Співробітники Amazon масово звільняються через вимогу компанії повернутися до роботи з офісів

Співробітники Amazon помітили, що все більше їхніх колег звільняються через розпорядження керівництва повернутися до роботи з офісів, пише Business Insider.

Зараз Amazon вимагає від більшості співробітників щонайменше три дні на тиждень працювати з офісу в тому місті, за яким вони закріплені. У корпоративному чаті Slack фахівці пишуть, що вирішили піти саме через офісну політику компанії.

Раніше з’явився канал, який обʼєднав 34 тисячі фахівців Amazon, незгодних із новою RTO-політикою (return-to-office policy). У лютому 2023-го невдоволені працівники подали петицію, яку керівництво відхилило, — це стало однією з причин страйку наприкінці року.

Активні звільнення спостерігаються, зокрема, у хмарному підрозділі техногіганта — Amazon Web Services (AWS). Одна зі співробітниць, яка пропрацювала тут понад пʼять років, назвала «приголомшливою» кількість колег, що пішли з компанії упродовж минулого тижня.

Багатьом фахівцям, які працювали дистанційно, поставили чіткі дедлайни, до яких вони мали розпочати роботу в зазначених локаціях. Business Insider припускає, що зростання кількості звільнень може бути пов’язане із наближенням цих дат.

Спільното, а ви належите до тих людей, хто настільки не хоче повертатися в офіс, що радше звільниться, аніж ходитиме туди? І якою є політика ваших компаній щодо дистанційної роботи?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Нафіга ходити в офіс?) Я б теж пішла бо за час доїзду на роботу мені ніхто не заплатить і наврядче навіть компенсують проїзд. Тим паче світ пережив ковід ще якісь болячки і знову розносити це.

Во времена ковида поразезжались в Low Cost living areas, купили дома под 2.5%. Теперь квест — загони их назад. И дело не в том что они не хотят в офис назад, обстоятельства другие

Занадто мало даних.
В такій корпорації як Амазон постійно хтось наймається і звільняється.
Однозначно звільняться «зайчики».
Звільняться ті, кому пропонують щось на кращі або аналогічні умови але зі збереженням ремоуту.

Але те, що люди звільняються самі, це дуже добре. Це значить, вони впевнені, що знайдуть нову роботу(або вже її знайшли), а значить, піде активний хайринг на їх місця. А значить, ринок потроху оживає.

Не бачу особливого сенсу ходити в офіс, бо зі своєї команди я єдиний, хто працює в Одесі. Тобто ходити в офіс щоб що? Так само сидіти перед ноутом з вебкою і зідзвонюватися з рештою команди та спілкуватися онлайн, як і вдома?

Навіть при тому, що офіс знаходиться у 20 хвилинах пішки від мого дому — я не хочу витрачати зайвий час на збори і дорогу, щоб робити те саме, що я роблю вдома. Якщо б в офіс ходила вся команда — це інша справа, можливо 1-2 рази на тиждень побачитися офлайн було б і ок.

Але якщо постане питання «в офіс або звільняйся» — то мабуть я все ж таки почну ходити в офіс, тому що мені подобається і проект, і команда, і зп, і я поки що не готовий шукати щось нове.

Це такий був доволі цікавий хід, який на моїй пам’яті в постковідний період першим застосував Маск в Теслі — коли безапеляційно став вимагати з наступного понеділка всіх 5 днів на тиждень в офісі, а іначе звільнення за недотримання правил. Звичайно, що більшість тих, хто під час ковіду переїхав в інші штати таку вимогу виконати не могли при всьому бажанні. Потім він той же трюк зробив і в Твіттері.
Буквально майже відразу після цього почались массові звільнення тисячами по бігтеху.

Очевидно для будь-якої компанії набагато краще, якщо люди звільняться «за своїм бажанням», ніж в прессі буде про десяток тисяч лейофів в Амазоні, а ще необхідність платити декілька місяців компенсацій за звільнення як це робиться у випадку массових лейофів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Бачу в ситуації вікно можливостей для повернення в бізнес хостинг провайдерсва і т.д. і т.п. За великим рахунком від усіх AWS з Azure та GCP більшості треба лише запуск оркестрований запуск контейнерів типу Kubernetes чи OpenShift та реляційна база данних, можливо шина сповіщень та хранилище данних. Тобто не так вже і багато. При цьому брендові провайдери беруть шалені суми, які зокрема не дозволяють мати бюджет на роботу ІТ команд які створюють продукт.

Да,да. Увольняются чтоб потом полгода повыть и пойти на фул-офсайт(ибо других вакансий в США как-то сейчас нету).

Совсем не обязательтно работать на кого-то в найме, тем более если тебя могут в любой момент времени выставить на мороз с коленом под зад как побитого пса. Те кто увольняются это как правило народ, сваливший из Калифорнии куда нибудь во Флориду. А там есть другие клиенты — Дональд Трам например, который после разных банков решил сделать Trump the Twitter. Если я все верно понимаю, народ не хочет возвращаться в : Долину, Нью Йорк Сити и другие сверх-дорогие места, чтобы потом там работать с утра до ночи и закончить свою жизнь задохнувшись от ковида.

Фонди по вуха в паперах нерухомості.
Без потоку грошей місто перетворюється в розсадник бомжів і наркоманів, ціна на нерухомість падає, провокується можливість масовго продажу.
Це нікому (крім покупців з кешем) не потрібно.
Фактично високі ціни на нерухомість це основний батіг яким стимулюють сучасного раба працювати.

О, моя історія) звільнилася, бо не хочу ходити в офіс😁 не розумію гострої необхідності моєї присутності в офісі, при тій же загрузці та ЗП. Керівництво компаніі (ми говоримо про офіс в Києві) мою позицію не розділило і продовжує наполягати на поверненні в офіс. Через цю причину зараз звільняється ще двоє людей з команди. Тай таке)
Загалом цікаво спостерігати, як українські роботодавці наполягають на поверненні в офіс і нехтують співробітниками, так ніби в країні залишилось багато спеціалістів і вони зможуть легко закрити вакансії на топ позиції :)

Сейчас в США в линкедине полно историй вида «быстра нашел работу, всего за 5 месяцев».
Люди по году ищут с лейоффа.

Так біла спільна. Щоправда маючи бюджети в сотні мільярдів доларів — США з маніпуляціями на біржі загнали себе в дуже неприємний стан. Не може так бути, що 60% економіки забезпечує банківський сектор. В той самий час через податки, які роблять виробництво не конкурентноздатним — бізнеси переміщують виробництво деінде, зокрема в Мексику.

Власне багато, реально на ринку людей дуже багато.

І шо ?
Амазон помре ?:)
Там такий потік бажаючих туди, що якщо скажуть жити в офісі, люди будуть там жити.

Та вже ні. Про те що там в середені коїться усі давно знають. Якби покласти своє: здоров’я, сімью і т.д. за капітали Безоса бажаючих не дуже. Компанія знищила свій HR бренд. Насправді це оздоровлення ринку — не можна щоб на ринку була монополія, власне як в ритейлі так і в клауді і т.д. Бо монополісти завжди починають диктувати свої ціни та умови. З рештою людина взагалі матимете ще і приплачувати компанії, працюючи десь на заправці у вихідні, за те що їй дозволили працювати.

Абсолютно пдтримую, я б теж пішов.

Це такий був доволі цікавий хід, який на моїй пам’яті в постковідний період першим застосував Маск в Теслі — коли безапеляційно став вимагати з наступного понеділка всіх 5 днів на тиждень в офісі, а іначе звільнення за недотримання правил. Звичайно, що більшість тих, хто під час ковіду переїхав в інші штати таку вимогу виконати не могли при всьому бажанні. Потім він той же трюк зробив і в Твіттері.
Буквально майже відразу після цього почались массові звільнення тисячами по бігтеху.

Очевидно для будь-якої компанії набагато краще, якщо люди звільняться «за своїм бажанням», ніж в прессі буде про десяток тисяч лейофів в Амазоні, а ще необхідність платити декілька місяців компенсацій за звільнення як це робиться у випадку массових лейофів.

хіба не можна просто не виконати ту вимогу і бути звільненим з

необхідність платити декілька місяців компенсацій за звільнення як це робиться у випадку массових лейофів.

і

в прессі буде про десяток тисяч лейофів в Амазоні

?

Які компенсації якщо тебе звільняють за невиконання робочих правил?

якщо це прописано в контракті то мабуть так..

під час таких ультиматумів звільняються ті хто мають більшу вагу на ринку. Лояльність рідко перетинається з професійними навичками, тому що лояльністю як правило компенсують недостачу навичок. Це не найкраща ідея, надавати перевагу лояльним людям котрі готові пожертвувати своїми інтересами

Може і не про навички справа, а от що точно — йдуть люди з підприємницьким типом мислення. Тобто ті хто здатні або дуже підсилити конкурента, або створити конкурента. З прикладів — скажімо з Форда пхнули під зад (фактично не звільнили, а змусили звільнитись) Лі Яккоку — найвідомішого менеджера авто-індустрії який після цього очолив Крайслер, витягнув його з дупи і випустив на ринок: Чероккі, Челенджер, Вайпер, Рам та інші відомі моделі. Стіва Джобса турнули з Apple — результат усі знають ну і т.д.

Спільното, а ви належите до тих людей, хто настільки не хоче повертатися в офіс, що радше звільниться, аніж ходитиме туди?

Я никогда в офисе не работал, поэтому возвращаться мне некуда и незачем.

а ви належите до тих людей, хто настільки не хоче повертатися в офіс, що радше звільниться, аніж ходитиме туди?

— якщо фінансово незалежний(є гроші на рік+ життя без роботи), то звісно належу.

Якщо грошей не було б, не належав би.

За умови, якщо це офлайн зустрічі із колегами, менеджментом в офісі, і якщо це гібрид, то ок. А якщо просто три години на день витрачаєш на дорогу, щоб повозити робочий ноут і поспілкуватись онлайн, то нерозумно вимагати від людей повертатись в офіс.

Скажімо так, якби не рейди від військомату, то поставився б з розумінням.

Так головне в качалку не ходити і буде норм )

Новая тема — качалки про которые не знает военком, секретные.

Новая тема — качалки про которые не знает военком, секретные.

У меня дома была своя качалка... Гантели, штанга и лавка с функцией наклона )

Не думаю що в місцях де є офіси амазону, присутні автобуси незламності

не думаю, что в соковыжималке Amazon будет именно массовым явлением
туда идут за стройкой в резюме — и готовые терпеть очень плохие условия труда
там и сейчас текучка более 50% .... кто потолковей и гражданин США — может и уйдет, ну так они еще персонала по L1B пригонят с Индии

P.S.
офис — в /dev/null

кто потолковей и гражданин США — может и уйдет

Ключевой момент, а если ты на H1B то скорее всего будет без резких движений

ну так они еще персонала по L1B пригонят с Индии

Сомнительно, так они порезали переводы из других локаций.

Там текучка более 70%. А с Индусами — Безос может приготовится в лучшем случае к судьбе Лари Пейджа и Сергея Брина из которых сделали свадебных генералов.

Я виконував свою роботу віддалено. Якби сказали іти в офіс — я б просто не пішов. Захотіли б за це звільнити — їх справа. Хай шукають заміну (на таку ж суму), чекають поки людина розбереться з проєктом. Впевнений що ніхто б навіть не став цим займатися — менеджеру простіше десь самому відмітити що я приходив в офіс, ніж міняти людину.

Ну я чекав і чекав поки менеджер скаже який я класний
А він все не приходив

А ти. Часом кадровиця з ліцензією креведки (SHRMP) механічно шнала всіх до офісу

Вона на справді не знає реальну причину чому ці люди пішли з компанії. Скоріш за все це їх щорічний unregretted attrition: www.businessinsider.com/...​s-coaching-program-2023-2

Скоріш за все це їх щорічний unregretted attrition

Яке ж неефективне лайно ці великі корпорації...

Занадто мало даних.
Однозначно звільняться «зайчики».
Звільняться ті, кому пропонують щось на кращі або аналогічні умови але зі збереженням ремоуту.

Але те, що люди звільняються самі, це дуже добре. Це значить, вони впевнені, що знайдуть нову роботу(або вже її знайшли), а значить, піде активний хайринг на їх місця. А значить, ринок потроху оживає.

Звільняться ще ті хто жив біля офісу, тратячи більшу половину свої ЗП на оренду а потім переїхали на 50км дальше а житло стало дешевше в 3 рази.

Занадто мало даних.

амазон проходний двір і соковижималка, там attrition на постой 60-80%, компанія мрії

www.engadget.com/...​-201800110-201800100.html

only one out of three new hires in 2021 stay with the company for 90 or more days.

Гірше за статистику розлучень, статистично простіше знайти кохання всього життя ніж пропрацювати в амазон пару років

А значить, ринок потроху оживає.

У випадку амазон — не значить нічо :) масово звільняються — це норма, а не відхилення

статистично простіше знайти кохання всього життя ніж пропрацювати в амазон пару років

Це маніпуляція. Вони включили до вибірки працівників складів, які, звісно, працюють тільки заради «швидких грошей» місяць-інший. Розробники там працюють стільки ж скільки в будь-якій іншій конторі.

Та нє, там по всіх рівнях працівників така ситуація.

Десь ще до речі проскакувало що високий атрішен це навіть мета яка спускається зверху, типу щоб вигорали й самі йшли, а не забирали всякі вестінги ітд. А манагери які цьому противляться, самі йдуть під ніж

В плані «та нє»?

там по всіх рівнях працівників така ситуація

Звідки ця інформація?
Я прочитав статтю — там написано «across all levels» — тобто це загальна статистика по всьому амазону. Там цих погодинних працівників близько 2 мільйонів. Кількість розробників (L4-L10) — 70 тисяч, вони втрачаються просто на фоні «робочої сили». Знову таки — всі ці люди йдуть працювати на склад Амазону заздалегідь плануючи що це тимчасова робота. Ніяк не можна це порівнювати з типовим працевлаштуванням інженера.

Там левели в плані від гвинтика до топменеджмента, а не рівні розробників

Ну чо не можна, можна

Чи ти думаєш що разраби для амазона якісь особливі? Свята наївність :)

втрачаються просто на фоні «робочої сили»

а разраби — не робоча сила? :))

Можливо менше звісно ніж на складі чи в делівері

в плані від гвинтика до топменеджмента

Це частково правда, система уніфікована, але потрібно розуміти що розробники також слідують цій системі. Так не можна бути інженером нижче рівня L4. Не можна бути погодинним працівником вище рівня L3. Це абсолютно два різних світу з різними правилами роботи та різним працевлаштуванням. Не коректно порівнювати умови праці одного з іншим.

Я працював у тімі в амазоні яка розробляла софт для погодинних працівників, тож я знаю в деталях типових представників обох світів.
Для робочої сили (L1-L3) вся система побудована так щоб пришвидшити onboarding/offboarding, автоматизувати бюрократію в плані вибору годин роботи та відпустки. Тобто все зроблено з фокусом на високий рейт «текучки».
Для інженерів (L4+) вигадали цілі пакети бонусів які набирають обертів з роками проведеними у фірмі, наприклад sign-on bonus, необхідність повертати lump sum якщо звільнюшся раніше ніж 2 роки, видача акцій зі збільшенням кожен рік. Мінімальний термін який я сам бачив — це 1 рік, та й то людина пішла через сімейні обставини. В більшості люди розвиваються, свапаються до інших тімів, релокуються до Штатів — коротше усе як усюди.

Я повторю запитання: звідки інформація що саме інженери пропрацьовують пару місяців?

Так я не казав про інженерів, це ти сказав про інженерів. Стаття не вказує інженери чи ні

Як на мій сугубий погляд — якщо компанія до водія відноситься так, то схулі чекати іншого ставлення до разрабів

Софт — не люди, в смислі хороша система обрахунку бонусів мало відноситься до того як цим користуються в бізнес-процесах

З іншого боку, сам же написав що 70т проти мільйонів. Скільки там менший атрішен в тих 70т абсолютно крапля в морі

Ще з іншого боку я теж маю свою інфу і норма — потримати пару початкових років і випихати людей до двох років щоб не затримувались і не забирали вестінги й інші оті твої згадані бонуси. На початку в людей більше ентузіазму і працюють краще, амазон цим користується. Звісно ХеАр цього нікому не озвучить, хто ж таке бляха озвучує.

Стаття не вказує інженери чи ні

Насправді вказує:

Amazon вимагає від більшості співробітників щонайменше три дні на тиждень працювати з офісу

У погодинних працівників немає опції «попрацювати не з офісу», вони працюють або на складі, або на машині доставки, та працювали так увесь ковід.

У корпоративному чаті Slack фахівці пишуть

У погодинних працівників немає доступу до корпоративного чату.

у хмарному підрозділі техногіганта — Amazon Web Services (AWS)

No comments.

якщо компанія до водія відноситься так

Я повторю те що я вже писав:

всі ці люди йдуть працювати на склад Амазону заздалегідь плануючи що це тимчасова робота

— це не відношення компанії до працівника, це відношення працівника до роботи як «тимчасової».

потримати пару початкових років і випихати людей до двох років щоб не затримувались

Це може бути правда, але при цьому вони виплачують близько половини твоєї річної зарплатні. Важко подумати що все це для того щоб заощаджити на «бонусах».

Скільки там менший атрішен в тих 70т абсолютно крапля в морі

Тобі повинно бути все одно який там атрішен в цих 1 930 000 працівників, в тебе будуть зовсім інші умови роботи. Тому я і написав що це маніпуляція.

Давай я тобі наведу прозорий приклад: уяви що є компанія де працює 1000 людей:
990 поштарів із зарплатою 10 000 грн
10 програмістів із зарплатою 100 000 грн.
Ти коли на співбесіду будеш йти, будеш дивитися на середню зп по фірмі (10900 грн)? Чи все ж на ту що відповідає безпосередньо позиції програміста? А чому в амазоні ти дивишся на середнє по всій фірмі?

Слухай ну як хочеш, вір в що хоч

Ти коли на співбесіду будеш йти, будеш дивитися на середню зп по фірмі (10900 грн)?

Я не буду дивитись на середню зп, але я завжди задаю наступні питання:
— питаю який атрішен в команді й відділу
— питаю скільки працівників у команді, де я буду, що працюють більше 3ьох років
— скільки зникло за останній рік

Це перші питання які я завжди задаю. На основі них я ніколи не відмовляюсь від вакансії, але виставляю собі модус відношення і лояльності до компанії як такої

І так, уяви, мені важливо як компанія відноситься до водія автобуса

питаю який атрішен в команді й відділу
скільки працівників у команді

Ну так знов — чому ти конкретно у випадку Амазону дивишся на всю компанію? Дивись туди де хоча б працюють програмісти.

мені важливо як компанія відноситься до водія автобуса

Та це теж маніпуляція! В тому плані, що високий атрішен серед «водіїв автобусу» не говорить про відношення фірми до працівників. Ще раз: це говорить про відношення працівника до роботи. Це тіж самі люди що на наступний день будуть таксувати в Убері або підуть за касу у Макдональдс. Близько 25% людей взагалі нікому нічого не кажуть, а просто не виходять на свою наступну зміну та припиняють роботу.

Ну я ж тобі написав он про програмістів, ну йпрст

Раз вже хоч вчепитись до айті й не віриш на слово ось тобі блумберг про твоїх любих айтішніків

www.bloomberg.com/...​ut-and-leaving-their-jobs

A senior engineering manager at Amazon Web Services, who also left last year, said that turnover in the cloud division was over 20% in 2021 and over 50% in some major AWS units

Але звісно ти особисто можеш далі вірити в що хочеш :)

Коли я сам там працював та маю декілька знайомих що ще й досі там — то я швидше буду вiрити собi та ним, а нiж блумбергу, що пише вiд лиця
«One recently departed senior manager». Я вже мовчу що вони наводять дані тільки за один рік.

Але навіть якщо та й повірити, вони пишуть що аттрішен 20%. Але ти ж казав:

там attrition на постой 60-80%
only one out of three new hires in 2021 stay with the company for 90 or more days
Гірше за статистику розлучень
там по всіх рівнях працівників така ситуація

тобто я правильно зробив що не повірив тобі на слово?

Слухай, я тобі вже казав — вір в шо хоч

Як блумберг і енгаджет не переконують — то і я тебе не переконаю

так 20% це взагалі хелсі ринкова метрика

Ну хз, в кого яка вже норма ) якщо чесно то корпоративний атрішен в штатах мені таки невідомий.

Для мене це не норма — втрачати 20% команди кожен рік сорі

А 20% це мінімум, зручно для вас, але це мінімум в амазоні ;)

Я б сказав що 20% це і є масово. Так що від RTO масовість не страждає. Що в принципі і мій пойнт.

Комусь хочеться захищати імідж амазона — та я не проти, я там не працюю

в індустрії американського hr, те що називають turnover до 20% — вважається хелсі метрикою, якщо вище — варто вже слідкувати тендецію з року в рік і дивитись чи немає проблем (але до 30% — все ще не вважається проблемою)
якщо менше — ок, але якщо значно менше (типу менше 10%) — теж може сигналізувати про певні проблеми.

отак -от.

Ну ок, твоя взяла. Як норма то хай норма, хоч трохи й дикувата норма мені

Але паніки в амазоні тоді таки нема як не крути. Ну звільняються виходить слєгка чуть масовіше гг

Статистика розлучень теж в районі 30% єсішо;) але це знов ж так не американські а нім, хз скільки в штатах

Ось тут найшов 50%
www.marriage.com/...​vorce/divorce-statistics

Каюсь, тобто виходить плюс мінус вдвічі менше в середньому по штатам.

Почитайте яке місце on call займає в культурі компанії, це і для інженерів характерно

Мова ж іде не про весь амазон, а про 5% — айтішники та менеджери, ті, хто могли працювати віддалено. І їх вже не так багато.

Все не уволятся, какая-то часть все равно прогнется и будет ходить в офис, уже проходили шлюпки, которые в ковидные времена гнали палками в офис и пипл ходил. А еще есть отдельная категория, которым нравится ездить в офис (исключая руководящие и менеджерские должности)

еще есть отдельная категория, которым нравится ездить в офис

Коханки босів

не відволікаємось на критичне мислення

головне що масово і цифра постійно зростає

Довольні хами, ситі в них хлєбала
І нєуклонно возрастаєт процент жиров у маслі ©

Я взагалі не погоджуюсь на роботу якщо не треба ходити в офіс. Працювати в ізоляції вдома це якась дичина. Я ж не дебіл щоб витрачати час на роботу, яку не люблю, звісно мені подобається знаходитись в команді яка так само любить нашу роботу.

А годину в один бік добиратися це які розумлві здібності?
А одягткупувати?

Такі самі низькі як і витрачати час свого життя на роботу яку не любиш. Я знімаю хату 3 хв від офісу пішки.

Ну, якщо ви живете один, то можна й нову хату знімати під кожну нову роботу. А якщо є сімʼя? Дружині також міняти роботу, щоб було зручно добиратись з кожної нової хати? Дітям міняти школу і гуртки під кожну нову хату?

Хороводы и тимбилдинги очень без вас скучают.

як я тебе розумію
ще під час ковіду пішов з роботи бо там всі стали виключно працювали на ремоуті, і обрав ту де треба було ходити в офіс))) люблю двіж, а вдома наче все життя проходить повз
але мене реально дивує, що люди стали якось вороже реагувати коли кажеш що надаєш перевагу роботі з офісу

але мене реально дивує, що люди стали якось вороже реагувати коли кажеш що надаєш перевагу роботі з офісу

Думаю бояться, що як тільки в їх компанії з’явиться певний відсоток людей що ходять в офіс, ще й із задоволенням, то підуть ініціативи від керівництва по переходу на гібрид а далі на повністю офісну роботу. А там і ринок повернеться до старої норми, коли ще спробуй знайти повністю віддалену роботу.

Цікава у вас логіка. Я можу так само сказати «я ж не дебілка, щоб жити в квартирі яка мені не подобається з людиною і котом які мені не подобаються. Звісно мені подобається працювати з дома де мені затишно і комфортно». Але власне оцінювати розумові здібності за вподобаннями і способом соціалізації я вважаю недоречним. Тупим. Бо це непов’язані речі.

Радий, що більшість не терпіли і здатні відмовитися від стійла. Зразу сказав, щоб навіть не думали , тим паче 3 фултайми в офісі не дуже зручно, бо запідозрять, що я навряд чи роблю один проект на 3 ноутах 😀

Радий, що більшість не терпіли і здатні відмовитися від стійла
3 фултайми

Л — логіка «не терпіли» :)

Не розумію 3 фултайми — це не за одну зп якщо що😂 а сумарно за 18к

тепер я зрозумів чому ти втік, з 6к за одну пайку дійсно не катаєшься туда-сюда і знайомств особливо не буде 😂

щонайменше три дні на тиждень працювати з офісу в тому місті, за яким вони закріплені.

амазонські трудодні для кріпаків... в якому дивному світі ми живем...

Во времена ковида поразезжались в Low Cost living areas, купили дома под 2.5%. Теперь квест — загони их назад. И дело не в том что они не хотят в офис назад, обстоятельства другие

Да что эти рабы себе позволяют!

От стойла далеко отойти не выйдет.

В США шутят что в офисы загоняет чувак который живет где-то на ферме в Вайоминге

Як завжди, простої відповіді на складні питання нема, it depends. Мене в офіс фіг заманиш, але приймав би рішення виходячи з часу та зручності комʼюту, зручності та розташуванню офісу, можливості та бажання змінити житло щоб зменшити час комʼюту, альтернативні офери на руках, суми на рахунку і т.д.

Не бачу особливого сенсу ходити в офіс, бо зі своєї команди я єдиний, хто працює в Одесі. Тобто ходити в офіс щоб що? Так само сидіти перед ноутом з вебкою і зідзвонюватися з рештою команди та спілкуватися онлайн, як і вдома?

Навіть при тому, що офіс знаходиться у 20 хвилинах пішки від мого дому — я не хочу витрачати зайвий час на збори і дорогу, щоб робити те саме, що я роблю вдома. Якщо б в офіс ходила вся команда — це інша справа, можливо 1-2 рази на тиждень побачитися офлайн було б і ок.

Але якщо постане питання «в офіс або звільняйся» — то мабуть я все ж таки почну ходити в офіс, тому що мені подобається і проект, і команда, і зп, і я поки що не готовий шукати щось нове.

Так і є. У них проблем з безпокою немає, якісь внутрішні заміри кажуть, що перфоменс гірше при роботі з дому, ніж з офісу, з точки зору менеджменту.

я єдиний, хто працює в Одесі.

В Одесі вже відкрили Амазон?

Они просто еще где-то удаленно работают.

Нафіга ходити в офіс?) Я б теж пішла бо за час доїзду на роботу мені ніхто не заплатить і наврядче навіть компенсують проїзд. Тим паче світ пережив ковід ще якісь болячки і знову розносити це.

Я б теж пішла бо за час доїзду на роботу мені ніхто не заплатить і наврядче навіть компенсують проїзд.

В Європі компенсують, дорогу до офісу можна вирахувати з податків у кінці року, що всі і роблять.

що всі і роблять.

Тільки якщо витрати більші за поріг, точну суму не пам’ятаю
Автобус 40 євро на місяць не вийде вписати в декларацію

в нас зараз модно тупо 21 цент за км та добирайся як хочеш.
Ранiше можна було прям пдфку згенерувати з комьютом, та усе повертали на наступну з/п

В Німеччині можна вписати в декларацію по 30 центів/км до робочого місця за день. З 31го кілометру — по 35 центів. Тобто, якщо від дому до офісу 40 км (живеш за містом) — то в декларацію додаєш 30*0,3+10*0,35=12.5 євро за день. Але ліміт на рік 2500 євро, здається.
Я давно подаю 1 день на рік — бо взагалі не їздити до офісу все одно зручніше і дешевше :-)

В Іспанії краще — комʼют вважається робочим часом ) Поки доїхав, поки випив каву — вже час обіда, потім собремеса, потім сієста, потім мерієнда, та вже й додому час їхати ) Правда, і платять відповідно ))

В Іспанії краще — комʼют вважається робочим часом )

Так в Німеччині те саме, це залежить від умов твоєї праці. У нас всі контрактори живуть десь у Німеччині, а то й у інших країнах і приїздять один раз на 2-3 тижні, так у них час у дорозі, це робочий час. А були деякі співробітники, у яких час на дорогу не враховувався, то вони працювали в понеділок і четвер з потяга по 4-5 годин :)

Час на дорогу ніхто не компенсує. Оскільки коммют це десь 30 додаткових робочих днів в еквіваленті, то за коммют в теорії повинні накинути не менше 10% до нет зп, щоб компенсувати його. Таке ніхто звісно не робить відкрито і для всіх.

ПС: а ті сльози що в Європі компенсують, вони зазвичай обвішані примітками і умовами по повній. Наприклад реальний варіант — компенсують (крихітну суму) тільки тим хто живе далі ніж Х кілометрів від офіса. Тобто годинний комьют в межах міста комьютом не вважається. Ну і тому подібне.

ПС: а ті сльози що в Європі компенсують, вони зазвичай обвішані примітками і умовами по повній. Наприклад реальний варіант — компенсують (крихітну суму) тільки тим хто живе далі ніж Х кілометрів від офіса.

Ось про Німеччину читаю, ніяких умов не бачу

Commuter Costs
You can claim 30 cents for each kilometer traveled to or from work. From the 21st kilometer onwards of one-way travel, the commuter allowance (Entfernungspauschale) is increased to 38 cents.

germantaxes.de/...​expenses-tax-declaration

Наприклад у людини 20-25 км до офісу, що звичайна дистанція і він їздить 3 дні на тиждень. То це вже 2000 євро на рік можна з податкової суми знімати.

В Німеччині насправді ще цікавіші випадки бувають. Деякі компанії (небагато насправді) мають закріплено на рівні контрактів, що час в дорозі є робочим, починаючи з 2-ї години. Що на практиці означає, якщо я їду з Мюнхена в Гамбург 6 годин в поїзді — з них 5 будуть «робочі», навіть якщо я нічого не роблю, бо Wi-Fi відвалився.

А якщо їхати своєю автівкою, то частину витрат справді можна компенсувати.

UPD: помітив, що Ви в курсі :)

дорогу до офісу можна вирахувати з податків у кінці року, що всі і роблять.

Себто якщо проїзний коштує 50€, то в порівнянні з WFH вийде просто «-50€», а не «-(50€ + податки з доходу в 50€)»..

Щоб кукухою не поїхати.

Я сам інтроверт, но за 2 роки без регулярного живого спілкування (родинна і час від часу вилазки в місто не рахуються) кукуха починає їхати, розвивається апатія, депресія, речі які раніше радували перестають радувати. І це не вигорання, так як працюючи з дому я не напрягаюсь, інколи соромно що зарплату получаю. В офіс ніхто не гонить но я сам стараюсь раза 2 мінімум в тиждень ходити, для соціалізації. Сильно допомагає.

Що страшно що половина людей які працюють з дому також це відчувають (це по коментарям видно, як старі діди які лише ворчать, яких ніщо не цікавить, і рахують це нормою, а божевільними рахують тих, хто не такі депресивні як вони.

Підозрюю, що зараз більшість коментаторів тут депресивні далеко не через відсутність соціалізації.

за 2 роки без регулярного живого спілкування (родинна і час від часу вилазки в місто не рахуються) кукуха починає їхати, розвивається апатія, депресія, речі які раніше радували перестають радувати.

В мене з точністю до навпаки

Зараз кожен вихід у місто це якийсь архістрес, ці всі люди черги й суєта вибішують

До ковіда завжди любив побачити тіму, працював з дому в принципі, але потім сам їхав в офіс людей побачити ледь не кожен день. А зара ложив я на них

Черги на пошті чи в банках — це ваще. Під час ковіду лафа, порожньо, зара одні нерви

Все-таки контингент в маршрутці і в чергах в ощадбанк трохи інший ніж в офісі.

У меня ровно наоборот. Всегда ненавидел офисный режим, орущих людей вокруг (особый привет любителям проводить стендапы на рабочем месте б***ь). Работа из дому — прекрасно, никто не отвлекает, никто над ухом не орёт. Нет нужды изображать активность, когда задача не идёт. Надо передохнуть, привести мысли в порядок — не проблема. Захотел часок подрыхнуть после обеда — аналогично. Единственное, за чем скучаю — настольный теннис. Крайне лень куда-то выбираться из дому после работы, чтоб поиграть.
В плане социализации — да манал я этот офис во все дыры. Есть норм сборища на покататься по окрестностям, мафия и прочее.

настольный теннис. Крайне лень куда-то выбираться из дому после работы, чтоб поиграть

Похвалюся своїм болотом — на території ЖК багато столів з настільним тенісом і гравців будь-якого рівня. Я, щоправда, не так полюбляю теніс, як волейбол, тож коли маю час, граю в волейбола.

Похвалюся своїм болотом — на території ЖК багато столів з настільним тенісом і гравців будь-якого рівня.

Вони ж під відкритим небом? Тоді там нечасто можна пограти. У критому тенісному клубі набагато краще, та й столи нормальні.

Так, під відкритим небом. За дощової та холодної погоди у критому тенісному клубі, звісно, краще.

Воно завжди краще, коли нормальний indoor стiл, вiд вуличних відскок зовсiм другий.
Плюс пiдлога. На асфальтi, бетонi, плитцi всерйоз грати — тiльки колiна вбивати

Частина столів на резиновому покритті стоять. Столи, на мій погляд, дуже хороші, та оскільки я гравець у теніс не дуже професійний, то відскок оцінити не можу як слід.

та оскільки я гравець у теніс не дуже професійний, то відскок оцінити не можу як слід.

Треба забрати в тебе звання досвідченого РПЗ, позориш українське айті тільки :)

QA та сiсадмiни були самi злостнi гравцi на галерi)

я більше по кікеру виступав :)

сiсадмiни були самi злостнi гравцi на галерi)

Нормальний сісьадмін повинен мати час на себе, будь що, хоч іграшки)

У мене раніше прямо в будинку був настольний теніс, та і зараз у батьків досі є. А все тому що мій батько не РПЗ :))

А якщо платитимуть 600 тисяч доларів на рік ? А взагалі між різними офісами дві великі різниці. В конюшню опенспейса я теж нізащо на повернуть, а в якесь креативне приміщення на невеликі команди де в мене місце біля вікна, є дошки з маркерами, прожектори і усе інше для роботи — чому би і ні. 2. Так за Ілоном Маском повернення вимагаютьсґ саме товстосуми, просто з метою зберігати ринкову вартість на комерційну нерухомість, бо вони на очах втрачають дуті мільярдні статки.

з метою зберігати ринкову вартість на комерційну нерухомість

В офіси гонять, бо всі прекрасно розуміють, що дома одиниці працюють в повну силу.

Ну подзвони мені в офіс о третій ночі, та попроси підняти сервер. Linux та купа софту від самого початку створювалась розподілено через інтернет. А байдикувати в офісі великої корпорації, насправді елементарне діло. Особливо легко — ходити по мітингам. За Ілоном Маском просто рятують ринкову ціну на комерційну нерухомість. Те що пандемія COVID-19 остаточно і назавжди змінила сучасний світ, треба сприйняти як даність. Мегаполіси втратили і ще втрачатимуть позиції по багатьом питанням. Сучасний світ це багато в чому світ інтернету.

А в опенспейсi, коли гучно обговорюють колишнiх на всi 150%

В офіси гонять, бо всі прекрасно розуміють, що дома одиниці працюють в повну силу.

Та в офісі так само не працюють, постійні мітинги, mahlzeit, кікєр, кава, курілка. У нас перформанс проекту не знизився, вже 3 роки, інакше б попросили назад у стойло

Та в офісі так само не працюють, постійні мітинги, mahlzeit, кікєр, кава, курілка.

Це само собою, але якщо я насяльника, то хочу бачити, що ти хоч якось страждаєш, за ті бабки, що я тобі плачу і не можу звільнити :)

Це само собою, але якщо я насяльника, то хочу бачити, що ти хоч якось страждаєш, за ті бабки, що я тобі плачу і не можу звільнити :)

Та я зараз сам не проти посидіти у коморці у офісі, аби мене не чіпали. Коли дитина дома повертається з садочку починається треш до самої ночі =)

А в офсісі триндять в курилці та ыля кавової машини

О 4 черга індусів на вулиці за двері в кафе де дають чай з молоком і самосу

В офіси гонять менджери шо абсолютно деревяні у вибудові робочих процесів і можуть тільки теревенити та задарчувати кого побачив в живу.
От і вся проблема, ноутбук так само парцює вдома як і в офісі, і всі так само ходять на мітинги через тімс та слак.

2-3 дні, я б скоріше ходив, ніж звільнився. але це залежить від атмосфери того самого офісу.

От і нахіба треба було робити рандомні скорочення ? Люди самі підуть, як їх не влаштовує компанія. Інша справа, що з Amazon після цього чекає учаcть, IBM це ще в кращому випадку бо може бути і Borland наприклад, коли разом з людьми до Microsoft пішла і уся експертиза, результат — банкрутство. І напевно, якщо люди не хочуть повертатись в офіс ( якщо звісно вони там взагалі працювали) то напевно то якийсь вже паршивий офіс (або знайшли формальний повід піти від менеджменту). Ну або робота повний шлак, не цікава рутина, та люди замість її робити з ентузіазмом, що дуже потрібно в інноваційній сфері діяльності, робили вигляд, що працюють — з дому. В такому випадку з Amazon їх би і так пішли. Так чи інакше, люди не дорожать своїм робочим місцем в Amazon і йдуть самі, тобто Безосу Привіт, це сам по собі показник, що справи в компанії вже кебскі.

З чого інфа що скороченя були рандомні?

Та безліч, тут на доу повно дивіться історію декілька статей. Хоча я особисто звісно в таку вже прямо повну рандомність не вірю. Бо тоді би когось з топ менеджменту ленійного менедженту теж би турнули, а турнули пролетаріїв як завжди. Коли просять топ менеджера з конторою вже Тівітер стався.

Amazon завжди мав retention високий через умови праці, наврядчи їх бізнес помре, тим баче їх core продукти не так зав’язані на «інновації»...

Там ніби пів бізнесу — це AWS, а не ритейл як не дивно. А проти конкуренти с зубами Azure від Microsoft та GCP від Google. Та як гриби ростуть альтернативи від Oracle, IBM навіть прийшли в бізнес тощо. Фактично, у AWS завжди була суттєва проблема ціни, без інновацій буде їм втрата ринку бо конкуренти збільшать пропозицію. Базовий економічний закон — тенденція норми прибутку до зниження відкрито, англійськими економістами Адамом Смітом та Давидом Рікардо. Взагалі були досліди численні про спади технологічних компаній, там завжди одне і те саме — бюрократія (надвисокий рівень), політиканство, плинність кадрів, припинення інновацій, спад інша бізнес модель — реструктуризація або банкрутство.

Про AWS можна погодитися про технологічнсть. Бюрократія є в УСІХ великих компаній, скорочення є в УСІХ великих компаній на разі, повернення в офіс також загальний тренд. На фоні конкурентів дії Амазона не відрізняються чимось особливим.

скорочення є в УСІХ великих компаній на разі

В США

Не тільки в США скорочення в великих it корпорцій і повернення в офіс.

Не тільки в США скорочення в великих it корпорцій і повернення в офіс.

З великих концернів Німеччини, наскільки я знаю, скорочення були тільки в SAP. У жодному іншому концерні не було скорочень, не бачив у пресі, нехай інші німці виправлять, якщо таке було.

З великих концернів Німеччини

Та тут зараз починається скорочення бюджетів, перші під ніж ідуть екстернали наступного року, нового найму так само не буде

Це така тенденція зараз
Увесь автомотів наш стагнує

Читав що в штатах тренд на електрички пішов різко на спад і стоки стоять заповнені не дивлячись на всі державні субсідії на електрички. А звичайні авто розгрібають.
Не знаю чи це продовжиться, але здається що мода на електрички трохи призупинилася.

А куди на електро їздити? По місту у магазин та на різдвяну ярмарку? =) Для цього є велосипед та автобус :D

Мені машина потрібна для відпусток і розваг вихідного дня, мій пасат проїде 1400км, і це ще без резерву. У мене на вихідних великі кілометражі. Чи треба їхати у гори і мороз і отримати заморожену батарею там? =)

я це до того, що ще рано німецький автопром ховати :)

Так, хайп на електрички зробив дуже багато шкоди для автовиробників, але він ізначально був метронароджений в якійсь мірі.
Треба порахувати скільки треба матеріалів для виготовлення батарей якщо електрички будуть у всіх, яку шкоду екології наносить копалини всіх потрібних речовин, порахувати яку частину електроенергії все ще виробляють із fossil fuels, і порахувати які треба інвестиції зробити і скільки часу займе апгрейд електромереж щоб забезпечети можливості заряджати електрички в массі.
Це може ніколи не взлетіти насправді.

Це як я читав що у нас більшість компаній які тримають електровітряки на грані банкруства. Тому що хайп про реньюл звичайно дуже маркетингово, але проблема у відсутності можливості накоплювати енергію. Коли дує вітер — то вони виробляють багато, але тоді і ціна на біржі іде вниз, іноді до від’ємних значень. А коли вітра нема — ціна на біржі висока, але і продавати нема чого. Економічна модель не зходиться.

Ну так це з будь-якою технологією так: компʼютери, інтернет, мобільний звʼязок. VW просто ніасіліла, бо дуже затиснуті профспілками, і он зараз Тесла в Швеції відчуває це ) Софт вони тож ніасілят ніяк, хз чи там Юра займається ) Хоче це типово для будь-якої компанії, де софт це by-product, а не product. Дайс же навіть збирався створити стартап для in-house розробки софта для машин, але щось пішло не так ) По Renewal згоден, там альтернативи (pun intended) fission і fusion в нема. Сподіваюсь, Німеччина і ко отямляться та повернуть атомні станції, тим більше вчора як раз COP28 погодилися потроїти атомну енергію до 2050 року www.reuters.com/...​tripling-goal-2023-12-07

Софт вони тож ніасілят ніяк, хз чи там Юра займається

Я пишу внутрішній логістичний софт, не для клієнтів.

і он зараз Тесла в Швеції відчуває це

там пипец історія. 97% співробітників тесли не хочуть ніяких колективних договорів через профсоюз, а профсоюз викручує яйки, як тупо мафія якась.

Відносно недавно Спотіфай пробували протиснути на kollektivavtal з одного боку три (!) профспілки, а з іншого — ініціативна група зсередини, бо відчували себе недостатньо захищеними. Не вийшло. Зараз цікаво, чи пустили цю ініціативну групу під ніж звільнень.

Без этой мафии ты б пахал с 8 лет по 12 часов

святая наивность, или скорее подыгрывание левачкам)))
In 1594, Philip II of Spain established an eight-hour work day by a royal edict known as Ordenanzas de Felipe II, or Ordinances of Philip II.
Он комуняка, как сам думаешь?

святая наивность, или скорее подыгрывание левачкам)))
In 1594, Philip II of Spain established an eight-hour work day by a royal edict known as Ordenanzas de Felipe II, or Ordinances of Philip II.
Он комуняка, как сам думаешь?

Тут ти промазав, бо хтось може на своїй конюшні і встановив правила колись давно, але, в середньому, робочі години по всій Європі знизилися саме в останні 150 років.

In Germany, for example, annual working hours decreased by nearly 60% — from 3,284 hours in 1870 to 1,354 hours in 2017

Не комуняки а соцдемократи

The eight-hour day for industrial workers was signed into law during the German Revolution of 1918 by the new Social Democratic government

комуністи придумали неоплачувані овертайми

на своїй конюшні

это не хановерская конюшня, а мощнейшая страна мира на то время с кучей колоний в америке, огромным флотом и т.п.
Владения Испании на то время: upload.wikimedia.org/...​p_II’s_realms_in_1598.png

але, в середньому, робочі години по всій Європі знизилися саме в останні 150 років.

прецендент был создан в 1594 году и создан не коммуняками, что твои коммуняки успешно сделали — просто его сп***или, и приписали себе. все как обычно)))

Интересно, а что тогда за страйк был на полтора месяца в 1919 (en.wikipedia.org/wiki/La_Canadenca_strike)

Among the improvements, the eight-hour day signed on April 3 stands out, because it made Spain the first country in the world to establish it by law.

Да какая разнциа что было 350 лет спустя? Прецендент был создан в 1594 году и явно не коммуняками.

Ты б хоть почитал что то был за закон, зачем, и кого он касался) Ну и по твоей логике, если

Прецендент был создан в 1594 году

то кто ж тогда в той же самой стране протестовал 350 лет спустя чтобы получить те самые результаты?) Видимо при монархии каждый король просто дрочит как хочет, так что в общих масштабах это вообще не показатель.

заставляють страйкувати всіх членів профсоюза, щоб всі сервісни центри тесли впровадили коллективний договір через профсоюз. При чому по опитуванням більше 90% співробітників не хочуть жодних коллективних договорів і задоволені умовами роботи.

як заставляють, якщо вони в профсоюз не хочуть?

так вони вже є членами профсоюза IF Metall.
Профсоюз робить страйки не тільки серед співробітників тесли, а заставляє своїх членів страйкувати в порту щоб не дозволяти ввозити машини і працівників пошти щоб ті не доставляли номерні знаки на машини тесли. Кажу ж, мафія :)
Вони це роблять щоб тесла впровадила коллективній договір у себе.

Та нормальний автопром )
Може не ідеальний
Але дизельні двигуни хороші
Вантажна техніка їздить кожного дня, автобуси, таксі усі дизель (і навіть з короткими поїздками по місту у них по 50 тисяч км на рік виходить, або навіть більше)

фрізи по хайрингу вже років два, а про

То підтверджую, страхування теж, з перших рук тксзть

фрізи по хайрингу вже років два,

Я як раз 2 роки не відкривав лінкедін, дуже солодкий ремоут від початку корони

Ну я теж, я чисто по своїй корпі сужу, команда зменшилась вдвічі за два роки, в основному за рахунок екстерналів, а внутрішній найм для виду є, тобто вакансії відкриті, а по факту фріз

Думаю от теж не продовжать на наступний рік, лежу напружений

лежу напружений

Ну у тебе ж нідерласунг є вже?

Та ще хз відколи, тому й лежу

Взагалі думаю буде важкувато знайти, але буду паритись у лютому вже якщо спихнуть

я просто відпустку давно хо, 4 роки без відпусток уже

Загалом, я думаю після хвилі і шоку, екстерналам навпаки буде солодко й жирно

Роботу хтось має робити, а справді толкових широкого профілю зара малувато. В плані що вони губляться серед інших. Трохи займався серйозним диким рекрутингом — в основному резюме клауд інженера зара, це якийсь тераформ плюс кубер плюс якийсь один клауд. А копнеш мозок ложечкою глибше — пустота.

Так що за роботу я особо не переживаю навіть зара.

Але шукати складно — це факт, на вакансію прилітають сотні резюме і всякі лондонські рекрутьори розривають телефон

Такі самі думки
Як зникає middle клас з біснесу потроху, так і девелопери
Залишаються junior & average, але планка сильно зсунулась через наяву крихт титанів IT (і саме їх вкрай важко знайти)

middle клас

я тобі умний вещь скажу, тільки ти не обіжайся. Тим більше я абсолютно в цій же ситуації

Саме мідл клас як мідл клас, німецький чи американський, нікуди не зникає і не зникне, а зара активно вкладається кешем в підупавші активи. Це ті люди які можуть кешем без іпотеки вкластися і вкладаються в новобудови в мюнхені по 17к/квадрат. У них зара просто шведскій стол куди згрузити кеш.

Взагалі мідл клас — це міттельштанд, якщо про німеччину, а в штатах це теж так було але потім стало називатись SMB, а мідл класом стали називати брекет по річних доходах що дозволяє хату, дві машини, пару дітей.

понаєх без кола без двора з парою тисяч зп з яких він 60% витратить на життя, а 30% на розваги в кращому випадку — це не мідл клас

Мідл клас — це те що в совку називали по нашому буржуями. Буржуа

А про аборигенів vs понаєхів тут теж нюанс

Нам приємно думати що ми такі як вони, а вони теж так до нас ставляться і на поверхні все наче однаково. Але ми не в однакових стартових умовах і не з однаковими можливостями. Щоб отримати плюшки від життя в широкому сенсі які має середній зажиточний німець та ще й так щоб мати можливість ними за власного життя насолодитись — треба гребти вдвічі втричі більше й дуже креативно. Я не про медичне страхування і не про пенсію єсішо

В якомусь сенсі в німеччині можна повчитися цьому в турків які сюди колись понаїхали — вони десятиліттями перепродують власні бізнеси далі по сімейному колу.

В 99% випадків — за власного життя понаєх не буде такими як вони, не за власного продуктивного життя

я тобі умний вещь скажу, тільки ти не обіжайся. Тим більше я абсолютно в цій же ситуації

Ти вербалізував мої думки ) мені кажуть тут іноді «от ти пацан пройшов к успіху порівняно з іншими», а я дливлюся на вот ето вот всьо і зовсім не розумію де той успіх ) кажу їм «я такий самий європур як і ви», але мені у відповідть лише крутять пальцем біля голови )))

Якби я народився в нім, ті можливості що я маю зараз, я мав би в 25-30, а так це коштувало мені десяток років впарювання, просто щоб скажем так тільки розпробувати

В якомусь сенсі, це і є мета приймати експатів, як Меркель зробила.

Кожен експат — дешева рабсила, що візьме іпотеку на якийсь неліквід, який ніхто більше не купляє, або як не візьме — заплатить оренду, наповнить бюджет і купить свій біопомідорчик в едеці щоб відчувати себе не зовсім ніщім.

Звісно це дратує і простих ніщіх німців, бо бідні німці теж є. Але в масштабах країни — меркель зробила дуже розумно.

І при цьому імідж німеччини як країни що приймає експатів, через те що вона зробила тоді з сирійцями — має неочевидний наслідок зараз. Укри зараз валять з польщі в нім.

Ну я не фанат меркель, вона багато в чому загравала з фюрером. Але в цьому плані міграції — дуже далекоглядна тьотка.

Ну але це вже кудись пішло в інший бік

я просто відпустку давно хо, 4 роки без відпусток уже

Хз, як ти зміг, ми навіть в корону їздили, з 6 місячним дитятком, бо ломка була )

Та в мене як не один проект то другий, часом накладються, то ще якась іпота на власних фронтах, були потім ковід, війна, там допоможи, там підвези, там дай, там втрата особиста, то я не вже не брав відпустки, щоб побільше листали щоб було з чого і самому без трусів не бути

Я хотів, але відтягую, і якось не хочеться витрачатись на якісь пляжі

Ну так і докостиляв до сьогодні. Звільнять — буду щасливий, не звільнять — теж буду щасливий. Лікарі теж кажуть що щасливий. Вигорання — нє не чув :)

Не люблю ездить, люблю жить там куда все ездят

Не люблю ездить, люблю жить там куда все ездят

Пфф, напевне тому мешканці популярних локацій постійно протестуют проти нестерпним умов життя.

Та тут зараз починається скорочення бюджетів, перші під ніж ідуть екстернали наступного року, нового найму так само не буде

Це така тенденція зараз

У нас вчора була річна презентація від executive board, наче все нормально. Дали цифри по основним концернам і по країні в цілому. Стагнації немає, зростання є і в цьому році, і ще більше очікується в наступному, при цьому інфляція у 2024 у два рази впаде. У mid-term очікується зростання, краще, ніж було до корони.

Коротше, кажучи, я не почув жодних проблемних ноток, як це було, коли енергоресурси зросли в ціні.

Проблемні нотки тому що ідеологічно автоіндустрія у тупіку ) автопілот це віддалена перспектива, усе інше що пхають у машину — непотрібно 95% споживачів )

1)В Німеччині складно скорочувати людей, видатки для компаній великі.
2) В Місцевому офісі Google прийнамні скорочення були та hiring freeze і має місце повернення в офіcі.
3) SAP ви назвали, а які ще німецькі it-компанії великі? Все-таки Zalando не того масштабу.

SAP ви назвали, а які ще німецькі it-компанії великі?

Будь який великий концерн: Siemens, Bosch, VW, BMW і т.д. Вони всі технічні і по структурі нічим не відрізняються від Амазону.

В Місцевому офісі Google прийнамні скорочення були

Не знаю, чи були в реальності, ну і Google це все ж американська компанія. Якщо в неї проблеми, то по всьому світу
www.readthepeak.com/...​google-can-t-fire-germans
content.techgig.com/...​/articleshow/99400059.cms

Різні культури корпоративні, роботу з офісу не є таким чинником негативних, як у випадку статті.
Ну логіка і те і те технології тут дивна, так і до якихось виробників тракторів Jon Deere можна дійти. Ринки праці і спеціалісти інші, навіть корпоративні культури, не має такої залежності від венчурного капіталу...
Це інші сфера і інші конкуренти, інші ринки, тому в них інший контекст. Все це умовно або машинобудування, або промисловість, або автоматизація перших двох, це не умовний клауд.
Умовні Siemens, Bosh не конкурують з Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Spotify, вони конкурують з умовним Schneider і General Electric.

не конкурують

Це так здається

Амазон наприклад забирає нішу у німецьких продавців, продаючи власні товари на власному маркетплейсі. Навіть банкрутства є.

З одного боку амазон таке чудить, з іншого боку китайські ноунейм-клони завалюють маркетплейс.

Я взагалі в ах_є як це ще не виросло в якийсь серйозний штраф на рівні ЄС

Бош, сіменс, сап всі мають айті солюшени, і конкурують, вони ж не тільки шуруповерти роблять рілі

Amazon робить значну кількість авто, а Volkswagen чи Bosh великі Cloud Провайдери? Різні ринки збиту, різна на них сутація, різна залежність від венчурних фондів. Все-таки кадри і корпоративні культури в них різні, хоча деякі вакансії можуть перетинатися. Але масштаби розподіл цих вакансій різний.

Це ж не лише клауд

Є клауди, їх хоч жопой жуй, в 1&1 наприклад, паблік в основному на OpenStack, але є багато приватних клаудів кастомних. З к8с зараз взагалі клауд підняти раз плюнути. В мене теж он власний клауд в кладовці стоїть і гуде

VW хз, але Bosch і Allianz наприклад роблять стартапи. Вони просто не називаються Bosch чи Allianz

Хай вже цей VW зробить нормальну апку для своїх авто. Це ж бля на голову не налазить яке гівно те що в них є :)))

Хай вже цей VW зробить нормальну апку для своїх авто

Яка саме апка тобі потрібна?

Хай вже цей VW зробить нормальну апку для своїх авто
Яка саме апка тобі потрібна?

Така =)
youtu.be/RN63LoWs1XU?t=11

спочатку була weconnect — гівно рідкосне, глючне, повільне. Рейтинг на аппсторі був типу 2+ чи шось таке :)
Вони самі анонсували — «нарешті! нова апка!» — викотили нову Volkswagen — вона дійсно покраще, хоча б загружаєтся не 2 хвилини як попередня. Але мені від неї треба по суті 3 функції — відкрити віддаленно двері, включити автопідігрів і знайти на карті де машина стоїть. І періодично щось з цього не працює хз з яких причин.

відкрити віддаленно двері

дуже секурно ))

включити автопідігрів

валідний поінт, хоча у мене у машині є рукавиці )

і знайти на карті де машина стоїть

якщо не пам’ятаєш де машина, треба пілюлі для голови пити, а не апку юзати ))

дуже секурно ))

А в чому проблема?

хоча у мене у машині є рукавиці )

як вони допоможуть відігріти замерзше скло щоб сісти і поїхати?

якщо не пам’ятаєш де машина, треба пілюлі для голови пити, а не апку юзати ))

Було б непогано, порекомендуєш які? :)
насправді на великих паркінгах дуже зручно. Або якщо десь в місті кинув машину і пішов гуляти, то на зворотньому шляху дуже зручно, щоб не ходіти по всім сусідним вулицям вишукувати.
Ще раніше коли на паркінгу в аеропорту залишав, то доводилося спеціально не забувати сфоткати ряд і місце де залишив, інакше потім через тиждень хєр згадаєш де та машина :)

Або якщо десь в місті кинув машину і пішов гуляти,

Машіну укралі 🤣

youtu.be/...​CqSBM?si=yWXDKCHxOtt6k8tQ

А в чому проблема?

А нащо зайвий раз відкривати машину? Що б туди хтось сів і швиденько забрав що небудь з підсидіння? Наприклад мою жуйку?

як вони допоможуть відігріти замерзше скло щоб сісти і поїхати?

У мене шкрябалка є, а ще є спеціальна покривашка, закриваєш нею скло, конденсат випадає на покривашку, наступного дня знімаєш її і вуаля — весь лід на покривашці, а не на склі

насправді на великих паркінгах дуже зручно

Пін кидаєш у гугл мапс і усе, а взагалі я туризмом займався, у мене оріентування дуже добре розвинено, можу навіть без компасу вийти з дикого лісу

А нащо зайвий раз відкривати машину?

щоб діти ібо дружина могли залізти в машину наприклад коли треба.

У мене шкрябалка є

а у мене автопідігрів — зайшов в заздалегідь прогріту машину і поїхав.

Пін кидаєш у гугл мапс і усе

до речі гугл мепс вміє саме запам’ятати, якщо коли під’їзжав була включена навігація.

у мене оріентування дуже добре розвинено

У мене теж з орієнтуванням непогано. Погано з пам’ятю :)
Ну і просто коли діти, будь-які зайві блукання на шляху до машини небажані, з нервами як з памят’ю :)

щоб діти ібо дружина могли залізти в машину наприклад коли треба.

та дай їм ключі 🙈

а у мене автопідігрів — зайшов в заздалегідь прогріту машину і поїхав.

неекологічно
та і вбудований фен підігріває скло нормально, лише трохи треба відданути йому

до речі гугл мепс вміє саме запам’ятати, якщо коли під’їзжав була включена навігація.

ось вам і америка =)

та дай їм ключі 🙈

не завжди це можливо. Ти більше давати ключі від машини дітям меньш сек’юрно.

неекологічно

Переживу якось

ось вам і америка =)

Я чогось так думаю ця фіча із waze прийшла :)
Там же була дуже зручна функція коли можна комусь прислати смскою лінку на карту коли ти їдеш, щоб він міг відслідковувати коли ти будеш — типу як в убері. Ось вам і Ізраіль =)

не завжди це можливо. Ти більше давати ключі від машини дітям меньш сек’юрно.

Дітям самим нема чого робити у машині
А дружині давай ключі якщо треба

Дітям самим нема чого робити у машині
А дружині давай ключі якщо треба

Дякую за поради, я якось і сам розберусь :)

Там же була дуже зручна функція

Так це ж в Гугл Мапсах є

Ну так мабуть теж з Waze перекочевала. Памʼятаю я їй вперше з користувався ще 10 років тому, в гугл мепс тоді такого не було, я давній спеціаліст по Гугл мепс :)))

Було б непогано, порекомендуєш які? :)

на iherb багато різних :) у мене усі працюють, бери будь які з відгуками 4+ :)

Умовні Siemens, Bosh не конкурують з Amazon, Facebook, Google, Microsoft

Мова не про конкуренцію, а просто про наявність технічних спеціалістів і звільнення. Наприклад, у VW технарів більше, ніж у Амазоні, хоча по загальній кількості працівників Амазон набагато попереду. При цьому VW навпаки активно набирав і набирає тисячами.

При цьому VW навпаки активно набирав і набирає тисячами.

Це тому що релізити фічі при їх кількості легасі вже майже неможливо =)

загалом я згоден, нім корпо в цьому плані тримаються поки на висоті, але в нім у великих компаніях складно скорочувати

Зазвичай це погоджується як припинення контракту за бажанням в обмін на певну кількість євро і під приводом якогось булшита, типу «ну реструктуризація у нас»

Якщо скорочень на поверхні нема — не значить що їх насправді нема

так де основні скорочення?
Або в стартапах, де треба наступні інвестиції, а гроші стали дорожче і вимоги інвесторів більш жорсткі.
Або в паблік біг тек, який нагріб в 2021 впрок, через конкуренцію за талантів і на очікуваннях відновлення економіки в постковідний період. Якщо порахувати ті массові лейофи, то у біг тека все одно людей більше залишається ніж було на 2020 рік.
Великі концерни просто живуть на свої гроші і не наймали масово людей в період 2021.

Так да, то й стаття жовта )

А всі ці RTO-полісі з тупанням ногою — не більше ніж стимул спровокувати відтік набраного баласта без наслідків для іміджу

От на днях було що Broadcom доволі жостко вимагає RTO від працівників VMWare після поглинання. Влом шукати, але там навіть без утіпуті.

До речі не бачив новину на ДОУ це найбільше поглинання року блін, мабуть просто не амазон :)

Реальная цена сервисов 30% от заявленных если ты хоть сколько-нибудь большой клиент.

Amazon завжди мав retention високий через умови праці

attrition а не retention. retention — это когда наоборот.

— Один раз — в офіс то не в ас

Прогнеся і прийдеш в офіс раз — буде тоді і в ас не раз

В нас така сама політика, 3 дні в офісі. Але з однією відмінністю — «бажано». Тому, цілком нормальна ситуація, коли в офіс приходять 10-20% працівників. Якщо є якісь важливі мітинги або релізи, то попереджають, що у цей день треба бути в офісі.

є якісь важливі мітинги

а як з наявнiстю петiнгмiтiнг румiв?

Ïх завжди недостатньо)

В нас більше двух сотень мітінг румів :) Скільки точно, напевне, ніхто не знає.

Из которых половина это звонилка на одного человека?)

Підписатись на коментарі