Intel презентував новітні процесори Intel Core Ultra. Вони оснащені кремнієм, призначеним для ШІ

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

У рамках AI Everywhere Intel розповіли подробиці про процесори Core Ultra, які стануть частиною лінійки Meteor Lake. Вони гарантують кращу енергоефективність та продуктивність завдяки новій структурі, що розподіляє задачі між різними чиплетами.

За словами Intel, чип Core Ultra 7 165H пропонує 11-відсоткове поліпшення багатопотокової продуктивності на противагу іншим процесорам (зокрема AMD Ryzen 7 7840U, Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 і M3 від Apple).

Усі нові процесори Intel будуть оснащені NPU — нейронним процесором, який пропонує енергозберігаючий ШІ-акселератор і розвантаження CPU/GPU. Завдяки цьому він зможе виконувати такі завдання: розмиття фону, стеження за очима та кадрування зображень. Очікується, що інтеграція зробить запуск ШІ-моделей, як-от Stable Diffusion, більш ефективним порівняно з попереднім поколінням чипів Intel.

Хоча Intel переважно презентували сильні сторони свого чипа Core Ultra 7 165H, варто згадати й про більш потужний Intel Core Ultra 9 185H — він має 16 ядер і 22 потоки. З цих 16 ядер шість продуктивних (P) і вісім ефективних (E) ядер. Intel випустить Core Ultra 9 наступного року.

Достатньо спокусливо, аби перейти з Mac на Windows?

29%
71%
177 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
оснащені кремнієм

Це ще що за жаргон?

Коли порівнюєте процесори H та P від Intel із іншими виробниками, то не забувайте, що їх TDP досягає 64 Ват. А тепер уявіть собі ці обігрівачі в ноутбуці. Скільки вони проживуть від батареї, чи будуть тротлити до рівня Intel Atom і чи не спалите ви собі стіл, не кажучи про коліна?

Тому треба дивитись загалом по пристроям і їх класам. Якщо це ігровий, або робоча станція, то так, можна порівнювати вже P чи H із аналогами від AMD. А якщо це ультрабуки, то мова має йти тільки про U процесори, які вже не такі круті.

Але це покоління може бути цікавим тим, хто вже сидить на одному з двох попередніх поколінь Intel, бо тут додали ще два більш економічні ядра та переробили графіку. Мене більше цікавить графіка, яка вона? Бо Intel Xe дозволяє мені не тільки відео потоки апаратно робити, а ще грати в усі інді, що я маю.

У самого H. Да тротлить, не до рівня U, но точно в десь на 30% повільніший від заявлених. Правда це відносно компактний бізнес ноут, допускаю що здоровенні ігрові з кращим охолодженням менше тротлять. Повну потужність дає лише від розетки. Від батареї при навантаженні живе 1.5-2 години.

Так як би нікуди і не треба переходити, як сидів на мастдайці і далі сиджу, убунта на серверах, ну а те що прокачують проце це гарно, конкруенція робить свою справу, бо таке враження що інтел декілька років взагалі не ворушився.

Новий двигун від BMW — достатня причина перейти в таксисти?

От коли будуть реальні тести, тоді і поговоримо. Сумніваюсь, що інтел зможе обігнати базовий М3 по співвідношенню продуктивність/Вт, максимум на пару балів більше набере в гікбенчі. Для М3 Про/Макс — точно не конкурент.

x86-64 — це легасі архітектура, яку давно треба закопати, і розвивати ARM64 чіпи. Інтел же банально не хоче злазити з дохлого коня, бо вклав туди багато бабла. Такими темпами його чекає доля Кодак, яка до останнього трималася за аналогове фото замість цифрового.

Вони гарантують кращу енергоефективність та продуктивність завдяки новій структурі, що розподіляє задачі між різними чиплетами.

вони кожен раз таку маркетингову фігню розповідають кожну презентацію. хай турбують, коли АРМи переженуть

На АРМах нет аппаратной поддержки виртуализации для WSL, докера, и виртуальных машин.

Був у мене колись комп’ютер з ШІ. Включався коли хотів, виключався коли хотів. Міг думи думати коли хотів. Мій попередній досвід підказує що потрібно тікати від проців з ШІ а не переходити на них.

Цікаво, а автор опитування враховує, що для більшості ОС є константою? Ну типу я на MacOS от вже 12 років, і кожен раз я обираю собі комп лише серед маків. Гадаю, пошановувачі вінди роблять те саме.

що для більшості ОС є константою

та ну не, Макбук для роботи йде (хоча і вінда інколи норм), а мультимедіа/ігри/робота з музикою — стаціонарна вінда вдома.

дуже субʼєктивно)

ну так тут об’єктивності бути не може, бо у кожного свої юзкейси.
як не крути, а на маку нема такого геймінгу як на вінді. так шо..

Так шо заряджаємо Intel Core Ultra, та нумо гратися))

Вінда — для ігор (хоча можна вже спокійно юзати лінукс + кросовер/протон для більшості з них). Лінукс — для серверів. Макос — для всього іншого.

Загалом теж так вважаю, але є любителі дрочилень типу кс, доти, валоранта, а там без пекарні — ніяк.

Достатньо спокусливо, аби перейти з Mac на Windows?

Достатньо спокусливо, щоб перейти з мерса на жигулі? Навіть не знаю..)

а якщо цей жигулі буде з турбо мега v128 двигуном, вбудованим дісплеєм від дяді Саши, зубною щіткою в ручнику та кока-колою замість омивайки? як вам, достатньо спокусливо😂?)

Мерси теж бувають різін, я так розумію ви рівняєте старий спринтер і жигуль).

Старий спринтер — це мак 2015 року на інтелі. Я ж порівнюю нові моделі на арм чіпах, які видають продуктивність на рівні топових десктопних інтелівських процесорів, зате споживають майже в 5 разів менше енергії, і менше гріються. Ноути на інтелівських процах — це або гарячі шумні гроби з поганою автономністю, або в них процесор як в калькулятора (серія U).

В мене щось негативний досвід з маками, ну не подобаються вони мені. А те що гріються чи довго тримає батарея то для мене не аргумент бо завжди сиджу з підключеним монітором, а там і зарядка завжди втикнута. Купив жінці мак (для роботи), то з нього разом дивимося тільки якісь серіали.
В мого колеги мак на інтелі 2017 року, то він його тільки і матюкає, бо вічно глючить, баги всякі прикольні показує і раз в 3 дні стабільно його перегружає насильно бо завис.
Чеські колеги сидять на М1 і їм норм. Але коли з ними піднімали проект локально то в них постійно якісь проблеми були (пов’язані з докером в осномнову). Але то пофіксилося зниженням версії докера.
Як на мене мак це ідеально підходить для графічної обробки. А якщо ми говоримо про програмування то я не бачу аж таких кілер фіч, щоб кинути все і купити собі макбук.

В мого колеги мак на інтелі 2017 року, то він його тільки і матюкає

Тому що мак на інтелі. Apple Silicon — це просто магія: ОС літає без найменших мікрофрізів, а шуму від ноута немає навіть тоді, коли по-максимуму завантажуєш CPU. Мінімальний шум можна почути хіба при одночасному завантаженні CPU & GPU на максимум. Кажу про M1 Pro.

Щоб це все зрозуміти — треба покористуватися маками на Apple Silicon певний час. Після цього починаєш розуміти, що цей мем — не просто мем:
www.instagram.com/reel/CyvxWeXqUGc

проблеми були (пов’язані з докером в осномнову).

Ці проблеми теоретично можливі на будь-якій ОС, крім лінукса, де докер нативний. Але бувають вкрай рідко. Я регулярно користуюся докером, все ок.

А якщо ми говоримо про програмування

..то кілер фіча тут очевидна — unix-подібна ОС, з адекватним шелом з коробки. Не треба ніяких костилів на зразок WSL як на вінді. Є нормальний пакетний менеджер — brew (віндові аналоги типу winget не до порівняння, бо там дуже мала база пакетів). ОС архітектурно значно продуманіша, що додає комфорту при роботі — ніяких навʼязливих апдейтів, система не ребутається коли їй захочеться, немає такого костиля як віндовий реєстр (який з часом призводить до заповільнення роботи ОС при його розростанні).

Щодо оптимальності ОС для розробки: linux > macos > windows. Але лінукс має деякі проблеми з малою кількістю десктопного софту (особливо якісного), і дещо сирими та не дуже продуманими графічними оболонками, тому macos — це хороший middle ground для робочої машини, який є дуже зручною і продуманою десктопною ОС, і якому доступна немала кількість переваг лінукса.

Буквально як пару тижнів тому вирішив брати новий ноут від леново, то ви тепер знову мене кидаєте в прогалину невирішеності... Була в мене думка спробувати мак 14″ але відмовився, тепер знову починаю вагатися. Беззаперечний аргумент це те що можна купити мак, покористуватися і якщо дійсно не сподобається то продати за ті самі гроші. Це звісно плюс епла.

Буквально як пару тижнів тому вирішив брати новий ноут від леново, то ви тепер знову мене кидаєте в прогалину невирішеності...

Ну якщо ноут береться не для ігор, то я б однозначно рекомендував мак. Він краще по всіх параметрах — потужніший, холодніший, тихіший, автономніший, з кращим дисплеєм і динаміками, з кращою вебкою. Мінус фактично лише в ціні, бо ідентична конфігурація по обʼєму оперативки і SSD буде коштувати дорожче.

Є ж чудовий Linux. На ньому всі ці AI краще і зручніше працюють.

У AMD він вже майже рік є: AMD Ryzen 7040 and 8040 Series processors are built on AMD XDNA NPUs.

Звучить цікаво, але подивимось на результати тестів, як воно в реалі буде.
Окрім самого заліза ще треба буде тища драйверів, які написані не рукожопами

Здаю лайфхак: з маку не доведеться переходити, якщо перед тим не переходити на нього

Якийсь дивний маркетинг/або новина в оригніналі і ще кращий її переклад. По факту Intel додасть DSP, яке давно є навіть в мобільних Qualcom. Nvidia та Cuda воно не замінить, якщо потрібно працювати з ресурсоємкими моделями, не кажучи про їх навчання...

З mac на ubuntu хіба що.

Свічнутись з macos як мінімум неможливо через macos

Ніт.

Та глянув той surface studio 2 зі статті і побачив клон макбука 2012го року ))) прогрес

Ну ще правда аля кабріолєт, тач екран і стілус для художників і любителів потримати планшет на пару кіло в руках

Ну це класика: в будь-якій незрозумілій ситуації (борьба з еплом) — добавляй стілус. Мало кому треба но зате ж у епла немає! Шах і мат! Хоча у епла є, і там де він якраз потрібен — для планшетів.

Що андроїди цим грішать, що виробники ноутів на вінді.

Не пройшло й два роки як інтел почали чухати дупу

Ці нові нескучні силіконові імпланти від інтел явно програють M3 тому й підсвітили на мультітред. Цікаво що не вказано навіть яка сама модель M3. Порівнювали з macbook air? :))

Ну, як би він побив max-версію, гадаю вони б це точно вказали))

Підписатись на коментарі