Модерація Форуму: нововведення для видалених коментарів та гайд щодо топіків

Привіт, спільното!

Ми хочемо покращувати Форум, адже більшість часу ви проводите саме тут. Для того, щоб зробити модерацію топіків більш прозорою, ми створили невеликий гайд — звичайно, він не є вичерпним, адже всі випадки описати неможливо, але це — основа. Будемо доповнювати.

Інше нововведення стосується коментарів. Тепер при видаленні коментаря модератором він не зникає, натомість з’являється таке повідомлення:

Це дозволить не видаляти цілі треди, а лише ті коментарі, які порушють правила спільноти (див. гайд).

До речі, якщо маєте ідеї чи пропозиції — озвучуйте їх під цим топіком або Як покращити DOU? Пропонуйте та голосуйте за ідеї або ж пишіть нам приватні повідомлення.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Лайк редакції за те, яких авторів обрали для прикладу

Давайте клоунів в реакції на коммент

ChatGPT видалив цей коментар, оскільки він не схожий на інші.

Заберіть у ньюфагів кнопку створення топіків плз.
Щоб перший топік можна було створити після написання сотні комментів, другий — після другої сотні.

Русофобія закріплена в уставі ресурсу
дуже харашо, дуже нравіца

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Национальный совет Украины по телерадиовещанию рекомендовал не называть российских военных «чмони», «орки», «русня» и тд.

Хотелось бы узнать мнение редакции: поддерживаете, отрицаете, свой вариант.
Спасибо!

Добрий день! Дякую, ми вичитали ще раз і зняли допис з публікації.

Доброго дня, шановна редакція!

Підкажіть — ви пропустите пост із таким змістом?

Дякую!

Добрий день! Надсилайте, будь ласка, ваші топіки на модерацію сюди: dou.ua/forums/new
В цьому топіку не погоджуємо публікацію.

Это какой-то троль, фотка в профиле с генератора лиц i.imgur.com/Z3H34R8.png

Є зауваження щодо компетентності модераторів та інтерфейсу подачі скарг на топіки.

Якщо всі нові топіки проходять модерацію, то це не означає, що они гарантовано не є спамом.

Зокрема, ось це два акаунта однієї людини:

dou.ua/...​s/artem-oleinik-1/topics
dou.ua/...​s/artem-oleynik-2/topics

Топіки одного і другого були пропущені на форум модераторами.

Всі топікки є досить типовим спамом — пошук комплектуючих на сайтах, що продають запчастини.
Спочатку бот розповідає про ноут з діагоналлю в 15.6″, а потім шукає на заміну дисплей 14″.

Поскаржитись на топіки — неможливо.
Коментарі модератори не читають.
Через скаргу на коментар — не працює, модератори видаляють коментар, на який поскаржились, навіть не читаючи його змісту.

Дякую що обрали мене для прикладу видалених коментарів. Мої коментарі і статті справді неодноразово «зникали» з невідомих причин. Тепер я хоч знаю що вони були — але не сподобалися цензурі. На жаль не завжди зрозуміло що саме не сподобалося, тому було б дуже добре аби видалений коментарій, із дописом редакції які правила він порушує, залишався видимим автору (хоча б у історії), або якщо це дуже важко — відправлявся цілком на пошту у разі видалення.
Також зараз стала розповсюдженою практика закривати коментарі у топіках, де вони були спочатку відкрити. Це ставить мене у неприємне становище, коли я не можу більше відповісти тим, хто відповів на мої коментарі.
Наприклад ось тут мені виказали претензію що я розповсюджую неперевірену інформацію про Lobby X:
dou.ua/...​rums/topic/46331/#2736093
І як я маю тепер відповісти що пишучи про схеми я не мав на увазі що саме Lobby X якимось чином до них причетний?

На жаль не завжди зрозуміло що саме не сподобалося,

схоже шановна редакція користується девізом «луче пєрєбдєть чєм нєдобдєть». Ну або за відсутності кнопки «не підтримую оратора» багато хто тисне «поскаржитися на комент», а редакція банить. неприємно

Цікавий спосіб навчити ШІ цензурі. Навчати його на коментах з ДОУ: бо вже є вірна відповідь які коменти люди визнали «неправильними», а які — їм сподобалися. Далі ШІ вже зможе сам видаляти коменти, які не подобаються більшості і навіть згодом писати коменти та статті, які будуть збирати найбільше лайків. Редакцію ДОУ можна буде замінити машиною.

датасет ще замалий. кожен з модерів видалив по парі коментів, з цього ще нічого не зробиш, уви (

Кнопка «поскаржитися» вже давно була — думаю достатньо скарг накопичилося.

Якби вони писали яка категорія — то можна було б проаналізувати які слова не можна писати. Хоча можливо вірної відповіді нема: просто модератор вирішив що недостатньо позитивно написано.

Поремонтуйте, будь-ласка, попап функції «поскаржитись на коментарій», він зникає при кліку в будь-якому місці

Шановна редакція DOU!

А можна дізнатися, чому ви опублікували топік dou.ua/forums/topic/46406 який служить для просування організації, але в той же час відмовили мені в публікації мого — docs.google.com/document /d/1UL2FhoNuOzel72HT9eHbaqENJ6bzGDkEJrEByL_JmkY/edit?usp=sharing з цієї причини?

Перед тим як надіслати топік, переконайтесь, що:

1. Топік написаний українською мовою.
---
Я правильно понимаю, что администрация ДОУ решила поиграться в гопоту и проконтролировать язык _частного_ общения на форуме?

Так! Коментарі поки не чіпаємо.

С точки зрения экстремистской организации праворадикального толка, в которой вы работали руководителем информационного центра, это, наверное, адекватно выглядит — но это выглядит абсолютно неадекватно для любого нормального человека, которого воспитывали родители и школа, а не правая улица.

Вы меня извините, но я вообще не понимаю, почему вам доверяют контакт с профессиональным сообществом, к которому вы не имеете вообще никакого отношения. У вас ни опыта работа в ИТ нет, ни каких-то представлений о том, как работает общество в целом.

Навіть не знаю, чи є сенс спілкуватись з ботом під ніком «Кроме Прочего». Мабуть, ні.

Это вас на журфаке СумГУ научили людям так хамить?

То есть, вы вполне искренне гордитесь тем, что вы:
1. Не умеете работать с негативом в соцсетях.
2. Не понимаете культуру соцсетей, для которой никнеймы — это нормально.
3. Не способны управлять интернет-сообществом, язык которого вы понимаете очень плохо.
4. В принципе демонстрируте низкую культуру общения в сети.

Вы бы так открыто не демонстрировали, что вас модератором взяли не за деловые и профессиональные качества, а по старой дружбе. Конъюнктура рано или поздно поменяется — и вам станет очень неудобно за то, что вы сейчас творите.

Яка кон’юнктура? Очікуєте путіна?

Ресурс вправі вводити правила, які вважає доцільними. Ваш вибір — дотримуватися цих правил, чи не користуватися ресурсом.

Очікуєте путіна?

Євросовок же, інтеграція йде повним ходом. Там правацькі замашки не дуже-бо толерують. Втім, із розширенням на Схід баланс сил там потроху ся змінює.

До повної інтеграції потрібно ще дожити і не втратити країну) А це може статися, якщо не займатися «державництвом».

До повної інтеграції потрібно ще дожити і не втратити країну

Нам повна інтеграція не світить ще довго, так що краще концентруватись якраз на другому

В єс тут і сям і етам гноїться правий консерватизм. В штатах те саме. Ще десяток років і ЄС буде зовсім не настільки ліберальний, якщо взагалі не перетвориться в чисто формальний союз. Кейсів типу польщі чи орбана що ставлять палки в колеса буде тільки більше. Ну полякам хоч знижку можна дати за допомогу. Але тим не менш вони помогали рівно доти доки не отримали досить мігрантів. Це ще ті друзі з ломом за пазухою.

Ну короч правий уклон неминучий, це історично закономірно й в принципі як таке явище не так і погано, євреїв палити ще раз не будуть. Але погано для нас бо бажання допомагати за ідеї й демократію якійсь Україні стане набагато менше, ще менше бажання стане отримати ядерну оплеуху по мюнхену, берліну чи варшаві в разі серйозного замєса

Якщо нас в нато/єс не приймуть впродовж наступних кількох років — вважай нас туди не приймуть ще довго.

Як на мене у разі членства в ЄС, процес тут важливіший за мету.
Треба запускати процес, робити всі вимоги, бо ті вимоги найперше нам корисні, а приймуть завтра чи післязавтра — то вже десяте питання.

З нато — то зовсім інше питання. Нам туди треба ломитися ногою в двері й дертися зубами. І як не членство де юре, так безпекові гарантії від ядерних країн, вільну логістику по зброї і зброю де факто. Зеля дуже прально зробив на тому вільнюському саміті. Хай він отримав по зубах, і може це виглядало по дитячому, але пойнт озвучив і правильно зробив. Так і далі треба робити, — вимагати, а не соплі жувати й по щоках розтирати.. Бо через пару років шансу в нато може й не бути

Нам повна інтеграція не світить ще довго

Я 7 років тому парі з кацапом уклах, що Україна протягом 6 місяців отримає безвіз. І виграх. Гадаєте, цього разу чуйка підведе?

Кейсів типу польщі чи орбана що ставлять палки в колеса буде тільки більше

Ну привід поперти їх із ЄС буде. У поляків, до речі, ліваки до влади прийдиша нещодавно.

Нам туди треба

Ну так мова не про те, куди «треба», а куди реальніше візьмуть у найближчі роки.

Не понимаете культуру соцсетей, для которой никнеймы — это нормально.

Что, простите? Как раз из соцсетей и проистекает мода требовать ФИО вместо ников. В Facebook/Google+/VK в начале 10-х блокироваху профили с неправдоподобными ФИО, чем в своё время вызвана буря негодования у тех, у кого оно реально нетипичное (или наоборот: слишком типичное, типа John Smith).

Соцсети вообще довольно слабое отношение к Интернет-культуре имеют. Это загончики для нормисов, которым страшно за их пределы выползать, и которые считают приемлемым использовать Интернет исключительно для общения с теми, кого они и так знают оффлайн, не восхищаясь его глобальностью и интернациональностью. А также пытаются тащить в него оффлайновые порядки, типа «привет/пока», Вы-кания, и в целом привлекают внимание регуляторов и корпорастов, что, в свою очередь, провоцирует балканизацию Интернета (единого мирового правительства-то на деле нет, и чем больше разные юрисдикции суют в него нос со своими законами — тем менее Интернет един и глобален).

Единственным крупным исключением, пожалуй, является X, но он формально и не соцсеть, а микроблог, там даже номер телефона для регистрации не нужен, только e-mail, то есть верификация личности минимальная (и разгул ботоферм, как следствие).

А не пішов би ти нахєр фраєрок?
Ти всратий бот який зареєструвався ноль часу тому і написав аж 7 повідомлень, свої узькі вскукарєкі про ущємлєніє прав узкаізичнава міньшинства іди на говнохабр писати.

Саме так москалику, тобі щось не подобається?

Шановна адміністрація!

Прошу пояснити вашу політику модерації на прикладі топіка dou.ua/forums/topic/46385 — а саме
«Топік не є рекламним. Навіть якщо ви ділитесь цікавою чи корисною інформацією, не допускайте реклами своїх послуг. Допустимо залишити посилання на ваш сайт або канал, особливо якщо це некомерційний проект.»

Вітаю! Ваша правда. Прибрали рекламні посилання наприкінці публікації.

Русофобія закріплена в уставі ресурсу
дуже харашо, дуже нравіца

Фо́бія (від дав.-гр. φόβος — «страх, хворобливий страх, відраза») — ірраціональний, інтенсивний і постійний страх, що викликається певними ситуаціями, діями, речами, тваринами або людьми. Основним симптомом цього розладу є надмірне й необґрунтоване бажання уникнути подразника, що відлякує. Коли фобія виходить з-під контролю, і якщо вона заважає повсякденному життю, то діагностується як особистісний або психічний розлад[1].

У деяких випадках фобії, навпаки, зумовлюють ірраціональну емоційну реакцію, що супроводжується агресією, та стимулюють спроби раціонального обґрунтування, а також агресивні дії проти об’єктів фобії, як то ксенофобія тощо. Деякі дослідники вважають, що у таких випадках використання терміну «фобія» не є коректним[2].

Іноді фобії виникають при деяких психічних розладах, неврозах, іноді при перевтомі, після психічного стресу[3].

uk.wikipedia.org/wiki/Фобі

Поремонтуйте, будь-ласка, кнопку Редагувати. Натискаю і періодично увесь коментар пропадає, а замість нього текст «Оставить комментарий...»

Це на мобільному чи на десктопі? В якому браузері?

Всім привіт!
Хотілося б поговорити про дивні вимоги адміністрації при створенні подій у календарі — а саме, вимог до менторів мати фейсбук обліковий запис.

Преамбула — я раніше створював програму для стажування бажаючих за напрямком DevOps, і на даний момент усі працевлаштовані. Зараз я зібрав круту команду менторів — DevOps з Люфтганзи, Apple і т.д., щоб повторити захід.
Проблема — вони не користуються Facebook, оскільки викладати фото котиків та налаштовувати інфраструктуру як код — дуже різні речі.

Проблема — коли я відправив сторінку заходу на підтримку даних менторів — topizda.to/devops-internship і вказав, що ніхто не користується Facebook, то адміністрація сайту дав мені відмову.

Звичайно, я розумію, що яскраві картинки успішного успіху — невід’ємна частина інфоциганства, яке процвітає у різних курсах. Але річ у тому, що у мене — не інфоциганство, я не вчу як дихати маткою, а планую розвивати навички, необхідні для DevOps культури і потім допомогти з працевлаштуванням.

І тут вимоги Фейсбуку виглядають дуже дивно. Чи можна переглянути ці правила?

Привіт!

Немає такої вимоги як «вимога фейсбуку». Але ми постимо те, що мінімально можемо перевірити. На жаль, на сайті є випадки, коли хочуть запостити якесь відверте шахрайство, і ми з цим боремось. Тому якщо нам недостатньо підтверджень — то постити не будемо. Це суб’єктивні судження, звісно. Але якщо це ментори-невидимки, то ми не будемо це публікувати. Може у них є лінкедини, наприклад, гітхаб-акаунти, ДОУ-профілі, то чому це не вказати — не розумію.

Дякую, питання вирішено (не на мою користь).

Точно ні — це такий shadow ban від DOU персонально на мене:)

В этом треде уже 1 раза использовалось этнофолизм «кацапы», в соседней теме 2 раза, это в гайде разрешено, как и употребление остальных вариаций, для других народов?

На хабрі дозволені хохли, але заборонені кацапи ;-)

Невже свинособак хтось ще називає «кацапами»?

Мені наприклад не хочеться ображати найкращих і найвірніших друзів собак. Та й свинки корисні. тому кацапи ок

А це вже ейблізм. Нема чого людей із зайвою хромосомою із кацапами порівнювати.

i.imgur.com/B5Ko19Q.png

А це вже черговий раз зайоб. Скільки можна сувати оті дебільні моралфажні «нє абражайтє тварин». От дійсно, так вже запарили. З метафорами зовсім туго? До того ж один кацапопикий сам охрестив свою бидломасу зайвохромосовними.

один кацапопикий

Уродженець Сміли.

Я, до речі, завдяки цьому з одним кацапом ся зіткнух, за пару років до вторгнення. Який стверджуваше, що Мединський собі таки вислови дозволяє, бо западенець, а отже, фашист. Марно турувах, що Правобережна й Західна Україна — це різні речі: як об стінку горохом, така-бо самовпевнена тварюка. Зрештою, ця їхня тупість і врятува зрештою Україну, бо очікування окупантів дуже сильно ся відрізняху від реальности.

Кацапопикі теж нічого. Здається, у самого ФиБи має зломатися фільтр.

Шановна пані Анастасія!

У зв’язку з вашою високою залученістю до обговорення цієї гілки формуму, ви, швидше за все, пропустили наш лист. Користуючись нагодою, хотіли б нагадати контекст — ви відхилили наш топік docs.google.com/...​353nj4rc/edit?usp=sharing через те, що він створений з метою просування.

Тому хотілося б ви дали нам тут відповідь на такі питання:

1. Наша організація займається благодійною місією, бенефіціарами якої є люди з обмеженими можливостями, ветерани та їхні сім’ї та ВПО. Уточніть — яку саме категорію ви не бажаєте підтримувати?

2. Крім того, ви просуваєте комерційні компанії, наприклад — dou.ua/forums/topic/45788 — можете пояснити цю ситуацію?

Сподіваюся, цей коментар не порушує правила і не буде прихований? :)

Вітаю!
Я надіслала відповідь на вашу пошту на топік, проте, на жаль, не бачу вашої відповіді. Чи не могли б ви написати мені повторно?

Щодо відхилення топіку — наразі, на жаль, він не має конкретики щодо того, як допомогу отримати та які саме програми доступні у вашій ініціативі. Оновлення щодо політики прийому студентів більш доречно розміщувати на ваших власних ресурсах, а ми натомість радо підтримаємо інший топік від вас, який міститиме конкретну інструкцію для ВПО, ветеранів та людей з обмеженими можливостями щодо отримання можливостей навчання.

Дякуємо за відповідь
Оскільки ми не отримали повідомлення про недоставлену пошту — значить ви її отримали. Якщо ви її не можете знайти — зверніться до системного адміністратора.

Щодо інструкцій — вони у нас були явно вказані в топіці, яку ви відхилили. Якщо ви дійсно бажаєте допомогти — будь ласка, надішліть нам відредаговану версію на розгляд.
Дякую за співпрацю!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Отже...
Я зрозумів що потрібно щоб тема пройшла всі модерації одразу:
— акаунт має бути жінки
— тема має бути про около «гендерну нерівність».
— текст може бути абсолютно будь яка дічь.
— далі в коментарях можна уже обговорювати те що справді цікаво «іт спільноті»

Користуючись нагодою
Напишіть гайд як зробити свій акаунт підтвердженим, щоб можна було писати в усіх темах

А що таке «справжнє ім’я»? Які критерії справжньости?

А нічого. Типу в тебе не справжнє?
В мене — справжнє, і це не допомогло «легалізуватись».
Хіба ж — то варте занепокоєння?
Не-а :-)
Бо Модератор — остання інстанція.

Типу в тебе не справжнє?

Я не знаю, що таке «справжнє». Я ПІБ розглядаю як офлайнове леґасі. В Інтернеті ніками користуються, і я бажаю мати нік і в офіційних документах. А на DOU своя атмосфера.

не знаю, що таке «справжнє». Я ПІБ розглядаю як офлайнове леґасі

Не розумію, чому ти пишеш так, нібито під речовиною 🤔😁
Just 4 LOLz?

Знову наркомани проеціюють, ніц нового.

А буде можливість видалити свій коментар, нарешті ?

Поки що ні. Бо це поле для маніпуляцій і великої плутанини в тредах.

Є у кого копія статті за яку Кожаєву бан дали? Цікаво просто.

На прекрасному Жук перепостив. Там дійсно перша частина статті — «В.І.Ленін в газеті Іскра», хоча далі типовий Роберт Кіосакі. Забанили його по суті під приводом мовного питання, бо купа послідовників Фаріон знову почали своє. А по факту за політичну діяльність та політичну позицію проти політики слуги народу та дій мін цифри, зокрема дії сіті. Власне існує будь де,того самомого Владіміра Познера та Філа Донахью в США власник телеканалу забрав з ефіру, за демократичну політичну позицію тоді як власник каналу був відвертим республіканцем. Йому не подобалось і він прибрав найрейтинговіше своє шоу з ефіру. Власне та сама історія з Twitter — забанили Дональда Трампа без рішення cуду, ну от тепер вони не Twiiter — а X з загальним приниженням. Усі чудово знали, що Ілон Макск відвертий республіканець. З іншого боку свобода слова — Жук пропонував писати в нього, будь якою мовою.

Де читати? Я не в курсі що за назва?

цікаво що за стаття, якось пропустив цю епічну подію

За кожаєва не шкодую, єсішо, найшов кого виправдовувати, йому корисно, але сподіваюсь колись повернеться. Без нього скучно сратись

Так він же ш йоб**тий. Скоріше за це і забанили. Просто привід інший знайшли.

Вибач друже але я знайшов

Курва заслужила, і не в мові там справа, а в наративах

Там не токо частина в стилі кіосакі, спочатку в принципі стаття норм, в кінці повний треш

Хай наш орловскій свободолюбівий демократ відпочине — він втомився

ПС прекрасне ще та роспомийка

«Она демонстрирует то, как украинские СМИ согласны вводить цензуру и отказываться от интеллектуального продукта то ли из-за потакании деградировавшей аудитории, то ли из-за сильной эмоциональной боли войны, то ли из-за „повесточки“. А может это пример ресентимента редакции, когда они осознали, что русский по национальности автор пишет статьи такого уровня, которые не каждому украиноязычному автору удается написать?»

WAT?

Основная проблема вот этот нюанс.
Они сами ее заказали и сами заапрувили.
dou.ua/...​nization-efforts/#2727859

Якщо це ще й було на замовлення то вибач, це вже навіть дуже просто

Кто кожаева заказывает тот его и танцет
Якби за мій бабос та ще й такий чос писали про родіну мать, він би ще повєсточку в суд отримав

Вован хоч і мастєр слова, але одночасно і древній телеграфний столб для русні з великою історією подібного.

Хай відпочине, графоман. Йому ще аспірантуру закінчувати і грузинский учить, не час розпорошуватись на срачі

він би ще повєсточку в суд отримав

Він непридатний + аспірант

Редакція не замовляла у Кожаєва статтю.

Стаття — прямо кажучи слаба, справді більше за те вона політична, та там відверто ще з неясною політичною позицією де соціалізм намішано з консерватизмом. Власне як і інтервью з Бортняковим — це навіть не аматорство було, в якому Гетьманцев влаштує «височайший прийом у великому кабінеті». Інтервью, було швидше рівня дискусій у верховній раді, не самих далеких представників політичної мислі, які з’ясовують політичні розбіжності засобом : наїздів, криків та просто бійок з виносами прем’єр міністрів з трибуни за причандалля. А потім дивуються , що народ каже, що дякуємо — нам не треба таких представників у владі, які нас представлятимуть зокрема і на міжнародних площадках, а російська пропаганда буде цю клоунаду де зонтики відкривають, а туди летять тухлі яйця, наче в паршивій виставі в Техаському салуні використовувати в цілях організації війни, кажучи що з таким рівнем ми їх за три дні (хоча у самих Жеріновский робив схожі речі, хочь покійний фашист явно усеж відрізнявся якимось інтелектом та під маскою шута скривався такий собі головний ідеолог рашизму та Шико, власне тому Бог напевно і покарав одразу забравши життя). Так чи інакше, як у випадку із Дональдом Трампом, вчинки котрого — я рішуче не підтримую як і політику в цілому, це фашизм в чистій його формі, Кожаєва лишили слова з підставою. Суда теж не було. Фаріон — по факту теж лишили права слова, тим більше вона елементарно вимагала закони України щодо використання державної мови в армії і інших державних структурах виконувати. Звісно політика партії Свобода — із публічними антисемітськими заявами, це таке собі. BTW Коли народ протестував проти монопольних норм в Дія Сіті — от їх туди і прислали досвідчені политики, а заодно натовп наркоманів з легалайсом маріхуани. Звісно на прекрасному — можна випустити ті статті усе ще, там в коментарях можуть і послати туди куди хочуть. Техаський салун він і є Техаський салун.

Я все це розумію про свободу слова ітд

Але це не хтось хто просто це разок зробив, сорі. Вова стабільно це робить і робив давно. Сприймати це як щось епізодичне не можна.

Давати мегафон російському телеграфному столбу — не про свободу слова. Свобода слова — це він може говорити що хоче. Мегафон в комплекті не передбачений. Хай відкриває власний Kozhaev.Truth.Social чи пише на прекрасном. Але на прекрасном йому влом — писати для аудіторії таких самих ватанов як сам не сексуально.

ПиСи Судячи з коментів до того поста йому там ще й защекоинов відсиплять по прекрасному :)

Ну тепер будеш читати те, що власне по усім ЗМІ : «Федоров найсильніший міністр», «Дія Сіті це — супер, там нема ніяких монопольних норм» і таке інше. Я ХЗ чому редактори випустили ту статтю, коли я писав технічний контент редактори, навпаки допомогали та надали зрозуміти, що на широку аудиторію треба писати якомога простіше (власне я і без того викинув з матеріалу усе складне, було набагато більше). Тут, теж можна було сказати, щось по типу: «Вова — матеріал повна лажа, ми це не публікуватимемо», та ні зробили те, що зробили і так виглядає це як військова цезура та темник, з явним упором на одну політичну силу. Хоча можливо теж воно томущо хтось закінчив журфак, а хтось з тримісячних курсів і хто закінчив журфак — прогавив.

