересуюсь ))

А вы там точно немецкие фильм не снимали? :-)

это может показаться забавным если ты себе представляешь красивых молодых людей без лысины и 3й степени ожирения. но нет ))

но ты ж все равно хочешь видеть красивых людей, а не шоу фриков

думала, что тут везде так.

Позже поняла что может быть и хуже? :-)

тепер я зрозумів чого Іван не любить німецький громадьський транспорт :)

я не люблю любой ОТ вне зависимости от страны)))

да, именно так. еще с времен студенчества. когад купил первую машину в 19 лет, сразу понял, к чему надо стремитсья. И от страны это не зависит — будь то Швейцария, Швеция или НЛ, ОТ для меня все равно не вариант.

ну они и есть отдельные от всех
кто еще додумается есть эту ихнюю грюнколь или гороховый суп на обед с коллегами?

У меня друг изучает немецкий по дуолинго, спрашивал что такое картофельсалат )))

По поводу хрени. Картофельпуффер они готовить не умеют )

Грюнколь я не видел, и гороховый суп тоже, у нас же тут хохдойч, может они какие то неправильные?

картофельсалат

ну оливьеха ж. только без горошка и моркови.

Грюнколь я не видел, и гороховый суп тоже, у нас же тут хохдойч, может они какие то неправильные?

нам туда вход запрещен. такое есть на дойче предприятиях в столовках и там же на рождественский банкет едят гуся и утку (это тоже все воняет)

картофельсалат

у нас до речі тут він теж є — потатіссалад. Є ще буряковий — рьодбетсалад — такий собі недовенігрет :)

рьодбетсалад — такий собі недовенігрет :)

без моркови?

300 g (12 oz) pickled beetroot
1 small tart eating apple, such as Granny Smith
50+ g (3+ tbsp) mayonnaise
50+ g (3+ tbsp) soured cream
dash balsamic vinegar
¼ tsp lemon juice
salt and freshly ground black pepper
1 tbsp chopped chives, optional

вершиною місцевих кулінарних досягнень вважаю курвстроганофф, спробуй переконати мене в зворотньому)). це квінтесенція високої скандинавської кухні, шедевр!

курвстроганофф

Как бифстроганов только из курв?

Із цього
en.wikipedia.org/wiki/Falukorv

Нам дочка таке готує — в школі це популярне блюдо в меню, але я не фанат.

із огидної вареної ковбаси falukorv. в кінці комуністичного режиму була така ковбаса «шахтарська», по 16 коп за 100г. так оце буквально вона, названа на честь місцевого шахтарського району falun.
є до речі ще одна дивна страва, pytt i panna. найближчий аналог — смажене олів’є

Из курв, которые как бревно, поэтому их строгают

У нас такой херни нету, в осовном сосисоны с картошкой и обычной капустой))

до усiх погано ставляться
гонору забагато
вважають якимись окремими від усіх, особливими

Схоже на підґрунтя для ідеї панування над іншими народами.

Схоже на підґрунтя для ідеї панування над іншими народами.

Та все уже, немецкая сметанка давно прокисла
Не будет панування

про саме погано я якось не помічав по собі, а ось підозріло і контролюючи — оце прям майже на кожному шагу відчувається в Німеччині.

підозріло і контролюючи

такое в основном селах и это потому что орднунг мус зайн

та для мене це відчувалося навіть в Берліні. Правда в основному від всяких людей постарше. Якісь такі погляди ніби ти робиш щось неправильно, чи підозрілий тіп від якого очікується якийсь злочин :)

та для мене це відчувалося навіть в Берліні

Это гопники
Они смотрят что у тебя незакрыто — кармашки, рюкзак, где твоя мобила, и как только ты зазеваешься — все это тихонько спиздят прямо из под твоего носа

такое в основном селах и это потому что орднунг мус зайн

Бывает и в больших городах
У нас подругу знакомой в Мюнхене оштрафовали за то что она пакетик мусора выкинула в бак который стоял в соседнем дворе (не в свой бак). Какая то бабка-дедка смотрела в окно, выследила её где она живет и написала жалобу.

у нас могут за выброс в неправильный контейнер штрафануть или если бросить мусор возле полного контейнера, в таком случае надо найти другой и потрудиться донести до него

у нас могут за выброс в неправильный контейнер штрафануть или если бросить мусор возле полного контейнера, в таком случае надо найти другой и потрудиться донести до него

Тут могут штрафануть за выбрасывание мусора в правильный и пустой, но чужой, контейнер

коммуні платиться за вивіз. Але ж платить домохозяйство. У нас тому всюди смітники біля будинків зачиняються на ключ :)
Там же розцінки відрізняються від того як часто і скільки смітників вивозить коммуна. Тому і всіх заставляють сортувати сміття — інакше більше платити за вивіз загального сміття.

В нас тариф залежить вiд розмiру хаусхолду, платиться раз на рiк. Декуди бачив смiтники зi сканерами карток, в Амс вродi таких нема.

У знайомих у Бельгiï плату в ïх селi беруть через продаж кулькiв для смiття, неправильнильний пакет не приймуть.

В багатоквартирних будинках я не в курсі як само тариф вираховується, а ось в приватних там вивозиться раз на тиждень, а ціна залежить від розміру твого ящика для сміття. Можеш в принципі не сортувати сміття — але тоді мабуть доведеться платити за 2 великих ящика щоб все сміття за тиждень влазило.

Нагадує відоси з України до війни, коли люди з передмістя викидують свій мусор в одному з ЖК на вʼїзді в Київ. Від того, мешканцям ЖК треба викликати мусорну машину в декілька разів частіше, відповідно це в декілька разів дорожче. І ось вони влаштовують бійки із закидуванням мусорних мішків назад в салон машини і т.п.

жаль, что обычно нет времени выслеживать эту бабку-дедку и вкинуть ей мусора в почтовый ящик

орднунг мус зайн

Спробував загуглити що це означає, та натрапляю лише на заблоковані сайти.

Спробував загуглити що це означає, та натрапляю лише на заблоковані сайти.

Ordnung muss sein

Гугл транслейт тоже заблокирован? :)

Я не знаю німецької, тож не був упевнений що воно саме так пишеться, думав що оrdnung mus zain. Ну і я чомусь подумав що це якийсь стійкий вираз і у цієї фрази є більш розгорнуте пояснення ніж просто переклад, наприклад як у фрази Kinder, Küche, Kirche

Ну і я так розумію у цієї фрази є більш розгорнуте пояснення ніж просто переклад.

Смысл — задротство 24/7

это отображает немецкий менталитет — везде должен быть порядок.

например я наблюдала картину, как в 4 утра, когда на улице не было ни одного авто, человек подошел к пешеходному переходу, светофор горел красным, он дождался пока светофор переключится на зеленый и только тогда пошел.

это отображает немецкий менталитет — везде должен быть порядок.

например я наблюдала картину, как в 4 утра, когда на улице не было ни одного авто, человек подошел к пешеходному переходу, светофор горел красным, он дождался пока светофор переключится на зеленый и только тогда пошел.

Правильно сделал
Меня вот Иван уже выругал за езду на красный на лисопеде в пустом селе
Его значит тоже выругали

Меня отругал полицейский на велосипеде в первую неделю по прибытию, мол совсем страх потерял, при копе на красный свет. Всё равно хожу)

Слава тобі господі в Швеції норма переходити на червоний якщо нема машин :)

В темное время суток я тож очень аккуратен когда перехожу дорогу, вот так вот вылетит бухое которое думает что в 4 утра никого и летит как упоротое, то нуего нах.

Было несколько инцендентов в Харькове, слава богу живой остался.

На электрокаре без фар, что его не видно, не слышно?

В швецькому є вираз такий ще старшого покоління
ordning och reda — pengar på fredag.
Типу означає що якщо все в порядку тримаєш і правильно робиш — в п’ятницю отримуєш гроші :)))

О да.
Дружина їхала потягом Амстердам — Берлiн, який зламався десь посеред поля, якось дотягнули до Хановера та усiх нафiг, далi добирайтесь як знаєте. Та ще й бабка у попутньому потязi почала кондуктора кликати, мовляв тут зайцi, ще й 3 години бурчала

З

підозріло і контролюючи

доброго вiдношення не може бути в принципi

, тому накричала на нього привселюдно. Чмо швиденько проблему вирішило, а директор відділення потім дзвонив, вибачався.

ничего, скоро они научатся кричать в ответ, будет еще больше интересных историй

думаю нет, все таки в Украине так не принято делать. а вот накричать — на ребенка, на мужа, на врача, на продавца в магазине — это традиция, передающаяся из поколения в поколение.

Ну в Германии ж не только украинцы. У турков вроде тоже не принято, а вот у кого-то да.

У турков вроде тоже не принято

Ьлять ... турецькі дєточки то вопще окрема тема. Там це реально імператори яким тупо УСЕ дозволено. Це призводе до повної відірваності від реальності. Про слова «виховання», «чемність» і т.п. не то що мови нема, воно десь в іншій галактиці. Протидитячі сітки на балконах і вікнах я бачив тільки в Туреччині. Тобто, замість того, щоб дати по сраці і розтулмачити шо вилазити з балкона на 10 поверсі, то дурне діло, чіпляють оте (рукалице). А горлати годинами і битись головою об стіну бо комусь там не хватило манго — то вопще чи не 10 разів на день. У всього має бути якась межа, а не повний бєзпрєдел.

Ну то так, башнi нема. Турецькi весiлля, наприклад, окрема тема. Колись пiдлiтки до мене докопались, зняв рюкзак з плечей з доволi важким лаптопом та пiшов на них з матами на 4х мовах. Розбiглися та бiльше я ïх не бачив.

Угу, турецькі коти вихованіші і чемніші за тих діточок

А фиг их знает. Кидали камушки навесиком как бы невзначай, но мне чёт не понравилось, планка упала и захотелось вломить.

после этого на мусорках начало появляться много мебели и ламината, что мы начали шутить, что мы самые стремные люди на районе. Кста платочные парни почему-то очень шугаются жены, маленькой девы 160 росту, как будто она их ща зарежет..

Кидали камушки навесиком как бы невзначай

у нас тоже они такое любят делать. кидают пока кто то из прохожих не выйдет из себя

Кста платочные парни почему-то очень шугаются жены, маленькой девы 160 росту, как будто она их ща зарежет..

ага )) есть такое, там жены могут иметь абсолютную власть, похлеще чем у украинцев. мне было удивительно, что там ни дня в жизни неработающая жена может выставить мужа за дверь просто за какую ту ерунду, например что он в инсте шарился

У мене одного виникло питання, чому жінку звуть Валера?

У мене одного виникло питання, чому жінку звуть Валера?

Під час мобілізації це звичайна справа

вчора дашка, валєра сьогодні. що буде завтра?

посмотрим
сейчас Валера стал снова Дашей

Вимагають щоб приходила із перекладачем, англійська/українська/російська або транслейт перекладач додатки у телефоні — їх не цікавить.

Що ви бачите неадекватного в цій вимозі?

Якщо питання серйозне, з приводу житла, оформлення якихось документів, або банківських справ — окей, із перекладачем — то норма. Але якщо це питання звичайного відправлення письма, то нащо робити гонор та розводити театр?
Мені й в звичайний магазин з покупками із перекладачем йти чи що?

Наразі через цю помилку та халатність поштового співробітника мої родичі не зможуть приїхати відпочити, я їх не побачу та несу збиток у вигляді повернення квітків за готель та автобус. Якщо комусь така ситуація — норма, то мені — не норма.

Але якщо це питання звичайного відправлення письма, то нащо робити гонор та розводити театр?

Дик вони говорять тільки німецькою

— чому ви не хочете переїхати в Німеччину?
— я не знаю арабський

— чому ви не хочете переїхати в Німеччину?
— я не знаю арабський

Жарт не доречний, тому що більшість мігрантів арабів у Франції і Іспанії. А про Німеччину можна було б сказати — турецький або навіть український тепер.

я бы еще добавил сербо-хорватский. а за арабским милости просим в скандинавию или Бельгию с Францией :D

ті українці, які на російські за кордоном розмовляють? Щоб не можна було б від росіян відрізнити?

Так а ви Alina Gorbaneva чи Dasha? Щось не зрозумiло i пахне найобом

А що там такого? Звичайна дівчина, фотки на не професійну зйомку, просто без шпилоьк та тонни макіяжу, чі мамкені інцелли взагалі не в курсі як жінки в реалі виглядають?

Ні, просто на ДОУ кажуть що в Німеччині дівчата страшні.

тема детских площадок что то давно не поднималась...

Хорватию не рекомендую. Там детские площадки просто на камнях делают.

Живу в Румынии в городе Байя-Маре. Город небольшой. Делать особо нечего. Но в этом городе много моих друзей/знакомых, поэтому пообщаться есть с кем. Сюда поэтому и приехал.

Из плюсов:
— относительно остальной Европы низкие цены на аренду квартиры — за 450 евро мы снимаем новую двушку с хорошей мебелью в новом доме. многие знакомые снимают от 200 до 350. 200 — достаточно ушатанный вариант, но чисто. 350 уже приличная двухкомнатная, но в старом доме;
— вокруг горы, озеры;
— рядом с Украиной — многие женщины ездят раз в неделю в Мукачево/Солотвино скупиться (нет в Румынии любимой гречки вообще), забрать что-то на Новой почте или отправить;
— быстро, за 15 минут получили временную защиту. без нее нельзя арендовать квартиру, купить местный номер телефона и, соответственно, открыть счет в банке;
— пришлось свозить жену в скорую — без проблем приняли и бесплатно сделали все анализы в городской больнице (показали только временную защиту, но можно было и просто паспорт);
— есть частная медицина — пока не ясно как работает, но думаю, что как и в Украине есть нормальные врачи, а есть так себе, нужно только найти нормальных при необходимости. так как в этом городе много моих знакомых, которые живут дольше, но проще узнавать необходимую информацию — кто-то что-то слышал, сталкивался;
— очень многие знают хотя бы на элементарном уровне английский, по сравнению с той же Турцией — можно решать всякие вопросы и не выделываются по сравнению с некоторыми с другими странами, которые хотят, чтобы говорили только на одном их местном языке;
— хороший и не дорогой интернет — платим за оптиволокно 10 евро в месяц, безлимит траффик;
— на автомобиле по городу ездить удовольствие — таких прямо чтобы пробок нет, удобные дороги и никто не летает, много парковок.

Из минусов:
— банковские приложения здесь уродские;
— долго и не везде открывают счета (месяц можно ждать и то еще не каждый банк открывает);
— наверное, в этом городе нет тусовок, для кого это важно — мне нет;
— дорогие СТО для автомобилей (в 2-3 раза дороже, чем в Украине), но они хотя бы есть по сравнению с Турцией, когда они спрятаны в таких местах, что хрен найдешь (еще и без знания языка).
— работать на местные компании практически невозможно — имел опыт собеседования с около 30-40 рекрутерами — берут в основном местных (это и понятно, проще объясниться, хотя и пишут везде, что достаточно английского); не хотят заморачиваться с временной защитой этой, если много местных (рынок ИТ здесь достаточно развит и много местных специалистов); если и получится работать на местных, то второй минус — маленькие зарплаты. Приходится работать через украинский ФОП на украинские компании или пробовать открыть местный SRL и пробовать искать что-то удаленное, но мне пока не удалось найти на B2B контракт.

Не знаю про детское направление, потому что мы с женой без детей.

Наверное, пока ничего не с

банковские приложения здесь уродские

Просто цікаво, а навіщо вони потрібні у Румунії? За умови, що є web онлайн банкінг.

Живу в Румынии в городе Байя-Маре. Город небольшой
на автомобиле по городу ездить удовольствие — таких прямо чтобы пробок нет

Ох уж ці знамениті пробки в Байя-Маре :)

За умови, що є web онлайн банкінг.

ну не всі ж задроти, які цілими днями за компом сидять :)

ну не всі ж задроти, які цілими днями за компом сидять :)

Ну так я ж і питаю про юзкейси, навіщо у Румунії потрібна аппка банка, коли ти по вулиці ідеш?

Не знаю как в Румынии, не думаю что есть большая разница, но в Польше юзекейсов хватает:
— оплата за паркинг
— покупка билетов ОТ
— мгновенный перевод денег на номер телефона
— 2FA авторизация
— мониторинг транзакций и блокировка карт

Это из того что часто использую именно в аппке.

шо реально квитки на ОТ купляються в банківській аппці?

так. і нема інакшого варіанту.. готівкою не купиш. картою в транспорті не заплатиш. конкретно познань.

В Познані в ОТ немає білетоматів? Можна я тобі не повірю?

вони є... але працюють через апку тільки... без нфц вроді можна фізичною картою ще. (але це не точно)

О блін, ну це незручно. Аборигенам звісно пофіг, але туристам — це біль.

Отож. В нас просто добавили можливiсть свайпнути кредитку, дебiтку, телефон з NFC, будь-що, та нiяких квиткiв як таких купувати не треба.
Хоча деякi туристи все ще стоять в чергах до автоматiв.

у нас теж до речі, реально зручно для разових квитків.

В нас просто добавили можливiсть свайпнути кредитку, дебiтку, телефон з NFC, будь-що, та нiяких квиткiв як таких купувати не треба.

Ціна проїзду не залежить від часу/відстані?

Залежить. На виходi свайпнув ще раз.

А якщо не свайпнув — платиш по макс тарифу?

Так) Я користуюсь окремою карткою для ГТ, там можно пiдключати абонементи та повернути грошi, якщо провтикав десь.

Я користуюсь окремою карткою для ГТ,

Ну от бачиш, всюди свої компроміси :)

я старовiр) Але багато свайпають телефоном

у нас не залежить. час — 75 хвилин з можливістю пересідати на будь-який транспорт

я думав що до такої хєрні тільки в Україні додумалися — все підряд пхати в банківську аппку окремими функціями.

А є якісь реальні аргументи чому це погано? Як на мене це агонь — замість десятка окремих апок кожна зі своїм балансом одна апка, яка дозволяє розрулити більшість рутинних платежів.

А є якісь реальні аргументи чому це погано? Як на мене це агонь — замість десятка окремих апок кожна зі своїм балансом одна апка, яка дозволяє розрулити більшість рутинних платежів.

Я написав нижче, чому окремі аппки кращі, на прикладі паркування. Коли зараз я заходжу в аппку EasyPark, то там одна велика кнопка — Почати паркування. Все, два кліки. Відкрити апку і натиснути — Почати паркування. А коли це було б засунуто в умовний Приват24, то мені б прийшлося витрачати час на 2FA авторизацію, попапи з вимогою оновити дані, пошук у меню, купа кнопок і тд.

тому що це абсолютно непрофільна функція банка. Приват24 — з точки зору софтвейр архітектури — це франкенштейн, де міліон непрофільних функцій, кожна із которих має в чомусь свої незручності і іноді не працює.
Тому що апка, в яку ти один раз ввів номер своєї машини — відкриваєш, вона по геолокації визначає зону парковки, нажимаєш кнопку запаркувати і пішов. Потім парковку можна завчасно зупинити, видно скільки ще залишилося, за 10-15 хвилин до кінця приходить нотіфікейшн про закінчення парковки, і її також в один клік можна продовжити якщо можна.

В Польщі така апка називається SkyCash

і що, через апку банка зручніше все одно?

Да, до того как появилась эта фуцкция в аппке банка я как раз пользовался SkyCash.

SkyCash то окрема незалежна апка. На хвилі її популярності банки почали пхати то все до себе.

Ну вот всё вышеперечисленное отлично у меня делает аппка банка

а як цікаво це все реалізовується? В умовному банку є окрема команда — продакт, скрам тіма і т.д., які пілять функцію паркування і інтеграцією зі всіма релевантними системами? Чи віддають на аутсорс?
І так повторюється в кожному банку, щоб не відставати від конкурентів?

Честно не знаю :)
У меня стоят аппки 3х банков, во всех есть функция оплаты парковки. Но я пользуюсь только одной из них.

кожна зі своїм балансом

Чого це?

В Польщі є окремі апки, різні, до вибору і до паркування і до квитків

SkyCash, JakDojade — чудово працює по цілій Польщі, в Познані також :-)

та дякую... але всі норм міста мають оплату за ГТ прямо в салоні нфц...

А при чому тут нфц? Купуєш квиток в апці і як контроль то показуєш екран.

от зайшов ти в трам — перший раз в житті — а тобі — хрен...
поки ти поставиш апку і т.д. то вже і не треба буде....

В JakDojade може можна? Там в апці можна купувати квитки.

кеп. але хотілося б як в норм містах — притулив нфц до терміналу в салоні і усьо... ніяких апок і т.д....

Таке навіть не у всіх великих містах. У Гданьску теж не можна було так. Принаймі ще на травневих святах не було цього.

Але ж є інший варіант — Jakdojade (в усіх пл містах) за допомогою Google/Apple Pay

Jakdojade

JaPierdole

извините, не сдержался

дякую кеп. це апка... панятно що якщо її поставити то все можна зробити...
але коли ти заходиш в трамвай вперше в житті в місті і не можеш оплатити картою то це боль....

і нема інакшого варіанту

Тут мова про ваше категоричне заявлення, яке є відвертою неправдою.

І да, ваша біль — це виключно ваша персональна проблема, до котрої ви не підготувалися і не подивилися і інтернетах як платити за транспорт. А це, між іншим, ваш обов*язок, як потенційного туриста, переглянути і знати як користуватися і оплачувати публічний транспорт

Да, вай нот? Есть и другие варианты, но лично мне данный видится наиболее удобным.

Ну можна ще в фейсбук додати функцію купівлі квитків на ОТ і оплату за комуналку, вай нот?

Ну можна ще в фейсбук додати функцію купівлі квитків на ОТ і оплату за комуналку, вай нот?

Ну, китайці так і зробили =)

оплата за паркинг
— покупка билетов ОТ
— 2FA авторизация

Зрозуміло, в Німеччині це не актуально, тут для цього є окремі апки і досить непогані. Якщо хтось вважає, що все це можна помістити в одну апку і люди будуть користуватись, робіть стартап :)

мониторинг транзакций и блокировка карт

Транзакції і так приходять по мейлу або смс. А як часто треба блокувати картки, раз на рік?

в Німеччині це не актуально

особливо коли на половині сайтів немає оплати епл-пей та навіть просто мастеркард/віза, й треба робити SEPA платіж — отам без аппки прям дуже зручно, ага :)

все це можна помістити в одну апку і люди будуть користуватись, робіть стартап

нафіга людям якийсь незрозумілий посередник? краще отримувати послуги від свого банку, якому довіряєш, а не давати доступи по своїх акаунтів якімось стрьомним стартапам

Та поставте термiнали прям в транспортi. Банкам не дуже цiкаво займатися цим

гадаю банкам цікаво, а не цікаво транспорту, бо комісії доволі високі

особливо коли на половині сайтів немає оплати епл-пей та навіть просто мастеркард/віза, й треба робити SEPA платіж — отам без аппки прям дуже зручно, ага :)

Таких сайтів взагалі не існує, хіба що якісь абсолютно непопулярні, про які мало хто знає. PayPal є практично скрізь, тільки ним і плачу. Карткою дуже рідко, але є деякі сайти без PayPal. А так, щоб тільки SEPA, то такого не зустрічав, а ти кажеш половина. WTF

краще отримувати послуги від свого банку, якому довіряєш, а не давати доступи по своїх акаунтів якімось стрьомним стартапам

Послуги 2FA авторизації, оплату за паркінг чи з купівлю квитків на ОТ краще може робити банк, ніж Google Authenticator, чи компанії, які спеціалізуються на паркінгу чи ОТ? WTF. Це ж не Україна, де державні ОТ компанії лютий треш.

PayPal є практично скрізь

так, але я наприклад їм не користуюсь — мені й банків вистачає, щоб ще й пейпалу фі сплачувати.

2FA авторизації

як це пов’язано із оплатами?

оплату за паркінг чи з купівлю квитків на ОТ краще може робити банк

оплату за це — так, краще через банк або епл-пей робити.

доречі, чи можна карту в епл-пей додати через веб-банкінг?
і ще юзкейс — половина карток в мене зараз без пластику, і що мені їх у блокнотик записувати, щоб юзати?

доречі, чи можна карту в епл-пей додати через веб-банкінг?

її можна взагалі без банкінгу додати, якщо карта фізична на руках — еплпей тобі сам її просканує. Але без фізичної теж можна по реквізітам додати вручну в епплпей.

Точно, трохи забув як воно працює і що там є ручний режим

нафіга людям якийсь незрозумілий посередник? краще отримувати послуги від свого банку, якому довіряєш, а не давати доступи по своїх акаунтів якімось стрьомним стартапам

це теж саме, як пхати всю бізнес логіку в хранімки в базу даних. А якщо щось змінилося в логіці, то треба створювати окремі тікети для DBA, які це змінять в своєму порядку через півроку.
1-в-1.

і ти всюди у всіх додатках вводиш реквізити своїх карток? це імхо трохи стрьомно, ні?

ні. Як правило або еплпей, або у нас тут ще в локальних апках є наш Swish — це типу мобільних переказів по номеру телефона.

і ти всюди у всіх додатках вводиш реквізити своїх карток? це імхо трохи стрьомно, ні?

В усіх апках автоматично підтягується PayPal, картки я взагалі ніде не ввожу.

Або ж ДБА створить тікет для девелопера через криво написаний код, що виконується пів години. Проте це буде впроваджено через пів року, бо наразі інші задачі. Девелопери можуть створювати піарки зі змінами в процку не гірше ДБА-шників, раптом що. Ба більше, зміни в код бази напряму мають бути заборонені, та радше винятком. Тому тут «1-в-1» і не пахне, перегляньте процеси.

ну тобто банк повинен створювати тікети системам паркування чи управлінню залізниці, щоб вони там переписали свій код, а то інтеграція у банка не працює?

Звісно ні :) Я лише хотів зауважити, що не зовсім коректне порівняння. Я особисто надаю перевагу окремим аплікейшнам.

якщо банк просто інтегрується в існуюче спеціалізоване рішення — ну можно «панять і прастіть», може роблять як у конкурентів, може продакту заняться нема чим більше.
Але якщо банк починає повністю реалізовувати непрофільні функції — це на мій погляд ідіотизм.

Ой, я в той список сервісів навіть не заглядаю. В приваті цілий список наче. ПКО польський починає рекламу показувати при вході в апплікейшн, пропонуючи підвязати оплату проїзду по платним трасам. Як тут хтось казав — я старовєр в цьому плані.

Ну ось мені теж було смішно, коли минулого року була хвиля постів від українських біженців, як під копірку, про небивалу українську прогрессивність які я називаю «свідки монобанка і нової пошти», і там часто окремим пунктом було що в європейських «відсталих» банківських аппках не можна навіть телефон поповнити :))

Ну я за рік перепробував вже кучу аппок європейських банків, то все воно тормознуте і незручне г у порівнянні з Моно. Дякую хоть N26 більш менше нормально працює

можливо, в мене ніколи не було монобанка, тому не знаю як виглядає ідеал :))) Вірю що воно повино бути зручним.
але в тому то і справа, що це має значення тільки якщо у тебе апка банку це якийсь такий дефолтний app to go, для всіх побутових задач, і ти його відкриваєш для чогось по 10 разів на день.

Та ні, я Моно використовую лише як банк. От якраз Револют більше схожий на Приват. Моно тупо стартує швидше за всі інші додатки, інтерфейс не перевантажений. Із недоліків двух іспанських банків — не приходять нотіфікейшини про зарахування і списання direct debit. У N26 нема можливості отримати квитанцію по оплаті карткою або місцевим миттєвим переказом Bizum, і скріншоти заборонені)

Ну ось мені теж було смішно, коли минулого року була хвиля постів від українських біженців, як під копірку, про небивалу українську прогрессивність які я називаю «свідки монобанка і нової пошти»
можливо, в мене ніколи не було монобанка, тому не знаю як виглядає ідеал :)))

Ха-ха, і чого тобі було смішно в першому пості?)

Я їм не користувався, але бачив що воно таке. Це той самий приват24, тільки «стильний, модний, молодьожний». Необанки ж не в Україні придумали, той же N26 в суті те ж саме, теж модненька аппка необанку, відмінності лише в особистих вподобаннях.
Ну і в тих постах приват24 теж завжди був в наявності, як приклад неосяжної передової технології :)

Ха-ха, і чого тобі було смішно в першому пості?)

а насправді, смішніше всього було, коли як раз після «часткової мобілізації» із Росії хлинулі теж массово біженці, і з часом стали писати всі ті ж самі пости — тільки у них там замість монобанка Тіньков, замість нової пошти якійсь кур’єри, якісь сервіси від яндекса, тіж самі передові кав’ярні третьої хвилі, ноготочні салони і т.д.

А апка брокера теж непотрібна, можна дзвонити як в старі добрі часи і казати голосом що купувати/продавати

Навіщо мені аппка брокера у моєму банку, коли я купую біткоіни через шикарний застосунок Binance. Навіщо мені це робити через непрофільну апку банку?

І апка букінгу візит до лікарів непотрібна бо раз на рік і тд. і тп.

Ну дик апка лікаря і потрібна для цього! А вище написано, що людям краще, коли умовного лікаря букати через апку банку :)

шикарний застосунок Binance

а чого не через веб? воно ж таке зручне наче :)

людям краще, коли умовного лікаря букати через апку банку

ти все плутаєш: тобі кажуть, що банкінгом також краще через аппку користуватись, а не через веб. просто якщо ти раз на рік виписку з банку робиш для податкової і все, то може тобі аппка й не потрібна, а якщо користуєшся цим кожного дня й з будь-якої локації, то тоді зовсім інші потреби

Зрозуміло, в Німеччині це не актуально, тут для цього є окремі апки і досить непогані.

Ти в своєму репертуарі. Звісно, окремі апки є. Можно мати окрему апку щоб платити за ОТ, окрему — щоб платити за парковку, окрему — для миттєвих переказів. А можна мати одну апку, з якої робиться все вищезгадане. Що ж зручніше, я навіть не знаю (звісно знаю, лол)

Звісно, окремі апки є.

І вони кращі, ніж коли все засунуто в одну апку. Бо коли зараз я заходжу в аппку EasyPark, то там одна велика кнопка — Почати паркування. Все, два кліки. Відкрити апку і натиснути — Почати паркування. А коли це було б засунуто в умовний Приват24, то мені б прийшлося витрачати час на 2FA авторизацію, попапи з вимогою оновити дані, пошук у меню, купа кнопок і тд. Я вже показував якось, навіть відео знімав, що щоб заплатити пейпалом, треба два кліки, а щоб Приват24, то 11.

З паркувальними апками є тільки проблема, що деякими парковками володіють компанії які не інтегровані в інші апки, а мають для цього свою. У мене на телефоні одна апка якою я користуюся в 95% випадків, але встановлено ще 5 штук для інших 5% :)

Ну это особенности реализации этой функции в приват24, в апке моего банка это максимально просто.

І як там в банківський апці, можна наприклад закінчити паркування завчасно чи побачити скільки ще залишилося до кінця?
А розклад того ОП і знайти машрут можна в банківський апці? А купити місячний проізний можна і мати його там?

І як там в банківський апці, можна наприклад закінчити паркування завчасно чи побачити скільки ще залишилося до кінця?

Так.

А розклад того ОП і знайти машрут можна в банківський апці? А купити місячний проізний можна і мати його там?

До чого тут це взагалі? Мова начебто йшла про оплату проїзду, а не про весь функціонал світу.

так в тому і сенс, що якщо почати в банківську апку пхати іррелівантний функціонал то як визначити межу коли потрібно зупинитися?
Ну коли ти купуєш квиток на ОТ логічно допустити що скоріше за все людину може цікавити ще розклад, і іноді можливість побудувати потрібний маршрут.

так в тому і сенс, що якщо почати в банківську апку пхати іррелівантний функціонал то як визначити межу коли потрібно зупинитися?

Зупинитись потрібно тоді, коли функціонал не має нічого спільного з переміщенням грошей з точки А в точку Б.

Ну коли ти купуєш квиток на ОТ логічно допустити що скоріше за все людину може цікавити ще розклад, і іноді можливість побудувати потрібний маршрут.

Квитки поштучно купують дві основні категорії: а) туристи, б) аборигени, які користуються ОТ епізодично (тоді проїзний не має сенсу). Першим звісно потрібен функціонал планування маршруту, але вони навряд чи будуть мати локальну банківську апку все одно. Другим планування маршруру і нафіг не впало як правило, бо типовий юзкейс — на вихідних виїхати по місту пошлятись з родиною (а свої типові маршрути та їх розклад і так відомі). Окремі апки звісно є, в тому числі такі як ти описуєш, але якщо єдина апка закриває 95% функціоналу — я особисто залишковими 5% готовий пожертвувати на користь зручності мати «єдине вікно».

Зупинитись потрібно тоді, коли функціонал не має нічого спільного з переміщенням грошей з точки А в точку Б.

ну ось давай подумаєм як це реалізовується на рівні бази даних. Є у тебе сутність — твій гаманець, є таблички де для кожного юзера його баланс і транзакції, і є сервіс, який забезпечує надійність транзакцій в цьому гаманці.
А пропонується ще знати всередині цього сервісу на що саме ідуть ті транзації, і всі особливості роботи тих функцій.
Це точно хороша архітектура?

пожертвувати на користь зручності мати «єдине вікно».

Сорі, я не вірю в оце «єдине вікно». Я ось зараз порахував — у мене на телефоні 8 апок, які можна віднести так чи інакше до банківських аппок(І в жодній з них крім приват24 нема функцій парковки чи квитків на ОТ). Впевнений, що у тебе теж не єдина апка для цього, в якій ти робиш всі щоденні функції.

ну ось давай подумаєм як це реалізовується на рівні бази даних.

У нас немає даних щоб щось фантазувати на тему архітектури чи нюансів на кшталт бази даних, тому я навіть не хочу витрачати на це час. Апка це фронтенд (один із), там під капотом може бути будь-який зоопарк (в тому числі дуже добре ізольований від mission critical систем)

Сорі, я не вірю в оце «єдине вікно». Я ось зараз порахував — у мене на телефоні 8 апок, які можна віднести так чи інакше до банківських аппок(І в жодній з них крім приват24 нема функцій парковки чи квитків на ОТ). Впевнений, що у тебе теж не єдина апка для цього, в якій ти робиш всі щоденні функції.

Я не казав про «всі функції», я казав тільки про оплати. Всі функції — це утопія, але якщо можна мати меньше окремих апок (особливо для тривіальних операцій) то як на мене це добре. Подобається вовтузитись з зоопарком різних апок — така можливість теж є (але мені не пообається).

У нас немає даних щоб щось фантазувати на тему архітектури чи нюансів на кшталт бази даних

як раз є — це саме і є наша спеціалізація — розробка похожих систем і інтеграцій між системами.
Банк — це зберігання твоїх грошей, деякі супутні фінансові сервіси типу кредитів чи інвестицій, і імплементація різних платіжних інтерфейсів. Під капотом у цього дійсно захован зоопарк і дуже велика складність всіх процессів які забезпечують базові функції.
Але якщо взяти «банальну» аппку для паркування — там теж дуже багато прихованої складності. Ну ось візьмемо аппку якою я користуююся більшість часу всі останні 10 років easyparkgroup.com
Для юзера вона дозволяє зручно і швидко паркуватися, підключити різні види оплати, підтримує корпоративні машини — а це ясно що окрема процедура в фіскальній площині, і підтримує автоматичне паркування по камерам на в’їзді-виїзді. Ще вони додали туди функцію електрозарядок на паркінгах.
Здається небагато — але знову ж під капотом величезна складність від збору данних по всім містам які вони підтримують, до інтеграції з системами перевірки цього паркінга, інтеграції з всіми паркінгами які належать різним акторам, інтеграція з податковою для корпоративних акаунтів і т.д. Тільки в Швеції у них працює 200 людей, а всього на лінкедіні у них написано 1000+ співробітників.

І який банк може конкурувати з цим? Наймати сотні людей, щоб займалися зручною інтеграцією паркінг сервісу? І так кожному банку окремо? І ці люди будуть дзвонити в паркувальні гаражі і домовлятися інтегруватися в їх пропускну систему?
Я переконаний що це і фігове рішення і фігова архітектура в цілому. Саме тому і виходить монструозний франкенштейн, коли як у приват24 у тебе і банк, і касса квитків на поізди і літаки, і соцслужба з є-ліками і є-допомогою, і страхувальна компанія, і паркувальна, і квитки в кино, і звітування про показники лічильників на воду і електроенергію. Я ось заліз зараз в приват24, почав мотати всі сервіси — я навіть не в курсі був про більшість що вони там є, і частину з них навіть не знаю що то таке. Що воно робить в аппці банку я особисто хз.

«Астанавітєсь». Які сотні людей, які «дзвонити в гаражі», ти про що? Банк просто взяв АПІшку яку надає компанія яка вже має паркінгове рішення, й інтегрував його в свій клієнт. Так само, як інтегрував Blik — систему миттєвих платежів, яка так само розроблена та підтримується іншою компанією, але є настільки розповсюджена в Польщі, що будь-який банк її інтегрує в свою апку, бо «дуже треба». Не те щоб рокєт сайенс, чесно кажучі.

якщо у вас у всіх міста всі паркінги або комунальні або належать одному монополісту, то може і не рокет сайнс, хоча навіть тоді сумніваюсь. Хоча навіть якщо вони всі комунальні, то не факт що в різних містах однакове рішення.
Чи це умовно кажучі якийсь ваш вищезгаданий SkyCash реалізує всю складність, а банк просто інтегрується в його апі? Ну так звичайно теж можна :)

Я паркуюсь по принципу старт/стоп: запарковался — нажал кнопку «начать парковку», вернулся — нажал кнопку «закончить» — всё, я не представляю как можно еще удобнее/быстрее.

А розклад того ОП і знайти машрут можна в банківський апці?

Нет, а зачем?

А купити місячний проізний можна і мати його там?

Думаю что нет, во всяком случае в аппке моего банка, но мне например это не надо.

а можна побачити скріншот інтерфейса для паркування в банівський апці? Цікаво як це виглядає.

І що, кожен банк реально реалізовує по своєму оцей фунціонал для своїх клієнтів?

ну по крайней мере в банковских аппках которые стоят у меня он реализован по разному. Но я выше скинул видео как это работает в аппке ING банка которой я собственно и пользуюсь.

Можно даже видео глянуть:

Саме те, що я й казав, мінімум 8 кліків, замість 2 кліки в окремій апці

в тому ж пко — це буде десь 3 кліки.
в Приваті — виводиш на головний екран і десь 3-4 кліки.

не ідеально, але в рази секьюрніше, простіше, і не треба шукати ту конкретну апку під той конкретний юзкейс.

Враховуючи, що з різними інфраструктурними рішеннями — кількість апок розводиться до екстремумів — взагалі не кайф.

оцей прикол з «це всього лише 2-3 кліки» працює тільки до моменту, коли це апка для використання раз в місяць чи двічі — висить в незрозумілій папці чи незрозумілому робочому столі і ти ще витратиш 5 свайпів на пошук, або ж шукати в спотлайті

додам сюди:
що кейси в стилі:
— відкрив приват — зчитав кьюар в транспорті — оплатив
— відкрив приват — нажав на паркінг — оплатив
— отримав штраф — автоматична нотифікашка — нажав на кнопку — оплатив
— маєш декілька дисконтних карт, які висять автоматично в приваті, а не качаєш окрему апку для метро/варусу, ще якогось супермаркету в якому буваєш раз в місяць
— маєш страховку в апці — вона коли закінчується, тебе повідомляють — нажав дві кнокпи і продожив на наступний рік

це все класно і просто, а інтерфейс чиститься за раухнок того, що основне вивів на головний екран

в цьому і проблема порівнянь, бо рішення диктуються умовами як все працює в оффлайні.
Ось візьму описані вами кейси в свою реальність:

— відкрив приват — зчитав кьюар в транспорті — оплатив

просто приклав картку/applepay в термінал і у тебе автоматично купився разовий квиток на 75 хвилин, який покриває весь транспорт. Контрольори на своїх девайсах бачать цей квиток коли прикладаєш до нього картку.

— відкрив приват — нажав на паркінг — оплатив

смішно, я ось зараз зайшов в свій приват24, спочатку хвилину скролив в меню сервіси щоб зрозуміти де той паркінг, а потім зайшов а там в Україні на мапі всього на вибір 4 міста — Львів, Дніпро, Коломия і Чернівці. навіть Київа нема, лол :)
В моємо випадку, заходиш в EasyPark, воно автоматично визначає паркінг, натискаєш почати парковку, потім в кінці зупиняєш. Всі рахунки автоматично приходять і оплачуються банком. А в гаражах так взагалі стоіть автоматична регістрація номера через камери, навіть натискати нічого не потрібно — все само потім зніметься.

— отримав штраф — автоматична нотифікашка — нажав на кнопку — оплатив

Отримав штраф — прийде інвойс від транспортної служби, які автоматично платяться разом з автоматичною оплатою за в’їзд в місто, чи оплатою за річний податок на авто.

— маєш декілька дисконтних карт, які висять автоматично в приваті,

Всі дисконтні карти підв’язані під твоє айді, або в деяких місцях ще можна підв’язати просто банківську картку під свій аккаунт, і тоді оплата цією картою в кассі автоматично активують твій аккаунт у них. Єдине виключеня у мене це в Лідлі, там якось трошки через жопу зроблено.

— маєш страховку в апці — вона коли закінчується

Тобі автоматично приходить інвойс на новий рік, який у тебе стоіть в автоплатіжках для твоїх страхових компаній.

Ітого: одна додаткова апка для паркінга. А в банк для всіх цих процедур ніколи не лізиш. Хіба що один раз налаштувати автоплатіж, або підтвердити на оплату електронні інвойси.

зайшов в свій приват24, спочатку хвилину скролив в меню сервіси щоб зрозуміти де той паркінг, а потім зайшов а там в Україні на мапі всього на вибір 4 міста — Львів, Дніпро, Коломия і Чернівці. навіть Київа нема, лол :)

Це маленькі нюанси, про які приватодрочери завжди промовчать :)

я ж написав — достатньо додати ці пункти у вибране, і вони завжди в першому ж меню.
ну і я не думаю, про інші міста, бо жив у Львові. що тут такого

це все тобі ок, бо в тебе інша країна.

в Україні поки прийде штраф на пошту — будеш платити вдвічі більше.
в Україні — ці автоматичні нотифікашки по страховці — дають можливість ще 2 кліки перевірити чи твій офер найкращий/найдешевший/найбільш якісний на ринку. (так прямо через банк)

Всі дисконтні карти підв’язані під твоє айді, або в деяких місцях ще можна підв’язати просто банківську картку під свій аккаунт, і тоді оплата цією картою в кассі автоматично активують твій аккаунт у них. Єдине виключеня у мене це в Лідлі, там якось трошки через жопу зроблено.

оце мені звучить супер не секьюрно і жодного з цих пунктів, я б не робив, навіть боюсь ритись в голові людей, які готові на це.

все решта — мейк тотал сенс, але тільки тоді, коли ти в певній країні.

якщо вцілому: тупо лазити і порівнювати на декількох сайтах страховок, яка тобі підійде в конкретну поїздку, якщо в приваті тобі підбереться найкраща, і 90% інфи про тебе буде автозаповнено, що вцілому я вважаю — один з найбільших геморів при таких плануваннях. (таких кейсів назбирається багато, але коли черговий раз мене запитають чи весь цей функціонал зайвий — я коротко скажу. що ні — він дозволяє робити дуже багато речей — швидше, менш геморніше, не проходитись по десятьох сайтах, і не тримати 30 апок на кожен супермаркет, страхову, штрафи, чи навіть акції(як це працює в деяких польських).

основні вкладки від цього не страждають, загальний функціонал все ще в десятки разів більш юзер френдлі 99% всіх інших європейських банків. про що тут говорити?

Транзакції і так приходять по мейлу або смс. А як часто треба блокувати картки, раз на рік?

Ну вот мне удобнее пуш нотификаия в аппке чем засырание почты и смс-ки.
А карты в последние время блокирую часто — воспитательный процесс обучения детей финансовой грамотности. :)
Вот только на прошлой неделе мое терпение лопнуло после 9-й за день транзакции в школьном автомате с шоколадками и я временно заблокировал маленькому засранцу карточку.

Ну вот мне удобнее пуш нотификаия в аппке чем засырание почты и смс-ки.

+1

А карты в последние время блокирую часто

ось це дійсно потрібна функція в аппці банка.
згоден з коментом нижче

Якщо є нормальна аппка, то веб-банкінгом нема потреби користуватись
потрібна аппка банка, коли ти по вулиці ідеш?

а коли ще вона потрібна? по вулиці йдеш, у кав’ярні сидиш, їдеш кудись (не на велосипеді, звичайно :) ). Якщо є нормальна аппка, то веб-банкінгом нема потреби користуватись

Якщо є нормальна аппка, то веб-банкінгом нема потреби користуватись

згоден.

по вулиці йдеш, у кав’ярні сидиш, їдеш кудись

Не розумію навіщо банківська апка для цього?

по вулиці йдеш, у кав’ярні сидиш, їдеш кудись
Не розумію навіщо банківська апка для цього?

гроші переводити між рахунками, валюти міняти, щось оплачувати онлайн і т.п. в мене рахунки у 5+ банках, і де не було нормальних аппок — довелось закрити, бо дуже важко з ними працювати через веб (або взагалі через десктоп)

валюти міняти

це вже особливiсть не єврозони
Забув, що таке валюти мiняти

ну є гривня, є долар ще, як мінімум. а якщо мова про Румунію, то ще й місцеві леї додаються

я такою хєрньою займався тільки коли гроші із України виводив. А далі — один банк, туди тобі заходять гроші, там налаштовані всі автоматичні платежі по всім основним рахункам. А в місті всюди просто платиш еплпеєм, або іноді через мобільні перекази всяким приватним продавцям.
Я ось відкриваю апку свого банка:
— поточні рахунки і картки
— оплати рахунків і перекази на інші рахунки
— інвестиційний рахунки і депозити
— кредити
— пенсійний рахунок
— інбокс для коммунікації з банком.
— налаштування
В апці іншого банку ще є страховки, бо там у них і банк і страхова компанія.
Все, більше нічого нема. І від банківської апки мені нічого і не треба.

Насправді, всю простоту забезпечує універсальність інвойсів. Саме тому що комуналка, що контракт на телефон, що штраф за парковку, що будь-які страховки — це просто інвойс. Автоматична оплата яких робить дива в простоті управління процесом. Ну або якщо не інвойс, то просто платиться картою/еплпеєм на сайті чи апці відповідного сервіса, типу як покупка квитків на транспорт.
І тому банку не треба розробляти всі ці міліон окремих функцій щоб оформити собі автоцивілку чи оплатити паркінг.

я такою хєрньою займався тільки коли гроші із України виводив

так отож — я ще на цій стадії та прив’язаний до України багатьма речами, починаючи від частини доходів, і закінчуючи кредитами і комуналкою :( Не всі ж такі досвічені трактористи як ви з Юрою

І тому банку не треба розробляти всі ці міліон окремих функцій

я за це й не топлю — це інші адепти «супер-аппок»

Я ось відкриваю апку свого банка

мій поінт був саме в тому, що аппка краще, ніж веб-банкінг, що ти й підтверджуєш :)

мені не треба, а хто в Румунії живе, то мабуть потребує — як мінімум податки платити, оренду, комуналку, етк.

Я, наприклад, мiняю через Револют швейцарськi франки на евро для подорожей, i на злотi, щоб родичам висилати в Польщу.

Навiщо? Я ще розумiю готiвку мiняти, а з картки обмiн вiдбудеться автоматично

По перше в мене швейцарська картка з дебільними умовами, ну і за кордон вислати теж челендж.

До речі ця в мене перша віза. Всі були мастеркарди. В гугл воллет не можна додати, за кордоном чарджить кожну транзакцію 1.5фр +%. Не скрізь аксептається, не все сервіси, не всі термінали.

Журбинка. Мабуть якась мiстячкова вiза

Хз як в Нідерландах, а в Іспанії не дадуть забути, якщо працюєш контрактором на той же США, бо автоматична конвертація коштує 5-7 відсотків

зараз спад по вакансіям, треба триматися того що є. Багато знайомих сидіть без роботи по декілька міс :(

А как с налоговым резидентством? Когда нужно платить что-то Румынии?

А какой-то револют не закрывает все задачи? Я в Германии открыл bunq счет, ибо нужен был немецкий ибан. Без проблем открыли счет, имея на руках только прописку и немецкий инн. (N26 без внж отказал в этом). И этот bunq ничем от нашего моно какого-то не отличается, как мне показалось. Все довольно просто и быстро. Думаю револют так-же может. Или вайз

Друзі, якщо вибираєш Польщу, та маєш вже ТЗ у Німеччині. То як переїхати туди через самозайнятість? І як переїхати сімʼї у цьому випадку тоді?
Ось тут бачу, що можуть це зробити українці — sobolevbel.github.io/jdg (чи через ТЗ чи без нього — не сказано).
Чи може краще взяти якогось міграційного адвоката тощо? Чи процес не складний і можна самому усе зробити?
Просто хочеться зробити усе правильно 😅
Щодо міст, то сподобався Вроцлав та Познань (через те, що там трохи оренда дешевше).

зараз Польша вставляє палки в колеса новим мігрантам(. Теж думав про Польшу

Як? Хіба там щось змінилось? А виплати всюди скорочують.

Так виплати і Укр песел це одне, а самозайнятість без Укр песелю то інше.

Я знаю, то я Mobile Dev Lead відповідав, що новим мігрантам наче нічого і не урізали, крім виплат.
Щодо твого питання, то відкрити JDG не складно самому, можна по тій інструкції що за посиланням(там ж і написано хто може відкрити), є ще декілька схожих новіших покрокових інструкцій в інтернеті. Це все займає 15-60хв онлайн. Можна знайти бухгалтера який буде обслуговувати твій майбутній фоп і часто вони теж допомагають, безкоштовно, звісно ж при умові що ти будеш користуватись його послугами з виставленням рахунків і тд, можна почати звідси.
Якщо все ще не зовсім зрозуміло, то можна зателефонувати якимсь організаціям, які допомагають українцям, такі мають бути в кожному великому місті і там все розкажуть і навіть допоможуть відкрити JDG безкоштовно.

З чого ви це взяли? Є якась інформація щодо цього?

Мавпа програміста, го в ЮК!
www.bbc.co.uk/...​uk-england-essex-67639649
Тут велосипедистів сажають за то що вони їздят на них :-)
Чел наїзджав на людей, йому заборонили кататись, і дали умовний строк, він приїхав у полуцію на веліку і його посадили на 11 місяців :-)

Ват? :-) я ж велосипедист, я не хочу сісти за грати :-) хоча останні пів року їзжу охайно та по пдр :-)

Блін я думав то Маламен ))) Поназивались ото, не розбереш вас))))

+1 бал юк, заядлые велосипедисты просто конченые

Доречі я їх тут взагалі не бачу, дуже рідко у потязі бачу бувають чувачки з розкладним веліком. Я б сказав країна абсолютно не велосипедна і справа не у велодоріжках, а то що нікому вони тут не цікаві.

Рекомендую Чехію! З мовою спочатку буде легше, але потім, при вдосконаленні, можна заплутатися, хоч це й не так важливо. Якщо отримаєте ТЗ (інші типи віз наразі українцям не видають, але обговорюють механізм переходу з візи ТЗ на інші типи в наступному році), це можливо лише у випадку, якщо ваша дружина та дитина також її отримають. Але і тут є умова: якщо вони 24 лютого були в Україні і зараз не мають інших довгострокових віз, то і вам зроблять візу за возз’єднанням сім’ї.

Що стосується Жівностяка, аналог нашого ФОПу відкривається легко, так само як і валютні рахунки. Податки на житло досить демократичні. Якщо не перевищувати ліміт у 1.6 мільйона корун, це трохи більше 60 тисяч євро, то зі здравоткою виходить близько 12-14%. Школи тут хороші, мій малий біжить до школи аж бігом. Ставлення в школі хороше, якщо бачуть, що батьки адекватні. Плюс в школі є дружіна(це аналог нашої групи продовженого дня), де діти можуть спокійно залишатися в школі в середньому до пів на п’яту, коштує це задоволення 60$ за пів рік). Ідеально, якщо дружина хоче піти на роботу.

Рекомендую вибирати крайські міста, але чим далі від Праги. Я б вам порадив такі міста, як Пардубіце, Оломоуц та Злін, де практично не спостерігаємо циган (принаймні в Зліні), плюс немає проблем з коворкінгом, в манших нам було скучно. Не рекомендую Прагу, Брно та Остраву. Ні в якому разі, там ставлення до українців гірше.

Житло — Знайти трохи може бути квестом, але якщо заговорите англійською та запропонуєте кауце(це тіпа депозит), думаю за місяць можна знайти без проблем. Ціна за двох кімнатну квартиру хорошу в районі 800-1000$(Це вже з комунальними).
Ще одна перевага цих міст — це близькість до автомагістралей.

