Що означає для вас «overqualified» і чи отримували колись відмову через це?

Привіт, спільното! Сьогодні хочемо обговорити термін «overqualified». Йдеться про занадто високу кваліфікацію кандидата для конкретної позиції або ж про занадто високу фінансову винагороду, яку передбачають його вміння і навички.

Наприклад, під топіком за 2021 рік «Як часто ви отримуєте відмову на співбесіді?» користувач Java Bee озвучив тезу, що бути Senior — означає, що ви все частіше отримуєте відмови саме через «overqualified». А Дмитро Мірошник додав, що регулярно отримує такі відмови з уточненням, що проєкт не може потягнути його послуги у межах свого бюджету.

А що для вас означає цей термін? І чи доводилося отримувати відмови через ваш статус «overqualified»? Голосуйте й діліться досвідом у коментарях!

Отримували колись відмову через "overqualified"?

47%
47%
6%
380 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
А що для вас означає цей термін?

Коли до мене застосовували даний термін, то від рекрутерів мав наступну аргументацію: 1) ми шукаємо кандидата із 3-5 років досвіду, тому ви для нас будете оверкваліфайд; 2) зараз ми розглядаємо middle кандидатів, ваше резюме ми збережемо в своїй базі і коли в нас буде релевантна з вашим досвідом вакансія, то ми до вас звернемося.

Від рекрутера працюючої із Google (та маючої суттєвий досвід із іншими західними компаніями) доводилося чути наступну пораду, що потрібно аплаїтися на вакансії навіть, якщо ви не відповідаєте всім вимогам, бо якщо ви відповідаєте абсолютно всім, то скоріше-всього ви overqualified.🤷🏻‍♂️

І чи доводилося отримувати відмови через ваш статус «overqualified»?

Відповідь, що я «overqualified» доводилося отримувати і це в мене не викликало якихось негативних емоцій, значно гірше — це коли повністю відповідаєш вимогам вакансії, але отримати фідбек за результатом тільки скринінгу резюме, що моя кваліфікація не повністю співпадає їз даною роллю.🙃

Був момент, коли в мене був А0 лвл англійської і мені на інтервʼю задали питання «how you improve your skills?», а я не зрозумів навіть суть питання. Мені не передзвонили...

Відмовили через недостатнє знання нідерландської

Контракторська робота чи не ІТ?

<sarcasm>
FAANG компаніям варто вступити в Дія.City й це вирішить проблему
бо перестануть приходити нові працівники
</sarcasm>

Переплутав з темою про overemployed

У причинах відмови на Djinni вказали «недостатній рівень англійської». У мене Advanced/Fluent, в вакансії Upper Intermediate. Це вже оверквалифайд?

То якби був перестатній, то був би überqualifiziert. А недостатній рівень, скоріш за всьо, в працівника компанії.

Декілька разів таке було. Зазвичай компанії не морочаться і вигадують стандартну причину для відмови.
Як на мене, у реаліях українського ІТ, overqualified — це людина, яка просить надто багато грошей (на думку замовника).

Сто відсотків, тому що компанії хочуть що б в них працювала якомога більш кваліфікована людина, але платити за це не готові. Тому маємо що маємо

2 раза мне сказали, что финансово меня не потянут, ещё 1 раз сказали, что я зажралась по деньгам :D
При этом я не считаю, что я оверкволифайд для этих позиций, так как никогда не собеседуюсь на заведомо простые, скучные проекты.

Мені відмовляли через оверкваліфаєд, але чесно пояснили це тим, що бояться, що ця робота буде для мене недостатньо challenging і я швидко втечу звідти у пошуках чогось кращого.
В цілому — вгадали. Я тоді подавався на грейд нижче, бо сидів без роботи і думав, що просто собі продовжуватиму дивитись вакансії, маюяи хоч якісь гроші.

«Overqualified» — це коли компанія/HR розуміє, що кандидат запросто може знайти кращу пропозицію, тому наймати його немає сенсу, бо він може піти у будь-який момент.

