Якою була ваша перша зарплата в ІТ?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Вітаємо, спільното!

Сьогодні DOU опублікував 9 історій айтівців, які почали працювати в індустрії нещодавно. Читачі активно обговорюють цей матеріал у соцмережах DOU й діляться розмірами своїх перших зарплат.

Олександр Вітер, Senior Python Developer, розповів:

«Були часи, здається, січень-лютий 2015-го, коли короткостроково курс долара підскочив за 40 грн, а я на той час ще був зеленим джуном і моя зп не була прив’язана до курсу $. Тож із $300 вона обвалилася до $80 на місяць. „Весело“ було виживати на такі гроші)

Але потім було декілька змін місць роботи, прив’язка зп до курсу $, ріст до мідла, потім до сеньйора — і якось життя налагодилося. Тож будь-коли — чи тоді, чи зараз — це нормально починати з малого і рости. Всі працьовиті люди в ІТ рано чи пізно доростають до хороших грошей».

Користувач @DarkSet11 написав:

«Моєю першою зарплатою в айті були 600 гривень. 458 грн, здається, після податків. Менше, ніж стипендія в універі) Правда, це було 20 років тому. Але і я був не вайтішником після курсів, а мав профільну вищу освіту. Так що, не скігліть :)».

Користувач X @IuriiParfeniuk додав: «3500 грн або 450 долярів. 2011 рік».

Тарас Дарага, Chief Technology Officer, також прокоментував: «Не скигліть, моя перша зарплата в ІТ була 700 гривень».

А ви пригадуєте, якою була ваша перша заробітна плата?
Голосуйте та діляться у коментарях!

Якою була ваша перша зп в ІТ?

11%
35%
30%
19%
5%
1118 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Студент 3-го курсу, листопад 2011 року, офіційне працевлаштування по трудовому договору (КзПП, трудова книжка), Delphi та MSSQL, мінімальна офіційна 1000 гривень, на руки ~ 700 гривень (~$88), за пів робочого дня

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Средняя зарплата IT-шников в России — 700$. Так что кризис? Не вижу в Украине никакого кризиса.
overclockers.ru/...​ke-ili-dostavlyat-fastfud

Оверы давно в помойку превратились.
Зы какие спецы такие и зарплаты

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

2010 рік, на флеш блогах начитався нереально успішні історій і вирішив зробити свю гру. Продав на аукціоні за 1900$, це була перша зарплата в IT

Почти все истории — это истории не о личном успехе свитчеров, а о коллапсе украинской экономики, где больше не осталось места ни для журналистов, ни для инженеров-строителей, ни для работников культуры, ни для мелких предпринимателей.

Я читала эти интервью и просто хваталась за голову, потому что демпинг в ИТ — это не так страшно, как бегство в ИТ специалистов буквально из всех остальных отраслей, причем с прицелом на эмиграцию, очевидно.

Ви читаєте історії про виборку людей, що убігають в айті, а не навіть якусь статистику.

В социологии используются не только количественные, но и качественные методы. К сожалению, здесь именно отраслевой охват получился достаточным, чтобы считать эту выборку достаточно репрезентативной.

Почти все истории — это истории не о личном успехе свитчеров, а о коллапсе украинской экономики

Ты похоже в нюансы не вникла пока что. Дело в том, что всё украинское IT целиком — это аутсорсеры, а не продуктовые компании. Короче говоря, это бараны-исполнители, которые ровно никакой погоды в экономике не строят, и ни на какую конъюнктуру рынка не влияют. Самые успешные бараны — это те, которых взяли на галеры на позитивные позиции. В общем, суть украинской экономики — это быть сателлитом в чужой экономике, конечно для тех кто в ней пришёл к успеху. Вот поэтому сейчас Путин и воюет — чтоб его баранов из-под московского крыла не увели. Еслиб бараны чисто гипотетически не были бы баранами, то сейчас воевали бы немецкие бюргеры, или ещё кто другой. А из Украины им отправлялась бы гуманитарная помощь. И вопрос о вопиющей несправедливости вообще бы не стоял.

Это счас такая тенденция. До нулевых и в начале онных, все было по честному — тру синьоры в оленях и никакого уважения.

2013 рік, позиція Technical Writer, ЗП — 700$ net.
Київ, офіс, домен — telecommunications hardware.

1994-95, близько $30 покрокова стратегічно економічна гра ) Щось накшалт Космічних рейнджерів. На рушіі від цієї гри, який я до речі і розробляв, цікаво було робити і здавати лаби )

2012й рік — 600грн на місяць)

Після навчання та майже рік практики на підприємстві в мене мав бути 4 розряд, але я перевчився на іншу технологічну професію де після тестового періоду одразу дали 5 розряд та ЗП у 3к з гаком якраз перед стрибком курсу до 8. Після кількох років досвіду отримав 6 розряд і з плюсом до стажу ЗП була ±4000 грн в залежності від кількості відпрацьованих годин. Як видно ЗП не перераховували по курсу, тож я тільки втратив у доході. Та й розвиватись не було куди крім отримання посад, тому я намагався свічнутись спочатку в АСУ, якраз у мене був курс гідравліки, а після невдач у системне адміністрування, бо з 2008 року користувався Лінуксом, писав скрипти на шелі для автоматизації власних задач і мені все це подобалось. Готувався до іспитів на сертифікацію по Оракл чи РедХат (вже не памʼятаю точно), екзамени яких проходили в Києві раз на рік, але я не поїхав туди, бо отримав роботу з розробки веб сайтів за 4000 грн при курсі майже 30. Тож моя перша ЗП у айтішечці була менше $150 :D

2018 рік, 700$ gross, перша робота розробником в ІТ відділі банку, завжди з теплотою згадую цей досвід і людей, які тоді в мене повірили і взяли на роботу.

2021 рік, 700$, американський стартап, після безкоштовного випробувального місяця. Я був в той момент на 1 курсі магістратури, але так як ковід, онлайн освіта, я обрав роботу

Перший заробіток. Продавав лаби по БД MS ACCESS в школі за ціною 5 грн за штуку. в 2007 році — для школяра — це були чималі гроші.
А робота десь 700 грн в конверті в 2014: flash(AS3)-java fullstack

Ха. Я в 2010 работал с одной бабой, которая чисто на одном флеше писала под AS2. Я ей говорил, что твой флеш скоро сдохнет, перспектив там нет никаких, так что учи что-нибудь другое. Так оно и вышло.

С бабой всё нормально, она потом вышла замуж, после чего дальнейшие её карьерные достижения стали неизвестны.

Важко відповісти в доларах.

Моя перша зарплата в ІТ була — 120 радянських карбованців. За «офіційним» курсом 1989 року, це «аж» 190 USD.

Насправді ж, «комерційний» курс на чорному ринку був вже порядка 8-10, тож, реальна зарплата була десь 12-15 доларів на місяць.

2$/год. після курсів сайті в 2016-му + на ремоут взяли одразу зі старту)

350$ у 20 15, пізніше ввели KPI, що давало змогу отримати +50 баксів або −50, це вже як повезе ))

KPI

меряли сколько строк кода напишешь ? или поставили счетчик на onkeypress ?

Ні, я працював на тех-сапорті, обов’язки схожі до адмінів і від якості виконаної роботи залежала зп. Це перший досвід в айтішні, бо до цього я був далекий від такого)

130 первые 2 месяца, потом 230, 2003, писал в одно лицо биллинг систему для диалап провайдера ;)

Як співпало :) Я таку ж систему писав для Belcom ISP в 2000-2001 роках, але «безкошвтовно» — займав тоді адмін-посаду там же. Зате використав цей біллінг пізніше — в 2003-му році захистив по ньому бакалавра :-)

150 долларов, 1999 год, писал Java апплеты для Lotus Notes фуллтайм

2012 рік. Тільки закінчив курси по програмуванню Python/C++. Перша робота $750 на випробувальний період 3 місяці. Після вже була $900.

2016, офіційне влаштування, 3000₴ або приблизно 120$ по тодішньому курсу

2005 рік, 1й курс, технік/адміністратор в університеті. ЗП 450грн (курс $ 5). Правда робочий день 6 годин.

хавка за лаби/курсові рахується?)

уфф.. це який рік?) бо як на мою думку, то кілька нуликів згубились в прайсінгу

2000-2005 так и было где-то. стипуха была меньше 20

До 2000 стипендия была 10.89 — помню точно ибо выдывали на за неск месяцев сразу, кризис был . Потом повысили до 27. За отличную учебу 45. За именную вузовскую 180.

2012 рік, 1500 грн перші кілька місяців і далі підвищення на 100-200 грн кожного місяця і навіть премії по 200-400 долларів в рандомні моменти. Був стереотип, що поки немає ЗП 1к+ доларів не можу називатись програмістом. ФОП оформив через півроку. Кожен місяць думав що програмування це не моє і думав повернутися до звичайної роботи. в той час вантажник міг отримувати 3-8К. але витримав

2004й, Харків, $380, кодив на плюсах

Але до цього були сайти на пхп, там зп платили за сайт і останню я взяв натурою (мобільник «босса», роутер та монітор 😂)

$200 в конверте, начинал как вирусный аналитик на 3-м курсе КПИ в 2003.
Потом подняли до $300 после прохождения испыталки.
А как QA 1-я ЗП была $600 в 2006.

Точно! )
А откуда знаешь? Тоже там работал?

$100 в 2006 писав на C щось під хендхелди, досмартфонна ера ще

Літо 2013 року, після четвертого курсу потрапив на практику до компанії. Спочатку нічого не платили, але через декілька тижнів отримав оффер від іншої компанії і там де проходив практику швидко зробили контроффер. Так і почав заробляти свої перші 500$ на місяць.

Перша зарплата програмістом — $200 в 2007
А до того в техпідтримці 900грн/міс
За квартиру тоді платили чи 350 чи 450грн

Студент 3-го курса, початок до середини 2018 року, 4000-6000 грн (неофіційно), займався написанням десктопного ПО на Java (Swing/JavaFX) та SQL.
Треба було з чогось починати та мати гроші, аби на щось жити)

Кстаті, як враження від JavaFX?
Ваяв на ньому по мєлочі, досить прикольна штука.

Тоді це було доволі цікаво, та й в університеті пригодилось, аби здати лаби)
Зараз — ні, дякую)

Я в універі на Borland С++ формочки кидав. Пам’ятаю після хардкорного VisualC це був просто ковток свободи ))

Какой там Borland C++, был VS2003, а позже ещё VS2005 вышел, после которого продукция Борланда вообще в принципе перестала быть актуальной. На Борланде только в середине 90-х можно было сидеть. Тот факт, что в Раше сидели на Дельфи до последнего — это отдельная тема.

Я на борланді десь в межах 2000-2004 і використовував. Потім він здувся (((

2003, студентом робив сайти-візітівки у рекламній агенції та програму обліку (C++ та Paradox). Зп 350 грн. (~$65 приблизно) + інколи давали бонуси (приблизно 150 грн.)

Був 2014, перша ЗП це 2500 грн — це 105 баксів приблизно, хоча домовлялись про 3к)
І надбавка потім, що 2 місяця було + 500 грн)
Максиму за рік роботи, що вишло це божествені 7к
Робота з офісу, а до офісу 1.5 години на двох маршрутках, ууух часи були яякі

2015 рік, студентом 5-го курсу прийшов як php без досвіду, але до нього так і не добрався, бо займався БД/Objective-C/Java. Але платили 200$, мені, як студенту, було нормально.

2002, підробіток в уні 50грн/м
2003 оформили оф на 120 грн на півставки :)
2005 перші 100 баксів на півставки, але довелось піти через анальне зондування від декана, коли той дізнався. Але він не дізнався про мою третю роботу :p

Дивно, нам не забороняли працювати. Яке декану до того діло.

Адмінили кафедру і часто ледь не весь факультет, за рабство нам створювали особливі умови бо встигати все було анріал. А так можна було вчити те що хочеться і забивати на якусь х_їту

Ну діло пряме — успішність же ;)

2002 год, первая работа, на интервью ген дир спросил: чего хочешь ? Я — $400 ! Можем только $150/мес, Я — согласен! ;)
Правда были квартальные премии в размере одной зп. Выходило $200.
Первого повышения ждал 1.5года...дали $250:)
Хорошая была фирма, много чему научился, и начальство было хорошее.

У 2003 студентом пішов підробляти на фірму викладача з кафедри. 5 грн за годину роботи. Робота була різнопланова: від збірки компів і прокладання Ethernet мереж фасадами та горищами будинків до написання програми для розрахунку співвідношення ширини воріт та хвіртки на Delphi.
З грошима на фірмі було трохи сутужно, тож деколи зарплату отримував залізяччям — коли процесором, а коли відеокартою. І бонус — іспит автоматом.

$350 на галєрі в 2018. був студентом 4 курсу і дуже тішився тим грошам. хороші були часи

2001 г., ставка — 116 грн. (~$64) в гос. конторе.
И так как это было меньше минималки, то с меня не только не высчитывали налоги, но еще и доплачивали +2 грн. :D

Досі памятаєш про такі смішні гроші! Навіть памятаєш про +2 грн! Цікаво чому ти памятаєш? Тому що тебе тоді це дуже ображало? Чи тому що вважав таку зарплатню більш менш нормальною для початку, головне що робота мріі?

Это было удивительно :)

це як перші десять центів Скруджа

Десь щось трохи більше 200 грн у ІОЦ ПівнГЗК у 2000-му відразу після інституту.

1000$, 2021 рік. Золоті часи були для джунів-вайтішників.

А де пункт: я вже не в айті? (дякуючи пуйлу і війні:()

Якщо брати саме в IT, то C++ game developer — 600$ в 2009 в обласному центрі. Але у мене тоді була C1 англійська (хоча тоді розмовна англійська не була потрібна, бо продуктова компанія) і півроку досвіду в open-source проекті.

Зараз розумію, що це ще нормальна зп. 300-500 баксів на початку це гарна ЗП, якщо хтось іде на курси з метою 1000+ піднімати і нічого не знаючи, то, звісно, буде розчарований. А з війною так взагалі — будь-яка зп — нормальна, головне щоб ти розвивався.

Якщо брати около-IT, то ще в середній школі перекладав інтерфейс 98 вінди на українську (за місяць роботи 100 баксів) для локальної компанії і в 7 класі в аудиторській компанії робив електронний документообіг + набирав аудиторські висновки, разом з аудитором, бо вона була з комп’ютерами на Ви. Платили може 500 гривень в місяць.

320$ на руки — вересень 2016 року, львів 🙈

а якшо мова про най-найпершу роботу, яка не була програмерською, то це 2500 грн. на руки в червні чи липні 2013 року у львові 🙈

ах вот скільки ти заробляла на тікетсах)))

😄
а тікетси були не першою роботою для мене, тому не вгадав))

0 грн і прохання брати свій ноут на работу. бо молодий, перспективний стартап. зате гроші на Парус в них були

215 долярів. 2018 рік. Вайтішник. З досвідом трохи більше нуля.

Не перша, але одна з перших.

2003, здається, рік. Ми писали софт для массових email-розсилок, наш «офіс» був у підсобці магазину. Платили 120 долл, половину віддавав за кватриру яку знімали вскладчину, на залишок якось примудрявся жити.

Ох бляха, аж флешбек прилетів. Розсилки, фільтри... мене в першу контору привів знайомий, сказав власнику що я все шарю і зроблю їм супер-мега-кастоиізовану розсилку.
Ахахаха ааааааа
Я тільки за неділю до цього купив книжку по похапе)))))
Блін, раніше дерева були зеленіші. Не те що зараз, навколо одні бездушні фреймворки, СI да докери шмокери.
Реліз у п’ятницю після обіду і повільний ftp, о то було життя. ))
(Вибачте, дєдушка ударілся в воспамінанія)

Мій минулий реліз був у пятницю десь між 19ю і 20ю годинами, тому таке ще практикують і досить часто))

В 2018-м году наша команда для участия в acmp олимпиадах пошла работать. Парень был более скилловым и прошел на позицию с++ в компанию Х на 100$. Девушка прошла на Typescript в компанию Y на высокую зарплату, более 500$. А я была на каком-то no-code проекте в компании Х на зарплате 300$. Парень ещё бесился: «это что, шутка?)»

А чому всі дружно не пішли в маанги гребти гроші лопатою? Для Вас же hard задачки з літкоду вирішувати — як насіння лускати, Ви ж алгоритмічну співбесіду б заіграшки пройшли.

100 грн, 2001, щось типу $40, продукт: С++, Парус, бухоблік

5$ осінь 1992-го, я тоді ще Software Engineer була

Топік щоб добити вайтішніків і джунів? )

в 2019-2022 вайтішники після курсів починали працювати з зп майже 500 баксів. так що були золоті часи

Літо 2004. Зп за ніч 10 грн це тоді два бакс було. Комп клуб, перше місце роботи. Безлімітний і швидкий інтернет. Ще й якісь бабки платили)

В это время абонплата за сеть была как раз 10 грн в месяц, и не надо никаких комп клубов.

Дивлячись де.
Комп був на момент мого випуску якраз у 2004 тільки у одного мого однокласника. Вже коли поступив мені теж купили комп у 2004му А інет взагалі була у нас роскіш. Підключався по DialUP від Укртелекому із обмеженням по часу. Тому тусив у місцевому клубі.
Тому клуб був топчиком
У великому місті мільйоннику також клуби були у топі ще років 5 бо атмосферно.

В 2004 году в Крыму уже все мелкие сети пообъединялись в крупные. В Севасе SevStar уже сделал сеть на весь город, можешь навести справки если есть сомнения. Вот я поэтому и пишу, что у вас там до Крыма примерно как пешком до Луны. Я там ещё админам на митингах раздавал ценные советы по стратегии развития сети, чтобы она была популярной.

1997 рік — формально 100$, але в той період повальних взаємних боргів, отримував по 100$ десь раз на 2-3 місяця. Після не-АйТішної перерви повернувся у 2006-му на 8$/годину, тобто виходило десь близько $1200/місяць

2006 рік, домовлялись на 150 але заплатили трохи менше 100, не вистачило завдань на повний місяць роботи.

2016-ий рік, 600$, після трьох місяців випробувального — 1200$.

2014 рік, зп 1$ за годину. Тому зп була <200

70 в 1999 році. Рівно половину зарплати віддавав за оренду кімнати.

сходив на співбесіду. Сказали передзвонять, а не передзвонили. Зненавидів ІТ. Більше не працював

2017 рік вірус Petya, 500 грн (~20$) по проектна робота за встановлення «захисного» софта, займало від 4 до 8 годин. Як для студента було супер, але замовлень не багато.
Через 1.5 роки, стажування погромістом — 250$ (6к грн). Через 3 місяці став отримувати 600$

2000 євро в 2015, але відразу мідлом після світчу з академії.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

модери доу, тут пацієнт

Вот это правильно, док, поддерживаю, расскажи нам свою версию происходившего. Можно в свободном непринуждённом стиле, ты же не на собеседовании где-то, мы всё поймём, тут все свои.

Бугага. А пишуть що створили випускники Львівського політеху. От брехуни ті галери.
Так скільки ти отримував?

Немного, по 5$ в час платили, но я вскоре сторговался по 8. Вообще мне вся контора должна спасибо сказать, им всем там тоже подняли, а иначе сидели бы дальше по 5. Сколько там программировал по времени — сам измерял. Ещё знал одного чувака, который свалил в это время в Польшу разработчиком C++ за 300 баксов в месяц, конкурс выиграл, я ему в чате написал, что можешь обратно возвращаться, тут всё равно меньше 500 нигде платить не будут. Он ответил, что поехал туда не ради денег. При этом контора его поселила в какой-то общаге, где в одной комнате целый пучок таких победителей ночевали.

