IT vs армія #10. Дві фундаментально різних культури

Шалом алейхем!

В ефірі анонімний програміст, який уже майже два рочки не вилазить із українського ЦАХАЛа. І я продовжую розказувати про відмінності роботи в ІТ від служби в армії.

Раніше я намагався давати максимально вичерпні відповіді, конкретику, все таке.
Тут же тема філософська, тут так не вийде. Але хоча б приблизно спробую.

Суть

Є от в тебе патерни мислення, мисленнєві звички, переконання. Сукупність цих патернів мислення, мисленєвих звичок і переконань я маю на увазі під словом культура.

Так от є канібальські культури: Носії таких культур глибоко переконані, що всі люди парочьниє. Що всє вакруг ліба враґі, ліба нєнадьожниє і врємєнниє саюзнікі.

В колективах де більшість людей є носіями канібальської культури — там ти коли когось зустрічаєш — ти в ньому бачиш або небезпеку, або можливість наживи: або пахана який зараз тобі дасть п*зди, або ж лоха, якого можна розкрутити.

В таких колективах є лише поверхнева видимість довіри і лише поверхнева видимість взаєморозуміння. Довіри й взаєморозуміння ж нема. Такі колективи іноді навіть здатні об’єднуватись і діяти воєдино якщо в них всіх з’являється відчуття зовнішньої загрози. Окремі недосвідчені члени таких колективів можуть деякий час навіть сприймати це гадюче кодло за братерство, за те саме плем’я. Але то тимчасові відчуття, з часом воно проходить (про як впливає стрес і безальтернативність на єдність буде трохи далі)

В колективах де переважає людоїдська культура, більшу частину часу кожен член колективу почувається в самотності і відчуває фоновий не даючий спокою тліючий страх й небезпеку. Причому страх й небезпеку не лише ворогів. А й страх своїх.

Дуже крута ілюстрація. Дуже рекомендую подивитись. Він не просто показує, він занурює в атмосферу, ти сам відчуваєш все те що відчувають люди там. Фільм «Груз-200». Це й же фільм пропоную скидувати іноземцям кому цікаво відчути російську культуру.

І зробив цей фільм не якийсь там каварний амєріканєц даби ачєрніть расію матушку. Зняв його один з топових російський режисерів. І що сам цей фільм, що тим паче режисер, був багато раз нагороджений самими ж росіянами.

Фільм геніальний і дуже добре передає ці відчуття, цю атмосферу ниючого доконуючого страху і ненависті.

Це було про канібальські культури.

А є культури взаєморозуміння, взаємоповаги — культури гуманізму.

Носії таких культур глибоко переконані, що в більшості з людей добра більше чим зла. Носії таких культур з терпінням ставляться до людей з іншими поглядами, до інших людей. Носії таких культур і самі не бояться бути іншими, думати й знати як вони собі знають. Носії таких культур відкриті світу. Ними рухає бажання творити й дружити. А не бажання вбити/втікти.

Ти коли оточений носіями гуманістичної культури — ти розквітаєш. Ти відкриваєшся як особистість, ти починаєш любити людей і любити це життя.

Так от.

ІТ цих 30 років тісно активно взаємодіяла з заходом. І випередила будь-яку з галузей України. Не так зарплатами, скільки культурою. В плані культури, ІТ найгуманізованіша, найлюдяніша, найпередовіша галузь України. Не ідеальна, але набагато ближча до ідеалу чим всі інші.
В ІТ сама система спонукає тебе ставитись до оточуючих з повагою. В ІТ тобі все, що є навколо — спонукає тебе вірити «в людях добра більше чим зла». В ІТ сама система закликає тебе довіряти іншим і робити все щоб не підривати їх довіру до тебе. Поважати інших і вимагати повагу до себе. В ІТ якщо ти прийшов людяним, то скоріше всього людяним і залишишся. І навіть якщо ти прийшов в ІТ підрасом, то скоріше всього в ІТ станеш трохи людянішим підарасом.

