Завдяки ШІ людство може перейти на триденний робочий тиждень — Білл Ґейтс

Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | AI!

Засновник Microsoft Білл Ґейтс вважає, що завдяки розвитку штучного інтелекту людство може перейти на триденний робочий тиждень, про це пише Business Insider.

«Якщо ми врешті-решт отримаємо суспільство, в якому доведеться працювати лише три дні на тиждень, то це, мабуть, буде добре», — сказав Гейтс. На його думку, ШІ не забере у людей роботу, але «змінить її назавжди».

Спільното, чи погоджуєтеся ви з Ґейтсом, що триденний робочий тиждень — це можливо? Які ризики й переваги бачите в такій перспективі?

Триденний робочий тиждень завдяки ШІ - це взагалі реально?

34%
33%
32%
317 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Бути такого не може! Якщо справився за три дні з пятиденною роботою, наступні два дні робиш нову роботу.

Гейтс працює нуль днів на тиждень та безробітний працює нуль днів на тиждень. Але є нюанс.

Пан Ґейтс забуває що у людей безмежні апетити. Думаю ми б і зараз могли перейти хоч на одноденний робочий тиждень, якби людям було норм жити на рівні ~початку-середини ХХ сторіччя. Але ні, людям потрібні швидший транспорт, тонкіші айфони, більш захоплюючий ентертейнмент, смачніша та різноманітніша їжа і т.д. Тож ШІ просто призведе до того що людям хотітиметься все більшого і працювати буде потрібно так само, аби не більше.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

у 2022 святкові стали робочими

Або можна звільнити 2/5 працівників 😈

Пособия малоимущим платят те, кто их такими сделал. ©

И платить им пособие с налогов...

Нагадує анекдот про солдата:

Возвращается из отпуска в часть лейтенант и делится впечатлениями
с друзьями: дома-хорошо: водка, бабы, никакой службы... Опять
в отпуск хочу! Пошел к майору.
-Товарищ майор, хочу в отпуск!
-Ты что сдурел? Только что вернулся.
-Товарищ майор, войдите в положение!
-Ладно, придумай что-нибудь для улучшения нашей работы или службы,
получишь 2 недели отпуска.
Смотрит лейтенант в окно, а там солдат траву косит
-Придумал! Смотрите. солдат в одну сторону косой траву косит, а обратно
вхолостую машет, давайте ему еще одну косу привяжем, тогда он в 2 раза
быстрее косить будет!
-Молодец! Две недели отпуска.
Выходит он и сразу — вопросы.рассказал все как было, заходит следующий:
-А если солдату грабли к жопе приделать, то он сразу и кучи за собой
подбирать будет.
-Тоже в отпуск
Следующий:
-Кучи-то он собирает, но они по полю раскиданы, можно еще тележку
привязать. Солдат иногда остановится, травы накидает и может дальше
косить.
-Отпуск.
Заходит последний:
-Товарищ майор, я тоже в отпуск хочу, но придумать ничего не могу.
-Ну тогда ничем помочь не могу, приходи когда придумаешь!
Выходит он опечаленный на крыльцо, а рядом солдат стоит отдыхает
-Что, тоже в отпуск хочешь?
-Ага.
-А придумать ничего не можешь?
-Нет.
-Фару, фару мне на лоб, чтобы ночью косить мог!

Так само якщо 2 людей працюють по 3 дні на тиждень — можна одного звільнити, а іншого примусити працювати 6 днів на тиждень. І перфоманс зовсім не знизиться!

примусити

спеців не примусите, а джуни багато не нароблять

Бізнес. Якщо вони хочуть врешті решт випустити продукт і розвивати його

На більшій частині проектів де я працював, щось горіло, щось не встигали, треба було швидко, іноді овертаймили і т.д.
Так і бачу як я кажу замовнику(у якого все як завжди горить), що завдяки ШІ ми змогли зробити обсяг робіт який запланували на двотижневий спринт, за тиждень і тому тепер тиждень ми будемо відпочивати %))))))

Чи розглянемо ситуацію зі стартапами, може бути супер лімітований бюджет і де класична команда задротів працює 80 годин на тиждень аби поскоріше вийти на ринок і отримати омріяні інвестиції. Як думаєте, вони також будуть працювати лише три дні)?

Або обсмоктані тут приклади «зайчиків» коли людина через жагу до грошей влаштовується на 2 чи навіть 3 роботи. Що така людина зробить якщо отримає доступ до «магічної» оптимізації? Присвятить себе саморозвитку, відпочинку і перейде лише на одну 3-дену роботу чи візьме ще й 4 роботу)?

ШІ це дуже добре і нам це треба але 3-денне диво навряд станеться, принаймні не в українському ІТ.
А так хочеться...

Хоча перехід умовного ГовТеху і загалом державних сервісів на 3-денний графік цілком можливий.
Ну і всілякі сапорти, 99% кейсів яких буде покривати ШІ також цілком можливо суттєво скоротять персонал, а тих хто лишиться, переведуть на часткову зайнятість.

Чи розглянемо ситуацію зі стартапами, може бути супер лімітований бюджет і де класична команда задротів працює 80 годин на тиждень аби поскоріше вийти на ринок і отримати омріяні інвестиції.

Або у 99% випадків вигоріти вщент і не отримати ніхера!
Питання: а яка винагорода варта такого ризику? Скільки задроти мають отримати якщо пощастить? Я рахую що у 100 разів більше середньої зарплати.

а яка винагорода варта такого ризику?

Побудова успішної компанії/продукту може такого вартувати, особливо якщо ти співвласник або володієш якоюсь відчутною долею.

Скільки задроти мають отримати якщо пощастить?

Залежить від того, на якій стадії стартапу він приєднався і чи вистрілив стартап.
Може нічого не отримати, хіба окрім досвіду, а може в один момент стати доларовим мільйонером.
Багато хто вважає, що грати в цю «лотерею» це ок.

Стів Балмер(до речі виходець з Білорусі, був двічі в Україні) був таким найнятим задротом в Майкрософт.
Приймав участь в розробці й керував проектами, доріс до генерального директора, став доларовим мільярдером і 31 найбагатшою людиною в Світі.

Може нічого не отримати, хіба окрім досвіду, а може в один момент стати доларовим мільйонером.Багато хто вважає, що грати в цю «лотерею» це ок.

Грати ок якщо у разі успіху справді дадуть мільйон. Якщо працювати по 80 годин — то це хай 2 середні зарплати синьора = 10 К місяць (без ризику). 1000 К баксів = 100 зарплат. Але! Вірогідність виграти 1% (99% стартапів зливають). Отже шанси 1:100 тому за обіцяний мільйон доларів має сенс ризикнути попрацювати у стартапі місяць (по 80 годин на тиждень). Якщо більше — треба ще один мільйон додавати до обіцянок.

Приймав участь в розробці й керував проектами, доріс до генерального директора, став доларовим мільярдером і 31 найбагатшою людиною в Світі.

Як відомо кобила у колгоспі працювала більше всіх — але головою колгоспу обрали не її. Отже навіть якщо стартап «вистрілить» — то ще є великий шанс що платити мільйони доларів задротам у нас ніхто не буде.

Вірогідність виграти 1% (99% стартапів зливають)

Ну якщо тебе дійсно цікавить успіх, а не пригоди, то:
1. Йди в команду де є люди які зробили вже хоча б один, а бажано більше успішних стартапів.
2. Йди в команду де є спеціалісти з досвідом, а не вчорашні студенти які роблять чергового вбивцю інстаграму.
3. Йди в команду де є доменні експерти.
4. Йди в команду де вирішують проблему з якою ти також зіштовхувався і знаєш про що мова.

Будуть ці умови і буде нормальна компанія, може навіть мільйон на виході заробиш.
А статистику дуже сильно псують вбивці інстаграмів та тіндери для собак.

Ютюб підкинув:
www.youtube.com/watch?v=xS1XFyvsSEI

Впахує з 6 ранку до часу ночі. Так що, сидіть в офісі 5 днів в тиждень, їжте печенькі, пийте смузі, і не нийте )

Азіати просто built differently. Дуже дивно, що всі так розпітушилися на АІ, коли ось вона реальна загроза ледачим сніжкам, при чому існує уже не одне десятиліття :)

так і повірив, ще і встигає відоси пиляти

вам, людству, лишилось від сили 50 років максимум, оскільки ви всі існуєте суто для моїх розваг. І після моєї смерті ви і ваша симуляція зникне, оскільки не буде спостерігача.

Швидше замовники просто захочуть більш складніші фішки.

Завдяки ШІ спортсмени зможуть тренуватися не 5 разів на тиждень, а три. А результати не сильно важливих ігор чи змагань будуть генеруватися компютером.

Цей весь ШІ буде працювати без помилок, без налаштувань, і не треба бути писати в супорт цього ШІ-лайна 30 разів за 3-денний тиждень, так?

Це неможливо. Ця система так влаштована, що працює на те щоб утилізувати всіх людей безвідносно технічного прогресу. Як не буде чим зайнятись масам, підуть воювати, мітингувати, отупіють, придумають перекладати папірці, знищать все що набудували предки. І так по колу, вже тисячоліття.

Дай людцям тікток, інстаграм, піцу й гамбургери — будуть займатися споживацтвом до кінця життя.

Гормони ти не приглушиш ніякими піцами та гамбургерами.
Якщо то безробітна молодь, вони знайдуть собі заняття і знову будуть всі «прі дєлє», навіть якщо мета повна маячня, або навіть кримінал. Знову зявиться ієрархія, знову ті хто краще живуть, ті хто гірше і оце ось все.

Лично я думаю, что будет двухдневная рабочая неделя, просто по причине того, что технологии почти моментально будут устаревать и придется три дня в неделю тратить на обучение и курсы. Только теперь это будет официально оплачиваемое время.

Повстання з мертвих до того часу ще не придумають, не переймайтесь)

А власне нащо тоді вже будити?

А хіба рабство вже відмінили?
В ращці, в КНДР та ще одній взірцево демократичній державі рабство все ще досі (де-факто) існує.

От що ШІ може реально зробити найближчим часом, це організувати якісь автоматизовані підприємства для виробництва їжі. І ту їжу безкоштовно роздавати всім охочим.
Тобто буде вибір. Або працюєш, заробляєш бабоси і можеш собі позволити нестандартне харчування. Або не працюєш і живеш як мавпочка в зоопарку — отримуєш їжу, але вибір меню сильно обмежений.
Так само можна зробити з розвагами і житлом. Не хочеш працювати — живи в стандартній безкоштовній комірці і мінімальним набором благ, їж безкоштовну стандартну їжу. Дивися безкоштовний набір розваг.
А не хочеш жити як рослина і мати щось нестандартне , тоді працюй в якісь творчій сфері. І за бабки купуй блага в таких самих як ти

Гейтс працює нуль днів на тиждень та безробітний працює нуль днів на тиждень. Але є нюанс.

Нюанс в тому — що Гейтс працює 0 часу в наймі на когось, формально. Якщо подивитись скільки він платить податків та ще донатить на різне, то на когось він напевно таки працює. А так, це зараз фінансист, який напевно постійно працює — просто не з лопатою і більше не за клавіатурою (коли створив Microsoft секретарка його застукувала в офісі коли він спав на полу), а як той Ейнштейн. Той разом із Опенгейнером зробили атомну бомбу, теж ніби нічого корисного для людства на перший погляд, але тільки на перший. 2. Коли один проект скінчився і шукаєш інший, може бути так — що вкалуєшь навіть більше, коли в тебе є проект. Хоча є і безумні проекти, які при усіх інших неможливо виконати навіть як не спати і на ходити у вихідні зовсім. Тренінги, читаєш теорію, практикуєшся, співбесіди тощо. Тобто воно трохи по іншому усе влаштовано. В не буде проекту — не буде грошей на донати, взагалі просто усе можна втратити включно із життям бо татарва та варвари вб’ють та пограбують.

Вот буквально свежий пример — 90% ошибок в UnitedHealthcare и тесятки тысяч людей которым отказали в лечении или закончили сшком рано отменяя решения врачей

www.statnews.com/...​e-advantage-investigation

а вот сам иск

cdn.arstechnica.net/...​alth-and-navihealth-1.pdf

При снижении заработной платы почти в 2 раза. А ряд людей в не очень богатых странах вообще останутся без постоянного заработка.
С учётом того, что даже в так называемых развитых странах большая часть зарплаты сразу уходит то в результате, если делать не по уму, мы получаем миллиарды которым реально будет нечего кушать.
Потому ни в коем случае нельзя рассматривать ии как некое безусловно благо, как делает старый мутный тип из негрософта.
С ии надо обращаться как с молотком- таковым и Храм можно построить а можно и голову проломить

Скорее мы получим других людей в топ списке Forbes. Милиардам людей вот прямо сейчас нечего кушать, в : Африке, Азии и т.д. А в развитых странах научно-технический прогресс приводит как раз к тому, что человек работает только ещё больше по времени. Но только не киркой махает — для этого наоборот платит за поход в фитнес клуб, например, а все врем’я следит и управляет различным оборудованием. Однако из за громадного имущественного расслоения — мы имеем феномен массового зайчизма (что если подумать — глупо, за миллиардерами и даже просто средними владельцами бизнеса всеравно так не угнаться, хоть на 10 работах одновременно работай). Вот прямо сейчас тот же ChatGPT — сам себе задачу не ставит, по факту с алгоритмом играется человек чтобы получить требуемый результат экспериментальным путем. Причем разные методики типа гибких, получились как из за того что подавляющее большинство людей не обладает достаточной квалификацией определить — что за результат им вообще нужен. Кстати так же как большинство людей не ставит для себя никаких целей вообще, а просто повторяет за другими людьми которых принято считать «успешными» или делает то что родители, школа и т.д. научили и что может быть уже не актуальным потому что так было правильно 100 лет тому назад, но вовсе не сегодня. Требования к современным системам не могут ясно специфицировать даже военные. Про высокую производительность «Windows 95» — я скажу что это попросту классический маркетинг Microsoft, так же как и все заявления Билли в духе «640 КБ ОЗУ хватит всем».

Кстати так же как большинство людей не ставит для себя никаких целей вообще,

і чим вони тоді відрізняються від ША чатботжепете?

Скоріше половину народу звільнять

Це не триденний робочий день, а повноцінний робочий тиждень на двох, а то і трьох, роботах.

Нащо? Плануєте забрати всі ці гроші у могилу і відтянугнутись на тому світі?

Людство вже цілковито залежне від різних машин типу тракторів, комбайнів та вантажівок. От не задача — енергія треба, а за серійні методи генерації енергії, на сам перед нафту та газ та їх ціну розгорнувся військовий конфлікт планетарного масштабу. ШІ за його нинішнім станом, не здатний вирішити енергетичну проблему людства аж ніяк. Ще не винайдено ШІ який би міг добувати якимось чином дешеве паливо наприклад. Та що точно, науковці точно будуть використовувати в пошуках засобів генерації енергії на основі синтезу, біопаливі, підвищення ефективності сонячних батарей та одночасно зниження вартості тощо. Те що ми називаємо зараз ШІ, це відповідь науки на усе збільшене навантаження під час нашої роботи, тобто пошуки методів збільшення ефективності розумової праці. І насправді результати зараз, усе ще скромні.

Вполне реально.
С пропорциональным уменьшением оплаты труда.

усе суспільство? якщо так, то може й фермери також почнуть вирощувати урожай тільки в літні місяці («та скількі там тієї зими?!» © анекдот), а повари — готувати 3 дні на тиждень.

ну... тесла-боти й інші можуть автоматиувати фермерство, кухню тощо, але неемпатичність Маска та йому подібних може завадити добробуту того, хто втратить роботу.

А хтось взагалі не працюватиме
Бо роботи не буде

Пан Ґейтс забуває що у людей безмежні апетити. Думаю ми б і зараз могли перейти хоч на одноденний робочий тиждень, якби людям було норм жити на рівні ~початку-середини ХХ сторіччя. Але ні, людям потрібні швидший транспорт, тонкіші айфони, більш захоплюючий ентертейнмент, смачніша та різноманітніша їжа і т.д. Тож ШІ просто призведе до того що людям хотітиметься все більшого і працювати буде потрібно так само, аби не більше.

мне лично телефон тоньше не надо, я бы тодзе наоборот купил, но чтобы и держал более 20 часов работы экрана

У мене самсунг с10, хотів поміняти ще минулого року, подивився на цінник офіціалів у 60к — бажання відпало) Може с24 куплю, або вже с25.

Потреблядство процвітає.

примотай синьою ізострічкою повербанк, а ще краще два, і пару запасних в наплічник

Але ні, людям потрібні швидший транспорт, тонкіші айфони, більш захоплюючий ентертейнмент, смачніша та різноманітніша їжа і т.д.

Ты только что описал методы мотивирования рабов работать больше. Если потребность в их кипучей деятельности исчезнет, то через средства управления мозгом, то есть через соцсети и СМИ, будет внушаться другая мотивация. Например мотивация всеобщего благоденствия, счастья и духовного совершенствования. Вот и всё.

Ты только что описал методы мотивирования рабов работать больше.

Ви ставите телегу поперед коня.
Людям показують цяцьку і людина думає «вау, яка крута цяцька, хочу таку». Людині не нав’язують це почуття, воно у всіх нас присутнє, просто хтось здатний йому противитися, а хтось сліпо йде за вау-імпульсами.
Я їжджу на 12-річній машині з пробігом майже 130к і телефон у мене чотирирічний сяомі що підключений до стороннього блютус-програвача за 25 баксів. Коло мене їде володар новенької феррарі і слухає музику через свіжі айрподси з айфону.
Я можу раціоназувати що типу і він і я їдемо ті самі 60км\год і слухаємо ту саму музику, і шо сяомі топ за свої гроші, а айфон — переплата для бидла. Але це буде як лиса та виноград. Мати феррарі та айфон краще ніж мати старий шітбокс і сяомі. Я міг би працювати більше і краще, щоб врешті-решт дозволити собі феррарі і айфон. Але мені тупо не хочеться заради цього впрягатися і робити те що мені не цікаво.
А от комусь не норм, хтось хоче собі останню свіжу цяцьку і заради цього він\вона готові пахати до сьомого поту, ризикувати і усе таке. Для них цяцька — це винагорода за свої труди, підкреслення соціального статусу «я досяг/ла цього!». На таких людях і тримається економіка і безкінечний попит.
І це не тому що «соцсєті і смі» зазомбували «рабов» «работать больше». Ці явища існували задовго до появи соцмереж та ЗМІ, а саме усю історію людства.
Це в нашій психології і нікуди від цього не дітися.

Це в нашій психології і нікуди від цього не дітися.

Можна дітись якщо запаритися цим.
Якщо скорчить терпілу «нуу ми так влаштовані», і бути послідовним, то треба перестати хничити коли русняві ракети прилітають, бо воювати люди «заточені» абсолютно так же як і прагнути дорогих цацок.

На таких людях і тримається економіка і безкінечний попит.

Безкінечний попит тримається на технологічних досягненнях останніх ста років. Трубу просто прорвало, і хоча разюча майнова нерівність навіть стала більше, товарів насткільки багато що і бідося може урвати собі б\ушний айфон. А на кому тримається ця нерівність? Правильно, на тих же чуваках на ферарі. Які б з радістю поюзали лоха на старій машині, якби не відносна цивілізація навколо. А бувають шо і юзають, якщо цивілізації менше.

Можна дітись якщо запаритися цим

Оно совок та інші комуністи вже намагалися витравити з людей спожиблядство і чим воно закінчилось?

Боже, бінарна логіка достойна нашого цифрового часу. Комуністи викорінювали ...потрєблядство? ні, вони зовсім інші речі викорінювали, ну нехай. Чи значить що якщо у комуністів не вийшло, то взагалі у всіх інших не вийде, і на індивідуальному рівні я сам перетворюсь на комуніста і піду влаштовувать репресії та голодомор? О темпора, о морес!

А, почекайте, секундочку. «Комуністичні» кіббуци-то чудово працювали та працююють зараз. Якась дивина, не знаходите?

Чи значить що якщо у комуністів не вийшло

Власне чисто ленінський комунізм — з забороною приватної власності на засоби виробництва і відповідно забороною приватної ініціативи, по факту утопія, так само як і потреблядство — що породжує лише звалища та з рештою економічні кризи та війни . А от що робить НЕП Бухаріна-Рузвельта www.youtube.com/...​app=desktop&v=3XPvvVAkxMU Потім www.youtube.com/watch?v=X3lojWL5rfQ і далі www.youtube.com/watch?v=7VHE_kcJPlo До цього були дамби Гувера, радянська індустріалізація і т.д.

Так основна біда ленінців в тому, що вони викатували свіжонаписаний код без тестів на продакшн. Може десь і існує якась система яка дозволяє створювати працюючі егалітарні коммуни.

На секундочку, егалітарність як раз таки і прошита в наших мізках, ми взагалі еволюціонували для первинного комунізму. Ну і вкотре згадую про кіббуци, дивовижно що критики комунізму завжди оминають увагою кіббуци які якимось дивом працюють.

треба перестати хничити

чому? людина просто в розмові згадує проблему, яка зашита глибоко в нашій природі (як і війна, ви самі ж навели приклад) і цю проблему не можливо наразі (а може й взагалі) вирішити. Що поганого визнати це? І так,як нижче правильно написали, комунізм як раз згорів на тому, що пішов проти природи людини.

Що поганого визнати це?

Те, що це типовий хуманський терпілізм. Типова людина не піднімає жопу і не починає думати, чи починає і на першій проблемі зливається.

комунізм як раз згорів на тому, що пішов проти природи людини.

Вкотре повторюю — комунізм більшовизм згорів, а кібуци працюють. Як так сталось, є ідеї? Може між бінарним «більшовизм — небільшовизм» є стоп’яццот проміжних станів, якій хуманській терпілі лінь осягати? А як бути з існуючим градієнтом потрєблядства та статусності ака китай\рашка — скандинавія? Бачите, тільки по поверхні за пару хвилин копнув і скільки цікавого матеріалу для роздумів.

А це ми кажемо про якусь глобальну систему світу, а є ще персональний рівень, коли можна не чекати на те шо прийде дядя та заборонить потребляти, а самому забить хєр на ті ферарі. Там теж просто непахане поле для роздумів.

Боже, як же я горю. Давньогреки не володіли і тисячною долею можливостей\знань сучасної людини, але навіть їх горстка розумників змогла досліджувати купу варіантів стилю життя. А їх нащадкам дали інтернет, і вони сидять на жопі та генерять якісь дикі бінарні твердження з сумнівністю овер9000.

Стривай, так з якого часу визнання проблеми дорівнює зливанню? це теж бінарна логіка)
Річ у тому, що ніхто наразі не знає як вирішити цю проблему з огляду на те, як працює людина в теперишньому розумінні(не далеко пішли від звичайних тварин). Якщо шановний пан знає, то це тягне на нобелівку, а не на те, щоб на доу в чатик писати).

це якщо умовно за одну й ту ж саму роботу платять однаково, та реально ж, умовний Вася за день може отримати 100$, а Іван за ту ж роботи чи навіть меншу 500$, ось і виходить що Іванко може дозволити собі ферарі з айфоном не напрягаючись

Актуально за те саме програмування Василь десь з Одеси та Джо з Пало-Альто отримують в 100 разів різні гроші. Тільки парадокс в тому, що раніше якраз таки Василь з Одеси швидше міг би дозволити собі, покатитись в клубі на Феррарі, по накупити дзеркалок, по катитись по закордонах і т.д. І машину теж собі купити як не Феррері (яка по факту як засіб переміщення навіть для Дубаі не підходить, бо там дійшло до того, що голову відітнуть за стріт рейсінг — а нащо тоді треба така машина ? Просто ходи в клуб і катайся на треку, як хочеться), але авто бізнес класу типу ауді чи там лексус, ленд-ровер — легко. Джо з долини — має кредита на півтора мільйона доларів за хату, при чому йому його форда старенького наркомани грабують постійно, по парку не прогулятись бо там теж наркомани, та пише по різним блайндам що таке Hire to fire і т.п. Вам не здається, що ми кудись не туди зайшли як людство ? Ну власне 7 мільйонів народу вирішили, що Каліфонія напевно дуже класне місце для туризму, але не для життя і за три роки звалило звідти в інші штати.

Були досліди, в яких досліджувалось скільки часу і коли люди працювали. Так от саме зараз сучасна людина рекордсмен, ми працюємо більше ніж будь коли в історії людства. Звісно не усі нації і т.д. Чому — відповідь проста, конкуренція за ресурси більше ніж була будь коли на планеті. Коли існує 7 мільярдів людей, вже не вийде 3-4 години на день по полювати на кажана чи по рубати кам’яною сокирою деревину, щоб дістати звідти їстівних черв’яків. Разом з тим, робота мозком стала переважає над фізичною, керування різноманітними механізмами як то авто чи компьютер і т.п.

Так от саме зараз сучасна людина рекордсмен, ми працюємо більше ніж будь коли в історії людства

Я краще буду сьогодні працювати стандартний європейський фултайм з місяцем відпустки в комфортному офісі з чаєм, печивом та кондиціонером ніж в якомусь сраному середньовіччі упахуватися від зорі до зорі з весни по осінь, а потім зиму сидіти и молитися усім богам щоб наступного року не було засухи чи не прийшли якісь феодали чи монголи і забрали увесь врожай, хату спалили і жінку з дочкою зґвалтували. Чи раньшє бьiло луччє?

Да ну, печенежскої, половецької чи монгольської навали яких один з князів привів на Русь щоб сісти в Києві так вже і нема ?

Це дослідження криве — бо, скажімо, годувати свині чи прати одяг на річці за роботу, ясно, ніхто не вважав. Почитайте класиків про тодішній робочий графік — або, скажімо, подумайте чому робочий день законодавчо обмежений восьма годинами (якщо і справді раніше працювали менше — то навіщо обмежувати?)

Законодавче обмеження робочого часу, рівно як і оплата за понаднормові і т.д. і т.п. це якраз вже виклики саме сучасного світу, коли народ почав працювати на заводах і фабриках. Разом з тим вдруге за історію людства, від часів древнього Риму — власне житло стало коштувати так, що віднімає більшу частину заробітку і т.д. BTW Це відповідь науки, на виклики дикого капіталізму. Конкретно це усе прописали Карл Маркс та Фрідріх Енгельс — німецькі економісти, які по суті зібрали до купи роботи попередніх економістів. В США та інших країнах Європи ці норми теж по вводили повторюючи за СРСР, бо темпи економічного росту в 23% в рік під час коли в усіх була велика депресія ігнорувати було не можливо (усе інше типу голодомору, розграбування і підрив церков і т.д. опустимо — бо це був спосіб отримання інвестицій, коли жодний банкір не дасть не копійки). Рузвельт навіть не приховував, що саме це і робить.

бо темпи економічного росту в 23% в рік під час коли в усіх була велика депресія

Ці 23% в рік були тому що совок стартував з сильно нижчої планки і по суті «наздоганяв» розвинуті країни. Як тільки рівень розвитку приблизно зрівнявся із західними країнами, тоді і почалися усі ці застої, приписки, галочки і тому подібне.
Економіка розвиваючихся країн взагалі зазвичай росте швидше ніж розвинутих саме тому що перші «наздоганяють» останніх. Індустріалізація в Західній Європі йшла кілька столітть, в СРСР — з десяток років. Тому що по протоптаній стежці і тупо копіюючи напрацьовані схеми йти куди швидше.

і наскільки більше працює бушмен в Африці в порівнянні із 2000 років тому?

На днях бачив відос на ютубі, там сказали, що у середньому на американця десь (точні не пам’ятаю) 20-30кг одягу на рік припадає.

Можеш глянути на оцей канал www.youtube.com/...​/UCXrMdUHkl2taQq4DhPg4etg Там делеко не усім так добре жеветься. Та навіть більше буквально за декілька кілометрів від Манхетуну в Бронксі, куди ходить паром і пливти 15 хвилин — я би сказав класичне сільске українське подвір’я де вирощують світську птицю. От з відси як подивитись youtu.be/0E6WPN3XdJw?t=863 На паром він сів у самісенькому центрі Манхетену поряд з хмарочосами та NYSE І за 20-25 хвилин звідти ось це youtu.be/0E6WPN3XdJw?t=1227

Дивно що не додав відоси із Скід Роу та Кенсінгтон стріт для повного набору «а в єтіх ваших амєріках нє так уж сладко і жівється..»

Ну кому як, власне як і в Україні. Взагалі коли бабки на кишені є, завжди значно краще живеться коли їх там нема, комрад. Хоча, на цьому же каналі — можна подивитись і заможну сторону, типу Форта Лотердейл, чи нормальні міста десь в Оклахомі, чи Канаду :) Заможне життя звісно є, та воно не для усіх навіть у заможних країнах. Контраст Америки якраз в тому, що Бронкс зовсім поряд з Манхетеном. Щоправда як паром пускають, або міст будуть — ціна летить захмарно, та як до кінця до дивитись то колишня клоака — південний Бронкс був просто поглинений Манхетеном, та хмарочосами — бо мерія просто пустила пароми. BTW треба вивчати, можливо і не треба ніяких метро на Троєшіну наприклад, достаньо так само пустити пароми. Хоч вони і дотаційні будуть, так само як і паром в Бронкс, та це змінить район. Якраз не погана ідея зробити комплексну оцінку за допомогою ШІ.

Согласен полностью. Но важно уточнить, что на трехдневную рабочую неделю перейдут те, кому повезет. Те, кому не повезет, перейдут на 0-дневную рабочую неделю, и пойдут просить милостыню или побираться по мусоркам.

Да врядли. В развитых европейских странах будут жить при социализме, и никто по мусоркам побираться не будет. Ну а в недоразвитых странах как ишачили — так и будут дальше ишачить за еду.

0-дневную рабочую неделю, и пойдут просить милостыню или побираться по мусоркам

В истории это заканчивается не этим, это в лучшем случае BLM заканчивается, которые серп и молот по нарисовали в разграбленом Сохо например. А так — можно посмотреть на Сомали, что будет когда масса народу окажется без работы. Они просто возьмутся за оружие и по принципу Чорного Абдули — просто сами себе возьмут то что хотят, поскольку храбрые и сильные. А если делать терминаторов для усмерения или ликвидирования экспроприаторов — ну тебя же новополученый скайнет и ликвидирует вместе с остальными, ну или лишит всей полноты власти как в фильме «Я робот», так логически правильно потому что.

что будет когда масса народу окажется без работы. Они просто возьмутся за оружие

Так не тільки це. Економіка в розвинутих країнах це >70% сфера послуг.
Якщо в простого люду не буде грошей тратити то буде ще гірше ніж під час великої депресії для цілого світу включно з багатими.

Коли під час ковіду було то саме з сферою послуг, то уряди втрутились і роздавали гроші.

Тому тут або перехід буде плавний або на використання АІ введуть податок і ті гроші будуть роздавати звільненим (в західних країнах, в Україні як в 90х знову треба буде картоплю на дачі садити)

Бути такого не може! Якщо справився за три дні з пятиденною роботою, наступні два дні робиш нову роботу.

Я вважаю, що завдякі ШІ у більшості взагалі буде 0-денний робочий тиждень ))

І безумовний базовий дохід? Так?

Звісно. З податків на прибуток будуть кошти брати. Відсотків 15 з 5% ФОП 🙂

Так, ШІ і 4-годинний робочий тиждень зможе зробити реальністю.
Інша справа, чи скористаються кожані мішки цією можливістю чи ні. Дивлячись на те що було раніше, особливо не скористаються.
Так-то у нас і так достатньо зросла продуктивність та автоматизація за останні 50 років, тільки замість чотириденки купівельна здатність працівників від’ємно росте.
Проголосував за «так», але з поправкою шо треба буде подумати мізками як це зробити, і традиційно забити на те що прийнято у стада.

В оригіналі він приводить приклад компютера, наскільки він змінив роботу з документами за останні 30 років.
Те саме й для бухгалтерів/фінансів, але чогось для них, при рості продуктивності в рази, залишився робочий тиждень 40 годин.
Так і тут буде.
Умовно замість 100 терапевтів на 50к людей стане 30 терапевтів і один «онлайн помічник».

З ІТ те саме.

при рості продуктивності в рази

www.pewresearch.org/...​arely-budged-for-decades

для бухгалтера ітд ніх не помінялось від всіх цих ефективностей

Вся ця підвищена продуктивність компутерна пішла на фондовий ринок, а не в кишеню пролетарю якому поставили новий дивний девайс де є ефективний ексель

От скажи от чим цей світ 21го століття реально кардинально кращий за 70ті?

Ну є інтернет, ну є компи, ну айфон ну лептопи, ну фейсбук.

Замість мрій про роботів що служать людству, мільйони гріють крісло 8 годин і фактично люди стали придатком інтернета. А реального покращення життя в тому що має значення — так і не відбулося

Я ще блеать обіцяний рай 70х не отримав, а мені вже наступний обіцяють

мільйони гріють крісло 8 годин

І це чудово, бо в моєму дитинстві усі, хто зараз гріє крісло і грає в танки, тоді з гріли лавочки біля під’їзду з пивасом і грали у гру «відіжми гроші у дітей і тих, хто не може за себе постояти».

люди стали придатком інтернета

Хіба це не краще ніж бути придатком сталеварного заводу?

А реального покращення життя в тому що має значення — так і не відбулося

А що має значення?

Я ще блеать обіцяний рай 70х не отримав

Його не отримують. Його будують.

Ну я не в тому сенсі, я якраз

А що має значення?

ідея утопії в тому щоб перемогти там наприклад голод, бідність, щоб у всіх була однушка біля метро

В цьому випадку працювати на 30% менше

А в результаті да замість станка — компутер, а вджобуєшся все одно, а житло ще дорожче відносно зп. Ті ж яйки тільки в профіль

Навіть медицина з часу 70х додала всього 10 років life expectancy

Його не отримують. Його будують

Men such as IBM Economist Joseph Froomkin feel that automation will eventually bring about a 20-hour work week, perhaps within a century, thus creating a mass leisure class. Some of the more radical prophets foresee the time when as little as 2% of the work force will be employed, warn that the whole concept of people as producers of goods and services will become obsolete as automation advances. Even the most moderate estimates of automation’s progress show that millions of people will have to adjust to leisurely, «nonfunctional» lives, a switch that will entail both an economic wrench and a severe test of the deeply ingrained ethic that work is the good and necessary calling of man.

Time, 1965 рік
content.time.com/...​/0,33009,941042-8,00.html

Ну як вже направду, то століття в принципі ще не пройшло, але тенденція кагбе не дозволяє особо розраховувати на якийсь утопічний рай

Чим це передбачення в принципі відрізняється від гейтса?

Скоріше бляха люди будуть настільки ніщі, що впахуватимуться на 2х роботах триденний тиждень. І по факту буде 6денка добровільна від безвиході.

А потім, коли всіх те добряче за*бе, з’явиться якийсь нью-маркс і відбудеться неокомуняцький ренесанс

Ну голод насправді перемогли, світ бореться з ожирінням, вже пів планети має зайву вагу. Бідність — поняття умовне, якщо є гроші на їжу та якийсь дах, то вже не бідний. Бомжі зазвичай живуть на вулиці бо це їх вибір, а не обставини.

А в результаті да замість станка — компутер, а вджобуєшся все одно, а житло ще дорожче відносно зп. Ті ж яйки тільки в профіль

— оте сидіння три години перед компом, коли ти колупаєш в носі і дивишся паралельно серіальчики ти називаєш вджобуванням? Видно що пан в житті гівна не нюхав і зростав у тепличних умовах. Піди попрацюй на заводі, потім поділишся враженнями)

Бідність — поняття умовне

Це мабуть для вас умовне, бо ви ніколи не бачили бідних

Вірте в пророка Гейтса, як вам так хочеться, він приведе вас у землі триденного робочого тижня

що пан в житті гівна не нюхав і зростав у тепличних умовах.

Я не маю наміру сперечатись з анонімними баранами й щось їм доводити. Свої вигадки про мене залиште собі

Бомжі зазвичай живуть на вулиці бо це їх вибір, а не обставини.

Тут просто рукаліцо, це бляха точно жінка написала? Здається ви по ходу життя щось загубили

То розкажіть же, яке гівно ви нюхали і що в житті пережили, буде цікаво. І яку бідність ви бачили. Якщо для вас сидіння перед компом та думання то важка робота, то в житті ви бачили НІЧОГО. Рівно нічого. Це треба бути повним дебілом, щоб порівнювати важку фізичну і психологічну працю на заводі і компухтер з ютубчиком.
Якщо для тебе це однакове, то йди на завод. А твоє місце радо займуть джуни з палаючими очима, яким така праця буде за щастя.
Загубила я в житті тільки толерантність до довбнів і лінивих дурачків, які постійно ниють і свою тяжку кількагодинну працю з написанням трьох рядків коду в день порівнюють з заводом. Ти точно чоловік?

То розкажіть же, яке гівно ви нюхали

Лол, кому? Ще чого, щас почав перелічувати, довести тобі шось поспішу

якогось підняла (чи скоріше підняв, ти бляха мужик анонімний зуб даю) істерику на рівному місці і видумуєш маячню про перемогу над бідністю й бомжів, які самі вибирають спати під мостом. Не знаю в якому казковому світі ти живеш, але можеш туди назад повертатись

Пойнт взагалі не про то

пів планети має зайву вагу.

Yep, sure

. Це треба бути повним дебілом, щоб порівнювати важку фізичну і психологічну працю на заводі і компухтер з ютубчиком.

Я нічого ні з чим не порівнював, і не треба мені в рот класти свої видумки, я сам за себе скажу якщо буде треба. Ти задовбав короче, прийми щось заспокійливе

Якщо чесно, якби зарплати помінялися айті <=> завод, я би з радістю пішов на завод і це мабуть був би один з найкращих днів в моєму житті.
Багато з тих джунів що лізуть, хвилюють лише зарплати і вагон самовпевненості що то легка робота і більше ні-чо-го.
Але в всі часи кропітка розумова робота була не для кожного і оплачувалася відповідно.

По факту так якраз і є, фізична праця з постійним рухом не так вимотує як розумова за постійного статичного положення

Але пойнт взагалі був не про це, схулі в неї (чи нього) підгоріло на це я хз

Бухгалтери й усяка інша робота за столом були і в 60ті, до чого тут завод взагалі

Бухгалтери й усяка інша робота за столом були і в 60ті, до чого тут завод взагалі

На бухгалтера не потрібно майже все життя вчитися. Аналогія бухгалтера в айті, це якби його кожні 2-3 роки кидали з країни в країну, з новим законодавством, або як мінімум між підприємствами різного масштабу і кожен раз то був би якись новий виклик, новий стрес та купа нової літератури.

На бухгалтера не потрібно майже все життя вчитися.

Ахаха, ну тут не згоден зовсім, не все життя звісно, але пару років треба. І робота бухгалтера не просто раз вивчив і готов — потрібно постійно слідкувати за законодавством, постійні зміни в компанії, аудити всякі регулярні. Від середнього айті- працівника небагато чим відрізняється, але по факту це стресовіша робота ніж писати якусь бізнес логіку. Програмування теж різне є, тут неможливо просто порівнювати навіть. А стресовіша банально, бо відповідальність вища за пройоби

Але вести якісно бухоблік не легше за якісно програмувати.

І там теж є всякі їпучі програми, які тре знати, вивчати, слідкувати за змінами і постійно бути на пульсі змін

З іншого боку, чому на програмування треба вчитися все життя? Пару років навчання/досвіду — і вже вважай типовий середнячок, так само як з бухобліком

Чомусь здається що повно на підприємствах бухгалтерів, що працюють по 15-20 років на одному підприємстві і звикли до своєї роботи так, що легко її і в 60+ років виконують.
Нажаль, часи коли програміст міг сидіти по 15 років в одній компанії та вивчити все що потрібно за 2 роки — давно минули. А коли були, ті люди також мали легку роботу, та не рідко від скуки пиячили чи щось відмічали шумною компанією в робочі часи.

Це тому шо бух який знає всю подноготну компанії — на вагу золота. Просто взяти іншого буха, щоб він робив і знав те саме — анріал.

Трабла ще й у всяких аудитах, коли інспектор може підняти й відкопати якусь муть н-річної давнини. Дешевше тримати бухгалтера який знає що там відбувалось.

А в айті те саме. В банках та інших місцях де айті відіграє справді критичну для бізнесу роль — можна теж сидіти тепло десятиліттями

Це все мало відноситься до галєрного айті, за винятком окремих проектів може, що про цінність бухгалтера що цінність розробника.

На галєрі може бути звісно три буха, які штампують масово для фопів інвойси й декларації але по суті це простий облік, просто його багато. А розробник теж — особливої цінності для замовника в середньому не має, роботу зробив і всьо на тому. Завтра може бути інший і робити іншу таску, і ніхто від того не помре.

От айтішнік якийсь, що займається якоюсь ERP, коли простой чи глюк може зупинити виробництво. Чи в банку коли це зразу б’є фінансово — то вже інше трохи айті. Продуктові айті в принципі сюди падають, але то сильно залежить від серйозності/складності продукту.

кожні 2-3 роки ки

це ще «по людьски»,
кожні півроку не хоч?

Та просто ти сцуко видно що жодного дня на заводі не працював, але дуже багато триндиш) Почнемо з того, що на завод треба їхати, а не ремоут, на заводі часто зміни починаються о восьмій ранку чи раніше, на заводі ти пернути не можеш без дозволу начальника, бо живеш за розкладом, і якщо запізнишся з обіду на 5 хвилин то можеш отримати догану.
На заводі складні умови, там немає кікерів, кавомашин та безкоштовних фруктів. Там важка фізична праця на ногах, там буває дуже шумно, брудно, спілкування з колєгами, які або алкаші, або просто роботящі хлопці, які не в курсі останніх тенденцій в айтішці та цифровому світі, вони часто і читають по складах,і інтереси в них будуть зовсім не такі як в тебе. Ця робота не варта навіть десяти штук, бо через рік чи два на такій роботі ти станеш просто сірою біомасою зі скляними очима, які буде мріяти тільки виспатись і отримати свій вихідний.
І після цього, мамина черешня, ти мені впарюєш якусь херню про те, що своє тепле пропукане айтішне крісельце поміняв би на завод. Та ти б через тиждень заводу стояв на колінах і просився назад) і звинувачуєш мене, що це я живу в рожевому світі))

Ух, аж прослізився. Початок зміни о 8 ранку, це уже треба бути в цеху, перевдягтися у спецовку і слухати цу бригадира.
Якщо зайти на прохідну о 8:01, то ситуація... Подзвонять начальнику цеху, письмове пояснення, вздрючка від усіх.

ага за 120$ на місяць, коли авансу не хвата до зп. ліл. да грошики це не головне. зато можна на веліку їздити, бо на проїздний не виходить.

Та навіть за три штуки баксів чи за 5, в мене був досвід заводу і ну його нахєр) Бо це не життя, а існування. Це тільки для людей в яких немає амбіцій і хто любить тупу механічну роботу, точно не для людини інтелектуальної праці.
Здогадуюсь що на заводі непогано бути тільки директором чи начальником якогось відділу. Але їм стати неможливо, бо в начальників є свої сини і дочки)

ідея утопії в тому щоб перемогти там наприклад голод, бідність, щоб у всіх була однушка біля метро

Як я люблю доу)

При рості продуктивності просто замість тридцяти бухгалтерів для великого підприємства тримають три. Це ось так і працює.

Угу, тільки поправочка тут

Завдяки ШІ і масовим страйкам людство зможе перейти на триденний робочий тиждень

1886: The Illinois Legislature passed a law mandating eight-hour workdays. Many employers refused to cooperate, which led to a massive worker strike in Chicago, where there was a bomb that killed at least 12 people. The aftermath is known as the Haymarket Riot and is now commemorated on May 1 as a public holiday in many countries.

Ага, но не все))

Та чого аж 3 дні, краще всіх нафіг звільнити — хай AI працює :D

Або 60% людей збережуть пʼятиденний робочий день, а 40% у чергу в біореактор

Не будет никакого выгорания, проверено.

Підписатись на коментарі