Нетворкінг: як заводити корисні зв’язки в офлайні та онлайні
Корисні зв’язки — musthave сьогодення у сфері бізнесу. І не важливо, чи ви підприємець, фахівець у своїй галузі або тільки починаєте свій професійний шлях — вміння занетворкатися стане вашою суперсилою.
Привіт, я Дар’я Уманець, Head of Communications infocus та Co-Owner infocus.assist. У цій статті я поділюсь, чому так важливо використовувати нетворкінг та налагоджувати знайомства, і як це позитивно впливає на вашу карʼєру та особистий розвиток.
Зараз в infocus ми працюємо над молодим проєктом — сервісом професійних асистентів. І вже на цьому етапі я точно можу сказати, що нетворкінг має великий вплив на його розвиток. Тому летс гоу розбиратися на прикладі infocus.assist!
Два шляхи до ефективного нетворкінгу
Нетворкінг можна поділити на дві частини — онлайн і офлайн. Перший — це про використання соціальних мереж, професійних платформ, форумів та спеціальних інструментів для створення та підтримки відносин. В infocus ми часто юзаємо цей варіант: багатьох членів команди ми знайшли саме через онлайн-комʼюніті, а наші рекрутери досі шукають кандидатів для різних проєктів саме в такий спосіб.
І другий варіант — офлайн-нетворкінг у форматі івентів. Це більш традиційний спосіб взаємодії. Але саме івенти надають можливість встановити глибші особисті зв’язки, які часто виявляються надзвичайно цінними в карʼєрі.
Онлайн-нетворкінг: ключ до успішних зв’язків
Інтернет відкрив можливості для знайомств та взаємодії з людьми з різних куточків світу. Але як використовувати цей потужний інструмент на практиці? Маю кілька порад:
1. Оберіть правильні платформи. Від вибору соціальних мереж та професійних платформ залежить результат. Наприклад, LinkedIn відмінно підходить для професійного нетворкінгу та пошуку партнерів, а Instagram, Twitter чи TikTok можуть бути корисними для створення особистого бренду.
2. Будуйте свій особистий бренд. Створіть свій унікальний стиль як експерт і професіонал своєї галузі — і до вас потягнуться люди. Це зробить вас впізнаваними та цінними для інших, а нові робочі пропозиції надходитимуть частіше, бо люди вже знатимуть, де вас шукати.
3. Будьте активними та цікавтесь іншими. Діліться своїми знаннями, дослідженнями та цікавими історіями зі своєю аудиторією і не тільки. Активна участь в обговореннях і коментування публікацій інших користувачів зроблять вас помітними.
4. Будуйте відносини, а не тільки зв’язки. Спробуйте встановити глибокі та взаємовигідні відносини, а не тільки збирайте контакти. Спілкуйтеся з людьми, вивчайте їхні потреби та допомагайте, коли це можливо. Переходьте від онлайн-спілкування до реальних зустрічей. Запрошуйте своїх нових знайомих у віртуальні або фізичні кав’ярні, на семінари та інші заходи. Наприклад, через ділові стосунки я вже не раз знаходила реальних друзів.
5. Приєднуйтесь до релевантних комʼюніті. Сформуйте велком-меседж про себе, опишіть, кого чи чого шукаєте, та філ фрі чатитися. Шукайте своїх однодумців у комʼюніті, до яких, до речі, можна долучитися просто зараз:
Офлайн-нетворкінг: мистецтво будувати звʼязки на івентах та зустрічах
На івентах-нетворкінгах створюється особлива, камерна атмосфера, де люди стають більш відкритими та доступними для спілкування. Це той момент, коли можна побудувати важливі відносини та знайти «своїх» партнерів і співробітників. До речі, так команда infocus.assist лише за минулий місяць знайшла 4 потенційних партнери. Тож, тішимося результатами та щиро рекомендуємо цей підхід.