Іноді ще HR маскують відмову (з будь-яких причин) під «overqualified», просто щоб бути ввічливими, як то «вам у нас буде не цікаво»...

Мені здаєцця, шо коли виника ситуація з оверкволіфайд, то це значе, шо одна або обидві зі сторін тупо не вміють домовляцця або пояснити, шо вони хочуть.

Я цілком можу собі уявити, як сеньйор з купою досвіду може бути не проти роботи попроще навіть за гроші попроще, якшо справлятимецця з роботою за половину часу й не буде мусити там сидіти цілий день. Або цілий тиждень. Може, в людини якась срака життєва, а грошей на повноцінний сабатікал нема. Або шось треба розрулювати, на шо треба не тільки час, а й ресурс голови. Викладесся на роботі на 110%, а ти ше десь потрібен, ну і як його не загнацця.

Ну і респект до фірм, які чесно скажуть, шо в нас немає таких грошей, як ти хочеш, або — але в нас робота реально для юного сєошника, бо того, хто оголошення давав, понесло — більший, ніж до тих, хто там шось про оверкволіфайд придумує.

Я одного разу відхилив кандидата як «оверкваліфайд». Людина на співбесіді почала ставити вимоги до проєкту та процесів — оце значить має бути так, оце — ось так, з тими застарілими фреймворками не буду працювати, на тих мовах теж, давайте мені все нове, блискуче і вишеньку зверху. Воно ніби все добре і правильно, але куди нам с нашою суворою реальністю до тих сяючих вершин. Подякував, сказав що то для нас дуже круто, і найняли ми мідлового мідла без закидонів.

сеніор з умовним 10+ досвідом зазвичай знатиме фреймворки віком 10+ років, і ймовірно не знатиме всі модняві сучасні.
якщо сеніор хоче всі модняві сучасні, а від старих відмовляється — є сенс подивитись у паспорт, чи йому часом не 23 роки ))

Сеньйор вивчить довільний фреймворк ща на етапі онбордінгу

Мене ще студентом першого курсу не взяли вантажником працювати. Бо в анкеті я вказав, що знаю компухтєр і англійську.

Я студентом підробляв вантажником на будівельному ринку. Там таких як я студентів половина мабуть була.

Мені зазвичай не дуже цікава причина, за якої мені відмовили. 90% це ввічливість, так, мені приємно. Overqualified... Комплімент та відмова. Але я розумію, що об’єктивні причини можуть бути зовсім інші, плюс зіпсований телефон. Тому я просто не запам’ятовую відмови. Я сам можу оцінити свої знання, навички, тому фідбек по співбесіді не дуже цікавить, у них просто немає часу.

Не впевнений, що це саме той випадок, але отримував відмову, бо шукали менш кваліфікованого працівника через обмежений бюджет.

Один раз потрапив на співбесіду на Backend-розробника а потім виявилось що вони просто шукали людину яка буде чисто займатись штуками навколо SEO і що вони шукають когось по «проще».

У мене все навпаки — пропозиції компаній, які мені надходили в лінкедін — middle+ та senior вакансії — «overqualified» відносно мого рівня, відповідно це мені доводилось писати відмови рекрутерам, що не потягну такі вимоги

У нас майже кожен випусник університету є магістром, бо це просто +1 рік навчання. І наші потім в ступорі, коли західні компанії відмовляють їм через це, тому що для них магістр це вже повноцінний науковець, а отже матиме значно більші вимоги по зп і проектові, ніж бакалавр

останні три місяці так прям кожен раз прилітає після тех собєсу, вже думаю створити фейкове сіві щоб хоч на мідла влетіти

Просто перестаньте називати себе «Brilliant Apostol» і спустіться хоча б до рівня просто «Apostol» :D

то сміх скрізь сльози... (а чому тому ж мунтяну можна а мені ніззя?)

Жодного випадку з відмовою через «overqualified»

Але був цікавий випадок: на співбесіді в 2017 році озвучив медіану з DOU, компанія відмовила бо то було задорого, а потім цю ж компанію бачу на перших місцях в рейтингу DOU де фахівці задоволені оплатою, там ще фахівці люблять працювати довго бо їм то подобається

Сімейний тип

працювати довго бо їм то подобається

Бо нікуди не беруть

Нет такой штуки как «overqualified». Любая шлюпка с легкостью заплатила бы меньше за более квалифицированного сотрудника. Причина всегда в чем-то другом, а «overqualified» — это отмазка.

Как бы есть. В 89% случаях overqualified означает «Вы просите слишком много, и мы не готовы столько платить».

Ну в теоріїї тобі може бути нудно робити роботу джуна.
Але це ж краше ніжттаксювати
Це оверкваліфай
Про гроші то інше вже

Це неправда :-)
Бувають задачі, на які конкретного кандидата забагато і йому там просто буде нецікаво.
І як справедливо, що всі хочуть платити менше за більше, так само і доречно сказати, що нема сенсу переплачувати людині, всі скіли якої на цій позиції ти використати не зможеш.

Це коли техлід сциконув, що його просто поміняють на вас

Десь років 15 тому влаштовувався в якийсь, ну доволі таки центровий банк в центрі Києва на Володимирському спуску, було 5 завдань на SQL, сказали що якісь неправильні оператори я використовую. Перед тим йшов на на системного адміна на завод Азот, мав суперечку про локальну сітку з головним, відмовили, формулювання, що нам пенсіонери не потрібні (мені було 42), не хотів суперника.

Колись, ще до ковіду, отримав відмову з поясненням, що компанія дуже цінує мої профнавички, з радістю зі мною співпрацювала, але не достатньо розвинута, щоб запропонувати мені щось гідне, тому будуть працювати над підвищенням рівня компанії.
А я всього лише ЗП попросив відсотків на 30 вище ринку.

Ну от, своїми +30% змусили людей працювати над підвищенням рівня компанії...))

Колись, ще до ковіду, отримав відмову з поясненням, що компанія дуже цінує мої профнавички, з радістю зі мною співпрацювала, але не достатньо розвинута, щоб запропонувати мені щось гідне, тому будуть працювати над підвищенням рівня компанії.

Classic

Ні, але я часто помічав що співбесіда стає більш упорота якщо я прошу забагато.
У добрі часи, коли траплялося кілька вакансій одночасно, я нікому не відмовляв. Просто першому хто зі мною зв’яжеться називав мінімальну суму на яку я згоден, другому на 200$ баксів більше, третьому вже на 300-400$ і тд, якщо чесно повністю від балди. А там вже як карта ляже. Вот десь на кроці 300 на співбесіді вже починали з’являтися якісь дивні персонажі з трохи дивними питаннями.
Соррі, але очікування від життя в мене досить малі і мені насправді пофіг як буде називатися моя наступна компанія і що за проект.
Мені просто подобається писати код, пофіг під що і на чому. Просто завжди є деякі цілі на які треба гроші.

Так, були такі відмови, СЕО якоїсь компанії сказав своєму HR — «в неї навіть сайт свій є, вона для нас дуже overqualified» :) HR мені так і передала))

Ну мені відмовляли з мотивацією що мені буде нецікаво на проєкті і згодом я сам піду з нього тож нашо мене брати зараз... Ну таке...

Та сама історія. Я хочу отримати новий досвід, а за мене вже вирішили що мені буде не цікаво. На жаль...

а вони мабуть хотіли девелопера, який стабільно роками буде на проекті грести, а не «отримає новий досвід» і втече через пів року.

Це коли джун подається на вакансію сіньйор рівня 😁

І його беруть на ЗП джуна продавая як сеньйора.Усі хто приходять після нього вже оверкваліфікетед

Підписатись на коментарі