Як бути мамою, працювати або знайти роботу
Кожен із нас хоче реалізувати себе в усіх сферах життя та тримати баланс між ними. Це досить важливе правило, щоб тримати себе у ментальному тонусі, отримувати задоволення. Коли з’являється дитина, то жінка «на порозі розриву» між особистим та професійним. Бути мамою це чудово, але як і де знайти час для свого розвитку у кар’єрі та не «забутись» у проблемах мамства? Хочу трішки поділитись своїм аналізом та думками.
Мамство — це пауза у кар’єрі?
У кожного з нас свої обставини, ресурси та звичний графік, робочий темп. Потрібно оцінити можливості. Бути мамою та працювати — можливо, хоча і нелегко. Все залежить від того, як ви організуєте свій час та який ресурс допомоги у вас є.
Якщо говорити про роботу у маркетингу (як у мене), то тут пауза дуже небажана. Адже за
Особливо, якщо ви СМО у компанії, то тут довгі паузи не вітаються. Потрібно «тримати руку на пульсі», бути в тренді маркетингу та змін та хоча б частково контролювати свої проєкти.
Тому, якщо ви вирішили що будете працювати, то перше, потрібно задуматись, як буде спланований ваш побут та робочий процес. Перші три місяці діти не мають графіку чіткого, тому тут однозначно потрібна допомога рідних чи няньки.
Друге, раджу використовувати всі девайси, які полегшують життя: пралка, сушильна машина, посудомийка, робот-пилосос, парова установка, скороварка і бажано щоб скрізь на техніці був таймер, адже у вас і так куча задач.
Третє, подумати про зайнятість дитини. Повторюсь, це можуть бути рідні або няня. Якщо немає можливості, то надам декілька порад про це.
Доцільність роботи з малою дитиною
Звичайно, для когось це не запитання, а зрозумілий факт, тому що відлучитись від робочого процесу немає можливості (за певних причин) — тут доцільність зрозуміла. А якщо є вибір: працювати чи ні? Тут потрібно добре подумати та оцінити переваги та ресурс. Задайте собі запитання згідно обраної зайнятості:
- Часткова зайнятість — які потреби це закриє у фінансовому плані?
- Віддалена роботу з ненормованим графіком (або ви фрілансер) — оцінити, яку суму в середньому ви будете отримувати та які потреби це закриє?
- Повна зайнятість — заробітна плата повинна бути такою, щоб ви могли найняти людину, яка буде гратись та годувати вашу дитину (звичайно, з цим можуть допомогти родичі, але, знову ж таки, заробітна плата повинна покрити і їх проживання у вас).
- Які переваги у роботі окрім заробітної плати?
Низька заробітна плата без «плюшок» вас буде демотивувати та ви швидко «вигорите». Ви будете шукати зусилля, час для роботи, а оплата не буде покривати ваші базові потреби. Це буде ваш демотиватор, бережіть своє ментальне здоров’я, адже і так нелегко у наш час.
Зберегти свої професійні вміння та навички
«Супермама» — це лише телешоу. Для своєї дитини ви уже така. А щодо професійних знань — у першу чергу задача їх зберегти та тримати у тонусі змін у вашій сфері. Ви пройшли не один курс, написали не одну статтю, були спікером і тут... життя професійне ніби ставлять на паузу. "«Не падайте духом» — ніхто вас не змусить зануритись у підгузки та читати інструкції до іграшок. Ви легко можете себе тримати під «професійним контролем». Звичайно, тут і питання самодисципліни, але мінімально, що ви можете зробити для першого часу:
- підписатись на професійні канали у телеграм;
- читати коли є час професійні блоги (розумію, що його немає але, читайте коли дитина спить, їсть або грається — про зайнятість дитини розповідаю нижче);
- нетворкінг у соціальних мережах — це «must have» в першу чергу! Це дуже задає робочий хороший ритм, це джерело новин та дає мотиваційний настрій;
- спостерігати за своїм проєктом хоча б частково та спілкуватись з колегами.
Звичайно, ми розуміємо що всі діти різні, але спокійна мама — спокійна дитина. Це одна із умов, щоб дитина вам дала шанс розвиватись. На цьому абзаці, у мене прокинулась дитина і я роблю перерву у написанні статті та буду «їсти слона» у написанні статті частинами. Нижче напишу як розвивати та зайняти дитину, щоб був час для себе в професії.
Як працювати з малою дитиною? Її зайнятість та розвиток з мамою, що працює
Перший крок у робочому процесі з малюком — ретельно спланувати час. Звичайно, можете з цього посміятись і «закидати мене помідорами», бо з дітьми складно щось планувати. Але якщо це неможливо, то ви повинні мати список задач на день і протягом дня відчувати можливість зробити одну з них.
Як писала вище, режиму у дитини перші місяці як такого не буде, тому на дзвінках з партнерами, колегами вам, скоріше за все, прийдеться бути з дитиною або знову ж таки — допомога рідних, няні.
Якщо так склалось, що дитина з вами на дзвінку потрібно:
- запастись іграшками і бажано беззвучними;
- одягнути навушник (щоб і дитину було чути);
- можна робити дитині зарядку (якщо хоче стояти — ставити на ноги чи сидіти), а паралельно ви можете спілкуватись (звичайно, ніхто не обіцяє що малюк буде тихенько гратись, тому я відразу попереджаю, що «у мене поряд маленький коментатор і я надіюсь він вам сильно не буде заважати»);
- перед дзвінком запропонувати дитині нове місце для гри, де вона сьогодні ще не бавилась. Це дасть вам деякий час.
Звичайно, коли у дитини уже є приблизний графік, можна планувати дзвінки, задачі коли вона спить.
Головна задача для мами у розвитку малюка, дати зрозуміти дитині, що у мами є справи, що вона може бути зайнята та навчити дитину гратись самостійно.
Коли дитина не повзає — розвиваючий коврик (над дитиною висять іграшки), беззвучні іграшки або які шарудять.
Коли почались зуби та перекочування — ігровий коврик великий, гризунці, іграшки з музикою та вогниками. Допомагати вчитись сідати та повзати.
Коли дитина навчилась повзати — дайте їй площу для вільного повзання самостійно і — ось вам час для дзвінку, приготування борща чи прослухування лекції. Тут знадобляться неваляшка, м’ячі, те що буде пригати та котитись якщо малюк штовхне. Обов’язково перевірити приміщення де дитина повзає чи немає нічого небезпечного що вона може скинути, перевернути тощо.
Коли дитина ходить — закрити все що відкривається, іграшки такі ж як прописано вище, можна додати гойдалки різні, сортери, пірамідки.
Ну і далі це уже карточки, можна пробувати олівці і папір та інше. Повторюсь, головна задача: навчити дитину гратись самостійно і без гаджета (до 2 років не бажано ніякі екрани для дітей).
Для працюючої мами ідеально навчити дитину до 1.5 року до горщика, ложки та самостійно їсти (тут складніше) та основні фрази «так», «ні» і щоб дитина могла показати що хоче. Це для того, щоб можна було делегувати дитину у дитячий садок. Тому, це наступна головна задача: навики для садочку.
У мене з вище описаними іграшками та іграми вдається працювати на частковій зайнятості (бо немає няні та родичі не допомагають). Дитина може сама повзати та гратись коли я готую та роблю хатні справи, їсть зі мною за столом коли я їм, коли працюю зазвичай спить. Список задач завжди під рукою та роблю їх паралельними процесами на скільки це можливо.
Тут головне — бажання та сон. Будуть сили, буде здоров’я — буде бажання розвиватись, працювати та гратись з малюком.
Як знайти роботу або знайти себе у новому?
Пошук роботи — це нешвидкий процес і він займає деякий час. Особливо коли у тебе дитина і не всі роботодавці готові розглядати працівника маму з маленькою дитиною. На старті мамства можна спробувати фріланс і часткову зайнятість. Пошук роботи можливий на ресурсах:
- Сайти
Work.ua
Robota.ua
- Для ІТ:
Facebook — пошук по назві професії по географії
Linkedin — заповнюєте профіль, відкриваєте для HR та по пошуку можна шукати вакансії.
Досить багато є телеграм каналів, зокрема:
t.me/executive_search_ua (для керівників від 2000 $ЗП)
t.me/jobinmarketingua (робота у маркетингу)
t.me/thelede (вакансії у медійників)
У телеграм також можна налаштувати розсилку збереженого пошуку на сайтах Work.ua та Robota.ua (або на пошту).
Ви щодня можете переглядати вакансії, які вас цікавлять та подавати резюме (воно у вас повинно бути готовим на телефоні, на пошті, на Google Диску, на ПК та звичайно у Linkedin). Також вам HR спеціалісти будуть надсилати для перегляду пропозиції.
Тобто резюмую щодо пошуку роботи, готуємо резюме — реєструємось на сайтах, підписуємось на канали — створюємо розсилку вакансій які цікавлять та підписуємось на неї — подаємо або розглядаємо пропозиції.
Зверну увагу, що ви повинні розуміти графік роботи який вимагає роботодавець та співставити чи він підходить вам, чи зможете ви з дитиною працювати у такому режимі.
Іноді не вистачає експертизи для пошуку роботи, яку б хотілось. Тоді:
- Підписуємось на безкоштовні блоги та телеграм канали теми яка цікавить
- Проходимо безкоштовні курси (такі є платформи: Освітній хаб міста Києва, Prometheus іноді Genius Space надають безкоштовні курси).
- Проходимо недорогі або доступні курси (такі платформи: Udemy, Coursera)
- Шукаємо ціленаправлено курси тієї теми, яку вам потрібно «підтягнути».
Пошуки роботи не припиняємо, резюме не приховуємо, а доповнюємо.
І головне питання: де знайти час для цього навчання? І тут знову полетять помідори, часу і так не вистачає! Можу сказати, що навчання можливо коли дитина спить або ввечері після роботи тата чи когось з родичів. Зачасту зараз є записи лекцій, тому ви можете слухати паралельно якомусь процесу, розвивати у собі аудіосприйняття. Якщо не ваш варіант, повернетесь до лекції коли знайдете все-таки час.
Для себе я планую взяти курс «Веб-аналітика». Звичайно, я б і сама могла у ній розібратись, але це буде довше і я відразу можу по ходу навчання задати запитання, де у мене буде «тупик» у роботі з новою Google Analytics Universal. З курсом я ознайомлюсь швидше та у мене в робочому процесі не буде прогалин.
Що хочу додати ще щодо навчання, тут головне бажання, стимул, зацікавленість. Якщо вам нецікаво, ви себе змушуєте дивитись ту лекцію чи читати якусь інформацію, то краще цього не робити. Це час буде витрачений дарма з великими втратами ресурсу. Ви будете «заганяти» себе у рамки, десь будете не встигати та знову натрапите на демотивацію.
Все що вище написала, це про бажання, про ціль та азарт у роботі та професії. Коли хочеться працювати, розвиватись, навчатись чи шукати себе. Ви повинні робити все з бажанням: починаючи від гри з дитиною і закінчуючи всіма іншими справами. Не гайте час на те, що вам не приносить задоволення, що не підніме вас самооцінку, що виснажує та демотивує. Дбайте про ментальне здоров’я. У наш час це особливо дуже важливо.
Найкращі коментарі пропустити