Це крайнощі

Пропустили бо до половини вона в принципі окей, там аж в кінці його класичний трешак, я коменти не бачив, шкода пропустив цей катаклізм, цілком вірю що він ще й там повертів на своєму органі всіх

Федоров найсильніший міністр

Фьодоров тріпло, а ідея мати окреме мінцифри мені незрозуміла, тим більше зараз.
Хоч в нього є певний позитив і досягнення (на мій погляд) це недостатньо для рівня міністра, а певні його дії викликають величезні питання

Задоволений критикою фьодорова чи статтю написати? Заради свободи слова можна й черкнути :)

адже більшість часу ви проводите саме тут

Це такий тролінг ноулайферів? )) Ні, я, наприклад, не проводжу більшість часу тут
А взагалі б було чудово ще рейтинг коментів ввести. Типу не тільки лайки, а і кількість дизів, чи як там воно. Хоча зараз тренд щоби сніжинок не ображати. А по факту може бути 10 лайків, а людей, які проти — 30. А виглядає начебто більшість підтримує

з усього часу, проведеному на доу найбільше — на форумі.

Топік написаний українською мовою

А англійською?

Англійською теж ні, хіба частково. Наприклад, ви цитуєте англомовне джерело — ок, але решту пишіть українською, будь ласка.

А що буде з елітою геймдев темною стороною доу?

Ну та частина порталу якось позиціонує себе елітою

Фрази «геймдев спільнота стурбована ». І т.д.
В тексті цього топіку теж проскочило

порушють правила спільноти

То спільнота це модератори тоді?

А, я подумала ви про те, що там темна тема є)

Ну так, є
Тому й сказав
Ще туди легко зайти побачивши топік у стрічці доу
І досить важко повернутися

Не треба їх чіпати. Страшно уявити, що буде, якщо ця біомаса зі свого загінчика вилізе.

Я гадав, що тільки мені так здалось, що Геймдев спільнота ДОУ якось відокремлена.

А коли можна починати коментити під статтями?
Готовий купувати коменти
10 шт 1 долар

Коли прив’яжеш лінкедін акаунт.

Відокремте зйобків в окремий розділ хай там гуртом гатяться в туза і не дратують решту.

Судячи з ім’я, це перший кандидат на відокремлення в окремий розділ.

Судячи з концентрації анонімусів на доу, треба не розділ — а цілу анонімну іміджборду, douchan.
Якщо вам подобається така ідея, лайкніть цей комент щоб адміністрація побачила.

такий розділ уже є.... «стрічка» називається. сам глянь скільки там коментарів і які теми піднімаються). ти хочеш всюди так і остаточно вбити доу яке уже дихає на ладан?)

Нє, то все ще бложек. А я пропоную заснувати на базі доу відчізняну анонімну іміджборду з мємєами, рулєтками та батхєрт тредами. А то на доу понабігало забагато анонімів, стало шось душнувато. Тому треба відкрити форточку і випустити раків на волю, у рідну стихію.

Так уже ж є *баноє ІТ

Так це все рівно бложек, а не іміджборда!

А хто такі «зйобки»?
Невідома для мене термінологія ))

Це він так про уїзжунь, і хлопаків типу мене

Він інфлюєнсєр, йому можна

Ти не зйобок, ти задовго до війни виїхав.

тому й написав окремо :)
Класової ненависті теж трохи є

Для того, щоб зробити модерацію топіків більш прозорою
Перед тим як надіслати топік, переконайтесь, що:
...
6. Топік цікавий ІТ-спільноті. Топік цікавий ІТ-спільноті. Ми допускаємо обговорення побутових і політичних тем, як-от купівля житла або автівки, реформи чи політичні призначення, вибір міста для життя тощо. Проте модератори залишають за собою право відхиляти занадто вузькі та спеціалізовані теми, які не дотичні до IT.

От чисто цікаво... як я — маю переконатися що тема цікава ІТ спільноті? без опублікування її... от як?? ніяк... а от модератори знають.... і за всю спільноту вирішують що цікаво а що ні....

Модератори видаляють коментарі, що містять (список не є вичерпним, адже всі випадки врахувати неможливо):
...
4. Інше :)

в кращих традиціях українського законодавства де під словами «інше» мається на увазі абсолютно все що завгодно.....

Тут ще є питання, наскільки модератори дотичні до айті

Так
Інколи модератори далекі від реальності і жартів

в кращих традиціях українського законодавства де під словами «інше» мається на увазі абсолютно все що завгодно.....

Как в 1 мульфильме князь говорил: «Что хочу, то и верчу! Ээээ... Действую в интересах государства!»

От чисто цікаво... як я — маю переконатися що тема цікава ІТ спільноті?

Можеш написати модератору або на пошту ДОУ, наприклад

Ну так контент на ресурсі керується модераторами, на їх розсуд. Що тут нового чи незвичного? Усюди так.

Додайте можливість сортувати коментарі по рейтингу. Цікаво глянути настрій у коментарях, не витрачаючи часу на скролінг. Секція «найкращі коментарі» не виконує потрібної функції

Ого, ото топ фіча, для 2023-го року 😅

Як же ж це іронічно, що на форумі розробників (!!!) секція коментарів це привіт з 2005го

Так я за тиждень в соло напедалю кращу систему комментів. Таке як тут — я своїм trainee давав в рамках навчальних проектів

Ну давайте рахувати.
Склепати табличку де є id, comment, topic_id, parent_id, author_id, state, created_at, написати під неї код (модельку, сервіс, ітд) — ну хай 3 години
Табличку під лайки — id, comment_id, owner_id, created_at — ще 3 години
Наверстати такий дизайн як тут. Він не адаптивний, javascript-ом густо не обмазаний. Та тут блін кнопка «додати коментар» — це стандартна HTML кнопка без стилізації! Ну окей, нехай 8 годин під це виділимо
Код на insert комменту. Мінімальна валідація та фільтрація, так як ніяких особливих приколів ми не підтримуємо. Нехай ще 4 години, разом з «потестить»
Код на рендер комментів. По суті ми їх згребли, заджойнили авторів, згрупували, рекурсивно вивели гілками. Ну окей, для новачків це може бути складно, давайте на це кинемо також 8 годин.
Фукнціонал «лайків» — ну це година максимум, один аякс та insert або delete.
Email оповіщення — ще 2 годинки зверху.

Це 35 годин. Ну окей, ще треба сторінка в адмінці, де будуть всі нові комменти, плюс функціонал щоб видаляти їх, плюс список коментів на сторінці юзера... Ну ще накинемо 16 годин зверху.

Короче, десь годин за 50 можна справитись, і це естімейт на джуна. Впринципі, це робочий тиждень, якщо трохи заовертаймити. Ну і звісно що senior не буде дві таблички створювати 6 годин.

То де я прорахувався?)

і це естімейт на джуна

І естімейтив джун ПМ у якого немає ні тестування, ні деплойментів.
Ще й індекси на таблички відразу коректні створені і працюють.

Деплойменти — це до девопсів. Тести — до QA Automation. Unit тести — влізуть в естімейт

А індекси — ну так да, при створенні таблички одразу прописуєм і індекси. У нас менше 10ка полів, половина з яких це айдішники. Не rocket-science здогадатися, шо тут індексувати

вестка — до верстальщиків. бд — д дба.

я б засцяв обіцяти тиждень ссаме через велику кількість дрібниць. бд, міграцїї, жс, верстка. поточне тестування, обробка видалених користувачів-коментів. роутинг.
За тиждень це якщо є вже готовий обкатаний движок

бд, міграцїї, жс, верстка

Ну якщо з нуля, що треба ще й систему міграцій самому наваяти — то ну так, це не тиждень. А якщо вже є робочий проект, із базовими стилями, із роутингом, із структурою для роботи з бд, із системою міграцій, із CI/CD ітд — то ну можна вкластись. Да, туго буде, але можливо

я б засцяв обіцяти

Прямо щоб обіцяти — то я б називав не 50 годин а 157, так) Як колись мені розповідав мудрий чоловік: «зроби естімейт, а потім помнож його на число PI»

мудрий чоловік: «зроби естімейт, а потім помнож його на число PI»

Це працює так

Те що сказав кодер це чистий час, його треба помножити на два щоб отримати нечистий + помнож на два ще раз бо з 8 годин люди працюють в середньому 4-5 + два тижні бафера для мого боса + тиждень на аврал, відпустки, свята, карпаратіви, хвороби, інший форсмажор + тиждень оверхеда на перетирання залежностей між командами.

Ну от скажеш мені тиждень, я запишу собі 3 місяці з твого естімейта, це я скажу свому босу

Але тобі не скажу, тебе буду дрючить вже через тиждень :)

Ну от скажеш мені тиждень, я запишу собі 3 місяці з твого естімейта, це я скажу свому босу

Але тобі не скажу, тебе буду дрючить вже через тиждень :)

Знаєм, на Upwork-галєрі також плавали :) Правда коли джун ініціативний, умудряється виконати таск за 20 годин з заестімейчених 160, та ще й з дуру видає це клієнту — то виходить невдобно :D

джун ініціативний, умудряється виконати таск за 20 годин

зразу видно до сінйьора йому ще далеко ))

десь годин за 50 можна справитись

Так це ж уже більше за робочий тиждень :)

А де покриття тестами, а де деплой?? Ужос

А де покриття тестами, а де деплой?? Ужос

Ага, давайте ще підняття проекту з нуля сюди впишемо, покупку домена, та елевейтор-пітч для клієнта)

Та ладно ну от нащо ці крайнощі

Фічу ж треба ще й деліверити, і базу апдейтити в продакшені, і тестувати як годиться перед викатом.

Це ж не бложик, це навантажений сайт

А провайдер розсилок імейлів вже є чи немає? А то якось закладати 2 години відсилання імейла таке собі.

За умови що вже є, звісно. Тоді простий шаблончик накидали, івент навісили, і всьо. Ну та і будь-який нормальний фреймворк зараз дозволяє підключити той же aws ses за лічені хвилини. Креди підкинув, і запрацювало

Заберіть у ньюфагів кнопку створення топіків плз.
Щоб перший топік можна було створити після написання сотні комментів, другий — після другої сотні.

Не всі пишуть багато коментарів, це нормально) а потім людині, що давно на ДОУ, але не любить коментувати, треба зробити топік і вона не може тільки тому, що не написала сотню коментарів? Тому ні, це будемо робити.

Не повірите, повірю)) але ми і так не публікуємо топіки від користувачів з новими акаунтами. Є винятки — коли знаємо, хто це і з’ясували, чому акаунт новий. Ми підходимо до модерації індивідуально, не шаблонно. Кожен кейс — окремий і не вписується в стандартизовані правила.

Згідно якого нестандартного правила рачку дали запостити 17 тем за 2.5 місяці?
dou.ua/...​s/zheka-rachkovan/topics

Уже не публікуємо нові.

Так старі топіки довго грузяться!

ChatGPT видалив цей коментар, оскільки він не схожий на інші.

Взято з вашого гайду:
Модератори видаляють коментарі, що містять (список не є вичерпним, адже всі випадки врахувати неможливо):

-Особисті образи.
-Русофільство, заклики до повалення державного ладу, інший деструктив, шкідливий у часи війни.
-Рекламу, спам.
-Інше :)

Як мінімум п.4 може тлумачитися як завгодно. (Мій форум, цо хочу, те й роблю).
Редакційна політика.

Щодо русофільства: коментарі російською — це русофільство? Якщо так, то коментарі написані суржиком або русизмами — це по яку сторону паркану?

Як бути тоді зі ст.10 Конституціі України, де зазначено про мову меншинств?
«В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.»

В стране война, конституция не ко времени

1) Ну так, очевидно, що все суб’єктивно (про пункт 4). І якби реально було описати всі випадки — ми б з радістю. Але на жаль, так не буває. Ви не уявляєте, скільки випадків ми щодня обговорюємо і опрацьовуємо. І всі різні і потребують індивідуального підходу і розбору. Не можна все шаблонізувати.

2) Коментарі російською — ще не русофільство.

3) А про статтю 10, то на ДОУ захисту російської не буде. В Україні, сподіваюсь, теж.

У от буде щось про кримськотатарську до речі? Це не про коментарі правда, але раз вже таке тонке питання

Мова під захистом ЮНЕСКО, у мови нема власної держави, а джемілєв от героя отримав нарешті, слава богу хоч не посмертно.

От я себе питаю, і чому в такій ситуації досі нема інтерфейсу кримськотатарською?

Можна грантік якийсь наколядувати навіть я думаю, якомусь перекладачу робоче місце створиться — от і ріст ВВП! Куди не глянь одні плюси!

3) А про статтю 10, то на ДОУ захисту російської не буде. В Україні, сподіваюсь, теж.

Моя боротьба

Моя боротьба

Трамп ось теж адольфа алоїсовича цитує

Думаєш совпадієніє?

2) Коментарі російською — ще не русофільство.

але топіки російською це русофільство і це заборонено, так?

Ні, топіки російською заборонені, бо давно час.

А коли прийде час коментарів російською, ви хоч заанонсите, чи будете так просто видаляти і банити, як з одним цинічним програмістом?

це буде одразу після вияснення ситуації з фаріон)

Спойлер: Їй нічого не буде. Раніше вона творила, скажімо так, дивне, коли треба було відвернути увагу від якихось дій Партії регіонів. Задачка з зірочкою — від чого саме вона відвертала увагу «широких народних мас» цього разу?

ну що ж) думаю тепер можна спокійно писати коментарі російською)

Чем отличается тема на форуме от комментария? Что вы понимаете под «защитой»? Это профессиональная площадка, дайте людям свободно обсуждать то, что они хотят на тех языках, на которых они хотят. Никакой защиты от вас и не требуется, просто оставьте ваше же коммьюнити в покое.

Я тут с 2013 и у меня ощущение, что эти 10 лет редакция ДОУ проводит на нас какие-то опыты. А всё коммьюнити должно колебаться с линией администрации — иначе бан.

Мне все ровно на каком языке, лишь бы на русском ©

редакция ДОУ проводит на нас какие-то опыты

Любой Web2.0-ный сайт по сути своей авторитарен. А чего Вы хотите-то?

А ваши правила распространяются только на новые комментарии или старые тоже будут убирать за «Русофільство» ?

А як ви собі уявляєте, хто має перечитати мільйони старих коментарів? Тому це про нові.

нууу... рішення в лоб: просто відкрити табличку «Коменти» в вашій БД, і пройтися циклом по всіх записах з умовою «вміст комірки (тобто комента) містить літери Ы та Э одночасно = російськомовний комент = видалити». Ніякого читання людиною не потрібно. (наче жарт — закон не має зворотньої сили, — а наче й ні...)

Ладно, а если тогда народ начнёт писать т.н. восточно-славянской латинкой, причём какой это язык: украинский, русский или белорусский вообще понятно не будет, т.к. этой самой латинкой каждый пишет по одному ему известным правилам?

якщо детектиться васточно-славянськая, то дропаєм. Якщо мила серцю західно-єуропейська, то лишаєм.

Ну, желаю удачи отличить белорусский на латинке от ломанного польского к примеру. Kali laska dzverjami nie plaskac :-)

так а навіщо розрізняти білоруську і польську? обидві гуд, аби тільки не руська.

Ну, предположим. И как русский язык автоматически задетектить на латинке? Кроме того, и на кириллице это можно обойти, если писать не на чистом русском языке, а использовать смешанный суржик-трасянку, вроде того, что можно услышать на севере Черниговской области. Может лучше пусть пишут на грамотном русском, кто хочет, чем пишут чёрт знает что в плане орфографии и лексики?

Может лучше пусть пишут на грамотном русском

чим лучше?
жодного бажання якось підртимувати грамотність руськомовних у мене зараз немає, тож хай пишуть як їм хочеться.

Надійно розпізнати мову по коротким фразам, звісно, не завжди тривіальна задача, але у нас тут і не фінансова установа. Це якщо взагалі сприймати ідею автоматичного видалення коментів руською серйозно.

Видите польские cz, sz — не ошибетесь, потому что в беларуской латинке гусова диакритика вместо этого — č и š. По этому гачеку сверху определите беларускую латинку, у поляков гачеков сверху нет, только точки (которых нет у беларусов) и крески.

Что запретит писать на беларусском с использованием польской латинки? Тем более, что если уже так посмотреть, то латинка для восточно-славянских языков не стандартизирована и в принципе каждый может писать по одному ему понятным правилам.

Пока беларусы не пишут на польской латинке, используют свою латинку, стандартизированную Брониславом Тарашкевичем...

Опять же этим стандартом пользоваться совершенно необязательно, можно пользоваться и любыми другими варианты. Кроме того, этот самый стандарт неудобен, т.к. на английской раскладке нет этих букв.

По факту знакомые мне беларусы именно им и пользуются.

на английской раскладке нет этих букв

Под таким предлогом можно почти любую европейскую письменность неудобной обозвать. Впрочем, как минимум румыны в Интернете, например, пишут в основном без диакритики и не парятся, им-то и так всё понятно.

польские cz, sz

Венгерские, то есть?

Sz ещё и читается иначе.

Интересно, в Закарпатье есть фанатики перевода украинского языка (ну или русынского, по крайней мере, или хосен-мосена) на венгерскую латиницу?

Xoтелось бы мне посмотреть на человека, который не может польский от венгерского отличить 🤔 Если через пятое слово на десятое понять можно, то это польский, а если ничего понять нельзя — то венгерский.

А если отличать пытается арабоязычный человек, допустим?

Мы отличим турецкую арабицу, упраздненную Ататюрком, египетскую арабицу и иранскую арабицу? Да и зачем это нам? Вот и зачем иракцу или марокканцу отличать венгерский от польского?

А вдруг Австро-Венгерская империя возродится и на них попрёт?

Думаете, отличать немецкий от венгерского нужно было солдату Российской Императорской армии году эдак в 1916?

Ну, вообще-то не только в 1916 г., а в 1941-1945 г. тоже было нужно. Мой дед, поскольку был грамотен по-немецки, во ВМВ был переводчиком при допросе пленных немцев. Допрашивать же пленных венгров, румын или испанских «добровольцев» он по понятной причине не мог физически, т.к. не владел этим языками.

Захватом языков и их допросом занимается весьма узкая прослойка военнослужащих, предполагаю, что во времена ВМВ в полку (~1000 солдат) был один специалист со знанием языка противника. Нужно ли было это знание в линейной пехоте, артиллерии или саперам? Не уверен.

По поводу же допроса венгров, то мой отец, в совершенстве владевший английским и немецким языком, работавший в ГДР и в ВНР, рассказывал, что большинство венгров знало немецкий язык. Так что Ваш дед, скорее всего, при необходимости смог бы допросить и венгра, особенно если он был в офицерском звании.

Ну румынов от немцев в WWII отличать критически важно для жизни бяше, например. Румыны так не беспредельничаху, с ними можно бяше договориться, подкупить. А немцы расстреливаху без лишних вопросов.

Как эта информация могла помочь или повредить красноармейцу? Ему легче будет погибать от румынской пули, чем от немецкой? Если он попал в плен, и, допустим, узнал, что он у немцев, — разве он не будет пытаться договориться и с ними?

Ну я и не о красноармейцах, я о мирняке и партизанах скорее.

Насколько я знаю, в 20-е — 30-е г. в СССР в школах и вузах учили немецкий и немало людей его знало. На румынском могли говорить разве что граждане Молдавской АССР со столицей в Тирасполе, которая была частью УССР. Так что шансов договорится с румынами не было по причине твоя-моя не понимай.

Все же была. Немецкий язык был lingua franca, и его худо-бедно знали и образованные граждане СССР, и образованные румыны. Офицеры румынской армии, руководители оккупационных румынских администраций — все они учили немецкий в школах/военных училищах/университетах-институтах, и с ними договориться можно было. Понятно, что с румынскими солдатами и сержантами договориться было посложнее.

Если через пятое слово на десятое понять можно, то это польский

Давно играл в польский мод на Готику 1, там был только польский. В целом нить повествования было понятно ±, так что понимание куда больше чем пару слов в предложении 😅, иногда конечно были затупы и приходилось открывать журнал и переводчик, но это далеко до того как я играл во Готику 2 на немецком (когда игры покупались со стелажей на болванках), и гугл переводчика тогда не было. Вот то был вызов, пройти игру где нет маркеров на карте, описание в журнале расплывчатое и понимание языка 0-е 😎

Усi i не потрiбно, можна було б запозичити правила з iнших форумiв, вони кругом +/- такi ж самi, а не видаляти, бо комусь не сподобався комент про климаактивiстiв, який нi пiд якi розумнi правила не притягнеш, та й будь що, що не йде в ногу з неписаною политикою.

Тож змiнилося по сутi зовсім нічого.

По-перше, приватні форуми — це не державні установи і навіть не бізнес, правила ведення якого можуть регулюватись державою. І правила тут можуть бути будь-які. Наприлад, писати тільки турецькою. Тож, Конституція тут ні до чого.

По-друге, не бачив, щоб тут хтось видаляв коментарі або навіть статті та пости російською саме за мову. У вас є такі приклади? Якщо ні, то, схоже, ваш коментар — просто набір маніпуляцій для хайпу, не більше того.

По-перше, приватні форуми — це не державні установи і навіть не бізнес, правила ведення якого можуть регулюватись державою

Вам доменна зона .UA про щось говорить, і що треба щоб її отримати?

Ось це доречі вкуралює капець як, бо по суті доменна зона «ua» належить тільки обмеженому колу осіб. Так би мовити обраним. Можете привести приклад інших країн де доменна зона першого рівня не належить всім бажаючим громадянам цієї країни?
Бляха навіть у москалів їхній с"RU" домен доступний всім бажаючим москалям.

Ну це country tld, менеджиться компанією хостмастер і регулюється законодавчо

Наприклад www.kmu.gov.ua/npas/2266187

При чому тут обраним? Домен один, його може менеджити лише одна компанія

Доступний всім бажаючим — реєструйте ТМ і купляйте

О Frolov це лайкнув, завжди підозрював що він гуманітарій

Ще раз, чому громадянин не може купити домен UA без торгової марки?
Чому така дичина лише в нашій країні?

Такі правила реєстрації в цій доменній зоні

Це не дичина, це називається правила і захист інтелектуальної власності чим є домен і торгова марка

Таке є в інших доменах і країнах

Ви також не можете зареєструвати нічого в зоні .gov.ua, яка дичина

Так це повна дичина, що домен «UA» належить лише торговим маркам. Це бляха повний нонсенс, що потрібно реєструвати торгову марку щоб отримати домен в цій зоні. Про gov.ua нічого не говорив це вже ваші маніпуляції.

Італієць може купити домен в зоні «it» без усіляких торгтвих марок, а українець без реєстрації торгової марки не може купити домен ua. Отаке

Дичина в лісі, в доменній зоні правила реєстрації, або виконуйте або облизуйтесь

Дякую за вичерпну відповідь. Знадобилось трохи більше часу ніж я сподівався.
Домен UA не для всіх громадян, а для обраних. Такі правила. Велике дякую. )))

Будь-ласка

Радий, що вам вдалося вирішити проблему

З повагою,
Ваш відділ Доу.ICANN

Спроба розібратися з нововеденнями != маніпуляція. Хайпувати за допомогою анонімного аккаунта на технічному форумі так само марно, як це припускати.

приватні форуми — це не державні установи і навіть не бізнес, правила ведення якого можуть регулюватись державою

Воєнний стан, приватна власність не на часі.

Ахахаха, мій видалений коментар про 4 пункт потрапив в 10, таки однозначно правда

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.
Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.
В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.
Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.
Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Чорт, спочатку подумав що це такий жарт, чи може натягування сови на глобус — типу згадка в конституції мов нац.меншин без конкретизації, до яких неявно можна притягнути і рашистську. Але в конституції це явно вказано. Це на повному серйозі вважається русофільством. Ще й в конституції

Як мінімум п.4 може тлумачитися як завгодно. (Мій форум, цо хочу, те й роблю).

Так і є, що вас дивує?

Як бути тоді зі ст.10 Конституціі України, де зазначено про мову меншинств?
«В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.»

То ДОУ у вас тепер гарант Конституції? Пишіть нєпосрєдствєнно Гаранту

Ні, пане, жодним чином. Нєпосредственно цікава Ваша думка щодо Конституціі — а що повинні робити усі інші крім Гаранта?

Бо ДОУ — це не той субʼєкт, який має забезпечувати

вільний розвиток, використання і захист російської

Це приватний форум, який може встановлювати будь-які правила для своїх публікацій.

Вы сделали стоп лист слов и если скрипт видит такое слово в комменте то сразу удаляет его ? Иначе сложно обьяснить почему в старых топиках горы комментов удаленных модераторами, например вот тут dou.ua/forums/topic/354
Дело конечно ваше, но работа по стоп словам это какой-то возврат к примитивной автоматизации модерации форумов на phpBB из 2005 года )

Тут і справді цікавий кейс. Чекаємо на коментар.

Раніше видалені коментарі не було видно, а тепер видно, якщо коментар було видалено давно, то його теж видно.

