Як отримати контракт у Німеччині? Ділюсь своїм досвідом та добіркою того, що робив та нащо

Чи не афера? Чи справді будуть такі зарплати, як обіцяли? Чому мене взагалі обрали? Де жити? З ким спілкуватись в іншій країні? І ще 100+ питань від моїх рідних «куди нашого хлопця відправляємо?». Так, моя робота за контрактом у Німеччині розпочиналось саме з боротьби зі стереотипами. Звичайно, прийшлось вирішити ще купу питань. Але давайте реально покроково поділюсь, як можна отримати роботу в ІТ через закордонне стажування.

Мене звуть Андрій Лисенко, на днях мені виповнилось 20. Може з цього приводу мені й захотілось підрезюмувати, а що я взагалі встиг?) Але відверто менше всього мені хочеться, щоб це був просто мій блог «як я ...». Тут більше хотів поділитись своєю історією, добіркою кроків, які зробив і можливо для когось щось й стане у нагоді.

Тут мені хотілось поділитись своїм досвідом щодо того, як так склалось. І можливо надати відповіді іншим, хто розглядає стажування.

Рік тому почав працювати веброзробником у компанії в Німеччині. Тут ми створюємо програмне забезпечення для соціальних установ. Зарплата у кілька тисяч євро на місяць — точно не дивина для ІТ-ішніків, але для себе однозначно назву хорошим досягненням. Хоч і мінус високі податки Німеччини, висока плата за оренду житла та зовсім не дешеве життя в європейській країні. Але, тут і зараз точно фіксую для себе — займаюсь улюбленою справою і точно гідно оцінено.

Цю роботу я отримав через стажування. Так, через те саме оголошення, коли запрошують на проходження практики в інших країнах. Так, я саме та людина, яка постійно моніторила всі вакансії та пропозиції на усіх можливих майданчиках. І відповідно відгукувався на все релевантне.

Який був мій порядок дій?

1) Перевірив AIESEC, у якій і знайшов це оголошення. Тут пропонують різні стажування по всьому світу і допомагають сконтактувати з можливим роботодавцем.

Інтернет пам’ятає все. Тому й він залишається найшвидшою допомогою для всіх нас — моніторинг сайту, соцмереж, відгуків тощо. За цим же гайдом перевіряємо й ту компанію, куди запросили стажуватись. Відверто, для мене важливим була і їхня позиція соціальної відповідальності, корпоративної етики тощо, бо з цього можна вже скласти якесь мінімальне уявлення про те, наскільки компанія серйозна, та чи її цінності відповідають моїм власним.

Я зробив все це якнайшвидше і буквально наступного дня вже прийняв позитивне рішення щодо відгуку на пропозицію.

Добірка сайтів та майданчиків, де моніторив вакансії та стажування.

2) Співбесіда з компанією. Звісно декілька етапів. Звісно англійською.

Окрім того, «хто я такий та що вмію», важливим моментом було «наскільки зійдуться всі зірки = я підійду компанії/компанія мені по всім моментам співпраці». Вони переймались, чи впораюсь я з переїздом до іншої країни, як пройде моя співпраця з їхньою командою тощо. І тут знову ж таки, володіння інфою про компанію, те, що ви можете згадати в розмові про її цінності, місію, погляди — точно зіграє вам на руку.

3) Не чекав, що за мене абсолютно все вирішать.

Особливо приділяв увагу поточним питанням. До двох тижнів ми з компанією вели комунікацію. І паралельно, розуміючи, що деякі етапи співбесіди вже позитивно пройшов, я вже придивлявся до квартир у цьому місті, до квитків на літак тощо. Зізнаюсь, квиток і у зворотному напрямку теж бронював)

Де шукав житло ( *у Гамбурзі) :

• Immowelt
  • ImmoScout24
  • WG-Gesucht (кімнати / особливо популярні серед студентів та стажерів)
  • StwHH (мережа студентських гуртожитків)
  • The FIZZ (повноцінні однокімнатні квартири для студентів та стажерів)

Менеджер з AIESEC допоміг мені знайти кімнату на перший час. Також провели інструктаж по тому, де і як шукати житло, що писати орендодавцю тощо, за що їм дуже вдячний. Через високий попит на житло в Гамбурзі, я шукав переважно кімнати та маленькі квартири в студентських гуртожитках та зміг орендувати житло за майже тисячу євро.

Середня вартість оренди в Гамбурзі може коливатися від 700 до 1200 євро на місяць, залежно від району та умов. Важливо врахувати, що в деяких випадках може бути вимога орендувати житло на мінімальний термін, наприклад, не менше ніж на рік. Також зверніть увагу на такі умови, як наявність меблів, вимоги до передоплати, наприклад, застава або передоплата за кілька місяців наперед. В Німеччині зазвичай це застава у розмірі трьох місячних оплат за оренду без комунальних послуг (так було і в мене).

Найскладнішим для мене на той час було адаптуватися не тільки до робочих процесів, але й до специфіки німецької ментальності та культурних особливостей у компанії. Але насправді, важливо було зрозуміти, що гнучкість, відкритість та прагнення до нового допомагають успішно справлятися з викликами. Особливо це стосується життя в іншій країні, де культурні відмінності можуть бути ще більш помітними. У роботі з колегами я також відчув, як важливо бути уважним та тактовним, розуміючи, що підходи та реакції можуть значно варіюватися в залежності від культурного та особистісного контексту кожного. Також необхідно навчитися сприймати критику не як особистий напад, а як спосіб покращення роботи.

Це не перша робота. Та чому все, що було до цього теж має значення.

Свою першу роботу знайшов ще під час навчання на курсі в Hillel IT School два роки тому. Тоді я працював в українській компанії над одним з проектів, пов’язаний з Дія. До речі, той курс PHP Pro, під час якого й отримав знання та роботу, також обирав за своєю ж класикою — моніторинг в інтернеті, перевірка школи та особливо відгуків. Звісно орієнтувався на репутацію школи та підхід до навчання. Важливим був практичний фокус курсів, акцент на реальних проектах, а також можливість навчання актуальним технологіям, що відповідають потребам ринку. Я також звертав увагу на відгуки випускників, щоб зрозуміти, наскільки курси були корисними для їх кар’єрного росту.

Мені дуже сподобався підхід викладача Станіслава Протасевича: ніяких зайвих теорій, все було спрямоване на практичне застосування знань і реальні проекти (звісно, з великою кількістю прикладів).

І зараз своє підвищення скілів продовжую робити у тій же школі вже на курсі C# Pro. Думаю, що мій вибір продовжити навчання тут — теж можна сприймати, як відповідний відгук навчання тут.

Отож, резюмую: моніторити ринок, вакансій, оголошень стажування — вважаю найпотрібнішим (особливо для новачків). Як і не потрібно чекати у моря погоди та те, що роботу мені знайдуть у школі чи сам HR постукається до мене на LinkedIn. Таке буває, але, погодьтесь, зараз з цим ну дуже складно на ринку. Стукатись постійно якраз потрібно саме нам — спеціалістам. Віра в себе та в те, що все вийде (хоча, може й не одразу) — без цього теж ніяк. Й обов’язково потрібно перевіряти компанії. Ну і без інглішу не обійтись — то теж факт.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Щодо пошуку роботи в Німеччині, до мене можна звернутися за консультаціями:
— Вибір напрямку та затребувані технології на ринку;
— Перевірка та адаптація резюме під німецький ринок;
— Рекомендації з підготовки Bewerbung та документів для аплікацій;
— Супровід у підготовці до співбесіди;
— Перевірка робочого контракту;
— Допомога в орієнтації по заробітній платі.

Список сайтів для пошуку роботи в Німеччині:
💼 Tech позиції в ІТ:
— GermanTechJobs
— Getin IT
— IT-Treff
— jobvector
— jobtensor
— Remotive
— Taledo
— Relocate.me
— ictjobs.de
— jobware.de
— Kununu.de
— Glassdoor.de
💼 Загальні сайти пошуку роботи, в тому числі ІТ:
— LinkedIn
— Indeed
— Monster
— Xing
— Talent.com
— stellenanzeigen.de
— StepStone
— jobsintown.de
— Yourfirm.de
— uatalents.com
— Make it Germany Jobbörse
— Meinestadt.de
💼 Azubi, Ausbildung, Trainee:
— Azubi.de
— Azubiyo.de
— Make it Germany.de
— Agentur für Arbeit
— Ausbildung.de
— Ausbildungsstelle.de
— Ausbildungsmarkt.de
— Ausbildung.career.de
💼 Аналіз Зарплати:
— Gehalt.de
— Glassdoor
— Payscale
— StepStone Gehaltsreport
— Kununu (коментарі та оцінки працівників)
— Entgeltatlas від Bundesagentur für Arbeit
— [Інфо про Компанії та Зарплати на Arbeitsagentur](web.arbeitsagentur.de/entgeltatlas/beruf/7757)
Ці ресурси допоможуть вам отримати інформацію про заробітну плату та побудувати стратегію пошуку роботи.

Добірка сайтів та майданчиків, де моніторив вакансії та стажування.
LinkedIn, Indeed, Glassdoor, Stepstone (основні)

Я б ще додав (ледь не на перше місце) Xing, чомусь він тут дуже популярний.

Де шукав житло ( *у Гамбурзі) :

А сюди б додав Kleinanzeigen, це номер 0.

я шукав переважно кімнати та маленькі квартири в студентських гуртожитках та зміг орендувати житло за майже тисячу євро.

Ого, а я ще перебираю і не подаюся на трьошки з вармом більше тисячі.

Ну і без інглішу не обійтись — то теж факт.

Скоріше без дойчу. Інгліш — це за замовчуванням, не жестами ж із ними спілкуватися?

Очікував більшого, але стаття швидко завершилась

Для початківців все ж рекомендую безкоштовний онлайн курс від Гарварду CS50 замість розрекламованих платних курсів

Чесно радий за ТС — в 20 років знайти роботу у німців це талант.
До речі, а як німці відносяться до відсутності диплому ну хоча б бакалавра? Питать про нього чи ні? Рекомендують довчитися.

В Німеччині така тенденція, що люди вчаться до своїх 25 або навіть більше років. Є різні формати навчання до бакалавра, такі як дуальне (умовно 20 годин на тиждень навчаєшся, 20 годин працюєш), аусбільдунг (навчання на базі компанії). Також в деяких вишах можна розтягувати навчання, яке має бути 3 роки, якщо навчаєшся фул-тайм, до п’яти або навіть шести років.
В компанії, якій я працюю, більшість розробників це студенти 24-26 років, які ще не мають ступеня бакалавра, та вони навіть не дуже поспішають його отримати, бо статус студента дає певні привілеї. Наприклад, можливість проживати в студентських гуртожитках (які дешевше, ніж звичайне житло), отримувати проїзний на громадський транспорт тощо.
В моєму випадку не питали через мій вік, але особисто я дуже хочу довчитися, бо вже маю молодшого спеціаліста. Онлайн через війну в українському університеті не вийшло, тому зараз розглядаю варіанти.

Дякую за відповідь. Успіхів!

До речі, а як німці відносяться до відсутності диплому ну хоча б бакалавра?

зависит от работодателя. это может стать прям универсальной отмазкой почему вот этому человеку не будут поднимать зарплату — ведь у него даже бакалавра нет, ну какой из него программист, самозванец какой то. это может быть причиной почему резюме даже рассматривать не будут — есть конторы, где ищут вплоть только с дипломом магистра и чтобы бал не ниже 1 и чтобы обязательно немецкий универ ( сталкивалась с таким на вакансию фронтендера, бгг )) ). и это может быть причиной почему человеку не дадут лычку head of.

в общем как говорится — в цирке всегда есть клоуны

Так, є така фігня, це через те, що вони дуже ретроградні + формальні + адово бюрократичні і трішки ще живуть у нульових. В молодих компаніях, стартапах та конторах, де керівництво не старікани такого не буде, я думаю.

если говорить про зарплаты, то это зависит от бюджета и политики компании. молодой стартап, которому плевать на текучку кадров или у которого бюджет впритык может тоже ссылаться на отсутствие диплома, это такая универсальная отмазка

Зрозуміло.
Якщо коротко, то такий самий цирк як в Україні на дерслужбі.

Нахвалювання і посилання на школу.
Відкрив профіль — уся активність то 2 відгуки на ту саму школу.
Не реклама, нііііііі 🤫

нащо чєлу який працює в німеччині в 20 років за нормальні гроші робити це?)

Насправді гарне питання.
Я нажаль не маю на нього відповіді.
В мене є ще одне питання на яке я не маю відповіді:
Чому в чєла який в 100% з трьох його дописів на доу рекламує школу — не має жодного меншна тієї школи в розділі освіти на його лінкедин профілі?

Мені подобається вірити що тут сталась реклама)
Ps: доречі новорєг який дефає автора — теж забавний момент)

Чесно кажучи, я більше шукав саме стажування, тому лінкедін профіль в мене майже не заповнений. Цю соцмережу ще не опанував. Але дякую за те, що помітили.

Ладно, не буду більше помʼякшувати трактування)
Раз людинка вважає що читач йолоп — думаю можна теж особливо не паритись)
цей пост смердить рекламою школи, чєл. Це тупа відверта реклама цієї школи. Можеш не намагатися газлайтити)
Усі акценти направлені саме щоб підкреслити цю школу, чисто по методичці закриваєш продажні поінти з експертності школи згадуючи кадра вчителя з посиланням на лінкач, з social proof коли згадуєш відгуки які ти перевірив, а вся стаття то є опис результату який дає та школа. Ти девелопер який ділиться досвідом чи маркетолог школи?) Зі свого бекграунду ти не згадав у статті більше нічого, хоча на лінкачі є дві строки освіти повʼязані з айтішечкою. В мене лендоси в портфоліо менш продажні ніж твоя стаття.

>На днях мені виповнилось 20
>Рік тому почав працювати веброзробником у компанії в Німеччині
>Тут ми створюємо програмне забезпечення для соціальних установ

А я ось живу тут і думаю, чому у Німеччині онлайн сервіси таке лайно собаче

Я думаю, що це не зовсім ті сервіси, про які ви подумали, але я не думаю, що можна оцінювати ПЗ, знаючи лише вік одного з розробників =)

, а що я взагалі встиг?

Мабуть встиг кордон перейти до 18.
Тепер статтю пишеш з почуття провини чи що...

краще порадійте за хлопця, він врятувався і має перспективне майбутне, а не буде гнити тут

Так радію
Нашо вдачу відлякувати хизуватися

Що ви робите на українському сайті, якщо ненавидите Україну?

Так начебто автор коментаря в ЗСУ, тож з любов’ю до України має бути все в порядку.

а Серьожа любить Україну, тільки на словах. Пропозиції від ТЦК відхилить зразу.

так в армії я, і повірте те куди котиться ця держава теж не всі в захваті навіть тут

Підписатись на коментарі