Лазерна корекція при можливій мобілізації — чи має сенс?

Вітаю, спільното.

Ще до війни я думав про те, що варто зробити лазерну корекцію зору. Зараз в мене мінус 6 на одному оці та мінус 5 з половиною на іншому, астигматизм.

З вірогідністю потрапити до армії питання здоров’я стало нагальним, зокрема і для зору. Я хотів би виправити зір, бо з цим зникне багато потенційних проблем в армії, але мене лякають деякі ймовірні побічні ефекти від операції, як от неможливість бачити в темряві чи чутливість до світла. Особливим пунктом стоїть необхідність берегти очі від бруду, бо я не знаю, як цього уникнути в армії.

Тому в мене два питання:

1) До людей, які вже пройшли лазерну корекцію — як тривав період після операції, які у вас були побічні ефекти і як це впливало на життя?

2) До людей, які вже мобілізовані — з якими проблемами стикаються люди з поганим зором?

Будь ласка, не пишіть варіанти «виїхати за кордон» чи «порішати з воєнкомом», мене цікавить саме вищеописаний кейс.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Робив операцію пів року тому
— після операції майже неможливо дивитись на світло, бажано щоб хтось зустрів
— зір відновився вже на наступний день, побочок не було ніяких
— кілька тижнів треба крапати каплі, також бажано не терти очі бо там заживають рани від операції
Треба було зробити раніше а не мучитись з окулярами, зараз вже й забув що погано бачив.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Працюю в одному з авторитетних гравців на ринку офтальмохірургічних лазерів.
Існує кілька варіантів лазерної корекції з різними нюансами і часом відновлення після них, тому точно на це питання може відповісти лише офтальмолог, який рекомендуватиме. Ну а далі вже буде видно.
Загалом про чутливість чи курячу сліпоту після цього не дуже знаю — хіба що це ефекти на час відновлення.
Ще з перших рук від українцки-колеги з досвідом проведення операцій, знаю загальне правило, що механічне навантаження після операції нестиме на собі лише нижня частина прооперованої рогівки, незалежно від того, LASIK це був чи узагальнений SMILE (він же екстракція лентикули, а смайл то торгова марка фірми Zeiss, вони це зробили перші, а наша компанія другі в світі), тому саме для міцності краще робити PRK чи таку штуку як LASEK (подібне до LASIK, але для наступної абляції прибирається епітелій), але останнє боляче, а перше довго заживає.

І ще таке, субʼєктивне. Людська рогівка — дуже міцна річ. Людські очі я особисто не длубав (тільки бачив зі сторони, наживо, дистанційно і в запису), а от на свинячих тренувався (рогівка товща і мʼякша), і от просто по приколу пробити око «шпателем» для екстракції лентикули (частина тканини рогівки, яка вирізається фемтосеконд-лазером у її товщі і потім дістається вручну через окремо вирізаний невеликий спеціальний маніпуляційний канал)

P.S. О, а ви у Вінниці — в «Подільському центрі зору» якраз працює наш лазер, Ziemer Femto LDV Z8.

корекцію можна зробити тільки один раз (тут треба задуматись) ну і якщо рогівка достатньо товста

Особисто був присутній на повторних операціях :-)

варто зробити лазерну корекцію зору.

сначала обследование пройди, а то разбежался уже... Далеко не во всех случаях можно делать коррекцию, что лично для меня было, в своё время, большим сюрпризом

Робив корекцію на оба ока за рік до війни. Також з народження астегматизм. Скільки було до операції я точно не пам’ятаю, але бачив десь тільки 3-4 строчку зверху і все життя в окулярах. То після операції 100% зір, лише перші 10 днів походити в окулярах затемнених і все бо чутливість до світла. І все, ніяких далі побічних ефектів не було. А ось трохи більше пів року назад робив операцію на коліні (ПКС) з анестезією і після цього зір впав як до корекції... жоден офтальмолог точно сказати не може чому так, просто кажуть що таке іноді трапляється і корекція мов це не на все життя і інколи періодично треба її повторно робити. То думаю в армії є ризик щось в таку ж ситуацію попасти, наприклад люба контузія може повернути зір до попереднього стану чи якось так.

Є маленька проблемка: корекція це процес незворотній. Це не можна робити багато разів, іноді навіть другий (я вже мовчу про випадки коли це взагалі протипоказано). Коли людина йде на таку операцію (а я вважаю це саме операцією), вона нажаль не завжди задумується над можливими наслідками. Зір може впасти з будь яких обставин і з цим нічого не можна зробити, тому корекція це круто але слід вважати також радикальною мірою.
Я розумію, що на цю тему є багато профільних обговорень і наукових досліджень, це лише особиста думка непрофі.

А скільки ви платите за операції?

Ось бабця злягла з катарактою в обласну клініку, державну. Так, госпіталізація безкоштовно, і частина процедур безкоштовна, але не всі — то там, то тут 1000-1500грн. за якусь процедуру чи за якийсь тест, ну і цінник за операцію озвучили — 40к грн. за заміну кришталиків, по 20к грн. за око.

Це така славнозвісна, безкоштовна українська медицина (про яку прийнято говорити в тракторних темах), чи вона не туди попала? Дайте якісь чіт коди.

Це така славнозвісна, безкоштовна українська медицина

Так це і є безкоштовна. Не 400 ж тисяч запросили, а тільки 40. Це взагалі даром можна сказати.

Ну, не сказав би що даром. Чекнув, у нас в АУ порядку 100к грн. в приватній клініці, і безкоштовно по medicare (але черга пів року). Тому 40к за саму дешеві лінзи в обласній клініці виглядають трохи дофіга (в приватних 25-40к за око в залежності від лінзи), що наближається до австралійських цін.

Катаракта рідко де покривається страхівкою, на жаль. Наскільки я чув, це оплачується з власної кишені переважно.
Там ще ціна варіюється залежно від штучного кришталика на заміну. Серед них є і такі, які ще й додатково коригують зір і це хардкорна корекція для тих, кому протипоказане видалення частини рогівки.

Делал операцию на оба глаза на День Независимости в 2023 году. 10 дней был реабилитационный период. Почти все 10 дней ходил в темных очках, и дома и на улице. Потом все ок. Из побочных эффектов — раз в месяц ощущения, что в глазе песок. Но преимущества намного больше. До этого было −3.25 и астигматизм

Я почав носити окуляри десь 6міс, якщо зір не буде погіршуватись то теж зроблю. В окулярах виглядаю як типовий айпішник(((
Сама процедура дуже страшна?

Я носил очки 14.5 лет, с 27 лет. И почти в 42 решился на операцию. Тоже сильно боялся, но решился. Сама операция длится 15 минут максимум. Из ощущений — чуток покалывание в глазах. Если решишься — бери отпуск на 10-14 дней и делай операцию в самом начале отпуска. Мне оба глаза вылилось в 1000 баксов, но это ничто за способность видеть издалека номера автобусов.

Задавався таким же питання, як і ви.
Місяц тому зробив операцію.
Обстеження, 300грн, після якого вам кажуть чи можуть вам зробити операцію.

Бігати в окулярах чи лінзах в армії мені здається буде доволі важко.

Ще з цікавого, питав у лікарів якиї процент позитивних операції, так ніхто і не сказав.
Після операції отримав документи на руки, де вичитав що 98% позитивних.

В нас у компанії цілий відділ працює з клінічною статистикою. Питання досить складне, насправді, факторів різних купа, тому найкраще піти до хорошого фахівця і не нехтувати його рекомендаціями.

Я б вам рекомендувала спочатку пройти обстеження на предмет того, чи можна взагалі зробити цю операцію. Коли я зробила обстеження, мені сказали, що у мене від природи тонка рогівка, і ще більше її стоншувати не рекомендують. Хоча, можливо, з того часу з’явилися нові технології. Ще запропонували імплантувати лінзу, але щось я до такого не готова

Вже роблять людям з тонкою рогівкою, там буде інший метод не CustomQ

Без дослідження ока на топографі то вилами по воді писано.
Люди думають, що на тонкій рогівці не можна, бо слабеньке залишиться, але краще їм не знати, що таке кератоконус...

Для армії вибрав місячні контактні лінзи. Ношу їх не знімаючи по три, чотири місяці. Один раз почалося почервоніння, поприскав пару раз хлоргексидином, все пройшло, політ нормальний (поки :)).
Таким чином вже десь півтора роки не ношу окуляри.

а як з синдромом сухого ока? треба капати? бо я в звичайних м’яких лінзах під вечір дурію, вони обо мутнішають без частого кліпання або залипають, особливо коли за кермом не часто кліпаєш чи перед компом. імхо в звичайних окулярах простіше, але в військовій сфері не дуже зручно, особливо в холодну погоду, дощ, морось чи сніг підбішує

Ношу їх не знімаючи по три, чотири місяці

легко можно заработать язву роговицы, то что под линзой накапливаются мертвые клетки, слущенный эпителий, и это очень хорошая среда для размножения бактерий, вдобавок прикрытая сверху линзой. Это почему их надо снимать на ночь и нельзя повторно ложить линзы в использованный раствор, то что он дезинфицирует поверхности. Язва не чувствуется, то что в роговице нет нервов, только появляется бельмо, которое мешает видеть

4 дні як зробила операцію, тонкий лоскут, 5д та фемто ласік, все краще що було в наявності. Бачу трошки як в воді, але не критично. Бачу і здалеку і зблизька вже. Не знаю про болючі відчуття, але після операції було відчуття ніби лінзи на очах (хто носить лінзи при астигматизмі, той зрозуміє), а на 4 день все нормально вже, сухість ока мінімальна. Не знаю нащо мені ті сонцезахисні, адже на світло око реагує нормально. Місяць сказали не займатися спортом, та не чипати очі (окрім як спеціальними серветками). Якщо є час зробити, то робіть. Зір з часом буде падати, але то є природній процес.

Якщо вже різати око, я б подумав про імплантацію лінзи під рогівку.

Краще слухати лікаря чемно і не провокувати побічок. Поріз від ласіка це як-не-як майже коло навколо оптичної зони ока, треба дати йому зажити.

Що можете сказати за диплопію ? Зір −2, вже за метр починає двоїтися. Діагноз що доплопія встановили,а проблему від чого неможуть найти. Може хтось зустрічав таке?

Робив операцію пів року тому
— після операції майже неможливо дивитись на світло, бажано щоб хтось зустрів
— зір відновився вже на наступний день, побочок не було ніяких
— кілька тижнів треба крапати каплі, також бажано не терти очі бо там заживають рани від операції
Треба було зробити раніше а не мучитись з окулярами, зараз вже й забув що погано бачив.

після операції майже неможливо дивитись на світло, бажано щоб хтось зустрів

Це тому що капають препарати для розширення зіниці, що і логічно.

Сумерки/ночь это п**ц, ничерта не вижу своими глазами

Это после какой-то операции на глаза или из-за астигматизма так?

в мене теж приблизно до мінус три з астігматизмом, теж якщо освітлення слабке відчутно неповноцінно бачу, зір в темряві кілька років тому помітно покращився, коли редизайн дієти приніс стійку достатність вітаміну А (у вигляді прекурсорів, з яких тіло само його виробляє скільки потрібно)

ну і втома — теж впливає як і написано вище

хм, якщо зір буває −5 та −3, можливо є проблема з вч тиском? або трабли з кровообігом? краще все це перевірити

Ризик зламати окуляри звісно, в першу чергу. Також модні захисні маски з діоптрійними вставками будуть запотівати і фактично неюзабельні. І стріляти з автомата точно не вийде, так посередньо максимум.

Але серед ризиків малоймовіринх ускладнень забагато трешу, типу синдром сухого ока, або бачити постійне гало вночі навколо ламп, типу як зараз ви бачите без окулярів чи ще гірше. Я манав такі штуки, краще буду терпіти окуляри.

А що це за маски? Це балістичні окуляри для людей з проблемами зору?

При ласіке лоскут ніколи не приростає назад, тримаючись фактично атмосферним тиском. Протипоказано займатися спортом до кінця життя. Яка армія?

Релекс смайл є ще. Правда, кажуть, що і там якісь підводні є, і підходить не всім.

Переді мною робили операцію якомусь нещасливчику, то він в таксі зрушив лоскут. І повернувся за пару годин, зрозумівши що щось пішло не так, бо одне око доставляє значно більше дискомфорту. То йому заново лоскут знімали лазером, бо вже почав приростати. Можливо тканина там справді не може повністю зростися, але атмосферний тиск — то перебір. Саме через такі коментарі я боялася робити операцію. Тепер, уявіть, я змиваю туш і добряче тру ватним спонжиком око, і все на місці. Також переживала щодо ниряння, бо є коментарі, ніби при ударі об воду може зміститися. То це хіба з 20 м стрибати з відкритими очима.
Відновлена дуже швидке, а роблять цю операцію навіть олімпійські спортсмени.

Це лікар був недосвідчений, чи якийсь протокол дивний. В моїй присутності крутий хірург обійшовся без зайвого розрізу рогівки при видаленні катаракти, бо пацієнтка мала раніше корекцію і він акуратно зайшов по старому каналу. Retreatment ласіка десь так само робиться.

Хоча особисто мені саме тому ласік і не подобається — є в операції момент, коли перед самою абляцією перестають лити штучні сльози, щоб випарувати тканину під клаптиком швидко, і в той момент відгорнутий клапоть на збільшенні виглядає наче целофан якийсь — сам лікар може його випадково відірвати...
В тому плані смайл та аналоги явно не такі стрьомні.

Ну не атмосферним тиском, але справді на епітелії. Але все не так зле, прямо то протипоказано лише тим, кого по голові часто бʼють, типу боксерів.
Ну і крім ласіка та смайла (в нашій компанії це CLEAR) є ще хардкорна операція PRK, це поверхнева абляція разом з епітелієм. Він потім місяць і більше відростає назад, зате жодних побоювань щодо механічної міцності потім.

Якщо немає протипоказань, то відновлення реально швидке — пару днів. Решта це швидше «звикання» мозку до нового кращого зору. За пару тижнів пил вже має бути не страшний. Близький зір гірше, але це якщо вам треба комах роздивлятися під носом. Не знаю у кого як, але мені окуляри в темряві значно більш завдавали дискомфорту, ніж вечірнє розсіювання світла. І то, зрозуміла я це, коли вже зробила корекцію. Вже 4 міс питаю в себе — а чому тягнула, бачити це ж так круто!

Завжди цікавило це розсіювання, що це таке і як воно суб’єктивно відчувається

Та просто світло ліхтарів чи фар трохи втрачає рівномірне розсіювання, і виглядає яскравіше, але з чіткішити променями. Ви досягнете схожого ефекту, просто примружившись.

Автор підняв цікаву тему, у мене теж є декілька додаткових запитань, може хто знає:
1) Якщо після операції у тебе зір стає 80-100%, до тебе (з точки зору розподілення у рід військ) ставляться так само, як і до людей у яких ніколи не було поганого зору? Чи все ж таки для тебе є певні обмеження?
2) Якщо у тебе не умовні −12, з якими точно нікуди не візьмуть, а наприклад −4.5, то до тебе такі ж правила розподілення, що й для людей з меншими діоптріями, наприклад −1.5? Типу, якщо ти не зовсім сліпий, то тебе можуть розприділити будь-куди, а далі викручуйся як хочеш, якщо загубив/зламав окуляри/лінзи? Бо все ж таки між −1.5 і −4.5 є суттєва різниця.

У вас просто не буде місця для такої діскусії, на влк зір перевірять, послухають про операцію але напишуть «годен» і все

Бо по закону так потрібно. Державні органи у нас завжди так працюють — створюють видимість бурхливої діяльності.

Люди що розподіляють мобілізованих сидять десь у Києві в штабі і взагалі ніколи не бачать ні вас, ні вашу справу, ні тим більше ваші аналізи. Вони бачать вашу військову спеціальність і ретельно виваженим і продуманим броском гральних костей, чи карт таро, чи паличок ї-цзін, я хз, розподіляють вас туди куди заманеться, аби вакантна посада співпадала з ВОС. Ваші цивільні знання та фізичні здібності (або вади) не мають жодного фактору в цьому процесі.

З таким мінусом в піхоту не беруть, все інше зможеш в окулярах робити. Якщо звично сам в це не полізеш. Друг в лінзах служить, але в нього мінус 3 і не на лбз

Хтось робив таку операцію як астигматомія? Це виправлення тільки астигматизму, без виправлення чіткості зору. При астигматизмі часто буває нереальним носити контактні лінзи (бо склера нерівна, а лінзи призначені тільки для рівної поверхні ока). Вона менш травматична за повноцінну операцію?

Така сама травматична — тобі знімають рогівку і палять лазером в око

Менш травматична хірургія ока — ну це ще той анекдот :)

До пів року реабілітація, дальній зір одразу краще, ближній погано, він довше відновлюється, потрібно деякий час носити окуляри. Але у кожного конкретний випадок тому краще пару консультацій та оглядів у різних клініках

Брат робив, пройшло 2 роки, значно гірше бачить в темряві, яскраве світло сліпить. Він не служить, але з такими побочками я манав це

Я таке чув від олдів, що в 90ті робили операції — в них вічно то «курина сліпота» (нездатність бачити в темряві і сутінках), то сухість очей, то взагалі щось дуже погане типу порушення відчуття відстані (грубо кажучи — переходиш дорогу і не можеш зрозуміти: чи автівка в 10 метрах від тебе, чи в 50).

Брат робив операцію в 21 році

А яким методом і де, якщо не секрет? Особисто мене насторожує той факт, що для офтальмологічних клінік корекція — це мабуть одна з основних статтей заробітку. Тому відчувається певний конфлікт інтересів, коли їх спеціаліст про неї розказує(:.

Метод не знаю, запитав, як напише відпишу. В айлазі в Києві

RX-вставка в балістичні окуляри — непроста штука, до речі. Купив одну — вії шкрябають об скло коли очами блимаю (погано — очі будуть втомлюватись). Купив другу — наче норм, але запотіває сильно, бо все одно близько до обличчя стоїть. Купив третю — виглядаю в ній шо дебіл, та й носити нереально (перетворює окуляри на якусь монструозну конструкцію). Четверта — наче норм, але треба все одно переробити лінзи, бо якось дивно бачу в ній. Якщо не наважишся на операцію — краще зроби собі такі окуляри, якомога швидше, бо це може зайняти багато часу.

Підіть на огляд при клініці, Вам все скажуть. Триває десь до 3 годин

Є протипоказання й незначний але ненульовий відсоток ускладнень

Ваш Доу.Офтальмолог

Тобі краще сходити в кілька клінік, там зробити обстеження і розпитати.

Тут на форумі ти хочеш себе запевнити, що все буде 100% збсь

ChatGPT не перестає дивувати, ІМХО пора пиляти стартап «медичний консультант».

1) Період після лазерної корекції може відрізнятися для кожної людини. Багато людей повертаються до звичайного життя дуже швидко, іншим треба трохи більше часу на адаптацію. Побічні ефекти, такі як чутливість до світла або певні проблеми з нічним зором, можуть виникнути, але в більшості випадків вони тимчасові і зникають протягом декількох тижнів.

2) Люди з поганим зором у війську можуть мати деякі обмеження або проблеми, зокрема у виконанні завдань, пов’язаних зі стрільбою, нічними операціями або обережністю з підрозділом через обмежений зір. Але це також може залежати від конкретних умов служби та виду військової діяльності.

2. З тими ж самими проблемами що і в цивільному житті. Доволі розповсюджена проблема про*бів окуляр і пошуку де їх купити «тут і зараз». Лінзи в армії майже ніхто не носить (за всіх не скажу).

До речі, а з таким діагнозом точно мобілізують?

Це обмежено придатний. Не беруть вже якщо −12.

До −7 здається мобілізують але з ростом мінуса по ідеї мала би зменшуватися ймовірність стати штурмовиком

Ну тут коментарі за 2023 рік, звісно, що зараз ситуація трохи інша.

А що помінялися?

Це формальність, я питав про щось реальне і важливе.

Мобілізацію посилили, зараз за зором навряд чи вдасться відпетляти. Хіба що реально −12, і є папери, що це підтверджують.

-18 одне око, −20 друге. Хожу в лінзах. Влк не хоче списувати, вже скоро буде як рік гоняють, то одне обстеження то інше. В Резерві+ написали придатний.... Але кінцевий висновок ВЛК так і не зробило, ще чекаю. Так шо −12 це не межа).

Бляха, я вибачаюсь за такий висір, але давайте вже розставимло крапки над ї.
1. Мобілізувати можуть в любому стані з різними розладами. Все залежить від обставин, а ще більше від «пацієнта», та папірус який він носить з собою і не соромиться показати.
2. Є ВЛК, і на цьому ВЛК рішення приймає голова комісії (саме він, а не окуліст чи хірург чи інший лікар який пропише статті придатності), звісно під свою відповідальність. По своїм спостереженням вони зазвичай приймають рішення двох типів: підстрахуюсь щоб не отримати піздюлєй; підстраховуватись не буду бо все одно їх отримаю. Все в принципі в рамках закону, до того ж оскаржити можна завжди (майже всі на це чомусь забивають).
3. З реальними розладами які є очевидні, ніхто нікого майже ніколи не відправляє, якщо там куди відправляють це дійсно може заважати. Особисто такого не бачив, хоча знаю про не дуже зрозумілі ситуації в яких людина тупо мовчала (що є фактично дозволом на все що захочеш).
4. Перестаньте ганьбити бляха штурмовиків. Це дійсно круті тіпи і це не можна заперечувати, і відбір у них зазвичай доволі жорсткий. Можливо під цим соусом мається на увазі просто багатофункціональна «піхота», от тут я вже не стану плюватися.
5. Я знаю тіпа, в якого ну просто швах по зору, оправу він знімає з носу тільки як спати і то підозрюю що не завжди. Так от ця людина просто робить свою роботу. Не зважаючи на деякі бісячі недоліки, робить роботу дуже окей як для армії, працює з купою папіру (привіт червоні очі), ганяє на тачці, робить те що я зі своїм «ідеальним» зором просто плаваю взагалі. І все ок, придатність «повна». Це так, накид для прикладу...

Після певного віку лікарі не радять робити лазерну корекцію зору.
Консультуйтесь з лікарем-офтальмологом.
А краще з декількома.

пару тижнів неможна важки фізичні навантаження, тому якщо вже є дата мобілізації то може і нема сенсу. перші два тижня неприємно, ріже очи, постійно у темних окулярах треба. зір у темряві покращівся, до речі. робив 8 років тому, проблем ніяких, але знаю людей у яких пішло не дуже, зараз мають зниження зору

але знаю людей у яких пішло не дуже, зараз мають зниження зору

Поступове зниження протягом років, чи різке? І чи стало в результаті так як і було, чи знизилось, але все одно краще, ніж було до операції?

Різке десь на протязі 3 місяців, різкість краще але у темряві погано

Підписатись на коментарі