Автономні дрони камікадзе як заміна FPV-камікадзе. Чому їх немає?

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Тема FPV камікадзе дронів розкручується все сильніше. Я не знаю реальної ситуації, цифр, але судячи з потоку інформації вони вже відігряють значну роль. І кацапи також в них серйозно вкладаються.

Але чому немає масового виробництва і застосування автономних дешевих тронів камікадзе запрограмованих нищити болотну гниль і їх залізо?

Технології розпізнавання образів на відео вже достатньо розвинуті. Чи ні? Має бути достатньо маленького компʼютера типу РазберіПі щоб аналізувати відео потік і виділити танк на ньому.

Також очевидні деякі переваги:

— не потрібно передавати відео оператору, відповідно витрата енергії зменшується

— менша вразливість від РЕБ . Не треба передавати та отримувати сигнали (але я не знаю як з GPS , чи може дрон мати цей сигнал під дією РЕБ).

— більша дальність польоту за рахунок економії енергії на звʼязок з оператором

— не треба готувати багато операторів. Запустити може практично кожен

Не віриться, що таких технологій немає. Хочеться, включити дрон , ввести координати початку полювання, ввести бажану ціль (танк, якась інша техніка, жива гниль) і випустити його.

Що мішає створити і розвинути таку технологію?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В мене є наробки автопілоту
З ким зв’язатись для тестування наживо?

Зараз починають виходити в якусь мінімальну серію дрони сімейства «аналоги Шахеда». Це ті самі дрони, виробники яких подивилися на перші застосування Шахедів більше року назад і сказали собі «о, ця тема може працювати, давай я зроблю таке саме». Ще пару місяців і може їх стане більше. Те ж саме ж автономними фпв. Якщо вам здалося, що це хороша тема, щоб вкластися і через два роки щось кудись літатиме — може через півтора роки побачите перші автономні фпв, які прямо зараз розробляються.

В нас є куди ефективніша зброя всього за 1.7 млрд. грн — телемарафон. Видно воно краще за будь-які дрони

Ціна помилок — якщо ШІ дрона зробит помилку, то ви безкоштовно попереджуєте ворога, що треба ховатися, а крім того, втратите вибухівку.
Навіть якщо Маск подарує вам RTX 4080 для кожного дрона, у нйого буде більше ваги, а це означає меншу швидкість і коротший час польоту.

Русня пробує, але ж ціна ланцета 30к долларів і додати там gpu зазор є, на 500 доларовий фпв вже важко. Щось типу swarm де дрон розвідник буде керувати маленькими фпв доводити їх на ціль може і буде

Я про це і кажу, а коштує джетсон як дешевий фпв

А почему вместо нейросетей не использовать легкий SVM. Оно способно работать на процессоре за 5$ (с ali) и даёт вполне вменяемые результаты. Да, нужно самому шаманить модель, а не скачать готовую для TensorFlow

Vehicle Detection using Support Vector Machine(SVM)
towardsdatascience.com/...​-machine-svm-19e073b61d16

У кінці статті чувак пише що yolo все одно краще, а це вже не 5 баксів на процесор

Так X-22 еще лучше чем какой-то дрон, почему бы не использовать их. Были бы у нас 10000 X-22 и русне на фронте была бы ***да.

Ну втрачати дрон через слабкість гсн це теж не добре, воно має працювати у різних умовах, маскування тощо

Бо на таке грантів не дадуть

На Jetson чудово працює tensorrt, тому мучатись з SVM ніхто не хоче

Да, но это 200+$ к цене дрона камикадзе.

Нажаль $5 контролери які я бачив, що зараз використовуються, настільки слабкі, що CV майже не реально робити навіть без урахування будь-якого ML, бо з вільними ресурсами (а на CPU лежать ще й інші таски) лише декодування одного фрейму займає >10 секунд. З іншого боку, ефективність камікадзе, зі слів знайомих, десь 25..30% і якщо більш дорога версія буде влучати у 2 рази частіше, то це вже рентабельно.

Ну а посмотрел, можно за 50$, нечто типа raspberry pi 4 1gb. Там есть и проц 4.4 Gflops и Vulcan computation shaders.

Нажаль $5 контролери які я бачив, що зараз використовуються, настільки слабкі,

www.youtube.com/watch?v=xjuTEowOWvo

а на CPU лежать ще й інші таски

нащо туди ще щось пхати?

Для того, щоб підвищити ефективність дрона, особливо, на термінальному етапі польоту

навіть по відео індуса зрозуміло, що esp32 він використовуває чисто як камеру і далі opencv працює на ноуті з віндою So, the ESP32-CAM will be used as an input device instead of a PC camera or any other external camera.

esp32 він використовуває чисто як камеру і далі opencv працює на ноуті з віндою So

ну видно на те він індус, щоб по-індуськи...
Так, у петпроектів, де OpenCV крутиться на самому ESP32, fps значно скромніше, але все ж це пітон, не ясно чи утилізує обидва ядра, а ціна каменю десь 1,5$, на 5$ явно знайдеться щось краще з китайських мобільних цп з GPU. Хоча від цп загального призначення багато все одно не витягнеш та думаю за наступні 5 років рішення підвезуть.

більше, бо треба вже цифрова камера, додаткове живлення

Як варіант, дрон бомбардувальник, зараз таких теж багато. Підлетів, скинув міну й втік.

Чому нема?
Нажаль давно вже були новини про Jetson TX2 в ланцеті:
mil.in.ua/...​ynku-trofejnogo-lantseta
Десь була інфа, чи то здогадки, шо вони можуть використовувати image recognition на фінальному етапі при підльоті, якраз щоб не боятися реб...

Надіюся, шо ми не відстаєм...

Але чому немає масового виробництва і застосування автономних дешевих тронів камікадзе запрограмованих нищити болотну гниль і їх залізо?

Вирішили пропустити цей етап і зразу виробляти Т800, можливо навіть Т1000 🤦

не потрібно передавати відео оператору, відповідно витрата енергії зменшується

це якщо на дроні в якості нейронки голуба-пілота використовувати?

Хіба розпізнавати відео можна лише нейронкою? Має бути багато різних технологій. мабуть, щоб побачити танк в полі вистачить чогось простішого

Ну як знаєте як з камер простіше будувати 3D модель навколишнього середовища і ідентифікації об’єктів в ньому в реальному часі з думкою що це одноразова летюча вибухівка, то підкажіть Маску з його автопілотом, який фуру перед собою не бачить :)
Скоріше за все щось відносно просте можна зліпити для коректованого падаючого боєприпаса, щоб спростити все до виду зверху і утримання цілі в центрі через підрулювання хвостовиком, але явно не для дрону в який літає в 3-х площинах з перепонами, рельєфом і т.д. Та і будуть потім просто маскувати техніку та і все. Отримувати хоча б таке в реальному часі www.youtube.com/watch?v=9mqJv8-HAQY
Все одно це все фантастика для нас, краще б там працювали над ретрансляторами, моторизованим вузько направленими антенами P2P, чи лазерним каналом. Лазер то вже ніяк не заглушиш.

Чем танк противника отличается от нашего танка или от деревянного макета?

Відрізняється місцезнаходженням. Такі дрони мали б працювати по розвіданим цілям. Коли відомо приблизне місцезнаходження цілі, туди запускати.
А деревяний макет я не знаю як відрізняти. Може є способи або якісь трюки

Відрізняється місцезнаходженням

Которое дроном определяется через... ?

Лети 2км в ту сторону і їбош все що знайдеш

«туда» означає наявність gps або інерциалки, а це вже і реб і ціна

«туда» це просто компас, gps — overhead.
можна і без компаса, тільки використовуючи камеру, по картинці можна зрозуміти як це летіти в одному напрямку

Вітер носить той фпв як пірячко, багато теоретиків бачу я, кожний сироїд може дозволити собі фпв щоб спробувати як воно

Что насчет проблем с получением разрешения на полеты в военное время?

домовляйтеся з школамі які навчають на фпв щоб з ними політати або манеж для тенісу чи легкоатлетичний

Що мішає створити і розвинути таку технологію?

Champion-level drone racing using deep reinforcement learning

Наскільки мені відомо, зараз немає достаньо ефективних підходів як організувати аналіз картинки в реальному часі. Це можна зробити на умовному компі з RTX 3080, а от в дрон уже не запихнеш.

Найблище що на ми спроможні це коли дрон відає картинку, оператор дивиться на неї і тикає пальцем їбош сюди. Далі дрон уже розганяється і їбошить. Після того як дрон отримав ціль йому уже не треба GPS і з’єднання з оператором. Це все працює на средніх дистанціях. Ціль повинна займати десь 10% на екрані і мати якісь достаньо контрасні відзнаки.

ланцети рашиків уже такому навчилися, від наших такого ще не бачив.

Це можна зробити на умовному компі з RTX 3080

не можна, бо треба аналізувати зображення поганої (дуже поганої) якості у real-time
self-driving cars орієнтуються по знаках та дорожній розмітці, якої у випадку дронів нема.

Я бачив відосики як чуваки запускали нейронку для сегментації того що показано на відео в 25фпс. Я б сказав, на дистанції 50 метрів працювало достаньо непогано. До цього можна добавити OpenCV який буде відслідковувати базуючись на тому що було розпізнано на попередньому карді, поки наступний кард розпізнається. Теоритично, це повинно працювати достаньо добре щоб попасти в танк.

Якість зображення не така і погана, оскільки, його не треба слати по радіо з мінімальною затримкою

Я вірю у дрон-матку який має лазерну головку і скидає, або вони вручну долітають до зони дії маленьки баражуючи боєприпаси які у растрі лазеру вже летять до цілі без додаткового керування.

Підписатись на коментарі