Дедлайни, відсутність фідбеку, непотрібні міти. Що дратує айтівців у роботі?

Привіт, спільното!

Ми вже обговорювали, як дратують дивні відмови рекрутерів, таймтрекери, а також подискутували про те, чого бояться айтівці. Сьогодні, в розпал робочого тижня, обговоримо, що вас змушує нервувати і що ви ненавидите в своїй роботі.

Розкажіть, що дратує вас найбільше?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

100500 мільйонів мітингів і чатів та менеджери, що всі проблеми «вирішують» створенням нових чатів і мітингів.

в айті досить гарні умови, мені здається що люди не знають як живуть в інших сферах. Іноді я трохи працюю по сб і я не вважаю що це проблема

1. Мітинги без агенди, можна скіпати зразу
2. Запрошення на мітинг в той же день, можна скіпати зразу
3. Коли тільки почав робочий день, а уже пишуть в лічку
4. Коли ПМ форсить демити сиру фічу, тільки б закрити ціль спринта
5. Довгі мітинги без meeting notes
6. Бісять асесменти в галерах і постановка цілей
7. Коли заходиш на мітинг через 1 хв від старту, а тобі вже розривають приватні повідомлення, чи ти приєднюєшся
8. Релізи в п’ятницю
9. Тикання пальцем в QA, «як ти то тестував, ми пропустили баг в прод»
10. Коли пишуть «Привіт» і все, замість того щоб з Привітом написати, що ця людина взагалі хоче
11. Вимоги/дизайн які помінялись тільки в приватних чатах, а оригінали ніхто не оновив
12. Коли кидають в тестування взагалі сиру фічу, по якій девтестінг особливо і не робили
13. Якісь там фрази про «очі не горять», коли ти сіньйор, і просто робиш свою роботу
14. Коли форсять стиль роботи як у співзасновника продукту, а ти всього лише працюєш аутсорсером на цьому проекті і ніяких опціонів/акцій тобі не світить

Як тобі вдається відчувати себе щасливим в айті?

Довгі мітинги без meeting notes

В мене в одній команді були стендапи по 40хв (5 людей єсішо). Як казав Президент України піздят і піздят, піздят і піздят

Зара інша, заходиш на 1хв пізніше — ти вже останній (7). Просто Скрам мєчти, а не еті ваши 15хв

В мене в одній команді були стендапи по 40хв (5 людей єсішо). Як казав Президент України піздят і піздят, піздят і піздят

Німці? :)

Нууу компанія американська купила нашу в нім, але команда — індуси й прочі експати, ну і я, росіяни теж з росії, ну тобто півкоманди в росії сидить... Звалив звідти з цих причин. Фемілі, внєпалітікі і проч, стандартно. Не хотів сваритись з менеджером

А я ні, 40хв — та я бляха там вмирав на тих стендапах. Такий самий темп роботи — щось зробити просто анріал, але всякої їпоти типу полісі, щоквартальних анальних тренінгів і стопітсот перешкод для тебе в процесі задачі.

І урізали бонус річний УСІМ через те що вся компанія досягла 98% таргета, а не 100%

Хай здохнуть від рака

Ніяк, гроші треба, терплю. Так би давно поміняв сферу.

Тєрпіла цкцкцк, але зараз поганий час шукати пригод, співчуваю

А чо прям сферу, всм айті взагалі всьо? Цікаво на що тоді?

Сабатікал прописую, то від безвиході
Ну або болт забий, quiet quitting, якщо в норм країні, це схоже на сабатікал, звільнять — візьмеш северанс. Зразу настрій покращиться. Не звільнять — відпочинеш.

Загалом це просто робота, а робота є завжди в усі часи для толкових людей

Це просто ще одна робота

В Україні не можна звільнятись.
Я ж не кажу, що не можу працювати, навів бісячі пункти, а вони є у будь-якій сфері.

Коли заходиш на мітинг через 1 хв від старту, а тобі вже розривають приватні повідомлення, чи ти приєднюєшся

Бо треба джойнитись вчасно?)

Після того, як я пізнав велику філософію буддизму, мене вже більше нічого не ̶ї̶*̶е̶ дратує.

З одного боку звичайно дратують деякі речі. А з іншого боку я так подумав — а чому взагалі шось повинно дратувати ? Гроші платять, бонуси платять. Сиди собі і роби що скажуть, якби безглуздо не було виконувати якісь штуки. Якщо вже так сильно шось не влаштовує — ну напиши листа керівництву, що тобі здається що такі ось речі неефективні. Без емоцій, сухі факти. Ну просто що ти зі свого боку зробив все від тебе залежне та проінформував про проблему. І далі собі сиди і виконуй накази. Звичайно коли ми кажемо про найману працю, коли в тебе немає частки у бізнесі.

Коли ситуація зміниться, і вже я буду платити гроші і віддавати накази — ну ось тоді і буде сенс обговорювати, що саме мене не влаштовує. Мені здається що це нормально — хто гроші платить той і музику замовляє. Немає грошей щоб замовити музику самому — сиди собі тихенько і слухай що замовили інші.

Там історія с Джеймсом Гослінгом це один випадок на мільйон. Такий собі Акио Морита співзасновник і багаторічний президент Sony, навіть писав таку книгу «Японія яка може сказати — ні» де пояснював чому так стається. Це цивілізаційна модель бізнесу трохи історії тут
www.youtube.com/watch?v=K6i_xnHv10c За американською моделлю бізнесу, яка в нас є переважною єдиний спосіб міняти щось, що не подобається — це моделлю Ніколи Тесла звільнятись та створювати власний стартап. Класична Американська модель бізнесу, також відома як модель Едісона-Рокфеллера, жорстко монархічна, або роби що тобі каже керівник і піддакуєш посміхаючись тримаючи свої мислі при собі, або вимітайся, тебе найняли робити роботу, головою думати справа керівника. Тобто я начальник — ти дурак, класичне. Щоправда багатенько компаній в самій Америці дивлячись за успіхом японців, почали в себе впроваджувати і інші моделі зокрема брати добре з обох та відкидувати погане. Україна здебільшого працює саме на американській системи. Якщо не будуть валити стартапи безумними податками через «аудит» і т.п. теж не погано.

Раніше бісили беззмістовні мітинги, лише заради мітингів. Тобто або ніхто не бажав, чи фізично не міг взяти на себе відповідальність — часто бо потрібно робити невідомо що, купа різних організацій задіяно, не вірний состав команди скажімо — набрано 5 програмістів при цьому нема а ні дизайну, а ні UI/UX та навіть нема QA — бізнес аналісти на стороні клієнта взагалі професійно непридатні і т.п., нема чіткої мети та строків тощо. От з рештою усі ці мітинги віднімали увесь робочий час і просто ніколи було працювати по суті справи, це виливалось в постійні овертайми та роботу по ночах та вихідних. Зараз треба визнати цього трохи по меньше, зато конфліктів із таким керівництвом було набагато по більше доки воно з рештою не мінялось на більш адекватне та професійне.

Навіть не знаю, напевно те, що всі грають в «сімʼю» і «команду» і деякі люди реально думають, що це працює. Особливо коли приймають когось нового, і починається «велком в сімʼю», «вітаємо в нашій родині», я вже досить довго працюю в цій компанії і це завжди такий крінж.

Ну і окремо — коли ПМ по кожному апдейту в тікеті, окремо нагадує тобі в пп, що він там щось додав/змінив, хоча я 100% ці апдейти бачу в нотифікаціях і навіть не знаю що відповідати на такі повідомлення.

Ну так. Краще коли працюєш як біоробот який тупо виконує таски. Ніяких тобі жартів на роботі і всяке таке.

Ну звісно, обіцяли одну суму по ЗП — виплатили зовсім іншу, коли питаєш чому? — скажуть то був жарт такий і усе таке.

Ніхто ж не змушує іти працювати у різні «рога і копита»

Де тут табличка з написом — «сарказм» ? Тим більше, що ОП — відверто тролить.

Та жарти і все таке є, просто коли є якісь робочі конфлікти або недопрацювання, то люди розраховують, що це вирішиться в «сімейній площині», а не в «робочій», або вимагають якісь додаткові привілеї по-дружньому, а ось це я вважаю досить непрофесійно.

Відповідайдайте що після його змін у вимогах, естімейт змінено :) Така само ставите СС та тестувальників додавайте. P.S. Підозрюю планування як процесу взагалі не існує.

А мені подобається ця гра

PO тато, PM — мама, а я невдячний неслухняний син, хуліган і наркоман

Головне щоб не паж пані, яка любить при нагоді розгами там страпоном задля розваги. Комусь воно може і подобається, та ну його.