З тим, що це реально потрібно, розібрались. А що робити далі? Як підійти та встановити контакт?
1. Ніколи не нехтуйте обміном контактів. Це звична річ на нетворкінгах, і найголовніше, що це ні до чого вас не зобов’язує.
Якщо вам складно завести розмову — почніть її з компліменту. Скажіть, що чули про компанію вашого співрозмовника, але хочете дізнатися більше. І слухайте: люди люблять говорити про себе та свої досягнення.
Обмінюйтесь контактами з усіма: ви не знаєте, хто вам буде корисним, а кому в майбутньому допоможете ви. Але якщо ви переглянули сторінку людини після івенту і зрозуміли, що це не метч, — просто не продовжуйте спілкування. А якщо людина все-таки «ваша» — обов’язково напишіть кілька речень їй після івенту, щоб нагадати про себе. Можете одразу з пропозицією співпраці.
Важливо: цей постподійний контакт потрібно зробити швидко і не затягувати. Якщо івент був ввечері, напишіть не пізніше, ніж на наступний день.
2. Не ходіть самі — беріть команду. Коли ви йдете на офлайн-зустріч з командою, у вас стає набагато більше можливостей зустріти та познайомитися з корисними людьми. Працівники різних відділів можуть розкрити продукт або сервіс з різних сторін. Наприклад, я завжди запрошую з собою на заходи SMM- та PR-спеціалістів, а також колег з IT-відділу infocus.assist.
Якщо ви керівник і хочете замотивувати команду ходити на такі заходи, ніколи не пропонуйте спеціалісту нетворкінги не за його спеціальністю: це буде йому не цікаво, він не буде активний і просто витратить час. А щоб змотивувати співробітників відвідувати івенти, можете організувати перегони: хто приведе більше корисних контактів, партнерств та інших можливостей за місяць, отримає премію. Але такі заходи після робочого часу мають доповнюватися фінансовою винагородою.
Після кожного івенту корисно брати фідбек від команди: що сподобалось, а що ні. Наприклад, в infocus ми маємо окремий чат для команди, яка ходить на нетворкінги. Після кожного заходу всі діляться там своїми враженнями. Отже, під час створення власних івентів ви зможете уникнути більшості типових помилок.
3. Готуйтесь до нетворкінгів. Я точно знаю, що є спеціалісти, які може і пішли б на подібні заходи, але відчувають банальний страх невідомості: не знають, як знайомитись, як пітчити компанію, як себе там вести та, найголовніше, чи дасть це їм якусь користь у роботі.
Тому важливо не просто прийти на івент, а підготуватися до нього: поговорити з командою, визначити ваші цілі, розподілити задачі між членами команди. А якщо у вас ще немає команди та ви шукаєте саме нову роботу або проєкти, підготуйте короткий опис себе, визначіться заздалегідь, які ваші найбільші досягнення. Повірте, на всіх івентах дуже багато рекрутерів та HR-спеціалістів.
4. Покажіть не тільки себе, а й бренд компанії через мерч. Для цього є одразу дві причини, що допоможуть: а) підвищити впізнаваність компанії, б) виділитися та запамʼятатися.
Так, це не унікальна ідея, багато брендів приходять на заходи в мерчі. Але це можуть бути не банальні прояви банального. Наприклад, не просто стрічка-бейдж, а стрічка для телефону. Або не базовий худі, а цікавий стильний лонгслів.
Додайте ще більше креативу, експериментуйте, привертайте увагу!
Отже, давайте не будемо говорити, що не вистачає часу та ресурсів, і використовувати це як виправдання для уникнення можливості занетворкатися. Ви завжди можете делегувати частину запитів сервісу infocus.assist і залетіти на івенти.
Памʼятайте, що в мережі та поза нею існує безмежна кількість можливостей для побудови корисних зв’язків. Не обмежуйте себе вибором між онлайн і офлайн, використовуйте всі можливості для розширення своїх контактів.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів