CS50 — найкращий безкоштовний онлайн-курс з програмування для початківців від Гарварду

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, я розробляю ще один анонімний пошук роботи, а тому зацікавлений, щоб ще більше початківців змогли самостійно опанувати професію та знайти свою першу роботу на DOU та Djinni.co.
Раніше, пару разів на рік, мої знайомі запитували мене: «Який курс програмування вибрати?» й кожен раз відповідав: «CS50».
Якщо ви початківець то моя задача навести по-більше аргументів, щоб ви вибрали саме цей курс програмування.
Якщо ви досвідчений фахівець то моя задача переконати вас рекомендувати цей курс програмування вашим знайомим.

Що ж таке CS50?

CS50 або повна назва CS50: Introduction to Computer Science це курс введення в комп’ютерні науки від Гарвардського університету, розрахований на студентів з досвідом та без досвіду програмування. Охоплює теми: абстракції, алгоритми, структури даних, використання ресурсів, безпеку та веб-розробку.
CS50 також викладається в ще одному престижному університеті Єлі.
Далі розповім про відомих викладачів, рейтинг університетів та зіркових запрошених лекторів.

Відомі викладачі та натхнення

В 1996 році викладачем курсу CS50 був професор Brian Kernighan, його ім’я стало широковідомим після співавторства у написанні першої книжки з мови програмування C: The C Programming Language.
Саме Браян надихнув Девіда (David Malan) займатись комп’ютерними науками, що в подальшому Девід здобув докторський ступінь та згодом очолив викладання курсу CS50.
Коли ви почнете дивитись лекції CS50 то відчуєте, як Девід намагається передати натхнення своїм студентам.

Рейтинг найкращих університетів світу

По-перше, у світовому рейтингу університетів за 2023 рік Гарвард займає 5 місце. Серед критеріїв, які впливають на рейтинг, є ставлення роботодавців до випускників тому проходження курсу CS50, набір вмінь в резюме та сертифікація вже робить вас привабливим кандидатом.
По-друге, операційні витрати Гарварду за 2023 рік склали 5,9 мільярдів доларів (52% на зарплати), вважаю, що таких грошей достатньо для мотивування вчителів створювати якісні актуальні навчальні матеріали.
По-третє, Harvard має таку ж впізнаваність як Hogwarts, згідно Google Trends.

Зіркові лектори

Коли я вчився в 145-му ліцеї то до нас запрошували колишніх випускників, одним з таких був програміст з Google, який розповідав про кар’єрні можливості на прикладі популярної тоді гри жанру MMORPG.
Людина (вибачте, я вже забув як його звати) була в нашому контексті й знала, як нас зацікавити вчити програмування.
Я знайшов тільки трьох зіркових гостей, які проводили лекції на курсі CS50:
Першим був Марк, в 2005 році розповсюджувач ваших паролів був менш відомим тому в залі мало студентів.
Про другого гостя, Браяна, вже згадував раніше.
А третього гостя, Стівена, ви запам’ятаєте після цих відео про Developers.

Навчальні матеріали: теорія

Навчальні матеріали курсу доступні у публічному доступі на багатьох ресурсах.
По-перше, є офіційний підтверджений ютуб-канал CS50 на якому легко знайти посилання на список лекцій:
По-друге, ви можете подивитись CS50 на edX, CS50 на першому місці в категорії Computer Science.
По-третє, відео Harvard CS50 — Full Computer Science University Course опублікували на ютуб-каналі freeCodeCamp, відео за рік набрало 9 мільйонів переглядів.

Навчальні матеріали: практика

Теорії, яка показана в лекціях, замало для якісного засвоєння вмінь тому варто виконувати практичні завдання.
В курсі CS50 є лабораторні роботи «Labs» та практичні завдання «Practical Problems».
Labs — це маленькі завдання для навчання конкретним навичкам та концепціям.
Practical problems — це більші завдання, потребують більше часу та зусиль для вирішення, дають краще розуміння алгоритмів, структур даних та побудову більших програм.
Ви можете відкрити Week 1 C та ознайомитись з Lab 1 та Practice Problems.
На GitHub-і є тег CS50 за яким можете знайти готові рішення, але краще вирішуйте самостійно та публікуйте свої рішення в окремому репозиторії, щоб потім прикріпити до резюме.

CS50 на Prometheus

На платформі Prometheus є переклад курсу CS50 на українську мову:
Українська версія курсу відповідає оригінальній версії 2018 року.

А також Вебпрограмування з Python та JavaScript CS50:

Українська версія курсу відповідає оригінальній версії 2020 року.

Список лекцій «Вебпрограмування з Python та JavaScript CS50»:

Сертифікація

Сертифікація має цінність коли її визнають роботодавці, а визнання роботодавців ми вже розглянули у «рейтингу найкращих університетів світу». Сертифікат CS50 можна отримати безплатно.
Як буде виглядати сертифікат:
CS50 Certificate
Чи варта сертифікація CS50? Безплатна, так.
Поруч з інформацією про проходження курсу CS50 в резюме варто також вказати список вмінь, які здобули.

Спільнота

У CS50 є багато офіційних каналів на різних соціальних платформах де ви можете отримати допомогу якщо десь застрягли в процесі навчання. Прикладу на reddit.com/r/cs50/ 108000+ учасників.
Також на ютубі можна знайти рішення задачок CS50, ось приклад першої лабораторної про приріст популяції.

Чи можна знайти роботу після проходження CS50?

Теоретично так, ось ютубер розповідає про свій досвід: «Can I find a job after completing CS50?», але на практиці навіть Девід, вчитель CS50, рекомендує пройти ще хоча б один курс: «Does CS50 Help Get a Job».

Список українських компаній які визнають CS50

Поки такий список відсутній, але якщо тема CS50 буде популярною то буду домовлятись з редакторами DOU, щоб зробили інтерв’ю з рекрутерами з запитанням: «Чи впливає CS50 в резюме на найм початківця?».

ReadyToTouch

Я розробляю ще один анонімний пошук роботи, ваша реєстрація на readytotouch.com та зірочка репозиторію github.com/readytotouch/readytotouch буде мотивувати мене продовжувати писати про CS50 та про працевлаштування початківців.

Епілог

Якщо будете рекомендувати CS50 вашим знайомим то спершу відправте відео «Найкращий курс програмування з дому | CS50 — диплом Гарварду», а вже потім посилання на цю тему.
👍ПодобаєтьсяСподобалось41
До обраногоВ обраному35
LinkedIn

17 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Дяка

Дуже дякую Ярославу за просування курсу CS50 (від рекрутера). Почав дивитися 2024 року курс. Кожного року 1 січня курс оновлюється. І там додали тему ШІ. Щодо безкоштовного сертифікату, поки не до кінця зрозумів як його отримати.

Чи правильно я розумію, що ви радите створити у себе на сторінці GitHub окремий репозиторій для CS50 і викладати туди кожне виконане завдання на курсі і також фінальний проєкт? Вибачте за можливо тупе питання, я тільки намагаюся зрозуміти що доречно викладати на GitHub, а що ні. Мабуть, треба було розібратися в цьому раніше, оскільки вже сьогодні-завтра планую відправити свій фінальний проєкт)

А загалом, курс дуже і дуже крутий! Всім хто ще вагається починати його проходити чи ні, однозначно раджу починати. Він дає базову уяву про багато різних напрямків в IT і це, мабуть, найкращий шлях до розуміння, що саме цікаво вам у цій сфері

Завдання з курсу та їх рішення точно можете викладати на GitHub

Стосовно фінального проєкту то точно можна викладати після отримання сертифікату, але можливо можна і зараз, треба читати FAQ

А ось у приватні репозиторії можете викладати що завгодно

Девід просто неперевершений та надихаючий. Курс крутий для старту, швидко ознайомить з основами та дасть розуміння, що про що. Намбер ван, стовідсотково

Так, теж його слухав заради цікавості. Підтверджую — топчік!

Ще, раз така нагода порекомендую ще офігенний курс.
missing.csail.mit.edu
Буде корисним всім вне залежності від рівня сінйорності.

Не забирай хліб у творців шкіл програмування

Пропаганда безкоштовних уроків — шкодить ВВП!

В довгостроковій перспективі популяризація безкоштовного курсу CS50 буде позитивно впливати на розвиток українського ІТ та економіки

Але звісно розумію твою іронію

Та іронія в тому що цей курс на прометеусі лежить вже роками, просто його не піарять маркетологи й апостоли й не обіцяють 3к за 24 дня

Так що респектулі за підсвітку софітами

Так, маркетинговий шум заважає популяризувати дійсно якісні курси, такі як CS50 тому більш досвідчені фахівці й можуть це виправити рекомендуючи знайомим CS50

Це тільки перша моя стаття на тему CS50, але вже є заготовки для продовження та перетворення у серію

Для мене було новиною, що сертифікат можна отримати безкоштовно! Дякую!

Так написано на офіційному сайті:

If you submit and receive a score of at least 70% on each of this course’s problem sets and labs as well as its final project, you will be eligible for a free CS50 Certificate like the below.

Маю надію, що будуть коментатори, які це додатково підтвердять

Хтось на той сертифікат буде взагалі дивитись? Ще поржуть, що тут програміст гарвард закінчив, так шо показуй акуратно. Ні разу мені жоден серт не допоміг, ні разу сам не дивився теж ні в кого. Pixie dust. Тобі теж не допоможе

Але курс топовий

Для роботодавця значення мають вміння якими володіє кандидат, ці вміння можна прокачати на курсі CS50

Глобальна ціль кандидата це офер, а сертифікат це локальна ціль, коли є визначена ціль то досягати її легше

Прикладу кандидат поставив за ціль отримати сертифікат CS50 за 12 тижнів то буде прямувати до цієї цілі. Сертифікат буде означати досягнення цілі та отримання усіх доступних вмінь

Якщо ж кандидат поставив за ціль пройти курс то лінь візьме своє й кандидат буде вважати, що перегляду лекцій йому цілком вистачить для проходження технічної співбесіди, але звісно це помилка кандидата

Підписатись на коментарі