MacBook M3 або М2. Що обрати для Java Microservices?

Питання для володарів маку, що краще взяти для Java, до цього в основному на вінді та убунті працював, та оперативка з‘їдається дуже швидко. На вінді 48GB майже не вистачає. Зараз вирішив перейти на мак, але тепер думаю який все таки взяти, новий на M3 з 48 гігами що зараз на нашому ринку виходить, або взяти старішу модель М2, але вже з 96 RAM. Чи краще вже почекати коли доїдуть до нас М3 максимальні девайси.

По стеку звичайний набір для джавіста з мікросервісами, плюс 100500 вкладок в хромі і десь відео підредагувати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Той випадок коли на співбесіді розповідали про сучасний стек і мікросервіси, а потім тобі потрібен ноут з 96гб оперативи)

48GB майже не вистачає.

Ти що локально весь продакшин піднімаєш?😱

48 ГБ для «звичайного набору джавіста з мікросервісами» лол. У мене М1 PRO 16 ГБ рам, відкрита ідея з корп проектом, запущений докер компоуз з кафкою, зукіпером, монгою, гуї для них, емуляторами ажура, андроїд студія з флатером, купа вкладок на 3 екранах, 5 ГБ памяті вільно. 8 ГБ дійсно малувато, 16 ГБ норм, 32 ГБ з запасом, 48\96 якщо душу гріє потужна залізяка але це не робоча необхідність. Якщо на проекті кожному деву треба ноут за 7к баксів щоб щось контибьютити, то щось там не так. Зазвичай при локальному сетапі в докері запускається лише декілька сервісів для яких зроблені ченджні, можливо з залежностями на дб, які дивляться на живий дев кластер.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А були часи коли джавісти с дотнетчиків виганядись серез те, що дотнетчикам завжди пам’яті не вистачало.

та просто вибирайте нормальну мову і стек. Наприклад жоден пехопешник не жалівся на свій целерон чи дюрон. Всі ресурси з’їдає шторм, який — сюрприз — на жабі написаний. Думай те.

Де ти був 10 років назад, знав би на пихі зараз вордпрес плагіни пилив))

жестяка, в мене інтелівський мак на 16 гіг і норм.

Якщо норм організувати розробку, то ніяка жаба не покусає ;-)

Якщо це не зупинити, то в майбутньому джавістам не вистачить сфери Дайсона, щоб запускати свої мікросервіси.

Так
Дивися ще рівень шуму і споживання енергіїї
А так варіант те що треба
Якщо оренда клауду не закладена в витрати

Коменти знатні
,казати що зарплата 1000 відчувається як 2000

Через декілька років 1тб оперативки не вистачить на мікросервіси з такими темпами

О, попавсь зайчик з трьома+ проектами

Нєє
Тас треба багато віртуалок або окремих ноутів

Для работы скорее всего хватит любого из них. Если не запускать локально весь стек сервисов в контейнерах то мне даже 16 гб хватало бы. Удобно что тихий и холодный. У меня 32 гб памяти но там же и ssd быстрый и даже если память кончится не будет сильно заметно.

взяв другий ноут в дім Legion з 7745HX з 32 RAM пушка літає

AMD Ryzen 9 7945HX

Маєш на увазі кращий за AMD Ryzen 9 7945HX
Згоден, але прийнятного ноута з таким процом я не знайшов

А не ну це так я просто дивлюсь вони в районі 130 −150к грн я свій за 80к взяв

Так а що за ноут? Usb-c PD є ? Дісплей 2к? Корпус метал ?

youtu.be/4P2JxbYLvA4?t=62

я після цього моменту не розглядав цей ноут ) але добре якщо працює )

та я розумію що вона у них не на кожному ноуті )

Я проміняв різен 9 з 16 потоками на старший i7 вже із 20-ма і не жалію — жере набагато менше, а збирає швидше ;-)

Те, що літає, мабуть по пропелеру чути?

Та чого, достатньо смішно.
Не ну я бачив більш смішніші вистави, але це теж нічого

Тільки це вже категорія ігрового ноута, який сильно більший, важчий і має здоровенний БЖ. Іншими словами, прощай мобільність. Не говорячи вже про те, що має проблеми з автономністю (райзен звісно топчик, но все-рівно не дотягує до ARM) і швидкодією від батарейки.

Да і всі ігрові ноути виглядають і відчуваються в руках, ніби зроблені із говна і палок. Суб’єктивно звісно. Сам віндовод но, блін, наскільки ж приємніше виглядають і відчуваються в руках макбуки, особливо air. Деякі ультрабуки на вінді не сильно поступаються макбукам в цьому плані, но туди вже такий райзен не запихнеш, і ціна буде макбучна.

наскільки ж приємніше виглядають і відчуваються в руках макбуки, особливо air.

Помацай планшет чи телефон
Чи годинник

Для 100 ват у мене є проста зарядка USB-C baseus, в ноут вставив і норм

ніби зроблені із говна і палок

Не згоден той же Legion добре сидить в руках або той же ASUS ZenBook 14X OLED

Звісно не таке Г. як було 10 років назад. Але все-рівно береш макбук в руки і зовсім інші відчуття.

Береш у руки x230 2012 року із не тротлящим 35 ватним i7, 16 ГБ памʼяті, в 12 дюймовому корпусі з магнієвого сплаву і розумієш що це зовсім інші відчуття. Круті ноути не від Apple були і 10 років тому, і зараз. Проблема в тому, що ціна на них як на мак, а то й більше.

мак бук коштує в два рази дорожче ) А може навіть і трохи більше ніж в два

Хотів би купити віндовий ноут типу macbook air за таку ж ціну, но нема в принципі, одна надія на квалком. Але все-одно, робота вінди з тачпадом жахлива. А я не хочу мишку таскати.

І навіть не дивлячись на якість, зовнішній вигляд, характеристики, у макбуків є величезна перевага — масовість. Вони у всіх на слуху, вони завжди в топі, їх продають мільйонами. Як тільки якийсь косяк стається, про це відразу всі пишуть і епл оперативно фіксить. Ти не залишишся з проблемою на одинці. Ти знаєш що він буде підтримуватись 5 років мінімум.

А ось якщо щось станеться з твоїм зенбуком чи легіоном, про це ніхто не напише, це ніхто не пофіксить. Навіть минулорічний, що вже говорити про зенбук випущений 2-3 роки назад. Будеш форуми курити, качати дрова незрозумілих версій, пробувати, експериментувати. А на форумах нічого не буде так як той rog купили півтори людини, і взагалі, у користувачів вінди і PC імунітет на проблеми.

Ти не залишишся з проблемою на одинці.

Я бачу в маків багато проблем, у мене дома штук 5 нотів різного калібру, і років, є старенький сінкпад, є дел старенький ніяких проблем і апдейти до них виходили.
Перший рпз таке чую що з віндовим ноутом якісь такі проблеми вилізуть

Ти мабуть не давно за лептопи пересів.
Я вже як років 13 кожен день працюю за віндовими лептоми, років 5 мне точно не налякають

У нас на роботі і леново, і дели, які обновляються кожні 2 роки, причому не дешеві. Кожен 5ий має ті чи інші проблеми.. У мене персонально був делл, ксяомі і хуавей. До речі як не дивно, ксяомі найменш проблемним виявився із цих трьох і був найменш дешевшим. Правда я його і юзав менше всіх, може просто не встиг проблем наловити.

У мене топовий десктоп зібраний 3 роки назад до сих пір глючить. Вже переставив купу версій драйверів — все безтолку. І не я один з такою проблемою, на цій материнці і цим чіпсетом. Народ обговорює но не знає як вирішити. Вплоть до того що пропонують драйвера на материнку ставити в певному порядку і декому допомогло навіть. Виробник материнки останній раз обновляв драйвер в 2021. Материнка 2021 року. Пробував іншу материнку іншого виробника, блютус працює, но комп ребутиться раз в 2 тижні.

До чого тут десктоп? Тому що те саме що ноути (ті самі виробники, ті самі чіпсети і дрова), тільки на ноутах ще гірше.

Я не стверджую що прям всі віндові екземпляри глючні і що макбуки не глючні взагалі. Діло відношення виробників. Епл чуть що і апдейт оперативно випустить, а у випадку з якимось деллом чи леново, ти зіткнешся з тим що виробник дрова 2 роки не обновляє, будеш по форумах лазити дрова шукати і хотфікси якісь незрозумілого походження. І майкрософт не допомагає, випустить якийсь major апдейт і щось на ноуті да й відвалиться. Ось на хуваеї так сканер відбитків пальців відвалився 2 роки назад. До сих пір не пофіксили і дрова під цю модель вже три роки не обновлялися, хоть хуавей мав би випустити оновлення драйверів.

