Скільки айтівцю треба працювати, аби придбати квартиру: статистика за грейдами та статтю

DOU випустили статистику зарплат айтівців, а ЛУН Статистика проаналізували дані в контексті вартості житла та порахували, скільки річних зарплат потрібно ІТ-спеціалістам, аби заробити на квартиру в Україні.

У середньому жінкам в ІТ прийдеться заробляти на квартиру вдвічі довше ніж чоловікам. Наприклад, чоловікам на посаді Software Engineer в Києві та Львові потрібно працювати на однокімнатку на вторинці однакову кількість часу. Натомість жінкам — на цілий рік довше, а киянкам — ще й на три місячних зарплати більше ніж львівʼянкам.

Трохи більше часу потрібно, аби заробити на однокімнатну квартиру чоловікам, які працюють менеджерами в ІТ — 1,3 роки повних місячних зарплат. Жінкам знову майже вдвічі більше — 2,3 роки в Києві та 2,2 — у Львові.

Менша різниця в зарплаті чоловіків та жінок на посадах QA / AQA Engineer. Два роки 100% зарплати потрібно відкладати на однокімнатку в Києві чоловіку та 2,7 — жінці. У Львові трохи довше — 2,3 роки чоловіку та 3 — жінці.

Найдовше для придбання нерухомості в Києві доведеться працювати працівникам саппорту — 4,5 роки для однокімнатної та 7,1 та 10,2 роки для дво- і трикімнатної відповідно. Це в три рази довше ніж розробникам.

Схожа ситуація і в інших регіонах. Розглянемо на прикладі Івано-Франківська:

• розробник купить квартиру майже так само швидко як С-левел у Києві;
  • DevOps навіть швидше — за 11 і 9 місячних зарплат відповідно;
  • на 3-кімнатку в Франківську в розробників, АІ-шників, менеджерів та DevOps піде менше ніж дві річні зарплати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мені так подобаються подібні статті, де прямою мовою розповідають про конкуренцію між чоловіками і жінками, де постійно говорять про те, що хтось когось угнітає і лише при наявності пісюна у одних ЗП більше, а у тих, у кого немає — менша. Але забувають про те, що в реальному світі чоловіки живуть разом з жінками і я ще ніколи не бачив, щоб чоловіки раділи за те, що у їхньої дружини ЗП в 2 раза менша на тій самій посаді, з тими самими компетенціями, скілами, софта, хард і так далі (таке взагалі рідко зустрічається).
Ці статті не мають сенсу, так як мають на меті упростити світ, якій трішечки складніший, ніж привязка ЗП до статі, але це зовсім друга історія і зовсім інші дослідження, які будуть мати інші результати. На даний момент є запит на конкретний результат, а статті і дослідження уже підганяються під цей запит.
Осуджую такий контент, дизлайк

Це чергова спроба розвести холівар чи у нас справді жінкам продають квартири вдвічі дорожче?

Лун замовило жовтуху на доу. Розходимось.

Індекс бігмака треба замінити на індекс хруща коло метро.

Покажіть людей які відкладають всю з/п😄. Якось не дуже стаття корелює з реальністю

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Таке враження що стаття виключно для того, щоб підживити ненависть людей до айтівців. Знову кудись понесуть (або вже, не слідкую) і будуть показувати як зажерлись, розповідати як треба розкуркулити.

Особисто я дуже НЕ люблю будь-які статті такого типу. Брати просто середній дохід (або щось інше) та множити на час — це апріорі шлях в нікуди та показник нічого. Всі ці індекси айфонів, бургерів тощо. Фі. Люди різні, різні видатки тощо.

Просто дам свій приклад, без точних чисел.
20-30% відсотків щомісяця на ЗСУ.
30-40% відкладаю у «фонд» нового житла та витрачаю на відбудову наявного після його втрати. Розрекламована програма єВідновлення майже не працює. Отримали ~20% від орієнтованих затрат на відновлення. Відповідно вказані 20-30% йдуть на фінансування недоотриманих 80% і лише потім будуть йти на нове житло. І без гарантії, що воно знову не буде зруйновано.
30-50% — поточні витрати, куди звичайно входить оренда, бо «читай попередній пункт» та підтримка штанів" найдорожчого оточення, що сидять без доходів (або з мінімальними) через війну.

У підсумку, реально відкладається на житло, в кращому випадку, коли не треба фінансувати ремонт, третина доходу, що у купі з інфляцієї приводить до того, що вказані у статті терміни треба множити на 5 щонайменше. І я розумію, що це ще лайтовий варіант, коли я персонально не на фронті та маю роботу. То ж повторюсь, що такі статті, а головне подібні розрахунки — це сферичні коні у вакуумі.

Годі вже про ринок української нерухомості — зараз якось не на часі.
Краще підкажіть за Європейську. Подивився що ціни в ЄС приблизно однакові: за одну суму можна знайти оренду чи квартиру у будь-яких країнах. Зрозуміло що у містах буде дорожче і що у середньому якась Румунія дешевше Германії. Але, умовно кажучи, навіть в Германії можна знайти житло за ту ж ціну, як у Румунії.
Отже, скажімо мені потрібне якесь житло біля моря. На одну людину це може бути щось максимально просте: ліжко + мікрохвильовка + холодильник. У Іспанії таке можна знімати за 500 євро. Але при цьому можна і купити таке житло за 70 — 100К євро і не платити кожен місяць.
З одного боку 100К євро вистачить на 16 років оренди. Але оренда може подорожчати, і своє житло залишається, а після оренди опинишся на вулиці.
Також гадаю власне житло у країні може надавати якісь переваги. Наприклад банки будуть відноситися більш гостинно. Можливість стати членом якогось місцевого ОСББ (якщо у них це практикують).
Отже питання зрозуміло: що краще — купити власне житло чи платити оренду?

Напр., Албанія, вайнот, член НАТО

що краще — купити власне житло чи платити оренду

спочатку орендувати, якщо сподобається локація і бачите там майбутнє, то і купувати

старі демократії, думаю, менш перспктивні, так як там буде загнивання в порівнянні із новими

В Албанії друг зараз — дуже не рекомендує, каже що як велике село навіть порівнюючи з Україною (Дніпро). Хочуть муватись в Іспанію в результаті

То зараз, а через кілька років як буде в ЄС, то буде інакше, але витрати на проживання теж стануть відповідні

На нерухомість там вже ціни скажені, немає сенсу навіть дивитись туди. Десь на рівні Італії чи щось таке, тільки де Італія, а де Албанія.

старі демократії, думаю, менш перспктивні, так як там буде загнивання в порівнянні із новими

А мені здається що «старі демократії» як раз більш стабільні. Бо у нових можуть до влади прийти якісь «друзі параші», чи релігійні фанатики (проти абортів), чи просто дурні популісти.
Та ж Албанія не так давно воювала. А зараз у кризу усі давні конфлікти починають знову розпалювати.

Вовків боятися — в ліс не ходити.
Як на мене наявність парасольки НАТО рішає

Питання має сенс за умови, що є всі параметри. Якщо мова про однушку і не про fancy новобудову, а просто про будь яку, то її можна купити до 100k і в Німеччині, і в Іспанії. Якщо живеш один, то я б купив однушку, не орендував би, тим більше зараз ціни суттєво впали на вторинному ринку.

В Іспанії за 100к можна вже дво-поверхові будинки шукати чи квартири з 4-5 спальнями.

На узбережжі житло дорожче. А не на узбережжі — немає сенсу.
Одна справа — жити біля пляжу. Завжди є куди піти. Інша — жити десь у селі де навкруги тільки лани. Там і правда з нудьги помреш.

Тут кожному своє. Ми вибрали місто за 7 хвилин машиною від пляжу. Кожен раз коли були на пляжі — проводили там по 3 години мінімум. Тож вийти на 3 години чи 3.25 години з дорогою — різниця не велика. Звісно це бачення зараз виходячи з бюджету та умов, думаю все одно будемо рухатись в сторону пляжу та новобудов.

Дружина у фейсбуці натрапила на дуже пристойну трьохкімнатну квартиру за 150 метрів від моря в Іспанії чи то в Торев’єсі, чи то десь поблизу неї за 130 тисяч доларів — дешевше ніж у Києві.
Я думаю що купити своє житло краще, ніж орендувати, але не в Іспанії, де зараз температура води 16 градусів за шкалою Цельсія, а в південно-східній Флориді, де де зараз температура води 26,6 градусів за шкалою Цельсія. Щоправда, ціни на житло там значно вищі ніж у Іспанії, і менше ніж за півмільйона трьохкімнатне житло придбати не вдасться, та і від пляжу житло за півмільйона у південно-східній Флориді буде значно далі ніж житло за 130 тисяч у Іспанії.

дешевше ніж у Києві.

То нічого що це село?

Сьогодні Торрев’єха — це міжнародний курорт у самому серці знаменитих пляжів на узбережжі Коста Бланки, велике місто з населенням понад 100 000 осіб,

Чесно кажучи, раніше я вважав, що жити у місті значно краще ніж у селі, і навіть у дискусіях на доу наводив багато аргументів чому у місті жити краще ніж у селі. І в процесі цих дискусій з’ясував, що у багатьох місцях у Європейському Союзі в селах інфраструктура нічим не гірша, а подекуди навіть значно краща ніж у містах. Щоправда, щодо якості інфраструктури у Торрев’єсі не впевнений — не цікавився, бо там більшість року вода в морі <26Ц.

То нічого що це село?

Ви про Київ? Ну у порівнянні з деякими селами Європи можна сказати що і Київ — теж село. Особливо після того, як його спотворили «чоловійниками».

Я про іспанське село. Де там роботу знайти? Чим розважатись крім спогляданням на море?

А чим люди розважалися у Лисячий бухті у Криму? Море, природа навкруги, гарна компанія (якщо пощастить). Ну може ще «віно, кино та доміно». Хоча зараз з ноутом і старлінком можна у будь-якій глухомані працювати.

Якщо дивитись між Валенсією та Кастелліоном — то можна дешевше 130к знайти

Я думаю що купити своє житло краще, ніж орендувати, але не в Іспанії, де зараз температура води 16 градусів за шкалою Цельсія

Іспанія — це ще й Канарські острови де вода +24 увесь рік (ну може +20 2 місяці взимку)! І квартири там небагато дорожчі ніж на материку. Отже теж «дешевше ніж у Києві».

Щоправда, ціни на житло там значно вищі ніж у Іспанії, і менше ніж за півмільйона трьохкімнатне житло придбати не вдасться, та і від пляжу житло за півмільйона у південно-східній Флориді буде значно далі ніж житло за 130 тисяч у Іспанії.

Аби набрати півмільйона баксів в Україні — життя ІТшника не вистачить. Таке житло можна придбати тільки якщо працювати в ІТ в США багато років і щоб зарплата 300К+.
А ще чув що у Флориді урагани бувають. Купиш будиночок — а його здує.

Канарські острови де вода +24 увесь рік (ну може +20 2 місяці взимку)

Вода на Канарах дещо прохолодніша.
pogoda33.ua/...​ра-води/Канарські-острови
Середня температура води Канарські острови за місяцями °C
Січ Лют Бер Кві Тра Чер Лип Сер Вер Жов Лис Гру
19.4 18.8 18.8 19.1 19.9 21.2 22.0 22.9 23.5 23.2 22.0 20.5

Аби набрати півмільйона баксів в Україні — життя ІТшника не вистачить.

Я називаю таке явище «РПЗ бідні люди».

Таке житло можна придбати тільки якщо працювати в ІТ в США багато років і щоб зарплата 300К+.

От мені і цікаво, чому у США наймають розробників ПЗ на такі заробітні плати, а в Україні з США на такі заробітні плати не наймають. Зараз же віддалена робота поширена.
Ну і якщо уже принципово-пре-принципово в Україні не будуть на такі величезні зарплати наймати, то що робити, доведеться їхати в США.

чув що у Флориді урагани бувають. Купиш будиночок — а його здує.

Писали на доу, що є страхування проти ураганів. Тобто основне — слідкувати за прогнозом погоди і якщо прогнозується ураган, на деякий час виїхати. Потім після закінчення урагану повернутися, якщо будинок здуло ураганом — отримати виплати від страхової та придбати новий. Ну принаймні мені так здалося що це так працює.

От мені і цікаво, чому у США наймають розробників ПЗ на такі заробітні плати, а в Україні з США на такі заробітні плати не наймають.

Бо оті 300к+ зарплати це в Долині, SF, інших дорогих для життя районах. Де людина на 150к$ буде жити в комуналці.

В тій ж Флориді 300к ЗП для девів немає

З точки зору дороговизни життя це логічно. Та з точки зору економії нелогічно. Точніше, було б логічно, якби на 300к+ наймали виключно для роботи в офісі і не наймали на віддалену роботу. Та якщо на 300к+ наймають на віддалену роботу, тоді, теоретично, не має бути різниці де знаходиться РПЗ.

Подивився що ціни в ЄС приблизно однакові

Та щас, в Братиславі за 100 кв.м. готуй 500к+, в Іспанії (Кастеллон) за аналогічне вкладешся в 100к-. Це різниця вже х5, в деяких випадках методами сови/глобуса дельта прокає в х10.

У Іспанії таке можна знімати за 500 євро

Зазвичай не можна, бо повністю задовбають контрактами/деклараціями/пруфами що ти не олень поки знімеш хату. Мені вистачило почитати пабліків і вирішив туди навіть не сунутись — одразу купувати. Ну і пропорція все ж 1:100, тобто 8 років орендуєш = купив комусь хату.

Для мене це питання навіть не виникає, бо в орендований не можна робити нічого, навіть замінити посудомийку на кращу або фурнітуру в кухні перекинути на нормальну або гіганську пшонко-люстру замінити на щось адекватне.

Зате орендовану можна полишити — і переїхати у іншу, чи навіть у інше місто. Думаю купувати має сенс коли вже подивився де як живуть — і якщо готовий десь залишитися надовго.

Куплену теж можна продати, ще й грошей підняти (банально перефарбувати стіни і білий колір + помеблити б/в ікеєю з маркетплейсу іноді дає +50% до ціни). Ми купуємо з прицілом на пожити два роки і продати/здати.

«А так можна було?». Мене хвилювало що навіть у красивому місці за 3-5 років усе навколо обійдеш, будеш кожен камінець знати і стане не так цікаво. А якщо можна квартиру потім поміняти на іншу на іншому березі — то нема проблем!

Ну є момент що держава віджирає кожен раз 10% при кожній ітерації купівлі-продажу.
Тобто купив квартиру за 100к — заплатив +10к податків = 110к.
Закинув ще 10к в меблі техніку щоб було щастя, трохи підремонтував, пожив.

Продаєш за 150к — новий власник заплатить вже +15к = 165к тотал, а твій профіт вийде ~20-22к*.
В найгіршому можливому сценарії вийде що ціна не зміниться і попав та ні 10% податків при покупці, але це все одно дешевше ніж оренда скількох там років аналогічної.

* тому що виникає податок на профіт продавця 24% в цьому випадку

Так, а понятия давности владения недвижимостью там нет? Просто в Украине сделки с недвижимостью, насколько я знаю, налогом на доход не облагаются, если недвижимость была в собственности больше 3-х лет.

Глянул, там оно на столько все близко, что нет смысла считать годы, имхо.

У продавца возникает дельта на профит (т.е. на дельту продажи/покупки) и она 19..24% в зависимости от резидентства и лет владения (поэтому поправлю свой коммент выше).

p.s. про налоги в Украине я уже могу рассказать даже лучше чем нотариусы, т.к. кейс «продал нежилое + подвал жилое» они запороли (есть пруф от налоговой)

Нежилая недвижимость — это совершенно другая история. Хотя опять же если тот же гараж с подсобными помещениями является частью общего домовладения, которое по ЦК называется садиба, то насколько я понимаю, операции с этой самой садибой, как единным целым, осуществляются по правилам жилой недвижимости.

Я конкретно у нотариусов спрашивал кейс «в одном году продал нежилое (подвал), теперь продаю жилое (квартиру) — возникнет ли 6,5% налогов лишних?». Оба нотариуса облажались т.к. не могут осознать фразу «количество продаж считается отдельно по категориям».

Если гараж и дом не продаются в разных сделках — то ессно это одно целое и берется тип «жилая недвижимость».

В Іспанії нема податку, якщо гроші від продажу інвестуєш повністю в нове житло

В жильё или можно в любую другую недвижимость, в т.ч. нежилую?

А вони якийсь тайм-фрейм дають на покупку нового?
Ну щось типу зараз продав, потім шукаю, потім врешті-решт купую щось.
Бо в нас податки платять прямо через нотаріуса і без цього не вийдеш з угодою.

Думаю, что есть или там можно оформить возврат налогов, как в США.

Якщо точно визначився з країною і не маєш планів мувати кудись далі, то звісно власне. Оренда — це гроші на вітер взагалі.

Подивився що ціни в ЄС приблизно однакові:

Це приблизно те саме що сказати «в Україні ціни приблизно однакові» (хоча в обласному центрі 3к квартира буде дешевша за 1к в Києві).

що краще — купити власне житло чи платити оренду

Звичайно що краще мати своє житло. Навпаки вірно тільки для тих хто може інвестнути ті гроші і на тому заробляти більше, але це точно не про тебе.
ІМХО, оптимально зняти житло на рік, пів року там пожити і якщо все ок то шукати житло щоб купити в тому районі.

синйору сироїду від 2х до 6и місяців, залежності від сенйорістості (зайчатності) та квартири і міста

напоркуа 3к в республіці, якщо нижче є посилання на повноцінну 1к у Ватутіно за 1 зепе сироїда з досвідом

Однокімнатна малувата для сім’ї з дітьми, та і у Ватутіно значно менше фізико-математичних ліцеїв з топ-20 рейтингу ЗНО, ніж у Києві.

топ 20 ліцеїв з математик онднозначно аргумент

Звісно аргумент, навіщо без толку штани у школі протирати, краще навчитися лускати як насіння олімпіадні задачки з інформатики, і після закінчення фізико-математичного ліцею з топ-20 рейтингу ЗНО піти гребти гроші лопатою в маанги.

я ж пишу, що в часи ковіду та іншого онлайн навчання з тривогами і шахєдами однозначно потрібні ліцеї топ 20 з фізматом для працевлаштування в кіберпанк захисники

Ковід же уже давно пройшов, а щодо тривог, то як з’ясувалося, фізико-математичні ліцеї до тривог значно краще пристосовані. В ліцеї (55й у рейтингу ЗНО), в який кума віддала на навчання свою доньку, бомбосховище дуже гарно обладнане для навчання, і під час тривог якість викладання матеріалу зовсім не погіршується.

Тоді пихтіти без іпотеки в столиці з ліцеями... В статті про ліцеї топ 20 сабж не підмівався

В статті писалося про Київ та Львів. Київ та Львів об’єднує між собою те, що в них обох є фізико-математичні ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО.

Та зрозуміло, що нема фізмата — нема перспектив

В чому сенс взагалі орієнтуватися на однокімнатну? Ще би на смарт-студії дивилися.
Людина має жити, а не виживати, тому потрібна як мінімум відокремлена від вітальні спальня.
Можна подумати, що це на виріст як машину, але з квартирами то не завжди працює.
Дві кімнати це мінімум, а однокімнатка то радше інвестиція для здачі.

«однокімнатна» в новобудовах — це найчастіше і є «євродвушка» — кухня і вітальня в одній кімнаті, спальня в іншій. Декілька років у свій час в такій прожив, в принципі норм для одного і щоб дівчат водити. Та і з постійною партнеркою деякий час теж жив. Але так, погоджусь, що звичайно хочеться більшого. І для тих пар у яких є потяг розмножуватися не підходить взагалі.

nid.com.ua/...​evrodvushki-foto_511.jpeg

ось такого плану. Я звичайно розумію, що коли доларова зарплата б’є у голову, то хочеться жити як феодали — мінімум 100 квадратних метрів на Печерську на одного. Але давай будемо реалістами.

Доречі сто метрів навіть на трьох не бачаться велико-феодальними.
Якраз таку квартиру купив, зайвих метрів не бачу:
— кухня витягнута тільки для готовки, не поїсти
— вітальна = їдальня, куди без неї
— основна спальня
— дитяча кімната
— кабінет
... все, півтора санвузли і мінімальний коридор з прихожею.
Що завгодно викинути з планування і хз як жити нормально.

Мабуть, феодалізм все-таки у комбінації ста метрів і того, що німецькою називають «sehr zentral». Мені самому довелося впертися і до певної міри пощастило, що перепали майже сто метрів з двома коморами і великим підземним паркінгом в районі з класною інфраструктурою (від школи з садочком під вікнами до кількох супермаркетів у мікрорайоні) і в пішій прогулянковій досяжності до львівського Оперного..

До речі так і не зрозумів прикол спільної кухні-вітальні)
Елементарно хочу запекти рибу, як-не-як запах йде навіть з витяжкою.
Зробити пасту з креветками, де спочатку на сковорідку кидаю трішки часнику — запах йде.
Просто посмажити шмат м’яса — запах йде.
Та все на кухні має запах, навіть якщо витяжка працює.
Витяжка сама по собі гучна. Іноді один партнер готує, інший може в тв позалипати чи навпаки і погратись в ігри без запаху їжі. Це при тому, що рідко готую, але неймовірно радий , що не зносив стіну під спільне.

Напевно це підходить лише для одинаків та пар, які взагалі не готують нічого окрім чашки кави)

В ідеалі щоб внаслідок приготування смачних страв запах не поширювався на житлові кімнати, бажано взагалі мати «літню» кухню в окремій будівлі, тобто жити не у квартирі, а у будинку з достатньою для розміщення ще й «літньої» кухні прибудинковою територією, а щоб мати змогу комфортно готувати в цій кухні весь рік, а не лише влітку, бажано щоб цей будинок знаходився неподалік (добре якщо не далі ніж за 800 метрів) від моря або океану, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія.

До речі так і не зрозумів прикол спільної кухні-вітальні)

Більше простору. Кухня-вітальня на 35м2 і кухня на 15м2 + вітальня на 20м2 це зовсім різні речі.

+ якщо малі діти то з кухнею/вітальнею вони завжди на виду.

До речі так і не зрозумів прикол спільної кухні-вітальні

Ох уж ці айтішники, за плитою ніколи не стояли годинами в окремій кухонці, поки всі веселяться у вітальні.

Елементарно хочу запекти рибу, як-не-як запах йде навіть з витяжкою.

Приніс приготовану рибу у столову-вітальню і ніякого запаху, риба без запаху, їжа без запаху, геніально. І взагалі, у вітальні ми нічого не їмо і не пердимо, а то ще запах залишиться.

Ох уж ці айтішники, за плитою ніколи не стояли годинами в окремій кухонці, поки всі веселяться у вітальні.

Коли всі веселяться у вітальні, то я теж веселюсь у вітальні і їжа якраз замовна, кухня мені потрібна хіба, щоб піти в морозилці льоду набрати під коктейлі.

Приніс приготовану рибу у столову-вітальню і ніякого запаху, риба без запаху, їжа без запаху, геніально

По своєму досвіду бачу, що неймовірно велика різниця в запаху між поїсти у вітальні готову запашну страву чи контраст всіх запахів і пари при готовці.
Елементарний борщ. Готувати потрібно більше години, чого варта тільки зажарка. Взагалі якщо під якусь їжу смажити цибулю чи часник — це навіть одяг буде пахнути цибулею смаженою попри включену витяжку. Це далеко не те саме, що в їжі.

І взагалі, у вітальні ми нічого не їмо і не пердимо

Не знаю як ви пердите, але сморід не мав би надовго залишатись)

Плюс я не дуже чистюля, посудомийку запускаю раз в 3-4 дні. Сидіти дивитись фільми чи грати ігри на плейстейшн значно приємніше в афігенній чистій кімнаті, а не де за спиною кастрюлі/їжа остигає на плиті/шумить витяжка і тд.

Ваше право робити як хочете, не проблема взагалі, просто поділився своєю думкою також.

їжа якраз замовна, кухня мені потрібна хіба, щоб піти в морозилці льоду набрати під коктейлі

Ну от з цього і треба було починати. У нас мала дитина і ми готуємо багато смачної їжі, кожен день готуємо, замовляємо рідко. І тому хто готує, не в кайф сидіти самому на кухні, коли інші члени родини знаходяться у вітальні.

Я не знаю як саме діти міняють все, але у мене навпаки всі члени сім’ї не люблять, коли хтось на кухні заважає готувати, я в тому числі. Мені навпаки подобається самому готувати зі своєю музикою/відео на планшеті. Це як робота, де хочеться свій простір)
Також мені не подобається слухати шум, нюхати всі нарізки цибулі і дивитись на готовку іншої людини, тому мені взагалі не вкладаєтьс в голову шаблон спільної кухньо-вітальні.
Значить залежить від людських вподобань.

Так, проти такої нічого особливо не маю, якраз може бути, хоча краще вже дві спальні і кухня-вітальня.

Чим більше квартира — тим більше прибирати. До того ж — якщо жити де немає зими — то у квартирі взагалі сидіти не обов’язково. Навіть обідати краще не балконі. Одному багато не треба — для кого вітальня, якщо гостей не чекаєш?

Сударь, а Вы вариант привести в эту самую квартиру какую-нибудь африканочку или филипиночку не рассматриваете?

Поки що ні. На це є причини:
1) Вік. Жінка мого віку може виглядати привабливо тільки якщо вона якась зірка і робить пластику. Купити вдвічі молодшу філіппінку — я б сам на таке косо дивився. Не факт що через рік вона не втече до якогось молодого «Дона Педре». Заводити дітей у 50 років — дещо пізно (вже онуків час доглядати). Просто мати жінку «заради розваги» — ну 5, хай 10 років — і вже «розваги» стануть непотрібні (вже зараз не те, що у 20).
2) Гроші. Моя мрія ніколи більше не працювати фултайм. Бо це не залишає часу на життя (особливо коли вік не дозволяє бути енерджайзером 20 годин на добу). Аби жити одному на Канарах у власному житлі треба буде мінімум 1500 — 2000 євро на місяць. Враховуючи податки — я маю з часом знайти ремот роботу хоча б на 25 євро на годину (не так просто у кризу). Це дасть прожитковий мінімум якщо працювати пів-дня. Щось більше — і вже треба буде знову пахати як на галерах. А жінка — задоволення не з дешевих. Вона навряд чи задовольниться простим життям «ніщеброда» навіть біля моря. Тим більше що філіппінок морем не здивувати.
3) Легалізація. Мені ще далеко аби стати громадянином Іспанії. І куди тут вписати жінку з іншої країни — зовсім не зрозуміло.
Це в Україні з зарплатою ІТ синьора, до кризи я міг собі дозволити життя «вище середнього», на яке б може і купилися якась дівчинка з бідної родини. Але після переїзду я поки десь на рівні місцевого безробітного — нема чим хизуватися.

Это немного не так работает. Во-первых, гражданство не нужно. Достаточно иметь ВНЖ, чтобы протащить кого-то паровозом. Это раз. Второе, для той же филипинки или африканки цена вопроса — это тот же самый вид на жительство в Европе. Убежать к дону Педро она в теории может, а вот на практике нужна ли она тому дону Педро? Соответственно, что касается вопросов обеспечения «семьи», то тут как договоритесь. Ну и что касается фуллтайм работы, то не думаю, что стоит от неё отказываться. На самом деле это не самый плохой вариант. Кстати, если филипинки или африканки не подходят из-за цвета кожи, то сейчас с Израиля побежали светлолицые, а может и не очень светлолицые, но в принципе белые. Статус беженцев в Европе им пока не светит, поэтому ради получения ВНЖ возможно всякое. Есть такой рассказик одного харьковского еврейского автора «Профессия парижанин» про инвалида арабо-израильской войны, который сначала сам получил статус во Франции, а потом помогал своим там окопаться. Не бесплатно, конечно. Насчёт того, что в 50 заводить детей поздно — это Ваши загоны. Поздно — это когда без трамадола иметь дело с женщиной не получается, так это может быть и в 18 лет, как у моего одного знакомого :-)

Прикольно, а я думав, що поки в країні війна, то покупка квартир і всі розмови довкола цього не на часі...

Війна війною а гроші вкладати треба.
І зараз військові мають купу грошей, хтось продає а хтось купляє.

«Військові мають купу грошей» може написати тільки людина, яка взагалі не знайома з ситуацією у війську. Вони більшу частину своїх зп витрачають на снарягу, дрони і тому подібне.
Це якщо ви не маєте на увазі військових, які просто «числяться» в вч (всякі там зяті воєнкомів і тп)

Ви трішки не побачили картину вцілому. Військові — це не тільки лінія фронту. Вони у всіх містах є в тилу, ті ж ТЦК — це військовослужбовці. Поліція має доплати по 30к в місяць, а повномашстабна війна вже 2 роки. Знаю людей, яких призвали і вони у віськовій частині вже майже два роки на заході України і теж мають чи принаймі мали зп+доплата.
+ мабуть ще є частина тих, які числяться, як ви описали.

Війна 10-й рік вже і буде ще не одна. А жити десь треба...

Ізраїль 70 років у стані війни. Це так, чисто для довідки.

Так, чисто для довідки, йдіть почитайте історію і більше не пишіть дурниць про 70 років стану війни в Ізраїлі.

Що там по росподілу на фронті і по перетину кордону? Який відсоток зараз між Ч/Ж? Там нікого не ущімляють?

Учите матчасть. Ущемлять можно только женщин. Стрелочка не поворачивается.

Ну шо, піонери, цифри на табло.

У когось тут явно уже за другий 10ток тих однушок Не соромимось, хвалимось хвалимось

У мене в перспективі 4 хати. Тільки ж ми в Україні і війна. Таке собі...

У мене в перспективі 4 хати.

Що так слабо, у мене в перспективі 5. Хтось із нас двох, підозрюю, явно прожект менеджер або жінка

Хтось з вас бреше, і я підозрюю що це ти.

Хтось з вас бреше

сам ти сісадмін, от нащо зразу ображати

кажи скільки в тебе хат у перспективі уже

це тягне на «третій фултайм», вопрос напорува

В жовтні 2021 року можна було купити первинну трьохкімнатну квартиру з ремонтом за $33000 в Анталії, але перший поверх, далеко від моря та й район Кепез

А якщо чоловік ще й одружен й то збирати наквартиру прийдеться значно довше.
Ось такий сексізьм вам коменти ))

Ой бляха, мужик, ти зря це написав. Зараз набіжать і заклюють.
Але згоден з тим що поки не завів сімью треба все скирдувать і купувать. Бо як тільки одружишся і будуть діти там стільки супутніх витрат що хрєн що наскирдуєш. У жінок завжди найдетьмя куди пристроїть гроші

Ой, це ви на слизьку доріжку стаєте. Виділяти гроші дружині??
То ж все общєє ))

Абсолютно ні.
Знаю пари в яких він сіньйор дев, а вона «саморозвиток» і в них все «спільне». Там звісно хлопчина попав)
Знаю сім’ї(молоді без дітей), де жінка заробляє менше в рази, ніж чоловік. Чоловік їй виділяє певну суму додаткову зі своїх зароблених грошей на її «хотілки». Ну і наче не заморочується не рахує не ділить походи в кіно/ресторан/супермаркет, просто сам керує і використовує свої зароблені накопичення.
В обох випадках люди щасливі (не впевнений на рахунок щастя чоловіка в першому випадку))

А мужику контролировать финансы православная вера не позволяет?

це якийсь патріархат, однозначно

Ну дык а почему нет? Кто ресурсы зарабатывает, тот и контролирует их использование. Это просто здравый смысл. Хотите называть это патриархатом, пусть будет так. Но тогда патриархат — это, в принципе, самая оптимальная форма для семьи в условиях общества рыночной экономики по понятной причине.

В мене навпаки. З моменту як одружився, дохід виріс більше ніж в 6 разів. Назбирав на декілька квартир, будинок побудував, новий лексус купив.. Треба просто щоб жінка надихала на подвиги)

З моменту як одружився, дохід виріс більше ніж в 6 разів. Назбирав на декілька квартир, будинок побудував, новий лексус купив..

Декілька то мінімум 3.
3 * 80к$ + 200к$ + 50к$ =~500к$
Тобто ти зміг відкласти від 500к$. Навіть якщо припустити що ти зміг норм заробити на нерухомості, то нехай 400к$ в поточних цінах.

Це реально хіба якщо ти маєш свою фірму або ще 1-2 весла додатково.

Треба просто щоб жінка надихала на подвиги)

Жінка надихнула працювати Х3?=)

Так,мінімум 3, все вірно. Ваші розрахунки близькі до реальності. Так, у мене декілька фулл таймів зараз. Я почав зайчикувати і працювати віддалено ще коли це не було мейнстрімом. Але я не працюю х3. В 18:00 мене біля компа ніколи не застати. Тому що я працюю на одноманітних проектах вже 12 років і в мене купа досвіду і напрацьованих заготовок. На один фулл тайм я витрачаю десь напевно годин 5-8 на тиждень.

Але я не працюю х3. В 18:00 мене біля компа ніколи не застати. Тому що я працюю на одноманітних проектах вже 12 років і в мене купа досвіду і напрацьованих заготовок.

Три роботи це три роботи, і це точно важче ніж одна.
А те що 12 років одноманітних проектів для мене звучить як мінус.

Тобто тут

Жінка надихнула працювати Х3?=)

я говорив про то це швидше мінус ніж плюс. І що наявність жінки таки справді спонукає заробляти більше на речі як не завжди (настількі) потрібні як здоровий спосіб життя, час на себе, духовний розвиток і т.п.

Я ж кажу, х3 я не працюю, я на форумах сиджу напевно чверть робочого дня)) три роботи коли є мотивація- легше ніж одна коли ти не бачиш нафіг тобі та робота взагалі. Чим більше я витрачаю- тим більше і легше заробляю ще більше. На цьому у мене все по цій темі, дякую за увагу.

просто ти не витрачаєш час на побутову фігню, яка відволікає від погодинного рейту в ойті

дохід виріс більше ніж в 6 разів.

Бач, а якби не одружився, виріс би більше ніж в 12

Дякую богу рандома, батькам та іншим важливим факторам, що я: чоловік, Software Engineer та живу не в Києві, що дозволяє заробити на житло набагато швидше, ніж якби я був київською рекрутеркою.

А на ремонт?) Там просто голі стіни, воно не придатне для життя. Заробляти доведеться в середньому у 1.5 — 2 рази довше.
Також хто, як а в мене 25 — 30% йде на хавку, спортзал і тд.

В Україні вартість житла завжди рахують без ремонту, без паркомісця, без комори, без кухні, без податків, без меблів і техніки, і без будь-яких додаткових витрат. Інакше, математика «купив за три роки» не працює :)

Ну как обычно — остросоциальные и очень актуальные статьи и «исследования», вот это да!

В цей час, поки акції ростуть і роблять мене мільйонером, поживу під мостом безкоштовно, так?

Ну так там, де хати від 180к євро оренда буде від 1500 євро, як і платіж по іпотеці. Але в оренді це буде −1500 євро, а при іпотеці це буде −200 євро в проценти і +1300 в актив «хата», яку можна продати і забрати свою виплачену частину. Крім того актив «хата» росте в ціні і плата за оренду росте в ціну, але є один нюанс.

Я хз що ви нарахували.
Якщо взяти ті самі 180к в іпотеку навіть під європейські омріяні 5% (яких в Україні ніколи не було і не буде) — то за рік одних тільки відсотків гасити треба 9к євро = 750 євро/міс.
В реаліях України я менше 10% не бачив, тож готуйте 1500 євро/міс тільки щоб гасити відсотки іпотеки, не кажучи про гашення тіла.

Ну та цифри умовні, звичайно. Ми говоримо про цивілізовану іпотеку, а не про 20%. Суть в тому, що коли ти платиш іпотеку, то це не те саме що ти платиш за оренду. Добра частина того, що ти платиш іде в твою частину обʼєкта, яку ти можеш завжди продати і забрати свою частину. Оренда ж, в свою чергу, це зазвичай платежі за чужу іпотеку.

Процентні ставки для іпотеки сильно виросли у всьому світі після того як уряди США та ЄС надрукували грошей для зменшення негативних економічних наслідків локдаунів, тож тепер платити іпотеку це те саме, що платити оренду, якщо не більше.

Я розписав числа тільки що (вище), іпотека вийшла х4.5 від оренди

Схоже, що з теперішніми процентами іпотечного кредитування фінансово найвигідніша стратегія покупки житла на березі моря, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія, це сидіти в Україні у власній квартирі і скирдувати поки не наскирдується повна сума.

Ви пишете правильно по ідеї, та абсолютно неправильно по реаліям.
Я про 20% не писав, бо там буде платіж по відсоткам = 3000 євро/міс.
Реалії цивілізованої іпотеки в попередньому коменті з наступною поправкою:
— я орендую квартиру вартістю 330к за 500 євро/міс
— відсотки по іпотеці були б 16,5к/рік = 1375 євро/міс
— додайте погашення тіла хоч в якомусь обсягу, хоча б 925 євро (~1/360, типу кредит на 30 років)
= щомісячний платіж 2300 євро замість 500 євро

яку ти можеш завжди продати і забрати свою частину

Та не зовсім. Ринок тієї ж Словаччин/Польщі роздули кредитами під 1% з початковими платежами по 5-10% і зараз для всіх наступив час розплати. Коли вже підписались під квартири вартістю 300к+ то їх не можуть скинути за пів-ціни бо будуть ще винні після «продажу своєї частки», а бажаючих купити однушку за 300к+ щось не видно.

у вас помилка в розрахунках. оренда квартири за 330к євро буде коштувати ~2500 євро, якщо не більше (принаймні у Києві). І раптом вся математика сходиться.

Я пишу за Словаччину, Братиславу. І це мій випадок, мабуть я краще за вас знаю що написано в моєму rent aggrement? -_-
В Києві можете поставити відповідно 10%+ річних за іпотеку (замість 5%) і 10 років максимального терміну (замість 30 років) — я хз що у вас зійдеться.

Я пишу за Словаччину, Братиславу. І це мій випадок, мабуть я краще за вас знаю що написано в моєму rent aggrement?

Я от зараз приїду в Братиславу і зможу орендувати квартиру за 500 євро, яка коштує 330k?

Хз чи зможете зараз, рік тому нам вдалося.
4 доби пошуків, сотні повідомлень на різних сайтах, десятки діалогів, штук 15 переглядів і ура договір наш.
Хоча якщо по-тупому першу попавшу хату через посередників брати — вийде щось типу 1-бедрум в скайпарку за 1000 євро, хати там зараз від 400к наче.
2500 євро/міс за квартиру точно платити не варто, по таким цінам вже вілли йдуть навколо міста.

Я згоден що саме зараз ситуація може бути складнішою від країни до країни. Але ще 2 роки тому я, наприклад, купив будинок за 300к за ставкою 2.3% на 15р по якому платіж з урахуванням податку — $2200. Аренда такого самого будинку десь 2300. Аренда 2-спальної квартири — від 2300. За 2 роки цей будинок вже коштує 350-370к, і з урахуванням того, що я вже виплатив моя equity в ньому близько 200к. І це я не жив під мостом в ці два роки.

Загалом воно в ЄС завжди так і було — оренда плюс-мінус дорівнювала місячному платежу по іпотеці (відсотки+тіло), от тільки останні трійку років все сказилось. Польша в тому ж становищі фактично, все нагреблись кредитів і тепер думають що робити з новими ставками.

p.s. будинок — про яку країну мова?

В Польщі ще не нагріблись а гребуть по 2% поки ще є :) Ну і ціни на ~20% плюс в порівнянні з попереднім роком. Хоча кажуть в Німеччині 20% мінус.

Під Краковом знайомі будинок в кредит взяли в 2022 році, підписували щось теж типу 2% і різко прокнуло 5%+. Тому що ставки або не фіксуються взагалі, або на наближчий час (2-3-5 років) за додаткову плату.

Напевно на початку 2022р. Раніше дійсно були такі ставки на кредити. Не знаю, може і не давали тоді фіксувати ставку на 5 років. Зараз без проблем. Зараз відсоток 7.5-8. І він був на такому високому рівну в 2008. Я мав на увазі програму безпечний кредит 2%, яка стартанула в 2023 підігріла ринок.

Штати. Щодо ставок, в штатах найбільш популярні іпотеки з фіксованими ставками, тому таких проблем, як в Європі, немає. Але от нові ставки в 7-8% сильно пригальмували риночєк, аж до деякого зниження цін.

Штати. Щодо ставок, в штатах найбільш популярні іпотеки з фіксованими ставками, тому таких проблем, як в Європі, немає. Але от нові ставки в 7-8% сильно пригальмували риночєк, аж до деякого зниження цін.

Не в Європі, а в якихось окремих банках, в окремих країнах. В Німеччині середній відсоток зараз 3.93%, і, по замовчуванню, він фіксується на 10 років, але можна й більше.

під європейські омріяні 5%

www.rastreator.com
де ви там 5% знайшли? :)

Я там навіть не шукав.
Якщо цікаво по Іспанії — то там Caixa видав умовну пропозицію на максимум 15 років під 4.8%. Знайшлося 5%?

Якщо цікаво по Іспанії

Мені видав від 2.85
Знайомий з одним працюючим пару місяців назад отримав трохи менше ніж під 3% на ~200k
У першому півріччі 2022 було реально взяти під 1%
Тому ні, не зійшлося.

Мені видав від 2.85

Видав — це коли банк прийде в нотаріус як проксі та закриє угоду покупки іпотекою.
А що рендерить сайтик на інпут в три філда — то не суть важливо.

У першому півріччі 2022 було реально взяти під 1%

Зараз не перше півріччя 2022. Я теж слухав мемуари фінансового консультанта, який розповідав як своєму клієнту відкопав іпотеку під 0,39% річних.

Я поки по Іспанії не отримав реальну пропозицію навіть під 5% маючи контракт в євро з Італією, буду купувати за свої. В Словаччині доречі теж написані 4.44% на сайті VUB трохи не для нас, а для своїх.

Видав — це коли банк прийде в нотаріус як проксі та закриє угоду покупки іпотекою.
А що рендерить сайтик на інпут в три філда — то не суть важливо.

Сайтик рендерить upper limit, звичайно є ще bonificaciones. Реальний % декілька місяців назад у ситуаціі з 1 працюючим я привів: ~3%

Я поки по Іспанії не отримав реальну пропозицію навіть під 5% маючи контракт в євро з Італією
В Словаччині доречі теж написані 4.44% на сайті VUB трохи не для нас, а для своїх.

Ну, не маючи іспанського NIE / permiso de trabajo / etc., скоріш за все, і не отримаєте. Тут тоді потрібно порівнювати з відсотками в Україні для іноземців (цікаво, це взагалі можливо)?

Ну, не маючи іспанського NIE

Без NIE взагалі в банки марно заходити.
Це тупо податковий номер і його наявність не дуже то впливає на здатність взяти кредит. На стільки не впливає, що навіть картку Credit не хочуть робити з 0 лімітом під оренду машин.

Тут тоді потрібно порівнювати з відсотками в Україні

Не потрібно, бо в Україні де-факто немає іпотек. Вони почали зароджуватись зараз по єОселя, але для цього треба бути військовим з інвалідністю.

Я поки по Іспанії не отримав реальну пропозицію навіть під 5% маючи контракт в євро з Італією, буду купувати за свої.

Тут навіть з місцевим автономо важко отримати ) Теж за свої довелося

від 1500 євро, як і платіж по іпотеці. Але в оренді це буде —1500 євро, а при іпотеці це буде —200 євро в проценти і +1300 в актив «хата»

Якось то дуже оптимістично.

Є квартира 200к$, і кредит під 7.5% річних, перший внесок 20%. Тобто тіло кредиту 160к$ * 7.5% = 12к$ в рік, або 1к$ в місяць тільки % по кредиту.

Це ± реальні цифри для Польщі (насправді реальна ставка трохи вища бо туди входять страховки, комісія банку за видачу).
Оренда коштує ±ті самі 1к$ для квартири за 200к$.

Тому, ІМХО, кредит є смисл брати якщо перший внесок великий, хоча б 40%.

Це ж за умови що ти можеш орендувати і купити абсолютно тотожні квартири (наприклад, в Жироні зі 111 помешкань в оренду з кондиціонерами та петами аж 3, і це ще якщо не заглиблюватися в їх якість і ціну) . Плюс оренда буде зростати щорічно, а відсоток по кредиту — падати

Прочитав статтю так: якщо ти стаєш ІТшником, в тебе біля компа автоматично з’являється портал, в якому повільно генерується ваучер на даровану квартиру і якщо в тебе чоловічі вторинні статеві органи під кілтом — то генерується цей ваучер з перком +х% швидше ... фантастика така собі. Я б не витрачав на це час... але пізно...

Живу в Львові. Де питатись за 3-річною квартирою? Я собі посидів порахував: м2 0-ки зараз від 1500$, однокімнатка нехай 40м2. Зп, рахуєм, середнє нехай 1800$ з котрих на життя тре відкашляти десь 800$ мінімум. Отже в місяць хом’як генерує 1К... 42 м2 по 1500$... в мене воно, як би я сценарій не перекручував, все одно в середньому получається 60 місяців. І це 0-ки, панове, в ній ти не поживеш, там ще треба половину ціни вкласти в ремонт і меблі... я якось не так рахую?

Зп, рахуєм, середнє нехай 1800$
. я якось не так рахую?

Так, бо середнє ЗП в ІТ, особливо у Львові, вище

Це взагалі що за цифри?
Медіанна зп найпростішого посереднього мідла автомейтера — це 2500$, сіньйор — 4400$ навіть на Доу у розділі зарплати. Ну нехай до сінйьора не дотягуєте, але 3к — це не 1.8))

Якщо це — не млинці з лопати від редакції, тоді що?

Киев и Львов — это еще не вся Украина. В стране есть места, где квартиру можно купить за одну зарплату.

Нет, в центральной Украине. Например: www.olx.ua/...​atomu-povers-IDS7PVV.html
Если же рассматривать ПГТ и села, то можно найти варианты еще дешевле.

На краю Днепра (12 квартал, 100км от фронта) квартиры в хрущах/панельках продаются по 40-50к, часто без лифтов — норм ценник?

Цікаво, чому той факт, що жінки заробляють менше, так схвилював місцеву спільноту чоловіків, що аж кожен другий коментар підраховує жіночі гроші?) Це ж просто факти, і вас ніхто ні в чому не звинувачує. Менше з тим, може навіть жінкам подобається менше заробляти, чому вас це хвилює?
Але покручений мозок борців з фемінізмом агресивно схоже агресивно реагує на будь яку статтю, де взагалі згадується стать, відмінна від чоловічої)

Менше з тим, може навіть жінкам подобається менше заробляти, чому вас це хвилює?

Бо це вже тренд писати як жінкам важко попасти в ІТ, що їм за ту саму роботу і при тому самому досвіді і вміннях платять менше і т.п.
А з мого досвіду так не є, а швидше навпаки. І в тих «схвильованих чоловіків, що аж кожен другий коментар» такі ж враження.

Я згоден що жінки заробляють менше, але це не тому що хтось платить їм менше за ту саму роботу.

А тому що в середньому жінка в ІТ менш кваліфікована, менш продуктивна, має менше досвіду або вмінь.
І ніхто з «борцинь за рівні ЗП» не хоче написати про це чи провести аналіз, а звалює все на сексизм і змову «пісюноносців» платити менше.

От я думаю тому що в середньому жінкам легше пройти на роботу => тому рівень жінок нижчий по технічних скілах, інціативності, продуктивності => тому жінки рідше міняють роботу і повільніше ростуть кар’єрно.
А чоловіків з такими скілами б не взяли, от він і не псує статистику в майбутньому.
Бо незалежно від статі можна «комфортно рости» (халявити) від джуна до сіньорома 5+ років на одному проекті і мати ЗП 3к$, а можна за той час змінити дві компанії, вигризаючи кращу ЗП на ринку і отримуючи досвід з кількох проектів, і через тих самих 5 років вже проходити на 6к$.
А от чому жінки більше схильні халявити і вибирати легший шлях? Бо знову, чоловікам-халявщикам важче пройти на роботу, тому їх у % відношенні до працьовитих є менше ніж жінок.

Бо от є вакансія в рекрутера, і ліміт 5к$. То що, для жінки скажуть що вона не попадає у вилку, а чоловікові скажуть що все ок? Бізнес що дурний, мати кандидата жінку яка підходить і шукати дальше?

Щось мене бомбить від вашого коменту.
Цитую
"

А тому що в середньому жінка в ІТ менш кваліфікована, менш продуктивна, має менше досвіду або вмінь.

"
Та
"

А от чому жінки більше схильні халявити і вибирати легший шлях?

"
Хто ви такий, щоб судити, скільки у неї вмінь? по вашому виходить, жінка дурніша та ще й ленива. Ви звисока оцінюєте і вам не приходить думка, що ви по-чоловічому не можете залізти до жінці у голову, і поставити себе на її місце.

Про халяву — це взагалі зашквар. Ви не думали, що у жінки є діти та сім’я, та їй потрібно емоційно більше вкладатися у сім’ю, тому їй комфортніше не змінювати роботу, бо вона завжди на 2 фронта працює. А той вільний час, який є у чоловіка для професійного розвитку, жінці доводиться урізати заради сім’ї. І те, що деякі чоловіки проходять на 6К, часто завдячуючи тому, що у нього є жінка, щоб закривати усі інші справи, поки він працює та розвивається. Я бачила купу таких сімей. Так що тут питання пріоритету та балансу.
Але жінка завжди гідна високої зарплати. Бо її внесок завжди ширше ніж написання кількох сотен строк коду, бо вже доведено, що гендерно збалансовані команди працюють ефективніше.

Такої статистики не буває на порожньому місті. Завжди є соціальні та гендерні передумови. Якщо жінка буде «ефективною» у вашому чоловічому розумінні, ви все вимрете. :)

Підтримую. Я не зміг би заробляти стільки як зараз, якби моя дружина працювала і мені доводилось менеджити побут.

Хто ви такий, щоб судити, скільки у неї вмінь?

Я вже більше 6 років проводжу співбесіди тому я можу судити і суджу.

по вашому виходить, жінка дурніша та ще й ленива

Я цього не писав і так не думаю. Я тут пишу про залученість в роботу і кар’єру.

Про халяву — це взагалі зашквар. Ви не думали, що у жінки є діти та сім’я, та їй потрібно емоційно більше вкладатися у сім’ю

І в чому тут зашквар? Ви якраз підтверджуєте те що я написав — середньо статистично жінки менше вкладаються в роботу і кар’єру. Тому вони і шукають «халявнішу» роботу, яка очікувано і менш оплачувана.
Тому і є різниця в ЗП.

Але жінка завжди гідна високої зарплати.

Тобто є чоловік який присвятив себе кар’єрі, от такий супер ботан, без сім’ї, дітей.
І жінка яка працює одною лівою бо ще за свою сім’ю дбає.
Зрозуміло що різниця в перфомансі буде в рази якщо не на порядок.
І, по вашому, вони мають отримувати однакову ЗП?

За вашою логікою у чоловіків зазвичай нема сімʼї, хобі, відпочинку, інших справ окрім роботи, тому вони кожну вільну хвилину присвячують карʼєрному розвитку? Відкрию таємницю — більшість чоловіків із великим задоволенням би проводили час із близькими, ходили за покупками, возили дітей в школу, смажили катлєтки на всю сімʼю, займалися справами по дому, якби дружина в цей час заробляла 300К/с і забезпечувала родину фінансово. А не сиділи по 8 годин за компами, гроблячи здоровʼя, вбиваючи нерви при спілкуванні з колегами, вигораючи до стадії, коли навіть думки про роботу викликають апатію чи навіть депресію.
Але чомусь мені здається, що з такими псевдофеміністичними настроями в голові ви все одно не повірите. Бо жінка гідна високої зп не тому що вона гарний спеціаліст, а тому що рожала, чи не так?)

