Які в мене враження від фільму «Перший код»
Коротка рецензія на побачене в українському фільмі «Перший код».
Давнішня моя подруга запросила мене на перегляд цієї фундаментальної (не побоюсь цього слова) картини про українське ІТ в «Жовтень», в суботу.
Я спочатку погодився, а потім прочитав опис. Ніколи так не робіть. Спочатку опис — потом погоджуйтесь.
А ще, як на зло, десь за пару годин до сеансу я, переглядаючи свіже інтерв’ю Маска у Лекса Фрідмана, відчув, що починаю засинати на моменті про штучний інтелехт, встановив будильник, і віддався в солодкі обійми Морфея... На пів годинки.
Ну а що, субота, погода ге.., та і я щось втомився за тиждень продуктивної праці...
Прокинувся.
Полежав трохи.
За 10 хв до сеансу я приїхав в Жовтень. Взяв попкорн (солона карамель, це важливо) і 0.5 пепсі. Думаю: буде скучно, а я сиджу з пустими руками, як дурень. Як подруга.
Трохи передісторії
Цей фільм почали знімати ще до вторгнення, і його основна мета була просування ще однієї айти-асоціації, для більш дрібних компаній.
Владислав Савченко — ІТ-підприємець, продюсер, автор сценарію, та щось мені підказує, він же і автор всіх жартів фільму.
Так, в фільмі були жарти, на них ми зупинимось окремо.
Перші кадри фільму — в напівтемряві в центрі порожньої великої будівлі (здається це бібліотека Вернадського), стоїть один Владислав (автор, продюсер, засновник міжнародної групи компаній «Powercode», телевізійний експерт в питаннях IT та кризового менеджменту, президент «Європейської Асоціації Програмної Інженерії», переможець премії «Людина року» в номінації «Менеджер року»).
На жаль, без джедайського мечу, тому образ лишився незавершений.
Забігаючи вперед, помітно, що у зв’язку зі вторгненням, фільм перетерпів багато змін, а саме перші 10 хвилин присвячені кібервійні української айті-спільноти з державними сервісами рф.
Сатирично, і навіть гротескно були показані росіяни, які недолуго сідають в калюжу, бачачи на екрані своїх дерев’яних комп’ютерів наслідки хакерської атаки.
Місцями дзеркало гротеску настільки викривлено, що в його відображенні проглядаються розмиті сілуети саміх авторів кіношедевру.
Далі історія про кібервійська різко обривається і починається матеріал, знятий до вторгнення — а саме серії інтерв’ю з
засновниками великих аутсорс айті-компаній України.
Падіння совку, дикий ринок підприємництва 90-х.
Радянщина

Цікавий епізод з сумним радянським інженером перших ЕОМ, який скаржиться на те, що всі вітчизняні розробки були просто викинуті на смітник. Натомість людство масово і бездумно копіює західне. А в цьому копіюванні немає душі... (десь в березовій рощі ця сцена б добре зайшла)
З одного боку автори фільму радіють, що совок рухнув з його плановою економікою, з іншого — зітхають по вітчизняному неконкурентно-спроможньому продукту, який виявився нікому не потрібен ні в світі, ні в рідних тенетах.
Стартап без стартапу
Фільм-інтерв’ю сповнений художнім забарвленням емоцій молодих інженерів, підприємців, які робили свої перші кроки на ринку айті.
Десь з перебільшенням, бо гра акторів і емоції можна порівняти з фільмом про засновника Фейсбуку («Соціальна мережа»), а по суті показує процес реєстрації першої ТОВ-ки в Україні.
Врешті, цей фільм про минуле. Не про майбутнє. Є якісь патріотичні лозунги про «другу кремнієву долину», а по факту реалії такі, що в Україні 90% (а може і більше) це послуги аутсорсу. Майже жоден продукт світового рівня не має української реєстрації та рахунків, відкритих в Україні (хіба що для операційної діяльності виплат своїм ФОПам)
Дніще
І на останок, як і обіцяв, про жарти в фільмі. 4 або 5 «жартів» про зайву вагу одного зі співзасновників стартапу. Дивитись це було огидно.
Після закінчення сеансу (вибачте за подробиці) в чоловічій вбиральні я почув діалог батька і сина. Батько пояснював дитині, що (цитую) — жарти про fat-shaming це дуже недоречні пережитки з минулого, і зараз це просто ганьба.
Я нічого не очікував від цієї картини, і мої очікування повністю виправдались.
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівботи вже не ті, навіть ім’я не змінюють)
«Тільки що подивився новий фільм. Це була неймовірна кінематографічна подорож! Сюжет захоплює з перших хвилин і тримає в напрузі до самого кінця. Вражають як спецефекти, так і акторська гра — особливо головний герой, який справжній майстер своєї справи. Це точно один із фільмів, який варто подивитися в кінотеатрі. Якщо ви ще не бачили, рекомендую! 🎬✨ #новийфільм #враження»
«Дякую за коментар! Радію, що тобі сподобався фільм так само, як і мені. Це дійсно один із тих фільмів, які не хочеться пропустити. Чи є у тебе улюблена сцена? Мені, наприклад, дуже сподобалася сцена з кульмінацією!»
«Ти абсолютно правий, цей фільм дійсно вразив! Особливо вражають спецефекти, їх просто не можна не помітити. Думаю, що після цього фільму буду чекати на продовження! 👏🎥»
«Тільки що подивився новий фільм. Це була неймовірна кінематографічна подорож! Сюжет захоплює з перших хвилин і тримає в напрузі до самого кінця. Вражають як спецефекти, так і акторська гра — особливо головний герой, який справжній майстер своєї справи. Це точно один із фільмів, який варто подивитися в кінотеатрі. Якщо ви ще не бачили, рекомендую! 🎬✨ #новийфільм #враження»
Не поганий фільм
Фільм ще треба буде подивитися. Але сама тема — доволі цікава. Якщо подумати — то саме ІТ стало «зрізом поколінь». Тут за якісь 40 років можна побачити:
— Покоління «радянських інженерів» у білих халатах і які боролися тільки за «машинний час» (на великих комп’ютерах). Хто читав «Понеділок починається в Суботу» чи у кого батьки працювали у НДІ (НИИ).
— Покоління ІТ — задротів, які починали з Z80 Spectrum. Паяльник, схеми у книгах, ігри на касетах, уся «документація» — роздруки на англійський (+ товстий словник де є технічні терміни). Мамкін светер з оленями на усе життя. Зараз бородаті діти з пивними пузами.
— Покоління «хіпстерів» — «вайтішники», виїбщіки, оболтуси. Золота молодь яку замість юристів мамки почали відправляти в ІТ. Культ «яблок», світшоти, смузі, мітболи, гіроскутери. Деякі з них потім навіть стали непоганими девеллоперами. Інші — пішли у менеджмент і кидають свої понти там.
— Покоління «світчерів» — серозні мужики, якім довелося змінити професію бо треба годувати родину. Романтика та фан зникають — тепер ІТ це серйозна робота, яку роблять за гроші. Тим більше що ринок в ІТ розвернувся і став як усюди: хазяїн — пан який може нагодувати, а може і копняка під зад дати.
— Ну і майбутнє ІТ можна легко передбачити почитавши про «Героїв Крут»: решта юних українських девелоперів героїчно загине намагаючись зупинити чергову навалу орків.
У України справді був шанс: була незалежність і було покоління яке ще вчилося у школі. Москалі знищили нашу освіту, знищили наших спеціалістів, знищили нашу молодь. «Золоте покоління» кращих українців зараз добивають на війні. Параша котиться назад у 19 сторіччя і тягне нас разом із собою.
Тобто люди які знають теорію графів закінчились приблизно після першого покоління.