Я вже як років 13 кожен день працюю за віндовими лептоми, років 5 мне точно не налякають

Я ж кажу, імунітет )

У мене топовий десктоп зібраний 3 роки назад до сих пір глючить. Вже переставив купу версій драйверів — все безтолку. І не я один з такою проблемою, на цій материнці і цим чіпсетом. Народ обговорює но не знає як вирішити. Вплоть до того що пропонують драйвера на материнку ставити в певному порядку і декому допомогло навіть. Виробник материнки останній раз обновляв драйвер в 2021. Материнка 2021 року. Пробував іншу материнку іншого виробника, блютус працює, но комп ребутиться раз в 2 тижні.

Ого у мене зараз в дома 4 лептопа один системник, всі тупо підійшов включив працює, плюс лептопи ці раз в 3 рочкі міняються.
Взагалі нуль проблем, з системником була одна трабла але проблема була в тому, що на контакти цпу попала термопаста, шукав тижня два проблему, почистив всьо, шуршить все без проблем, причому більшість з цього юзається дітьми

На вінду ставлю апдейти не дивлячись, проблем нуль

Був дел старенький, у малого я туди через деякий час поставив оператіви, поставив Ссд потім ще його продав за нормальну ціну вже два роки у знайомих працює, щасливі по вуха

Малому купив самий асер геймерський працює як часи

Короче я не знаю що сказати, ну мене єдине що нічого з торрентів не ставиться, але я думаю доушніки і так це знають

Аа ну і забув сказати робочий лептоп у мене макбук

Може X1 Nano те що ви шукаєте?

На Легіони та Дзенбуки не варто дивитись — це як китайські смартфони, на один рік максимум. Дивіться в сторону Елітбуків, Латітьюдів, Летсноутів, Сінкпедів тощо.

А те що, Макбуки в усіх на слуху, ви праві, це певна реклама, яка працює ще й на користь користувачів, бо при появі проблеми з пристроєм легше знайти допомогу серед знайомих. Тому нема нічого поганого в виборі Макбуку по такому принципу.

Доречі, дивився статистику продажів за цей рік. У всіх проблеми окрім HP, вони єдині, хто зростає, а в топі за кількістю відвантажених одиниць — Леново.

Собі замовив ThinkPad P14s Gen 4 AMD за $860 (використав промокоди плюс бали за реєстрацію): www.lenovo.com/...​le-workstation/21k5001hus

Зараз вже немає знижки (можливо на black friday знов будуть), але є на подібні конфіги:
www.lenovo.com/...​le-workstation/21k5001gus

По тестам близький до Mac на M2 Pro (див. notebookcheck.net а також тут: www.phoronix.com/...​review/thinkpad-p14s-gen4).

Дуже дивна модель P14s. Якщо поставити на стіл мій T14 Gen3 поряд із P14s Gen4, то відрізнити їх без вмикання можна лише по напису моделі. А T14 Gen4 AMD взагалі має ту саму начинку, що й P14s Gen4. Не підкажете у чому унікальність цього P14s?

Пишуть, що фізично та сама модель, але p14s може мати 64gb RAM.

Дякую, погуглив, дійсно може бути напаяно 64 ГБ, але тільки в якійсь окремій моделі.

Там різниці майже нема
Але більше припаяного
Кудись можна планку памяті вставити а кудись ні

На редіті глянь

Для AMD пам’ять вся розпаяна. Для Intel є одна планка.

Між p14s та t14 ще може бути різниця у більшому тепловому пакеті у p14s, адже вони його позиціонують як workstation.

Подивився фотографії. У P14s така ж система охолодження як у T14 AMD. Тільки у T14 теплові трубки однакової товщини, а в P14s одна менша, а друга більша. Тепер цікаво чи впливає це якось на охолодження)

Тільки в T14 із Intel можна додати одну планку. А в усі AMD моделі, та s із Intel нема можливості. Ось тому і питав про різницю)

:D

У Thunderbolt є приємна фіча — можна підкинути будь що має PCI-e розʼєм.

Будь який ноут із Thunderbolt. Наприклад Thinkpad на Intel :D

Поки не вийшло погратись, але в планах придбати, або зробити коробочку як для відеокарт і напхати туди всякого дивного на кшталт PCMCIA рідера.

Є USB-4 (1x USB4 40Gbps (support data transfer, Power Delivery 3.0 and DisplayPort 1.4))
psref.lenovo.com/...​d_P14s_Gen_4_AMD_Spec.pdf

Добрый день! кто может подсказать по установке airport time capsule ?

а шо там підказувати? включив у розетку і запустив утиліту airport щоб налаштувати.

48GB майже не вистачає.

Ти що локально весь продакшин піднімаєш?😱

Маководи, як ви боретесь о певними обмеженнями порівняно з віндою (обмежена робота з вікнами, кастрований і малокорисний док, віртуальний десктоп під кожну фулл скрін програму, і т.д.)? Ютюб підкинув відео де чувак розказує про свій ікспірієнс, костиль на костилі...

www.youtube.com/watch?v=bCdcuJZux_g

док не юзаю, стоїть на автохайді. кожна програма живе у окремому «десктопі» в якому займає весь простір, але не максимізована. переключаюсь між десктопами з допомою шорткатів. мені дуже ок. рідко коли маю запущено більш ніж 10 апок.

робота з вікнами таки обмежена і її хаять не просто так. бачив якусь прожку яку багато хто одобряє але назви не памятаю. подивись список aswesome macos може щось знайдеш для себе

Автохайд неипрацює при зовнішньому моніторі і повному екрані
Спочатку треба відскролити на екранн без фулл скріну

а можна в деталях ваш кейс. цікаво в якому саме випадку автохайд не паше

— Утиліта alt-tab, безкоштовна, робить нормальне православне перемикання між вікнами одного/різних додатків як у вінді
— Утиліта uBar — робить ± норм смугу панелі задач, теж як у вінді, не безкоштовна
— Ще можна поставити karabiner і накліпати прикольні кастомні шорткати

ну хз, щоби в кавʼярні видєлувацца)

Я багато років щодня користуюся різними ноутами та десктопами. Після певних налаштувань та встановлення різних утиліт системи плюс-мінус ідентичні.
Зазвичай, недорогі ноути використовю в жорстких умовах (коли не шкода викинути, раптом залʼє водою абощо), а макбуки в усіх інших випадках. Макось подобається більше за вінду, а вінда подобається значно більше за лінукс, але в цілому всі осі норм.

Га муль ти моніторах після вимкнення ні макина віндоз не вміє вікга поставити як було

Ну так віндоуз на то і «віндоуз» — щоб найкраще працювати з вікнами.

А мак для кого?
Для опіумо залежних?

а мак що б краще працювати з плащами

Думаю примерно так же как люди на виндовс живут без удобного терминала. Приспосабливаются и кажется проблемы нет.

WSL это не то же самое что терминал. Их 2 версии и каждая со своими косяками.

WSL 1 уже, по-моему, давно никто не использует. WSL 2, пока работал на виндовом ноуте, использовал постоянно, и никаких особых косяков там не заметил.

Что до терминалов, то на винде есть Windows Terminal, который прекрасно умеет работать и с WSL в том числе.

Например при использовании WSL2 не работает ДНС внутри WSL при подключении VPN. Решения этой проблемы не было по крайней мере я не знаю о решении. Ещё неудобно что разные home директории что сбивает с толку

Працює днс
Треба налаштувати

Я робив колись, наскільки памятаю при ребуті треба знов команду
З 88888 щоб гугль домен взяв щось таке
Погугли

Все там працює. Автоматичне рішення для cisco anyconnect, наприклад: gist.github.com/...​9a5ea55fe431561b502ec1ba8

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Той випадок коли на співбесіді розповідали про сучасний стек і мікросервіси, а потім тобі потрібен ноут з 96гб оперативи)

Так то ж не для мікросервісів а для IDE та інших важких тулзовин необхідних для розробки. Але все-одно, і 16гб має хватити, особливо у випадку з макос. Вінда не так ефективно з пам’яттю працює.

