Перспективи blockchain-розробки

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт, як вважаєте чи буде камбек попиту на блокчейн розробників і якщо так то коли? Наразі вакансій майже не має, в порівнянні з іншими нішами, можна сказати, взагалі нуль. Сам вчився на солідіті розробника з надією «залетіти в це ваше айті», а в підсумку, наразі, сижу і думаю: «чи варто далі розвиватись в блокчейн напрямку або ж свічнутись на якийсь дата інженеринг?». Просто не хотілось би втрачати ще рік+ часу в незрозумілих очікуваннях. Дякую наперед)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якщо прогноз справдиться і весною 2024 буде булран то після цього буде друга хвиля хайпу

Є і буде, тільки солідіті це смартконтракти, а не блокчейн як сам по собі. Але ж по дорозі можна було вивчити python/js, чи на чому ви там свої web3 писали?

Якщо хочете залишитись при Солідіті, то вам у сторону секʼюріті та фінтеху. Але якщо готові вчити ще щось, то як написали нижче: вам або у ВМ, або у децентралізовані застосунки. З останнього відкривається шлях у веб фронт, веб бек і мобільні застосунки вже за межами блокчейну.

Знакомый получил вкусный оффер на блокчейн, не послушал меня и уволился со стабильного проекта, в итоге через 2 месяца получил нотис на выход через месяц, то что у инвестора возник напряг с баблом и поменялись планы, на проекте осталось от силы половины команды

А я і як ваш знайомий маю багато знайомих які відслідковують чужі фейли, а потім кажуть «я ж наварил»

а при чому тут блокчейн, якщо чував із нудного ентерпрайза перейшов в бадьорий стартап?

гнилой энтерпрайз это стабильность и обкатанный приносящий бабло продукт) а юный стартап должен выйти на окупаемость, у меня несколько знакомых пилили крипту/блокчейн ахинею, ни один проект не выжил. Дошло до того, что у инвестора закончилось бабло и он предложил оплачивать работу токенами еще до выхода на IPO) Кто успел вовремя спрыгнуть, получил зарплату, остальных кинули на последние 2 отработанные месяца. Например был такой проект Nimses. Поэтому наличие «блокчейн» в описании вакансии вызывает сразу осторожность

тільки крипта тут і не підмет і не присудок, а «мєждомєтіє»

гнилой энтерпрайз это стабильность и обкатанный приносящий бабло продукт) а юный стартап должен выйти на окупаемость, у меня несколько знакомых пилили крипту/блокчейн ахинею, ни один проект не выжил.

Жоден проект не вічний, а якщо ти сидиш 5 років на легасі проекті то потім важко і страшно міняти роботу.

Попиту на розробників, які вміють розробляти лише смарт-контракти, точно не буде. В більшості блокчейнових проєктів (якщо ми говорим про те, що розробляється в українському аутсорсі, а не фундаментальні протокольні штуки), розробка смарт-контрактів займає від сили 10%, все інше це веб-розробка і інтеграція з готовими сервісами. Я сам позиціонував себе деякий час як блокчейн-розробник і намагався брати відповідні проєкти, але останнім часом брав проєкти, де блокчейном навіть не пахло.
Тому, якщо ви хочете працювати з блокчейном, то я бачу для вас два шляхи:
1) Ставати веб-розробником з фокусом на блокчейн, як на доменну область. Без написання смарт-контрактів не обійдеться, але це буде менша частина роботи. Також раджу вивчити Rust, бо на Solidity проєктів менше. І в цьому випадку іноді доведеться брати проєкти не зі своєї доменної області.
2) Займатись блокчейн-інфраструктурою. Тут можна займатись розробкою нових блокчейн-мереж, лейерів, протоколів і так далі. Але знань самого солідіті недостатньо. Треба розібратись в криптографії та теорії розподілених систем.

Повністю солідіті нікого не цікавлять. Solidity + frontend, або golang залітають.
Вакансій дійсно мало, заходять по знайомству в основному або фріланс.
Крім програмування цінують людей які шарять у фінтеху. Це навіть важливіше за програмування. Тому тільки на програмуванні вігрібати складно треба шарити домен добре.
Отримати досвід тут і зараз можна і це насправді легко. Хакатони.
Ethglobal, dorahacks, buildbox топові організатори. Там і роботу можеш знайти якщо комусь сподобаєшся.

Ви вибрали спеціалізацію на основі хайпу, поверніться до основ, прикладу пройдіть CS50, зрозумієте що вам цікаво

Головне продовжуйте вчитись, буде складно, але це того варте

Пробуйте робити власні проєкти, leetcode.com, якщо відсутні ідеї то пишіть в особисті й порозмірковуємо

на основі хайпу

Та не знаю якщо б була гарна статистика по хайповим вайті курсам то Solidity там би був мабуть десь між C++ та чимось супер рідкисним та екзотичним . Мало хто цьому навчає
От на Udemy до Top100 навіть не входить www.udemy.com/featured-topics
Взагалі уперше із цього топіку почув про існування початківців у якого перша мова це Solidity
Це мабуть теж саме що ставати виключно SQL розробником

На курсері є хороший курс і ціла спеціалізація де з нуля їх пишуть.
Я теж кілька років тому думав в блокчейн заскочити, але хз по якій причині за круди і кафку платять набагато більше(

Ну у часи буму на новачку у блокчейні пристойну ЗП знайти було значно простіше

Підписатись на коментарі