Огляд нових інструментів пошуку роботи LinkedIn, розроблених спеціально для айтівців
Вітаю, мене звати Анастасія Бутенко, я IT Recruiter в агентстві інтернет-маркетингу Elit-Web. І сьогодні я хочу обговорити тему використання алгоритмів штучного інтелекту в LinkedIn. Чи дійсно це так важливо, як нам хочуть довести маркетологи соцмережі? І чи варто задля нових інструментів переходити на Premium-акаунт?
LinkedIn — це найбільша професійна соцмережа у світі. Вона має понад 1 мільярд користувачів, серед яких близько 70 мільйонів — IT-спеціалісти. І ось наприкінці 2023 року LinkedIn представив нові інструменти пошуку роботи, спеціально розроблені для айтівців. Ці сервіси, за словами представників соцмережі, допоможуть знайти роботу швидше та ефективніше.
Але спробуймо розібратися, чи так це насправді.
Які алгоритми LinkedIn для пошуку роботи існують зараз
Сьогодні LinkedIn використовує декілька базових алгоритмів:
- Алгоритми рекомендацій вакансій. LinkedIn аналізує ваш профіль, досвід роботи, навички та інтереси й рекомендує відповідні вакансії, які можуть вас зацікавити.
- Алгоритми ранжування результатів пошуку. Результати сортуються за релевантністю на основі збігів із ключовими словами та інших факторів, таких як дата публікації оголошення.
- Алгоритми підбору кандидатів. HR-менеджери можуть шукати претендентів на посаду за ключовими навичками, досвідом та іншими фільтрами. А LinkedIn, своєю чергою, показує профілі кандидатів, які найбільше підходять.
- Алгоритми персоналізованих рекомендацій. На основі вашої професійної активності LinkedIn може рекомендувати персоналізовані курси, статті та можливості для нетворкінгу.
Тобто так, все це дійсно полегшує пошук цікавих вакансій та допомагає знайти роботу. Однак говорити про якісь «революційні» можливості все ж не варто. Але, схоже, LinkedIn дійсно намагається досягти тієї самої «революційності».
Як LinkedIn планує покращити інструменти пошуку роботи за допомогою ШІ
Інформацією про оновлення Premium-можливостей для користувачів LinkedIn поділився у своєму дописі директор із продуктів компанії Томер Коен. З 1 листопада розгортання нового Premium-сервісу стартувало для обраної групи підписників, а терміни запуску для решти учасників соцмережі поки що не названі.
Втім, вже зараз ми маємо всю необхідну інформацію.
Головним нововведенням LinkedIn є інтеграція чат-бота на основі штучного інтелекту. Він буде свого роду «тренером для шукачів роботи». Цей чат-бот створений на базі мовної моделі GPT-4 від OpenAI. Його завдання — аналізувати ваш профіль та досвід, щоб оцінити кваліфікацію для певної роботи. Поміж іншим можна буде активувати чат-бота прямо з оголошення про вакансію та поставити йому запитання на кшталт: «Чи підходжу я для цієї ролі?», «Як я можу найкраще продемонструвати свій досвід?»
Технічно для цих задач можна використовувати й базові можливості Chat-GPT чи Bing Copilot. Однак чат-бот LinkedIn значно спрощує цей процес та автоматизує його, що доволі зручно. Хоча говорити про «революційність» все ж не доводиться.
Окрім чат-бота, LinkedIn Premium пропонує й інші переваги та можливості:
- Індивідуальні рекомендації щодо оформлення профілю, які аналізують анкету та кар’єру користувача, щоб допомогти йому виділитися на тлі інших претендентів на посаду.
- Взаємодія з менеджерами з підбору персоналу методом використання пропозицій щодо обміну повідомленнями задля привернення уваги та інтересу.
- Додавання до профілю окремої кнопки з закликом до дії. Наприклад, «Відвідайте мій сайт».
- Доступ до функції Top Choice Jobs, яка, за словами старшого директора LinkedIn Орі Левіт, збільшує кількість відповідей від рекрутерів у середньому на 43%.
Ознайомитися з іншими перевагами підписки, а також отримати безкоштовний доступ до преміумфункцій на один місяць можна на сторінці LinkedIn-Premium. Але враховуйте, що названі вище функції можуть бути недоступні, адже знаходяться на етапі тестування.
Як я раджу використовувати ці інструменти для підвищення ефективності пошуку роботи
Нові інструменти та можливості для пошуку роботи в IT — це чудово. Проте стовідсотково покладатися на них все ж не варто. Якщо ви дійсно зацікавлені в пошуку релевантних та перспективних вакансій, скористуйтеся базовими порадами:
- Створіть професійний та привабливий заголовок, який описує ваші знання, досвід та роботу, яку ви шукаєте. Це перше, на що звертають увагу HR та потенційні роботодавці.
- Детально заповніть профіль, щоб у ньому не було прогалин. Додайте сертифікати, продемонструйте результати своєї роботи (портфоліо та проєкти, які підкреслюють ваші навички та досвід).
- Скористайтеся вбудованою функцією пошуку роботи. Вона все ще дає чудові результати навіть без ШІ.
- Пишіть пропозиції щодо співпраці рекрутерам, беріть ініціативу у свої руки.
- Будьте активними, оновлюйте профіль, збільшуйте мережу контактів, беріть участь в обговореннях та залишайте коментарі під публікаціями інших учасників.
То чи варто чекати розгортання оновленого Premium та користуватися його перевагами?
На мою думку, так! Особливо якщо ви раніше не скористалися безкоштовним доступом до преміумфункцій і вам надається така можливість. Однак все ж варто почекати, доки оновлені інструменти з ШІ стануть доступні широкому загалу користувачів. А от чи готові ви оплачувати понад 800 грн щомісяця надалі — питання суто індивідуальне.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів