Вибір країни для сімʼї та ремоут роботи

Доброго дня.

Знайшов роботу, роботодавець готовий платити як самозайнятому у будь якій країні, де я зможу оформитись, як самозайнята особа та куди діл зможе відправляти платіж.

ЗП невелика, три тисячі євро(може на сотню-іншу вибʼю більше). Також дружина та дитина (початкова школа) планують згодом переїзд до мене. Дружина планує і хоче знайти роботу у новій країні. Дитину хочемо віддати у школу у новій країні.

В якій країні буде комфортно(оренда,їжа, одяг та щоб відкласти можна було б євро триста на чорний день) на такі гроші жити, бути самозайнятою особою, отримуючи гроші через діл та сплачуючи податки?

Або можливо є сенс розглянути номад візи?

Через ТЗ переїзд саме для себе не хочу розглядати по різним причинам(бо маю ТЗ вже в Німеччині, але якщо треба, то готовий оформити), але для дружини та дитини ТЗ готові оформити(вони його ніде не мають).

Дякую за усі поради.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному8
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Добрий вечір. На такі гроші спокійно можна жити і працювати в будь-якому невеличкому місті на півдні Іспанії. Продукти недорогі та доступні. Школа державна непоганого рівня практично безкоштовна, книжками забезпечують, за обіди до 80EUR просять, додаткові секції від 35EUR на місяць. Пальне вже 1,5EUR, що дешевше ніж в Україні. Оренда квартири з двома спальнями вам обійдеться до 700EUR. І комірне до 100-120EUR в залежності від типу обігрівачів. Але буде сумно, бо в маленьких містах досить розмірене та спокійне життя. Тут залежить чи вам таке підійде з вашим стилем життя. Бажаю удачі з вибором!

Перші 8 місяців був Польщі, ну наче злотий != євро, має бути недорого, насправді плюс-мінус як усюди.
Наступні 12 місяців побув в Словаччині, наче ціни такі самі, так хоч гори/море ближче і мова краща.
Далі вирішив таки в Іспанію, бо в контексті цін на нерухомість кукуха в поляків/словаків поїхала кудись дуже дуже далеко. На мову вже пофіг, якось вивчіться, так хоч хату можна купити і в море купатись.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Румунія(крім Бухаресту, та маленьких міст)
+ гарні ціни на аренду
+ дуже багато гір/озер для хайкінгу
+ приватна медицина прям топчік
+ в кінотеатрах 20% фільмів на англ
— важко отримати паспорт
— бюрократія, але не така як в Нім та Пол

бюрократія, але не така як в Нім та Пол

Більша?

приватна медицина прям топчік

Прям топчик це дешево чи якісно? А як з операціями типу апендицит чи перелом руки?

І що там з циганами?

вже був в операційній пару разів) прям все добре. По грошам — за першу операцію 1800$ зі свого кармана, в Україні така сама коштувала би десь 1200. Друга безкоштовно, тому що купив страховку. Стосовно циган — в Бухаресті іх багато). Але коли подивишься на поведінку наших людей, особливо коли мова йде про халяву, то розумієш що не ясно кого треба уникати)

а скільки коштує норм страховка? І я так розумію там страховка краще ніж у нас, бо принаймні ті які на галерах дають як правило нічого серйозного не покривають

про приватну медицину — не згодна) лікар не виявив стоматит, а прописав антибіотики, що погіршило ситуацію і затягнуло реальне лікування десь на місяць. Тому дуже сумнівний пункт! і це була приватна клініка в Бухаресті. А їхнє Сінево дуже відрізняється від нашого))

Ну він ж типу не рекомендує Бухарест)

Ахах, тобто в Бухаресті погані, а в інших хороші?))

стоматит
що погіршило ситуацію і затягнуло реальне лікування десь на місяць

Это как? Стоматит сам по себе проходит через неделю-полторы. И как его можно не выявить, это ж язва во рту

Ви про те, як ми самі не виявили чи лікар?)

Это как? Стоматит сам по себе проходит через неделю-полторы. И как его можно не выявить, это ж язва во рту

В мене в дитинстві була жорстка інфекція, а лікували тиждень від стоматиту. Вангую що навпаки те ж може бути.

таке теж є. Але середній рівень досить непоганий.Стосовно лікування — часто буває що різні хвороби дають однакові симптоми, тому таке і трапляється.

про приватну медицину — не згодна) лікар не виявив стоматит

Ну то ж один лікар, а не приватна медицина

Чому ніхто не згадав Кіпр? Знаю що там орків багато, але вони кучкуються в більшості по 2-3 містах.

а шо там? жара? половина території окупована? рф так багато що Лімасол називають лімасольськом?) і нестача питної води з крана... що там може привабити то? що там ще? розетки не ті? лівосторонній рух? та і ціни там дорожче Польщі і багатьох інших країн
чи ти про північний кіпр?)

Ні, про північний Кіпр мовчу. Ніхто навіть не згадує про Кіпр, стало цікаво, чому так.) В більшості погоджусь з вами. Але там багато ІТ компаній, додалось їх там і з України з початком війни. Що дає змогу знайти роботу після закінчення нинішньої. Повідкривали більше шкіл і садочків україномовних. Це якщо хочеться тепла і моря. ))

Там добре, але дійсно, в Лімассолі ще 10 років тому, коли я там жив, російська була як третя офіційна мова. Зараз мабуть ще більше.

Ну якщо три тисячі це неаелика зп то хммм що ж вам порадити 😂😂
Насправді будь де можна в європі жити за ці гроші. Німці оно по 1.5 тисячі заробляють 😅😅

Можливо, але німці мають ті певно безкоштовні квартири. А коли оренда у тому ж самому Берліні до 2 тисяч, то я не знаю, як на 1.5 можна жити буде.

А коли оренда у тому ж самому Берліні до 2 тисяч, то я не знаю, як на 1.5 можна жити буде.

До 2 тисяч, то квартири для зажратих айтішників. А ті, хто отримують 1.5k орендують за 500.

Вочевидь, треба вибирати країну де є чудові різдвяні ярмарки протягом усього грудня =)
ibb.co/HDsS6rR
ibb.co/9V2fmcM

А є європейські країни, де їх нема? ) В нас за тиждень до чорної пʼятниці вже стартанули по всьому місту з ялинковими ринками, ковзанками, vino caliente

А є європейські країни, де їх нема? )

Нідерланди

Швидкий гугл netherlands christmas markets каже що це не так

Ні, там усе складно. Я був у НЛ минулого року і питав місцевого який здавав квартиру другу — він сказав що ринки у них це 1-3 дні рандомно по різних місцях і усе, а так вдома сидять.

Ice Village Amsterdam: 13–26 December 2023
Christmas markets in Municipal/Velvet Caves: 17 November — 30 December 2023
Royal Christmas Fair The Hague: 7–23 December 2023
Magical Maastricht: 30 November — 31 December 2023

І т.д.

Ice Village Amsterdam: 13–26 December 2023
Christmas markets in Municipal/Velvet Caves: 17 November — 30 December 2023
Royal Christmas Fair The Hague: 7–23 December 2023
Magical Maastricht: 30 November — 31 December 2023

І т.д.

Це якась демо версія ))
Навіть в моєму пгт вона з 27.11 по 28.12
www.deutsche-weihnachtsmaerkte.de/...​arkt-hildesheim-1038.html

Ну тривалість то вже вторинне. Пойнт в тому, шо вони є будь-де в Европі

Ну тривалість то вже вторинне.

Це так само важливо як і її наявність. Якщо вона довга, усі мають можливість потрапити на ярмарку. У Німеччині натовп кожного дня, я не уявляю скільки людей на ній у НЛ з таким таймлайном...

Ну то може прикол Німеччини, бо власне там ця традиція і зʼявилася. Я вчора був на одному з центральних ярмарок Барни — порожньо, і це вечір перед вихідним днем.

В Італії окрім крайньої півночі їх майже немає, або дуже маленькі.

Логічно, це ж туристичний атракціон ) У нас в тапас барах місцеві сидять, що вони на тих ярмарках забули

значит надо выбирать Австрию/Швайц/Южную Баварию/Норвегию Там снег есть на ярмарках почти всегда. А рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

А рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

Без снега это еще ок, у нас ярмарка часто бывает с дождем ))

Швайц
Там снег есть на ярмарках почти всегда

Сніг є в горах. В містах якщо і випадає то тане через день. А у Романдії майже і не випадає.

рождественская ярмарка без снега — это какая-то дичь.

Діч, це коли в нас люди замість роботи їдуть у Мюнхен на авто, забирати родичів чи інших працівників, бо у Мюнхені зовсім неочікувано прийшло 1 грудня :)

Зате ярмарка зі снігом

Ну ваши хоть нормальную зиму увидят))

Так снігом всю Німеччину засипало. Ось ми на вихідних ялинку зрубали
ibb.co/nPL0xZj
А це сестра на вихідні поїхала в гори Гарц
ibb.co/JpdP6f9

Так снігом всю Німеччину засипало.

Как засыпало, так и растает))
И только у Ивана и южнее будет зима

А це сестра на вихідні поїхала в гори Гарц
ibb.co/JpdP6f9

О, повезло ей с погодой! Обычно в Харце вода меняет свое агрегатное состояние по 2 раза в неделю, и ещё от высоты нум зависит в каком состоянии вода))

О, повезло ей с погодой!

Вони ще й ночували там 2 дні, прикинь. Бронювали за пару місяців і не знали, чи буде сніг. А там прямо зимова казка.

Бронювали за пару місяців і не знали,

Пощастило, можуть грати у кацапську рулетку =)
Я на тиждень на перед дивлюсь погоду по Харцу і вгадую дуже рідко... Прогноз завжди бреше, не погода, а дно якесь =)

ты возле дома покажи)) а не в харцах))

Так показав же, ялинку рубали недалеко від будинку

Так показав же, ялинку рубали недалеко від будинку

Ти зараз покажи ))

Іван написав

Ну ваши хоть нормальную зиму увидят))

Ми ж побачили? :)

Ми ж побачили? :)

Побачили ) було красиво
Я навіть свій «приватний будинок» відвідав )

от количества выпитого глювайна зависит 🥴😊

от количества выпитого глювайна зависит 🥴😊

Я був на різних ярмарках і можна точно сказати, що ярмарка зі снігом, це гарно тільки на картинках. А в реальності, через натовпи людей, сніг перетворюється на болото. Тому, краще, коли його немає.

это только если снег идёт и его не успевают убрать, а так ведь внутри нет снега, расчищают заранее

В Хановерах видимо не расчищают))

может быть такое, что не везде убирают. не забываем, что речь про Германию и это значит, что с конца ноября и до середины января никто толком не работает

и до середины января никто толком не работает

Как это? Наши 2 января утром на дейли — как штык

и до середины января никто толком не работает
Как это? Наши 2 января утром на дейли — как штык

І що, прям працюють, працюють?

Так само як і весь рік — делегують індусам роботу

после полутора месяцев ничегонеделанья нужно время чтобы раскачаться
а как раскачаются, то там уже и Пасха
сложно все

а как раскачаются, то там уже и Пасха

А после пасхи лето и моря
А после морей октоберфест

сплошной Stress

тише, тише
тут это слово нельзя произносить
у людей в белых халатах именно на Stress очень хороший слух
лучше чем у монстров из Quiet Place

А в реальності, через натовпи людей, сніг перетворюється на болото.

просто треба оселятися там, де температура повітря в грудні не вище −15 градусів по шкалі цельсія. тоді на різдвяному ярмарку в 800 метрах від будівлі сніг не буде перетворюватись на болото.

Та ну на! Оселятися треба де не нижче за +15 )) а оту ялинку чудово замінює пальма ))

На доу своя атмосфера — кожен топить за своє болото де довелося оселитися :)
Недосвідчені в емігосрачах можуть подумати що Турко топить за інші місця, де завжди тепло і всі діти стають призерами міжнародних олімпіад, але насправді він теж топить за комфорт-таун, як другий кращий після неіснуючої утопіі.

просто треба оселятися там, де температура повітря в грудні не вище —15 градусів по шкалі цельсія. тоді на різдвяному ярмарку в 800 метрах від будівлі сніг не буде перетворюватись на болото.

Якщо температура не вища −15 градусів, то різдвяний Glühwein буде замерзати ще у роті і не встигне потрапити у шлунок

я до речі хожу на новорічну ярмару, тому що саме там кожен рік можна поісти шаурму з картопелькою пюре і лосятиною :)

мені казали що у вас в ІКЕА буде різдвяний стіл і усі туди побіжуть їсти :)

Сумнівно. В грудні у нас кожний другий ресторан робить традиційний julbord. Ходити на це в ікею незрозуміло навіщо.

так в ікеї крім фрикадельки можна між ділом прикупити сковороду, чи навіть матрас)

ну так, якщо опинився в ікеа то можна вже і сельодочки з лаксом і ревбеном навернути :)

Зачем там селиться только ради ярмарок? На них можно прилететь раз в году если уж так хочется.

А зачем селиться в доступности аэропорта? :-) Я до него могу доехать 2 раза в год на поезде, даже если это 4 часа в один конец с кучей пересадок (за дойчетикет)

2 раза в год звучит печальненько. Если аэропорт правильный, то летать можно каждый месяц.

2 раза в год звучит печальненько

Очень даже счастливенько ) я доволен своими поездками и своей жизнью
На авто мы ездим норм, в этом году за одну поездку 4000км накатали за 2 недели ) с Севера Германии почти до Албании доехали ) и назад )

Если аэропорт правильный, то летать можно каждый месяц.

Я не хочу летать каждый месяц

Тут каждому свое, да. Я на машине предпочитаю никуда не ездить, совсем не заходит.

Берлінський аеропорт якийсь жах, треба було до Польщі поїхати, літаком вийшло довше, ніж їхав би я потягом. Довгі черги, ретельний сесуріті чек. Дві години просто сиділи в літаку. Жах. Краще тільки потяг. Хоча у Німеччині і потяг жах. Запізнюються постійно.

ретельний сесуріті чек

Жах, який поганий аеропорт

Дві години просто сиділи в літаку.

Ну це ж не проблеми аеропорта.

Дві години просто сиділи в літаку.

Это эксепшен.
Для меня аэропорт это заскочить в лаунж за бесплатно, неспешно попивать кофеек с видом на ВПП и улететь в далёкую желательно экзотическую страну, а не за 200 км.

Для сравнения последний год перед войной летая из Киева мы провели так:
13 дней в Египте
10 дней в Хорватии
4 дня в Турции
30 дней на Мальдивах
Ни машина ни поезд тут не помогут.

Для меня аэропорт это заскочить в лаунж за бесплатно

Безкоштовно нічого не буває. Щоб заскочити безкоштовно, ти живеш в Україні і маєш якусь преміум карту банку.

Эта премиум карта дает бесплатную страховку для моих путешествий, скидку 50% на такси в аэропорт и бесплатные лаунжи. Обслуживание 300 грн в месяц. Только страховка на мои поездки затянет больше, чем 3600 грн в год, так что да, лаунж выходит бесплатным.

Только страховка на мои поездки затянет больше, чем 3600 грн в год, так что да, лаунж выходит бесплатным.

Ну це ж тільки нюанси України, я сам пам’ятаю, як мене там оббирали страхові. Якщо часто подорожуєш, то страховки на родину, на рік, виходили у нас дорожче, ніж 3600 грн.

В Німеччині, преміум страхування по всьому світу, на рік, на всю родину, коштує у мене... 34.90 EUR або 1380 грн.

бесплатные лаунжи

Для мене це було більше, як іграшка. Бо практично у кожному великому аеропорті, ці безкоштовні лаунжі були лажовими, переповненими або розташовувалися в іншому терміналі. Короче, це була лотерея, ти міг пертися хрін знає куди, до того лаунжу, а він чи тебе не пустив, бо клас не той, чи ще якась проблема. А міг бути і нормальний. В Борисполі лаунж був нормальний, бо там він тільки один, і не було розділення на перший клас, бізнес клас і інших пасажирів. У великих же аеропортах, зазвичай купа лаунжів, у кожної авіакомпанії свої, та ще й по класам розділені.

В Борисполі лаунж був нормальний, бо там він тільки один

Их там 2 и большинство кутит в том двухэтажном. Он вроде и чистый-приличный, но по еде скромноват, один из самых бюджетных, где я была.

Для мене це було більше, як іграшка.

Зависит от того, как часто и куда летаешь. У меня в одном из отпусков получилось около 7 посещений лаунжа за поездку. Это не только комфортное ожидание, возможность пойти в душик, покушать и без танцев с бубном подключить вайфай, а и тишина и отсутствие дополнительных трат на еду в аэропорту.

Для мене це було більше, як іграшка.

Теж в цьому впевнився коли був срібний статус в Star Alliance

Це все крім лаунж зон — дає мабуть будь яка безкоштовна картка в США.
А по лаунжах — це лише українські за 300грн/м?

це лише українські за 300грн/м?

Всі лаунжі світу, які покриваються програмою LoungeKey, а це сотні лаунджів.

Норм, не дорого. Для тих хто юзає лаунжі непоганий перк.
В нас десь 250 баксів баксів буде коштувати така картка, правда там ще всявої фігні досиплять.

Chase sapphire preferred 95 в рік і дає доступ до лауджів по світу.

Chase sapphire preferred не дает бесплатный доступ в лаунж.

Схоже вони перенесли доступ до лауджів до reserved.

Так, 550 баксів місяць — 300 тревел кредіту.

Хоча мені якось з лаунджами не випадає користуватись, хоч і маю кілька фрішних пасів від Юнайтед і мав від Дельти.

Якщо в мене виліт ввечері, я зазвичай, роблю якісь активності вдень і приїжджаю в аеропорт перед вильотом.
Якщо виліт до обіду — я зазвичай букаю якийсь мережевий готель біля аеропорта на останню ніч.

Хоча мені якось з лаунджами не випадає користуватись

Те саме, раніше грався цими лаунжами. А зараз, з дитиною, бронюємо рейси без довгих пересадок, та й в аеропорт приходимо вчасно. Забув, що то таке :)

С ребенком не так выгодно — за него платить придется отдельно, но если 2е взрослых и у каждого «правильная» карта, то это совсем другой расклад.

Each cardmember Priority Pass Select membership includes two guests per lounge visit. For each additional guest beyond that, your card will be charged a fee per guest, per visit

Ничего не понятно, но очень интересно. Ни названия карты ни цены.

Ну в контексті цієї гілки згадали вже що за карта і її ціну вище. Але priority pass select це найпопулярніша програма і декілька карток її дають. Для любої з цих карток не треба мати декілька карток, якщо користуєшся менше 10 разів в рік.

Якщо відкрити додаткову картку — це лише 75 (325 в сумі) баксів і маєш доступ вже на 6 люлей в лаунжі :)

Признавайтесь, це ви тексти для реклами пишете?)
Наприклад, «Долучайтеся до подорожі на джипі по пустелі з коктелем всього за 5 $!». І текст маленьким шрифтом із зірочкою «ціна джипа, водія та кондиціонера не включені»

Ні, це констатація факту.
Доступ до лаунж зон до 6ти людей на рік (плюс інші бенефіти) — 325 баксів

Доступ до лаунж зон до 6ти людей на рік (плюс інші бенефіти) — 325 баксів

Тільки ж ви повинні розуміти, що цей безкоштовний доступ не до ВСІХ лаунжів. В аеропорту може бути 20 лаунжів, а доступ буде тільки в один і далеко не найкращий. Ми в Шанхаї так і не змогли потрапити, бо той лаунж, що входив в Priority Pass знаходився, напевне, в іншому місті :) В Куско, навпаки, лаунж, це ржака, він там один, маленький і досить елітний, я б сказав найелітніший. Це був єдиний лаунж, де ми були одні, і там годували, як у ресторані, тобто на замовлення, з досить великим меню. В Копенгагені безкоштовний лаунж можна взагалі не відвідувати, там повно народу, їжі немає. В Мадриді в лаунжі є спальні кімнати, ми там примудрилися всі (4 людини) виспатися. Треба було якісь нотатки робити, а то зараз уже все й не згадаю, а так ми штук 50 їх відвідали.

