Хочу почути думки тих, хто обрав Польщу для постійного проживання

Всім привіт.

Очевидно, що багато українців зараз за кордоном і замислюються про те щоб залишитись в тій чи іншій країні.

Було б цікаво почути думки тих, хто вирішив обрати Польщу як країну для постійного проживання.

Які переваги для себе ви бачите? Що вам тут подобається і т.п.

Особисто я остаточно ще не вирішив, але серед переваг які я бачу (на даний час локально в Катовіце):

— схожа ментальність та культура

— можливість отримання ПМЖ, хоч і не так просто як хотілося б

— можливість доробитись до власного житла (добрий день Німеччина)

— досить чисто та безпечно на вулицях

— можливість за годину на потязі потрапити в гори що нагадують Карпати

— хороше авіа сполучення для подорожей в інші країни

— норм ціни та якість продуктів

Часто читаю про зверхність поляків і т. п. — але особисто цього не відчув, так як працюю на українську компанію

Всім спасибі

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мене Польща влаштовує по декільком параметрам: не такий бардак, як в Україні з одного боку, і не така бюрократія, ціни і кількість нелегальних мігрантів, як в Західній Європі.
Можете нападати, мені все рівно. Коли вийшла в Аахені під Кельном о 6 вечора поїсти в центрі, ні одного німця. Купа турків, всі групами, свистять, щось там кричать, при тому, що зима, тобто я була в куртці до коліна і в капюшоні, але світле волосся видно було.
Тут немає терактів, немає людей з ножами, що бігають по вулицях. Звичайно є маргінали, а де їх не а, але суспільство, все таки, європейське і я розумію як в ньому орієнтуватись.
От зараз влада змінилась, може ще парочку дебілтних законів відмінять, що минула влада наприймала і буде взагалі топчик.

Моя сімʼя прожила в Польщі майже рік. Але будемо їхати в іншу країну.
Польща може бути найкращим варіантом щоб швидко пристосуватися в якості «біженців».
Але є певні нюанси . Найбільша прроблема це те, що поляки не збираються нас сприймати як рівних. Їх позиція «можеш тут сидіти, але не висовуйся. Тихо працюй прибиральницею або таксистом. ». Реально, почати тут повноцінне життя можна лише при відмові від української ідентичності і повному ополяченні. Вивчити мову, можливо змінити прізвище і не згадувати , що ти українець. Тоді, можеш вести повноцінне життя, чогось досягати і говорити з поляком на рівних. А не лише жити в своїй українській бульбашці.
Нам це не підходить, тому переїдем туди де можна жити повноцінно і не ховати своє походження.

Підтримки українців більше немає. ще на весні були українські прапори. І тепер вони просто терплять.

А якщо вам питання ідентичності не важливі то це дуже хороший варіант, особливо на початку. Особливо в економічному плані. Для віддаленої роботи і ІТ це найкращий варіант якщо працювати легально.

Ціни на нерухомість я б не сказав, що низькі. Як на мене то надто високі, враховуючи, що кредити тут менш доступні.

Живемо в Польщі, в курортній місцевості серед заповідників, озер і лісів з великою кількістю оленів (маю на увазі звірят, а не водіїв), наче в діснеївській казці. Це «село без сільради». Багатодітна сім’я. В нашому селі нема інших біженців. Оскільки ми походимо з-під кордону Польщі, знаю письмову і усну мову досконало від моєї бабусі, а дружина розуміє, може слухати пісні і дивитися фільми, на якомусь базовому рівні здатна спілкуватися.

В будь-яку більшу місцевість заїжджаємо в супермаркет, аптеку і т.д., але там де є фабрика чи завод, одразу ж чітко і виразно видно що живе багато «наших» з низькою культурою. Війна це час щоб подружилися всі українці — «схід і захід разом», ми ок спілкуємося з людьми що втекли з ОРДЛО. Проте тут не йдеться про регіон, просто — навколо фабрик в робочому містечку є зосередження людей з низькою культурою і там у всій красі загаджені дитячі майданчики з купою сємок під лавками, недонесені пляшки і недопалки, нарвані агресивні діти і нарвані агресивні їхні батьки.

Приклад: наша дитина що вільно переключається на польську, підходить на майданчику і починає говорити з іншою дитиною з України польською. Він звідки знає чи це дитина польська чи українська. Це я можу здалека вловити хто звідки, але мала дитина ні. І ось українська дитина дивиться на нього і не розуміє. А його мама до своєї дитини: «чьо ти долґа думаєшь, сразу бєй».

Щось схоже десь біля пляжу на озері чи на річці. Зразу ж збираємося і їдемо кудись де нема «наших».

Місцеві поляки те ж саме говорять про те, як раніше відкрили кордони соціалістичного блоку і за кордоном, десь в західніших країнах поляки зустрічали інших поляків і від сорому через їхню поведінку були змушені вдавати що вони не поляки...

Місцевістю своєю дуже задоволені. Ну де ще на свята місцева пожежна команда вдягається в костюми, роздає дітям цукерки і возить всіх бажаючих в пожежній машині. А в теплу погоду на свята вмикає на майданчику шланг і робить фонтан до 4 поверху, щоб всі бажаючі могли освіжитися. Діти нам махають руками коли ми їдемо через село. Всі вітаються і стараються заговорити, хоча би про погоду або спитати як нам тут живеться. Дехто питає чи ми би хотіли тут залишитися вже назавжди. Найменший знайшов собі друга-однокласника з їхнього 0 класу, і то не просто друга, а друзяку. Старші хоч не мають саме «друзяк», але до них теж дуже привітні. На свята дружину просять зробити випічку, моя дружина в цьому майстер. А мене запрягають співати разом з директором школи, бо я колись співав у дуже відомому хорі.

Без машини дуже важко. Наша машинка зараз зламалася і це біда. Але про це дізналися всі в селі. Сусідка коли їде в супермаркет, дзвонить і бере дружину з собою. Ну машини тут дешеві. Якби не той факт, що моя машина на газі, то я би просто купив іншу і не ремонтував би свою. На газі виходить їздити десь по сто злотих за 410 км.

Звісно, працюю через місцевий варіант ФОП.

Якби я мав більше часу зробити вибір, то може й поїхав би кудись в тепліші краї ближче до теплого моря, однак крім клімату, ми дуже задоволені. Я такий дядько що мені всюди ок, а от дружина вже хоче залишитися тут назавжди.

9 лет живу в Польше.
С точки зрения value for money это по-моему всё еще лучший вариант в Европе для айтишника, хотя уже и не настолько как было еще лет 5 назад — цены на недвижимость с тех пор выросли в 2-3 раза, а высокая инфляция и как следствия увеличившаяся учетная ставка привели к удорожанию ипотеки (7-8% сейчас против 3-4% в доковидные времена).

Основные достоинства:
— невысокая стоимость жизни в сравнении со «старыми» членами ЕС
— безопасность (в топе в Европе)
— близость языка и культуры
— развитость инфраструктуры
— очень развитый рынок ИТ
— доступные и при этом достаточно качественные медицина и образование
— красивая страна с хорошей природой и интересными городами, в которой можно найти для себя много интересных активностей
— практически полное отсутствие ватников: подавляющее большинство населения поддерживает Украину в войне с россией

Недостатки:
— экология (смог)
— близость мордора, по сути Польша сейчас является прифронтовым государством

Знаходжусь в Польщі пів року, вже майже отримав карту побуту.
Обрати Польщу було важко. Серце тянуло в «морські» країни але після тривалої аналітики ставало зрозуміло, що Польща можливо найлогічніший варіант. Основні плюси можна виділити в дві групи:
1) Фінансові плюси:
— польський ЄДГ з їх низькими податками.
— відносно адекватні ціни на нерухомість, виглядає реальним досить швидко закрити житлове питання а не влазити в 30-ти річні іпотеки.
— польська економіка зростає і житло буде просто розумною інвестицію, навіть якщо бажання тут залишатись пропаде.

2) Соціальні плюси
— наявність тут багатьох знайомих українців. Тобто простіше закривається питання із соціальним життям.
— Польща це «транспортний» хаб для українців, тому часто бачишся із друзями які їдуть кудись.

Є певні мінуси які стали неочікуваністю:
— одна з умов подачи на ВНЖ через 5 років це те що ти за ці 5 років повинен бути за межами польщі сумарно не більше 10 місяців — це створює обмеження в плані вільного тревелінгу і зимовок в теплих країнах
— схожість менталітетів. Поляки, як і українці, мають словянський східний «холодний» менталітет. В Україні на це не звертав уваги, зараз же відчуваю, що знаходитись в оточенні «південних» людей набагто приємніше ніж закритих словян
— мовне питання. Через схожість наших мов — важко заставити себе її вчити, бо здається що і так достатньо розумієш. Ще часто бачу здивування поляків коли вони дізнаються що я українець, переїхав сюди але при цьому ще не розмовляю польською. Це іноді страшно бісить, оосбливо десь в банку де тьотя касір жодного слова англійською не знає і розповідає тобі що це польський банк і тут потрібно говорити польською, при тому що тільки що ти годину прекрасно говорив з її менеджером англійською прям при ній..
— таке собі море. Чув багато жартів на кшталт «Балтійське море — це не море». Тепер і сам так жартую
— тут якась дічь з політикою

Із плюсів які стали неочікуваністю:
— дуже крута нова інфраструктура
— гарні старі міста. Той же Гданськ просто закохав в себе
— тут зʼявляється багато українських сервісів, що сильно полегшує життя

Поки 90% що залишимось в Польщі. 10% що психанемо і звалимо в теплу країну

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У Польщі збираються легалізовувати траву.
www.rp.pl/...​-powolali-zespol-w-sejmie

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підкажіть , якщо польська фірма з прокату авто вимагає сплатити штраф але немає ніяких фото чи відео доказів , що було порушення пдр. Що робити в такій ситуації?

Попросити прислати копію чи скан штрафу на електронну пошту.
Швидше за все тебе не дурять

Це вже залежить від того, чи хоче він самостійно відстоювати свою правоту. Може, для нього буде доречнішим звернутись до правника.

вони ж можуть просто тебе вписати у форму і все. мені ось штраф прийшов і там три папери, перший, я признаю вину і сплачую, другий, пишу дані того іншого, хто був за кермом і йому йде штраф.

Підкажіть, будь ласка, іміграційного юриста з гарним розумінням pathways у Польщі для айтішників.

Не знаю нікого хто б юзав юристів для цього)

Навіщо там юрист? Відкриваєте польський фоп, отримуєте на нього пару зп, апплаїтесь на карту побиту, сидите на карті побиту 5 років, отримуєте резидента ЄС і через рік можна апплаїтись на паспорт. А, польську за ці роки треба буде вивчити ще.
Що тут складного?

Треба прожити 3 роки в статусі резидента ЄС щоб подаватись на громадянство

Коли карта побиту отримана, можна їздити до України, та там працювати якийсь час віддалено як польский фоп? Чи можна працювати лише з території Польщі?

як ніхто не бачить, то можн, чому б і ні.

Це не складно, але мої основні питання стосуються не мене, а варіантів, як можна зробити, щоби хлопець після повноліття міг продовжувати весь період навчання залишатися в Польщі. Зараз заборонили подачу на подовження студентської візи з Польщі, а, як мене проконсультували у візовому центрі, моя аплікація на карту побиту, прав вчитися весь період йому не дасть.

Студентська віза дається на рік.

Якщо йому немає 18 років і в нього немає статусу УКР, то ви можете податися разом на карту побиту. Тільки для цього потрібно мати якийсь дохід в Польщі, тобто працювати там. Ну і жити там, тобто якесь підтвердження адреси проживання, ідеально договір аренди.

Ми поки що в Україні, статусу немає. В мене не було ідеї їхати і жити в Польщі назавжди (або навіть на строк навчання). А так виходить, що єдиний працюючий спосіб поїхати до повноліття, податися на карту (мені) і це йому дасть право вступити з території Польщі без стандартного флоу отримання студентської візи через консульство у Львові?

Саме так. Виїзжаєте до його повноліття, отримуєте там карти побиту і тоді він може по тій карті там залишитися та вчитися в вузі, навіть якщо тимчасовий захист приберуть. Єдине що до моменту отримання карт побиту і його повноліття вам доведеться сидіти з ним в Польщі. Погодьтесь, але це краще, ніж шукати шляхи для виїзду тоді, коли він стане повнолітнім.
До речі, якщо ви туди тимчасово, то роботу для карти побиту мати не обов’язково — в нас купа співвітчизників обходять цю вимогу, але це краще питати тих, хто карти побиту допомагає отримувати. Вони знають як.

Підкажіть будь ласка хто знає, наскільки реально взяти one bedroom або кавалєрку в селі під вроцлавом до $50к, і їздити на роботу авто або електричкою ?
є там розвинений залізничний рух ?
і щоб електричка не зупинялася під кожним стовпом.
І в скільки це вийде? я маю на увазі житло, якщо брати мінімальну площу.

На otodom.pl можна ціни подивитись але не впевнений що за таку суму щось можна знайти. Електричка реально, через 20-30 хв ходять і доїхати швидше ніж на авто

Я якраз на автодомі і дивився .
питання більш в тому чи це нормальні реальні варіанти чи щось типа скаму

чи це нормальні реальні варіанти чи щось типа скаму

На ottodom всі варіанти реальні.
За 50к$ ніц нема, починається з 70к$, щось норм від 100к$
www.otodom.pl/...​ion=DESC&viewType=listing

Це дуже правильно дивитись на електрички, це швидко і дешево

На жаль, про електричку питати на форумі — це ні про що.

pkp.pl
intercity.pl
koleo.pl

Там тайпаєте конкретні населені пункти «від» і «до» з датою і бажаним часом. Я пробував для своєї локації і не був вражений вибором, наприклад «туди» ще більш-менш ок, а «назад» це з пересадками або ж вночі. Можливо, у вашому випадку буде інакше.

На авто — інша річ. Машини дуже дешеві (крім тих що на газі LPG) і процес купівлі спрощений до максимуму.

dou.ua/...​rums/topic/46707/#2750026

раджу переглянути інтервю українського ріелтора з Кракова
що саме кумедно — на самому початку, вона розповідає що їй дзвонять українці які мають на руках 50k і питають що можна взяти)
Тут і знайдете для себе відповіді
Там і нюанси по низьких цінах — типу там нюанс по власності може бути
youtu.be/...​d0ov4?si=tBL50pYJ8js9bEAl

так, я вже його бачив, дякую. тому й питав про скам )
але здається в мене апетити нижчі, чим у українців, тим більше шо жити в селі і їздити інколи на гібридну роботу для мене ок.

Біля самого Вроцлава майже напевно нічого людського за ці гроші не знайдете, але можете взяти сайт інтерсіті чи просто на карті залізниць пройтися візуально і так в різні боки від головного залізничного вокзали. А паралельно дивитися середню ціну за метр в кавалерках на отодомі для населених пунктів, котрі впали в око.
Якщо не зав’язуватися на конкретного працедавця, то в принципі в районі Магнолії є залізнична платформа і там купа ІТшних контор у тому промисловому (чи ІТ) парку базується. То беріть до уваги напрямки, котрі б без пересадок вели б одразу туди. Для різних напрямків буде різна частота руху електричок. Ну і зараз все ж таки найбільш популярний гібридний режим, коли з офісу тільки день чи два на тиждень треба працювати.
Також звертайте увагу на наявність інфраструктури в таких селах — наявність швидкісного інтернету, магазини, лікарні та аптеки. Бо може виявитися так, що житло вдалося недорого купити, з доїздом до Вроцлава електричкою теж Ок, а от закупи доведеться в руках тягати з того ж Вроцлава, або ж додатково купувати авто, щоб на ньому катати 5-10км до найближчого Лідла чи Бєдри.

підкажіть, в якому банку краще відкривати konto firmowe для jdg з розрахунком на іпотеку в цьому банку? маю konto osobiste в BNP, наче все влаштовує, але хз як у них по іпотекам для в2в-шників

В Польщі є один мінус — будь-яке місце, де кучкуюцця українці скопом, зразу тобі нагадує, чого ти надцять років тому з України виїхав і вивітрює залишки ностальгії.

А як в Польщі справи з медициною для людей що не знають польської ? Особливо цікавлять послуги стоматологів?

Первое время после переезда в Польшу жена общалась везде исключительно на английском, включая врачей, и не было никакой проблемы найти англоговорящего врача нужной специализации. Это справедливо и для стоматологии, как пример в стоматклинике услугами которой мы пользуемся весь персонал свободно владеет английским.
Естественно всё выше описанное касается частной медицины, в госмедицине как повезёт, но процент владеющих английским тоже достаточно высок. Как пример не так давно наблюдал на SOR (неотложка) англоязычную пациентку, у неё возникли сложности на рецепции — пожилая медсестра не владела английским и жене пришлось помочь ей с переводом, но забравший её потом врач средних лет уже свободно говорил на английском.

Попередній запис до стоматолога також можна без проблем здійснювати англійською?

В люксмеді так.
Там або через телефон можна — там робобаба на початку пропонує вибрати мову спілкування і перемикає на відповідного оператора.
Або якщо через онлайн кабінет записуватись там є дропдаун в якому вибирається мова спілкування під час візиту.

В люксмеді (приватна клініка) повно англомовних лікарів.
У Вроцлаві в люксмеді бачив стоматолога українця. Сину пломбу ставив.
Ну і старше покоління, яке жило ще при совку, знає російську.
Так що були б гроші, все інше знайдеться.

Мені з моїм досконалим знанням польської призначили стоматолога з Білорусі — «а раптом щось буде незрозуміло». Спілкувалися виключно польською. Долікував зуб (доволі тривале лікування каналів) і знайшов іншу клініку.

В великих містах (Варшава, Краків, Вроцлав) точно є приватні клиники (включно стоматологічні) з українскими лікарями — і роблять це своїм УТП. З власного досвіду — взагалі лікарі майже усі добре володіють англійською та і просто в державних шпіталях немало українців працює.

Привіт. Вибачте за невеликий оффтоп але це актуальна тема також для тих хто зараз за кордоном.
Отже, за не виконання вимог статті 23 у новій редакції (постановка на облік та виконання служби), серед головних:
— заборона на проведення операцій з нерухомим та рухомим майном
— обмеження права на керування транспортним засобом
— обмеження користування та розпорядження коштами та іншими цінностями (я так зрозумів як мінімум готівкових коштів які у вас є на рахунках українських банків)

Наскільки я зрозумів, це стосується не лише обовязку обовязково бути на обліку але і зявитися по повістці у ВЧ. Тобто якщо ви не виконаєте цю вимогу — голова вашого ТЦК подає вас по процедурі на ці всі епізоди

актуальна тема також для тих хто зараз за кордоном

:

обмеження права на керування транспортним засобом

What?)

по транспортних засобах згідний — це до відома
а от інші два пункти важливі

за не виконання вимог статті 23 у новій редакції (постановка на облік та виконання служби),

Це проект закону, і він не прийнятий.
Тому це все байки для тих хто залишився

через два тижні буде прийнятий
підозрюю, що з мінімальними правками
в чому байки?
До речі отримання закордонного паспорту та будь-яке звернення у констульство — тільки за наявності військово-облікових документів (стаття 20)

готівкових коштів які у вас є на рахунках українських банків

Це оксюморон — вислів, який містить у собі протиріччя.
Готівка — це кошти у вигляді банкнот чи монет. Вони можуть зберігатися в банку у скриньці, однак при надходженні на рахунок вони стають записами в базі даних.

обмеження права на керування транспортним засобом

Заміна водійських прав на закордонні або ж отримання закордонних з нуля (на випадок якщо український МРЕВ подасть у аналогічні закордонні бази інформацію, що українські права недійсні).

З транспортним засобом на українських номерах лише дещо складніше, бо треба сплатити мито або ж пройти процедуру визнання транспортного засобу майном переселенця і зробити це на пільгових умовах без мита. Або ж продати поки можна чи здати на брухт, коли продаж стане неможливим. Придбати нову.

Також можна все що є, подарувати дружині чи іншому родичу. «Втеча з Шоушенка» — «ви довіряєте своїй дружині?»

Ну й врешті, це стосується тих хто переплив Тису і таких подібних випадків. Батьки багатодітних сімей, батьки дітей з інвалідністю і т.д. — сидять на попі рівно і не роблять зайвих рухів.

— обмеження права на керування транспортним засобом

смішно

— обмеження користування та розпорядження коштами та іншими цінностями (я так зрозумів як мінімум готівкових коштів які у вас є на рахунках українських банків)

Так якщо людина виїхала, навіщо їй кошти на рахунках українських банків?

— заборона на проведення операцій з нерухомим та рухомим майном

Те саме питання, що й вгорі.

Виїхавшим треба буде вирішити: чи крестик знімати (розривати всі зв’язки з Україною), чи труси вдягати (повертатися до Неньки з усіма витікаючими)

А куди дівся коментар про Сагайдачного? Випиляли як незручний?)) Яке там друге прізвище було, хочу почитати про них. Хто пам’ятає?

Сагайдачий був 2 рази гетьманом, першого разу з військлм він дойшов до Москви.
Напевно мова була про Дмитра Барабаш

Напевно мова була про Дмитра Барабаш

Друге прізвище починалось з літери «В»

страна топчик, всем советую

Два роки в Польщі

Перши рік було важко, нічого не зрозуміло, процеси дивні, сервіс поганий, англійську не знають. І взагалі «в Україні було краще». Було бажання кудись далі, в країни де англійська або всі процеси для мігрантів давно зроблені. Але друзі що живуть тут вмовляли почекати

Через два роки дійсно все змінилось. Розумієш як влаштовані процеси, і з ними все ок. Розумієш як працює медицина — взагалі ніяких питань. На побутовому рівні все супер. Інфраструктура топ. Сервіси всі такі сами, місцями кращі. Почавши вчити мову за півроку можеш вільно спілкуватись на рівні побуту і вирішити будь яке питання — тут всі хочуть допомогти якщо ти вічливий

Я жив в Україні, потім в Канаді, потім повернувся в Україну і через війну знов поїхав, і це не враховуючи по півроку-рік як турист ще в 5 різних країнах — тому є з чим порівнювати

Зараз планую тут залишатись, вже шукаю в іпотеку неоухомість

А що не сподобалося в Канаді?

Ціни на нерухомість швидше за все

30 років платити за таке. www.google.com/...​!7i16384!8i8192?entry=ttu

як турист ще в 5 різних країнах — тому є з чим порівнювати

з чим порівнював і чим не сподобались ті інші країни?

Може створете окрему гілку для єміграшок як для геймінгу? До чого тут ці теми? Як це стосується айті і девелоперс оф Юкрейн?

Це у вас від пролетарських заздрощів, що закарбувалися поколіннями, чи є інші причини?

Практика показує, що уєзжунь останнім часом ледве не більшість тут (особливо активних), і активність збирають не якісь там душні теми про прастігоспаді професійну діяльність, а більше про «язиками на кухні почесати».

Це у вас від пролетарських заздрощів, що закарбувалися поколіннями, чи є інші причини?

та не, так же всім краще буде, тим, кому цікава міграція, будуть відразу заходити на потрібну гілку, так би мовити, релевантний контент

тим, кому цікава міграція, будуть відразу заходити на потрібну гілку, так би мовити, релевантний контент

Глянь на теми і кількість коментів.
Це тим кого не цікавить еміграція треба окрему гілку, бо 3/4 повідомлень в темах пов’язаних з еміграцією

я не працівник доу, соре)

Живемо в Польщі, в курортній місцевості серед заповідників, озер і лісів з великою кількістю оленів (маю на увазі звірят, а не водіїв), наче в діснеївській казці. Це «село без сільради». Багатодітна сім’я. В нашому селі нема інших біженців. Оскільки ми походимо з-під кордону Польщі, знаю письмову і усну мову досконало від моєї бабусі, а дружина розуміє, може слухати пісні і дивитися фільми, на якомусь базовому рівні здатна спілкуватися.

В будь-яку більшу місцевість заїжджаємо в супермаркет, аптеку і т.д., але там де є фабрика чи завод, одразу ж чітко і виразно видно що живе багато «наших» з низькою культурою. Війна це час щоб подружилися всі українці — «схід і захід разом», ми ок спілкуємося з людьми що втекли з ОРДЛО. Проте тут не йдеться про регіон, просто — навколо фабрик в робочому містечку є зосередження людей з низькою культурою і там у всій красі загаджені дитячі майданчики з купою сємок під лавками, недонесені пляшки і недопалки, нарвані агресивні діти і нарвані агресивні їхні батьки.

Приклад: наша дитина що вільно переключається на польську, підходить на майданчику і починає говорити з іншою дитиною з України польською. Він звідки знає чи це дитина польська чи українська. Це я можу здалека вловити хто звідки, але мала дитина ні. І ось українська дитина дивиться на нього і не розуміє. А його мама до своєї дитини: «чьо ти долґа думаєшь, сразу бєй».

Щось схоже десь біля пляжу на озері чи на річці. Зразу ж збираємося і їдемо кудись де нема «наших».

Місцеві поляки те ж саме говорять про те, як раніше відкрили кордони соціалістичного блоку і за кордоном, десь в західніших країнах поляки зустрічали інших поляків і від сорому через їхню поведінку були змушені вдавати що вони не поляки...

Місцевістю своєю дуже задоволені. Ну де ще на свята місцева пожежна команда вдягається в костюми, роздає дітям цукерки і возить всіх бажаючих в пожежній машині. А в теплу погоду на свята вмикає на майданчику шланг і робить фонтан до 4 поверху, щоб всі бажаючі могли освіжитися. Діти нам махають руками коли ми їдемо через село. Всі вітаються і стараються заговорити, хоча би про погоду або спитати як нам тут живеться. Дехто питає чи ми би хотіли тут залишитися вже назавжди. Найменший знайшов собі друга-однокласника з їхнього 0 класу, і то не просто друга, а друзяку. Старші хоч не мають саме «друзяк», але до них теж дуже привітні. На свята дружину просять зробити випічку, моя дружина в цьому майстер. А мене запрягають співати разом з директором школи, бо я колись співав у дуже відомому хорі.

Без машини дуже важко. Наша машинка зараз зламалася і це біда. Але про це дізналися всі в селі. Сусідка коли їде в супермаркет, дзвонить і бере дружину з собою. Ну машини тут дешеві. Якби не той факт, що моя машина на газі, то я би просто купив іншу і не ремонтував би свою. На газі виходить їздити десь по сто злотих за 410 км.

Звісно, працюю через місцевий варіант ФОП.

Якби я мав більше часу зробити вибір, то може й поїхав би кудись в тепліші краї ближче до теплого моря, однак крім клімату, ми дуже задоволені. Я такий дядько що мені всюди ок, а от дружина вже хоче залишитися тут назавжди.

Досі бачив лише перереєстрацію машини курця — це коли хоч і є можливість записатися в електронну чергу онлайн, однак прийти все одно треба під рідний МРЕВ о шостій ранку і вбити на це цілий день; бо може хтось не прийде і мій номер висвітлять на табло швидше, а може це станеться і під закриття робочого дня. Потім ще працівник робить помилку в імені і треба чекати ще пару годин. При тому що заплачено додаткову мзду спеціальному дядькові з нецікавим обличчям, котрий «рішає» все швидше.

Сьогодні дізнався про перереєстрацію машини здорової людини. Це коли акт купівлі-продажу складено на пожмаканому папері польською мовою від руки кульковою ручкою. Далі сфоткав, вислав через особистий кабінет через щось на зразок «дії» (ePUAP) і це повністю безкоштовна послуга. Номерний знак можна не замінювати (ну ок, у варіанті «курця» ця опція теж є). Техпаспорт можна не замінювати, поки не буде заповнено всі квадратики для печатки техогляду. Якщо дуже хочеться, то можна там же в особистому кабінеті замовити заміну техпаспорта у зв’язку зі зміною власника і його пришлють поштою додому, тоді саме ця послуга платна.

розвели тут філіал рассея-1. поляки їм погані, бо бандеру не люблять (сталина не уважают!!!!1111111). а ще треба в Польщі (!) польську вчити (ни могут па-русски штоли), зовсім від рук відбилися. ну ну.

впевнені, що таким саркастичним токсикам як ви тут місце?)

Шановний, ви наче на Доу знаходитесь.

Так багато українців живуть у Польщі. Але жодний не вийшов на мітинг проти блокування кордону

Тому що можуть тихо забрати карту і «спєрдалай на Україну». Впевнений що ці ж патріоти потім цькують російську опозицію в твітері що та не виходить проти путіна.

Ещё больше украинцев живёт в Украине. Но никто не вышел на митинг против закрытых кордонов

но их втихую выпускали и все затихало

Ненадо тут байок. побили їх і все на тому...

Закриті кордони згідно закону, а блокування кордону пшеками?

Ну у них є дозвіл суду.

Закриті кордони згідно закону

Да_что_ты_такое_черт_побери_несёшь.jpeg

Закриті кордоне НЕ згідно закону. В Україні нема прийнятого стану війни з парашкою. Бізнес ведеться, газ качається, про що мова?

Тому що за межами ДОУ це соціально неприйнятна думка. Спробуйте щось таке висловити де інде — вас обмажуть лайном і повісять ярлик ухилянта.

Там по різним містам народ виходить мітингує з тих чи інших питань, але ж в єдиному марафоні все ок...

Хорошая попытка, товарищ военком, но нет.

Прям таки жоден? Може не було чогось дуже масштабного але мітинги були і не один

Ukraińcy chcą protestować pod gmachem Sejmu
Protest przewoźników. Ukraińscy kierowcy mają dość i blokują drogi
Protest przed Sejmem. Ukraińcy domagali się interwencji

Здається ніхто так не зневажає українців як інші українці

Політики двух країн мали півтора року щоб спростити перетин кордону, бо знали, що ліміти для українських перевізників відмінили. Чи фізично розбудувати кордон, перевести таможню зі сходу на захід і попросити ЕС на додаткові кошти для поляків. А ні. Студенти мають їхати морозити яйця і бігати з прапорами.

Студенти?
Знову ті що за взятки повиїжджали нам розповідають як жити

Ну ви ж розповідаєте, що інші мають робити. То і «взяточники» можуть вам теж сказати.
А кордони мають не взяточники, а уряди розбудувати.

Справа у блокуванні кордону пшеками штучно створена, тому ніхто зі сторони України там нічого не повинен робити

Я думаю, що ви як технічна людина, знаєте поняття bottleneck. І для чого роблять load balancing або горизонтальне масштабування.
Тому це обовязки уряду подбати про імплементацію. А не поляків, чи студентів -взяточників.
Але власне сталося так як ви і описали — ніхто нічого не зробив, а кількість фур збільшилася в рази.

Ботлнек та хайлоад там ні до чого. Як і кількість фур. Це вам там у Польщі лапшу навішали на вуха
Рекомендую спочатку розібратись
www.radiosvoboda.org/...​omu-kordoni/32707199.html

Якщо все відомо, то навіщо ви писали, що потрібні антипротести?
Бо не розумію вашої логіки. Українці, які з ваших же слів корупціонери, бо сидять у Польщі мають робити антипротест? Бо на сайті написано, що український уряд намагався зробити все можливе, еле не зробив. Але виноваті «пшеки» і ухилянти.
Да ви просто гуру дипломатії. Міністерство закордонних справ такого спеціаліста не доцінює.

Читаю 300+ коментів про те, як люди роз’їхалися по світу і думаю, скоро вже треба буде DOU (Developers of Ukraine) змінювати назву на DOE (Developers of Europe)

Так і залишиться — Developers Outside Ukraine
(ще канада і америка є, австралія/нз також)

До Европы далеко. Не те ценности. Администрация пропускает топики только на 1 языке.

просто доу був завжди про трактор, тут більщість постійно хоче звалити.

Якщо дитина піде в школу в Польші (берем «популярні» IT локації, не Перемишль-Жешув), там вона попадає автоматом в яке мовне середовище (тільки давайте чесно)? Мені здається це буде 70% польська 30% російська. Це може бути актуально для тих в кого діти розмовляють лише ukr/eng. І чи багато є, наприклад, білорусів? Знаю, що росіяни більше тяготіють в Німеччину

Если вы разговариваете дома на украинском, то ребенок будет в итоге говорить на 4х языках (+ инглиш в школе), где тут минусы?

та ні, ми розмовляємо не лише вдома, але в колі знайомих також

надіюсь, що я помилився і там буде комфортний мовний паритет, як наприклад в Португалії

мовне середовище (тільки давайте чесно)

dou.ua/...​rums/topic/46707/#2748445

Живемо в Польщі, в курортній місцевості серед заповідників, озер і лісів
...
В нашому селі нема інших біженців.

Ви самі собі обираєте мовне середовище. Ми вибрали і доклали зусиль, щоб діти не мали щоденного спілкування на «общєпонятному» староболгарському суржику. Мультики їм теж не вмикаємо на «общєпонятному» староболгарському суржику, щоправда для цього довелося переконати усіх членів сім’ї, а зі старшими це було дещо непросто «ми ж всі брати» (починали ще до повномасштабного).
Три іграшки на батарейках колись придбав і виявилося, що там є цей суржик — не пошкодував і:
— з однієї витягнув мікросхему, була зі звуком, стала просто іграшкою без звуку
— одну викинув, бо вона без звуку була без сенсу
— врешті третю відніс назад в магазин бо була щойно куплена, але там сказали що не знали про це і їм теж непотрібна, тому там же викинув у смітник.

А тепер розкажіть, яких зусиль у цьому напрямку доклали ви (тільки давайте чесно).

Мультики у нас всі на інгліші, навіть фіксіки. Ну але це просто — розкажіть краще про школи, що як, і чи задоволені рівнем (математика, фізика наприклад).
P.S.: Зараз у Варшаві туристом. Щодо мови, то в цілому тут все дуже добре — чути багато української, як і малоросійської. Якщо чесно — тут тепер більше української, ніж у Львові напевно. Ставлення (на рівні сервісу принаймі) хороше.

Дуже влучне запитання про школи. Коли обираєш жити в курортній місцевості, то навчання дітей дуже важливий аспект, звісно якщо не планується що вони будуть заробляти з курортної діяльності.
Взагалі ми в захваті від атмосфери в школі — всі свої. Неформальне привітання між дітьми практикується не лише на рівні свого класу, а взагалі між всіма школярами. Є стільки свят, наче це якийсь платний літній табір — не лише офіційні, а й вигадані, типу день піжами, день без рюкзака, день динозавра, день планет і багато-багато інших. Постійно їздять шкільним автобусом на якісь екскурсії, в філармонію, театр і т.д. Порядок в школі — бачив на власні очі як не лише прибиральниця, а й наприклад секретар на колінах чистить землю між плитками в дворі від травинок. Водій шкільного автобусу там за сумісництвом також є головним героєм на всіх святах.
Рівень навчання різний, в залежності від предмету. Точні науки і мови дружина проходить також з дітьми вдома. Ми додатково вчимося в мовній школі онлайн щоб англійська була на рівні «спілкуюся вільно» (пізніше плануємо додати німецьку, поки що лише на рівні безкоштовного дитячого додатку на телефоні), відповідно мультики всі дивляться переважно англійською (додатково польською і українською). Математикою займаємося додатково в двох онлайн школах, одна за американською програмою, інша за японською «соробан». Для фізики ще надто рано.

Підсумовуючи коротко, ми обрали курортну місцевість без малоросів і за це потрібно платити — буквально платити за додаткове навчання дітей, а також платити власним часом щоб довести всі домашні завдання до блиску і також привчити дітей займатися самоосвітою. Ми з дружиною також подаємо приклад, бо щодня навчаємося в додатках duolingo i clozemaster (я вивчаю німецьку з англійської, а дружина англійську з української).

на англійських фіксіках кацапська двухголова курка теж є ? )

Живу в Кракові вже рік, покищо майже за всіма метриками обходить Київ, а саме:
1. Благоустрій: свіже пофарбовані дома, немає бруду та сміття, паркувальників на газонах і т.п.
2. Їжа: значно якісніша та смачніша, якщо порівнювати типові бєдрьонки/лідли з атб/сільпо, причому ще й дешевша.
3. Клімат значно мʼякший: взимку тепліше, влітку прохолодніше.
4. Відмінний громадський транспорт: за годину можна дістатись від передмістя до іншого передмістя.
5. Люди: ті ж самі українці, але більш чілові та розслаблені. Дуже чемні, особливо коли полюбляють коли стараєшся говорити польською. Жодного разу не нахамили чи нагрубили.
6. Мова: якась наче дитяча, трохи шепелява («ш», «ж») та носова («оу», «еу», «он», «ен», «уе», мʼяке «л»).
7. Податки: з авторськими відчисленнями виходить від 25% якщо в штаті, що досить непогано у порівнянні з більшістю європейських країн.
8. Близкість до України, а саме рідних, близьких, та значно більш доступної медицини.
9. Екологія: тут біда і однозначний мінус, адже якщо живеш поруч приватним сектором, то нюхатимеш дрова.
10. Ціни на нове житло стартують від 3000Є якщо у великому місті, і це є найголовнішим стоп-фактором залишитись тут надовго.

Я б однозначно залишився жити в Польщі, якби у них було щось аналогічне Українському Піденному Узбережжю Крима за кліматом. Все ж таки зрозумів для себе, що хотів би жити десь там, де є і море, і гори, а взимку погода як у нас в жовтні. Тому придивляюсь до Хорватії, Греції, Іспанії, Португалії чи Італії.

Тут всіх цей бзік з «хочу жити біля моря» ?

Досить зрозуміла «хотілка»

І щоб не менше 26 градусів за шкалою цельсія

Тому, що якщо жити на півдні, де тепліше і більш сонячна погода, то бажано біля моря, яке сильно помʼякшує спеку влітку.

Тут всіх цей бзік з «хочу жити біля моря» ?

Ну в кожного це суб’єктивно. В мене жорстка алергія на амброзію і тому кінець липня — початок вересня в Києві хоч не виходь на вулицю. Самі дієві способи боротьби це почати пити протиалергічні таблетки за тижні два до сезону, не виходу на вулицю, носити маску, очк та довгі рукави. Але і то допомагає так собі.
В Німеччині, Хорватії та Італії в цей час взагалі жодних признаків не було.

Ні, ми живемо в словаччині. Мені на море взагалі побоку)

Ще додам, що дуже пантеличить політика Польщі щодо України: єдиний найбільший виклик у цієї держави — стрімко старіюче населення та катастрофічна народжуваність, одна з найгірших в ЄС. З геополітичної точки зору, як мені здається, війна в Україні для РП — це просто подарунок з небес з точки зору міграції. Мільйони молодих, дієздатних, працездатних, енергійних українців (та ще й з дітьми) могли б згодом обрати дуже схожу (культурно, етнічно, мовно), але квітучу Польщу у якості цілі для міграції. А це, в свю чергу, вирішило б усі демографічні виклики країни на століття поспіль.

Але ніт: виплати скорочуються, підтримка серед населення тане, все частіше і частіше зустрічаються образливі ґрафіті про Бандеру, УПА, нафронт, jebac і т.д.
Купка з 20-25 маргіналів за рашистські гроші блокує кордон зі стікаючою кровʼю у війні Україною, а правительству та супільству на це тупо пофіг. Ну а внутрішня та зовнішня політика попередньої правлячої партії ПіС — то взагалі жесть.

С частью утверждений — согласен, а вот насчёт

виплати скорочуються

могу пояснить.
Оч много украинцев тут (под «тут» я сейчас имею в виду Испанию, подозреваю, что в остальной части Европы — так же) воспринимают данный расклад как некий саббатикал, оплаченный той страной, где они ща находятся. То есть: жильё — оплачивается, на еду деньги дают ну не так, чтоб прям икрой объедаться, но жить вполне можно + даже на винишко хватает. Особенно если есть дети, на которых тоже выделяется пособие. Итого: живи возле моря, ходи на пляж каждый день (в Испании зима — это +20))) ), делай что хочешь. Никто ни в чём не ограничивает. А искать работу? Зачем? Деньги же и так платят, так нафига напрягаться ))
Поэтому помощь ненавязчиво начинают сокращать, ибо идея-то была в том, что все эти миллионы мигрантов подучат язык и начнут работать, принося пользу принимающей стране, а вместо этого — сидят на пособии, аки сирийцы.

под «тут» я сейчас имею в виду Испанию

Нагадайте мені будь ласка, коли це там держава хоч щось виплачувала? Червоний хрест та інші контори не рахуємо, тим більше що ця лавочка теж майже закрилася. Іспанія як раз це приклад здорового глузду — хто хоче і може працювати, той залишиться, інші на вихід з речами))

Ой ні, жила в Кракові 2 роки на Святого Себастьяна, це центр, ось ніяк не обійде Київ

на Святого Себастьяна

Это район мягко говоря не самый комфортный для проживания.

Вам хтось порадив це місце, чи взяли «перше ліпше»? Бо це не найкраще місце з усіх точок зору. Сестра дружини жила там з донькою, через місяць з’їхала, й її можна тут зрозуміти.

Жил год во Вроцлаве, после переехал в Чикаго. В Чикаго нравится больше :)

Плюсы:
1. Дешевые и более качественные продукты
2. Схожий менталитет
3. Легко найти работу. Галер очень много как и продуктовых компаний.
4. Относительно легко получить карту побыту
5. С Варшавы можно летать практически куда угодно не дорого.
6. Есть свои «буковели», цены куда мягче чем у нас. В Закопаном за 2к баксов снимали дом на неделю на НГ, что в принципе отличная цена.
7. Достаточно много дружелюбно настроенных людей готовых помочь (по состоянию на начало этого года)
8. Легко учить язык

Минусы:
1. Дорогое жилье с тенденцией на рост
2. Сложная гос медицина, хрен запишешься
3. Если работать по ФОП (JDG) за пенсию можно забыть, а без ФОП выходит неоправданно дорого (только если не пользоватся плюшками типа творческих скидок)
4. Компании предлагающие модель ФОП не предлагают нихрена кроме зарплаты в основном. Очень часто нет даже оплачиваемых выходных, про страховку вообще забудьте :)
Это от места к месту, но 3 оффера были именно такие и 1 адекватный со всеми бонусами.
5. Людей негативно настроенных к украинцам тоже много. Мне на машину с укр номерами раз 5 (а то и больше) клеили наклейку типа «1943 помним\не забудем не простим\шото такое» и рисовали виселицу на которой было повешено слово «УПА». Помимо этого в ужонде тётя мне прямо сказала шо я должен идти воевать, а она если захочет не даст мне ничерта.
6. Качество воздуха хреновое (но вероятно от места к месту)

Может что-то еще, если вспомню — дополню.

Дякую за коментар!
Те що в ужондах часто відморожені бабулі — це факт
І не рідко це алко суміш совка і теперішньої інформ політики

4. Относительно легко получить карту побыту

А як же історії про очікування 2 роки? міф?

Зараз навіть у Вроцлаві пластик можна отримати за півроку.

Можна і в лотерею виграти...Але яка ймовірність цього.

Досить висока, особливо якщо UoP

Моя сестра вот сейчас возобновляет, уже 2+ года тянется.
И это она НЕ беженка, работает девелоперихой официально, живёт во Вроцлаве 10+ лет уже и со свободным польским.
С такими темпами гражданство может где-то лет через 20 и получит))) И это при том, что оба её ребенка поляки xD

в Днепре не жил

Це все пояснює) — справді люди які жили в містах типу Дніпра — для них смогу як такого в європі — не існує...

