Рекрутер надіслав відмову кандидату за 4 секунди. Обговорюємо

Сьогодні Djinni поділились аналітикою щодо швидкості відповідей рекрутерів на резюме. І в листопаді трапився цікавий кейс: кандидат подався на позицію Junior Full Stack Developer, а вже через 4 секунди йому надійшла відмова. Рекрутер зазначив, що кандидату не вистачає навичок.

Щоправда, в Djinni зазначають, що таких швидких відмов — мінімум, а медіанний час відмови складає 7 днів.

В коментарях айтівці реагують по-різному:

«Джуна образити може кожен», — Andrew R
«Найшвидшого рекрутера знайдено», — Unnamed
«4 секунди? Це їй ім’я не сподобалось?», — Anatoliy

Як думаєте, в чому секрет такої швидкості?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Для порівняння, проводила експеримент на Glassdoor. Повністю підлаштувала CV під вакансію — все одно шаблонна відмова. Зараз потроху почала працювати на себе. Бо вже смішно читати об’яви з захмарними вимогами типу «Потрібен Manual QA, зарплата 1000$, вища технічна освіта, знання 4 мов програмування, всіх існуючих DB».

Ну про ботів вже було.
Можу запропонувати таку теорію — просто промазала і відповіла не тому кандидату. Із тисячами відгуків на вакансію це досить ймовірно

4 секунди? Это девочки так мстят мальчикам.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

я не знаю про що тут обговорювати

Редакцію ДОУ з її висерами на рандомні теми

Тю найшли шо обговорювати. Взяли один крайній випадок із десятків тисяч, і що? Та може рекрутерка тупо кнопочкою промазала.

То давайте ще обговоримо як Марь Іванівна писала листа і замість Юля випадково написала Бля )

Це ж ДОУ, за останні два роки теми скотились у повне дніщє

саме тому ви тут кожен день строчите коментарi?

Тебе це турбує?

Ми начебто на брудершафт не пили щоб тикати, мамка не навчила поваги? Менi взагалi пофiгу, але бачу що пан любить копирсатися у «днiщi» раз тут сидить, а тепер розумiю чому

Хіпстер який не знає що в інтернеті прийнято на ти?

Мабуть резюме починалося не з «Мир вашій хаті».
А відмова:
— В нас так не прийнято.

Мабуть резюме починалось не «Мир вашій хаті».
А відмова:
— В нас так не прийнято.

Коли всіх рекрутерів замінять штучним інтелектом (а це станеться протягом найближчих 10-15 років), то відмови будуть приходити через 0.004 секунди.

Висновок:

Коли наступного разу будете писати щось на Джинні у ОСОБИСТИХ повідомленнях, пам’ятайте, що їх можуть прочитати та навіть викласти на форум.

У ДОУ є такі упороті редактори, що не нехтують і з контексту виривати фрази. Щоб потім коментатори погигикали собі
t.me/devops_dou/254

«Запала нєдастатачна в глазах». Наташа, прєвєд! 😂

Нічого незвичного, рекрутер був онлайн, мав налаштований шаблон відмови та побачив «блокуючий критерій», для якого не треба відкривати резюме, таких основних 4, що видно з тіла відгука — локація, рівень англійської, зп та, власне, ім’я. Типу, Ефіопія, клац, відмова, 2 сек.

Це прям як ковбой стріляв на дикому заході :)

я можу відмовити рекрутеру за 3 с

Зразу думав чого три, але перші дві секунди треба поігнорити рекрутера як мінімум для прілічія

«Не люблю невдах»

Може кандидат — москаль, тоді це цілком зрозуміло

Замало контексту для надання змістовних коментарів.

4 секунди? Это девочки так мстят мальчикам.

Работал не рекрутер, а скрипт или в лучшем случае — простейшая модель ИИ.
Вот и результат — отказ в течении 4 сек. Причем совершенно непонятно насколько отказ был обоснован

Можна припустити, що рекрутер вже знає «рівень» цього кандидата, бо пам’ятає його ім’я з минулого.
«Чорний список» неофіційно існує в багатьох організаціях. Там відхиляють кандидатів просто по імені та прізвищу (навіть якщо там хороше, професійне резюме). Але цього публічно вам ніхто не скаже.

Рекрутер добре працює. Зазвичай 4 секунди рекрутер витрачає на первинну перевірку резюме. (Джерело: blog.featured.com/...​out from other applicants.) Значить у кандидата немає релевантного досвіду, англійської мови чи необхідної освіти. Значить серед ~50 аплікантів були резюме, які краще підходили під вимоги конкретної вкансії.

Схоже на технічну помилку автоматизованої скринінг системи, або не достатньо пропрацьований User Scenario з боку рекрутингу.

Може кавер-летер був російською?

а мені сказали шо передзвонять і не передзвонили, це мене травмувало і я ніколи не зміг працювати вайті.

ви його резюме бачили, що ви такі швидкі у судженнях? цілком може бути, що вистарчило 4 секунди.

Мені не вистачило 4 секунд почитати ваш цей комент. Перечитав та заміряв — вийшло 23. Напевно резюме трошки більше.

є люди, які здатні читати швидше.

здається йому просто було пофіг

Алго-рекрутінг з ШІ резюме скрінінгом ? Бо інакше це просто одразу натиснули кнопку «ні» навіть не дивлячись на резюме.

Чи побачив знайоме прізвище й ім’я

Та і то було би довше як на мене, секунд 20 зайняло би. Ще би подрузі сказала — щось по типу «знову, цей». Це швидше саме на бота схоже. При чому ботів можна наробити, як з феноменом про «Вовків камікадзе» і т.п.

Може Алко-рекрутінг?)

Як мені здається, рекрутерка побачила знайомі не з доброго боку імʼя та прізвище. Як варіант — відбирає резюме бот, який запрограмований перевірити чи є кандидат у чорному списку, й відмовити йому, якщо є.

Скорострільністю на скорострільність :)

Для порівняння, проводила експеримент на Glassdoor. Повністю підлаштувала CV під вакансію — все одно шаблонна відмова. Зараз потроху почала працювати на себе. Бо вже смішно читати об’яви з захмарними вимогами типу «Потрібен Manual QA, зарплата 1000$, вища технічна освіта, знання 4 мов програмування, всіх існуючих DB».

«Працювати на себе» «Android developer»-ом?

Зробили зі знайомими невеликий проект. Подивимось як піде.

А що не так? Мій пет проект наприклад на андроїді приносить мені уже майже 8 роківстабільно 100-150 доларів в місяць. І це я прямо сильно в маркетингову частину не вкладався. І іОС версії немає.

Я не кажу що щось не так з Android. Просто авторка, на скільки я зрозумів, Qa по профілю

В минулому була QA. Ніяк профіль не перероблю. Зараз вже налаштована повністю присвятити себе розробці. З QA спеціалізацією немає чого робити в Європі.

Я теж починав в свій час як QA, правда автоматизатор, при тому, що програмував з 14ти років. Так було легше пройти етап джуна.
Працювати девом в цілому: відповідальність менша, цікавіше і зарплата більша. Тому прекрасно розумію тих, хто з qa переходить в розробку.

відповідальність менша

Цікаво. Завжди думав, що в QA відповідальність нижче. Завжди можна сказати, що усіх тестів не напишеш, що так чи інакше це деви натупили. Завжди можна бути гнучким у цілях. Ну написав не Х, а 0.5*Х тестів, не встиг у срок — та байдуже. Все одно фічі деліверяться девами, а тести — ну гарно, щоб було але критерії оцінки часто не чіткі.
Але мануальним QA я не заздрю. Максимально однотипна монотонна робота.
Принаймі таке враження склалося щодо QA, що тестять фронтенд.

Цікаво. Завжди думав, що в QA відповідальність нижче

якщо на проді баг, то хто винен у першу чергу? QA, який його пропустив у прод

Працювати девом в цілому: відповідальність менша, цікавіше і зарплата більша

в чужих руках піпіська товща))
розробка і тестування — це перпендикулярні речі, одна людина одночасно не зможе і туди і сюди, бо мозок зламається

Додам тільки що коли ти пишеш код, то й тестуєш всі випадки які там описані.
Тобто якщо ти не подумаєш про якийсь розвиток подій, то ти його й не протестуєш.
Ну хіба що посадити кота на клавіатуру ще можна.
Тому потрібна інша людина, навіть якщо в тебе 100500 років досвіду.

З QA спеціалізацією немає чого робити в Європі.

чому? все таке віддають на оутсорси в умовні Індії?

З моніторингу вакансій у мене склалося враження, що країни «старої Європи» стали це віддавати в «нову» (Румунія, Болгарія ітд) або LAM. Мене цікавить подальша робота і життя в одній дуже специфічній скандинавській країні. Відкриваю тамтешні QA вакансії, а місцеві компанії (в більшості) шукають тих хто буде ремоут працювати з Мальти, ОАЕ, Філіпін, Румунії ітд. Для розробників умови кращі.

а шо там? це ж віддалений острів з цінами в 2 рази більшими навіть Німеччини... Що приваблює там?

Якраз, найперше — віддаленість. Немає массово мігрантів з арабських країн (яких в решті Європи повно), одиниці проживаючої там рсні (на континенті їх мільйони), екологія, відношення до дітей, відсутність мегаполісів, коли платиш великі податки то знаєш і бачиш на що вони йдуть, непогана програма іпотечного кредитування. Багато чого.

відношення до дітей

Що мається на увазі?

яких в решті Європи повно

в Чехiï нема мiгрантiв з арабських краïн

є, але не всюди. Можна подивитсь на мапу www.esfcr.cz/mapa/int_CR.html i не пертись жити в ïхнi гетто.

А що за проект, яка тематика?

Якщо в загальному, то з альтернативними джерелами енергії пов’язано.

Привіт. Можно більше деталей про апку, цікаво

Якщо не секрет, то чому не вкладався? Особливо з врахуванням, що навіть з мінімальними зусиллями профіт є.

Я можу проглянути як складено резюме, ключові слова досить швидко і зрозуміти що людина трохи не той профіль має для посади. Для цього не потрібно особливо вчитуватись. Але не впевнений чи вкладусь в 4 секунди. Напевно це все-таки якийсь софт, або можливо рекрутер промазав вікном.

Может, кандидат слово «js» написал с ошибкой, поэтому и отказ за 4 секунды.

Ну про ботів вже було.
Можу запропонувати таку теорію — просто промазала і відповіла не тому кандидату. Із тисячами відгуків на вакансію це досить ймовірно

Авто-сервіси для відмов це супер крінж, я розумію викорастання АІ для того щоб обробити дані але відмови це занадто

Звісно, це дуже незвично. Але дуже ефективно дозволяє відсіювати нерелевантних кандидатів. А оскільки вакансій менше ніж кандидатів — за цим майбутнє.

Ну що ж, подивимось

Страшное будущее получается. Если люди еще до этого часто врали в резюме.

Ми проводимо автоскоринг за резюме та іншими параметрами. Це аналог банківського скорингу кредитоспроможності. Враховується понад 50 параметрів. Збрехати не вийде :)

Та ні, треба зрозуміти що минула переважна модель бізнесу — яка з початку було зрозуміла є кінцевою, перестала існувати. Якщо зараз подивимось на вкладку вакансії — яка зараз стала найзатребуваніша вакансія ? А саме та яка і має бути в капіталізмі — продавець маркетолог, а зовсім не Frontend. І різним курсоділам та курсоводам я би радив негайно припинити набирати на формошлеперів на React JS за 21 день, а знову на як в старі добрі нульові на маркетинг. Тим більше, що курси з маркетингу завжди себе дуже добре показували навідміну від курсів програмування які фізично не можливі за 3 місяці.

Ну таке. Можна і кандидата втратити. А потім не дивуйтесь, що про такі контори на Лінкедіні йде ганебна репутація

А як же фідбек)

Наразі планую розробити декілька ботів з ChatGPT, один з них на основі заданих параметрів буде фільтрувати кандидатів і давати їм фідбеки. А ті, хто пройдуть фільтр — на розгляд HR. Можливо уже хтось це зробив)

Одна найцікавіша річ з усього рекрутінгу — найбажаніший кандидат, вже має роботу в конкуруючий фірмі і сам роботу не шукає. Яка відповідь ChatGPT на це ? І як вона замінить бізнесу HR-ів з репутацією ?

Я планую використовувати її виключно для відбору джунів, бо продивитись сотні резюме — це мука. Для сенйорів — так, він не підійде, бо процес відбору там максимально персоналізований та й кількість кандидатів дуже обмежена.

По 40 людей на одне місце, зараз сініорів. А так сенсу не дуже.

Я згоден с вами, що хороших сенйорів треба саме хантити. А з тими 40 на місце ще треба повозитися, щоби верифікувати їх досвід та навички

«зелений» ai ректрутинг. насправді все працює десь так:
— кандидат сходу підходить по всіх параметрах: вичікуєм 1-2 дні (щоб не думав, що інших нема) і відповідаєм
— кандидат сходу не підходить: чекаєм тиждень-два, щоб ’охолов’, і шлем шаблонку

В другому випадку незрозуміло для чого рекрутеру чекати?

Гроші, підходить по усіх параметрах по резюме — зовсім не обов’язково, те що надає бізнесмену заробити. Особливо коли твій бізнес — це банальне посередництво між справжнім роботодавцем за кордоном і людей з країни де життя сильно дешевше, але від комунізму залишилась освіта та навички. Найкращій кандидат для аустафа — це студент на $500, якого вдалось застафити за $8000. Звісно, оскільки замовник зазвичай не ідіот і має власних тех спеціалістів — тоді треба на позицію джуніора брати мідла. Сенс той самий, уся справа у власній маржі тільки і по усьому. Це в долині тобі бажано мати супер креативну команду, а також усіляко підтримувати креативність, бо в тебе інноваційний бізнес. ІТ аутстаф — це не інноваційний бізнес, це банальний базарний перекуп челночний, купи-продай усе, бізнес стратегія тривіальна.

Так не вийде. Насправді набирати людей той ще геморой. Дуже-дуже багато політики в цьому на сам перед.

Дякую за піар нашого сервісу!

Дійсно, ми можемо автоматично оцінити технічні навички за лічені секунди, просто просканувавши Github Trainee/Junior на предмет анти-патернів.
І так — у нас є інтеграція з різними сайтами пошуку роботи, включаючи Djinni.

Втім, ми вдосконалили нашу технологію і тепер можемо визначити HiPro буквально за частки секунд :)

Что-то на сложном, если меньше 3-х лет опыта можно сразу в ЧС кидать.

У нас є досить багато замовлень саме на відбір талантів-початківців.

Тааак, значить GitHub, який завжди був зручною пісочницею для навчання, стає небезпечним місцем, бо якесь залізне одоробло там анти-патерни побачить і запише собі в чорний список.

Років 8 тому, на курсах джави вперше стикнулася з потоками. Та при написанні якоїсь фігні по типу хрестиків-нуликів щось пішло не так. Викладач похвалив за гарний приклад для наступної теми, оцінив мої дослідницькі якості, а я таким чином дізналася слово «дедлок» ))))
Тепер все, як ШІ побачить — не візьмуть мене на роботу )))

Одна з можливих причин — використовується якийсь софт, що відстрілює кандидатів автоматично за певними критеріями (наприклад, гео), при цьому авто-відповідь якась загально-ввічлива без конкретики. Інша можлива причина — хтось десь загубив таймзону, отже в реалі там щось на кшталт N годин 4 секунди... *ховає кришталеву кулю в сейф*

Бот-автовідповідач не знайшов повного співпадіння за ключовими словами

Підписатись на коментарі