Круто, але після твого підздежа у першому коменті вірити не сильно хочеться

Коли затерли перший коментар, а читаєш відповіді на нього, виникає враження наче подивився цікавий серіал з кінця до початку за виключенням першої серії, бо її видалили

Да я просто описал реалии обстановки в Крыму плане развития IT в прошлом, и это вызвало подрыв пуканов. Ну впрочем подрыв пуканов не только тут на Доу возникает, ещё также у российских туристов точно такой же. Когда им рассказывают, что до 14 года Ялта раньше как сыр в масле каталась, и сюда регулярно заходили крупные круизные лайнеры, у которых палуб больше чем этажей у вас в многоэтажке.

Ага і те що SoftServe спочатку в Криму утворився. Ось тільки не кажи що це не піздеш був. Це ж не правда і це легко перевірити

Ну директор той конторы именно так и утверждал. В начале у неё ещё какое-то другое название было, потом провели ребрендинг. Во всяком случае первые объявления в газете видел в 98 году где-то. Тогда ещё для отбора кандидатов писали всякую лабуду, вроде требуется знание xml.

2008 рік — $200, але через ~пів року дали більше проектів та подвоїли ЗП

1200 грн, якраз одразу курс стрибнув до 8. Тобто 150$. У 2008 році. Мені тільки виповнилося 18, здавалося круто. Посада комп’ютерний різноробочий: збірка пк і допилювання інтернет магазину на пхп.

Директор хотів платити 1000, але я сторгувався на 1200))))

135 в 2002
Эх почува себе просто владикою галактики. ))
Офіс у хрущовці, прокурений під’їзд... ех були часи фсьо так душевно )))

Та це до фіга як на той час.

Мої більш досвідчені колеги отримували від 200 і більше. Тому що я погромірував на похапе, а вони на джаві. І це не були колосальні гроші, тому що iRiver дисковий коштував 120.
То був перший досвід як усю зарплатню спустити на «мрію» ))))

Ушел с не-ИТ работы с 350$ в ИТ на 180$ в месяц, не прогадал

А я бачив як людина зробила навпаки. Мій знайомий по тим часам піднімав до 450. Це прям олігарх, мать його. Але через певний час моя зарплата росла, а він так лишився на своїх. ((

у меня друг с ЗП старпома в 8.5 хочет войти в ойти на джуна
он делает уклон что 2 дня в неделю отдыха лучше чем 6 через 4, хз
мне сложно с ним спорить, моряки все похожи на снежинок

Я після 5 років фрілансу зайшов одразу мідлом на 1300$ в 2014 році

2005 після отримання профільної освіти поїхав у столицю. Перша зп 300$. Шукав роботу 2 дні. Пройшов дві співбесіди на гемдев кодера. Запросили у обидві компанії. Обрав там де був кращій офіс та атмосфера. Коли згадую, думаю, що можливо краще б ще походив пошукав. Погодився швидко з переляку, бо запасу грошей при переїзді в столицю був невеликий. Досі роблю ігри.

0.8$ в годину. 128$ в міс літо 2005го

2008 рік влаштувався у маленьку фірму сервером рулити, сайт на php допилювати, вінду переставляти. Коротше типовий адмін-енікейшик як тоді казали.
Зп перша була 300$. Видавали прям у баксах в конверті. Були ж часи...

в банку працював за 3500грн в 2012 в ІТ відділі, потім перейшов вже на весло на 4000 грн в кінці 2012.

1500 грн у 2009 році)
Тоді ще лічинка фронтенд-девелопера.

$300 на випробувальному в 2016 році після другого курсу універу. Через 4 місяці переглянули до $900.

Хвилинка демотивації в 2023 )

Спочатку був різноманітний фріланс із вкрай нерегулярними заробітками, а дійсно повноцінна «галерна» робота почалась коли був студентом 5-го курсу в 2012, спочатку три місяці безкоштовно стажувався, де, переважно, вчився, а потім робота на 4000 грн або ж 500$ по тодішньому курсу.

450 грн, вони ж $90, часткова зайнятість. Через три місяці стало 501, ще через чотири 540... 2005 рік. Купівельна здатність в них була десь х10 (а рівень життя х0.5). З них платилися всі податки все набіло, за договором сумісництва. Третій-четвертий курс.

Всі суми після податків. І на руки, картки там лише в 2007 з’являться. Було діло, в мене була літня сесія, я готувався вдома, то мене покликали отримати зп, я прийшов в джинсах і сорочці без різних сумок-пакетів і одним з останніх, тому мені дісталася пачка з сотні п’ятигривневих купюр, які я так і не впхав нормально в нагрудну кишеню :-D

Нє, бо позаяк я був студентом денної форми, я працював за договором сумісництва. Потім, коли перейшов на ставку, все одно було по-білому, без конвертів.

Перша офіційна 200 грн ($40?), інженер-програміст в 2003-му році

1000₴ десь біля $200 на той момент. Зараз це було би десь $500 бо доллар сильно впав за цей час купівельній спроможності. Однокімнатна квартира коштувала десь 8-9 тисяч. При нинішніх цінах, коли в Нью Джерсі будинок можна придбати двох поверховий з гаражем та біля озера, до Нью Йорку пів години на потязі за пів мільйона, за три гранди будинок по простіше та та теж нівроку, десь подалі від озер. За чверть мільйона без ремонту, на поганий. Якраз еквівалент квартир в Києві. Добра трикімнатна квартира в доброму районі, пів мільйона і буде. Звісно їй дуже далеко від того будинку, за пів мільйони. Приблизно +/- за великим рахунком у співвідношенні з США та ЄС усе так само і є, бізнес за своєю суттю не змінився, на більші кошти Українці просто не вигідні.

У 2005р одразу після універу $400, курс тоді був десь в районі 5 грн за 1 USD

Після закінчення десятого класу я підробляв консультантом на курсах де людей навчали користуватися персональним комп’ютером, це була моя перша робота, з заробітною платою 20 гривень на місяць. Пам’ятаю, я ще тоді прийшов на базар придбати штани для того щоб у них на роботу ходити, і зустрів двох знайомих випускників іншої школи, з якими їздив на різні обласні олімпіади. Вони запитали мене як у мене справи, і я з гордістю похвалився, що влаштувався на роботу, ось якраз штани купую щоб туди ходити. В мене запитали, яка у мене заробітна плата, і почувши відповідь, дружно зареготали і сказали, що з такою заробітною платою я довго на штани збиратиму. До речі, ті штани я порвав об бруси тим же літом, коли після роботи пішов віджатися на брусах.
Оскільки не впевнений, чи рахується робота консультантом на таких курсах за IT, на своїй першій роботі в комерційній компанії, де мені довелося писати ПЗ, на останньому курсі навчання в магістратурі у політехнічному інституті, я отримував 12 гривень за годину. Час трекався у спеціальному журналі — кожен співробітник мав записувати туди початок і кінець робочого дня а також усі перерви, не лише обідню, а і коли ішов у туалет. В кінці місяця директор особисто рахував по тому журналу відпрацьовані години, щоб обчислити скільки заплатити грошей кожному співробітнику і особисто вручав кожному зарплату. Розробка ПЗ не була основною областю діяльності тієї компанії, я був першим і, мабуть, останнім програмістом в тій компанії, та і більшість обов’язків, які я там виконував, не були пов’язані з розробкою ПЗ, більше часу я займався вимірюванням параметрів електромагнітного випромінювання, написанням звітів, збиранням персональних комп’ютерів, встановленням Windows тощо.
Оскільки також не впевнений, що той досвід можна зараховувати як IT, на першій роботі в аутсорсі куди мене взяли в якості стажера на повний робочий день, мені платили, якщо пам’ять не зраджує, близько чотирьохсот доларів на місяць, тоді я навчався на першому курсі аспірантури.

120$ , але за місяць перейшов до іншої аж на 150$. У гривні це було щось біля 750, аренда квартири коштувала 100$

1998р на стойці 245 грн(100$), але зп затримали на пів року і долар скакнул в x2

$1500, 2016 рік, відразу після універу

Послуги з ремонту ПК / обслуговування рахувати? Якщо так — то у найкращі місяці баксів 60-100 виходило у 10-11му класі.
Перша умовно-офіційна робота у IT — штатний розробник / ремонт / обслуговування заліза — десь 150-250 у 2009-2011му, поки вчився. Точних сум немає, бо все було через «табулькі».
Перша робота розробником — ~400 доларів 2011.

домовленість на випробувальний була $150 (це був лютий 2004го), але чи то овертайми чи не памʼятаю що, фактично нарахували $214 :)

але то були важкі часи і фінальну частину цих грошей я отримав в травні 2004го

2012р — курс по 8 — 2000тис грн (250дол) офіційне працевлаштування по трудовій

Була домовленість в гривнях (я в 20 років не сильно тямив в валютах і тд) —
2000 грн/місяць в 2012 році ~ 200-250usd
Через рік в той же місяць була 1k usd фікс у валюті вже а не в грн (зміна роботи)

Дивлячись як інші постять про перші роботи не в ІТ....

Перша оплачувана «робота» була в класі 5му, на літніх канікулах — випас корів. 1 корівка — 1 грн\день. Були злопці, що збирали з декілька десятків (з різною оплатою від 0.5грн до 3грн за день).
Ось де гроші крутилися)

190 гривень (~35 USD) до оподаткування у 2003р. IT відділ обласного відділення Ощадбанку(автоматизація документообігу на VBA, FoxPro). Перші місяців ~6 одразу після закінчення ВУЗу. Мінімальна офіційна зарплата в Україні на той час була 185 грн, тож отримувати ще меньше працюючи офіційно по трудовій було можливо, але складно)

$500 у 2012 році. Через 2 місяці переглянули до $750.

о, які були випадки? Народ більше грав чи порно качав на дискетки?

ахах...були часи. памʼятаю забурилися з братом в компʼютерний клуб на ніч. мені як студенту програмісту було цікаво почитати побільше всілякої корисної інфи в інеті. Вдома інет був вкрай дорогим — 39коп/мегабайт. А там на ніч виходило норм. Так от поруч сидів задрот який усю ніч дивився порно картинки. вони довго вантажилися, але він тупо палив їх цілу ніч...жестяк)

Я пам’ятаю 2000 рік, перший курс, ми з другом прийшли в інтернет клуб на ніч, так було дешевше. Вперше вийшов в інтернет, зайшов на сайт НАСА. Поряд чувак щось писав на html. Зробив кнопку, наводить на неї курсор, а вона міняє форму, і так цілу ніч.

Перша в айті була 250 євро, але так як я тоді працював 4/5 днів, то отримував по факту 200. Це був 2013 рік

Саме як розробник, то перша ЗП була 400 дол в 2019 році(на старті, потім через 8 міс зробили х2), роботу шукав близько 2 міс.
Але я мав вже технічний бекграунд 3.5 років, не в розробці, а супроводженні, і трохи тестуванні. Ось там ЗП була трохи вища, коли я звідти пішов, і повноцінно став ІТівцем.
Часи були солодкі.

Перша робота в IT FE інтерном 500$

Я навчався а унівєрі і ходив безкоштовно на роботу, щоб здобути досвід. Мене СЕО ще постійно тригерив і був не задоволений, що я в унівєр ходжу і менше роботи роблю ніж міг би))
Після пів року хард роботи і менторінгу джунів блс розкошелився на $300

1998 рік, 70$ — тоді це було приблизно 130 грн. Підвищена стипендія тоді була 17 грн, звичайна — 9, Верховної Ради — 45 грн.

2500 грн, по тогочасному курсу 312 USD

київ перша робота 2500 грн теж це 2016й, через 2 тижня підняли до 300$ (7500), через півтора року лютого хела вже стало краще..

2022, 200$. Тепер маю надію що всякий хел закінчується)

Студент 3-го курсу, листопад 2011 року, офіційне працевлаштування по трудовому договору (КзПП, трудова книжка), Delphi та MSSQL, мінімальна офіційна 1000 гривень, на руки ~ 700 гривень (~$88), за пів робочого дня

Дуже класно, мене влаштували офіційно тільки на третьому місці робити.

Підписатись на коментарі