Сьогодні ходив на фільм, фільм сподобався, бо я побачив там саме те, що очікував побачити після трейлеру — історію розвитку українського ІТ з моменту незалежності. Як людина, яка вкотилася в ІТ лише в 2014 році, коли долар дуже стрімко летів з 8 до 25, мені було дуже цікаво побачити всі ті проблеми і складні стадії, через які проходили «тру-айтішники» в окулярах і розтягнутих светрах у90-х, нульових і на початку десятих.
Дивлячись на сьогоденне ниття типових смузіхльобів, яким то масові скорочення здаються кінцем світу, то вихід замовників з України, то ще якісь дрібниці, я розумію, що у дев’яності-нульові ці люди б просто не вижили в ІТ сфері, коли умовно треба було ставати в чергу, щоб пописати код вночі на чужому компі або за 2 тижні вчити абсолютно нову для себе мову програмування.
У фільму є недоліки, згоден, проте як художньо оформлена історична хроніка — він чудовий. Оцінювати його з точки зору того, що він «про минуле, а не про майбутнє», це всеодно що від фільму про братів Райт і перші літаки очікувати, що вони покажуть реактивні стелс винищувачі з ядерними ракетами.
Єдиний яскравий спогад про ті мохнаті роки як уперше потрапив на день адміна в Дніпрі. Тоді на колишній площі леніна пускали по колу 5 ти літрову баклагу з пивом ... потім вже погано пам’ятаю, ще була бійка, розбиті морди, менти...
Взагалі ми ж тут не Apple чи Facebook засновували, а тушки за кордон продавали. Тому звичайна індустрія. Я не кажу що ні чого знімати — є цікаві люди і цікаві історії. От якби кіно про людей де наприклад на афтерпаті якоїсь конфи люди розповідають свої історії було б круто кіно. А про галери? Бєєє
У фільмі хоч раз згадали про меморандум та SoftServe?
Впевнений, що 99% проблеми тупо в тому, що ті сценки (як і все кіно, мабуть) були просто хріново зроблені. Приблизно як в корейських фільмах, де все начебто нічо, але як почнуть вставляти жарти про секс (а-ля американські комедії нульових), то одразу оцінку фільму хочеться знизити. Не тому що я такий вокє-прогресивний і модний, а просто тому що конкретно в них це виглядає аж надто тупо.
В нас в роті є побратими, яким 50+.
І от один з них, зазвичай інтроверт, нещодавно під градусом мені розказав, що не так давно переглядав «Halt and Catch Fire» в українському перекладі. Ми ні про що подібне з ним ніколи не розмовляли.
Дуже розхвалював він цей серіал.
Я його теж дивився. Ще тоді, коли він тільки виходив.
Я йому розповів, що серіал заснований на реальних подіях і деякі сцени ну дуже схожі на те, як такі самі речі відбувається в реальному житті.
Він в свою чергу розповів мені про своїх давніх знайомих, які так само колись збирали комп’ютери, паяючи їх з дрібних компонентів, а не купуючи цілі плати, корпуси та інші готові, зібрані деталі.
Отже рекомендую саме «Halt and Catch Fire» або ж «Silicon Valley» тим, хто не дивився.
Зовсім не обов’язково підтримувати українське імпортозаміщення, особливо якщо воно по всіх параметрах програє західному продукту.
У мене таке сильне бажання підтримати відчизняного виробника, що навіть на «Королі репу» ходив. Але на це не піду принципово бо це все ж таки моя професія і ступінь кринжу потроється.
Картинок не видно (((
Sorry, you have been blocked
You are unable to access planetakino.ua
ты в бане
Мене забанив сайт planetakino.ua ? )))
Походу айпишник не украинский. Меня с немецким не пускает тоже)
Перепис ухилянтів утікачів :-)
Я зі свого Ватафону ходжу по українських сайтах, які закрилися від ддосів.