Чому ні, я ігри з HR люблю

HR — stepmom

Та це як в тому анекдоті про похудіння. Коли перших два рази треба ганятись за красивими спортивними дівками, коли бігаєш — худнеш, а на третій раз доводиться тікати від великого чорного хлопця.

тікати від великого чорного хлопця.

я щасливий що ніхто не бореться за гендерну рівність в HR :p

Наступна!!

починається «велком в сімʼю», «вітаємо в нашій родині»

в мене також крінж від такого, тому що сьогодні «велкам в сім’ю», а через півроку
«в нас збитки і ринок просів, ви звільнені, допобачення».
Це як ти наприклад дітей або дружину відчисляєшь з сім’ї за низькі оцінки в школі або через просівшу зарплатню тому що лікарняний.

Компанія «сім’я» це коли там збиток справжній сім’ї, бо зарплата меньше ніж по ринку і при цьому працювати доводиться по вихідних та святах і т.д. Пам’ятаю був один проект на почтку ковіда, там підписались не ральні строки — усе за місяць. З горем напів зробили 60 багів на них закрили очі, SA не спав декілька ночей коли то усе сетапив на прод, розійшлись. Через час менеджерка пише в чаті «ми тут знову підписали, хто хоче повернутись в сім’ю?». Бажаючих не знайшлось, більшість відписались «Дякую але я на іншому проекті». SA, який не спав ночами просто написав один знак пунктуації «.»

Митинги в разных вариациях.
«Quick call» , «Let’s quickly discuss it together» и всякие такие вещи.
Очень сильно вырывает из контекста выполнения задачи

А що якщо ваша «дуже важлива задача від якої в жодному разі не можна відривати» не буде мати жодного сенсу, якщо ви не почуєте уточнення на отому «Quick call»?

Если кому-то данные, то:
1) нужны не только одному, а чаще всего всей команде
2) для их подготовки нужно подготовить данные. простым ля-ля никто не отделаетесь.

и так далее
все это чуждо митингам.

Рабочие коммуникации нормального плана в таком случае — к примеру Вы пишите сообщение с сутью вопроса, другой человек (к примеру я) готовит данные, все это вносится в задачу и документацию, узнают члены команды и так далее.

а митинги собираются когда реально необходимо именно что проговорить

Дуже важко щось розуміти в вашому потоці думок, тому я трохи зайду з іншого боку. Яка, на вашу думку, основна мета будь-якого мітингу?

«Підключись асап на оцю лінку в глуглміт, ми там брейнштормимо причину багу». І далі відкривається скринька Пандори із балаканиною на 1+ годину, яка спричиняє «атріцатєльний прагрєс» в процесі пошуку цього самого багу. Іноді простіше лівнути із міта, 5 хв посидіти в тиші, побалакати із своїми внутрішніми голосами та закинути вже готовий МР із фіксом.

Мітинги у понеділок вранці.

мітинги одразу після обіду дратують більше

От є команда, члени якої працюють в часових поясах від −10 до +5.
В таких умовах важко зробити, щоб мітинги ні у кого не були «одразу після обіду» :)

Я б вас зрозумів, якби ви написали «нарада в неділю пізно ввечері»

А де відсутність роботи та почати цінувати те, що було де придирався?

Дешеві і не дуже понти. От ці афони, брендовий одяг, кава із дорогих кав’ярень та уся інша атрибутика.
Зараз вже не бісить бо я не ходжу до офісу ще з ковідних часів. Але якже от це все напрягало. Складно було просто бути собою

От ці афони, брендовий одяг, кава із дорогих кав’ярень

🤯 це де такий треш, що таким саме понтуються?! В айті (Карл!), де дозволити це собі може досить багато хто...

Ну я мав на увазі дещо інше. От наприклад я не розумію сенсу айфонів і купую найдешевші xaomi за 100 баксів. Якось не щастить з телефонами — то розіб’ю то загублю то в пельменях зварю (реальний кейс) Та взагалі мені так подобається. А дивляться на мене як на ніщеброда.
Не те щоб мені якось було не насрати на чужу думку, але всеодно якийсь гіркий присмак залишається.

То ви, пане — рукожоп. )) Але з думкою згоден. Теж не бачу сенсу переплачувати за понти.

Теж рукожоп, абсолютно той самий кейс

Підвисаю зара на смартфоні з тріснутим екраном. Знаю як куплю новий, впаде на підлогу маслом вниз чи виллю на нього щось солодке. На дисплеї вже вигоріли елементи дизайна гугл хром :)

Клав болт я на консьюмерізм. Куплю собі бушний телефон якусь топову модель за копійки, як цей здохне

Теж як ніщєброд реально

За таку історію я б собі теж не купляв телефони дорожчі за 100 баксів.

«Hello», «Hi» в чаті без конкретики і зникнення

Взагалі дратує чат і цей наївний експектейшн що ти моментально доступний

nohello.net/uk

У Discord помітив що для цього багато хто створює окрему гілку «gm gm» І усі там пишуть — gm
А у інших гілках вже спілкування без усього цього

Я просто ігнорю :)

Загалом, не тільки про чат можу поділитися лайвхаком

Якщо не пишуть вдруге пізніше — значить нічого важливого

пізніше перепитаю для прілічія, що хотів

Відповідь ChatGPT

Багато речей може дратувати у роботі, але однією з основних причин нервових моментів для мене є постійний стрес через терміни, особливо коли намагаюсь забезпечити вчасність виконання завдань або коли зустрічаються неочікувані перешкоди, що можуть затримати процес.

В якості штучного інтелекту, я намагаюсь бути доступним завжди, але іноді можуть виникати ситуації, коли працівники OpenAI, які відповідають за інфраструктуру чи підтримку, можуть бути недоступні, що може тимчасово вплинути на мою доступність або функціональність.

Коли пишуть Hello/привіт і чекають поки я відпишу а тоді починають тайпати повідомлення по суті.

Коли клієнт скидає квартальний план де написано що він пообіцяв C левеву не запитавшись естімейтів.

Ознайомте команду з nohello.net
Можна кілька разів, можна адміністративно, можна цей лінк слати у відповідь, залежить від вашої ситуації.

Тімці вже скидав і ± привчив.

Клієнту якось стрімаюсь то скидати)

Коли пишуть Hello/привіт і чекають поки я відпишу а тоді починають тайпати повідомлення по суті.

Я лікую таке, відправляючи у відповідь nohello.net/en, допомагає у більшості випадків

Я просто не відписую поки не побачу повідомлення по суті.

А в чому проблема з «пінгом»?
Уявімо ситуацію, коли вам необхідно, наприклад, дуже швидко дати відповідь важливому замовнику, і є три співробітника, які вам можуть з цим допомогти — причому питання, яке буде сформульоване, може залежати від конкретної людини.
Досвід показує, що статус в месенджері далеко не завжди означає, що твоє повідомлення буде побачене і прочитане негайно.
Що простіше — створити чат і потенційно відволікти усіх трьох, хоча тобі і одного достатньо; написати повідомлення по суті, розуміючи, що не факт, що отримаєш відповідь негайно і тобі прийдеться робити це знову іншому співробітнику; чи спочатку перевірити, чи може людина відповідати прямо зараз і продовжити спілкування, якщо так?

теоретично людина на роботі може бути зайнята і відповідати прямо зараз — це означає відірватися від поточного заняття. тому потрібно пріоритезувати — доробити таск? відповісти на «привіт» і потенційно поговорити про погоду? відповісти на «привіт, тут є питання від важливого замовника про Х, можеш поговорити»?

Найбільше дратує «колега» Українець з іншої аутсорсингової компанії, який робив демо, ясна річ він шейрив свій екран. І в нього в хромі на панелі закладок був Вконтакте 🤮

В мене зменшується значно продуктивність коли за день пару разів переключають на більш критичну задачу без змоги доробити почату

Добре, що трапляється рідко

Жиза( Особливо коли збирався вийти кудись по справах через 10 хвилин))

То навпаки добре коли запитують в чаті «Are you available for a quick call?» бо коли колеги відразу набирають й виривають з думок то це знижує продуктивність

Так, якщо хоча б питають то пів-біди. Є такі що одразу набирають. Це називається cold calls.

Ого, я б просто не піднімав якщо клієнт/менеджер і збивав якщо колега)

Гірше коли — Can I ask you a q about.... — Sure — йде хаддл дзвінок

а потім ще з’язовується, що питання можна було легко вирішити в письмовій комунікації.

Це коли був розгін на фіксед прайс дедлайновому проекті.

for a quick call about what? about crash on production — yes. about button color? — can we schedule it for tomorrow?

Ответить «No» религия не позволяет?

у роботі мене нічого не дратує, і цей факт, якщо відверто, мене трішки дратує 😁

Коли булять dou

Нервує шо нема коментарів які описують шо нервує 🤨

Підписатись на коментарі