Я працюю в ЗСУ, або Як айтівцю мобілізуватися за своїм фахом до армії

Усе своє життя я уникав будь-яких зв’язків з військовими закладами, як і з будь-якими іншими держустановами.

Востаннє у ТЦК (на той час ще військкоматі) я був у школі і нічого, окрім приписного, не отримував, а з часом загубив десь і його. Я не цікавився військовою технікою, історією або зброєю. Не займався активним відпочинком на природі та не ходив у турпоходи. Я навіть не грав у танчики або шутери. Не те, щоб я був радикальним пацифістом або хікі, просто мені більше подобаються платформери та моє ортопедичне крісло і старий, не дуже ортопедичний, диван.

Армія завжди здавалась мені суцільною радянщиною та не дуже приємним, мʼяко кажучи, місцем. З початку війни я не те, щоб уникав мобілізації щосили, проте щиро сподівався, що мене це омине. Але, як зрозуміло з назви статті, — добровільно опинився у війську в ролі Дата аналітика.

Далі я спробую розказати про свій досвід від ухвалення рішення доєднатись до ЗСУ і до першого робочого дня на новій посаді. Він буде складатись з таких пунктів:

• пошук вакансій та співбесіда;
  • мобілізація;
  • проходженя БЗВП (базової загальновійськової підготовки);
  • перший робочий день;
  • зміни ставлення до армії.

Звісно, мій кейс стосується більше ІТ-професій, але, сподіваюся, буде корисним і тим, хто хоче потрапити на конкретну військову спеціальність. Бо механізм приблизно однаковий.

Пошук вакансій та співбесіда

На початку 2023 року, втомившись від битв на «економічному фронті» та переживши важке поранення гастритом, я зацікавився тим, чи можна приєднатись до ЗСУ саме в IT-напрямі. Я не пасіонарій, але й відчуття, що ти лишаєшся осторонь, коли навіть пес Патрон тримає район — доволі неприємне.

Якось випадково дізнався про такий варіант як мобілізація за відношенням. Грубо кажучи, це означає, що у вас є можливість не просто мобілізуватись до армії, але й попередньо обрати собі професію та частину, в якій ви бажаєте служити — тобто бути більш корисним саме в контексті своєї персони.

Відношення — це документ, написаний від імені командира, в якому зазначено, що конкретний військовий підрозділ готовий прийняти до себе військовослужбовця. У ньому командир підтверджує наявність вакантної посади, що відповідає військово-обліковій спеціальності військовослужбовця.

Мене це зацікавило, лишилось тільки знайти собі релевантну вакансію. Оскільки в мене в оточенні не було знайомих військових, у яких можна було б за акцією прикупити солярки або хоча б проконсультуватись, я продовжив шукати інформацію сам. Невдовзі знайшов проєкт Lobby X де здебільшого були вакансії для військових спеціальностей, але траплялися й ІТ.

Це мене мотивувало: з’являються процеси рекрутингу, а значить, рано чи пізно, і під мене з’явиться вакансія, бо аналітики потрібні всюди. За деякий час, власне кажучи, так і сталось. Наскільки можу судити зараз — кількість відкритих ІТ-вакансій постійно зростає, а сам проєкт потужно розвивається, що не може не тішити.

Поки чекав на релевантні вакансії, почав споживати більше інформації на військову тематику, паралельно із цим навчаючись літати на FPV дроні. Але невдовзі через криві руки його розбив.

До мобілізації та військового життя я себе готував більше морально, вкотре перечитуючи «Пастку-22» та «Швейка». Але вже на першому тижні БЗВП пожалкував, що не готувався фізично. Тож якщо ви плануєте мобілізовуватися — качайте ноги та спину. Це буде ваш основний інструмент на довгі часи, та й у господарстві знадобиться.

Процес проходження співбесід до ЗСУ насправді мало чим відрізняється від співбесід в будь-яку середньостатистичну ІТ-компанію. Усе було доволі швидко, з постійним фідбеком. Мої очікування перед співбесідою: умовний пан підполковник, який буде розпитувати мене, де я себе бачу за пʼять років — у дисбаті чи в СЗЧ (самовільному залишенні частини), але насправді я був приємно здивований рівнем спілкування. Більшість керівників проєкту — це такі ж самі, як я, айтівці та менеджери, що із цивільного життя прийшли в армію на початку війни.

Від скринінгу до оферу минуло всього чотири дні. Не буду детально заглиблюватись в специфіку співбесід, бо вони можуть відрізнятись залежно від проєкту та підрозділу, в який ви плануєте потрапити.

Отже, з моїм майбутнім роботодавцем ми вдарили по руках, і почався процес мого оформлення. Це найлегший етап, бо все, що від вас вимагається — очікувати, поки будуть готові всі необхідні документи. Але краще, звісно, використати цей час та підготувати себе до мобілізації: полікувати зуби, прикупити корисних речей, прибити нарешті поличку, про яку вже півроку вас просить дружина.

Мобілізація

Як загалом відбувається процес мобілізації та розподілення військовослужбовців за частинами та професіями? Уявімо, що ви, наприклад, хочете піти в армію і стати навідником артилерії. У вас є декілька варіантів з різним рівнем надійності.

ТЦК

Ви можете прийти до свого районного ТЦК, і вони вам пошукають варіанти. Але тут доволі низька ймовірність, що щось знайдуть, бо саме в цей час може просто не бути замовлень на конкретний фах саме в цьому ТЦК. Та навіть якщо і будуть, то ймовірність, що ви вивчитесч на бажаний фах, не дуже висока — ТЦК вам просто не може цього гарантувати. Основна задача ТЦК — це мобілізувати та доставити вас до навчальної частини.

Далі вони не мають впливу на ваше майбутнє, і всі рішення стосовно вас буде ухвалювати вже командування частини, в якій ви перебуваєте. Коли ви проходите БЗВП — ви вже військовослужбовець (курсант) у військовій частині. Якщо буде необхідність з вашої навчальної роти отримати снайперів та кулеметників — всіх розподілять відповідно до цих потреб. Очевидно, за такого варіанту зірочки над вами можуть не зійтись — і з дуже великою ймовірністю не зійдуться.

Відношення

У цьому разі ви самі маєте знайти військову частину та бажану посаду. Ваша майбутня військова частина готує документи і надсилає їх у ТЦК.

Цей варіант набагато надійніший ніж перший, але тут також є нюанси, бо відношення має суто рекомендаційний характер. Виглядає це приблизно так: командир частини надсилає командиру ТЦК листа і просить мобілізувати до них конкретну особу, бо в ній є потреба і для неї є місце. Якщо ТЦК, в якому ви стоїте на обліку, не проти — то вас мобілізують до необхідної частини. Але оскільки це рекомендація — то можуть і не мобілізувати.

Або, знову ж таки, після проходження БЗВП, вас уже розподілять згідно з планами навчальної частини. Щоб такого не сталось — відношення має бути додатково «підкріплене» спеціально розробленим під вас та завіреним мобілізаційним розпорядженням.

Для чинних військовослужбовців, до речі, процедура переведення також існує, тільки робиться вже через Наказ Генерального Штабу.

Якщо дуже спрощено, то весь цей процес має виглядати так:

Хоча насправді це доволі просте і схематичне зображення, бо в реалі все виглядає якось так:

Суцільне pepe silvia. Кадри з фільму It’s always sunny in Philadelphia

Візит в ТЦК → заява про постановку на облік → направлення на ВЛК → проходження ВЛК → постановка на облік → підготовка необхідних документів з боку ТЦК та відділу кадрів вашої майбутньої частини → мобілізаційне розпорядження → мобілізація → видача майна → відправка на полігон для проходження БЗВП.

У цьому ланцюжку подій може бути певна варіативність, бо все залежить від вашої конкретної ситуації та менеджменту на місцях. Я на обліку ніде не стояв і жодних документів, окрім паспорта, з собою не мав, відповідно, ставав на облік «з нуля».

Візит в ТЦК

ТЦК в медійному просторі мають не зовсім гарну репутацію. Я не буду заглиблюватись в цю тему детально, бо ситуації та люди бувають різні. Але загалом за час БЗВП і служби я не чув від людей, які самі прийшли до армії, про якесь погане ставлення до них з боку працівників ТЦК. Принаймні, на етапі мобілізації.

Слід усвідомити, що з великою долею ймовірності, працівники ТЦК не знають про ваш підрозділ, про якесь там ІТ та незрозумілі відношення. Вони можуть вам казати, що це не працює, або вони не зможуть вас мобілізувати — не звертайте уваги. Вони могли досі не стикатися з такою ситуацією. Ба більше, ІТ ВОСів (військово облікових спеціальностей) у ЗСУ небагато. А ті, що є, — вимагають спеціального навчання.

Тож у відношенні може бути посада умовний «водій-механік». Посада водій механік не робить вас унікальним, а пан капітан з мобілізаційного відділу вірить тільки фактам. Зберігаємо спокій і просто повідомляємо про це рекрутеру. За деякий час в ТЦК зателефонують і допоможуть розібратись із ситуацією. Також не забуваємо, що будь-які документи та інформація не доставляється від відправника до одержувача моментально. Офіцери ТЦК справді можуть не знати про ваше відношення, бо просто ще не отримали його особисто в руки.

Бажано перед візитом в ТЦК отримати приклад рекомендаційного листа від рекрутера, щоб в ТЦК зрозуміли, що ви справді щось маєте, а не вигадали собі якусь альтернативну реальність, де ви бойовий козак з кіберфронту.

Загальні поради на цьому етапі:

• бути максимально спокійним та ввічливим;
  • дати зрозуміти офіцеру з мобілізаційного відділу, що ви вмотивований служити;
  • донести, що за вами є військова частина, яка зацікавлена саме у вас;
  • не дивитись на ютубі роликів на кшталт «як правильно розмовляти з ТЦК».

Домашні котики стануть бойовими котами

За дотримання основних порад і ставлення до вас буде відповідне. Пам’ятайте, що там теж сидять люди, які можуть чогось не знати, або бути після нічного наряду з нульовим ресурсом та не в потоці.

Після першого знайомства, незалежно від того, перебували ви на обліку в ТЦК чи ні, вас мають відправити на проходження ВЛК.

Проходження ВЛК

Може бути певна варіативність, бо все залежить від лікарні та процесів у ній, але варто пам’ятати, що як і у разі з ТЦК, у лікарнях сидять люди, яким треба заповнювати купу паперів. Тільки на відміну від ТЦК, частину з них вони ще додатково дублюють в електронному вигляді.

Голові комісії знадобилося півтори години без перерв, щоб записати та оформити всі документи на мене. Тож пам’ятаймо про ввічливість та людяність. Але і про свої права теж не забуваємо. У вас є право на повний огляд під час проходження медкомісії. Якщо є якісь «важкі» хвороби — про них варто повідомити, якщо ви, звісно, цього бажаєте.

Загалом я витратив на проходження комісії два тижні. За цей час до ТЦК якраз надійшло моє мобілізаційне розпорядження. Наразі термін проходження ВЛК регламентовано в 4 дні.

Після того, як ви пройшли ВЛК та оновили свої дані в ТЦК, — вам зателефонують і запросять на проходження БЗВП. Так і почнеться найдовший та найважчий етап «онбордингу».

Готуйтеся до того, що ви будете багато чогось чекати та нервувати. Це нормально, й із цим ви будете стикатись тепер доволі часто. Армія загалом працює за принципом «поспішай, щоб почекати». Від першого візиту в ТЦК та до відправки на БЗВП у моєму випадку минуло приблизно три тижні.

Якщо у день вашої мобілізації ще будуть люди на відправку — ви можете поїхати організовано з групою. Я мобілізувався один, тож отримавши всі необхідні документи, сам себе відвіз у навчальну частину.

Підготовка до БЗВП

Загалом необхідним мінімумом речей вас мають забезпечити. Але мати запасний комплект форми ніколи не буде зайвим. Якщо ви плануєте собі щось купляти — варто дотримуватись простого правила: це має бути обов’язково піксель ММ-14.

Піксель ММ-14. Вибір впевнених у собі людей

Подивитись на те, як має виглядати форма та що має бути на військовослужбовці, можна за цим посиланням (нас цікавить розділ польова форма одягу військовослужбовців у пунктах постійної дислокації та під час виконання повсякденних завдань, чергування (бойового чергування)).

Раджу це зробити перед походом у військторг, щоб не виглядати на полігоні так:

Кадри з фільму Jojo rabbit

Що особисто я брав з собою на БЗВП

Обов’язкове

Комплект форми. M-TAC, звичайна тканина. Залежно від сезону, можливо, варто пошукати собі хоча б з вологозахисним покриттям. Її буде трошки важче прати та сушити в польових умовах, проте у вологу погоду вона протримається сухою довше. Одну запасну форму раджу мати у будь-якому разі. Можуть бути доволі мокрі або брудні дні, після яких вам просто необхідно буде прати або сушити видану форму, а можливо й обидві одразу.

Берци. Lowa Zephyr або YDS Astor. Мені вони набагато зручніше, ніж дефолтні ЗСУшні Талани. Тут слід звернути увагу, що краще взяти те, в чому буде максимально комфортно за той бюджет, який ви можете собі дозволити. Берці краще почати розношувати ще до відправки. Також варто обирати темні кольори для взуття — чорний, коричневий, олива. Рожеві Dr. Martens сержанти на полігоні точно не оцінять.

Годинник наручний. Будь-який електронний з підсвіткою і вологозахистом хоча б 50 метрів. Також бажано перед відправкою замінити в ньому батарейку.

Комплект термобілизни. Підійде той, що зможете знайти. Я купляв взагалі в епіку, бренду ESDY — наче непоганий.

Трекінгові шкарпетки та труси. Набагато зручніше, ніж звичайні, і за постійних фізичних навантажень убезпечать вас від натирань, грибку абощо.

Теплі речі. Я призивався на початку осені, коли ще було відносно тепло, але брав баф, щоб прикривати шию від вітру, або використовував його в якості пов’язки на очі для сну, або підшоломник. Баф — крута річ. Підбирайте теплі речі під себе з урахуванням погоди, сезону та ваших особистих потреб.

Наколінники. Будете 100% багато повзати або ставати на коліна, тож їх треба захистити. Накладні наколінники не дуже зручні, бо через деякий час розтягуються та починають постійно спадати. Під кінець курсу я примотував їх скотчем до ніг. Звісно, існують штани з уже вбудованими наколінниками — і це дуже зручно. Але дефолтні ЗСУшні штани такого не мають і у разі, коли ви будете в ЗСУшній формі, — у вас не буде можливості захистити коліна. Сенсу купляти якісь супер дорогі наколінники немає.

Ліхтарик налобний. Без пояснень. Світла може не бути пару діб.

Ручка та чорний маркер. Найважливіша річ у армії. Без ручки ви не розпишетесь за видачу автомата, і, відповідно, не зможете виконувати навчальні та бойові задачі.

Повербанки. Що більше місткості, то краще, але без фанатизму, екофлоу з собою можна не брати. Якщо повербанк підтримує швидку зарядку — обов’язково взяти потужний зарядний адаптер. Ще краще, коли він буде на декілька виходів. Коли світло буде лише від генератору — охочих зарядитись дуже багато. Мій комплект повербанк та зарядка.

Додаткове

Окуляри тактичні. Штука корисна, але на один місяць можна купити й звичайні велосипедні. Дозволяють користуватись лише білим, прозорим склом, тож про свої стильні рейбени можете на деякий час забути.

Активні навушники. Крута річ, але краще купити пару беруш активних. Ви не знаєте, якої форми у вас буде шолом і чи влізуть під нього навушники. Звичайні беруши не раджу — вони погано сидять і випадають під час надмірної рухливості.

Каримат, спальні мішки. За бажанням. Я купляв, але мені майже одразу видали. ЗСУшний спальник наче непоганий. Принаймні на час БЗВП вам його точно вистачить.

Рюкзак тактичний до 40 літрів. Бажано мати свій. Загалом його мають видати, але щастить не всім.

Столові прибори. Є непогані туристичні мультитули, які містять нож, виделку, ложку. Посуд окремо я не брав — теж майже одразу видали казанки польові.

Аптечка. Обов’язково своя власна під свої потреби, а ще під потреби побратима у якого ніц немає. Варто одному захворіти — за пару днів буде хворіти весь взвод. А це відбудеться майже одразу.

Готівка. Обов’язково мати на супутні витрати. Оплати карткою найближчим часом вам не світять.

Загалом, як писав на початку, всім необхідним вас забезпечать. Одягнуть і взують. Броніки, шолом, зброю дадуть. Взагалі існують норми, згідно з якими вас мають забезпечити майном. У нашому випадку має бути забезпечення за першою та другою нормою.

Але тут ще постає питання вашого персонального комфорту. Бо, наприклад, може не бути костюма вашого розміру, як це трапилось зі мною, і я ходив у штанах на розмір більше. А враховуючи, що під кінець КМБ я ще й схуд на пʼять кг — то виглядав як класичний гангста-репер з 90-х. Теж саме стосується і взуття. Краще мати зручне взуття одразу, ніж потім ламати собі ноги.

Проходження БЗВП

Більшість моїх знайомих, коли звучить слово «БЗВП», одразу згадує фільм «Суцільнометалева оболонка» та особисто сержанта Хартмана.

Кадр з фільму Full Metal Jacket

Насправді ж не все так погано. БЗВП може трошки відрізнятись залежно від командирів та полігону, але загалом ви будете багато стріляти, вчити тактику та медицину. Якщо ви хочете чомусь навчитись — вам ніхто не відмовить в розмові, пораді або додаткових заняттях. Але й бігати за вами ніхто не буде. Усе залежить суто від вашої персональної мотивації.

Майже одразу ваш взвод умовно розділиться на тих, хто намагається чомусь навчитись та тих, хто шукає способів відпетляти. Якщо командири бачать, що ви нормальний, вмотивований тип, то і ставлення до вас буде відповідне.

Умови проживання приблизно такі: бліндаж або польові намети залежно від сезону. Інтернет — як пощастить. Світло (або хоча б генератор) зарядити телефони переважно буде. З водою проблем теж немає, але є проблема її нагріти, щоб помитись, тож вологі серветки — must have. Раз на тиждень вихідний і банний день, але вода в бані не зобов’язана бути теплою.

Типовий польовий намет. Фото з інтернету

Ніхто не буде вас примушувати голити бороди або стригтись під нуль. Та оскільки жити ви будете в польових умовах — доглядати за довгим волоссям буде складнувато, тому тут вирішуйте самі. Якщо ви візьмете із собою машинку для гоління — безперебійний потік вдячності від побратимів у вигляді енергетиків вам забезпечений.

Харчування може сильно залежати від частини, що вас навчає і, відповідно, кухарів, які готують. Особисто мені відносно щастило, хоча деякі кулінарні рішення я б виніс на ретельне обговорення з Ектором Хіменесом Браво.

Три найдивніші поєднання їжі, які я споживав за час БЗВП:

• макарони в перемішку з картоплею у мундирах;
  • перлова каша та ананас;
  • горохова каша та салат типу «Цезар».

Кулінарного шику тут додає і те, що найчастіше вся їжа у вас буде змішана в одному казанку, бо другий ви будете використовувати під чай або борщ. Слід зауважити, що чай завжди буде гарячим та солодким. І будуть фрукти — в основному яблука, але мені навіть дістався ківі, ананас та банан.

Казанок польовий. Ваш надійний друг

БЗВП триває приблизно 30 календарних днів. Загалом це чудова можливість вийти зі своєї зони комфорту та розширити кругозір. Історії, яких ви наслухаєтесь від своїх тимчасових побратимів, вам вистачить на все життя.

Із цікавого: оскільки БЗВП — це, перш за все, курс, після його завершення вам можуть видати паперовий сертифікат. Усе як в серйозних організаціях, але постити його в лінкедіні не раджу.

Перший робочий день

Після проходження БЗВП вас перенаправлять до військової частини, з якої у вас відношення. Вам можуть довірить доїхати до неї самому, або ж пришлють «покупця», який буде вас супроводжувати. Я, отримавши всі необхідні документи, знову добирався сам.

Загалом шлях від відправки резюме до виходу на нове робоче місце зайняв у мене девʼять тижнів — онбординг довгий, але цікавий.

Усе, що вам треба далі, — встати на облік в стройовій частині (це щось типу відділу кадрів) та надати всі необхідні документи. Як і на всіх попередніх етапах, тут також важливо тримати контакт зі своїм керівництвом або рекрутером та повідомляти про будь-які проблеми та блокери, що можуть виникнути в процесі оформлення.

Поза рамками бюрократичної частини, процес вашої адаптаціі буде виглядати плюс-мінус як всюди: план розвитку, roadmaps, ментор і все таке інше. Мені навіть видали welcome pack. Залишається тільки зануритися в нову для себе нішу та використовувати свої знання для перемоги.

На завершення

Можу впевнено сказати, що ЗСУ — доволі цікава структура, тут одночасно можуть співіснувати і нові сучасні рішення, і залишки радянщини.

Купа паперів та бюрократія під час оформлення й agile в розробці. Облави на автобусні зупинки та сучасні рекрутингові процеси. Перлова каша на обід та свіжий ананас на десерт.

Тішить те, що радянщини стає менше, хоча це довгий та важкий процес. Робити свій внесок в перемогу можна не тільки на нулі. І дуже важливо робити це, особливо коли ви маєте унікальні навички. Як свідчить практика, що більш специфічні ваші навички, то більш ви необхідні.

Сподіваюсь, що це була корисна для вас стаття. Якщо є питання — велкам в коментарі.

Слава Україні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось101
До обраногоВ обраному34
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Гарна спроба, товаришу воєнкоме, але ні, дякую! :-)

— Пане командир, а є для моєї спеціальності посада ?
— Звичайно є! У мене для тебе є чудова маленька посада, я би навіть сказав посадка...

В армії зараз необхідні .NET розробники-штурмовики, DevOps-штурмовики, Java-штурмовики, QA-штурмовики, PM-штурмовики, JS-штурмовики, python-штурмовики, C+±штурмовики і ще багато айтішних спеціальностей ! Йди в ТЦК і оновлюй дані !

Після тез із інтервью Зеленського якось такі топіки взагалі не заходять

відношення має суто рекомендаційний характер

дуже важливий поінт

це все чудово, так як описано так і є. Тільки до моменту як в «ІТ» частину надходить наказ 10% складу відправити в штурмовики. такі приклади у мене є

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Если я не могу воевать ни физически(с моим телосложением таскать 20килограмовую аммуницию на себе, плюс правильно ходить с оружием при этом) ни морально. Могу ли я законно отказатся от участия в боевых действиях и просится в тиловые части?
Мне нужно минимум год учится, чтобы быть готовым воевать

Дякую за гайд,
Є питання щодо моб. розпорядження, як воно має виглядати, щоб бути впевненим, що включили в ту в/ч, від якої відношення?
Чи може бути так, що в ТЦК кажуть «все ок, в НЦ врахують відношення», а в НЦ «ні, ТЦК провтикали і ми вас вже записали куди треба»? Де саме відбувається припис і розподіл до в/ч — безпосередньо в ТЦК чи вже в НЦ?

Враховуй що навіть на джава-вакансії доведеться усе одно спочатку проходити БЗВП
dou.ua/...​rums/topic/46211/#2821741
Я, на щастя, ніколи там не був, но уявляю що це якось так:
www.youtube.com/...​viJrwUpoKfZ0gWAej&index=7

це не зовсім так і на відео здорова атмосфера здобування софт скілів .
Я знаю як треба я воював в 14му і 22му.

Чи можуть тобі зробити навмесне і не напривити за відношенням через те що ти не згодний з результатами ВЛК?

Поки російські ІТшиник взламують українську критичну інфраструктуру, плодять ботів які засирають українські пабліки, розганяють зраду на англомовних твіттерах і редітах із-за чого підтримка рашки в світі росте, пишуть прошивки для дронів які захвачують ціль і тому можуть вражати цілі сильно далі ніж 20км, українські ІТшники пишуть плагіни які борються з російською мову, пишуть ігри про пса Патрона, ламають ІР камери в рашці щоб запустити гімн України.

Можна ж ефективніше використовувати ресурси. Наприклад бачачи яку давку влаштовують за дешевими яйцями чи безкоштовними цукрками, можна було по всім місцевим пабліках запустити слух що буде роздача чогось у міської адміністрації. Уявляєте толпи народу у міських адміністрацій в містах по всій рашці? Чи згадайте як легко в Дагестані повелися на літак з Євреями. Ту такий простір для креативу, щоб натравити народ на чиновників чи один на одного і влаштувати громадянську війну в самій рашці.

Так подай приклад

Це не для айтишників задача. Айтішники роблять тулзи, а основну роботу роблять гарні соціологи та психологи. Задача таке роздути вкрай складна насправді.
Доречі, я знаю приклад такої калаборації (інтервью давав якийсь бородатий чувак — якщо скажете хто це то дяка велика). Так ось — наші хакери звернулись до розводил із кал центрів написати скрипт (мається на увазі не код) щоб розводити руських на фотки. Один такий руський прислав фотку свого члену із метаданними які містили розташування частини і туди звісно дуже швидко насипали ....
Коротше треба знати своє місце і свої можливості.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Дякую що поділилися досвідом, корисна стаття

Дякую. Читав. Написано цікаво. Але обірвалося на полуслові. Не зрозуміло як саме виглядає служба. Це офіс з проживанням в казармі? Чи може якісь варіанти?

Окуляри тактичні. Штука корисна, але на один місяць можна купити й звичайні велосипедні. Дозволяють користуватись лише білим, прозорим склом, тож про свої стильні рейбени можете на деякий час забути.

Тактические очки держат выстрел из дробовика в упор. Понятно, что никто стрелять из дробовика в этой войне не будет, но если глаза жалко и не хочется получить осколок, то точно не «велосипедні». Зачем какие-то на меяц? Очки это в первую очередь защита, а во вторую геморой, т.к. постоянно потеют.

Об’єднуємося в ТОВи і мстимо за Київстар, ТЦК не зрозуміє якщо навіть говорити з воєнкомом, айтішників мало хто розуміє...

Припустимо є можливість не мобілізуватися. Від якої діяльності буде більше користі для держави?
— Заробляти 20к в місяць і виконувати вище описані обов’язки?
— Заробляти пристойну ІТ зарплату, і постачати за власний кошт близько 10 FPV дронів в місяць?
Питання без іронії. Справді цікаво, наскільки ІТ-вці можуть бути корисні.

— Заробляти пристойну ІТ зарплату, і постачати за власний кошт близько 10 FPV дронів в місяць?

Фармить, т.к. большинство айтишников а) не слишком физически умеліе и вообще рукожопы. Да, не все, но большинство
б) если работают на иностранного дядю — то просто продуцируют деньги из воздуха, заводя их в украинскую экономику. Да, вклад «не бог весть какой», конечно. но и физический вклад непосредственно в оборону у среднего айтишника — тоже не бог весть какой.

другими словами: «если вы можете обойтись без вклада айтишника в экономику — вы можете обойтись без айтишника в окопе» ©

Не треба узагальнювати. Я багато чого можу і вмію. Питання, що з того потрібно. І чи буде це перевершувати той вклад, який я вже роблю.

Не треба узагальнювати. Я багато чого можу і вмію. Питання, що з того потрібно. І чи буде це перевершувати той вклад, який я вже роблю.

1. Сколько усилий, времени и денег займет тренировать спеца «описанного выше»
2. Сколько усилий, времени и денег займет тренировать второго вас?
Сравниваем, делаем вывод что экономически эффективнее

— Заробляти 20к в місяць і виконувати вище описані обов’язки?

При правильній організації процесу це. Тому що таким чином ти донатиш державі свої професійні послуги, які коштують хай наприклад 5к USD на місяць за фактично 20 тисяч гривень.

А те, що кожен айтішник буцімто донатить хай навіть на один дрон в місяць — це утопія і п*здьож. Нема такого навіть близько.

Питання в тому, чи існують посади, які створюють додану вартість на 5к USD — 20к грн.
Бо з того, що я бачу на Lobby X — це або пілот FPV, або оператор РЕР, або робота в Excel.

Тому що таким чином ти донатиш державі свої професійні послуги, які коштують хай наприклад 5к USD на місяць за фактично 20 тисяч гривень.

Ну и нахрена в армии тим-лид ДБА с такой стоимостью? Что он может там на такую сумму сделать?

Ну и нахрена в армии тим-лид ДБА с такой стоимостью? Что он может там на такую сумму сделать?

Мова не про заробіток, а про ефективність.
ДБА з такою ж зарплатою — навряд. Просто військовий ДБА — можливо.
Щоб навчити нового ДБА потрібний час. Крім того, командир підрозділу може і не знати, що йому це потрібно. Треба йому підказати.
Коли створювали Кропиву, я сумніваюсь, що було поставлене ТЗ від командування. Скоріше це була ініціатива військових-айтівців-волонтерів

Просто військовий ДБА — можливо.

и какова задача «простого армейского ДБА», простите? Захватить штурмом базу противника?

Коли створювали Кропиву, я сумніваюсь, що було поставлене ТЗ від командування.

И какова роль ДБА в процессе создания системы управления огнём?

и какова задача «простого армейского ДБА», простите? Захватить штурмом базу противника?

В окопах повно музикантів, або майстрів з ремонту холодильників. В цивільному житті дуже потрібні люди.
У ваших інтересах переконати командира, що армії потрібний ДБА. Або навчитись хочаб налаштовувати старлінки і мікротіки. Якщо не вдасться — також окоп.
Я не проти мобілізації. Але я за те, щоб використати свої скіли найефективніше. Тому і запитав, які бувають опції.

В окопах повно музикантів, або майстрів з ремонту холодильників. В цивільному житті дуже потрібні люди.

Да, но все они — «стрелки». Зачем нужны стрелки — я не спрашиваю, тут как бы очевидно
но изначально идея была

донатиш державі свої професійні послуги,

Я — ДБА, и мои ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЕ услуги — это ДБА
Вопрос: зачем они армии?

бо навчитись хочаб налаштовувати старлінки і мікротіки

Это не ДБА, это даже не аникей. там инструкция на 15 строк.

все они — «стрелки»

З тієї причини, що в армії не потрібно ремонтувати холодильники.
Не бачу різниці між ним і ДБА

З тієї причини, що в армії не потрібно ремонтувати холодильники.
Не бачу різниці між ним і ДБА

Вот холодильник, кстати, надо ремонтировать.
не скажу что «массово» — но всё таки набор наыков там более востребованый, чем от ДБА
Точно так же как «автомеханик» или "слесар"ь — они что-то умеют делать руками

гарний сержант навіть з тімліда дба зліпить нормального бійця за два місяці, хоча дба ... ну хай за 3, гарантовано

O sancta simplicata. Это реально сработает только в случае, если этот самый тимлид дба морально настроен воевать и выжить, а если он считает себя смертником, то видел он того сержанта крупным планом. Терять-то уже нечего. Намёк ясен?

гарний сержант навіть з тімліда дба зліпить нормального бійця за два місяці, хоча дба ... ну хай за 3, гарантовано

тут уже один ахфицео приходил, показівал трьох китов, на которіх, по его мнению, строится умениние управлять людьми
1. качался
2. Заткнись ***ня!
3. Ойвсё.

Не впечатлило.

Захватить штурмом базу противника?

Керувати БД супротивника.
Але вміло, так щоб рандомні дані шезали, або мінялись.
Причому достатньо довго керувати, щоб не звільнили 😬

А якщо серйозно, то у армії напевно є БД, і там можливо туго з ДБА такого рівня....

А те, що кожен айтішник буцімто донатить хай навіть на один дрон в місяць — це утопія і п*здьож. Нема такого навіть близько.

так, не кожен

Одна з кращих публікацій, що читав по темі. Об’ємно, але лаконічно, без води. Подяка. Хочу бачити другу частину вже про саму роботу, обов’язки, розпорядок і типовий день.

координати частини, алгоритм ротації паролів...

У нас же тут розумні люди. Гадаю, примітка «те, про що можна розповідати» не є необхідною, бо очевидно.

Ручка та чорний маркер. Найважливіша річ у армії. Без ручки ви не розпишетесь за видачу автомата, і, відповідно, не зможете виконувати навчальні та бойові задачі.

А маркер для чого?))

на турнікеті написати час накладання, бо чим довше стоїть тим вишче ампутація

Аптечка йшла окремим пунктом

для того, щоб банально підписувати всі свої речі, одяг....

чим довше стоїть тим вишче ампутація

Не зовсім так. Ампутація, швидше всього буде після 6 годин турнікету.
До 6 годин, можна обійтися і без ампутації. Час вказаний на турнікетові дає зрозуміти як довго засвоювалася кров в кінцівці, від цього і приходить розуміння що взагалі робити.
Якщо поранений потрапив у відносно-безпечне місце, турнікет пробув до 2 годин, та поруч медик вище рівня звичайного медика відділення, то можна зробити конверсію турнікета — замість турнікета спробувати інші шляхи зупинки кровотечі.
І взагалі, це в майбутньому допоможе зрозуміти найдоцільніший метод детоксикації крові.

а десь я чув — час установки турнікєта на лобі написати. Нє? хоча навіщо то датааналітику

Легко змивається кров’ю та грязюкою

Підписувати ним абсолютно всі власні речі

Звісно, існують штани з уже вбудованими наколінниками — і це дуже зручно. Але дефолтні ЗСУшні штани такого не мають і у разі, коли ви будете в ЗСУшній формі, — у вас не буде можливості захистити коліна

Власне про що я нижче лиш сказав.

Lowa Zephyr або YDS Astor. Мені вони набагато зручніше, ніж дефолтні ЗСУшні Талани.

О так. І це при тому, що талани — це один з проривів. Талани, трекінгові шкарпетки від duna, демісезонна бавовняна термуха — це окремі шедеври, про які я позитиву чув більше чим негативу. І те, що розбирають зі складу в першу чергу.

Власне я це до того, що вимоги закону про якою має бути

польова форма одягу військовослужбовців у пунктах постійної дислокації та під час виконання повсякденних завдань, чергування (бойового чергування)

Трошки скажімо так .. не дуже

польова форма одягу військовослужбовців у пунктах постійної дислокації та під час виконання повсякденних завдань, чергування (бойового чергування)

В неї пошив і якість лайно :)

Думаю краще бути «клоуном в мультикамі», але з вбудованими наколінниками і в софтшеловій курточці.

це має бути обов’язково піксель ММ-14

Цікаво хто це сказав автору?

Якщо хтось з «бойових» рексів в навчальному центрі, то все ясно.
Бо на Донбасі я регулярно бачу людей в мультикамі, койоті, оливі, ranger green. І норм

Що цікаво. Далі по тексту. Автор і сам говорить, що «відношення носить суто рекомендаційний характер».

Сьогодні натрапив на пряме підтвердження ваших слів — www.youtube.com/...​GJ9vNNDnkUkQ7ROSxEWCR0siK
Трохи слідкую за каналом автора посту, з того що знаю то він прийняв рішення мобілізуватися, як отримав повістку. І судячи всього, розраховував потрапити в певний підрозділ, маючи туди відношення.
Замість цього його відправили в зовсім інший підрозділ штурмовиком, незважаючи на короткозорість і необхідність носити окуляри.

На головній фото він без окулярів.
Доречі, от в мене короткозорість, і лікарі дуже криво дивляться на те, що з гантелями граюсь.
Бо протипоказано...
Отже меч і обладунки теж....

... З іншого боку, поганий зір = не попадеш при стрільбі...
Нафіга такий штурмовик командиру — не зрозуміло

Для масовки

Це мене мотивувало: з’являються процеси рекрутингу

Не з’являються. Можливість призватись на конкретну посаду існувала ще з як мінімум з перших днів повномасштабки.

Просто раніше «вакансії» розходились сарафанним радіо, а зараз додались сайти оголошень.

При цьому жодних гарантій збереження посади на яку ти прийшов всеодно нема. І навіть не планують.

Ти то прийшов на дата аналітика. Але якщо твій проект згорнуть і в тобі не буде потреби. Або якщо начальником призначать якогось довб***ба з яким у вас виникне конфлікт — ти будеш благополучно переведений куди-завгодно куди вирішить начальство.

Он тільки вийшла новина про senior с++ розробника в Intelias який загинув ...який певно мав займатись зовсім іншими речами...в керівництві туповаті профнепридатні казнокради і фсбешники...ні тіште себе ілюзіями. Весь цивілізований(інтелектуальний) світ рано чи піздно дасть прикирути тим фсбешникам та казнокрадам які знущаються над людьми...хотілось би в це хоча б вірити...Бережіть себе!

хотілось би в це хоча б
вірити..

...в утопію.
Якщо усе облаштувати логічно та грамотно то людству не потрібні ані армії, ані кордони чи держави та релігії. Це усе результат жадібності одних та тупості інших.
А жадібних та тупих значно більше за лібералів та інтелектуалів. Такий світ.

їх не більше — то шкоди від них більше і вони наполегливіші. Гірше дурачка тільки ініціативний дурачок (ц)
Врешті якби тупих та жадних було більше — вони були би нормою, а збоченням були би ми — шибко вумні, понімаєш, нитики

кращий вибір
prom.ua/...​fCDcZnNl6zKxoCF4MQAvD_BwE
а сині труселя де ж взяти?

Мама квіточку ростила дата аналістом, влаштувався в ЗСУ по профілю — танкістом.

аналістом

Спочатку подумав це щось про анальніків.

чи я тут єдиний — я боягуз. Ніколи в житті добровільно воювати не піду ні за що і за кого.
Людей, як вид, зневажаю і не збираюсь розмножуватись.
Всі гроші, які назбирав буду використовувати для виживання в тилу, благо ше можна когось купити.

Всі гроші, які назбирав буду використовувати для виживання в тилу, благо ше можна когось купити.

Вполне себе инвестиция в местную єкономику
Если деньги пришли из-за рубежа — еще лучше.

100% грошей з-за кордону

прекрасно! Т.е. ты — чистый «делатель денег из воздуха», ты их не извлекаешь из экономики, а только вкладываешь. При этом, в отличие от инвесторов — не требуешь прибыли.

Це залежить від того, чи буде той кого купили витрачати. Такі зазвичай кудись у матрац ховають надовго або купляють вілу на бабусю десь у Іспанії.

Це залежить від того, чи буде той кого купили витрачати. Такі зазвичай кудись у матрац ховають надовго або купляють вілу на бабусю десь у Іспанії.

Я думаю что в данном случае «тратить на выживание» — всё таки имеется банальный быт, а не взятки военкому. А банальные бытовые траты — они на 70% уходят в местную экономику.

чи я тут єдиний — я боягуз. Ніколи в житті добровільно воювати не піду ні за що і за кого.

Не єдиний. Але тут проходить кордон між боягузом та егоїстом:

Ну ти зрозумів ...

Ніколи в житті добровільно воювати не піду

Так добровільно і не треба. Не було б загрози, не було б потреби.

Всі кого я зустрічав з тих що воюють — воюють з багатьох різних вимушених причин (ось список dou.ua/forums/topic/46201).
Навіть люди хто люблять адреналін, кому в кайф процес — вони вважають ризик який є в армії не вартим того задоволення.
Всі хто воюють — воюють не бо хочуть, а бо треба.

Із цікавого: оскільки БЗВП — це, перш за все, курс, після його завершення вам можуть видати паперовий сертифікат. Усе як в серйозних організаціях, але постити його в лінкедіні не раджу.

Почему?

В сухом остатке, что с работой?
6 дней в неделю, ходишь в ВЧ, сидишь за компом за 20к грн?

Схоже на те, бо такий лонгрiд з окопу не написати.

Він наче написав, що компанія йому зберегла якусь частину попередньої зарплати.

час на проходження ВЛК не регламентований

Не регламентований законами України? Чи *може* бути не регламентований працівниками центру соціальної підтримки?

Нижче написали що це застаріла інфа. Вже є регламент до 4-х днів

Вже є регламент до 4-х днів

Цікаво як бути, якщо лікар відправляє на обслідування?
Мене відправляли, бо на ВЛК нема тої апаратури...
А за 4 дні пройти то не просто

Як за пару тижнів не явитесь — то вам це обстеження «заочно» проставлять і привезуть на ТЦК з почестями... Реал кейс ...

Ну пара тижнів то не 4 дні.

Залежить від настрою майора в ТЦК. Можуть подовжити термін, можуть скоротити. Бог дав — Бог взяв. Ви ж його власність, згідно Закону України -)

Поки я не пройшов ВЛК, і не маю мобілізаційного, я ще не власність 😄

Швидкобусіки мають іншу думку -)

Не був у ньому.
Ти ж теж не був.

Я теж скептично ставився до вуличної мобілізація, поки персонально не зтикнувся з рекрутингом по-незламному.

Відео з різноманітних джерел доволі точно передають ситуацію, яка доволі сильно може відрізнятись від дня до дня, та від РТЦК до РТЦК. Хоча, заради справедливості, до рукоприкладства і силового пакування рідко доходить. Оскільки на майбутніх солдат переважно діє залякування (поки) неіснуючою відповідальністю, коли вже дійшло до «неочікуванної» зустрічі.

У відео як раз силове пакування...
А залякати... Тебе же не залякали.
Отже воно не завжди працює

я у Львові покатався на такому.

Хоч все більш-менш закінчилось?

я драпанув звідти! взяв квиток на поїзд та поїхав

Воно то так, але це поки ви не «уточнили дані». А коли уточнили, то бусік вже буде до вас додому приїжджати і телефонувати, якщо вдома не має. Це реальний випадок! Брат моєї дружини проходив ВЛК і довелось її трохи розтягнути на місяць, бо була черга на спеціальний огляд. У військоматі про це все він розказав, але «бусік незламності» все рівно приїжджав кожен тиждень. Мабуть щоб він випадково не забув про них.

Не сперечаюсь, бо сам не пересікався з таким.
Більше того, є пара знайомих, кому повістки у двері запхали.
Двічі з лагом у місяць.
А хлопці і досі вдома, і ніхто їх не ловить...
Отже воно якось по різному.

Нам вчора так і запхали, тільки невірна адреса і на імʼя якогось невідомого чувака. Ще до одного сусіда ТЦК з поліцією додому вже тричі приїжджали — сам сусід при цьому спокійно зараз продає ялинки біля будівлі військкомату))

Нам вчора так і запхали, тільки невірна адреса і на імʼя якогось невідомого чувака

Не, у випадку, що я вище описав, все було вірно.
Просто полінувались особисто вручити, чи що...
Суть у тому, що ніхто їх не ловить...

сам сусід при цьому спокійно зараз продає ялинки біля будівлі військкомату

Так то вони за «арендною платою» приїсжали :-)

То вимогу для начальників комісій і лікарів зробили щоб ті так організовувались, щоб людина тратила не більше 4х днів.

По суті це придумано для самих же призовників щоб не сидіти місяць в загальній черзі і не чекати ще пів року результатів аналізів.

Ну мене послали на «зовнішнє» обслідування.
А саму ВЛК я проходив ну 2 години десь.
А от зовнішнє, то довго, ьо то лікаря нема, то черга під кабінетом.
У 4 дні можна не вкластись

Тоді по логіці ти можеш дзвонити на гарячу лінію і зверху прилетить пєздюль лікарям і їх начальству

зверху прилетить пєздюль лікарям

Та я нічого проти них не маю :-)

І наступного вони на «зовнішнє» обстеження не відправлять ;)
Напишуть — придатний, щоб «не прилетіло»

Досить комічно, що воєнкомат це ТЦК СП, де СП = «соціальна підтримка».
Якийсь поганий жарт.

Я: я заїбався, мені потрібна психологічна та соціальна підтримка.
Україна: у нас є підтримка вдома
Підтримка вдома: ТЦК СП

СП = «соціальна підтримка»

То для тебе, але як повернешся у відпустку наприклад.

Орвелл у 1984 ввів доволі точний вираз для таких «комічних» термінів — Newspeak (новояз).

Досить комічно, що воєнкомат це ТЦК СП, де СП = «соціальна підтримка».

А знаєш що таке було «Вища мера соціального захисту» у СРСР ?
Держава завжди знає як краще піклуватися про своїх громадян.

«Офіційно» можна тільки видати бумажку (проект постанови, постанову, наказ, законопроект і т.д.). От він і видає бумажки в межах своїх повноважень (сподіваюсь, там все добре документується для історії і нічого не губиться, не так як особові справи штурмовиків).
А хто шо там говорить — не має абсолютно ніякого значення. Тим паче враховуючи, що посада ГЗСУ не має жодного відношення до законодавчої гілки влади. «Слово не воробей».

Не варто брехати на такі теми.

По-перше, не Залужний видає накази про демобілізацію. Це — виняткова прерогатива Зеленського.

По-друге, за мобілізацію і ТЦК в ЗСУ відповідає Командувач Сухопутними військами, в нашому випадку — улюблинець Зеленського і ОП Сирський.

По-третє, рамки мобілізації можуть бути змінені Верховною Радою, на яку Залужний точно не має ніякого впливу. Там панує коаліція Слуг Народу + ОПЗЖ.

Можна набагато простіше було зробити. Просто влаштуватися в службу, де при погонах ходять. І займався тим же, тільки з 9 до 18, без релокейшену, з оплачуваною лікарняною та гарантованою відпусткою.

А це як і які служби маються на увазі?

Патрульна поліція, чи ще щось державне, де є гарантована бронь )

МЧС, зв’язок (Кстар, Водафон), енергомережі

За словами юриста, згідно з українським законодавством, поліцейські належать до тієї категорії, якій надається відстрочка від призову на військову службу під час загальної мобілізації. Тому поліцейські воюють на фронті в добровільному порядку.

За новим законом, який Безумна штовхає, вже не будет бронювання копiв....

Держспецзв’язок наприклад. Вони мають військові звання, але Міноборони на них ніякого впливу не має. І це не броня. Ти просто служиш у Держспецзв’язку як військовий. Звичайно ніяких штурмових рот там немає і бути не може.

В держспецтранспорті теж немає штурмовиків. Але тимчасово передали без офіцерів твій підрозділ охорони мостів/тунелів в підпорядкування штурмової бригади — і все, штурмуєш окопи у перших рядах. Бо ти — тимчасово та «чужий», за тебе відповідальності ніхто з бригади не несе, а за «своїх» можна й по шапці отримати.

ми всі помремо. врешті це лише питання часу

Ну так померти можна одразу, а можна і потягнути. Або, що важливіше, можна померти щасливим та задоволеним, а можна не дуже.

кількість тих, хто помиратиме задоволеним і щасливим, така мала, що діяльність тцк на неї не здатна вплинути.

мм. Так, розумію. У мене теж є знайомий. В тцк, правда, не протрапляв. Проте після навчання став бухати, запойний. Кинула жінка з дитиною, позбувся роботи. Потім, правда, наче взявся за розум.
До чого я? до того, що ні ваш ні мій приклад не має жодного відношення до сентенції " в будь якому випадку це тільки питання часу а саме через скільки тебе пустять на гарматне мясо"
І якщо ми вже оперуємо «це лише питання часу», то це лише питання часу — коли сонце вибухне надновою (чи просто новою — не пам’ятаю що там нам загрожує)

Не розумію до чого ви.
Це ж не «ти лише мить в потоці часу і тому йди воювати» ?
(помню схожу думку зустрів в нарізці з корчинським, ну й мерзотний персонаж)

В мене і загинув сокласник..
Але чув про те, що «усюди жопа, запають і на м’ясо» лише у ютьюбчиках він хз-хто-це.
Від щнаомих, хто служить такого не чув...
Чи релевантно це — не знаю....

Не в цьому сенс, сенс в тому, що від тебе не залежить нічого щоб вижити, ти продовжиш життя максимум на декілька днів, якщо будеш берегтись. Бо є чимало підрозділів де людина не більше ніж циферка на бумазі, або і без бумаги, бо командиру потрібно вислужитись.

ну, тобто, тут не зовсім «питання лише часу», а й «питання лише везіння», «питання лише нормальних взаємовідносин», «питання лише бути тверезим» і. т. д.
Оце саме це я і мав на увазі.
«лише питання часу коли тебе використають як м’ясо» звучить занадто всепропально і саме по собі не є об’єктивним.

можливо, але такеє і чимало. Ніхто не відміняє того, що є і нормальні місця з адекватними комадирами які дбають за тебе як про брата. Але цілеспрямовано попасти туди неможливо, принаймні в нашій місцині. І навіть везіння не допоможе. Тимпаче в період москальськіх наступів ну дужепотрібне мясо і в такий період і вдома не сховаєшся, Приїдуть, заберуть, і відвезуть і через декілька місяців бюрократії привезуть в пакетику. Раді будем бачити на Рівненщині) якщо десь є адекватна ситуація радо вислухаю, і цілком серйозно розгляну питання зміни дислокації)

Є різниця — чи встигнете ви за цей час зробити і виростити дітей.
І чи зможете ви здійснити ще свої мрії — в карʼєрі, бізнесі, подорожах...

На полігон у будь-якому випадку. Отже Ваше «кращому», «гіршому», то не зовсім це.

Не служив, про те що загинув оповістили колеги по окопу

Про, що саме?

Про Рівне та відсутність треннінгу «ВЛК і на штурм»

ви випадком, не знаєте ситуації в столиці? мені офер приходив з роботи, думав може змінити локацію. А то від такої шизи дах їде)

Я не у столиці, то ж не знаю.

Не ображайтесь але я видалю або приберу свої розповіді, Не думаю, що сьди хтось загляне з причепних але жити мені менш спокійно буде якщо лишиться

Саме тому навколо коти, мавки та бобри)

шановні модератори, забаньте це ІПСО, наведена інформація є брехнею та не відповідає дійсності.

шановний я би і сам радий видалити але виявилось, що не можу. Кіт по клавіатурі походив і вийшла нісенітниця. Буду вдячний за допомогу в видаленні

Якщо чесно то байдуже чи то через вашу інтелектуальну обмеженість, чи то через вашу матеріальну упередженість, повинні гинути звичайні люди. З вашими морльнимі цінностями вам би краще до московії, ви огидні!

Скажу свою думку. 80% тут присутніх (Парето, ага) не зможуть застосувати релевантний досвід ІТ у війні, просто тому що потрібна вузька спеціалізація. І це просто спосіб пропетляти.
Строчка красива в резюме буде, коли попадаєш чітко в свій стек :)
youtu.be/gxxryNFFbD0?t=1208
А для більшості, на жаль, оце все «за фахом» виглядає як просування нового схематозу.

2 тижні на вкатку в «вузьку спеціалізацію» і вперед

3 місяці зараз, але скоро, можливо, і за 2 тижні буде learning curve

Ну бо банальний анікей який вміє обжати RJ-45, спаяти два дроти докупи і налаштувати WiFi буде більш цікавий для ЗСУ всякого синьйора-помідора з його DevOps CI/CD terrraform і ще багато страшних слів... Мало того є кейси коли люди які добре (не на рівні запустити і суму підбити) знають той же Excel цілком собі знаходять місця не на передовій без всяких там «заносів» ... Хто ти без свого AWS ? А якщо anykey ще вміє користуватися вольтметром і трохи в електроніку — то взагалі золотий кадр ...

? А якщо anykey ще вміє користуватися вольтметром і трохи в електроніку — то взагалі

... на фронт — связистом?

Ну там широкий простір і є не нульовий варіант, що батьки командири ще «побються» за твою цінну тушку :D Багато тривіальних задач для анікея є рокет сайнсом для багатьох людей ...

Ну там широкий простір і є не нульовий варіант, що батьки командири ще «побються» за твою цінну тушку :D Багато тривіальних задач для анікея є рокет сайнсом для багатьох людей ...

ну я вот например немного умею в электрику — проложитьб, подключить, даже собрать щиток с автоматикой, розетки, выключатели, вот эта вся бытовух — врядли это очень востребовано в блиндажах и мало кто за меня дратся будет

в бліндажах навряд чи, на КП/ППД/штабах — цілком можливо

в бліндажах навряд чи, на КП/ППД/штабах — цілком можливо

Т.е. вы хотите сказать, что у нас полно спецов, которые умеют водить танки, стрелять из миномёта или гаубицы — но человек, который может обжать витуху или поменять розетку — на вес золота?
По идее это умения среднестатистического мужика (ну развн что тот с кримперов провозится в 5 раз дольше и испортит с десяток коннекторов, пока научится более-менее нормально обжимать. так то из и отверткой запресовать можно)

Ты не поверишь, сколько вокруг выросло людей с лапками :-)
Мои соседи (несколько домов, где живут вполне разумные и адекватные люди) могут пару-тройку дней без электричества ждать электрика, который индикаторной отверткой определит выбитую фазу и заменит вводной автомат. Для них это — rocket science, хотя в своих областях — очень неплохие специалисты.

пару-тройку дней без электричества ждать электрика, который индикаторной отверткой определит выбитую фазу и заменит вводной автомат

Я тоже буду пару-тройку дней ждать электрика чтобы заменить вводной автомат.
(ну, на самом деле я позвоню «своем» электрику и попрошу приехать. «свой» — это тот, кототорый закреплён за мной от РЭС, но я взял его координаты и договорился насчет «если что»)
Входной автомат может менять или мальчик с корочками — или мальчик с корочками. Там или опечатаный щиток — или как минимум неснимаемое (своими силами) напряжение. Для этого нужен допуск, как минимум
Дальше, вторичный рубильник после входного автомата — там да, уже можно смотреть.

Входной — он на вводе в дом на твоём щитке. Он полностью твой и полностью в твоей ответственности. А ты говоришь про тот, что на столбе около дома или даже в шкафу у трансформатора. Там да, там ждать даже не электрика надо, а человека с пломбиратором.

А ты говоришь про тот, что на столбе около дома или даже в шкафу у трансформатора.

Єто и есть «вводной автомат», о котором шла речь изначально

Я так понял, речь об автомате перед счетчиком. Он под напряжением (обесточивается через подъездный или домовой шкаф) и его вроде как менять может только электрик, возможно даже только тот что из ЖЭКа или Облэнерго.

только тот что из ЖЭКа или Облэнерго.

Только, т.к. он опечатан вместе с прибором учета.
И в последнее время его ставят ПОСЛЕ счетчика, т.е. ввод заходит в неотключаемій счетчик, а из него уже уходит на вводной автомат. С чем єто связано — я не уточнял. Вероятно с тем, что у нас счетичики имеют штатное пломбирование, а для автоматом надо или специальніе накладки покупать, или специальніе боксі.
Лично мне такая схема не очень нравится.

Я вибачаюсь, а чому пересічна людина повинна знати як «заменить вводной автомат» і як взагалі користуватись індикаторною викруткою? Це якісь знання, яка людина отримує з молоком матері? Якщо вона не електрик і не отримувала ніяких базових знань з цієї теми? Наприклад ось у мене нуль знань з електрики, з якого фіга я буду лізти у щиток і щось там робити? Деякі люди гинуть при спробі замінити лампочку на кухні.
Кожен повинен займатись своєю справою. Є звісно товарищі, яка вважають себе «умельцами», самі кладуть плитку вдома в туалеті, яка потім лежить криво і живуть з нею все життя. Або самостійно «ремонтують» авто, яке потім розвалюється і все одно доводиться везти в сто до спеціалістів. Але це певно наслідки голодного і бідного життя в дитинстві, коли викликати спеціаліста було дорого і довго. Жаль таких людей.
Нормальні люди, які "

в своих областях — очень неплохие специалисты

якраз таким і не займаються. Може тому вони і спеціалісти в своїй області, що вчили щось корисне, а не колупались в щитку.

і як взагалі користуватись індикаторною викруткою?

Вокруг нас — электричество, его полным-полно. Стыдно и опасно не уметь пользоваться минимально необходимым набором инструментов.
Это элементарные умения типа «забить гвоздь», «наточить нож», «заменить лампочку» (кстати — при замене лампочки — индикаторная отвертка вполне может понадобится)

Да, кстати — я вполне разделяю принцип «дай бог всё уметь — но дай бог не всё делать самому»

Для того, что бы знать, как пользоваться индикаторной отверткой — надо что бы человека этому где-то научили.
Надо пройти какие-то курсы и сертификацию, или хотя бы что бы на уроках труда учили в школе такому )
Я например вообще без понятия и не знаю как )

Как гвоздь вбить знаю — это в школе наверно в 5 классе делали )
Как лампочку с обычным цоколем менять — это тоже наверно в школе учили. По крайней мере правило — держись за стеклянную часть и не лезь пальцем внутрь патрона — всем понятно — как с розеткой )

А вот как менять какие-то щитки, автоматы, необычные лампочки, по какому проводу есть напряжение и т.д.
Тут учили, что «не влезай — убьет»
Лучше не рисковать с этим и нанять профессионала, который в пту учился или какую-то сертификацию прошел :)

Для того, что бы знать, как пользоваться индикаторной отверткой — надо что бы человека этому где-то научили.
Надо пройти какие-то курсы

Ну Коте ти жжошь 😁👍

... как пользоваться индикаторной отверткой — надо что бы человека этому где-то научили.

І сертифікат, сертифікат обовʼязково має бути!

I’m an operator of the pocket calculator
© Kraftwerk 😁

По крайней мере правило — держись за стеклянную часть и не лезь пальцем внутрь патрона

при чём для «экономной» лампы это уже не работает там лампу надо держать строго за цоколь потому что стеклянная часть легко лопает я проверял ))

У випадку з електрикою скоріше стидно і опасно лізти взагалі кудись далі патрона для лампочки, якщо немає допусків і спеціальних знань. Тому що занадто висока ціна помилки. Це не просто табуретка, яку криво зібрав, але максимум впадеш якщо вона розвалиться. Це якраз той випадок, коли можна або загинути, або щось сильно зіпсувати і спалити.
Ну і звісно будь які знання треба десь отримати, хоча б на уроках праці або від батьків. Якщо є базові знаня з електрики то це хороше і корисне хоббі. Але засуджувати людину за відсутність індикаторної викрутки це як засуджувати когось за невміння користуватись швейною машинкою.

У випадку з електрикою скоріше стидно і опасно лізти взагалі кудись

Я не говорю — «лезть», я говорю — «иметь базовые знания/умения»
В нашем случае — это типа умения заправится/залить омывайку/проверить уровент антифриза/масла — понять что «что-то вроде не так — надо на сто/к мастеру»

Я не говорю — «лезть», я говорю — «иметь базовые знания/умения»

а в чём у тебя ещё «базовые знания» по домашней инфраструктуре? ))

В нашем случае — это типа умения заправится/залить омывайку/проверить уровент антифриза/масла

потому что это рутина для пользователя она описана в инструкции и она спроектирована специальным образом чтобы быть доступной «по инструкции в картинках»

понять что «что-то вроде не так — надо на сто/к мастеру»

загорелать лампочка check engine? ))

ЗЫ: как пример в штатах везде можно найти специальные киты для замены масла в машине своими силами можно взять в аренду обратку потом сдаёшь им же ж вместе с попользованым китом

проверить уровент антифриза/масла

а антифриз заменить сможешь? по инструкции его надо менять каждый 4+/- года чтобы свойства сохранялись и тормозную жидкость тоже

Немного сантехники — крані, души, прокладки, сливніе бачки, поплавки, вот єто всё. но последние много лет предпочитают вызывать сантехника
Газ — категорически и принципиально нет, нет обучеия и допуска, а там всё таки опасно/

а антифриз заменить сможешь? по инструкции его надо менять каждый 4+/- года чтобы свойства сохранялись и тормозную жидкость тоже

Могу, но не хочу. Замена антифриза стоит 200 гривен и занимает 30 минут, я как раз или по магазинам прошвырнусь, или посижу попью кофе и повтыкаю в тик-ток. нахрена мне самому возится то?
Про масло — аналогично
Я даже лампочки в фарах на сто меняю (там такая пружинка неудобная, я когда сам менял — постоянно с ней мучался и матюкался). А так — это занимает 10 минут и стоит 50 гривен. Зачем я буду сам напрягаться?

загорелать лампочка check engine? ))

Ну, например, турбокомпрессор начал тупить, или шрусы похрустывают или... да мало ли какие странные странности начали происходить с машиной?
на всё то лампочек не напасёшся

Немного сантехники — крані, души, прокладки, сливніе бачки, поплавки, вот єто всё.

хорошо согласен я имел в виду том что называется «инженерной сантехникой» ))

ЗЫ: хотя вон не давно где-то прошлый год по случаю чистил соседке аэраторы под шумок так и везде по дому (бабы любят мужиков с руками ага ага) так для себя узнал много нового про что не думал но что в общем можно вывести просто «инженерным умом рассмотрев функцию» этой малой детальки но вот там реально скажем прямо технология может и маленькая но чёрт возьми вот наочно практичная

Газ — категорически и принципиально нет, нет обучеия и допуска, а там всё таки опасно/

на газ и у нас лицензия нужна на электричество кстати не всегда главное чтобы инспектора прошёл а если это делал «не лицензионный электрик» то в общем по боку но там дальше что наниматься кому-то делать всё равно нельзя будет ну такое бюрократия капитализм ))

из совсем свежего по туалету что принял участие я ставили коммерческую инсталляцию всё в стене я раньше думал что в америках этих ваших только напольные унитазы а «стеновые» (как это правильно называется) не популярны но оказалось что это не так и что вообще без проблем взять поставить в доступе всё есть и инсталляционные системы прямо заточенные под установку в фрейм и инструкция и дырку куда сверлить и унитазы подвесные вообще всё

из чего не только заменить или поставить напольный но и поставить «стеновой» туалет я сейчас легко могу )) вот «переставить» с напольного до стенового в общем могу но там не то чтобы гемор но так не любимая мною работа трубы пилить и новые клеить

в америках этих ваших канализация клееная не «на резинках»

Зачем я буду сам напрягаться?

я не знаю )) как владельцу порша и бмв я тебя понимаю какбы а как в теме «мы тут по двигателях инженеры всё руками своими делать можем» уже вопрос отдельный ))

я даже подумывал своё сто завести но видимо уже не потяну меня на всё просто не хватит

Ну, например, турбокомпрессор начал тупить

на ну пример распиши как инженер гуманитарию что такое «турбокомпрессор начал тупить» (а у меня есть турбокомпрессор? а какой?)

если тебе хочется практичного примера по именно теме но с моей стороны то вот у меня 3 турбокомпрессора из которых я 2 знаю точно а 3-й «так сказать предполагаю потому что вроде писалось в методичке и сейчас всё турбо»

за 1-й я знаю много но в основном ... ок вообще )) только по специальным приёмам эксплуатации которые позволяют максимально теоретически продлить его жизнь

за 2-й я знаю только то что там точно турбо потому что снять 300 л.с. с 2 литра это умеючи надо ))

за 3-й я знаю вообще ни чего хороший и не ломкий ну и ладно

могу ли я сейчас определить турбояму? а чёрт его знает если честно я давно не занимался потому что на ручной я просто приучился скидывать передачу если мне нужен «турбо» а на тех автоматах что мне встречались на прокатных я просто приучился пользоваться «кикдаун» ... не знаю «правильно» ли но «в моих целях» ))

ты думаешь средний человек таким занимается?

или шрусы похрустывают или...

а у меня вообще есть шрусы? ))

... ща видоси кину напомнило очень классику

Кардан стучит

на ну пример распиши как инженер гуманитарию что такое «турбокомпрессор начал тупить» (а у меня есть турбокомпрессор? а какой?)

c 80% вероятностю есть
«тупить» оно и есть тупить — двигатель теряет мощность на 3й передаче при низких оборотах, на холодную теряет мощность, поддімливает чернім. турбина плюет маслом на интеркулер (очень слабо, но вообще то не должна), у картриджа сильніе радиальній и осевой люфті, прие перегазовке дімит, после перегазовки симпотомі на приличное время проходят, самое время поехать на сто и сделать капиталку турбокомпрессора
бістрее біло бі просто заменить — но дороже в полтора-два раза примерно

скорее всего есть

двигатель теряет мощность на 3й передаче при низких оборотах

именно на 3-й? т.е. мне надо подождать пока загорится цифра «3» и тогда как-то определить что «потеряна мощность»?

ага ещё надо низкие обороты ок теперь у всех есть тахометр значит я смотрю чтобы было «3» и чтобы были «низкие обороты» это кажется 1000?

и как оно теряет мощность? я надавлю на газ а оно не едет? или я надавлю на газ а обороты не растут?

турбина плюет маслом на интеркулер

жуть ))

скорее всего есть

почему? )) порш у меня чисто задне приводный а бмв x-drive там муфта какая-то правильно? и это только потому что я знаю кто такие «шрусы» ))

на передней оси наверняка стоят в бэхе

на передней оси же ж дифференциал? а муфта по средине?

як це повʼязано ? шрус він на приводі стоїть, он у порша теж є

www.kmpdrivetrain.com/...​2-917-tripod-driveshafts

як це повʼязано ?

а як как знаю? )) конечно я доколупываюсь зная кто шакой шрус муфта дифференцеал и кто на ком стоял лучше оригинатора фразы «пошлушать шрус стучит»

я к тому что эта гаражная магия с претензией на инженера «шрус стучит» она для простого магла не имеет ровным счётом ни какого «звучания»

это вообще чисто советский «девятка стайл» кто помнит кто такой «девятка» ))

потому что на «москвиче» у нас снова шрусов не было «москвич» был чисто заднеприводная машина да ещё и с классическим не разрезным задним мостом

как другой уже совсем живой пример вот уже этой зимой встретил людей которые не знают что есть зимняя резина «евро зима» а есть «арктика» и это люди в европе живут не какие-нибудь штаты всю жизнь на какой-то универсальной мультисезонке либо вообще ни какой зимы то и нет ))

именно на 3-й? т.е. мне надо подождать пока загорится цифра «3» и тогда как-то определить что «потеряна мощность»?

Обратитесь на сто, там любят людей на порше, которые приезжают их позаёбывать

ты абажди чувак ведь это ты инженер объясняешь мне чушпану как мне узнать

двигатель теряет мощность на 3й передаче при низких оборотах

разве нет?

а ну да это уже как следствия

на ну пример распиши как инженер гуманитарию что такое «турбокомпрессор начал тупить»

довіри «інженеру» який закон Ома не знає нема ) у таких ще «пальці у двигуні стучать» лол

«пальці у двигуні стучать»

ага точно ща вспомню как это ... «на холодную и в натяг» вотЪ

у штатах є така тема з «valves», підходе вумний інженер на треку до двухтактного мотоцікла у якому вже чутно як поршень перекладається і шкрябає циліндр і розказує що треба клапана підрегулювати )

довіри «інженеру» який закон Ома не знає нема )

так как при помощи «закона ома» узнать -какой именно єкофлоу следует покупать для дома/квартирі?

у 2024 тімліди почали більше заробляти, тому надсилайте ваші паспортні дані, зробимо сервіс контракт на консультацію, 120к передоплати і усе буде

у 2024 тімліди почали більше заробляти, тому надсилайте ваші паспортні дані, зробимо сервіс контракт на консультацію, 120к передоплати і усе буде

Понятно
Ті как біл пустозвоном так и остался.

я всегда рад что-то рассказать человеку, которій хочет узнать что-то новое
но как только єтот «человек» начинает кривлятся и юродствовать — он сразу ид’т на***. у меня не настолько много свободного времени, сорян.

без грошей допомогаю тільки ЗСУ, от як будеш у війську, навіть подарую той екофлоу, а поки збирай на консультацію

без грошей допомогаю тільки ЗСУ, от як будеш у війську, навіть подарую той екофлоу, а поки збирай на консультацію

ну, судя по твоему образу общения -ті больше похож на шахрая-балабола, чем на того, кто способен подарить єкофлоу кому-то. Не в последнюю очередь по той причине что ті не в состоянии вібрать и обосновать свой вібор :)

П****ц, наскольо ж бівают странніе люди
вместо того чтобі просто сказать, мол «если есть бабло — бери дельта макс 2000, если нету бабла, но хочется работать с комфортом — бери ривер 2 макс, если совсем нищеброд и хочется хоть как-то пересидеть блекаут — бери просто ривер 2» — человек разводить словесній понос на пару месяцев, «сабирай бабло на кансультацею», «120 тіщ».
Хочется надеятся что єто просто такое форумное альтер-єго, а не реальній характер человека.

ну я свої дослідження по стилю спілкування тімліда дба не буду шарити, бо це теж коштує грошей. повторю цю твою єдину розумну думку

но как только єтот «человек» начинает кривлятся и юродствовать — он сразу ид’т на***. у меня не настолько много свободного времени, сорян.

ти вирішив повийоживатися як перед своїмі sql-інтернами, отримав чесну пропозицію, злився і у обсіканих штанях ніяк не заспокоїшся.

ну я свої дослідження по стилю спілкування тімліда дба не буду шарити,

ну, я бі почитал

бо це теж коштує грошей.

Ну, если ті на халяву просто в «ящик» делаешь «исследования, которіе стоят денег» — то возникает масса вопросов :)
основной, конечно, «как от такого п****жа у тебя голова не отваливается» :)

ти вирішив повийоживатися як перед своїмі sql-інтернами, отримав чесну пропозицію, злився і у обсіканих штанях ніяк не заспокоїшся.

«честная пропозиция» — єто 120к за инфу «какой єкофлоу вібрать»? :)

Ну, если ті на халяву просто в «ящик» делаешь «исследования, которіе стоят денег» — то возникает масса вопросов :)
основной, конечно, «как от такого п****жа у тебя голова не отваливается» :)

роблю це автоматично, але це не означає що нахаляву

«честная пропозиция» — єто 120к за инфу «какой єкофлоу вібрать»? :)

не за інфу, а за консультацію, звідки у мене та інфа, я що, продаю їх ? а от консалтинг це до мене, приїде експерт, порахує навантаження, по закону Ому усе підрахує, все розпитає, красивий репорт і рекомендація, ну і відповідальність за результат.

ты абажди чувак ведь это ты инженер объясняешь мне чушпану как мне узнать

по поводу чушпанов — єто к русне, там тебя поймут

как мне узнать

Купи себе дизельную кенгу на механике и обратитсь к инструктору

дизельную кенгу на механике

форд коннест что-то там принято

Он уебищного вида и не так распространен
Кенга — рабочая лошадка.
фолькс кадди чуть получше, но и дороже.

тим часом кенга
commons.wikimedia.org/...​_Kangoo_I_Phase_I_dCi.JPG

Получше коннекта
коннект чем-то похож на плод греха доблі и зубила, осоьенно старіе варианті

не мій стиль авто, але транзит коннект симпатичний

www.ford.com/...​ransit-connect-cargo-van

хоча нащо таке взагалі коли є невеличкі пікапи типу f150 и рам 1500

хоча нащо таке взагалі коли є невеличкі пікапи типу f150 и рам 1500

Цена, размеры, обслуживание, TCO

треба більше заробляти і все буде чітко в натурі клас

треба більше заробляти і все буде чітко в натурі клас

если платить каждому аферисту и шарлатану за «консультацию» по 120к — сколько ни зарабатівай — денег вс’ равно не будет.

Усякi слюсарi роблять в серединi бусикiв добрячий такий шкафчик з iнструментом та запчастинами, де усе по полочкам, та ще й пiд дахом. Картоплю з огорода возити пiкап пiдiйде

Он уебищного вида и не так распространен

не так распространён где?

не так распространён где?

Там где я за ними наблюдаю
Не исключено, конечно, что єто просто ілюзія частотності, но вот лично я так считаю.

Купи себе дизельную кенгу на механике

=>

сорри я лишь под корректировал под свои реальности

по случаю чистил соседке аэраторы

Гусари, мовчати!!!! 😁

так я тепер розповідаю це саме як «з сіллю» ))

Для того люди і вчаться в школах і інститутах, щоб знати не лише як тест кейси ганяти.

а чому пересічна людина повинна знати як «заменить вводной автомат»

Ну тут скорше мова про ІТшників.
Вони не просто пересічні, і технічна освіта, і такі речі могли би вміти (звичайно шо то не є обов’язковим)

+ такий мен (що по дому вміє багато чого сам) у очах жінки має кращу карму. Не всі жінки ж виключно на $$$ біжать.

Яка освіта — 3 місяці курсів «біг пес через овес — ні псу, ні вівсу» 😂

Після курсів ж не беруть вже 😂

Ну тут скорше мова про ІТшників.
Вони не просто пересічні, і технічна освіта, і такі речі могли би вміти (звичайно шо то не є обов’язковим)

Я специалист по базам данніх. причем последние 10 лет — всё в ДЦ/Облаке, я физического железа давно не видел
как мне знание 3НФ поможет с заменой вводного автомата? :)
или как знание паттернов проектирования в этом поможет?

зы смотрели Теорию Большого Взрыва?
— кто разбирается в ДВС?
— да мы все, это технология 19го века!
— а кто умеет чинить ДВС?
— .... :(

Эээ, як мені айтішні знання повинні допомогти щось робити в електрощитку? Чи ви той чел, який ремонтує знайомим що завгодно, із серії " відремонтуй мені принтер, ти ж програміст"

Эээ, як мені айтішні знання повинні допомогти щось робити в електрощитку?

например — понять, что если у вас постоянно выбивает автомат — надо звать мастера
Слышишь треск — вызывать мастера
Запах озона/горлой изоляции — вызывать мастера
Выбивает УЗО — вызывать мастер

зы вообще, если правильно помню, это чуть ли не в инструктаж по ТБ входит при приёме на работу

Как раз в тему, у меня был случай когда выбивало УЗО на бойлере в щитке. Мастер уверял, что проблема не в щитке. Оказалась правильной моя версия что на УЗО бойлера он повесил фазу от стиралки :)
Пересобрал, все заработало. Бойлер снимать не пришлось.

Так а як айтішні знання допоможуть? Тут наче зовсім нерелевантно, просто голови на плечах достатньо

Так а як айтішні знання допоможуть? Тут наче зовсім нерелевантно, просто голови на плечах достатньо

Чисто теоретически, айтишник — всё таки инженер, а не магистр гендерных студий.

Це вже у минулому, зараз в айті багато людей які закон Ома не знають, воно їм не треба, мастеркард рішає

Я кнєшно вибачаюся за неосвіченість, але мені особисто закон Ома не траплявся в житті з 1 курсу універу (до цього з 8 класу), є якісь окремі айтішники (sic!), яким він кожен день треба?

«айтишнику» може і не треба, а інженер має знати. Сіньор js фреймворк формошльоп це не інженер, у тому і теза

Ну так і мова йшла про

зараз в айті багато людей які закон Ома не знають

, а не про інженерів.
Якщо не знають — значить воно їм не треба?

Поки був бум на ринку було не треба, а зараз вже вайтишники не дуже потрібні, краще найняти інженера з знанням computer science який у школі не тільки у дока2 грав

Якщо не знають — значить воно їм не треба?

Тут скорее вопрос про отношение к жизни и ценностям

Справа не в тому траплявся чи ні, а щоб теоретичні знання з цього питання були. А то ось минулі блекаути, а тут на форумі більша половина міряє роботу (ємність акумулятора) ватами або ще гірше ват/год. Як можна називатися інженером, якщо таких основ не знати?

або ще гірше ват/год.

Да, потому что это тупо удобнее, чем ампер-часы
если у меня нагрузка 100 ватт, а емкость аккума 1200 ват/часов — сколько проработает моя нагрузка? (ну да, минус потери)
А если у меня емкость акка — 100 А/Ч — то сколько проработает моя нагрузка в 100 ватт?

Як знаємо з фізики 7го класу ЗОШ робота вимірюється у джоулях. Один Джоуль — це робота, яку зробив один ват потужності за одну секунду, тобто ват*с (ват впродовж ожнієї секнди). Так повелося, що ємність аккумуляторів найчастіше вимірюють у ват*год (тобто, щоб отримати теоретичний час роботи від цього акума без урахування втрат треба поділити це значення на потужність прилада у ватах).
Ват/год — це виходить (Дж/с)/с — Дж/с^2

Це що за одиниця така? Як нею виміряти роботу?

P.S. Прийшлось перепровірити, що я на форумі інженерів- програмістів, а не домогосподарок. А то аж не віриться, що зараз такий низький рівень знання шкільної фізики серед ІТ спеціалістів.

Це що за одиниця така?

Швидкість вводу в експлуатацію нових зарядних станцій на одиницю часу, очевидно. Потужність іде як інтеграл цієї величина у часі, повна запасена енергія — як інтеграл від тої потужності.

Так повелося, що ємність аккумуляторів найчастіше вимірюють у ват*год

В ампер-часах (или миллиампер-часах в случае с «батарейками»)

Як нею виміряти роботу?

Я не знаю и мне єто безразлично ©
Я не измеряб емкость аккума в джоулях на секунду в квадрате. И никто не измеряет.

Нафіг айтішнику знати фізику для айтішної роботи?

Ще й стоматологію треба. Бо якщо зуб заболить, то не треба «як лох» йти в клініку та платити гроші спеціалістам. Пофіксив сам, ізі він

Стоматолог сам собі не пофіксить, бо не видно ж 😁

Це вже у минулому, зараз в айті багато людей які закон Ома не знають, воно їм не треба, мастеркард рішає

Если ты не электронщик-конструктор, то он тебе не особо и нужен. И Кирхгофа туда же

Угу, а потім на форумах соплі розмазують і не можуть підрахувати який їм екофлоу купити.

Угу, а потім на форумах соплі розмазують і не можуть підрахувати який їм екофлоу купити.

ок. Давайте проведём простой опыт.
Взяв за основу первый закон Кирхгофа — расчитайте мне какой мне нужен экофлоу для режима работы 2 часа свет есть — 4 часа света нет.
Если первый закон вам не поможет — призовите на помощь второй закон.

Легко, гроші у вас на мастеркард є ? Це буде коштувати 100к грн

Мадам романовська вчить нас що тре платити мастеркардом якщо чогось не знаєш, а вона у цьому експерт

Ніякого сексізму, мені байдуже якого гендеру токсік і побутовий інвалід

Легко, гроші у вас на мастеркард є ? Це буде коштувати 100к грн

Понятно.
звучит как обычная афера от афериста, т.к. консультатнт в том же эпицентре сделает то же самое за 15 минут и бесплатно.
НО я понял — вместо того чтобы сказать «а причем тут эти законы до поставленной задачи?» — вы решили повыпендриваться типа «дохера умный». Ок, принимается.

По великому рахунку я з вами згоден, але в українських (та і не тільки) реаліях є дофіга сфер, де тебе наїбуть при навіть не першій, а нульовій можливості (найяскравіший приклад — СТО), тому треба мати хоча б базове (а іноді й середнє) знання предметної області.

Приклад не з України — треба було в Німеччині замінити гальмівні диски з колодками. На «моєму» СТО сказали, що ставлять тільки свої, запчастини власника не ставлять. Я почитав по чатах — це вилилося б в переплату мінімум €200, і є СТО, де можна зі своїм.
Приїхав зі своїм на інше СТО — виявилося, що трохи не підходять за розміром. На місці підібрали і запропонували самім купити та замінити за €700. Відмовився, знайшов сам підходящі за €250 і на тому ж СТО замінили за €80.

А міг би і не заморочуватися.

По великому рахунку я з вами згоден, але в українських (та і не тільки) реаліях є дофіга сфер, де тебе наїбуть при навіть не першій, а нульовій можливості (найяскравіший приклад — СТО

А зачем далеко ходить? вот буквально только что Makcuk nporpamicta попытался меня нахлобучить минимум на 100К пытаясь всучить «экспертизу», в которой он — полный ноль :)

А міг би сам прикрутити набором інструменту з лідл

Оренда підйомника, бенз на проїзд 35 км в один бік, новий набір інструментів вийшли б чи не дорожче за ті €80.
Це не кажучи, якби зробив криво і довелося б перероблювати.
І це я ще тоді не працював і мій час був безкоштовним.

для заміни дисків та колодок підйомник не потрібен, це на драйввей з домкратом штатним робиться. щоб не робити криво тре не робити криво )

для заміни дисків та колодок підйомник не потрібен, це на драйввей з домкратом штатним робиться. щоб не робити криво тре не робити криво )

Отличная идея — не имея опыта вмешиваться в тормозную систему автомобиля.

ну он у харкові набирають без знання законів Ому у тімліди дба без досвіду і профільной освіти, по суті з вулиці, і нічо, а тут тормозні диски поміняти по відео з ютубу

ну он у харкові набирають без знання законів Ому у тімліди дба

Ну, тут сразу 2 момента
По первому образованию я инженер-технолог по производству РЭА, физика и ТОРЭ (теор основы радио электроники) у меня были, так что ома и кирхгова я когда то плохо, но таки знал :)
И второе — а зачем тимлиду дба — нужно знание законов ома?
Можете привести пример, желательно — практическтий

зы я понимаю что вы традиционно будете вилять жопой и ответа от вас не будет — но мало ли?

наприклад, щоб наймати інженерів у свою команду і питати про це на співбеседі.

наприклад, щоб наймати інженерів у свою команду і питати про це на співбеседі.

Согласен
Хотя если я при найме на работу ДБА вместо вопросов по теме стану задавать вопросы по закону Ома — это будет выглядеть немного по дебильному, не так ли?

у вашому випадку це дійсно буде якось трохі по-дебільному, згоден

у вашому випадку це дійсно буде якось трохі по-дебільному, згоден

Ну, слава богу в моем случае я задаю нужные для работы вопросы.

А міг би і не заморочуватися.

я так и не поняв скільки ж ти виграв по грошах?

«Ніщеброд моумент» це називається ) не знаєш як зробити самому і нема грошей на консультацію

«Ніщеброд моумент» це називається ) не знаєш як зробити самому і нема грошей на консультацію

Разумеется. Думаю, вообще мало кто знает как при помощи законоф кирхгофа можно расчитать какой экофлоу тебе нужно купить. Если вообзе кто-то знает.

Вообзе-вообзе, не хвилюйтесь так, dba фізика не треба, ви це довели, але і грошей це не добавляє судячи по температурі сідниць

Вообзе-вообзе, не хвилюйтесь так, dba фізика не треба, ви це довели, але і грошей це не добавляє судячи по температурі сідниць

Судя по тому что ті начал придираться к очепяткам — сказать по теме тебе особо нечего, да? :)
Да, для ДБА — физика не особо то и нужна, мі страшно далеки от реального железа
Если раньше нужно біло понимать хотя бі как устроені и работают ХДД (и то только в общих чертах), то сейчас и єтого, слава богу, уже не надо.

Я ж і кажу, не інженери і слава богу, а чого ви стрибаєте тоді ?

Я ж і кажу, не інженери і слава богу, а чого ви стрибаєте тоді ?

разумеется, инженер.
например, я могу за 2 минуті и бесплатно рассказать, какой тебе нужен єкофлоу — при єтом не війобіваться и не аппелировать к законам, которіе к теме отношения не имеют

Єтим инженер типа меня — отличается от гуманитария типа тебя :)

:)) ого, вже важка артилерія у хід пішла, вайтішник лається «гуманітарієм»

ого, вже важка артилерія у хід пішла, вайтішник лається «гуманітарієм»

Єто просто потому что у меня диплом инженера-технолога.
Но ті не переживай, «гуманитарий» — єто не приговор, єто диагноз. С таким живут долго и щасливо. Даже у меня есть друзья-гуманитарии.

Технолога мʼясо-молочної промисловості )?

Технолога мʼясо-молочної промисловості )?

По производству РЄА

Кідайте свою дба шнягу, перечитайте конспекти та шкільний підручник фізики і айда до нас у оборонну промисловість ! Конкурентні зп от 20к грн та бронювання від тцк. Закон Ома обовʼязково

Кідайте свою дба шнягу, перечитайте конспекти та шкільний підручник фізики і айда до нас у оборонну промисловість

Сильно сомневаюсь что вы — «в оборонной промышленности», коль скоро вы нужный экофлоу выбираете по кирхгофу

Як раз звик до нелогчіних ТЗ і пихатих недоучек від влади ) але у них хоч гроші є на їх забаганки, а у вас ні

Як раз звик до нелогчіних ТЗ і пихатих недоучек від влади ) але у них хоч гроші є на їх забаганки, а у вас ні

Друг мой, требовать 100к за помощь в віборе єкофлоу на основе кирхгофа — єто назівается «разводить лоха».

Если раньше нужно біло понимать хотя бі как устроені и работают ХДД

Знання цього допомагало клаще плани запросів писати?

так у аббревіатурі дба є літера а.

Знання цього допомагало клаще плани запросів писати?

вы хотели пошутить, но у вас не вышло ©
1. ДБА не «пишут планы запросов».
2. Но таки да, помогало понять общую картину «как работает системы» и почему рандомный доступ настолько хуже последовательнонр, что такое латенси, почему важно выравнивание по секторам и прочее мелкое, но довольно необходимое знание

вы хотели пошутить

Nope.

ДБА не «пишут планы запросов».

Хех, у далекі роки, коли ще sql(dot)ru жив, самі гарячі суперечки у розділі Oracle серед Київських DBA як раз були про плани запитів.
Отже писали, точніше складали....

це ж сам движок бд план будує. ззовні там хіба хінтами повпливати можна, або запрос переписати чи індексів підкинути. чи в ораклі не так?
на тому скуль.ру було скучно всюди, окрім пт.

на тому скуль.ру було скучно всюди, окрім пт.

В Сравнении БД было одного время интересно, но потом стало болото.

ззовні там хіба хінтами повпливати можна

Ну якось так і робили, давно це було..
Це ДБА частіше всього і робив

окрім пт.

Хе хе 😂

Це ДБА частіше всього і робив

Кстати, чисто формально ДБА не может сам лупить хинты в скрипты, он может их только навешивать извне, типа план гайдов и т.п.

Хех, у далекі роки, коли ще sql(dot)ru жив, самі гарячі суперечки у розділі Oracle серед Київських DBA як раз були про плани запитів.
Отже писали, точніше складали....

1. оракловые дба — мало что понимают в базах данных, включая оракул :)
2. Я встречал там «киевских дба и разработчиков из банков». После этого я 3 года снимал деньги с карточки только в кассе банка, не в банкомате. Мне просто было страшно.
3. Вопросов о планах запросов и правда может быть очень много. основных 2: 1) почему сервере выбрал этот план запроса 2) как заставить сервер выбрать другой (более приемлимый) план запроса.
как правило у дба НЕТ возможности самостоятельно «нарисовать» план запроса, можно только а) зафиксировать какой-то уже существующий (созданый сервером) план запроса б) подобрать подсказки запроса/оптимизатора таким образом, чтобы план стал более-менее нормальным. Ну или переписать запрос таким образом, чтобы оптимизатор сам, без подсказок генерил нормальный план запроса.

Ну якось так... «заставить» обрати «крутий» план

снимал деньги с карточки только в кассе банка, не в банкомате

Дівчина касир же картою у пос терміналі «проводить».
То ж типу «маже те саме» що і АТМ....
А може і ні

Разница в том, что в случае операции на кассе на чеке выбивается ещё и фамилия кассира и если что-то пойдёт не так, то есть с кого спросить. А с банкомата особо не спросишь и не докажешь.

Бували випадки — банкомат грошей не дав, а з рахунку списав....
Розрулювалось за тиждень десь практично «само».
Хоча так, очко жим-жим :-)

Дівчина касир же картою у пос терміналі «проводить».
То ж типу «маже те саме» що і АТМ....
А може і ні

Да, точно так же,
А теперь давай — аппелируй к банкомату, которій деньги снял, не відал — и карту зажевал
У тебя много раз біло такое что девушка в кассе — деньги сняла, а відать у не’ не получилось — или не получилось отдать карту? :)

ну насправді з банкоматами ситуація схожа, просто чекати довше — доки інкассують, доки звірять залишки. З банкоматом може навіь надійніше бути. Бо касирка може тебе обрахувати. А у банкомата всє ходи запісани.

А у банкомата всє ходи запісани.

Смотри, еще раз:
1. Я много лет обшался с разработчиками банковского ПО
2. После єтого я очень долго боялся снимать деньги с банкомата :)

ну значить ти просто нелогічно поступав. Буває, сам так часто роблю.

ну значить ти просто нелогічно поступав

Наоборот — очень логично :)
я просто имел дело не только с отечественніми разработчиками банковсого ПО :)

не знаю тоді, які там могли бути аргументи. Ну окрім «якщо банкомату щось не сподобалося, він зупиняє обслуговування і жди-чекай інкасації». Втратити гроші в банкоматі не вийде. доказати, що це саме твоя сотка застряла — вийде (скоріш усього). А що могло бути саме з боку банківського по навіть цікаво.

не знаю тоді, які там могли бути аргументи. Ну окрім «якщо банкомату щось не сподобалося, він зупиняє обслуговування і жди-чекай інкасації».

Да, совсем не проблема, подождать 3-5 рабочих дней и потом приехать в отделение банка за своей картой. А чо там....

А що могло бути саме з боку банківського по навіть цікаво.

Всьо что угодно. Вот просто — всьо что угодно

все ж, по чєсноку, це зовсім не «розробники банківського по» відповідають за роботу банкомату. Мені ж цікаво, що може бути такого написано розробниками саме в роботі з банкоматом.

Хоча я, мабуть, пойняв, що ти мав на увазі не «розробники понаписували шо і банкоматом страшно користуватися», а «понаписували такого, шо краще у касі обслужитися, бо там хоч жива людина перед тобою».

все ж, по чєсноку, це зовсім не «розробники банківського по» відповідають за роботу банкомату. Мені ж цікаво, що може бути такого написано розробниками саме в роботі з банкоматом.

Много чего может біть написано :)
Неправильная работа с железом, неправильная работа с портами......
почитайте на досуге отчеті по дизастерам ( не только банковским), увлекательно чтение

1. Я много лет обшался с разработчиками банковского ПО

я за него ))

2. После єтого я очень долго боялся снимать деньги с банкомата :)

но абажди ты же ж говорил ты инженер? ))

но абажди ты же ж говорил ты инженер? ))

Я еще по первому образованию — авиаконструктор. И вспоминая как мы блин бухали с группой — мне становится страшно. учитывая что один из одногрупников сейчас в боинге, а второй — в локхид-мартине (ну был по крайней мере, когда я о них в последний раз слышал)

учитывая что один из одногрупников сейчас в боинге, а второй — в локхид-мартине

вот гады а кто же ж будет Родину защищать ((

вот гады а кто же ж будет Родину защищать ((

Ну, они оказались умнее меня и уехали сразу после віпуску, 25 лет назад

И как она обсчитает, если не уходить, пока не сверишь сумму с чеком?

нє ну так, звісно, не обрахує. Я ж вжив слово «може».

И как она обсчитает

Ей мущина — тот очередь, не задерживайте :-)))

Ну а я буду задерживать, что она сделает?

Розкаже тобі і черзі багато нового про тебе 😁

Бували випадки — банкомат грошей не дав, а з рахунку списав....
Розрулювалось за тиждень десь практично «само».
Хоча так, очко жим-жим :-)

Апелюєш не до АТМ, це ж просто РС.

Дивись, дописую, бо ще почитав про системи рівнянь.

Ти там класно розписав про використання пам"яті, і дійсно, якщо не рівняння, то так і є, легше та швидше...
Але, у цій же гілці ти пропонуєш замість АТМ ходити до каси, але це ж довше.
Щодо надійності — ну, може надійнше, ХЗ

Чисто теоретически, айтишник — всё таки инженер,

мисье теоретиг ))

мисье теоретиг ))

software engineer
и создание ПО — єто точно такая же инженерная задача
другое дело что множество айтишніх макак так не считает — но они просто абизяні, которіе нихера не понимают

Эээ, як мені айтішні знання повинні допомогти

Ну, нема знань, то нема.
Не страшно.

Вони не просто пересічні, і технічна освіта

на пример? ))

... у меня реальное высшее техническое как спроектировать и собрать самолёт и как отдельно спроектировать технологический цикл чтобы собрать самолёт

электричества там между прочим не было на электричество есть отдельный факультет

а скажем с магией 3-фазного тока я разобрался только вот в уже «новейшее время» и то только всё по американским картинкам и мультикам

+ такий мен (що по дому вміє багато чого сам) у очах жінки має кращу карму. Не всі жінки ж виключно на $$$ біжать.

это ты видимо про совокупности айтишника + который по дому умеет всё )) потому что тот который «просто по дому» они люди рукастые во всех отношениях и люди хорошие но в голове своей люди очень простые я больше чем уверен что ты бы б удивился на сколько «простые» ))

электричества там между прочим не было на электричество есть отдельный факультет

Если скажешь что СУЛА и 301 кафедра — я тебя прокляну

почему? если ты там был ты должен знать что на весь ссср было всего 2 института которых

реальное высшее техническое как спроектировать и собрать самолёт и как отдельно спроектировать технологический цикл чтобы собрать самолёт

а тот который «киевский авиационный университет» это чисто наземная обслуга они техники в общем даже не инженеры

и 301 кафедра

что напомнило мне что у нас таки был какой-то целый курс в радио корпусе но к.м.к. это была физика

у нас таки был какой-то целый курс в радио корпусе но к.м.к. это была физика

В мою бытность физику читали в корпусах факультетов. 5-му факультету в 150-ке(?) пятого, 4-му в их корпусе, 2-му — в моторном...

а скажем с магией 3-фазного тока я разобрался только вот в уже «новейшее время»

Себто в універі навіть на практиці не було?
Ну... Отак от...

ты бы б удивился на сколько «простые»

Ми всв різні.
Твої тиради «ні про що», хоч і зовсім не прості, але задовбують не гірше 😀

а скажем с магией 3-фазного тока я разобрался только вот в уже «новейшее время»
Себто в універі навіть на практиці не було?

цікаво як саме ти це маєш собі на увазі?

Ми всв різні.

так так я вже поняв )) оце якраз на кварталі комедію показували «які ви всі різні»

стосовно мого уявлення за електриків (та інших як то сантехніків та «кондиціонєрщіків») то я лише додав з особистого власного досвіду постійного спілкування

втім знову ж таки уточнення це ще й американський досвід

Твої тиради «ні про що», хоч і зовсім не прості, але задовбують не гірше 😀

так звісно ж це я написав що все що бабі нада це хорошого мужика з руками

Та як, як.
Як у США у кіно, де попав інженер у минуле, і зробив вдома проводку «на колєнці» сам 😂

Я ж жартую, пррсто така думка , що технарь все ж має і руками щось вміти, а не лише «формули крейдою на дошці».
Те що насправді не вміє, то ж не хвалитися тим потрібно скорше навпаки, промовчати 😁

P. S. Я до речі сам не дуже то і вмію, але типу розумію, що то мій недолік.
Я лінива жопа.

стосовно мого уявлення за електриків (та інших як то сантехніків та «кондиціонєрщіків») то я лише додав з особистого власного досвіду постійного спілкування

То як?
Він прийшов тобі кран замінити, а ти йому про літакобудування?

Ясен хер, що це не спрацює...
У вас взагалі різні світи по життю.

От у мене є знайомий PhD, фізика , математика.
Я і поряд не стояв.
Але коли я йому «допомагаю» імейли завести на різних сервісах, він чомусь «такий простий» (твої слова) стає, що я навіть не знаю як бути...

все що бабі нада це хорошого мужика з руками

Ой не все, не все... 😁

Як у США у кіно, де попав інженер у минуле, і зробив вдома проводку «на колєнці» сам 😂

янкі при дворі короля артура чи що?

в принципі до нього ще був жуль верн з його «таємничим островом» я тоді вперше читав за світ інженерії у прикладному виконанні багато чого з того навіть повторив ))

... але ж як інженер я мав на увазі більш конкретне

як саме «практичне знайомство з 3-фазним током» мало би статися в інституті? (не електротехніки бо то вже ж моветон)

Я ж жартую, пррсто така думка , що технарь все ж має і руками щось вміти, а не лише «формули крейдою на дошці».

так я мабуть теж так вважав у срср у 80-ті було кіно «москва слєзам нє вєріт» там був образ настоящиго мужика но тонкої можна сказать столичної натури ... ти ба забув точну фразу «сантєхнік з великої літери С...» но не сантєхнік же ж... ах да «слєсарь» )) «слєсарь з великої букви С він же Гога»

мені пам’ятаю тоді дуже імпонувало що от же ж людина своїми руками робила якісь там «прибори» на яких якось там «захищалися» не просто а кандидати і здається доктора наук

... потім це мав бути ще срср я читав статті журналіста голованова про те як воно там у америці і зокрема як там у них наука влаштована усі оці «прибори» і так далі воно читалося скоріше як художнє але шото там запало

... потім я вже своїми руками дивився іноземні каталоги лабораторного обладнання ))

Те що насправді не вміє, то ж не хвалитися тим потрібно скорше навпаки, промовчати 😁

мені здається це якась специфічна радянська та ще частково індійська культура з тих які я знаю бо мені не відомо такі щоб «не хвалитися а промовчати чого не знаю» то індуси ті зокрема просто хваляться підряд а от наші «промовчати» це наше всьо

в принципі мені відомі випадки щось там на зразок «я можу зробити це сам не треба мені тут майстра у будинку буде скрізь годити мацати мої труси» але вони чисто «радикальні» ... це навіть слово не правильне ))

а так і серед реднеків нічого такого ремонтувати машину на сто якою заправляє такий самий реднек механік і один з них може сказати що там з двигуном та ще що конкретно з цим робити а другий ні і обох це аж ні як не зачіпає

То як?
Він прийшов тобі кран замінити, а ти йому про літакобудування?

ні то є у мене субконтрактори та також стикаюся з іншими суб- та контракторами котрі роблять електрику сантехнику «опалювання» це не рахуючи тих які чистий фрейм стіни гіпсокартон тощо тож слово за слово звичайний робочий чіт чат

Gran Torino — How Guys Talk Scene (1080p)

Gran Torino (clip 13)"He knows construction«

У вас взагалі різні світи по життю.

не у нас а у вас ))

От у мене є знайомий PhD, фізика , математика.
Я і поряд не стояв.

а чого? я зараз підслухую курс міт то там величезна кількість цікавого того що в мене лишалося «прогалинами» бо воно дуже годно ті «прогалини» заповнює от скажімо одне з моїх улюблених це краса за комплексні числа

... от слєді за рукой саме по собі «комплексне число» складно уявити у реальності бо як його заміряти? максимум який як на мій досвід дає наша школа це те що комплексні числа є таким спеціальним суто математичною абстракцією яка використовується у якості проміжних результатів обрахунків де інакше би виникали би «не можливі числа»

... але тут слєді за рукой у комплексного числа є модуль і цей модуль завжди реальне число бо згідно самого уявлення за комплексні числа модуль комплексного числа це просто відстань від точки цього числа до нуля на 2-вимірній мапі комплексних чисел при цьому це «модуль» так само описується і для реального числа і значить те саме відстань до нуля і є модуль (а ти можеш пригадати визначення «модуля» і чого воно взагалі за таке?)

тож саме комплексне число заміряти може й не можна а от його модуль вже цілком і він матиме фізичне відображення

Та не пам’ятаю я конкретний фільм.

то індуси ті зокрема просто хваляться підряд а от наші «промовчати» це наше всьо

Хіба індуси хваляться тим, чого не знають?
Чи ти мав на увазі «я не знаю, але буду говорити і говорити, щоб склалось враження....»?

а чого? я зараз підслухую курс міт то там величезна кількість цікавого того що в мене лишалося «прогалинами» бо воно дуже годно ті «прогалини» заповнює от скажімо одне з моїх улюблених це краса за комплексні числа

Так круто, молодець, що тут сказати.
А я лінива жопа. 😬 Shame on me.

Алеж я вів до того, що людина володіє знаннями, а email собі зареєструвати, для неї проблема.

Типу так само, якийсь інженер не знає як проводку розвести.
Це ж не погано, це просто дивно, ну мені дивно.
Тобі ні , ну і ні, то ні

це сарказм був чи що?

Алеж я вів до того, що людина володіє знаннями, а email собі зареєструвати, для неї проблема.

Типу так само, якийсь інженер не знає як проводку розвести.
Це ж не погано, це просто дивно, ну мені дивно.
Тобі ні , ну і ні, то ні

я заплутався в уціх тредах мені наче цей тред був про те що я сказав що ті люди з руками електрики сантехніки тощо яких я бачив вони на справді дуже прості люди і арихметиками не владєють образно кажучи і образно кажучи баба яка вже трохи сама при собі від такого просто втече бо про шо з ним балакать?

оце і все за шо я думав цей тред

особисто я не бачив ні кого хто мав би бодай якісь проблеми з компютером маючи той як ти кажеш

що людина володіє знаннями

на це серед цих людей навіть улюблений відомий мем є звісно дещо обмежений рамками поп культури

Great Moments in Star Trek History — Hello, Computer

але я якось спілкувався з приводу суто сумої ідеї чи таке взагалі технічно можливо то ті самі люди

що людина володіє знаннями

цілком погоджуються що це цілком нормально

ЗЫ: але є певна умова може згодом додам як не забуду

... забув але мені цікаво стало ти можеш визначити умову за якої

Типу так само, якийсь інженер

зможе так само розібратися у чомусь технічному ну хай той же ж компютер та імейл?

і образно кажучи баба яка вже трохи сама при собі від такого просто втече бо про шо з ним балакать?

Та і нехай.

бодай якісь проблеми з компютером маючи той як ти кажеш

Weird manner of speaking.
English somehow made it (?)

Ну я зустрічав.
Прикро, але як вже є.

забув але мені цікаво стало ти можеш визначити умову за якої... Інженер (?)
зможе так само розібратися у чомусь технічному ну хай той же ж компютер та імейл?

Таке питання?

Здатність прочитати та порозуміти мануал? 🤔
Іншої умови поки що не знаю.

Weird manner of speaking.
English somehow made it (?)

ask ))

Іншої умови поки що не знаю.

я потім допишу зараз у мене якраз загадкові післяобідні медичні процедури як не забуду ))

хінт справа за інженерний підхід як принцип

у мене якраз загадкові післяобідні медичні процедури

Про медицину набагато цікавіше, ніж ппр підходи

ask ))

Блін, а то дійсно таке буває?
Ти ж начебто дорослим виїхав.
Я ще розумію, слово забув, але щоб завернути речення з having «по нашому», це дивно

Як у США у кіно, де попав інженер у минуле, і зробив вдома проводку «на колєнці» сам
Та не пам’ятаю я конкретний фільм.

я ж саме за це й кажу бо я якраз це добре знаю бо ти з ними розмовляєш а «реперних точок культурних артефактів» нема

... бо ж важко «не пам’ятати конкретний фільм янкі при дворі короля артура» якщо ти ні коли не читав книжку і не маєш гадки за існування цього «культурного артефакту» ))

ти сам досить дбайливо проілюстрував про що я кажу коли кажу «але так загалом вони дуже прості люди»

Постоянно. Про что не спроси «у нас как раз есть 50 человек, которіе как раз єтим занимались всю жизнь» :)

Постоянно. Про что не спроси «у нас как раз есть 50 человек, которіе как раз єтим занимались всю жизнь» :)

Yes, sir.
My village contains 250 developers who could easily do what you need 😁

Зараз іноді теж довго викликати. Тому якщо дрібний ремонт, то можна й самому (не вхідний автомат).
Також знання як це робиться корисне для того, щоб оцінити рівень того кого викликав. Бо майстри різні за рівнем, навіть при тій же ціні.

Але краще якщо прийде добрий майстер та зробить це професійно.

Ну звісно краще в чомусь розбиратись, ніж не розбиратись. Але іноді навіть щоб щось вивчити і отримати якусь базу треба докласти більших зусиль, ніж просто найняти спеціаліста. Мені не обов’язково вміти ремонтувати двигуни, якщо я купляю машину.

Мені не обов’язково вміти ремонтувати двигуни, якщо я купляю машину.

А вот заправить, проверить уровень масла, залить омывайку — надо
ну и понять что если машина дымит — то надо к мастеру. или дырынчит. или дёргает. или рыскает. или не так тормозит
какие-то базовые навыки у вас быть должны

Что конечный пользователь может и должен уметь делать с машиной написано в инструкции по эксплуатации авто. Справедливости ради, «инструкции по эксплуатации электросети», с которой надо ознакомится до того, как начать пользоваться оной, пока нет, всё отдано на самообразование.

праведливости ради, «инструкции по эксплуатации электросети», с которой надо ознакомится до того, как начать пользоваться оной, пока нет, всё отдано на самообразование.

zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1143-06#Text
ПРАВИЛА технічної експлуатації електроустановок споживачів
еще есть ПУЭ, но там в основном «как делать», а не «как эксплуатировать» — но они тоже есть.

Осилити оці нормативні тексти може тільки якийсь інженер з безпеки. Певно ці люди ненавидять своє життя)

Осилити оці нормативні тексти може тільки якийсь інженер з безпеки.

Судя по тому что вы знаете что такое ПУЭ — то вы тут ваньку валяете
и нет там ничего сложного, в части, которая касается бытового применения

На самом деле есть, например не включать повторно прибор если он выключился с выбиванием автомата :) Или отключить неисправный прибор от сети.
В идеале обесточивать линию при замене лампочки, а то бывают случаи когда неправильно установленный выключатель не разрывает фазу и тогда выключения недостаточно.

А також міняти лампочки в фарах і мати запасні з собою 😅 Дуже бажано бо можна на дальніх валити 300 км поки поліція не зупинить і не спитає чи паньство часом ухи не переїло 🤣

А також міняти лампочки в фарах і мати запасні з собою

На некоторых машинах надо пол морды разобрать, чтобы поменять лампочки в фарах
Сам охренел когда увидел

Або мати маленькі долоні)
У мене в одній фарі досі лампочка валяється, яку так і не зміг дістати

Або мати маленькі долоні)

Там по пачпорту морда разбирается :( Удивительное инженерное решение, просто удивительное

Є така штука — але фари то така шляпа що горить в найбільш не передбачуваний момент 😂 Перед КПП на кордоні і тобі страж граніца каже, що в тебе станція вилізай 🤣

Щось мені здається цим точно мають займатися навчені автомеханіки в автосервісах.
Тим більше там в половині випадків проблема не в лампочці, а в блоках керування (для фар з діодами) і розпалювання (для ксенону)

Знову ж, дивлячись яка у тебе машина. Якщо якийсь некромант початку середини 2010 на галогенках як у мене, то там все дуже просто. І у мене якщо фара не світить, то проблема найчастіше у лампочці.

Ахаха, у мене разів з 5 була «проблема» з фарами, яка вирішувалася заміною лампи.
А якщо ти ще в якійсь «зажратій» західній країні, то її заміна невласноруч стане в 4-5 днів очікування терміну, дивних поглядів на тебе на СТО та приблизно €50,

Ну так це база, яку теж повинні розповісти на сто, якщо це перша машина. Мені з першою машиною саме механік розповів, який антифриз купляти і куди заливати. Просто повезла машину до спеціалістів, які обслужили, поміняли масло і розповіли все що треба. Як би я це могла дізнатись самостійно?
В інтернеті повно шлаку і всі рекомендують щось своє. Наприклад, як я дізнаюся яку конкретну марку антифризу заливати, якщо їх сотні різновидів на ринку? І так далі
Це ж теж потрібен досвід, який тобі хтось передав. Щоб лізти в електрику, це треба побачити як хтось інший лазить, і спитати в нього що до чого. І щоб ця людина ще й змогла нормально розповісти. Ось в мене в родині якось не було жодної людини, яка щось в цьому розуміла. Вчитися по відосикам з інтернету таке собі, я б точно після такого з щитком не експериментувала

А якщо перефразувати:

Наприклад, як я дізнаюся яку конкрет

ний оператор використовувати для вибірки з таблиці за допомогою sql?

То вже і відповідь на горизонті, вірно?

Як би я це могла дізнатись самостійно?

Прочитав инструкцию к машине. Даже к моему корыту 20ти летней давности идет инструкция с табличкой — что и когда надо делать

Наприклад, як я дізнаюся яку конкретну марку антифризу заливати,

В инструкции написано
а реношка марку масла вообше на заднее стекло любила клеить, хрен отдерёшь

Це ж теж потрібен досвід

Нет. Нужно понятие что «что-то надо делать раз в год» — и СТО, которое всё сделает (желательно не гаражное. Хотя в боксах помню механик заплевал моё масло — «оно ж у тебя черное, просто ужас! Бери у меня! Вон я бусик обслуживаю, масло меняю — полгода отходил — как слеза прозрачное!». Ага. на мерседес спринтер, полгода, прозрачное..... афигенное масло!)

Ну саме про марку антифризу в інструкції до мого авта звісно нема ( я вже не пишу, що укладачі інструкції точно не могли знати які саме бренди і види рідин продаються на українському ринку) Там про керування, електроніку, про датчики, на яку педальку тиснути та що таке ручний тормоз. Майже півкнижки саме про електроніку, і який датчик за що відповідає
Доречі це нова машина, ось коли в мене була стара реношка то там дійсно інструкція була більш докладна, було хоча б про конструкцію авто, навіть якийсь базовий ремонт я думаю можна було по тій інструкції зробити. Але там теж не було

Даже к моему корыту 20ти летней давности идет инструкция с табличкой — что и когда надо делать

. Что и когда делать треба вже або самій гуглити, або питати на сто. Або робити як бог на душу покладе, сподіваючись що це правильно.
В новій машині доречі всі бачки підписані і інтуїтивно зрозуміло, що за що відповідає. Плюс ще й продавець зробив міні онбординг в салоні, якіщо я вірно пам’ятаю
Доречі майже за рік часу доводилось відкривати капот тільки щоб омивайку долити і масло глянути) А стара рено жерла антифриз як воду, доводилось підливати ледь не кожен місяціь. А тоді той бачок взагалі рзвалився... весело було. Досі після тої тачки око сіпається.

Что и когда делать треба вже або самій гуглити, або питати на сто.

Еще раз: в инструкции к автомобилю указаны сервисные интервал- когда менять масло, когда колодки, когда ремень ГРМ

А стара рено жерла антифриз як воду, доводилось підливати ледь не кожен місяціь.

А можно было бы заехать на СТО и подтянуть хомут на патрубке, да?

Як би я це могла дізнатись самостійно?

Прочитать руководство по эксплуатации (это такая книжка от производителя авто, где максимально простым языком описано всё, что водитель должен знать относительно эксплуатации конкретного автомобиля), которое, вообще-то, обязаны прочитать до того, как за руль садится. Не?

которое, вообще-то, обязаны прочитать до того, как за руль садится. Не?

Выключи мотор, поверни руль до упора в сторону, а потом найди в инструкции что делать.

десь вже розказував як маміна черешня 24.02 зраночку ломанулася до кордону і мав усі шанси встигнути до Молдови до закриття кордону, але проколов колесо і чекав на асістанс, бо сам не вміє, молоко матері було без цього, а у авто був і домкрат, і ключ і колесо, і ютуб, але "

Кожен повинен займатись своєю справою. Є звісно товарищі, яка вважають себе «умельцами», самі кладуть плитку вдома в туалеті, яка потім лежить криво і живуть з нею все життя

"
коли потрапите у халепу, вміння розпалти багаття, побудувати пічку просту, зробити світло, поміняти колесо чи ремінь в авто дуже допомогає, але ваш гендер може очікує це від оленя який біля ?

А чого так слабо? Ще треба вміти прийняти роди, вполювати кабана, їздити верхи, спати на вулиці у мінус 30, їсти хробаків. Можете починати тренуватись вже зараз, а то раптом потрапите в халепу.
Якщо людині треба щось — життя навчить. Якщо не навчило — значить було не сильно треба. Для всього іншого є мастеркард.

Життя дуже суворо іноді вчить, але у світі побудованому для комфорту жінок це з вами може і не трапитися

а, то сенс вашого висеру був просто рандомно накинути на жінок) Черговий інцел-мізогініст, із серії всі жінки відьми? Я вам співчуваю, але продовжувати діалог звісно ж не буду)

Нещодавно у новинах, гора Піп Іван, «турист» практично у вітровці і кросівках заблукав, ледве спасли...
Ймовірно, що Отака ситуація «життя заставило у Румунію податися, але не навчило....» :(

А чого так слабо? Ще треба вміти прийняти роди, вполювати кабана, їздити верхи, спати на вулиці у мінус 30, їсти хробаків.

Человек должен уметь переменить пеленку, спланировать план вторжения, заколоть свинью, вести корабль, построить дом, написать сонет, подвести счета, построить стену, снять мясо с костей, утешить умирающего, отдать приказ, выполнить приказ, действовать вместе и в одиночку, решать уравнения, анализировать новую проблему, разбросать навоз, запрограммировать компьютер, приготовить вкусное блюдо, биться и победить, и умирать с достоинством. Специализированны лишь насекомые. © Лазарус Лонг.

Я вже 45 років чекаю, коли ж мені знадобиться вміння вирішувати систему з 2 лінійних рівнянь. ;)

Я вже 45 років чекаю, коли ж мені знадобиться вміння вирішувати систему з 2 лінійних рівнянь. ;)

Ну, на самом деле встречается не каждый день, конечно, но бывает
Значительно чаще неопределённого интеграла или комплексных чисел.

Ты лукавишь: такие системы ты решаешь, если не ежедневно, то достаточно часто. Конечно, не на листочке в клеточку, но тем не менее.
Элементарно: две упаковки одинаковых баночек йогурта, в одной 4 баночки, в другой — 6; определение какую упаковку выгоднее купить — решение системы из двух линейных уравнений :-)

Хм.
Йогурт.
4 баночки припустимо за 400грн
6 баночок за 580грн.
Вартість баночки визначається ціна/кількість-банок.
Ніколи і не уявляв це як систему рівнянь 😁

Поздравляю, ты только что решил систему из трёх линейных уравнений :-)
4 * X = 400
6 * Y = 580
X — Y = Z
Z определяет что выгоднее купить.

Ну, та так.
Лише ніколи не задумувався, що то система....

4 * X = 400
6 * Y = 580
две упаковки !!одинаковых!!баночек йогурта, в одной 4 баночки, в другой — 6

Чомусь однакова баночка то Х то Y

Чомусь однакова баночка то Х то Y

Посмотри на упаковки дюрацела на кассе — аналогичная ситуация, в зависимости от упаковки — разная цена за штуку
ну и в йогуртом не удивлюсь если такое (хотя скажу честно — не обращал внимание)

ну и в йогуртом не удивлюсь если такое (хотя скажу честно — не обращал внимание)

я йогурт постоянно ем я там встречал вообще интересные истории когда более мелкие упаковки по весу более выгодны

ну не то чтобы ужас ужас ужас но вот реально «а что вообще это было пух?»

Ну это нормально, ИМХО.
Собственно, базовое образование для того и потребно, чтобы уметь решать разные жизненные вопросы «на автомате».

это именно то что я тебе тогда написал фокус здесь в инженерном подходе

почему инженер может разобраться в том как устроена система скажем электронная почта? чисто на внешнем уровне «зарегистрировать аккаунт» «принимать посылать письма» такое

потому что инженер смотрит на систему как на в свою очередь инженерное решение и соотв. это решение и система подчиняются всё тем же ж законам с которыми инженер уже привык и специально обучен обращаться всю жизнь

конечно же под это ещё подкладывается фундамент в виде теории как то знания или понимания что на самом деле это просто система уравнений

такая же ж как и другие

это инженерный подход ))

это то как «технический специалист 23-го века» может разобраться в компьютере 20-го века и использовать его как инструмент чтобы передать свои знания 23-го века инженеру 20-го века а тот в свою очередь может эти знания понять хотя и да потребуется многие годы прикладных исследований на то чтобы достичь конечного результата

это именно то что я тебе тогда написал фокус здесь в инженерном подходе

почему инженер может разобраться в том как устроена система скажем электронная почта? чисто на внешнем уровне «зарегистрировать аккаунт» «принимать посылать письма» такое

Ех, я реальнр не зрозуміло напевно аишу 🤔
Бо я як раз протилежне описав.
PhD, що отримав інженену освіту + далі продовжував навчатись, НЕ міг сам email зареєстпувати.

Ніколи і не уявляв це як систему рівнянь 😁

хм а ведь это ты писал за того своего знакомого пхд на которого ты смотришь как не достижимое вверх )) а я тебе что-то там за комплексные числа заливал хехехе ))

Комплексні у житті та роботі не використрвував...

Система ріінянь еа прикладі йогуртів, це як на мене «герой мемчика про, трбі питанея, а навколо тебе формули літають».
От я чесно і визнав, шо не сприймав це за систему, бо поділив, зрівняв та пішов далі.

Элементарно: две упаковки одинаковых баночек йогурта, в одной 4 баночки, в другой — 6; определение какую упаковку выгоднее купить — решение системы из двух линейных уравнений :-)

Штоблять??????
какая на*** «система уравнений»???
Ну максимум «неравенство», если сравнивать удельную цену йогурта за баночку
система уравнений — это когда две переменные ЗАВИСЯТ друг от друга, но тут то — нет!

Ох уж эти DBA...
Рассмотрим пример от K Vadym:
Запишем некую систему линейных уравнений:
A11X1 + A12X2 + A13X3 = B1
A21X1 + A22X2 + A23X3 = B2
A31X1 + A32X2 + A33X3 = B3
Введём значения коэффициентов и свободных членов:
A11 = 4, A12 = 0, A13 = 0, B1 = 400
A21 = 0, A22 = 6, A23 = 0, B2 = 580
A31 = 1, A32 = −1, A33 = −1, B3 = 0
Получаем задачу о выборе йогурта:
4 * X1 = 400
6 * X2 = 580
X1 — X2 — X3 = 0
Бинго! Мы решаем систему линейных уравнений даже не понимая, что это система линейных уравнений :-)

З.Ы. Ты ещё скажи, что булева алгебра никогда в реальной жизни не пригодится. Это мой любимый пример ;-)

Бинго! Мы решаем систему линейных уравнений даже не понимая, что это система линейных уравнений :-)

1) 100 за штуку
2) 96 за штуку
3) берём 6 штук.
поэтому я — руководитель, а ты умный, но слишком сложный и медленный.

1) 100 за штуку
2) 96 за штуку
3) берём 6 штук.

Или чтобы не нужно было делить 580 на 6 — можно 6 умножить на 100, получить 600 и понять что 6 надо умножать на что-то меньше ста — а значит цена за единицу для 6 штук — меньше и надо брать именно это

А... ну да, «я — начальник, ты — дурак» ©, запамятовал, господин начальник, исправлюсь! Спасибо, солнцеликий, что напомнил.

А... ну да, «я — начальник, ты — дурак»

Ой, а ті читать не умеешь? :)
там написано чернім по белому: «ті — умный» :) (я — хороший руководитель, я хвалю своих сотрудников, а не говорю им что они тупіе, даже если они временами тупят. Они научатся, єто вопрос времени, а тупить — єто нормально)
Но не слишком сообразительный, видимо, да?

исправлюсь

Очень на єто надеюсь.

Спасибо, солнцеликий, что напомнил.

Не за что. Моя основная задача, как руководителя, следить за результативностью и эфекткивностью сотрудника

Вот только что я показал тебе как можно решить поставленную задачу с использованием минимально необходимых ресурсов — памяти, процессора, времени. Теперь ті станешь єфективнее, а весь твой отдел в целом — результативнее.

насяльника ))

Ты ещё скажи, что булева алгебра никогда в реальной жизни не пригодится. Это мой любимый пример ;-)

Не знаю. Но 95% вероятность того что с наллами ты работать не умеешь.

кстати, обрати внимание
«твой» метод имеет сложность от О(n2) до О(n3) и требует доовльно много памяти
«мой» метод имеет сложность О(n) и требует минимум памяти

это когда две переменные ЗАВИСЯТ друг от друга

а они зависят )) эта зависимость это условная единица йогурта

ты просто выписываешь систему уравнений как раз для того чтобы определить эти х у или хотя бы их соотношение достаточное для твоих целей

ты просто выписываешь систему уравнений как раз для того чтобы определить эти х у или хотя бы их соотношение достаточное для твоих целей

Нет, я не віписіваю систему уравнений, я решаю задачу
в єтой задаче, кстати, я потратил 3 короткие строки на пояснения, все расчеті можно біло провести в уме — и я дал таки ответ на поставленній вопрос — какую упаковку вігоднее покупать
уважаемій оппонент же потратиль 50 строк, 3 системі уравнений, не решил их — но так и не ответил на вопрос — какую упаковку надо покупать.

две упаковки одинаковых баночек йогурта, в одной 4 баночки, в другой — 6; определение какую упаковку выгоднее купить

Важкі часи для Senior DevOps настали.

Ну якщо прагнути жити в світі Хайнлайна — то звісно. Але таке не всім подобається.

Ну якщо прагнути жити в світі Хайнлайна — то звісно. Але таке не всім подобається.

Но Хайнлайн таки прав.

Но Хайнлайн таки прав.

ну как тебе сказать всё не так однозначно

ну как тебе сказать всё не так однозначно

Да. Кроме Хайнлайна.

я думав це хайнлайн

Лазарус Лонг — это персонаж вселенной Хайнлайна
В данном случае, если правильно помню, «достаточно времени для любви»

«достаточно времени для любви»

дя )) одна из самых ... забористо начинающихся мутноватых штучек дядьки )) не точно уверен дотянул ли я её до конца и чтобы ещё и больше одного раза ))

так Хайнлайн велик в своих особенностях отношения к либертарианству )) люблю его

Ще треба вміти прийняти роди, вполювати кабана, їздити верхи, спати на вулиці у мінус 30, їсти хробаків.

у порівнянні з заміною колеса то не доречне порівняння бо тоді вже треба вміти ще й підкувати коня та лагодити бричку

але тут цікава умова що в оточенні де люди їздять на коні то таки треба вміти їздити на коні бо то якось дивно тож ця навичка є якраз звичною до саме того оточення де вона є

так само як вполювати кабана у вас в оточенні часто полюють кабана? може просто колють? чи розділують?

а у якому вигляді м’ясо кабана до вас зараз надходить? сире чи вже приготовлене до готової страви чи може якийсь напів фабрикат? бо тоді можна продовжувати цей ланцюжок ще чимось «вміти приготувати сире м’ясо кабана» бо от мама вміла а діти що хлопці що дівчата так і не навчилися бо мама ж завжди робила за них нє?

Для всього іншого є мастеркард.

точніше є ті хто це зроблять за вас )) бо це особливості конкретного устою суспільства

знову же ж таки не включає форсмажори до яких можна відносити сабж чувака з кольосами як я розумію

Погоджуюся з вами на 100% бажано ще фізику взагалі не вчити а не лише те що стосується електрики. І світ буде наповнений магії. В якій чарівні сили вмикають світло і рухають авто. :) Доречі почитавши ваші коментарі згадався фільм Ідіократія. Там теж люди мали один скіл до якого були схильні і нічого більше не вміли. Правда по факту були ідіотами які і те що повинні були робити не вміли толком. Напевно наслідок рішення всіх проблем картою мастеркард)))

Сподіваюсь ви точно вмієте прийняти пологи і вполювати кабана. бажано голими руками. А також можете на ізі зібрати авто та полагодити електрику всьому району. Інакше навіть не уявляю, як ви досі виживаєте в цьому суворому світі)

Ви би класно вписалися в світ Ідіократії.

а не лише те що стосується електрики. І світ буде наповнений магії.

youtu.be/yZqxd1PihXc

on the other hands ’any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic’ (к) (тм)

ну, я бачив такий приклад на власні очі, так що цілком

Якщо будете мовчати — то так, а якщо проявите ініціативу то є варіанти, але залежить від бригади... Я би зараз про деякі бригади таке шикарне іпсо кинув ууууххххх 😂

Якщо будете мовчати — то так, а якщо проявите ініціативу то є варіанти, але залежить від бригади...

ахуенчик,
У меня 25+ лет опыта в айти — и один из самых богатых (я не побоюсь этого слова — в мире!) опыт миграции с оракула на мс скуль
Не знаете, какой-то бригаде не надо мигрировать базу с оракула на скуль? Могу еще с сайбейза. И могу перепилить ваш код с сей под оракул под линух — на шарп под вин под скуль.

dou.ua/...​campaign=21122023#2747802

Ну в целом да, моя работа была «Захватить базу противника» :)

синьйора-помідора з його DevOps CI/CD terrraform і ще багато страшних слів..

По ідеї сіньор теж вміє налаштувати wifi та обжати кабелі...
Чи «не барська це справа»?

Єко пан відірваний від сучасних реалій ...

Шо реально сіньор не вміє?
Се ж халепа 🙄

Шо реально сіньор не вміє?

По звуку рейда умеешь определять режим работі сервера БД?

А який зв’язок з умінням обжати кабель? :)
Ти ще сажи, що у тебе досвід міграції Оракла на Сіквель, але заінсталлити обидва сервера БД ти не вмієш. 😁
Я не повірю

А який зв’язок з умінням обжати кабель? :)
Ти ще сажи, що у тебе досвід міграції Оракла на Сіквель, але заінсталлити обидва сервера БД ти не вмієш. 😁
Я не повірю

ну лично я то еще и коаксиал могу и обжать, и распаять (но не толстый, а обычный)
годы лаборантом на кафедре асу не прошли даром. ну и радиокружок, разумеется

По ідеї сіньор теж вміє налаштувати wifi та обжати кабелі...

вайфай — да, витуха — не факт

Хм, це тому, що вайфай налаштовується «мишкою та клавою», а вітуха, то треба інструменти до рук брати? :)
Ну, пічалько це насправді

Хм, це тому, що вайфай налаштовується «мишкою та клавою», а вітуха, то треба інструменти до рук брати? :)

Если сейчас спросить «порядок цветов без гугла» — сколько % ответят?
Лично я помню только тип а. Б или кросс — я уже не помню.

Если сейчас спросить «порядок цветов без гугла» — сколько % ответят?

Тільки той, хто регулярно обжимає.
Я — рідко наприклад.
Тому той порядок завжди є у чехлі з під тестера 😄

Я хоча не обжимаю більше одного конектора в два роки — досвід не пропʼєш: колись забивали конектор за 45секунд 😂

обжати RJ-45

что то мне подсказывает что там ADSL с полевкой в окопах

Тоді відрізняти RJ-45 від RJ-12/11

Лайфхак — час на проходження ВЛК не регламентований. Тобто за певних умов ви можете проходити її стільки, скільки треба.

Вже регламентований. 4 дні.

дякую за уточнення
дійсно відбулись зміни
додав в основний текст

Не побачив де саме. «Лайфхак» залишився тим же

Дякую за статтю!
Цікаво як в вашому випадку з двома моментами:
1) Чув що для багатьох айтішних посад треба бути офіцером. В вашому випадку ви як я розумію рядовий — чи була з цим проблема?
2) Що з зарплатою?
Бо як я розумію це далеко не айтішні ~20 тисяч грн (~600$) на руки. Бо це тилова посада, без всяких бойових. Правильно я розумію, чи все ж є якісь бонуси чи доплати?
І якщо для якогось Василя, який працював вантажником в АТБ, це напевно гарна зарплата.
То після АйТі йти на зарплату в ~10 разів менше — це прямо дуже морально і матеріально складно. Особливо, якщо є сімʼя, яку треба забезпечувати — платити за квартиру, садочок і т.д.
Як у вас з цим?

Дуже перепрошую, а Василю з АТБ не потрібно сім’ю забезпечувати? Як він виживає? Для чого це зверхнє порівняння?

Ну ви ж розумієте, що Василь з атб сім’ю і так забезпечує своєю атбшною зарплатою за рахунок пристосованості до більш низьких стандартів життя, і для нього зсушне забезпечення навіть без бойових буде суттєвих підвищенням. Тут немає нічого зверхнього, просто факт.

Звикнути жити без сирів та смузі важко, але можливо 😎

В мене немає сім’ї, яку треба утримувати, про що йшла мова, але я підозрюю, що в такій ситуації сири та смузі далеко не найбільша категорія витрат. Загалом, не заздрю таким сім’ям...
«Синку, ми переїзжаємо в бабушатнік, окрему кімнату не обіцяю. В школу їздитимеш на маршрутці, якраз познайомишся з сином Василя з атб, спитаєш де тут найближчий секонд-хенд. На канікулах пастимеш гусей в селі у бабусі — походу, разом з мамкою. Основна страва тепер — гречка з куркою, ну може ще картопля, якщо в селі постараєтесь. Хоббі та кружки відміняються. А, подарунків наступні N років теж не жди, хіба раз на рік, бо грошей нема. Ну, наче все, я поїхав.»

Тим, що курочка з гречкою тільки на свята. А зазвичай тепер будуть макарошки по 20грн/кг з маленьким кусочком дешевої варьонки

сири та смузі

То ж просто мем.

Основна страва тепер — гречка з куркою,

За гречку купують вибори.
Не треба про неї погано, бо вона виходить ого го.

Заздрити нікому не варто.

Ви зараз розповіли про дитинство 3/4 цього форуму. І нічого, всі вивчились та досягли всього працею, і навіть кружки в більшості були.
Звичайно немає нічого красивого в жебрацтві, але також як і в мажорстві багатьох сучасних дітей з покоління кристалу, для яких гречка з куркою та маршрутка вже звучить як образа.

Ви зараз розповіли про дитинство 3/4 цього форуму.

І моє в тому числі, великою мірою.

І нічого

Чого. Ну, якщо в вас такі невисокі вимоги до життя, що «вижили — і добре», то звісно нічого, але якщо об’єктивно — вельми і вельми «чого». Те, що ви назвали «мажорством» — це просто звичайні, нормальні, зрозумілі та людяні очікування від життя, а не щось захмарне, чого треба стидатися.

Є різниця між високими стандартами життя, та нездатністю радіти від життя якщо в тебе чогось нема прямо тут и зараз.

І якщо для дорослих людей це питання (в цілому) вибору, пріоритетів та життєвих цілей, то для дітей це частина процесу виховання. Знаєте що такі люди як Гейтс, Цукерберг і т.д., навіть не передають у спадку своє багатство дітям. Як таких крайнощів не підтримую, але звідки це йде зрозуміло.

звичайні, нормальні, зрозумілі та людяні очікування від життя, а не щось захмарне, чого треба стидатися.

Мати машину та возити на машині дітей у школу? Не захмарне. Проблема виникає коли необхідність скористатись маршруткою автоматично сприймається як зашквар (причому незалежно до наявності чи відсутності авто в людини). Або нехтування нормальною здоровою домашньою їжею на користь понтових страв.
І якщо це такі діти, то потім з них виростають дисфункціональні дорослі, що нездатні самостійно стати на ноги, або щось зробити зі своїм життям у мінімально стресових умовах.

Знаєте що такі люди як Гейтс, Цукерберг і т.д., навіть не передають у спадку своє багатство дітям. Як таких крайнощів не підтримую, але звідки це йде зрозуміло.

Может быть они не оставляют «прямое» наследство потому, что у их детей к тому времени благодаря «папиным деньгам» уже есть отличное образование, хорошая должность в отличной фирме, прекрасное здоровье благодаря медицине и питанию — и дополнительные наследственные деньги это, конечно, приятно — но не принципиально?

прекрасное здоровье

Оце не факт...
Ті нюхають, оті бухають....
Діти різні

або щось зробити зі своїм життям

Бобер шолі?

Є різниця між високими стандартами життя, та нездатністю радіти від життя якщо в тебе чогось нема прямо тут и зараз.

а ты ел одни только макароны но с подсолнечным маслом понятно? и чтобы оливье только на праздник как настоящий праздник потому что в другой день ни кто делать оливье не будет и на праздник его тоже не то чтобы много и оно даже заканчивается?

та нездатністю радіти від життя якщо в тебе чогось нема прямо тут и зараз

что конечно подчёркивает возможность радоваться жизни я не шучу я помню это как праздник который я сам себе «испортил» однажды обнаружив что оливье в общем ни чего особенного и его можно делать хоть каждый день а можно даже и пойти купить готовый наразвес т.е. оказывается оливье вообще может быть сколько хочешь

и мандаринов тоже ограничено только докторскими ограничениями по желудку

ты сам так жил?

Або нехтування нормальною здоровою домашньою їжею на користь понтових страв.

что вообще ты называешь домашней здоровой едой?

Ви зараз розповіли про дитинство 3/4 цього форуму. І нічого, всі вивчились та досягли всього працею, і навіть кружки в більшості були.

... в поле рожали, гудрон жевали, где родился там и пригодился, господь терпел — и нам велеле, ты чо блин самый умный, в африке и такого нету ©

для яких гречка з куркою та маршрутка вже звучить як образа.

Я не мажор, но если кто-то начинает считать что «и гречкой обойдёшься!» — то он сразу идёт на***.

Ось тому я і хочу, що би в моїх дітей воно було трохи того, а не «якось буде» ...

Без сирів та смузі можливо, але звикнути до макаронів котрі злилися в суцільну масу — неможливо. Якщо на самому початку їжа була цілком достойна (за рахунок волонтерів), то після того як почала кормити держава, їжа ставала все гірше і гірше. Чим кормлять зараз, страшно навіть уявити.

То про ЗСУ?
Дивно , бо знайомі на їжу не скаржаться....
Мовляв, що що, а їжи доста і ок.

Я і не писав що її недостатньо. Єдиний випадок коли її було недостатньо — на позиціях коли почалися проблеми з логістикою. Хоча ЗСУшні сухпайки дійсно дуже смачні. Коли ж перебуваєш на ППД, то зазвичай доводиться харчуватися макарошками з фуражного зерна, капустою та желеподібними сосисками (мабуть веганські). Інколи буває і щось нормальне, типу якогось м’яса, яйця, вареної картоплі з нормальним жирком, але це швидше виключення з правил. А, ще один період були яблука (як раз співпало з конфліктом довкола яєць по 17 грн, та трохи меншим розголосом серед яблук котрі коштували х3 від ринку). Але яблука були самі звичайні, можливо навіть другий сорт. Особисто я коли знаходився на ППД, при можливості, харчувався в найближчому магазині.

Особисто я коли знаходився на ППД, при можливості, харчувався в найближчому магазині.

Не було побоювань, що ждуни аквафрешу травануть?
Або ценнік*5 для ЗСУ?

... Чув про таке 😕

Не було побоювань, що ждуни аквафрешу травануть?

Це місто було хоч і на Донеччині, але там на той момент було і багато цивільних. Якщо брати їжу на вагу, то навряд вона травлена, так як її міг взяти і цілком цивільний. Цінники теж цілком звичайні, хоча по деяким категоріям і трохи дорожчі аніж в Києві. Ну і звісно багато смаколиків у вакуумній упаковці

Чув історії про те, що цивільні там «люблять» ЗСУ люто...
Добре, що то не усюди

але звикнути до макаронів котрі злилися в суцільну масу — неможливо.

тому що макарони одразу після варки треба промивати холодною водою тоді не злипаються

ми завжди так робили і усі 90-ті також

Але навіщо?
І якщо ти можеш і звикнути. То як це пояснити жінці та дитині? А якщо багато дітей?
Тобто з такою мотивацією дуже туго в мене

Якщо можеш ти, то можуть і вони.
А навіщо? Та хз.
Всяке буває....

Так жена не за нищеброда выходила... замутит с садовником.

Садівник то ж той же Вася з АТБ...
Його тут трішки не люблять

Тут скоріше або це моя задача, як чоловіка, нормально забезпечувати жінку і дитину.
І давати їй комфортне життя, забезпечити безпеку для неї і дитини.

Або вона поїде з дитиною до своїх батьків в Штати, і там в неї буде і комфорт і достатня безпека.
Тобто якби я би пішов в ЗСУ, то вона б скоріш за все так і зробила. Тоді навіщо мені йти в ЗСУ і втрачати комфорт і можливо і сімʼю на незрозумілий термін (а що якщо війна ще на 5 років?)

У садівника чи Васі з АТБ простіше — він нормально не забезпечував сімʼю до цього. І тому зарплата військового може навіть буде плюсом до рівня життя його сім’ї...

Жінка зі штатів приїхала до України та ще щоб її тут забезпечували, бо якщо не будуть то «Па па»?
Ну.... Не нафіг....

Ні, вона не зі Штатів сама, просто її батьки туди по грін карті переїхали і влаштувались )
В Україні її крім мене вже давно нічого не тримало...)

А стосовно забезпечення- вона до декрету нормально заробляла. Не сильно менше за мене.
Тому ми звикли до певного рівня комфорту.

Тому і дивуюсь як інші люди з родинами і дітьми добровільно йдуть воювати.
Бо з усіх сторін відʼємна мотивація — і зі сторони сімʼї, і матеріальна, і ризик попасти в штурмовики і стати інвалідом чи вмерти...

Так якби всі вирішили «ну нафіг», то мыбы уже по русски говорили, и на рубли перешли (?)
Звичайно є купа народу, кому це ок.

Сім’я айтішника теж може трішки знизити стандарти життя🤷‍♂️

У вас самих є досвід стрибка з доходу 180к -> 20к, чи то все аби попи3діти?

А якщо на тебе балкон впаде і не зможеш головою заробляти 180к. То Василь з АТБ теж буде винен?

А якщо на тебе балкон впаде

Дуже вдале порівняння з мобілізацією по тяжкості наслідків, без іронії

Доколупався до слів? Головне що суть він передав дуже таки зрозуміло

Та не дуже, балкон самі собі на голову зазвичай не роняють.

У житті може статись багато всього різного. Тому я не розумію в чому проблема постаратись жити з меншим ходом?

На менше можна. Але наприклад 20к це на тільки на їжу, базові ліки та побутові товари (мило, порошок для прання і тп) якщо в тебе діти. Тобто на одяг чи комуналку вже не буде.

Для чого жити з меншим доходом? Життя одне.

Можна запитати у тих в кого інсульт був серйозний, або рак, або ще якась фігня. Дуже цікаво, що ж їм заважає мати великий дохід🤷‍♂️

Давайте вже напишемо «а якщо народився в Африці з сімейним місячним бюджетом в 2$»

якщо в африці то значить чорний а у чорних привілеї

Ну не балкон, так машина збила, то ж узагальнено написано. Ти впевнений що доживеш до пенсії і зможеш заробляти 100500к щоб кормити сім"ю і вони ні в чому собі не відмовляли?

Ну так це ж королі міра — айтішники. Вони впевнені, що фінансових криз не буде, а їхніх відкладених 150 тис USD вистачить, щоб жити на пенсії на широку ногу.

...то мені буде виплачуватися близько 70% від моїх доходів.
Так а що по моєму питанню, знову якусь шмурню висреш, як типовий несильно видатний розумом інтернет-воїн, чи такі відповіси, що ти справді мамкин соціаліст-теоретик?

Я до речі для цікавості періодично роблю собі челенжі витрачати не більше 1500 грн в тиждень на їжу на себе одного. І це досить реально, правда треба повозитися з готуванням. Але є способи приготувати собі за пару годин їжу на декілька днів.

Правда загвоздка в цьому у двох речах — витрати на їжу можна масштабувати майже миттєво. А от все інше так просто не вийде. Особливо це стосується непередбачуваних витрат. І друге, якщо бути основним «кормільцем» у сім’ї, то змусити інших її членів враз менше витрачати — це достатньо painful experience, який часто переростає в серйозні проблеми в стосунках з ними.

Але якщо життя змусить, то будеш дивуватися наскільки людина живуча тварюка, незважаючи на більшість життєвих обставин.

Я до речі для цікавості періодично роблю собі челенжі витрачати не більше 1500 грн в тиждень на їжу на себе одного
Правда загвоздка в цьому у двох речах — витрати на їжу можна масштабувати майже миттєво.

Та не питання, можна взагалі миттєво до 0 грн дійти, людина без їжі здатна до 2 тижнів протягнути, «живуча тварюка» ж.

до 2 тижнів протягнути, «живуча тварюка» ж.

До 2-х месяцев если ты 145кг*

будеш дивуватися наскільки людина живуча тварюка, незважаючи на більшість життєвих обставин

Думки майже всієї укр. влади з 1991 be like.

Я до речі для цікавості періодично роблю собі челенжі витрачати не більше 1500 грн в тиждень

Обрати внимание, даже в своем душеспасительном посте ты такую жизнь называешь «трудностью, проблемой, испытанием», и не применяешь эту практику постоянно, а только время от время «балуешься». ну типа как выйти в лес на 2 дня с ночовкой на шашлыки чтобы ощутить «трудности дикой жызник» и доказать самому себе, что ты — дикарь и хищник, и сможешь выжить в джунглях! Главное не забыть повербанки и чтобы сеть ловила, а то тик токи неудобно смотреть будет

Я нікому нічого не доказую, це ти уже щось додумав :)

время от время «балуешься». ну типа как выйти в лес на 2 дня с ночовкой на шашлыки чтобы ощутить «трудности дикой жызник» и доказать самому себе, что ты — дикарь и хищник,

Я думаю всі погодяться, що ті, хто хоч раз ночував пару діб підряд у наметі, особливо в холодні пори року знає про виживання на вулиці на порядок більше, ніж «кімнатні квіточки» і теоретики. Тому приводу для іронії тут не бачу.

Я думаю всі погодяться, що ті, хто хоч раз ночував пару діб підряд у наметі, особливо в холодні пори року знає про виживання на вулиці на порядок більше, ніж «кімнатні квіточки» і теоретики. Тому приводу для іронії тут не бачу.

о да, «на порядок»
«Упал с кріши, лечу, пока все нормально» ©
единоразовая ночевка в лесу — и он уже не «теоретик» и знает на порядок болшье.
Уверен в своих силах, вот єто всё.

Чомусь другий Василь впевнений, що він хоч чимось кращий за Василя з Атб

Чомусь другий Василь впевнений, що він хоч чимось кращий за Василя з Атб

Ну, василь из атб считает что его зп — это норм, и лучшего — не хочут — и ему и не платят
василь не из атб — считает что это не зп, а так, хочет лучшего — и ему платят
с экономической точки зрения василь не из атб — лучше василя из атб

с практической точки зрения — печку можно топить мона лизой. Хотя она будет хуже обычных дров, кстати.

Людина (в 99% випадків, не беремо до уваги митців, справжніх (а не мамкиних) філософів, науковців) як професіонал вартує стільки, скільки їй платять (або дає власний бізнес). Так що так, в 99% випадків Василь з більшою ЗП як професіонал кращий за Василя з меншою.

І як Василь, що прийшов від Василя в умовному АТБ до Vasileus в модному офісі — таки сидіти в АТБ багато розуму і старань не треба.

Так, скажіть це депутатам які грабують мільйонами постійно, або іншим корупціонерам. З такими моральними компасами люди не завжди чесно приходять до свого місця і здебільшого не через заслуги а через гроші. Зайдіть в будь яку сільську місцину і спробуйте кудись влаштуватись, хай який ви професіонал ви не будете і скільки освіт у вас не буде а ліпше візьмуть свого кума а не вас. А якщо в загальному, то більше на ціноутворення впливає реклама та бренд а не якість продукту. В загальному мова йде не про старання а про те чи готова людина йти по головам і взагалі чи це людина.Зрозуміло, що можна все вимірювати витраченими зусиллями але як не старайся а якщо дупу не лизати босу то далеко не зайдеш.

Зайдіть в будь яку сільську місцину і спробуйте кудись влаштуватись, хай який ви професіонал ви не будете і скільки освіт у вас не буде а ліпше візьмуть свого кума а не вас.

Я нещодавно знайшов роботу якраз в сільській місцевості, про наявність якої ще півроку тому навіть не знав.

якщо дупу не лизати босу то далеко не зайдеш

Мені шкода, що у вас такий сумний карʼєрний досвід, можу побажати удачі в подальшому не лизати нічий зад заради підвищення.

Мені здається вже навіть школярі до такого не опускаються. Бачу у вас дуже міцна аргументація, на цьому і завершимо наш безконструктивний діалог

Як бачите, я начебто не школяр, але до такого все ж опустився.
Як написали (якесь безглуздя), таку і відповідь отримали.

Будь ласка, перш ніж звертатись до людей, тимпаче якщо вашої думки ніхто не цікавився спробуйте хоч щось сформулювати. Надаремна провокація інших людей може призвести до того, що доведеться писати незрозуміло, що щоб зробити хоч якийсь вигляд, що ви не їли лайно. Не треба так...

Будь ласка, перш ніж звертатись до людей, тимпаче якщо вашої думки ніхто не цікавився спробуйте хоч щось сформулювати.

Ахаха, це пише людина, яка сама влізла мені відповідати, коли першочергово писали не їй :D
Можете замість Віталія (бо його відповідь очевидна) відповісти на моє питання, щоб врешті перестати впусту каламутити воду:

У вас самих є досвід стрибка з доходу 180к -> 20к, чи то все аби попи3діти?
освіт у вас не буде а ліпше візьмуть свого кума а не вас.

З кумом можна випити та порішати.
А з невідомим, ну я хз....
Довго звикати 😄

Погляньте на останні коментарі залужного про посилений закон про мобілізацію, а далі погляньте тему статті під якою ми знаходимось. Як сказав залужний на разі не доцільно направляти людей на службу по спеціалізації. Ліпше всіх відправити на перенавчання.

Маючи довгий час дохід 180, розумний айтішник наскирдував собі на рік два окейного життя «по 50 у місяць»?
Чи це нереально?

Стоп. Де це в якому уставі ЗСУ або постанові написано про «рік-два»?
І от знову таки: ви особисто жили хоча б рік чисто на збереження (ну тобто мінімум 500к мінус, якщо більш-менш нормальне життя вести), можете поділитися класним досвідом, чи знову таки, як ваш колега зверху, ви більше по темі арестовича (теоретик)?

Якщо тобі так цікаво то не жив за 20к грн в міс. Але це не означає що на 20к грн не можна прожити

Не відмазуйся. Ти писав саме про умовні «180 -> 20». Про можливість «жити» на 20 ніхто не сперечався.
Що й варто було довести, демагоги демагогять.

Покажи іншим особистий приклад — всі підуть за тобою в невідомість за 20к.

Я кудись когось посилав? Питав що це за зверхність така стосовно місця роботи людини і її доходів?

В іншій темі мені хтось доводив в стилі «чого людина не знайде кращу роботу». Якщо у всіх буде «краща» робота то хто зажраній айтоті буде доставляти їжу чи вимазувати руки об заправний шланг на азс?

Я сам був цим «Василем» і працював в нічній в колцентрі. 2015 рік, червень, 356 відпрацьованих годин за місяць (був рівно 1 день, коли мене не було на роботі вранці чи ввечері), 8500 грн ЗП.
Якби не напружувався, досі сидів би в тому КЦ, поки Віталій захищав би мене на форумі Доу, от же класно було б!

А «бажаючих» (скоріше небажаючих братися за розум) посидіти на касі в АТБ завжди буде вдосталь, ви за це не турбуйтеся.

Твій досвід — помилка того, хто вижив. У більшості випадків як не напружуйся і які собі «матіваціі на успєх» не став — вирватися із болота низького (хоча я би навіть сказав типового для нашої країни) доходу не так і просто. Особливо у такі часи, як зараз.

Тут не в тому навіть суть. В кожного є свої якісь причини, які не залежать від нього. І зневажливо ставитись до таких людей то якась дичина.

Твій досвід — помилка того, хто вижив. У більшості випадків як не напружуйся і які собі «матіваціі на успєх» не став — вирватися із болота низького (хоча я би навіть сказав типового для нашої країни) доходу не так і просто. Особливо у такі часи, як зараз.

У меня в трудовой первая запись — «транспортировщик 2го разряда». Это такой грузчик с тележкой. как-то повезло вырваться. Хрен знает почему. Может потому что пока другие бухали и пинали *** - я учился?

Інтелект — теж риса, яка не у всіх є. І працьовитістю це не компенсуєш.

От чорт, вже не вперше читаю про себе як про помилку вижившого, «вот ета візьот тєбє»... Дружина також наслухалася після того, як бізнес відкрила.
У мене ± такий самий мозок, як і у вищезгаданого Василя, кількість нейронів в межах одного порядку, і процеси навчання ми проходили дуже схожі.
Не кажучи вже, що по дефолту у обох немає інвалідності, і можливості для нормальної кар’єри в Україні навіть для бідняків пристойні.

Так що дуже зручно лінощі виправдовувати тим, що комусь пощастило, поки ти з карєшами пиво з водярою мішав на лавці.

А «бажаючих» (скоріше небажаючих братися за розум) посидіти на касі в АТБ завжди буде вдосталь, ви за це не турбуйтеся.

Тому таких людей потрібно чмирити?
Ти мабуть з тих що до офіціантів звертаються «Ей, ти» бо це нижча каста з заробітком до 20к.

А можна цитатку, де я чмирив, чи то знову пи3дюнькаємо?
А цитати не буде, бо мене попєрдоліло зі слів диванних теоретиків, як можна

трішки знизити стандарти життя

та впасти з айтішної ЗП на 20к. Добровільно такого не буває (окрім ситуацій, коли все йде на за планом), ти сам так не робив, зате вказуєш іншим.
Нова модифікація нафронтника.

як можна.... Впасти

Та легко.
Приклад.
Часто ж кажуть «чому у нас мало для перемоги робиться»

Ну от:
Все для перемоги, і всі йдуть, фігурально, точити патрони, або шити берці.... Та багато ще чого потрібно...
За 20к з/п.

Ах не, так же не можна, вірно 😎

От як «всі підуть» (підказка: ніколи), тоді і будете мені ці нісенітниці писати.
А поки це просто пусте балабольство, як і більшість ваших інших постів тут.

Так оце «нехай спершу вони/всі, а потім я», читається як «та я ніколи».
То чому одразу так і не сказати?
Чим це не те ж балабольство?

пусте балабольство,

Так і є.
Тут лише автор не балабол.

З колцентру в ML — це потужно, моя повага.

Якось так
2. Вже два роки, а ми ще так і не попали до ЗСУ, тобто от вони пару років, шо вже минули.
3. У ЗСУ нібито нема купи розходів з тих, що вимагає цивільне життя...
Ну типу жити у общазі де тебе кормлять та ти одягнений, нема часу на розваги , і купа витрат вже не актуальна...

Я дуже чекаю, щоб ви особисто скористалися цією крутою можливістю, зняли влог, а я на основі вашого крутого досвіду приєднався прямо до вашої частини.

На фронті не був, в ТЦК був, ВЛК було, ВОС змінили....

Можна мені закинути: «Ага... То не воював!!!!!!»

Все вірно, але багато хто тут нааіть у ТЦК не ходив 😎

О, так ти був в ТЦК... Тоді сорі, знімаю шляпу, ти просто герой. Даю Особистий Персоналізований Дозвіл™ повчати інших в коментарях та казати, що їм робити.
Я в ТЦК був ще тоді, коли він по немодному називався, тож я ще не доріс до цієї лички.

Мені навіть незручно писати тобі

«Ага... То не воював!!!!!!»

, настільки це все занадто комічно)

Ходив в ТЦК до того як це стало мейнстрімом, в 2014-ому.
Правда я був в 9 класі, і ходили всім класом.

Дозвольте поцікавитись: ви вже відправили сьогодні в зв’язку з цим когось на фронт?

Сьогодні ще ні, чекаю пост про рейд спортзалу в «труха»

Ну бачиш.
Випусив пару, і стало легше.
😁

Настійливо рекомендую останній кейс перевірити на власній шкурі:

У ЗСУ нібито нема купи розходів з тих, що вимагає цивільне життя

Бо мені це навіть коментувати влом ...

Який кейс?
Слово «нібито» потрібно було болдом виділити чи що?

Друг служив, так ніколи не скаржився + казав, що «труси та носки та обув сам собі здатен купити за зарплату» , це коли я питав, аи не потрібно щось допомогти....

А так, звісно, я не володію повною інфою.

Виходить Ваш досвід то вся зарплата уходить на себе?

Досвід не мій, але:
1. побут
2. ремонт і заправка транспорту
3. заміна за власний кошт того що МО назвало обмундируванням
4. спальні мішки і тд і тп — і не дай бог обстріл то можеш залитися в одних трусах і «наша пісня гарна нова починаймо її знову» ...
UPD: ще є велика проблема із списанням майна яке тобі видали — доходить до того що оператори дрона наприклад не відмовляються від планшетів МО — бо дали шлак, десь пролетіло, щось і ти на планшет приляг і уже винний купу грошей ...

Сім’я айтішника теж може трішки знизити стандарти життя

Вы уже снизили эти стандарты?
Если нет — то какова причина?

Десь так сами тільки вже по відношенню до ІТ-в вважають прокурори, судді, різні схемщики, і т.д. Так що першим піде Василь з АТБ, а потім вже Алекс з галери..
Власне так воно зараз і відбувається

На жаль це його проблеми, коли він обирав таку карʼєру )
Напевно мав мало амбіцій і йому і його родині цього було достатньо)
Бо як хочеш — в Україні завжди були способи заробити гроші, навіть не в айті )
Ти ж ремонтники квартир, а особливо їх тім ліди — прораби, завжди заробляли нормально. І набагато більше за Васю з АТБ )

Дуже перепрошую, а Василю з АТБ не потрібно сім’ю забезпечувати? Як він виживає? Для чого це зверхнє порівняння?

Да, но василь из атб уже успешно обеспечивает семью, даже на меньший доход, для него ничего не поменяется, а может даже улучшится
никакого «свысока», сугубо прагматичность.

Тут вже писали, що якщо є вища освіта, то можна призначати на офіцерську посаду.

1) Проблем принаймні поки що не було. Хоча впевнений що тут все залежить від підрозділів та посад. Якщо якісь проблемі і будуть то вирішувати їх в будь якому випадку буде вже ваше командування, а не ви. Ну і це в випадку звісно якщо в вас дуже зацікавлені.

2) Наскільки я розумію отримувати менше 20к зараз можна лише коли ти виведений зі штату або отримав догану зі зняттям всіх видів премій.
згідно калькулятору розрахунку грошового забезпечення мінімалка для рекрута (це на етапі БЗВП) — 20130 грн.
калькулятор тут для прикладу: social.mil.gov.ua/...​hbovtsia-calculiator.html

Особисто мені мій попередній роботодавець зберіг виплату фін винагороди в повному обсязі. За що йому велика дяка. Більшість нормальних, або як прийнято казати, соціально відповідальних компаній, так і роблять.

Якби цього раптом не сталося я би розглядав інші варіанти:
— «сісти на шию» дружині
— знайти якийсь парт-тайм
— відмовитись від грошових грошей взагалі і жити вільним життям без бажань

А так то взагалі це армія та мобілізація, а не офер в стартап. Фінансово тут не мотивуєшся. Якщо ви цього не викупаєте — то мабуть ви ще не готові. Ви це в даному випадку абстрактний, а не конкретний юзер

Більшість нормальних, або як прийнято казати, соціально відповідальних компаній, так і роблять.

Это пока доля мобилизованных невелика, т.е. пока прибыль с работающих покрывает расходы на социальную ответственность.

це все чудово, так як описано так і є. Тільки до моменту як в «ІТ» частину надходить наказ 10% складу відправити в штурмовики. такі приклади у мене є

Так зараз і в ІТ компаніях періодично видають накази «10% викинути за борт». Це помста зажравшимся девелоперам за часи, коли вони були «зірками».
Децимація — ще у Римській армії практикувалося аби вціліли 90% почали краще працювати.

Тільки після такого все одно можна за місяць-два знайти собі нову роботу.
Можливо на трохи гірших умовах, чи на трохи меншу зарплату.
Але це все одно буде нова робота і непогана по українським міркам зп )

Це помста зажравшимся девелоперам за часи, коли вони були «зірками».

А Іспанія та безтурботне життя — це помста тобі за те що голосував за зелену шоблу?

Так зараз і в ІТ компаніях періодично видають накази «10% викинути за борт»

«за борт» в компании != «штурмовиком в окоп»

Виходить знайомий правду казав:
dou.ua/...​rums/topic/46331/#2732361

Отже якщо раніше чи пізніше зловлять і мобілізують усіх — то можна не чекати а вже зараз мобілізуватися у підрозділ фактично на посаду «спонсора».

Якщо є попит і гроші — то і пропозиції знайдуться!
Звичайно краще працювати програмістом десь у тилу, ночувати у ліжку а не в окопі і навіть мати вихідні.
ІТ галерам час створювати свої підрозділи! Хто сміливий і спортивний — іде у Кракен, а для задротів — програмістів буде мобілізація у «Сракен» від «В’ялого». Формально вони будуть мобілізовані і розробляти якусь інформаційну систему для армії — а фактично бюджетні гроші розпиляють, а девелопери будуть жити у колишній в’язниці і так само працювати на аутсорс тільки вже за 20 К гривен.

Отже якщо раніше чи пізніше зловлять і мобілізують усіх

Якщо з цієї точки зору йти у армію то це банальний висир пропаганди і усіх мобілізувати фізично неможливо.
Це по перше.
Ну а по друге нормально щабашляти щоб отримувати потім копійки із економічної точки зору похід через Піп Іван дешевший.
Армія має бути усвідомленим вибором. От люди вже майже два роки кажуть що рвуться у стрій а ніяк не беруть (сарказм).

Якщо з цієї точки зору йти у армію то це банальний висир пропаганди і усіх мобілізувати фізично неможливо.

Але ж працює! З тих пір як цю тему почали розганяти, люди потихеньку вірять, змиряються, добровільно йдуть, і не так вже мало. План закривається, «мобілізаційне навантаження» на всіх інших зменшується.

Зараз працює електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг». Але на даний момент він ще не синхронізований з іншими державними реєстрами. Коли відповідний законопроект буде прийнято, то в більшості випадків потреба в заходах оповіщення просто відпаде, тому що будуть синхронізовані різні існуючі бази даних. І ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати — ПДФО — сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з’явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов’язаний особисто доставити даного військовозобов’язаного до ТЦК та СП.

www.rbc.ua/...​-povistka-1703021753.html
Цікаво як це працюватиме у випадку гіг-контрактів. Там же теж «роботодавець» платить за тебе ПДФО

Оберіг працюватиме дуже непогано. Особливо для росіян, якщо там буде зберігатись інформація особових справ (включно з посадами, ВОСами, частинами і т.д). ГРУ буде дуже зручно знаходити в централізованій цифровій базі необхідних корисних людей та чіпляти різними способами на гачок.

ГРУ буде дуже зручно знаходити в централізованій цифровій базі необхідних корисних людей та чіпляти різними способами на гачок.

Або просто вбивати.

Як саме вчасно вийшла стаття. Думаю, багато хто вже вдягає берці (закреслено) кеди, аби бігти у ТЦК.

Я собі берці давно купив — правда чорні, на подвійній підошві, рекомендую на українську, прости господи, зиму :D тут мерзне, тут тане в підсумку — гі"но під ногами ...

Можна до вас потрапити і теж поайтішити трохи?)

звісно можна.
флоу описаний вище )

Спасибо за статью.

Какая вообще вероятность того что пройдя собес, пойдешь в тцк-влк-кмб и окажешься не в том месте? Как я понял со статьи она есть и весомая, много случаев подобных было?

Ви повинні розуміти що армія будь-якої краіни це місце в якому ти в певному сенсі собі вже не належишь. Також слід усвідомлювати всі ризики які можуть виникнути в процесі несення служби, особливо в період воєнного стану. В даному випадку не важливо де саме ви знаходитесь — на передку, в айті, на рембазі в луцьку чи в учебці. Бо в першу чергу — ви військовослужбовець відповідно до свого військового звання (солдат чи типу того).
Вірогідність того що шось піде не за планом завжди є. В моєму випадку все закінчилось успішно, але тут же знову таки мова тільки про той флоу який я пройшов і про той проект на який я прийшов. Чи пощастить вам якщо ви знайдете собі відношення з якоїсь частини забезпечення десь в ужгороді я не знаю.

Дякую, Максиме, чудова розгорнута стаття.

Дякую. цікаво і детально розписано.

Дякую автору за таку цікаву статтю і відповідальну громадянську позицію!

З того, що я чув, то зараз всiм пофiг на вiдношення. Набирають тих, хто гине частiше — пiхота.
I пофiг хто ти там за фахом. Всi теплi вакансії вже зайнятi.

Хоча б приблизно описав специфіку вакансії та підрозділ. А то виглядає як реклама лобі х

якщо вас зацікавить якась вакансія то вам все рекрутери більш детально розпишуть при потребі.
від себе можу сказати що воно все плюс мінус схоже на те як і в звичайному житті, просто з певними обмеженнями, зумовленними впершу чергу тим що це армія, а не стартап в гаражі.
але плюс в тому що проекти здебільшого нові і є дійсно можливість впливати на процеси внутрі команд.

— Пане командир, а є для моєї спеціальності посада ?
— Звичайно є! У мене для тебе є чудова маленька посада, я би навіть сказав посадка...

В армії зараз необхідні .NET розробники-штурмовики, DevOps-штурмовики, Java-штурмовики, QA-штурмовики, PM-штурмовики, JS-штурмовики, python-штурмовики, C+±штурмовики і ще багато айтішних спеціальностей ! Йди в ТЦК і оновлюй дані !

— А чи є у вас вакансія штурмовика єдиного та незламаного телемарафону?
— Ці вакансії на жаль зайняті.
— Тоді можливо штурмовик з укладання незламної бруківки, навіть по гіг-контракту?
— Конкурс на бруківку 1 до 10. Подача на вакансію «штурмовик-бруківник» лише через Дію.Сіті.

Наскільки я зрозумів з їхніх вакансій, .NET в армії в принципі не потрібен і не використовується практично.

Звичайно є! .Net developer’s -штурмовики🤣

кожен охочий зараз може вибрати для себе професію. Для цього є така форма проходження військової служби як контрактна.

«Наприклад, ви зацікавилися якоюсь бригадою. Наприклад, 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила. І ви хочете бути там артилеристом. Тоді ви просто звертаєтеся в цю бригаду, отримуєте відношення на дану посаду, далі звертаєтеся у свій територіальний центр комплектування і кажете: „я хочу захищати Україну на контракті й хочу служити саме в тій бригаді“. І ви попадете саме на цю посаду саме в цю бригаду, підписавши контракт», — пояснив Фітьо.

Однак, за його словами, це можливо лише для контрактників. Мобілізовані не можуть обирати, де саме проходити службу.

www.rbc.ua/...​-vidpovid-1703057354.html

По-моєму, там застосовується поняття «контракт до кінця дії воєнного стану». Від мобілізації це відрізняється, мабуть, головно тим, що важче відпетляти по тих же сімейних обставинах, а так все те саме.

Таке не всюди працює. Всі, хто не служив більше 5 років до мобілізації — тільки через навчальні центри (розпорядження ГШ від травня 2022). Навіть на контракт через БЗВП. Часто частини просто йдуть на порушення і беруть до себе людину (незаконний призов), але не завжди. Механізм потрапляння «законним шляхом» навіть для частини дуже заморочений.

Після тез із інтервью Зеленського якось такі топіки взагалі не заходять

І це ж без радника офісу президента, Льоші Арєстовіча. А уявіть аби ще й з його порадами.

Сумніваюсь що той радник щось радив. То скоріш придворний клоун був.

Теоретично, це виглядає логічним, що в одного клоуна є радником інший клоун, більш досвідчений. Не сантехнік же чи зварювальник?

Тим більше, якщо публіка добровільно купує квитки на вистави клоунів, а потім бурхливо аплодує.

Припустимо , що радив як заспокоювати людей.
Це доволі професійно робив 😎

Більшість блогерів західних, українских, російских — виявились клоунами.

Він скоріше намагався тримати їх у рамках адекватності, а не розбещував.

У меня то же самое но после откровений Арахамии

Гарна спроба, товаришу воєнкоме, але ні, дякую! :-)

Хочу почути твою думку! «Держава гівно не хочу за неї напрягатись»

Ну об’єктивно ж держава так собі. Просто захопити нас хоче взагалі якісь дикуни. Єдиний привід воювати.

Та я ж не проти воювати за свою країну, але з розрахунком, що вона теж хоч трішки напряжеться і:
— Видасть якісну амуніцию, а не розпиляє гроші слугі народу в кишеню, а мені видасть літній одяг взимку і дешеві китайські турнікети, від яких я стечу кров’ю.
— Не буде тримати мене аж до закінчення війни оберігати посадку... Років 10 поки я не здохну.
— Якщо я раптом стану калікою, держава хоча б відпустить мене з війни додому, щоб я вже якось жив, бо сидіти на нулі без ноги з гниючими ранами і при цьому отримувати 700 грн в місяць...
— Хоч якось потурбується про мою сім’ю, бо поки я буду на нулі всі свої гроші витрачати на паливо, обмундирування і дрони, мою дружину з дитиною вигонять на вулицю, бо за зйомну квартиру треба платити і не мало.

А так виходить: «Іди здохни, а я вам нічіво нє должен! Звільнити Заслуженого і поставити замість нього сексологиню!»

мені здається що це робиться навмисно.

Ні, просто негативний відбір, напевно за століття, включаючи окупацію за часів царської підарашки і совка. Призвів до того що влада зосереджена в руках моральних уродів і людей без елементарних моральних якостей. Вони це роблять бо по іншому не можуть.

Але держава то і ми теж.

Наприклад, пенсійна система у нас, на жаль, солідарна.

Тобто мої внески йдуть не мені особисто, а тим, хто тепер на пенсії...
От платить типовий ФОП ІТ ЄСВ «з мінімалки» (це дозволено) , чим «турбується» про теперішніх пенсіонерів...

Яка ж має бути причина, щоб держава таких як він турбувалась про нього краще?

От платить типовий ФОП ІТ ЄСВ «з мінімалки» (це дозволено) , чим «турбується» про теперішніх пенсіонерів...
Яка ж має бути причина, щоб держава таких як він турбувалась про нього краще?

Йому держава потім буде платити мінімальну пенсію, звісно якщо він доживе до неї.
Це при цьому що він грошей заплатить більше за 35 років (мінімальний пенсійний стаж) ніж отримає за 10-15 років пенсії, на яку вийде у 65 років.
Доречі в нас ще пенсійні внески не наслідуються у випадку смерті як у тій же Польщі.
Так що держава в плюсі щодо пенсій людям які ведуть ФОП зараз.

Ну, а якщо він буде ЄСВ платити не з мінімалки, а з реального доходу, то пенсія буде НЕ мінімальна.

Звичайно правило «якщо доживе» діє у обох випадках.

Та все одно відрахування суттєво більші ніж потім тобі заплатять пенсії в сумі. Та чим більше внески та стаж, тім гірше співвідношення. Наприклад, якщо пропрацював ще рік після пенсії, то твоя пенсія збільшиться аж на 1% а повинна збільшитися на 3-5%.
Ще кінцевий результат буде залежати від інфляції за всі роки, демографічної ситуації та багатьох інших факторів, що ще більше зменшить твою пенсію.

Та все одно відрахування суттєво більші ніж потім тобі заплатять пенсії в сумі.

Та бляха на жаль так воно працює.
Страхування теж так само...

Да я бы и за лучшую в мире страну рисковать не стал бы.

Спасибо тебе за чесный ответ. А то некоторые любят придумывать истории про депутатов, хотя тот же Луценко на пердовой.

P.S. уже нет

Депутатів всього 450?
Навіть якби вони всі пішли, то натхнення таким як Бобер це б не придало.
Не варто себе обманювати 😁

450 — це тільки у Верховній Раді. На місцях їх тисячі.

Ну, як правило всі кивають у бік тих 450.
Решта, місцеві депутати, вони і зарплат за це не отримують навіть....
Просто собі щось типу роблять....

Решта, місцеві депутати, вони і зарплат за це не отримують навіть...

Удостоверение выдали — и крутись как хочешь ©

А кому ща легко ©

Взагалі хз які привілеї у місцевого депутата... Окрім як продавати голос за гроші.
Така собі річ....

Окрім як продавати голос за гроші.
Така собі річ....

Ві просто не рібак ©
почем там у нас нінче стоит сменить целевое назначение участка земли?
или пропихнуть/НЕ пропихнуть приватизацию на следующую сессию?

Так це і є «продавати свій голос».
Для мене це «ссучество».
І, до речі, тут часто «заінтересованое лицо» то є «пересічні бізнесмени», то ж не чесно на депутата виключно плювати 😂

ну і ще питання.
очевидно, що проект на який ви мобілізувались не буде тривати вічно. що далі?
перекидають кудись, де треба закрити дірку?

я так підозрюю, що ви мобілізувались на посаду солдат?
відповідно, питання — життя в казармі, служба 24/7 чи всетаки в іт підрозділі є відмінності від звичайнього армійського підрозділу?

все вірно-солдат.
відмінності є.
житлове питання вирішуєш самостійно. я орендую за власний кошт квартиру.
робота в цілому по графіку з 8 до 18. але можуть бути овертайми звісно по ситуації. неділя вільний день.
з нарядів в основному прибирання кабінету раз на місяць по графіку.
покидати межі міста гарнізону не можна
якось так

Ага, тобто додому зʼїздити на вихідні просто так не вийде — треба просити дозвіл

в будь-якого військовослужбовця так

Це логічно, якщо людина в бойовому підрозділі десь ближче до лінії. В конкретному випадку — тиловий підрозділ в тиловому місті (київ/львів/тощо)

в будь-якому насправді. Перша, друга лінія — про з’їздити кудись далі «нової пошти» взагалі важко говорити і домовлятись

А можна і не просити. Ви б знали скільки військових чхати на той дозвіл хотіли :)

Вообще-то, это может быть квалифицировано, как самоволка с места несения службы во время военного положения со всеми вытекающими. Если поймают, конечно.

Если поймают, конечно

Це по перше. А по друге, якщо ти не дебіл якого хочуть вигнати і так, то просто скажуть «ну ти і додік, наступну зп віддаш як штраф і більше так не роби». Принаймі з тих відгуків що я мав :)

Кому отдашь? Военной полиции (ВСП)? Просто как я понимаю, что если эти поймают, то 100% будет административное или уголовное дело. Плюс как вариант могут так выцыганить зарплату, а потом ещё навесить дачу взятки.

Я лиш озвучив те, що мені казали. Тому і додав в кінці

Принаймі з тих відгуків що я мав

Я так розумію, дати є кому. Може це самонадія й по факту не вийде, хто зна.

Тоді такі собі порядки в тому підрозділі, якщо чесно

бляха муха. що за эрунда! які наряди. дайте хлопцю пістолети, гвинтівки, фпв дрони хай тренується.

за всех не отвечу, но если твоя часть базируется в +/- приемлемом времени езды до твоего дома, и тебе есть на чем ездить — то 90% что тебя будут отпускать вечером домой.
даже выходные могут быть

вчора якраз перепитав знайомих військових із тилового міста.
таки так — виїзд із гарнізону лише із дозволу командира. Відповідно, зʼїздити на вихідні додому — треба кожного разу брати дозвіл в командира, але цілком можливо.
А от кожен день ввечері додому — не вийде.

У друга-піджака (він відповідно офіцер) частина в тому ж місті де живе, наче ночує вдома. правда він і по гражданці ходить, причому це вимога.

так, якщо частина в межах свого міста — тоді без проблем, оскільки в межах гарнізону

в границах района можно на изи (город + как пример Харьков — в Мерефу ездить — пожалуйста, Мерефа в Харьковском р-не)
при адекватных командирах и адекватном тебе — в соседний район — тоже можно без бумажек.

Вчора якраз дивився айтішні вакансії на тому ресурсі. Задумався над питанням ЗП. Я правильно розумію, що середня ЗП буде десь 20к грн?
Контекст мого питання і сумнівів такий: середньостатистичний айтішник приблизно таку суму на місяць донатить так чи інакше на ЗСУ. То чи є сенс відмовлятися від цивільної роботи? Таким чином:
— перестати донатити
— ЗП в 20к айтішніку не покриє його стандартний рівень життя. Доведеться спалити накопичення під час служби.

Чи є сенс в такій самопожертві? Яка користь і кому?

Ну тут питання що з такими темпами війни служити все одно прийдеться більшості. І питання стане чи тебе загребуть куди небуть. ЧИ підеш там де максимум користі принесеш.

так грошове забезпечення в районі 20к. залежить від звання, посади, вислуги і тд.
не знаю щодо самопожертви, але мені здається що тут одна із мотивацій полягає в загальному імпакті. допомогти реалізувати проект, принести свою експертизу це те що може вплинути на весь організм зсу, а не на окрему бригаду куди волонтери закупили дрони.
більшість нормальних роботодавців в україні зберігають за мобілізованими співробітниками посади та зп. принаймні в моєму оточенні так і є.

наскільки я знаю, 20к — це мінімальна ставка, і щомісяця йде нарахування у розмірі 30к. (це якщо без бойових завдань та виїздів на передок) Тобто, середня зарплата в районі 50к. Чи у вас не така ситуація?

є онлайн калькулятор від моу який дозволить вам розрахувати розмір свого грошового забезпечення з урахуванням вхідних даних
social.mil.gov.ua/...​hbovtsia-calculiator.html

Яка користь і кому?

Користь буде для тебе та для родини у вигляді значно вищих шансів лишитися живим на тиловій посаді аніж на бойовій, куди тебе швидш за все відправлять якщо ти не будеш клопотатися про це завчасно, як автор посту.

Гадаю що для дефолтного програміста вибір між 20к за комплюхтором та 100к за кулеметом не стоїть.

Проекти мають властивість завершуватись. Далі можуть перевести на іншу посаду в інший підрозділ.

а якщо посади не буде завжди знайдеться посадка

Проекти мають властивість завершуватись.

А як саме має завершитись проект в ЗСУ під час війни? Тіпа манагер каже, ну все вже зробили, викатили в прод і все? Там же йде марафон і на кожне рішення тут же починають шукати протирішення

Користь буде для тебе та для родини у вигляді значно вищих шансів лишитися живим на тиловій посаді аніж на бойовій, куди тебе швидш за все відправлять якщо ти не будеш клопотатися про це завчасно, як автор посту

З цієї точки зору шанси лишитися живим будуть вищими без «посади» взагалі. Тут явно якесь інше обґрунтування потрібне, і інша мотивація для такого вчинку.

— ЗП в 20к айтішніку не покриє його стандартний рівень життя

Тільки на службі, навіть тиловій, підтримувати стандартний рівень життя навряд чи вдастся, а головне — в цьому і не буде потреби
Якщо жити і харчуватись на штабі/казармі/ППД, то в 20 можна +/- вкластися

Мобілізованому потреби може й не буде. А от дружині і дітям..

Так у нас йде боротьба за рівні права ніби. Дружина працювати не може?

Не може, якщо дитина в садочку на другий же день застуджується і сидить вдома з застудою місяць.

З дому працювати ніяк? І при чому тут неможливість працювати всього лиш місяць?

З дому працювати ніяк?

Вдома працювати навіть я не можу коли син вдома — коли я сідаю за крісло він кричить: «Тато не працюй!».

при чому тут неможливість працювати всього лиш місяць?

При тому що через місяць, коли застуда нарешті закінчилася, дитина йде в садочок знову на два дні і через два дні знову місяць сидить вдома з застудою.

З дому працювати ніяк?

У меня вот лично жена — акушер
а у сотрудников — у одного хирург, у другого — врач-инструктор скорой помощи
как прикажете «работать из дому»?

Хорошо что не патологоанатом ) это с ремоутом уже несовместимо ))

Угу, у всіх айтішників жінки хірурги і акушери

Угу, у всіх айтішників жінки хірурги і акушери

Еще есть маляры, например
Швеи — те да, вроде бы полегче, конечно
продавщицы в магазине
В общем полно возможностей работать удалённо и на дому

Ну шо ви як діти.
Гоу і інстаграм і працюй, вона сусцдка машину купила 😄

а у сотрудников — у одного хирург, у другого — врач-инструктор скорой помощи

Почему не мобилизированы? Уклонистки?

Почему не мобилизированы? Уклонистки?

Я лично прослежу чтобы тебя на поле боя обслуживал акушер и принял у тебя роды — хочешь ты того или не хочешь.

А ты посмотри видосы из стабпунктов на ютубе, вот например прямо акушерка в стабпункте работает: youtu.be/WwS-uQ1dML8?t=296
Так что хватит уклоняться, пройдите в бусик пожалуйста

середньостатистичний айтішник приблизно таку суму на місяць донатить так чи інакше на ЗСУ.

яке?:) на цьому ресурсі ж інфа, що середньостатистичний айтішник донатить середньостатистичні 190 доларів:)

Згідно з опитуванням ДОУ, середньостатистичний айтішник донатить 190 долларів в місяць.

Але оскільки це рекомендація — то можуть і не мобілізувати.

Не переживай, мобілізують, кулеметником буш

Не така погана перспектива

Донати тепер ще більше впадуть.
Ще більше людей виїде.

500 тис мобілізованих це 3 мільйона нових платників податків, таке у мене завдання — Зеленський

Ну конкретно ця теза прозвучала у трохи іншому контексті. Типу військові просять 500к а де я стільки міжнародної допомоги візьму. Це показує відношення до своєї економіки але все ж
Більш вібисило порівняння прокурорів із бізнесменами. Та після того як бізнесмен забезпечив робочі місця та заплатив податки у наш час він не тільки має право на салют на ДР а ще викликати будь якого депутата який привселюдно у нього відсосе

Я кажу умовно. Звісно салюти пускати так само як і примушувати людей до орального сексу звісно не тре, але не можна порівнювати дорогі гулянки тих хто на це заробив і тих хто накрав.
Взагалі учорашнє інтервю яскраво показує відношення Зе — економіка Україні не потрібна, люди потрібні тільки на нуль. Донатний наркоман блін

декватні відповіді на всі питання

Ти вважаєш що та відповідь на питання чому чиновники влаштовують пишні бенкети а бізнесменів досі пресують була адекватна?

. Я розумію, що вам би хотілось почути що ви особливі бубочк

Де я це написав? Мабуть ти інтервью не слухав, або повз вуха пропускав. І зараз не читаєш те що я пишу.

що скажуть те й будете робити

Тому допобачення раб, сенсу далі продовжувати розмову нема.

Тому допобачення раб, сенсу далі продовжувати розмову нема.

О, вільний козаченько в коментарях.

Якщо армія каже що потрібні люди — так й буде, а вашої згоди питати ніхто не буде, що скажуть те й будете робити, це не клуб по інтересам.

Лол, боти прийшли захищати «пана Зеленського»

Вы в каком батальоне служите? Где могу вам задонатить?

. Я не хочу йти служити, як і всі я хочу жити життя.

Аминь

Ложная дилемма, ложная дихотомия — ошибка в рассуждении (например, при принятии решения), заключающаяся в упущении иных возможностей, кроме некоторых двух рассматриваемых.

Как правило, одна из возможностей отметается как логически ложная или как неприемлемая, после чего оставшаяся принимается за истинную, приемлемую, в пользу которой делается выбор. При этом утверждение о существовании только двух возможностей не доказывается; третья возможность (или большее число возможностей) не ищется

Відвідайте Сумську область й поспілкуйтеся з тими хто пережив окупацію, а потім спробуйте поділитись з ними цими філософськими роздумами,

І що, 100% чоловіків із сумщини пішли воювати? Окей, може хоча б 50%? Ні? Ну тоді підозрюю що варіантів все таки більше ніж два

Виглядає що саме так ти зараз і робиш. Такий дєрзкий ідеш в тцк з болячкою, а вони не беруть. І потім йдеш на форум хвалитись який герой.

Чекайте, так ви ж саме цей варіант і виконуєте, хіба ні? Забились як щур, в надії, що за вами не прийдуть. Героїчно чекати на дивані зі справкою — це і я можу, а ви краще підтримайте свого головнокомандуючого і запишіться добровольцем.

а якщо виїхати з країни то теж можна так казати — як воєнкома в Іспаніі десь зустріну то звісно піду. І наче і не ухилянт тоді зовсім

ви краще підтримайте свого головнокомандуючого

Его поддержать в «если дать денег на армию — нам не хватит на дороги», «жарить шашлыки», «миллиард деревьев» или в последней залипухе «миллион дронов»?

Гарно відмазався, молодець.
В той час коли багато де пакують без розбору, тебе просто відправляють додому?

Людина написала про певні обмеження по здоровʼю — скоріш за все, причина в цьому. Тому й ходить в ТЦК так завзято після кожної отриманої повістки.

Запрошую вас до найкращого міста для Ойтішників (ДОУ -версія) — Станіславова, 8 ранку, міст на Пасічну — даю гарантію вже до вечора будете в частині, вас в Станіславівському ТЦК вилікують зі швидкістю світла ...

В кожній бригаді є служба зав’язана на кібербезпеку. Навіть якщо ТЦК не направить, то як приїдеш у підрозділ то просись до цієї служби (содт називається). Це якщо таки мобілізують

Ммм, ще один з Нарнії, де обивають поріг ТЦК, а їм кажуть — уйді пратівний, подзвонимо потім.
Вас там як під копірку штампують