На що витрачають кошти айтівці?

Читаючи різні теми про переїзди, життя за кордоном і коментарі до них, можна часто зустріти як люди скаржаться на те що важко вижити навіть в Україні на медіанну ЗП мідла(2600$), але ж більшість людей в Україні непогано живуть на кошти суттєво нижні за айтішні. Я один з цих мідлів і після всіх витрат у мене залишається ще 80% із заробленого. Що ж я хочу запитати? Куди ви витрачаєте свої айтішні зарплати — «sex, drugs and rock&roll»? Особливо хочеться запитати людей які вже декілька років мають непоганий дохід і вже реалізували всі свої хотілки?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Надо для начала определить, кого мы на 2600$ будем кормить:
— IT чувак
— IT чувак + жена
— IT чувак + жена + 1-2 детей
— IT чувак + жена + 1-2 детей + родственники

на те щоб назбирати гроші на виїзд з України

Оренда квартири, пальне для авто, їжа без викрутасів, але здорова та без лактози, соц допомога родичам, які без роботи через війну.
Донати, богато донатів. Тільки сьогодні генератор купив та відправив медикам у Словʼянськ. 50к цього місяця на ППО вже пішло, ще збираю тут dou.ua/forums/topic/40604

Щось витрачаю на своє хобі — масштабні моделі, та на хобі дружини — у нас розплідник собак (виставки, їжа та інше).
Та й все, трохи залишається в резерв на випадок звільнення.

Коли у мене (давно) була ЗП мідла:
— $500 вистачало на їжу, косметику і всяку єрунду
— шось тіпа $200 коштувала оренда однушки біля метро
Все інше я відкладала на те, щоб купити своє житло та поїхати в відпустку.

Розтрати стали з дикою швидкістю рости з появою дитини. Няня — дорого, житло — однушка вже не варіант, медицина та платні вакцинаціі — дорого, їсти готувати ніколи — починаєш замовляти готову їжу — це теж вже не $500/місяць, білети на літаки чи поїзди або відпустка тепер вдвічі дорожче. Приватні дитячі садочки в Києві від 12 тис, в середному 17. В минулому році ми взагалі в нуль виходили — все що заробляли майже все тратили — бо було багато переїздів, багато донатів, перерахування батькам, покупки всякої фігні тіпа екофлоу і тому подібне.

А одна людина без дітей/батьків дуже навіть може жити на $700/міс. Не шикувати, але жити.

Місяць тому порахували з дружиною що задонатили (тільки на армію/волонтерам/друзям-в-зсу, без гуманітарних витрат типу протезів або притулків) за весь час повномасштабного трохи більше за вартість нової Lexus RX 350 FSPORT 2023.
В мирний час ми б витратили не менше 30% від цього на різного роду туризм і спорт.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З двома дітьми і жінкою в декреті 1000$ вилітає аж бігом. То без ресторанів, особо і без машини (не більше 500-1000км в місяць), і без відпочинків, і ще враховуючи що квартира вже своя давно, а не оренда, і садочки державні де витрат мінімум (до 5000 грн на двох їжа і якісь гуртки). Решту в принципі можна на щось відкладати.

Долар вже не той.

Долар вже не той.

З доларом все нормально, це ціни в Україні неадекватні відносно середньої зарплати.

Та купи вже нарешті нормальний круасан!

До речі, по чому у вас там лате в нормальних кафешках і на заправках?

Яким боком відносно середньої зарплати до сироварні?

Може то середні зарплати неадекватні, а не ціни? Я такої дешевої їжі ніде не бачила, як у нас.

То не їжа )) а їжа ще до війни була вже так само як у тій же Польші

То не їжа ))

А що це?

То не їжа ))
А що це?

Якісь їжозамінники. Я щось не дуже бачу, щоб айтішники купували саме дешеву українську їжу, завжди купляють, як мінімум, дорогу, а як максимум іноземного виробництва, яка значно дорожча, ніж в країнах виробництва.

Ти порівнюєш якусь абстрактну їжу в вакуумі у Німеччині з такою ж їжею в Україні. Давай по конкретних позиціях.

Що там по ковбасі наприклад? Здавалося б Німечиина з цим асоціюється, а знайти нормальну сиров’ялену ковбасу типу Махан в супермаркеті майже неможливо. Тільки салямі і якась неїстівна хрінь. Ну може ще іспанський фует іноді попадається, але часто це один єдин вид на весь супермаркет.

Здавалося б Німечиина з цим асоціюється, а знайти нормальну сиров’ялену ковбасу типу Махан в супермаркеті майже неможливо.

В Німеччині найкращі ковбаси в світі, що ти несеш :)

Махан

Конячок сам їж

Ось це ти називаєш найкращими ковбасами у світі? Лол

e-center-knauer.edeka-shops.de/...​FlFq1j28jH&CatalogID=Main

Конячок сам їж

А чим конячка відрізняється від корівки чи свинки?

Ось це ти називаєш найкращими ковбасами у світі? Лол

Ось мій магазин, ось ковбаси там і м’яско
www.google.com/...​6s/g/11s2k32tgb?entry=ttu
www.google.com/...​6s/g/11s2k32tgb?entry=ttu
Більшого асортименту я не бачив ніде, хіба що аналогічний. При чому, для Німеччини це звичайний асортимент.

А чим конячка відрізняється від корівки чи свинки?

Та можна хоч собачку, але це не природно для українця

То ще не порахували ліки та щеплення. Наприклад кілька років тому ті щеплення були в наявності тільки у приватних лікарнях Харкова. Чи то до нормального приватного лора сходити з двома, щоб він подивився та призначив потрібне лікування.
Оці речі легко додавали 300-500 доларів на місяць у деякі місяці, мабуть півроку на рік. Бо якщо малих 2, то вони ще дуже добре передають хворобу іншому.

На ЗСУ пусть донатит государство, оно для этого создано

Що ж ти порушуєш ідилію навколо донатів? Краще б сказав, що донатів 1.5 року більшість зарплати, а міг би купити собі Джип, отримав би купу Підтримано.

Печально что многие не понимают что государство это и есть мы — его граждане. Значит так дальше и будете жить как раньше — ничего в Украине не поменяется пока есть такие недограждане. Только потом, когда большая часть жизни будет прожита, не жалуйтесь что все плохо.

А чому замість кошт держави повинні піклуватися пересічні люди в основному своїми коштами? Я розумію коли донати йдуть знайомим на фронті, а коли влада забиває на забезпечення військових, краде — це норм?

А чому замість кошт держави повинні піклуватися пересічні люди в основному своїми коштами?

Почнемо з того, що особисто тебе взагалі ніхто не змушує донатити в принципі. Якщо ти був би готовий пожертвувати гроші, то це можна зробити не тільки на забезпечення військових державі, переводь гроші знайомим на фронті.

Але бити себе в груди, що «я не доначу через ліву п’ятку правої ноги Данілова» не треба. Просто признайся перш за все собі, що просто не хочеш підтримувати нашу національно-визвольну боротьбу фінансово, а не шукай надумані причини. Може тобі і правда той вищезгаданий Джип цінніше. А інші якось без тебе розберуться.

А чому замість кошт держави повинні піклуватися пересічні люди в основному своїми коштами?

Вообще говоря нет никаких «государственніх денег», єто всё деньги граждан
да, тот факт, что мы плохо влияем на это — это ужасно

коли влада забиває на забезпечення військових, краде — це норм?

Не норм, и очень плохо, но у нас нет достаточных инструментов чтобы влиять на это

Однако поступать по принципу «государство не делает — и я не буду» — нельзя. Это нужно в первую очеррдь именно нам. Значит нам и делать

Однако поступать по принципу «государство не делает — и я не буду» — нельзя. Это нужно в первую очеррдь именно нам. Значит нам и делать

Отож, саме через такі установки більшості населення зараз країна у такій жопі. Чого тільки варті «прості роботяги», які пиздять солярку у ЗСУ. Так деякі ще пишаються тим, що державі піднасрали.

Айтівці такіж самі люди як і всі інші — витрачають гроші на те що їм подобається.
Якщо у вас є вільні кошти — чудова нагода купити батареї зі знижками для тих кому вони потрібні de.ecoflow.com/...​on?variant=43148797739255

Тут питання не в тому на що витрачають. Заробляти треба так щоб ти не орієнтувався в цінах на те що купуєшь, тобі щось сподобалось ти купуєш. Не важливо скільки воно коштує, ти просто знаешь що можешь собі дозволити. В моєму житті це прям орієнтир. Нажаль не у всіх сферах це поки що мені вдається ))
Був період коли я знав ціни на продукти харчування, ото життя дало тріщину. Більше такого стараюсь не допускати

Заробляти треба так щоб ти не орієнтувався в цінах на те що купуєшь, тобі щось сподобалось ти купуєш

Навіть мільярдери дивляться ціни, а деякі з них навіть торгуються. Те, що ти не дивишся на ціни означає не те, що ти багато заробляєш, а те, що купляєш дешеві речі.

Айтішники, з українським менталітетом, у всій красі :)

Те, що ти не дивишся на ціни означає не те, що ти багато заробляєш, а те, що купляєш дешеві речі.

Що за брєд? То так дешеві круасани впливають?

Що за брєд?

«Брэд» це писати, що айтішник не дивиться на ціни, скільки б він там не заробляв. Є велика різниця летіти сім’єю у відпуску економ класом за 5000 євро, або першим класом за 50000 євро. І якщо хтось не дивиться на такі ціни, то це явно не айтішник.

Нащо ти якісь крайнощі тут видаєш? Я от в Україні ціни на круасани не дивлюсь, на відміну від бідних німців.

От тільки біда, треба прокладати маршрут за круасаном обходячи місця де пасуться ТЦК?

Петросян, перелогінься

концептуально я не дивлюсь на ціни)

якщо будь-хто з моїх друзів чи знайомих чи родичів рекомендують ресторан — я йду і їм, не перевіряю з переживанням меню і скролячи туди-сюди (як це було коли я був студентом)

якщо хочу у відпустку, для мене Балі чи Аргентина чи Іспанія чи Британія — це однаково. Мої основні витрати — це дні відпустки, які не монетизуються. Я не буду дивитись на різницю в квитках між 400 і 1500$, потім провертати теж саме з готелями, ресторанами і вкінці-кінців цінами на продукти!! перед тим як робити висновок.

Подібний паттерн вибудувався уже в дуже багатьох речах, я звісно гляну на ціну на квартиру, але якщо це іпотека хоча б на 2-3-4 роки, готовий взяти ту яка буде ближче до 500к (в моїй країні це преміум та під 100 квадратів)

я не розумію в чому проблема прийняти, що люди так живуть) Я знаю ціни на авто, але мені не треба міняти його кожен день, щоб вивчати ціни на всі авто, я вивчав ціни на нерухомість, коли заходив в кредит, але я не сидів кожен день над оголошеннями, моніторив ставку і чекав «чергового дна»

при тому, що я знаю, що я далеко не топ, є знайомі які крутяться ближче до 20к, аніж я. В той же час дехто з них, з зарядженими дружинами (в хорошому сенсі багато заробляють)

Я не буду дивитись на різницю в квитках між 400 і 1500$

Якщо не брехун, то переведи зараз на ЗСУ $2000 і покажи квитанцію. Зазвичай, всі брехунці на цьому степі валяться.

Зараз би пишатись відсутньою фінансовою грамотністю...

Ну так, краще відкладати на майбутнє яке може не настати

Типічна помилкова думка характерна марнотратам, яка слугує лише для виправдання недоцільності своїх витрат. Хіба ми для того працюєм, щоб так просто віддавати гроші іншим і навіть не цікавитись за що?
Тоді можна нічого не робити, бо ж майбутнього може не бути.
І яке взагалі тоді буде майбутнє, якщо не відкладати, якщо воно все таки настане?

Що значить недоцільності? Доцільність може бути у бізнесі. Це там маржу рахують.
При виборі їхати на трамваї чи на авто я в 99% виберу поїздку на авто, бо мені так тупо комфортніше. От бізнесмену буде плювати на зручність працівника і відправить на трамваї.

Так само з рестораном. Там приготують щось цікавіше і смачніше ніж я сам. Ще й час потрачу. То що мені порадиш робити?

А який взагалі сенс ходити на роботу, просити підвищеня зп якщо далі жити як скряга і відмовляти собі у зручності і задоволенні?

Віталій Мартиник Senior Software Engineer в United Software
Нащо ти якісь крайнощі тут видаєш? Я от в Україні ціни на круасани не дивлюсь, на відміну від бідних німців.

Це ж ти писав, а тепер сам кидаєшся в крайнощі....
То нащо ти це робиш, чи це ти так знову виправдовуєш свої витрати?

І взагалі ти почав писати про

Ну так, краще відкладати на майбутнє яке може не настати

а потім щось пишеш про ресторани і авто, це ж не відноситься до відкладень на майбутнє, чи якщо ти сьогодні поїв в ресторані в який приїхав на авто то відкласти вже нема що? Ну от тоді це і будуть недоцільні витрати, а в іншому випадку це не має суттєво вплинути на майтутні відкладання.

Дык без ресторана можно прожить, а без авто не особо, особенно если есть планы по перемещению между городами. Плюс с авто можно жить в любом месте и не зависеть от транспорта. А если авто нет, то приходится платить конские деньги за аренду, чтобы иметь всё в пешей доступности.

це ви про що? живу собі на 20-30% від зарплати.
уявляєте, якщо не викидати кошти на щось зайве або для чсв, так можна.

живу собі на 20-30% від зарплати.

Судячи з попереднього коментаря то щось не схоже на правду.

бо ви продовжуєте жити в ілюзіі, що ресторани стаються з тобою кожен день, чи відпочинок по п’ять разів на рік)

за останні два роки я їздив на відпочинок два рази, бо вмію рахувати недозароблені кошти і дружу з кукухою.

Хіба це не ти писав?
Як це

бо вмію рахувати недозароблені кошти і дружу з кукухою.

вв"яжеться з цим?

концептуально я не дивлюсь на ціни)

якщо будь-хто з моїх друзів чи знайомих чи родичів рекомендують ресторан — я йду і їм, не перевіряю з переживанням меню і скролячи туди-сюди (як це було коли я був студентом)

якщо хочу у відпустку, для мене Балі чи Аргентина чи Іспанія чи Британія — це однаково. Мої основні витрати — це дні відпустки, які не монетизуються. Я не буду дивитись на різницю в квитках між 400 і 1500$, потім провертати теж саме з готелями, ресторанами і вкінці-кінців цінами на продукти!! перед тим як робити висновок.

Це типу

за останні два роки я їздив на відпочинок два рази

лише два рази бо не дивився на ціни і взяв квитки за 1500 замість 400, а потім порахував що перегуляв?
Таке відчуття наче це дві різні людини писало.

Ну на базові речі, типу кави і продуктів я справді майже не помічаю ціни. Коли жив у Німеччині, то дивився, але там у мене доходи були в три рази менше, ніж зараз тут.

Навіть мільярдери дивляться ціни, а деякі з них навіть торгуються.

Да, если покупают ДОРОГИЕ для низх вещи
врядли они торгуются чтобы им скинули пятёрку на клубнику или ботинки

Да, если покупают ДОРОГИЕ для низх вещи

Подивись фільм Рідлі Скотта All the Money in the World, про викрадення внука найбагатшої людини світу. Незважаючи на реальну загрозу життю улюбленого внука, він не платив гроші і торгувався до останнього. І навіть в кінці, він погодився заплатити тільки 1 млн доларів, бо це була максимальна сума, що неоподатковується, а ще 700 тис дав своєму сину (батьку внука) в кредит під 4 відсотки річних.

еще была Гетти Грин
тоже жадина еще та
втихаря кидала в суп в столовке камень и потом отказывалась за него платить, еду приказывала себе разогревать на батарее в офисе
есть даже легенда, что она зажопила денег на врача и в итоге ее сын потерял ногу

Ну, я знаю реальную историю про дедушку — ФОПа-торговца на авторынке, который сыну давал деньги на лечение шестимесячной внучки от менингита под расписку с обязательством вернуть.

Дуже професійно і чесно
Відносини дорослих людей
Син міг ще й шалопутом бути
В німеччині так
Навіть діти за аренду можуть батькам платити

Во-первых, внучка действительно болела менингитом, лежала в больнице и чуть не погибла от него. Более того, этот самый дед находился не за 1000 км, а был свидетелем этому, т.к. сын с семьёй жил в том же частном доме, только на части с отдельным входом. Во-вторых, сын действительно оказался шалопутом с наркозависимостью в состоянии ремисии, с которой сорвался на почве болезни дочки, но это уже другая история. Но тем не менее я считаю, что брать расписки за лечение родственников по прямой восходящей или нисходящей — дно. Если дед не доверял сыну, мог сам купить необходимые лекарства и отвезти в больницу.

Я наприклад не те, що не торгуюся, а навпаки стараюсь кур’єру чи офіціанту дати зайві 50-100-200 грн. Тому що справді людина заробляє копійчину значно більшими зусиллями. Так ще й вимушена наслухатися за день такого від наших «добродушних людей», що інший бубочка програміст уже б отримав ПТСР.

Бідняжки, їх же батогом загнали в кур’єри і не дають можливість вивчитись та заробляти іншим чином щоб не вислуховувати... (

Це ж не професія, а «проміжна» робота — в основному для вчорашніх школярів — люди 25+ зустрічаються тут дуже рідко. До того ж часто вони заробляють більше ніж, наприклад, в таксі.
І «вислуховувати» будуть всі, хто якимось чином працює з людьми B2C, навіть серед високооплачуваних професій.

бачу багато за 40, особливо останнім часом

Якщо всі вивчаться то хто буде тобі привозити всякі ніштяки? 🤦‍♂️

це фантастика. вже тисячі років існує писемність, наука. Зараз вивчитись хоч на щось щоб не працювати ногами чи низькокваліфіковано-руками просто легше льогкого.
А люди які не хочуть вчитись ніяк не зникнуть і менше їх не становиться

Почнемо з початку. Давай уявімо що всі люди стали крутими і не працюють ногами-руками. Хто тобі доставить їжу? Чи посилку під двері?

Хто тобі доставить їжу? Чи посилку під двері?

Робот Вертер

Почнемо з початку. Давай уявімо що всі люди стали крутими і не працюють ногами-руками. Хто тобі доставить їжу? Чи посилку під двері?

Студенти чи школярі. Ті, хто ще не вивчився, а гроші вже потрібні
ну або робот.

Несовершеннолетним врядли кто-то доверит доставку материальных ценностей.

Несовершеннолетним врядли кто-то доверит доставку материальных ценностей.

О да! Пийца — єто офигенній «материальній ценность»
Значит будете платить ахулиард денег сертифицированному доставщику пиццов

Вообще-то, над малолеткой можно поставить взрослого смотрящего, который и будет нести риски. И попутно малолетке мозги вправлять, если тот будет косячить. Но сам смотрящий бегать не будет, у него своя работа есть :-)

Я подозреваю, что, если малолетка в процессе доставки попадет в дтп / на неадеквата и т д, то проблем у того, кто его нанял, будет больше, чем профита. Разумеется, речь об официальных схемах найма. В общем, при наличии выбора, имхо совершеннолетние менее геморройный вариант.

Це все добре. Тоді інше питання.
Чому ти досі DBA Teamlead який заробляє менше ніж СЕО компанії? Міг би ж трохи повчитись і отримувати дійсно вископоплачувану роботу!

Я до чого вів. Завжди є хтось хто заробляє менше від тебе, і більше від тебе. У кожної людини свій шлях у житті і обставини

Чому ти досі DBA Teamlead який заробляє менше ніж СЕО компанії? Міг би ж трохи повчитись і отримувати дійсно вископоплачувану роботу!

Как раз заканчиваю писать магистерскую работу по менеджменту айти компаний, спасибо что спросили :)
Я как раз дорос до того момента, когда «делать самому что-то руками» мне уже не слишком и интересно, пора идти далее.

Я до чого вів. Завжди є хтось хто заробляє менше від тебе, і більше від тебе. У кожної людини свій шлях у житті і обставини

И причем тут єтот пафосній прононс до студентов/школьников, которіе зарабатівают доставкой пицці? вполне себе работа, почему бі и нет?

Все почалось з

це фантастика. вже тисячі років існує писемність, наука. Зараз вивчитись хоч на щось щоб не працювати ногами чи низькокваліфіковано-руками просто легше льогкого.
А люди які не хочуть вчитись ніяк не зникнуть і менше їх не становиться

Ти вирішив підтримати цей текст.

Ти вирішив підтримати цей текст.

И где там противоречия с тем что я написал?

Можна не уявляти а жити в реальності.
В ній величезний відсоток людей занятий в сфері обслуги.
Це не гірше не краще. Їх вибір.
Але жаліти їх, донатити їм сотні грн замість ЗСУ вважаю абсолютно недоцільним.

Правильно. Нічого давати їм чайові. Вони самі в тебе відіжмуть у темному провулку від безвиходності.

Вони самі в тебе відіжмуть у темному провулку від безвиходності.

Или найдут себе работу получше.

Те, кто отжимают,- это другая публика. Потенциальные президенты Республики :-)

Ахах, серйозно? Перше на що натрапив. Був такий міл’ярдер Жан пол гетті
І подібних історій легко ще з десяток накопати можна

«У старості Гетті вже зовсім не приховував своєї риси жадібності. Людей досі дивує те, що мільярдер економив навіть на канцелярських товарах. Пол по кілька разів використовував один конверт. Він відклеював старі марки та закреслював адреси.
Мільярдер також заощаджував на платі за опалення. У нього було кілька електричних камінів.
Дуже часто гості мільярдера просили зателефонувати по власних потребах з його телефону в Саттон-Плейс для міжміських розмов з Австралією і США. Це було дорого. Через це Пол вирішив встановити в маєтку телефон-автомат для гостей. Вони платили йому за кожен дзвінок.
Гетті ніколи не купував шкарпетки, ціна яких було вищою ніж 1 долар.»

Ахах, серйозно? Перше на що натрапив. Був такий міл’ярдер Жан пол гетті

Вот бы еще в пример «экономности» приводить психические отклонения на фоне старческого маразма.

Вот бы еще в пример «экономности» приводить психические отклонения на фоне старческого маразма.

Тоді там у багатьох відхилини? Бо є і Баффет, який їсть у маку і купляє дешеві речі, і Кампрад жив досить скромно.

Тоді там у багатьох відхилини?

Да

Бо є і Баффет, який їсть у маку і купляє дешеві речі, і Кампрад жив досить скромно.

А есть миллионер, который кружит на своем роллс-ройсе по манхетену, чтобы найти парковку, с которой уехали раньше времени и стать на это место ©

«ест в маке, плюет на бренды, живёт скромно» != старческий маразм с подстчетом копеек

Ви дипломований психіатр і особисто ставили діагноз десяткам мільйонерів? Є сумніви.
Відколи жадібність або ощадливість стала психічним захворюванням?
Особисто спілкувався з одним американським мульти-мільйонером інвестором в південній америці.
Був одягнутий в найдешевші в’єтнамки, далеко не нову футболку та бріджи.
Теж псіх напевно

Ви дипломований психіатр і особисто ставили діагноз десяткам мільйонерів?

да.

Особисто спілкувався з одним американським мульти-мільйонером інвестором в південній америці.

Аналогично. таких отклонений не заметил.

Теж псіх напевно

Нет. просто вы,к ак и все, путаете наплевательского отношение к понтам — и старческий маразм
Человек ходит во вьетнамках != лично ходить по замку и выключать лампочки в целях экономии.

да.

В мене нема манії величі, я дійсно великий ©

Нет. просто вы,к ак и все, путаете наплевательского отношение к понтам — и старческий маразм
Человек ходит во вьетнамках != лично ходить по замку и выключать лампочки в целях экономии.

Те що ви описали, це нераціонально. Затрати на зусилля набагато більше ніж заробіток людини за цей час.
А тут річ про те, що людина купує шкарпетки не більше ніж 1 бакс по ціні.
Це — раціонально.
Їздити на простій машині замість феррарі — раціонально.
Заборонити халявщикам дзвонити закордон — раціонально.
Хоч і жлобство. Але відхилень нема. Звичайна економія

В мене нема манії величі, я дійсно великий ©

Да.

А тут річ про те, що людина купує шкарпетки не більше ніж 1 бакс по ціні.
Це — раціонально.

Нет.

Їздити на простій машині замість феррарі — раціонально.

Не всегда

Заборонити халявщикам дзвонити закордон — раціонально.

Рационально

Хоч і жлобство.

Да

Але відхилень нема.

Могут быть/есть

Звичайна економія

Не всегда.

Підкажи наскільки раціонально скирдувати мільярди? З собою в могилу забрати? Чи просто радуватись перераховуючи їх кожен день?

На феррари не рационально, потому что она для хороших дорог. А дороги далеко не всегда хорошие)) А вот на Хаммере, например рационально)) По поводу носков, рациональнее всего закупить их на всю жизнь вперёд и вообще больше никогда о них не думать. И не важно по 1 доллару они или по 2.

По поводу носков, рациональнее всего закупить их на всю жизнь вперёд и вообще больше никогда о них не думать.

Нит

И не важно по 1 доллару они или по 2.

Важно

По поводу носков, рациональнее всего закупить их на всю жизнь вперёд и вообще больше никогда о них не думать. И не важно по 1 доллару они или по 2.

Це тупо витратна частина. Навіщо зараз витрачати купу грошей, якщо вони тобі знадобляться завтра? А завтра хтось вже буде тобі купляти ці шкарпетки, а ти вже витратився на них. Фінансова грамотність не про те, що раціонально з точки зору пересічного, а що раціонально з точки зору втрати/інвестиції. Менше витрат, більше інвестицій.

Тогда босиком лучше ходить. И все вкладывать в s&p500. А носки купить уже на пенсии.

Если носки содержат резинку (в манжете), то есть риск что она потеряет свои свойства лет за 15 даже без эксплуатации .
Поэтому запас лет на 5 имхо рациональнее.

з одним американським мульти-мільйонером інвестором в південній америці.
Теж псіх напевно

мог бы вообще ходить в набедренной повязке из шарфика своей бабушки, нафих он так напрягался вьетнамки покупал

Звісно мільярдери орієнтуються в цінах... яхтах, джетах, вартості апартаментів в центрі Лондона чи Нью-Йорка.

Ну але в чомусь ти правий. Я дивлюсь на ціни, но тут вже скоріше спортивний інтерес ніж можливість зекономити. Завжди приємніше щось зі знижкою урвати ніж за повну ціну. Доходить навіть до абсурду, коли починаєш згадувати скільки часу потратив на пошук авіабілетів щоб зекономити 200 баксів, що за той час міг би вже заробити 1000 баксів. Але все-рівно приємно що купив на 200 баксів дешевше.

В моєму житті це прям орієнтир. Нажаль не у всіх сферах це поки що мені вдається ))
Був період коли я знав ціни на продукти харчування, ото життя дало тріщину. Більше такого стараюсь не допускати

це такі классичні понти для бідних.
Ще як варіант пам’ятаю часто зустрічалося серед «київлян» типу «та я навіть не знаю скільки зараз там проїзд в метро коштує», щоб типу підкреслити що він прям як уявний для нього богач ніколи тим метро не користується і йому взагалі не цікаво.

Ще один бідний тракторист який кожну копійку рахує у Європі...

ще один оставуня, який вважає що багатство це якщо він може собі дозволити будь-який круасан.

Ще як варіант пам’ятаю часто зустрічалося серед «київлян» типу «та я навіть не знаю скільки зараз там проїзд в метро коштує», щоб типу підкреслити що він прям як уявний для нього богач ніколи тим метро не користується і йому взагалі не цікаво.

Не погоджуся зовсім(:. З особистого досвіду бачу, що є люди, які люблять і вміють рахувати гроші, завжди вишукують де можна додатково зекономити і підзаробити. А є такі які цю справу не люблять і вираховують тільки тоді, коли сума відчутна. Особисто я в другій групі, ніяких понтів не кидаю (перед ким їх кидати якщо коло спілкування такі ж приблизно по доходам люди), але правда не знаю цін на продукти, не дивлюся на ціни страв у кафе, вартість предметів одягу і т.д.
При цьому коли купую щось дороге, макбук новий наприклад, уже звичайно дивлюся на ціни і порівнюю, обираю де дешевше. І коли стану мільйонером, то макбук куплю де зручніше і швидше, а ціни буду дивитись уже при купівлі авто наприклад(:.

Можна не знати ціни на продукти чи щось ще, і це само по собі ні про що не скаже. Але автор комента вище апелює до того, що не знати і не дивитися на ціни — це ознака «успіху» і типу до такого треба прагнути.

але правда не знаю цін на продукти, не дивлюся на ціни страв у кафе, вартість предметів одягу і т.д.

справа в тому, що ти можеш і не знати, але так чи інакше і продукти, і кафе і одяг може вартувати дуже по різному.
Можна не пам’ятати ціни, але я не вірю що ти чи хтось інший не звертає на них увагу. Не в плані, що «ой молоко подорожчало на гривню», а в плані, що будь хто хто ходить в магазин регулярно знає які товари він собі дозволяє, навіть якщо не дивиться на цінники кожен раз і не вибирає «оптимально по ціна-якість» чи якось ще.
Ресторани теж можуть відрізнятися по ціні на порядок, і якщо не дивишься на ціну конкретного блюда в меню при виборі, то все одно ти ходиш в ресторани які ти знаєш якого вони рівня цін.
Про одяг те ж саме — ну ніхто з умовною зп 5к не заходить в праду чи луі віттон і не гребе все підряд що сподобалося «не дивлячись на ціні». Просто заходять в ті магазини, де знають що рівень цін їм підходить.
В цілому якщо взяти твою классифікацію, то ні перша, ні друга группа нічого насправді не каже про рівень богатство людини.

а в плані, що будь хто хто ходить в магазин регулярно знає які товари він собі дозволяє, навіть якщо не дивиться на цінники кожен раз і не вибирає «оптимально по ціна-якість» чи якось ще.

Суть в том, что при подходе, озвученном автором изначального тезиса, «не смотреть на цені» означает «покупать необходиміе товарі, не вібирая — что я могу себе позволить сегодня купить, а чего не могу»
И єто вполне себе показатель. Определ’нного (очередного) уровня.
Ві же пітаетесь возвести в абсолют «ті вс’ равно смотришь на цені, а значит ті нищий».
Да, смотрю, разумеется. Но вс’ таки немного по другому.
есть разница между тем, когда ті вібираешь между «поехать на трамвае — или купить себе булочку», и тем чтобі забежать в ближйшее кафе скоротать время, заказать кофе, пироженку и что то там и просто пикнуть картой, не глядя на ценники.
Да, невеликое достижение, согласен.
но — показатель определ’нного уровня.
когда тебе надо ехать в киев и ті просто идешь на сайт укрзалищниці и бронируешь место в купе, а не сидишь и вісчитіваешь, не дешевлен ли будет єлектричками или бусиком. ну и так далее
каждій раз, разумеется, будет следующий уровень. не искать авиабилеті и гостиниці по скидками. брать не стоковую машину в салоне с минимальніми довесками, а просто брать то что нравится.
не торговаться за бизнес джет
проебть 30 лярдов из-за собсвенной тупости после покупки твиттера.
и так далее

означает "покупать необходиміе товарі, не вібирая
Я не буду дивитись на різницю в квитках між 400 і 1500$

Та чьо там, падумаєш, куплю квитки на сім’ю за $6000, а не за $1600, просто тому, що ціни не бачу.

Він зашкварився і сам не розуміє цього xD

«покупать необходиміе товарі, не вібирая — что я могу себе позволить сегодня купить, а чего не могу»

так з цим усі наче й погоджуються, але це не «успіх», а просто «вирватись з бідності»

так з цим усі наче й погоджуються, але це не «успіх», а просто «вирватись з бідності»

зависит от того, на чем тебя возили в школу ©

Трошки намішано всього(:.

Не важливо скільки воно коштує, ти просто знаешь що можешь собі дозволити

Поінт автора мені здається був про те, що індикатором заможності є можливість не паритись з приводу цін на певну категорію товарів чи послуг.
Ви написали:

Ще як варіант пам’ятаю часто зустрічалося серед «київлян» типу «та я навіть не знаю скільки зараз там проїзд в метро коштує»,

Я лише додав, що погоджуюся з ним, і не бачу тут понтів. На своєму прикладі і на прикладі знайомих бачу, що є люди (сам такий), які не люблять думати про ціни, гроші, торгуватися, шукати щось подешевше.
І як тільки з’являється можливість не переживати про ціну якоїсь групи речей, ми перестаємо це робити, от і все(:.
Приклад: коли я був безробітним студентом, то знав скільки точно коштує проїзд в метро і маршрутках, скільки коштує проїзний на різні види транспорту, собі купував студентський проїзний зі знижкою. Таксі було дорогою опцією на випадок, коли громадський транспорт уже не ходив. Тепер правда не знаю цього всього, хіба що якась ціна закарбується випадково у пам’яті, а їду тим що зручніше.

є можливість не паритись з приводу цін на певну категорію товарів чи послуг

Ну а я писав, що не дивитися на ціни у полки з молоком легко, а ось що хтось не дивиться на ціни у полки з червоним вином чи віски я дуже сумніваюсь.

які не люблять думати про ціни, гроші, торгуватися, шукати щось подешевше.

Я теж такий. Але це не означає що я можу не дивитися на ціни і просто брати що захочу і скільки захочу, тому що можна сходити в супермаркет як на 100 євро так і на 500, якщо «не дивитися на ціни і купляти що хочеться». А в алгокольному може і місячної зп не вистачати на одну пляшку.

коли я був безробітним студентом, то знав скільки точно коштує проїзд в метро і маршрутках

От тому в пишу — понти для бідних. В том плані, шо ось для студента чи вчорашнього студента це може бути ось така мрія чи не закритий гештальт — прийти в супермаркет чи якесь дешеве кафе і купити що хочеться і не думати про гроші. Людина більш заможня і доросла знає що якщо взагалі не думати про ціни і витрати, то заможності не буде :)

От тому в пишу — понти для бідних. В том плані, шо ось для студента чи вчорашнього студента це може бути ось така мрія чи не закритий гештальт — прийти в супермаркет чи якесь дешеве кафе і купити що хочеться і не думати про гроші.

Звичайно можна знайти окремі виключення типу того ж алкоголю, але це все ж не про дві категорії (бідність і все що вище), а і про градації. Якщо взяти людину з нет доходом в 2-3к, то в будь-якій країні східної Європи бідною вона аж ніяк не буде. У той же час я певен, що вільно ходити по будь-яким кафе-ресторанам-барам у Києві і кататися на таксі коли зручно вона собі навряд дозволить, бо це легко зжере половину доходу за місяць. Тому і дивитиметься на ціни навіть якщо не фанатіє від цього. Інша ж людина, яка має 7-8к, уже зможе так гуляти і не переживати про "значний фінансовий удар по ній"(:.

Людина більш заможня і доросла знає що якщо взагалі не думати про ціни і витрати, то заможності не буде :)

Є категорія людей, які мабуть із будь-яким доходом пам’ятатимуть, скільки коштує круасан і в якій пекарні чи кав’ярні, і чим вони відрізняються. Їх право, головне приймати що є і інші(:.

вільно ходити по будь-яким кафе-ресторанам-барам у Києві і кататися на таксі коли зручно .... уже зможе так гуляти і не переживати

Увесь цей спіч передає саме мрії бідного студента про гуляти й кататись на таксі :)

Це просто приклад простих типових витрат, зрозумілих кожному, як і походи в магазин(:.

типових витрат, зрозумілих кожному

....студенту ;)
у дорослих людей, зазвичай, трохи інші інтереси та типові витрати

Розгорніть будь ласка свою думку, бо я її не уловлюю, про студентів і мрії(:.

у дорослих людей, зазвичай, трохи інші інтереси та типові витрати

Всі дорослі навколо ходять за покупками в супермаркет, в кафе-ресторани, користуються тими чи іншими видами транспорту. Мені здається, цілком зрозумілі приклади типових регулярних витрат.

а що тут розгортати? це мрія бідного студента (може й не тільки студента) про безлімітні ресторани і таксі.

приклади типових регулярних витрат

такі витрати це оренда/іпотека, комуналка/зв’язок, страхування, паливо для авто, продукти та товари для дому, одяг/взуття, оплата за навчання дітей (школи, садочки, секції, репетитори), відпустки і т.і., а не ресторани й бари :) І там загалом вартість кожної окремої позиції не так важлива, але в сумі витрати по категоріям намагаються тримати під контролем навіть дуже заможні люди

Бо витрати роблять тебе бідним...

такі витрати це оренда/іпотека, комуналка/зв’язок, страхування, паливо для авто, продукти та товари для дому, одяг/взуття, оплата за навчання дітей

Якось вбачається що життя бідного студента виглядає веселіше за життя «заможного» «типового» «дорослого».

Ну чого ж, три рази на рік є

відпустки

, а більше і не треба дорослій людині(:.

кому як. я люблю відпочивати й подорожувати у всі сезони, й намагаюсь це робити не рідше як раз на 1-2 місяці

оренда/іпотека, комуналка/зв’язок, страхування, паливо для авто, продукти та товари для дому, одяг/взуття, оплата за навчання дітей (школи, садочки, секції, репетитори), відпустки

Тут є відверто флеймові теми з потенціалом на сотні повідомлень обговорень кому як треба жити типу іпотеки.
Але якщо взяти продукти, паливо, комуналку, одяг рядовий, то знову ж таки, бідна людина як і людина з середнім доходом (2-3к для Східної Європи) буде змушена задумуватись про їх вартість, а от людина з доходом рази в три більше — ні. Про це і йшла мова(:.

Если у человека с доходом 9к нету больше никаких амбиций, идей для бизнеса и инвестиций, планов дать хорошее образование своим детям, и он готов все прожирать в ноль, то можно конечно не задумываться о стоимости. Так то 9к можно легко спустить, это не большие деньги.

9к можно легко спустить, это не большие деньги

если 9к не большие деньги, что тогда большие ?

Ну 30к за месяц проесть уже сложновато, даже если только в ресторанах кушать. Хотя люди бывают талантливые конечно.

Ну 30к за месяц проесть уже сложновато, даже если только в ресторанах кушать. Хотя люди бывают талантливые конечно.

Средний бизнес-ланч 150 грн
пару раз в день покушать+завтра = єто уже пятихатка
30 дней * 500 = 15к, на бизнес-ланчах, не ресторанах

Я имею ввиду 30к долларов) это в контексте того, что люди типа не считают сколько они тратят.

Я имею ввиду 30к долларов) это в контексте того, что люди типа не считают сколько они тратят.

Ну, тоже небольшая проблема. скажем, коллекционное вино — стоит очень дорого, не особо напиваясь можно легко штуку баксов просадить за раз.

людина з середнім доходом (2-3к для Східної Європи) буде змушена задумуватись про їх вартість, а от людина з доходом рази в три більше — ні

я про це окремо написав:

загалом вартість кожної окремої позиції не так важлива, але в сумі витрати по категоріям намагаються тримати під контролем навіть дуже заможні люди

Тож так — ви не задумуєтесь про вартість окремих джинсів чи шматка сиру, але загально контролюєте чи не витрачаєте ви на їжу або одяг 3-5к в місяць, бо це вже суттєво навіть для доходу у 200к+ в рік

Так а хіба це не успіх? Людина збільшила свої доходи порівняно зі студентством у десятки, а то і сотні разів. Да, не мільйонер, але в Україні явно у топ 5 відсотків.

«Кататись на таксі і вільно ходити в майже будь-який ресторан» в нашій країні можуть далеко не всі, тим більше ще менший відсоток серед них тих, хто заробляє на це чесною працею — аспект, який дуже часто overlooked в таких порівняннях.

чесною працею — аспект, який дуже часто overlooked в таких порівняннях

this

та успіх, звичайно, не засмучуйтесь. життя вдалося, можна вже FIREитись :)

У тебе якісь комплекси, просто цікаво що ти так ущемився?)

Якісь комплекси у вас скоріше. Я от з тих «кієвлян». правда метро користуюсь і на машині їжджу. Тому знаю ціни на бенз і метро. А от на маршрутки в душі не знаю скільки воно там коштує зараз бо реально не їздив ними декілька років

Это не только в Киеве. Такое во многих городах.

ох уж ці доморощенні психологи :)
Це просто була в студенські часи така популярна картина, коли хтось купував свою першу машину, через півроку з гордим виглядом всім розповідав що він навіть не в курсі скільки то метро коштує. Про «не знаю цін на продукти» як мірило успіху мені нагадало просто.

Як елемент понту може бути.
Але різні кейси. В магазині бачиш цінник перед собою. Тому тут лукавство. А от ціни на маршрутки чи метро реально не знати, якщо ними не користуєшься більше року

Десь 20-30% зарплати йде на буденні витрати, все решта — на довготермінові речі.
Ідей для витрачання грошей не бракує.

500 квартира
300 іжа/моючі і тд
200 кафе/доставка
100 одяг
100 медицина
100 підписки
100 авто
200 англійська
100 донати
200 розваги

~2000

дякую за цікавий варіант економних витрат)

Думаю, малось на увазі обслуговування. (паркінг, бензин, мийка, ТО)

Якщо у людини є хоббі, то вже неважливо скільки він заробляє. Майже кожне хоббі потребує безлімітного бюджету. Будь то велосипед, мотоцикл, радіо машинки, ракети, радіо літаки, пейнтбол , дрони ітп. Найдешевше це плейстейшн, але й там легко 1000$ на рік може витратитись

Якщо хобі для себе, а не для міряння пісюнами з оточуючими, то легко можна вкладатися у дуже обмежені бюджети. Наприклад мотоцикл у мене був колись ще тоді, коли я вчився в КПІ. А велосипед за 800 баксів не заважає мені їздити на ньому на покатушки 100-150 км по Київській області і кайфувати, не ущемляючись.

Можна, але якщо є гроші і хотєлкі то воно гарно матчиться

ну, є багато ніш, де люди собі підбирають хоббі з мінімізацією витрат, а іноді і з прибутком
ідеї
earlyretirementextreme.com/...​the-value-of-hobbies.html
earlyretirementextreme.com/...​y-5-find-a-free-hobb.html
earlyretirementextreme.com/...​hat-could-earn-money.html

звісно є люди, які не зможуть в силу різних причин навчити себе задоволенню бути sustainable в тому числі і в хоббі

Вы сами смотрели те списки? Там смысл в том что ты можешь делать свое хобби фуллтайм в виде работы 😄

саме так, хоббі це не тільки те, що пасивно охоплює людину невідворотнім бажанням щось споживати і цим підвищувати свій соціальний статус (або думати, що підвищує) але і щось, що людина активно обрала для себе з якихось причин і власне в цьому випадку має набагато більше контролю над тим, скільки і якого ресурсу вона готова вкласти в це, щоб отримане було для неї «того варте»

власне порада з тих лінків яку я особисто вважаю найкращою — обрати хоббі яке забезпечує зростання, там про це не написано напряму, але зростання — це відсилка на теорії Чіксентміхайі про потік і інше, я розумію, що не кожному це може бути вартим, мені теж двадцять років тому не було, але зараз пріорітети і цінності якось зсунулися, це вікове в принципі

Ні, це цілком протилежне за хоббі. Хоббі це те що не приносить прибутку. У США навіть для податкової є так поняття — якщо ти не зміг отримати прибуток за три роки це хоббі. Все що ви назвали це праця яка приносить задоволення. Тоді для мене це кодінг

ну, я не палаю бажанням сперечатися про дефініції але мені особисто ближче вважати працею те, чим би я _не_ займався якби не було винагородження

в такому форматі хоббі яке «приносить бонус — добре, не приносить — теж непогано» цілком уміщується)

І це зовсім не про статус — ну є у нас тут ракетні спілки — вони багато витрачають, але хто знає про це окрім таких же як вони задротів? Деякі ракети по 20тис$ чи хтось вважає що у них високий статус? Задроти і задроти

Якщо у людини є хоббі, то вже неважливо скільки він заробляє

Чтение довольно таки недорогое занятие
Вязание, вішивание, резьба по дереву, пешие прогулки, туризм віходного дня, наблюдение за птицами, етк.
Коллекционирование бриллиантов — да, довольно дорого.

Все верно, но почему-то итшники среди моих знакомых не хотят вышивать и наблюдать за птицами, может какая-то профдеформация

Жены некоторых вышивают. Можно фотать птиц и тут появляется солидный бюджет.

Все верно, но почему-то итшники среди моих знакомых не хотят вышивать и наблюдать за птицами, может какая-то профдеформация

а я вот не хочу сёрфить или гонять на великах по 5000 тыщ баксов, профдеформация? :)
а вот почитать — милое дело.
изначально вопрос был «хобби — дело дорогое». не каждое хобби — дело дорогое.
а только выпендрёжное хобби — дело дорогое.

изначально вопрос был «хобби — дело дорогое». не каждое хобби — дело дорогое.
а только выпендрёжное хобби — дело дорогое

Значить старе батьківське полежати на дивані перед телевізором це мабуть найвигідніше хобі😎

Значить старе батьківське полежати на дивані перед телевізором це мабуть найвигідніше хобі

ну.... для начала надо диван за $5000, не меньше, ведь на диване за $500 не особенно удобно лежать, там еще должны быть титановые механизмы диванные немецкик.....
графитовые ножки....

Ну і спеціальні брендові спортивки з пизурями, для найбільш оптимального пуковідведення коли дивишься телік на дивані. Теж дешевше 300 баксів не знайти, і треба змінні на різні тренування.

Прям безлімітного бюджету не потребує майже ніяке хоббі. Хіба що якщо у вас хоббі освоїти Марс, або хоббі нагодувати всіх людей на планеті. Але це вже не хоббі, а меценатство.
Які ще машинки, вам шо 10 років?))

хоббі повязані з колекціонуванням мабуть скейляться до неможливих сум, принаймні колекціонування арту запросто може бути недоступним навіть не просто купити, а попасти в кола, де можна здалека почати розмову про придбання деяких унікальних речей..

або сконструювати хоббі типу — відтворення відомого артобєкту з наприклад церію..

І шо, багато укр айтішників колекціонують картини за мільйони баксів? Ми ж в контексті спілкуємось.

ну я ж написав — скейлиться)
починати можна з сотень баксів і далі апетит може розгорітися як у Артура Саклєра)
(чи відомих військових лутерів 20сторіччя або подібних раніше)

І шо, багато укр айтішників колекціонують картини за мільйони баксів?

Попробуйте коллекционировать, скажем, манговские фигурки. До миллионов баксов там, конечно, далеко....

Не хочу. Я люблю коллекционировать практически применимые вещи. Вот например, советские топоры 50-х годов. Их и на ebay можно загнать за нормальные деньги ,если что))

На бензині, зі швидкістю 80км/г. Щоб у змаганнях можна було їздити на треках. Вони від 300$ до 2000$ , зроблена як реальне авто — карбюратор, коробка передач ітп. У десять років у мене нажаль не було можливості, то ж виконую дитячі мрії 😄. Та й чомусь майже всі з тими машинками від 25 до 50 років

Угу. ось приклад youtube.com/...​i3PKY?si=m_XKkE_Y9olBXWPr . І там багато повернутих які апгрейдять їх — нова підвіска, нові колеса , можна fpv докрутити ітп. Звичайно іграшки, але це може чуть допомогти від вигорання

Круто, цікаво, який там об’єм і тип двигуна. Класно було б на дрон-квадро-гектокоптер поставити такий ДВЗ — звичайно розумію, що невиправдано, але виглядало би круто.

Пишуть що 0.2 кубика, але він коштує 250$ новий, 150$ на ібей, та це не звичайний бензин, дорожче в 10 разів. Але з цією машиною вже навчився чистити карбюратор, міняти свічки, розбирати кпп 😄.

Літаки і гелікоптери такі теж роблять, чисто дронів не бачив

Проблема в чіткості контролю обертів.

В Україні я б зараз занурився у виготовлення fpv дронів — і цікаво і корисно

Безлімітний бюджет образно, бо при зарплаті у 3000$ багато не зробиш

мотоцикл

что там по затратам ? купивши новый к примеру за 5к, затраты у тебя на смазку для цепи (100 грн) и бензин

что там по затратам ? купивши новый к примеру за 5к, затраты у тебя на смазку для цепи (100 грн) и бензин

Еще услуги реанимации, похорон и поминки — это всё в копеечку станет, знаете ли.

не стоит заморачиватся, пусть государство хоронит
если уж самому хочется — можно наперед заплатить за крематорий, ну или место купить, останется только грузчикам заплатить, но родственники могут и за бесплатно

+ травматологи, інвалідний візок )

дообладнання після купівлі (дуги, кофри, захист рук, руль, дзеркала) — 500, потрібна заміна раз в кілька років, все ламається
обслуговування, на рік, в доларах — 500 ТО, 300 шини, 600 бензин
щороку виїзди з групою і/або тренування і/або далекі поїздки — 600
екіп — 1500+, заміна раз в кілька років
середня операція з металосинтезом — 1000 (встановлення, без видалення)

Одна із причин чому обхожу байки стороною. Як дивлюсь на колег які пів години знімають екіп коли приїжджають на роботу, потім пів години надівають коли їдуть додому, і ще літом потім на собі це все добро носять, та ну його все нафіг.

Туди ж велоентузіасти які на шосейниках в контактах їздять, і потім в тих контактах по підлозі цокають як лошадки. А так лісопеди я люблю, щось простіше типу горного чи гравіка, і без контактів чи спеціального екіпа.

Туди ж велоентузіасти які на шосейниках в контактах їздять, і потім в тих контактах по підлозі цокають як лошадки

Оце я такий. Ну цокаю як кінь, і що з того? :)

Не сплутають, я не унилий :)

які пів години знімають екіп

це якщо цiльний хiба що, для гонщикiв

Читав давно поради на якомусь профільному форумі. Там була популярною думка, що 100% екіпа треба вдягати, навіть, коли їдеш «5 хвилин за хлібом». Якщо мова про мотоцикли

Я з цим повнiстю згоден. Але куртка, штани, перчатки, боти, шлем — це не пiвгодини. Пiвгодини я колись влiзав у трохи замалий 7мм неопреновий ветсьют, весь взопрiв, поки натягнув.

15 хвилин, 30 хвилин — без різниці. Факт в тому що зайва головна біль, треба змінна одежа і взуття з собою. Ще й шолом потім не знаєш куди подіти.

Короче вечором десь для фану покататися ще може бути. А ось по справам кудись їздити, на роботу, за покупками, в подорожі — непрактично і незручно.

бред полнейший написан,

дообладнання після купівлі (дуги, кофри, захист рук, руль, дзеркала)

зачем это все нужно, на обычном дорожном мотоцикле ? что случистя с дугами и зеркалами после двух лет ? защита рук от чего ?
единственное что нужно — холдер для телефона на руле

обслуговування, на рік, в доларах — 500 ТО, 300 шини, 600 бензин

вы к стриптизершам обслуживаться ездите ? помыть цепь раз в две недели это 100 грн. Масло/фильтр раз в сезон (аж 30$ масло и 7$ фильтр). Шины раз в 3-4 года меняются (если ты по выходным бернаут не делаешь)

щороку виїзди з групою і/або тренування і/або далекі поїздки — 600

это ваши хотелки а не необходимость содержания

ну зачем так мелочится, есть топовые шлемы по 5к+
мы же тут спортсмены через одного

Вище описав власний, а не зведений досвід багатьох інших власників. Також, якщо ви і маєте певне уявлення про мотоцикл, то наші досвіди використання геть різні. Тому мені досить дивно бачити безапеляційне і впевнене визначення моїх сухих цифр як «бред». Якщо коротко, у мене є такий досвід, у вас його нема, тому розумію певну недовіру.

До чого тут звичайний дорожній мотоцикл не зрозуміло, тому що я і не уточнював, що ж у мене. За 5К можна знайти і дорожнього, і недорожнього. Щодо захисту рук, опція корисна всім, і особливо дорожнім — захист від вітру і дощу. Якщо звичайно багато їздите, на тій же трасі. Замість дуг на дорожньому і слайдерів достатньо, так, згоден. Якщо ви ще не падали, тоді це питання часу тільки.

Мої шини стираються за сезон, це 8-10К км максимум. Крім того, треба позашляхові і дорожні набори. Дорожні служать і 15К, якщо не їхати на трек. Загалом у мене 10К і виходить на рік. ТО дороге, тому що часто треба ремонтувати байк — знову ж, у нас різні способи використання. Мотоцикл дуже часто падає, і це нормально. Відтак питання дзеркал, дуг і іншого.

Щодо виїздів — згодний, просто в певний момент, можливо, і у вас таке буде, приходить сильне бажання продовжувати кататися і не відвідувати після цього лікарів. Це можливо, якщо збільшувати рівень майстерності і/або зменшувати рівень складності. Тому з часом, замість забаганок, тренування стають нормою. і займають непомітно своє місце в бюджеті.

Щодо екіпу, після багатьох операцій і травм питання ціни екіпу стає не важливим. Найбільші видатки не в шоломі, як ви запропонували, а в більш практичних речах. Мова про мотоботи, оскільки саме ноги частіше страждають. Шоломи за 5К це швидше і є тою забаганкою.

Загалом, я зрозумів ваш посил, частково я з ним згодний, але моя відповідь стосувалася конкретного досвіду, не мав наміру виводити вартість користування для середньостатистичного мототрейні, який спорадично використовує мото, і проїжджає умовних 2-3К в рік.

тогда зачем сову на глобус натягивать ? можно также сказать и про машину, что обслуживания и содержание обходится в 20к$/год (ездить дубасить на Нюрбургринг раз в неделю, отдельно тусоваться с драгерами и дрифтерами, покупать постоянно тюнинг, резину новую, масло менять после каждой гонки, ездить на тренировки оттачивать свое мастерство). Мы про обычное не шизоидно-фанатическое использование.

Якщо коротко, у мене є такий досвід, у вас його нема

я отъездил на новой ямахе 3 сезона, и ничего кроме смазывания цепи / масло+фильтр / мойка я не делал, 4-5к км/год (я также не помню чтобы я на двух прошлых мотах чем-то еще занимался, кроме этого). Я бы еще два года также отъездил спокойно, если бы не война

хто ж таке купляє. треба купити 15 річний колись дорогущий увал, особливо в якості першого, особливо в якості комютера.

3d принтінг дешеве хоббі, сам принтер 200-300 і кіло пластику 20 баксів.

Надовго кіло вистачить? А якщо інший колір треба? А распбері пай для октопринт? А спробувати різні матеріали? А як не спробувати мултиколор? Ітп

ну можна кілька кольорів, десь 10 цікавих. Кілограм на 2 роки десь вистачає.

Місяць тому порахували з дружиною що задонатили (тільки на армію/волонтерам/друзям-в-зсу, без гуманітарних витрат типу протезів або притулків) за весь час повномасштабного трохи більше за вартість нової Lexus RX 350 FSPORT 2023.
В мирний час ми б витратили не менше 30% від цього на різного роду туризм і спорт.

Нічого собі, можна уявити скільки ви заощадили чи інвестували.

Надо для начала определить, кого мы на 2600$ будем кормить:
— IT чувак
— IT чувак + жена
— IT чувак + жена + 1-2 детей
— IT чувак + жена + 1-2 детей + родственники

а що, дружина та діти — не родичі? Нащо так ускладнювати? Припустимо, що айтішник годує тільки родичів. Дружини може не бути, або, не дай боже, айтішнік і є дружина, ще й дітей буває більше ніж два. Краще вже:
— особа з IT годує себе та +N родичів, де N — довільне ціле число від 0 (включно)

а що, дружина та діти — не родичі? Нащо так ускладнювати?

Потому что никто не обязан кормить братьев, сестёр, дядь, тёть, тещь, свекровей и прочих отставной козы барабанщиков.
Поэтому выделяют «ближний круг» и «дальний круг»

Це ви ускладнюєте своєю політкоректністію. Замінили чоловіка на «особа з IT», а дружину замінили на родича. Якщо в 99% особа в ІТ — це чоловік, то ці заміни термінів — все одно, що казати «людина, що народжує» замість «жінка»

Тут дуже багато факторів. Війна додала ще додаткові.

Діти, родичі (у віці/з проблемами зі здоров’ям), домашні тварини, форс-мажори (зламалася пралка або ще щось). Через війну — донати, багато кому довелося переїхати, часто зі свого житла в орендоване.

Умовний тєплак або гума на авто можуть становити значну суму, якщо збирати знайомим разом з друзями. + ще донати у фонди.

Операція родичу, сиділка, реабілітолог — це все коштує великі грощі навіть не у Києві, скільки там я не хочу навіть уявляти.

Мені також було це важко зрозуміти, коли був сам молодий, не було родини, домашніх тварин, родичі ще були молоді та у змозі себе забеспечувати самостійно. Але зараз реалії інші + війна.

родичі (у віці/з проблемами зі здоров’ям

— це просто п*зда, це дуже дорого, х*рить майже все і ну його нах**

Щось на довоєнному.
Стопнула всі свої хотілки із початком повномасштабного. Від «середнього класу» залишились походи у барчики, вони мені тримають кукуху, але тепер тільки бухло, їм переважно вдома.
Оренда житла 500, витрати на сімʼю — від 50 до 70% доходів: їжа, освіта, здоровʼя, одяг, дозвілля. Пункти витрат ті самі, що й з кінця лютого 2022, але ціни «трохи» міняються. Решта: допомога оточуючим, закупівля комплектуючих знайомим «народним умільцям». Хобі не маю, то ж «на зекономлені гроші» додала собі гемору з 3д друку. Якщо все ж таки щось ще залишилось — кидаю на збори знайомих.

Якщо купити власне житло то можна буде зекономить на аренді

Оренда $500 на місяць. Власне житло >$100k
На оренді ти зекономиш мінімум через 17 років.

нє — аренда хати Київ 400$ — її ціна навіть зараз 120-130 мінімум.

В якому місті України оренда хати яку можна купити за 50 коштує 500$ на місяць?

Звіздьож. Хіба що ту хату купили за 50к у 2014му

Лол. Тобто 30к на ремонт це вже не гроші. Так і знав що звіздьож. От найрелевантніше порівняння знайшов.

www.olx.ua/...​-u-truskavts-IDTuLpJ.html

www.olx.ua/...​m-truskavets-IDT2ZcH.html

Нема ніяких 500баксів оренди за 50к квартиру

Де ви такі ціни бачили? Навіть у моєму випадку еквівалент оренди за 500 — це квартири вартістю від 80k$ мінімум

я свою взяв певно на дні 2017ому за 70(90 квадратів)
ремонт вклав в 35к

враховуючи, що це ближній центр оренда починається від 800-900$.
можливо хтось хто переплачував вже по ринковому від власника, або взяв на топі цін — думає інакше, але ж це не зовсім ринок-ринок.

Ага. І в кінці будеш мати дірочку від бублика

Я зараз знімаю за 300, а продати її можна за 60+ так точно. Ті що за 500 здають — так 80+, а то і більше

Для людей, які планують жити в Україні своє житло треба старатись мати у будь-якому випадку. Це у Німеччинах там велика частина населення орендує і у вус не дує, тому що є на це умови. А тут чи не кожні пару років якісь потрясіння.

До того ж, як бачимо, навіть 2 річна війна не понизила ціни у як мінімум у столиці і західних регіонах, а тільки збільшила їх.

Для людей, які планують жити в Україні своє житло треба старатись мати у будь-якому випадку.

Так, але явно не для економії, враховуючи низьку вартість оренди в Україні, а просто тому, що так зручніше

Ну в Україні це ще як мінімум комфорт щодо обставлення квартири своїми меблями. До того, ж 20+ к гривень в місяць теж нормальна економія.

Ага, особливо якщо житло у Харкові чи Краматорську. Так класно! Не передать словами. Інвестиція огонь! Внукам ще передаш ту квартиру.
Іноді житло це тільки зайва привʼязка до місцевості. Багато людей НЕ переїжжають туди, де вони б краще заробляли та краще жили, просто тому що «ну у нас же тут квартира» (я про маленькі міста vs великі)
Люди з підприємницькою хваткою, замість того щоб купувати однушку за $50К ібо «нада своє житло» — інвестують ті 50К, заробляють 250К а потім вже купують нормальне житло (якщо їм треба). Або взагалі біткоіни 😅 але 7-10 років тому.

інвестують ті 50К, заробляють 250К а потім вже купують нормальне житло

або інвестують і пролюбують їх, бо інвестиції прогоріли.
який шанс заробити ці 250к з інвестиій в Україні, камон)

Ага, особливо якщо житло у Харкові чи Краматорську. Так класно! Не передать словами. Інвестиція огонь! Внукам ще передаш ту квартиру.

Де я писав, що це інвестиція? У моєму пості вище мова про комфорт життя: це і вибір власних меблів, і заведення хоч сорока котів без принижень берез хазяїном. ПЛЮС економія на оренді.

І, якщо уже мірятися, то у моїх батьків (була) нерухомість у Маріуполі. І у них такі ж абсолютно думки.

Люди з підприємницькою хваткою, замість того щоб купувати однушку за $50К ібо «нада своє житло» — інвестують ті 50К, заробляють 250К а потім вже купують нормальне житло (якщо їм треба).

Звучить як якісь казки вєнского лєса. Людина без власного житла інвестує 50 тисяч на якісь авантюри. У всіх таких «успішних бізнесменів(вуменів)» своє житло в 99 відсотках випадків уже є.

Де я писав, що це інвестиція? У моєму пості вище мова про комфорт життя: це і вибір власних меблів, і заведення хоч сорока котів без принижень берез хазяїном.

У меня их пятеро, плюс собака, хомяк, кролик, попугай и эублефар.
И никто мне слова сказать не может.
А когда жили на квартире (котов еще тогда не было), собакен 3 месяца лежал на пятачке 80 на 80, привязанный к мебели, а кролик сидел в корзине размером с него.
Собака у меня большая. ей было плохо, но сделать я ничего не мог — не моя квартира.
в своем жилье единственно что он задалбывает своими грязными лапищами, когда со двора приходит. но опять таки — это моя проблема и никто мне слова сказать не может.

Скажи чесно, до 24 лютого вірила у прильоти? Мабуть ні. Як багато інших людей. На той час це була хороша інвестиція.
Часи змінюються, інвестиція не завжди має принести прибуток.

Ну, зато пока всё было спокойно — можно было жить по человечески, а не скитаться бесправной приживалкой по съемным квартирам.

Лучше уж арендовать в удобной локации, чем жить в жопе мира, но в своем.

Лучше уж арендовать в удобной локации, чем жить в жопе мира, но в своем.

зависит от.
Мне, к примеру, было очень тяжело найти «жильё в аренду на приемлимых условиях». Оказалось что проще и дешевле купить, чем арендовать
Да, относительная жопа мира, конечно, но меня устраивает :)

У меня получилось наоборот — моя квартира в жопе мира меня не устраивает месторасположением, потому снимаю, благодаря чему дорога на работу занимает 10 минут (15 минут от квартиры до стола)

враховуючи низьку вартість оренди в Україн

в связи с тем что у нас нет рынка аренды жилья, то «низкая стоимость аренды» выглядит совсем не так привлекательно, как это кажется на первый взгляд.

Так і які мінуси?))

але через 17 років він залишиться з купою сукупних витрат і відсутністю житла (а чи зможе він його арендувати, коли його перестануть брати по віку чи chatGPT зможе робити його роботу за $20/міс.?

А якщо вмерти — можна зекономити на їжі та одязі

Більш прагматична штука: померти до пенсії -> зекономити на заощадженнях на старість :)

світові потрібен стартап з послуг евтаназії)

Донати і допомога силам оборони. Потреби безмежні. І це тільки військовим. А ще безліч варіантів волонтерства як то допомога переселенцям, тваринам, відбудова зруйнованих міст тощо. А «sex, drugs and rock&roll» буде потім, після перемоги. Щоб та перемога не значила.

Без негативу, цікаво скільки людей зможе витримати в такому темпі прожити ще років 10?

З дітьми гроші легко тратяться — розвивашки, садочки, іграшки, тільки на батарейки для іграшок пішло 150$ цього року

тільки на батарейки для іграшок пішло 150$ цього року

Купив один раз після народження дитини коробку, 25 акумуляторних за 25 євро, на амазоні. До цих пір ними користуємось, вже 4 роки, нових поки не потрібно.

На 25 далеко не поїдеш, по 4 батарейці у іграшці, іграшок штук 50, це 200, щє замки, сенсори диму, води ітп. Повинно спрацювати довгостроково, спробую. Трохи лякає все це заряджати — і так завжди щось заряджається

Вибачте, а навіщо ви накупили 50 штук пластику з батарейками?
У мене через місяць буде дитина, думаю що підбір іграшок буде тільки тих, що без батарейок.

До якого віку? У сина у 3 нічна лампа з музикою, декілька радіо машинок, кораблі, лего потяги, у дочки (7 років) 4 рації з друзями грати, лайт сабери зі старворс, піаніно, що щє не памʼятаю. Але так щоб зовсім жити без батарейок складно уявити

До якого віку поки не знаю — зорієнтуємось по факту.
У брата був цілий мішок цього співаючого пластику (надарили родичі) що ми навіть на метр подвинути його не могли, щоб там не стало щось орати. Тому всяких пластикових/м’яких співаючих статуеток буду уникати.

4 рації з друзями грати

У мене теж, але для сноуборду — Motorolla T82 на аккумах.

піаніно

В мене в дитинстві було від розетки через DC5525

Якщо в основній массі АА/ААА — то як б аккумів купив разок і по 4шт заряджати.

Купив один раз після народження дитини коробку, 25 акумуляторних за 25 євро, на амазоні. До цих пір ними користуємось, вже 4 роки, нових поки не потрібно.

Это только если стратегия «долгоиграющих игрушек». Иначе еще и за акками придётся следить

BTW Трохи торгової статистики, яки не погано так пояснюють сучасний світ

Від національної федерацій роздрібної торгівлі США. nrf.com/...​_source=newsletter|makeit
Та інших джерел.

• Більше 80% усіх покупок, або переважних впливів на покупки здійснюють жінки
  • 31.8 трильйонів доларів загального товарообігу контролюється жінками, загальна кількість наявних доларів — 37 трільйонів. Усього грошей на землі близько 55 трильйонів доларів в усіх валютах
  • Глобальна індустрія краси оцінюється в $571.1 мільярди в 2023.
  • Менше половини продуктів які позиціонуються на ринку як чоловічі, купляють чоловіки
  • 66% усіх товарів на ринку позиціонуються як жіночі
  • Жінки роблять 91% усіх покупок хатніх товарів
  • 59.4% споживчих кредитів 2021 брали чоловіки, жіноча оформлювали на себе 44.3% (див. хто робить переважну частину усіх покупок та приймає рішення щодо покупок)
  • Жінки в середньому витрачають втричі більше часу на покупки за чоловікив, а також втричі більше часу займаються хатніми справами
  • 57% покупців планують витратити гроші на себе на ці святкові
  • 36% процентів жінок щоденно турбуються про свій фінансовий стан
  • Жінки створюють 37% світового ВВП
  • Жінки підприємці в середньому беруть менше кредитів в банку за підприємців чоловіків
  • 70% путівок купляють жінки, так само з рішеннями про відпочинок
  • Середньо статистичний турист 47 річна жінка
  • Жінки користуються переважно мобільними телефонами та планшетами для виходу в інтернет (власне тому і mobile first)
  • 77% жінок при покупці авто візьмуть з собою чоловіка, щоби не надати діллеру можливість нею маніпулювати
  • 52% усіх авто купляють жінки, це стосується важких тягачів та самоскидів де менеджер яка приймає рішення по закупці — переважно жінка
  • 45% відео ігор купляють жінки
  • Жінки старше 55 років витрачають часу на комп’ютерні ігри більше ніж хлопці у віці від 15 до 24 років
  • В середньому у всіх галузях економки жінки заробляють на 20% менше за чоловіків
  • В інвестуванні жінки зазвичай приймають рішення базуючись кардинально на інших фактах ніж чоловіки. Чоловікам зазвичай цікаві факти щодо компаній та прибутковості та порівняння з альтернативами як то депозити чи нерухомість наприклад. Жінкам зазвичай цікаві аргументи щодо досягнення їх фінансових цілей — наприклад можливості відправити дитину в коледж. Не заміжнім жінкам найбільш цікаві аргументи щодо можливості подорожей
  • З 2007 року кількість жінок власників бізнесу зросла на 58%. При тому що загальна кількість бізнесів збільшилась усього на 12%.

Тобто як підвести.

• Переважна кількість ІТ-шників, чоловіки.Таким чином можна достеменно сказати, що вони витрачають свої гроші на жінок або нікуди. ІТ-шники як і решта чоловіків зазвичай херачуть на роботі більшу частину свого життєвого часу.
  • Весь сучасний маркетинг і бізнес абсолютно матріархальний, з великою долею вірогідності за 10 років вашим босом буде жінка, якщо не вже. Якщо тренди суспільства вживання продовжаться, переважна кількість керівничих посад буде жіноча. Власне, ситуацію міняє лише війна, тому в середні віки мода і була чоловічою справою, якою займались аристократи, що постійно воювали
  • Переважна частина сучасної реклами, зокрема сімейної і прихованої розрахована на жінку і на її провідну роль в родині, власне саме тому що саме вона приймає рішення щодо покупки. На прикладі еволюції обкладинки сімейки Адамс 1992 m.media-amazon.com/...​I/819BghFfowL._SX342_.jpg І вже 2019 encrypted-tbn0.gstatic.com/...​pm1Gh4S6jgQ90KQg&usqp=CAU Завдання обкладинки сподобатись тому прийматиме рішення про покупку
  • Happy Monday.

только это все про наблюдения прошлого, жирные времена беззаботности Запада со всей вытекающей парадигмой семьи, товаров и политики. Но если вы не заметили, то мы вступаем в новую эру, которая скорее всего будет разворачивать все назад. Квиры и феминистки на пути джихада ничего не сделают.

А тут феменистки не причем, это ключевая особенность общества потребления. Вообще присуща примерно 1 миллиарду людей на планете из 7. В том же украинском селе, внушительным процентном натурального хозяйства, таких вопросов вообще не стоит, кстати как и провала по демографии, свингер клубов, гейбаров, садомазо и т.п.. Трактор пойдет ремонтировать мужик так же как и строить сарай, косить сено и т.д. А кормить утят и т.п. — баба. И у этого долгая история примерно 10 тысяч лет ей, с окончанием палеолита. А так устроен современный бизнес — маркетинг, где внушительная часть народо-населения вдруг стала ремесленниками и нео аристократами то есть бизнесменами и политиками. Вплоть до 19 века аристократ — означало профессиональный военный. СМИ глянцевые журналы, развлекательные теле-передачи и т.д. Да все современные маркетологи применяют в действии наработки Чарльза Дарвина, Зигмунда Фройда, Карла Юнга и т.д.. Хоть и современные ученые в одно горло кричат — хорош, нам уже некуда девать мусор и пенсионеров больше чем работающих. За всю историю человечества жилье в Европе имело такую стоимость исключительно в Древнем Риме, причем только в самом городе Рим. И т.п. и т.п.