Але жінка завжди гідна високої зарплати.

)))))

Так у жінки є сім’я і всі повинні увійти в її положення і тд. За дуже великим виключенням бачу такукартину що18:00 і погромістки вже слід простиг, а мужики вджобують. На них відповідальності більше. Нічні чергування продакшена... ой я не можув мене діти, соплі і ще хз скільки причин. Ну вона ж дєвочка, то діжурить мужик.
Мужики вджобують більше і тому карьера рухається швидше. Вигорають швидше і здоров’ячкобистріше закінчується. А більшість жінок ходять нароботу аби там накінець «відпочити» від домашніх. І це я не видумав, це прям і неприховується. І їй норм шо зп менша, але й гемора менше.
Отаке от життя.

навіть сюди прикрутили своє опухле гендерне питання, спокійніше треба з феміністичними ідеалами

Дуже сумнівна статистика без конкретних сум.

А расходы вы подсчитали?
Или айтишник сферический в вакууме, не ест, не пьет, семьи не имеет, всю зарплату откладывает на покупку квартиры?

У середньому жінкам в ІТ прийдеться заробляти на квартиру вдвічі довше ніж чоловікам

Скачуємо останні зарплатні опитування raw.githubusercontent.com/...​alaries/2023_june_raw.csv
фільтруємо по Software Engineer, Senior, Жінка і сортуємо:
1500, 2000, ... 8300, 8550

фільтруємо по Software Engineer, Senior, Чоловік і сортуємо:
950, 1000, 1000, ... 15840, 17000, 18250, 36000

Тому середні значення — це bullshit

розрив по зарплатам не в два рази — dou.ua/forums/topic/45967

Розриву взагалі немає, а те що пробують втюхати як розрив — середні значення, які дуже відрізняються для багатьох жінок і чоловіків

Понятно что статья чисто проплаченная, цифры пальцем в ж-небо.

У середньому жінкам в ІТ прийдеться заробляти на квартиру вдвічі довше ніж чоловікам.

Имеет место быть только в тестировщицах. Ибо клацать формочку 10 лет, получить лычку тим лида за выслугу лет в компании с зп мидла, начать вести инстаграм блог и тиктоки про тестирование — да, верю.

Во всех остальных случаях, бредятина).

Тобто ви куа лід, який зараз ось так принизив себе і свою професію? Цікава девіація)

dou.ua/forums/topic/46275 лучше продолжайте тут писюли писать.
dou.ua/forums/topic/45826 можете продолжать тут писюли писать.
Вам лучше не отвлекаться на реплаи к комментариям — продолжайте бомбить эти 2 треда, вы сможете.

Була 7 годин тому
Зареєстрована 22 листопада

ммм

Дякую, кєп. Тепер ще будь ласочка по інших країнах ЄС та США.

Там плюс-мінус те саме. Схоже проблема в тому, що порівнюються зарплати в тому числі жінок, які народжували і відповідно їм трохи не до роботи.

Зараз жінка може не народжувати і заробляти на рівні з чоловіками. У суспільстві ще є певні упередження, але все це міняється.

Жінкам знову майже вдвічі більше

Або можна спробувати працювати вдвічі краще (самих за себе, а не за чоловіків) і заробляти відповідно.

Та ти що таке писати.
Ще скажи що рекрутери мають стати техлідами щоб зарплати «жінок в ІТ» вирівнялись до чоловічих

Готую попкорн, чекаю на фем двіж

Який фем двіж зараз у Україні? Скільки не розвінчували «гендерні стереотипи» про «козака» та «мати — берегиню», скільки не писали про «партнерські родини» — а як тільки війна так «хлопчики — в окопи, дівчатка — в Європу».
Цікаво: багато жінок — феміністок відправили чоловіка з дітьми до Європи, а самі пішли воювати? Мені здається це цілком логічним: чоловік-програміст зможе і роботу знайти і дітей забезпечити. А сильна жінка — феміністка має пишатися можливістю займатися «чоловічою» роботою на війні.
Для демографії це також не погано: чоловік — програміст знайде собі нову жінку зі слабких, які виїхали і не проти бути домогосподарками. Буде нова українська родина. А якби виїхала жінка без чоловіка — була б нова афро-європейська і прощавай українська культура.

Если украинский мужик будет делать деток с африканками или азиатками, это будут украинские дети или нет? Синку, бананів нема ©

В тому і справа, що культура передається по матері. Діти українських жінок в Європі будуть скоріше за все вважати себе німцями-французами і т.д. українського походження.

А якщо замутив з якоюсь філіпінкою в країні развітого западу то дай бог щоб тебе дитина хоч татом назвала українською мовою.

Є така кореляція що на якій мові спілкується жінка на такій буде говорити дитина. І так і є, поспостерігав за оточенням так би мовити

Ех, а я такий старий що застав ще цей крінжовий двіж фемініздок, які на Лесі Українки ходили з транспарантами: " Нє продавайся за цвєти, а то станєшь у пліти". Прости госпаді оце звіздєц

тому що вони не феміністки, а опортуністки-приліпали

Який фем двіж зараз у Україні?

Дуже упоротий. Вони змагаються за увагу.

//Хто з Києва і 10 років тому був активним міським(!) велосипедистом, може згадати які там заруби були з приводу грошей, які виділялися на розвиток велоінфраструктури.

Все це не на українців розраховано, а на західні фонди, які відмивають дають гроші на подальші самоутиснення, тим хто себе добре показав. Українці тут виступають в ролі «корисних ідіотів», які роблять те що від них очікується. Тобто, або підтримують «бідних жінкинь» (гуглимо за «крокодилячі сльози»), або задають їм незручні відповіді. І от останнє це взагалі найкраще що лиш може бути і радісно подається зацікавленим людям як «ви тіки подивіцця як тут жінкинь ображають, дайте ше грошів, спайс маст флоу!»

В старих гайдах по розкрутці обліковки в соцмережах був розділ про «байт на каменти». Все ще чудово працює :)

До 24.02.2022 весь цей цирк їздив в рашку за вказівками та грошима. Найголовніший в них бар’єр, мовний, відсутній ж і порозумітися було дуже легко. Москалям потрібні свої люди для розхитування електорату, самоутисненим потрібні гроші.

Але після 24.02.2022 брататися з москалями стало ризиковано і почали шукати інших спонсорів. Тим більш що на Україну нарешті почали звертати увагу «цивілізовані» країни, в яких неокомунізм давно вже коріння пустив.

І вже десь з березня 2022 в україномовній мережі спостерігалось величезне зростання обліковок, які цілими днями лише утискувались та шукали кого б цьому звинуватити. І знаходили, звісно ж :)

В них не було повномасштабного вторгнення, в них були інші проблеми.

До 24.02.2022 ти у мами художник-нездара, на якого ніхто увагу не звертав? Є чудове рішення! Оголоси що ти за фемінізм і взагалі гей. І ще трансвестит. А уваги в тебе нема не тому що арт поганенький, а тому що злі білі чоловіки (існують, утискують). І повторюй це постійно. За кілька тижнів гарантоване зростання аудиторії (з усіх перерахованих тобою груп) до фантастичних цифр. Circlejerking, з тих самих гайдів по розкрутці обліковки. Щоправда, картинки твої кращими не стали, замість практики з олівцями ти плакався в мережі. Але це вже тебе не хвилює. Бо на тебе нарешті почали звертати увагу.

А справжні випадки дискримінації вже нікого не цікавлять і вазагалі тонуть в цьому гвалті.

Можна було написати просто статтю «Середня ціна житла по Києву»

скільки річних зарплат потрібно ІТ-спеціалістам, аби заробити на квартиру в Україні.
Найдовше для придбання нерухомості в Києві доведеться працювати

Так кількість річних зарплат це далеко не те саме що «скільки років працювати щоб купити квартиру»

А почему только разрабы? Почему нет системных администраторов и других профессий?

Бо погромісту далеко до сінйор девопса

Лун замовило жовтуху на доу. Розходимось.

Цікаве дослідження. Тобто виходить щоб заробити на однокімнатну(!) квартиру в Києві чи у Львові, айтішникам треба гарувати від двох до десяти років, в залежності від посади та досвіду. Адже ніхто не відкладає сто відсотків зп, усі цифри можна ділити в 2-3 рази.

З більшими квартирами ще печальніше, працювати набагато довше. І це ще немає данних про тип та вартість квартири — я так розумію, Лун вивів щось середнє, точно не в новобудові бізнес-класу.
Залишається питання, хто всі ті люди які купляють дво-трикімнатні квартири у елітних новобудовах. Тепер очевидно, що це НЕ айтішники.

З більшими квартирами ще печальніше

А з нормальними для комфортного і престижного життя можна взагалі не рахувати, там і за 15 років не накоплять

айтішникам треба гарувати від двох до десяти років, в залежності від посади та досвіду. Адже ніхто не відкладає сто відсотків зп, усі цифри можна ділити в 2-3 рази.

Тобто хтось купляє однокімнатну за 4 роки. 3ох-кімнатна буде за 8 років.
І це якщо в сімї працює хтось один.

Хіба це погано?

І я не маю жодного знайомого з ІТ хто б купив квартиру на вторинному ринку, всі знайомі (10+ людей) купляли (часто в розстрочку від забудовника) новобудову і робили ремонт. Думаю що в такому випадку виходить дешевше. Мені 100м2 вийшло 70к$ + 50к$ ремонт/техніка. З ремонтом така коштує ~150к$.

Звичайно що якщо ти маєш дохід середній або нижче то і квартиру тобі купити важко.

це мабуть в дефолт сіті, а в інших містах не так все добре з новобудовами

Але вони розраховували на одну зарплату, але ж можна вдягти заячі вушка та грести на три-штири галєри так собі якості

девушки не должны зарабатывать столько, сколько и мужчины, они должны зарабатывать больше ! не понимаю к чему эта уровниловка, если нужно стремиться к высотам

Квоти всьо порішають, соціалізм мать його

Пфффф, серйозні дяді і тьоті заробляють за один хабар. А айтішнику треба пару років попрацювати на однокімнатну смарт халупу в спальнику)

И кто это есть круасаны за 165 грн, когда ему красная цена около 40 грн. (прим. 1 евро)?

Не сбивайте с темы пожалуйста: тут за квартиры разговор, тред с круасанами — в этой теме dou.ua/forums/topic/46160

Та все правильно написано. Поназаробляють гроші і жруть круасани і не дивляться на ціни.
А скільки він витратив часу і зусиль щоб вийти на цей рівень... та кому це цікаво. Розкуркулити

Мені так подобаються подібні статті, де прямою мовою розповідають про конкуренцію між чоловіками і жінками, де постійно говорять про те, що хтось когось угнітає і лише при наявності пісюна у одних ЗП більше, а у тих, у кого немає — менша. Але забувають про те, що в реальному світі чоловіки живуть разом з жінками і я ще ніколи не бачив, щоб чоловіки раділи за те, що у їхньої дружини ЗП в 2 раза менша на тій самій посаді, з тими самими компетенціями, скілами, софта, хард і так далі (таке взагалі рідко зустрічається).
Ці статті не мають сенсу, так як мають на меті упростити світ, якій трішечки складніший, ніж привязка ЗП до статі, але це зовсім друга історія і зовсім інші дослідження, які будуть мати інші результати. На даний момент є запит на конкретний результат, а статті і дослідження уже підганяються під цей запит.
Осуджую такий контент, дизлайк

А ніхто чоловіків ні в чому не звинувачує, це може бути просто констатація факту, як той факт що за кермом більше чоловіків, ніж жінок. Просто треба вміти приймати факти, навіть якщо вони неприємні — цей розрив дійсно є. А то ви так написали, наче вам правда очі коле))

Але забувають про те, що в реальному світі чоловіки живуть разом з жінками і я ще ніколи не бачив, щоб чоловіки раділи за те, що у їхньої дружини ЗП в 2 раза менша на тій самій посаді, з тими самими компетенціями, скілами, софта, хард і так далі (таке взагалі рідко зустрічається).

ви абсолютно праві, адекватний чоловік не буде цьому радіти, але якраз неприємність і взагалі факт існування такого розриву якраз дасть можливість розумним чоловікам теж задуматись і почати боротись з будь якою нерівноправністю у питання оплати праці, для себе і своєї жінки. Бо дійсно існує факт, що жінки просять менше грошей за оплату праці ніж чоловіки, і з цим явищем просто треба боротись. Це не вина чоловіків.

Тут спорно. А кто будет делать т.н. низкооплачиваемую работу? Бюджет не на всякую работу можно увеличить. Это раз. Второе, будет ли в этих условиях семья стабильной? А то ведь знаете, бывают разводы от нищеты, а бывают от пережитков, когда большие деньги в руках женщины полностью убивают уважение к мужу по части «Я его переросла». Традиции общества — это всё-таки довольно важная вещь.

Бо чоловіки вджобують більше, а у баришень лапки і вона же дєвочка. На сотню таких «я же дєвочка» буде максимум одна нормальна яка готова вджобувати, але за рахунок от такого дисбалансу маємо те що маємо...

Це взагалі по жінкам в ІТ, по всім спеціальностям чи то, наприклад, розробникам-жінкам, порівняно з розробниками-чоловіками?
Маніпулятивна назва статт і не дуже інформативний зміст.,

А де статистика по зросту? Я читав, що високі люди більше заробляють.

А я читав, що Козероги заробляють більше. Треба припиняти цю астрологічну дискримінацію.

Я високий козеріг, скажу, що не все так однозначно.

Бляха, до моя надбавка???
Я вас питаю, де вона.
183 сантиметри... я про зріст ))

Індекс бігмака треба замінити на індекс хруща коло метро.

Жінки-безхатьки, ваш вихід у коментарі. Чекаємо

Їм ніколи писати коменти, їм треба в 2 рази більше працювати 😁

Ще й чоловіка з хатою біля метро шукати

Дивився на дані — так і не зрозумів звідки вони це взяли.

DOU випустили статистику зарплат айтівців, а ЛУН Статистика проаналізували дані в контексті вартості житла

дійсно звідки ж дані?..
PS правда, наскільки дані коректні, то інше питання))

Це я бачив) А ось кореляцію зп до статі — ні. За досвідом, посадою і так далі — так.

DOU випустили статистику зарплат айтівців

ще раз)))
raw.githubusercontent.com/...​alaries/2023_june_raw.csv
а тут в raw data можна подивитись поля, серед яких

;В якій області ви зараз живете?;Ваша стать;Ваш вік

Покажіть людей які відкладають всю з/п😄. Якось не дуже стаття корелює з реальністю

Якщо в сім’ї двоє з ІТ, то можна повністю відкладати одну ЗП.
Шукайте собі айтішниць, хлопці. Ну або айтішників, хто як полюбляє більше.

да, но в статье об этом ничего нету, тож она ложная в каком-то смысле

Колись я спілкувався з одним психологом і кажу йому: «Іноді мені здається, що бути геєм та мати відносини із чоловіками куди простіше ніж переносити оці всі жіночі забаганки та нервування.»
На що він мені відповів: «Повір, у них і так психозів та проблем вистачає, з жінками легше.»

Я повірив і перевіряти не став.

Якщо сприймати забаганки близько то за будь-якої статі буде складно

Блін а це тєма.
Найти собі мужика суньйора помідора, ойтішна гейська сім’я.
В нього є жінка і діти, в мене теж але ж це план.
Піду поговорю ж жінкою, скажу що є варіант як наскирдувать на хороми. )))

а можна і аббою жити — тоді по квартирці в місяць ;)

Можна організувати повноцінну галеру сімейним підрядом!

или хотя бы тех, кто откладывает половину

Це може звучати трохи як відмазка у деяких випадках :D

Весь прикол в тому, що до останніх подій більшість з тих, хто працював в ІТ взагалі нічого не відкладав, живучи собі на зйомній з думками, що бабло буде завжди і напрягатися немає сенсу.

останніх подій більшість з тих, хто працював в ІТ взагалі нічого не відкладав

Я б сказав що навпаки більшість відкладала.
Хоча може це тому що я в ІТ більше 10 років, а тоді таки більше бідних задротів йшло а не любителів смузі.

Хто тільки про себе думає — відкладали. В кого совість є — донатили так чи інакше. Враховуючи кількість обговорень на доу типу «Шукаю місце відпочинку без воєнкомату», вірю, що більшість таки відкладала

Слушне зауваження, внесу уточнення: маю на увазі тих, хто увійшов в ІТ з року так 2015-2017, тобто відносні новачки.

Не толерантна стаття

Який рівень зарплат мається на увазі? Сеньорно-помідорний? Бо ніде в дописі це не вказується.

Це по замовчуванню. Усі ж сінйори інакше жисть дала трєщіну

Це чергова спроба розвести холівар чи у нас справді жінкам продають квартири вдвічі дорожче?

Да, и при прочих равных, компании нанимают мужика, а не женщину. Платят ему больше, лишь бы поддержать патриархальный сговор.

зачем нанимать вообще мужчин, если можно нанять женщин дешевле ?

тому що 9 жінок не народять вам дитину за місяць!

Скажем, я в своей практике женщин РПЗ встречал не так много. Больше менеджеров и продажников, которые находят заказы и выполняют функцию моста между РПЗ и клиентом. Также встречал немало женщин QA, SEO, SMM. А вот именно в разработке их не так много.

Тю так патріархальний заговор

У статті справді йдеться про стать. Дякую, виправили.

Ну слово-то є. Інакше як би ми обговорювали тут «штучний конструкт», не маючи для цього слова?

Підписатись на коментарі