IT vs армія #8. Що мотивує?
Бажаю міцного здоров’я!
І ще міцнішої мотивації :)
Це уже 8й топік, де я розказую про армію очима ІТвця. В попередніх топіках я розказував багато про недосконалість законів, про довбоїбізм, про кріпосне право. Про ввесь цей совок.
І в мене самого. Не тільки в читачів. Виникало питання: Чому люди досі тут служать? Що їх мотивує?
Почнемо з ІТ
Чому люди працюють в ІТ?
Будь-яка робота, на те вона й робота (а не волонтерство) щоб заробляти там гроші.
Власне гроші — це головна причина чому ІТвці ходять на роботу.
З додаткових причин чому обирають ІТ, а не якусь іншу цивільну сферу:
💻✅ Мобільність. Хочу могти працювати ремоут. З будь-якого куточка світу;
💻✅ Американська ділова культура на роботі, навіть коли працюєш в Україні;
💻✅ Постійний розвиток. Малий процент монотонності;
💻✅ Більше можливостей для кар’єрного росту;
💻✅ Люблю інженерію, новаторство, головоломки. Вроджена здатність відчувати цей задротський кайф (тут має грати відео де хлопчик задрот на день народження каже «ok, lets go»);
💻✅ Статус. Хочу могти вимахуватись перед друзями який я діджітал і з макбучєком;
Хоча ще раз — головна причина — гроші. Якщо в ІТ перестануть платити, ІТвці ніде не дінуться і змінять роботу. А ІТ для них стане хоббі.
В цивільних професіях, як і в ІТ, з мотивацією все просто.
Що ж мотивує служити в армії?
В армії все дуже складно. Тут кожну окрему людину в окремий момент часу мотивує суміш багатьох різних причин. От прям в кожного своє. Причому в різні періоди різна пропорція.
Які я помічав в собі і людях складові мотивації?
⚔️✅ Звичка, вже звик служити, не хочу нічого міняти;
⚔️✅ Просто хочу дослужити вже до якогось логічного кінця;
⚔️✅ Хочу захистити Україну, дуже дуже не хочу щоб росіяни наводили тут свої порядки;
⚔️✅ Хочу помститись.
⚔️✅ Інтуїція каже служити, причин не знаю, просто інтуїція так каже;
⚔️✅ Альтруїзм, прагнення берегти інших, не хочу щоб молоді страждали чи когось з родичів призвали;
⚔️✅ Легально звільнитись закон забороняє, краще вже служитиму, чим сидітиму;
⚔️✅ Ідеологічна налаштованість (націоналістичні погляди);
⚔️✅ Відчуття обов’язку;
⚔️✅ Самоактуалізація;
⚔️✅ Гостре відчуття справедливості;
⚔️✅ Визнання і слава, дуже кайфую коли мені дякують і коли мене хвалять цивільні;
⚔️✅ Соціальний капітал, авторитет для впливу;
⚔️✅ Боюсь зганьбитись, не могти потім дивитись людям в очі;
⚔️✅ Служу щоб бути поряд з близькою людиною;
⚔️✅ Гроші;
⚔️✅ Хочу померти не в 90 немічним дідом, а героєм, як в кіно;
⚔️✅ Служу щоб отримати цінний досвід, навички, знання;
⚔️✅ Служу щоб загартувати характер проходячи випробування, краще зрозуміти себе;
⚔️✅ Хочу комусь щось доказати (наприклад батькам або друзям, та й навіть собі);
⚔️✅ Моя релігія каже, що в цій війні я маю бути воїном;
⚔️✅ Мучить совість, хочу спокутувати свої проступки минулого потом і кров’ю;
⚔️✅ Люблю грати стрілялки в реальному житті, отримую задоволення від участі в боях;
⚔️✅ Мені просто подобається служити
Антимотивації проти роботи в ІТ
Що зупиняє людей проти піти працювати в ІТ?
💻❌ Аж надто сидяча робота, спина болить, тіло дерев’яніє, геморой, жирнію, фу..;
💻❌ Просто не заходить (є кому більше заходить робота руками й ногами. Або кому заходить щось монотонне як от сидіти швачкою на фабриці шити сотні однакових футболок. Або щось де багато спілкування з людьми. Або щось де прям творчість, не логічна структурована творчість як в ІТ, а творчість рівня рандомного потоку емоцій. Або щось де ризик, адреналін. Не всі народжені для ІТ)
💻❌ Низький дохід (все відносно);
Та й наче як все. Тут теж все просто.
Поправ мене в коментах якщо щось пропустив
Антимотивації проти служби в армії
⚔️❌ Босюсь померти невстигнувши насолодитись життям;
⚔️❌ Переживаю за людей, кому дуже важко без мене вже / кому буде дуже важко якщо я загину/покалічусь ;
⚔️❌ Боюсь стати внаслідок служби нездатним до нормального життя (як із-за травми, так із-за забуття професійних навичок, без яких не зможу повернутись на свою мирну роботу) ;
⚔️❌ Просто боюсь смерті / поранення, суто інстинктивний страх, інстинкт самозбереження;
⚔️❌ Мені тісно в армії. Будучи цивільним я навіть для захисту країни міг би більше приносити користі;
⚔️❌ Боюсь, що будуть ставити безглузді принизливі накази, чи й навіть м’ясні накази. Боюсь безглуздо витратити час / здоров’я / життя;
⚔️❌ Не можу переносити вид крові і/або панічно боюсь закритого простору (клаустрофобія);
⚔️❌ Вважаю себе надто нездібним до служби, вважаю, що від мене шкоди більше, чим користі;
⚔️❌ Боюсь, що тими темпами куди все йде, ніякої перемоги не буде. Боюсь, що я просто впишусь в цей двіж, випалю купу своїх сил, і все виявиться марним;
⚔️❌ Є ризик, що через пів року або рік я виснажусь і не зможу більше служити, потребуватиму переври. Можливо взагалі багато що переосмислю і вирішу змінити військову спеціальність або й взагалі зайнятись дронами чи громадською діяльністю. Але можливості щось змінити не буде;
⚔️❌ Не хочу бути тєрпілой. Мені впадлу йти ризикувати і викладатись на всю, трудитись. В той час коли мажори продовжують на крадені гроші сидіти по Тандирах і бити журналістів. В той час коли навіть простим людям часто пох на війну;
⚔️❌ Фобія крові і/або закритого простору (бліндажі, БМП);
⚔️❌ Переконаний, що з мене в армії більше шкоди чим користі;
⚔️❌ Переконаний, що з мене в армії хоч буде користь, але менше як не в армії;
⚔️❌ Боюсь невдачі (що Україна всеодно програє і зникне цього разу назажди, що тоді старатись);
⚔️❌ Відлякує сам процес служби, всі ці труднощі (суворий побут (холод бруд недосипи оце все, далекість від родини, обов’язок підкорятись, всі оці труднощі служби);
⚔️❌ Релігійні переконання (релігії бувають різними).
Нюанс
Пропорція мотивацій у кожного військового своя особлива.
Більше того. Ця пропорція постійно змінюється. Майже всі кого я питав про «що ти тут робиш?», та і я сам, прийшли з одних причин, через кілька місяців продовжували з іншою пропорцією причин, зараз ще інша пропорція причин. І з часом і далі продовжуємо переосмислювати свою службу.
Я просто навів список складових мотивації які зустрічав.
Конкретний букет в кожного свій. Причому в різні періоди служби різний.
Повний зміст циклу:
— IT vs армія #1 . БАЗОВІ відмінності
— IT vs армія #2 . Відмінності правил і законодавства
— IT vs армія #3 . Приклади ДОВБОЇБІЗМУ з поясненням причин
— IT vs армія #4 . КРІПОСНЕ ПРАВО
— ІT vs армія #5 . Як це все досі працює? В чому секрет успіху?
— IT vs армія #6 . ЦИФРОВІЗАЦІЯ і папери
— IT vs армія #7 . Можливості для розвитку
— IT vs армія #8 . МОТИВАЦІЯ. Чому люди тут служать?
— ІТ vs Армія #9 . МОТИВАЦІЯ. Чим людей мотивує сама армія?
— IT vs армія #10 . Чим відрізняється культура й атмосфера
— IT vs армія #11 . Неупереджено про БРАТЕРСТВО, дружбу і соціалізацію
— IT vs армія #12 . Чим відрізняються ЛЮДИ в армії і ІТ?
* Ніхто не може змінити світ одним рухом пальця.
Але всі можуть відправити лінк на цей топік в флуділку компанії, в чат з одногрупниками чи й навіть просто другу в особисті.
223 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів