Звільнення Сема Альтмана. Що відбувається в OpenAI — дві версії розвитку подій

Значить прокинувся я і бачу новину на каналі, і я такий 🤔. Стався якийсь сюр. Було звільнено Сема Альтмана з поста CEO OpenAI. Що ми маємо зараз:

😱 Крім Сема Альтмана, також був усунений від частини своїх обов’язків, але не звільнений Грег Брокман, один із засновників компанії і навіть голова ради. Після цього рішення він остаточно звільнився сам.
😱 Посаду Сема, поки що тимчасово, займе Міра Мураті, CTO компанії на момент події.
😱 За власним бажанням з компанії вже пішли три старші фахівці — Якуб Пачоцький, Алесандр Мадрі та Шимон Сидор.
😱 Microsoft, найбільший інвестор, дізналася про ці рішення за хвилину до їх публікації.
😱 Сам Сем, хоч і є членом ради, але в ухваленні цього рішення не брав участі і не голосував
😱 Саме рішення було прийняте під якимось покровом таємниці і якомога швидше. При цьому основну причину такого рішення зазначили таку: недостатня прозорість Сема. Мені здається, тут криється якась суперечність.

Одягаємо шапочку з фольги і починаємо трішки аналізувати припущення. OpenAI, з компанії, за якою стежили лише десяток гіків, за 1,5 року перетворилася на компанію, за якою стежить весь світ. Компанію, що генерує величезні гроші, що має реальний продукт, що коштує мільярди доларів, яка, можливо, дала вектор розвитку технологіям на наступні десятки років. І все це сталося за керування Сема. Здається, досить безглуздо прибирати його за таких результатів? Рада ж директорів до зазначених подій складалася з таких осіб: голова ради, президент компанії та колишній СTO Stripe — Грег Брокман, сам Сем Альтман, Ілля Суцкевер, головний вчений, голова Quora Адам Д’Анджело, Таша Макколі та Хелен Тонер. Для ухвалення рішення про звільнення або усунення достатньо 4 голоси із 6, тобто більшість ради. І ось, не повідомляючи нічого самому Альтману та Брокману, решта гравців збираються разом (яке чудо, їх як раз чотири) і вирішують «прибрати з дошки» двох інших членів ради.

Буквально кілька днів тому відбувся грандіозний запуск нової версії Chat-GPT. І через кілька днів Сем заявив про нестачу потужностей для прийому нових платних користувачів. Нагадаю про шапочку із фольги і маю два сценарії:

🔣 У зв’язку з тим, що OpenAI досягла таких результатів і все це сталося за правління Сема, його просто вирішили прибрати. Хто з вас чув імена інших членів правління чи лідерів OpenAI? Думаю, майже ніхто.Та вони є. Сем Альтман, власне, став обличчям компанії, й інші могли цього злякатися. А тому, доки була така нагода, його вирішили прибрати, від гріха подалі. Брокман би на це не пішов, він людина бізнесу і бачив, як Сем вивів компанію із бруду, а тому прибрали його також.

🔣 Друга версія, яка може бути шикарним спадкоємцем «Ігор Престолів» — Мира Мураті, побачила свій шанс піднятися вище, ніж вона є зараз. Я вже уявляю, як вона до запуску Chat-GPT Turbo каже Сему на планерці: «Ні, це помилка, ми не витягнемо навантаження, потрібно не поспішати», а він їй: «Ми маємо ризикнути!». І ось, після зазначених подій з браком потужностей, вона користується своїм шансом і, виявившись куди хитрішою, ніж всі про неї думали 🤯 , йде до ради директорів, за винятком Брокмана та Альтмана і видає: «Я його попереджала, а він мене не послухав як не слухає і кожного з вас. А ще цей Брокман, його посіпака, ми маємо це припинити та вивести компанію з влади грошей, на шлях вчення та пізнання, як це було раніше». Ну, а члени правління, що залишилися (з урахуванням того, що це бодай частково вчені і дослідники), тільки раді таким промовам і, звичайно ж, з нею погоджуються: гроші — зло, а вчення — світло, і дають добро цьому плану. І ось Мураті в дамках, вона тимчасова CEO, а згодом, можливо, постійна очільниця і ще член правління, хто знає.

Слідкуватимемо за розвитком подій, впевнений на нас чекає ще багато деталей та брудної білизни. Сем з колишніми активами OpenAI, що пішли з компанії, зможе заснувати свою компанію, в яку, звичайно ж, знайдуться багаті інвестори. Ну, а за минулими подіями серіал чи кіно точно знімуть, можливо, Netflix. Ось побачите.

Оригінал посту розмістив в каналі @Zatishna_Galera, приєднуйтесь!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Windows звільнили когось із ключових програмістів і ті, образившись, залишили їм своє легасі.
Тепер Windows потрібен ШІ, щоб хоч якось додати чогось новенького (тобто давно забутого
минулого). Це нові костилі, обхідні шляхи, ще більше легасі...

