Як мікроменеджмент вбиває бізнес. Нещодавно я завершив аудит процесів одного малого бізнесу, сервісної компанії (не IT), яка швидко виросла ззовні, але не виросли процеси всередині. Зазвичай всюди NDA, тому без конкретики, але цікавий кейс. Проблема бізнесу спочатку була неочевидна, «пороблено, ніц не йде». Три нових керівники звільнились відразу як «перегоріли» в команді. Прийшлось запастись терпінням, і майже мовчки спостерігати за всім що відбувається, вбирати всю інформацію як губка для подальшого аналізу.
Сенситивна інформація. Коли власник бізнесу інтерв’ювив нового кандидата на позицію керівника компанії. В присутності працівників всіх рівнів, власник обговорював рівень зарплати керівника... Як ми розуміємо «полярність» до нового керівника увімкнулась миттєво і надовго.
Відсутність орієнтирів. Наступний крок був про KPI «на березі». Коли кандидат запитав керівника як ви бачите і оцінюєте мою роботу через 3 місяці і через рік, власник нічого конкретного не зміг відповісти окрім "побачимо по відчуттях.
Процесна комунікація. В компанії немає централізованої БД обліку клієнтів, процесів, продуктів та послуг, і всі бази і списки в кожного в голові або в кращому випадку в екселі. Процесна комунікація між працівниками відбирає половину робочого часу і свою роботу ніхто не встигає робити. І як вишенька на тортик: керівник щоразу прибуває на наради в обідній час, триває це 2-3 години щоразу, і мікроменеджмент проявляється у всій красі ... Результат — всі голодні, злі, і до вечора немає часу щось доробляти.
Бажання швидких результатів. Новий керівник почав систематизувати всі процеси, розбивати залежності процесів, щоб максимально зменшити комунікацію між працівниками для швидкого завершення кожного індивідуального процесу. І тут власник зажадав швидких результатів в довготривалих процесах... Чому так довго? де результати? я сам швидше можу це зробити.... І будь-які пояснення що процес вже запущений і результат буде в конкретний час, не мають ніякого суттєвого значення для власника.
Це лише мізерна кількість наведених фактів, загалом там багато моментів було.
Отож, панове молоді бізнесмени, якщо ви все обдумали, порахували, зробили контрольні точки, прийняли рішення діяти і вже набрали велику швидкість розвитку, то треба йти тільки вперед, не звертаючи, бо зупинка загалом буде дорого коштувати з витраченими попередніми ресурсами та зусиллями. Це можна порівняти з розгоном важкого дорогого автомобіля, коли витратили багато пального, розігнали його на дорозі і різко звернули в сторону, бо передумали. Якщо надумали посадити капітана в свій бізнес то перевірте чого він вартий, дайте йому орієнтир, і дозвольте самостійно керувати, лише слідкуйте за контрольними точками та напрямком.
P.S. Не знаю подальшої долі розвитку цієї компанії, Business Process Report був зроблений і наданий для впровадження. А чи його прийняли до уваги, колись побачимо.
так. причому мікроменеджмент це не тільки про код і «на вчора», а й про організаційні моменти. прийняв оффер однієї компанії, вийшов на роботу в офіс (до корони), а там вони рахували робочий час в офісі по картках і посадили в центрі руми, щоб всім було незручно через мене, і дивились в монітор чим я займаюсь, також не дозволяли вибрати собі зручніше місце, яке було вільним, бо це місце замовника, який приїжджає 1-2рази в рік))))) також таски естімейтились сторіпоінтами по 15хв я зміг витримати трохи більше місяця і коли сказав, що я йду, то мене спробували нагнути що нема такого поняття як випробувальний термін і я не можу нікуди піти в результаті я пішов відпрацювавши 2тижні здається, а мені заплатили не всю суму, бо калькуляція по картках вийшла не така
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯк мікроменеджмент вбиває бізнес.
Нещодавно я завершив аудит процесів одного малого бізнесу, сервісної компанії (не IT), яка швидко виросла ззовні, але не виросли процеси всередині. Зазвичай всюди NDA, тому без конкретики, але цікавий кейс. Проблема бізнесу спочатку була неочевидна, «пороблено, ніц не йде». Три нових керівники звільнились відразу як «перегоріли» в команді. Прийшлось запастись терпінням, і майже мовчки спостерігати за всім що відбувається, вбирати всю інформацію як губка для подальшого аналізу.
Сенситивна інформація. Коли власник бізнесу інтерв’ювив нового кандидата на позицію керівника компанії. В присутності працівників всіх рівнів, власник обговорював рівень зарплати керівника... Як ми розуміємо «полярність» до нового керівника увімкнулась миттєво і надовго.
Відсутність орієнтирів. Наступний крок був про KPI «на березі». Коли кандидат запитав керівника як ви бачите і оцінюєте мою роботу через 3 місяці і через рік, власник нічого конкретного не зміг відповісти окрім "побачимо по відчуттях.
Процесна комунікація. В компанії немає централізованої БД обліку клієнтів, процесів, продуктів та послуг, і всі бази і списки в кожного в голові або в кращому випадку в екселі. Процесна комунікація між працівниками відбирає половину робочого часу і свою роботу ніхто не встигає робити. І як вишенька на тортик: керівник щоразу прибуває на наради в обідній час, триває це2-3 години щоразу, і мікроменеджмент проявляється у всій красі ... Результат — всі голодні, злі, і до вечора немає часу щось доробляти.
Бажання швидких результатів. Новий керівник почав систематизувати всі процеси, розбивати залежності процесів, щоб максимально зменшити комунікацію між працівниками для швидкого завершення кожного індивідуального процесу. І тут власник зажадав швидких результатів в довготривалих процесах... Чому так довго? де результати? я сам швидше можу це зробити.... І будь-які пояснення що процес вже запущений і результат буде в конкретний час, не мають ніякого суттєвого значення для власника.
Це лише мізерна кількість наведених фактів, загалом там багато моментів було.
Отож, панове молоді бізнесмени, якщо ви все обдумали, порахували, зробили контрольні точки, прийняли рішення діяти і вже набрали велику швидкість розвитку, то треба йти тільки вперед, не звертаючи, бо зупинка загалом буде дорого коштувати з витраченими попередніми ресурсами та зусиллями. Це можна порівняти з розгоном важкого дорогого автомобіля, коли витратили багато пального, розігнали його на дорозі і різко звернули в сторону, бо передумали. Якщо надумали посадити капітана в свій бізнес то перевірте чого він вартий, дайте йому орієнтир, і дозвольте самостійно керувати, лише слідкуйте за контрольними точками та напрямком.
P.S. Не знаю подальшої долі розвитку цієї компанії, Business Process Report був зроблений і наданий для впровадження. А чи його прийняли до уваги, колись побачимо.
Чи стикалися ви з заторами на дорогах
так.
причому мікроменеджмент це не тільки про код і «на вчора», а й про організаційні моменти.
прийняв оффер однієї компанії, вийшов на роботу в офіс (до корони), а там вони рахували робочий час в офісі по картках і посадили в центрі руми, щоб всім було незручно через мене, і дивились в монітор чим я займаюсь, також не дозволяли вибрати собі зручніше місце, яке було вільним, бо це місце замовника, який приїжджає 1-2рази в рік)))))
також таски естімейтились сторіпоінтами по 15хв
я зміг витримати трохи більше місяця і коли сказав, що я йду, то мене спробували нагнути що нема такого поняття як випробувальний термін і я не можу нікуди піти
в результаті я пішов відпрацювавши 2тижні здається, а мені заплатили не всю суму, бо калькуляція по картках вийшла не така
Техлід вимагав перейменовувати імена змінних на кодрев’ю, з modelFromDatabase на dbModel.
Це фігня. Тут в один момент усіх змусили master на main перейменувати
Справедливости ради, modelFromDatabase звучит по-идиотски, слова а-ля from занимают много букв и имеют мало смысла