M3 з 48 гігами

Якщо це використання в режимі сервера бери сервер

48 тобі мало допоможе дивися 64 або 128

96 мабуть теж ок
Це якщо маленькою головою думати
Ще можна включити велику голову і і подивитися реальні метрики а наскільки виросте. Якщо грошей жалко.

Але навіть на мас М1 64 біло гарно
А 32 впритик лише для пари докерів і паралелз

Тож 96 + і не помилишся
Окрім бюджету...

48 ГБ для «звичайного набору джавіста з мікросервісами» лол. У мене М1 PRO 16 ГБ рам, відкрита ідея з корп проектом, запущений докер компоуз з кафкою, зукіпером, монгою, гуї для них, емуляторами ажура, андроїд студія з флатером, купа вкладок на 3 екранах, 5 ГБ памяті вільно. 8 ГБ дійсно малувато, 16 ГБ норм, 32 ГБ з запасом, 48\96 якщо душу гріє потужна залізяка але це не робоча необхідність. Якщо на проекті кожному деву треба ноут за 7к баксів щоб щось контибьютити, то щось там не так. Зазвичай при локальному сетапі в докері запускається лише декілька сервісів для яких зроблені ченджні, можливо з залежностями на дб, які дивляться на живий дев кластер.

В мене 32 і вільно теж 5
Запущено купа браузерів і паралелз

Що цікаво паралелзу що 8 що 16 виділяю
Приблизно теж саме

Мабуть треба почитати про архітектуру памяті мак ос

паралелз

а його треба для.. ?

так, розкажіть які апки ви запускаєте у цих оськах

Якщо тобі легше стане

Мені треба декілька суто віндовз програм
Портовані аналоги не підходить
Видали мак.
З одного боку красиве і щось нове і батарейка гарна.
А так нафіг не треба
Rdp to Remote vm ще можна викрутитися
Але це інша розмова
Тоді будь що з екраном працюватиме

Не всегда стоит смотреть на то сколько рам забито — макось берет больше чем нужно но потом высвобождает лишнее когда необходимо больше для других приложения.

Вчора

32 всього
28 використано
8.5 своп
Слайд шоу з райдужним мячиком

У мене 13 з 32 зайнято зараз (а максимум бачив поки щось типу 22 з 32), своп вимкнений взагалі, аптайм 11 днів

По софту від 3 до 6 проектів в PhpStorm + вони ж запущені в докері, хром з купою вкладок, ну і так дрібнички типу пошти, месенджерів різних, постман і т.д.

дивно у мене 13 просто відкрита ідея, штук 5 проектів, докер не запущенний, хром з вкладками , три месенджера.
Але якщо я зараз запущу докер і інтегрейшн тести для який піднімится докерів штук 5 то тут будуть гайки.
У мене 16 гіг
А і свопа 5 гіг зжерено
І 6 проектів в ідеї

8 ГБ дійсно малувато, 16 ГБ норм, 32 ГБ з запасом, 48\96 якщо душу гріє

Тут питання як довго чи купує сам носити поки не помре
Чи галера платить і замінить через 2 роки

96 на інтел сумісні не ставиться? Перевага у епловських проців лише в споживанні.

Та повний десктоп або сервер і все буде

MacBook M3 або М2. Що обрати для Java Microservices?

Яка специфіка процесора необхідна для «Java Microservices»? В чому різниця з інтелівськими процами? І ще 100500 питань у тому ж стилі.
Таке відчуття, що ТС в прямому значенні школота. Наразі єдине обмеження нових маків про яке я чув — це відсутність інструкцій віртуалізації, тому не запускався докер. Чи це виправлено не шукав.

На вінді 48GB майже не вистачає.

Чомусь мені вистачає 16 Гб (Мак 2015-го року)

Привет Шукаю розробника під проект напишу детально в телеграмі або тут на форумі @bodya_dev1 ( можливий % з донатів)( С# kotlin Java Script)

Тут більше питання не до самого проца, а більш до оперативки. Брати мак в 23-му на інтелі трохи вже перебір. Але я прям не бачу як може вистачити 16 Гб для джава розробника, у мене був корпоративний на 32Гб на інтелі, так він не витягував часто. По стеку мікросервісів я мав наувазі що багато чого треба підіймати локально, наприклад кубер підняв і локально в ньому має бути всі споміжні сервисі/бази(кафка, редіс, постгрес і т.д) і джавівські сервіси(5+ шт), так інколи таке трба локально не на енві все підняти. Але основне питання все таки на відмиінніст М1, М2 та що може бути в М3 по оптимізації, бо є десь навіть інтервью що 8Гб на М* процах, це теж саме що 16Гб на інших. Тому і підняв топік, щоб у кого є М1 або М2 порадили з свого досвіду!

десь навіть інтервью що 8Гб на М* процах, це теж саме що 16Гб на інших

Як це ?

Чув дзін та ге знає де він
От що це.

Якщо пощастило чи вистачило розуму купити з 8 памяті
То там буде лише один смд чіп впаяний
Сподіватися що ця балалайка витягне на свопінгу (знову ж таки 160 гб максимум)
То таке

Не все так однозначно:
www.youtube.com/watch?v=l3zIwPgan7M

Значна різниця помітна лише коли реально багато всього запустити (7:30), і то, порядка 20-30%.

Короче від задач залежить. Якщо кожній окремій задачі не треба багато гігабайт то все сносно працює навіть якщо купу задач запустити (за рахунок ефективному свопу і епловському умінню стискати пам’ять яка не використовується в даний момент (9:30 на відео це демонструє)). Но якщо одна задача потребує купу гігабайт (як на твоєму відео де чувак 8к відео процесить в прем’єрі), то тут стиснути не можна, і своп зробити не можна.

Да і треба з віндою порівнювати. Не знаю як 8гб на маці vs 16гб на вінді, но бачив тести на ютюбі і 8гб на маці працюють сильно краще ніж 8гб на вінді.

не знаю, у мене 16 гіг на маці інтел, працює так же гімняно як і на вінді ))

М1max 32 ram
Це стандартне що видавали розробнику

Менеджерам почту читати м1 16 ram

Про джаву нічого не знаю правда

Запускаю Паралелз і купа браузерів

Впритик памяті
Ще один паралелз і лютий свопінг
Або кілька докерів і паралелз.
Серйозніші люди хто монтує відео (не той шо девопс на ейрі)
Пару років тому мали m1 64 ram
Але там за місяць як я за рік гроші,
Йому пофігу на цінник

Ще цікаве спостереження
160 Гб памяті якийсь ліміт архітектури М1
Використовую сплаштоп
Там є витік памяті
За день зїдає до 170Гб
І тотім вилазить віконечко
Прибий щость
Вмираю важко

Якщо вивезти віртуальну машину джави в ліс, поставити на пеньок і сховатись за дерево, ніби ти ідеш геть, то можна почути, як вона жере пам’ять.
Так що краще

М2, але вже з 96 RAM

Навіть не уявляю які треба вирішувати завдання на джаві, щоб потрібен був мак м2 з 96гб рами.

Підійми проект локально на мікросервісах, докер/кубер + всі споміжні + декілька заранених в ідеї сервісів, все одразу зрозумієш!

Якраз та проблема яку треба вирішувати купівлею ноуту за 7к$

а казали що обчислювальні ресурси дешевші за программістів

А нашо воно тобі одразу все потрібно? Зазвичай там 1-2 сервіси та бази до них і все. Чи джавісти невміють у нормальні мікросервіси? :-)))

Это не «микросервисы», это «распределенный монолит»

Не ну це звісно проблема кривого проекту а не вибір лептопу

О, у мене є ще багато схожих історій, наприклад, така

Прийшли якось Джава-деви із прямими руками до Менеджера і кажуть:
— Нам треба нові десктопи із 128Гб для вашого проекту, бо на старих закінчилась оперативка під компоненти нашого класного вендора. Все валиться в коре дамп ще до запуску.
А Менеджер їм відповідає:
— Дивіться сюди: я розгорнув наш проект повністю, ось Докер, ось ваша ідея, ось ядро, ось Оракл і все це займає в піку 46Гб. Не буде вам десктопів із 128Гб, вам вистачить і 64Гб. Включите собі файл підкачки!
Помилився Менеджер, як завжди. Оперативка на тих десктопах із 64Гб закінчилась ще до того, як їх пряморуким девам налаштували. Бо легасі код прямих рук не боїться.