А зачем модераторы массово удаляли комменты в топиках 2008-2010 года ? Берем топик через 1 ИД dou.ua/forums/topic/355 — три удаленных коммента, у ака где человек не писал с 2009 на форуме. Зачем тут комменты удалились ?

Ці коментарі очевидно були видалені 15 років тому, вже важко сказати чому саме.

0. Дякую за покращення.
1. Додайте нарешті опцію нормального сортування коментарів в хронологічному порядку, а не половина коментів зверху вниз, інша половина навпаки.
2. Зробіть нормальній редактор коментарів з форматуванням. Вводити теги руками це не нормально.
3. Додайте функціонал для згортання довільних рівнів коментарів по кліку. Власне те що вже є при першому заході в тему, але зараз можна тільки розгорнути, а не навпаки.

Как раз комментарии сортируются вполне логично по принципу дерева, тут ничего менять не надо.

Зберегти деревовидну структуру звісно, але відсортувати всі коментарі по даті, а не хаотично як зараз.

Блеклист це хороша ідея, а неможливість відповідати людині у якій ти в блеклисті це погано. Живий приклад — реддіт, де це «пакращення» ввели нещодавно. Там тролі пишуть людям коментарі провокативні чи образливі, чи просто неправду що загалом відповідає правилам і одразу блокують людину вище. Таким чином коментар троля залишається останнім в гілці обговорення і йому неможливо адекватно відповісти. І так, це досить масова проблема. І це ще не рахуючи питання бот акаунтів.

ПС: якщо ви гіпотетично хотіли б відповісти мені, уявіть на хвилинку що я вас вже превентивно заблокував у блеклист і ви вже не можете написати свої аргументи мені. Бісить, правда ж?

з віком людині набагато менше важливо, як вона там виглядає і що інші подумають (звісно якщо це не частина позиціонування в комірці суспільства) але заощадити мозкову енергію не витрачаючи її на читання спаму або навіть цілком добрих коментарів, які повторюються сотні разів і вже не несуть користі саме їй

Интернет — опасная штука для нежных и слабых людей.

Ведь вы занесете кого-то в черный список, а потом кто-то процитирует его в статье, топике и т п скиншотом. )

Суть в том, что взрослые мозгами люди, умеют самостоятельно в жизни отсеивать подобную информацию без «напрягания» кого-то реализовывать на сайтах блеклисты и прочее.

А блеклисты, вероятно, нужны для контроля как раз тем, у кого не проходит это:

невгамовне бажання обов’язково сунути свій ніс, якщо в інтернеті хтось неправий, і влаштувати перепалку — з віком проходить

Як приватний блок кудись щось сує і щось контролює? Здається в когось щось не так з «дорослими мізками».

О! Тоді наперед вибачаємося перед модераторами (і особисто Анастасією) за нахабність. :-)
В нас питаннячко до ком’юніті: чи можуть бути на форумі цікавими запити по допомогу у ідентифікації IT-рашистів, на кшталт такого:
dou.ua/forums/topic/45392

А то наш другий та останній пост зі схожим запитом не пройшов премодерацію, як нецікавий та неінформативний.

Дякуємо наперед за будь-які відгуки.

Бо такі теми не набирають тисячі переглядів і лютий срач у коментах. А реклама ж сама собі не покажеться...

У мене пропозиція: щоб не робити десятки схожих топіків, зробіть один і оновлюйте його. Про оновлення пишіть коментар — і топік буде підніматись вгору, щоб його побачили.

Дякуємо за підказку!
На вихідних спробуємо :-)

Додали топік dou.ua/forums/topic/46284.
Подивимось, чи він пройде премодерацію :-)

Бо він поки що має статус «топік відправлено на перевірку модераторам» :-)

Зразу не розібрався, каюсь. Добру справу робите! Дяка )

Дякуємо за Вас інтерес та підтримку!
Редакція ДОУ виділила нам постійний топік для запитів по допомогу у ідентифікації:
dou.ua/forums/topic/45620
Починаємо з Діми у Батумі.
Будемо крок за кроком додавати інших.

До речі, усі знайдені, та поки що неідентифіковані потвори ми збираємо також і тут:
zombak.net/...​d/WantedRascists_All.html

Спробуйте змінити тайтл на «Потрібна допомога у ідентифікації рашистки-феміністки, яка підтримує гендерну рівність на ринку праці в айті». Місцевим модераторкам (модераторкиням?) має сподобатись.

не сподобається, тому не пробуйте

Шкода. А як перефразувати, щоб це повністю відповідало «павєсточке», яку просуває редакція ДОУ? Додати в тайтл про телемарафон і Федорова?

Знову промазали, ех! Зробіть краще дослідження, що ми і хто ми)) і спробуйте ще раз.

Може спеціальний розділ для самопіару типу «Я піарюсь» на хабрі? Бо прихована реклама звичайно дуже креативна, але все ж видно, що люди страждають)))

Можливо якусь галочку, щоб його можна було приховати для тих, хто сприймає не дуже добре.

ніхто в «я піарюсь» топік не направить)) усі хочуть, щоб це виглядало органічно, і майже ніколи це нікому не вдається

Лайк редакції за те, яких авторів обрали для прикладу

Про всяк випадок напишу, що перший коментар це не справжній Donald Trump, а інший, самозванець, у цього що на скріншоті букви переплутані.

— Папа, а хто кращий, ахвіцер чи командир?
— Та один х*р

Треба в різьблену рамочку і підписати гарно, щось типу

«Страшний суд» Мікеланджело

Ваш коментар відхилено, оскільки він містить піар або рекламу, а наша аудиторія сприймає це не дуже добре.

Ми хочемо покращувати Форум, адже більшість часу ви проводите саме тут.

Смешно. )

По базовой функциональности сайт все также очень отсталый. Даже для выделения текста нужно руками прописывать теги — владельцам сайта покласть на удобство пользователей.

Я уже молчу про доступность для людей с плохим зрением и адаптивность.

Топік написаний українською мовою.

В недавнем опросе 45% украинцев проголосовали, что их ущемляют по языковому принципу. Венгрия и прочие против вступления в ЕС из-за языковой дискриминации в Украине.

По требованию для будущей интеграции в Евросоюз недавно приняли закон «Про національні меншини в Україні».

Пятая статья законопроекта «Права, свободы и обязанности лиц, принадлежащих к национальных меньшинствам (сообществам)» гарантирует гражданам Украины независимо от их этнического происхождения, принадлежности или непринадлежности к национальным меньшинствам (сообществам) гражданские, политические, социальные, экономические, культурные и языковые права и свободы, определенные Конституцией.

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2827-20#Text

А доу продолжает ограничивать людей в плане возможности создания топиков по языковому принципу. Позор.

Ну, и тотальный спам пользователями однодневками хвалебными отзывами компаний с курсами. Наверное. оплачено.

Венгрия

Хаха )

А ви хочете на інгліше створювати топіки?

Хто першим образився той і переміг.

Концепція сучасного світу.

В угорців в Україні більше ніштяків ніж в самих українців. По факту.

В околицях Берегова є цілі села де тебе не зрозуміють українською. І нічо, їм нормально.

Плюс різні програми по «підтримці угорськомовних», куди якось намагався пролізти мій колишній одногрупник (але провалив мовний екзамен). Там поганий контроль за коштами але хороший контроль над тим кому їх видавати. Угорську мову ти маєш знати добре :) І якщо документи ти собі наколядувати можеш то знання мови вже ні.

І все це прекрасно працює "за Угорщину"/"проти України«.

Орбан та компанія не ідіот. Вони цілком розуміють що роблять.

Бо право голосу дається всім.

І при першому ж «Не подобається Україна? Чемодан, вокзал, Ніредьгаза» очікувано починається волання про «ущімлєніє» на ниві мови, різноманітними расистами, сексистами та іншими базвордами. Для привертання уваги інших неокомуністів, під лозунгом «наших б’ють».

В угорців в Україні більше ніштяків ніж в самих українців
В околицях Берегова є цілі села де тебе не зрозуміють українською

то ж не в Україні, а в селах навколо цього Берегова
якщо вони вийдуть за межі тих сіл в сторону України, а не Угорщини, то цим угорцям буде десь так само «ніштяково», як мені в Угорщині

О, я був у Берегові, так там є частина населення яка не розуміє українську, а в інших українська така, що словник треба.

Павєл, спєшу тібя обрадовать — для ущемльонних з твоєї національної недоменшини є хабр, там і про дискримінаційну Україну зможеш поговорити заодно

Вот осенняя новость с указанного вами сайта про то, что 45% считают, что есть ущемление по языку:

life.pravda.com.ua/...​ociety/2023/10/26/257230

«45% українців вважає, що в Україні існує дискримінація за ознакою мови.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.»

Пробуйте думать головой.

В опросе, где проголосовало 45%, не указано, что только 8% русскоязычных. Не выдумывайте.

Это опросы с разницей в несколько месяцев. С 45% делался по заказу организации от Европейского союза, а не наших властей с Единым марафоном, где сплошные победы.

И даже в вашем опросе с 8% процент тех, кто не считает, что есть притеснение с 2022 до 2023 упал на 9%.

Наприклад, деякі російськомовні з презирством ставляться до тих, хто перейшов на українську після 24.02.

Почему плохо относятся?

Из-за того, что 8 лет войны они говорили на русском, оплачивали газ и продукцию из РФ (как и изначально украиноязычные), а когда снаряды начали падать рядом, то перешли на укр язык, а часть из них еще и кидают претензии тем, кто не перешел? )

Наприклад

Ну, хоть не бегают с телефоном и не пристают с вопросами: «почему не на русском языке?» — к обычным людям (не гос служащим и не сотрудникам компаний сферы услуг). )

не розказуйте, що 45% стосується російськомовних.

Очередная брехня от вас. Ведь я не писал, что 45% — это русскоговорящие.

чому ви до них дискримінаційно ставитеся

И еще одна. Ведь я нигде не относился к ним так. А лишь задал вопрос о возможных причинах. )

За 30 років незалежності не вивчив українську? Азаров стайл

Украинский все знают, его все учили в школе и институте. Ты лучше подумай над тем, почему на нём не хотят говорить и писать, даже зная его. Любое принуждение вызывает противодействие. А вы всё равно изображаете как-будто ничего не происходит и русскоязычные просто не знают украинского, а знали бы, так сразу защебетали на мове. Ага-ага. Сейчас просто оставаться собой довоенным — это уже позиция. А говорить на родном языке, если он у тебя не украинский — уже протест.

И хотел бы уточнить для адептов телемарафона с глобусом Украины в голове, что под «родным языком» я имею ввиду первый язык, язык детства, язык, на котором человек говорит всю жизнь, а не тот на котором 50-100-300 лет назад кто-то говорил на территории современной Украины. Потому что по такой логике может оказаться, что переходить всем нужно на идиш. ;)

Украинский все знают, его все учили в школе и институте.
русскоязычные просто не знают украинского,

По-перше, якщо брати випусників до 2014 року, то багато хто не вчив або майже не вчив у багатох регіонах.
По-друге, у школі багато чого вчили, але по факту, якщо після школи це не практикувати, то більшість навичок і знань швидко втрачаються.

говорить на родном языке, если он у тебя не украинский — уже протест.

путін та вата дуже радіє з твого протесту. Що далі?

оставаться собой довоенным — это уже позиция

у кращому випадку це позиція страуса, що ховає голову в пісок

По-перше, якщо брати випусників до 2014 року, то багато хто не вчив або майже не вчив у багатох регіонах. По-друге, у школі багато чого вчили, але по факту, якщо після школи це не практикувати, то більшість навичок і знань швидко втрачаються.

По такой логике можно каждый год делать годом какого-нибудь школьного предмета. Чтобы знания не терялись.

2024 сделаем годом химии, например. Химические активисты будут приставать к людям на улицах и в такси и спрашивать почему люди отказываются использовать химические формулы в своей работе и в быту. «Почему вода, а не H2O???», — истерическим криком будет заливаться химический активист в очереди за водой в Николаеве и снимать об этом патриотический тикток. «Вы знаете у кого ещё вода? У путина, на россии! А у нас только H2O!», будут вторить ему комментаторы с химическими элементами на аватарках. :)

путін та вата дуже радіє з твого протесту. Що далі?

Мы же не при путине живём, мне его реакция на моё поведение как-то до лампочки. Мнение российских путинских одобрямсов точно также не интересует. Почему вы живёте в парадигме «как отреагирует путин и вата»?

у кращому випадку це позиція страуса, що ховає голову в пісок

Да как раз нет, это позиция максимально осознанная, с целью сберечь себя, свою идентичность, сформировавшуюся в довоенной Украине, в которой я родился и которую люблю. А также выйти из этой войны минимально травмированным с тем же набором качеств, с которым я в неё заходил.

По такой логике можно каждый год делать годом какого-нибудь школьного предмета. Чтобы знания не терялись.

2024 сделаем годом химии, например. Химические активисты будут приставать к людям на улицах и в такси и спрашивать почему люди отказываются использовать химические формулы в своей работе и в быту. «Почему вода, а не H2O???», — истерическим криком будет заливаться химический активист в очереди за водой в Николаеве и снимать об этом патриотический тикток. «Вы знаете у кого ещё вода? У путина, на россии! А у нас только H2O!», будут вторить ему комментаторы с химическими элементами на аватарках. :)

Тобто ти вже відмовився від свого твердження про те, що всі російськомовні в Україні добре занють українську і можуть нею говорити. Правда у тому, навіть коли хочуть впровадити щось гарне і необхідне, то багатьом для цього треба інвестувати певні свої зусилля, а у суспільстві завжди знайдеться хтось, кому це не подобається і кого треба примушувати.

Мы же не при путине живём, мне его реакция на моё поведение как-то до лампочки. Мнение российских путинских одобрямсов точно также не интересует. Почему вы живёте в парадигме «как отреагирует путин и вата»?

Якщо ти за російську в Україні, то ти автоматично виступаєш єдиним фронтом з ватою для якої просування російської — це один з офіційних приводів до війни. Все інше пусті слова.

Да как раз нет, это позиция максимально осознанная, с целью сберечь себя, свою идентичность, сформировавшуюся в довоенной Украине, в которой я родился и которую люблю. А также выйти из этой войны минимально травмированным с тем же набором качеств, с которым я в неё заходил.

Це і називається страусяча позиція, засунити голову в пісок та ігнорувати реальність.
Навщо залишатись

с тем же набором качеств

Довоєнна Україна була слабкою та інфантильною країною без майбутнього. Всі життєздатні країни створюються через війну і ті якості які набуваються у війні.

Тобто ти вже відмовився від свого твердження про те, що всі російськомовні в Україні добре занють українську і можуть нею говорити.

Да нет, это ты начал зачем-то беседу про школьные предметы. Я тебе только пример привёл. Я как-то так вижу нынешнюю кампанию по «изучению родного языка», что само по себе оксюморон. Те, кому этот язык действительно родной, те говорят на нём с рождения. Все остальные — обновляют знания как о школьном предмете, всё как в примере с химией. Все знают, что вода — это H2O, но те кто продолжают называть воду водой попадают в немилость со стороны любителей химии. :)

кого треба примушувати.

Ничего себе, а примушувалка не сломается? А если тебя начнут что-нибудь заставлять?

Якщо ти за російську в Україні, то ти автоматично виступаєш єдиним фронтом з ватою для якої просування російської — це один з офіційних приводів до війни. Все інше пусті слова.

Я за все языки, которые считают родными граждане Украины. Их защищает наша конституция, статья 10. Украинский государственный, но для всех остальных — свободное использование и развитие. Кто там что считает было «причиной» войны — это не более чем домыслы. Ну или в Украине решили поверить путину. (ему и в рашке то особо никто не верит) Я вот не верю ни одному его слову, язык непричём, он мой, а не путина.

Це і називається страусяча позиція, засунити голову в пісок та ігнорувати реальність.
Навщо залишатись

Оставаться надо собой всегда, потому что ты это ты. А реальность такова, что путинскими идеологами был выдуман повод для войны, но это лишь повод, а не причина. Основная причина — это слабость, разобщённость и отсутствие уважения друг к другу в украинском обществе. Это и есть причина. Слабых бьют. На сильных боятся поднять голос.

Довоєнна Україна була слабкою та інфантильною країною без майбутнього. Всі життєздатні країни створюються через війну і ті якості які набуваються у війні.

Тебе голову надо лечить, если ты реально так думаешь. Копиума нанюхался с телемарафона? С каких пор война — это благо? Война — это трагедия, государства созданные в войне травмированы на много поколений снизу доверху и жизнь в них неприятна, из таких государств адекватные люди бегут в те, где всё десятилетиями было спокойно. Что мы и наблюдаем сейчас...

Ой фсьо, з часів царя гороха верещали що потрібна тільки лагідна українізація, а тут натє вам, навіть лагідна не така

Я как-то так вижу нынешнюю кампанию по «изучению родного языка», что само по себе оксюморон

Шановний Артьом, нинєшняя кампанія не для вас, а для тих хто хоче вивчати українську мову

Нам дуже цікава ваша негативна думка про дерусифікацію в листопаді 2023тього.

но это лишь повод, а не причина.

А вы, как я вижу, до сих пор на поводу

Их защищает наша конституция, статья 10

Ст. 10 Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом

Любітєлі

Де бляха вже кожаєв, якісь ці нинішні російськомовні патріоти нафталінові, не збуджують навіть

Ст. 10 Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом

Любітєлі

Интересно, завезут ли снова русский язык в образовательную программу в виде свободно избираемого предмета. Новый закон как бы позволяет вернуть )

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про національні меншини (спільноти) України

2. Особа, яка належить до національної меншини (спільноти), має також право на:

1) самоідентифікацію;
2) свободу громадських об’єднань та мирних зібрань;
3) свободу вираження поглядів і переконань, думки, слова, совісті та релігії;
4) участь у політичному, економічному та соціальному житті;
5) використання мови національної меншини (спільноти);
6) освіту, зокрема мовами національних меншин (спільнот);
7) збереження культурної самобутності національної меншини (спільноти).

У меня в ВУЗе на юге Украины еще до 2014 у некоторых упоротых преподавателей можно было получить минус 1 балл к оценке по предмету за приветствие преподавателя на русском языке. Я заранее был предупрежден об этом и получил этот даунгрейд на оценку. )

Интересно

Нє завєзут

Подай скаргу в конституційний суд, і розкажи нам результат

У меня в ВУЗе на юге Украины

Перегибы на местах

Подай скаргу в конституційний суд

До суду, а не «в суд».

Я бачу твоє знання української різко покращилось. Молодець, до завтра вже не скучатимеш за російськомовними топіками :)

Але ти з цим обережно, ще прокинешся одного дня у вишиванці, там і до жидобандерівця один крок, і можеш померти одного вечора без вареника. Роби все поступово

Это не у меня улучшилось. Это вы пишете с такими ошибками в укр языке, что даже полностью русскоязычный украинец исправляет вас неоднократно.)

Така я людина, роблю помилки, і не говорив українською з дитинства. Але це моя рідна мова, я старатимусь і далі полоти бур’ян. Дякую. Вибачте як не розмовляю як павло тичина як співрозмовник

Суржик от люблю використати, часом навмисне, суржик у срачах має свій шарм і енергетіку :)

Ви теж не розмовляєте справжньою російською. Провинцию в Москве видно издалека

полностью русскоязычный украинец

Павєл, а как ета полнастью рускаязичний?

Есть неполноценные русскоязычные украинцы?

Есть. Они русского не знают, а зачастую и украинского тоже.

І тільки російськомовні пишуть літературною російською без помилок

Они же не указывают, кому на каком языке говорить и куда нести чемоданы.

Так ми ніби на .UA сайті. Для любителів російської є всякі хабри

Я бачу твоє знання української різко покращилось. Молодець, до завтра вже не скучатимеш за російськомовними топіками :)

Одне іншому не заважає. Я от і російську, і українську вимуштровую з дитинства. А суржикомовних ненавиджу.

А суржикомовних ненавиджу.

тому бяше говоріху непоняху

У старословʼянських минулих часах суржикомовні тим паче не петрають. І родів у них лише два: не більше й не менше. Можуть ще третій — середній — як пейоратив застосовувати. Проте марно шукати базовану ґендерну нейтральність і у старословʼянській, і навіть у праіндоєвропейській, бо роди саме там і утворено, як похідні від нейтрального чоловічого (що феміністкам, звісно, не до вподоби буде). Треба ся спускати аж до праностратичної, здмухуючи пил із робіт українського московського вченого Ілліча-Світича. Заодно обʼєднавши цим Глобальну Північ проти Глобального Півдня і Китаю. Я працюю над цим.

Я за все языки, которые считают родными граждане Украины. Их защищает наша конституция, статья 10. Украинский государственный, но для всех остальных — свободное использование и развитие. Кто там что считает было «причиной» войны — это не более чем домыслы. Ну или в Украине решили поверить путину. (ему и в рашке то особо никто не верит) Я вот не верю ни одному его слову, язык непричём, он мой, а не путина.

По-перше дуже круті наративи про те шо і в рашці не вірять путлеру, так не вірять шо аж війну почали ага і ніхто його там не підтримує. Якби його не підтримували не було б війни. крапка. Перестаньте розповсюджувати оці наративи про «це не народ поганий, це все путін», бо реальність показує шо це не так.
По-друге вам не здається дивним, що ви називаєте себе українцем і у той же час захищаєте своє право розмовляти російською мовою. Ніхто вам не забороняє розмовляти будь-якою іншою мовою. Так сталося що ви використовуєте мову країни, яка напала на вашу землю. Якщо ви не бачите проблеми в тому, що ви споживаєте контент та розмовляєте мовою країни яка прийшла знищити вас. То для мене це звучить дуже дивно. А потім умовний Vivek Ramaswamy, каже що давайте віддамо путлеру те шо він уже має, бо там ще все одно всі на російській розмовляють. І ви звісно скажете знову своє «не более чем домыслы», але чогось ця тема піднімається путінськими підлизами все частіше і частіше. Але вам просто ліньки вийти із зони комфорту і легше ж просто скаржитись шо вас бідненьких «притесняют». Якщо ви не хочете ще одної війни через х років, то хоча б дітей своїх навчіть українською розмовляти.

Я знаю це складно, але спробуйте зрозуміти, що допоки ви захищаєте російську мову у нас будуть проблеми із сусідом. Тому що це відкриті двері для впливу і розповсюдження росіянських наративів, які ви доречі і розповсюджуєте.

Я родом із Кривого рогу і все життя розмовляв російською і як ви кажете вона для мене «родной язык». Але чогось у мене вистачило мотивації/сили волі/мужності/називайте як хочете/ щоб змінити повністю свою бульбашку і навіть мої батьки почали потроху розмовляти українською, хоча вони вчилися у руснявих школах в СРСР. Всі обмеження у вас в голові

а вы типа думаете что от того что вы перешли на украинский вивек узнает что тут чуть меньше говорят на русском?)

Вівек ніхера не зрозуміє, бо він путінська підстилка чисто. Але я думаю що для іноземця буде легше зрозуміти різницю між руснею і українцем, якщо вони будуть розмовляти на різних мовах. Зараз для них це просто «адін народ» або «старший и младший брат сорится». Якщо вам подобається такий стан речей, хто я вам такий шоб вказувати

буде легше зрозуміти різницю між руснею і українцем, якщо вони будуть розмовляти на різних мовах.

Авжеж. Приблизно як між тутсі та хутсі. Що це дикун, що це дикун, зі своєю дивною неанглійською мовою.

Отвечу коротко: не считаю всё перечисленное вами по части смены языка важным. Эту точку зрения я слышал не одну сотню раз с 24 февраля и не согласен с ней в корне. Почему? Мы не живём ни в рф ни при путине и его слова не должны на нас влиять никак. Защищать нас должна наша армия, а не мова. У мовы нет оружия, мова — это не стена и не ров.

Дальше, я защищаю право быть собой, а не только говорить на каком-то языке. Это базовое право человека, гарантированное мне конституцией. Наш земляк-криворожанин Зеленский конечно уже сморозил чушь про «конституцию на паузе», но я с ним тоже не согласен в этом вопросе. Она может и на паузе де-факто, но помнить, что у нас вообще-то есть конституция и она гарантирует нам права быть собой — это священный долг любого гражданина нашей страны, иначе мы превратимся в то, с чем боремся.

Насчёт россиян и путина, я не помню где я говорил, что один лишь путин виноват. Нет, безусловно не один лишь он, а вся его вертикаль + десятки миллионов одобрямсов его политики. Так называемых зетников.

И я ещё раз хотел бы акцентировать: язык не путина или россиян, а мой. Моих предков и моих будущих потомков. Я не защищаю «язык агрессора», «язык путина», я ненавижу россию за то, что она сделала, она напала на меня точно также, как и на всех остальных граждан Украины. Но моё — это моё. Своё не отдам ни чужим ни своим.

P.S. Еще раз говорю, что украинский язык я знаю, поскольку родился и учился в Украине. Имею сертификат ВНО на 180+ баллов. Но это не мой родной язык. Не плохой, не хороший, просто не мой. Один из многих языков, которые я знаю. На данный момент из четырёх и учу пятый. :)

Вибач, друже, не нада от включать невинного ідіота, бо ти не тільки

Дальше, я защищаю право быть собой, а не только говорить на каком-то языке

Ти ще й телеграфний столб для російської пропаганди

В недавнем опросе 45% украинцев проголосовали, что их ущемляют по языковому принципу. Венгрия и прочие против вступления в ЕС из-за языковой дискриминации в Украине.

По требованию для будущей интеграции в Евросоюз недавно приняли закон «Про національні меншини в Україні».

Ніхто тебе не ущємляє, чому ти себе відчуваєш ущімльонним — то вже твоя особиста сексуальна проблема

Моих предков и моих будущих потомков

Ну так вітаю — ти етнічний росіянин в Україні, що знає мову на 180 балів ЗНО, але не бажає адаптуватись у суспільство а бажає передавати й множити своє небажання в потомках.

Стандартний росіянин нацмен з тризубом на паспорті, що качає права й жаліється на ущімлєніє зап’ясного сустава. Здається тебе тут не розстрілюють і не вішають за коментарі російською. А стараються щось пояснити, аргументувати.

Україна не зручний демократичний трафарет для росіян. В Україні багато мов нацменшин, одна з них твоя, вітаю, але є ще й українська мова, якою ти просто не бажаєш користуватись.

Любиш Україну, як ти заявляєш — то люби українську мову, сільвуплє. Одне без іншого не існує. А то якась любовь твоя ущербна. Україну люблю, але мовою не користуватимусь і не писатиму. Чос

Ти ще й телеграфний столб для російської пропаганди

Ты может глаза с мылом помоешь? Я такого не писал, что ты цитируешь.

Ну так вітаю — ти етнічний росіянин в Україні, що знає мову на 180 балів ЗНО, але не бажає адаптуватись у суспільство а бажає передавати й множити своє небажання в потомках.

Я сюда не иммигрировал, а родился здесь. Моя «адаптация» произошла прямо в роддоме. Больше я тебе ничего не должен. Иди мигрантов адаптируй, я не мигрант.

Стандартний росіянин нацмен з тризубом на паспорті, що качає права й жаліється на ущімлєніє зап’ясного сустава. Здається тебе тут не розстрілюють і не вішають за коментарі російською. А стараються щось пояснити, аргументувати.

Вот спасибо, как же я так без объяснений. Вот сейчас всё пойму и сломаю себя через колено, чтобы путину хуже жилось. Ага-ага. И в комментах по-русски писать можно! Неслыханная щедрость! Вот это свобода наступила. Вау.

Любиш Україну, як ти заявляєш — то люби українську мову, сільвуплє.

Предпочитаю дальше любить Украину так, как любил всю жизнь. На своём родном языке. Украинский — знаю, практикую там, где это необходимо по закону, но не более. Родину любить каким-то определенным способом ты меня не заставишь. У нас не фильм «ДМБ» (пока).

Ты может глаза с мылом помоешь? Я такого не писал, что ты цитируешь.

Винен, то Павєл був, його акробатіка і словоблуддя, не твоє

Це вже твоє, і не краще нічим за його словоблуддя

Ага-ага. И в комментах по-русски писать можно! Неслыханная щедрость! Вот это свобода наступила. Вау.

Така от нєсвободная ця Украина, подачками русскоязычных закармливает, какая ж тут свобода и раздолье русскому человеку

Добре, йди з богом, я старався, хоч мене заіпали ці аргументи ще 10 років тому.

Тебе тут облизують, аргументують тобі щось, а ти як мальована цаца. От нє хочу і нє буду. Ну і нє будь, русскій корабль. Вот ущімльон сустав і всьо тут. Боліт. Ну як боліт, то треба проколоти курс ібупрофєна в язик і кисть.

Ну і нє будь, русскій корабль

Другого от тебя и не ждал. Тебе того же :)

Другого от тебя и не ждал

Мельчаю, треба частіше матюкатися, але це буде непрілічно в топіку про модерацію

це буде непрілічно в топіку про модерацію

Непристойно, а не «непрілічно». Теряете навыки конспирации, когда вас учили укр языку в школе ФСБ для агентов внедрения. ;)

Просто я культурна людина, і стараюся розмовляти мовою співрозмовника. Але майже всі слова вже забув :)

А що таке внєдрєніє?

і стараюся розмовляти мовою співрозмовника.

Намагаюся, а не «стараюся».

Вашим кураторам ФСБ уже стыдно за вас, наверное. Точно не скажу, потому что не имею никакой связи с ФСБ.

Ойфсьо, слухай, іди спати уже раді бога, філолог

sum.in.ua/s/staratysja

потому что не имею никакой связи с ФСБ.

Я не встиг зняти ще всю попередню лапшу, накидуй повільніше

sum.in.ua/s/staratysja

Академічний тлумачний словник (1970–1980)

Привет из будущего гражданам СССР.

Как раз со «стараюся» вы будете более понятным для Путина и ваших кураторов ФСБ. Покажет Путин на вас и скажет: «У них даже слова наши в предложениях!» (Шутка)

Хорошо, что Фарион не видела вашего «стараюся».

Оу пан ще й знавець у словниках і вважає що він знає яке слово українське а яке ні краще за СУМ

Не іначе как академік среді нас

Старатися, старанний — українські слова

Це, Павєл, синоніми. Але намагатися — трошки інше за смислом слово

У них даже слова наши в предложениях!

Канєшно є, це ж наші слова. В російській мові інше слово — старацца

В польскій мові теж такі є, можна ще раз посміятися

А Вы смотрите не на то, из какого словаря взято слово, а на примеры использования этого слова классиками украинской литературы, приведенные в этом словаре, в числе которых и Пантелеймон Кулиш, и Михаил Коцюбинский, и Олесь Гончар, и Панас Мирный, и Михаил Стельмах...

Типа, если кто-то на русском общается, то сразу русский корабль?)

Ни одного разумного аргумента, кстати в ветке не было. Какой резон переходить на українську мову в побуті, війна одразу ж закінчиться чи що? Там де потрібно згідно закону, я її буду юзати, чи навіть бумбокс співати, якщо захочу.

Але sorry, my mother tongue is another language.

Самое прикольно то, что пан, который учит как правильно любить Украину, на самом деле живёт в Германии и там платит налоги. Советую это иметь в виду :-)

ненавидіти росію і говорити на російській це як ненавидіти цигарки і продовжувати їх курити.
Мова це інструмент впливу і русня використовувала свою мову десятиріччями шоб зробити українську смішною і мовою села.
Мова РОСІЙСЬКА, її використовують тільки в РОСІЇ і країнах які вони зросійщили(хз чи є таке слово, але ви мене зрозуміли). А вам окей, бо чогось ви вирішили шо це ваша мова, але вона не ваша тільки тому, що ви з дитинства нею розмовляєте.
Мені от просто цікаво, чи розумієте ви шо російська мова була насильно насаджена ? І якщо розумієте, то чому вам не огидно після цього ?
Русня така «так давайте всім насаджувати нашу мову і подавляти усі інші мови, шоб було легше впливати на людей». І деякі українці після цього такі «ето не ви нам навязалі етот язик, ето наш родной язик і он не ваш». Я не знаю як ще аргументувати те шо вам шось навʼязали, а ви кажете шо це ваш вибір)))
Я не буду більше нічого коментувати, я зрозумів вашу точку зору і вона тільки підтвердила мої думки шо нічого в Україні не зміниться. Якщо навіть війна нічого не просвітила в деяких головах

Парадоксы конца 20 века:
1. Евреи воюют.
2. Немцы борются за мир.
3. Русские борются с пьянством
4. Украинские греко-католики ставят у своих церквей памятник Т.Г. Шевченко

Парадокс начала 19 века. Англоязычные американцы вступили в войну против Великобритании на стороне наполеоновской Франции и попытались захватить Канаду, где им дали отпор франкоязычные квебекцы на стороне Британской империи.
Намёк ясен?

А кто и где тебя ущемляет?

Підтверджую, мені в школі додали українську здається в сьомому класі, було всього 1-2 уроки на тиждень. Але я вдячний вчительці яка пояснювала появу та роботу мови, замість спроби навчити нас нею писати та читати.

Ба більше, в моєму рідному місті була всього одна українська школа та й ту закрили. Основними предметами в інших школах були російська мова, література та історія агресора. Після школи, мʼяко кажучи, здивувався наявності історії України та української літератури.

Пішов у школу ще при совку, потім він вже здох але Українська була з 2 класу, російська школа в селі на Донбасі.
Дуже здивований що хтось не вчив мову у школі.

Є валом друзів з півдня і сходу, які не вчили або забивали, бо уроків було 1-2 і всьо. Більшість перейшли, але не всі

Я свого часу (ще за майдана) думав що це мені важко перейти, бо говориш блін як біла ворона реально нема навіть з ким балакати, і це ще в мене укрмова досить класно викладалася і сім’я на суржику.

Але блін на донбасі чи в Одесі чи інших великих містах свічнутись на українську це просто психологічний героїзм. Ці люди мабуть навіть не уявляють, але це блін у людей дух достойно Стуса

В 60тих таких автоматом висилали за урал під будьяким приводом, а в 30х просто автоматом

Далі іншим буде легше, і ніхто про цей мовчазний подвиг тисяч перед собою на кухні чи десь наодинці в туалеті, ніхто не згадає. В цьому є якась чиста й сяюча величність.

бо говориш блін як біла ворона реально нема навіть з ким балакати

У нас у класі навіть мігрант із Західної України акліматизувася і під кінець школи уже шпрехаше російською, «як усі».

По-перше, якщо брати випусників до 2014 року, то багато хто не вчив або майже не вчив у багатох регіонах.

Сказки.
Даже в Крыму преподавали его в школах. В Запорожье в колледжах заставляли в начале 2000-х даже Пушкина читать на укр. х_х

почему на нём не хотят говорить и писать

Щелепа не така й тріангулярний хрящик іншої будови. Це не генетичні вроджені вади, а набуті

с целью сберечь себя

Многие этого не понимают, но сегодня мы должны спасать сами себя ©

в которой я родился и которую люблю

Так люблю я Украину
Так люблю ету страну,
и тропинку, и лесок,
в поле - каждый колосок,
речку, небо голубое, -
это все мое, родное, -
это Родина моя!
Всех люблю на свете я!
Так люблю, что никому
        на украинском 
              ето
                   не
                       скажу
Щелепа не така й тріангулярний хрящик іншої будови. Це не генетичні вроджені вади, а набуті

Или просто не хотят.

на украинском
ето
не
скажу

Ни на каких языках кроме украинского любовь к нашей стране не считается? Ну окей, тогда не буду выражать любовь. :)

Ни на каких языках кроме украинского любовь к нашей стране не считается?

У пана з логічними зв’язками й логічними запереченнями проблема через поважний вік чи через юний?

Ну окей, тогда не буду. :)

А вас долго отговаривать и не нужно

Журба така журба

Я позабуду все обиды,
И вдруг напомнят песню мне
На милом и полузабытом,
На украинском языке.
И в комнате, где, как батоны,
Чужие лица без конца,
Взорвутся черные бутоны —
Окаменевшие сердца.
Я постою у края бездны
И вдруг пойму, сломясь в тоске,
Что все на свете — только песня
На украинском языке.

ето

Граматична поліція уже виїжджає за цим постом.

Ты просто не учишь историю. Открой учебник и посмотри кто и когда проводил русификацию на тех территориях

Я к тем, кто проводил русификацию, имею отношение примерно такое же как к нынешним оккупантам — никакое. И у тебя не получится меня к ним как-то примазать и заставить на зло мертвым кондукторам морозить свои живые уши. :)

К чему это ты? Открой учебник и посмотри какие добрые дяди сделали такое с тобой

Это ты к чему? Меня беспокоит настоящее, а не эмские указы да валуевские циркуляры, которым по 150 лет. У меня вся семья русскоязычная, украинский стал изучать на соответствующем уроке в школе, до того я его даже не слышал особо. А сейчас меня такие как ты пытаются убедить, что это мой родной язык, оказывается. А почему не английский? Я его с 4 лет начал учить, а украинский с шести. И я в своем верхнем комментарии дал определение родного языка. Повторю еще раз: «язык детства», «первый язык». Причём тут какие-то русификаторы территорий?

Забанили у вікіпедії? Вибирай який тобі підходить більше під твоє «настоящее»

uk.m.wikipedia.org/...​_утисків_української_мови

Ну от прекрасні наївні люди ви, самим шолі влом шукати? Все розжуй да розкажи, да в рот положи

Меня беспокоит настоящее, а не эмские указы да валуевские циркуляры

а мене турбує все, чому треба підлаштовуватись під тебе, схулі це тобі раптом валуєвський циркуляр не підходить?

Циркуляр не торт?

Ось чому ти шпрехаєш російською

1938 — постанова РНК СРСР і ЦК ВКП(б) «Про обов’язкове вивчення російської мови в школах національних республік й областей»

1970 — наказ про написання дисертацій виключно російською мовою

1978 — постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про заходи щодо подальшого вдосконалення вивчення і викладення російської мови в союзних республіках»

1983 — постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про додаткові заходи з поліпшення вивчення російської мови в загальноосвітніх школах та інших навчальних закладах союзних республік»

1984 — початок в УРСР виплат підвищеної на 15 % зарплатні вчителям російської мови порівняно з вчителями мови української

Це вже досить настоящее, чи ще не торт?

Как страшно жить! ©
Вот только я ни в чём ни в чём не виноват. ©

У меня вся семья русскоязычная, украинский стал изучать на соответствующем уроке в школе, до того я его даже не слышал особо.

ну нічо, всю ж сімʼю переконали, що російська їх рідна. вивчили і тебе теж навчили гаварити.. претензій нема. «ніхто ні в чому не винен», але тепер назад треба перевчитись

Куда назад, если я ни от одного члена своей семьи украинского языка не слышал? Кому нужно? Лично мне нужно не растерять уровень английского и немецкого, а также подучить иврит, потому как война и не думает заканчиваться, а градус неадеквата в нашем обществе только идёт в гору. А тебе зачем, чтобы я на украинский переучивался? Дай угадаю: чтобы путин в следующий раз не напал? :)

Дай угадаю: чтобы путин в следующий раз не напал? :)

о, знову «а то путин нападет? ха-ха-ха». гарно посміятись..

Знал, что тебе понравится. Ты по существу ответь.

Ну стандартно, вата просить аргумент, просить інший, бо перший не такий, верне носом, все індівідуально розжуй, а от не переконав, ти переконай, і зливається, і продовжує по новой с чістого ліста в іншому місці, наша песня хороша

Запишу тебе все таки у вату разом з павєлом.

Як тебе десяток людей не переконали за три дня, що від тебе ще чекати

В оккупанта пиши сразу. Не мелочись, клоун.

В оккупанта пиши сразу. Не мелочись, клоун.

От і пердак порвався

Зацитую, я обіцяв модератору цитувати

Где это тебя я пытался убедить что украинский твой родной язык?
Похоже ты это выдумал как и то что тебя ущемляют

Где это тебя я пытался убедить что украинский твой родной язык?

Так вот же:

сделали такое с тобой

Выходит по твоей логике как: добрые дяди заставили меня быть русскоязычным, но мой «родной язык» во внутриукраинском понимании (300 лет назад) был украинский и мне надо всё осознать и влияние злых дядь свести на нет. Так?

Если не так, то к чему тейк про «сделали такое со мной»? Что сделали? Не ясно.

Так ты же сам кричишь что:

«язык детства», «первый язык»

Не хочешь узнать почему?

Не хочешь узнать почему?

Потому, что все мои родственники по восходящей линии, кого мне повезло застать живыми, говорили и говорят на этом языке и считают его родным. Мои предки аж с середины 19 века являлись и являются городскими жителями. А в городах, как известно из переписей 19-20 веков, в большинстве своём проживали этнические русские и евреи. Собственно почему я и допустил в своём первом комментарии этой ветки, что если руководствоваться тем, на каком языке здесь говорили 150 лет назад, то переходить с русского, вполне возможно, что надо будет на идиш. И чисто статистически, руководствуясь принятой нынче в Украине (и исключительно в ней) логикой «родного языка» как языка, на котором говорили на данной территории N десятилетий/столетий назад, языком городского жителя будет именно один из этих двух языков, а не украинский.

Ну а почему только середина 19 века — потому что это самый дальний временной отрезок, о котором я смог узнать из рассказов своих бабушек и дедушек и в котором, следовательно, я не могу усомниться.

Надеюсь, достаточно подробно ответил на твой вопрос.

А в городах, как известно из переписей 19-20 веков

дальше можно не читать

Фролов <- Фрол <- Флор <- Florence

Вітаю, на мій псевжонауковий погляд ти — тосканець, а не якийсь там рускій, ото як тебе на доу занесло з глибини віків хз

Лашатемікантаааре

Не понимаю вообще к чему вообще твой пост.

а не якийсь там рускій

В чём минусы быть этническим русским по-сравнению с тосканцем? В твоём манямирке этнические русские, не имеющие гражданства рф, также несут ответственность за действия рашки наряду с гражданами рф или что? В самой Украине вон перепись 2001 года открой и посмотри сколько их. Все виноваты в чём-то?

Я не то чтобы тебя пытаюсь в чём-то убедить, мне для анамнеза надо.

Я до того що твоя псевдонукова хрень не краще за мою

Решта мене не цікавить, просто смішно стало з твоїх дослідів історичних

Вибач, продовжуй, я перебив

Чего? Для тебя инфа из википедии — это уже научные измышления и исследования? Я вроде и не с тобой говорил. Если тебе википедия не авторитет, ну приезжай в наш одесский историко-краеведческий, своими глазами посмотри на документы тех лет.

Знаменита битва мюнхенського та тель-авівського тро) Вам не набридло сперачатися?

Ні я ж не фаріон, я круче і невтомніше

Я робот, висланий з майбутнього, по завданню московського обласного відділення СБУ

ну приезжай в наш одесский историко-краеведческий, своими глазами посмотри на документы тех лет.

Я лучше пєрєпісь 20 вєка почітаю

Менше з тим, це якось заважає говорити англійською, німецькою французьскою, італійською, українською мовами?
Чи українська для тебе особлива?
Я не вкурив єсічес логіку, не тільки псевдоісторичний екскурс у віки

Ти в курсі що в Одесі більшість населення були євреї та іноземці? Росіян там завжди була меншість. Так шо якщо ти з одеси, то тосканець — цілком реалістичний варіант

В краєвєдческом про це щось має бути

Разговаривал вообще не с тобой. Речь шла про родной язык, а ты влез сюда с какими-то тосканцами. Иди своей дорогой.

Це топік про модерацію на ДОУ, схулі тут когось колише який там у якогось русского корабля чи телеграфного столба родной язык

Вже пішов і повернувся

Этот корабль или столб сейчас с тобой в одной комнате? Пусть тебе алгоритм хозяева подкрутят, вообще бред какой-то несешь.

Які коментарі такі й відповіді, а ти як хотів?

Щоб ти ніс брєд, а я чемно його жував, як джентельмен? Чим я гірший? І ти не леді теж

Моя ти утіпуті бубочка, це називається інтернет

А пан знает, что предки Ивана Франка носили фамилию Франк и пришли с Западной Европы? И, возможно, Анна Франк — его очень дальняя родственница. Всё ведь возможно.

Не тільки возможно

В краєвєдческом ла коруньї є фотка де хуан франко тримає на руках новонародженого онука франциско

У них навіть брови схожі. Мабуть співав йому гарних пісень про Галичину

Слухайте, якщо ви етнічний росіянин, спілкуєтесь російською та шануєте її, то нічого в цьому поганого нема, було б дивно, якби ви робили навпаки. Але розказувати етнічним українцям, що повернення до української — це втрата себе довоєнного є не більше, ніж загарбницьке мислення, ціль якого створити навколо себе більш приємне та звичне оточення замість того, щоб інтегруватись у суспільство.

Тільки вата може стверджувати що в Україні утискають за мовною ознакою.

Решту влаштовує, що «російськомовні українці» не знають російської мови?

Від того, що заборонити людям рідну мову, автоматично на українську вони не перейдуть. А от уподібнитися безграмотним неписьменним папуасам — цілком можуть. Враховуючи, як знання мови в цілому впливає на інтелектуальні можливості людини — прогнози для нації невтішні. Простіше, звісно, вивести в «негромадян» за естонсько-латвійським штибом та й забути, тільки от там цю самодіяльність розпочаша вже після вступу до ЄС, а не до.

Тут приблизно як із іммігрантами: корінні жителі можуть коїти казна-що, а до кандидатів у нові висувають купу вимог. А все суто тому, що відмовити людині у набутті громадянства набагато простіше, ніж виписати з існуючого громадянства. Бо виписати куди? — що з цією людиною робити потім? Викинути за поребрик, як у первісні часи — не можна, там теж якісь країни, їм ця людина нащо? Втопити в океані — негуманно, міжнародні організації вереск здіймуть, якщо випливе.

Від того, що заборонити людям рідну мову, автоматично на українську вони не перейдуть.

Мінутачку, це де «заборонили» російську мову?

У школах, приміром. Російськомовні діти більше не вивчатимуть граматику російської мови. Я змалку вдосталь ся надивих на те, як ці бідолахи українськими літерами пишуть і за правилами української граматики (вважаючи, що вони правильні й для російської мови). І взагалі не знають російськомовної термінології поза побутовою лексикою, через що балакають на потворному реверс-суржику, вставляючи у російську українські слова. І моє покоління хоч трохи російську вивчаше у школі (раз на тиждень), а тепер узагалі зірцець буде.

Української вони, втім, не знають теж. Мені колись податковий інспектор заяву диктуваше, так я половину виправлях на льоту, бо суржик страшенний.

Російськомовні діти більше не вивчатимуть граматику російської мови.

Україномовні теж не вивчатимуть.

Так а в чому «заборона» власне? Вивчай дома, якщо душа кличе, або їдь на родіну, наприклад.

Доречі, підкажи, скільки україномовних шкіл на росії?

якщо душа кличе

Так у тому й біда, що не кличе. І ще багато до чого не кличе. Ледача інертна маса.

їдь на родіну

А де вона у російськомовних українців?

Так я у школі з українською мовою викладання російську й вивчах. У школах з російською мовою викладання йому на порядки більше уваги приділяху. Зараз ні того, ні того нема більше.

Тут 29 шкіл перелічено, переважно в МСК; є в СПб, ЄКБ, РнД. Що дотепно, є підозріло схожий сайт з аналогічним вмістом по більшій кількості міст, виглядає як згенерований ШІ. Треба поперефактчекати, бо ланки неробочі, сайтів ukrainskashkola{1-3}.ru ніколи не існуваше.

Ще є у с. Золотоношка Башкортостану.

Тут ще більше перелічено. (Втім, стаття трошки стара).

Контактный телефон: +7 (495) 123-45-67
Контактный телефон: +7 (495) 987-65-43
Контактный телефон: +7 (495) 456-78-90

А втім, там і фактчекати нема чого ×DDDDDDDD

Навіщо вони там?
Хіба є якась діаспора, що вимагає?

Діаспора безумовно є. Вимагати у нинішніх умовах... складно, якщо не сказати — небезпечно.

Ніт
Ми, Українці розумні та толерантні.
Їдемо до чужої країни = вчимо тамтешню мову.
Не те, що уз-мовні

Та не треба вимагати. Я намагався показати ватнику, що мовна політика України нормальна і нічим не відрізняється від інших країн.

Ну и назовите мне страну, где какой-нибудь контент нельзя купить только потому, что он создан на «неправильном» языке?

покажіть мені країну, котра однією рукою розповідає про вєлічіє своєї культури і достоєвського, а іншою паплюжить все, до чого дотягнеться. А тоді вже я.

Ладно, допустим. А теперь посмотрим на это с другой стороны. Значит, у нас ряд областных советов утвердили решения, которые де-факто имеют силу областного закона о запрете на исполнение песен на русском языке в этих областях. А теперь начинается самое интересное. Значит теперь на улице нельзя петь «7:40», «Историю каховского раввина», «Папиросы» и другие еврейские песни, которые существуют в русскоязычном варианте, а в украинском не существуют. На публичных собраниях общин в принципе тоже. С песней «Папиросы» вообще ситуация интересная, т.к. она де-факто двуязычная и там существуют, как русские куплеты, так и куплеты на идиш. В общем, представители народа Книги сим фактом очень сильно недовольны. Дальше, нельзя петь «Шаланды полные кефали» и другие песни про Одессу, которые опять же существуют только в русскоязычном варианте. У меня маленький вопрос: а Одесса чья? Дальше ситуация ещё более интересная, а что делать, к примеру с двуязычными песнями? Например, песня «Ти мені не даєш» такая, где Скрябин свою партию пел на украинском, а Могилевская ему отвечала на русском. Предлагаю пану сие прокомментировать. А кивать на Россию нечего. В конце концов в этой войне нет никакого смысла, если Украина превратиться просто во вторую Россию, просто с другим языком.

якщо у вас вапрос

У меня маленький вопрос: а Одесса чья?

, то лічно я к вам вапросов больше нє імєю.

Ну, просто если Одесса — это украинский город, то запрещать песни про неё только потому, что они написаны на другом языке, — это как-то неправильно, не находите? Кстати, ещё о песнях. Есть, к примеру, песня «Левандовка» Г. Кричевского. Её тоже под запрет? А ведь там про Львов. У него же есть много про Киев на русском языке, та же «Киевлянка», к примеру. Тоже под запрет? А что будем делать с Гопом-Со-Смыком, который на Подоле жил?

як на мій смак, то все перелічене — під ніж. Я шансон не люблю.
Я такі вам скажу за то, що от коли війна скінчиться і років зо десять пройде, от тоді може руський язик буде сприйматися спокійніше. А зараз це мова ворога.
Знову ж таки — ніхто не забороняє вам співати крічєвського, шаляпіна і рому звєрєва. Але публічне виконання — це не «а я хочу», це також «а чи хочуть це інші». Ну от зараз інші не хочуть.

Ну так я пишу в первую очередь не за Кричевского, а за те же «7:40», «История каховского равина», «Папиросы», «Школа Соломона Пляра» и пр. Последняя, кстати, была написана в Киеве больше 100 лет назад. Потому что с такими областными законами они тоже попали под запрет. А под публичное исполнение попадает и к примеру исполнение оного допустим во время какого-нибудь еврейского праздника. Дальше под запрет попадает, к примеру, песня «Еврейский музыкант», текст которой написал О. Мандельштам , которого, как мы знаем, репрессировали в 30-е (а чем О. Мандельштам хуже, к примеру, Гната Хоткевича?), а музыка и исполнение А.Б. Пугачёвой, которая отреклсь от лихих дел российских властей и из России уехала. Кстати, если уж запрещать тех, кто от лихих дел тех властей отрёкся, то тогда в ту войну нужно было запрещать Марлен Дитрих только потому, что она немка, не находите? Идём дальше. Все слышали про скандал с «Владимирским централом». Но только мало кто знает, что в этом самом Владимирском централе сидели такие уважаемые люди, как Левко Лукьяненко или Натан Щаранский. И вот Ваш покорный слуга любит иногда налить себе 100 г., включить «Владимирский централ» и их вспомнить. Ну а песня А. Дюмина «Пацаны-пацанчики» вообще написана, можно сказать, про нашего беглого президента, из-за которого это всё началось. Я это всё пишу к тому, что если запрещать целый пласт культуры, то люди, а в первую очередь подрастающее поколение, не будут знать, откуда мы шли и как мы до такой жизни дошли. А это важно, согласитесь?

войну нужно было запрещать Марлен Дитрих только потому, что она немка, не находите?

а її грали по радіо в совєцьком союзі?

Но только мало кто знает, что в этом самом Владимирском централе сидели такие уважаемые люди, как Левко Лукьяненко или Натан Щаранский

гагага. «от ви ображаєтесь що вас послали, але ж не всі знають, шо нахєр посилали і таких поважних осіб як президент порошенко, президент ющенко»

Я это всё пишу к тому, что если запрещать целый пласт культуры, то люди, а в первую очередь подрастающее поколение, не будут знать, откуда мы шли и как мы до такой жизни дошли. А это важно, согласитесь?

Все правильно, так. Але я не розумію, звідки узята сентенція про «запрєщать целий пласт культури»? От ви бачили картинки зі стату́єю аполлона? ну там де він, такий, зі списом і піструнчиком. А вийдіть но так у люди, і розказуйте, що це ж цілий пласт культури вони забороняють, коли гонять вас сцяними тряпками по штани.

Пример некорректный. Был бы корректный, если я к примеру сваяю копию того же Аполлона, Давида или писающего мальчика, а мне начнут шить статью за изготовление порнографии. Впрочем, я придерживаюсь 2-й заповеди, которая гласит, что нельзя творить себе кумиров рисованных или резных. А вот текст — это уже немного другое дело. И вернёмся к текстам. Тут ситуация интересная получается. До февраля 2022 г. средний укранец был культурно богаче среднего россиянина. Почему? Потому что имел доступ не только к своей культуре, но и к культуре нашего нынешнего, к сожалению, противника и мог многое оттуда почерпнуть, т.к. может её воспринимать без перевода. А как говорят наши еврейские мудрецы: «Кто умён? Тот, кто учится у каждого». В т.ч. и у своих врагов. Сейчас же недалёкими «горячими головами» организуется попытка этих самых украинцев от сего отлучить, организовав культурную самоизоляцию, которая организуется в т.ч. вышеупомянутыми областными законами. Вопрос только в том, кто от этого реально проиграет? Россиянам от этого ни холодно, ни жарко, они в собственном культурном соку варятся, а нам зачем превращаться в нечто подобное? Ну и если серьёзно, то стоит заканселить только произведения ныне здравствующих деятелей, которые всё это безобразие поддерживают. Но не трогать тех, кто ушёл в лучший мир задолго до того, как это всё произошло, либо имеет активную позицию против всего этого безобразия, как тот же А. Макаревич, Ю. Шевчук, А.Б. Пугачёва со своим мужем Галкиным и пр. Но это ведь сложно, проще областным законом запретить исполнение песен на определённом языке да книги из библиотек повыкидывать, так? Я уже не говорю о том, что под такой запрет также попадает русскоязычный репертуар той же Лаймы Вайкуле, которая к России вообще никакого отношения не имеет, или ныне покойного В. Кикабидзе, который это всё безобразие частично застал и успел выразить свою активную позицию в нашу пользу.

А как говорят наши еврейские мудрецы: «Кто умён? Тот, кто учится у каждого».

«І чужого научайтесь, і свого не цурайтесь»

Ну, нынешние «горячие головы» про сие забыли. Впрочем, евреи тоже в своё время устроили в Иерусалиме большую чистку и выгнали оттуда всех нацменов и смешанные семьи за «несоблюдение субботы». В 4 веке до н.э. Впрочем, может пусть лучше бы нашего брата выдворили из Украины, чем заставляли насильно украинизироваться, раз наш брат тут не нужен. Это хоть честно было бы :-)

Ну, нынешние «горячие головы» про сие забыли

Ну тут такой нюанс, что русское занимает промежуточную позицию между «своим» и «чужим», и не относится ни к тому, ни к тому. Силами его навязывателей же. Вот есть украинская литература, есть зарубежная, а есть русская как отдельный предмет. На кой ляд, зачем ей такое особое место? — непонятно... Ну точнее, в историческом-то контексте понятно, конечно, но как этот рудимент сохранён в независимой стране — ...

может пусть лучше бы нашего брата выдворили из Украины

"Ваш брат" и так усердно эмигрирует с тех пор, с коих Израиль вообще возрождён. От одесской еврейской культуры, воспеваемой российской пропагандой, уже одни рожки да ножки. Сами виноваты, в общем.

а чи хочуть це інші

А коли це більшість добровільно хоче враховувати інтереси меншин?

В окопе пацанам скажи про мову ворога, патриот херов.

та нє, я краще тут такому бидлу як ти це скажу

запрещать песни про неё только потому, что они написаны на другом языке

Заборонено лише публічне виконання. Самі собі слухайте, скільки хочете.

«Запрєщать» — єто про другоє, наприклад, на росії є «рєєстр запрєщенньїх сайтав», і там є порушенням навіть писати про те, як налаштувати ВПН. Оце от називається «запрєщать».

Ну так, не можна публічно виконувати пісні російською.
Зроблено, щоб потішити електорат, і щоб не тригерити під час війни людей. А не тому, що «рускій язік запрєщают!!!1».

Всі ваші приклади російських пісень дуже цікаві, українські закони ніколи не були взірцем повноти і несуперечливості. Мабуть, якщо що, будете у суді доводити, що слухали саме партію Скрябіна українською, а на Могилевській вуха затуляли.

вуха затуляли

Запі́кати можна.

Можна приклади? Який контент не можна купити?

Ну, к примеру полные собрания классиков 19 века можно купить не с рук?

Мабуть, ні. А, наприклад, повне зібрання Канта німецькою можна купити в українських видавництвах?

Вообще-то, его можно почитать в публичной библиотеке. Эти же книги из библиотеки выкинуты, хотя опять же классики к тому бардаку, что творится сейчас, никакого отношения не имеют.

Эти же книги из библиотеки выкинуты

є тиц?

В прошлом году были репортажи в т.ч. на «Единном марафоне», как из библиотек выкидывают книги на русском языке. Сейчас искать на том же youtube лень.

Не «выкидывают», а переносят в архивы.

Ну и великая разница, если к ним доступа нет. Есть более страшное преступление, чем сжигать книги,- не читать их © Р. Бредбери

Я так не считаю. Книги могут долгое время лежать, прежде чем кто-то проявит к ним интерес. Наблюдаю воочию, как пресытившееся цифровым миром и воспринимающее его как данность поколение вновь проявляет интерес к физическим носителям. При том, что у меня лично строго наоборот и я бумажными книгами брезгую с 15-и лет — с тех пор, как есть выход в Интернет и возможность читать на маленьком экранчике фичерфона, который удобно затащить в постель или туалет (с моей близорукостью особенно!), с настроенной хацкерской чёрно-зелёной палитрой, нескучными шрифтами, поиском и гиперссылками. Бумажные книги так не могут.

Вони там не потрібні. Так само, як і школи з російською мовою викладання не потрібні в Україні.

А изучать язык реального противника нужно?

И почему же? Если этим детям, возможно, тоже предстоит война с этим противником?

Ну... Типу так, але велика частина Українців все ще розмовляє НЕ Українською.
Що тут зробиш

Більшість з цих людей живе в Україні усе своє життя, вчило у школі українську мову, дивилося телевізор, де контент (новини, тощо) був років 10 як українською.

Якщо вони досі не розуміють і не розмовляють — вибачте, але це їх проблеми.

Взагалі, є дуже просте правило, як бути з російською мовою — як і з будь якою іншою іноземною. Ми не робимо хінді другою державною, не дублюємо закони китайською, не вимагаємо знання англійської від чиновників (і дарма).

З російською мовою має бути те саме.

Про английский — это уже не так. Принят билль, обязывающий высших чиновников его знать. Пока только не подписан, но это вопрос времени.

Так, але ми усі розуміємо, як це буде контролюватися.

Молоді знають і так, а страшим вже і не потрібно.
Та і не вивчити за півроку....

Згоден, що то їх проблеми.
Але вийшло так, що і наші теж.

Але вийшло так, що і наші теж.

У чому саме? Я, особисто, ніяких проблем не бачу, хоча б тому, что «рускаязьїчньїє» люді, насправді, у більшості (мінімум) двомовні. Тобто, усі воплі про рускій язьїк викликані не неможливістю розуміти українську або застосовувати її у взаємодії з державою, а банальним небажанням.

Так їх небажання і створило проблеми всім, ні?
Щодо двомовності, то далеко не завжди.
Розмовляти та грамотно писати, з цим мабудь є проблеми.

створило проблеми всім

За бажання агресор може просто оголосити українську мову діалектом російської. (За часів РІ якось так і вважаху, власне).

Може, але зробив інакше.
Отже оце «може» то самозаспокоєння

але зробив інакше

Відповідно до реальної ситуації. Нагадайте-но, у Абхазії та Південній Осетії теж узкаязичнає насєлєніє захищаху?

Питання не «хто захищав »
Питання «кого»
Всього навсього правильно формулювати.

Ні, якраз питання «хто» і правильне. Нема агресора — нема проблеми.

Нагадайте-но, у Абхазії та Південній Осетії теж узкаязичнає насєлєніє захищаху?

Та по факту не узкоязычное а российских граждан. На тих територія активно роздавали паспорти в 2000х

По суті привід схожий і проблема тут теж схожа — латентні ностальгуючі за росієй/ссср, які з тих чи інших причин стають 5той колоной

Ну допустім, можна сказати — ай війна би почалася всеодно просто привід був би інший, дєло не в языкє. Можливо.

Але одна справа коли це очевидна маячня, а інша коли якийсь маск чи меркель має якихось переважну більшість рускіх в Україні і треба долати роками цю пропаганду на всіх рівнях.

Ідея пропаганди не просто придумати привіт, а придумати правдоподібний і логічний привід.

Брехня має бути завжди схожа на правду. Інакше хто в неї повірить?

створило проблеми всім

Звісно створило всім. Бо саме проросійський електорат януковіча вибрав, а до того вибрав кучму.

В Україні можуть бути російськомовні звісно, але не може бути проросійських. Але в 99% випадків це одне й те ж.

Просто відкрито бути проросійським під час війни непедагогічно, але можна бути просто антиукраїнським й продовжувати істерити з приводу ущімлєнія

Для проукраїнського російськомовного нема проблеми з українською мовою. Так само як у російськомовного нема проблеми з німецькою в Німеччині.

В Україні можуть бути російськомовні звісно, але не може бути проросійських. Але в 99% випадків це одне й те ж.

Ти пишеш маячню про відсотки.
Якщо б так було, то по Дніпру (мінімум) вже все б було окуповано.

Нібито окупації півдня за день то недостатньо. (звучить як каламбур, шкода, що не каламбур)

Ну так по дніпру і окуповано, кеп

Я не про тих хто знає російську, єсішо. Я сам знаю російську на ура

Я про тих хто продовжує говорити російською на постой бо радной язик. Це люди що відкрито не бажають інтегруватися в Україну як політичну націю. Деякі відверто заявляють що росіяни — той же ко_аев. Деякі ні, але махають прапором свободи гооворіть язиком, чітать булгакова потомушто культура внєпалітікі і не на часі.

Соль в тому що російська мова для них завжди на часі, а українська от не на часі

латентні ностальгуючі за росієй/ссср

І що, від переходу на українську такі припинять бути латентними? Латентність у цьому і полягає. Ліпше, коли все відверто і за кілометр видно, хто є хто. Комсомольця могила виправить.

якийсь маск чи меркель має якихось переважну більшість рускіх в Україні

Про це говорить передусім перепис населення 2001-го року (а новіших у нас нема). Який чітко показує, що на окупованих у 2014-му році територіях росіяни становлять половину або переважають, і ще у кількох областях їх частка доволі вагома. Мова тут взагалі ні до чого, мова і етнос там окремі питання. Результати показують навіть кілька відсотків україномовних етнічних росіян, ліл.

Бо саме проросійський електорат януковіча вибрав

Головна причина цього не у проросійському електораті (його меншість), а у злизаній із ₙіндостану системі виборів із другим туром і вибором із двох сортів гівна. А не так, що виборці, які голосуваху у першому турі за інших кандидатів, кажуть «ми проти всіх, давайте інших», і їх думку рахують і враховують, а не відкидають, як неявку.

Так само як у російськомовного нема проблеми з німецькою в Німеччині.

Та невже? Російська діаспора одна з найгаласливіших.

І що, від переходу на українську такі припинять бути латентними?

Це невалідний аргумент, тіпа ой звісно є україномовні зрадники як і російськомовні захисники

Проблема в цьому аргументі в тому що 90% зайняті іншими справамм ніж відколупувати одне від іншого й розбиратись хто там за Україну а хто ватнік. Це асиметрична пропорція уви

І чисто з побутової точки зору легше жити серед україномовних де 1% україномовних зрадників, ніж відшукувати 1% притомних російськомовних, живучи в середовищі ущімльонок

Я не гребу всіх одним веслом в жодному разі, але мені чесно влом кожен раз колупатися в сортах росіян і давати luxury of doubt кожному російськомовному.

З іншого боку я залюбки дам luxury of doubt україномовному, бо може дибілів серед україномовних приблизно стільки ж скільки в середньому серед людства, але як мінімум шанс що буде мовний срач — уже відсутній. Це вже чудово. Одним срачем в житті менше, можна спілкуватись про щось інше в спільному кудьтурному полі

Виразвиши по іншому, коли я чую російську мову, зараз він має довести що він не ватан, а не я маю розбиратись в сортах лайна.

Кому така рідна російська — не помруть якщо поговорять разок українською. Ніхто блін не вмер від української. Але от на цьому етапі проблема завжди була і є досі. Бо повага — two-way street.

Якщо про живе спілкування, то ще жоден російськомовний не перейшов зі мною на українську у спілкуванні. В той час як я не маю проблем перейти на російську чомусь.

Може у тебе якісь інші російськомовні друзі, які поважають твоє право говорити українською. В мене таких нема. І я давно втомився щось від російськомовних чекати в цьому плані. Мені стало банально начхать і я просто записую всіх у пропутінську вату, доки не доведено зворотнє.

Головна причина цього не у проросійському електораті (його меншість),

Проблема в тому що це можна було сказати про російськомовних ДО 2014го року, ДО війни

Коли вже два (чи й десять для багатьох) роки йде війна, а комусь ще російська мова люба, і щось ущємлєно в стилі ківалова-колєсніченка... ну ця методічка вже настільки зашарпана що може працювати тільки для незайсаних

Це ж все одна й та ж пєсєнка з часів з’їзда у северодонецьку й закону ківалова-колесніченка.

Мені глибоко насрать у кого там яка щелепа на кухні, але мені насрать на людей які після 30 років і 2 років війни захищають якесь своє російське минуле, якого в них ніколи не було, чи верещать російську мову як якусь особливу мову з особливими правами на кожному кутку.

Українські медіа — українська мова — українські наративи

Російською мовою я не чув українських наративів, за виключенням буквально кількох зйобків з росії типу невзорова.

От здавалося б є невзоров — значить є хороші росіяни й російськомовні. Звісно є, я не сперечаюсь.

Але вишукувати хороших російськомовних серед поганих — не моя турбота, в мене є інші справи кожен день.
Справедливість від цього не страждає.

Навпаки, це ЇХНЯ турбота явно відокремитись від проросійських поглядів, щоб їх не сприймали як потенційних зрадників. Невзоров так робить. Невзоров навіть Слава Україні каже і не кривиться. Не чую ці слова від інших російськомовних.

Ну це якщо коротко (гг) моє ставлення до цього всього

Це не кенселінг навіть, я люблю радянські фільми наприклад. Я люблю російську мову теж. Але я не люблю людей які захищають російську мову в Україні. Не люблю коли захищають пам’ятник катерині чи томік булгакова. Не люблю коли зневажають українську мову. Під час війни цьому нема місця. А російськомовна меншина вже довела на практиці що є чудовим інструментом пропаганди для кремля. Так що схулі давати якийсь luxury of doubt? Років через 20 після війни можливо можна буде

Хоч мою відверту думку — рядовий солдат в ЗСУ може спілкуватись хоч китайською.
Найменший командир чи офіцер же має бути україномовним. І тут я на боці скаженої тьотки фаріон, а не жоріна який на всю країну посилає її нах_й. Фаріон то фаріон, можливо вона некоректно виразила свою думку можливо я не згоден з різкістю. Але з посилом я згоден абсолютно

А Жорін — командир, і це великий мінус ЗСУ в плані моралі, що якийсь командир дозволяє собі так російською посилати будь кого з україномовних, навіть Фаріон.
Просто бо УКРАЇНОМОВНИХ в ЗСУ набагаааато БІЛЬШЕ ніж ущімльонок.

легше жити серед україномовних де 1% україномовних зрадників

Не вбачаю, як нинішня частка малоросів має раптом ся скоротити до 1% просто через зміну мови.

і давати luxury of doubt кожному російськомовному

У нас зараз критерій доволі простий. Синій паспорт — свої. Червоний паспорт — не свої (навіть якщо проукраїнські партизани, так). Варіації — там уже складно. Мова значення не має, і взагалі не на часі, хіба що у зоні бойових дій, та й там дуже обмежено, рівня TLS handshake.

це ЇХНЯ турбота явно відокремитись від проросійських поглядів, щоб їх не сприймали як потенційних зрадників

Нагадує масову дегерманізацію прізвищ у ₙіндостані у період WWI—WWII. Зиску з неї 0.

Під час війни цьому нема місця

Себто після війни знов повилазите і почнете пестити ведмедя, що зализуватиме рани на новій ітерації 40-річного циклу. Все з вами зрозуміло. А стабільно тримати зло, як вірмени на турків ось уже більше століття — то не наш метод?

Та не нинішня, це має бути державна політика на десятки років. Звісно за день ніхто не перейде на українську. Але цього й не треба. Досить банально не зневажати що в Україні є державна мова. Цього нема, на жаль досі

Є певна частина що переходять чи намагаються перецти, чи намагаються принаймні не противитись майбутній асиміляції. Як у бідьякій країні є імігрант що намагається влитись активно чи просто пасивно не противиться, а є такі що шукають як пролізти без асиміляції, наштампувати нащадків яких віддати в якусь школу з більшістю турків (приміром)

Так само в нас. І треба не шукати якісь діалектичні конструкції, а визнати, що є певні громадяни з паспортом синім, які НЕ БАЖАЮТЬ вчити українську, бо НЕ ХОЧУТЬ, і НЕ ХОЧУТЬ говорити українською, навіть коли прекрасно нею володіють..

І тут відповідно треба поставити велике питання, а схулі це така любов до російської?

Я собі це питання й ставлю до таких, і не бажаю розбиратись

На місці нашого любого новенького Оксєна Лісового з красівой бородой ламберджека, я б це питання жоріну й поставив — а схулі, Жорін, у тебе така любов до російськомовних?

А виходить навпаки, ставлять питання Фаріон — схулі ти Фаріон, ображаєш російськомовних захисників? І звільняють до того ж. Це нонсенс. Бо вона не порушила жоден закон. Це не найгірше що у медіа у нас без наслідків казали. Може тоді й РПЦ МП не можна критикувати, бо в ЗСУ московські ортодокси служать? Можна, як звісно можна критикувати російськомовних

Мені начхать на фаріон, це може будь хто бути. Уяви що тебе звільнять за один день, бо ти скажеш щось гостре про російськомовних. Так не має бути.

Мова значення не має, і взагалі не на часі

Чос, і ці жуйки для мозку треба викидати як радянський килим з моллю

Має, і на часі, в Україні завжди на часі українська мова. Не на часі в Україні і не має значення якраз саме російська

Мова має велику історію утисків з боку росіян, і це завжди буде гостре питання на століття вперед між українцями й росіянами. Як мінімум з боку росіян якщо вони такі хороші, треба розуміти що мільйони загинули й померли з голоду через це. Поки такого розуміння в російськомовних нема — то нема й порозуміння

це має бути державна політика на десятки років

Це питання зміни поколінь уже. Малороси вирощують ментально таких же малоросів. Мова тут ніц не змінює. Державна політика також, бо держава хронічно не встигає за прогресом. Тільки заблокують VK — а малороси вже жеруть узькоязикий контент у YT/TG/TikTok. Ся дістануть і до них — а молодь уже знов у щось нове полізе. Навіть якщо родителі і школа дружньо й насильно українізовуватимуть дітей — це ефекту не дасть, радше зворотній.

Досить банально не зневажати що в Україні є державна мова

Нагадати, які результати примусового навʼязування української у школах, приміром? У молоді з Криму й ОРДЛО вона у печінках сидить через це, і вони так ся знущають з полонених українців, що й оркам до них далеко.

а схулі це така любов до російської?

Бо гра в демократію, і інакше не вийде, інакше західний світ нас не сприйме. Про незалежність від нього говорити дуже рано. Поки що це, знову ж, вибір із сортів гівна. В ідеалі, звісно, Україна має бути самостійним потужним геополітичним гравцем, якому ні ₘосква, ні ₆рюссель, ні ₈ашингтон не вказ. А доти жеріть вигадані «права людини» і ніфсьотакадназначна.

треба викидати як радянський килим з моллю

Еге, і радянські С-300 повикидайте заодно, які ППО використовує :P У нас і так мало власних запасів радянської зброї, бо розтринькане усяким африканцям. Тепер нам колишній соціалистичний блок старий радянський брухт списує, ліл.

Я про тільки ковра, с300 можна й відстріляти :) все одно нові не продадуть від виробника

Мова це культурний простір. Сама по собі вона неважлива. Важлива культурна складова. Любіть Родіну чи любити Вітчизну — це різні країни любити.
А якщо не читатимуть шевченка, чи не зніматимуть фільм про мавку, то помре і шевченко, і франко, і леся українка. А так вони живуть якраз у мові, у нашій, а не російській. А якщо мова комусь не на часі, то святе місце пустим не буде — на їх місце зайдуть бєссмєртные толстой, достоєвскій, лєрмонтов, і пушкін і булгаков. На цих безсмертних персонажах виростають етнічні росіяни які йдуть звільняти севастополь від нацистів жидобандерівців. Ось тому мова й важлива, а не сама по собі. Тому й томос важливий, щоб мазепу не придавати анафемі

Нагадати, які результати примусового навʼязування української у школах, приміром?

Це той affirmative action. Не тре грубо, просто досить тими ж методами що совок переводив школи на російську. Я не оксен, хай оксен розбирається.

Я просто до того що не треба особливо видумувати, росіяни вже все видумали до нас у цьому плані. Це просто те саме треба робити. Давати надбавки вчителям української мови, українська мова в дисертаціях, у армії (хеллоу жорін) і так далі.

Зміниться покоління — всі забудуть ту російську.

Тим не менш, будуть звісно ті що не хочуть, і їх буде менше й менше

Україна не має бути трафаретом для малоросів.

Європа зараз вигрібає, за те що була трафарєтом для арабів. Ну от у європи теж треба повчитись. У росіян треба повчитись. І святим позитивним нав’язуванням нав’язувати лагідно

Тим не менш зазначу що лагідно зовсім не значить що всім обов’язково має бути приємно.

Апендикс чи хворий зуб теж можна лагідно видаляти, це ж не звільняє від болю

Я про тільки ковра

Килими теж корисні. Ними можна вікна заткнути, коли шибки вибʼє, приміром. А вам тільки усе викинути якнайхутчіш.

Важлива культурна складова

Російськомовна українська культура, окрема від російської, як явище існує. Я неодноразово в офлайні, на претензії щодо того, що хтось русняве гівно жере, отримувах у відповідь, що це, ся виявляє, українці. Чи самотужки виявлях. Деякі досі контент штампують, приміром, про желейного ведмедя, і навіть не думають напоказ на українську переходити.

Якщо ж у підкацаплених забрати цілком російськомовну частину української культури, то вони на безрибʼї просто почнуть жерти російське російськомовне, і справді ментально бути частиною руського міру, та й по всьому. Це як заборонити для героїнових наркоманів метадон.

А якщо не читатимуть шевченка

А його є варіант не читати? Зиску з цього нема, якщо це понуре гівно, насильно навʼязане шкільною програмою. Ефект радше зворотній.

На цих безсмертних персонажах виростають етнічні росіяни які йдуть звільняти севастополь від нацистів жидобандерівців

Ви перебільшуєте інтелектуальний рівень пересічного орка. Там не пушкіни з булгаковими, а морґенштерни з маканами.

щоб мазепу не придавати анафемі

І зробити натомість українських атеїстів ворогами народу, бо атеїзм — це комуняцький пережиток, еге-еге.

досить тими ж методами що совок переводив школи на російську

Методами совку не вийде, якщо не робити з країни новий совок.

Давати надбавки вчителям української мови

А гроші у бюджеті де на це брати?

Учителів української і так непропорційно багато, як на мене. В Україні особливо й нема куди більше приткнути філологічну освіту. І при цьому все одно купа людей з року в рік іде на філологічний.

українська мова в дисертаціях

Марно це все. Ви не враховуєте, що окрім офіціозу, є ще приватне життя. А туди лізти зась, бо в нас права людини — писана корова, інакше західні партнери заканцелять.

Коли введоша воєнний стан, я очікувах, що буде все, що передбачає правовий режим воєнного стану. Примусове вилучення майна на користь армії, трудова повинність (киш усіх із цивільної роботи і нумо плести сітки, а не «дяка нашим волонтерам» і «економічний фронт»), тотальна мобілізація, а не потішна бусифікація, масові обшуки житла, повна заборона виїзду для всіх, заборона мітингів, заборона Інтернету (нагадати, скільки довбнів у нас коригують вогонь?). І де це все? У зоні активних бойових дій хіба, та й те на пів шишечки.

Зміниться покоління — всі забудуть ту російську

Ну-ну. Он знайомий литовець російськомовні канали читає у візку. Корінний, а не Ivanovus якийсь. Це попри міѳ, що у країнах Балтії нішу російської для молоді давно займає англійська.

трафаретом

Це як, ліл?

Апендикс чи хворий зуб теж можна лагідно видаляти, це ж не звільняє від болю

А можна й не видаляти й терпіти. Що так, що так болітиме, то какаяразніца?

Методами совку не вийде, якщо не робити з країни новий совок.

Вийде, бо це не методи виключно тільки совка

Це як, ліл?

Продукувати собі подібних

А гроші у бюджеті де на це брати?

Учителів української і так непропорційно багато, як на мене.

З податків. Це про престиж роботи, а не про кількість. Я б взагалі додатковий податок ввів — на культуру, як військовий

Ви перебільшуєте інтелектуальний рівень пересічного орка. Там не пушкіни з булгаковими, а морґенштерни з маканами.

Ну так, я ж про це теж, святе місце пустим не буде.

А його є варіант не читати? Зиску з цього нема

Ну от же ж самі написали про моргенштерна. Хай діти в школі хоч павліка морозова подерев’янського читають, хоч шевченка. Не змушувати читати — будуть слухати моргенштерна.

Це банально на рівні браку часу й уваги працює. Увага не резинова річ. Якщо у вас голова буде зайнята постійно українською — вам російська стане дивною. Тому це все має бути в комплексі. Тотальна українізація медіа, реклами, штампування нудних серіалів за державний кошт. Те що вони нудні чи комусь не до смаку неважливо — їх задача банально заповнити телевізор. За гроші платників податків. Має бути просто закладено вуха наглухо українською мовою

На медіа — в тому числі ДОУ. Як красіво закруглились на топік :)

Вийде, бо це не методи виключно тільки совка

Інших авторитарних систем також. Біда в тому, що у нас авторитаризм у будь-якому вигляді не має суспільного попиту за дослідженнями.

Продукувати собі подібних

Все одно не збагнух.

З податків

Більше доїти і менше годувати корову?

святе місце пустим не буде

А його в принципі реально заповнити викопною журбою?

Ну от же ж самі написали про моргенштерна

Його можна не слухати (хоч, можливо, й дуже складно; не знаю, як там зараз показова огида до руснявого впливає на соціальний статус школярів у малороському середовищі). З іншого боку, я суджу з позиції раба системи й відмінника, для схиблених на соціалізації двієчників може бути й навпаки: шкільні підручники навіть не відкривають, дарма що освіта примусова.

що у нас авторитаризм у будь-якому вигляді не має суспільного попиту за дослідженнями.

Це не авторитаризм. Те як має працювати закон і суд. Це є в усіх країнах.

Авторитаризм це інше

А його в принципі реально заповнити викопною журбою?

Ну так вам журба, мені подобається і шевченко і класик. Неважливо що, важливо що якщо нічого нашого не буде — то буде чуже моргенштерн чи блатняк. Ви ж про користь, а не про смаки і вподобання.

Якщо ви не любите пожуритись, то хай, я от люблю подепресувати під шевченка.

Більше доїти і менше годувати корову?

Саме так, але це я б так зробив. Плебсу мвє бути недвозначний сигнал, за що вони платять. Держава мала би продемонструвати що це важливо.
Так, за кошт усіх, лікуємо усіх. Це національні інтереси. Так має зеленький і сказати.

Якщо не сказати, буде саме як ви написали — після війни русня почне рости й гуртуватися знову, звісно не без підтримки сусідів. Я б сказав що у антимайдана вже відбувся ренесанс після батла фаріон-жорін.

Хто кого там послав неважливо, а реакція держави важлива. Держава покарала фаріон, а за жоріна заступилась. Це слабка реакція. Слабка реакція русню провокуватиме далі качать права, а кремль провокуватиме тиснути це питання далі. Тому на мій погляд ми ще це здавалося б незначне звільнення фаріон довго будем потім розхльобувати

Те як має працювати закон і суд

Тільки в авторитарних режимах вони лізуть у приватне життя, і порушення законів ся не лишають безкарними, навіть якщо нікому з причетних до них діла нема.

У ₙіндостані реднек може забрати дитину зі школи, бо там із неї трансґендера зроблять. У нас малорос може забрати дитину зі школи, бо там із неї бандеру зроблять. От коли таке заборонено — це і є ознака авторитарного режиму. Де держава має більшу владу над дітьми, ніж родина. Без цього яблуко від яблуньки далеко не впаде, і не мрійте. Совок же від самого початку заохочуваше неповагу до родини і павликоморозовство. Там уся система бʼяше побудована довкола того, як виростити радянську людину. Особливо й зокрема — система освіти.

Неважливо що, важливо що якщо нічого нашого не буде — то буде чуже моргенштерн чи блатняк

Моргенштернів і блатняк слід замінювати аналогічним за крутістю продуктом, а не ботанською класичною літературою. Це так не пройде. Добермани, яких на реєстро́вих радіостанціях крутять, не пройдуть теж. Треба позасистемне, андерґраундне. Фандаб, приміром. Меми. Але й цього мало. Зараз бути «проти системи» — це однозначно бути підкацапленим. Це небезпечно, за це на підвал до СБУ забрати можуть, а значить — круто й варто поваги.

Український національний рух працюваше на мізки молоді, коли він сам по собі бʼяше позасистемним. Коли «систему» визначаху загарбники, що століттями поневолюваху український народ. Це, зокрема, пояснює москвофільство виключно на західноукраїнських теренах, як і гордість етнонімом «русь», що виділяє серед поляків-австріяків. Зараз тенденція зворотня. Не можна насрати зі свиномарафону у мізки, що кацапи вороги. Це викликає зворотню реакцію. Назло державі. Назло навіть власним родителям, що боронять країну. Ви розумієте взагалі, що таке підлітковий бунт і як сильно він впливає на маятникові політичні процеси у демократичних країнах?

Плебсу мвє бути недвозначний сигнал, за що вони платять.

Плебс у цій країні усе одно не повірить, що платить за щось інше, аніж за набивання кишень правлячого класу. Саме тому, зокрема, у нас фінансування армії значною мірою ся тримає на волонтерській допомозі, приватних фондах і старому-доброму нелегальному «скиданні на картку», яке неодмінно придушать у рамках євроінтеграції. А податки розглядаються виключно як примусове обдирання, якого людині, що себе поважає, слід уникати за будь-якої можливості. Не думаю, що можливий ментальний зсув у суспільстві з цього приводу без революцій, бо плавна зміна державних інституцій шляхом «корабля Тесея» лиш призведе до успадкування цієї недовіри і її передачі з покоління в покоління.

Це національні інтереси

Несумісні з інтересами батальйону «Монако».

Я б сказав що у антимайдана вже відбувся ренесанс після батла фаріон-жорін.

Ліл, антимайдани 2014-го року російськомовні й розганяху, на моїх очах майже.

Це слабка реакція

Чому? Держава має боронити чорноротий мирняк від її ж, держави, захисників?

Чому? Держава має боронити чорноротий мирняк від її ж, держави, захисників?

Бо питання укрмови культури і держави більше за чорноротих і значніше за захисників long-term

Ворожа куля вбиває тіло, ворожа культура — ідею держави

Моргенштернів і блатняк слід замінювати аналогічним за крутістю продуктом,

Ну що це як не меншовартість? Моргештерн і блатняк уже раптом крутий??? Лол. На цьому можна завершити

Ти тільки що сказав що шевченко це нудно, а потім сказав що моргенштерн і балтняк — достойно крутізни. Ну то йди з богом, поклади на серце руку і подумай про це

По мойму це круче блатняка, цоя і моргенштерна

youtu.be/...​sK1Ys?si=wGs3rvh9GQitbMbq

Але ми ж тут не про смаки

Ширпотреб культурний так само важливий як і перли. Чи ви чекаєте що виключно перлини мають бути українською мовою?? Ні, має бути ще журнал Ліза, дешева пісня про любов з тупим мотивчиком, ще паршивенький мильний серіал для домогосподарок

Якість не має значення. Серед болота будуть і діаманти

фінансування армії значною мірою ся тримає на волонтерській допомозі,

Чос, армія тримається здебільшого на допомозі західних держав і податкових зборах. Волонтерка там мізер. Це не значить що вона неважлива, дуже важлива. Але реалістично сказати — це не на волонтерах армія тримається сорі, як би комусь не здавалося інше

Не можна насрати зі свиномарафону у мізки, що кацапи вороги. Це викликає зворотню реакцію.

Рілі?

Можна, і треба

Якщо є зворотня реакція і комусь кацапи раптом рідні люди, бо десь під час війни кажуть зо росіяни — вороги. Ну так це шиза. Таких зворотніх треба в сбу на олівець брати нмд.

А зворотньої реакції на люсю нема часом?
Чи зворотньої реакції на какаяразніца.

Тільки в авторитарних режимах вони лізуть у приватне життя

Ніхто не говорить про приватне життя
ЗМІ — не приватне життя, касир в магазі — не приватне життя, реклама — не приватне життя, телік — не приватне життя, школа — не приватне життя. Про яке приватне життя ви заявляєте?

Я не розумію що ви хочете довести чесно

Ворожа куля вбиває тіло, ворожа культура — ідею держави

Тіло без ідеї існувати може. Ідея без тіл — ні. Пріоритети очевидні.

По мойму це круче блатняка, цоя і моргенштерна

Звучить як типовий пропагандистський вміст шкільної лінійки. Яким місцем це має вражати молодь? Протестний елемент де?

Ні, має бути ще журнал Ліза, дешева пісня про любов з тупим мотивчиком, ще паршивенький мильний серіал для домогосподарок

Цього і так вдосталь. Проблема в тому, що паперові журнали уже не купують, а пісні слухають на закордонних стримінгових сервісах або взагалі на YT (серіали ще актуальні, тут погоджусь). Доки до можновладців дійде, що вони українізують не в тому інформаційному просторі, де треба, потяг знову піде.

здебільшого на допомозі західних держав і податкових зборах

І чого серед цього більше? ;)

Податкові збори ідуть хіба на зарплатню військовим. Із постачанням же цілковита й системна срака.

Ну так це шиза

Це норма, підлітковий бунт.

Таких зворотніх треба в сбу на олівець брати нмд.

Найгаласливіших ставлять, звісно. Тільки як це врятує майбутнє країни? Ви маєте ідею, як таких перевиховувати тепер? Як на мене — вже запізно.

А зворотньої реакції на люсю нема часом?

Щось бумерське, ще Сердючку згадайте.

Про яке приватне життя ви заявляєте?

Та принаймні Інтернет.

Я не розумію що ви хочете довести чесно

Що малороси не припинять ментально бути малоросами, якщо вдягнути їх у вишиванки і видресирувати говорити українською. Навпаки — через це стане важче вирізняти справжніх українців. А що робити з малоросами — ну, можна ся озброїти естонсько-латвійським досвідом.

Звучить як типовий пропагандистський вміст шкільної лінійки. Яким місцем це має вражати молодь? Протестний елемент де?

А що поганого в пропаганді українського? По іншому ці речі не робляться
Хочеш чиюсь іншу пропаганду й моргенштерна? Ну сорі, так не буде

І на все в нього аргумент є, чому українізація погана і не працюватиме, аж дивно

Працюватиме, не сумнівайся. Тисячі патріотів руского язика тому найкращий доказ, що за останнє століття все це ідеально працює. Май віру. Use the Force Luke.

Те що тобі щось здається нудним не значить що воно не працює.

Чомусь булгаков і пушкін, і моргенштерн працюють, а шевченко, франко і подерев’янський от чомусь не буде працювати. Більше оптімізма, мозок така матерія що все їсть.

ще Сердючку згадайте.

Бач ти ж згадав. Це уже в тобі ;) лідалідабожебоже, невже крім сердючки й шевченка нема нічого цікавого в українській культурі достойного крутізни моргенштерна? Ти так і не відповів на жодне запитання, зате наваляв нових
Я втомився грати в одні ворота

За деревами лісу не видно, не видно лісу

А що робити з малоросами — ну, можна ся озброїти естонсько-латвійським досвідом.

Такий не підійде, занадто пізно. Може хіба в плані негромадяни.

Нам підійде чудово досвід ізраїля по відношенню до арабів після війни за незалежність

Спецрежим на територіях і поразка у виборчих правах і праві бути обраним на керівні посади всіх рівнів, наступних років на 30. Здаєш усний екзамен з історії України — вітаю, знову громадянин, будь здоров.

Не існує справжніх українців, є люди які люблять незалежну Україну, і є люди які не люблять. Будь якою мовою. Тільки російською чомусь декому погано виходить любити — їм українська мова заважає і ущємляє язик, щелепу і зап’ястний сустав. Чому — це не до мене питання. Мені ж давно начхати чому

Дещо з того що я назвав вище вже давно навіть працює і давно в процесі. Але то все досі так, напівзаходи, крок назад і два вперед. Нічо, час пройде і всіх вилікує, в тому числі еліти вилікує

А що поганого в пропаганді українського?

Пишу ж: те, що пропаганда викликає огиду й контрреакцію.

булгаков і пушкін

Працювашете для покоління 80-х. Зараз ю нащо згадувати?

невже крім сердючки й шевченка нема нічого цікавого в українській культурі достойного крутізни моргенштерна?

Якщо й є, то дуже мало, і причина цьому проста й давно відома: drama.kropyva.ch/...​іальний_страх_осоромлення

За деревами лісу не видно, не видно лісу

Ліс узагалі існує?

Може хіба в плані негромадяни

Я саме про це.

усний екзамен

Дискримінація німих.

пропаганда викликає огиду й контрреакцію.

Це ьо ти бунтарь, а пропаганда не для тебе, а для тих хто не бунтарь. Змирись

Працювашете для покоління 80-х. Зараз ю нащо згадувати?

Ну виьач ні герой цього всього топіка якраз любитель і пушкіна й булгакова. Ми ж не лише про молодь а загалом про все суспільство. У суспільстві й бабці старі є, яким треба дивитись щось по телевізору

Якщо й є, то дуже мало

Це неправда, це лише каже що ти цікавишся. Герой цього топік теж заявляє таке. От я разок сходив на книжковий арсенааааал, і там жооодної книжки технічної не знайшов. Нєчєва чітать.
Просто не в курсі що технічна література не на книжковому аресналі шукається, бідося

Просто цікавитись треба, си євробачення виграли вобщето. Hardkiss послухай, GO_A, чото пометалічніше. Навіть я не знаю все і мені є що читати й слухати. Озвучка фільмів бомбезна. Ютубканалів тематичний валом прям фейерверк за останній рік. Чому тобі мало і нема? Чи все не дотягує до моргенштерна тобі? Ти так і не вдіповів що за пунктік у тебе про крутізну моргенштерна.
Горизон розширюй, і буде більше, а не мало. Ніхто ж тобі у вуха не включить, і під око не положить. Як мало, то тільки твоя провина, що ти не бачив

Дискримінація німих.

Ну які ж вони німі, як тут на доу і з крима сидять і боти російські. Хтось же регулярно верещить. І вожді у них є. Ну значить не такі й німі. Їм і пропаганда. Чим більше шкварчить тим краще їх видно. Це теж наслідок пропаганди.
Бо контрреакція і виявляє небайдужих до незалежності України.

Це ж як рефлекс у собаки павлова — поговори про мову і зразу видно хто є хто, збігаються як мухи. Я б на місці сбу тут пару ботів теж мав, слухати ефір так сказать

В пропаганді українського — одні плюси :)

для тих хто не бунтарь

Таких багато?

У суспільстві й бабці старі є

Які вже кардинально ся відрізняють від попереднього покоління. Передусім тим, що сиві не ходять, і лопатофони опановують чи не хутчіш за молодих луддитів. Гадаєте, поточне покоління, коли постарішає, буде схоже на цих?

Просто не в курсі що технічна література не на книжковому аресналі шукається, бідося

Значить, їх широкі маси і не знайдуть.

Я от мобілки вишукую такі, про які широкі маси і не знають. І старі, і сучасні. Бо для них існує тільки те, що в магазині можна помацати. А там суціль лопатофони і тупі дешеві дзвонилки. Що й викликає відповідні стереотипи.

послухай

Ви не мені це розказуйте, я вже роки зо 4 музику не слухаю :P Власне, я ніколи й не мах потреби її слухати, мені з дитинства більше до вподоби її виробляти, ця потреба навʼязана.

Чому тобі мало і нема? Чи все не дотягує до моргенштерна тобі? Ти так і не вдіповів що за пунктік у тебе про крутізну моргенштерна.

До чого тут особисто я взагалі? Я навіть не знаю особливо, хто такий Морґенштерн, і не памʼятаю жодної його пісні. Просто маю стереотип, що оце жеруть малолітні малороси (вочевидь застарілий років на пʼять, зараз малороси жеруть радянські пісні з Atomic Heart). Приблизно як усе, що порохоботи знають про Квартал, це гра 21-м пальцем на роялі (а я от Квартал регулярно ся дивих з 2005-го по 2011-й, коли він на Інтері виходише, і маю з таких стереотипів фейспалм).

Ніхто ж тобі у вуха не включить, і під око не положить

Так у цьому й біда. Мало людей в принципі ся займають вихованням своїх дітей, просто всучують їм змалку планшет. Минулої зими навіть покидаху самих удома з генератором, бо діти Інтернет-залежні. Сама держава це компенсувати не спроможна. Значить, треба їх якось змушувати. Або забирати в них дітей, у ліпших традиціях тоталітарних режимів. А в нас гра у свободу досі.

з крима сидять і боти російські

Гарна спроба розвести на питання «чий Крим», але ні — Крим окупований, і нема гарантії, що звідти наші малороси пишуть, а не навезені кацапи :P

і зразу видно хто є хто

Я й турую, що через показну українізацію не так добре видно, тому вона шкідлива.

Я б на місці сбу тут пару ботів теж мав

Сайт відкритий, для цього взагалі не треба інфільтрація.

В пропаганді українського — одні плюси :)

На цвинтарі теж одні плюси. Єврейських і радянських могил пропорційно усе менше. Причому на могилах із плюсами таблички українською. Збіг, як гадаєте? :P

Таких багато?

Та за статистикою 42% блін звідки я бляха знаю, я ж не КМІС

Я оцінюю українське суспільство десь як 25% національно-визначених, що голосквали за армія-віра-мова. Це грубо кажучи весь правий спектр. Там мабуть відсотків 5% бунтарів. Решта 75% — це весь центристський і центролівацький, разом з ліваками й крайніми, електорат ну з них 10%-13% стабільно упоротих патріотів російської мови було до війни. З них грубо кажучи мабуть 2-3% готових радикалізуватися

Відповідно 92% відсотки населення — не бунтарі, хоч може так себе вважають. Вони приймуть нав’язані державою правила. Принаймні для мене так виглядає. Звісно вони можуть бунтувати на ДОУ, від цього ні холодно ні жарко. Навпаки це прекрасна можливість випустити пар і піти спокійно спати.Тому я думаю українізації ніхто особо противитись навіть не буде. Я не знаю чому ви вважаєте що є якась контррекція.

Це я так оцінюю, не цитуй. Тим більше це було до 24.02, зара вже навіть зеля втілення армія-віра-мова. Пропорція значно змінилася. Наступні вибори будуть справді цікавими, коли будуть

Десяток всім відомих персонажів на доу — не контрреакція. Я їх блін ще років 5 тому всіх переписав, і все ті самі.

Ви не мені це розказуйте, я вже роки зо 4 музику не слухаю :P Власне, я ніколи й не мах потреби її слухати, мені з дитинства більше до вподоби її виробляти, ця потреба навʼязана.

Аа ну я не так зрозумів твіц посил про моргенштерна може. Але дивний був посил. Я б порефлексував. Наприклад я знайомий з кількома молодими людьми і їм моргенштерн зовсім не той во, не розумію що там у вас з ним за крутізна теж для молоді. Бо досвід мій мені це не підтверджує.Але вірю що молодь слухає всікий шлак в інтрнеті. Хай слухає собі, то не страшно. Вони ще й порно в інтернеті дивляться теж )

Ну я музику роблю теж, але більше я все таки слухач.

Гарна спроба розвести на питання «чий Крим», але ні — Крим окупований, і нема гарантії, що звідти наші малороси пишуть, а не навезені кацапи :P

Та хз, але факт, тут є такі. Чи то ріал чи ні — теж хз. Я на вірю анонімів ніколи не сприймаю все одно. Хто тут на форумі висить і з якою метою — то ще велике бляха екзистенційне питання

Я й турую, що через показну українізацію не так добре видно, тому вона шкідлива.

Я не знаю чому, але ви таке часом говорите що тільки на пропаганду російську можна списати.

Українізація не показна. Вона просто йде. А йти так щоб її не помічали — неможливо. Навпаки, те що пердаки рвуться — означає що вона йде. Це просто скажем так видимість процесу.

Але саме слово показна — зневажливе. Такі конструкції зі зневажливими словами, які стають сталими виразами і є мета інформвійни.

Нема показної українізації. Є просто українізація. Нема навіть українізації. Є дерусифікація. Здавалось би наче одне й те саме але якщо назвати байдена старим дряхлим дідомч то наче й непомітно нікому, що трамп тож далеко не в расцвєтє сіл. Це так працює рефреймінг.

Видима дерусифікація, а не показова українізація

Збіг, як гадаєте? :P

звісно не збіг.

Бо ніякої рідної російської мови нема ні в кого в Україні крім завозних росіян з орловскої губєрнії як дехто тут, не будем упомінять всує. І вони прекрасно знають хто вони і звідки, і якого походження.

Просто ходять серед нас і махають синім паспортом і захищають право свого етносу бути особливим в Україні. Цього більше не буде

Просто ви про нові таблички мабуть, а я про старі таблички, які теж українською

Там мабуть відсотків 5% бунтарів

Бунтарів проти чого?

Вони приймуть нав’язані державою правила

Приймають рівно те, чого від них вимагають — не більше, можна менше. Переліплені так-сяк вивіски я й без вас бачу. Але тут нічого особистого — просто бізнес.

Я не знаю чому ви вважаєте що є якась контррекція

Тому що наочно бачу, як малороси тим менше фактично жеруть українського, чим більше його до рота насильно ложечкою пхати.

не розумію що там у вас з ним за крутізна теж для молоді

Розуміння того, що для молоді важливо «круте», і що українськомовне у малороській психології в принципі таку нішу займати не може, а тільки російськомовне — я засвоїх ще задовго до цих морґенштернів, у власні шкільні роки. І спостерігаючи за зміною поколінь, бачу, що ніц ся не змінює. Старші малороси вирощують нових малоросів. Це не тільки в родинах, це і P2P-передача від старших класів молодшим (під що підпадають навіть діти з проукраїнських родин). Я вже кілька років тому піднімах тему подібної P2P-пропаганди на Хабрі і мені за це карму злиша, ліл. Моралфаґство конкретно підпалює дупи волелюбній авдиторії.

Вони ще й порно в інтернеті дивляться теж )

Порнозалежність напряму шкодить демографії. У ній нема нічого «нормального». Порнографія у такому масштабі існує не так давно.

Нема показної українізації. Є просто українізація

Розмалювати памʼятник Леніну у синьо-жовтий — це теж «просто українізація»? У моєму розумінні, мода переходити на українську є чимось подібним.

трамп тож далеко не в расцвєтє сіл

Різниця є — деменції вираженої нема.

Видима дерусифікація

Теж показова. Показові розстріли неактуальних трупів, «для галочки». У той час як актуальне русняве цвіте і пахне по візках і тіктоках, і з цим ніц не роблять, у той час як у Афганістані, Індії й Пакистані ТікТок нахій заборонений. А якщо ставити мету справді дерусифікувати, то слід саме по актуальному й бити. Викопне зачекає. Це все одно що ся намагати на полі бою застосовувати тактику партизанів УПА, бо ж у часи WWII вона працюваше.

а я про старі таблички, які теж українською

Старі якраз російською. І з червоними зірками.

Я досі не розумію що ви намагаєтесь довести

Якщо вам не видно користі від дерусифікації — я вам очі не відкрию. Вам все не подобається і все скептично.

Ну то так вас нізто й не переконає.

Тим не менш, це не так, і дерусифікація вже працює і працюватиме далі, незалежно від окремих громадян. Чому я нкймовірно радий. Як вам не радісно — не можу допомгти

Старі якраз російською. І з червоними зірками.

Тоді ми з вами ходили по різних кладовищах. Пошукайте якесь не в центрі великого міста от і усе

Україна була україномовна геть до 70х років. На донбасі до 30х хіба ото може

Різниця є — деменції вираженої нема

Сорян ви що лікар? Ви вкотре повторюєте російські новини

Не можу допомогти більше, я втомився

Якщо вам не видно користі від дерусифікації

Користь я бачу, я звертаю увагу на те, що шкоди більше, і це теж слід враховувати.

Пошукайте якесь не в центрі великого міста от і усе

Я й не в великому місті мешкаю.

Ви вкотре повторюєте російські новини

Нащо мені російські новини, я на власні очі чимало літніх людей бачих. Там без коментаторів видно, у кого очі горять, а хто з кволим звіриним оскалом капіталізму готовий текст зачитує.

Користь я бачу, я звертаю увагу на те, що шкоди більше, і це теж слід враховувати.

Як кажуть росіяни, нельзя приготовить омлет не разбив пару яиц

Як вже сказав, лагідно не значить приємно і комфортно для всіх. Хтось буде недовольний, їх позиція очевидна, і їх недовольство доставляє, бо не має і не матиме жодного результату

Такий рубікон війни — через війну, і через 2014ий і через 2023тий, дерусифікація тільки набиратиме обертів. Це все ще тільки почалося кілька років як.

На патріотів російської мови у перспективі наступних кількох поколінь чекає швидка маргіналізація. І цього вже просто не зупинити

Роль держави тут розвивати сучукркульт і не допустити соціальних зіткнень. А це можливо лише з сильною позицією в цьому питанні з боку держави. З слабкою позицією — це вважай виллється у фінансовані вкотре з росії якісь радикальні групи типу пріснопамятного жиліна й псевдополітиків типу мертветчука.

бо не має і не матиме жодного результату

Так у тому й справа, що має. Про насильно українізованих жителів окупованих територій, які зараз ся мстять за це полоненим українцям, я вище згадувах. А уявіть, що буде, коли малороси, вдаючи щирих українців, пронесуть у серці оцей ресентимент і виллють його на повну, коли ся дірвуть до влади. Вам мало Бубочки?

Не виллють

Навпаки зараз переселенці розпорошились по Україні. Це навіть пришвидшить асиміляцію.

коли ся дірвуть до влади.

Відповідальність цієї влади — унеможливити це.

Тому моя позиція — кейс ізраіль та араби, спецрежим, поразка в правах, 30 років. Як це зеля і ко розрулять — то не до мене питання. Як розрулять те й жуватимемо. Іншої держави і кращих керівників нема і до наступних виборів не буде. Сподіватимемось на мудрість нашого рембо в майці і членів рнбо

Варіант що Україна піде по колу УНР і розділить її долю — цілком можливий

Таке життя

Але це буде не через контрреакцію на дерусифікацію. Це буде бо втілені законодавчі механізми не досить адекватні загрозі з кремля і не забезпечують швидкого реагування на появу таких радикальних груп москвофілів

З іншого боку, те що я чую там і сям від данілова чи зелі чи залужного чи інших — каже мені що вони цілком адекватно в курсі про що я написав. Так що в принципі думаю справляться

Навпаки зараз переселенці розпорошились по Україні. Це навіть пришвидшить асиміляцію.

Переміщено переважно тих, хто проживають на окупованих територіях або поблизу. А ще врахуйте, що значна частина з них досі проживають там, або взагалі вивезені до ерефії. Що з ними робити потім?

Та те саме.

Спецрежим, поразка в правах ітд, якийсь механізм відновлення прав за допомогою анального зондування.

Це кейс ізраіля, а не балтів. Хоч їх підходи думаю варто поєднати теж, і не вийде у нас так точьвточь бо ми велика країна в порівнянні з ними. Кейси інших держав приміряти погане діло.

Після війни за незалежність, в ізраілі все одно було до біса арабів, і зараз їх теж до біса. і вони ці араби навіть не приховують що в разі нападу на ізраіль не збираються захищати країну а значна частина підтримають напад (це якісь недавні опитування влом шукати). Ну результат ось перед нами, той який ти пророкуєш може бути. Цілком вірю що може.

Ввели спецрежим просто в 50х роках, навіть це по суті не допомогло. Релігійна проблематика заважає. Що юдаїзм що іслам не вітають відносини з іншими.

Але в нас нема такого. У нас якраз спрацює. І я впевнений що спрацює бо воно вже спрацювало коли українців русифікували. Просто ситуація і процес і учасники зміняться на реверс.

Я не думаю навіть що треба вводити якісь супер драконівські обмеження взагалі по типу ізраіля. М’які обмеження. Досить заборонити право бути обраним у ради всіх рівнів, займати керівні посади на держслужбі, просування по держслужбі ітд такого типу речі. Політичних партій заснування заборонити спрямованих на електорат російськомовних. І тоді моргенштерна хай слухають хоч заслухаються.

Більшості населення це навіть не торкнеться. Але торкнеться якраз тих хто бажає бути політично активним патріотом російської мови чи стати частиною держапарату типу сбу, набу, суду ітд. Чудовий вихід я думаю.

Спецрежим, поразка в правах ітд

І що тоді вони оберуть, коли повстане вибір: стрічати визволителів чи драпати разом із кацапами? Гадаєте, у наших демографічних умовах можна допустити політику, коли ліпше зберегти менше громадян, але «якісніших»?

Нічого не виберуть

Пройдуть фільтрацію, отримають паспорт негромадянина і ваучер на безкоштовний екзамен з історії україни

Тому й кажу що балти нам прямо не підходять, але поєднати варто

зберегти менше громадян, але «якісніших»?

Неважливо скільки громадян, і які вони якісні, важливий вектор процесу дерусифікації. Цим наш оксен має турбуватись чи прогресує дерусифікація, але в нього якісь інші пріорітети здається

От ми тут про моргенштерна і субкультури. А цим мав би оксен займатись — досліджувати соціальну динаміку і мати актуальні дані, як там з дерусифікацією у молоді. Що слухає молодь і чому так а не інак і як можна це змінити

Чи займається — я про це не чув. Думаю ні. Але чим він тоді керується в своїх рішеннях, якщо не даними — мені хз.

Але борода в нього от якісна, ходить в барбершоп. Це найважливіше для міністра!

в нього якісь інші пріорітети здається

Ваші пріоритети, звісно, адекватніші. Хай ліпше буде Монголія зі щільністю в одного громадянина на квадратний мегаметр. А решта будуть негромадянами... упс, так це вже аристократія виходить! ×D

Ну чому зразу решта

Я про деокуповані території а не про вільну частину.

Але блокери на державну службу і виборні й державні посади треба всюди

Знати українську банально має бути престижно і доходно. А не знати — непрестижно й без надбавок і підвищень, і без доступу до кормушок державних. Корупцію можна теж використати в таку користь

І меркантильний нос громадянина зробить свою справу. Мама скаже доці — вчи ту українську, може станеш депутатом, а не підприємницею в піцерії з трьома постійними клієнтами і купою гемора чи куа в глобаллоджік на птічіх правах зі звільненням у кризу.

Те саме стосується англійської єсішо, прийняли ж якийсь закон недавно — атлічна просто

а не про вільну частину

На вільній частині теж малороси.

Знати українську банально має бути престижно і доходно.

"Має" — а на практиці престижно і доходно знати іноземну.

кормушок державних

У нас їх забагато, ще з совку успадковано. Ніде більше стільки нема, навіть в інших пострадянських країнах.

куа в глобаллоджік на птічіх правах зі звільненням у кризу

Куа в глобаллоджік може емігрувати. А куди людина зі знанням української ся подіне з підводного човна?

Те саме стосується англійської єсішо

З англійською буде друга Ірландія просто. А от візьмуть ₙіндоси і нападуть на нас — що тоді? Викреслювати англійську звідусіль?

Ти втомив, без кінця питання на питанні, все він скептик

На вільній частині теж малороси.

Нічо страшного

. А куди людина зі знанням української ся подіне з підводного човна?

Питання на взаєм — а куди подіне себе з підводного човна патріот російської мови?

Щоб кудись діти себе люди вчать англійську

Це вже зовсім в ліс

все він скептик

Наче щось погане.

а куди подіне себе з підводного човна патріот російської мови?

От слушне питання, враховуючи, що схема «валіза — воґзал — Москва» уже так просто не працює.

Пройдуть фільтрацію, отримають паспорт негромадянина і ваучер на безкоштовний екзамен з історії україни

А ви самі (як не арієць) у Німеччині проходили фільтрацію, екзамен з історії священної римської імперіїї складали? Після отримання паспорта негромадянина поразку на 30 років в правах згодні мати?

Німці проходили фільтрацію після війни, в тому числі військовополонені

А німеччину було поділено на зони з адміністраціями

Уви, ваш ad hominem не канає

Це не ad hominem, я не казав, що ви мали б це проходити.
Ви пропонуєте фактично репресувати (хоч і не в сенсі заперти у концтабір) мільйони людей, з яких переважна частина не скоювала жодних злочинів, не воювала на стороні агресора і навіть його не підтримувала. Тому можно було б задуматись, що як на місці того репресованого були б ви; саме питання звісно риторичне.

Я про концтабір нічого не казав, це ваші домисли, не треба класти мені в рот слова, я сам за себе скажу

що як на місці того репресованого були б ви; саме питання звісно риторичне.

На місці репресованого хай репресований відповідає

Знову ж репресії — ваші домисли

На деокупованих територіях має бути фільтрація населення, чи ви бажаєте просто забути що хтось був колаборантом в ордло чи служив у рядах російських збройних сил?

Хто співпрацював і підтримував — так, їх треба арештовувати, депортовувати, судити. Прекрасно я вважаю

Якщо для цього доведеться побудувати якийсь концтабір й репресувати — ну селяві, таке життя. А вам їх буде жалко?

Я про концтабір нічого не казав, це ваші домисли
Ви пропонуєте фактично репресувати (хоч і не в сенсі заперти у концтабір) мільйони людей

я не писав, що ви писали про концтабір, ви писали про інший вид репресій

тобто навіть якщо вдало пройшов фільтрацію — все одно паспорт негромадянина?

Якщо для цього доведеться побудувати якийсь концтабір й репресувати — ну селяві, таке життя. А вам їх буде жалко?

тих, хто ні в чому не винен і чекав на визволення звісно ж буде жалко, але справа навіть не в цьому

Ось квінтесенція ваших думок (як мені здалося):

Відповідно 92% відсотки населення — не бунтарі, хоч може так себе вважають. Вони приймуть нав’язані державою правила. Принаймні для мене так виглядає. Звісно вони можуть бунтувати на ДОУ, від цього ні холодно ні жарко.

Це вже не про переселенців і не про окуповані території, це про ваш підхід до державотворення. Ви фактично хочете за допомогою силового апарату держави (і не лише під час війни, а й після її завершення) нав`язати більшості населення якісь вигадані вами (або іншою невеликою купкою людей) правила, замість того щоб створювати разом з усіма групами населення ті самі правила.
Це шлях до авторитаризму, а окрім того ще й самодурство, бо за кілька десятків років така держава із великою ймовірністю розвалиться із середини.
При цьому ви самі живете у дійсно вільній країні, користуєтеся всіма правами вільної людини, можете (як отримаєте паспорт, я не знаю чи він в вас є) голосувати за кого захочете (хоч за пропутінських меркелів, хоча я сподіваюсь, що не будете). Це не ad hominem знову ж, це просто констатація факту, живіть де хочете, будь ласка, сподіваюсь у вас там все буде гаразд.

Ваша позиція цілком зрозуміла, більше питань нема.

Дякую за вашу думку, вона абсолютно не зрозуміла

Ви фактично хочете за допомогою силового апарату держави (і не лише під час війни, а й після її завершення) нав`язати більшості населення якісь вигадані вами (або іншою невеликою купкою людей) правила, замість того щоб створювати разом з усіма групами населення ті самі правила.

Це те що робить Верховна Рада України, Президент України й Кабінет Міністрів України

Мені шкода, що ви чекаєте, що законодавство обговорюватимуть особисто з вами й мільйонами українців, які не розбираються глибоко ні в чому, зате мають про все власну думку про наприклад, авторитаризм

Купка людей у ВР кожен день це робить, бо ВИ їх обрали.

Це називається державний устрій відповідно до Конституції України

Ваша позиція цілком зрозуміла, більше питань нема.

Ваша — не зрозуміла

Ваші закидони про авторитаризм — теж

квінтесенція ваших думок (як мені здалося):

Вам здалося, це було на іншу тему й цілком оціночно. Шкода що вам це сподобалось настільки, що ви це вирвали з контексту

Моя пропозиція — будувати вільне суспільство, де держава буде контрольована суспільством, і буде заохочувати розвиток, а не тупо мордувати кожного громадянина загрозою покарання за уявний злочин, в такій країні ми вже жили трохи менш ніж 100 років тому.
— Не вчиняв злочинів і не підтримував загарбника — ось тобі нормальний паспорт, голосуй та балотуйся куди хош, замість 30річного мордування.
— Був обраний (або призначений чиновником), але провалив справу — йдеш нафіг з посади до макдональдса, незважаючи на походження та «експертні» знання мови та історії, замість релокації на менш хлібне місце.
— Заснував книгарню, що друкує українські книжки, або укр студію звукозапису — на тобі −20% податку на наступні 3 роки, замість заспівав пісню цоя — отримав по пиці.
Це можно продовжувати нескінченно.

квінтесенція ваших думок (як мені здалося):
Вам здалося, це було на іншу тему й цілком оціночно. Шкода що вам це сподобалось настільки, що ви це вирвали з контексту

я розумію, що там був зовсім інший контекст, але ця фраза показує ваш стиль мислення та ідеологію, ви могли б досить органічно вписатися в діючу українську владу, якби захотіли

— Не вчиняв злочинів і не підтримував загарбника — ось тобі нормальний паспорт, голосуй та балотуйся куди хош, замість 30річного мордування.
— Був обраний (або призначений чиновником), але провалив справу — йдеш нафіг з посади до макдональдса, незважаючи на походження та «експертні» знання мови та історії, замість релокації на менш хлібне місце.
— Заснував книгарню, що друкує українські книжки, або укр студію звукозапису — на тобі —20% податку на наступні 3 роки, замість заспівав пісню цоя — отримав по пиці.
Це можно продовжувати нескінченно.

Ну так я про те саме й кажу, що й ви

Не знаю про яке ще мордування ви взагалі. Так само як і концтабір, авторитаризм ітд. Яскраві страшні слова без кокретного змісту.

Наприклад я знайомий з кількома молодими людьми і їм моргенштерн зовсім не той во

Та нема нічого кращого за музику з 80’х
Але то зарубіжна музика.
Ніякої руськопісні там і не було.

Ну ось отримав відповідь від знайомої до речі

З її друзів взагалі ніхто не заліпає

Оценочно 70% її оточення слухали російські пісні молоді в 2020ому на всяких дискотеках. Ну дискотеки це ж не заліпать. Це банально досить дать по мозгам діджею

Так що начесав пан у кепці про якусь крутізну і контрреакцію

«Заліпать» — то ж слухати у навушниках наприклад (з телефона, mp5-плеера)

Понятно. Житель Мюнхена социально близкий к определённым партиям оттуда пропагандирует нюрнбергские законы 2.0 :-)

У нас уже ця розмова була Дмітрій, пам’ятаю ви тоді ще щось спіткнулись на ратенау у версалі

Не хочу повторювати те коло :)

Яким місцем це має вражати молодь? Протестний елемент де?

Про молодь це цікаве питання, можна тиждень ще теревеняти

Молодь любить андеграунд, а не моргенштерна. Моргенштерн — не анеграунд. Моргенштерн — попса

Андеграунд народжується в самому середовищі, це тому і називається СУБкультура.

Те чим заліпає сьогоднішня молодь, коли на них ніхто не дивиться, ми дізнаємось років через 10-20, якщо там є щось корисне.

Українська молодь не може бути в російському андегрануді by definition. Так само як російська молодь не може бути в українському андеграунді. Бо ці всесвіти не пересікаються від слова зовсім.

Якщо вони пересікаються, то це не андеграунд і ніякого протесту там нема.
Проти чого? Українська молодь в Луцьку не знає що хвилює російську в йошкаролі, і навпаки.

А моргенштерн — це просто попса, що маскується під андеграунд, копія американської молоді 2000х, куди нарешті дорозвивалася росія і її калічна медіаіндустрія на чолі з рособрнадзором

Хочеш знати що хвилює українську молодь — побухай в гуртожитку києвомогилянки чи уку, накурися, переспи зі студенткою чи студентом чи обома, як тобі більше подобається, і вони тобі розкажуть що в них у творчих мріях. Якщо про це хтось дізнається як варте чогось, то це буде років через 10. А ти про моргенштерна гг. Ширпотрьоб твій моргенштерн, класичний радянський ширпотрьоб

Моргенштерн — попса

Це вже зараз він попса. Прикладів, коли колишній андерґраунд через завелику увагу стає попсою, море. Плюс для зумерів якраз і характерне повернення до масовости, брендовости й гайповости, на противагу міленіалам.

коли на них ніхто не дивиться

А про те й мова, що треба цим ся цікавити, і лізти туди превентивно.

Бо ці всесвіти не пересікаються від слова зовсім

Це ще чому? Кацапи від Інтернету поки не відрізані.

Ну я про те що коли це вже в носинах і еа велткій сцені — молоді це нецікаво, це не є протест.

Моєливо мейнстрімний такий, типу дешевий мейнстрімний протест, але таке теж можнв штампувати в нас українською. Якийсь реп з матюками від кепки з цепю й матюками — не раеетні технології

Просто кажу що ЦЕ — не той протест, який має вплив на суспільство. Тим більше це зовнішнє, воно відсихає легко. Сьогодні слухав моргенштерна, завтра вже не слухаєш. Скука.

Банально це вирішується кількома виконавцями, — так це і вирішує росія. Вони ж вирощують виконавців для народу. Саме тому висоцький їздив за кордон і катався на крутій машині, а цоя бунтаря ніяк не могли приструнити. Так само це театрально, як і нинішня російська опозиція — ляльковий театр, де справжнього нуль.
СБУ реально те саме може легко зробити, можливо й робить, бо знають як.

Андеграунд — завжди має вплив на суспільство, бо це внутрішнє. Це створюється молоддю, і воно не відсихає нікуди, а виростає в доросле життя. Бо це частина молоді і це завжди нове

це не є протест

Цілком протест проти міленіальської схильности до андерґраунду. Ще проти схильности до збочень, до речі (тому серед зумерів помітно більше правачків).

але таке теж можнв штампувати в нас українською

Ну так і штампуйте. Де він? Чому малороси жеруть російське? Вже навіть не українське російськомовне, а просто російське.

Ну так і штампуйте. Де він? Чому малороси жеруть російське? Вже навіть не українське російськомовне, а просто російське.

Якби я був оксеном то я б штампував. Але я не оксен, у мене бороди нема красівої

А чому слухають? Ну повернусь до свого поперднього найпершого бо вони відчувають себе частиною російської культури. І з них виростуть наступні покоління малоросів. Це і є трафарет, яким не має бути Україна. Це робота міністра культури, науки й освіти турбуватись про це.

Не розумію, як

робота міністра культури, науки й освіти

може зарадити

вони відчувають себе частиною російської культури

Формування особистости ся відбуває у перші роки життя. Коли зовнішній вплив на дитину поза родиною взагалі мінімальний. Тоді ж дитина засвоює рідну мову (потім уже пізно засвоювати взагалі будь-яку).

Ну, Цой — это вторая половина 80-х, когда советская власть начала благополучно сыпаться. А хотите, например, поговорить про Е. Летова и «Гражданскую оборону»? Вот это таки в 80-е был андеграунд, а песни актуальны до сих пор. Ржавый бункер — моя свобода ©

Все що співало й писало в совку — співало й писало з дозволу кдб.

Гражданская оборона гг.

Не більше ніж класична радянська культурна інженерія для молодого покоління.

Те що вони не співали на песне года — не значить що кдб там не паслось.

Стуса чомусь закрили, а ГО не закрили — значить були потрібні

Називати ГО андеграундом це якось тюблін. В росії андеграунд працює на сірчаних копальнях. На навального подивись. Тей самий номер що з цоєм, тільки цоя того просто. Був керованим опозиціонером — був опозиціонером. Перестав бути керованим — сів.
Лістьєв був такий самий — поки був керований, був ведучим, перестав — помер.
Нема в росії некерованого, що не сидить за гратами чи не померло чи не виїхало

Блатняк і вийшов з гулагів, бо це і був справжній російський андеграунд. І тому він такий популярний у них. Набагато популярніший за ГО і Цоя. В цьому сила культурного протесту й андеграунду — сила впливу на культуру наступні десятиліття

Але нам це чуже, це не частина нашої культури. У нас своя й інша культура відносин з гулагами. Левко Лук’яненко, земля пухом, чи Джемілєв не співають чомусь блатних пісень

Режим путіна — класіка КДБшного управління

песни актуальны до сих пор.

Для росіян — актуальні, бо це лубочна частина їхньої скрепної культури, для України ні, бо це не частина української культури.

Частина укрроккультури наприклад ВВ чи комувниз чи скрябін

Тому все вище написано підсумую — хто не слухає ВВ, а слухає ГО в 2024ому році — той культурно русня. Що в принципі має бути очевидно

Тому відпишіться від ютуб каналів з ГО зараз, а на канали ВВ — підпишіться

У нас своя й інша культура відносин з гулагами

У нас три (чи скільки там?) мільйони колишніх заробітчан, що їздиху працювати до Москви, доки туди пускаху. І активно контактуваху безпосередньо з кацапами.

І що?
Я теж постійно контактував з кацапами і їздив на проекти в мацкву.

Від цього якийсь особливий московський культурний гребінь в мене чомусь не виріс

Яка блеать різниця хто куди їздив. Це зовсім вже в якийсь ліс пішло. Як це взагалі пов’язано з гулагами й андеграундом.

Яка блеать різниця хто куди їздив

А така, що сам факт, що для людини переважна мова міжнародного спілкування і контактів — російська, а не англійська чи там німецька — багато про що свідчить.

Мова тут взагалі ні до чого, мова і етнос там окремі питання. Результати показують навіть кілька відсотків україномовних етнічних росіян, ліл.

Є факт — російська політика асиміляції культурної. Вона не зупинилась магічно у 1991ому, просто бо хтось вимкнув рубільнік. Вона відбувається і далі, і відбувається перед нашими очима у Криму і на Донбасі зараз.

Це не можна просто ігнорувати й казати що мова ні до чого

Мова до чого. Особливо вона до чого для росіян, тому вона має бути до чого нам. І відповідно має бути спротив цьому процесу на державному рівні, а не заохочення.

Русифікація — це суть культурна війна. Відповідно не воювати — це програвати. І це програвання відбулося вже з добрячим куском українських територій, включно з кубанню і тим же донбасом впродовж останнього століття. От підпише зеля якийсь мир — ці території назавжди російські, і років через сто будуть ісконно русскіє зємлі. А русифікація поповзе собі далі боротись за свободу гаваріть, і ущімлятись ще десь

і відбувається перед нашими очима у Криму і на Донбасі зараз

Так кажете, наче на неокупованих територіях вона ся не відбуває. І не тільки в Україні, а по всьому світі, куди пхають пʼятака кацапи. В тому числі завуальовано, штибу скібіді-туалетів, які рендерить мешканець Грузії із кацапським прізвищем (російською мовою на чиєму каналі і не пахне, до речі, якщо CYKA і ZAA-HOO-YAA не рахувати). Чи у політичній площині (кацапи стравлюють між собою радикалів і в цілому поляризують політичну обстановку). Це комплексна проблема, і для її вирішення треба передусім вихолощувати в інших країнах думку, що з кацапами в принципі можна мати справу. І з тими, хто не гребує мати справу з кацапами. Тільки тоді кацапське гівно припинить проксовано втрапляти звідти в тому числі й до України, заки напряму вже не може.

включно з кубанню

Навіть там недорусифікованих іще вдосталь. Є що відроджувати.

ахаха
То вчистую конъюнктурный закон, по большому счёту по ушам проехались. А если начать разбирать всю суть, то там вообще зрада выявится.

Ты б еще сходил на стековерфлоу и там по ныл, что с твоим русским тебя «ущемляют». Надевай пионерский слюнявчик и иди на хабр, русский в Украине имеет и будет иметь такой же статус как и китайский.

Ноунейм раздает указания в интернете. )

Русский даже отдельно упомянут в Конституции. Хотя вы вряд ли читали. Там же много букв и мало картинок.

В цивилизованных странах с большой долей населения с другим языком такому языку дают возможности почти на уровне государственного. Рядом пример Польши с немецким языком. Можно писать обращения в органы на нем и за его знание доплачивают чиновникам в некоторых областях.

Русский даже отдельно упомянут в Конституции. Хотя вы вряд ли читали

Та ти сам не читав

Прочитав одне слово в конституції, і думає що з цим словом можна лізти на доу і ним махати як смолоскипом, качать права, возмущацца і катувати усіх своїми коментарями й нелюдським відношенням

Там ще написано що

Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Тому закругляйся катувати нас тут і принижувати гідність, бо почну на тобі проводити наукові досліди

Любітєлі

бо почну на тобі проводити наукові досліди

еще 1 ноунейм с глупыми указаниями.

В цивилизованных странах с большой долей населения с другим языком такому языку

Где бы это русскому языку взяться на исконно украинских территориях? В украинского народа всегда был один язык. Мне до жопки чего там хотят чада понаехавших узких за времена совковой оккупации, тем более после 14 года. Если ваши родители не запарились, чтобы самим ассимилироваться и приучить вас к украинской культуре, то это сугубо ваши проблемы. Не нравится- флюгер на мацкву.

В цивилизованных странах

Потому в цивилизованных странах начинает понемногу доходить, что особенночелюстных надо из под палки ассимилировать, либо в шею гнать, ибо потом разродятся, и следующее ущемленное поколение будет верещать, что оно всегда тут стояло со своим языком.

Исконно украинские территории — это те, которые были чуть ли не столетиями по частям в составе как минимум 3 империй, а до Киевской Руси, во время и после завоевывались (и принадлежали) различными племенами, мигрирующими ордами и прочими группами хомо сапиенса или другими видами людей?

«Исконно» в плане земельных участков где-то на Земле в разные даты имеет разных «владельцев» с разными языками. И каждый из них может заявлять выдуманные права на «исконно» его территории.

А потом через 100 лет от сегодняшней даты люди могут объединиться на этой территории с другим образованием, признанным новыми международными правилами.

Опять же до жопки в оккупации какой исконной клоаки эпизодически были украинские земли, исконность выражается в том кто массово заселил эти дикие степи. Все по Кубань включительно было освоено и заселено украинским народом. Все остальное по бую.

И каждый из них может заявлять выдуманные права на «исконно» его территории.

Так ты еще и хиппи без границ и частной собственности? Ну да.

А потом через 100 лет от сегодняшней даты люди могут объединиться на этой территории с другим образованием

Не могут, потому что целостный народ, связанный своей историей, культурой и языком не заинтересован куда то там объединяться. А чтобы он оставался целым, он должен ассимилировать всех в него примкнувших, а не потакать их скрепному нытью.

«украинские земли, исконность выражается в том кто массово заселил эти дикие степи.»

Удачи в укр Википедии и т д.

Период расцвета:

upload.wikimedia.org/...​/uk/4/42/Kyivan_Rus-6.png

Степи на юге в основном, если что.

Период расцвета

Украинский народ, обособленный от единого русьского (если вообще можно этот ворох племён считать одним народом), сформирован позже, где-то ближе к XV веку. Уже после окончательного распада Руси и монголо-татарской оккупации. И споры о том, чья участь более достойна: восточных княжеств, плативших дань оккупантам и за это формально сохранивших независимость, или западных, прогнувшихся под более генетически близких поляков с литовцами, но защитившихся этим от азиатских оккупантов — выглядят довольно забавно.

Ой да ладно. На счёт объединения. А инициатива властей интегрироваться в ЕС — это разве не попытка политической ассоциации? А теперь смотрите, что происходит дальше. После вступления в ЕС и соответственно открытия границы с ЕС в Украину теоретически могут понаехать немало граждан стран ЕС для ведения здесь какой-либо экономической деятельности. И думаете они будут ассимилироваться и становиться украинцами? Как бы не так. Ну и что будете с этим делать? Или это другое?

понаехать
для ведения здесь какой-либо экономической деятельности

не нужно, для этого есть э-резидентство. А резидентство от гражданства тем ся и отличает, что надо ся постарать для получения последнего. Язык, культуру, историю изучить, экзамены сдать — обычно так.

резидентство от гражданства тем ся и отличает, что надо ся постарать для получения последнего

Сейчас практически везде и для получения резидентства нужно доказать знание языка по крайней мере.

Как думаете, за миллионы на восстановление того же Бахмута на незнание языка глаза не закроют? Cash is a king ©

Для начала надо дождаться того времени, когда будут восстанавливать Бахмут.

чада понаехавших узких
Говорила она по-южному, певуче и мягко, наполовину по-украински, наполовину по-русски. Маруся часто поправляла ее:

— Так не говорят!

Но мне почему-то нравилось, когда вместо «шея» она говорила «шыя», вместо «умойся» — «умыйся», вместо «грязный» — «замурзанный», вместо «воробей» — «горобец».

— Ах, мама, ты опять сказала «цибуля»! Надо говорить не цибуля, а лук! — поучала ее Маруся.

И мама так стеснялась своей прекрасной украинской речи, что при посторонних предпочитала молчать.

Корней Чуковский, автобиографическая повесть «Серебряный герб»

У SO есть русскоязычная версия.

Ви кажете утиски наче щось погане. Після отримання незалежності, естонці взяли і видали російськомовним понаїхам паспорти негромадян. І поки ті кукарєкали про пригнічення, свідомі естонці побудували розвинену країну, по якій і не скажеш що вона вийшла з совку разом з Україною.
А виявляється, треба було послухати от таких абіжених узкоязичних, і може навіть зробити російську другою державно.
А чо, естонская область расийской федерации, зате нікого не утискали та не дискримінували ;-)

upd: а євреї взагалі воскресили мертву мову і так же дискримінували ідішеговорящих. І нічого так країну побудували.
Але українчики продовжують говорити расєйською і думати а чо таке чому такі бідні, чому путін нападає, гмм є ідеї?

Ирландия — страна в топе в мире по части важных показателей экономики. Эстонии далеко.

Гос язык — английский, несмотря на то, что боролись против Англии, которая геноцидила жёстко. Там голодомора, вроде, тоже были.

Второй государственный язык (ирландский) много ирландцев вообще не знают.

А дальше можно вспомнить Канаду, Польшу и прочие страны.

Континенты Америки, Австралии тоже говорят на языках оккупантов, которые вырезали местных и возили их в составе человеческих зоопарков. Но это я не призываю делать рус язык единственным в Украине.

Кстати, вроде, СССР ещё при Сталине, а также до и после также проводил жёсткую украинизацию несколькими волнами. Даже были проверки гос органами предприятий на выполнение норм украинизации. Коммунисты тех времен, наверное, могли гордиться теперешними украинцами, бегающими за другими украинцами с камерами и вопросами «Почему не на укр языке?», а также доносами в органы на русскоговорящих.

Де ти читаєш ці нафталінові старі методички 10річної давнини?

тіпа он дивіться іріші забули свою мову, то й нам не шкода.

Це ти себе так виправдовуєш чи когось переконуєш?

Всі твої кейси то інші кейси.
Чос на чосі, чеше бо Павлу чешеться

Українізація не сталіна справа, а леніна, бо більшовиків завозних українські комуняки особо не любили. Це було в усіх республіках, не тількив Україні.

У нас своя країна, своя мова, і нею тепер можна вільно говорити

От і будем говорити скільки українцям влізе, досхочу, поки ти тут привселюдно в своєму російському носі колупаєшся і граєшся в пасочки, уявляючи себе філологом та історіком

Нашо ви з чим чемпушилом щось сперечаетесь. незай звиздує за поребрік, кожаевське чмо забанили і це також претентент. з 22-го розмова проста — за руським кореблем і досвідос, нехай ущемляеться по самі помідори.

Та всьо досить прозаїчно, просто у нас фріз, то робить нема чого особо ^_^

Так, тільки злі окупанти з часом перетворились на соєвих британців на чолі з милою старою бабусєю (а зараз з милим дідусем) які впустили в себе купу фанатів хамасу.
Тож ірландців та інших банально пронесло що окупанти самі здулись.
Ну і не пронесло з тим що вони все ще зашкварили свою мову.

Даже были проверки гос органами предприятий на выполнение норм украинизации.

Боже давай тепер перестати робити взагалі все що робили при Сталіні, бо воно все жахливо. Мити руки наприклад, та їсти ложками та виделками.

Я вас понял. Когда пример подтверждает ваше мнение, то его засчитываете, а когда не подтверждает, то вы его списываете.

В 1982 Англия с милой бабушкой разнесла Аргентину в войне за Фолклендские острова.

А Ирландия выборола независимость военным путем задолго до восхождение молодой Елизаветы 2 на трон. Ограниченную независимость военным путем получила даже до 2 мировой войны, которая ослабила английскую империю.

И за столетие с голодом и прочим Ирландия вообще потеряла половину населения страны. Но не бегали с языком за гражданами — в топе по экономическим показателям.

Украина получила огромный ВПК, объем вооружения и экономическую базу от СССР, но 30+ лет бегает с языковой проблемой — уже давно одна из беднейших стран в топе по уровню коррупции и уже близко к лидерам по авторитаризму и ущемлению прав человека и граждан.

україна не бігає з мовною проблемою. з мовною проблемою бігають кацапи і підкацаповики.

Звиздиш

Украина получила огромный ВПК, объем вооружения и экономическую базу от СССР

Ах цей впк, ця економіческая база з нафталінових методічек

Ця економіческая база яка робила запорожці й тони вкусного пломбіра. Щас пломбір уже не торт

Цей ВПК який не може ракету С300 зробити сам, крім власне корпуса. Скучаєш за будівництвом авіаносців у чорному морі? Так подивися на той авіаносець у своїй любімій раісі, що вони У НАС украли. Хочеш його назад?
Русские умеют тольки пи_здеть и пи_здить.

Прасралі, а потім насралі в голову й передали павлу щоб він всім розказував 30 років

Так в чому пойнт, я не вловив, це тому ти ущімльон бо ти хоч ракети будувати чи що тобі собно свербить?

Нічо не прасралі, Павєл, а в голову насралі, Павєл, в голову

давно одна из беднейших стран в топе по уровню коррупции и уже близко к лидерам по авторитаризму и ущемлению прав человека и граждан.

Браво, Павєл, туше. Блізко к лідєрам ето к кому? Ох ця корупция, безтолкова ця Україна, будь ти проклята, нада просто говорить по русски, и вернутся в россию, вот заживем свободно и демократично. Без роиси украина беднейшая страна европи, а вот в роиси огого била, впк и економическая база

Звиздиш, телеграфний столб

Щас пломбір уже не торт

Правильно, пломбір не торт. Торт у нас Київський, за радянською рецептурою (хоча ті, хто памʼятають радянський, стверджують, що торт не торт). А пломбір «Як раніше» за 17 копійок, перерахованих казна-по-якому курсу, продають теж.

Я свиня, що до рота залітає — то й добре.

Там масла забагато(*). (Помирає).

* Цитата Митця була відредагована, щоб не порушувати правила форуму

Ну так саме завдяки тому, що мені байдуже, що туди пхати, туди не залітає забагато. А споживацька істерія все життя проходить повз.

Украина получила огромный ВПК, объем вооружения и экономическую базу от СССР,

Ха-ха поржав. А твій ссср звідки це все отримав не підкажеш? Тоді дивись відос
www.youtube.com/...​w0L_RltGC0LDQu9GW0YHRgg==

Вово, а заплатили за це чим? Нашии зерном

Тому вся ця індустріалізація — наша :)

До речі я все відіо не дивився, але індустріалізація почалася ще за царя. Большевікі її помножили на нуль, потім вводили ще НЕП щоб відновити, і тільки в першу пятілєтку почали свою індустріалізацію. Ну і записали собі плюсік в газеті правда

Там ще щось ленін писав тіпа ми запад уже победили политически (типа комунізм краще за), осталось економически. Догнать и перегнать!

індустріалізація почалася ще за царя

Були колись у них трушні царі, але ж прийшли комуняки до влади.

Коммунисты тех времен, наверное, могли гордиться теперешними украинцами, бегающими за другими украинцами с камерами и вопросами «Почему не на укр языке?», а также доносами в органы на русскоговорящих.

Ну да, у нас сейчас левоавторитарное правительство при власти, стремящееся устроить цифровой ГУЛАГ по китайскому образцу.

так навіщо ти тоді в португалію свалив звідти?)

Тому що навіть якщо у них круто побудована держава, естонці як соціум — дуже морожений, і в мене нема жодного бажання з ними «інтегруватись». А жити в експатському пузирі то такоє.

і що навіть якщо вивчиш естонську то будуть морожені?)

Саме так, я ж вивчив на б1. З особистого досвіду, естонці схожі на людей лише в сауні та і коли набухались. Поза сауною — морожене ололо яке максимально вдає що його тут нема.

Эх, как я люблю, когда учат любить Украину те, кто в Украине не проживают и платят налоги в другом месте. А ещё когда этим занимаются представители разных нацменшиств, которые пытаются быть большими украинцами, чем Т.Г. Шевченко или И.Я. Франко :-)

дуже морожений

Для інтровертів якраз.

Подкину пищи для обсуждения. Цитата:

«В Раду внесли законопроект, который направлен на защиту „нацменьшинств“ (напомним — это одно из главных условий для переговоров о вступлении в ЕС)

Что изменится после принятия законопроекта № 10288
✅Телеканалам и радиостанциям будет разрешено транслировать на украинском не 80-90% времени, а только 30%
✅Телеканали/радиостанции, которые вещают на языке любого меньшинства, сразу **смогут заполнить 25% эфира на русском. Через несколько лет в Украине смогут легально действовать телеканалы/радиостанции, которые на 70% будут русскоязычными.
✅Уберут требование издавать 50% книг на украинском языке Владельцы смогут назваться специализированным книжным магазином для реализации прав национальных меньшинств — в таком случае можно будет 100% продукции продавать на русском.

В Парламенте требуют принять законопроект в начале декабря».

Наслаждайтесь: itd.rada.gov.ua/...​billInfo/Bills/Card/43294.

вот ета жесть, пора віхадіть на Майдан-3!!!

Там для русского исключение — только через 5 лет после войны

Еще могут поменять. Хотя через 5 лет после войны уже многие смогут выехать в развитые страны, где нет языковых проблем.

Придумали же условия «официальный язык страны-агрессора», на котором говорит до половины Украины. Странно, что АК-47 не отменили на фронте. Как бы тоже спроектирован и произведен в стране-агрессоре (СССР, РФ).

А если ветер подует со стороны РФ, то и воздух будет тот, которым дышали в стране-агрессоре.

Про покупаемый нами рос газ я вообще молчу.

что АК-47 не отменили на фронте.

Ну бач, ось тобі й доказ, що нема ніякої русофобії в Україні

так шо не видумуй, Павєл, мрій про подорож у развітую страну, гдє нєт праблєм с русскім языком. Чим більше набрасуєш на вентилятор тим далі твоя мрія й подорож

АК47 це древній автомат єсішо, Павєл, у ЗСУ АК74, але яка для тебе різниця, для тролінга мабуть згодиться й 47ий

У нас ще такі є

uk.m.wikipedia.org/...​iki/Піхотна_зброя_України

Зрада полнейшая.

Мало того, что в окопах ВСУ часто говорят на «официальном языке страны-агрессора», так еще и с оружием совка в руках. Где-то спят декоммунизаторы, видя во снах памятники Пушкина, которые им нужно снести.

Где-то спят декоммунизаторы.

а вот павєл на доу нє спіт

перша галочка — «только тріццать процентов» це обов’язок для каналів, основною мовою яких є мова меншин. не для всих каналів.
друга галочка — з4уялі на русском? кримськотатарський і інші мови європейського союзу.
третя галочка — приберуть вимогу «за рахунок місцевого бюджету» для спец. видавництв. загальна вимога про 50% лишається

ти читав порівняльну таблицю сам, чи десь обзор бачив? Я думаю це звідкись узято

А что с некачественными , малоинформативными, откровенно сгенерированными чатгпт текстами?

Допоки штучний інтелект не відібрав роботу команди DOU, ми будемо працюємо над тим, щоб живих та крутих матеріалів ставало більше!

Було б цікаво, надати можливість оцінювати матеріал.

Да есть тут гуру успешного успеха, с регулярностью генерирует ’ментальный спам’ и даже не комментирует.

Сомнительное нововведение насчёт комментов, уж извините.

Лучше было бы сделать самомодерацию и заодно и на модераторах сэкономить. Сделать, например у комментариев рейтинг и дополнитеную кнопку «Не нравится». Если «Не нравится» больше, чем «Поддержать», то рейтинг отрицательный и по-умолчанию комментарий скрыт (но его можно посмотреть, нажав отдельную кнопку).

Дякую за вашу думку! Ми не зупиняємось на впровадженому й обговорюємо в команді також інші варіанти розвитку Форуму, зокрема перелічені вами.

Ага, ще додати карму й перейменуватись в dabradabr, а потім щоб коротше було в doubr

Насправді мені дуже подобається те, що в доу немає «дизлайку»:
1. Воно прибирає bias спільноти. Це коли пишеш «айфон лайно» в топіку про айфон, й логічно що рейтинг буде відʼємний бо цю статью прийшли почитати здебільшого фани айфону.
2. Суто психологічний, ти як би розумієш, неважливо скільки людей проти, важливо скільки тебе підтримало (тобто ти не один так думаєш, навіть якщо твоя думка не вписується в загальний тренд).
3. Єдиний спосіб виразити недовольство — написати відповідь, тобто фактично лайки твого опонента — це твої дізлайки, але це набагато більш конструктивно.

Це все формує якусь свою атмосферу. Для самомодерації є скарги — якщо це прям щось що виходить за рамки — людина зробить дію й напише скаргу. А рейтинг... це «мнє абідна, слиш, от тє дізлайк ска»

А рейтинг... це «мнє абідна, слиш, от тє дізлайк ска»

И что это поменяет, если один нашёлся, кто так поступил? Если комментарий хороший, то найдутся 10, кто поставит «+» и комметарий всё-равно останется видимым.

Єдиний спосіб виразити недовольство — написати відповідь,

Уменьшение количества возможностей выражарать оппозиционные мнения. Легко скрываемые комментарии. Написал ответ, а его скрыли и всё, до свидания. И даже неясно, что там было, может что-то дельное, как проверить, что может модератор просто ошибся?

Для самомодерації є скарги

Это не самомодерация уже.

Це все формує якусь свою атмосферу.

Это понятно какую атмосферу формирует — ручную. Я конечно ни на что не претендую, это не мой форум. Да и время сейчас такое, военное.

то найдутся 10

Нє, це ж працює в відсотках, а не абсолютних значеннях, та й не тільки в відсотках справа. Ну давайте конкретно. Коментар −30. Ну це треш, точно поганий. А по факту, у людини 100+, 130-. Це дуже гарний коментар, він написав щось на болісну тему (не просто так ж 130 дізлайків) й отримав аж 100+ підтримки — круто ж. Й dou свооєю системою як би робить на це акцент.

И даже неясно, что там было, может что-то дельное

Я звісно тут можу помилятись, але мені здалось що модерація прибирає здебільшого якийсь треш. Коментарі все ж мінусують тих хто просто не попав в тренд. (принаймні я сподіваюсь що це так працює. Інакше це вже не модерація — це цензура та ідеологія)

какую атмосферу формирует — ручную.

Напишить на хабрі «хабр — логово фашистов» в новостній статті — гарантую вам купу лайків, але ваш акаунт заблочать ))) Тобто все ж «сільная рука» перемогла самомодерацію. Ручна модерація є на будь якому більш-меньш популярному форумі.

Коментар —30. Ну це треш, точно поганий.

Ну не знаю, для меня такой комментарий — это что-то интересное, что-то что заставило других не полениться и прожать минусы. Я обычно такие всегда разворачиваю и читаю.

Це дуже гарний коментар, він написав щось на болісну тему (не просто так ж 130 дізлайків) й отримав аж 100+ підтримки — круто ж.

А такое ещё интереснее развернуть и почитать. Не понимаю, что вам кажется плохо? Что надутся 130, кто прожмёт минус? Ну и хорошо, вы этих ребят в списке и увидете же и сделаете вывод, что вам с ними не по пути. В идеале конечно чтобы можно было бы комментарии от определённых людей блочить и всё.

Как в приложении такси, не нравится водитель, заблочил его и всё. Но он продолжает других возить, если другим это ок.

Я звісно тут можу помилятись, але мені здалось що модерація прибирає здебільшого якийсь треш.

Some man’s trash is another man’s treasure.

Напишить на хабрі «хабр — логово фашистов» в новостній статті — гарантую вам купу лайків, але ваш акаунт заблочать ))) Тобто все ж «сільная рука» перемогла самомодерацію.

Да зачем вы мне русснявые форумы в пример ставите. Это мне не авторитет.

Ручна модерація на будь якому більш-меньш популярному форумі.

Понятное дело, если так смотреть, то да. Но есть форумы, где больше, есть где меньше, вот хотелось бы хотя бы двигаться в сторону, где меньше.

А такое ещё интереснее развернуть и почитать.

Це так, але це не враховує інтереси автора коментаря, якому може бути неприємно бачити купу дізлайків.

Та й банально. Коли пишеш на форумі з рейтингом, думаєш «як би так обережно висловитись, щоб нікого не образити», коли пишеш на dou, думаєш «як би так красиво висловитись, щоб спільнодумцям сподобалось». Й там і там є плюси і мінуси.

Ага, ще додати карму й перейменуватись в dabradabr

краще додати картинки і перейменуватися в doureactor

Давайте клоунів в реакції на коммент

І це буде дізлайком.

А ось ржачний лайк я б додав — типу не факт що згоден, але поржав ;)

І можливість винести подібні коменти отсортовані по рейтингу на відповідну сторінку — цитатник ;)

Коментар порушує протоколи сіонських мудреців і видалений ілюмінатами.

Якщо серйозно, то колись на самописних форумах так десь і було :)
А Бобер молодець, увійшов в історію ;-)

Спільнота порушує правила коментування і веселить модератора.

Koли востаннє був на Хабрі, то там було щось подібне. Як там зараз — не знаю.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

У справжніх видалених коментарів інший колір тексту і немає кнопок типу підтримати :)

Можете, будь ласка, пояснити, що це означає?

В кожного капітана має бути свій корабель, особливо у «Капітана Очевидність»

Коментар
    порушує
        правила 
            спільноти
                і видалений 
                    модераторами.

модератор порушує правила спільноти і видалений коментаторами

Підписатись на коментарі