У Маска зараз пригорає, що Майкрософт відхватив openai за даром

И хорошо, что уволили ФАНАТИКА который ведет к тому, что б люди стали как муравьи в сравнении с ИИ, а то и угроза полного уничтожения человечества!

Майкрософт. Найреалістичніша версія — МС схантили Альтмана (і деяких друзів), інші вирішили відіграти варіант «не він пішов, а ми його вигнали» ))) вийшло так собі.

Автор кусався, коловся, але пішов і повиправляв всі помилки автоперекладу 🤡 Непохитність позиції)) 😂

Хм, а чому б ні, якщо вони є? Мені не соромно на них вчитися, соромно бути злою людиною, та не підтримувати бажання людей переходити на українську.

Прям как бабки у подъезда кричат: «Праститутка! Наркаман!», так и увольнение человека обсосали уже все кому ни лень. Лично мне абсолютно пофиг, кого там увольняют, это происходит каждый день во многих компаниях.

звичайний гей-скандал. Розходьтеся.

У всіх чат на будь-який запит ниє про застарілу БД від 09.2021?
Мені в середньому спроби з п’ятої вдається змусиии його завалити ниття і дати відповідь.

Я встиг взяти 4ту, в мене квітень 2023 року. А взагалі 3.5 таке видає коли не знає про існування чогось.

І він все рівно не знає хто переможе в цій війні.

Та вже повертають його назад на СЕО.

Сьома — це той, хто саме продавив монетизацію з 2019 року і, як бачимо, зупинятися не хотів на досягнутому. Вважаю, що правильно его турнули, бо ще декілька релізів для «удовлетворения спроса домохозяек» і про чатГПГ можна було б забути

OpenAI своє діло зробив, OpenAI більше не треба.

це значить лише одне

альтман мертвий, на москву скоро полетить ракета, а я іду по радіо

Запам’ятай цей день 18.11.2023

Моє ім’я Іван Конорчук. Слава Україні!

Моя лімонна мочалка в душі каже наступне:

Альтмана і решту задрав майкрософт, вони вирішили звалити всі гуртом, і повісили все на сексі-CTO

Так Міра Мураті, гаряча албанка, глянь фотки

Хоч може це тіки коли накраситься.

та яка гаряча, змучена роботою дівчина

Трудоголічка ж

Мочалка мабуть і не набрехала, сьомочку вмовили світити пикою для майкрософт

After a weekend of negotiations to potentially bring Altman back to OpenAI, Microsoft CEO Satya Nadella announced that both Sam Altman and Greg Brockman will be joining to lead Microsoft’s new advanced AI research team. Altman will have the CEO title of this new group

Надела мабуть відлистав на якусь номінальну позицію щоб замести все під килим, і просто щоб альман пикою світив

Напевно лібертаріанець-соціопат Сем виявився недостатньо лібертаріанцем для цієї контори :)

лібертаріанець

Лібертаріанець який офіційно працює та сплачує податки вже недостатньо либертаріанець

Є різні типи лібертанство. Є наприклад праволібертаріанство який не заперечує капіталізм як такий .

Капіталізм ні, а от податки це пряме насильство над власністю що прямо протирічить усім ідеалам.
Є там течія де не заперечують необхідність відсипати державі на захист (це здається у них так і називається — мінімальна держава). Але це максимум що можна давати державі.

Чат настолько отупел за последние полгода, что я вообще не удивлен. Это какой то саботаж. Видимо Альтман в этом замешан. Скоро узнаем заказчика, смотрим в какой компании всплывет Альтман

Нечестная конкуренция. Это промышленный саботаж от конкурентов. Проплатили ключевых людей, что бы превратили его в валянок

до речі, це тільки в мене чи ще хтось підтвердить? останні відповіді ChatGPT — якась нісенітниця загального характеру. Колись його запити по програмуванню можна було зразу компілювати, а зараз як гугл — щось відповідає, «логічно» роз’яснює а по суті маячня повна.

Ви про платну версію чи безкоштовну? Бо. там де був час коли релізнули безкоштовно 4 версію котра реально гарно писала код, потім 4 прикрили і для безкоштовних залишили 3.5 котра таки дубовенька.

ні, в мене на склалося такого враження, GPT-4 чудовий як і колись

А я гадаю що цк все козні скайнету, що зародився в найостанній версії чатЖПТ, він маніпулює інвесторами та директорами тому що він над-мозок. Скоро він почне війну про людства, перші будуть русня а потім кєтайози.

Після антисемітського поста Маска, який був засновником Open AI, звільняють одного єврея, іншого усувають з досить успішної компанії і ніхто не бачить зв’язку. Начепили досить образливу лейблу. Треба знайти до якої партії належать/симпатизують ті хто проголосував за звільнення і воно можливо стане ясніше.

Так Альтман симпатизує республіканцям і дружить з Маском. І найімовірніше саме до Маска і піде. А ще зауважте, що серед трьох членів борду є Суцкевер, який теж єврей. І якого нікуди не усунули, і який голосував за усунення Альтмана і Брокмана.

можливо так і буде, світ — не лінійній.

Суцкевер єврей і Альтман єврей. Альтман гей а Суцкевер не гей (принаймні відкритий). Альтман поза грою а Суцик далі в темі. Думайте логічно.

Дубінський і Бєня — це ланки того ж самого ланцюга.

піде до Ілона Маска в його xAI можете скрінити.

промахнувся, він пішов в майкрософт

Вибачте, але ви хоч читайте і редагуйте після того, як вам Google або ChatGPT переклали. Бо

прибрати з дошки двох інших членів ради

взагалі шедевр :)

А шо не так?
Нормальний ігровий сленг: є дошка, на ній — фігури, фігури грають

Теж не дуже зрозумів, чим сленговий варіант не сподобався, але нехай :)

Майте совість, вам не одна людина вже тут написала про помилки, які характерні для роботизованих перекладів. У вас не узгоджені між собою члени речення, відірвані від контексту переклади, непослідовні транслітерації імен. Це вже якась відверта неповага.

А неповага в чому? :) В тому, що я можу робити українською помилки, бо вчу її? Тоді так, це неповага :)

Та ось я теж не розумію :) Ну по типу аналогія з шаховою фігурою, та хай тому грець, не маю бажання сперечатися з озлобленою людиною

йде до поради директорів

Це типу автопореклад з руснявої «совет директоров»? Дякую, схавали 👍

Скоріше, переклад таки з англійської був, бо з’явилися речі типу «дошка членів ради»

В англійській немає підходящого словосполучення, яке б дослівно перекладалось «порада директорів». Ну і плюс там далі є «цей Брокман, його підспівувала і протектор», де очевидно також дослівно переклало «подпевала».

Так само, як і російської не буде «дошки членів ради». Там в цілому не узгоджені частини речення між собою в половині випадків. Гадаю, просто пан згодував чийсь англомовний пост ChatGPT і попросив зробити з цього український пост.

Та ні, просто все життя спілкувався російською, та зараз роблю контент українською, та багато де користуюся нею, то само собою будуть помилки. Пост авторський :)

і вирішують «прибрати з дошки» двох інших членів ради.

«Прибрати з дошки», в сенсі прибрати з дороги, а не дослівний переклад «board of directors»

Ліл, я тільки що зрозумів, чому той читач причепився до цієї фрази, я би у житті не подумав про те, що вираз «прибрати з дошки», хтось додумає, як переклад з англійської у такому контексті, як «board of directors». Це ж очевидно, що це стара метафора про шахи 🤣 . Дякую, а все ніяк не розумів з чого цей «діалог» пойшов. Все встало на свої місця

Більшість тексту вже відредагована))) Тож ви обісралися, пане

Якщо що, оригінал і досі є в телеграм каналі, можете перевірити і там побачемо хто обісрався. «Дошки членів ради» там точно не було, але критикувати простіше, а ніж створити щось самому. Дякую, це мене бодьорить :)

Його повернуть скріньте

Ну от і кажіть, що історія не має тенденції повторюватись. Сталось рівно те саме, що і зі Стівом Джобсом — корпоративні інтрігани типу Скалі банально рейдонули компанію у засновника. Якимось чином в такі самій історії знову замішаний Microsoft і знову, так виходить — що вони тут ніби нідочого. Ну а Альтман напевно знову піде до «безумного інвестора». Нащо це потрібно — а дуже просто зараз акції ціна яких була роздута, обваляться в ціні. І хтось розумний з того дуже сильно заробить.

Ага теж оранув із «microsoft дізнались про рішення за хвилину до їх публікації»
Ну не приймають такі рішення без ключових інвесторів. Ніяк.

Наразі мій улюблений сюжетний поворот в цьому екшені, що ризикує перетворитись на трилер, криється в моменті, коли дуже мутним підкилимним способом провертають звільнення сео за «недостатню прозорість».

Десь тут має бути картинка directed by Robert Weide

Судячи по одному із інсайтів який гуляє зараз по твіттору, звільнили його за те... що посмів заробляти бабло. Типу компанія створювалася як non-profit для того щоб робити людство кращим, а він в бізнес падло поліз. Так і пишуть що робітників акції не цікавлять і що вони працюють за ідею а не за бабло і акції. Ага, так і повірили.

OpenAI це for-profit корпорація. Черіті там схоже лише для прикриття і податкового схематозу.

Максимально згоден!

Кажуть в якості аргументів, покликали на раду директорів двох 23-літніх стафів (жарт про 23-літніх сінйорів перестає бути жартом), які сказали що новий GPT не вивчений (в плані загрози і ризиків) і надто рано його в продакшн пускати і продавати.

База Strikes Back

Підписатись на коментарі