Ну так, я лише уонстатую ціну. А то чи воно треьа чи ні, кожен собі вирішує :)

Тоді зрозуміло чому 300 грн міс.

В мене дружина оверпланнер, тому ми в аеропорту часто за 3-4 години :) то в таких випадках зручно.

Ну так... в мене частіше бувало що я в аеропорту біг щоб н алітак встигнути :)

У меня такое было только 1 раз. Стараюсь планировать приезд заранее и визит в лаунж рассматривать как бонусное время вдвоем на покушать и пообщаться.

Скільки не проходив ті ярмарки ніколи не розумів людей які туди ходять. Хоч воно по площі і велике але атракції однотипні. Їжа теж однотипна, дорожче кафешок і сумнівної якості. Часто роблять на одному й тому ж жиру тому вже на середині часу ярмарки біля багатьох кафешок стоїть неприємний жирний штин. Хз що там люди ловлять, напевно це традиція.

Скільки не проходив ті ярмарки ніколи не розумів людей які туди ходять.

местные туда идут прибухнуть в компании друзей, или коллег, или семьи, а потом как стало немного весело, то идут есть знакомую с детства рождественскую еду. например вот такое www.kochbar.de/...​Gruenkohl-mit-Pinkel.html нам такая еда в половине случаев не заходит, оно слишком специфично. дальше идут купить печенья 1 евро за штуку и какой нибудь китайский сувенир, чтобы потом это кому нибудь подарить. ещё могут обойти все лотки с сыром и вяленым мясом, везде все попробовать, спросить откуда и чего, но в итоге ничего не купить. в конце затеи наделают фоток и всю следующую неделю будут рассказывать, как классно они провели время на рождественской ярмарке.

ну норм, я раньше с друзьями тоже любил по злачным местам центра города пройтись на НГ праздники :)

в конце затеи наделают фоток и всю следующую неделю будут рассказывать, как классно они провели время на рождественской ярмарке.

На ДОУ? :)

Юре вроде не нравится рождественская ярмарка, снега много

не нравится рождественская ярмарка, снега много

Ярмарки — це круто, ви що, ми кожен рік багато їх відвідуємо. Цього року їдемо Страсбург — Кольмар — Люксембург. Але, якщо буде +10, то це мені значно більше подобається, ніж мінусова температура, бо ми всі мерзляки.

а что ты там делаешь?

мне если честно очень скучно на этих ярмарках, разве только если с коллегами — смотреть как они подбухнувшие по сотому разу пытаются шутить шутейки про выходцев из совка и водку

Різдвяні япмарки досить убогі.

Мені більше гарбузові фестивалі в США полобаються. Там, хоча б, дітей є чим зайняти.

Але і вона набридає.

все эти ярмарки и фесты хороши в селе для местных (по крайней мере в Дойчланде). они туда даже по одиночке могут идти, потому что знают, что на ярмарке по любому встретят какую нибудь компанию из бывших одноклассников/знакомых/соседей/коллег/бывших и не небывших, все это под алкоголем и под хорошее настроение. в общем понятное и правильное для зимы развлечение. ну или еще дизайнеры любят эти ярмарки по понятным причинам.

а что ты там делаешь?

Я ем
Каждый раз что то новое
Получаю удовольствие от процесса

Это я добавляю мемов в копилку
Теперь туту будут истории не только про помидоры, а еще и про сосиски и раклет =)

раклет

если ты тащишься от раклет, то интеграция точно завершена
пора получать паспорт

у меня есть своя микро-раклетница
но не классическая (та что с подогревом сверху)
а просто подставка над свечкой — положил в лоток сыр, и он расплавился

а на фото раклет еще и с трюфелем был!

то интеграция точно завершена

Пиво( я не пью пиво
Думаю мне не паспорт пора, а на выход отсюда
С дальнейшим запретом на въезд

Не, запрет на въезд в Германию =) алкотест пивом не пройден =)
А выезд куда нибудь где я полноценно пройду интеграцию

Традиції на те і традиції, щоб бути «однотипними». Туди не ходять за чимось новеньким, а як раз за тим за чим звикли. Сенс не в тому що там робити в конкретний раз, а в тому що ти це робиш кожен рік, і це є частина підготовки до різдва.

Вибирати країну, щоб купити донат і gluchwein в дерев’яній хатці? :) По-моєму, так собі критерій.

Мрія так візуалізувалась.

Absolute state of Germany

www.news.com.au/...​9437ea62eea0ee3c6cc0c2cc7

Eight out of nine young men convicted of gang-raping a heavily intoxicated 15-year-old girl in a Hamburg city park will not face prison time, in a verdict that has sparked widespread outrage in Germany and threats against the judge and lawyers involved in the case.

Psychiatrist Nahlah Saimeh, who reportedly appeared before the court as an expert witness, said in a controversial interview with Spiegel that the gang rape may have been a way to vent “frustration” due to “migration experiences and sociocultural homelessness”.

Dr Saimeh said perpetrators “who live on the margins of society, completely uprooted culturally, linguistically and socially” could face a “mix of emotions of anger, sadness, powerlessness, depression, fantasies of grandeur as a compensation attempt to cope with one’s own misery, and drug use”.

“Disordered, unprepared migration experiences and sociocultural homelessness increase the risk of addiction and psychosis,” she said.

“Sex is also a means of venting frustration and anger, a means of warding off sadness and emptiness, and in a group of men with the same fate it also creates identity and strengthens the group feeling.”

Якої національності чоловіки були? Чи вони стараються уникати подробиць про мусульман?

Пока еще куколды многие, но лед двинулся уже — можно на Данию посмотреть

А як у Польщі з медициною? В порівнянні, наприклад, з тією ж самою Німеччиною?

набагато краще, так як за відносно невеликі гроші можна приватно пройти обстеження, отримати консультацію у лікаря чи послуги стоматолога. В Німеччині по державній страховці це місяці очікування, а приватно прайс захмарний.
Ми з Німеччини їздимо до Польщі по всіх медичних питаннях наприклад

А нема приватної страховки, яка покриває заклади, які не покриваються державною? Тому що в багатьох країнах європи таке є.

А нема приватної страховки, яка покриває заклади, які не покриваються державною? Тому що в багатьох країнах європи таке є.

звичайно що є, але прайс може бути за хорошу приватну страховку 1500 за чоловіка в місяць, і всерівно черги місяцями будуть.
Прикол польської медицини (я маю на увазі діагностики чи стоматологія), що там як в Україні за власні кошти можна відразу до лікаря попасти, і часто вони також кеш люблять ))))
Звичайно якісь серйозні питання типу операцій чи родів — то мабуть в Німеччині буде краще, але з таким люди рідко стикаються, а от стоматологія чи якась діагностика це повсякденні питання більшості і в Німеччині це роки можна чекати на термін
Але я можу і помилятись стосовно термінів по приватній страховці, так як ніколи не мали приватної (бо по закону дружині з її mini job не можна на неї перейти)
Єдине що я знаю точно, що дружина дзвонила у всі клініки підряд для обстеження, і ніхто не питав чи в неї приватна чи державна страховка — терміни були однакові на місяці до кожного лікаря. В Польщі це все вирішили за кілька днів.

Прикол польської медицини (я маю на увазі діагностики чи стоматологія), що там як в Україні за власні кошти можна відразу до лікаря попасти, і часто вони також кеш люблять ))))

Це anecdotal evidence. Лікарів в Польщі не вистачає, а гарних — тим більше. Тому на приватні консультації також є попит/черга, й попасти просто з вулиці не вийде в 9 випадках з 10 (залежить від того який саме лікар, від локації). Якщо ловиш взагалі конкретного лікаря, то в окремих випадках «вікна» можна чекати тиждень і більше — на твої гроші всім пофіг, бо людей з грошима більше, ніж лікарів...

В Польщі ми не ловили лікарів і терміни — все робилось як в Україні «по рекомендаціях» від одного лікаря до іншого.
Можливо в звичному випадку запису було би так як кажеш ти

Рік прожив у Вроцлаві. Потрапити «просто з вулиці» за гроші дуже можливо. Перевіряв кілька разів. Шукайте терміни не «коли є перші вільні дати», а завтра. I це я кажу тільки про лікарів, що говорять укр/рос. Там є вікна. Люди відмовляються за кілька днів до відвідування, коли їх просять підтвердити його.
Хоча, можливо, моя вибірка мала і мені просто щастило кілька разів поспіль. Чи це тільки у Вроцлаві працює.

Як вам у Вроцлаві? Розгядую це місто на переїзд. Думаю ще за Познань. (бо там оренда дешевше =))

Плохо, реально плохо.
Сестра сломала руку во Вроцлаве, имея страховку приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал). В итоге руку подфиксили ей некачественно и она после их чудного лечения перестала полностью разгибаться. Сказали, что надо ломать снова и бегом на реабилитацию, от того, как быстро получится на неё попасть, напрямую зависит конечный результат. Очередь на реабилитацию — год.
Мама сдала (опять-таки по страховке) анализы, уже после сдачи сказали, что результаты ждать месяц+. В итоге она приехала в Киев и сдала такие же анализы, результат был через неделю.
Племянник(поляк и тоже со страховкой) попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита. В итоге начали морочить голову, никаких анализов не взяли и отправили домой.

Ви розказали практично так як це працює в Німеччині ))))
дивно що в Польщі так само, ми кілька разів стикалися з медициною у Польщі і все було ок, і перелом/забій ноги був в тому числі. Була неділя і державна клініка — 2год часу і всі рентгени і консультації були отримані і лікування назначено (також Вроцлав)

Це вже як пощастить. Я теж зі зламаною рукою більше 6 годин сидів вночі — просто не пощастило, великий потік більш важких...

в Німеччині теж треба сваритися і помагає?

Мама сдала (опять-таки по страховке) анализы, уже после сдачи сказали, что результаты ждать месяц+. В итоге она приехала в Киев и сдала такие же анализы, результат был через неделю.

і? було в аналізах щось таке, що радикально не чекало на три
тижні довше?

Племянник(поляк и тоже со страховкой) попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита. В итоге начали морочить голову, никаких анализов не взяли и отправили домой.

і? племінник сконав від перитоніту в страшних судоргах?

приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал).

Абсолютно теж саме було в мене в Україні, в райцентрі. Теж сидів з поломаною рукою.

Сестра сломала руку во Вроцлаве, имея страховку приехала в травмпункт, который был дико переполнен и ей пришлось сидеть на ресепшене 8+ часов аж пока ей оказали помощь (и то потому, что устроила им скандал)

Може сестра не в курсі як це працює? :) Якщо заявитись та «сісти в чергу» — можна й до другого пришестя чекати. В SORі працює певний процес: тебе швидко опитують/діагностують по прибуттю — щоб правильно класифікувати по важкості. Якщо в тебе щось легке, то ти пропустиш вперед більш важких, навіть якщо вони припхались набагато пізніше тебе. Неприємно, але раціонально.

попал в скорую с подозрением на воспаление аппендицита

Діагноз ставила бабуся, я так розумію?

Сестра живёт в Польше 10+ лет уже и прекрасно знает, как там всё работает. Просто медицина дно. Да, там бывает более «тяжелые» больные проскакивают без очереди, но за 8 часов можно же было сказать что-то типа «у нас зашиван, лучше едьте в травмпункт Х».

А скажіт-но, от якщо обирати Польшу із зрозумілих позицій (ціни на нерухомість, податки на фопа та й таке), яке місто/регіон буде найбільш інтернаціональним (англійським) і найменш «католицьким»? Так щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили і т.п.. :) По погоді і клімату найбільше подобається Іспанія/Португалія, але там мінус той, що там мало «бізнес-клаймет» і сієста одна, тобто по великому рахунку якщо не прикупив там хату під здачу туристам, то не так багато варіантів чим займатись, ще й коли криза.

яке місто/регіон буде найбільш інтернаціональним (англійським) і найменш «католицьким»? Так щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили і т.п.. :) По

Варшава бо столиця, як в нас Київ.
І Вроцлав бо історично це не Польща і дуже багато емігрантів

В контексті «щоб там стартапи крутились, іноземні інвестори приїздили» ?

Це ж Польща, а не Долина чи Лондон з Берліном. За бізнес двіжем це тільки в Варшаву. А взагалі Познань і Гданськ нормальні міста, жити можна.

— А що стосовно ремот роботи?
— Хто виїхав більше року тому: де працюєте?
— На ті самі компанії (аутсорсні галери), тільки не в Україні?
— І скільки платять: як в Україні, чи з урахуванням країни де живеш (і місцевих податків)?
— Чи примушують приїздити в офіс? Чи вимагають жити тільки у конкретних містах?
— Хтось влаштувався на ремот роботу у іншу країну, знаходячись десь у європейській провінції?
— Що зараз з фрілансом: які реальні рейти для українських спеціалістів? Чи є робота і яка конкуренція?
— Працюєте по «номад» візі? А якщо у компанії — клієнта є офіс у країні — чи можна працювати віддалено як номад?

Хто виїхав більше року тому: де працюєте?

Змінив роботу, вже будучи в Польщі. Повний ремоут на компанію, зареєстровану в Британії. Мають офіси у Вільнюсі, Амстердамі та Лондоні, але в Польщі виключно ремоут, тому, відповідно не

примушують приїздити в офіс

і також не

вимагають жити тільки у конкретних містах

Є компенсація WeWork для тих, хто потребує.
Наскільки розумію, на ремоут наймають здебільшого в Польщі. Але знаю розробника, який на ремоуті і живе в Іспанії, так що це не строга вимога.

скільки платять: як в Україні, чи з урахуванням країни де живеш

Я на польському ФОПі, після податків залишається сума, яку, по слухам, до війни комусь в Україні на схожих позиціях вдавалося отримувати, хоча мені стільки ні разу не вдалося почути при озвучуванні пропозицій. Зараз в Україні стільки не дають.
Ну і плюс є опціони, хоч і не дуже багато.

Хтось влаштувався на ремот роботу у іншу країну, знаходячись десь у європейській провінції?

Хоч я і не в провінції, але місто при влаштуванні на роботу нікого не цікавило.

Але потрібно було якось підтверджувати резиденство в EU для контракту? Це ніби B2B, але незрозуміло чому для бритишів це принципово (все таки ви рахуєтесь як ремоут-працівник в EU)?

Та ні, мій JDG зареєстрований в Польщі, адреса в контракті й інвойсах польська, банківський рахунок теж. Більшого, ніж це, не треба було.

ну я про те власне. Що якщо «ФОП» зареєстрований в Грузії, їм не підійде такий варіант — хоча технічно що то імпорт в UK, що то. Платять з Вільнюса/Амстердама чи з UK?

Працюю в Швейцарії на місцеву компанію. Платять як місцевим, податків вийшло з обов’язковим медичним страхуванням 27%. В офіс майже не їжджу, прийшов новий менеджер, він просить з’являтися в офісі раз на тиждень, але і він вже зрозумів, що діла не буде)) Не вимагають жити в конкретних містах, але якщо твій кастомер вимагає бачити девелопера в себе в офісі, то прийдеться їздити раз-два на тиждень. Віза тимчасового захисту, що дає багато бенефітів, але також створює проблеми.

Не можеш брати кредити. Лендлорди гарних квартир ставлять тебе в кiнець черги, незважаючи на високий дохiд i мiллiон рекомендацiй.

А без тимчасового захисту є право на роботу?

Ні, для України немає. Для третіх країн (Україна, Англія,США...) треба щоб роботодавець замовлял візу по дуже складному процессу.

Цікаво в чому проблема з кредитами? І якими саме? Споживчі чи іпотека?

Проблема з будь якими кредитами. Тому що цей тим резиденції по своїй природі тимчасовий. Компанії та банки не дадуть кредит людині, яку можуть будь-коли кікнути з країни.

Всі види резиденції в Швейцарії тимчасові (навіть permit C кожні 10 років треба поновлювати і його можуть і не поновити якщо отримувати забагато соціальної допомоги).
Я так розумію що проблема з кредитами лише у випадку permit L — на перший рік-два? Бо більше половини іноземців має permit B і купують житло в іпотеку без проблем (ті з них у кого на це є гроші і бажання)

Українцям дають перміт S. Це тимчасовий перміт захисту від війни, з самого початку заточений під повернення. Просто приходиш дізнатися про кредит, і там відповідають, що не дають кредити людям зі статусом S.

Коли я матиму плюс мінус адекватну пораду, то вже, мабуть, буде не дуже актуально.
Я для себе останні кілька тижнів, у вільний час, проводжу маленьке дослідження з пошуку країни для релокації після війни.
Я взяв всі публічно доступні індекси / топи країн за різними показниками та почав відсіювати.
Спочатку мав топ 50, потім 30, 20, 10... Наразі вже топ 6, от нещодавно виключив Нідерланди через перемогу на виборах ультраправих (вони дуже проти мігрантів, а отже є високий ризик прийняття антимігрантських законів). Але це мій топ. Я виключаю країни не тільки через низькі показники того чи іншого індексу, а і через такі характертеристики як «багато небезпечного біому» чи «далеко від України», «у разі ядерної війни я труп 100%» тощо. У цьому питанні мені дуже допомагає сайт Numbeo. Наприклад, www.numbeo.com/...​t.jsp?country=Netherlands
Можна приблизно ознайомитись із вартістю проживання (у цьому випадку у Нідерландах), такими аспектами як якість медицини, рівень злочинності, побачити як він змінювався. В популярних країнах є інформація по окремим містам.

Але якби мені зараз сказали, що ти їдеш завтра і ніяк інакше і вже треба вирішувати, то виходячи з наявних даних, я б, мабуть, обрав Словенію. Проте, за місяць думаю матиму хоча б топ-3 і нема гарантій, що Словенія там буде.

Окрему зазначу, що Польщу виключив на етапі топ 20 через моє побоювання, що вона буде втягнута у велику війну в найближчі 10-15 років, бо одна справа міняти життя у 30, інша у 45.

для інтересу оглянув ці цифри numbeo в плані аренди в швеції, вони занижені приблизно в два рази. вказану вартість теоретично можна отримати після 7+ років в черзі.
ще додам про нідерландську первинну медицину. в цій прекрасній країні мені хауюсартц лікував виразку парацетамолом)).

Дякую за досвід. Мені це буде корисно для майбутніх розрахунків. Схоже, що на сайті ціни вказані для місцевих, для резидентів, а не мігрантів. Я також маю різні числа від знайомих, які живуть 5+ років та 2+ роки відповідно.

ще додам про нідерландську первинну медицину. в цій прекрасній країні мені хауюсартц лікував виразку парацетамолом)

Вилікував?

це жарт? нпзп в такому разі категорично протипоказані, тож добре що він сцк мене не вбив.
власне це загальна позиція щодо нідерландської медицини, первинна ланка повне некомпетентне дно, все що вище первинної — люкс

Саме так, нестероїдний протизапальний препарат. Як і всі (мабуть) нестероїдні жарознижуючі.

Из википедии

Парацетамол не является нестероидным противовоспалительным препаратом, механизм его действия принципиально иной. В отличие от ибупрофена, аспирина и других НПВП, парацетамол воздействует на нервную систему и относится к другой классификационной группе.

Из инструкции

Фармакотерапевтична група.

Аналгетики та антипіретики. Парацетамол. Код АТС N02B E01.

Парацетамол являє собою 4-гідроксиацетанилід — ненаркотичний, несаліцилатний аналгетик та антипіретик, аналгетичну активність якого позв’язують з центральною та периферичною дією. Підвищує поріг больової чутливості, має слабку протизапальну дію у результаті пригнічення синтезу простагландинів та блокує імпульси на чутливих до брадикініну рецепторах.

Ти правий, я завжди думав що це нпзп

Саме так, нестероїдний протизапальний препарат
Парацетамол не является нестероидным противовоспалительным препаратом

Ви там якось визначтесь вже, хто побрехеньки пише :)

Заие ми точно знаємо хто пише нісенітниці ;)

це жарт? нпзп в такому разі категорично протипоказані, тож добре що він сцк мене не вбив.

Я намагаюсь зрозуміти, якщо тебе лікували неправильно, то як ти вилікувався?

в один прекрасний день мене скрутило на роботі, колеги викликали швидку допомогу і я нарешті потрапив в чарівний світ кваліфікованих нідерландських госпітальних лікарів. так і почався шлях до зцілення)

Словенію?) чому? я так і не зрозумів прикол країни...

Баланс. Із того, що я бачу по обраним показникам, це країна у якій все на ± адекватному рівні. Відсутні перекоси. Якісь місцеві недоліки можуть компенсуватись наявністю купи міст біля моря. Плюс із колишніх «Югославських республік» вона вийшла найменш проблемно, була там доволі відсторонено від інших, що зменшує ризик нового конфлікту із колишніми «сусідами» по соціалістичному концтабору.
Саме тому подібні топіки й набирають сотні, іноді тисячі, коментарів, бо у кожного свої параметри, окрім вищезгаданих загальнодоступних індексів.

Дозвольте поцікавитися: які країни, згідно вашого аналізу, були в топ 10?

Netherlands
Sweden
Canada
Norway
Belgium
Italy
Slovenia
Czech Republic
Switzerland
Portugal

Я виключаю країни не тільки через низькі показники того чи іншого індексу, а і через такі характертеристики як «багато небезпечного біому» чи «далеко від України»

Хіба Канада не далеко від України?

Людина попросила топ-10. Станом на зараз, Канади вже немає у топ-6.

Через те, що «далеко від України»? А яка різниця? Ви шукаєте країну, з якої зможете на вихідних мотатися у Київ? Та навряд чи. А два рази на рік в принципі все-одно з якої точки планети прилетіти.

У мене для цього свої причини. Тому я і вказав, що це мої критерії та зазначив, що у різних людей вони різні.

для прийняття осмисленого рішення про нідерланди чи швецію дуже рекомендую пожити в обох країнах з жовтня по грудень. в нідерландах складний клімат без виражених зими чи літа, вітри, які у багатьох викликають головний біль, +13 плюс дощ що в червні що в лютому — запросто. а в швеції тупо темно, іноді сонце може вилізти десь там на висоті два пальці від горизонту, і тоді у всіх свято. шведські зарплати і податки тобі теж не сподобаються, тобто заробити тут не вийде, але можна спокійно і комфортно жити серед оточуючого розвиненого соціалізму. від зарплати до зарплати)

з жовтня по грудень. в нідерландах складний клімат без виражених зими чи літа, вітри, які у багатьох викликають головний біль, +13 плюс дощ що в червні що в лютому — запросто

Додам суб’єктивного враження. Порівняння Амстердаму із Києвом. Ось які плюси бачу в НЛ:
* Більше сонця з жовтня по квітень
* Зима в НЛ — це як осінь в Києві. Температура рідко опускається нижче 0. Часто +3. Менші абсолютні значення морозу, коли він є. Якщо в Києві −20, то в НЛ — −8.
. Можна ходити в літніх кросівках і зимою. Звісно при мінусовій температурі це не прикольно і краще б мати зимнє взуття. Але якщо ходити треба не багато, то це не обовʼязково. Бо в Україні це обовʼязково. Поза температурою ще одна причина мати зимове зуття в Україні — воно має бути водостійким, т.к. постійно сніг та калюжі усюди. Звідси випливають наступні плюси НЛ:
* Майже ніколи немає снігу. Плюс, що він не тане і не створює калюжі. І ще плюс, що немає постійного місива із снігу та багнюки. Щоденна процедура «чистити джинси позаду від крапель бруду» відсутня як клас.
* Хоч дощи ідуть часто, майже немає калюж та на вулиці стає дуже швидко сухо після того, як закінчився дощ. Це через те, що у дворах замість асфальту вони мостять тротуари та дороги цеглою на ґрунт без раствору між цеглою. Тому вода уходить в землю дуже швидко.
* більше кольорів навколо (будинки, травка зимою, кущі із зеленим листя)

В сумі: більше сонця у другій половині осені, зимою, першій половині весни, чистіше, зеленіше.
Все це в купі дозволяє мені переносити зиму краще. Те, що літом менше сонця, мене особисто не турбує.

Останнi роки лiто було доволi жарке, у 2020 я навiть кожного ранку пару недiль пiрнав в озеро перед роботою. Цього року норм, не жарко було. Минулоï зими за снiгом ïхали у Лiмбург. Зазвичай влiтку у гарячий сезон нiкуди не ïду у вiдпустку, а от у вереснi топчик. Також рекомендована подорож взимку до теплих морiв та сонця, так легше.

Украïнський зимовий одяг можна викинути/подарувати та купити мiсцевий, розрахований на дощ та вiтер.

Також рекомендована подорож взимку до теплих морiв та сонця, так легше.

ще б домашні лікарі так призначали)
Парацетамол, теплий чай та Малага на тиждень за рахунок роботодавця)

Так в Малазі взимку море холодне.

Точно) ніколи ще взимку не був на теплих морях. Тому, навіть, мої найсміливіші мрії все одно обмежені. Навіть не усвідомив це. Є куди рости

в Малаге и летом оно прохладнее Барсы или Валенсии

Дійсно, дякую що звернули мою увагу.

Подруга живёт в Малаге и совсем не купается — говорит, круглый год море очень холодное.

Якщо вже і їхати в Іспанію, то не в Малагу, а в якийсь Бенідорм, де хоча б 3 місяці на рік (липень, серпень та вересень) вода в морі >=26Ц.
А взагалі якось несправедливо виходить. У світі більше десяти іспаномовних країн де вода в морі >=26Ц весь рік, та у них усіх рівень злочинності значно вищий ніж в Іспанії.

Та де ж холодне? Як в тих самих Нідерландах влітку :)

Ну так в Нідерландах і взимку, і влітку холодне.
Хоча і в Малазі влітку теж холодне:
pogoda33.ua/Температура-води/Малага
Середня температура води Малага за місяцями °C
Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
15.2 14.9 15.4 16.0 17.2 19.5 22.0 23.0 21.7 19.4 17.3 15.8

Це хто до чого звик. Мені влітку наше море де десь біля 20 — воно прохолодне, але теж можна покупатися. А озера, в яких спокійно 23-25 — то взагалі шикарно, тепло і більше не треба.
Думаю більшості нідерландців теж так, і твоі 26 взагалі не всралися щоб покупатися.

Та ні, їм би, звісно, хотілося воду в морі >=26Ц цілий рік, через те й тримають Кюрасао у Карибському морі.

Думаешь много из жителей НЛ были там? Думаю ± никто

Вони не були, бо мусять працювати в своїй часовій зоні, але мріють, що колись зароблять на FAT FIRE і переїдуть на Кюрасао, насолоджуватися теплою водичкою.

Сусідка-бабка, що сама родом з Кюрасао, збиралась переїжджати туди з НЛ. Почала квартиру продавати. Поки туди-сюди, вже каже передумала. Бо в НЛ ціни на квартири впали, а там — збільшилися.

Так отож!
Нідерландці не живуть в Кюрасао не через те, що не хочуть там жити, а через те що занадто бідні щоб там жити.
Це стосується взагалі всіх людей на планеті. Щоб комфортно жити там де 26/800/365 треба більше грошей.
От в Іспанії, наприклад, море весь час холодне, ну пару місяців улітку вода піднімається >=26Ц. То дружині весь час у фейсбуці трапляються оголошення про продаж нерухомості біля моря в Іспанії — трьохспальне двохванне житло дешевше за квартиру в Києві. А от у південно-східній Флориді, де вода в океані 9 місяців >=26Ц і кілька зимніх місяців між 23Ц і 25Ц, менше ніж 500к трьохспальне двохванне житло не коштує.

А на Кубі, де вода весь час більше 26Ц за 500к можна ціле місто купити мабуть. Так що все це беззмістовні балачки, і крім тебе та вічно гаряча вода мало кого цікавить.

Цікава ідея, дякую. Кубу в таблиці результатів міжнародної олімпіади з фізики за 2023 рік я взагалі не знайшов, у таблиці результатів міжнародної олімпіади з математики за 2023 рік Куба сто четверта (останнє місце сто дванадцяте), в таблиці результатів міжнародної олімпіади з інформатики сумарні результати по країнам не знайшов, у учасників з Куби 255те та 311те місця (останнє 343тє). Результати України на всіх цих олімпіадаї значно вищі, що свідчить про те, що освіта в Україні значно краща, ніж на Кубі. Але сам факт того що учасники з Куби беруть участь в цих олімпіадах, показує що освіта там не на повному дні. Залишилося перевірити, яка там ситуація з медициною, рівнем злочинності та доставкою продуктів з ресторанів та супермаркетів.

То дружині весь час у фейсбуці трапляються оголошення про продаж нерухомості біля моря в Іспанії — трьохспальне двохванне житло дешевше за квартиру в Києві.

Місто, сума? Я фігнею з температурою солоної води не переймаюся ))

Я, чесно кажучи, ті посилання не зберігаю, бо в Іспанії температура води в морі не весь рік >=26Ц
Та знайти їх легко на ідеалісті, ось наприклад для benidorm-alicante.
Тут посортовано від найдешевших до найдорожчих, трьохспальні, двохванні.

Ідеалісту знаю, вже порився там, якщо то не звичайні заманухи від рієлторів, то збігається з моїми думками. ) Маю наміри взимку туди злітати, на місці усе набагато ліпше видно. Заодно і зрозумію чи їхня зелена зима відповідає моїм вимогам до клімату ))

Та ні, їм би, звісно, хотілося воду в морі >=26Ц цілий рік

Якісь пруфи?

через те й тримають Кюрасао у Карибському морі.

Вони туди майже не їздять. Думаю причина тримати — свій офшор.

Якісь пруфи?

Немає, лише логічні міркування.

Вони туди майже не їздять

Так вони його тримають не для того щоб їздити, а щоб переїжджати туди на FAT FIRE. Щоб з’їздити на два тижні у відпустку є і ближчі місця, де вода в морі піднімається >=26 на кілька тижнів влітку, на зразок південного заходу Туреччини. А от щоб весь час жити на березі >=26, то тут якраз і є Кюрасао — продати свою хатинку в Нідерландах і переїхати туди де весь час тепла вода і ще й мова така ж сама до якої звик.

причина тримати — свій офшор

А оце не зовсім зрозуміло — хіба там законодавство від материкових Нідерланд відрізняється?

Немає, лише логічні міркування.

та навіть серед українців твої критерії викликають в основному тільки подив, нідерландці навіть не в курсі що 22 градуси то типу холодно.

а щоб переїжджати туди на FAT FIRE

Нідерландці в массі своїй навіть не знають що то таке.

щоб переїжджати туди на FAT FIRE
Нідерландці в массі своїй навіть не знають що то таке.

Так це якраз свідчить не на користь нідерландців :)

і що?
Ну ось ти знаєш, роками тільки про це і розмовляєш, але сидиш не на Кюрасао, а на Дарниці.

Вот не надо тут на Дарницу только)

Це тому що на Дарниці легше готуватися до переїзду до моря з водою >=26Ц весь рік, ніж в інших місцях де моря >=26Ц весь рік немає, адже в будь якому з місць, де моря >=26Ц весь рік немає, життя мало чим відрізняється від життя на Дарниці, зате ніхто навколо не розуміє українську мову, а на Дарниці всі українську мову добре розуміють.

легше готуватися до переїзду до моря

Advent of code вже вирішуєш?

За розв’язання алгоритмічних задачок я ще не брався — я поки що морально готуюся.

За розв’язання алгоритмічних задачок я ще не брався — я поки що морально готуюся.

Знаєш які 2 роки найкращі для висадки дерев?

Минулий рік та сьогодні?

Звісно так)
Ти або забий на це (водичку 26+, 300к+), як я забив на USA і перестав навіть у DVL грати
Або починай прямо зараз щось робити у цьому напрямку

Ну я не втрачаю надію що десь на планеті є місця де і з українсько-РПЗшним доходом можна комфортно жити в умовах 26/800/365.
Щодо алгоритмічних задачок, то тут певна проблема курко-яйця у внутрішньої мавпочки — нема сенсу вчити літкод бо не випускають з країни, а отже уміння вирішувати алгоритмічні задачки не будуть застосовані для отримання 300к+, а намагатися прорватися через кордон немає сенсу бо немає 300к+ необхідних для комфортного проживання в умовах 26+

нема сенсу вчити літкод бо не випускають з країни

Є сенс
Навіть якщо не випускають

як я забив на USA

відмовився від землі обетованої? :)

відмовився від землі обетованої? :)

Вона дійсно трохи обетована і не заважає людям досягати усього чого вони хочуть

Мені влом займатись паперовою роботою, шукати житло, потенційно 2-3 рази переїжджати всередині країні, та інший геморой. Я хочу просто енжоіти свій лайф :)

Я хочу просто енжоіти свій лайф :)

Судячи з усього, отрута після укусу німця вже почала діяти.

Судячи з усього, отрута після укусу німця вже почала діяти.

Мене сьогодні тільки кінг-сайз сосиска покусала ) ibb.co/4R2v3Rw

та для нього 26 і школа це відмазки щоб залишатися в Україні)

Літкодкалендар? типу кожень день по рендомній задачці на літкоді? :))

Літкодкалендар? типу кожень день по рендомній задачці на літкоді? :))

Так
adventofcode.com/2023
Дають 1 задачу на день, а потім трохи ускладнюють її.
Спочатку не важко, а вже після приблизно 10 задачі починається треш )

Це тому що на Дарниці легше готуватися до переїзду до моря

І наскільки вже підготувався? Через скільки місяців виходиш на fat fire?

в будь якому з місць, де моря >=26Ц весь рік немає, життя мало чим відрізняється від життя на Дарниці

Це ще більш дурна думка ніж та, що всім обов’язково хочеться воду 26 градусів.

І наскільки вже підготувався? Через скільки місяців виходиш на fat fire?

Так підготовка полягає не в накопиченні коштів на fat fire, а в пошуку місця на планеті, де крім води в морі >=26Ц, будтуть наявні і інші важливі для життя параметри на зразок високої якості освіти та низького рівня злочинності.

Це ще більш дурна думка ніж та, що всім обов’язково хочеться воду 26 градусів.

Ну чому ж, якщо вода в морі нижче 26, то для довготривалого купання вона не придатна, а от усе інше можна робити так само як і в Україні — пектися у волейбол, крутити сальто, ходити в кіно тощо. Та от в Україні кіна йдуть українською мовою, тож сприймати їх легше.

а в пошуку місця на планеті,

так чим тоді краще на Дарниці? Там інтернет швидше?

для довготривалого купання вона не придатна

Кому потрібно то довготривале купання?

Та от в Україні кіна йдуть українською мовою, тож сприймати їх легше.

Так в чому плюс раз ти зібрався жити більшу частину життя в місці де не буде жодної української?
Я б ще розумів посилитися в Іспанії, де вода тільки півроку теплу, щоб вивчити іспанську і так підготуватися до життя на карібах. Ну або в Нідерландах з прицілом на Курасао.
Чи у тебе рання пенсія по плану розпочнеться десь після 70?

так чим тоді краще на Дарниці?

Тим що

на Дарниці всі українську мову добре розуміють
в чому плюс раз ти зібрався жити більшу частину життя в місці де не буде жодної української?

Я б з набагато більшим задоволенням жив у місці, де українську мову розуміють усі довкола, та на жаль, Україна поки що не має місць, де температура води в морі весь рік >=26Ц. Оскільки вивчити іншу мову легше ніж нагріти Чорне море до >=26Ц чи стати великим полководцем або творцем армії роботів щоб завойувати для України якийсь острів у Карибському морі, доводиться шукати місце для проживання де море весь рік >=26Ц. Поки такого місця не знайшов, живу там де всі розуміють українську мову, бо за іншими критеріями всі місця де море нижче 26Ц не кращі за Дарницю.

Я б ще розумів посилитися в Іспанії, де вода тільки півроку теплу, щоб вивчити іспанську і так підготуватися до життя на карібах. Ну або в Нідерландах з прицілом на Курасао.

Це не має сенсу, якщо вже переїжджати, то відразу ж туди де планую жити. Ну і в Іспанії вода не півроку тепла, там вода >=26Ц лише в липні, серпні та вересні, в червні вона ще нижче 26, у жовтні уже нижче 26:
tur-pogoda.com.ua/...​dorm/sea_temperature/june
tur-pogoda.com.ua/...​dorm/sea_temperature/july
tur-pogoda.com.ua/...​rm/sea_temperature/august
tur-pogoda.com.ua/...​sea_temperature/september
tur-pogoda.com.ua/...​m/sea_temperature/october
Скажемо так, в Іспанію є сенс переїхати не для того щоб вчити іспанську і готуватися до подальшого переїзду у Венесуелу чи Сальвадор де також іспанська мова зате вода >=26Ц весь рік, а тому що РПЗ бідні люди і дозволити собі житло у південно-східній Флориді не можуть, то хоча б три місяці на рік понасолоджуватися водою >=26Ц, а не дев’ять, як у Флориді, та для цього, в принципі, можна на літні канікули заїжджати кудись де вода все літо >=26Ц, і 9 місяців насолоджуватися теплим морем, а 3 — українською мовою навколо себе. Тобто вода 9 місяців на рік >=26Ц, три місяці на рік від 23 до 25 і відсутність необхідності вчити іншу мову (все таки лец мі спіком спілкуватися трішки вмію), як у південно-східній Флориді, ще варті переїзду, а от переїжджати заради лише трьох місяців >=26 та ще й вчити незнайому мову це вже занадто, краще вже жити там де всі українську розуміють.

Кому потрібно то довготривале купання?

Дружині, дітям.

Чи у тебе рання пенсія по плану розпочнеться десь після 70?

На морі з водою >=26Ц весь рік я хочу поселитися ще до пенсії.

FAT FIRE — це солоденька морковка перед віслючком для нового покоління, бо оце нове покоління в масі своїй вже не преться від «міщанства» й простого накопичування під матрасом на новий телевізор-холодильник-машину-етк., і їм придумали отаку нову мрію, за яку треба впахувати з ранніх років й не витрачати зайвого :)

І ким ця морквинка підсунута?

Людьми, які отримують прибутки від компаній, що торгуються на фондовій біржі і входять у великі індекси. Крім власне прибутків від діяльності можна ще отримувати гроші від покупців акцій.

Я тобі більше скажу — комісії брокерські це їхній основний дохід, тому, що середній інвестор сильно програє СП500

Скоріш за все — інвестіційними банкірами та фондами, бо вкладати кошти частіше всього пропонують саме у фондовий ринок. Ну й радо розкручують цю теми усілякі інфоцигани, бо контент про успішний успіх завжди в тренді

Все правильно. Тому я з FAT FIRE обрав тільки головну ідею — накопичити стільки грошей, щоб не було потреби працювати. А от починати збирати на FAT FIRE потрібно тоді, коли дохід досяг такого рівня, що ні в чому себе обмежувати не потрібно щоб відкладати на FAT FIRE. Мій дохід такого рівня ще не досяг.

А от починати збирати на FAT FIRE потрібно тоді, коли дохід досяг такого рівня, що ні в чому себе обмежувати не потрібно

Так на fatFIRE ніколи не зібрати ) Починати збирати на fatFIRE, як і будь-який normal/lean/barista/coastFIRE, потрібно вчора ) Бо складний відсоток робить основну роботу, а не розмір відкладеного

Якось на доу хтось із експертів у філософії FIRE, можливо навіть Ви, пояснював, що кошти, які відкладаються на FIRE, використовувати потрібно за їх прямим призначенням, для забезпечення пенсії, і збирати таким чином на житло не варто, оскільки в момент покупки житла акції можуть здешевшати. Тож я вирішив, що поки не придбане житло в місці де я планую жити, відкладати кошти на FIRE починати не варто.

Ну це точно не я, і точно не експерт з fire, бо у fire нема поняття варто/не варто. fire повинно покривати витрати твого обраного життя. А будуть ці витрати включати оренду/внесок по іпотеці чи ні — то абсолютно пофіг

А чи не Ви писали, що спершу потрібно сформувати той життєвий стиль, яким потрібно жити, а потім уже збирати на fat fire щоб жити цим стилем?

Я, але це ортогональне тому, що ти написав. Build The Life You Want, Then Save For It каже про те, що не треба жити «от я зараз собі в усьому буду відмовляти, а потім на fire я ууух!». Треба жити тут і зараз (ПВ це ще раз довело), а накопичувати треба завжди.

Так тоді я все правильно написав. Спершу потрібно зажити тим стилем життя яким збираюся жити — у своєму будинку в південно-східній Флориді. Подивитися які виходять витрати, а потім виходячи з цих місячних витрат, починати збирати на fat fire, щоб підтримувати цей життєвий стиль.

Ні, ти знову трактуєш як тобі зручно ) Досвід життя у СОФЛ тобі лише дозволить оцінити необхідну суму, коли можна буде зупинити rat race ) А от розпочати процес fire потрібно було вчора )

Тожі це просто як виграш в лотерею, бо накопити в такому випадку щось вдасться ближче до звичайної, а не ранньої пенсії

Та ні, на лотерею я не розраховую. Я мрію про те що або стану якимось принципалом в якійсь умовній Річці Ґудзон і за два роки зароблю на fat fire стільки скільки з українсько-рпзшною заробітною платою довелося б накопичувати десять років, в усьому себе обмежуючи, або ще краще — зіграю головну роль у блокбастерах Марвел і зароблятиму за один фільм більше, ніж принципали Річки Ґудзон за десять років.
Хоча тоді це буде не fire а fir, без early.

стану якимось принципалом в якійсь умовній Річці Ґудзон
зіграю головну роль у блокбастерах Марвел

я саме такі кейси й мав на увазі під «лотереєю». ще можна отримати акції стартапа, який стане єдинорогом і таке інше :)

зіграю головну роль у блокбастерах Марвел і зароблятиму за один фільм більше

Ліл
Це фантазії ще більші за мої, якими я тут не буду ділитися :-))

На якій ти задачі у advent of code? :-)

Порішав там пару задач, бачу йому взагалі пофіг на те як було зроблено рішення. Аби правильна сума, а як швидко і з якою кількістю використаної памяті — не має значення. Про якість самого коду взагалі мовчу.
Який сенс тратити на таке час?

Порішав там пару задач, бачу йому взагалі пофіг на те як було зроблено рішення.

Це лише перші задачі прості)) далі буде цікавіше

Який сенс тратити на таке час?

Отримувати задоволення

З ïх прибутками та бажанням працювати ïм не свiтить

Немає, лише логічні міркування

Логічним було б міркування, що у кожної людини свої потреби і пріорітети, і 26/800/365 може не бути серед них взагалі.

Та ну, не може такого бути. То просто ті люди, які мають інші потреби крім 26/800/365, не бачать як ті потреби можна реалізувати там де 26/800/365 є, і їм доводиться згідно своїх пріоритетів обирати що для них важливіше — 26/800/365 чи інші потреби які там де 26/800/365 реалізувати не вдасться.

Ну якщо абстрагуватися від обмежень реального життя, то я б обрав жити на два місця — гори + узбережжя холодного океану. І в моєму випадку це був ще один плюс Іспанії, бо тут це теоретично можливо

Так це теоретично можливо не лише в Іспанії, а багато де, наприклад вздовж усіх Анд океан холодний.
А які обмеження реального життя маєте на увазі?

Так це теоретично можливо не лише в Іспанії
це був ще один плюс Іспанії
А які обмеження реального життя маєте на увазі?

Сума на рахунку IBKR ))

Так отож!
РПЗ бідні люди

Так я цього і не заперечував)

Ну я на всяк випадок написав, раптом хтось забув)

Зазвичай влiтку у гарячий сезон нiкуди не ïду у вiдпустку, а от у вереснi топчик.

хак для тих в кого нема школярів :(

Украïнський зимовий одяг можна викинути/подарувати та купити мiсцевий, розрахований на дощ та вiтер.

++, теж полегшало коли я зрозумів що просто треба купувати тупо все місцевих брендів, вони шарять що треба саме в місцевих умовах :)

так, холодна частина року переноситься набагато краще ніж в Києві. Саме тому що міська інфраструктура на порядок краще продумана. Тобто незручність створює лише погода. А в Києві саме що дуже депресивно — там і так скайлайн дуже депресивний через всі ті уродські будинки, реклами, вирвіглазні вивески, хаотично напарковані драндулети, брудні маршрутки. Але влітку воно хоч трохи прикривається деревами і в цілому приємніше. А взимку додається дискомфорт через постійний бруд на тротуарах і взагалі всюди.

З жовтня по грудень насправді доволі ок. В жовтні зазвичай супер красиво всюди. Дощів в жовтні статистично небагато.
Листопад дійсно доволі фіговий місяць, темно, холодно вже нема листя і нерідко дощі і статистично мало сонця.
А в грудні знову красиво, всюди різдвяне світло і доволі затишно. В цьому році ще й погода шикарна вже декілька тижнів з красивим снігом всюди.
Мені особисто важко переносити березень і перша половина квітня, коли по звичці очікуєш що все повинно ставати тепліше і починатися весна, а вона все ніяк не приходить.

Мені особисто важко переносити березень і перша половина квітня, коли по звичці очікуєш що все повинно ставати тепліше і починатися весна, а вона все ніяк не приходить.

Такая же фигня в Эстонии. В прошлом году летал в Париж в конце марта, там уже во всю цветы были и деревья зелёные стояли. Вернулся в Таллинн, так до мая всё голое было)

Окрему зазначу, що Польщу виключив на етапі топ 20 через моє побоювання, що вона буде втягнута у велику війну в найближчі 10-15 років, бо одна справа міняти життя у 30, інша у 45.

Чому немає Іспанії при умові що є Португалія. Вона і ближче до України, море теппле влітку, інфраструктура наче краще. Зрозуміло що список ваш по певним критеріям, цікавий хід ваших думок. Ну можливо я не знаю чогось очевидного про Іспанію.

Передивився як я фільтрував і побачив, що Іспанія відпала на етапі топ-30, бо була за більшістю індексів та рейтингів у останній десятці, яку я просто відрізав. Що не робить цю країну поганою. Бути десь між 20 і 30 місцями серед 200+ країн — це гарний показник.

Почему почти все страны в Европе? Судя по наличию Канады в списке, отдаленность от Украины не имеет значения, тогда почему нет стран типа Кореи, Вьетнама, Сингапура, Малайзии и т.д.?

Я писав у гілці, що відстань має значення і також писав, що Канаду виключив, коли дійшов до топ-6. А людина попросила топ-10, на той момент Канада ще не була виключена.

тому що не треба плутати турізм з еміграцією. Емігрувати в Корею, В’єтнам, Сінгапур чи Малайзію — треба бути самогубцем.

У всех вкусы разные.
Я когда-то уехала в Германию и с удовольствием вернулась. С тех пор страны с таким холодным климатом не рассматриваю вообще.
При этом Малайзия пока из всех стран мира лично мне импонирует больше всего.

При этом Малайзия пока из всех стран мира лично мне импонирует больше всего.

Ти колись більш-меньш довго жила в тропіках з їх ледь не щоденними дощами на протязі півроку (й загальною кількістю опадів під 2.5 метрів щорічно), чи це щось на кшталт легендарних «26°C» Святослава?

Імпонувати вам може що завгодно, але якщо мова саме про еміграцію — то це включає обов’язкову натуралізацію на місті і можливість бути повноцінною частиною суспільства не піддаючись суворій дискримінації, в тому числі особливо якщо є або плануються діти в сім’ї.
Малайзія по цим пунктам не проходить.

На мою думку, якщо буде велика війна, де Польща буде одним із театрів бойових дій, то ця війна, так чи інакше, задіне більшу частину Європи, тому, керуючись цією логікою, має сенс ставити в топ 6 країни Південної Америки.

Валідна думка. Проте я намагаюсь жодну із своїх критеріїв не підносити в абсолют.

країни для релокації після війни

А що, всюди візьмуть?

адекватна порада: добре якісно жити можна в будь-якій країні які вище середнього в OECD.
Тому дивитися треба на
а) ринок труда по твоєму профілю, які варіанти.
б) наскільки легко отримати громадянство (не обов’язково оптимізувати цей критерій, але краще унікати країн де неадекватні умови і дуже довгі строки для цього типу Данії чи Швейцарії).
в) якщо є діти, то враховувати в розрахунках вартість садочків, продльонок, гуртків. (Наприклад, враховуючи цей показник дуже швидко вирівнює баланс фінансового рівняння в пользу Швеції і Німеччини, а не Нідерландів чи Швейцарії)
І окремим пунктом головне — треба підбирати ту країну, де середній типовий уклад життя, який суспільний устрій, типові заняття людей в вільний час — вони підходять під твій характер і вподобання. Клімат, природа теж на це дуже прямо впливають.

якщо є діти, то враховувати в розрахунках вартість садочків, продльонок, гуртків. (Наприклад, враховуючи цей показник дуже швидко вирівнює баланс фінансового рівняння в пользу Швеції і Німеччини, а не Нідерландів чи Швейцарії)

Ціна це 1 показник, але є ще доступність. Маю приклад Франції — садочки коштують відносно недорого, ще й половину оплати можна списувати з податків. Але по факту місце в державному садочку отримати майже неможливо (тільки 20% це вдається. В селах більше місць, в містах ще менше) тому треба враховувати реальну вартість садочку і у Франції приватний садок без державного фінансування коштує майже як в Швейцарії. Ну і з переваг приватні не страйкують так само часто як державні, не дзвонять ввечері що завтра вони не працюють бо у них sous-effectif, journée de professionnalisation, neige, pluie, canicule...

Ну так, можливо, цього я не враховував.

А якщо вибір падає на Польщу, то які міста рекомендуєте розглянути для проживання для сімʼї з 3 чоловік(дитина в молодшому класі) при сімейному бюджеті 3 тисячі євро після податків?

а що Жешув уже не місто рахується чи як?

ну незна. його в прикордонних містах за сотню км від нього називають саме Жешув...

Місто ж трохи наче провінціальне. Хоча там не був. Аеропорт є, що плюс.

хороше невелике місто де впринципі все є. аеропорт хороший. але смог як і всюди в Польщі...

З таким бюджетом можна і в Варшаві жити.
Оцінити вартість житла можна на www.otodom.pl

Але як і всюди, чим меньше місто, тим дешевше буде аренда та сфера послуг (але і вибору меньше).

Краків, Вроцлав, Гданьск, Познань досить популярні окрім Варшави.

Будь-де в Польщі цього вистачить на відносно комфортне життя, обирайте не від бюджету, а від інших критеріїв які важливі для вашої родини.

місто без великих толп людей, щось ± нашого Франківська по населенню. З природою, чистим повітрям, враховуючи, що нам іноді захочеться поїхати кудись, а дружині знайти місцеву роботу з часом. Автівки найближчим місяці не буде, тому враховуючи, що і без неї жити можна.

Я б рекомендував захід, північний захід Польщі.
Більш детально залежить від того що вашій сім’ї треба, чи це на постійно, чи з дорослих хтось безробітний і планує йти працювавти, чи зекономлених 600€ вартує того щоб жити в маленькому містечку, чи є машина і т.п.

Був там пару днів, не сподобалось. Можливо тому що ремонт по всьому центру. Але населення якесь провінційно-алкоголічне :) (можливо і не так, але якось перше що спадає в очі).
У Франківську більше сподобалось.

Взагалі краще жити в більш туристичному місті, загальна атмосфера краще, місцеві до іноземців більш звикли.

Познань норм варіант. Або Катовіце, недалеко гори, Краків, непоганий аеропорт. Тільки ці два міста дуже різні, Катовіце немає класичного історичного центру, як і Лодзь, що спочатку фруструє трохи :)

Катовіце ж найбрудніше по смогу))

Але населення якесь провінційно-алкоголічне

Таке і в великих містах, в Польщі бухати це норма.

З дорожчих варіантів Краків (там тільки одна оренда піде 1000-1300) але місто круте, сполучення супер, дуже багато всього є. З дешевших Познань, Вроцлав, Катовіце, Люблін, Ряшів.

А чім саме воно круте?
Мені здалося це як Львів, тільки з гарним міським транспортом, але помальованими графіті будинками.

Це правда, але доступ до аеропортів і автобанів, плюс відкритий доступ в ЄС.

в тебе що не меседж, то про смог. Його там больше ніж у Запоріжжі або Краматорську?

ну бо в Польщі смог... і це все ламає. а так країна вигідна по цінах і податках..

Гданськ тоді, найчистіше велике місто Польщі.

насправді щецин чистіший... по цифрах, але цього всеодно недостатньо так як рівень pm2.5 високий

Познань може порекомендувати, не дуже велике, дуже зелене, комфортне та сучасне. Зручно їздити та літати з нього. Смога візуально та носом не відчуваю. Трохи дешевше житло ніж Вроцлав та Гданськ.

А що можете сказати про Чорногорію, Хорватію чи Албанію?
Щось про них нічого не чути, але:
клімат хороший;
ціни помірні дешевші ніж в Польщі (особливо якщо не брати Будву чи Котор/Тіват);
Євросоюз, НАТО і т.д.
культура ± наша, релігія також

В Албанії нещодавно були бійки в парламенті і файри..
взагалі балкани на довгострок-докінця мабуть ризиково

Пару лет назад была в Хорватии. Крайне на любителя, развлекухи очень мало, в столице посмотрели всё что хотели за 1 день. По сравнению с Киевом совсем скукота. Хотя если кто-то из сферической Смелы переезжать будет, то может и зайдёт.
Море там мне показалось холодноватым. В июне я покупалась ровно 20 секунд и маслала изо всех сил чтобы по-быстрее вернуться на яхту, больше в той воде даже ножки не мочила))) Лучше уж в Египте/Турции поселиться имхо.

сферической Смелы

прекрасный, кстати, город, прожил там 16 лет, и всем советую

Клімат ніякий. Ні вашим ні нашим. Сніг точно є

ціни помірні дешевші ніж в Польщі

В Хорватії точно не дешевше, дорожче разів в 2-3, і як на мене менш цивілізовано якось. Але якщо це не критично то непоганий варіант.

Прожив майже рік у Чорногорії.

Клімат:
Весна: красиво, прохолодно, вітер збиває з ніг
Травень: ідеально (мало туристів, сонечко гріє, можна починати купатися ще в холодній воді)
Літо: пекельна спека
Вересень: ідеально (мало туристів, сонечко гріє, можна купатися у ще теплій воді)
Осінь: горизонтальний дощ зі шквальним вітром, який ніжно хитає арматуру
Зима: бридко, холодно, сиро, вітер.

Ціни: не в літній сезон — дешево. Влітку дорожчає приблизно втричі.

Євросоюз, НАТО: ніяк не допомагають від постійних конфліктів на кордоні із Сербією та Косово. Напружує т.к. країна маленька та все дуже близько.

Культура, релігія: у Чорногорії величезна кількість расіян.

Так вони ж продавали паспорти наліво-направо за нерухомість. Зараз ці руснявенькі сплять і мріють, коли Чорногорію в ЄС приймуть.

Хорватія, Словенія вартім уваги, решта ні.

селф емплоймент у Словенії не зробити, тільки через ТЗ, а він в мене вже є у іншій країні, тому там не дадуть скоріш за все.

Чорногорія — місцеві свині. Серуть собі під ноги. + багато з рашки.
Хорватія була дешева до ковіду. Зараз роботи нема, ціни виросли, журбинка. Влітку спекотно, взимку срака. Таке собі.
Ще й на їжака морського наступив :)

Якщо узбережжя, то сильний вітер і дощі. Лайно погода :)

В Хорватії треба в тапках купатись :)

Так remote work на іноземних клієнтів чи робота всередині країни? Це різні речі.

Якщо країна для віддаленої роботи — то, звичайно ж, Туреччина. Можна й на Україну з Туреччини легально працювати та сплачувати податки в Україні. Тільки їхати сюди треба було в 2021, зараз буде набагато важче, але поки ще і тільки для українців — ще реально. Але все ускладнюється для digital nomad з кожним місяцем і думаю у 2024 року двері вже закриються остаточно, вони й так майже зачинені.

там же землетруси і теракти. і жара. і диктатура і смог

А еще чуждая культура и религия, для местных ты цель номер один для обмана, низкое качество услуг и выское цены.

Культура якраз навіть дуже близька до української. Люди звикли працювати і на результат, а не на от’єбісь. Люди звикли допомагати іншим та довіряти іншим.

Низька якість послуг — яких саме?
Високі ціни це на що наприклад?

З обманом від місцевих не стикався, а ось «ой у тебе карта не працює, я за тебе заплачу, потім 1000$ занесеш» — було. Я так оплачував офіційний платіж за медстрахуванням на всю родину на 2 роки, зовсім не можу собі уявити таку ситуацію в Україні.

Культура якраз навіть дуже близька до української. Люди звикли працювати і на результат, а не на от’єбісь. Люди звикли допомагати іншим та довіряти іншим.

ахахахх
*кхм*
АХАХАХАХАХХАХ

У тій частині Туреччини, куди зазвичай їдуть іноземці (південь), землетрусів взагалі немає ніяких.

Теракти — це які наприклад? Туреччина — одна з найбезпечніших країн взагалі.

Спека? Так, влітку спекотно. Ну так клімат змінився у всьому світі, ось тільки Туреччина звична до спеки, а такі ж +50 на сонці у харківській області влітку це як? прохолодно?

Диктатура у чому виражається? Тут поряд в одну школу можуть йти дівчина в хіджабі та міні-спідниці, і вони будуть подруги.

Смог? Це про Польщу, який ще смог. Тут на півдні опалення в принципі не сильно потрібно взимку.

Туреччина — одна з найбезпечніших країн взагалі.

Ти знущаєшся? Туреччина по індексі безпеки на рівні з такими країнами як Algeria, Kosovo, Benin, Gabon, Kenya, Liberia, Paraguay, Senegal...

Смог?

в Стамбулі

Ти рілі жив і в Туреччині, і в тих країнах, з якими порівнюєш?

Смог у Стамбулі... Ну це не найпопулярніше місто для digital nomad, туди найменше людей їде порівняно з Alanya, Antalya, Izmir... може в якихось неблагополучних районах і є... хз, мало хто там взагалі живе, люди їдуть взагалі в іншу частину Туреччини.

Смог? Це про Польщу, який ще смог.

хрен зна що там у вас але от i.ibb.co/J3Mm3Sb/img.png

Ну, тобто ти тут не жив, але краще знаєш як тут... 🤷🏻

ну такі дані статистики... чи ти вважаєш що у сомалі потрібно з’їздити щоб сказати що там все погано?

хрен зна що там у вас але от i.ibb.co/J3Mm3Sb/img.png

Ага, порівнювати Київ першого року війни, коли на вулицях було набагато менше машин і менше заторів, комендантська година, коли були розбомблені ТЕЦ і закриті підприємства.

Краще подивись на повітря у Києві у мирний час
In early 2021, Kyiv was experiencing “Moderate” quality air with a US AQI reading of 79 according to suggested levels by the World Health Organisation (WHO). The concentration of PM2. 5 was recorded as 13.2 µg/m³. With levels such as these, the advice is to close doors and windows to prevent the ingress of dirty air.

До того ж, у Києві регулярно буває найбрудніше повітря у світі
twitter.com/...​tatus/1566759165057548290

До того ж, у Києві регулярно буває найбрудніше повітря у світі
twitter.com/...​tatus/1566759165057548290

Возьми такой вот IQAir и выйди с ним на любое болото посреди леса в туман. Откроешь для себя много нового

за приблизно 9 років щорічного відпочинку на півдні Туреччини влітку 5 разів попадав у землетрус ))

І шо? В Японії землетруси кожного дня по кілька разів. Менше 5.5 там ніхто навіть з під ковдри не вилазе. Так само і в Туреччені.

і нічо. То що менше 5.5 ніхто не вилазить не означає, що

У тій частині Туреччини, куди зазвичай їдуть іноземці (південь), землетрусів взагалі немає ніяких.

те, що про то що у нас був землетрус, ми дізнаємося тільки з новин. Хоча взагалі про те навіть у локальних новинах не кожного разу пишуть, бо іх помічають тільки вчені, людина не почуває взагалі нічого.

Після 16.10, то так. А хто встиг придбати житло до цієї дати — той вскочів в останній вагон. А хто придбав до 2022 — той вопще може більше не працювати ))
А в цілому — згоден, ще трохи пожити можна, принаймі зекономлені податки + гарний клімат + нормальне житло в наявності

Там же просто жах на дорогах, мене на зебрі ніхто не пропускав і одного разу на зебрі чуть не збили.

А кто то имеет опыт жизни в Египте?! Реально ли там работать удалённо и жить?!

Дешеве житло та їжа в порівнянні з тією же Польщою.
Плюс море безліміт, відносно тепла зима та можливість на віхідні забронювати будь-який готель.

Хіба дахаб який
Повно кацапів
Інтернет так собі
Школа під питанням

Тут на доу, якщо не помиляюсь колись давно була стаття, що якась фірма цією тімою поїхали в Єгипет працювати та жити із готеля цілий місяць. Деталей не памʼятаю, але тоді було реально

так так, я читав, але цікавить саме проживання в арендованій квартирі)

Я два роки пропрацював у Каірі, по контракту. Жити там неможливо. Хіба шо десь у готель з ізольованою і добре охороняємою теріторією. І сидіти там невилазячі.

як ти ваще на таке погодився то?

В тій конторі ніхто не питав погодження.

дуже цікаво, поділіться дозвідом

Головне правило виживання — знайти собі вірного таксиста що знає англійську і дає чеки ))

Так а чому не Німеччина?

Досить високий неоподатковуваний мінімум (для сім‘ї близько 22000 на рік).
Податок на прибуток (прогресивна шкала 14-42%) вираховується з різниці від неоподатковуваної ставки.
ПДВ виставляти не треба, якщо замовник не з ЄС.
У вашому випадку найбільше ви будете оплачувати за медстраховку на сім‘ю як самозанятий (~18% від доходу).
Усі резиденти мають право на Кіндергельд (~210 на дитину).

Може не все точно, але приблизна математика:
3000 — 18% = 2460€.
(2460 * 12) — 22000 = 7520€ (сума оподаткування).
7520 * 0.14 = 1053€ за рік , 88€ в міс.
Тобто з 3000 буде
— 570 страховка
— 88 податки.
+ 210 кіндергельд
~ 2550€.

На цю суму можна досить комфортно жити не в «топ»-містах.

На цю суму можна досить комфортно жити не в «топ»-містах.

смішно ))) Така сума не то що комфортно, а не факт що взагалі реально в Німеччині вижити сімʼї з дитиною.
Тільки оренда + комунальні мінімум 1500 будуть коштувати, не кажучи вже про те, що ніхто не здасть в оренду нерухомість якщо не показати дохід х3 від ціни оренди.

За 700-900 теплої аренди реально знайти адекватні варіанти близько до центра в будь-якому середньому місті (100-300т населення). Світло, інтернет, садочок, кружки для дитини та інше обов‘язкове ще 200-300.
Харчування не значно дорожче ніж в Україні.

Я згоден, що це не прям велика сума, але, те що описано в шапці (жити комфортно і відкладати 300-400 в місяць) — вийде.

За 700-900 теплої аренди реально знайти

я сумніваюсь, але сперечатись не буду бо крім Баварії нігде не жив і не моніторив ціни на нерухомість.

(жити комфортно і відкладати 300-400 в місяць)

якщо відкладати 300-400, то це вже на мою думку не комфортно, бо навіть на нормальний відпочинок не відкласти.

А тепер візьмемо ці самі кошти в «топ»-місті в Польщі (Вроцлав)
3000 — 6%(податок через інкубатор) = 2820
2820 — 250 (сімейне приватне мед страхування) = 2570

+ 210 кіндергельд

в Польщі це 500зл — тобто 110є

Оренда 500, для дитини 200, харчування 500
Відкладати легко можна 1000-1200

ти дарма сумніваєшся. в дрездені це цілком реально...

ти дарма сумніваєшся. в дрездені це цілком реально..

а чи буде там краще чим у Вроцлаві в Польщі?

скажи — якщо ти зламаєш ногу у Вроцлаві — які твої дії далі? (згідно розповідей людей у Польщі спартанські умови в держ лікарнях)...

скажи — якщо ти зламаєш ногу у Вроцлаві — які твої дії далі? (згідно розповідей людей у Польщі спартанські умови в держ лікарнях)...

важко сказати як зламаєш, але коли моя дружина була сильно відвернула ногу в Польщі, то ми в Неділю без проблем за годину очікування в черзі + годину оглядів і рентген зробили, і лікаря консультацію отримали і все їй замотали і мазь дали. І це ми немалі ніякого страхування бо не знали, що при роботі через інкубатор потрібно самому оформляти — просто прийшли в державну клініку і сказали що болить нога.

Ну і я ж писав що потрібно відразу оформляти приватне мед страхування і проблем взагалі немає

(згідно розповідей людей у Польщі спартанські умови в держ лікарнях)
2820 — 250 (сімейне приватне мед страхування) = 2570

А от з медициною Німеччини ми вже познайомились — коли дружина звернулась до лікаря а він сказав що потрібно терміново МРТ зробити. Дружина обдзвнила 6-7 клінік і якщо по страховці це через 3-4 місяці або за 700є завтра. Звичайно зробили за 700є — але от вам і медицина Німеччини.

ну тобто по приватній страховці можна все і одразу?
перелом ноги операцію можна? одразу?

ну тобто по приватній страховці можна все і одразу?
перелом ноги операцію можна? одразу?

ми не мали приватної ні в Польщі ні в Німеччині, тому за Німеччину не скажу, але в Польщі точно можна все і одразу — бо маю там багато знайомих, які роками живуть і кажуть що по приватній все і на завтра, а по державній справді, як і в Німеччині місяці очікування.
Тому навіть якщо це рівнозначні страховки — то в Польщі вона коштуватиме 250є в міс а в Німеччині 900є

Фігасє у вас ціни. У нас мрт за гроші в межах 300-400є

Фігасє у вас ціни. У нас мрт за гроші в межах 300-400є

мало того, потім поки отримали наступний термін до лікаря з цим МРТ — то виявилось, що потрібні ще аналізи,
поки здали аналізи — то знову 3 місяці до наступного терміну лікаря, а там вже аналізи не дійсні.
І от так рік ганяли дружину туди сюди — поки не зʼїздили до Польщі, не домовились за власні кошти і це все не вирішили за 2 дні в приватному порядку за власні (смішні по мірках Німеччини кошти)

Коли оцінюю медицину в якісь країні, завжди дивлюсь на ціну сt scan / mri. Дуже індикативний показник які у лікарів там іграшки.

Лежали з дитиною у 2х шпіталях і робили операцію. Не знаю як в Німеччині але лікарні сучасні, все необхідне є і безкоштовно. Це конкретно про Вроцлав

проблем з чергами-термінами і т.д. не було? це який тип страховки?

проблем з чергами-термінами і т.д. не було? це який тип страховки?

А лікарні лежати, переломи, швидка — це все покриває державна страховка.

Які терміни/черги якщо щось термінове. Я їздив з дитиною з підозрою на перелом в неділю ввечері, за 3 години зробили ренген і наклали гіпс.

Оперували пупочну грижу. Чекали операцію пів року, але у нас не терміновий випадок. Якщо було б терміново, зробили б швидше. Якщо не терміново то очікувати звичайно доведеться але зате ніхно тобі списків що купити не дає і хабарів не очікує.

Якщо щось зламаєш чи ушкодиш, то їдеш у приймальню державної швидкої при шпиталі і там приймуть чи зразу чи за кілька годин. В залежності від складності, віку і людей в живій черзі. Щось дуже схоже на станцію швидкої в невідкладному шпиталі в Україні (принаймі в Харкові) тільки з електронною чергою для тих хто може трохи почекати.
Запишуть твої дані. Якщо маєш право на безкоштовне державне страхування, то допомога була безкоштовною. Інакше прийшлють рахунок поштою, котрий треба оплатити на банківський рахунок.

Черга кілька годин. У те Різдво наприклад це було близько 2-3 годин. Не весь день.

скажи — якщо ти зламаєш ногу у Вроцлаві — які твої дії далі?

Їдеш в лікарню або викликаєш швидку, працює цілодобово (SOR називається).
В Польщі все норм з терміновою медициною.
А робити профілактики/аналізи — для цього є приватна страховка за 100$ на сім’ю.

Підкажіть що за страховка? Може є посилання?

Не підкажеш, як в Польші оптимально шукати житло? Є щось типу ЛУН у нас?

olx, otodom
я на них шукав і вроді би все знаходив що цікавило

Оренда 500 це не в місті чи однушка без комуналки? Бо двушка без комуналки подалі від центру десь від 700 доларів (близько 3 тис зл)

Оренда 500 це не в місті чи однушка без комуналки? Бо двушка без комуналки подалі від центру десь від 700 доларів (близько 3 тис зл)

звичайно без комуналки, хто називає ціни з комуналкою — вона ж в усіх різна і різна в залежності від комплексу
стосовно однушки то я орендував за 2000zl (460є) 60кв.м в межах міста (Muchobór Wielki) 2 кімнати + приватний дворик, і наступні орендарі за таку суму взяли на 2 роки контракт — тобто це актуальна ціна на зараз

Тільки оренда + комунальні мінімум 1500 будуть коштувати,

В якомусь пригороді міста на 100к можна і в 1.1-1.2к влізти за 3 кімнати.

В якомусь пригороді міста на 100к можна і в 1.1-1.2к влізти за 3 кімнати.

можливо, але чи це буде краще чим в Польщі за ці самі кошти в межах великого міста?

Родичі на допомогу живуть і подорожують по європі і світом

Родичі на допомогу живуть і подорожують по європі і світом

а ти візьми і порахуй скільки разом вони цієї домопоги отримують і зрозумієш, що там може і більше 3к в місяць бути )))

Авжеж

от ми і отримали відповідь на питання ТС стосовно 3к і життя в Німеччині ))))
мінімально, щоб прожити сімʼї в Німеччині, нічого не відкладаючи, потрібно 3к вже на руки після всіх податків.

ніхто не здасть в оренду нерухомість якщо не показати дохід

От хоча б цей факт мотивує триматись звідти подалі.

Почему? Арендодатель хочет обезопасить себя же

А я тут причому. Це проблема арендодавця.

Скорее проблема арендатора, который не может показать доход

Це стосується, думаю, більшість розвинених країн ЄС. Бо виселити людину просто так без суду — майже не можливо. Тому арендодавці намагаються всякими непрямими способами зрозуміти чи людина потенційно проблемна чи ні.

І по твоєму це ок?

І по твоєму це ок?

Ні, ОК це сказати, щоб вимітався з моєї квартири через тиждень, бо невістка приїздить і їй немає де жити.

Це проблема лише для тих хто хоче сидіти на гейропейській соціалці і працювати з нашим фопом, для тих хто знаходить місцеву роботу аж нуль проблем.

Та соціалки в більшості країн для українців і нема. А для місцевої роботи часто треба знати локальну мову, якщо це не faang чи якась велика міжнародна контора.
Простіше відкрити місцевий фоп без зміни роботи, але для Німеччини/Австрії ця опція наче недоступна, бо треба більше ніж одного клієнта мати.

Шо ти взагалі хочеш довести? Те що людина не може знайти місцеву роботу, не може відкрити місцевий фоп але хоче знімати житло? За який хрін собачий?

Іще раз — проблема показати ріелторскій компанії дохід щоб довести здатність платити є проблемою лише для тих у кого немає грошей або сидить на нашому фопі і не хоче рєєструвати доходи в місцевій податковій, все, для тих у кого є хоч якісь доходи не буде проблемою зняти по своїм можлиовстям житло, взгалі.

бо треба більше ніж одного клієнта мати

Наскільки я розумію більше ніж одного клієнта протягом року і можна навіть на 1 годину... — правильно?)

У вашому випадку найбільше ви будете оплачувати за медстраховку на сім‘ю як самозанятий (~18% від доходу).

Вже це робить Німеччину не комфортну для життя)

Вже це робить Німеччину не комфортну для життя)

Максимальна оплата за державну страховку буде 920-960 євро (це на всію сім’ю). Якщо приватна, то там починається віріанти із 350 євро «базова», з 500 євро «преміум», що би це не значило. Але це за дорослого, відповідно слід множити на два.

Це прям дуже дорого. В Польщі якщо у жінки і дитини нема іншого прихистку і зробити песель укр — у них буде безкоштовна медицина.
Приватні страховки тут також є, але точно набагато дешевше. Але якщо особливих проблем зі здоров’ям нема — я би не заморочувався)
В крайньому випадку тут є приватна медицина за адекватну вартість

В Польщі якщо у жінки і дитини нема іншого прихистку і зробити песель укр — у них буде безкоштовна медицина.

Та якщо хоч хтось в сім’ї працює то страховка буде для всієї сім’ї.

І якщо юзати чіти типу роботу через інкубатор, то можна оформити собі umowa o zlecenie на 500 злотих, з цього платити «повні» платежі (типу 9% мед страховка, пенсійний внесок) а з решти умовних 19500 злотих платити 6% податку на дохід і все.

Максимальна оплата за державну страховку буде 920-960 євро (це на всію сім’ю).

З власного досвіду знаєш чи «в теорії»? Бо я знаю на власному досвіді, що з мене як самозайнятої особи знімають 18% (тобто максимально 900є) а дружина працює як найманий працівник і їй окремо компанія оплачує ту ж саму страховку, що була безкоштовна до виходу на роботу.

Якщо приватна, то там починається віріанти із 350 євро «базова», з 500 євро «преміум», що би це не значило

Консультувались в приватній страховій і нам порухували преміум 960є на кожному, тому це аж ніяк не 500 за преміум

З власного досвіду знаєш чи «в теорії»?

Кум брата свата подруги переїхав ФОПом маючи на руках контракт від американської галери.
Медична страхування ділиться на дві частини: Krankenversicherung + Pflegeversicherung.
Так от наразі максимальна ціна =
788,03 € + 169,58 € = 957,61. Це ціна якщо ти отримуєш в місяць 4.987,50 €. Себто сплачуєш 19.2%. Далі якщо доходи ростуть — ціна за страхування буде така ж сама.
В кума виходило 942 в місяць при доходу між 5.5k — 6.5k €.

Бо я знаю на власному досвіді, що з мене як самозайнятої особи знімають 18% (тобто максимально 900є)

Ну якби це ж не заперечує те що я написав. Щоб відсоток був меньшим треба «просто» збільшити дохід.

Консультувались в приватній страховій і нам порухували преміум 960є на кожному, тому це аж ніяк не 500 за преміум

Кум тут чисто теоретик, підібрав приватне страхування на www.check24.de, з яким він думав що буде норм, виходило біля 550€ на людину. Але там сам платиш, потім тобі повертають гроші і якщо що то на державну перейти важко.

П.С. Для кума найбільша засада була в тому, що якщо зареєструватись німецьким «ФОПом», то стандартний український галерний контракт підпадає під фіктивне підприємництво через відпустки та лікарняні, ще й бажано мати декілька замовників.
П.С.2. Ще з пенсійними відрахуваннями теж засада. Їх «ФОПу» наче можна не платити, але одна з умов отримання ВНЖ якраз сплаченні за 60 місяців відрахування в пенсійний фонд.
П.С.3. В нього не працювала дружина, тому можна було податки «ділити на двох», що зменьшувала значно податок на дохід.

788,03 € + 169,58 € = 957,61. Це ціна якщо ти отримуєш в місяць 4.987,50 €. Себто сплачуєш 19.2%. Далі якщо доходи ростуть — ціна за страхування буде така ж сама.
В кума виходило 942 в місяць при доходу між 5.5k — 6.5k €.

але мабуть його дружина не працює, бо якщо і дружина працюватиме то буде платити за мед страхування окремо, як у мому випадку

Кум тут чисто теоретик, підібрав приватне страхування на www.check24.de, з яким він думав що буде норм, виходило біля 550€ на людину. Але там сам платиш, потім тобі повертають гроші і якщо що то на державну перейти важко.

я також знайшов варіант за 440є в міс, але перші 3000є витрат мої а потім вже страхова платить. Тому тут як себе чуєш в медичному плані ))))

Для кума найбільша засада була в тому, що якщо зареєструватись німецьким «ФОПом», то стандартний український галерний контракт підпадає під фіктивне підприємництво через відпустки та лікарняні, ще й бажано мати декілька замовників.

в мене декілька замовників і тому мені ФОП підходить по всіх параметрах

П.С.2. Ще з пенсійними відрахуваннями теж засада. Їх «ФОПу» наче можна не платити, але одна з умов отримання ВНЖ якраз сплаченні за 60 місяців відрахування в пенсійний фонд.

тут також не дуже вірно, для отримання ПМЖ — це вірно, але для отримання паспорту не обовʼязково мати ПМЖ. Закон говорить 8 років з офіційним дозволом на проживання будь-якого типу. Тобто можна не платити пенсійні і постійно жити на ВНЖ, а за 8 років отримати паспорт.

П.С.3. В нього не працювала дружина, тому можна було податки «ділити на двох», що зменьшувала значно податок на дохід.

не так щоб податки ділити, а прото неоподаткований мінімім х2 получається

але мабуть його дружина не працює, бо якщо і дружина працюватиме то буде платити за мед страхування окремо, як у мому випадку

Саме так. Тому для вашого випадку то дійсно не релевантно.
Та й плюс всерівно дружина вчить німецьку і потім в теорії вийде на роботу і вже тоді прийдеться окремо сплаувати мед.страхування.

не так щоб податки ділити, а прото неоподаткований мінімім х2 получається

ну і інші «брекеты» теж в два рази збільшуються.
Але ж знову таки, це тільки до дати виходу дружини на роботу..

Та й плюс всерівно дружина вчить німецьку і потім в теорії вийде на роботу і вже тоді прийдеться окремо сплаувати мед.страхування.

якраз це я і пояснював тут, що приватне якісне мед страхування в Німеччині на сімʼю коли працюють двоє це 1500+ євро, при ціні аналогічного у Польщі в 250-300є

ну і інші «брекеты» теж в два рази збільшуються.
Але ж знову таки, це тільки до дати виходу дружини на роботу..

не дуже розумію які інші речі збільшуються в два рази, але в будь-якому випадку якщо в сімʼї в Німеччині працює одна людина то дохід брутто для комфортного життя має бути 15к+, а такий дохід мало хто з нас фрілансерів може мати, і тому дружинам прийдеться тут працювати, щоб спільно на цю цифру вийти хочаб

це 1500+ євро

Це включено в податках чи як? В США це десь 1-1.2к на сім’ю якщо брати самому. Дивно чому в Німеччині так дорого.

Це включено в податках чи як?

залежно як це розуміти, якщо ти ФОП — то платиш окремо крім податків ще це страхування, а якщо найманий працівник то 50/50 роботодавець і працівник, але до основних податків це немає ніякого відношення. Мед страхування це окремий платіж

Ну коли пишуть що 40-45% податків в Німеччині, то воно входить в ці відсотки? Я чомусь думав що відсоток високий бо там йде в пенсію та страховку. Якщо страховку платиш сам то виходить якийсь розвідняк. Чого там на фопі сидіти не зрозуміло.

Ну коли пишуть що 40-45% податків в Німеччині, то воно входить в ці відсотки?

ні, 40-45% це податок на прибуток, а страховки і пенсійний це окремо

Чого там на фопі сидіти не зрозуміло.

а як інакше легально гроші получати якщо фактично контрактор на США компанію?

так там ті ж податки + ще корпоративний

так, але там є всі можливості витрачати гроші до податків. У фопа все дуже обмежено з цим.

залежить від твоїх витрат — особисті та сімейні трати ти все одно на компанію не повісиш

Так і є. Але все одно різниця суттєва в тому що може іти в витрати. Плюс в компанії є така штука як реінвестування. А ще вивід прибутку у компанії значно дешевше,ніж для фопа податок.

а що можна включати в витрати і що в реінвестування?

Треба все це детально рахувати. Бо й «обслуговування» компанії коштує грошей, тож вигідно все це лише з якогось більш-менш пристойного річного обігу

В Іспанії до SL з однієї людини трибутарія приходить з питаннями, хз як в Німеччині з цим

ну так, треба дивитися на те як воно в конкретній країні, всюди по різному.
У нас це норма речей мати компанію на одну людину. В німеччині наскільки чув не можна працювати фопом на ондого німецького замовника — треба мати gmbh.

на ондого німецького замовника

Це ж ухиляння від податків (замість роботи в штаті), думаю, що так само не можна.

у нас можна, тому що податки на фопі рівнозначні податкам в наймі. Чи дійсно в німеччині сильно дешевше — хз.

В Іспанії вони теж однакові, а от социалочка різна. Я до того, що навряд чи дозволять просто так знизити податки працюючи одноосібно на одного замовника всередині країни.

я ж кажу — у нас можна. Компанія із однієї людини з одним клієнтом теж можна.

Тобі, звісно, видніше, але тут от пишуть:
remote.com/...​pendent-contractor-sweden
Perform work for other companies

Я щось не побачив де там щось заперечує тому що я сказав.
Я так розумію там можуть бути питання в деяких випадках якщо ти віддалений робітник на шведську компанію.
А якщо ти резидент Швеції і працюєш через свій ФОП (enskild firma) то нема питань. Там є окремо про те що якщо ти працюєш на одну компанію то ти можеш попросити компанію перевести тебе в працівники, бо мол у них більше захисту і бенефітів.

так там буде робота в штаті, але в своєму ГМБх, тож ніякого ухиляння.

Як на мене тут чіткі ознаки фіктивного підприємництва з метою ухиляння від податків — одна людина в штаті ТОВ, яке працює з однім клієнтом. Ну може в Німеччині на це дивляться інакше. Але б тоді усі контрактори відкривали Gbmh, а щось я навіть від Макса Дз, який там реально контрактує, а не фіктивно, про цю опцію не чув

1) працювати через компанію може бути вимогою з обох сторін, і не через податки, а через відповідальність: гмбх відповідає капіталом у мінімум 25к, тож для замовника це більша гарантія, ніж від найманого працівника, з якого не те, що відшкодування не отримаєш, так ще й хрін звільниш; а для контрактора — це можливість гнучкого графіку, залучення субпідрядників, та інших замовників.

У контрактора є страховка, шо там того капітала 25К

Але б тоді усі контрактори відкривали Gbmh

так це не дешево — і відкрити коштує десь 3-4к, і вести бухгалтерію та звітність — те ж не безкоштовно, та ще й не забуваємо про 25к, які треба у капітал покласти

Ну той же Кодерок розповідав про 200К щорічно, на цьому тлі 25К разово щоб норм економити на податках — копійки, 12.5%

Ось знайшов www.freelance-pages.com/...​tive-fuer-freelancer.html
die auch sonst am Markt aktiv ist und sozialversicherungspflichtige Arbeitnehmer beschäftigt, Scheinselbständigkeit kein Thema sein.

Тобто gmbh не буде розцінено як false employment тільки якщо в тебе є інші клієнти та хтось окрім тебе в gmbh

Если ТОВ на общей системе, то в Украине всем пофигу, потому что больше налогов всё равно никто не заплатит, чем заплатит такой ТОВ. Если же на 3-й группе (и такое возможно), то тут возможны варианты, но опять же налогов всё равно платиться больше, т.к. ТОВ платит ЕН + налоги с зарплаты единственного работника+ ЕСВ на него. Поэтому опять же для налоговой такой вариант лучше, чем ФОП на 3-й. Другое дело, что на общей системе к ТОВ могут быть претензии по списанию расходов и налоговым накладным, но эти претензии налоговики имеют почти к любому бизнесу, который не на ЕН, так что разницы особо нет.

А ще вивід прибутку у компанії значно дешевше,ніж для фопа податок.

дуже залежить від країни, бо наприклад Іспанія оподатковує так само як і місцевий фоп

Я так розумію що просто більшість того що платить роботодавець зверху зп на ФОПі платиш сам.

GmbH?

це нічим не краще — бо ще пенсійний потрібно буде платити

Я так розумію що просто більшість того що платить роботодавець зверху зп на ФОПі платиш сам.

все вірно, якщо ти найманий працівник то платиш 50% від всіх податків, пенсійних і інших відрахувань, і ще 50% платить роботодавець за тебе.

чесно кажучі, якщо ти контрактор на США і не збираєшься працювати на німецькому ринку то взагалі не зрозуміло що робити в німеччині тоді — треба шукати юрисдикцію, в якій легко вести компанію, не високі податки і не дуже жорсткі регуляції для компаній. Шось типу Кіпру.

робити в німеччині тоді — треба шукати юрисдикцію, в якій легко вести компанію, не високі податки і не дуже жорсткі регуляції для компаній. Шось типу Кіпру.

В Німеччині центр життєвих інтересів а відповідно і податковий резидент Німеччини, а отже і податки тут
Якби я хотів шукати не високі податки — то Польща з її 6% думаю найкращий варіант

а да, згадав що писав про дружину в універі там. Ну тоді доведеться платити дофіга податків, з сумнівною віддачею за них :(

Ну тоді доведеться платити дофіга податків, з сумнівною віддачею за них :(

взагалі без віддачі, я ж писав що до будь-яких соціальних гарантій (типу допомоги по безробіттю і тд) чи до кредитів в ФОП закритий шлях ))))

не зрозуміло що робити в німеччині тоді

жити — не варіант? освіта для дітей, безпека, розвинуте суспільство, транспортна доступність... оце все не варто грошей?

Ну це все зрозуміло. Але я якщо я не помиляюсь то у Антона нема дітей. Мене б жаба душила платити стільки і ще коли працюєш напряму на америку, а не німеччину, тобто ще й не маєш джоб секьюріті.

не маєш джоб секьюріті.

плюс немає особливих бенефітів для легалізації після ТЗ, тож якусь роботу локальну бажано мати хочаб для цього

Мене б жаба душила

ну якщо подобається жити в країні/місці, то тут вже вирішуєш платити за це чи ні.

освіта для дітей

в мене немає дітей

безпека, розвинуте суспільство

це якісь загальні фрази, цікаво би було на якихось прикладах конкретних побачити різницю між Німеччиною і Польщею

транспортна доступність

тут взагалі не зрозуміло, що мається на увазі?

в мене немає дітей

Це легко фікситься :)

транспортна доступність
тут взагалі не зрозуміло, що мається на увазі?

В центрі Європи (особливо південь), автобани, аеропорти, близько до України (відносно Канади чи США)

В центрі Європи (особливо південь), автобани, аеропорти, близько до України (відносно Канади чи США)

ну я тут порівнюю Польщу (Вроцлав) і Німеччину (Мюнхен), тому особливої різниці в транспортній доступності не бачу.
Аеропорти є що там що там
Автостради в Польщі не гірші
До України ще ближче

З Польщі на вихідні машиною у Альпи чи на Середземне море не поїдеш. Але це не всім і треба

З Польщі на вихідні машиною у Альпи чи на Середземне море не поїдеш. Але це не всім і треба

от в тому і вся справа, я живу в 15хв на авто від Альп і за 400км від моря в Італії — але чи я цим часто користуюсь? не особо — бо потрібно працювати щоб на рент заробити ))))
А в Польщі появиться більше часу для відпочинку і відповідно можна і далі їздити при особливому бажанні

З Німеччини зранку на пляж не поїдеш на пару годин також :р ))

згоден. тому якщо треба на теплий пляж, то треба на узбережжі моря селитись: Іспанія, Італія, Хорватія і т.п.

В мене море з вікна видно )) За 1.5 роки заходив в нього 2 рази. Хоча посидіти у кафе на березі з видом на яхти у вихідний з пивом і сігарою, то так ))

балтика це найбільш забруднене і мілке море яке хороше лише для морського транспорту походу

та з Вроцлава 150км польської дороги з 2 полосами в одну сторону, а далі ті ж німецькі
так що цей аргумент також не катить )))))

там наче 45% на доходи більше 277к на рік. більше 63к, то там 42%, але ot мінус 10к приблизно, тобто зі 100к бруто в рік буде 32к податку (32%). Але якщо це на родину з двох людей, то рахується як 2*податок із половини доходу = 2*11k=22k (22%). Це якщо без дітей — на дітей ще майже по 10к з бази віднімають.

Тобто виходить не сильно відрізняється від США. В нас 80-90% від суми платить роботодавець, і якщо самому брати то це 800-1200, а не 1500. Не сильно зрозуміло чого тоді люди кажуть як воно добре працює в Європі.

і якщо самому брати то це 800-1200,

а це як, на сім’ю чи на одну людину?

На сімʼю з 3-4 з доходом більше 100к. Менше дохід буде давати субсидії.

На сімʼю з 3-4

оця фігня, до речі, мені не зрозуміла у Німеччині: якщо один в родині працює на 120к, то на всю родину медична страховка буде ~940 евро, а якщо обидва по 60к заробляють — то й страховки будуть в кожного своя й в сумі 2*940=~1880 евро. Але ж ніяких бенефітів з цього не буде, то ж виглядає як баг у системі :(

Але ж ніяких бенефітів з цього не буде, то ж виглядає як баг у системі :(

Система так не думає, для нєї це фіча :))

тут работодавець платить тільки 50% медстрахування, пенсійного та соціального — в сумі це десь 20% зверху від бруто, але з лімітом зверху десь у 60к на рік (максимум десь 1000 в місяць), а робітник платить іншу половину цих внесків, плюс податок на прибуток з решти

не дуже розумію які інші речі збільшуються в два рази

В німців теж є аля брекети по податку на прибуток для одного
— перші 10348 податок 0%
— потім між 10348 до 62810 податок росте від 14% до 42%
— від 62810 до 277826 податок вже 42%
— Далі вже 45%
Відповідно на двох всі ці границі подвоюються.
Ось картинка для 2016 року www.bpb.de/...​ox_box_1000×666.png?97DE4

стандартний український галерний контракт підпадає під фіктивне підприємництво через відпустки та лікарняні, ще й бажано мати декілька замовників.

У вас тут 2 крайности или
— почему не в окопе?
или
— почему без ипотеки/собственного жилья в Европе?
В 2к23м любую недвижимость я бы рассматривал только с точки зрения инвестиционной привлекательности. Жить необязательно в той, которая ликвидная. Скорее наоборот

О, чергова тема де іт-ки будуть нити як їм погано жеветься в Україні

Срач по країнам, але єдиної думки немає. Це складніше, ніж обрати ноутбук.

срач какой ноут выбрать примерно сопоставимый

Україна the best, але до 2022 року — думка багатьох, але не всіх, особливо не тих, хто виїхав до 2022.

З ноутами простіше — там макбуки тільки, а із країнами не все так однозначно ©

дійсно навіщо взагалі ці топіки про ноутбуки на айтішному форумі.
Розмови про лічильники, бурківку в різних країнах це топчик

Проф трансформація
Сантехніки як порнуху дивляться обговорюють деталі інтер’єру а ге акторів

Наскільки я зрозумів, для українців Польша то найоптимальніший варіант, із мінусів хіба що смог взимку

Той смог то або в промислових містах або в районах зі старими особняками де ще дровами/вугіллям палять.

Може після Івано-Франківська чи Коломиї повітря і здається бруднішим, але у Львові повітря точно було гірше ніж у Вроцлаві.

Може після Івано-Франківська чи Коломиї повітря і здається бруднішим, але у Львові повітря точно було гірше ніж у Вроцлаві.

я наприклад за 7 місяців життя у Вроцлаві не відчув різниці зі Львовом
а от в Німеччині в підніжжі Альп справді відчувається різниця, але це і логічно бо рівняю Вроцлав і містечко в туристичному регіоні Альп

Моря тёплого нет, перелетов заграницу по акциям не бывает практически никогда, недвига в том же Вроцлаве сейчас в 2 раза дороже, чем была 2 года назад.

недвига в том же Вроцлаве сейчас в 2 раза дороже, чем была 2 года назад.

Полный звездёж, ни на аренду ни на продажу они в 2 раза не выросли. Это если в целом по рынку, а не пару примеров отковырять. Ну и ехать во Вроцлав, который ещё до войны был переполнен, это надо или не иметь выбора или быть одарённым

Ну точно не в Польше жаловаться на количество мест из которых выбрать)

ну кількість велика та... але якості нема...

Та всё норм с качеством. Ток не надо за смог затирать xD

Так куда їхати крім Вроцлав — Варшава — Краків? :)
В swientokrzynske воєвудство кудись ) чи в Троймясто, але там сиро напевно.

Та у вроцлаві теж не Х2, 30-40% за два роки.

ехать во Вроцлав, который ещё до войны был переполнен,

Може не просто так він переповнений і всі туди їдуть?

Є робота, багато емігрантів і місто історично не польське (його в німців забрали після WW2), тому емігрантам комфортніше.

Додам що є вибір шкіл, гуртків для дітей. Хоча може й у Вальбжиху теж є один палац творчості для дітей.

Може не просто так він переповнений і всі туди їдуть?

Ну может нравится в супермаркетах на украинском общаться

Польша хороший вариант, но если нормально переносишь отсутствие солнца более 2/3 года и ветер в холодное время года сильнее, чем в Киеве. В противном случае Болгария, Греция для контрактора хороший выбор. Испания тоже ок, но там придётся учить язык и с украинским ФОПом могут быть нюансы

Іспанія і Греція — дуже високі податки для айті-них зарплат. Болгарія в цьому плані краще. Але там трохи совок.

Можно работать на ФОПе. Всем пофиг на него. В Греции номадов не трогает налоговая пока

Оформил Бэкхема в Испании и платишь 30.6% (это уже с соцстрахом)

Так это как бы много :) Отдавать треть зарплаты на налоги, а потом треть зарплаты на квартиру — сомнительное удовольствие )

Тогда работаем через ФОП. Так большинство кто на ТЗ делают

Плюсую. Думаю те, кто зарабатывает 2-3-4 евро в месяц тут всяким налоговым не интересны.
Особенно если это делать через украинский ФОП и тратить деньги с украинской карты.
Вот если кто зарабатывает 6-8-10 тысяч, а если еще и делает крупные покупки (там машину например), или много денег проводит через местные банки — вот тогда вероятно заинтересуются :)

2-3-4 евро в месяц тут всяким налоговым не интересны.
Вот если кто зарабатывает 6-8-10 тысяч

ІМХО, не бачу різниці між 3к і 10к для податкової)

Тут податкові дивляться на те, скільки ти кладеш чи переказуєш на місцеві банківські картки.
Якщо це 1-1.5к євро на місять — наприклад на аренду квартири — то нікого не будуть вони хвилювати — це фактично мінімалка тут.
А інші 1.5-2к можно чи готівкою тратити, чи з українських карток — що також не контролюється.

А от якщо ви отримуєте і витрачаєте 10к на місяць — то зробити це чисто з українських карток важко — ліміти по ~2500 на місяць з одного банку.
Тобто треба переводити чи класти на рахунки в місцевих банках — і є великі шанси, що вони запитають, а звідки в вас гроші, і покажіть ваші декларації. Особливо якщо жити і користуватися банком більше півроку (коли ви стаєте резидентом) і класти та витрачати великі для Європи суми (десь більше 20-30к на рік) ...

А такий варіант — якщо одноразово провести велику суму, скажімо на придбання житла (виходимо з того що є усі підтвердження легальності і пр.), а потім по мінімуму як описано? На гачку довічно? Чи попусте після якогось часу?

типу 30.6 це мало? Я в США плачу біля 20, а міг би десь 15 якби задався ціллю

Болгарія навіть на фоні України відстале село з населенням менше ніж у Київській області.
Навіть убера немає

Смог буває тільки ввечорі, і тільки в дні високої вологості — тоді простіше просто не відкривати вікна ввечорі.
Поки що за всю осінь таких дні було десь 3...)
В принципі таке саме бувало і в Києві зі смогом. Тобто взагалі не відчувається різниця

Вдень проблем взагалі нема — можна і гуляти, і квартиру провітрювати без проблем :)

Це про яке місто? Якщо не секрет.

Можливо що всього 3 тому що ще топити постійно не почали?

Теж цікавить тема смогу в Польщі.

Просто деякі люди живуть біля старих будинків які палять дровами, от їм і смог, просто треба вибирати новіші райони.

не так просто
деякі міста замовляли іноді дослідження занечищення повітря і публікували дані — там сюрпризів чимало і головний з них — передбачити на інтуіцію — майже неможливо
(мабуть для надійності треба просто все місто вичистити від застарілих способів обігрівання, що влади і намагаються десятиліттями робити)

локальні острівки де здебільшого пм2.5 20 і іноді піднімається до 40-60 (на короткий час несприятливих умов) це мабуть найімовірніше, що буде в реалі

пм2.5 нижче 5 (як рекомендовано дослідниками) мабуть можливе тільки за містом, або десь високо і з вітрами

для повноти відповіді — біля старого будинку пм2.5 буде запросто бувати і 170-220 (це вже заявка на рак, якщо пару десятиліть так робити)

Так за містом навпаки проблема, що чи далі за місто — тим більше шансів, що будуть дровами топити :)
Якщо ви поїдете на Буковель, чи інші зимові курорти за свіжим повітрям взимку, то дуже засмутитесь, коли дізнаєтесь який там pm2.5 поруч з готелями :)
Тому навпаки в великих містах ситуація з цим часто краще )
Або треба їхати кудись, де досить тепло, щоб взагалі не треба було опалення взимку (хіба електричне)

агааа. їхати. а в Польщі вугільні електростанції куча....

Десь так само, як і в Україні :)

Доречі в Києві я реально цим запарювався і в мене був крутий очисник повітря самсунг )
І прям часто восени та взимку мені без нього було складно.
Поки у Варшаві, крім декількох вечорів, проблем не помічав )
В Києві проблеми з повітрям часто були і вранці чи навіть вдень

Це Варшава, Віланов — поруч новобудови та будинки заможних людей по мільйону+$.
По рівню смогу — поки максимально схоже на київську Оболонь.
Тобто він буває, але тільки ввечорі і не часто.

Думаю будинки топити почали ще місяць тому, коли температура почала опускатися до 8-10 градусів. Але мені здається тут у більшості газове опалення, чи всяке модне електричне з тепловими насосами

По смогу можна дивитись цей сервіс, вибрати pm2.5:
www.windy.com/...​49.127,16.249,6,m:e5Jagn2
І виходить все досить не дуже файно, саме Польша (особливо Краків) і як не дивно північ Італії (хто там мріяв жити на озері Комо) найбільш проблемні по якості повітря в Європі, в Києві стабільно краще (коли не горять поля в Чорнобилі).

На озері Комо ще більш менш особливо коли північний вітер. А ось у долині Торін, Мілан, Верона, Болонья це жесть зимою. В рейтингах Делі і Пекін чистіші за Мілан. Але про це мало хто говорить.

Наче згідно відкритих даних у Вроцлаві, Познані та Гданську відносно нормальне повітря. Та і в Щецину непогане.

відносно чого нормальне? китаю?)

Тут є група Українських ІТішників у Румунії: t.me/romaniaitcommunity

перепрошую, а може є така сама, тільки в швеції?

Та тут есть один со швеции. в каждой ветке участвует, эксперт по всем вопросам.

так він жєж француз

Перші 8 місяців був Польщі, ну наче злотий != євро, має бути недорого, насправді плюс-мінус як усюди.
Наступні 12 місяців побув в Словаччині, наче ціни такі самі, так хоч гори/море ближче і мова краща.
Далі вирішив таки в Іспанію, бо в контексті цін на нерухомість кукуха в поляків/словаків поїхала кудись дуже дуже далеко. На мову вже пофіг, якось вивчіться, так хоч хату можна купити і в море купатись.

Хороший вибір.
Гарний клімат, менталітет, культура, мова.

Але ж тільки влітку? Решта місяців — кайф. Принаймні в теорії. Тобто якщо порівнювати із країнами північної Європи, то 9 місяців в році будуть кращими, а 3 — треба потерпіти

Спека — це коли за 40, усе інше — тепла погода. А от відсутність отого білого гівна що взимку сипле з сірого неба і, хоч і небагато, але щонайменш 200-250 сонячних днів на рік — оце дісно перевага.

Залежить від регіону. В Каталонії цього літа було комфортніше, ніж в Києві. А є ж країна басків та інші провінції вздовж узбережжя Атлантичного океану, де теж рідко вище 26 підіймається

В Бильбао в начале августа этого года было +40, на севере Испании глобальное потепление очень сильно видно

Несколько дней 40+ ничего страшного же, если рядом море тем более. Лучше чем +15 в Варшаве в июне

Я ж не кажу, що не буває. Плюс хоча вдень і бувало +40, але вночі все одно +20. Звісно, проблема в тому, що вони в більшості своїй не пристосовані до спеки (нема кондиціонерів).

Подивись отут weatherspark.com/...​n-Oviedo-Spain-Year-Round і твоя думка зміниться))

Город 10/10 кстати, но да, не надо сюда ехать

Чому, якщо не секрет?)

Там народився Фернандо Алонсо)

Там народився Фернандо Алонсо)

Перманентна формула 1 на дорогах?)

Відповідав на «почему 10\10?»))

Якщо серйозно, то також колись аналізував всю європу на предмет «якщо тікати жити, то куди» — для мене вийшло що Ов’єдо.

Ну от в мене воно теж вийшло, точніше не воно а щось на кшталт El Entrego, з поправкою на мою нелюбов до великих міст)

Эль Энтрего имхо уж слишком маленький город чтоб там жить, сам Овьедо всего на 250к ±
Хотя если приехать и купить сразу квартиру/дом + машину, то наверное неплохой вариант

Ну взагалі-то я думаю про finca соток на 50,
десь +/- у тому районі
Мені цивілізація не дуже потрібна)

Почему не надо ехать или почему 10?)
Не надо ехать чтоб цены вверх не полезли ещё быстрее
А 10 потому что это север Испании — отличный климат, океан и горы и еда

Почему не надо ехать

оце
Дякую за чергове підтвердження))

Viacheslav Pavlov не підкажеш чи існують там якісь якісні нічні клуби (не бари, а саме «дискотєки»)? і чи є десь баскетбольні відкриті майданчики — просто щоб прийти та безкоштовно пограти? Поки з відео людей що переїхали — здається наче нема.(

ну так поділись з нами скільки нерухомість коштує і які регіони перспективні для фрілансу по ціна-якість? І саме головне як податки? страхування по ціні?

Ми в результаті їдемо в регіон Кастелліон, з прибрежних регіонів він дешевший.
Ціни на нерухомість десь від 300-500 євро/метр, наш кейс 550 євро/метр з меблями і придатне до проживання. Так щоб новобудова с паркінгами/бассейнами — десь 1500 євро/метр.
Про податки не сильно дізнавався, але сходиться на 30% від прибутку.
Страхування (медицина?) я хз, на протекті вона така сама вийшла як у місцевих.

так хоч хату можна купити

але є нюансик що якщо купити хату в Іспанію але трохи залишити її без нагляду, в неї можуть заселитись інші люди яких з неї потім не вигнати майже ніяк, гугл «окупас»

З основного житла все виганяється нормально.
Окупація квартир як угон машин — ризикують найменш незахищені та найбільш привабливі. Обмазати трохи замками + якоюсь системою з датчиками і все в нормі.

Плюс є seguros anti okupas, в тому числи «фізична» )Але думаю, що звичайної сигналки вистачить, щоб вже розглядали якийсь інший обʼєкт

Взагалі виходячи з десь 15 переглянутих варіантів, в 10+ з них достатньо просто піти та купити 2 хороших різних замка за 200 EUR і поставити на вхідні двері. Бо зазвичай там стоїть яке півсторічне гімно, яке можна відкрити викруткою. Наявність ще й сигналки робить захоплення квартири фактично неможливим (та й недоцільним для жебраків).

Проблема Каталонии, по большей части
Есть куча хороших мест где окупасами и не пахнет

А як ви оформлювалися? В планi, в кожній краïнi переоформлювали тимчасовий захист? Чи всюди жили з польською картою побиту? (хоча так, здається, робити не можна?). Та як вирiшували питання з податками, працювали на ФОПi?
Дякую

Так, змінювали захисти по факту переїзду — ВНЖ ніде не було поки.
В Польщі не пройшло достатньо часу щоб мігрувати з українського ФОПа на місцевий.
В Словаччині це не потрібно за позицією місцевої податкової.
В Іспанії поки що не знаю, але виглядає що вигідніше сховатися під чужою ТОВкою, ніж катати свій ФОП.

Як у iншому cвiтi.... а мене закрили в Україні, i я лише спогади гортаю у пам’ятi як вiльно лiтав до iнших країн...

Хаха, точно. Але от мені приємно, чомусь, таке читати. Наче такі ж люди, на такій же мові як і я говорять, і живуть нормально, опікаються нормальними, людьськими проблемами. Наче на пару хвилин теж побув нормальною людиною.
А то в Україні за межами дихотомії «телемарафон-бусики незламності» особливо нема про що думати

Бугага. От сьогодні за собою помітив що приємно читати новини як в Одесі повна жопа через ... погоду. Не через русню,не через довбануту владу, а просто через погоду. У нас виявляється можуть бути НОРМАЛЬНІ проблеми

У нас рабства не має, хто хоче виїхати може виїхати

Я був в такій самій ситуації, але вийшло виїхати :)
Треба ризикувати і сподіватися, що пощастить...)

Я звісно дуже вибачаюсь, а ви не пробували в Україні пожити? ну нам тут кажуть що не вистачає на армію так трохи було б добре щоб ви не ці всраті 5 % від фоп платили і донатили срані 200$ з Європи , а скажім ходили в магазин в Україні за хлібом і платили 20% ПДВ + репетитора для дитини можна (і не одного) на 200$ + і оренда 300$ з яких орендодавець і репетитор підуть в магазин і залишать 20% ПДВ в супермаркеті (не кажучі про податки які закадені в додану вартість на приклад «податок на з/п») може б ви краще тут купляли підкацизні товари а не шукали щось в Європі. Я типу трохи не в контесті як так може бути. І всі такі прям порадники: Іспанія, Литва , Чехії . Українці живуть в паралельних реальностях. Тобі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут" але чувак , вони точно про це думають !

Я звісно дуже вибачаюсь, а ви не пробували в Україні пожити?

Жив 40+ років — дуже подобалося. Особливо подобався Крим — кожне літо там ходив, майже усе узбережжя пройшов. Але у 2014 його захопили орки.
Також мені дуже подобалося Азовське море: Федотова коса, Бирючій острів — до обрію жодної людини. А Арабатська стрілка — це ж природне СПА: тут тобі і гарячі озера і солоні (як мертве море) і гліцеринові. Але у 2022 усе захопили орки.
Жив я у Харкові — непогане місто. Але з Жовтня по Квітень у панельному будинку у середньому +15 градусів. На смерть не замерзнеш — але і не роздягнешся. Літо 3 місяці — решта холод та простуда.

ходили в магазин в Україні за хлібом і платили 20% ПДВ

Поїхав не відразу 2022 — більше року жив, працював, платив податки і донатив на повну. Але стало неможливо навіть вийти у магазин за хлібом — бо чекають «бусіки незламності». За відмову героїчно померти на фронті — став злочинцем у власній країні. Довелося тікати!
А якщо вже тікати — то чому б не в країну де немає зими і є тепле море?

Тобі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут" але чувак , вони точно про це думають !

Від іноземців не чув: «чому ти тут — а не там в окопі», це тільки співвітчизники такі «добрі».

Тобі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут" але чувак , вони точно про це думають !

Ну в Україні, якщо ти чоловік призовного віку, але не в окопі — про тебе точно так само будуть думати, а можливо ще й в очі скажуть. То яка різниця?

обі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут" але чувак , вони точно про це думають !

Якого хера ти тут, а не там в окопі? В Україні про тебе думають так само, не переживай, просто в очі не кажуть.

Не бачу різниці між «ухилянтами» в Європі і Україні.
З орендою проблем немає, у великих містах і так ціни піднялись бо попит високий, а судячи з державних закупівель то проблем з надходженням податків через хліб в супермаркеті в державі також нема.
А, ще одне, якщо комусь на голову впадуть уламки шахіда і приб"є, то податків з нього більше не візьмеш, і хто буде відповідальний за його смерть? Ті люди які сказали залишайся тут все ок, плати ПДВ і тд?

Не бачу різниці між «ухилянтами» в Європі і Україні.

Є багато людей, які виїхали з України давно і не планували вже повертатись.

Якщо вони відмовились від паспорту — то окей.
А так навіть якщо ти виїхав 4 роки тому, але паспорт український — то ти рахуєшся потенційним моб. ресурсом. Тут правило виїхав давно / вчора не діє.

Можливо я тебе здивую.. але відмовитися від громадянства неможливо... заборонено. не на часі... ти довічно громадянин... і тільки зе може тебе звільнити від громадянства......

Ну як неможливо. Звідки тоді в мене друзі, що поїхали, отримали інше громадянство, та відмовилился від українського?

відмовилися на словах і спалили паспорт?) чи як ще?)

только верховный может подписать, что лишает гражданства
некоторые ждут этого 2 года. Вот видимо кто-то дождался

Совершенно верно. Дождались. Точный срок я не помню и это было до начала большой войны.

Так, до початку повномасштабного підписували. Там, щоправда, була умова — спочатку треба стати на постійний (не тимчасовий) консульський облік. Для цього треба приїхати в Україну і виписатися з того житла, де ти прописаний. А для чоловіків ще й знятися з військового обліку. Товариш, який з дружиною відмовлявся від громадянства мав трохи клопоту, бо вона до виїзду за кордон була прописана в Донецьку. Друзі допомогли, прописали в себе, щоб вона потім майже одразу могла виписатися. Це я до того пишу, що це все дуже бюрократизовано було і, якщо країна, громадянство якої ти набуваєш не вимагала відмову від українського — то ніхто цим добровільно не займався.
З початком повномасштабного вторгнення президент перестав підписувати укази про позбавлення громадянства. Інші країни про це в курсі і (на час війни) не вимагають відмовлятися від українського громадянства.

І що, вони все ще громадяни України, це лише відмазка для внутрішнього заспокоєння, так само як і для тих хто виїхав до 24.02.

І що, вони все ще громадяни України, це лише відмазка для внутрішнього заспокоєння, так само як і для тих хто виїхав до 24.02.

Є така штука, як свобода вибору, це те, що влада забрала у тих, хто знаходиться на території України зараз. Інші люди зробили вибір ще 5-10 років тому, і виїхали жити в інші країни. В них є паспорти України, поки не отримали місцеве громадянство, але воювати вони не будуть.

так у них будуть і паспорти і відповідні «зобов’язання» незалежно від «отримати громадянство». а аж допоки указ українського президента не звільнить їх від цього. наскільки я знаю, вже кілька років цей поважний пан не ставить підпис під відповідними указами.

Виїхали давно, і скористувались паспортом України, щоб стати зй*биком в США/Канаду нахаляву))

Я не впевнений, що в США, чи Канаду можна виїхати по одній з їх українських програм, якщо ти живеш за кордоном вже давно. Тут зараз інша схема процвітає — українські заробітчани з Польщі, Ізраїлю і т.д. переїжджають в західну Європу, отримують тимчасовий захист і вже законно працюють на місцевому ринку за місцеві рейти, значно вищі, за східноєвропейські. Ні від кого не ховаючись, офіційно.

в Канаду можна було, не було жодних вимог до прожиття в Україні, люди з ДНР з ЛНР з українським паспортом живуть спокійно тут по укр програмі.

Приклад з ДНР та ЛНР мабуть не дуже, бо інші нормальні країни (Канада теж) юридично вважають що це Україна.
Але от мав знайомих українців, які жили у Польщі 5 років та поїхали до Канади у 2022 по цій спец програмі. Також отримали тут у Польщі візи та полетіли на 3 роки.

Тобі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут" але чувак , вони точно про це думають

Про любителів сидіти на соціалках і нічого не робити — звісно.
Про кваліфікованих працівників ( в т.ч айтішників) ніхто так не думає, навпаки, таким кадрам всі лише раді — платить чимало податків, витрачає чималі суми всередині країни, це win-win співпраця для обох сторін: спеціаліста, якому не потрібно буде переживати за бусифікацію і т.д і для держави — отримали юніт, який генерує чимало грошей.

Ти таке думав, коли зустрічав в Україні людей наприклад з Сирії?
Я ні.

Стосовно «якого хера ти тут»: у Харкові до війни був справжній інтернаціонал.
Ще з радянських часів на заводи і до інститутів брали з усього союза і навіть з «комуністичних країн».
Я сам і багато моїх родичів колись працювали на в’єтнамців. Хто не знає історію про «Мівіну» — варто почитати:
uk.wikipedia.org/wiki/Фам_Нят_Вионг
В’єтнамці побудували у Харкові цілий квартал з аквапарком і навіть «ступою»:
www.youtube.com/watch?v=qV4FItuZyH0
На Барабашова у Харкові негри у 90ті гарною українською мовою кричали «тітко — купи». Доречи вони ще й співали:
uk.wikipedia.org/wiki/Чорнобривці_(гурт
www.youtube.com/watch?v=s6zv8Oth5GQ
Знаю хто жив а общагах не дуже полюбляли арабів — але не з расової ненависті, а тому що багато з них поводили себе занадто зухвало. Також ганяють як скажені і неодноразово давили харків’ян.
А от ніякого «джихада» чи ще якихось релігійних розборок у Харкові на щастя не чув. При тому що у Харкові яких тільки сект немає!
Звичайно у Харкові є ще район де живуть роми (за універмагом Харків), а були і постійно діючи циганські табори (у Олексіївському гідропарку). Циганки бувають докучливі — доводиться грубо посилати.
Дивно що у Харкові нема «чайна-тауна» та і взагалі не багато китайців. Зате тепер є один дуже відомий японець:
www.unian.ua/...​ini-harkova-12224736.html

Я звісно дуже вибачаюсь, а ви не пробували в Україні пожити?
ходили в магазин в Україні за хлібом і платили 20% ПДВ +

Я теж дуже вибачають, я пробував пожити, податки платив, включно з ПДВ на купівлю машини в салоні і квартири в забудовника.

Але більшість (73%) вирішила що треба вибрати «какая разніца какой язик», «надо пєрєстать стрєлять і война закончитца».
Коли всі на заході говорили про вторгнення з квітня (майже за рік!), замість того щоб показати що до війни держава готова, мінувати і будувати укріплення, всі вільні гроші направити на армію, було «Велике Будівництво» доріг.

Коли наші компанії вивозили ключових людей бо от от почнеться війна, вождь включав дурачка і розказував що в травні будуть шашлики.

Може якби жертва не виглядала як легка здобич «за три дні Київ» то ніхто б і не нападав?

Може якби жертва не виглядала як легка здобич «за три дні Київ» то ніхто б і не нападав?

Ти не зрозумів цю війну

За три дні — це була програма максимум
Те що відбувається зараз — задача

Основна задача — коридор в крим і вони його в принципі зробили

Другогрядні задачі — розпалити конфлікт, напрягти нас і європку фінансово, і далі все що відбувається досьогодні. З російської точки зору це успішна (поки що) гібридна СВО (для них) проти Заходу на сікундочку, а не проти України.

У війні проти західного розповзання на їхню сферу впливу вони анексують крим, відновлюють чф, окуповують україну або , як не вдасться пробивають коридор в крим.

Опортуністично заберуть все що вдасться.
Вони не ведуть зараз військові дії з НАТО, але вони ведуть гібридну війну з заходом з часу розворота прімакова. І фаза гарячої війни з НАТО абсолютно варіант у них на столі. Не обов’язково балтія, але думаю це цілком наступний крок, якщо прийде до влади трамп. Але це може бути якась спецоперація в німеччині чужими руками

На авось хотіли змінити владу й оттяпать усе. Їм для цього не вистачило якогось одного-двох зрадників, їм це майже вдалося.

Війна була би в будь-якому випадку, а Зеля (та блін і весь ЄС і штати) щиро думав що домовитися можливо.

Цього було не уникнути. Нема за що звинувачувати 73%

Вони не ведуть зараз військові дії з НАТО

Вони зараз дуже гарно адаптуються до НАТОвської техніки, і як з нею воювати

Вони зараз дуже гарно адаптуються до НАТОвської техніки, і як з нею воювати

До якої саме НАТО-вської техніки вони адаптувались? Так, щоб раніше не могли збивати, а тепер збивають.

Ну як мінімум почали виробляти схожі снаряди до арти як ескалібур. У них був краснополь, вони тепер роблять його масово

Дрончики, методи війни, слабкі місця, сильні місця

ескалібур

Ескалібур — це «прошлий вєк». Погугли як працюють снаряди BONUS і SMART, ось це справді крута штука. Жаль, що у нас тільки в одиничних екземлярах.

Ну от появляться не в одиничних — рускі спиздять пару і зроблять такий самий з гамна, палок, куска фанєри і кітайця, буде не такий іноваційний, але це ж і не для фьодорова на ток шоу

Нам того космос і не дають в руки. Всякі «тільки не стріляйте по росії» то скоріше отмазки нмд. Скоріше за все бояться що якийсь кавуненко свисне пару семплів для братской любві з москалями. А там і китайцям передадуть.

Так росіяни й адаптуються

Жаль, що у нас тільки в одиничних екземлярах.

Головна проблема що і у Заходу їх якби не десятки-тисяч. І на десяток тисяч умовних Т-55 їх може не вистачати..

Наприклад ланцети добре валять танки леопардіки натівські, є слушок що РЕБ може глушити хаймарсовскі ракети тепер.

Ті ж рації переговорні взламують

Так шо європка довго мняла свої

Угу, але це їм не поможе

ще менше ніж перемоги України, західні країни бажають росіянам сучасних трофеїв і мобілізаційного потенціалу у вигляді відвідувачів цього форуму, яких вони пустять на фарш

Російськомовних в першу чергу між іншим, україномовних будуть просто судить і сажать і розстрілювати :)

так що помагатимуть

Якщо десь іще в європі буде натяк на війну — це швидко переросте в ядерну

Чим більше захід телиться, тим більш раша думатиме що може ризикнути

Цього було не уникнути.

Погоджуюсь.

Нема за що звинувачувати 73%

Є за що звинувачувати владу. Можна було підготовитись і значно мінімізувати втрати та окуповану територію. Попередники Залужного та Резнікова займались розвалом обороноздатності, як і комітет по безпеці в Раді з Безуглою і Ко..

Владу так, є за що, є закинути памідорчиків гнилих

Тобі в очі ніхто не скаже в Європі : " якого хера ти тут"

скажуть

завжди кажу понаєхам у мюніх
я про них щиро дбаю, а вони обіжаються
вічні зйомщики

Ну поляки то окрема історія, трохи кацапів нагадують своїми закидонами) Але все одно це одиничні випадки

Європа стає небезпечною через нашестя арабів і регулярні масові мітинги.

регулярні масові мітинги

ще й за мирний хамас

Всякі екологи й блокіратори доріг й прочі ліваки теж активізувались, а поліцаї вже не такі чемні як раніше, можуть і бобо зробити

Стає? )))))) Вона вже років з 15-20 як перетворилася в анклав цих «асвабатітєлєй от сіоністських фашистів» {тут має бути смайлік фейспалм}

Думаю всі читачі цього сайту колись жили, або продовжують жити в Україні.
Проблема України, що більше твоя свобода — вже не твоя свобода.
Що за тебе можуть вирішити, що тобі робити.
Чи будеш ти жити в своїй комфортній квартирі, чи поїдеш кудись під Бахмут, чи під Авдіївку.
За тебе вирішать, де ти будеш відпочивати влітку. Чи не будеш.
За тебе вирішать, яку ти зарплату отримаєш, чи не отримаєш. І як ти будеш годувати власну сім’ю.
Це не найприємніший психологічно вибір. І просто жити, коли над тобою висіть цей тягар, мені було дуже складно... А якось розвиватись, щось вивчати, про щось мріяти, прям взагалі неможливо психологіно.
Хоча звісно приємно отримувати гарну зарплату в Україні, платити 5% податків, їсти в ресторанах кожен день, а ще й половина буде залишатись на інвестиції...)
Але не в грошах щастя...)
Тим більше зараз багато розмов, що війна може затягнутися на ще декілька років...

в Литві можна працювати за українським ФОПом. Самозанятим, оформленим в Литві, наче перший рік взагалі без податку на прибуток, тільки содра (пенсійний). То десь 170 євро. Оренда — 400 — 800 — 1300 євро (в залежності де і яке) — це Вільнюс, в Каунасі трошки дешевше наче. Відношення до українців хороше, беруть на роботу, беруть дітей в садочки, є мовні курси.
Влітку максимум 26-28 градусів тепла, зима трохи холодніша, ніж в Україні. Документи оформляють всім, навіть якщо раніше десь вже мали статус біженця.

в Литві можна працювати за українським ФОПом.

Наскільки це законно?

Абсолютно законно, Литовська держава це дозволяє робити.

тільки за старим контрактом ще з України, новий на укр фоп укладати у Литві не можна

Прям на 100% законно) як вже написали, дозволено на державному рівні

Та ота реклама про є-резіденс вже трохи замахала ))

Законно, ви не сплачуєте податки з контрактів які були заключені до приїзду в Литву. Відповідно можна сміливо працювати по ФОП на компанію в Україні, але якщо зміните місце роботи — то вже прийдеться оформлятись

це так тільки в Литві? чи у всьому єс?

А є посилання на нормативно правовий акт Литви щодо цього?

migracija.lrv.lt/...​ta-z-litvi/samozainiatii

Тут багато всілякої інфи, ось знайшла про це. На сайті міграції вцілому зібрана вся інформація, почитайте, якщо цікаво

...продовжує платити податки в Україні...

Не хватает одного слова «тільки». А так да, звучит интересно

Что текст на указанном сайте никак не освобождает от уплаты литовских налогов и соцстраха.
Просто он платится поверх кровно выплаченной украинской пятёрочки, как в большинстве стран с которыми есть договор о избежании двойного налогообложения.

С другой стороны в тексте явно не указано налоговое резиденство в Литве, то есть можно действительно понять как «налоги платятся только в Украине».
Не знаю даже к этому относится. Очень странно..

ви щось собі вигадали, не розібравшись в питанні і взагалі відповідь на що давалась. Тому ваше странно хай при вас залишиться і не треба до цього взагалі ніяк відноситись. Буквально, не їдьте сюди)

Виглядає дуже цікаво. Тобто живеш на захисті, ремоут працюєш і все добре. Ніхто не вимагає ні податків, нічого такого. Виглядає, як найпростіший план. Просто береш, їдеш, міняєш ТЗ (точно дадуть новий?) і все.

я маю ВНП, але не оформляла жодних допомог/виплат. Подавалась в грудні 2022го, запитували, чи мала в іншій країні захист. Сказали «не переживайте, приймемо всіх». По фб групах бачу, що багато хто приїхав після Німеччини, Польщі. Якщо мали десь раніше — можуть попросити оплатити послуги (здається 50 чи 150 євро). А можуть і не попросити, бо тоді видавали пластик, а зараз цифровий.
Взагалі там десь мають бути номера, можете подзвонити) Російською розмовляють.
На авто не треба міняти номера (можна, якщо хочете місцеву страховку, а не грін карту). Права укр визнають, можете без екзаменів замінити на литовські, якщо вам треба, наприклад, для роботи. Наскільки я знаю, на укр авто і парковка безкоштовна, проїзд в транспорті, але ця інформація мною не перевірена, бо я не взловживаю. Житло довгостроково орендувала двічі, домовлялись оплачувати готівкою, але договір офіційний (вони вас реєструють, це так звана прописка).
Так, реально виглядає простіше, навіть, ніж в Польщі)

Звучить наче все круто, а мінуси будуть?)

По Литві трохи гірші дороги, ніж у Польщі)
Часто чути російську
Виявляється не всі власники житла хочуть його здавати легально (це якщо орендувати через якусь фб групу), я орендувала через сайт по типу лун
Ну як і по всій Європі на швидку доставку з магазинів можна не чекати)
Спортзали переважно на підписці з контрактом на рік
Іноземець не може купити землю, тільки квартиру
Литва вцілому ліберальна, не тільки до українців. У них державна програма по електромобілям, повертають частково вартість + безкоштовне паркування і зарядка до якогось року. На електромобілі можна рухатись смугою громадського транспорту.
Якщо реєструєте компанію, то перший рік так само без податків на прибуток

то перший рік так само без податків на прибуток

а потім які ставки?

Для ЗАТ 15% на прибуток. Для самозайнятого — не знаю. Скинула ж ресурс, читайте

А чи можна потім оформитись, як самозайнятий у Литві? Які та податки, вимоги тощо?

можна, але не підкажу. Знаю, що дівчата в бьюті сфері оформлялись, то перший рік без податків на доходи, тільки пенсійний (я вже писала десь вище). А що далі по % — не знаю, не доводилось.
отут є якась інфа migracija.lrv.lt/...​-ukrayini/robota-v-litvi
якщо не терміново — спробуйте написати їм на пошту чи подзвонити
але я працюю за старим контрактом через ФОП, приймаю платежі на моно євровий через Sepa

Клас. Виглядає дуже цікаво, чесно кажучи.

Точно не буде проблем з отриманням ТЗ, якщо я маю вже у Німеччині? Наприклад Польща точно вже не видасть ТЗ мені.

я не міграційна служба Литви)) гарантії не даю

Добре, живемо у Литві та працюємо за українським фопом. Рахунки в банку відкрити можна?
Як працює мед страхування?

Рахунки в будь-якому банку можна відкрити просто по факту тимчасового захисту. Відкрию секрет — дуже багато людей, що живуть в Європі по тимчасовому захисту ніде офіційно в Європі не працюють. Хтось живе на гроші з України (українські доходи, гроші від чоловіка, пенсії і т.д.), хтось ще додатково підрабатує в Європі за готівку (прибирання, няні, ремонти). Але всі мають місцеві рахунки в банках — для отримання виплат :) Ну і плюс щоб за квартиру, може ще якісь моменти платити )
Якщо ви мало заробляєте і мало витрачаєте з місцевої картки (до 1000-1500 євро на місяць) — нікого не буде хвилювати звідки у вас гроші :) А всі інші купівлі можна робити з українських карт )

Можна, але я не маю, бо не отримую жодних виплат від Литви. Поки зверталась лише до приватних лікарів, але на тому ресурсі,що я вже скидала, є інформація про те, як звернутись до лікаря на підставі того, що ви маєте тимчасовий захист

Була там лише проїздом, нічого не розкажу. Але якби не Вільнюс, то поїхала б в Каунас. Море все одно холодне

там смогу нема на відміну від Каунаса чи Вільнюса.

я живу у Вільнюсі під лісом. тут теж нема смогу)

під лісом його зазвичай більше тому що там будинки з опаленням дровами і вітру менше бо ліс захищає від вітру....

То ж ви мабуть тут живете замість мене і вам видніше)

А який район варто розглядати у столиці, щоб чисте повітря було?

Дивіться по зеленим зонам. Майже в кожному є. А краще винайміть airbnb на тиждень-два, покатайтесь по місту і прийміть рішення

Хм, в Познані в моєму районі зараз показує 58, але мої носові рецептори нічого такого не відчувають. Запах диму інколи буває ввечері, але нечасто і недовго. Вікна відкриті постійно.

Тому шо 58 це показник pm2,5, а вони взагалі не пахнуть :)

То як тоді коментатор вище пропонує покататися містом та прийняти рішення?) Я думав, що смог або можно побачити або відчути носом)

Смог звичайно, частки pm2,5 ні, при цьому вони найбільш небезпечні.

Зрозумів, дякую за пояснення

Мені здається, що та ж Германії досить різна. Наприклад близько того ж Дрездену досить дешево, є красива природа, рядом горнолижні курорти, можливо їздити до Чехіі

хай дружина їде і робить фундамент, а ти вже приїдеш на усе готове. Жінки зараз мають більші зарплати і їм легше вибивати злачні місця.
Ти сам на 3к з дитиною, думаю, даш раду.

Мы сидим в Польше, но только из-за ребёнка.
Так дороговато. Мы прикинули, что за те деньги, которые за год заплатили за аренду квартиры, можно было купить халупу в Молдове :)
На 3500$ до налогов остаётся 500-1000$. Но мы довольно скромно живём.
Да, налоги со всеми социалками выходят ~18%
Но можно ещё с этой социалки получать 500zl в месяц (800 со след. года) на ребёнка. При чём вне зависимости от дохода. Сама социалка стартовала с 376,16zl и через почти год дошла до 942,19zl. Вот такая странная «оптимизация» налогообложения.

Щас бы квартиру в Молдове, а не вот это вот всё...

Как с 3,5к$ выходит 1к$? Даже если линьювка а не ричалт то не выходит. Да даже на УоП останется намного больше

Остаётся после налогов и всех расходов включая аренду и еду.

тюю так это не

На 3500$ до налогов остаётся 500-1000$

это 500-1000 с 1 зп сбережений, что в целом очень неплохо

или это 2 зп?

Да, сбережений. С одной зарплаты. Но ещё раз, мы довольно скромно живём.

Після України і Польщі халупа в Молдові буде випробуванням. А щоб адекватно жити потрібно жити в столиці, все решта журбинка. Ціни в столиці Молдови певно як в Одесі.

ну смог там... смог... все ламає це.

У яких містах смог? Кажуть таке про Краків, але ж мабуть навіть там є райони нормальні?
Бо наприклад у Вроцлаві у районі де багатоповерхівки я щось не відчував того, бо центральне опалення.

Чи не дивно що у горах на півдні Польщі набагато гірше ніж у Києві чи Кривому Розі?
Взагалі якось підозріло що вся терріторія Польщі червона, а от трохи за кордон — так зразу все ок. Міста на навколо — можливо. Але всюди?
Accuweather доречі каже інше ніж Реддіт.

У Гданьську вітер нефіговий скрізь майже та увесь рік, принаймі у районах в кількох км від берега.

Нема там смогу більшого за смог в Україні ;)

Не такі й великі відмінності від Києва :)
Особливо якщо брати Варшаву, чи Гданськ )
В Кракові звісно ситуація гірше. Але й у нас на заході країни, де багато дровами топлять — також буде схоже.
Очисник повітря в квартирі вирішить всі ваші проблеми в ті декілька днів, коли цей смог буде реально відчуватися :)

очисник повітря? його ж не можна просто так взяти і поставити це ж не телевізор...

Купуєте таку штуку, ставите в кімнаті недалеко від вікна, вмикаєте авто режим і у вас завжди чисте повітря по всім датчикам pm2.5 :)
www.mediaexpert.pl/...​za-samsung-ax60r5080wd-eu

У меня чуток другой, 2 в 1 типа увлажнитель и очиститель. Фильтры меняю грубо говоря раз в сезон. Достаю его где-то в октябре, когда влажность в квартире начинает падать, и убираю в апреле/мае. В целом там в приложении показывает когда что чистить и что менять

Не, мне больше увлажнитель нужен был, а на более-менее большие площади они почти все идут 2 в 1

29 градусів цельсія
50 вологість
І вище
Пліснява вже росте

Ось спеціально приїхав до Кракова. Зараз тут. Приїхав з Берліна. Нормальне повітря цілком. Не задихаюсь. Звичайне повітря я б сказав би.

Нормальне повітря цілком. Не задихаюсь.

Тільки не ходіть в центр, де та площа з толпами коней. Ось там повітря капець)

Ти нюхаєш, а страждальці по смогу дивляться на результати вимірювань :) Найнебезпечніші дрібні частки не відчуваються носом (особливо якщо не маєш якихось вад дихальних шляхів). В Кракові дійсно не найкорисніше повітря взимку — це факт, навіть попри помітне покращення ситуації в останні роки. І є дослідження, які показують збільшення ризику певних хвороб пов’язані з забрудненням повітря і все таке...

Але, якщо, наприклад, подивитись статку World Cancer Research Fund, то в (анти)рейтингу захворювань на рак легенів Польща далеко не в лідерах (зате в лідерах можна знайти доволі неочікувані країни, про які ніхто не волає «там смоооог»). Отже проблема існує і її має сенс враховувати in the long run, але можливо не варто аж так драматизувати.

Наразі у Кракові, приїхав, як турист подивитись на місто. Цілком норм повітря. З присмаком, але нічого прям, щоб задихався, не має. Але місто дуже приємне.

не ну якщо ти очікуєш прям лондонський смог 52-го то його звісно не буде)
але як повітря «з присмаком» може бути нормальним?)

в (анти)рейтингу захворювань на рак легенів Польща далеко не в лідерах

Тільки тому що курців менше ніж в деяких країнах..

зате в лідерах можна знайти доволі неочікувані країни, про які ніхто не волає «там смоооог»

Ну смогу там менше явно...

В тебе якась прямо фіксація на тому смогові, про який всі чули, але ніхто не бачив. А курців у Польщі достатньо.

А курців у Польщі достатньо.

Їх менше ніж в сусідній Чехії чи Словаччині чи Угорщині...

смогові, про який всі чули, але ніхто не бачив

Я не знаю як його можна не бачити... коли в сонячну погоду ти дивишся на місто яке «як в тумані»...

який всі чули, але ніхто не бачив.

ну да, ну да, никто не видел... вот только утром получил смс с алертом от RCB:

UWAGA! Dnia 08.12 prognozowana jest zla jakosc powietrza w zakresie pylu zawieszonego PM10 (SMOG). Zrezygnuj z aktywnosci na zewnatrz.

Так что качество воздуха в Польше, а в частности в Кракове, таки да говно. Другое дело что не всегда, таких дней максимум 10-15 в году.

В Іспанії тільки один недолік — альтернативи роботи по контракту на інші країни майже нема.

Це в контексті, що дуже низька ЗП на місцевому ринку в ІТ?

Локальні зарплати вайті — дуже так собі.

Так пишуть же, що можна продовжувати працювати на укр-ФОП, платити там налоги, при нагоді закон бекхема застосувати.

Це і є працювати по контракту на інші країни, хоч ФОП, хоч автономо )

Дійшло нарешті до мене)) я чогось фразу інтерпретував навпаки. Для мене це якраз є самий великий плюс ))

Для мене це якраз є самий великий плюс ))

Так ухилятися від податків можна в будь-якій країні, не тільки Іспанії. Питання тільки в готовності до наслідків, якщо розглядати життя в Іспанії після закінчення ТЗ )

Не про це мова. Якраз навпаки, бо порахував, що по сумі факторів оті 30% варті того, щоб декларувати і платити податки. Головне щоб така форма отримання доходів була легальна

А, ну та це не проблема, автономо за 1 день відкривається і вперед