А хіба там народ дружній до українців? Часто в новинах проскакує якась дикість.

А хіба там народ дружній до українців?

А десь є народ дружній до українців?

Та всі на захід від Польщі, Чехії, Угорщини.

В Албанії всі дуже дружні до Українців.

В Британії в цілому дуже позитивне ставлення до українців.

згідно останніх досліджень 40% дружні.

Ого, я би побоявся говорити українською в автобусі з 60% не дружніх пасажирів.

От якраз з українською і немає проблем. За два роки, що ми тут почули тільки від одної жіночки які було за 70, ой ті українці — ВСЕ, але знову хочу зауважити, що ми далеко від великих міст, де деякі українці досить зіпсували загальне враження. Якщо ви нормальна людина то і до вас будуть нормально ставитись. До речі, це не вірна статистика, і вона як на диво покращується.

В Чехії дорогезне житло як на Чехію і нема перспектив по візах після 2025... Прийдеться закривати живність і т.д....

На рахунок житла ви праві, якщо маєте на увазі купівлю. А от оренда, ще більш терпима.
На рахунок віз — нічого подібного не чув, велика кількість українців з ТЗ повідкривали жівностяк, та не вірю, що одного дня їм скажуть допобачення. Головне все вчасно платити та не мати проблем.

та не вірю, що одного дня їм скажуть допобачення

А що на твою думку їм скажуть після 2025?

Нададуть інший тип візи, який дозволить перебувати легально в Чеській республіці. Вони не вистрілять собі в ногу та не зроблять одного дня, сотні тисячі людей нелегалами, плюс це буде і для економіки ударом. Так як на даному етапі 115т. біженців вже працюють легально або мають відкритий жівностяк.

і скільки з них мають тільки живностяк?) от їх і копнуть))

Поживем побачим, тут відпишусь), що буде.

запропонуєте кауце

шо значить запропонуєте? Кауце обов’язкова штука, iнодi за 2 мiсяцi просять

iнодi за 2 мiсяцi просять

І платять?)

Не знаю, можете знайти рiелтора в Чехiï i запитати, я таких мудакiв-власникiв обходжу стороною.

Добрий день , розкажіть будь ласка більше про міста, чому не рекомендуєте Прагу, Брно та Остраву?

чому не рекомендуєте Прагу, Брно та Остраву?

Дорого. оренда-покупка нерухомості.

Ну але і зарплати вищі, і більше можливостей

Не знаю, що тут пишуть про відсутність можливостей у інших містах крім Праги, але це повний абсурд людини, яка, напевно, тут не живе. Хіба що це стосується людей, які люблять лише тусовки. Звісно, у Празі та Брно більше можливостей для професійного розвитку, але якщо ви працюєте віддалено, то раджу вибирати міста з населенням від 50 до 100 тисяч.

— Набагато культурніше та доброзичливіше населення.
— Більша чистота міст та значно менше безпритульних та непрацюючих циган.
— Культура поведінки на дорогах та якість доріг (коли ми відвідуємо Прагу, Брно чи Остраву, то вона нагадує нам про дорожній рух та дороги у Франківську).
— Набагато більше різноманітних сімейних розваг, ніж, наприклад, у нашому Франківську (маю на увазі культурні, спортивні та освітні заходи).
— Спокійний ритм життя (це важливо для сімей з дітьми шкільного віку).
— Ціни на оренду та покупку нерухомості.

«Имхо», в Чехії окрім Праги нема що робити. В Брно депресивно, в інших містах де був — також (в Остраві і Пльзені не був, за них не кажу).
Прага норм місто, все є, інфраструктура, сервіси, де погуляти та провести час. Треба лише бути готовим до ціни оренди.

це як Трускавець в Україні чи Славсько...

Що там довго робити українцю. Філіал Воронежа в Чехії. Трохи пожити ну можна, але планувати там життя на роки, нахіба 🤷

Тож можна невеликий будиночок за пару мільйонів купити під Прагою, звичайно треба буде машину але живеш у своєму

за пару мільйонів? євро?) за крон пару мільйонів можна купити панельку лише 1 кімн....

купити за 80к євро дерев’яну халупу по типу будівельного вагончика на орендованій землі?)
щоби що?)
щоб власник землі підняв ціну оренди землі після покупки халупи?)

1 Жити у своєму
2 Можна

дерев’яну халупу

поступово розширяти і добудовувати кімнати
3 Можна біля

дерев’яну халупу

почати будувати власний дім
4 Не потрібно платити за парковку

P.S. Купити 2кк_в_Празі/your_choise щоби що ?

а як же оренда землі під халупою на яку власник очевидно підніме ціну на яку захоче — не хочеш платити?) забирай халупу))

P.S. Купити 2кк_в_Празі/your_choise щоби що ?

Ну звісно купляти 2кк в Празі зараз це глупо. але навіть якщо — то її легко здати в випадку чого. на відміну від дерев’яної халупи в задуп’ї.

Я думаю що між тим що я скинув і вагончиком є різниця. Можна вибрати варіант з землею

Можна вибрати варіант з землею

Ну вибери) за таку ціну))

Румунія(крім Бухаресту, та маленьких міст)
+ гарні ціни на аренду
+ дуже багато гір/озер для хайкінгу
+ приватна медицина прям топчік
+ в кінотеатрах 20% фільмів на англ
— важко отримати паспорт
— бюрократія, але не така як в Нім та Пол

бюрократія, але не така як в Нім та Пол

Більша?

приватна медицина прям топчік

Прям топчик це дешево чи якісно? А як з операціями типу апендицит чи перелом руки?

І що там з циганами?

вже був в операційній пару разів) прям все добре. По грошам — за першу операцію 1800$ зі свого кармана, в Україні така сама коштувала би десь 1200. Друга безкоштовно, тому що купив страховку. Стосовно циган — в Бухаресті іх багато). Але коли подивишься на поведінку наших людей, особливо коли мова йде про халяву, то розумієш що не ясно кого треба уникати)

а скільки коштує норм страховка? І я так розумію там страховка краще ніж у нас, бо принаймні ті які на галерах дають як правило нічого серйозного не покривають

про приватну медицину — не згодна) лікар не виявив стоматит, а прописав антибіотики, що погіршило ситуацію і затягнуло реальне лікування десь на місяць. Тому дуже сумнівний пункт! і це була приватна клініка в Бухаресті. А їхнє Сінево дуже відрізняється від нашого))

Ну він ж типу не рекомендує Бухарест)

Ахах, тобто в Бухаресті погані, а в інших хороші?))

стоматит
що погіршило ситуацію і затягнуло реальне лікування десь на місяць

Это как? Стоматит сам по себе проходит через неделю-полторы. И как его можно не выявить, это ж язва во рту

Ви про те, як ми самі не виявили чи лікар?)

Это как? Стоматит сам по себе проходит через неделю-полторы. И как его можно не выявить, это ж язва во рту

В мене в дитинстві була жорстка інфекція, а лікували тиждень від стоматиту. Вангую що навпаки те ж може бути.

таке теж є. Але середній рівень досить непоганий.Стосовно лікування — часто буває що різні хвороби дають однакові симптоми, тому таке і трапляється.

про приватну медицину — не згодна) лікар не виявив стоматит

Ну то ж один лікар, а не приватна медицина

В Румунії є ще декілька мінусів — внж не отримати майже ніяк, якщо не одружитися/вийти заміж та спільну дитину народити (так, просто одружитись не працює) із румуном. Або якщо ти з Молдови, там у всіх коріння. А без цього із своїм темпорарі протекшн ти не можешь нічого — ні житло на себе купити, ні машину зареєструвати, купа обмежень. Плюс податки фоп після зміни закону десь на 20% виходять, а це ще ти той фоп зареєструй, бо треба й фізичну адресу офісу, й документ про підтвердження профільної освіти/підтверждення досвіду роботи, це все звісно, вирішити можна через компанії спеціальні — але все ж кейс та гроші.
З медициною, імхо, не все так чудово, але й не те, що по півроку не потрапити до лікаря.
З плюсів — багато в чому схоже на Західну Україну в одній частині та Одесу-Затоку в іншій, зрозуміло, як поводитись й взагалі місцевий контекст, свята, звички,їжа. Ціни на фоні ЄС гарні на продукти й на оренду, але залежить від міста (та ж Констанца — взагалі дуже дорого, самі румуни туди не їздять).
Тобто, Румунія ок на пересидіти, але не на те, щоб серйозно замислитись тут про майбутнє, якщо є такі плани.

я рахував податки + бухг + аренда ’адреса’ = десь 18.5% для моєї зп. ВНЖ можна оформити, права теж можна обміняти. Тут проблема що важко знайти інформацію як це оформляти. Але вже є люди в чатах котрі пройшли це

Чому ніхто не згадав Кіпр? Знаю що там орків багато, але вони кучкуються в більшості по 2-3 містах.

а шо там? жара? половина території окупована? рф так багато що Лімасол називають лімасольськом?) і нестача питної води з крана... що там може привабити то? що там ще? розетки не ті? лівосторонній рух? та і ціни там дорожче Польщі і багатьох інших країн
чи ти про північний кіпр?)

Ні, про північний Кіпр мовчу. Ніхто навіть не згадує про Кіпр, стало цікаво, чому так.) В більшості погоджусь з вами. Але там багато ІТ компаній, додалось їх там і з України з початком війни. Що дає змогу знайти роботу після закінчення нинішньої. Повідкривали більше шкіл і садочків україномовних. Це якщо хочеться тепла і моря. ))

Там добре, але дійсно, в Лімассолі ще 10 років тому, коли я там жив, російська була як третя офіційна мова. Зараз мабуть ще більше.

Ну якщо три тисячі це неаелика зп то хммм що ж вам порадити 😂😂
Насправді будь де можна в європі жити за ці гроші. Німці оно по 1.5 тисячі заробляють 😅😅

Можливо, але німці мають ті певно безкоштовні квартири. А коли оренда у тому ж самому Берліні до 2 тисяч, то я не знаю, як на 1.5 можна жити буде.

А коли оренда у тому ж самому Берліні до 2 тисяч, то я не знаю, як на 1.5 можна жити буде.

До 2 тисяч, то квартири для зажратих айтішників. А ті, хто отримують 1.5k орендують за 500.

500 євро оренда в Берліні? Це коробка на смітнику? Цін таких не має на нормальне житло в Берліні ж. За 1400 ще можна щось знайти.

знайомі нещодавно у Франкфурті взяли в оренду 2 кімнатну квартира 1800 євро близько 70 кв.м. у новобудові...які 500 євро...про що мова у крупному місті Німеччини 1 кімнатна від 1000 евро в норм районі, передмістя так дешевше, але не 500 і близько

1800 євро близько 70 кв.м. у новобудові
в норм районі

Саме той випадок, про який я писав. Зажратим айтішникам тільки новобудови подавай, і тільки у норм районі.

які 500 євро...про що мова у крупному місті Німеччини 1 кімнатна від 1000 евро в норм районі, передмістя так дешевше, але не 500 і близько

На, вибирай
www.immobilienscout24.de/...​h&enteredFrom=result_list
Запропонуй на 100 більше, і зможеш навіть чергу обійти :)

Зажратим айтішникам тільки новобудови подавай, і тільки у норм районі.

От понаїхали зажраті, не хочуть в хрущовках по сусідству з арабськими гетто жити)

Хай радіють що туалет не надворі)

Іслам приймати до чи після вїзду? ))))))

Запропонуй на 100 більше, і зможеш навіть чергу обійти :)

Це тут так не працює :-)

Зажратим айтішникам тільки новобудови подавай, і тільки у норм районі.

Дак а навіщо тоді пхатись у Німеччину, якщо ти не можеш дозволити собі жити як тобі зручно ? Можна жити в іншому місці, де в тебе буде не те що новобудова, а новобудова в якій до тебе ще навіть ніхто не жив, в норм районі. За ціну рази в 3 меншу ніж в Німеччині (рахуючи комуналку).
Ну або якщо вже є можливість — то в чому проблема що ти шукаєш норм житло в норм районі ?

Там же ключевое слово «Tauschwohnung». Чтоб обменять что-то, тебе сначало надо снять что-то.

Там же ключевое слово «Tauschwohnung». Чтоб обменять что-то, тебе сначало надо снять что-то.

За таку ціну більшість, але ж не всі. Ніхто й не каже, що зняти за 500 євро в Берліні легко, черги по 100 людей будуть, але ж ті, хто отримують 1.5k, десь же мешкають. У Франкфурті, де зняли його друзі, вже можна щось шукати.
І це пошуки саме у найдорожчих містах, у дешевших або передмістях зняти за 500 більш реально.

нет таких цен на квартиру в Берлине, только комната. 1,5 не отримують, средняя зп 2,3т евро

нет таких цен на квартиру в Берлине, только комната

Таких квартир повно. Чи зможеш ти таку зняти під час мортал комбат зі 100 іншими бажаючими, інше питання. Але, якщо в тебе немає грошей, то рано чи пізно знімеш.
www.immobilienscout24.de/...​t&enteredFrom=result_list

1,5 не отримують, средняя зп 2,3т евро

1.5 — 1.8 нетто — звичайна зарплата для українців в Німеччині. Основні пропозиції — готелі, склади, бачу таких десяток кожен день. На будівництві пропонують 12-13 євро на годину, але брутто. Дивись сам
www.facebook.com/groups/1268315480019106

Таких квартир повно.
www.immobilienscout24.de/...​t&enteredFrom=result_list

Полно это 135 вариантов на 5-й самый большой город в Европе?

Чи зможеш ти таку зняти під час мортал комбат зі 100 іншими бажаючими, інше питання.

Переехать в США проще простого. Сможешь ли ты выиграть грин карту это уже другой вопрос.

Полно это 135 вариантов на 5-й самый большой город в Европе?

А тобі скільки треба? Ти скільки зможеш відвідати за місяць? Та й пропозиції постійно змінюються, бо такі квартири знімають досить швидко.

Мне? Мне вообще не надо, эта помойка на последних местах в списке мест где бы я жил) Но то, что 130-150 вариантов это «полно вариантов» — полный бред. Особенно если посмотреть те варианты. Глянул для интереса первые 10 вариантов:
1 сдаётся на 3 недели
6 — квартиры на обмен арендами
1 WBS (это типа социалки?)
1 без ремонта, где сдают с условием что жилец будет делать ремонт
1 вроде без условий, норм аренда

Хотя может это какой-то вид бурякоренды, тогда да, вариантов куча)

1 вроде без условий, норм аренда

Ну он, значить я правий, а всі, хто говорять

нет таких цен на квартиру в Берлине

здять

Глянул для интереса первые 10 вариантов

Перейди на 2-3 сторінку, я там без проблем знайшов вже десяток звичайних варіантів.

не нужно вводить людей в заблуждение... если работать на пол ставки (teilzeit) возможно и 1.5 тысячи зарабатывать. У меня пособие по безработицы (68% от получаемой ранее зарплаты) с детскими деньгами (kindergeld) выходило больше 2 тысяч... но немцы получают на порядок больше

Вочевидь, треба вибирати країну де є чудові різдвяні ярмарки протягом усього грудня =)
ibb.co/HDsS6rR
ibb.co/9V2fmcM

А є європейські країни, де їх нема? ) В нас за тиждень до чорної пʼятниці вже стартанули по всьому місту з ялинковими ринками, ковзанками, vino caliente

А є європейські країни, де їх нема? )

Нідерланди

Швидкий гугл netherlands christmas markets каже що це не так

Ні, там усе складно. Я був у НЛ минулого року і питав місцевого який здавав квартиру другу — він сказав що ринки у них це 1-3 дні рандомно по різних місцях і усе, а так вдома сидять.

Ice Village Amsterdam: 13–26 December 2023
Christmas markets in Municipal/Velvet Caves: 17 November — 30 December 2023
Royal Christmas Fair The Hague: 7–23 December 2023
Magical Maastricht: 30 November — 31 December 2023

І т.д.

Ice Village Amsterdam: 13–26 December 2023
Christmas markets in Municipal/Velvet Caves: 17 November — 30 December 2023
Royal Christmas Fair The Hague: 7–23 December 2023
Magical Maastricht: 30 November — 31 December 2023

І т.д.

Це якась демо версія ))
Навіть в моєму пгт вона з 27.11 по 28.12
www.deutsche-weihnachtsmaerkte.de/...​arkt-hildesheim-1038.html

Ну тривалість то вже вторинне. Пойнт в тому, шо вони є будь-де в Европі

Ну тривалість то вже вторинне.

Це так само важливо як і її наявність. Якщо вона довга, усі мають можливість потрапити на ярмарку. У Німеччині натовп кожного дня, я не уявляю скільки людей на ній у НЛ з таким таймлайном...

Ну то може прикол Німеччини, бо власне там ця традиція і зʼявилася. Я вчора був на одному з центральних ярмарок Барни — порожньо, і це вечір перед вихідним днем.

В Італії окрім крайньої півночі їх майже немає, або дуже маленькі.

Логічно, це ж туристичний атракціон ) У нас в тапас барах місцеві сидять, що вони на тих ярмарках забули

значит надо выбирать Австрию/Швайц/Южную Баварию/Норвегию Там снег есть на ярмарках почти всегда. А рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

А рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

Без снега это еще ок, у нас ярмарка часто бывает с дождем ))

Швайц
Там снег есть на ярмарках почти всегда

Сніг є в горах. В містах якщо і випадає то тане через день. А у Романдії майже і не випадає.

рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

Діч, це коли в нас люди замість роботи їдуть у Мюнхен на авто, забирати родичів чи інших працівників, бо у Мюнхені зовсім неочікувано прийшло 1 грудня :)

Зате ярмарка зі снігом

Ну ваши хоть нормальную зиму увидят))

Так снігом всю Німеччину засипало. Ось ми на вихідних ялинку зрубали
ibb.co/nPL0xZj
А це сестра на вихідні поїхала в гори Гарц
ibb.co/JpdP6f9

Так снігом всю Німеччину засипало.

Как засыпало, так и растает))
И только у Ивана и южнее будет зима

А це сестра на вихідні поїхала в гори Гарц
ibb.co/JpdP6f9

О, повезло ей с погодой! Обычно в Харце вода меняет свое агрегатное состояние по 2 раза в неделю, и ещё от высоты нум зависит в каком состоянии вода))

О, повезло ей с погодой!

Вони ще й ночували там 2 дні, прикинь. Бронювали за пару місяців і не знали, чи буде сніг. А там прямо зимова казка.

Бронювали за пару місяців і не знали,

Пощастило, можуть грати у кацапську рулетку =)
Я на тиждень на перед дивлюсь погоду по Харцу і вгадую дуже рідко... Прогноз завжди бреше, не погода, а дно якесь =)

ты возле дома покажи)) а не в харцах))

Так показав же, ялинку рубали недалеко від будинку

Так показав же, ялинку рубали недалеко від будинку

Ти зараз покажи ))

Іван написав

Ну ваши хоть нормальную зиму увидят))

Ми ж побачили? :)

Ми ж побачили? :)

Побачили ) було красиво
Я навіть свій «приватний будинок» відвідав )

от количества выпитого глювайна зависит 🥴😊

от количества выпитого глювайна зависит 🥴😊

Я був на різних ярмарках і можна точно сказати, що ярмарка зі снігом, це гарно тільки на картинках. А в реальності, через натовпи людей, сніг перетворюється на болото. Тому, краще, коли його немає.

это только если снег идёт и его не успевают убрать, а так ведь внутри нет снега, расчищают заранее

В Хановерах видимо не расчищают))

может быть такое, что не везде убирают. не забываем, что речь про Германию и это значит, что с конца ноября и до середины января никто толком не работает

и до середины января никто толком не работает

Как это? Наши 2 января утром на дейли — как штык

и до середины января никто толком не работает
Как это? Наши 2 января утром на дейли — как штык

І що, прям працюють, працюють?

Так само як і весь рік — делегують індусам роботу

после полутора месяцев ничегонеделанья нужно время чтобы раскачаться
а как раскачаются, то там уже и Пасха
сложно все

а как раскачаются, то там уже и Пасха

А после пасхи лето и моря
А после морей октоберфест

сплошной Stress

тише, тише
тут это слово нельзя произносить
у людей в белых халатах именно на Stress очень хороший слух
лучше чем у монстров из Quiet Place

А в реальності, через натовпи людей, сніг перетворюється на болото.

просто треба оселятися там, де температура повітря в грудні не вище −15 градусів по шкалі цельсія. тоді на різдвяному ярмарку в 800 метрах від будівлі сніг не буде перетворюватись на болото.

Та ну на! Оселятися треба де не нижче за +15 )) а оту ялинку чудово замінює пальма ))

На доу своя атмосфера — кожен топить за своє болото де довелося оселитися :)
Недосвідчені в емігосрачах можуть подумати що Турко топить за інші місця, де завжди тепло і всі діти стають призерами міжнародних олімпіад, але насправді він теж топить за комфорт-таун, як другий кращий після неіснуючої утопіі.

Насправді усе бінарне ) Усього два важливих фактора — буває оте біле гівно з неба або ні. :D Усе інше в межах статистичної похибки і завжди є купа варіантів.

просто треба оселятися там, де температура повітря в грудні не вище —15 градусів по шкалі цельсія. тоді на різдвяному ярмарку в 800 метрах від будівлі сніг не буде перетворюватись на болото.

Якщо температура не вища −15 градусів, то різдвяний Glühwein буде замерзати ще у роті і не встигне потрапити у шлунок

я до речі хожу на новорічну ярмару, тому що саме там кожен рік можна поісти шаурму з картопелькою пюре і лосятиною :)

мені казали що у вас в ІКЕА буде різдвяний стіл і усі туди побіжуть їсти :)

Сумнівно. В грудні у нас кожний другий ресторан робить традиційний julbord. Ходити на це в ікею незрозуміло навіщо.

так в ікеї крім фрикадельки можна між ділом прикупити сковороду, чи навіть матрас)

ну так, якщо опинився в ікеа то можна вже і сельодочки з лаксом і ревбеном навернути :)

Зачем там селиться только ради ярмарок? На них можно прилететь раз в году если уж так хочется.

А зачем селиться в доступности аэропорта? :-) Я до него могу доехать 2 раза в год на поезде, даже если это 4 часа в один конец с кучей пересадок (за дойчетикет)

2 раза в год звучит печальненько. Если аэропорт правильный, то летать можно каждый месяц.

2 раза в год звучит печальненько

Очень даже счастливенько ) я доволен своими поездками и своей жизнью
На авто мы ездим норм, в этом году за одну поездку 4000км накатали за 2 недели ) с Севера Германии почти до Албании доехали ) и назад )

Если аэропорт правильный, то летать можно каждый месяц.

Я не хочу летать каждый месяц

Тут каждому свое, да. Я на машине предпочитаю никуда не ездить, совсем не заходит.

Берлінський аеропорт якийсь жах, треба було до Польщі поїхати, літаком вийшло довше, ніж їхав би я потягом. Довгі черги, ретельний сесуріті чек. Дві години просто сиділи в літаку. Жах. Краще тільки потяг. Хоча у Німеччині і потяг жах. Запізнюються постійно.

ретельний сесуріті чек

Жах, який поганий аеропорт

Дві години просто сиділи в літаку.

Ну це ж не проблеми аеропорта.

Дві години просто сиділи в літаку.

Это эксепшен.
Для меня аэропорт это заскочить в лаунж за бесплатно, неспешно попивать кофеек с видом на ВПП и улететь в далёкую желательно экзотическую страну, а не за 200 км.

Для сравнения последний год перед войной летая из Киева мы провели так:
13 дней в Египте
10 дней в Хорватии
4 дня в Турции
30 дней на Мальдивах
Ни машина ни поезд тут не помогут.

Для меня аэропорт это заскочить в лаунж за бесплатно

Безкоштовно нічого не буває. Щоб заскочити безкоштовно, ти живеш в Україні і маєш якусь преміум карту банку.

Эта премиум карта дает бесплатную страховку для моих путешествий, скидку 50% на такси в аэропорт и бесплатные лаунжи. Обслуживание 300 грн в месяц. Только страховка на мои поездки затянет больше, чем 3600 грн в год, так что да, лаунж выходит бесплатным.

Только страховка на мои поездки затянет больше, чем 3600 грн в год, так что да, лаунж выходит бесплатным.

Ну це ж тільки нюанси України, я сам пам’ятаю, як мене там оббирали страхові. Якщо часто подорожуєш, то страховки на родину, на рік, виходили у нас дорожче, ніж 3600 грн.

В Німеччині, преміум страхування по всьому світу, на рік, на всю родину, коштує у мене... 34.90 EUR або 1380 грн.

бесплатные лаунжи

Для мене це було більше, як іграшка. Бо практично у кожному великому аеропорті, ці безкоштовні лаунжі були лажовими, переповненими або розташовувалися в іншому терміналі. Короче, це була лотерея, ти міг пертися хрін знає куди, до того лаунжу, а він чи тебе не пустив, бо клас не той, чи ще якась проблема. А міг бути і нормальний. В Борисполі лаунж був нормальний, бо там він тільки один, і не було розділення на перший клас, бізнес клас і інших пасажирів. У великих же аеропортах, зазвичай купа лаунжів, у кожної авіакомпанії свої, та ще й по класам розділені.

В Борисполі лаунж був нормальний, бо там він тільки один

Их там 2 и большинство кутит в том двухэтажном. Он вроде и чистый-приличный, но по еде скромноват, один из самых бюджетных, где я была.

Для мене це було більше, як іграшка.

Зависит от того, как часто и куда летаешь. У меня в одном из отпусков получилось около 7 посещений лаунжа за поездку. Это не только комфортное ожидание, возможность пойти в душик, покушать и без танцев с бубном подключить вайфай, а и тишина и отсутствие дополнительных трат на еду в аэропорту.

Для мене це було більше, як іграшка.

Теж в цьому впевнився коли був срібний статус в Star Alliance

Німеччині, преміум страхування по всьому світу, на рік, на всю родину, коштує у мене...

Так а що входить туди?
Репатріація тіла хіба

Так а що входить туди?
Репатріація тіла хіба

Та, по суті, все основне входить. І це на всю сім’ю, 34.90 EUR на рік.

ADAC — Auslandskrankenschutz Exklusiv

Франшиза — Немає
Амбулаторне та стаціонарне лікування — Так
Операції, які не можна відкладати — Так
Лікування зубів — Так
Медичні допоміжні засоби — Так
Вагітність/ускладнення — Так
Протези та кардіостимулятори — Так, тільки кардіостимулятор
Організація медичної консультації з лікуючим лікарем — Так
Коронавірус хвороба — Так, тільки якщо у вас є симптоми
Медичний транспорт до місця проживання — Так, якщо це доцільно з медичної точки зору
Повернути багаж за місцем проживання — Так
Транспортні витрати в разі смерті до місця проживання — Так
Покриття витрат на проїзд близьких людей — Так, до 1000 євро
Медична евакуація (наприклад гелікоптер) — Так, до 10 000 євро

Захворювання через пандемію — Так
Проблеми зі здоров’ям, незважаючи на попередження про поїздку —
Так. Але, якщо попередження про поїздку було видано через війну чи заворушення, то немає страхового покриття.

Це все крім лаунж зон — дає мабуть будь яка безкоштовна картка в США.
А по лаунжах — це лише українські за 300грн/м?

це лише українські за 300грн/м?

Всі лаунжі світу, які покриваються програмою LoungeKey, а це сотні лаунджів.

Норм, не дорого. Для тих хто юзає лаунжі непоганий перк.
В нас десь 250 баксів баксів буде коштувати така картка, правда там ще всявої фігні досиплять.

Chase sapphire preferred 95 в рік і дає доступ до лауджів по світу.

Chase sapphire preferred не дает бесплатный доступ в лаунж.

Схоже вони перенесли доступ до лауджів до reserved.

Так, 550 баксів місяць — 300 тревел кредіту.

Хоча мені якось з лаунджами не випадає користуватись, хоч і маю кілька фрішних пасів від Юнайтед і мав від Дельти.

Якщо в мене виліт ввечері, я зазвичай, роблю якісь активності вдень і приїжджаю в аеропорт перед вильотом.
Якщо виліт до обіду — я зазвичай букаю якийсь мережевий готель біля аеропорта на останню ніч.

Хоча мені якось з лаунджами не випадає користуватись

Те саме, раніше грався цими лаунжами. А зараз, з дитиною, бронюємо рейси без довгих пересадок, та й в аеропорт приходимо вчасно. Забув, що то таке :)

С ребенком не так выгодно — за него платить придется отдельно, но если 2е взрослых и у каждого «правильная» карта, то это совсем другой расклад.

Each cardmember Priority Pass Select membership includes two guests per lounge visit. For each additional guest beyond that, your card will be charged a fee per guest, per visit

Ничего не понятно, но очень интересно. Ни названия карты ни цены.

Ну в контексті цієї гілки згадали вже що за карта і її ціну вище. Але priority pass select це найпопулярніша програма і декілька карток її дають. Для любої з цих карток не треба мати декілька карток, якщо користуєшся менше 10 разів в рік.

Якщо відкрити додаткову картку — це лише 75 (325 в сумі) баксів і маєш доступ вже на 6 люлей в лаунжі :)

Признавайтесь, це ви тексти для реклами пишете?)
Наприклад, «Долучайтеся до подорожі на джипі по пустелі з коктелем всього за 5 $!». І текст маленьким шрифтом із зірочкою «ціна джипа, водія та кондиціонера не включені»

Ні, це констатація факту.
Доступ до лаунж зон до 6ти людей на рік (плюс інші бенефіти) — 325 баксів

Доступ до лаунж зон до 6ти людей на рік (плюс інші бенефіти) — 325 баксів

Тільки ж ви повинні розуміти, що цей безкоштовний доступ не до ВСІХ лаунжів. В аеропорту може бути 20 лаунжів, а доступ буде тільки в один і далеко не найкращий. Ми в Шанхаї так і не змогли потрапити, бо той лаунж, що входив в Priority Pass знаходився, напевне, в іншому місті :) В Куско, навпаки, лаунж, це ржака, він там один, маленький і досить елітний, я б сказав найелітніший. Це був єдиний лаунж, де ми були одні, і там годували, як у ресторані, тобто на замовлення, з досить великим меню. В Копенгагені безкоштовний лаунж можна взагалі не відвідувати, там повно народу, їжі немає. В Мадриді в лаунжі є спальні кімнати, ми там примудрилися всі (4 людини) виспатися. Треба було якісь нотатки робити, а то зараз уже все й не згадаю, а так ми штук 50 їх відвідали.

Ну так, я лише уонстатую ціну. А то чи воно треьа чи ні, кожен собі вирішує :)

Тоді зрозуміло чому 300 грн міс.

В мене дружина оверпланнер, тому ми в аеропорту часто за 3-4 години :) то в таких випадках зручно.

Ну так... в мене частіше бувало що я в аеропорту біг щоб н алітак встигнути :)

У меня такое было только 1 раз. Стараюсь планировать приезд заранее и визит в лаунж рассматривать как бонусное время вдвоем на покушать и пообщаться.

99 доларів картка від авіакомпаніїї щось дає
Валізу ніби

А 500 на рік дає зони

Не зовсім так. Крім валізи за 100 баксів ще багато плюшок. Наприклад ТСА прічек, кілька перепусток в лаунжі.

Чейз резервд коштує 550 але 300 тоы повертають травел кредітом, коли щось купуєш

Скільки не проходив ті ярмарки ніколи не розумів людей які туди ходять. Хоч воно по площі і велике але атракції однотипні. Їжа теж однотипна, дорожче кафешок і сумнівної якості. Часто роблять на одному й тому ж жиру тому вже на середині часу ярмарки біля багатьох кафешок стоїть неприємний жирний штин. Хз що там люди ловлять, напевно це традиція.

Скільки не проходив ті ярмарки ніколи не розумів людей які туди ходять.

местные туда идут прибухнуть в компании друзей, или коллег, или семьи, а потом как стало немного весело, то идут есть знакомую с детства рождественскую еду. например вот такое www.kochbar.de/...​Gruenkohl-mit-Pinkel.html нам такая еда в половине случаев не заходит, оно слишком специфично. дальше идут купить печенья 1 евро за штуку и какой нибудь китайский сувенир, чтобы потом это кому нибудь подарить. ещё могут обойти все лотки с сыром и вяленым мясом, везде все попробовать, спросить откуда и чего, но в итоге ничего не купить. в конце затеи наделают фоток и всю следующую неделю будут рассказывать, как классно они провели время на рождественской ярмарке.

ну норм, я раньше с друзьями тоже любил по злачным местам центра города пройтись на НГ праздники :)

в конце затеи наделают фоток и всю следующую неделю будут рассказывать, как классно они провели время на рождественской ярмарке.

На ДОУ? :)

Юре вроде не нравится рождественская ярмарка, снега много

не нравится рождественская ярмарка, снега много

Ярмарки — це круто, ви що, ми кожен рік багато їх відвідуємо. Цього року їдемо Страсбург — Кольмар — Люксембург. Але, якщо буде +10, то це мені значно більше подобається, ніж мінусова температура, бо ми всі мерзляки.

а что ты там делаешь?

мне если честно очень скучно на этих ярмарках, разве только если с коллегами — смотреть как они подбухнувшие по сотому разу пытаются шутить шутейки про выходцев из совка и водку

Різдвяні япмарки досить убогі.

Мені більше гарбузові фестивалі в США полобаються. Там, хоча б, дітей є чим зайняти.

Але і вона набридає.

все эти ярмарки и фесты хороши в селе для местных (по крайней мере в Дойчланде). они туда даже по одиночке могут идти, потому что знают, что на ярмарке по любому встретят какую нибудь компанию из бывших одноклассников/знакомых/соседей/коллег/бывших и не небывших, все это под алкоголем и под хорошее настроение. в общем понятное и правильное для зимы развлечение. ну или еще дизайнеры любят эти ярмарки по понятным причинам.

а что ты там делаешь?

Я ем
Каждый раз что то новое
Получаю удовольствие от процесса

Это я добавляю мемов в копилку
Теперь туту будут истории не только про помидоры, а еще и про сосиски и раклет =)

раклет

если ты тащишься от раклет, то интеграция точно завершена
пора получать паспорт

у меня есть своя микро-раклетница
но не классическая (та что с подогревом сверху)
а просто подставка над свечкой — положил в лоток сыр, и он расплавился

а на фото раклет еще и с трюфелем был!

то интеграция точно завершена

Пиво( я не пью пиво
Думаю мне не паспорт пора, а на выход отсюда
С дальнейшим запретом на въезд

Не, запрет на въезд в Германию =) алкотест пивом не пройден =)
А выезд куда нибудь где я полноценно пройду интеграцию

Традиції на те і традиції, щоб бути «однотипними». Туди не ходять за чимось новеньким, а як раз за тим за чим звикли. Сенс не в тому що там робити в конкретний раз, а в тому що ти це робиш кожен рік, і це є частина підготовки до різдва.

Вибирати країну, щоб купити донат і gluchwein в дерев’яній хатці? :) По-моєму, так собі критерій.

Мрія так візуалізувалась.

Якої національності чоловіки були? Чи вони стараються уникати подробиць про мусульман?

Пока еще куколды многие, но лед двинулся уже — можно на Данию посмотреть

А як у Польщі з медициною? В порівнянні, наприклад, з тією ж самою Німеччиною?