Залежить яка ос вінда і мак як на мене краще працюють зі свопом і оперативкою, лінукс тут поступається і якщо вже починає свопити то тут вже привіт тупняки і підвисання переодичні. Причому своп починається до того як вичерпається оперативна пам’ять. Так чи інакше на такі проекти купувати ноут це дичина і гроші на вітер, а топікстартер саме про ноут питає.

лінукс тут поступається

Там OOM спрацьовує дуже пізно, намагається по-більше процесів залишити в живих — а це призводить до сильного свопу, якщо закінчується пам’ять — і в результаті до того, що все «висить». Встановіть earlyoom — і буде вам щастя.

Не думаю що це прям всі проблеми вирішить коли я копався в темі чому воно так то знайшов між іншим такий параметр який відповідає за своп і по дефолту в убунті (в інших треба перевіряти чи є такий самий параметр) десь на 60 відсотків зайнятої оперативи починається своп(це можна налаштувати). Чому саме така біда коли є своп тут я вже так глибоко не став копати тому що навіть як я це з’ясую це буде знання із розряду «небо синє» знати знаєш, а змінити нічого не можеш. По опису earlyoom я робив щось подібне командами свап офф і свап он, але не скажу що це хоч якось зручно проте проблему тупняків дещо відтерміновувало. Проте це костильне рішення коли вже такі важкі проекти треба ганяти то якось на планку пам’яті нашкрести можна, а не думати як же влізти в ті 8 — 16 гіг оперативи.

знайшов між іншим такий параметр який відповідає за своп і по дефолту в убунті (в інших треба перевіряти чи є такий самий параметр) десь на 60 відсотків зайнятої оперативи починається своп(це можна налаштувати).

Якщо vm.swappiness, то він, навпаки, про вільну памʼять — 60 означає що зайнято 40%. Але це про те коли _починається_ свопінг, тобто якщо більше вільної, система про нього взагалі не думає. А коли думає, то головне питання, що саме скидається і в якому темпі.

Чому саме така біда коли є своп тут я вже так глибоко не став копати тому що навіть як я це з’ясую це буде знання із розряду «небо синє» знати знаєш, а змінити нічого не можеш.

А це і є головне. Ні, можеш. Бо можеш контролюватит політику хоча б на рівні скільки місця піде на процеси, а скільки на кеші.

Проте це костильне рішення коли вже такі важкі проекти треба ганяти то якось на планку пам’яті нашкрести можна, а не думати як же влізти в ті 8 — 16 гіг оперативи.

Не на лаптопі. Чіпсети з лімітом 16, 32GB це звично.

Причому своп починається до того як вичерпається оперативна пам’ять.

І що?

1. Якщо ви міряєте просто по наявности чогось в свопі — це нормально, бо скидаються сторінки, які давно не чіпались. Є процеси типа getty які можуть бути використані 1 раз на рік, але вони потрібні. І вони падають в своп.

2. Оперативка це місце не тільки для процесів, але і для кеша диску. Щоб не писати один сектор по 300 разів, краще його тримати в кеші і тільки зрідка скидати.

Але не треба впадати в іншу крайність — 12309. Ось тут, дійсно, Linux має проблеми, якщо не регулювати. Може, ви як раз на це наривались.

TLDR: треба міряти реальні цифри і розуміти їх. А не огульно скопом всіх.

Так чи інакше на такі проекти купувати ноут це дичина і гроші на вітер

Це інше питання і тут згоден. Зрідка треба щоб можна було працювати (включаючи розгортання 100500 докерів) звідки завгодно, але я б долю таких оцінив в 1%.
Іншим вистачає десктопа або стенда на роботі, до яких можна приєднатись ssh+RDP+etc.

Оперативка на тих десктопах із 64Гб закінчилась ще до того, як їх пряморуким девам налаштували.

А чому саме, якщо в першому тесті було 46?
Чи менеджер тільки «розгорнув» і не запускав?

Чи менеджер тільки «розгорнув» і не запускав?

Все вірно — менеджер тільки «розгорнув» і не дав навантаження.

то можна почути, як вона жере пам’ять.

Сказки 20-річної давнини.

М2, але вже з 96 RAM

«Соблазнительно, конечно» ©
Хто платить за банкет?

Підписатись на коментарі