Потрібні поради щодо вибору моніторів

Привіт! Прохання допомогти із вибором монітору окремо для себе та для чоловіка.

Musthave: частота не меньше 120hz, IPS матриця. Бюждет також важливий, бо віддати по 1k $ за кожен монітор наразі дорого.

В нас вже в кожного дома по робочій станціі із одним монітором: в мене AOC 24G2 (aka Лось) 24′ IPS матриця але 144hz, а в чоловіка Phillips 329E8Q 32′ (який по якості мені не подобається, мої очі від нього дужєе напружуються).
Мені потрібен більше для навчання та кодингу. Чоловіку — іноді для навчання, кодингу, та для пошпілити.
Для мене важливі критеріі збереження зору, того що лишився. Я в окулярах, очі швидко втомлються. Я це помітила в офісі, де стоятли бюджетні звичайні моніки 24’та 60hz, різницю навіть із домашнім недорогим лосем відчула.

Отже дилема:
1) Купити кожному по два однаковіх нових монітори 24′ собі і йому? Чи зараз це аутдейт и треба брати 27′?
Яку марку в 2023\24 ви б порадили. Який в кого досвід?
2) Чи має великий вплив на комфорт у роботі 2К чи 4К resolution?
3) Чи вибрати по одному якіснному 4К монітору собі і чоловіку, та доставити як додаткові до наших старих? Як працювати якщо розміри різні? Чи не дратує це?
4) Чи тохи підзбирати грошей і обрати кожному по одному 42 чи навіть 49′ монітору, а старі геть.
Чим користувалися при виборі своїх девайсів? Яка модель сподобалась.

Дякую. Всім миру!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
вибору моніторів

Автор, не помітив що треба декілька
Який стіл?

Какие мониторы в итоге выбрали?

Пока покупку отложили. Сейчас опять подняла этот вопрос. Так что в процессе.

rtings — відфільтровуєте по показникам потрібним та шукаєте що у нас продається з найкращих варіантів.

4к суто для роботи маст хев на діагоналі 27+. Єдиний недолік 4к це підвищена вимога до відеокарти у іграх. Якщо потреби грати в ігри на цих моніторах немає, для тексту та будь-якого іншого контенту у 4к немає недоліків.

вимога до відеокарти у іграх

DLSS или FSR по большей части убирают данную проблему.

ви помиляєтесь, це взагалі не варіант для компететів геймінгу. ясно що грати (по суті це просунутий сапер) сінгл ігри можна і так, але чи геймінг це?)

У меня Asus MG24UQ, 24″, 3840×2160

Выбирая сейчас, я б взял или 2 24″ подобных этому (но такой размер с UHD уже не популярен и не производится), или взял какой то curved с аналогичной высотой по см и по пикселям, или даже просто ultra wide, например: f.ua/ua/lg/34wk95u-w.html LG UltraWide 34WK95U-W

Спасибо, посмотрю. Хотя к моникам такого формата отношусь немного предвзято, но работать не приходилось, может быть и удобно.

Дурне питання — якщо вже мак, чому ніхто не писав про iMac 27″ 5K?

Але якщо суто по сабжу — www.asus.com/...​splay-pa32ucg-k/techspec

Виглядає як дизайнерський монік. По оглядам на ютуб — конфєтка-пітарда. Але ціна конечн ...)

U2723QE

— гавно. не берите. даже старый LG 27ul650(на пять лет старше) — лучше для глаз.

Именно эту модель или Dell вообще ? Можете детальнее описать ваш опыт ? Сейчас перед выбором сам.

Вибирайте монітор від можливостей вашого пк))

Почитав коменти і згадав як сам довго мучився з вибором монітору. Потрібен був універсальний щоб і працювати і пограти, бюджет був до 30к. Взяв NEC MultiSync EA242F і це краще з того, що я використовував. Якість зображення, flicker free, USB-C (60W), auto KVM, датчики світла та присутності, енергоефективність, купа налаштувань, що зберігаються під різні підключені пристрої і ще багато чого. Підключив до монітору мак через USB-C, ігровий ПК через DP, клавіатуру в монітор (використовую одну на 2 ПК і вона автоматично перемикається між ними в залежності від вхідного відео-сигналу), навушники з якими граю — в монітор, бездротові — до мак по блютуз.
Нажаль автору не підійде бо він лише 60 герц і FullHD, але може підійде комусь іншому.

Зазвичай по гаджетам просто відкриваю wirecutter і беру рекомендації) Взяв Dell UltraSharp U2723QE, зручно що до макбука лише usb-с йде (90W). Плюс використовую його з XBoxX.

Користуюсь маком, тож собі обрав 27″ Dell S2721DGFA

Теж дивився на нього, як він в користуванні? Чи є засвіти чи ще якісь нюанси? Бо як на мене реально за таку ціну один з найкращих варіантів.

В мене Dell U2720Q — дуже добре задля роботи, майже не навантажує зір. Але він зовсім не геймінговий. Та й коштує як літак (мені було ок бо від усього іншого добре болять очі — очі важливіші за гроші).

Dell U2720Q UltraSharp USB-C 27 Inch 4K UHD (3840×2160) Monitor, 60Hz, IPS, 5ms, HDR, 2x USB-C, DisplayPort, HDMI, 3x USB, 3 Year Warranty amzn.eu/d/eKdNGRH

знайшла на сайті dell-а, зацінила ppi, і дорогий звичайно, так... Доречі 60 грц не мало?

Для ігор — мало, для роботи норм, бо текст взагалі-то статичний

@Axle в загалі, якщо є проблеми із зором, то 4К для тексту маст хев імхо — різниця ДУЖЕ відчутна

все добре, крім того що зняли з виробництва і не можу другий такий придбати

Еще на цветопередачу обратите внимание, так как есть такие модели:
10 bit real — 100 — 200 тыс грн
8bit + 2bit FRC — 30 — 50 тыс грн
8bit + 1bit FRC — 10 — 25 тыс грн
8bit — 5 — 15 тыс грн

Хз, у мене за 50к 49″ 2К OLED 10bit HDR. 100к то 57″ 4K OLED 10bit HDR. 200к грн то я вже хз що за вундервафля має бути

На «8bit + 2bit FRC» сейчас пишут 10bit, хотя там эмуляция 10 bit.

Например этот 10-битный
hard.rozetka.com.ua/ua/364994238/p364994238

А вообще срачи что лучше 8bit + 2bit FRC vs 10bit идут уже долго
www.reddit.com/...​c_for_10_bit_good_or_bad

Вот обзор чем они отличаются
www.rtings.com/...​picture-quality/gradients

10 bit це погано, якщо контент буде 8 бітний. Весь діапазон з’їде і будуть показуватись спотворені кольори. Якщо ви не в курсі, воно вам треба чи ні — то 100% не треба.

Именно по этому я купил 8bit + 2bit FRC. Он подходит как для 10bit HDR с приемлемым качеством, так и для 8bit контента.

Есть один нюанс, на который многие не обращают внимание, а он критично важен.
Наверно этому есть какоето маркетинговое название.
Суть в том как IDE рисует шрифты.
Если она имеет встроенный шрифт который адаптирован под разрешение, то он рисуется капец как четко.
Представьте букву из ячеек экселя, которые залиты, типа пиксели. Он будет мега четкая.
Если ide так не умеет, края буквы будут размыты и у вас будут течь кровавые слезы.
Частично это можно улучшить с помощью 4к, тогда размытие на краях меньше, но все равно есть.
Так что если ваша ide не умеет рисовать идеальные шрифты, нужно долго искать комбинацию шрифта и его масштаба чтобы получить нормальную четкость.
Фотографируйте телефоном в макро режиме экран — это единственный способ оценить качество картинки

та ну. а кактус на монітор треба ставити, щоб торсіоніі поля поглинав? «кровавиє сльози»..

А HDMI кабель перед использованием чем лучше прогревать — белым шумом или картинами классиков Ренессанса?

Я теж шукаю щось 21+,з FlickerFree та з type C для мака.

наприклад 23.8″ Philips 24E1N5300AE
але мало відгуків

Згідно зібраної інформації

Musthave: частота не меньше 120hz, IPS матриця

Насправді треба оновити макбук ейр 2012 року

Чим користувалися при виборі своїх девайсів? Яка модель сподобалась.

От буквально пару днів тому купив 49″ Odyssey OLED G9 G93SC (2К, HDR, 240hz) — дуже круто. До цього сидів також за 49″ G9 (Samsung C49RG90SSIX), але старішою моделлю (зараз якраз продаю за ~30к з торгом, може кому цікаво буде хехе). Дуже давно сиджу на цьому сетапі, тож з іншими якісно порівняти не зможу, але маючи вибір завжди залишусь на 49″, навіть якщо він поки лише 2К (можна взяти 4К 57″ ги-ги). Причин не багато, але вони є:
1. 2К від 4К на відстані 80см виглядає майже однаково. Якщо втикати й шукати відмінності, звичайно будуть, але прибери 4к з поля зору, й різницю не помітно. Особливо якщо просто код писати й в браузері сидіти. А ігри 49″ в 4К 120FPS це міф. Маю 4090 ПК, знаю про що кажу. Тож все одно грати завжди будете в 2К, і то, часто лише в форматі 21:9, бо 2К 32:9 це майже 4К, а тут і 4К 60FPS іноді неможливо з теперішніми оптимізаціями ігор.
2. Багато місця, як би це очевидно не звучало. Два 27″ ні в які ворота не можуть зрівнятися, бо рамки по центру це дроч. А коли працюєш за двома моніторами, ти або дивишся якраз в центр, або ж тоді ти все ж працюєш за одним монітором, а інший посто допоміжний, тож нащо брати два однакових по однаковій ціні.

Із мінусів 49″ хіба те, що без кронштейну стіл потрібен величезний. У мене стіл 90×200см, і підставка займала половину місця. Новий OLED має значно меншу підставку, але все одно регулювати позицію буде важко. Все-таки важить він 20 кіло. З кронштейном (у мене ergotron) проблем нуль.

Ну і нижче 27″ я б не розглядав взагалі.

49″ це прям телевізор. Для мене забагато. По незвичці, дивилася на 27″ і то головою треба крутити дуже після 24″))) Скиньте фотку, якщо не складно, цікаво як воно виглядає)

Ось тут робив відгук на стіл якраз, там і монітору купа фоток :)

www.facebook.com/...​h4JDHu91HKNVEkABb8EAJmGnl

Насправді не такий вже й великий, коли звикаєш (чисто мій відгук, не переконую). Все одно робоче вікно завжди по центру відкрите, а от інші відкриваються збоку. Прикол в тому, що на 27″ відкрити робоче вікно на половину екрану буде замало, а на весь вам вже багато. В результаті ні туди ні сюди. А на 49″ ви в принципі ніколи не будете відкривати вікна на фулскрін, бо я ще жодного сайту чи застосунку не бачив де це було б раціонально. Тож в результаті будете завжди відкривати як вам саме треба :) А через хоткеї можна запам’ятати розмір і позицію вікон, щоб не налаштовувати кожен раз. А головне, 49″ мають викривлення екрану. Зазвичай у всіх моніторів «викрилених» моніторів це викривлення має 1000R (у мене так, і мені цього вистачає). Але є ще моделі з викривленням 1800R — і от там головою майже не треба рухати, бо вся інформація у вашому полі зору. Погуглять як це виглядає, для розуміння :)

Класні розетки і зарядка безпровідна. Я коли брав стіл такого не пропонували. Чи то кастомне окремо десь замовляв? І на сайті у них щось не бачу такого...

Так, то треба окремо просити про кастомізацію у менеджера. Хз чи вказано що таке можливо у них на сайті. Просто сказав що хочу так і так, мені підібрали що саме вмонтувати (тобто я міг і сам знайти в інеті що я хочу і вони б усе зробили), зробили потрібні вирізи у столі, саме там де я попросив, вони мені ще схему намалювали щоб ± було зрозуміло як воно буде виглядати. Коштувало це ледь не безкоштовно, основна ціна саме за розетку й зарядку (десь 4-5к в сумі вийшло), а роботи хз ну може 500 гривень, а може й безкоштовно :))

Монік виглядає незвично, як в Nasa))) Стіл классний! В мене також підйомний схожої конструкціі, але без приблуди для розетоток яка додає зручності і впорядковоності. Але зато системник на підвісках (хоча підвіси страшні, треба замінити буде).
І часто за столом стоячи працюєте? Я наприклад, спочатку кожен день на годину — півторі підіймала стіл. Але потім, через місяць-другий, почала забивати і зараз якщо раз в неділю стоячи хвилин 40 попрацюю, то добре.

Доречі питяння, сіра трубчата штука на стіні, то звукоізоляція від сусідів?

Системний на підвісах не хотів спеціально, бо живу по зйомним квартирам, і стіл може стояти в різних кутках, тож може бути не зручно/красиво. Хоча при підйомі дроти б не розтягувались і це було б куди зручніше :) Але то таке, встановлюється за пів годинки самим. Купив собі візок на колесах для системника, оце справді зручно — менш ліниво його чистити тепер :)

І часто за столом стоячи працюєте?

На дзвінках завжди. Але в мене дзвінки раз в тиждень на 15 хвилин, тож майже не стою :) Лише іноді, коли хочу на ортопедичному коврику (з різними текстурами) для ніг постояти. Зараз на меті купити доріжку для хотьби, от тоді буду часто підіймати :)

сіра трубчата штука на стіні, то звукоізоляція від сусідів?

Ні, то просто декоративна штукатурка із гіпсу (як я зрозумів, бо квартира зйомна). Виглядає красиво, але нажаль дуже легко відбивається — я кронштейном з-під монітору купу білих цяток навідбивав, прийшлось в юску купувати наліпки. Красивої шумки нажаль я ще не бачив, хібащо вмонтованої в стіну.

Самсунги мають дуже багато браку.

Щось таке наче й чув, але по ютубу скільки не дивився коли обирав, ніхто за таке ніколи не казав. Але може й просто пощастило :) Пам’ятаю тільки один такий відгук, людина сказала що їй просто замінили монітор, після підтвердження що це брак, та й усе. Можна на оф сайті замовити (а не розетки чи ще що), може це у випадку браку пришвидшить процес

www.amazon.com/...​tor&qid=1700747499&sr=8-1

Мені потрібен більше для навчання та кодингу.
Для мене важливі критеріі збереження зору, того що лишився.

Ютуб, правда, не подивишся і не пограєш, але для навчання — те що треба

цікаво, не знала що такі монітори є. в мене старий кіндл з цією фішкою, але швидківть оновлення в нього хреноваста...

Як на мене, то по 2 27 дюймів монітори з однаковою роздільною здатністю, це ідеал, щоб були однакові розміри. Якщо різна роздільна здатність то дратує, що маленьке вікно на 2К моніторі стає величезним на FullHD і займає багато місця.
2К монітора достатньо у роботі.
Є сайт з оглядами, де ви можете вибрати монітор по критерію, www.rtings.com/monitor/tools/table чи www.youtube.com/@monitorsunboxed/videos
Найліпша ціна/якість і коректна кольорова схема у LG та Gigabyte.
Нова модель Dell G2724D яка ще й коштує не дорого мабуть зараз найвигідніший варіант.
www.rtings.com/...​nitor/reviews/dell/g2724d

Користуюся зараз LG 32GP850-B, але хочу замінити на 2 27 дюймів.

Про нього гарні відгуки (Dell G2724D). Але де знайти у продажу? На хотлайні лише пропозиції із сайтів з невідомою репутацією, та не факт що із трирічною гарантією.

27 дюймів 4K монітор від Самсунга в режимі HiDPI + 13 дюймів ноута для месенджера і почти — ідеальне сполучення.

Все що менше 4К — забудьте

1) Купити кожному по два однаковіх нових монітори 24′ собі і йому? Чи зараз це аутдейт и треба брати 27′?
Яку марку в 2023\24 ви б порадили. Який в кого досвід?

24 це аутдейт, треба брати 27″ обом і все, оті різні варіанти на 32, вигнуті чи розтягнуті забути і не дивитись в їх сторону. Звичайний 27″ НЕ кривий з 165гц буде достатньо для всього, це прям те що треба якщо треба універсальність. DELL і HP норм, у HP в цьому році виходив Omen 27Q, як на мене дешево і якісно, якщо треба покрутіше і дорожче то можна глянути Omen 27QS з 240гц або DELL.
4К не потрібне і зайве, а якщо підключати до мака то вони ще й погано дружать з такими розширеннями.

4К не потрібне і зайве

Если зрение убитое, то да. Или если не предполагается работа с текстом (кодинг, браузер etc).

Чим же 4к врятує очі? Чи в тебе суперзір що ти пікселі можеш побачити на 2к? Можливо тоді монітор занадто близько до очей стоїть. А що ж тоді за частоту нічого не кажеш, на 4к є лише 60гц, це ж для очей геть погано мабуть, треба 120.
Так що це абсолютний бред що для очей треба 4к.

ж для очей геть погано мабуть, треба 120.

Это было плохо для глаз во времена CRT мониторов. 60 герц там реально убивало глаза миганием экрана.
Современные дисплеи не мигают.
Разница между 60 и 120 герц будет заметна на динамической картинке (120 заметно плавнее). В IDE или консоли разницы не будет вообще.

в часи crt люмінофор не згасав моментально, тому вбивати очі миготінням екрану не міг (за розумних, звісно, частот)

Разумная частота — это 85

в часи crt люмінофор не згасав моментально,

Спасибоо, капитан. А то я сам вот не успел за такими поработать, и не приходилось выбирать между 800×600×85 и 1024×768×60 на старом Семтроне-пятнашке

Может у кого нет проблем со зрением или не чувствительные глаза, то что 85, что 144 не будет играть разницы. Я за 85 долго не сидела. Но я сравнивала 60 и 144 с тем же ноутом, в тех же программах. Для меня разница была ощутима под конец дня. Хотя в офисе, где 2 моника по 60, я больше отрывалась от рабочего места на всякие кофе-чай, то есть давала глазам больше отдыха. А дома я работала может и не 8 часов, но меньше перерывы делала. В общем для меня в герцовке разница есть.

Это про ЭЛТ мониторы было, если вы вообще такие застали. Там от 60 герц у вас бы глаза закровоточили.

ну ви пам’ятаєте цих прогамістів епохи кінескопів. Їх легко було відрізнити по кривавим сльозам...

И IDE тогда были без Code Completion. Приходилось имена функций и переменных помнить.

але і сторонніх ліб було менше набагато, тому вистачало довідника і f1

Ага! Было же времечко.
Эх, где моя книжка за три с половиной миллиона про разработку 3D игр под DOS.

EDIT: ДА, сторонних библиотек было на порядки меньше. Приходилось самостоятельно писать и даже (какой ужас) понимать что и как работает.

Освітлення швидшеиза все і яскравість
Не частота монітору

На 60 гц це був стробоскоп. Але не всі бачили. Саме у мене очі вилазили. Іншим норм

Разница между 60 и 120 герц будет заметна на динамической картинке (120 заметно плавнее). В IDE или консоли разницы не будет вообще.

чого ж тоді на телефонах всі так люблять 120гц? Хіба в телефонах все так динамічно? Все заради плавного скрола, а так як в IDE скролити треба часто то треба щоб було плавно.

Маркетинг. У андроидоводов травма такая (помимо обьяснения чем ведроид лучше iOS) — «чем больше чего-то, тем лучше». И все равно почему-то на айфонах с 60Hz экраном интерфейс выглядит плавнее и отзывчивее, чем на вёдрах со 120Hz.

АХАХАХАХАХАХ, то чому ж тоді епл додав 120 герц? як я люблю цих еплойо**ів які розказують які епл класні і їх фішки, а 120 герц на андроїді це фігня

На нових олед матрицях
Бо матриці можуть
І можна нагодувати тих хто каже що нема

120 герц на андроїді це фігня

Не 120 герц фигня, а сам ведроид — фигня. Ущербная архитектура, которую надо заливать гигагерцами и гигабайтами, чтобы оно хоть как-то вменяемо работало. И апп стор местный, который выглядит так будто гномик блеванул.

Зато контент и программы воровать можно, это да.

магічні 8 GB RAM в мак буках, магічні 60HZ на айфонах ))

В IDE или консоли разницы не будет вообще.

Разница есть. У меня сейчас на столе два монитора: один 144 Гц, второй — 60 Гц. При переходе с одного монитора на другой хорошо заметно, что скроллинг в IDE и браузере на 60 Гц дерганный и неплавный. Разница ощущается даже в отзывчивости курсора мыши — при 60 Гц он явно тормознутее. Конечно, если использовать постоянно монитор с частотой обновления 60 Гц, то это становится незаметно.

Приходится выбирать между 4к и 120 герц, увы.

Вибір очевидний, 120гц, а може і всі 240

Не нужно никакое суперзрение, чтобы видеть, что текст на 1440р — это зернистое говно. Чтобы не увидеть этого, как раз нужно иметь говнозрение или сидеть на расстоянии три метра от монитора. У меня за короткое время были в пользовании мониторы с разрешениями 4к, 1440р и 1080р (в том числе одновременно), и разница в качестве отображения текста между ними — колоссальная. Я не знаю, кто все эти люди, которые ее не замечают. Либо это полуслепые кроты, либо те, кому просто пофиг на качество картинки, либо диванные теоретики, делающие сравнения исключительно в своем воображении.
Я скажу даже больше: 4к при 27 дюймах все еще не дает идеальной четкости текста, пространство для улучшения еще есть. Это можно понять, если сравнить качество изображения на таком мониторе с качеством картинки, которую выдает хороший мобильный девайс, где плотность пикселей в разы выше.
Впрочем, нужно учитывать еще и то, что плотность пикселей — не единственный фактор, который влияет на качество отображения текста. Еще важны раскладка субпикселей (винда не умеет нормально работать ни с чем, кроме стандартного RGB) и антибликовое покрытие монитора. Убогое матовое покрытие, думаю, может сделать текст говном даже на мониторе с разрешением 8К, глянец гораздо предпочтительнее в этом плане, но глянцевый монитор теперь фиг найдешь в продаже.

«я один замєчаю, всє остальниє нє замєчают. Навєрноє всє остальниє полуслєпиє кроти, а одін я дартаньян»

Тут ситуация как раз обратная: люди в большинстве своем предпочитают экраны с высокой плотностью пикселей (иначе их бы не выпускали и не покупали), и только несколько фриков-ретроградов на форумах рассказывают о том, что разницы нет, потому что они ее не видят, а все, кто с ними не согласен, — дураки, обманутые маркетологами.

але ж так і є. це як ото з технікою епл. ОДні кажуть «та достатньо 2к, навіщо переплачувати», а інші «тільки 4к, менше 4к отстой, всі сліпі кроти».

Некоторые люди просто нетребовательны. Им и так сойдет, зачем переплачивать? У других реально плохое зрение, они не видят разницы. Что из этих двух утверждений вызывает сомнения?

Те, кто не способен заметить разницу между качеством изображения при разрешении 4К и 1440р, потому что не увидеть ее можно только при одном условии — очень плохом зрении.
Хотя есть еще люди, которые просто не умеют выражать свои мысли. Вместо того, чтобы написать, что, по их мнению, качество отображения текста при разрешении 1440р дли них вполне достаточное, они пишут, что, разницы между 4К и 1440р вообще нет или что 4К нинужно просто, потому что они так чувствуют.

а як щодо тих, хто не пишуть, що «по іх мнєнію текст на 1440р — это зернистое говно», а просто пишуть, що всі хто етого нє відят — слєпиє кроти? Ці люди теж просто не вміють виражати свої мюслі?

Бред собачий, я от дивлюсь на екрани з 109ppi, 254ppi i 460ppi, зір ~100%, якщо сидіти за столом з нормальною відстанню а не носом тикатись в екран то різниці ніякої немає, текст всюди чіткий і класний. Мабуть всі оті пікселі в тебе в голові ввижаються, або очі настільки втомлені що як ШИМ, відчувають якийсь підвох. То може ти і різницю в фпс в іграх бачиш між 200 і 220?

Глянцевые только мак станции видела когда-то. Но касательно непосредственно этого покрытия, есть у нас один из ноутов Acer, который с тачскрином и глянцем. Мне лично мешает отражене окружающих предметов и источников света. Меня это отвлекает, а выбрать идеальное место без бликов и отражений так что тут мой выбор все же матовое покрытие.Хотя согласна, что экран четче. И что интересно, тот же старый mac air, которій тоже имеет не матовій дисплей, а глянцевый с каким-то дополнительным нанесением, по удобству в разы лучше.
На счет 4к, конечно разницу можно заметить, особенно если сидеть целый день, глаза скажут спасибо, думаю, хоть мне и не приходилось работать за таким монитором. И если бы попался за вменяемую цену новый современный 4к даже с 24″, взяла бы наверное. Смотрелось бы гармоничнее со вторыми старыми 24″. Но по тому что я вижу, производители уходят от мелкой диагонали, и что-то приемлемое начинается от 27″ и выше.

То в тебе немає проблем із очами мабуть. Я от не можу працювати в фул хд — очі болять вже за 15 хвилин. А в 4К більш менш норм.

А герци не потрібні в IDE — там ніякої динамічної картинки немає. Герци то для шутерів.

А герци не потрібні в IDE — там ніякої динамічної картинки немає.

Зате є багато скролу, щоб картинка була плавною, на смартфоні ж роблять 120гц і далеко не для ігр. Та і краще коли більше герц ніж коли менше, може в сталкер колись пограти чи кс

на тих відстанях від очей, коли стає помітною різниця між 4к та 2к вже потрібно буде крутити головою, що побачити все на 27″ і більше.
А якщо відсунутися подалі, то 4к втрачає всю оцю «работа с тєкстом». Імхо на 27″ 2к якраз норм. не переплачуєш за пікселі, але корисної площі вже більше. Де треба — відмаштабував, де не треба — лишив як є.

4К не потрібне і зайве, а якщо підключати до мака то вони ще й погано дружать з такими розширеннями.

чого зайве і який конкретно мак не друже з 4к?

Бо 2к вистачає, різниці нема, якщо не сидіти 10см від монітора. Через скейлінг текст на маку виглядає не дуже чітким, наче не вистачає зглажування.

Як раз 4К на Маку ідеально масштабується (розмір єлементів як в ФуллХД), і різниця одразу помітна — все виглядає ідеально

(розмір єлементів як в ФуллХД)

занадто все велике і тоді 27″ втрачає сенс бо місця стає дуже мало. В інтернеті про це багато статей є, і на ютубі є люди які повертали монітори 4к назад і брали 2к для мака

В мене мак і не потягне 4к, бо то стара модель air 2013 року. Я дома більше звичайним системником користуюсь. 32″, особливо курвлені, для мене негеймера, то блаж звичайно. Та і взагалі не розумію фішки курвомоніків, в чоловіка такий, не подобаєтсья мені. А от дилема таки взяли 24″ на 4к і сидіти ближче чи 27″ на 2к залишаєтсья. Сьогодні дивилася на популярну LG 27GP850P, але в тому магазині не доперли підключити його до нормального пц, щоб видавав ті свої 2К і 165 герц, замісь того там крутилася реклама на 60гц (і не можна було натиркати щось інше), то я не змогла зацінити цей агрегат. Але зрозуміла, що 27″ для мене незвично завеликий і зблизька треба крутити головою як синиця.

Ну так треба з компу починати
А потім монітор

Та комп поки що тягне для моїх задач. А другий монік треба швидше. До того ж в комп можна відюху кращу доставити і буде ще норм. Все залежить від балансу задач і потреб та бюджету і приорітету.

LG 27GP850P це вже дуже стара модель, дивно що вони ще продаються, по відгуках там засвіти не дуже, але вживу краще дивитись. Насправді я теж думав що на 27 буде забагато а потім купив і через 3 дні стало прям те що треба

Я рік сидів за трьома 27 і думав що то 24

LG 27GP850P

Класний варіант. Я також вважав що завеликий, але ні — трохи більший за 24 та саме воно.

4К не потрібне і зайве, а якщо підключати до мака то вони ще й погано дружать з такими розширеннями

Мак ультрафайні лижі на 4к все розуміє
5к теж

Прямо на сайті великими літерами перелік рекомендованих моніторів

А які фактори були?
І чи давно

Наприклад відстань до телевізора вже зменшили рекомендації

До речі, сьогодні походила по магазину попридивлялася до моніків 27″. Мені дісно не звично було після моїх 24″.

Найкращий розмір це той, до якого звик. Я працював на різних діагоналях, і після пів року роботи будь-яка діагональ стає «найкращою».

Не обов’язкого, я рідко коли граю, більше з текстом та сьорфлю по статейкам. Але по собі скажу, что коли з тим самим dbviewr-ом працювала на свому моніку с робочого ноута, та з офісу, де стоили 2 dell по 24″, то різницю я помічала. Хоча делл не самий поганий бренд, але там стояли бюджетні мабуть варіанти офісні.

У дела матриці від лж
І ще у багато кого
Відрізнятиметься калібрування

itc.ua/...​r-dlya-igor-ta-roboty/ось таюут стаття гарна, взяв собі на замітку

користуюсь одним 27MD5KL-B 5K ну скажу що мені подобається висока роздільна здатність, все виглядає дуже м’яко, особливо літери

це LG? пару людей казали, що надмірно ярскаві ненатуральні кольори (але інші модель, ні 5к). Чи то також можно настроїти?

В мене Lg 27gp850, кольори дійсно вирви око, але тільки в ігрових режимах і при максимальній яскравості. Увімкнув reader mode(відчувається як true tone на айфоні) + скинув яскравість до 7-8 і стало дуже комфортно, за цілий день жодного дискомфорту не відчуваю.

Є різні режими, усі вони ± ок. Просто включаєш і працюєш. Перед цим, на інших моніторах відразу хотілось налаштувати точку білого, контрастність, ще щось.... З конкретно моїм LG все якось відразу ок і комфортно.
p.s. В мене зараз macbook pro 16.2 на m1 про, так кольори на макбуку більш «надмірно яскраві», наприклад, чим на моніторі.
p.s.s десь читав що насичені кольори відображаються не в srgb а в dci-p3 режимі, який вимикається і усе ок.

Так це LG
такого прям надмірно яскравості не спостерігав, в моєму моніку тут сильно нема чого настроювати, у нього як би кнопок нема геть, тим паче нема різних там ігрових або сінема режимів.
Він працює тільки по thunderbol, у нього нема HDMI чи інших портів
Тому важко порівнювати, це не стандартний монітор

У мене зараз 34″ ASUS + 27″ DELL, ідентичні по висоті.
В дружини 27″ DELL + 27″ DELL.
В мами 24″ DELL + 24″ DELL.
Високогерцовий з усіх тільки ASUS для ігор.

34″ ASUS + 27″ DELL, ідентичні по висоті.

як це? делл стоїть портретно?

Обидва горизонтально. Співвідношення сторін різне, тож вертикальна грань однакова по висоті.

дяк. як 34″ і 27″ поруч дружать? який основний з них? якщо не складно, скиньте фотку як воно виглядає, ціукаво)

34″ гнутий основний, 27″ прямий поруч допоміжний
i.imgur.com/WwLCQty.jpeg
(фотав трохи з правого кута)

Не не знаю, особливо мені подобається 24″ який стоїть вертикально плюс широкий монітор. 2K або 4K великої різниці не бачу.
home.jpg

в мене зараз Лось 24 ″, але хочеться більшого...

Колись усвідомлено купив Лось 27’’ 1080p, спеціально не 2к, і не 4к простігосподі. Все крупно, інтерфейс літає, коштує дешево. Як для другого інформаційного монітору до нотбука — топчік.) Для перегляду 4к-контенту\ігр є окремий девайс — телевізор. Для зору — достатньо працювати з зовнішнім оствітленням і за столом (а не в пуфіку, або на пляжі, або в барі, еtc) Ну і обмежити денне споживання інформаціїї через екрани (монітори\телефони). Якщо вкластися в 10-12 годин — то вже буде перемога для очей)

В мене також лось, довольна ним за ті кошти зо брала, ок. Але вже морально устарів і теж хочу 27″. ПРо роботу на пуфіку чи дивані і мови нема — пройшли ті часи, кола без шкоди для очей та спини можно було крахозяброю валятися на дівані з ноутом на лівому коліні.

Аахах, треш, 27 дюймів в фуллхд. Взяти 4К, налаштувати масштабування і отримати шрифти якості «як надруковані» релігія забороняє? Нашо це знущання над очима?

Що за релігія 4К у кожному коменті? 2К при відстані 60-80 см від очей (а ближче сидіти це смерть очам) виглядає так же само як і 4К. Тільки ціна при цьому суттєво менше.

Ні, не так же само. Я працював і за 2К в офісі, і за 4К вдома, різниця відчутна.

Окрім того макось нативно масштабує тільки 4К, щоб привести 2К до режиму HiDPi потрібен сторонній софт який до того ж криво працює

Ну може тоді все ж залежить від монітору і особистого досвіду? Бо у мене вдома і 2К, і 4К у дівчини — я пікселі бачу тільки якщо почати вдивлятись на пікселі. По факту якщо вдивлятись, то я і на макбуці бачу пікселі. Шрифти ж виглядають однаково. Очевидно що у теорії 4К завжди краще 2К, але з мого досвіду додаткова ціна того не вартує. Хоча не заперечую, що якщоб мій 49″ продавався в 4К, я б взяв 4К 😂

Хех, так тут вже адепти 8K починають розгортати палатки )

Недавно купив монітор 34′ і вже за декілька тижні користування зрозумів, що не можу привикнути до того що сам мушу розділяти екран на дві частини, тобто win + left arrow або win + right arrow. Плюс часто гублю якісь вікна і тд. Словом, не може привикнути до одного великого монітору, хоча колегам цілком ок.

Дякую, прийму до уваги. Сама сиділа за старим 32″ монітором чаловіка, то грати добре, а для навчання — краще меньший розмір та чіткіші пікселі, як на мене

дякую за розгорнуту відповідь

У мене LG 27UP650-W. Також чутливі очі до якості дисплеїв, конкретно з цим дисплеєм усе ок, очі не втомлюються, яскравість скинув до 15%-19%.
На macbook pro — чудово працює, нема «кристалізації» або вона ж непомітна для ока, картинка ± така ж як на дисплеї ноута, робочий день відпрацьовую на ньому ок.
На playstation 5 чудово ідуть всі ігри в 4к, картинка прекрасна, на дисплеї нема артефактів по типу блек крашів, glow і т.д під час ігор.
На windows пк, на доволі слабому доречі, full hd автоматично апскейлиться до 4К при цьому не навантажує сам пк, для очей також ок.
Перед цим працював на двух dell 24 з full hd розширенням — до такого більш не повернусь.
27 дюймів 4к вважаю найкращим варіантом для роботи\ігор.
Мінус монітора — не спрацьовує автопереключеннями між пристроями, необхідно перемикати вручну, або ж докупити hdmi світчер.
Також можливо зараз взяв би модель вище, по типу LG 27UP850-W, де є usb c та можна через один кабель заряджати ноут і передавати зображення.

дякую. на одній із робот були Дели, і скоріш за все бюджетні. Не дуже було комфортно під кінець дня для очей.

А яскравість, контрастність освітлення?

У нас в опенспейсі поставили нові лед лампи з блакитним відлінком

Почуваєшся як курка яку змушують знести 2 яйця в день

Я б менше 30″ не розглядав взагалі, й очі менше втомлюються, якщо монітор більший, але далі від очей (колись працював телевізор 55″ й 3 метри — досить круто, але не для ігор). Між 2К й 4К різниця відчутна, але 120Гц я не бачу. Як на мене, більш важливий ШИМ-мерехтіння, бо від нього очі швидко стомлюються (й виробники інколи брешуть у характеристиках). До різних моніторів звикаєш за тиждень — у мене зараз різні монітори, один вертикально, інший горизонтально, ще й на різній відстані від очей — працюється чудово.

на IPS матрицях ШИМ-у яе такого не повинно бути, чи не так? В яких моніторах Вам траплявся ШИМ, якщо таке було?

Ні. IPS може мати ШИМ, просто менш ймовірно, бо якщо виробник не зекономив на матриці, то то може й зробив нормальне живлення. З жахливого, що я особисто бачив, це Acer xb323u, й там саме IPS матриця.

Підписатись на коментарі