  

Армію ж до 2014 системно знищували. Старі російські людожерські закони ніхто особо не реформував, та і кадрова політика була .. кхм кхм.. ще гірша як при союзі. Ми нашу армію свідомо і системно знищували. Свідомо і системно, знищували . Робилось все можливе щоб залишити лише нездатних чинити опір. Всіх хто мав якісь хоч трохи принципи, людяність і здібності — притісняли і витісняли. Залишалися або тупі й лояльні, або вперті і хитрі хто могли зображати лояльність. Ми закинули армію настільки, що у війну з рф ми вступили коли наш Верховний Головнокомандувач і міністр оборони були громадянами країни ворога (я про 2013 рік і Януковича з Лєбєдєвим якщощо).
З початком війни ми (суспільство) нарешті почали хоч щось там трохи розвивати. І з 2014 по 2022 щось навіть трошки покращилось. Щось там трошки десь капочку чуточку наче як напевно покращилось.

Але цього капочку трошечки — цього недостатньо. І в армії досі штинить запах комунізму. Досі панує цей дух конаючої ненависті. Дефолтної ненависті до себе і до оточуючих, запах дефолтного відчуття небезпеки і подляни від оточуючих. Сама система так зроблена. Наша армія досі збудована так, що хто прийшов підарасом — той опідарашується ще більше. А хто прийшов людяним — або постійно відчуває дискомфорт і тиск системи, постійно бореться з системою і страждає, або не витримує і стає підарасом.

  

Я думаю навіть хто не служив в українській пострадянській армії — всеодно знає про що я. Всі ми вчились в українській пострадянській школі, вчились в українських пострадянських університетах, звертались до українських пострадянських державних органів. Відчули і регулярно відчуваємо на собі що таке людиноненависна система.

І сподіваюсь кожен мав досвід роботи в здоровому ІТ колективі де все збудоване на довірі, повазі, комунікації і кооперації.

Думаю кожен хто це читає хоча б приблизно розуміє про який контраст я розказую.

Це дуже розмита, метафізична, філософська відмінність. Я не можу коротко і вичерпно її пояснити. Доводиться отак розмито пояснювати.

Це от як відмінність між опинитись в центрі подій фільму Груз 200 і фільму Сам Удома.

Цю відмінність важко пояснити словами. Але вона є і з нею стикались всі мої друзі з ІТ хто пішли служити. Тому хоч і не можу пояснити цю відмінність коротко і вичерпно, але й пропустити не можу.

  

Так от

Коли приходиш в армію із ІТ, то це прям як цеглиною по голові. Багато нового й неприємного. Але це не тільки втрати друзів, важкий побут, ненормований робочий день, далекість від сім’ї, ризик життю, здоров’ю і т д. В очі кидається також культура ненависні, зневаги, злоби. Не братерства, не взаєморозуміння, а зневаги, злоби, ненависті. Десь більше, десь менше. Але кидається.

Перехід з ІТ в армію — це не лише про зміну побуту і сфери діяльності. Це також про перехід з майжезахідної культури в пострадянську культуру. З людиноорієнтованої системи в людиноненависну систему.

Це тяжко описати. Але гріх не згадати.

Доповідь закінчив.

Повний зміст циклу:

— IT vs армія #1 . БАЗОВІ відмінності
— IT vs армія #2 . Відмінності правил і законодавства
— IT vs армія #3 . Приклади ДОВБОЇБІЗМУ з поясненням причин
— IT vs армія #4 . КРІПОСНЕ ПРАВО
— ІT vs армія #5 . Як це все досі працює? В чому секрет успіху?
— IT vs армія #6 . ЦИФРОВІЗАЦІЯ і папери
— IT vs армія #7 . Можливості для розвитку
— IT vs армія #8 . МОТИВАЦІЯ. Чому люди тут служать?
— ІТ vs Армія #9 . МОТИВАЦІЯ. Чим людей мотивує сама армія?
— IT vs армія #10 . Чим відрізняється культура й атмосфера
— IT vs армія #11 . Неупереджено про БРАТЕРСТВО, дружбу і соціалізацію
— IT vs армія #12 . Чим відрізняються ЛЮДИ в армії і ІТ?

* Ніхто не може змінити світ кількома рухами пальця.
Але всі можуть відправити лінк на цей топік в флуділку компанії, в чат з одногрупниками чи й навіть просто другу в особисті. І все це кількома рухами пальця.

👍ПодобаєтьсяСподобалось23
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я вже серйозно починаю розглядати варіант як мобілізацію мене як міжнародно визнаного AI розробника який привернув увагу OpenAI. Схоже в цій країні все можливо

Зараз у військо прийшла купа цивілів. Людей, не зашорених статутами, людей з прогресивними поглядами. І, здавалося б, градус дуболомства давно мав би опуститися до мінімальних значень, адже умовно прогресивних вже кількісно більше, ніж вояк.
І тому дивніше, що досі

Навіть на розвод в наряди сьогодні стояли б***ь 1.5 години ( (ц) Андрій)

як в старі добрі довоєнні часи з строчниками.
І це дивно (насправді ні). Бо, скажімо, коли кажуть «система перемеле» то, здебільшого, говориться про невелику кількість свіжої крові, котра не здатна боротися з системою. В ЗСУ ж не сказати б що «невелика кількість» свіжої крові, кількість якраз велика. Але через кріпосне право виходить що навіть лічені одиниці довбоIOбів руїнять все. І солдати продовжують стояти годинами на плацу, брити кантіки і займатися хєрньой. Сумно.

Ті мобілізовані хто не хочуть підкорятись — їх пускають під 402 статтю кримінального кодексу або роблять щось подібне (когось розформовують, когось до сзч доводять, когось посилають на задачу 200 без достатніх роз’яснень)

Можеш згадати недавню історію з 67 бригадою. Дуже показова історія

Навіть меншість може «перемолоти» більшість. Або принаймні змушувати ту більшість грати за своїми правилами. Якщо в тієї меншості є інструменти.

Зараз у військо прийшла купа цивілів. Людей, не зашорених статутами, людей з прогресивними поглядами. І, здавалося б, градус дуболомства давно мав би опуститися до мінімальних значень, адже умовно прогресивних вже кількісно більше, ніж вояк.

Так працює в IT, горизонтальні стосунки, ініциатива, більше свободи дій, відсутність бюрократії.
В армії це неможливо, хоч весь рядовий, сержантський о/с поміняється на нових-прогресивних. Є накази МО, генштабу, статути, є жорстка вертикаль влади, є відповідальність за кожну помилку. В вищі структури влади, очевидно, мобілізують небагато людей з прогресивними поглядами (якщо взагалі таке можливо).

Фільм «Груз-200» зроблений режисером Балабановим, тим самим, який зробив фiльми «Брат» де показав оте «Мальчiк, водочЪкi нам прiнєсi» та «За Сєвастополь отвєтiтє» — тонко передавав той час- русня в 1997-2000 роках залишалась iмперською. Дарма всi сподiвались на те, що вони вгамуються.

Тейк про культурний «gap» — чиста правда, можу засвiдчити з власного досвiду, бо бачив зсередини радянську армiю, яка потiм довго деградувала, i бачив наше айтi 2000-х i зараз.

Людоїдство в радянськiй армiї могло носити теплi ламповi форми у виглядi «жартiв», не знаю як це стисло передати. Цiла культура. А так, подивишся — милi люди, так i не здогадаєшся, що пiд шкурою звiр, якщо не розумiєш.

Перед моїм приходом добровольцем в армію я востаннє зустрічався з тим, як дорослий мужик намагається познайомити мене зі своєю дорослою донькою, давно і це теж був чувак з совковими замашками. Тоді довелося тікати в прямому сенсі, бо чувак завів мене прямо до неї в кімнату, коли вона лежала на ліжку.

Тепер таке часто з побратимами, які рекламують мені своїх доньок або ще якихось родичок, типу сестри дружини.

Показник того, що вони в тебе вірять) що ти непогана людина :)
З всякими підарасами дочок не знайомлять)

Армію ж до 2014 системно знищували. Старі російські людожерські закони ніхто особо не реформував, та і кадрова політика була .. кхм кхм.. ще гірша як при союзі. Ми нашу армію свідомо і системно знищували. Свідомо і системно, знищували . Робилось все можливе щоб залишити лише нездатних чинити опір. Всіх хто мав якісь хоч трохи принципи, людяність і здібності — притісняли і витісняли. Залишалися або тупі й лояльні, або вперті і хитрі хто могли зображати лояльність.

тут упущен один момент, что армию все 30 лет недофинансировали и из самого богатого ведомства МОУ с 700тыс. личного состава с вооружением, которое должно было сдержать наступление войск НАТО + в 1994г на территорию Украины было выведено личный состав и технику ГСВГ (Группы советских войск Германии) т.е. оружия и проффесиональнонго личного состава ЗСУ было завались, но небыло денег это все содержать + требования США по разоружению в обмен за деньги, по этому к 2014г МОУ стало самым нищим министерством в Украине с минимумом личного состава, в которое служить шли или фанаты или те кто не мог найти работу на гражданке, по этому, если даже тебе нравилось служить — прожить на те деньги и содержать семью было не возможно, не говоря о том, что зарплату задерживали + всякий армейский идиотизм, чтоб ты не думал где-то подрабатывать.
По этому даже выживать никого из ЗСУ не надо было, — все умные сами ушли, т.к. первая же зарплата на любой работе на гражданке была выше чем в ЗСУ (правда в больших городах, в селах служили династиями, если часть расположена была в нем же, т.к. работы другой в селе небыло) .
В совке в армии зарплаты всегда были больше чем на гражданке, по этому все умы были в армии или работали на армию (так осталось в США где все перспективное это военное), по этому до этого считалось, что военный — это умный, принципиальный, ответственный и т.д. человек, но все это выветрилось в МОУ за 90е,2000е,
и к войне 2014г ЗСУ пришло с тем, что во всех верхах ЗСУ служат фанаты, неудачники, приспособленцы, или просто тупые, этому способствовала также классическая кадровая политика Армии в отличие от гражданки, это назначение на должности в зависимости от выслуги лет (срок службы), а не от знаний, а у молодежи в 90е,2000е,2010е был тренд любыми способами откосить от службы в ЗСУ.
По этому и

І в армії досі штинить запах комунізму. Досі панує цей дух конаючої ненависті.

т.к. верхи, у которой была отрицательная селекция, не понимают мобиков, которые работали на гражданке и знают как это быть свободным, да и есть еще обида и месть среди старослужащих за то что им пришлось служить во время унижения служащих ЗСУ в маштабах страны.
«Маємо те, що маємо».

что военный — это умный, принципиальный, ответственный и т.д. человек

... якщо це не прапор. і не єфрейтор. і не зампотил. і.т.д

при совке в этих званиях и на этих посадах часто служили толковые т.к. очередь стояла, единственно где можно было встретить «таких себе» это на удаленных точках где-то в зажопинске.
А должность замполит это вообще была розовая мечта многих, т.к. низачто не отвечаешь, даже поговорка была про них — «Рот закрыл — рабочее место убрано», единственно надо было уметь говорить, т.к. все культурные мероприятия в части это его.

Так ти ж просто більш розлого сказав те ж, що і я ))

Не зрозумів що саме було упущено

Для мене «IT vs Армія» це як порівнювати «Яка різниця концтабіру Освенціма від санаторію в Криму?» Але цікаво :) дякую за працю!
.
«На проблему варто дивитися широко і здалека під різними кутами»

пригадується той дотнеччик, який в атб побив людину до полусмерті. Дуже цивілізована ойтішечка.
Як на мене то не «взаємодія з західною культурою» робить ойтішників такими спокійними, а банальна можливіть замовити мак на обід і не рахувати скільки лишилося до зарплати.
Так і з армією — мені здається автор дуже перебільшує, коли пише що до 14 року армію. свідомо. знищували. Врешті сам автор лише два роки у ній (хоча може служив в нульових, звісно).
Просто тою ж армією ніхто не займався, а у місцях розташування матеріальних цінностей якось самі собою виникали кримінальні клани. Малі зарплати, нервове життя. І от уже не культурний ойтішн офіцер, а дядько, що після чергування розвантажує вагони.

пригадується той дотнеччик, який в атб побив людину до полусмерті.

Га га га
Давай візьмемо один окремий випадок і накладемо його на кілька сотень тисяч людей як закономірність
Га га га
Який неймовірний рівень аргументації 🤦‍♂️

Як на мене то не «взаємодія з західною культурою» робить ойтішників такими спокійними, а банальна можливіть замовити мак на обід і не рахувати скільки лишилося до зарплати.

Високі зарплати (хай навіть більша частина в конверті і в офіційних звітах не проходить) платять не лише в ІТ.
Як доказ можу навести кількість люксових, та й не тільки люксових, машин (більшість з яких належать не ІТвцям).

мені здається автор дуже перебільшує, коли пише що до 14 року армію. свідомо. знищували

Пропоную до ознайомлення grnt.media/...​trachala-oboronozdatnist

Просто тою ж армією ніхто не займався

Навіть якби армію не знищували, а просто не розвивали. Це не відмінить всього написаного про культуру. Бо результат після 30 років розвитку і 30 років застою — різний, дуже різний.
Але гірше того. То був не застой, то було свідоме спрямоване знищування. Ряд підтверджуючих фактів знову ж таки тут grnt.media/...​trachala-oboronozdatnist . Дуже крута стаття, дуже рекомендую до ознайомлення. Все по хронології і по фактах.

Малі зарплати, нервове життя. І от уже не культурний ойтішн офіцер, а дядько, що після чергування розвантажує вагони.

Так, саме так. Коли на службі тільки те й роблять що пиляють і продають зброю. А замість військових навчань і розвитку всіляко ріжуть зарплати і збільшують кількість тупих принизливих активностей. Коли на високі посади призначають підарасів, які з усіх своїх підлеглих вибирають таких самих підарасів, а ті собі. І ти приходиш на службу і мусиш робити тупі безглузді принизливі накази. Це саме те, що я описав коли казав

Робилось все можливе щоб залишити лише нездатних чинити опір. Всіх хто мав якісь хоч трохи принципи, людяність і здібності — притісняли і витісняли.
Який неймовірний рівень аргументації

вибач, забув закрити тег <irony>

Дякую за цикл статей, за проведену роботу.

ІТ цих 30 років тісно активно взаємодіяла з заходом. І випередила будь-яку з галузей України. Не так зарплатами, скільки культурою. В плані культури, ІТ найгуманізованіша, найлюдяніша, найпередовіша галузь України. Не ідеальна, але набагато ближча до ідеалу чим всі інші.
В ІТ сама система спонукає тебе ставитись до оточуючих з повагою. В ІТ тобі все, що є навколо — спонукає тебе вірити «в людях добра більше чим зла». В ІТ сама система закликає тебе довіряти іншим і робити все щоб не підривати їх довіру до тебе. Поважати інших і вимагати повагу до себе. В ІТ якщо ти прийшов людяним, то скоріше всього людяним і залишишся. І навіть якщо ти прийшов в ІТ підрасом, то скоріше всього в ІТ станеш трохи людянішим підарасом.

Оцю частину хочеться роздрукувати, в золоту рамку, і показувати всім хто жаліється на умови в іт, на «важкий труд на галерах» тощо. Деякі люди точно не знають НАСКІЛЬКИ все може бути погано, якщо працювати не в ІТ-сфері і особливо на держ-структуру.

Ну тут навіть не IT. Всеодно якийсь вітер заходу щось хотів змінювати із самого початку. Навіть я, який виріс у далекому від цивілізації селі ріс на західному кіно, іграх, журналах, книгах, музиці де було багато ліберальних цінностей.
Багато однокласників/одногрупників прогибались під різні приколи системи, але мені це все страшенно остогидло. Так що одного разу завернуло у панк тусовку, але то таке.
Тут ключове що через воєнрука мене із технікуму мало не виключили. Конфлікт був глибоко ідеологічний і порозуміння ми з ним не знаходили (особливо коли він називав мене мішком із гівном). Це відбило у мене взагалі бажання мати хоч щось спільне із армією, хоча непогано стріляв у тирі і був період коли задумувався навіть стати снайпером.
Якраз головна проблема що от такі ліберальні і талановиті хлопці обходили армію стороною, а могли б щось змінити — якою б система не була якщо туди впровадити якусь критичну масу людей із іншим мисленням система б лопнула як мильна бульбашка.
От хоча б воєнруків ставити не старих радянських пердунів.

Тут така справа — хто вас навчить зовсім не обов’язково буде приємною для вас людиною. Може бути і майор Пейн — вкрай не приємна людина. В якихось критичних ситуаціях — воно нема інших варіантів. В довгу дистанцію, це навпаки вкрай погано.

а могли б щось змінити

якби вони вважали, що щось міняти для них краще чим зайнятись чимось іншим.

А так.. навіщо йти на державну чи військову службу, мучитись страждати боротись, по суті воювати навіть в тилу. Нащо, якщо можна 5 років покачати задачки на літкоді і сібатись в США і реалізовуватись там і ложити жирний жирний жирний жирний жирний жирний жирний жирнюююющий х*й на ці реформи, ці державні служби і оце все.

Тому й ідуть щось міняти тільки всякі нарвані мрійники хто хочуть на сраку пригод і челенджів. А всі кому достатньо простого спокійного життя просто качають собі задачки на літкоді і валять туди де зручніше середовище.

Просто есть такая штука, как профпригодность к решению задач на литкоде, а есть профпригодность к государственной или подобной службе. И это немножко разные вещи. Для первого желательно мыслить нестандартно, для второго — это противопоказано. Хотя в критической ситуации может быть и необходимо для второго, но с очень большим риском получить очень больших люлей, если облажаешься.

Ідеальний приклад, якою _має бути_ армія.
Естонці молодці.

Коли приходиш в армію із ІТ...

важная деталь — в совковкую армию

— IT vs армія #11 . Неупереджено про БРАТЕРСТВО, дружбу і соціалізацію
— IT vs армія #12 . Чим відрізняються ЛЮДИ в армії і ІТ?

Цих двох статей ще нема — чи вже потерла цензура ДОУ ?

Вони підготовлені, посилання вже є, але будуть опубліковані будуть 24 грудня і 3 січня

Сьогодні опублікувалась остання
Обидві уже в публічному доступі

Можеш вриватись нити))

Ця серія есе колись увійде до підручників. Або наших, або натівських.

ІМХО, конаючий страх, конаюча ненависть, за номінальним значенням, це типу як щезаючий страх, ненависть. А за текстом скоріше мається на увазі «страх, вбивчий для того, хто відчуває його». Або я мало читаю сучасних книжок....

Я мав на увазі страх який постійно доконує, ниючий біль, ниючий страх

Добре систематизував про «дві культури». Але виходить що справа не в ІТ чи армії — це набагато ширше. Така сама «людоїдська» культура існує у багатьох школах. Переважно серед хлопчиків, але іноді і серед дівчат. Що цікаво: навряд чи хтось дома чи у школі вчить дитину що треба ненавидіти інших, намагатися домінувати і самостверджуватись принижуючи слабких. Тобто це наша природна, тваринна поведінка!
І зайвий доказ тому: потрапивши після школи до ВУЗу — там вже зовсім інша культура! Ближча до «культури гуманізму». Навпаки: у армії і особливо у в’язниці — «людоїдська» культура набуває свого апофеозу.
Отже перша гіпотеза у мене з цього приводу: на культуру впливає у першу чергу рівень свободи і незалежності людей! Чому у школі є булінг, а у ВУЗі його нема? Тому що дитина примушена ходити до школи. У неї завжди є головний «тиран» — батьки. Мало хто насмілиться сказати батькам: не буду ходити до школи бо мене там ображають! І навіть якщо скаже — це навряд-чи вирішить його проблеми, скоріше їх навіть побільшає. А студент взагалі може на усе забити — і ніхто його за це не покарає. Так само робота в ІТ відрізнялась від роботи на якогось «хазяїна» у підпільному цеху. В ІТ завжди можна було повернутися — і піти на +500 у іншу контору. А «хазяїну» треба кланятися і цілувати руки за те, що узяв на роботу і платить гроші, на які можна прожити. Тому такий «хазяїн» може собі дозволити ставитися до людей як до холопів.
Продовжуючи цю теорію: у армії ще менше свободи — тут ти не можеш звільнитися, і навіть не можеш відмовитися виконати наказ. А найменше свободи, зрозуміло, у в’язниці — тому там «людоїдська» культура зведена до списку «понять».
Але перша гіпотеза не відповідає на питання: чому за рівних умов неволі одні люди радо приймають і навіть очолюють «людоїдську» культуру, а інші не сприймають її взагалі, не знаходять і ній міста і стають «білими воронами»?
Знову — усі вчилися в одній школі, де панував булінг. Бики, звичайно, були задоволені своїм становищем, але булі і ті, хто обрав собі місце у «бригаді» цих биків, навіть на місті шестірок та підлабузників. Тобто люди готові грати по законах «людоїдської» культури, сподіваючись що і вони колись зможуть «піднятися» і над кимось домінувати. При цьому дехто з класу взагалі не хотів мати нічого спільного з «людожерами» і залишався поза їх колективом (за що і страждав).
Але школа закінчується — виникає питання: а де діваються шкільні «бики» після школи? Зрозуміло що хтось з них просто занадто тупі для ВУЗа — ідуть у «бригади» чи в армію, але ж більшість (в Україні) кудись таки поступає. І в ВУЗі вони швидко і охоче залишають «людожерські» звички і стають нормальними людьми. Зі свого потоку я не пам’ятаю жодного студенту, з яком не можна було б нормально спілкуватися.
Отже друга теорія: на прихильність до «людожерської» культури впливає також рівень інтелектуального розвитку людини. Інтелігентна людина просто має ширшу «піраміду потреб» — тому мрія домінувати над іншими через залякування не здається їй такою цікавою. І навпаки — людина неосвідчена і інтелектуально обмежена мріє домінувати хоч над кимось (наприклад — власною дружиною).
Повертаючись до теми «змінити армію»: більшість людей свідомо чи під-свідомо розуміють яка культура їм подобається більше. Треба просто дати більше свободи: якщо не можна залишити армію — то хочаб змінити колектив.

Що стосується більшої частини тексту — то ти підіймаєш глибокі філософсько-релігійні теми.
Я не проти того. Просто не маю часу друкувати + такі теми люблю обговорювати вживу або хоча б по відеозв’язку. Друк тексту незручний мері формат.

Що ж стосується

Треба просто дати більше свободи: якщо не можна залишити армію — то хочаб змінити колектив.

Погоджуюсь. Повністю.
Якщо дати свободу в переміщеннях — подібне буде притягувати подібне. І людожерські колективи почнуть вироджуватись просто в міру назвемо це природнього відбору.

а у ВУЗі його нема

Це ти про нього не чув бо в общазі не жив, попитай як у 90-х у сільскому господарському, робили важкі(морально) речі, наприклад обмотати туалетним папіром, підпалити і змусити бігати по коридору, чи віджимали їжу, чи двері вибиті були постійно бо «перваки», першокурсники, бігали за горілкою постійно, чи в тому ж хпі чи хіре за водкой засилали(вночі звісно коли общага закрита і спускали по простирадлу) і пздили хто відвхмовлявс...В нульових вже пішло набагато легше і отримати по морді вже десь у 2003 стало дуже складно, чого не скажеш за 2000-й і навіть трошки 2002-й.

Хоча в бурсах трешак мабуть і зараз є.

Хоча в бурсах трешак мабуть і зараз є.
На Львівщині правоохоронці розслідують факт побиття першокурсників у гуртожитку Червоненського професійного училища. Батьки учнів, яких побили, кажуть, ситуація трапилася ще кілька місяців тому. Проте дітей так залякали, що вони про це нікому не розповіли.

suspilne.media/...​ini-so-kazut-batki-ucniv

Большинство подобного треша через алкоголь и наркоту. Выпьют, курнут или ширнутся и море по колено. Аналогичный треш бывает и в более взрослом возрасте по той же причине. Мораль сей басни: самому употреблять не надо и по возможности с пьяными/обдолбанными не общаться и главное не спорить до протрезвления.

Причина в цьому саме виховання та середовище, а не препарати, це вже другорядне.

Це від людини залежить. Якщо ти під речовинами агресивний, то це тому що ти падлюка, а не тому що речовини. Нормальні люди себе в руках тримають, в найгіршому випадку розклеюються і обніматися лізуть, або ж просто залипають, на небо дивляться.

Может и падлюка. Но в трезвом состоянии такой человек в состоянии держать себя в руках, а не затевать ссору или драку. Значит просто от алкашей/торчков следует держаться подальше. У меня такой сосед был, царствие ему небесное. В пьяном виде выбил у себя в квартире окно на 5-м этаже, запустив в мать мясорубкой. Матери пришлось перебраться в другую квартиру, благо они у семьи были.

а де діваються шкільні «бики» після школи?

Йдуть в бурсу і потім «на стройку» або йдуть в мвс...

Зі свого потоку я не пам’ятаю жодного студенту, з яком не можна було б нормально спілкуватися.

Ну не пішли б бики на твій потік... а в мвс вузах ти б не навчався....

У 17 рочків мене сильно дивувало, що канкрєтниє пацани з класу, котрі весь час кричали «мусара паганиє» и решта всього того бичого, потім пішли у школу податкової поліції та МВС.
Трохи згодом я підріс і зрозумів, що там свого роду інь та янь, свій окремий світ. Нормальні люди трапляються, але переважно обидва боки того світу по вуха у тюряжній романтиці та понятіях.
Тож повністю вас підтримую, після школи наші шляхи розійшлися радикально.

Просто подобная публика профпригодна к государственной службе, армии, полиции, юстиции, налоговой и прочим работам, где основная цель не создавать что-то новое, а выполнять кучу всяких правил и следить за тем, чтобы другие их не нарушали. Так сказать выполнять функцию санитаров общества. Ну а те, кто туда не вписываются, в конечном счёте потом оказываются их клиентурой. Так это работает тысячи лет.

Підписатись на коментарі