Звільнення Сема Альтмана. Що відбувається в OpenAI — дві версії розвитку подій
Значить прокинувся я і бачу новину на каналі, і я такий 🤔. Стався якийсь сюр. Було звільнено Сема Альтмана з поста CEO OpenAI. Що ми маємо зараз:
😱 Крім Сема Альтмана, також був усунений від частини своїх обов’язків, але не звільнений Грег Брокман, один із засновників компанії і навіть голова ради. Після цього рішення він остаточно звільнився сам.
😱 Посаду Сема, поки що тимчасово, займе Міра Мураті, CTO компанії на момент події.
😱 За власним бажанням з компанії вже пішли три старші фахівці — Якуб Пачоцький, Алесандр Мадрі та Шимон Сидор.
😱 Microsoft, найбільший інвестор, дізналася про ці рішення за хвилину до їх публікації.
😱 Сам Сем, хоч і є членом ради, але в ухваленні цього рішення не брав участі і не голосував
😱 Саме рішення було прийняте під якимось покровом таємниці і якомога швидше. При цьому основну причину такого рішення зазначили таку: недостатня прозорість Сема. Мені здається, тут криється якась суперечність.
Одягаємо шапочку з фольги і починаємо трішки аналізувати припущення. OpenAI, з компанії, за якою стежили лише десяток гіків, за 1,5 року перетворилася на компанію, за якою стежить весь світ. Компанію, що генерує величезні гроші, що має реальний продукт, що коштує мільярди доларів, яка, можливо, дала вектор розвитку технологіям на наступні десятки років. І все це сталося за керування Сема. Здається, досить безглуздо прибирати його за таких результатів? Рада ж директорів до зазначених подій складалася з таких осіб: голова ради, президент компанії та колишній СTO Stripe — Грег Брокман, сам Сем Альтман, Ілля Суцкевер, головний вчений, голова Quora Адам Д’Анджело, Таша Макколі та Хелен Тонер. Для ухвалення рішення про звільнення або усунення достатньо 4 голоси із 6, тобто більшість ради. І ось, не повідомляючи нічого самому Альтману та Брокману, решта гравців збираються разом (яке чудо, їх як раз чотири) і вирішують «прибрати з дошки» двох інших членів ради.
Буквально кілька днів тому відбувся грандіозний запуск нової версії Chat-GPT. І через кілька днів Сем заявив про нестачу потужностей для прийому нових платних користувачів. Нагадаю про шапочку із фольги і маю два сценарії:
🔣 У зв’язку з тим, що OpenAI досягла таких результатів і все це сталося за правління Сема, його просто вирішили прибрати. Хто з вас чув імена інших членів правління чи лідерів OpenAI? Думаю, майже ніхто.Та вони є. Сем Альтман, власне, став обличчям компанії, й інші могли цього злякатися. А тому, доки була така нагода, його вирішили прибрати, від гріха подалі. Брокман би на це не пішов, він людина бізнесу і бачив, як Сем вивів компанію із бруду, а тому прибрали його також.
🔣 Друга версія, яка може бути шикарним спадкоємцем «Ігор Престолів» — Мира Мураті, побачила свій шанс піднятися вище, ніж вона є зараз. Я вже уявляю, як вона до запуску Chat-GPT Turbo каже Сему на планерці: «Ні, це помилка, ми не витягнемо навантаження, потрібно не поспішати», а він їй: «Ми маємо ризикнути!». І ось, після зазначених подій з браком потужностей, вона користується своїм шансом і, виявившись куди хитрішою, ніж всі про неї думали 🤯 , йде до ради директорів, за винятком Брокмана та Альтмана і видає: «Я його попереджала, а він мене не послухав як не слухає і кожного з вас. А ще цей Брокман, його посіпака, ми маємо це припинити та вивести компанію з влади грошей, на шлях вчення та пізнання, як це було раніше». Ну, а члени правління, що залишилися (з урахуванням того, що це бодай частково вчені і дослідники), тільки раді таким промовам і, звичайно ж, з нею погоджуються: гроші — зло, а вчення — світло, і дають добро цьому плану. І ось Мураті в дамках, вона тимчасова CEO, а згодом, можливо, постійна очільниця і ще член правління, хто знає.
Слідкуватимемо за розвитком подій, впевнений на нас чекає ще багато деталей та брудної білизни. Сем з колишніми активами OpenAI, що пішли з компанії, зможе заснувати свою компанію, в яку, звичайно ж, знайдуться багаті інвестори. Ну, а за минулими подіями серіал чи кіно точно знімуть, можливо, Netflix. Ось побачите.
Оригінал посту розмістив в каналі @Zatishna_Galera, приєднуйтесь!
68 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів