🎧 DOU Voice Chat: Ролі та відповідальності в DevOps-команді

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

7 грудня в телеграм-каналі DOU | DevOps провели войсчат про ролі та відповідальність у DevOps-команді.

Розглянули важливі аспекти співпраці між розробниками, тестувальниками та інженерами DevOps. Обговорили оптимальний розподіл завдань для забезпечення ефективності процесу розробки, а також взаємодію з ролями SRE та іншими групами в контексті DevOps.

🗣 Спікери:

⏱ Таймкоди:

00:00:00 — Вступна частина, представлення спікерів
00:05:05 — Що таке DevOps команда і які вони бувають
00:17:21 — Як спікери визначають ролі в своїй DevOps-команді та які відмінності в відповідальностях між різними ролями
00:19:50 — Яким чином команда розподіляє відповідальності між розробниками, тестувальниками та DevOps-інженерами
00:32:50 — Питання з чату про тривалість робочого дня DevOps
00:39:00 — Які відповідальності та завдання пов’язані з роллю SRE в контексті DevOps
00:48:25 — Які стратегії використовуються для автоматизації тестування у DevOps-контексті
00:59:05 — Відповідальності розробників у DevOps-команді
01:13:51 — Як забезпечувати, щоб різні ролі ефективно використовували інструменти DevOps

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

09:45
> «ОК, ну, давай так, давай, по-перше, пропоную не тягнути минуле сюди з точки зору що як воно буває, я думаю, багато хто вже про це знає, і про це говорити ще раз, це вже мільйон раз проговорено, як воно буває, один девопс там, CI/CD і таке інше. Давай поговоримо про те, що нас очікує і в принципі куди треба йти.»

З чого робиться висновок, що нас очікує і куди саме треба йти?

Звісно, що кожен судить, покладаючись на свій власний досвід, і відповідно робить висновки з нього.
Звісно, можна посилатись на книжку, де якийсь автор викладає своє бачення, як воно має бути в ідеальному світі.

Але.
Ми живемо в реальному світі.

Розкажу про свій досвід і свою особисту думку щодо цього.

Я за більш ніж 10 років досвіду не зустрічав девелопера, який хотів би і при цьому успішно займався би побудовою інфраструктури.
Зазвичай девелоперів не змусиш займатись інфраструктурою (і відповідати за неї), їм це нецікаво.
Інфраструктурою треба «хворіти», це як улюблена іграшка, якою постійно хочеться займатись, це захоплююче заняття — створювати щось нове, будувати сервіси тощо.
Інший майндсет.

А якщо такі спроби і були, то потім зазвичай чомусь запрошується DevOps Engineer, який зносить то к хєрам і робить по-іншому, як треба, згідно Best Practices і покладаючись на свій досвід.

Кількість технологій, інструментів і знань, про які має мати уявлення інженер, а з деякими і успішно працювати, постійно збільшується.
Це закономірно буде призводити до поділу на вузькі спеціалізації, бо _добре знати_ всі ці технології і _уміло застосовувати_ їх широкому загалу інженерів неможливо.

Девелопер, який займається інфраструктурою на великому проекті — це утопія.
У нього купа своїх задач і мало часу.
І є бізнес, якому треба надійний і перевірений підхід, а не експерименти з шіфтами.
Це можливо тільки в стартапах і пет проектах.
Або це унікум і геній, але такі зазвичай через рік-два зроблять ручкой і приймуть пропозицію від якоїсь великої компанії на дуже хороші умови, і там, сюрприз, зазвичай буде свій відділ DevOps.

Скоріше за все, авторам пощастило і вони працюють з якимись іншими девелоперами, яких я не зустрічав.
Ну круто.
Мій досвід говорить про інше.

Підписатись на коментарі