Що надихнуло мене почати вивчати CS50

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Вітаю всіх! Я вже почала вивчати CS50: Introduction to Computer Science — це курс введення в комп’ютерні науки від Harvard University.

Мою увагу привернула стаття, яку на DOU написав Ярослав Характерник. Не змогла пройти повз неї, точно так само і повз курс. Уважно ознайомилась зі змістом, переглянула всі посилання та надихнулась завдяки візуалізації сертифікату, який можна отримати по завершенню «CS50».

Але чи достатньо цього було для прийняття рішення?

Так, я одразу зберегля для себе посилання на статтю і поділилась інформаціює про CS50 зі своєю аудиторією на LinkedIn. Це ж цілий курс від Harvard University, ще й безкоштовно і з сертифікатом!

Однак стартувала не одразу, відклала «на потім». Віднайшла джерело справжнього натхнення зовсім скоро, завдяки чому перейшла до вивчення.

Рекомендація як стимул

Чи працює рекомендація від спеціалістів рівня senior або експертів, що ведуть тематичні канали на YouTube? Зі свого досвіду — зацікавило. Я прочитала дуже структуровану публікацію Ярослава. Мені сподобався виклад, бо було багато фактів, що доводять користь CS50 для початківців. Але я не почала вивчення одразу після ознайомлення. Бо до цього моменту я не слідкувала за експертами і не дивилась так багато тематичних каналів. Відповідно це не стало основним фактором мотивації.

Класно, коли діляться такими ресурсами. Українці повинні звернути увагу на якісне навчання, бо це зробить нас конкурентоспроможними на перенасиченому IT-спеціалістами ринку. Однак звичайна лінь, відсутність цілі або мотивації — найбільш поширені фактори аби «відкласти на потім». У початківців та світчерів відсутній досвід самостійно обрати якісне навчання. Тому поради експертів дійсно корисні.

Вже після завершення навчання, яке я обрала більше через маркетинг, ніж за його чудову програму, почала активно вивчати ринок. Відвідавши багато воркшопів та ознайомившись із рядом аналітичних публікацій від людей з досвідом по 5-18 років досвіду роботи в галузі розробки, зробила висновки:

• треба пристосовуватись до нинішніх реалій і багато працювати для отримання першого оферу;
  • забудьте про вимоги до початківців 2-3-5-7 років тому, так вже не буде;
  • нам потрібна якісна освіта;
  • важливо виділятись серед конкурентів;
  • постійно вдосконалюйтесь та поглиблюйте знання.

Ці думки від експертів я прослухала і зробила висновки. Так само було і з рекомендаціями в статті Ярослава. Виникає потреба визначити цілі та терміни їх досягнення. І тут варто звернути увагу на те, чим керукється кожен початківець, коли йому пропонують опанувати CS50.

Запропоноване відео, яке варто переглянути до того, як приймати рішення сприйняла як просто ще один цікавий виклад думки експерта і додатковий аргумент «за».

Знання — це моя праця на перспективу. Але мені не були знайомі фахівці, що радили вивчення CS50. Тому я прийняла рішення, що скористаюсь порадою, але не визначила терміни.

Сертифікат від Harvard University

Неймовірно крута мотивація прихована в репутаційний складовій. Мало хто в Україні вчився в таких престижних ВНЗ, але всі про нього чули. Інститут репутації зробив свій ефект. Уявіть тільки — ви отримаєте після завершення сертифікат від Harvard University! Це просто мега престижно, навіть якщо ви маєте сумніви стосовно ваги такої сертифікації в українських чи європейських компаніях.

An example of a certificate CS50

Наочний приклад добре працює, коли побачила Сертифікат CS50, я вирішила — хочу його отримати. Бо це не просто щось примарне, а повноцінна візуалізація цілі.

Сертифікат — не панацея, але дає переваги, в тому числі і при працевлаштуванні. Важливо визначити, що є моєю метою в кінцевому результаті — знання чи їх підтвердження? Тому аргумент для натхнення справді хороший, тільки його не достатньо.

Власні амбіції, як початківця

Можу прямо сказати, що мене зацікавила розробка після кількох «марафонів». Ох, вже цей маркетинг, підкупив. Я така не одна, зараз сотні людей так «заходять в IT». Зрештою, не дуже подобається визнавати, що я пішла слідом за стадом.

Амбіції така цікава річ! Я хотіла змінити життя, мені подобається навчатись новому та розвиватись, а ще мені подобається філософія, яка пропагується для цієї галузі. Неможливо бути хорошим девелопером, ігноруючи зміни та оновленнями

А тепер амбіції покращити глибину знань, освоївши курс від Гарварду. Це справді мотивує, це важливий елемент. Проте не фінальний

Мене надихнув професор David Jay Malan

Перше, зробила — підписалась на YouTube-канал CS50. Чесно сказати, для мене загадка, як працюють алгоритми цього сервісу, бо рекомендують то релевантні матеріали, то повну дичину. Але час від часу трапляються і корисні відео. Подивіться його і ви точно мене зрозумієте!

Кілька фактів чому я не пройшла повз Harvard Professor Explains Algorithms in 5 Levels of Difficulty :

• запам’ятала викладача, бо про нього була інформація в описі курсу Ярослава;
  • звичайна людська цікавість;
  • у мене був час на перегляд — саме була в дорозі;
  • банер багато обіцяючий — професор працює з людьми різного рівня.

Якщо цих причин вам не достатньо, то я навіть не знаю. Для мене вони виявились вагомі. Тому витратила майже 26 хвилин своєї подорожі на перегляд.

І знаєте що сталось за ці 25 хв та 46 секунд? Я зрозуміла, що хочу бути хоча б на хвилину студенткою у професора, який здатен розкрити потенціал кожного співрозмовника.

Відео переглянула на одному диханні, без жодної паузи та перемикання уваги. Таке буває рідко, що я можу на стільки захопитись і не відводжу погляд від якогось англомовного відео жодного разу. Я покращую свою англійську весь час, але все таки мій рівень не настільки хороший, щоб сприймати інформацію без пауз та повтору тих частин, що незрозумілі. Але не цього разу! Звісно деякі слова були незрозумілі, бо я ще їх не зустрічала, проте контекст я зрозуміла від початку до кінця. Не змогла відірватись.

Одного перегляду виявилось достатньо, щоб чітко запам’ятати: аби комп’ютер чи будь-яка система (пошук в інтернеті, книга контактів, прогноз погоди і т.д.) працювала, необхідно надати максимально детальні та чіткі покрокові інструкції. Бо про це говорили 5 разів, з кожним відвідувачем Девіда. Він не тільки ставив питання та уточнював отримані відповіді, але і візуалізував відповідно до віку та рівня обрану тему. Це вражаюче!

Для мене це стало тим ключовим надихаючим фактором — те, як працює зі своїми студентами David Jay Malan. Це найкраще продемонструвало мені, що створений ним курс дійсно мені по силі. Я не повинна відкладати цю можливість або загубити її серед інших. Саме з такими думками я знову написала про це на LinkedIn. Рішення прийнято, а процес стартував.

Спільна мотивація для всіх потенційно зацікавлених у вивченні CS50

На моє особисте переконання, спільна мотивація для кожного початківця — це утопія. Разом з тим CS50 може зачепити вашу увагу в кілька способів — структурований виклад або натхнення.

Якщо ви краще сприймаєте структурований виклад — читайте це в публікації експерта.

Але коли вам після прочитання не вистачає натхнення, я рекомендую переглянути Harvard Professor Explains Algorithms in 5 Levels of Difficulty .

Не шукайте причини чогось не робити — знайдіть натхнення та мотивацію скористатись крутою можливістю!

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному8
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ой, йой, дякую за таку розлогу статтю! В свій час скіпнула цей курс через брак часу, але твоя стаття змусила мене переглянути своє відношення до курсу. Ти молодчинка! Чекатиму на твій фідбечок по завершенню курсу)

Приєднуйся, пройдемо разом) Я тільки на старті)

Гарно сказано і погоджуюсь з думкою, що якісна освіта потрібна і бажано напочатку, тоді є більший шанс, що в галузі залишатимуться і йтимуть далі вмотивовані початківці з гарною базою і розумінням. Успіхів на шляху до мрії!

Мій внутрішній копірайтер відчув катарсис. Стаття просто the best. Захотілося встати і бігти, щоб замовити 2)

Стаття і твоя подача дуже надихає і в цьому вся ти. Тому, я просто переконана, що ти отримаєш свій оффер. Я дуже вболіваю за тебе. Думаю, твій шлях зміни професії, який ти так мотивуюче описуєш допоможе багатьом початківцям з різних напрямів не опустити руки

Здатність і можливість самостійно пройти CS50, це перший тест на зайти в ІТ

Розрекламовані платні курси програмування забирають увагу від якісних безкоштовних курсів, як CS50, тому досвідченим фахівцям варто втручатись й направляти початківців

Популяризація CS50 збільшить шанси на згадування України в рейтингах

CS50 — це база.
Набагато краще деяких курсів.

Підписатись на коментарі