набагато краще, так як за відносно невеликі гроші можна приватно пройти обстеження, отримати консультацію у лікаря чи послуги стоматолога. В Німеччині по державній страховці це місяці очікування, а приватно прайс захмарний.
Ми з Німеччини їздимо до Польщі по всіх медичних питаннях наприклад

А нема приватної страховки, яка покриває заклади, які не покриваються державною? Тому що в багатьох країнах європи таке є.

А нема приватної страховки, яка покриває заклади, які не покриваються державною? Тому що в багатьох країнах європи таке є.

звичайно що є, але прайс може бути за хорошу приватну страховку 1500 за чоловіка в місяць, і всерівно черги місяцями будуть.
Прикол польської медицини (я маю на увазі діагностики чи стоматологія), що там як в Україні за власні кошти можна відразу до лікаря попасти, і часто вони також кеш люблять ))))
Звичайно якісь серйозні питання типу операцій чи родів — то мабуть в Німеччині буде краще, але з таким люди рідко стикаються, а от стоматологія чи якась діагностика це повсякденні питання більшості і в Німеччині це роки можна чекати на термін
Але я можу і помилятись стосовно термінів по приватній страховці, так як ніколи не мали приватної (бо по закону дружині з її mini job не можна на неї перейти)
Єдине що я знаю точно, що дружина дзвонила у всі клініки підряд для обстеження, і ніхто не питав чи в неї приватна чи державна страховка — терміни були однакові на місяці до кожного лікаря. В Польщі це все вирішили за кілька днів.

Прикол польської медицини (я маю на увазі діагностики чи стоматологія), що там як в Україні за власні кошти можна відразу до лікаря попасти, і часто вони також кеш люблять ))))

Це anecdotal evidence. Лікарів в Польщі не вистачає, а гарних — тим більше. Тому на приватні консультації також є попит/черга, й попасти просто з вулиці не вийде в 9 випадках з 10 (залежить від того який саме лікар, від локації). Якщо ловиш взагалі конкретного лікаря, то в окремих випадках «вікна» можна чекати тиждень і більше — на твої гроші всім пофіг, бо людей з грошима більше, ніж лікарів...

В Польщі ми не ловили лікарів і терміни — все робилось як в Україні «по рекомендаціях» від одного лікаря до іншого.
Можливо в звичному випадку запису було би так як кажеш ти

Рік прожив у Вроцлаві. Потрапити «просто з вулиці» за гроші дуже можливо. Перевіряв кілька разів. Шукайте терміни не «коли є перші вільні дати», а завтра. I це я кажу тільки про лікарів, що говорять укр/рос. Там є вікна. Люди відмовляються за кілька днів до відвідування, коли їх просять підтвердити його.
Хоча, можливо, моя вибірка мала і мені просто щастило кілька разів поспіль. Чи це тільки у Вроцлаві працює.

Як вам у Вроцлаві? Розгядую це місто на переїзд. Думаю ще за Познань. (бо там оренда дешевше =))

Щодо повсякденної медицини все дуже легко і дешево. $85 пакет на сім’ю приватний мед поліс у мережі приватних клінік Luxmed. Залежить від спеціалістів, але можно потрапити день в день (зловивши вікно) або записатися на вільне вікно через N днів через їх застосунок. Покриває базових лікарів. Педіатрія і терапевт майже безлім. Теж саме стоматологія Luxmed. $85 на людину і на рік вистачить як профілактика. Якщо потрібно більше лікування, то докупаєте інші пакети.

Мешкаємо в Познані. Для сім’ї ТОП. Спокійне місто схожого більше на німецькі міста. Багато природних місць куди можна виїхати, гарний реставрований центр міста, дешеві садочки (в порінянні з Варшавою). Але все залежить від ваших доходів і де ви працюєте. Бо можливості по ІТ це точно не про Познань.

Ще б старий ринок до кінця реставрували, було б взагалі краса)

Робота віддалено і я дуже сильно до Познані приглядуюсь, бо місто зелене, оренда не дорога та Берлін поряд. Ще думаю за Вроцлав, якщо роботу міняти, то у Вроцлаві дивлюсь багато компаній міжнародних є і теж місто не погане.

бо місто зелене

Де воно там зелене то?

У Вроцлаві дуже гарний центр де ринкова площа, але в цілому місто мені меньш сподобалось через архітектуру поза центром, активному трафіку, проблемою з парковками, та в порінянню з познаню меньш зелене.

Але повторюсь, що якщо потрібно буде шукати не віддалену роботу, то в познані мабуть буде біда)

Теж саме стоматологія Luxmed. $85 на людину і на рік вистачить як профілактика. Якщо потрібно більше лікування, то докупаєте інші пакети.

Розкажіть плз що туди входить і чи ви юзали для дітей?

Плохо, реально плохо.
Сестра сломала руку во Вроцлаве, имея страховку приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал). В итоге руку подфиксили ей некачественно и она после их чудного лечения перестала полностью разгибаться. Сказали, что надо ломать снова и бегом на реабилитацию, от того, как быстро получится на неё попасть, напрямую зависит конечный результат. Очередь на реабилитацию — год.
Мама сдала (опять-таки по страховке) анализы, уже после сдачи сказали, что результаты ждать месяц+. В итоге она приехала в Киев и сдала такие же анализы, результат был через неделю.
Племянник(поляк и тоже со страховкой) попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита. В итоге начали морочить голову, никаких анализов не взяли и отправили домой.

Ви розказали практично так як це працює в Німеччині ))))
дивно що в Польщі так само, ми кілька разів стикалися з медициною у Польщі і все було ок, і перелом/забій ноги був в тому числі. Була неділя і державна клініка — 2год часу і всі рентгени і консультації були отримані і лікування назначено (також Вроцлав)

Це вже як пощастить. Я теж зі зламаною рукою більше 6 годин сидів вночі — просто не пощастило, великий потік більш важких...

в Німеччині теж треба сваритися і помагає?

Мама сдала (опять-таки по страховке) анализы, уже после сдачи сказали, что результаты ждать месяц+. В итоге она приехала в Киев и сдала такие же анализы, результат был через неделю.

і? було в аналізах щось таке, що радикально не чекало на три
тижні довше?

Племянник(поляк и тоже со страховкой) попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита. В итоге начали морочить голову, никаких анализов не взяли и отправили домой.

і? племінник сконав від перитоніту в страшних судоргах?

приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал).

Абсолютно теж саме було в мене в Україні, в райцентрі. Теж сидів з поломаною рукою.

Сестра сломала руку во Вроцлаве, имея страховку приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал)

Може сестра не в курсі як це працює? :) Якщо заявитись та «сісти в чергу» — можна й до другого пришестя чекати. В SORі працює певний процес: тебе швидко опитують/діагностують по прибуттю — щоб правильно класифікувати по важкості. Якщо в тебе щось легке, то ти пропустиш вперед більш важких, навіть якщо вони припхались набагато пізніше тебе. Неприємно, але раціонально.

попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита

Діагноз ставила бабуся, я так розумію?

Сестра живёт в Польше 10+ лет уже и прекрасно знает, как там всё работает. Просто медицина дно. Да, там бывает более «тяжелые» больные проскакивают без очереди, но за 8 часов можно же было сказать что-то типа «у нас зашиван, лучше едьте в травмпункт Х».

А скажіт-но, от якщо обирати Польшу із зрозумілих позицій (ціни на нерухомість, податки на фопа та й таке), яке місто/регіон буде найбільш інтернаціональним (англійським) і найменш «католицьким»? Так щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили і т.п.. :) По погоді і клімату найбільше подобається Іспанія/Португалія, але там мінус той, що там мало «бізнес-клаймет» і сієста одна, тобто по великому рахунку якщо не прикупив там хату під здачу туристам, то не так багато варіантів чим займатись, ще й коли криза.

яке місто/регіон буде найбільш інтернаціональним (англійським) і найменш «католицьким»? Так щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили і т.п.. :) По

Варшава бо столиця, як в нас Київ.
І Вроцлав бо історично це не Польща і дуже багато емігрантів

В контексті «щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили» ?

Це ж Польща, а не Долина чи Лондон з Берліном. За бізнес двіжем це тільки в Варшаву. А взагалі Познань і Гданськ нормальні міста, жити можна.

— А що стосовно ремот роботи?
— Хто виїхав більше року тому: де працюєте?
— На ті самі компанії (аутсорсні галери), тільки не в Україні?
— І скільки платять: як в Україні, чи з урахуванням країни де живеш (і місцевих податків)?
— Чи примушують приїздити в офіс? Чи вимагають жити тільки у конкретних містах?
— Хтось влаштувався на ремот роботу у іншу країну, знаходячись десь у європейській провінції?
— Що зараз з фрілансом: які реальні рейти для українських спеціалістів? Чи є робота і яка конкуренція?
— Працюєте по «номад» візі? А якщо у компанії — клієнта є офіс у країні — чи можна працювати віддалено як номад?

Хто виїхав більше року тому: де працюєте?

Змінив роботу, вже будучи в Польщі. Повний ремоут на компанію, зареєстровану в Британії. Мають офіси у Вільнюсі, Амстердамі та Лондоні, але в Польщі виключно ремоут, тому, відповідно не

примушують приїздити в офіс

і також не

вимагають жити тільки у конкретних містах

Є компенсація WeWork для тих, хто потребує.
Наскільки розумію, на ремоут наймають здебільшого в Польщі. Але знаю розробника, який на ремоуті і живе в Іспанії, так що це не строга вимога.

скільки платять: як в Україні, чи з урахуванням країни де живеш

Я на польському ФОПі, після податків залишається сума, яку, по слухам, до війни комусь в Україні на схожих позиціях вдавалося отримувати, хоча мені стільки ні разу не вдалося почути при озвучуванні пропозицій. Зараз в Україні стільки не дають.
Ну і плюс є опціони, хоч і не дуже багато.

Хтось влаштувався на ремот роботу у іншу країну, знаходячись десь у європейській провінції?

Хоч я і не в провінції, але місто при влаштуванні на роботу нікого не цікавило.

Але потрібно було якось підтверджувати резиденство в EU для контракту? Це ніби B2B, але незрозуміло чому для бритишів це принципово (все таки ви рахуєтесь як ремоут-працівник в EU)?

Та ні, мій JDG зареєстрований в Польщі, адреса в контракті й інвойсах польська, банківський рахунок теж. Більшого, ніж це, не треба було.

ну я про те власне. Що якщо «ФОП» зареєстрований в Грузії, їм не підійде такий варіант — хоча технічно що то імпорт в UK, що то. Платять з Вільнюса/Амстердама чи з UK?

Працюю в Швейцарії на місцеву компанію. Платять як місцевим, податків вийшло з обов’язковим медичним страхуванням 27%. В офіс майже не їжджу, прийшов новий менеджер, він просить з’являтися в офісі раз на тиждень, але і він вже зрозумів, що діла не буде)) Не вимагають жити в конкретних містах, але якщо твій кастомер вимагає бачити девелопера в себе в офісі, то прийдеться їздити раз-два на тиждень. Віза тимчасового захисту, що дає багато бенефітів, але також створює проблеми.

Не можеш брати кредити. Лендлорди гарних квартир ставлять тебе в кiнець черги, незважаючи на високий дохiд i мiллiон рекомендацiй.

А без тимчасового захисту є право на роботу?

Ні, для України немає. Для третіх країн (Україна, Англія,США...) треба щоб роботодавець замовлял візу по дуже складному процессу.

Цікаво в чому проблема з кредитами? І якими саме? Споживчі чи іпотека?

Проблема з будь якими кредитами. Тому що цей тим резиденції по своїй природі тимчасовий. Компанії та банки не дадуть кредит людині, яку можуть будь-коли кікнути з країни.

Всі види резиденції в Швейцарії тимчасові (навіть permit C кожні 10 років треба поновлювати і його можуть і не поновити якщо отримувати забагато соціальної допомоги).
Я так розумію що проблема з кредитами лише у випадку permit L — на перший рік-два? Бо більше половини іноземців має permit B і купують житло в іпотеку без проблем (ті з них у кого на це є гроші і бажання)

Українцям дають перміт S. Це тимчасовий перміт захисту від війни, з самого початку заточений під повернення. Просто приходиш дізнатися про кредит, і там відповідають, що не дають кредити людям зі статусом S.

Коли я матиму плюс мінус адекватну пораду, то вже, мабуть, буде не дуже актуально.
Я для себе останні кілька тижнів, у вільний час, проводжу маленьке дослідження з пошуку країни для релокації після війни.
Я взяв всі публічно доступні індекси / топи країн за різними показниками та почав відсіювати.
Спочатку мав топ 50, потім 30, 20, 10... Наразі вже топ 6, от нещодавно виключив Нідерланди через перемогу на виборах ультраправих (вони дуже проти мігрантів, а отже є високий ризик прийняття антимігрантських законів). Але це мій топ. Я виключаю країни не тільки через низькі показники того чи іншого індексу, а і через такі характертеристики як «багато небезпечного біому» чи «далеко від України», «у разі ядерної війни я труп 100%» тощо. У цьому питанні мені дуже допомагає сайт Numbeo. Наприклад, www.numbeo.com/...​t.jsp?country=Netherlands
Можна приблизно ознайомитись із вартістю проживання (у цьому випадку у Нідерландах), такими аспектами як якість медицини, рівень злочинності, побачити як він змінювався. В популярних країнах є інформація по окремим містам.

Але якби мені зараз сказали, що ти їдеш завтра і ніяк інакше і вже треба вирішувати, то виходячи з наявних даних, я б, мабуть, обрав Словенію. Проте, за місяць думаю матиму хоча б топ-3 і нема гарантій, що Словенія там буде.

Окрему зазначу, що Польщу виключив на етапі топ 20 через моє побоювання, що вона буде втягнута у велику війну в найближчі 10-15 років, бо одна справа міняти життя у 30, інша у 45.

для інтересу оглянув ці цифри numbeo в плані аренди в швеції, вони занижені приблизно в два рази. вказану вартість теоретично можна отримати після 7+ років в черзі.
ще додам про нідерландську первинну медицину. в цій прекрасній країні мені хауюсартц лікував виразку парацетамолом)).

Дякую за досвід. Мені це буде корисно для майбутніх розрахунків. Схоже, що на сайті ціни вказані для місцевих, для резидентів, а не мігрантів. Я також маю різні числа від знайомих, які живуть 5+ років та 2+ роки відповідно.

ще додам про нідерландську первинну медицину. в цій прекрасній країні мені хауюсартц лікував виразку парацетамолом)

Вилікував?

це жарт? нпзп в такому разі категорично протипоказані, тож добре що він сцк мене не вбив.
власне це загальна позиція щодо нідерландської медицини, первинна ланка повне некомпетентне дно, все що вище первинної — люкс

Саме так, нестероїдний протизапальний препарат. Як і всі (мабуть) нестероїдні жарознижуючі.

Из википедии

Парацетамол не является нестероидным противовоспалительным препаратом, механизм его действия принципиально иной. В отличие от ибупрофена, аспирина и других НПВП, парацетамол воздействует на нервную систему и относится к другой классификационной группе.

Из инструкции

Фармакотерапевтична група.

Аналгетики та антипіретики. Парацетамол. Код АТС N02B E01.

Парацетамол являє собою 4-гідроксиацетанилід — ненаркотичний, несаліцилатний аналгетик та антипіретик, аналгетичну активність якого позв’язують з центральною та периферичною дією. Підвищує поріг больової чутливості, має слабку протизапальну дію у результаті пригнічення синтезу простагландинів та блокує імпульси на чутливих до брадикініну рецепторах.

Ти правий, я завжди думав що це нпзп

Саме так, нестероїдний протизапальний препарат
Парацетамол не является нестероидным противовоспалительным препаратом

Ви там якось визначтесь вже, хто побрехеньки пише :)

Заие ми точно знаємо хто пише нісенітниці ;)

це жарт? нпзп в такому разі категорично протипоказані, тож добре що він сцк мене не вбив.

Я намагаюсь зрозуміти, якщо тебе лікували неправильно, то як ти вилікувався?

в один прекрасний день мене скрутило на роботі, колеги викликали швидку допомогу і я нарешті потрапив в чарівний світ кваліфікованих нідерландських госпітальних лікарів. так і почався шлях до зцілення)

Словенію?) чому? я так і не зрозумів прикол країни...

Баланс. Із того, що я бачу по обраним показникам, це країна у якій все на ± адекватному рівні. Відсутні перекоси. Якісь місцеві недоліки можуть компенсуватись наявністю купи міст біля моря. Плюс із колишніх «Югославських республік» вона вийшла найменш проблемно, була там доволі відсторонено від інших, що зменшує ризик нового конфлікту із колишніми «сусідами» по соціалістичному концтабору.
Саме тому подібні топіки й набирають сотні, іноді тисячі, коментарів, бо у кожного свої параметри, окрім вищезгаданих загальнодоступних індексів.

Дозвольте поцікавитися: які країни, згідно вашого аналізу, були в топ 10?

Netherlands
Sweden
Canada
Norway
Belgium
Italy
Slovenia
Czech Republic
Switzerland
Portugal

Я виключаю країни не тільки через низькі показники того чи іншого індексу, а і через такі характертеристики як «багато небезпечного біому» чи «далеко від України»

Хіба Канада не далеко від України?

Людина попросила топ-10. Станом на зараз, Канади вже немає у топ-6.

Через те, що «далеко від України»? А яка різниця? Ви шукаєте країну, з якої зможете на вихідних мотатися у Київ? Та навряд чи. А два рази на рік в принципі все-одно з якої точки планети прилетіти.

У мене для цього свої причини. Тому я і вказав, що це мої критерії та зазначив, що у різних людей вони різні.

