Як мотивувати себе вивчати програмування?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всім привіт!
Я Дмитро, почав вивчати програмування з 11 років, скоро мені 15. Але зараз я загубив мотивацію щось вчити і шукати ідеї для проектів, можливо мені потрібен відпочинок, але я дуже хочу розвиватись в цьому напрямку, можливо ви б могли мені дати якісь поради, або розказати, що ви робили в таких ситуаціях?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Порада: уникай розрекламованих платних курсів програмування, а друзям рекомендуй CS50

Ох уж це нове покоління. Вже в 15 років вигорають :) Попереднє були сніжинки, а це яке? Сірники?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Выкинь эту идею из головы. Страдать только из-за зарплаты в 3000$ и не видеть ничего кроме монитора — это полное попадалово и зря потраченная жизнь.

скоро мені 15. Але зараз я загубив мотивацію щось вчити і шукати ідеї для проектів

переключи внимание на девочек, программировать еще успеешь научиться и переучиться не один раз, но потом зато будет что рассказать лохам-задротам на бухичах

Если ты уже сейчас не хочешь писать, бросай это дело.
Дальше будет хуже, поверь.

З 8 класу на канікулах на всяких будівництвах, столярці і тд, з дитинства село, город, сіно, тварини. Питання вигорання і мотивації в принципі не стоїть, коли хочеться не працювати фізично 16 годин на добу, рекомендую

Нащо нащо...
Не хочеш — не вчи

На одному ентузіазмі справи не робляться, треба часом робити щось через не хо, бо треба. Селяві

Якщо треба — от і заставляй себе, якщо не треба — то не заставляй

що ви робили в таких ситуаціях?

Коли я був у такій ситуації в 15 років, то я ложив болт і йшов гулять, якщо це не якісь уроки чи поприбирати під загрозою 😁

Забий і попустись, гарні питання в 15 років, ти один з найкращих предствників, але от часом треба не забувати що можна ще й дитиною побути

1. Для каждого своего хобби найди одну идею для скрипта или приложения\сайта
2. заведи бесплатный аккаунт в ChatGPT
3. Вместе с чатжпт в роли ментора в формате диалога ученик-ментор создай этискрипты\идеи

Все намного интереснее когда быстро получаешь первый результат и этот результат можно практически использовать. Вклад чатжпт как ментора — безценен

Тяжело длительно подерживать голый интерес без обратного результата в виде денег, как минимум.

Підти попрацювати офіціантом або баристом.
Тільки обовьязково в Україні — бо європейці можуть платити зарплату — ще сподобається :)))

На мою думку, мотивація появляється тільки тоді коли бачиш результат. Мови програмування — це лише інструменти за допомогою яких ти можеш досягнути ту чи іншу мету. Без сенсу просто так вчити мову, якщо ніколи не будеш нею користуватись.
Тому, я б рекомендував придумати собі якийсь пет проект. Можна зробити його відкритим і відповідно знайти таких ж початківців. Проект не повинен бути унікальним чи якимсь нестандартним. Взяти за приклад вже готовий продукт навіть краще.

Особисто я в 15 років багато часу витрачав на ММО ігри, тому першим проектом це був графічний бот який робив скріни, аналізував їх і прожимав відповідні макроси. Він був кривий з багами та не дуже то і ефективний, але мені це принесло просто массу задоволення і мотивацію продовжувати.

Головне себе не заставляти. Якщо ти зрозумів, що тобі більше не подобається програмування, не трать час і попробуй себе в чомусь новому. Тобі 15 — все життя попереду :)

як пише в Біблії «і це пройде»

почав вивчати програмування з 11 років, скоро мені 15. Але зараз я загубив мотивацію щось вчити і шукати ідеї для проектів

То може воно тобі й не треба насправді, принаймні на даному етапі? Мій старший син теж начебто отримував задоволення від занять робототехнікою (починали з EVO, потім ардуінка, прийняли участь в одній виставці навіть), але десь в твоєму віці (трохи раніше) повністю втратив цікавість до цієї справи — натомість зацікавився музикою, моушн дизайном, дівчата знов таки...

В твоєму віці якщо ідеї для проектів потрібно шукати, то не потрібно шукати :) Не цікаво — не насилуй себе, зроби паузу та займись чимось іншим що приносить позитивні емоції. Якщо тобі програмування дійсно подобається (а не є настановою батьків/оточення, бо ж там є гроші), цікавість неодмінно повернеться.

Невже мій комент буде першим?

Отож, план дій
1) CS50 — проходиш зараз
2) Поступаєш в ВНЗ на програміста. Бажано в місто, де багато ІТ-компаній
3) Перший курс — взнаєш, де можна на літо пройти інтернатуру, безплатні курси від компаній і т.д.
4) Готуєшся до інтернатури — СофтСерв, ЕПАМ і т.д.
5) Поступаєш. Поєднуєш навчання та роботу. Не забувай тусити з друзями
6) після 4 курсу йдеш на фул-тайм.

Тільки от мову напевно доведеться змінити на Джаву. Пайтоністів вже море, і конкуренція буде шалена.

выгорел он, смех один
подружку себе заимей и мир засияет красками

Толстые бабы, они тоже зажигать умеют, почему бы и нет 🙃

Без денег особо не заимеешь щас малолетки ушлые стали. Только вариант, который описал Andrii

Якщо мотивації немає, її не знайдеш. Шукай те, до чого вона з’явиться.

У мене мотивація була попри всім невдачам з дівчатами, повірити складно. А якщо була би, я думаю шлях би до мідла не пройшов.

Потрібно вступити до фізико-математичного ліцею з топ-20 рейтингу ЗНО, який має призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики, і тренуватися розв’язувати алгоритмічні задачки разом з призерами міжнародних олімпіад з інформатики.

Дядь, одна справа шутєєчки в тракторних темах, інша — зомбувати зелених неофітів, які питають пораду. Май совість.

Він не жартує, він реально такий...

Як на мене, то навчання у фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО разом з призерами міжнародних олімпіад з інформатики це найкращий спосіб мотивувати себе вивчати програмування. Після такого ліцею можна легко вступити в університет на комп’ютерні науки, і після першого курсу стажуватися не в

СофтСерв, ЕПАМ і т.д

а в Гугл, Мета і т.д.

Ти створив бота на основі бот-сдк від чатжпт, і він тепер дописує замість тебе?

Це все одно що створити робота, який замість мене гратиме у волейбола.

Було стільки багато програм, які я хотів написати... Тому потреби себе мотивувати не було. Ось тільки заважала трохи відсутність машинного часу. Тому деякі програми так і лишилися у мозку.

ci/cd

Цікаво, що серед конкретних технологій робить абстрактна практика і для чого вона підлітку-ентузіасту?

Займаюсь програмуванням з 10 років. Більш спонтанно аніж цілеспрямовано. Деколи втомлювався від оцього всього і давав волю іншим інтересам. Десь у 16 створив музичний гурт, щось там волали на кухнях та навіть пару раз мали змогу виступати на містячковому рівні. Які ж ми були лажові... Але це дозволило перемкнути мозок на інші рейки, познайомитися з чудовими людьми, з якими приємно спілкуюсь досі. А програмування мене наздогнало вже після 25.

В 15 років треба пити лонгер або рево ( або що там п’є молодь?), зажиматись з дівчатками і отримувати задоволення від юності )

Здравствуйте

А почему катится по вашему мнению? Знакомые из ИТ часто отвечают, что все ок.

ахаха
Вы не до конца поняли всю суть. Когда ИИ начнёт вытеснять свитчеров из их сферы деятельности, потребуется ещё больше свитчеров. А потом ещё больше. Потому, что решение проблем всегда порождает ещё больше проблем. Меньше всего проблем и свитчеров было в каменном веке. Ещё несколько лет назад обещали, что после появления какого-то никому сейчас не нужного адоб дримвейвера, веб-разработчики останутся не у дел. А они наоборот, растут в геометрической прогрессии под разным аплуа. Это как наркомания, те кому удастся впарить автоматизацию чего-то, уже больше никогда не соскочат от потребности за неё регулярно платить.

Хоть adobe, хоть macromedia, все пять оказали одинаковое влияние на конъюнктуру рынка.

Спасибо.

Вчера дочитал книгу про 4 техническую революцию. Там тоже рассказывают, что очень большая часть специальностей может быть заменена и т д.

Только вот не особо рассказывают, куда двигаться тем, кто не хочет стать ненужным в мире автоматизации и больших данных.

В книге тоже про это говорят. Но она уже старая. Перевод 2016 года.

Еще почитаю чуть более новую от этого же автора.

Но опять же автор не дает особо никаких подсказок, что делать населению стран. Только намекают, что многим придется переучиваться каждые несколько лет. Ну, и о про то, что неравенство вырастет еще больше.

Другой автор написал, что машины не могут еще превзойти большинство людей в целом, но в отдельных направлениях по отдельным задачам уже превосходят намного.

что многим придется переучиваться каждые несколько лет

Ну эту фишку вам надо было просечь только ещё при вступлении в IT, это базис инновационной экономики. Если чел допустим пишет, что на Джаве можно сидеть до пенсии, поскольку там гигантская кодовая база и большое комьюнити, это значит его пенсия уже не за горами.

но в отдельных направлениях по отдельным задачам уже превосходят намного

В отдельных направлениях по отдельным задачам давно уже калькуляторы превосходят, да и чего там, даже логарифмическая линейка. Колесо превосходит в отдельных задачах большинство людей. Просто сознание поменялось, восприятие реальности, и мы не обращаем внимания на этот факт.

і що?
на землі 8 чи скільки там лярдів піплів, які твої внутрішньо видові конкуренти

скоро мені 15. Але зараз я загубив мотивацію щось вчити і шукати ідеї для проектів, я не знаю можливо я вигорів

Лол, 14 років і вже вигорів)

Забий на то програмування на кілька місяців, займись тим чим хочеш, наприклад ігри бавитись.

можливо вам це не треба, хтось має і у шахті робити

От у нас був внутрішній івент про карєру.
Виступали менеджери. Ділилися історіями.

Так от
З їх слів, вершина кар’єри інженера має бути менеджер.
Хороший інженер як правило не стане менеджером.

Далі застосуй трохи дискретної математики і прийди до висновку...

вершина кар"єри це президент, треба іти на юриста

На артиста) На коміка, точніше

загубив мотивацію
шукати ідеї для проектів
я не знаю можливо я вигорів
розвиватись в цьому напрямку

Це щось по-дорослому.

Ви вже працювати зібралися чи що? Нащо вам корпоративний стандарт-пакет технологій і соціальних проблем? У 15 років можна програмувати винятково заради задоволення, не зважаючи на потреби ринку, наприклад, писати безкоштовні моди до улюблених ігор і, мені здається, навіть більше толку з того буде, ніж зі скриптів Пайтоном, бо ви потрапите в реальний проект, де треба взаємодіяти з системою, відтак розуміти як все влаштовано.

Якщо програмування більше не цікавить, якщо вигорів — не треба себе примушувати. Життя не обов’язково має бути довгим та складним: школа, ВУЗ, кар’єра, бізнес, родина ... воно може також бути коротким та простим — як крок у вічність!
Зараз тобі 15 — у тебе є один рік аби пройти попереднє військове навчання у лагері Азовець чи Пласт. У 16 вже можна піти добровольцем на війну — за рік вона не закінчиться.
А далі як у пісні 1916 — тоді мільйони молодих хлопців відразу стрибнули на небо. І не треба сушити мозок програмуванням:

16 years old
When I went to the war
To fight for a land fit for heroes
God on my side
And a gun in my hand
Chasing my days down to zero

www.youtube.com/watch?v=HgGhhnQB1gw
P.S. Це був чорний гумор, якщо ти не зрозумів. Кожна людина однаково заслуговує жити біля теплого моря та їсти банани (як це було задумано). Але що ти зробиш зі своїм єдиним життям — це ТВІЙ вибір! І робити його треба рішуче — інакше хтось обере за тебе.

Життя не обов’язково має бути довгим та складним: школа, ВУЗ, кар’єра, бізнес, родина ...

Ну это тоже не обязательно долгий и сложный путь, поскольку укладывается в банальный алгоритм. Всё на самом деле может быть намного сложнее. По законам дарвинизма выживают только те, кто лучше, быстрее и эффективнее приспосабливается к изменяющимся условиям, а условия изменяются в уже освоенных закономерностях.

docker, git

О как. Интересно, а знание VMWare или Notepad++ можно уже писать в резюме?

По проблеме — не учите программирование, а ищите проблему которую можно решить программированием.

Проблема должна быть жирная, чтобы постоянно искались пути её решения, так чтобы цель была не в решении проблемы, а в постоянном саморазвитии.

Например, написать свой аналог Twitter на Python с распределенной базой данных. Создать проект в гитхабе и комитить.

Ну те що рекрутери вказують у вакансіях те люди в резюме і вказують.

а знание VMWare

Для девопса — цілком.

В 14 років я ще мріяв про Lego technic. Але на даний момент не потрібні тобі ні Python, ні JS. Найкраще що ти можеш зробити для себе зараз — це придивитися ВНЗ закордоном, та вже починати опановувати мову країни в котрій найбільше ВУЗів котрі тебе зацікавлять, та дивитися які знання там необхідні для вступу, і відповідно прокачувати їх. Війна на довго, а ти виїздний тільки до 18 років.

Але зараз я загубив мотивацію щось вчити і шукати ідеї для проектів, я не знаю можливо я вигорів і мені потрібен відпочинок, але я дуже хочу розвиватись в цьому напрямку, можливо ви б могли мені дати якісь поради, або розказати, що ви робили в таких ситуаціях

Самі ідеї можна черпати з того, що вже існує, та реалізовувати лайтову версію. Наприклад лайтова версія Jira, Stirling-PDF, etc.
Проблема в конкретних технологіях в тому, що сьогодні вони актуальні, а завтра з’явилося щось нове і те що ти так довго вчив — вже нікому не треба. Тому найкращий варіант це розібратися в ООП, Алгоритмах, Комбінаториці, etc

Війна на довго, а ти виїздний тільки до 18 років.

Даже если война закончится прямо сейчас, он окажется перед тем фактом, что вокруг разруха тут рядом под носом, зомбированное население с ПТРС, и вот именно это всё надолго.

і що?
закутитися простирадло і привикати до землі?

Ну и надо решать, то ли героически и самоотверженно торчать на батькивщине превозмогая трудности ближайшие лет 30-40, пока на пенсию не выйдет, на украинскую, если она конечно ещё будет. То ли делать ноги, пока ещё выпускают.

Он пока что может обойтись без крайностей. Во всяком случае, он ничего не теряет, он может просто купить билет на самолёт за 30 евро, и прилететь в Киев из заграницы. Если конечно это не поступок, требующий тщательного обдумывания к тому времени.

За собою помічав, що в процесі навчання втрачав мотивацію, коли здавалося робив нікому не потрібну фігню. Так що моя порада — запитайте у друзів, який сервіс їм хотілося б використовувати, але такого ще немає — і спробуйте його створити, хоча б навіть і з базовим функціоналом.

Або, якщо друзів все влаштовує серед тих сервісів, які існують і їм нічого не потрібно — запитайте у більш дорослого покоління: батьків (та їхніх знайомих) і бабусів/дідусів. Можливо у них є проблеми зі сплачуванням комунальних послуг і це можна якось автоматизувати. Чи автоматично передавати покази лічильників (газ, вода, світло).

Коротше — спробуйте робити такі проекти, які будуть мати реальну практичну користь для інших людей.

«Якби я запитував у людей, чого вони хочуть, мені б відповіли: ще швидшого коня», — Генрі Форд.

Це мало того, що відоме висловлювання, так ще й купу разів підтверджене.

Я з вами на 100% згоден, якщо справа стосується інновацій та винаходів, або промислових/технологічних революцій. Генрі Форд, Стів Джобс, Лінус Торвальдс — приблизно для такого рівня людей ця фраза має сенс.

Якщо ж ми кажемо про випадок, де 15-річний хлопець втратив мотивацію вивчати програмування — не думаю, що доречно відмовлятися від ідей, якщо вони занадто банальні і не революційні. Якщо загалом подивитися на ІТ сферу в Україні, то десь 95% всього, що ми робимо — це саме «запитуємо у клієнта, що він хоче і робимо саме це». Інноваціями тут і не пахне, навіть серед дорослих дядьок-сеніорів, а ви пропонуєте хлопцю без комерційного досвіду стрибнути вище рівня українських сеніорів? :)

Нащо одразу інновації?
Як щодо інженерії і хакінгу в сенсі таких речей, як Blue box, Flipper Zero?

В сенсі таких речей, як емуляція ZX Spectrum на Blue Ray плеєрі?

А прикинь, якщо земулювати ZX Spectrum на Blue Ray плеєрі, та ще й демосцену на ньому запустити?

Why?
Fo the glory of Satan, of course!

Демосцена теж не несе в собі нічого супер-пупер інноваційно-корисного, але це експірієнс, це фан.

Можна іграшки поламати та поковиряти, моди під них поробити.

Не заганяйте пацана в рамки чогось корисного в короткостроковій перспективі.
Нехай розважається. Це ж дитина.

Скачай підбірку журналу «Хакер» за всі роки і почни читати його з самого початку.
Пробуй ті речі, про які там пишуть.

Це гарний факультатив, відкриває більший простір для розуміння сфери.
Повинно додати олії в твій вогонь зацікавленості.

Але якщо захочеш саме взламувати, то роби це з орківськими сайтами, додатками та сервісами.

Який сенс читати кацапський контент 20-річної давності, який уже років 10 мінімум як неактуальний? Більшість технік і вразливостей звідки уже ніяк не вийде експлуатувати, та й інструменти зараз інші в моді. Не кажучи вже про те, що зав’язуватись на рунет у своєму розвитку — це тотальний dead end.

Хакінг — це не тільки про техніки і вразливості.

Це в першу чергу про інженерію в її романтичному розумінні — не знати покою від нових ідей та запитань. Коли свербить щось з’ясувати і сидиш ночами без сну, бо шукаєш відповіді або хоча б зачіпки.

Це фан, бо ти щось обходиш, якийсь захист, не обов’язково це 100% робиться технічним шляхом, сидячі як в фільмах в капюшоні перед терміналом, а десь 50% шляхом написання скрипту і 50% соціальною інженерією. А то й більша частина «зусиль» йде на соціальну інженерію.

Це вирішення задач, які ставиш собі сам:
• Хочу конфет або ще якихось ніштяків?
Збираю на колінці клікер для сайту, який за рефералів дає бонуси, а ті бонуси можна на тому ж сайті обміняти на речі — ящик пива, навушники, флешка, інші електронні прилади або символічні речі. Клікер крутиться, ящик пива мутиться. Ящик пива міняю в знайомої старшої людини на хороші конфети. Я був шкільного віку.
• Хочу читати клон журналу «Квант» і ще й на торенти хочу його зливати?
Шукаю вразливості на ресурсах, які розповсюджують електронну версію журналу. І знаходжу одну вразливість — з її допомогою можна «купувати» журнал, але гроші з банківської картки не списуються. Cool. Забираю скільки можу, зливаю.

Так, я є релизером деяких російських книг і журналів. Це нон-фікшн, перекладений з інших мов, наукпоп та технічна література.
Це погано, що я обкрадаю їх видавництва?
Релизерство, хочеш або не хочеш, тісно пов’язане з хакінгом.

І нехай це все чимось схоже на машину Голдберга, але це весело.

Порада: уникай розрекламованих платних курсів програмування, а друзям рекомендуй CS50

Ох уж це нове покоління. Вже в 15 років вигорають :) Попереднє були сніжинки, а це яке? Сірники?

На данний момент знаю

Не знаєш. Комерційного досвіду в тебе скоріш за все трохи більше нуля, в кращому випадку вмієш робити базові штуки без туторіалів.
Вийди та торкнися трави, в 15 років треба по заброшкам лазити та няшити дівчат-неформалок. Вивчити усі ці штуки можна і потім, немає сенсу гробити юні роки заради програмування, хіба шо як хобі для фану.

Не знаєш. Комерційного досвіду в тебе скоріш за все трохи більше нуля, в кращому випадку вмієш робити базові штуки без туторіалів.

+

Вийди та торкнися трави, в 15 років треба по заброшкам лазити та няшити дівчат-неформалок. Вивчити усі ці штуки можна і потім, немає сенсу гробити юні роки заради програмування, хіба шо як хобі для фану.

Поки інші туплять в ШмякБряк та лопають пупирі і тінкли-вінкли (в кращому випадку), треба задротити в чомусь, що в перспективі дасть роботу в широкому сенсі, а не просто грошики для існування.
Потім всі ці від ШмякБряку відволікаються і дивляться на тебе, нічого не розуміючи: «ось це одоробло, яке ми все життя чмopили, тепер і писати вміє, і своєму телефону раду дасть, і заробляє в рази більше нас???».
Про писати — це не жарт. І про телефони. Та і про зп теж, ваш Кеп.

треба задротити в чомусь, що в перспективі дасть роботу в широкому сенсі

Так ніхто й не сперечається, але в усьому треба знати міру. Не треба всирати свою юність випалюючи зір кодом щоб в майбутньому мати можливість продовжувати випалювати зір кодом. В міру, потроху, годину-другу-третю на день може, а в вільний час хай йде грається надворі. Для задротства будуть ще університетьскі часи і потім ще років 40-50 робочого життя.

хіба шо як хобі для фану

Саме для цього ми, я і люди які коло мене мали таке хобі, і займалися цим задротством. Ніхто у 15 років не думав про заробітки, просто подобалося цим займатися. Та і взагалі це все тоді було не про заробітки. Про заробітки було (та й є) інше.

Відпочинок — чудовий варіант. Відпочиньте якийсь час і подивіться, чи хочете продовжувати, бо, може, воно вам просто не подобається?

Можете спробувати замість або крім того, щоб робити проєкти, розв’язувати задачі на www.codewars.com або інших подібних сайтах, там є різні мови програмування і різні рівні складності і все в ігровій формі, виходить і якесь навчання чи тренування і не сильно розчаровує. Якщо робити проєкти якими майже ніхто не користується то це може демотивувати.

Займися тим, чим мають займатися 15-річні, відключи мозок хоча б на трохи ) Є такий хороший вираз — «Не можеш срать, не мучай дупу». Встигнеш повернутись, нікуди ті пайтони не дінуться, поки будеш спокійно пубертатити. Не будуй усе навколо програмування, дозволь собі пожити трошки, потім ще матимеш купу нагод вигоріти в нуль )

Вигоріти в 15 років, це сильно

при чому ні дня не працювавши... хоббі, туторіали, навчання і домашки це не робота

Вигоріти в 15 років, це сильно

Я выгорел в 6 лет. Кто раньше? 😅

Підписатись на коментарі