А вот тут, батенька, мы Вас и поправим. Бизнесмены (торговцы) интегрировались в аристократию где-то в конце 17 века. В Англии это было вызвано буржуазной революцией, а это также было перенесено в колонии, во Франции Людовик 14 для пополнения казны продавал дворянские титулы, а капиталы на это зарабатывались на той же колониальной торговле. В Нидерландах этот процес начался где-то на 100 лет раньше и тоже был связан с колониальной торговлей.

So true...

Спробуй знайти спа салон для чоловіків. Всі під жінок заточені. А мужикам внушають що їм це не треба, що мужик має бути грязним і брутальним (при цьому при інших рівних, самі виберуть доглянутого), що тільки геї ходять по спа салонам і бьюті процедурам. Ага, типу мужику не треба доглянутим виглядати (доглянутим, не накрашеним), з нормальною шкірою, волоссям, нігтями. Типу мужику не хочеться після робочого дня повалятися в теплій, мінеральній ванній поки поки німфи чаклують над його тілом. Но ні, все що йому запропонують це якийсь банальний back & shoulders массаж (напівбордерлі з еротичним массажем не рахуються).

Подивіться як актори виглядають в 50 років, і як середньостатистичний український мужик.

У нього інші захоплення були — алкоголь і наркота

Краще з Лето приклад брати:
www.youtube.com/watch?v=S6HiIG-pOio

Правда тут повний набір: харчування, сон, спорт, догляд і бьюті процедури. Причому семе в такому порядку по важливості.

Та вже повно барбершопів і тому подібного. Саме через поточну ситуацію з перекосом в бізнесі тренди мінятимуться. Через велику гендерну не рівномірність породжену промисловою революцією, коли чоловіки стали масово працювати на заводах і фабриках в кінці позаминулого століття — жінкам стало принципово необхідно бути сексуально привабливими через прірву у владі в розмноження. Це породило індустрію краси та моди. В цьому столітті тренди цього дійшли до рівня, коли увесь бізнес став жіночим. От вже чоловікам тепер поступово стає необхідно «слідкувати за собою», лише за 10 років за поточними трендами більшість керівників на усіх посадах в усіх індустріях будуть жінки, бо саме жінка є покупець в поточній переважній моделі бізнесу.

стало цікаво, який %% айтішників ходить в барбершопи :) спитав на проекті — з 11 бородатих троє, але вони обходяться

А чим тобі спа для жінок не вгодило? Там же зазвичай не перевіряють що в тебе за причандали, аби платив.

Не знаю як там в Австралії, в Україні майже всюди у комплексах відпочинку, спортзалах, спа є процедури які або для всіх підходять, або ж навіть спеціальні програми для чоловіків.

Так, останні роки зявились програми чисто під чоловіків але то скоріше маркетинг, там всим пофігу хто ти, є іще часто рішення для двох, типу на вихидні прийшли кайфонули. Я так з дружиною часто на массажі ходив, парний массаж, потім якийсь чай прикольний. Вони ще часто подарункові сертефікати роблять, якось у нас в компанії завелось постійно такі релакси дарувати.

Так є, і якщо прийти то навряд чи відмовлять, но є нюанси:
1. Салонів де обслуговують лише жінок в рази більше, ніж там де чоловіків і жінок
2. Майже у всіх салонах, на рекламних фото будуть жінки, ніби натякаючи тобі що це лише для жінок
3. Програм для чоловіків (там де є) сильно менше ніж для жінок
4. Навіть коли приходиш, тебе інколи намагаються на простий масаж спини вмовити
5. Стереотипне ставлення самих чоловіків, із-за всієї цієї пропаганди. Вот на днях, на Балі, прийшов в салон, замовив масаж і педикюр (щоб ноги охайні були, особливо в жару коли в шльопках ходиш скрізь). Там сиділо кілька мужиків в телефонах, явно привели своїх дружин і поки ті кайфують, ці чекають. І поки мені робили педикюр, мужики постійно оглядувались, типу хлопець і педикюр робить. У самих ноги такі, що я би посоромився до дружини в ліжко лізти. Та навіть соромно було б в шльопках по вулиці ходити. Но їм педикюр зробити соромно, а ходити з страшними, великими жовтими нігтями не соромно. Фууу.

Ситуація покращується, так, але ще далеко до рівноправ’я.

ноги такі, що я би посоромився до дружини в ліжко лізти.

Тю, о диви, гля, а ти шо носки знімаєш перед сексом? )))))))))))))))))

ноги такі, що я би посоромився до дружини в ліжко лізти.
Тю, о диви, гля, а ти шо носки знімаєш перед сексом? )))))))))))))))))

а если вдруг в носке дырка и палец вылезет?

www.youtube.com/watch?v=sgrfTl5kujE

😂😂😭
на самом деле если есть педикюр, то можно не стесняться

это как девушки типа невзначай то плечо оголят, то сиську, заигрывание такое

В Швеції такий палець через дирку в шкарпетці називається potatis тобто картопля.

Добре, назвемо це шведський палець, сімя і стіл вже є :-)

до речі, той палець що у нас називається середній, в швеції називається «довгий палець». Шо теж мабуть щось повинно символізувати :)

Теперь я понял что означает европуровское «релокейт это игра в долгую» :-)))

www.youtube.com/watch?v=sgrfTl5kujE
можна іще підвернути по биріку :-))))

А дырявые трусы спереди так можно починить? :-))

так, можна їх задом наперед одягнути.

Та то він сам знімає щоб дружині не довелося. Предусмотрительно, а то можна й на полу потім спати

Більше то більше, це чистий маркетинг. За великим рахунком «салон краси» та «барбершоп» і те і інше звичайнісінька перукарня. Тільки там не слабо коштує нігті зробити чи волосся по фарбувати чи шо там інше, а там скажімо постригти та покрасити бороду, щоб була стильною (голитися BTW це відгуки часів коли мода була чоловічою справою аристократів). Момент в тому, що різні глянцеві журнали в т.п. мають народу це нав’язати як моду. Власне це вже йде повним ходом. BTW От ХЗ в чому крайність самому постригти нігті на ногах, власне як і самій лаком на фарбувати і т.п. P.P.S. Той раз коли дійшло, що королівські підтиральники самі усі на пудрені та в кружевах — отримували титули Маркіза — тобто Маркграфа, що в середні віки могло означити тільки, що власник цього Титулу це губернатор та командуючий великим військовим округом тобто генерал, скінчилось — масовими гіліотуваннями та Наполеоном Бонопартом. Між іншим найбільших реформатором Європейської цивілізації, запровадженні їм стандарти досі діють.

Но їм педикюр зробити соромно, а ходити з страшними, великими жовтими нігтями не соромно. Фууу.

кмк им не стыдно сделать педикюр, просто не могут себе придумать зачем это может быть надо

Ну пришёл в бассейн и современные бабели вдруг повелись

Ну пришёл в бассейн и современные бабели вдруг повелись

тогда и лазерную эпиляцию на яйки надо делать. в то у бабели обморок случится когда обнаружит там бабая

А почему жёлтые? На руках обычно жёлтые бывают у курильщиков, от дыма)) а вот на ногах хз

а вот на ногах хз

может человек ногой сигарету держит, когда курит

А на ногах от грибка.

Гігієна, профілактика, просто естетично приємно дивитись на ухожені нігті і відвідувати публічні місця типу басейнів, водних парків, пляжів. Сам ти собі ніколи так не обріжеш і не вичистиш як в салоні.

Я раз десь чуть не так обрізав, і потім штуку баксів і пів року часу на лікування потратив.

Ну вот поэтому мужики ногти на ногах редко стригут. Очень опасное дело, чуть промахнешься- потом на лечение сразу штука баксов, лучше не рисковать. А что уже говорить про подстригание волос на лобке- там вообще может дело фатально закончиться))

У самих ноги такі, що я би посоромився до дружини в ліжко лізти. Та навіть соромно було б в шльопках по вулиці ходити. Но їм педикюр зробити соромно, а ходити з страшними, великими жовтими нігтями не соромно. Фууу.

Так как эти мужики оззи и кивосы, то уверен, что у их жен ноги примерно в таком же состоянии.

Спробуй знайти спа салон для чоловіків

У Києві такі є, я знаходив.

На баб витрачають, на що ж ще...

Це як обирати теслу чи ланос

В Теслі підписка на функції
Обираю Ланос!

youtu.be/3sX5CGMOxdM

Краще разом!

Так само як «баби» кажуть «мужик». Нічого образливого на бачу.

Просто є леді, а є баби, це не одне й те саме
Слова не винні, вони передають певне значення :)

Ще є мужики, мужички, чоловічки і хлопи.

Мене зажди цікавило, от Тімошенко — баба, леді чи жінка

Ніяк не визначусь, просто особисто не зустрічав

Тетчер була проти нашої незалежності

Хіба може леді виступати проти незалежності України?

Баба

З іншого боку

Націоналізм, національна гордість і національні інститути, незважаючи на властиві їм недоліки, формують найкращу основу для дієвої демократії. ©

Пробачаю

Дык Тетчер — леди, потому что ей дали титул баронесы. А у нас титулов нет.

А от варто!

Фідбек — це важливо! Без фідбеку чоловік не знає що він мужик, а жінка — що баба

Так ви заохочуєте низькі стандарти в людях — а заодно ще й зменшуєте цінність високих стандартів, ставлячи їх на один рівень з низькими :)

Вказувати людям на їх недоліки — це їм допомагати побачити себе зі сторони і зробити крок к саморозвитку. Якщо їх це не турбує — то вже не ваша біда.

Але звісно треба це робити тактовно, а іноді краще й змовчати чи прийняти якщо це дрібниця, ну принаймні попервах :) Але якщо це тактовно не сприймається, а на вас негативно впливає — то нема нічого нечемного жорстко й недвозначно окреслити кордони й очікування. Так ви просто захищаєте себе

пішла казати всім хто заслуговує

Врахувавши написане вище, підтримую й благословляю

Вказати комусь на їх стабільну х_йню не віднімає у вас чемності чи вихованості

Вказувати людям на їх недоліки — це їм допомагати побачити себе зі сторони і зробити крок к саморозвитку

Так і є. Та з точки зору трикутника Карпмана це означає бути рятівником, а рятівника в цьому трикутнику завжди ошукають і використають.

а рятівника в цьому трикутнику завжди ошукають і використають

Саме тому до доброго слова треба завжди мати дрючок і готовність його застосувати

Добрим дрючком і добрим словом завжди виходить краще ніж одним лиш добрим словом

Так це наступний крок рятівника в трикутнику Карпмана — перетворитися з рятувальника в агресора.

Всі хороші речі впроваджувались через репресії

Навіть гігієна

О, пропоную репресивно усю планету: навчити читати та писати та базової комп’ютерної грамотності на рівні користувача, підключити до Інтернет, ввести біопаливо та енергетику з відновлюваних джерел, впровадити космічну програму та досліди космосу, атомні досліди зокрема з питного сінтезу і т.д.

Дьюд я перечитав цю теорію, в мене відкрилось бл третє око

Це трикутник по якому працює їхня методичка останні 30 років, і як ми прийшли до 2014ого року

В ролі рятівника — росія
В ролі переслідувача — контрольовані Росією ЗМІ, боти, ітд, пропаганда загалом короч, туди ж наші всякі ностальгуючі
роль жертви нам нав’язується через ті ж елементи пропаганди й тих же ностальгуючих

У 2014ому ми раптом стали творцями, і у нас з’явився тренер :)

Це навіть красиво

Насправді 14-го року стався глобальний 3.14здець для фактично усієї нашої економіки, яка реально була зав’язана на Москву та країни СНД більше ніж на 60%. Фуфлижник янукович вирішив сидіти однією сракою на двох стільцях, набрав кредитів на Євро 2012 — а замість розплатитись заграва із Меркель та с путлером та крав і жрав в три горла. Звісно путлера це ніяк не виправдовує, розв’язанню агресивної війни як вчинку нема ніяких виправдань, власне як і навмисному вбивству, викраденню дитини і т.п. Так, союзники це підхватили теж, тому що їм це банально вигідно — роздивляємося політиків, а не скажімо народи, коли той самий Нью Йорк по вивішував українські стяги по усіх місцях і крамницях тощо — та їх ніхто до цього не примушував. Дії політиків завжди дуже раціональні і в інтересах домінуючого класу у суспільстві під вибори, а гроші на вибори звісно мають дуже суттєве значення $10 від якогось жителя Бронксу чи $400 000 000 від Марка Цукерберга, це далеко не одне і те саме. А трампісти наприклад досі блокують як фінансування власного уряду, так і військову допомогу Україні та Ізраїлю — бо так їм вигідно для виборів, це якраз і є політика як вона є і так чиста помста демократам як за шутдаун Трампу під вибори, так і за подвійний імпічмент, якого по факту не сталось. Так чи інакше, фашистський штурм Капітолію — не підлягає будь яким виправданням. З рештою усе приходить — до трикутника.

Це в нашій культурі так не сприймається. В нас прийнято в кращій традиціях царської армії — на орати та дати по сраці, тобто проявляти пряму і не прикриту агресію. А от коли на англійській манер задрачують, тобто проявляють приховану агресію, тобто токсику — це сприймається як підлість. Власне дуже часто воно підлістю насправді і є бо задрачувати можуть на предмет : раси, віку, політичних переконань тощо. Типу — йди звідси ти не нашого круга людина та не з нашої пісочниці. Навіть королевської родини це дісталось, хоча це в них ще з часів королеви Вікторії, шумиха в жовтій пресі це класична сімейна розвага. Так чи інакше, одна невістка виявилась трохи занадто креолкою (хоча там і 60% Лондону теж не найбіліші). Думаю було знайдено не поганий метод позбутись потенційної конкуренції, про усяк випадок.

Одна цікава думка — а кому треба оці ваші титули та ще від кого ? Титули, це вибачаюсь не цілунок від красуні модельної зовнішності, чи Ролс-Ройс з кортежем з охороною. Комфорту в житті не додає. От воно і виходить, «справжній — винний», по життю виходить пустим місцем, тобто на ідіше — лохом, яким в своїх цілях користуються. Так що, ви як хочете — а я краще по буду плохішем, який насправді нікому і нічого не винний, а робить сам, що хоче — зокрема і для жінки. І оце лайно «винний» не їстиме, нічого я нікому не винний за просто так.

Ну так той же : Ілон Маск, Марк Цукерберг, Дональд Трамп, Джеф Безос, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський чи скажімо Джонні Деп або Міккі Рурк і т.д. просто взірець «справжніх» чи не так ? Власне так само як і скажімо Періс Хілтон чи Кім Кардашьян. Їм на вашу повагу чи не повагу з Ейфелевої вежі. Чому ? А томущо капіталізм поважає лише одну людину, Бенжаміна Франкліна чий портрет на зеленій купюрі з написом $100. З інших мотивів, Сільвестр Створене зняв серію фільмів — Рембо. Якраз про «справжнього чоловіка» який усім усе винний, але йому тільки ніхто і нічого не винний. Тому оці ваші «винний» можете нам більше не підсовувати. Ніколи ми нічого не винні, чистий капіталізм — ти мені, я тобі. А за так — нафіг треба.

Мені так подобається. Написав би на «жінок» тратять, то за ейджизм би заклювали тут. Феміністкиням не вгодиш ніяк🤷‍♂️

Тут вопрос культурных реалий времени. Вон 100 лет назад слово «баба» в восточно-славянской культуре считалось вполне нейтральным.

Правильна партнерка це найкраща інвестиція та обличчя чоловіка

Я от з цим не згоден

Я люблю казати, що жінка має робити чоловіка багатшим, а не біднішим

Але це не одне й те саме

Багатство — слово широке й багатогранне, не тільки матеріального значення
В той час як інвестиція — виключно матеріальна матерія

Слова формують світогляд

Я якось обмовилась мужик так колега перестав зі мною розмовляти

Да он блин прям как баба обидчивый

Так донать, якщо 80 відсотків залишається. В чому проблема? Допомагай іншим, в країні війна
Затрахали цими проблемами білих людей.

Повністю погоджуюся з автором/авторкою поста — якщо від «великих грошей» не зірвало дах і не виникло бажання витрачати все зароблене, то менш ніж на 30% айтішної зп цілком можна нормально жити (якщо ви мідл і вище). А решту — відкладати на майбутнє або інвестувати.

Більшість ІТ-спеціалістів мешкають у Києві, проте скажу шокуючу для них новину — є багато міст в Україні з набагато більш дешевим стилем життя, при цьому не менш комфортним (а іноді навіть і більш). Окрім того, є багато людей, які почали займатися своїми хоббі ще коли були бідними студентами, а потім пронесли ці хоббі через всю кар’єру і у них не з’явилося бажання змінювати їх на щось більш дороге/елітне.

Так що не завжди з ростом доходів ростуть і витрати — деякі люди вміють себе стримувати і вести більш-менш однаково скромний стиль життя при різних рівнях доходу.

Особисто мені цілком вистачає десь 15% сеніорської зп. Живу в Одесі у своїй 2-кімнатній квартирі, дітей і машини немає, весь час займаюся або роботою, або власними проектами, або хоббі.

або хоббі.

Вишивання хрестиком? Чи шпільки ганяти якісь на компі?
Більшість хобі вимагають додактових витрат.

Чи не єдине розповсюджене хобі, яке вимагає таких витрат, що може перекреслити будь-які доходи — це діти. У OP такого немає :)

Это не хобби
Хобби можно бросить
А детей нет)

Це тому Ваша повнолітня донька не захотіла до Вас в гості в Нідерланди приїхати?

Вона i на сусiдню вулицю не дуже хоче. А взагалi, воно тобi не треба туди носа сувати, ще невiдомо що в тебе далi буде.

ви забули пункт «донатити» Бачу що в маминих черешень війна вже закінчилась, можна інвестувати і скирдувати в матрац.

Може вже досить перекладати обовʼязок держави на плечі громадян? Кожен день по марафону чую про обовʼязки громадян перед державою, але ще жодного разу не чув про обовʼязки держави перед громадянами.

Кожен день по марафону чую

Так чому продовжуєш дивитися? «Миши плакалі, калолісь...» :))

Не дивлюсь, але реклама з уривками постійно проскакує. Це єдине на що ви звернули увагу в моєму повідомленні?

Де просткакує? Просто цікаво, уже не перший раз чую про цей марафон в контексті «там на марафоні нам брешуть», а як починаю допитуватися, то «ні, ми його зовсім не дивимся». Так як тоді зрозумів, що брешуть? :)

Просто нагадує якісь завчені фрази.

Увімкніть телевізор і побачите де проскакує. Не обовʼязково чекати саме на пряме включення з марафону.

Кстати, в Израиле сейчас в этом плане всё то же, что у нас. Государство со снабжением выросшей по понятной причине армии не очень справляется и т.н. товары двойного назначения закупают волонтёры на пожертвования. И то же раздаются голоса, на что идут налоги, но там 5% налога на ФОПов нет. Мораль сей басни: не в размере налога дело.

А ти спробуй не подивитися. Вже майже на залишилось телеграм каналів, блогерів і ютюберів, які б не клянчили донати. Що вже про офіційні джерела говорити. Причому не просто загально: «Народ, не забуваємо донатити на ЗСУ», а у кожного своя баночка і своя бригада, а там думай чи є така бригада взагалі, скільки реально тій бригаді із надоначеного поступає, як командир бригади розпоряджається грошима.

І це на фоні того, як то там, то тут на хабарах піймали, чи на контрабанді гуманітарки в днр. Та навіть мін оборони час від часу зашкварюється.

Часи патріотизму і загальнонаціонального підйому вже пройшли, почалася стадія адаптації і пошуку можливості поживитись. Українці повертаються до звичайного життя де кожен сам за себе і моя хата скраю.

Що вам усім ті донати так муляють? Враховуючи, що такі як ти «нє даначу і гаржусь етім» тих україномовних блогерів і не дивляться, а марафони, судячи по риториці, полюбляють тільки від Соловйова.

Я активно донатив перші пів року.

А ось це:

що такі як ти «нє даначу і гаржусь етім» тих україномовних блогерів і не дивляться, а марафони, судячи по риториці, полюбляють тільки від Соловйова.

головна причина чому перестав. Тому що стоїть хоть щось сказати відмінне від сліпого ура-татріотизму, хоть в чомусь засумніватися в ура-пропаганді, тебе тут же в рашисти записують і любителів соловйова, приписують щось, чого ти не казав.

І я не один такий. Продовжуйте в тому ж дусі.

Просто це класичний приклад того, як, здавалось би адекватна людина ведеться на пропаганду.
Ладно я ще розумію розчарування у великих фондах. Але у будь-якого українця є знайомі у війську. Навпаки те, що держава буцім-то погано забезпечує є стимулом допомогти їм напряму, а не розказувати усім «як я донатив, але розчарувався».

Як уже тут написали, донат — це справа добровільна, але такі маніпуляції з «розчаруванням» дуже уже схожі на кацапські методички, які людина можливо навіть несвідомо перейняла у ботів. Тому що лозунги прямо один в один.

У мистецтві замилюлювання мізок російська пропаганда досягла неабияких висот. Твій приклад цьому наочна ілюстрація. Злізай з цього лайна, серйозно.

В чому пропаганда? Є реальні відкриті справи. Я ж не стверджую що всі там корупціонери і всі прям донати і гуманітарку крадуть.

Я перестав донатити в той момент, коли якийсь деніс довгополий почав обсирати австралійські компанії. Хай денис донатить тепер

Офігєнна відмазка, а я перестав донатити бо якись автсралієць шось сказав про Україну, хай він тепер донатить.

головна причина чому перестав

Насрать на інших, не пов’язуй одне з іншим, на мене от бруду тони ллють часом тож.

Донатики — то ти, хто кого як записує хвалить чи ні — то інші.

Ну я не люблю от ура-патоіотизм, хоча мені мабуть його приписують. Від мене можеться сказати, за словом до когось у кишеню не полізу. Але то повертається до абз.1. Начхать.

В принципі під час війни якогось іншого крім ура-патріотизму бути й не може.

По суті те що зараз називається донатами, має бути обов’язковими податками. Просто середній укр звик скиглити від обязаловки. Про добровольні донатики от інше, тут скинув разок
в квартал і можна рубаху рвати рік. Мають бути податки підвищені просто от і всьо, це і буде ура-патріотизм

Гетьманцев би аплодував вам стоячи. Поцікавтесь скільки підприємств вже мігрували з України. Давайте ще підвищимо податки і тут взагалі ніхто займатись бізнесом не захоче. Просто не буде тих, хто захоче послугами користуватись по тій ціні, яка буде виправдана враховуючи усі податки. Україна — це не тільки Київ, і та ж сама кафешка в якомусь районному центрі не зможе платити такі самі податки, як в Києві, бо ніхто салати по 300грн там їсти не буде.

Ви блін молитись на гетьманцева маєте, а не брудом його поливати

Як для голови фіскального комітету він дуже вже прям ніжно відноситься до збору такої матерії як податки, якісь діясіті вам видумує, щось пояснити пробує. А вам хоч кол на голові теши. З податками розмова коротка — або платиш скільки по закону, або не платиш і тебе дрючать. А гетьманцев ну прям облизує вас, старається бути людиною

Я б на його місці був би набагато твердолобішим, бо війна є війна, а до вас по хорошому не доходить.

підприємств вже мігрували з України.

Хай уябують і несуть своє лайно з офшорами кудись іще.

На її місце черга інших, які тільки будуть раді що є де зайняти вільну нішу

взагалі ніхто займатись бізнесом не захоче

Це не пов’язано з розміром податків.

ніхто салати по 300грн там їсти не буде.

Ну не будуть, підуть в сільпо куплять капусти й помідорчика й зроблять салат. Проблем? Кафешку жалко? Ну мені не жалко, і гетьманцеву не жалко, бо бізнес він такий — йому звично не тільки виникати а й адаптуватись, або помирати.

Коментатор переживає за передову салатно-ноготочну промисловість.

Та їй богу як же ж оце не пожаліти цю агресивну бабцю в кіоску, що разом з якобс і сігаретами продасть дозу свого паршивого настрою

Туди ж само ті салатікі й маніпедікюрщіц, ніщіх таксістів теж туди

Ці «бізнеси» таку тінь в обороті мають що там блін армії інспекторів не вистачить.
Як то кажуть якби вони жили так як прибідняються

просто я все розумію, що в цілому для економіки навіть ще одна кафешка це хорошо. Але для воюючої країні — краще вже хай ті люди картоху в армії чистять і борщ воінам варять, а гроші які вони раніше брали у креаклів через авокадо тости на сніданок — як раз повинні іти в бюджет і потім на ту саму картошку чи що там ще більш потрібно. Такі часи.

Та я не хочу прям гребти всіх одним веслом, бо в мене родичі які теж мають такий фоп 2ї групи

Але не помилюся якщо скажу що всі ці кафешки, кіоски казіношки, маніпедімасаж з круасанами дорожчими за паризькі — все це грьобане чиєсь відмивання бабла.

І це ненормально, коли у конгреса колядують мльярди, і переживають йойщожтобудеяктрампбудепрезидентом, а наша тьотя мотя власник салона не хоче своє віддати зпідполи. Галєри наші айтішні те саме.

Війна це високі податки, як на мене треба було не нянчитись і тягнути ніжно кицьку за хвіст, а підвищити в один день і всі б уже пережили й забули. Гетьманцев надто ніжний.

Так це ж Україна. Всі б’ють в себе в грудь як захищають демократію у всьому світі одночасно ховаючись від призову і зубоскаля про «бусікі незламності», розповідають як неістово донатять по пів зарплати одночасно при цьому вибухаючи на будь-яку промову про збільшення податків до 10% чи жаліються на пару відсотків різниці між курсом НБУ і на ринку.

Це пройде, але для цього має змінитися ще принаймні покоління. Це як жалітися на дощ. Ну зубоскалять. Важливо що нагорі з’явилося досить притомних людей які приймають рішення. Решта — питання часу

Я от трохи спілкуюся зі студентами — абсолютно інші люди. От моє покоління навіть ще обтяжене совком і мусором в голові. Мені ще треба робити зусилля щоб чистити собі мізки, я скучаю за якимись ще окремими радянськими фільмами, які люблю. Вони вже ні, то європейці, тупі по своєму теж, в принципі, але по-європейськи тупі, як і німецькі студенти

Важливо що нагорі з’явилося досить притомних людей

Зеленский, Ермак, кто там еще... Вот тот хрен лысый из квартала, да? который боится идтить на фронт.
и куча прочих «правильных посонов», которые могут «обкашлять вопросик» и «шикарно прибарахлится»?

озповідають як неістово донатять по пів зарплати одночасно при цьому вибухаючи на будь-яку промову про збільшення податків до 10%

Потому что я ЗНАЮ — куда идут мои донаты.
и я ЗНАЮ — кому в карман пойдут эти «10% налога»

На зарплату військовим теж донатими збирати?

Та я не хочу прям гребти всіх одним веслом, бо в мене родичі які теж мають такий фоп 2ї групи

проблем? кафешку жалко? Ну мені не жалко и гетманцеву не жалко. ©

все це грьобане чиєсь відмивання бабла.

Єто да. Другоє дело, скажем — заплатить пару миллиардов за боеприпасі — боеприпасов не получить — виновных не найти
Или другие интересные случаи нашей власти
но виноваты, конечно, те кто «отмывают деньжищи через кафешки»

І це ненормально, коли у конгреса колядують мльярди,

А потом крадут их, закупая яйца по 17, гноя броники и технику на складах, воруя гуманитарку вагонами, закапывая деньги в трассы «беларусь-киев» для удобства наступления РОВ и так далее.

Війна це високі податки,

прежде всего это еффективная экономика, а не засилье ворья во владе

Вибачте, ми всі і так платили податки, а тепер кажете про віддавання. Питання — як тоді готувались до цієї війни? І чому хтось має віддавати своє перекриваючи косяки інших?

Та ту не про шо хтось не платить

Ще на волі — значить платять )

Я до того що фінансувати війну означає підвищувати податки, це блін просто 2+2=4, гентьманцева всі з лайном мішають, а він замість підвищити раз і забить, дає якісь пояснення і дія.ніжносіті

мав просто підвищити й забити на вой плебса

А так виття більше ніж тих процентів податків, ойбожебоже вже який рік гусєй погрожує щіпати, все не почне

Занадто ніжний він, от і всьо, а його ніжність не цінують

Приїжджай з Гермашки і плати більше податків, а не сидіти в теплому місці і писанину розводиш.

Кожаєв: обіцяв-обіцяв поїхати з України в Грузію, та все ніяк не їхав.
Хількевич: обіцяє-обіцяє поїхати з Німеччини в Україну, та все ніяк не їде.

Висновок: Хількевич = Кожаєв № 2.

Я нікому нічого не обіцяв. Чому я маю їхати з німеччини?

Додому можна приїхати і чудово, колись переїду на пмж, але коли хз

Висновок: Хількевич = Кожаєв № 2

Логіка хромає

А я то думаю, що тут стільки словесного поносу про впровадити значно більші податки, вболіває за дія сіті і тд. А це виявляється пан в Німеччині. Комедійна ситуація )

Погано думаєш. Не знаю що ти маєш на увазі

Мій пойнт простий. Замість чесати свою совість час від часу донатиками, фінансування ЗСУ і держави має бути примусовим через податки

Раз державі не вистачає 20 млрд — треба їх здерти з вас, а не ходить колядувати з голим задом поки айтішечка бачить в цьому якусь комедійну ситуацію, бо не може скласти 2 і 2

Це не комедія, це безвідповідальність

Решта була про гетманцева

Як когось турбує що це з німеччини — ну вам гетманцев те саме каже. Не подобаюся вам я, не подобається вам гетманцев. Тому ви заслужили і дія сіті і відношення яке вас чекає. Весь мій пойнт

Як комусь смішно — ну побачим хто посміється останнім.

Ні, я про те, що у вас словесний понос, бо ви взагалі не в контексті подій в Україні, немає розуміння, що тут потрібно. Зате вам скучно і є багато часу, хочеться виглядати розумником, але виглядає по клоунськи. Ваше право)

крім особистих образ, у вас теж аргументів таки не знаходиться, на клоуна раджу в люстро подивитись

Дякую за дозвіл

Что ж поясню пану одну вещь. В Израиле высокие налоги. Вроде бы на ЦАХАЛ должно хватать. Да только вот, как война началась, то товары двойного назначения в основном закупают волонтёры за донаты и родственники солдат. Не справляется государство с обеспечением резко выросшей армии. Кстати, то же городское благоустройство не редко делается не за счёт бюджета, а за счёт опять же крупных донатов, причём на объектах благоустройства пишут, кто его профинансировал. А в наших реалиях государство будет собирать средства в свой бездонный карман, откуда потом покупать для армии те же яйца по двойной цене и т.п., а бизнес будет максимально оптимизировать налоги, чтобы хоть как-то выжить.

В Израиле высокие налоги. Вроде бы на ЦАХАЛ должно хватать.

На цахал ізраїлю хватає, пан.

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України надійшло 8,35 млрд гривень. Для порівняння, це на 22% менше, ніж протягом II півріччі 2022-го.

Українці та іноземці задонатили майже $1 млрд найбільшим благодійникам із початку війни (на січень 2023)

forbes.ua/...​atku-viyni-23012023-11234

Найбільший внесок до українського держбюджету зробили США, ЄС, Німеччина, Канада, Великобританія. Допомога від цих країн становить третину видатків українського зведеного бюджету-2022 станом на початок листопада

Сукупна потреба у фінансуванні з лютого при цьому перевищила 45 млрд доларів, і брак коштів від міжнародних партнерів перекрили монетарним фінансуванням НБУ та внутрішніми запозиченнями

suspilne.media/...​ta-miznarodnih-souznikiv

Держава справляється, не справляються громадяни. Донатами не откупитесь. Яйца по 17 вас не врятують.

Пора чистить перышки, хоча пьоришками в цій ситуації Данило Олександрович не обмежиться. Це ж було до війни. Тепер буде вже паштет

Тогда вопрос, какого чёрта там обмундирование и прочие вещи двойного назначения для мобилизованных покупают за свой счёт или за волонтёрские донаты? Я про ЦАХАЛ. Просто мой двоюродный племянник был туда мобилизован в связи с войной, так что я знаю, о чём говорю.

Ну мабуть бо люди підтримують цахал і бажають перемоги армії й готові купляти необхідні речі. В армії нічого забагато не буває і завжди чогось комусь можна помогти. Це не значить що цахал як ви пишете _в основному_ оплачують волонтери. Цахал фінансується з податків.

Те саме у нас відбувається. Ваш КО.

Різниця з украми в тому що ізраіль витратив у 2022 на свою армію $2,500/громадянина/рік в розрахунку на кількість населення. Кожен ізраільтянин відлистав $2500 на свою армію в середньому. І це в мирний час було.

К етому нужно стремиться, собсно про це я й кажу, податки підвищити

Народ сим там не очень доволен и поговаривают о том, что правительству следует урезать другие расходы, а средства пустить на снабжение ЦАХАЛа. О повышении налогов там речи не идёт, потому что это 100% убьёт экономику.

Як я вже сказав, гетманцев пояснював, людям не доходить. Раз людям не доходить, будуть інші методи.

Що треба, буде зроблено, а народ недоволен — ето ви придумали.

По відношенню до України очевидно що народ недоволен, навіть не маючи базового уявлення в якій ж знаходиться країна. Народ буде ще більше недоволєн, якщо країна звалиться в дефолт чи/або гіперінфляцію.

Ви визначтесь, чи народ недовольний, чи допомагає речами цахал. Одночасно негарно виходить

это 100% убьёт экономику.

Маячня, в світі існували податкові режими покруче сьогоднішніх, і ніхто не помер

The top individual marginal income tax rate tended to increase over time through the early 1960s, with some additional bumps during war years. The top income tax rate reached above 90% from 1944 through 1963, peaking in 1944 when top taxpayers paid an income tax rate of 94% on their taxable income.
Starting in 1964, a period of income tax rate decline began, ending in 1987. From 1987 to the present, the top income tax rate has been fluctuating in the 30% — 40% range.
www.wolterskluwer.com/...​storical-income-tax-rates

90%, хмм звучить як паштет з гуся

А ви на дія.сіті плюєтесь, невдячні

90%, хмм звучить як паштет з гуся

огласите уровень дохода, которій облагался таким налогом

и вообще, весь єтот вісер звучал бі убедительнее, если бі исходил от налогового резидента Украині, а не от понауєха, на котороо вся єта херня не влияет

Любітєлі

youtu.be/2IzR_ClTE8Y

Попса
После ухода из Сакура Гакуин стала коньюктурщицей.

Якби вистачало на ЦАХАЛ, не бігли б з промтягнутою рукою як жебраки до США. Тим більше воюють вони проти чуваків в тапках на мопедах.

Та я б і не сказав що старий єврєй і особо просив щось

Мо я щось пропустив канєш, але оця вся срань з допомогою ізраїлю почалася зі сторони сша. Може навіть щоб під шумок нам відсипати, може просто щоб єврейським виборцям посвітитись

Те що я бачу так нетаньяху болт ложить, що на допомогу що на верески всяких сочувствующих жертвам мирного хамас. Отримав привід чудовий і робить собі свою маленьку переможну війну.

Але він взагалі дивний, що з Зельою негарно повівся, що його поїздки в мацкву. Мутний якийсь тіп. Якби я був сфінктер байдена, я би стиснувся в чеканні якоїсь серйозної подляни. Трампік тож відмітився що він за допомогу ізраілю, якась блін несподіванка. Тут блін всьо нелогічно

Як би так не повернулось щоб штати вислали десяток лярдів єврейському орбану, який потім їх багном вимазав. Буде прекрасна тема обсмоктувати наступні півроку. І нам в тому разі хер шо дадуть взагалі. А байден програє вибори, бо сяде в лайно

гроші які вони раніше брали у креаклів через авокадо тости на сніданок — як раз повинні іти в бюджет

Через какой механизм?
Т.е. те средства, что раньше люди тратили на покупку товаров и услуг — люди должны просто отдавать такому эффективному менеджеру, как государство — ничего не получая при этом взамен?

Через какой механизм?

Через податки звичайно, іншого не існує.

люди должны просто отдавать такому эффективному менеджеру, как государство

А хто повинен, американці? Раз українці не хочуть фінансувати 50% бюджетного дефіциту своєї країни?

Да, американцы и европейцы это в их интересах

Ці «бізнеси» таку тінь в обороті мають що там блін армії інспекторів не вистачить.

Потому что не нужна эта «армия инспекторов».
Если у вас есть «армия» — пусть идёт защищать страну, а не кошмарит бизнес.

Завдяки таким коментарям і таким як ви, я розумію, що звалити звідси — то є найкраще рішення.

Їдь вже швидше

Поїдь в європу чи штати, порозказуй про свій погляд на стимуляцію економіки податковій, тоді побалакаєм

Поїдь в європу чи штати, порозказуй про свій погляд на стимуляцію економіки податковій, тоді побалакаєм

Там взамен на свои налоги ты получаешь ништяки от государтсва, а не как у нас, упрёки "ты ничего не делаешь «и «твоя задача нести нам бабло и не гавкать»

Там взамен на свои налоги ты получаешь ништяки от государтсва, а не как у нас, упрёки "ты ничего не делаешь «и «твоя задача нести нам бабло и не гавкать»

Пан не знає про що він балакає, але ладно з тим

Утром деньги вечером ништяки от государства

Пан не знає про що він балакає, але ладно з тим

Да, за 30 лет занятия внедрение всякой экономической шняги я так и не понял, о чем говорю

Утром деньги вечером ништяки от государства

С 1997 года плачу нологи, можно мне уже ништяков, ну позязя?

Звиздиш

Як платиш такі й ніштякі. Що тобі не подобається?

Да, за 30 лет занятия внедрение всякой экономической шняги я так и не понял, о чем говорю

Ну не понял видно, не можу допомогти, таке враження що пише 14річний підліток

Позязя

Ну не понял видно, не можу допомогти, таке враження що пише 14річний підліток

Позязя

Стараюсь соответсвовать вашему уровню развития.
закидонам «как платите налоги — так и получаете ништяки» — верять только дебилы
Глядя на депутатов, на растраты и прочее — становится чотко понятно — кто платит — а кто получает ништяки

Стараюсь соответсвовать вашему уровню развития.

Ви свій рівень розвитку на мене не піднімайте

Це ви заявили

Я спробую найпростішими предикатами
1) я ніштяків ніяких не отримую, ВИ отримуєте ніштякі
2) з МОЇХ і ще громадян двох десятків країн податків оплачується ВАША безпека
3) ВИ чекаєте, що хтось ІНШИЙ оплачуватиме ВАШУ безпеку
4) БЕЗПЕКА — ніштяк государства
5) ВИ видумали собі уявні упрьокі, щоб ВИПРАВДАТИ чому ВИ не бажаєте оплачувати ВЛАСНУ безпеку
6) ВИ приплели ще депутатів, з тої ж причини

за 30 лет занятия внедрение всякой экономической шняги

Вам за 30 років внєдрєнія економіческой шнягі доступно написане вище?

Зрозумійте мене, хватіт тикать пальцамі на дєпутатов, подивіться на себе, позязя

Я повторю, що гетьманцев ляля, а ви його не цінуєте. З вами по хорошому не можна. Вас треба доїть. Тому він перестане пояснювати, і почне доїти.

І вас далі почнуть доїти, бо ви звикли до лафи, пустого піздєжа й 5%, а після 30 років економічної шняги у вас 0.0% розуміння що таке податки, зате у вас 100% розуміння, що ніштяки від государства вам нє нужни. На вас падають бомби 2 роки, а вам недоступно ще досі, що країна в стані ВІЙНИ

Спокойной ночи

2) з МОЇХ і ще громадян двох десятків країн податків оплачується ВАША безпека

ти просто хворий....

Пойянтно. Понауехавшая ***ня стала в позу ментора и лечит тут всем мозк
Давай, до свидания.
Ну или можешь приехать сюда и на деле доказівать, как у нас тут ***енно жить и какие у нас тут ***енніе ништяки и ***енніе налоги
тявкать издалека, когда жопа в тепле, безопасности, когда ті плотишь налоги и тебя не сушит государство — єто каждій дебил сумеет
Ті попробуй в реальность вернутся.

за «безопасность» мою он платит, ті посмотри на єто чучело.

Опля, ще один порвався

Якийсь прям ренесанс антімайдана

Опля, ще один порвався
Якийсь прям ренесанс антімайдана

еще руснёй меня назови.
ахуеть, нашелся зарубежный майдановец с зарубежным же гражданством....
аухеть два: «майдановец» топит за зелень, гетьманцева и прочую перхоть....

еще руснёй меня назови.

Я б ніколи так на тебе не сказав, не позорь мої носкі

мы должны поблагодарить его за то что мы живы и в безопасности.. человек работает на нашу безопасность, не покладая рук. С утра просыпается, и контролирует, а сколько там моих налогов пошло на безопасность Украины? Достаточный ли там уже уровень безопасности?)) Нужно срочно зайти на доу, и напомнить этим туземцам, что они живы благодаря мне, белому человеку из страны первого мира.

Зачем так громко кричать, что вы — гуманитарий без образования?

С 1997 года плачу нологи, можно мне уже ништяков, ну позязя?

Так податки левова частка податків це пенсійні і страхові взноси, які ніштяки за них можна теоретично отримувати ?

Так податки левова частка податків це пенсійні і страхові взноси, які ніштяки за них можна теоретично отримувати ?

Например — достойную пенсию родителей, для начала?

Платиш внески буде пенсія

Министр: 40-летним не стоит рассчитывать на пенсию
«Мне сорокалетнему на пенсию в нынешних условиях рассчитывать не стоит», — сказал он.
По его словам, единственным выходом для украинцев является накопительная пенсионная система.

Т.е. нужно платить не государству — а себе любимому. Пенсия нам не светила и 5 лет назад
В нынешних реалиях пенсия уже даже не сказочное, а мифическое понятие.

Не ну в цьому питанні я з ним згоден я б не платив пенсійні внески ні в одній країні світу

Не ну в цьому питанні я з ним згоден я б не платив пенсійні внески ні в одній країні світу

Т.е. бОльшая часть налогов (страховые и пенсионные взносы) не дают мне ништяков
Давайте поговорим, какие ништяки дает мне уплата НДС
Что именно я получаю взамен дополнительных 20%, которые я отдаю государству.

А що б ви хотіли отримувати ?

Образование, медицину, полицию, армию, судебную защиту, пенсию, наконец.
Дороги, єкологию.
А то блин и налоги плоти, и за всё вышеперечисленное — отдельно плоти.
абыдно.

Ну які ніштякі

Податки це пдфо і корпоративний, єп, війьсковий збір, пдв. З цього міноборони воює, мінНС фіксить електростанції, розбирає завали, копи ловлять злодіїв, місцева рада латає дороги й лампочки на вулиці

Єсв це соцвнесок. Грубо кажучи є в мене чи в тебе бабуся — це її пенсія, отримує ніштяки. Військові пенсію отримують. Безробітні отримують допомогу.

Ну це звісно всі змішують. І то і то держава по суті, але це все законодавчо регулюється

Ну і звісно де одного не вистачає, є три варіанти — позичити в когось, підвищити податки або надрукувати

Це ж не от я заплатив 30 років, де мої ніштякі пищищ. Дитсадок

Витрати на оборонку пішли в космос, тому податки як до війни не можуть бути апріорі як під час і після війни.

Альтернатива прямим податкам — груба інфляція. Це і відбувається — вам податки не підвищують, зате росте інфляція. В обох варіантах платить громадянин. Це ще з допомогою заходу. Можеш сам уявити що буде якщо раптом в бюджеті буде на пару десятків млрд баксів менше. Ви на краю прірви

Ось експерт внєдрєнія економічних шняг заявив, що

Образование, медицину, полицию, армию, судебную защиту, пенсию, наконец.
Дороги, єкологию

Утром налогі — вечером ніштякі, а він абіжається

Ну і звісно де одного не вистачає, є три варіанти — позичити в когось, підвищити податки або надрукувати

Или просто не красть, да? НО это, разумеется, не вариант

Хто не хоче оплачувати власних корупціонерів — буде оплачувати чужих © платон

Боротьба з корупціє іде, що тобі не подобається. Ти не кіпішуй так

Хто не хоче оплачувати власних корупціонерів — буде оплачувати чужих © платон

Еще умные идеи есть?

Боротьба з корупціє іде,

Це у яких місцях? Досить єрєсь всяку нести

Ну їй богу вже з десяток років ловлять всяких там і сям. Структури створюють на замовлення європейців і американців.

Прозоро стоврили, відкриті дані, декларації чиновників

От прям уже часи кучми, нічо не міняється

Чому це не помічають — хз, зручно повторювати одні й ті ж магічні заклинання. Де боротьба, гдє дарогі

Он в ЄС рух почався. Це ЄС просто наше корупційне болото погодився прийняти, по твоєму?

Великі дяді й тьоті в піджаках бачать рух, тому ніяка не єресь. Те що комусь не видно — ну повилазило мабуть

Ага-ага, ловлять. Поки журналісти не покажуть своє розслідування про топ корупціонерів, то наші органи навіть не поворушаться.
Те що ловлять якихось мілких побутових корупціонерів це не рахується.

Ну ладно вже, досить же погуглити
Раз сьогодні когось не зловили, то й нема

www.bbc.com/...​rainian/features-38394903

www.dw.com/...​ення-в-україні/a-51110334

Проблема зараз в судах, судова реформа тільки почалася

Яким боком теперішня влада до першого посилання?
Друге не відкрилось. Відкрилось. Лол, там 2019 рік, теж яким боком теперішня влада?

І де посадки? Вже 4ий рік пішов

Яка різниця яка влада...

В тому й суть боротьби з корупцією, що це має бути незалежно від яка пика в кріслі президента

Це європейські піджаки й чекають.

Система має працювати незалежно від обличчя президента, і кого імені партія має більшість у парламенті

Боротьба з корупцією, це не влада, це як якісно працює БЕБ, НАБУ, НАЗК і прочі нові акроніми

Але зловити мало, треба ще справу в суді довести, тому поки суди будуть корумповані, посадити корупціонера буде важко. Таке життя

Десь проскакувала недавно статистика справ і скільки з них пройшло суд, але не згадаю де це бачив. Мало

Яка різниця яка влада...

Так ти тут хвалив щипача гусей. Що він конкретно хорошо зробив?

Що він має хорошого зробити?

Його робота проста — розробляти притомний, реальний, необхідний і достатній новий податковий режим

Для нього це як для тебе таска в джирі.

От ти закрив таску — ти зробив свою роботу, це не добре й не погано. Це твоя робота. Так і в нього.

Це не його вина, що треба підвищувати податки й боротися з тіньовою економікою. Так само як і для тебе — це не твоя вина, що тебе в беклозі чекає болото якихось дибільних задач.

Треба робити роботу от і робить.

Про щіпання гусєй — це вирвали з одного його давнього інтерв’ю, де він пояснював що буде підвищення податків, введення рро і проч і чому воно буде. Як в нього є почуття гумору, це прекрасно

Ну раз пояснення не сприймаються, то наступного разу буде без пояснень

Що він має хорошого зробити?
Його робота проста — розробляти притомний, реальний, необхідний і достатній новий податковий режим

Проблема в тому, що щипач гусей — маніпулятор та навіть не намагається розробити щось нормальне. Він тільки перекручує факти, маючи на меті щось своє.

Наприклад, коли його макнули мордою, що у Польщі теж є ФОП, то він щось там став розповідати про ставки 19 чи 20% хоча насправді то ставка на прибуток з вирахуванням витрат, а якщо на всі надходження, то ставка 12%

Чи наприклад його намагання заборонити працювати ФОП з закордоном? Чого так, якщо у Європі чи США такого немає? Нагадує спробу чи взагалі позбутися ФОП чи мати якісь обмежені ФОП для своїх потреб.

Чи розповіді про податки 50% у Німеччині чи 70% у Франції (для мілліонерів?). По-перше, тут включено соціал. По-друге, це якісь максимальні ставки, а середня людина то середній прибуток та з родиною.

За багато років він так і не спромігся хоч щось запропонувати та впровадити суттєвого. Може цей зламався та несіть іншого?

Ой в цьому коментарі уже купа треша. Загально нема сенсу відповідати. Давай вже щось конкретне з його слів, а не щось перекручене з якогось телеграфного столба

Мало того що фоп не обмежується айті, так там ще груп дофіга і в різних галузях

Тебе турбує твій фоп, його турбують усі фопи, товки, ват, і проча дребедень

Ніхто вам не заборонить працювати на закордонних замовників, це неможливо і не має сенсу ні зараз ні в майбутньому.

Всі ці байки — з всяких українських правд, коли хтось щось взяв, з контексту вирвав, не так почув, перекрутив, поперчив, добавив желтізни, підсмажив і вам в рот положив

Сподівання що якийсь журналіст/ка вчорашній студент/ка розуміє про що балакає щіпач — у мене ще менше ніж від середнього айтішніка

Зможеш і далі гребти напряму, якщо так гребеш, тут можеш будь спокі

Давай стисло: по факту він ніфіга не зробив і не запропонував. Наприклад, хоч якісь пропозиції щоб люди були офіційно працевлаштовані замість ФОП, наприклад трохи більша ставка ніж ФОП але мінімальні соц внески. Чи цільовий податок на армію на час війни замість підвищень. Чи можливість спрямовувати частину податків в обрані організації чи діяльність як в деяких країнах. Багато прикладів, але нє!

Мене ж це турбує, бо з 2009 року я працював здалено на захід, а не гріб десь. Та сподівався що після війни залишиться щось таке. Бо сподіватися що тут будуть умови що прийдуть західні роботодавці марно.

Давай стисло:

Нє давай конкретіку, а не стисло про уявних коней у вакуумі

по факту він ніфіга не зробив і не запропонував

А тобі хіба конкретно не доповіли й не запропонували? Мені він кожен день доповідає, я йому скажу щоб і тобі таке доповідав.

гуглиться за хвилину реально

А тобі хіба конкретно не доповіли й не запропонували? Мені він кожен день доповідає, я йому скажу щоб і тобі таке доповідав.
гуглиться за хвилину реально

Що у нас суттєво змінилося за останні роки? Я точно знаю що офіційне працевлаштування було то саме бо я так працював у 2021 році. Система ФОП та ж сама, за винятком тої пільги 2% на якийсь час. Не користувався доречі вже.
Декларування те ж саме. Якщо я не бачив у декларації графи куди добровільно передати мої 2% податку ПДФО, то цього ж нема?
От по факту, змін поки нема. Окрім Дія сіті та штрафу за неоформлених працівників. Але Дія сіті ж Федорова та воно в тестовому режимі.
От приведи якийсь приклад із життя, як ти влаштувався по трудовій та платив 10% замість 18 чи 19% чи як ти не платив ЄСВ 22% з 20 мінімалок

Ойбоже ну скіки можна

Що у нас суттєво змінилося за останні роки?

www.rada.gov.ua/...​news/news_kom/242481.html

От по факту, змін поки нема

Ну так я так і сказав, що по суті крику про щіпання більше ніж щіпання. Вам вже скільки років погрожують, а ви вже скільки років верещите від погроз. Така от гра

Вас ніжно готують, пояснюють, гладять пір’їнки

youtu.be/...​EdCss?si=4FV8vyqsJVct-G5m

Що суттєво змінилося у податковому законодавстві щодо ставок податків та як впроваджується діяльність за останні 5 років за часи цього реформатора? От приклад суттєвої зміни то наприклад коли десь у 2016-2017 році дозволили електронний інвойс замість паперових актів для тих хто сам працює за кордон. Чи то нові групи ФОП у 2010 році. Чи єдиний ЄСВ замість купи зборів.
У нас є дві суттєві проблеми: це надвелике податкове навантаження на офіційних працівників та повністю солідарна пенсійна система. Хтось навіть трохи тут щось покращив?
Я б наприклад працював би как офіційний працівник замість ФОП, після війни. Але при умові мінімальних соц внесків бо нема сенсу в них в Україні.

У нас є дві суттєві проблеми: це надвелике податкове навантаження на офіційних працівників та повністю солідарна пенсійна система.

Це міф про надвисоке навантаження.
Навантаження у нас середнє по європі плюс мінус. Проблема білого працевлаштування не в розмірі податків.

Пенсфонд — проблема не в солідарності, державна соціалка апріорі солідарна в будьякій країні, а в тому що армія фопіків по факту працівники а не підприємці, а туди листають мінімум. Проблема не тільки у фопіках, а в тому що платять в конверті, а податки платять з мінімалки.
Це комплексна проблема. Тут тнема простих рішень

Але загалом я за недержавні пенсфонди другого рівня і щось типу 401k

Але при умові мінімальних соц внесків бо нема сенсу в них в Україні.

Ну так, я так і сказав внєдрятору економічєскіх шняг з 30річним досвідом. Які податки такі й ніштякі. Цілком згоден :) Тому гетманцев це й буде фіксити, і вас будуть щіпать стільки щоб це мало сенс

це надвелике податкове навантаження на офіційних працівників

Ось ласкаво прошу в Європу

taxfoundation.org/...​me-tax-rates-europe-2023

Це тільки ПДФО, у нас 18% непрогресивних, що приблизно відповідає середньому рівню для зарплати середнього європейця

У ФОПика смішні 5%

Ось іще красивий графік з соціалкою, хоч це і пальцем в небо цифри, бо це не просто купа нюансів

en.m.wikipedia.org/...​income_tax_by_country.png

Де ваше надвисоке навантаження?

це надвелике податкове навантаження на офіційних працівників

От наче і процитував, але не прочитав? Чи не зрозумів що таке офіційне працевлаштування?
Це не ФОП, це офіційне працевлаштування у штат з трудовою книжкою. Податок 18% та ЄСВ 22% це вище ніж у тебе чи у когось на 3 класі в Німеччині. Вирахувань з податків в Україні вважай нема порівняно з Німеччиною чи Польщею.
А я наприклад не дуже хочу бути ФОП у випадку звичайної праці. Доречі в мене нема зараз ФОП, чому і радий. Воно наприклад було доречно коли продавав свої програми чи фрилансів.

Короче я бачу що ти вдаєш ніби проблем з моделями оподаткування та працевлаштування в Україні нема і воно може залишатися як є.

Добре, я зрозумів що це я не зрозумів, і це я вдаю

Я приходжу до того ж з чого почав — гетманцев ляля, пробує пояснювати те саме що я вам написав, а вам не доходить, ви вважаєте що це вам надвисокі податки проти конкретних фактів, і це я щось уявляю, а гетьманцев щіпач, і нічо не робить

Тому він ляля, а ви його не ціните, ви — скандвльні гусі. Вас далі будуть щіпать без пояснень, бо пояснювати щось — собі дорожче

Податок 18% та ЄСВ 22% це вище ніж у тебе чи у когось на 3 класі в Німеччині.

Не маніпулюйте і не порінюйте ПДФО+єсв з 3класом+соціалкою в німеччині. Бо в нім прогресивна шкала, яка залежить від доходу. Можна тоді 0% порівнювати — німеччина податковий рай ддя ніщіх. По друге 3ій клас іде разом з 5тим у сім’ї.

В укр я заплачу 18+22=40
В нім я заплачу +/- 43

Різниця невелика, високі — так, надвисокого нічого нема. Ви маніпулюєте

Ви балакаєте і не розумієте про що і робите якісь категоричні заяви на пустому місці. А пояснювати я втомився.
Я далі згоден, що я не розумію, і я щось вдаю, тому ви праві, вітаю

Приємно побалакали

Не щипач а просто нічого не робить окрім своїх пояснень. Але поки що не общипав нікого, як я бачу зараз. Подивимося що буде далі.

Він не ідеальний, і думаю йому є шо закинути, але те що йому звикли закидати — незаслужено. Я думаю він звик. Податки нікому не подобаються, він в будьякому разі буде облитий гамном

Побачимо

Але я в Німеччині заплачу менше бо жінка і діти. А жінка отримує в рази менше. Але будемо вважати що десь так, податкі такі самі. Але ж пенсія на порядок більше та медицина краще. В Польщі податки трохи менші.
Я ж написав що в середньому, а в середньому все-таки це людина одружена.

Він не ідеальний, і думаю йому є шо закинути, але те що йому звикли закидати — незаслужено. Я думаю він звик. Податки нікому не подобаються, він в будьякому разі буде облитий гамном

Там до нього таких неідеальних було вже ще на 20 років. Через 5 років його забудуть як і попередників, якщо суттєво не буде змін.
За те й річ, вони там сидять по 5 років та не чіпають нічого.

Ну так тому порівнювати нема сенсу, бо в нім є 0% а є 45%. В Укр 18%. Нічого надвисокого.

Ну ви сказали що треба міняти модель, ну так я згоден — але не через якісь «надвисокі» податки

Нема в Україні ніяких надвисоких податків

Треба міняти? Ну так я згоден. Цим має хтось займатися. Зараз займається гетманцев.

ФОП — творіння кучми. Всі так люблять зараз фоп, але не люблять кучму.

Так само буде з гетманцевим

Ну так тому порівнювати нема сенсу, бо в нім є 0% а є 45%. В Укр 18%. Нічого надвисокого.

Через надвисоке сумарне навантаження бо в Україні ще 22% ЄСВ для працівника в штаті (не ФОП). Система давно перестала працювати бо демографічна криза, в тому числі міграція від нас, а не до нас як у Європі.

Так в інших країнах теж соціалка є і теж висока

Порівнюйте яблука з яблуками

В нім тільки взнос в пенс 18% і медичка 14% з гаком, і ще купа всяких їпучих податків.

Нічого надвисокого в 22% єсв нема

І надвисокого сумарного навантаження в Україні теж нема

Я вам пояснюю що це міф, а ви все якісь яблука з грушами порівнюєте

Проблема що його не платять з усього доходу, а з мінімалки. А фопи платять мінімальний внесок. От і вся проблема — пенсфонд розікрали. Хто розікрав? ГРОМАДЯНИ. От і нема ніштяків

Ось вам графічек з ніштяками

old.cost.ua/budget/deficit/pension

Вгадай в якому році прийшов януковіч з азаровим. І в якому році тімошенко була прем’єром. Подякуємо їм за стабільність, але ніштяків не залишилось, миші з’їли

Не треба скидувати на демографічну кризу, це питання податкової політики, а не народжуваності й помирання.

У нас ніколи не було пенсфонду. У нас солідарна пенсія з часів СРСР. Солідарна пенсія працює у країнах розвинутого соціалізму де всі платять та невеликий розбіг по ЗП. У нас дикий капіталізм.

ГРОМАДЯНИ

Вот же ж. У нашій країні це (соціалізм) не працює. Тому натягнути Скандінавію чи Німеччину на нас то таке...
От просто треба визнати реальність, особливо з демографією.

Що то за система коли хтось взагалі не платить, хтось з 1 мінімалки, а інші платять за них на пенсію з 20 мінімалок?
При цьому пенсія обмежена чи не 5 мінімалками для пересічного. Чому внесок з значно більшої кількості мінімалок?

Також я в курсі що проблема давня, але замість вирішення та хоча б відокремити від податків кидають в одну кучу і маємо що маємо.

Нічого надвисокого в 22% єсв нема

Нема, якщо тобі платять пенсію та медицина нормальна. Зважай що це все ж таки послуги, а не податки. Якщо держава не може організувати, то вже люди це самі роблять як з приватною медициною.

У нас ніколи не було пенсфонду.

У нас був бездефіцитний пенсфонд

Раз його вже нема, треба його фіксити.
А з чого фіксити? Війна важлива, пенс важливий. Будуть вас щіпать

Пенсфонд це не комуняцька штука, а німецька, в нього цілком капіталістичний сенс, бісмарк видумав, потім усі скопіпастили, і оригінально його мета зовсім не платити надурняк старікам на достойне життя за роки ударної праці

Абияке життя — турбота пенсфонду. Хороше життя на пенсії — твоя турбота

Не треба скидувати на демографічну кризу, це питання податкової політики, а не народжуваності й помирання.

Є така штука як кількість працюючих на одного пенса. Вона зменшується. Бо менше дітей у родині та міграція молоді.
Є різница коли 2 людини платить 1 пенсу чи одна людина утримує 2 пенсів? Перед війною було десь 1 до 1. У 90х наче було 2 працюючих до 1 пенса.

У нас був бездефіцитний пенсфонд

Тобто платити малі пенсії все-таки варіант?

Будуть вас щіпать

Може й будуть, що через 10-20 років після цього дасть дуже поганий ефект. А може будуть платити малі пенсії.

Пенсії завжди малі, навіть в німеччині

Абияке життя — турбота пенсфонду. Хороше життя на пенсії — твоя турбота

Хоч високу пенсію — тобі на державну службу, а не в айті. Це ніштяк державної служби. Так в усіх країнах теж :)

Але не 50-100 доларів як в Україні. Штука в тому що у сусідній Польщі пенсія теж мала але більша у 3-4 раза. А десь ще більша в 2-3 рази. А на таку пенсію можна жити вже потім вдома.

В порівнянні відносно зарплат — схоже

Штука в тому що у сусідній Польщі пенсія теж мала але більша у 3-4 раза.

Як поляки платять податки такі і ніштяки

Візьми машину часу, повернись у 91ий рік, відпахай 40 років стажу у польщі і отримуй польську пенсію. Ізі

Потім проживи на 300 дол на місяць у польскім мясті. Не ізі

Ой вибач, ти хотів посеред життя переїхати в польщу і отримувати не якусь середньомінімальну польську пенсію без досить стажу в польщі? В мене погані новини

Ой вибач, ти хотів посеред життя переїхати в польщу і отримувати не якусь середньомінімальну польську пенсію без досить стажу в польщі? В мене погані новини

А чого без стажу? Людина переїзжає в 30-40 років та працює ще десь 25-35 років до пенсії. Буде норм пенсія. Більш того, є залік укр пенсії додатково.
Прикол у тому що ЗП у нас десь приблизно однакова як і ЄСВ у Польщі та Україні, а от пенсія досить різна.

Ще в 2015 році був у Фінляндії. Там був колега поляк який туди переїхав бо податки такі самі приблизно (навіть менше), але пенсія та усе інше більше.

Я не кажу що це от 100% спрацює, но люди мігрують. Така от ситуація десь вже років 10.

Роби так

Ми відхидились, проблема гетманцева — Україна, а не польща

Я просто кажу, що як поляки платять — так і отримують польску пенсію й інші ніштякі. І польська пенсія в порівнянні з польською зарплатою така ж ніща як українська — з українською зарплатою

Задача пенсфонда — щоб старікі не голодували й жили собі, а не щоб вони жили в земному раю до переїзду в справжній. Хочеш лакшері на пенсії — це твоя турбота. В будь-якій країні

Ніштяк для тебе тут не в тому що ти платиш «собі» в майбутньому, а що ти платиш нинішнім пенсам. Для когось іншого молодшого і продуктивнішого звільняється робоче місце. А пенс не голодує й не бігає по вулиці з ломом чи ружжом і не грабує когось бо хоче їсти. Який же тут соціалізм?

Роби так

Може й так, а може буду працювати майже до смерті. В мене батя пішов на пенсію у 70 років. Я теж можу працювати репетитором, як раніше. Це навіть краще ніж польська пенсія.

Який же тут соціалізм?

Держава гарантує досить високу мінімальну оплату праці та ще контролює всіх громадян. У нас же досить низька мінімалка.

Не така вже й низька, прожити можна, звісно без закордонних сирів і без хамона

Проблема не в розмірі пенсій, а в зборах.
В бюджеті — дира, яка тільки росте.
Мені начхать на пенсів, але мені не начхать якщо вони помиратимуть від голоду й бігатимуть з ломом й грабуватимуть беззахисних айтішніків як буде якийсь дефолт

Дефолту не буде, бо вас пощіпають

Не така вже й нмзька, прожити можна, звісно без закордонних сирів

Не дуже, бо комуналка, ліки, та іноді щось купити в хату чи одяг.
Люди живуть, але зазвичай або погано або додатковий прибуток.

Нууу ето уже лікарі, лікарні, аптеки, ось ми вже розкручуємо ету проблєму далі. Звідки на це все грошики
Вово

Дефолту не буде, бо вас пощіпають

Можна більше подробиць, кого будуть щіпати та за якими ставками?
В мене нема сумнівів що будуть, я навіть недавно чув анонс про роботу без ФОП за ставкою 6% для деяких видів діяльності. Але хотілося б знати більше.

Але в мене є сумнів якщо пощипати тільки ФОП та все інше залишити, то баланс все одно не зійдеться.

Нууу ето уже лікарі, лікарні, аптеки, ось ми вже розкручуємо ету проблєму далі. Звідки на це все грошики

Частково з кишені громадянина нажаль. Ліки, корупційні бонуси лікарям, так і офіційно сплата через касу за візит до лікаря. Або приватні лікарні для нескладних випадків.

Я не знаю що буде з ставкою фоп, думаю як мінімум на кілька відсотків підвищать
Державу цікавить ЄСВ більше, податків з фоп не дуже багато

Що я уявляю, буде

айтішечку заженуть у дія.колгосп і не чіпатимуть ЄП, бо ви експортна галузь

Потім всім фопикам і всім дія.жителям підвищать податки одним махом

Для фопів усе закінчиться, візьмуться за реформу кзпп і перевод всіх на білу зп, можливо це зроблять одночасно, створять якийсь стимул чи введуть кнут для переходу на білу.

Конкретні ставки — ну я не гетманцев, не знаю, але враховуючи війну морально я б готувався як мінімум до 10% ЄП і якогось вищого внеску ЄСВ. Дія.Житель мабуть буде далі листати 5% але буде листати вищий ЄСВ. Можливо введуть ще якісь виключення чи можливість списувати якісь витрати, щоб підсолодити канхвету тузік

Ну і працюватимете далі як раніше

Ті хто брикатимуться отримають візит інспектора і штраф, і швидко перехочуть брикатись. Через 10 років всі забудуть що фоп в айті колись існував і так можна було працювати в айті

Зп була однакова у 90-ті, зараз різниця в 3-4 рази.

Декларування те ж саме

ФОП це не те саме, податки різні, ставки різні. Декларація хіба що однакової форми.

штрафу за неоформлених працівників

Ну хіба не краще жити стало? Як я буду на тебе працювати — ти не відвіляєш, це ж добре. Сонце сяє яскравіше

як ти влаштувався по трудовій та платив 10% замість 18 чи 19% чи як ти не платив ЄСВ 22% з 20 мінімалок

Скільки платиш залежить від ПК а не бажання. Тому не можу навести такий приклад, сорі. Хочеш нижчих податків? Гарне бажання під час війни, а воювати чим будем, добровольними донатами? Ну треба реформа ПК і КЗпП в ідеалі для цього. Наскільки мені відомо реформа планується, але я за тим не слідкую. От слідкуй за цим.

Якщо я не бачив у декларації графи куди добровільно передати мої 2% податку ПДФО, то цього ж нема?

цього не зрозумів

Декларування те ж саме

Бланки декларування майже незмінні що для ПДФО що для ФОП вже 10 років. Тому роблю висновок що обидві системи не зазнали змін.

Якщо я не бачив у декларації графи куди добровільно передати мої 2% податку ПДФО, то цього ж нема?

Це туди ж, немає такої графи в декларації: хочу подарувати свої 2% на потреби хворих дітей, банківський аккаунт такий-то. Таке є у Польщі. Чи наприклад вирахування на іпотеку.
Це як приклад того, що якщо б впровадили нове, то в декларії воно відобразиться.

Система не змінюється. Ставка може стати й більше, але наприклад гроші йдуть не хз куди, а конкретно воєнним як то воєнний збір чи у благодійний офіційний фонд. А не от просто підвищімо ставку та все.

Скільки платиш залежить від ПК а не бажання.

Але можна обирати режим оподаткування чи залежить чи ти маєш дітей, жінку, витрати і тп. У нас цього всього майже немає, я ж можу порівняти наприклад з Польщею. Ти можеш з Німеччиною (але вдаєш наче різниці у методах оподаткування нема).

Ну треба реформа ПК і КЗпП в ідеалі для цього.

Так. І де воно? Це доречне запитання якщо мати на увазі що цей реформатор вже майже 5 років отримує гроші на своїй посаді, та він там далеко не один.

Бланки декларування майже незмінні

Раз майже незмінні — значить майже не рахується, змінюються вони. Ну однакові бо в обох випадках це декларація ПДФО

немає такої графи в декларації: хочу подарувати свої 2% на потреби хворих дітей, банківський аккаунт такий-то

Це є і називається податкова знижка, ви маєте це просто підтвердити якоюсь квитанцією
tax.gov.ua/...​ijka-dlya-fizichnih-osib

Система не змінюється.

Ну це є проблема, ви берете якісь перекручені факти, застосовуєте перекручені правила і робите перекручені висновки.
По перше змінюється, в по друге серйозна рефрма ПК — не щось що варто робити часто. Зараз варто, гетманцев зробить

наприклад гроші йдуть не хз куди

Бюджетний комітет кожен рік готує бюджет на наступний рік, можете відкрити й подивитися на що йдуть податки

Ви за депутатів голосуєте, вони голосують за бюджет, от візьміть телефон і подзвоніть депутату за якого ви голосували, спитайте чому він голосував так а не інак

Не подобається — виберете іншого

Податки ваші не витрачаються лише на те, що ВАМ особисто здається важливим. В країні багато людей, всім щось важливо, але хтось має заплатити зарплату солдату чи пожежнику кожен місяць. Якщо вам важливі армія, а пожежники ні — ну що тут сказати, шкода але ваші податеи підуть на зарплату пожежнику теж незважаючи на. Селяві. З донатиків зарплату пожежнику не заплатиш

але вдаєш наче різниці у методах оподаткування нема

Я цього не казав і не вдаю, не треба мені в рота слова класти і уявляти за мене що я вдаю, я сам собі поуявляю і скажу за себе, тут бажаючих і без вас вистачає

Раз майже незмінні — значить майже не рахується, змінюються вони.

Змінюється номер бланку бо в ньому закодовано рік :)

немає такої графи в декларації: хочу подарувати свої 2% на потреби хворих дітей, банківський аккаунт такий-то
Це є і називається податкова знижка, ви маєте це просто підтвердити якоюсь квитанцією

Так це в Польщі, в Україні нема.

Податки ваші не витрачаються лмюише на те, що ВАМ особлисто здається важливим. В країні багато людей, всім щось важливо, але хтось має заплатити зарплату солдату чи пожежнику кожен місяць. Якщо вам важливі армія, а пожежники ні — ну що тут сказати, шкода але ваші податеи підуть на зарплату пожежнику теж незважаючи на. Селяві

Навів приклад, цільовий військовий збір. Це доречно на час війни. Тобто якщо війна, то підвищувати саме його а не взагалі, бо його не можна витратити на дороги чи ремонт будинку. Доречі більшість народу висловила свій пріорітет щодо військових трат.

Ну це є проблема, ви берете якісь перекручені факти, застосовуєте перекручені правила і робите перекручені висновки.
По перше змінюється, в по друге серйозна рефрма ПК — не щось що варто робити часто. Зараз варто, гетманцев зробить

За 5 років нічого не зробив, давайте йому дамо ще 5 років? :)
Ну які перекручення, якщо заповнюєш ці ті самі декларації та папери з року в рік за тими самими правилами?

Навів приклад, цільовий військовий збір. Це доречно на час війни. Тобто якщо війна, то підвищувати саме його а не взагалі, бо його не можна витратити на дороги чи ремонт будинку. Доречі більшість народу висловила свій пріорітет щодо військових трат.

Ну це приємно знати, що люди готові засипати армію грошима, а електрики й пожежники й лікарі — ну ці почекають кінця війни, вони неважливі

Саме через це в конституції написано

Стаття 74. Референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії

Бо ще в 1996році було очевидно, що народ — барани, і їм довіряти такі складні питання як податки це дибілізм

Це ж не от я заплатив 30 років, де мої ніштякі пищищ. Дитсадок

Витрати на оборонку пішли в космос,

А пока войны не было, куда они шли?

Свій особистий ліміт на мою толерантність до російської мови ти на сьогодні вичерпав. Повертайся завтра

Свій особистий ліміт на мою толерантність до російської мови ти на сьогодні вичерпав. Повертайся завтра

а вот и «ты русня» подъехала :)
недолго кожаев продержался

Это Кожаев из параллельной вселенной) вместо ваты-вышивата. вместо ножей полюбляет, не знаю, точильные камни? Или что может быть противоположностью ножа.

Это Кожаев из параллельной вселенной) вместо ваты-вышивата. вместо ножей полюбляет, не знаю, точильные камни? Или что может быть противоположностью ножа.

Еще — Кожаев из Украині топит за рашку, а Анти-Кожаев — из-за рубежа — якобі за Украину.

Утром налогі — вечером ніштякі, а він абіжається

Налоги я уже плачу много лет
Где мои ништяки?
«не на часи»?
ок.
где мои ништяки были раньше?

Ви на краю прірви

А вы?
если есть «вы» и «мы» — то может завалишь себя и перестанешь нас тут поучать, как нам повезло с нынешней властью и ситуацией?

Який податок у вас у Німеччині без соціалу та медицини? Наприклад у Польщі саме податок невеликий. 10-15 % в середньому на рік, інше то соціал та медицина близько 20 % при працевлаштуванні. От останнє дійсно немає сенсу підвищувати в Україні, бо в нас дуже нерівномерна сплата цього та нема мігрантів які це сплатять та може й поїдуть додому.

В нім для фізосіб прогресивна шкала, від 0% для ніщіх до 45% для high-income

Але 45% можна отримати наприклад на дохід з другої роботи, який би він розміром не був

Фрілансери платять як фізособи теж + ще податок на комерційну діяльність

Соціалка й медицина йде зверху того

У мене конкретно зараз важко порахувати, але в 2020 я заплатив десь 30% (з соціалкою). Я трохи не зовсім звичайний кейс. Середній айтішнік відлистає десь в районі 40-45% зі свого брутто (з соціалкою)

Відкиньте соціал та медицину та скільки з цього буде податок? Десь до 20% а при середній ЗП та дружині то навіть всі 10-15 % ?

Це не так просто бо купа податкових класів

Для сім’ї на двох це краще в когось іх жонатіків спитати, тут топіків мабуть валом

Для сім’ї ще важливо наскільки велика різниця в зарплаті м і ж

Не цитуй, приблизно на мій нежонатий погляд, це буде десь умовно, якщо М 90к і Ж 60к (наугад середня сім’я), то М отримає клас 3 і заплатить 16%, ж отримає клас 5 і заплатить 26%

З 150к сумарно вийде десь 20% податку на доходи

Ви блін молитись на гетьманцева маєте, а не брудом його поливати
Я б на його місці був би набагато твердолобішим, бо війна є війна, а до вас по хорошому не доходить.

Мдааа...то живи в Україні і молись на нього,а то піддакувати завжди краще з-за кордону...

Ви блін молитись на гетьманцева маєте

Нет, мы не должны «молится» на чиновника, который живет на наши деньги, которые у нас же и отобрал, чтобы самому на них жить

він дуже вже прям ніжно відноситься до збору такої матерії як податки, якісь діясіті вам видумує

... а мы всё не умираем.

Хай уябують

так и делают.

На її місце черга інших,

Нит.

Ну не будуть, підуть в сільпо куплять

... перестануть скиглить, возьмут в руки лопаты и начнут обеспечивать семью © Было уже, проходили

Кафешку жалко?

Да

Ну мені не жалко, і гетьманцеву не жалко

Конечно не жалко, ведь ваша задача не содействие развитию бизнеса, а по быстрому наскирдовать бабла, «чтобы внуком хватило» и свалить туда, где есть законы, вменяемые налоги, которые используются на благо народа и где нет таких как вы и гетьманцев.

Ти несеш хєрню. Типу ті підприємства виїхали через високі податки.

Я десь писав, що вони виїхали через податки? Вибачайте, я просто не знав, що підвищення податків у воюючій країні стимулює бізнес розвиватися. Айтішечка з 5% податків зараз прямо розквітає. Давайте зробимо не 5, а 35% і подивимось, що буде далі. Я думаю пан Гетьманцев і Олексій Хількевич будуть обома руками за такі нововведення.

По-перше, ніхто ні коли не піднімає податки на 600%.
По-друге, підняття податків з 5% до 10% чи до 15% в тій же айтішечки взагалі ніяк не скажеться на розвиток того самого айті. Це айтішники будуть просто більше віддавати державі за її послуги, ціни для зовнішних клієнтів це не піднімає.

За які саме її послуги, можна тут детальніше?

Какие-какие. Больше кокса для ОПы, креатив будет забористее.

та це вже другорядне питання, ти ж не в магазині.
Якшо державі треба будуть податки, вона їх візьме не запитуючи, знайде непрямі методи як зібрати більше грошей.

та це вже другорядне питання, ти ж не в магазині.

Да, не в магазине
если магазин меня обманывает, впаривает тухляк по высокой цене — я иду в другой магазин, а в этот больше не хожу.

Погоджуюсь. Але ти не в магазині.

просто більше віддавати державі за її послуги

За какие услуги? Что государство делает для айтишников, кроме как сбор налогов?

Электронный реестр военнообязанных сделали. Стильно,модно,айтишно.

Электронный реестр военнообязанных сделали. Стильно,модно,айтишно.

А за коммуналку нормально до сих пор низя заплатить
приват24 не в счет — оно не совсем государственное в этом плане — и «нормально» там только по сравнению со всеми остальными сервисами.

в Києві є мінімум три сервіси через які платить комуналку можна

Україна, це країна непотрібних сервісів. В Європі вона вже 20 років знімається автоматично з банківського рахунку, як і все інше.

та да, багато хто з українців досі не догнали що їх «аналоговнєт» пріват24 не тому що європейці не можуть таке зробити, а тому що нахєр не треба.
Що там ваш пріват24 вміє автоматично знімати показники лічильників для тих самих платіжок? А я в 2014 як приїхал, так ніколи і не треба було знімати і писати вручну показники в тому приват24 за електроенергію чи воду, все робиться віддалено і автоматично.

Ну в Україні теж знають про лічильники які відправляють автоматично данні )) це не ноухау європурки

Ну в Україні теж знають про лічильники які відправляють автоматично данні ))

Угу. Чули про них від заробітчан, але одиниці бачили на власні очі в Україні.

кожен береже фотографію європуровського лічильника
вечером збираємось кожен в родині дивлячись на фото європуровського лічильника , читає молитву

Скинь мені фото, хоч побачу як він виглядає. Бо за 7 років в европурії ні разу його не бачив і де він знаходиться уявлення не маю.

я не можу в це повірити, в європурію навіть можна зняти новостройку і там лічильник не в квартирі?
будь-ласка скинь нам фото, ми у себе теж повісим її

Ну якщо для тебе коробка з автоматами то «лічильник», то вони таки в квартирі. На відміну від лічильника, який хз де. Кажу ж, ні разу його в очі не бачив.

будь-ласка скинь нам фото, ми у себе теж повісим її

Скинути фото чого? Лічильника, якого нема в квартирі?

Скинути фото чого? Лічильника, якого нема в квартирі?

Ну збігав би просвітив нас,

Ну якщо для тебе коробка з автоматами то «лічильник», то вони таки в квартирі

Таке в Україні почали робити тільки буднках 80тих років, так що нам таке не доступно

Добре давай я скину фотку якогось лічильника який вміє відправляти данні

amperok.com.ua/...​_60a_220v_plc_modyl_kompl

Ну збігав би просвітив нас

Збігав куди? Щось чим далі тим важче тебе розуміти.

Таке в Україні почали робити тільки буднках 80тих
років

Таке це яке? Автомати в квартирі? В Києві в новобудові такі були.

Добре давай я скину фотку якогось лічильника який вміє
відправляти данні

Заодно скинь статистику який процент лічильників в Україні відправляє дані (відносно загальної кількості) Глянемо наскільки воно доступно :)

Таке це яке? Автомати в квартирі? В Києві в новобудові такі були.

в будинках 80 років в Києві автомати в квартирі, лічильник на площадці

Глянемо наскільки воно доступно

Що значить доступно ну якщо у тебе нема лічильника береш ставиш

Угу. Чули про них від заробітчан, але одиниці бачили на власні очі в Україні.

Лол, в мене такий за електрику з 2013 був. У всіх новобудовах такі ставлять.
Те що ти жив в бабушатніках не означає що всі так жили)

та ладно, я думаю чувак просто прикалується, навіть в бабушатніках, зараз багато у кого лічильник самі відправляють

самі відправляють дані в водоканал і водоканал виставляє автоматичний рахунок по ньому? Шось не чув про такі в Україні.

Вже 246 київських новобудов станом на сьогодні мають встановлені лічильники води з дистанційною передачею даних.

А, ну вже прогресс, добре.
А приват24 потім бачить ці дані?

приват24

Київ цифровий побачить, портмоне побачить.
Приватом ніколи не користувався для сплати рахунків

Усе те загнеться максімум через рік. Перевірено. В нас так з електричними було, ще й гроші додаткові зідрали за це. Здохла ота шняга уся з гівна і палок десь через півроку, може трохи довше.

Ну тебе ще спитаю. Як вважаєш, яке покриття подібними лічильниками України в процентному співвідношенні до всіх лічильників? ))

Ну в Україні теж знають про лічильники які відправляють автоматично данні ))

Теж знають? На вікіпедії про них читали?

До чого тут банкiнг?
Показники окремо, а direct debit чи як вiн у вас зветься, окремо

ну це все до того, що мені не потрібні в онлайн банкінгу окрема функція «оплата комуналки», окрема «квитки на поїзд», окрема «поповнити телефон» і всякі там є-ліки чи є-допомога.
Те на що зазвичай там жалілися наші біженці гордо розповідаючи про передовий аналогов нєт приват24.

тому що нахєр не треба.

А от не зовсім

В мене постбанк, і це таке дніще, але все влом поміняти, треба і руки дойдуть
N26 з моно не порівнював, але я люблю все одно банк куди можна ногами зайти й наробить шухєра, мені до лампочки той монобанк. Ну автоматичні витрати й всякі прибамбаси з передачею лічильників то не знаю кому воно треба, але таке в принципі у нас вдома є, і в мене тут в мю теж є. Як на мене — ні холодно ні жарко від тих смарт лічильників

І нова пошта — це просто космос в порівнянні з DHL, та й в принципі з будьяким іншим теж

У мене банку більше 150 років, але я навіть не знаю адресу свого відділення, бо був там останній раз в 2014 році, а після вони кудись переїхали.

І нова пошта — це просто космос в порівнянні з DHL, та й в принципі з будьяким іншим теж

Хз, можливо. Я DHL особливо не користувався, хоча наш postnord теж не ідеальний. Але чось у мене від укрпошти теж не особливо позитивні спогади. Правда мова йшла про онлайн банки, а не кур’єрські служби.

Я теж не хожу в своє відділення, але ціную мати можливість за 5хв прийти й навалять

був кейс от що мені заблочили карту н26, і хоч вішайся, в кишені 20 євро, вєртісь. Онлайн сапорт за спиною армії роботів, і такий трешак. Від цих branchless-банків просто відхрестився, карта є але я її використовую лише як другорядну

Хз, можливо. Я DHL особливо не користувався,

Я навіть не про якість доставки, там теж є приколи, DHL хромає, і в принципі є безвідмовні альтернативи, але от онлайн трекінгу такого і прозорості процесу ніде нема. У нас в мю відкрився недавно відділ НП, то зразу вирішив затестить. Це блін просто космічний корабель. Детальний трекінг наперед, реалтайм переадресація, все в смартфоні, поштомати ледь не на кожному розі Я просто від цього ох_їв у хорошому сенсі.

Пріват24 то я згоден, особо погоди не робить. Але такі от речі все одно в порівнянні дивують

Ще один приклад — у мене вдома оптика вже років 10 як проведена в село і глуш
В центрі мю, ще 10 років тому пообіцяли оптику вдома — досі проводять.
Про ціну оптики навіть смішно говорити. Вдома плачу 200грн за повністю симетричний повністю твій канал, тут де проведено — 90 євро за асиметричний fairuse.

Україна в багатьох питаннях попереду цих німеччин, я просто приклади згадую. Не тільки про онлайн банкінг

Можу тільки сказати що приват24 оригінально заточений на підприємців. Хз як він виглядає зараз, але коли користувався — були всі потрібні навороти під рукою онлайн, було зручно. Це потім він став «народним» банком

з усіх банківських рахунків одночасно ?) це після судового рішення ? )

Вообще-то, не со всех, а с которого настроишь, если речь о добровольности. Между прочим, в ГДР, насколько я знаю, такая фича была уже в 80-е.

Меня не интересует в «киеве». меня интересут в Харьков и в райцентре винницкой области
И да, «платить коммуналку» я могу ( и приходится делать) через свой банк.
но там это не сказать что удобно, знаете ли.

А ти думав, що таких людей не існує, тому донатив? А як виявилось, що все ж таки існують, перестав?

Живу в Одесі у своїй 2-кімнатній квартирі, дітей і машини немає, весь час займаюся або роботою,

дальше можно не читать :)

еякі люди вміють себе стримувати і вести більш-менш однаково скромний стиль життя при різних рівнях доходу.

Поки доходи не дозволяли — я їздив на старому дришпаку 98го року випуску. Чому з ростом доходу я маю далі «скромно» їздити на ненадійному та небезпечному автомобілі? Нахріна я тоді працював над зростанням того доходу, щоб в матрас запхати?

Так що не завжди з ростом доходів ростуть і витрати — деякі люди вміють себе стримувати і вести більш-менш однаково скромний стиль життя при різних рівнях доходу.

Оно то конечно можно, но зачем так жить? — Смысл больше зарабатывать в том чтобы иметь больший жизненный комфорт.

дітей і машини немає

А, это всё объясняет...
Появление семьи и детей непропорционально увеличивает уровень расходов в разы.

Зачем так жить? Откладывать на старость, улучшение жилищных условий и т.п. к примеру.

Откладывать на старость

Старості може й не статися, особливо зважаючи на теперішні умови. А зараз — живеш. То нащо собі відмовляти в базовому комфорті?

Старості точно не станеться, якщо на ній будеш жити на одну пенсію, бо не відкладав нічого.

Мені більш цікаво як в Україні відкладати гроші — в що можна інвестувати таке що воно доживе до пенсії )))

Тут би самому до пенісії дожити ))))

А чому треба в Україні відкладати? All in VWCE

Зручна відмазка, не знайшов куди відкладати то краще все витрачатиму в пустоту...

Чому не станеться? Так більшість пенсіонерів в Україні і живе. І ви не думайте, вони відкладали «на книжку», просто Сбербанк СРСР... ну, самі знаєте.

А треба було просто проїдати сири і пропивати смузі... тоді точно все буде добре на пенсії, нема грошей — нема проблем. Тепер видно яку нульову фінансову грамотність срср передали більшості нашого покоління.

А треба було просто проїдати сири і пропивати смузі... тоді точно все буде добре на пенсії

Неймовірно, але факт — здорове якісне харчування збільшує ваші шанси до тої пенсії дожити. І не інвалідом.

Тепер видно яку нульову фінансову грамотність срср передали більшості нашого покоління

Совок якраз передав сакральну настанову, що треба в усьому собі відмовляти і жити заради «світлого майбутнього» (якого може і не статися).

Добре, якщо ви такий розумний — яку б пораду ви дали людям з СССР, як їм треба було інвестувати гроші?

Добре, якщо ви такий розумний — яку б пораду ви дали людям з СССР, як їм треба було інвестувати гроші?

В недвижимость в деревне.
Да, в рамках СССР єто была не совсем собственность, но после развала — это уже было «кое что».

В інших містах свій менталітет, в якій тобі можливо не захочеться інтегруватися по деяким причинам. В результаті будеш таким собі маргіналом.

ті, хто скаржиться, що їм не вистачає 2600 на місяць в Україні

на одного или на семью?

Так а 2600 чего: баксов, евро, фунтов?

Велика частина населення в принципі живе і на половину цієї суми, а то і меньше.

Навіть на 1/5 від тієї суми живе. Не в кожній сімʼї двоє працюють, а якщо один працює, то не факт, що отримує 20к грн/міс. Достатньо просто виїхати за межі Києва.

Дивлячись де ти живеш та як. Скажімо в Києві десь на Інститутський якщо жити — ну от $5000 по мінімуму тобі і треба. Напевно в Полтаві наприклад чи Чернівцях або Умані, можна шикарно жити на $2600 і по місцевим і не по місцевим міркам ні в чому собі не відмовляючи і ще і відкладати при цьому. Власне не унікальна ситуація, з Каліфорнії наприклад за 3 роки 7 мільйонів людей поїхало, бо дорого та відносно погано за таку ціну. Щоб нормально жити в Долині $300 000 на рік тобі і треба, щоб наркомани поряд не ходили. А середня зарплатня по Каліфорнії 75. Те саме з Нью Йорк Сіті звалила велика кількість народу, здебільшого назад в середину штату Нью Йорк в маленькі містечка. Це призвело до того, що в усьому місті знизилась ціна на саму нерухомість і на його аренду до історичних мінімумів.

А що хтось забороняє заробляти ? Крім колективного гетьманцева і ті швидше просто хочуть поставити на лічільник, і щоб ви ніколи не мали фізичної можливості бути принаймні рівними до них фінансово, щоб не втратити владу і соціальний статус, що є інстинктом — ексклюзивне право на розмноження. А так як заробляєш, не обдурюючи аля Мейдофф чи Мавроді і не крадучи аля янукович або отруюючи як Пабло Ескобар і т.п. , звісно при цьому — в чому питання ?

Напевно в Полтаві наприклад чи Чернівцях або Умані, можна шикарно жити на $2600 і по місцевим і не по місцевим міркам ні в чому собі не відмовляючи

Глобальное заблуждение.
Те же продукты в селе дороже чем в райцентре, в райцентре — дороже чем в облцентре. причем настолько, что имеет смысл ездить в облцентр, покупать там чо надо и заказывать себе платную доставку в село
причем это будет не только по деньгам дешевле, но и по качеству куда лучше.

Никак не заблуждение — аренда жилья самое дорогое

Никак не заблуждение — аренда жилья самое дорогое

Разница между райцентром и облцентром не такая и принципиальная, а вот качество в облцентре будет получше

хтивки, якобс, цигарки. Ще дьонери, живу від зарплати до зарплати

хочеться запитати людей які вже декілька років мають непоганий дохід

Інспектор, перелогіньтесь

Всерйоз непоганий дохід не показник, показник це коли «непоганий» дохід не фітькається й витрачається помірковано. А ще краще коли розумно й толково надлишок витрачається чи складається

Найголовнішим уроком мого життя свого часу було те, що батьки маючи зп в 10 раз менше на чотирьох членів сім’ї, жили краще, їли мнясо частіше й досягли більшого ніж я один сінйьор. Думаю я можу бути зараз щасливим, що вчасно усвідомив це, хоч ніхто мені особливо не натякав на це навіть. Майбутнє моє в моїй уяві перевернулося й мій світогляд кардинально змінився за один день. Більше не знаю, що до цього додати.

Так що, як залишається 80% заробленого — ти тільки молодець, бажаю аби так і далі було.

Наприклад можу тут сказати, що благодійність дає право на податкову знижку. Не в курсі чи хтось цим всерйоз користується, а от варто.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Оренда квартири, пальне для авто, їжа без викрутасів, але здорова та без лактози, соц допомога родичам, які без роботи через війну.
Донати, богато донатів. Тільки сьогодні генератор купив та відправив медикам у Словʼянськ. 50к цього місяця на ППО вже пішло, ще збираю тут dou.ua/forums/topic/40604

Щось витрачаю на своє хобі — масштабні моделі, та на хобі дружини — у нас розплідник собак (виставки, їжа та інше).
Та й все, трохи залишається в резерв на випадок звільнення.

Та на те ж саме що і інші люди. Розберись що тобі терба на то і витрачай.

Та на те ж саме що і інші люди.

Всі інші теж чекають релізу Canon EOS R5 Mark II у лютому?

Sony A9 III
24.6MP
Global Shutter Sensor
4K 120p
ISO 250
$5,998.00

Canon EOS R5 Mark II
62MP
8K 60p / 4K 120p
ISO 100
Ціна невідома, очікується ~$4500

Єдина вагома перевага Sony, це Global Shutter Sensor, який дехто називає революцією, але всі інші характеристики не витримують критики. Купляти не 8K камеру за такі гроші зараз будуть тільки спортивні фотографи. До того ж, на даний момент невідомо, чи буде Global Shutter у нової камери Canon, є багато різних чуток, але у будь-якому випадку він актуальний тільки для дуже вузькоспеціалізованих фотографів.

І якщо ти їси булочку малятко за 11гр, то ти невдаха

Але ж булочка малятко коштує 4 грн:
shop.silpo.ua/...​lib-maliatko-8-sht-852421
i.imgur.com/PYKBD1j.png

Ми не настількі багаті, щоб купувати дешеві речі!

Навіть за 4 грн/шт булочки малятко не особливо дешеві, наприклад батон важить стільки ж як упаковка булочок, а коштує вдвічі менше:
shop.silpo.ua/...​zhytomyrskyi-450-g-457127

Крім того, батон ймовірно смачніший і універсальніший (можна їсти хоч з супом, хоч з чаєм) і очевидно красивіший за круасан.

Тобто пропаганда Малятко — це пропаганда класової нерівості проти споживачів батонів!

Вот ви гоните, а мені тепер їх шукати в продажі. Конче захотілося булочок малятко.

1. «Людей присоромлюють за те що вони не багаті»
2. Соромить багатих
3. ????
4. PROFIT!!!

Я ще 2 роки тому постив про неадекватні ціни в кондитерських Києва. У мене в ЖК маленькі тістечка були по 6-7 євро. Після Німеччини це був шок.

Лейла, БХ та Завертайло — це найкращі круасани Києва, це всього 4 ойро. В Барні, наприклад, топові круасани так само коштують.

Мені важко зрозуміти, як у Німеччині чудові, свіже випечені круасани коштують 0.99 євро (1.39 євро з наповнювачем) в найкращих кондитерських, а в Україні 4 євро. Це що, делікатес, в Україні?

Та бо ті фріци бідні люди, не те що в Києві)

Та у нас теж є дешеві круасани. Але якщо щось якісне — воно реально від євро. Тітка Клара є така мережа — круасан 80 гривень, Карл!

Та у нас теж є дешеві круасани.

Тут мова не про дешеві, а про найкращі. Дешеві в Німеччині 0.60 євро, гарні 1 євро, ну може десь у Мюнхені буде 1.5 євро, але аж ніяк не 4 євро.

Навіть коли ще був живий Splendid Delikatessen, топовий порожній круасан коштував 2.5, а з того вже стільки часу пройшло, і тут мова про круасан з наповнювачем

Я сьогодні вранці брав круасани у місцевій сімейній пекарні, по 1.30. Цілком можливо, що десь є і по 1.50, і навіть по 2, але не більше. Це будуть окремі заклади, можливо з дорогою орендою, бо у популярних мережевих пекарнях круасани у нас коштують дешевше.

Та яка різниця де і що ти береш. Мова про топові. Це як твоя Тойота чудова машина, але вона не топова

Ось тут можеш побачити, що навіть в найкращих пекарнях круасан у нас коштує 1.70 євро
www.google.com/...​6s/g/11qnt1sl_6?entry=ttu
Ось так, до речі, виглядає пекарня
www.google.com/...​6s/g/11qnt1sl_6?entry=ttu

Отже виходимо з того що ви вважаєте що в Німеччині найкращі круасани не можуть коштувати в закладі 4 евро, але чомусь думаю що це не так. Погуглив круасан в Берліні, бо ми ж про столиці. Croissanterie на фото в Гуглі видно ціну більше 2 евро. І це скоріш за все не топ заклад.
Ну я не кажу що круасан за 4 євро це нормально. Але це ринкова пропозиція яку хтось купує або ні.

Ось пекарня, в центральній центрі Берліна, це гарна пекарня. Круасани там по 1.60
www.google.com/...​16s/g/1ptwt1rfm?entry=ttu
Ніхто не буде купувати дорожче, коли є такі ціни в гарних місцях.

Дивіться, може і не купують
maps.app.goo.gl/...​4vNU4yy9s92359hi6?g_st=ic
Там є фото де круасан коштує 3,90.
Дякую що мене трохи розважили.
Я не думаю що їх прямо купують. Але нашо їх тоді печуть... може щоб дешеві брали активніше.

Там є фото де круасан коштує 3,90.

2.20 там коштує круасан
www.google.com/...​7sxg24?hl=uk-UA&entry=ttu
І то, він коштує так дорого не тому, що там круасан чимось відрізняється, а тому що оренда і зарплати вище.

Ну я ж не можу перевірити, але з мигдалем на фото в Гугл карті є вартість 3,90.
Взагалі я більше про те що саме очікування що круасан не може коштувати більше Х, бо це круасан... в Україні може. Чому? На мою особисту думку
1. Довга інфляційна історія яка продовжується. Люди не можуть фіксувати в голові ціни надовго і як сказати — вони або беруть або не беруть. Але не дивуються зростанню цін. Це така реальність.
2. Круасан це не пиріжок з варенням або вареник с сиром. Це десерт який раніше асоціювався не як масовий продукт, а як французька кондитерська прикраса до вишуканого сніданку, він ну як, і зараз не масовий, далеко не всі люди такого роду страви їдять хочаб щомісяця. І дуже багато круасанів низької якості. Тому за реально смачні вимагають дофіга. Бо є такі місця які орієнтовані на тільки дуже смачну каву і там не можуть бути круасани за 1 євро, бо вони зроблені вручну з якісних продуктів.

Це хороша пекарня хіба для невибагливих німців, а для украінців -це дуже посередня пекарня.

Українці не вибагливі, а вийобісті. Це трошки інше :)

Це хороша пекарня хіба для невибагливих німців, а для украінців -це дуже посередня пекарня.

А ну покажи мені пекарні в умовній Полтаві, подивимось, що ж там за чудо-пекарні такі в Україні.

Та покупають і по 2 за круасан і навіть по 3 ) і це у мене у селі на 100к людей

Сьогодні поїду у центр і куплю круасан на заквасці, чек додам у фото )

Сьогодні поїду у центр і куплю круасан на заквасці, чек додам у фото )

Виглядає, як асортимент звичайного Сільпо. Це не погано, сам там купую, але навіщо порівнювати з хіпстерськими кафешками Києва?

Що таке хіпстерська кафешка, чим вона відрізняється від не хіпстерської?

ibb.co/SdRdcHd
ibb.co/MZ98ZdR
ibb.co/VN25HDt

Специально поехал и купил круасан в местной крафтовой пекарне, на закваске
2.8 евро за штучку
кунжутом присыпан, внутри сыр

ну якщо в тебе булка з сиром — то круасан, то таке :)

Специально поехал и купил круасан в местной крафтовой пекарне, на закваске
2.8 евро за штучку
кунжутом присыпан, внутри сыр

Ну який же це круасан, це булка :)
Та й та, далеко не за 4 євро, хоча й з «крафтової» пекарні

Та їх же можна самому зробити навіть за копійки в духовці, й наповнити чим хош свіжі. Я в шоці навіть з людей що купують їх у мюніху за той ойро холодні, невідомо скільки вони там лежали ще і хто їх там мацяв, але грішу й купляю теж якщо свіжі, каюсь. А тут 4 ойро, я би там же й вдавився ним 😱

Помітив таке в іншому теж але ще не знайшов для цього якесь барвисте слово

Руча чорнильна Lamy Safari — стандартний шкільний інструмент, який ненавидять усі німці як елемент дитинства

А в Україні переглядав форуми й відгуки, то це сприймається як чорнильна ручка ледь не класу лакшері.

Короч розрив схожий на круасани, просто не круасани :)

Там люди в темі написали, що в Україні не роблять хорошого масла. Для «преміум» випічки все замовляють і везуть з-за кордону. Самі розумієте, що якщо ввіз не масовий, плюс проблеми в логістиці пов’язані з війною, це позначається на ціні. Тому цілком можна допустити, що німецький круасан на сировині з локальної ферми буде дешевшим, ніж такий саме в Києві.

То просто Юра не знає де в Німеччині топові круасани, і думає що якщо йому смачно, то це вже топ. Я вище писав про місце в Берліні з топовими круасанами, вони там порожні хз скільки років тому 2.5 ойро коштували. Ось ще один з непоганих www.google.com/...​6s/g/11lkfxntht?entry=ttu
ціни −3.5 та 4 євро за круасан з наповнювачем, 2+ — за порожні

не знає де в Німеччині топові круасани

І чим цей «топовий» круасан за 2.20, відрізняється від круасану у Backfactory за 0.99?

думає що якщо йому смачно, то це вже топ

Тут круасанні експерти бачу підтягнулися :)

Так це як з будь-якими товарами — якщо для тебе нічим не відрізняється, то тобі пощастило. В цьому ж нічого поганого нема

Ну, тобто ти теж не можеш сказати, чим відрізняється. Дякую.

Смаком відрізняється, текстурою, кількістю «сот». Я, наприклад, коли переїхав в Барну, перші 2 тижня обходив буланжерії в пошуках смачного круасана. І зараз мені подобаються лише 4 круасани в Барні всього, із них 2 з начинкою, і вони всі в ціновому діапазоні 2+ за порожні, 3.90-4 за з начинкою. Круасан це взагалі один з найскладніших виробів, тому топові круасани й коштують дорого

Almond croissant за 5 євро (в еквіваленті) беру на двох з дружиною, вистачає до ланчу не відчувати голоду.

Almond croissant це мій найулюбленіший. Зараз планую переїзд з Барни туди, де нема їх, вже почав сам їх пробувати готувати

Смаком відрізняється, текстурою, кількістю «сот».

Точно? Теж саме подібні фуд-експерти говорять, про інші продукти, наприклад про вино. Але, багаторазові тести показали, що професійні дегустатори вина не можуть відрізнити дешеве вино від дорогого, якщо не сказати їм, що це обман.
www.youtube.com/watch?v=V6qDDGbSlic

Кращий дегустатор світу Фредерік Броше неодноразово проводив подібні експерименти, які підривали дупи винних снобів по всьому світу. Одного разу він пофарбував біле вино в червоний колір і дав його 54 дегустаторам. Експертна група переважно описала напій, як червоне вино, це був повний провал дегустації, як науки.

От і все, що треба знати про смакових «експертів». Якщо у твою елітну пекарню підкласти свіжий і пухнастий круасан з Сільпо, ти його з’їси і не помітиш особливої різниці.

Все так. Тамʼянка та ЗоСя нічим не відрізняються від вин навіть за 10 ойро

Одного разу він пофарбував біле вино в червоний колір і дав його 54 дегустаторам. Експертна група переважно описала напій, як червоне вино, це був повний провал дегустації, як науки.

Блін, але ж біле та червоне вина — зовсім різні за смаком. Я спокійно відрізню біле вино від червоного, воно навіть пахне інакше

Бо це урбан ледженд Ось white paper web.archive.org/...​/laureat_2001/brochet.pdf
Не експерти, а студенти; не “не змогли відрізнити”, а використовували для опису вина лексикон червоних вин, і т.д., бо в цьому і полягала сутність експерименту

There are 3 means of study of representations:
— Textual analysis, which uses a statistical treatment of subjects’ verbalisations.
— Behaviour analysis, which by observing subjects, infers underlying cognitive mechanisms.
— Cerebral function imaging which permits, as directly as possible, access to cortical activation,
through visualising the brain in action.

При чому, навіть сам Броше неодноразово виступав зі спростуваннями заяв змі

Бо це урбан ледженд

Тобі відео он вище спеціально додане, і таких відео в ютубі море. «Експерти» не можуть зрозуміти, що це вино за 3 євро. Не важливо, наскільки ті експерти є експертами, бо ми тут всі на форумі не є експертами з їжі і говорити про «вишуканий смак», це смішно.

Не експерти, а студенти; не «не змогли відрізнити»

Вони були студентами винознавства і вони явно були більшими експертами по вину, ніж ти по круасанам.

Відео взагалі про інше, це ж не науковий експеримент, там нема ніякого підтвердження, шо це саме експерти, а не якісь випадкові відвідувачі винного фестивалю. Плюс відео знімаються для розважального контексту і клікбейту, тому вірити випадковим відосікам таке собі.

там нема ніякого підтвердження, шо це саме експерти, а не якісь випадкові відвідувачі винного фестивалю

Так само, як і ти не експерт по круасанам.

От студенти винознавства або люди, які виготовляють вино, як мінімум знають факти про вино і регулярно куштують його, для бізнесу або навчання. Але й їх легко обманути, якщо дешеве вино їм принесуть у якомусь дорогому закладі.

Блін, але ж біле та червоне вина — зовсім різні за смаком.

Вони різні за смаком, коли ти про це знаєш. А коли ти купиш у магазині пляшку саме червоного вина, але не будеш знати, що це перефарбоване біле, то ти будеш упевнений, що це саме червоне. Що і сталося під час декількох, досить відомих, тестів

А коли ти купиш у магазині пляшку саме червоного вина, але не будеш знати, що це перефарбоване біле, то ти будеш упевнений, що це саме червоне.

ты и вправду не отличишь по вкусу белое от красного? Оо

Так само як і ти, і так само як 54 студенти винознавства.

Так само як і ти, і так само як 54 студенти винознавства.

а круасан от булочки отличишь по вкусу?

а молоко от Кока-Колы?

Молоко от колы отличить реально. А вот круасан от булочки уже сложнее. Ну а что касается вина, то в наливайках наливают такую бодягу, что там точно не разберёшь, что оно белое или красное :-)

в наливайках наливают такую бодягу, что там точно не разберёшь, что оно белое или красное :-)

вот это валидный кейс ))
в Коблево был раньше базар, где продавали на разлив т.н. коблевские вина. они мало того что на вкус были странные, так еще и голова от них болела сильно. как поведала знакомая, которая была в этом бизнесе, что на самом деле там не совсем вина, а больше народное творчество когда бадяжат сок, какие подсластители, спирт, пищевые красители

Крусанс слоеное тесто а булочка — нет. Только по текстуре можно сразу же дать ответ.

Шо ти несеш! Черовне — терпке, а біле — ні. Це ж який шмурдяк треба пити щоб воно було однакове, чи взгалі атрофовані рецептори?

Шо ти несеш! Черовне — терпке, а біле — ні. Це ж який шмурдяк треба пити щоб воно було однакове, чи взгалі атрофовані рецептори?

Почитай наукові праці про те, як працюють рецептори і зрозумієш, що переплутати біле і червоне вино досить просто, якщо тебе дурять.

Чи нюхові та смакові образи винних експертів кращі за наші? Недавнє дослідження показує, що це так, але лише для подразників, пов’язаних із вином. Початківці мають у середньому кращі візуальні образи, але винознавці мають кращі нюхові та смакові образи, але не для подразників, таких як троянди чи арахісове масло, а лише для пов’язаних із вином запахів і смаків.

Коли винні експерти пробують біле вино, забарвлене в червоний колір барвником без запаху, вони формують очікування на основі того, що вони бачать, а також формують свої нюхові та смакові образи на основі цього. І враховуючи те, що їхній зір обманюють за допомогою барвника, їхні нюхові та смакові образи також обманюються. І оскільки вони мають міцніші та надійніші нюхові та смакові образи, це ще більше збиває їх із шляху.

Коротше кажучи, винні експерти не шахраї. Вони набагато краще смакують і відчувають запах вина, ніж ви чи я. Але саме завдяки цій здатності інколи їх легше обдурити.

Та нафіга мені твої наукові праці, коли це настільки очевидно що лгеше колу з фантою попутати ніж червоне з білим вином.

Знову таки, шмурдяк порошковий то винний напій, а не вино, тому ти знову газифікував калюжу.

ніж ви чи я

І не треба говорити за мене, я в алгоколі розбираюсь дуже добре і перепробував багато чого.

Отоб краще мовчав.

Ну то що за 3 таки бiльше відрізняється від того, що за 20, чим 20 вiд 50-100

За 50 та 100 вина не пью, бо то для гурманів та тих хто шарить, або просто грошей достаньо. Вина за 3 навіть не знаю що це, скоріш за все звичайні столові вина...
В ЮК тут зазвичай від 5 фунтів ідуть вже норм вина, в Україні зазвичай 300-500 грн було, зараз не знаю, і це вже гарне вино, бордо або навіть бургундія. в цілому 5-10 евро це вже норм вино, 15-30 то вже буде набагато краще і витончене вино, я такі зазвичай на свята чи посиділки з дружною беру.

Мені подобаються франція, аргентина та чілі. Особливо подобаються білі бургундські та брют шампанське, моет шандон оце мабуть найдорожче вино\шампанське що я купував, таке я зазвичай на свята беру. шампанське + устриці, легко, швидко, свіжо та дуже смачно. І задоволення від смаку і сексом займатись легко.

Ну 3 то умовно найдешевше на мicцевому ринку i таке дiйсно легко вiдрiзнити вiд середнього, а чим далi, тим складнiше.

я експерементально встановив що за вино дорожче 15 євро я вже не розумію за що плачу.
Але я люблю італію, крім півночі і каліфорнію :)
Шампанське не розумію чим воно особливо відрізняється від іншого ігристого, кожен раз як пью не розумію за що переплачувати.
Ось пиво я розумію по всьому спектру пропозиції :)

Ну це має бути цікво щоб смакувати та ретельно підбирати вина. Є вина які гарно підходят до мяса чи риби або до устриць, а є і до десертів, хоча це все сухі вина.
Я користуюсь vivino там як раз є лінії що підказують настільки кисле чи терпке, також багато відгуків кому подобаються вина.

мені цікаво, я розбираюся і багато чого перепробував. Але зрозумів, що після 15, або може 20 євро вже не дуже розумію за що плачу.

там як раз є лінії що підказують настільки кисле чи терпке,

У нас до речі це прям в нашому держмонопольному магазині показується на ціннику для всього алкоголю
типу
www.google.com/...​!16s/g/1tnmqb9m?entry=ttu
ось справа такі діаграмки — повнота, терпкість і кислотність.
А в опису написано які смаки улавлюються.
Іще там внизу піктограмки до чого краще підходить — он там корівка і барашка.
А з боку вказівник що ця пляшка краще для клімата :))))

Хз, я б тільки й купував Бароло, Брунелло ди Мольтанчино, витримані нормальні Рібейре дель Дуеру, Альта Ріоху. Але РПЗ — бідні люди. Та блін, навіть в Пріораті та Пенедесі мені більше подобаються вина в категорії 40+ ойро. Хоча може ти про білі, тоді плюс-мінус одна категорія

Так, деякі з бароло подобається, але це як раз той випадок, коли не знаю за що переплачувати — є ті, які подобаються більше і при чому помітно дешевше :)
Іспанські якось не зайшли в основному, рйоха не дуже подобається.
Ясно що серед тих що 40+ буде багато чого подобатися, але не так шоб витрачати свої кровні грошики РПЗ на те щоб його випити в вечері :)

Ну це має бути цікво щоб смакувати та ретельно підбирати вина.

я білі не розумію, звичайно ок взяти під рибу, чи ігристе під морепродукти, шампанське як раз не розумію за що переплачувати в 3+ рази.
Червоне я люблю і пробую різне, але так як особливо я для себе різниці не відчуваю в тому що 20+, то краще взяти за 15 + шматок м’яса за 20, ніж одну пляшку за 35.
Життя РПЗ повне компромісів :)))
Ось де мені дійсно цікаво пробувати різні смаки і стилі — це пиво, віскі і ром.
До речі це секретик нашої державної алкомонополії. Всі вважають що типа в Швеції дорогий алкоголь, але насправді він дорогий тільки в нижньому сегменті. В верхньому у нас найкращі ціни, бо госмонополія не має прибутку. Якщо порівняти з іншими країнами ЄС, то все що більше 200 євро за пляшку у нас скоріше за все буде дешевше.

От як раз моет шандон брют з устрицями був просто чудовий. справжне шампанське не солодке завичай а так само сухе, це не Артемівське :-)

Колись в Криму робили Новый Свет за 120 гривень, 15 баксiв по тим часам, не гiрше Шандона за 40 зараз.

як раз моет шандон брют

Я пробував його, за що платити так і не зрозумів.

справжне шампанське не солодке завичай а так само сухе, це не Артемівське :-)

зазвичай можливо, але ж воно ж теж буває демісек і ду.
Просто ігристе(іспанський кава або просекко) у нас коштує ну типу 7-10 євро, бургунський креман десь теж в тих лімітах, може трохи дорожче, а саме шампанське мабуть починається десь від 25.
Звичайно що смак відрізняється, але сказати що ото креветки смачніше з шампанським за 30, ніж з просекко за 7 — для мене це взагалі не очевидно.

Це ж кому що подобається. Я от білі вина взагалі не розумію ) Перепробував кремани, кави, корпінати, просеки, франчакорти у усяке інше, але краще за шампанське для себе не знайшов. Зараз зупинився на Marc Hebrart і Pierre Gimonnet. Але я шампаське пʼю без їжі, щоб саме його смаком насолоджуватися. В принципі, як і вино. Ну і келихи дуже впливають. Нормальне шампанське пити з flute — богохульство )

Ну так, але в середньому, умовно, в категорії Бароло мені подобається більше вин, ніж в Барбареско, а в категорії Кʼянті подобається більше вин, ніж в категорії супертоскана. Але я не можу сказати, що Бароло мені подобається більше/менше за гарний кʼянті, чи що дешевша Барбареска зажди буде гірше за Бароло. Це лише в вертикальній дегустації так.

Під північчю я мав на увазі пьемонт, ломбардію і трентіно. Беру умовно від болоньї, вірніше навіть від Парми можна, і вниз до сицилії, але сицилія вже не дуже мені. Так, тоскану більше всього. Ось до речі Амароне як раз вище 20 в основному, його я дуже розумію :)

Ясно що серед тих що 40+ буде багато чого подобатися, але не так шоб витрачати свої кровні грошики РПЗ на те щоб його випити в вечері :)

Та за ці гроші можна насолоджуватись шикарним сінгл-каск бурбоном 100-120 пруф і гарною сігарою ))

віскі я не пробував весь спектр — занадто дороге буває :)
З пивом легше.

круасаны жирные )
если использовали просроченное или прогорклое масло, или какой нибудь маргарин дешёвый, то разница может быть очень заметна не когда ешь круасан, а когда его уже съел ))

і пухнастий круасан з Сільпо, ти його з’їси і не помітиш особливої різниці
свіжий і пухнастий круасан

Якщо пухнастий, то вже не свіжий. Але є шанс що пухнастий пеніцілін з круасану трохи виправить негативний вплив на організм.

що професійні дегустатори вина не можуть відрізнити дешеве вино від дорогого, якщо не сказати їм, що це обман.

Повний булшіт.
Ось сподобалося відео на тему
www.youtube.com/watch?v=w4RakOEZpMQ
Це стосується будь-якої речі, якщо ти добре на ній розумієшься, ти знаєш за що треба платити і в чому різниця в якості.

І чим цей «топовий» круасан за 2.20, відрізняється від круасану у Backfactory за 0.99?

Це як молоко, є Ja за 0.95є за літр, а є Dennree по 2.09є за літр
Тільки перше просто молоко, а те що дороге — з вершками під пляшкою і запашне — пахне корівкою!

Так само і з круасаном
Топовий круасан пахне круасаном
А 0.99 (це вже мем тепер? іжа дешевша 1 євро?) — просто круасан, схожий на Харківські Куліни ;)

Це як молоко, є Ja за 0.95є за літр, а є Dennree по 2.09є за літр
Тільки перше просто молоко, а те що дороге — з вершками під пляшкою і запашне — пахне корівкою!

На вихідних, як раз купив дороге молоко, спеціально для цієї цілі. 6 людей його спробували, жоден не зміг сказати, чим воно відрізняється від більш дешевого. Молоко, як молоко, ніякого запаху корівки там немає.

Пропоную тест, знімемо відео. Я куплю три види молока, найдешевше, середнє і найдорожче. Зав’яжемо очі Мавпі і він спробує сказати, де яке :)

Топовий круасан пахне круасаном

І з круасанами те саме можна зробити, понюхаєш три круасани :)

На вихідних, як раз купив дороге молоко, спеціально для цієї цілі. 6 людей його спробували, жоден не зміг сказати, чим воно відрізняється від більш дешевого. Молоко, як молоко, ніякого запаху корівки там немає.

Запах не завжди є, але часто є, я іноді беру таке: genussbox.com/...​0d2bf697dad1e6469e5c9.jpg
3.8% здається

Ще запах та вершки залежить від сезону, коли вони їдять сіно сухе — молоко буде не таке запашне, як влітку.

Пропоную тест, знімемо відео. Я куплю три види молока, найдешевше, середнє і найдорожче. Зав’яжемо очі Мавпі і він спробує сказати, де яке :)

Ок, можна і зробити :) тільки я соромлюсь бути на відео :))

І з круасанами те саме можна зробити :)

Вони дійсно різні, я можу знайти у нашому селі круасани не схожі один на одного.

дорогое молоко — это региональное производство, гарантия, что животных кормили кормами нормального качества и содержали в соответствующих нормам условиях.

Backfactory

с одной стороны Бакфектори, выпечка из Лидла или Кауфлянда, с другой стороны цены на энергоносители и обеднение населения еще больше прибило средние и мелкие пекарни. круасан за 0,99 из Бакфектори — мне это чем то напомнило ссср, когда во всех республиках хлеб был кирпичем и на вкус тоже похож на кирпич.

хлеб был кирпичем

Но хрустел он хорошо, еще в эпоху когда не было пакетиков
Я всегда первое что делал когда дедушка приносил хлеб домой по пути из института — отрезал от кирпича обе жопки и сам съедал