для прийняття осмисленого рішення про нідерланди чи швецію дуже рекомендую пожити в обох країнах з жовтня по грудень. в нідерландах складний клімат без виражених зими чи літа, вітри, які у багатьох викликають головний біль, +13 плюс дощ що в червні що в лютому — запросто. а в швеції тупо темно, іноді сонце може вилізти десь там на висоті два пальці від горизонту, і тоді у всіх свято. шведські зарплати і податки тобі теж не сподобаються, тобто заробити тут не вийде, але можна спокійно і комфортно жити серед оточуючого розвиненого соціалізму. від зарплати до зарплати)

з жовтня по грудень. в нідерландах складний клімат без виражених зими чи літа, вітри, які у багатьох викликають головний біль, +13 плюс дощ що в червні що в лютому — запросто

Додам суб’єктивного враження. Порівняння Амстердаму із Києвом. Ось які плюси бачу в НЛ:
* Більше сонця з жовтня по квітень
* Зима в НЛ — це як осінь в Києві. Температура рідко опускається нижче 0. Часто +3. Менші абсолютні значення морозу, коли він є. Якщо в Києві −20, то в НЛ — −8.
. Можна ходити в літніх кросівках і зимою. Звісно при мінусовій температурі це не прикольно і краще б мати зимнє взуття. Але якщо ходити треба не багато, то це не обовʼязково. Бо в Україні це обовʼязково. Поза температурою ще одна причина мати зимове зуття в Україні — воно має бути водостійким, т.к. постійно сніг та калюжі усюди. Звідси випливають наступні плюси НЛ:
* Майже ніколи немає снігу. Плюс, що він не тане і не створює калюжі. І ще плюс, що немає постійного місива із снігу та багнюки. Щоденна процедура «чистити джинси позаду від крапель бруду» відсутня як клас.
* Хоч дощи ідуть часто, майже немає калюж та на вулиці стає дуже швидко сухо після того, як закінчився дощ. Це через те, що у дворах замість асфальту вони мостять тротуари та дороги цеглою на ґрунт без раствору між цеглою. Тому вода уходить в землю дуже швидко.
* більше кольорів навколо (будинки, травка зимою, кущі із зеленим листя)

В сумі: більше сонця у другій половині осені, зимою, першій половині весни, чистіше, зеленіше.
Все це в купі дозволяє мені переносити зиму краще. Те, що літом менше сонця, мене особисто не турбує.

Останнi роки лiто було доволi жарке, у 2020 я навiть кожного ранку пару недiль пiрнав в озеро перед роботою. Цього року норм, не жарко було. Минулоï зими за снiгом ïхали у Лiмбург. Зазвичай влiтку у гарячий сезон нiкуди не ïду у вiдпустку, а от у вереснi топчик. Також рекомендована подорож взимку до теплих морiв та сонця, так легше.

Украïнський зимовий одяг можна викинути/подарувати та купити мiсцевий, розрахований на дощ та вiтер.

Також рекомендована подорож взимку до теплих морiв та сонця, так легше.

ще б домашні лікарі так призначали)
Парацетамол, теплий чай та Малага на тиждень за рахунок роботодавця)

Так в Малазі взимку море холодне.

Точно) ніколи ще взимку не був на теплих морях. Тому, навіть, мої найсміливіші мрії все одно обмежені. Навіть не усвідомив це. Є куди рости

в Малаге и летом оно прохладнее Барсы или Валенсии

Дійсно, дякую що звернули мою увагу.

Подруга живёт в Малаге и совсем не купается — говорит, круглый год море очень холодное.

Якщо вже і їхати в Іспанію, то не в Малагу, а в якийсь Бенідорм, де хоча б 3 місяці на рік (липень, серпень та вересень) вода в морі >=26Ц.
А взагалі якось несправедливо виходить. У світі більше десяти іспаномовних країн де вода в морі >=26Ц весь рік, та у них усіх рівень злочинності значно вищий ніж в Іспанії.

Если 20-21, а иногда и до 23 холодно — тогда да

Та де ж холодне? Як в тих самих Нідерландах влітку :)

Ну так в Нідерландах і взимку, і влітку холодне.
Хоча і в Малазі влітку теж холодне:
pogoda33.ua/Температура-води/Малага
Середня температура води Малага за місяцями °C
Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
15.2 14.9 15.4 16.0 17.2 19.5 22.0 23.0 21.7 19.4 17.3 15.8

Це хто до чого звик. Мені влітку наше море де десь біля 20 — воно прохолодне, але теж можна покупатися. А озера, в яких спокійно 23-25 — то взагалі шикарно, тепло і більше не треба.
Думаю більшості нідерландців теж так, і твоі 26 взагалі не всралися щоб покупатися.

Та ні, їм би, звісно, хотілося воду в морі >=26Ц цілий рік, через те й тримають Кюрасао у Карибському морі.

Думаешь много из жителей НЛ были там? Думаю ± никто

Вони не були, бо мусять працювати в своїй часовій зоні, але мріють, що колись зароблять на FAT FIRE і переїдуть на Кюрасао, насолоджуватися теплою водичкою.

Сусідка-бабка, що сама родом з Кюрасао, збиралась переїжджати туди з НЛ. Почала квартиру продавати. Поки туди-сюди, вже каже передумала. Бо в НЛ ціни на квартири впали, а там — збільшилися.

Так отож!
Нідерландці не живуть в Кюрасао не через те, що не хочуть там жити, а через те що занадто бідні щоб там жити.
Це стосується взагалі всіх людей на планеті. Щоб комфортно жити там де 26/800/365 треба більше грошей.
От в Іспанії, наприклад, море весь час холодне, ну пару місяців улітку вода піднімається >=26Ц. То дружині весь час у фейсбуці трапляються оголошення про продаж нерухомості біля моря в Іспанії — трьохспальне двохванне житло дешевше за квартиру в Києві. А от у південно-східній Флориді, де вода в океані 9 місяців >=26Ц і кілька зимніх місяців між 23Ц і 25Ц, менше ніж 500к трьохспальне двохванне житло не коштує.

А на Кубі, де вода весь час більше 26Ц за 500к можна ціле місто купити мабуть. Так що все це беззмістовні балачки, і крім тебе та вічно гаряча вода мало кого цікавить.

Цікава ідея, дякую. Кубу в таблиці результатів міжнародної олімпіади з фізики за 2023 рік я взагалі не знайшов, у таблиці результатів міжнародної олімпіади з математики за 2023 рік Куба сто четверта (останнє місце сто дванадцяте), в таблиці результатів міжнародної олімпіади з інформатики сумарні результати по країнам не знайшов, у учасників з Куби 255те та 311те місця (останнє 343тє). Результати України на всіх цих олімпіадаї значно вищі, що свідчить про те, що освіта в Україні значно краща, ніж на Кубі. Але сам факт того що учасники з Куби беруть участь в цих олімпіадах, показує що освіта там не на повному дні. Залишилося перевірити, яка там ситуація з медициною, рівнем злочинності та доставкою продуктів з ресторанів та супермаркетів.

То дружині весь час у фейсбуці трапляються оголошення про продаж нерухомості біля моря в Іспанії — трьохспальне двохванне житло дешевше за квартиру в Києві.

Місто, сума? Я фігнею з температурою солоної води не переймаюся ))

Я, чесно кажучи, ті посилання не зберігаю, бо в Іспанії температура води в морі не весь рік >=26Ц
Та знайти їх легко на ідеалісті, ось наприклад для benidorm-alicante.
Тут посортовано від найдешевших до найдорожчих, трьохспальні, двохванні.

Ідеалісту знаю, вже порився там, якщо то не звичайні заманухи від рієлторів, то збігається з моїми думками. ) Маю наміри взимку туди злітати, на місці усе набагато ліпше видно. Заодно і зрозумію чи їхня зелена зима відповідає моїм вимогам до клімату ))

Та ні, їм би, звісно, хотілося воду в морі >=26Ц цілий рік

Якісь пруфи?

через те й тримають Кюрасао у Карибському морі.

Вони туди майже не їздять. Думаю причина тримати — свій офшор.

Якісь пруфи?

Немає, лише логічні міркування.

Вони туди майже не їздять

Так вони його тримають не для того щоб їздити, а щоб переїжджати туди на FAT FIRE. Щоб з’їздити на два тижні у відпустку є і ближчі місця, де вода в морі піднімається >=26 на кілька тижнів влітку, на зразок південного заходу Туреччини. А от щоб весь час жити на березі >=26, то тут якраз і є Кюрасао — продати свою хатинку в Нідерландах і переїхати туди де весь час тепла вода і ще й мова така ж сама до якої звик.

причина тримати — свій офшор

А оце не зовсім зрозуміло — хіба там законодавство від материкових Нідерланд відрізняється?

Немає, лише логічні міркування.

та навіть серед українців твої критерії викликають в основному тільки подив, нідерландці навіть не в курсі що 22 градуси то типу холодно.

а щоб переїжджати туди на FAT FIRE

Нідерландці в массі своїй навіть не знають що то таке.

щоб переїжджати туди на FAT FIRE
Нідерландці в массі своїй навіть не знають що то таке.

Так це якраз свідчить не на користь нідерландців :)

і що?
Ну ось ти знаєш, роками тільки про це і розмовляєш, але сидиш не на Кюрасао, а на Дарниці.

Вот не надо тут на Дарницу только)

Це тому що на Дарниці легше готуватися до переїзду до моря з водою >=26Ц весь рік, ніж в інших місцях де моря >=26Ц весь рік немає, адже в будь якому з місць, де моря >=26Ц весь рік немає, життя мало чим відрізняється від життя на Дарниці, зате ніхто навколо не розуміє українську мову, а на Дарниці всі українську мову добре розуміють.

легше готуватися до переїзду до моря

Advent of code вже вирішуєш?

За розв’язання алгоритмічних задачок я ще не брався — я поки що морально готуюся.

За розв’язання алгоритмічних задачок я ще не брався — я поки що морально готуюся.

Знаєш які 2 роки найкращі для висадки дерев?

Минулий рік та сьогодні?

Звісно так)
Ти або забий на це (водичку 26+, 300к+), як я забив на USA і перестав навіть у DVL грати
Або починай прямо зараз щось робити у цьому напрямку

Ну я не втрачаю надію що десь на планеті є місця де і з українсько-РПЗшним доходом можна комфортно жити в умовах 26/800/365.
Щодо алгоритмічних задачок, то тут певна проблема курко-яйця у внутрішньої мавпочки — нема сенсу вчити літкод бо не випускають з країни, а отже уміння вирішувати алгоритмічні задачки не будуть застосовані для отримання 300к+, а намагатися прорватися через кордон немає сенсу бо немає 300к+ необхідних для комфортного проживання в умовах 26+

нема сенсу вчити літкод бо не випускають з країни

Є сенс
Навіть якщо не випускають

як я забив на USA

відмовився від землі обетованої? :)

відмовився від землі обетованої? :)

Вона дійсно трохи обетована і не заважає людям досягати усього чого вони хочуть

Мені влом займатись паперовою роботою, шукати житло, потенційно 2-3 рази переїжджати всередині країні, та інший геморой. Я хочу просто енжоіти свій лайф :)

Я хочу просто енжоіти свій лайф :)

Судячи з усього, отрута після укусу німця вже почала діяти.

Судячи з усього, отрута після укусу німця вже почала діяти.

Мене сьогодні тільки кінг-сайз сосиска покусала ) ibb.co/4R2v3Rw

та для нього 26 і школа це відмазки щоб залишатися в Україні)

Літкодкалендар? типу кожень день по рендомній задачці на літкоді? :))

Літкодкалендар? типу кожень день по рендомній задачці на літкоді? :))

Так
adventofcode.com/2023
Дають 1 задачу на день, а потім трохи ускладнюють її.
Спочатку не важко, а вже після приблизно 10 задачі починається треш )

Це тому що на Дарниці легше готуватися до переїзду до моря

І наскільки вже підготувався? Через скільки місяців виходиш на fat fire?

в будь якому з місць, де моря >=26Ц весь рік немає, життя мало чим відрізняється від життя на Дарниці

Це ще більш дурна думка ніж та, що всім обов’язково хочеться воду 26 градусів.

І наскільки вже підготувався? Через скільки місяців виходиш на fat fire?

Так підготовка полягає не в накопиченні коштів на fat fire, а в пошуку місця на планеті, де крім води в морі >=26Ц, будтуть наявні і інші важливі для життя параметри на зразок високої якості освіти та низького рівня злочинності.

Це ще більш дурна думка ніж та, що всім обов’язково хочеться воду 26 градусів.

Ну чому ж, якщо вода в морі нижче 26, то для довготривалого купання вона не придатна, а от усе інше можна робити так само як і в Україні — пектися у волейбол, крутити сальто, ходити в кіно тощо. Та от в Україні кіна йдуть українською мовою, тож сприймати їх легше.

а в пошуку місця на планеті,

так чим тоді краще на Дарниці? Там інтернет швидше?

для довготривалого купання вона не придатна

Кому потрібно то довготривале купання?

Та от в Україні кіна йдуть українською мовою, тож сприймати їх легше.

Так в чому плюс раз ти зібрався жити більшу частину життя в місці де не буде жодної української?
Я б ще розумів посилитися в Іспанії, де вода тільки півроку теплу, щоб вивчити іспанську і так підготуватися до життя на карібах. Ну або в Нідерландах з прицілом на Курасао.
Чи у тебе рання пенсія по плану розпочнеться десь після 70?

так чим тоді краще на Дарниці?

Тим що

на Дарниці всі українську мову добре розуміють
в чому плюс раз ти зібрався жити більшу частину життя в місці де не буде жодної української?

Я б з набагато більшим задоволенням жив у місці, де українську мову розуміють усі довкола, та на жаль, Україна поки що не має місць, де температура води в морі весь рік >=26Ц. Оскільки вивчити іншу мову легше ніж нагріти Чорне море до >=26Ц чи стати великим полководцем або творцем армії роботів щоб завойувати для України якийсь острів у Карибському морі, доводиться шукати місце для проживання де море весь рік >=26Ц. Поки такого місця не знайшов, живу там де всі розуміють українську мову, бо за іншими критеріями всі місця де море нижче 26Ц не кращі за Дарницю.

Я б ще розумів посилитися в Іспанії, де вода тільки півроку теплу, щоб вивчити іспанську і так підготуватися до життя на карібах. Ну або в Нідерландах з прицілом на Курасао.

Це не має сенсу, якщо вже переїжджати, то відразу ж туди де планую жити. Ну і в Іспанії вода не півроку тепла, там вода >=26Ц лише в липні, серпні та вересні, в червні вона ще нижче 26, у жовтні уже нижче 26:
tur-pogoda.com.ua/...​dorm/sea_temperature/june
tur-pogoda.com.ua/...​dorm/sea_temperature/july
tur-pogoda.com.ua/...​rm/sea_temperature/august
tur-pogoda.com.ua/...​sea_temperature/september
tur-pogoda.com.ua/...​m/sea_temperature/october
Скажемо так, в Іспанію є сенс переїхати не для того щоб вчити іспанську і готуватися до подальшого переїзду у Венесуелу чи Сальвадор де також іспанська мова зате вода >=26Ц весь рік, а тому що РПЗ бідні люди і дозволити собі житло у південно-східній Флориді не можуть, то хоча б три місяці на рік понасолоджуватися водою >=26Ц, а не дев’ять, як у Флориді, та для цього, в принципі, можна на літні канікули заїжджати кудись де вода все літо >=26Ц, і 9 місяців насолоджуватися теплим морем, а 3 — українською мовою навколо себе. Тобто вода 9 місяців на рік >=26Ц, три місяці на рік від 23 до 25 і відсутність необхідності вчити іншу мову (все таки лец мі спіком спілкуватися трішки вмію), як у південно-східній Флориді, ще варті переїзду, а от переїжджати заради лише трьох місяців >=26 та ще й вчити незнайому мову це вже занадто, краще вже жити там де всі українську розуміють.

Кому потрібно то довготривале купання?

Дружині, дітям.

Чи у тебе рання пенсія по плану розпочнеться десь після 70?

На морі з водою >=26Ц весь рік я хочу поселитися ще до пенсії.

РПЗ бідні люди і дозволити собі житло у південно-східній Флориді не можуть

і де, на твою думку, живуть рпз у Флориді? В картонних коробках?

Тут мені потрібно було уточнити, що йдеться про українських РПЗ, які відразу ж після переїзду з України хочуть придбати собі житло без іпотеки.

FAT FIRE — це солоденька морковка перед віслючком для нового покоління, бо оце нове покоління в масі своїй вже не преться від «міщанства» й простого накопичування під матрасом на новий телевізор-холодильник-машину-етк., і їм придумали отаку нову мрію, за яку треба впахувати з ранніх років й не витрачати зайвого :)

Людьми, які отримують прибутки від компаній, що торгуються на фондовій біржі і входять у великі індекси. Крім власне прибутків від діяльності можна ще отримувати гроші від покупців акцій.

Я тобі більше скажу — комісії брокерські це їхній основний дохід, тому, що середній інвестор сильно програє СП500

Скоріш за все — інвестіційними банкірами та фондами, бо вкладати кошти частіше всього пропонують саме у фондовий ринок. Ну й радо розкручують цю теми усілякі інфоцигани, бо контент про успішний успіх завжди в тренді

Все правильно. Тому я з FAT FIRE обрав тільки головну ідею — накопичити стільки грошей, щоб не було потреби працювати. А от починати збирати на FAT FIRE потрібно тоді, коли дохід досяг такого рівня, що ні в чому себе обмежувати не потрібно щоб відкладати на FAT FIRE. Мій дохід такого рівня ще не досяг.

А от починати збирати на FAT FIRE потрібно тоді, коли дохід досяг такого рівня, що ні в чому себе обмежувати не потрібно

Так на fatFIRE ніколи не зібрати ) Починати збирати на fatFIRE, як і будь-який normal/lean/barista/coastFIRE, потрібно вчора ) Бо складний відсоток робить основну роботу, а не розмір відкладеного

Якось на доу хтось із експертів у філософії FIRE, можливо навіть Ви, пояснював, що кошти, які відкладаються на FIRE, використовувати потрібно за їх прямим призначенням, для забезпечення пенсії, і збирати таким чином на житло не варто, оскільки в момент покупки житла акції можуть здешевшати. Тож я вирішив, що поки не придбане житло в місці де я планую жити, відкладати кошти на FIRE починати не варто.

Ну це точно не я, і точно не експерт з fire, бо у fire нема поняття варто/не варто. fire повинно покривати витрати твого обраного життя. А будуть ці витрати включати оренду/внесок по іпотеці чи ні — то абсолютно пофіг

А чи не Ви писали, що спершу потрібно сформувати той життєвий стиль, яким потрібно жити, а потім уже збирати на fat fire щоб жити цим стилем?

Я, але це ортогональне тому, що ти написав. Build The Life You Want, Then Save For It каже про те, що не треба жити «от я зараз собі в усьому буду відмовляти, а потім на fire я ууух!». Треба жити тут і зараз (ПВ це ще раз довело), а накопичувати треба завжди.

Так тоді я все правильно написав. Спершу потрібно зажити тим стилем життя яким збираюся жити — у своєму будинку в південно-східній Флориді. Подивитися які виходять витрати, а потім виходячи з цих місячних витрат, починати збирати на fat fire, щоб підтримувати цей життєвий стиль.

Ні, ти знову трактуєш як тобі зручно ) Досвід життя у СОФЛ тобі лише дозволить оцінити необхідну суму, коли можна буде зупинити rat race ) А от розпочати процес fire потрібно було вчора )

так я тобі і так скажу, нащо чекати.
Хоча б $10к на місяць. За правилом 4% тобі треба $3m в сьогодняшніх грошах. Поки будеш збирати — не забувай підкручувати суму по інфляції

Дякую!
Це для двох дорослих чи на двох дорослих і двох неповнолітніх дітей?

Плануєш на старість ще дітей завести? Твої встугнуть не те, зо вирости, а й своїх завести, поки ти на той файр назбираєш ;)

Сподіваюся що якимось дивом вдасться назбирати на fat fire ще замолоду.

Тожі це просто як виграш в лотерею, бо накопити в такому випадку щось вдасться ближче до звичайної, а не ранньої пенсії

Та ні, на лотерею я не розраховую. Я мрію про те що або стану якимось принципалом в якійсь умовній Річці Ґудзон і за два роки зароблю на fat fire стільки скільки з українсько-рпзшною заробітною платою довелося б накопичувати десять років, в усьому себе обмежуючи, або ще краще — зіграю головну роль у блокбастерах Марвел і зароблятиму за один фільм більше, ніж принципали Річки Ґудзон за десять років.
Хоча тоді це буде не fire а fir, без early.

стану якимось принципалом в якійсь умовній Річці Ґудзон
зіграю головну роль у блокбастерах Марвел

я саме такі кейси й мав на увазі під «лотереєю». ще можна отримати акції стартапа, який стане єдинорогом і таке інше :)

зіграю головну роль у блокбастерах Марвел і зароблятиму за один фільм більше

Ліл
Це фантазії ще більші за мої, якими я тут не буду ділитися :-))

На якій ти задачі у advent of code? :-)

Порішав там пару задач, бачу йому взагалі пофіг на те як було зроблено рішення. Аби правильна сума, а як швидко і з якою кількістю використаної памяті — не має значення. Про якість самого коду взагалі мовчу.
Який сенс тратити на таке час?

Порішав там пару задач, бачу йому взагалі пофіг на те як було зроблено рішення.

Це лише перші задачі прості)) далі буде цікавіше

Який сенс тратити на таке час?

Отримувати задоволення

На якій ти задачі у advent of code?

Як не дивно, зараз на розв’язування алгоритмічних задачок немає часу. Раніше, коли я дивився серіали, то замість серіалів, звісно, можна було б і алгоритмічні задачки порозв’язувати. А зараз такий цікавий режим склався — у садочок сина не водимо, бо боїмося що знову застудиться, і тепер син вважає, що мій святий обов’язок з ним гратися, а не працювати. Дружина його забирає лише коли у мене нарада, і час після наради — це коли я можу написати кілька коментарів на доу, як зараз. Влітку вдавалося стільки серіалів дивитися, бо син був на вулиці довше, а зараз холодно, і дружина з сином на вулиці недовго, та й часто буває, що його не вдається вдень умовити піти на вулицю, тож гуляю на вулиці з сином уже я після шостої вечора. Словом, при такому режимі і на роботу складно час знайти, не те що на алгоритмічні задачки. Тож моя внутрішня мавпочка знайшла відмазку щоб не вирішувати алгоритмічні задачки зараз: «от коли син піде у садочок (або в школу, якщо в садочок син не ходитиме так само як донька) тоді і будеш алгоритмічні задачки вирішувати».
В принципі, вранці, після того як я приготував доньці перед школою сніданок, і до того як син прокинувся, можна було б спробувати якусь алгоритмічну задачку вирішити замість читання доу, та побоююся що через невиспаність ідея провалиться.

А зараз такий цікавий режим склався — у садочок сина не водимо, бо боїмося що знову застудиться,

А задачі не рішаєш бо боїшься, що в фаанг загребуть?

Та ні, бо часу немає. Раніше не вирішував бо витрачав той час, який міг би приділити для вирішення алгоритмічних задачок, на серіали, а тепер і на серіали не маю часу.

Дружина його забирає лише коли у мене нарада
я приготував доньці перед школою сніданок
гуляю на вулиці з сином уже я після шостої вечора
на роботу складно час знайти
невиспаність

І дружина при цьому всьому не працює? 🤔 Ні, друже, не світить вам fat fire.

Так, схоже що fat fire мені не бачити як власних вух.

бери flat fire — cидишь в своїй київській квартирі не в іпотеку і цілими днями дивишься серіали і строчиш коменти на доу.

Ну flat fire це план Б на той випадок, якщо так і не вдасться придумати як організувати fat fire.

Ну чому ж, в дружини вже фет файр :)

Ну чому ж, в дружини вже фет файр :)

ну пусть хоть кто-то из них двоих нормально поживет )

А зараз такий цікавий режим склався — у садочок сина не водимо, бо боїмося що знову застудиться,

раз застудиться, два, три, а там й імунітет сформується (так воно працює). А якщо сидітиме вдома, то нормально і не сформується. Боятися застуд — це як боятися стосунків, а ну я ВІЛ підчепиш.

Так уже п’ять чи сім раз застудився, а імунітет все не формується і не формується.

Так уже п’ять чи сім раз застудився, а імунітет все не формується і не формується.

Як радили два гарних ЛОР лікаря, то як одужала дитина, то треба ще тиждень потримати вдома, щоб трохи відновилася. А потім знов до садочка.

Пробували й так, та все одно результат той же — два дні в садочку і застуда, так було для доньки, коли вона ще в школу не ходила, і так зараз для сина, тож з урахуванням того, що син народився коли донька пішла в перший клас, декрет в сумі на двох дітей виходить 14 років.

Гланди треба видаляти, це може допомогти.

Ти оториноларинголог?

Та у нас же кожний другий українець — видатний спеціаліст по антибіотикам та дитячим щепленням

А якщо хтось тут каже що не треба лікуватись і треба йти в дит. садок і воно само пройде, то він сімейний лікар?

Ти оториноларинголог?

Він коммуніст.

А якщо хтось тут каже що не треба лікуватись і треба йти в дит. садок і воно само пройде, то він сімейний лікар? Здається люди тут діляться своїм досвідом і досвідом про який знають/чули, і очевидно що ніхто в адекваті не буде лікуватись по інтернету, просто можна сходити в лікарню і перевірити цей варіант, а не вийожуватись тут як ти

Здається люди тут діляться своїм досвідом і досвідом

Тут на доу дуже не вистачає лікарів які будуть ділитися досвідом програмування чи як їм встановили іншу операційну систему невірно))

На всякий, можна ще апендикс вирізати.

А може й не допомогти, а лише погіршити стан здоров’я. Буде дуже шкода якщо гланди відрізати, а стан здоров’я погіршиться.

Глагди не відрізають, лише самий кінчик відморожують і він сам відпадає. В дитинстві це була звичайна процедура, після якої діти менше хворіли, і я в тому числі.

Буде дуже шкода якщо гланди відрізати, а стан здоров’я погіршиться.

це бред, від цього нічого не буде поганого.

після якої діти менше хворіли

пруфи?

це бред, від цього нічого не буде поганого.

пруфи?

пруфи?

сам погугли, це не важко, чи не з ІТ і випадково сюди потрапив?

Є повно статей з описом коли треба і коли не треба, але все одно по інтернету нормальні люди не лікуються, а йдуть до лікарів підтвердити чи спростувати якусь теорію, очевидно що в інтернеті всі пишуть лише теоретичні думки, які треба перевіряти, бо практично лікувати онлайн неможливо. Якщо ти всього цього не зрозумів з першого разу і без детальних пояснень то тобі нема що робити в ІТ. робота головою не для тебе.

сам погугли, це не важко, чи не з ІТ і випадково сюди потрапив?

Гугліти що? Твої брєдові ствердження? Це вже давно навіть в постсовку лікарі знають що видаляти гланди можна тільки в особливих випадках, коли часті ангіни і проходять с серйозними ускладненнями. І вже давно їх не видаляють просто так при ангінах.

Ти ж рекомендуєш людях їх видаляти коли у них насморк і кашель, і ще стверджуєш що це не носить жодних негативних наслідків.

Ну ось пишуть що негативні ефекти таки бувають.

Від ковід вакцини теж бувають негативні ефекти, але ті хто не вакцинуються без вагомої причині — розумово відсталі люди, так само і з іншим лікуванням. Очевидно що перед будь-якою процедурою треба сходити до різних лікарів, а не просто робити що вичитав в інтернеті чи почув від сусідки.

Ну, я притримуюся принципу, що до лікарів ідуть з певними симптомами, і якщо за якимись показниками процедура рекомендована, лікар її рекомендує. Наприклад, цієї осені дружина повела доньку до лікаря, бо донька дуже хропіла. Аденоїди виявилися вже третього ступеня, і лікар надав рекомендацію їх видалити — цю рекомендацію було виконано.
Щоразу коли син застудиться дружина веде його до лікаря, та рекомендації видалити гланди чи полоскати горло хлоргексидином лікар не надає, натомість рекомендує не водити сина в садочок, поки він не вилікується.
Наступного разу, коли будемо в лікаря, я запитаю, можливо варто видалити гланди чи прополоскати горло хлоргексидином, і тоді син перестане застуджуватися в садочку.

В дитинстві це була звичайна процедура

Звичайна процедура совітської каральної медицини.

Чел, я при совітській медицині навіть не жив, не неси чухні якщо не розбираєшся

Справді? Мені здається в Україні досі радянська медицина :)

Гланди це частина імунної системи організму. Бактерії що осідали на гоандах і спричиняють захворювання потім потрапляють прямо до легенів.

В старшому віці, гланди, таки ролі не грають.

В старшому віці, гланди, таки ролі не грають.

Так ми про дітей говорили

Ну так і читай. Перша половина повідомлення про дітей.

може бути погана гігієна ротової порожнини.
на початку ефективно прополоскати горло хлоргексидином, вбиває все нафiг

Звідки інфа, до речі. Я чув, що полоскалки для горла вважаються плацебо

Вiд GP, дружина перестала ангiнами хворiти.
Хлоргексидин — це доволi серйозна рiч, а не «полоскалка»

а хімічні опіки не отримаєш в горлі? Чи там якийсь спеціальний низькоконцентрований розчин для полоскання? Бо у нас таке тільки для обробки ран застосовується.

концентрація має значення, так. В нас це по рецепту, коли парацетамол вже не альо, але антiбiотики ще рано.

коли парацетамол вже не альо, але антiбiотики ще рано.

Але це ж про різне. Перше — про полегшення симптомів, друге — про знищення бактерій

ну так, я ж триндю не з професiйної точки зору, то ж порадитися з дипломованим лiкарем не завадить, вiдповiдальнiсть на себе не беру, та усяке iнше.

В українській вiki коротко, але непогано розписано

у нас есть для полоскания
мне когда зубы мудрости удаляли, то потом выписывали полоскалку на Хлоргексидине

Я використовую віскі для полоскання. Здається працює :)

Я використовую віскі для полоскання

Шлунку? :)

Організму в цілому :)
Але в першу чергу — горла :)

Дякую, запитаю в лікаря що він думає з приводу застосування хлоргексидина для трьохрічної дитини

Дякую, запитаю в лікаря що він думає з приводу застосування хлоргексидина для трьохрічної дитини

Скільки вологість у приміщенні і яка температура взимку?

Чесно кажучи, вологість вдома не міряв, та поки дитина не ходить в садочок застуд немає.

Чесно кажучи, вологість вдома не міряв, та поки дитина не ходить в садочок застуд немає.

В українських садочках з повітрям така сама фігня як в усіх вдома — 25 градусів, сухо, провітрюють лише епізодично. Слизова пересихає і туди пролазить інфекція.

Та є діти, які в садочок ходять регулярно, а є діти, які щойно потраплять до садочка, відразу ж хворіють. Тож схоже на те, що різні діти фізіологічно по різному сприймають повітря в садочку.

а є діти, які щойно потраплять до садочка, відразу ж хворіють. Тож схоже на те, що різні діти фізіологічно по різному сприймають повітря в садочку.

А що ти маєш наувазі під хворієш?
Яка температура і симптоми?

Кашель і соплі.

Я так і думав тому і написав.
Це не хвороба, діти в садках постійно кашляють і в соплях)
Температури нема — значить в садок можна йти.

Так коли продовжувати з кашлем ходити, він погіршується і переходить в бронхіт.

Ті що ходять регулярно, просто вже хворіли але раніше.

В мене малий в ковідний рік не хворів застудами бо в масці ходив.
Після цього рік — постійні застуди.
Цей рік — знову не хворіє адюле вже буз маски

Ну це норм, я зараз не пропускаю можливість погратись з дитиною, приємно бачити як він росте

Так, по суті можливість бачити як росте дитина та гратися це основна причина, заради якої хотілося б мати fat fire, і оскільки віддалена робота дає можливість бачити як росте син, гратися з ним, то це такий собі fat fire на мінімалках.
Дуже шкодую що їздив до офісу коли донька була маленькою — година на дорогу до офісу, вісім годин в офісі та година на дорогу з офісу додому.

година на дорогу до офісу, вісім годин в офісі та година на дорогу з офісу додому

А як же 800м від дому має бути все що потрібно?

Те, що в радіусі 800 м навколо помешкання має бути все що відвідується частіше одного раза на тиждень я розумів і тоді, та не міг досягти виконання цього принципа, оскільки квартира дружини була на окраїні міста, а офіс в центрі, тож досягти виконання цього принципа вдалося аж коли почалася пандемія.
Сподіваюся, що колись зможу досягти і виконання принципа температури води в океані не менше 26Ц весь рік.

була на окраїні міста

А міг би взяти квартиру в іпотеку і не заморочувати :) але ж іпотека зло ;)

Сподіваюся, що колись зможу досягти і виконання принципа

Якщо тренди продовжаться, то, швидше, доведеться назад в офіс

Ипотека обязывает работать. А вот сейчас люди по пол года без работы сидят, не знаю что делают те у кого ипотека. Зато годами спускали пол ЗП на всякую hooету.

Добре що рентал не зобов’язує.

Власники Київських однушок і навіть двушок — не на ренті, на відміну від уєзжунєк

Вони з ними народжуються чи як? Вилазить спочатку голова сінйора, а за нею однушка. Є період коли однушок немає і скирдувати до тієї однушки, в якій жити щоб скирдувати на двушку і тд теж якось так собі. Точно так можна й в мамки жити до 40, щоб потім точно почати жити.

Сініор народжується у мамки в однушці =)

Вони бабку любили
До смерті
Бо в бабки квартира

Типу можна і далі жити без грошей? :)

Хіба не в кожного доучанина по три ненапряжні роботи зайчиком по 8к? Плюс 3 роки на галері ідуть з виплаченою іпотекою на квартиру в якомусь українському раю, типу Познякіа?

За 3 года зайчиком можно 10 квартир на позняках купить.

А вот сейчас люди по пол года без работы сидят, не знаю что делают те у кого ипотека

Якщо Європа то є всякі кредитні канікули і т.п. кароч, фіг тебе виженуть.

міг би взяти квартиру в іпотеку і не заморочувати

Жадібність взяла гору, не захотів проценти банку платити.

Якщо тренди продовжаться, то, швидше, доведеться назад в офіс

Повертатися в офіс буде болісно

Жадібність взяла гору, не захотів проценти банку платити.

Як каже приказка: «РПЗ — бідні люди».

Дуже сумніваюся що це буде обязаловкою. Буде десь як в нашому офісі в Лондоні — один день на тиждень на пару годин максімум. Але ніхто не заважає мОлодіжі та пОдросткам тусити там хоч кожен день. Бо зеро дженерейшен без «соцалізації» не виживає ))))

З ïх прибутками та бажанням працювати ïм не свiтить

Немає, лише логічні міркування

Логічним було б міркування, що у кожної людини свої потреби і пріорітети, і 26/800/365 може не бути серед них взагалі.

Та ну, не може такого бути. То просто ті люди, які мають інші потреби крім 26/800/365, не бачать як ті потреби можна реалізувати там де 26/800/365 є, і їм доводиться згідно своїх пріоритетів обирати що для них важливіше — 26/800/365 чи інші потреби які там де 26/800/365 реалізувати не вдасться.

Ну якщо абстрагуватися від обмежень реального життя, то я б обрав жити на два місця — гори + узбережжя холодного океану. І в моєму вип