«ШІ є загрозою для багатьох робочих місць». Шведська IT-компанія зупинила найм всіх фахівців, окрім інженерів

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Компанія Klarna заморозила найм працівників і планує скоротити штат. Її генеральний директор робить ставку на те, що в майбутньому все більше роботи буде виконуватися штучним інтелектом. Проте це не стосується інженерів — їх продовжують наймати.

Замороження найму в одній з найбільших технологічних компаній Європи відбулося через 18 місяців після того, як було звільнено сотні співробітників під час глибокого технологічного спаду.

Співзасновник компанії Klarna, Себастьян Семятковскі, наполягає на тому, що рішення наймати лише інженерів було мотивоване його вірою в потенціал штучного інтелекту, а не відображенням фундаментальних основ бізнесу.

Він розповів The Telegraph: «Те, що раніше займало у людей багато часу, тепер робиться набагато швидше, і нам потрібно менше людей, щоб робити те ж саме. Давайте не будемо наймати зараз, подивімось, що з цього вийде».

Він також сказав, що ШІ є «загрозою для багатьох робочих місць» в економіці. Погоджуєтесь?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну це було дуже очікувано, що нова революційна технологія змінить ринок, вб’є частину ручної праці і створить нові можливості.
Адаптуйтеся.

А ще в них перший етап співбесід для всіх від рекрутмент сорсера до архітекта — це спрощена версія айкью теста, типу обери яка фігурка підходить. Теж певно бачення співзасновника

Я коли був ще підлітком, то наївно вважав, що чим вище в соціальній ієрархії знаходиться людина, тим вона розумніша. А отже керівники держав і великих компаній мають бути просто геніями. Проте потім зрозумів, що якість людей на всіх рівнях соціальної ієрархії приблизно однакова. І соціальний статус людини залежить не так від розуму, як від банального фарту.
А отже топи великих компаній в масі своїй звичайні люди, яким просто пощастило потрапити в потрібне місце і потрібний час. Часом їхні дії нічим не відрізняються від п’яного сантехніка, який затопив фекаліями квартиру поверхом нижче. Хіба що масштаб вчиненої шкоди може бути в мільйони разів більшим. Тому не слід сприймати кожен їхній вчинок як істиний і непогрішимий, а кожну заяву — як пророцтво, що неодмінно збудеться.

топи великих компаній в масі своїй звичайні люди, яким просто пощастило потрапити в потрібне місце і потрібний час

І 90% їх зусиль напрямлені на те щоб втриматись на цьому рівні та по можливості вилізти вище.
Від цього багато проблем насправді.

Страх втратити роботу напряму пов’язаний зі страхом смерті. Ланцюжок тут такий:
1. Я втрачу роботу і значить втрачу єдине джерело доходу, яке маю
2. Без джерела доходу я не зможу купувати їжу і мати житло
3. Без їжі і житла я помру

Якщо АІ дійде до такого рівня, що для всього людства зможе забезпечувати безкоштовний рівень задоволення базових потреб (їжа, вода, житло), то думаю багато хто в принципі не захоче працювати, щоб заробляти додаткові гроші для задоволення інших потреб (авто, подорожі, хоббі, персональні проекти і т.д.)

Але от цей період між «мене звільнили, бо мене замінив АІ» до «базові потреби для виживання більше не потребують грошей» — треба якось пережити. А для цього потрібна фінансова подушка.

Для тих, кому цікаво як саме я уявляю що АІ допоможе зробити їжу, воду і житло безкоштовними:
— вода й так дешева у більшості країн світу, тож якщо АІ буде допомагати держбюджету заробляти додаткові гроші на різних міжнародних проектах, це дозволить державі надавати своїм громадянам воду безкоштовно. Більш складна схема — надавати субсидії на оплату води у розмірі, достатньому для виживання, але недостатньому щоб наприклад набрати бассейн на даху будинку. Тобто АІ допоможе компенсувати витрати на воду іншими способами заробляння грошей, замість того, щоб з людей брати гроші за воду.
— з їжею трохи складніше, але ідея та сама — мінімальний продуктовий набір, щоб людина не вмерла з голоду. Хочеш щось краще — йди працюй, заробляй на креветки замість консервованої гречаної каші. Також АІ може допомогти вченим у таких напрямках як синтез штучного м’яса, наприклад. Або автоматичні аграрні ферми, де не люди, а дрони все поливають та удобрюють, а комбайни і трактори з АІ збирають врожай.
— житло — найскладніша тема, але я також думаю, що у пост-АІ світі, а особливо з урахуванням розвитку робототехніки, вдасться будувати набагато більше житла. Так само як і з водою та їжею — ніхто не буде давати безкоштовно шикарну 5-кімнатну квартиру в центрі міста. Скоріше це буде крихітна смарт-кімната 3×4 метри у 60-поверховому «мурашнику» на околиці, де вміщається диван, холодильник і унітаз з душем. Аналогічно попереднім двом пунктам, якщо хочеться кращого життя — йди працюй, заробляй на велику квартиру в центрі.

Можливо це й виглядає як утопія, але на мій погляд з глобальної точки зору тримати людей у такому стані — це дешевше, ніж забрати у них взагалі все і не залишити іншого вибору окрім як йти війною на клятих капіталістів, що зажерлися. Багато людей, звичайних людей, які зараз живуть від зп до зп, цілком влаштує така от маленька безкоштовна зона комфорту і навряд чи вони будуть вступати у «революційні групи за краще життя», щоб повернути ті часи, коли за все доводилося платити.

їжу, воду і житло безкоштовними

Тюрма жеж.
Там все це є.

ШІ буде заробляти і ШІ буде платити за послуги. ШІ буде купувати кока-колу і жерти всякий junk food в макдональдсах. ШІ буде носити шубки норкові і пахнути духами від кутюр.

Там спотіфай на мороз вистави 1600 людей. Доречі до ковіду були 3600 потім родулись до 10 000 людей!!! Що вони там робили бліт 10К, рил!??!

Кларна скорочує штат та перестає наймати співробітників, тому що ковід закінчився і вона вже нафіг нікому тут не треба, це сервіс часів ковіду, а не ШІ там щось когось замінив і тд))

Ну тут я б напрягся, бо ШІ — це не тупий рашкованський солдат. Він може без м’ясного штурму виграти війну.

Десь замінить а десь ні.
В багатьох сферах людина буде обходитися дешевше. Особливо коли безробіття зросте.
Замість підписки на ШІ 100 баксів на місяць можна буде найняти трьох креативних менеджерів!

В багатьох сферах людина буде обходитися дешевше. Особливо коли безробіття зросте.

От якраз це дуже погано скінчується. Скажімо частина людей які захопили більшу частину бізнесів та ресурсів за допомогою ШІ стали надбагатими. Інші залишились без засобів до існування — тобто робота може бути, але платять жалюгідно мало ні нащо не вистачає. Що буде — правильно Велика Французька революція буде. Ким подавляти — напевно теж ШІ та термінаторами. А це вже відкрита скриня Пандори. Після створення бойового ШІ типу Skynet, втрата людиною політичної влади справа часу.

Що буде — правильно Велика Французька революція буде.

Як Майдан у Москві! Ніякої революції вже ніде не буде.

Ким подавляти — напевно теж ШІ та термінаторами.

Саме так: демократія усюди програє — майбутнє за «цифровим концтабором», як у Китаї. Кожному штрих-код на лоба і роботи — поліцаї будуть стріляти за любої підозри. Ще 10 людей на мітинг не встигне зібратися як ШІ побачить і усіх розстріляє.

Майдан в Москві фактично робили певний прошарок людей типу програмістів, телевізійників типу Тетяни Лазаревої, за що її х розважальним телебачення прибрали з усіх каналів, а замість них включили цілодобово вишку пригнічення свободи волі з попагандистами як в «Обитаемий остров» братів Стругатьстких. Решті народу є, що їсти, в в Москві за великим рахунком усе причудово, там так добре від часів Івана Грозного і захоплення козаками Сибіру та взяття головного економічного конкурента — Казанського Ханства, ніколи так добре не жилось за усю історію. Так що не одним Айзеком Азімовим пистелем наукової фантастики, яка втілюється в життя. Ось такий махарадж малята.

Нормально у Вас батьку фляга свистить від сидіння за компуктером. треба трохи відпочити, відволіктись і зняти шапочку з фольги)

А це не я вигадав, це писателів наукової фантастики видумали. Ще приблизно в 40-ві роки минулого століття, здебільшого в Америці. Щоправда в СРСР в дитинстві така собі Аліса Селезньова теж боролась з термінаторами, які збирались розібрати її на запчастини. Їх створив по роману один пришалепкуватий хворий на голову мільярдер. Сам помер — а його роботи почали терористичну війну.

Ну це опис Великої Дипресії. Поцікавтесь чому в саме цей час, великої Депресії 30 років минулого сторіччя, виникли та стали популярними мало не усі відомі нині марки товарів для багатіїв. Типу спортивні та розкішні авто Рол-ройс, Бугатті, Срібні Стріли (тобто Порше), Каділак, Пакарт. Фактично уся сучасна індустрія високої моди. Хмарочоси на Манхетені, цілі райони Квінса які тоді були новими жил-масивами з житлом для забеспечених людей і т.д. Фактично уся індустрія модних клубів і розваг це з часів сухого закону і Великої Дипресії. Усе це виникло саме в 20-30 роки минулого сторіччя, якраз як відповідь на попит, що створили люди які стали казково багатими. Результат — друга світова війна, при чому дві радикальні сили вже були задіяні фашизм та комунізм, які ставили за мету повну зміну усього. Нацизм між іншим, теж офіційно — націонал соціалізм, якщо ви прочитаєте майнкапф, то в тій частині до якої я витримав, де йшлося про те що стало голокостом і що як на мене просто бред безумного психопата, то там був Карл Маркс переписаний тільки якось по селянські, з прикладами і для тупих. Так Франклін Рузвельт виводив країну і з рештою пів світу з цього стану зокрема копіюючи реформи з СРСР і відкрито про це казав, натомість продав до СРСР величезну кількість технологій, якими ми користуємося і по сьогодні. Наприклад морозиво в стаканчиках, до нас приїхало по ліцензії з США в 30-ті роки. Загалом купили технології для тракторних, автомобільних, танкових і авіаційних заводів. Також весь телефон і дуже багато ще чього. Радянська індустріалізація 30-х дуже багато в чому американська.

они наверное просто не в курсе что на ДОУ уже давно решили что ИИ это пузырь типа НФТ и не стоит туда лезть, вот как лопнет!

Та не те щоб пузир, але можливості перепіарені. В цілому корисно, але не настільки як нам обіцяють.

Наприклад: так, гпт 4 вміє парсити сайти, але тільки з простою версткою. Підібрати корч на ауторіа він не зможе.
Ну і по всім можливостям: так воно це може, але багато але, що не дозволяє повністю виключити людину наразі. Треба рев’ювер, який шарить в конкретному контексті. Також генеративний може просто опустити частину питання або втупу викинути умову.
При цьому він справляється з простими питаннями, наприклад як відцентрувати div всередині іншого div.

Гарно генерить «воду» для «сухих» звітів і призентацій. В мене завжди були з цим проблеми.

ладно, мы тут уже проходили эту специальную олимпиаду — докажи что чатжпт ничего не умеет, попробуем еще раз. из моего последнего как я его юзал, жпт4

дал ему ему список персон (тысячи) и попросил сгенерить мне графмл атупут где эти персоны засунуты как ноды графа но с определенными параметрами этих персон которые жпт сам должен заполнить (ну там отрасль перса, страна и тд). Справился на отлично. тоже самое с организациями.
тоесть на лицо микс между джуном и экспертом в домене в одном таске, расходы — 20 баксов в мес

Потом долго мучал его давай задачи сгенерить мне граф из задачи выше на разных фреймворках, как интерактивных джс, так и питоновских, тоже отлично поработал

Решил остановится на нетворкх+граф виз, один из его советов — дальше вместо того что бы курить весь ман нетворкх и графвиза — просто просил его в интерактиве менять отображение как мне нравится.

Потом перешел в далле в нем же и нагенерил кучу иконок отличного качества (сд 1.5 сосет по сравнению с далле в чатжпт, но без цензуры) для этого же графа.

ну и багфиксит свои же аутпуты успешно процентов так на 80

Тоесть я, не прогер, практически не ограничен в языках, фреймворках, технологиях, и самое главное — доменных экспертах и художниках, все в одном диалоговом окне и за 20 баксов в мес.

Назовите мне аналог этих возможностей (кроме команды человеков за много денег) до мл за такие деньги

Просто грошей немає, а треба робити вигляд, що усе добре. Плюс хайп.

Прибиральниці вже не потрібні? ШІ замінив?

Тобто інженери за допомогою чатбота будуть займатися тою фігньою, якою вони не люблять займатися.

Та ну там напевно просто вони як затребувані ринком спеціалісти, самі просто йдуть періодично на +500. Тому і найм не заморожують.

ну, давайте розженемо потяг, а на місто машиніста посадимо інженера! Яху!! чи може щось піти не так?)))

Ланцюгами тільки прив’язати, щоб не вистрибнув на ходу)))

Інженер може вміти керувати потягом :) Взагалі потяг створили інженери та робочі з технологами, не машиністи. Усі радянські авіа-конструктори які заснували КБ, включно з Олегом Антонович зокрема за сумісністю були пілотами аматорами. Напевно йдеться про посадити за штурвал людину яка не вміє керувати потягом, то звісно погано буде якщо без інструктора який казатиме, що робити. Бо інакше машиністів треба було клонувати.

ну, давайте переведемо в іншу площину. є інженер, який розуміється на ші. чи буде він в той самий час вдалим frontend/android розробником щоб контролювати рішення ai на проекті?

OpenAI активно піарять методологію Prompt Engenering. Ну тобто той самий надвисокий рівень програмування, який давно був в замислах великих та лоуріатів премії Тюрінга типу : Ніклауса Вірта, Едгара Дейкстери, Деніса Річі і т.д. Тобто програміст не пише код, а задає ШІ який код він мав би написати. Щоправда не маючи відповідної фронтенд кваліфікації неможливо перевірити якість згенерованого таким чином коду. З, іншого боку це на певний час. Компілятори теж хочь і оптимізують машинний код дуже не погано вже, та всеодно програміст на асемблері середньої кваліфікації може оптимізувати той код вручну краще, на сам перед бо краще за машину розуміє контекст (звісно код трейні, він і є код трейні в кращому випадку скопійований з прикладів до книги чи стековерфлоу, що чудово робить вже і ШІ). Та це вже нікому не принципово, ціна розробки та час виходу на ринок для усіх починаючих проектів є пріоритетом. Перформанс та мейнтейнабіліті — це проблема сталих бізнесів і проектів, яких усього 20% від загальної кількості. А от до того, чи є людина більш ефективною коли пише промпти, а не безпосередньо програмний код — тут особисто у мене є сумніви, доки не побачу цифри статистики з достаньо великою виборкою не повірю. Те що Гарі Каспаров програв в шахи компьютеру (власне команді людей з IBM що використовували для гри комп’ютер) і з того часу можливостей людського мозку вже недостатньо щоб перемогти шахові движки на максимальному рівні (як і неможливо перетягнути канат перетягуючи його в людині на тракторі) а з 2013 року люди жодного разу не виграли в компьютера змагання на розпізнавання зображень — це факт. Щодо змагань програмістів з ЩІ і без — не було ще такого.

Тобто програміст не пише код, а задає ШІ який код він мав би написати. Щоправда не маючи відповідної фронтенд кваліфікації неможливо перевірити якість згенерованого таким чином коду.

так про це й мова... родзинка в тому, що згадані мною frontend/android по суті одне й те саме, а по факту — ні.

З, іншого боку це на певний час.

людскі лінощі вбили не одну технологію, а складність процесу ще більше

Ну тобто той самий надвисокий рівень програмування... Тобто програміст не пише код, а задає ШІ який код він мав би написати.

колись в якійсь фантастиці мені на очі трапилась клавіатура де замість літер та цифр були символи, якими позначали оператори(методи, функції), і як я не намагався натягнути це на мої повсякденні таски — ну, не налазить. До чого я це. 10 рандомних кодерів напишуть 10 рандомних сніппетів при вирішенні тої самої проблеми. і 10 рандомних адміністраторів запитають в ШІ вирішення тої ж проблеми. на мою думку отримають більше одного варіанту вирішення проблеми. тож як був хаос, так і лишився, але свистопердюльок додалось)))
але почекаємо статисику

Коротше сталась чергова криза .COM та луснула ринкова бульбашка. Тепер ті хто сміявся з нас, хто ще при бульбашці казав, тепер кажуть, що усе це через ШІ, інопланетян, луну в фазі Оріону під час дії знаку Скорпіона і т.д. і т.п. А усе давно відомо від англійських економістів Адама Сміта та Давида Рікардо.

АІ-аналітики це колишні криптоаналітики, які в минулому були вірусулогами 😅

а ще до того експертами з ринку нерухомості

Ага «хороша інвестиція, можна здавати і мати пасивний дохід» 🙃

Підписатись на коментарі