та ну камон, воздух в Днепре лучше воздуха в среднем в той же Италии) тем более если ты не живешь на левом берегу

Промзона на левом имхо уже лет 20 как в том состоянии, которое не особо влияет на качество воздуха.

Жил на осокорках, сравнимо с Днепром?)

Але в Шикаго приймуть лише, якщо жив після 22.02 в Україні, а потім виїхав. Словом лімітований в’їзд вже.

Всё верно) Но много случаев когда пускали людей которые по пару лет не жили в стране

Ще коротенькі роздуми
Те що поляки покидають Польщу і роблять вибір в бік розвинутіших держав — це об’єктивна реальність.
Не важливо чи польський заробітчанин який в UK має 3Х польської ЗП
Чи польський студент який здобув освіту в Німеччині і яка запропонувала йому тут роботу

Те що цей трудовий ресурс потрібно кимось заміняти — теж реальність
І тут якщо спрощено — або українці + колишній соц табір (білоруси, можливо словаки)
Або арабо-азіати
І думаю що вони розуміють і з цим уже змирились хоча і намагаються час від часу огризатись

Вони так і роблять. Українцям і білорусам дають карти побиту, а якщо не слов’янської зовнишності кажуть навіть візу отримати майже нереально.
Особисто я за 2 роки не зустрічав відверто негативного відношення, навіть навпаки, там де очікуєшь (державні установи) досить доброзичливі люди. Але то у Вро, у інших воєводствах може буди по іншому.

а якщо не слов’янської зовнишності кажуть навіть візу отримати майже нереально.

ну це взагалі не правда

так у Facebook групах пишуть. У них ще розслідують скандал пов’язаний з візами.

дайте лінк. я допускаю що це можливо (можливо) десь в конкретній ужонді, але точно не system wide. бо ну давайте реально — на вулицях повно підтверджень того, що все дають. третина таксистів, доставщиків турки і південніше..

ну я б не сказав що повно, принаймі у Вро. У Вро я почуваюсь майже як у Києві до війни, я і про расу і нажаль про мову :) Контраст з тим же Берліном досить великий. Я підписаний на декілька Facebook груп, от там і жалились що після візового скандалу перестали видавати візи громадянам неслав’янсіких країн. Я не кажу що так 100% але принаймі кажуть що виникли складнощі після візового скандалу.

То ж візи, вони для тих хто ще у себе в країні.
А в ужонді на внесок на карту індуси та філіппінці не рідкість.

А що за візовий скандал? Киньте лінку почитати.

Те що поляки покидають Польщу і роблять вибір в бік розвинутіших держав — це об’єктивна реальність.

Є таке, але думаю що це через малі зарплати.
Виховательсв садку на руки має 3к злт. І це коли оренда однушки 2к.

А в розвинутих країнах дорога нерухомість.
По суті те саме питання як і в Україні, що краще,
1. Мати своє житло але навкруги бідніші люди, менш привітні, бяльше ризиків для безпеки держави.
2. Не мати свого житла але жити в розвинутішій державі.

Для мене відповідь очевидна, тому якби не війна то нікуди б і не їхав.

Стосовно комунікації якщо ви не знаєте польської
Майже завжди коли потрібно було щось спитати я питав чи можна перейти на англійську
І у 90% мені відповідали згодою, хоча натякали що знають загально

Хочу почути думки тих, хто обрав Польщу для постійного проживання

Ті, хто обрав для постійного проживання — не скажуть того, що можуть скзати ті — хто поїхав. Для мене це територія від якої мене нестерпно нудить, двічи не зайшло — сподіваюсь більше не буде причин, нагоди, ситуацій, варінтів коли потрібно буде їхати в цю недокраїну. Причини не буду повторювати, з мого боку їх всі тут вже описали — плюси для себе і моєї родини я не побачив. Коли було прийняте рішення вивозити дітей — поїхав черех Угорщину, польшу просто непереварюю.

Причини не буду повторювати,

То смисл тут лишати комент?)

Висловити свій світогляд стосовно питання автора

І яку країну обрали якщо не секрет?

секрет — бо вважаю що почнуться відразу напади про те, чому і як погано там — де я зараз живу :)

Туреччина скоріш за все.
Або Албанія, але гадаю що такі Туреччина.

Або ЮК, або Германія.
Там от справжня Європа і розвиток, так.

Або ЮК, або Германія.
Там от справжня Європа і розвиток, так.

В ЮК(Лондоні) жив кілька місяців протягом бізнес тріпів, в принципі норм хоч і дорого.

Через ситуацію на фронті я все частіше думаю що Польща буде наступною. Може й справді почати про UK почати читати...

Що там по соціалці, школи й вища освіта платна?

Через ситуацію на фронті я все частіше думаю що Польща буде наступною.

Не буде.

Здається ті ж самі люди, які ще 23 лютого казали «Да яка війна? То щось Байден баламутить, інвестиції нам обламують», тепер розповідають що скоро війна буде в балтії, польші і по всій Європі.

Навіть Донецька область повністю не буде захоплена, навіть за Трампа, яка Польща лол

Чувак, навіть без Трампа не дають грошей і боєприпасів.

Не дають, бо дід боїться швидкої перемоги, бо до виборів усе забудеться. Перемога має бути акурат під кінець виборів і вона буде. Там якщо правильно все зробити , роботи на місяць півтора.

Перемога має бути акурат під кінець виборів і вона буде. Там якщо правильно все зробити , роботи на місяць півтора.

Де ви такі беретесь? Які півтора місяця?
Ізраїль вже зі сраним хамасом більше двох місяців воюють, не правильно щось роблять?

З Хамасом в умовах міської забудови та тунелях, така війна на роки, а тут два місяці тільки

Ти реально такий, чи прикидуєшся?
У Ізраіля повна домінація у повітрі, кількість армії Ізраіля в декілька разів більше ніж у Хамаса, рівень потенціала армії хамаса навіть неможливо порівнювати з російським.
Площа всього сектора газа 365 кв км. Це дорівнює площі адмінистративної частини одного міста Донецьк.
Ти взагалі хоч колись був на донбассі? Там сплошна агломерація, террикони, висоти, в кожному селі по промзоні. По суті — майже сплошна авдіівка. Чим газа важче для нападу, ніж міста донбасса я не розумію.

рівень потенціала армії хамаса навіть неможливо порівнювати з російським

Але своїм водопроводним лайном вони прицільно стріляють на 45-55 кілометрів ;-)

Це не так: усі ці крафтові гімняшки — прикриття для поставок від рахи, кндр та ірану.

Школа безкоштовна. Є приватні школи, але то якщо гроші кишеню тиснуть.
Після школи коледж теж безкоштовний.
Вища освіта вже за гроші. Місцеві, у кого нема грошей, беруть кредит у держави на навчання, потім його віддають років з десять.
Соціалка... гарна іллюстрація це старі беззубі бабки 70+, які масово працюють на касі в магазині, чи на заправці. Воно то добре, що людям похилого віку є робота, але як на мене в такому віці треба пекти пироги та бавити онуків.
До речі, такої кількості людей з гнилими зубами навіть в Україні не усюди побачиш.
Більше того, в них чорна цементна пломба то норм. Я раніше согось думав що то в Україні ще може десь від совка залишилось але ж ні.
Чи то будівництао нових будинків зв шлакоблоку. В Україні шлакоблок використовують якщо грошей зовсім нема, або якщо свиням сарай будують. Бо він холодний та канцерогенний.
Як на мене ЮК то якась срака
Не треба туди їхати.
Але багатьом чомусь подобається той екстрім.

якщи ви пробували вгадати мою локацію — то ні, не там і не там ( чесно кажу ). У мене свої крітерії вибору які дещо відрізняються від більшості.

Невже Софія чи навіть Клуж? :)

Рашку мабуть, судячи з усього 😁

Ті, хто обрав для постійного проживання — не скажуть того, що можуть скзати ті — хто поїхав

І тому ти теж нічого не сказав, логічно.

логічно почитати коменти і не задавати глупих питань, але розумію — це потрібно читати.

«Глупих» питань — ось і попавсь ахахах

Я ще додам мабуть про не готовність поляків на жодні історичні компроміси.
Яскравий приклад — однобічне ставлення до подій Волинської трагедії і того як ця тема мусолиться останніми роками в польському інформаційному просторі. Тобто в цих подіях винні всі тільки не вони.
В них це якийсь особливий спосіб самоствердження, як спроба доказати що Польща дійсно має право на існування мабуть.
Для тих хто не знав — до Першої світової війни (біля 150 років), Польща була розділена між трьома імперіями і не мала своєї державності.

Вони на німців та на рашку (бо то для них нащадок совка) теж багато чого кажуть.
І загиблих предків від німців чи від совка теж пам’ятають. Це для них важливо. І Волинська Різня це один з епізодів які вони пам’ятають.

Щось тільки ніде ніхто не згадує німців, які робили на багато більше зла їм. Тепер мовчки на них працюють.

Згадують.
Недавно навіть вимагали якихось репарацій за другу світову.

Та то один раз хтось ригнув вголос, і то вже забули хто і коли, це не зрівняти скільки разів вони пам"ятають про погану Україну.

Я не дуже в історії але чому б Україні не дозволити перепоховання жертв. Вибачитись один перед одним і закрити це питання?. В іншому випадку це буде вічна тема яку будуть використовувати правопопудісти.

Так вжеж приїзжав Дуда до Луцьку, там його Боневтік зустрічав і навіть якийсь папер підписали, що Україна визнає факт Волинської різні і не вважає його корректним.

Я не дуже в історії але чому б Україні не дозволити перепоховання жертв. Вибачитись один перед одним і закрити це питання?.

загалом в Україні і Польші зараз дуже різне ставлення у суспільства до Бандери і ОУН/УПА. і факт як зростає шанування в Україні цих постатей, саме те що вони сприймають болісно дуже. тема Волиньскої різні дуже активно підігрівається в найдрамитичніших фабрах і є всі умови щоб польске суспільство чим далі тим більше буде радикалізувалось враховуючи ці моменти. Історичний аспект вцілому(війна, совки, нацисты, армія крайова) все це розглядається дуже рідко і куди менш драматичний вже схоже — типу німці визнали провину, заплатили репарації і все ок, нехай заплатять ще і буде взагалі за*бісь.

Бандера — це звичайний повстанець, який боровся за свої ідеали та свій край на своїй землі (!) проти тих, хто прийшов на його землю та силою (насильно) встановлював свої порядки.

В Бандери не було:
— своїх армії;
— свої заводів з виробництва зброї, човнів, літаків та танків;
— своїх мільйонів доларів та сотень тон золота;
— свого транспорта та його виробництва;
— і навіть свого бензину та дизпалива.

СРСР співпрацювали з Гітлером з 1933 до 1941 років.
США та Великобританія з 1933 до 1939.

В десятки та сотні раз більше за Бандеру.

Ось це точно правильна коннотація в дискусії.
Угорщина — найліпші друзі Польши взагалі були в коаліції з Гітлером. Як і Румунія, яка в самому кінці вчасно встигла вийти. Про Італію вже взагалі мовчу. Шведи пропускали німців, їх війська через свою территорію в Фінляндію. Ну і так далі.
Ні бля, Бандера, який майже всю війну просидів в німецькому концлагері — єдиний коллаборант з Гітлером, нах!

Якщо Гітлер та Сталіна сприймати як натасканих (одне на одного) гієн або шакалів, то Бандера — це як мураха (бджола), яка повзала та кусала того, хто наступив на її мурашник (вулик).

У Польши у самой рыльце в пушку.
Думаю они не очень любят вспоминать кто и как оккупировал Тешинскую область Чехословакии одновременно с оккупацией нацистами Судетов. Да и внутренняя политика на оккупированных территориях была весьма специфическая

Не люблять, але освідченні поляки про це знають і також кажуть тим маргіналам які звинувачують всіх навколо крім себе.

Є такий факт.
Перед тим як бути окупованою Німеччиною в 39 — Польща з тою ж Німеччиною ділила Чехословакією рік назад
Щось не бачу щоб про це дуже любили згадувати.
Зате їм Бандера в іншій країні бачите, не вгодив

Тобто нам потрібно заплющити очі на все те лайно яке поляки творили на території України і мовчи погодитись на те, що їх повбивали — коли вже допекло, вибачитись і ще грошей насипати ? Не можна ситуацію з німцями порівнювати з фактичним рабством, яке ствоили російська імперія і в тому числі польша з населенням України.

Война с немцами закончилась в 1945 г. и стороной конфликта был Третий Рейх, от которого нынешние власти ФРГ давно отмежевались. Что касается отношений с поляками, то последний серьёзный инцидент, который им можно поставить в вину — это операция «Висла». Однако это сделало правительство ПНР, а власти УССР тоже проводили депортации поляков в это время. Вопрос в том, отвечает ли ныненшняя Украина за грехи УССР, как и отвечает ли нынешняя Польша за грехи ПНР? Просто если поднимать старые грехи, можно ещё и вспомнить штурм Умани гайдамаками во время Колиивщины, а там тоже много чего было. С Россией ситуация немного другая, хотя если бы они нас не трогали с 2014 г., то претензий к ним бы тоже не было.

Є одна ситуація, така сама як і з росією — вони сюди прийшли, погано себе поводили і при нагоді отримали пц...лєй. Вибачти за велике спрощення своєї думки.

Вы про какой исторический период? Например, в 1920 г. Польша была союзником Петлюры в войне против большевиков. Да и сейчас отношения в целом нормальные если не учитывать некоторые торговые вопросы. Но это дело житейское.

Вы про какой исторический период?

Як на мене — тут і є проблема, дивлячись на періоди можна робити різні висновки, а це і є те — що роблять політики, маніпулють. Я не беру період той чи інший, я беру загалом — було рабство, було знущання, було використання наших можливостей в інтересах не України ( назву держави пишу сучасну, вибачайте ), було те чи інше, був Підлуський з його союзосм як ви кажете з Петлюрою, який фактично вчергове кинув українців з їх визвольною боротьбою. Тобто повертаюсь до того, що завжди кажу — потрібно вчити історію, не на окремих подіях, а глобально і не лише свою.

Но это дело житейское.

якось ви спростовуєте, це як ви кажете «дєло жітейскоє » можна і до угорців віднести і до поляків — ну подумаєш блокують ЗЕД, ну подумаєш блокують фін. допомогу, ну подумаєш блокують будь які дії тому що ОТП банк внесли в санкційний список і вимагають знову і знову поступатись нашими українськими інтересами в угоду їхньому.
PS я не буду продовжувати, бо ми з вами не на лекції по міжнародному праву, історії, системі держ. керування. Додам ще одне — нам, українцям потрібно почати думати про свої інтереси, припинити виправдовувати будь які антиукраїнські дії, а недумати про східні/західні інтереси тощо.

Ви здається все правильно написали, зачепилося око тільки ось за самий кінець

а недумати про східні/західні інтереси тощо.

Хочеться додати коммент до цього, щоб таки думати про східний/західний інтерес потрібно. Будь-які взаємини будуються саме через розуміння інтересів іншої сторони. Тобто неправильно ставити в пріоритет інтереси іншої сторони не відстоюючи свої, але і зовсм не думати про чужі інтереси теж неправильно.

Вибачте — я тут дійсно спростував і не додав пояснень. Авжеж в демократичному суспільстві, демократія будується в тому числі на балансі взаємних інтересів, але обидві сторони про які я написав на це не звертають уваги, росія пішла своїм шляхом (військової інтервенції), захід іде шляхом «стурбованності» з прикриванням особистих інтересів, яскравий приклад Австрія (Райфайзан), Угорщина (ОТП, агро сектор), Польша (агро сектор, транспорт) і роблять це всупереч правил ЄС, всупереч інтересам ЄС. Тобто Україна з її слабким інститутом дипломатії робить тут величезні помилки, поступи і знову і знову нехтує особистими інтересами і тут я піддаюсь емоціям і кажу про те, що ми зробити не можемо — припинити думати про інтереси заходу.
PS ну і про слабкість інститиуту дипломатії, МЗС у нас знову ж таки пов’язано з внутрішніми проблемами у вигляді кумовства, корупції, відсутності політичної волі у прийнятті рішень, відсутність досвіду і т.д., але це вже питання з іншої теми.

власти УССР тоже проводили депортации поляков в это время.

Технически это делали власти СССР силами НКВД СССР, у властей УССР не было полномочий принять решение об «обмене населением» между СССР и ПНР.

Вообще-то, некоторые соглашения по обмену населением подписывались в т.ч. от имени УССР. В любом случае это было на тот момент легитимное правительство Украины, которое признавал весь мир и которое получило место в ООН. Отвечает ли нынешняя Украина за грехи того правительства — это вопрос очень спорный.

Вы всерьез считаете, что решение об обмене населением принимали Председатель Президиума Верховного Совета УССР Александр Корнейчук и Председатель Совета Министров УССР Демьян Коротченко, а не Председатель Совета Министров СССР Иосиф Сталин?

Вопрос не только в том, кто принимал, а кто подписывал соответствующие соглашения. И если Корнейчук или Коротченко выступали подписными Митрофанами, то ответственность с них это не снимает. Впрочем, вопрос ещё в том, не являются ли лидеры послевоенной ПНР тоже в некотором роде подписными Митрофанами, которые плясали под дудку дядюшки Джо. В любом случае вопрос ответственности правительства — это довольно сложный вопрос.

Вбивали цивільних, жінок і дітей. В цьому проблема.

а, ну тобто вбивати, катувати, тримати в рабстві українців — це ок, за це не потрібно вибачатись. Ок.

Я ж кажу вибачитись один перед одним. То було майже 100 років тому і теперішнє покоління не може відповідати за те що тоді відбувалось.

Я ж кажу вибачитись один перед одним

Ну це ваша думка, а вони так не вважають. Вибачатись вони не поспішають.

За операцію Вісла наприклад вони вибачились. Думаю спільну мову можна знайти, якщо дійсно хотіти закрити це питання.

можна знайти — коли є бажання, але історично так склалось що поляки нам не другі, не вважають за потрібне домовлятись, це стосується всього. Їм вже казали що це питання історії — а не політики, вони ж питання історії політизують і роблять лише гірше і складніше нам, вчергове, особливо в ситуації що Україна обрала шлях євроінтеграції і в цьому контексті вони, просто використовують нас вчергове в особистих інтересах і при будь яких питаннях починають робити нам боляче, прикриваючись національними інтересами. Історія.... Народ який не знає історії — приречений на її повторення і ми знову на цьому колі.

За операцію Вісла наприклад вони вибачились. Думаю спільну мову можна знайти, якщо дійсно хотіти закрити це питання.

не думаю, що так це спрацює у Польші наприклад національні герої що боролися за Україну і розглядаються як приклад для наслідування так і залишаться злочинцями і будуть під загрозою суспільного осуду, а можливо і жорсткіших наслідків на всій території Польші якщо ви захочите їх якось згадати як не в негативному ключі.

Вибачитись один перед одним і закрити це питання?

Тому що перед кожними виборами виявляється, що для правих сил в Польщі не має важливішого ніж Волинська трагедія. І в той же час ці ж праві сили в Польщі не бачать ніяких проблем з операцією Вісла..

Такі та подібні теми потрібні, щоб сіяти зло, ненависть та нетерпимість між сусідами. Натравити одних на інших, підняти псевдо патріотизм, дати зброю обом сторонам конфлікту і готово. Це рушії війн.

Коли влада раптом накачує суспільство подібними темами ... то все зрозуміло.

Власне і питання — навіщо влада цю подію постійно тримає в центрі новин, витягує тих дідів які дають якісь свідчення — а по факту, часто вони навіть не народились в цей час.
Втрати були з обох сторін
Але Польща це подає власне як агресію в її сторону

За Віслу польский сейм офіційно вибачився якщо я не помиляюсь. Поляки хочуть офіційних вибачень за Волинь від ради.

Самий об’єктивний коментарь на це все це коментарь українського єврея Порнтікова який входив у польсько-українську группу яка досліджувала обидві акції. Так от він досить однозначно сказав що Польща де факто закрила цю групу, не визнала помилки в операції Вісла і т.д.

Якщо чесно то я не розумію в чому проблема скласти текст та оф вибачення для налагодження контактів, особисто мені абсолютно по*** на це, в раді відпишуть листа з вибаченням, що колишня совкова валада несе відповідальність за це. Це усе суцільна вода та популізм для окремої категорії, ніхто ніякі репарації платити не буде, ну якщо вони хочуть перепоховати там то не проблема.
Звісно якщо це і правда дасть якусь користь.

Україна багато зробила в цьому напрямі.
Польщі нажаль не вигідно закривати цю тему.
В першу чергу політично
Мабуть через те що в суспільстві є постійний запит на протистояння ворогу та пошук винних у бідах Польщі

Чому Україна не дозволяє перепоховання?. Для поляків це головне питання

«У червні [2023] керівник українського Інституту національної памʼяті Антон Дробович заявив, що поки не буде повноцінно відновлений ... зруйнований у Польщі пам’ятник членам УПА на горі Монастир ... доти не буде нових дозволів на пошуково-ексгумаційні роботи».

ну тобто брати, такі ж самі уперті )))

Яскравий приклад — однобічне ставлення до подій Волинської трагедії і того як ця тема мусолиться останніми роками в польському інформаційному просторі.

Власне поки цю тему не почали розробляти польскі історики — її взагалі «не існувало» як окремого предмету досліджень. Українці тут з самого початку знаходяться в цій темі в ролі «тих що наздоганяють» (а враховуючи рівень фінансування науки...). При цьому навіть в Польщі є кілька шкіл, які притримуються доволі різних поглядів на трагедію — від традиціоналістських про геноцид до набагато більш стриманих.

Але от скажімо польский сенат визнав свою операцію «Вісла» злочином, та публічно його засудив ще 30 років тому. Можна побачити якісь порівнювані спроби щодо волинської трагедії? Щось нічого не гуглиться. Зате добре гуглиться на обох мовах недавній фінт вухами Дробовича з інституту нац. пам’яті, який «шантажує» поляків й вимагає відновлення зруйнованого монументу УПА для отримання дозволу на пошуково-ексгумаційні роботи. Навіщо це робити, якщо ви справді хочете колись докопатись до істини та погодити якісь прийнятні для обох сторін позиції по проблемі?

Президент України попросив поляків пробачення за Волинську трагедію — цього мало?
Кравчук, Ющенко, голови УПЦ КП і УГКЦ попросили вибачення в поляків за Волинську трагедію
lb.ua/...​_glavi_upts_kp_ugkts.html
www.istpravda.com.ua/short/2014/12/18/146107

З того що я читав, вони хочуть вибачень на рівні парламенту. Ну в головне питання перепоховання жертв. Для них це дуже болісне питання.

З того що я читав, вони хочуть вибачень на рівні парламенту. Ну в головне питання перепоховання жертв. Для них це дуже болісне питання.

ІМХО, враховуючи що в Україні війна, Україна могла б вже 10 разів вибачитись.
Для українців це взагалі невідома проблема тому ніякого впливу на рейтинг політика чи «національного престижу» це б не мало.

ніякого впливу на рейтинг політика чи «національного престижу» це б не мало.

як і не мало би впливу на Україно-Польські відносини. Що вони перед наступними виборами будуть наріду казати?

З того що я читав, вони хочуть вибачень на рівні парламенту

А перед наступними виборами ще буде потрібно вибачення когось.
Причому, самі свої гріхи не просто ігнорять, а й стверджують що такого не було. Наприклад визнання єврейських погромів вже навіть після другої світової.

Для них це дуже болісне питання.

Особливо перед виборами..

Так якщо вибачитись на рівні парламенту і дозволити перепоховання, то принаймі ці питання будуть закриті і не будуть більше мусолитись перед кожними виборами. Політика звинувачення один одного ні до чого хорошого не приведе.

Так якщо вибачитись на рівні парламенту і дозволити перепоховання, то принаймі ці питання будуть закриті і не будуть більше мусолитись перед кожними виборами. Політика звинувачення один одного ні до чого хорошого не приведе.

Та нічого особливого. Коли була Свобода в парламенті, то в них люто пригорало, чи як мінімум вони робили вигляд цього. Власне минула влада в Польщі це аналог Свободи тільки без лівацтва (тут взагалі смішно, що вельми права Свобода була проти ринку землі. бо українці ж не зможуть розпорядитись розумно своєю землею, хай краще кращі люди країни попилять землю на бекграунді). На останнії виборах в Україні права риторика майже зійшла на нуль. Можливо просто бюджети пішли до Медведчука, якщо ви розумієте про що я.
Тому власне абсолютно нічого не зміниться: праві поляки і далі будуть вимагати вибачень, сатисфакції і т.д.
П.С. Особисто я за те щоб і парламент вибачився, бо це був акт геноциду.

Дело в том, что с рынком земли ситуация тоже интересная, т.к. некоторые коррективы внесла война. Потому что после окончания войны скорее всего у собственников недвижимости в нынешней зоне боевых действий, включая землю, будет максимум год, чтобы заявить на неё права, в противном случае данная земля будет считаться брошенной со всеми вытекающими из этого правовыми последствиями.

Польскі президенти також всі засуджували «Віслу» публічно, але також є документ сейму (хоча й старий, але). В Україні Рада не знайшла часу (або бажання) — а дипломатія вона дуже про символи.

Нажаль, позиція офіційної України в даному питанні ще й дуже непослідовна. Ми начебтно вибачаємось на пів-шишечки, але це з однієї сторони. А з другої «все не так однозначно», тому хєр вам а не пошук/ексгумацію поки пам’тник не відновите як слід. Таке.

Взагалі-то нічого унікального не відбувається. Абсолютна більшість країн проходила через такі самі розбірки — бо всі найкривавіші сторінки історії завджи розігрувались між сусідами (бо логістика), отже герої-комбатанти з однієї сторони майже завджи чорти з аду для іншої. Українсько-польскі просто досить свіжі в історичному контексті («Вісла» — це всього лише 47 рік, мій батько старший), тому й важко йде поки що. Ще 1-2 покоління й проблема сама собою «втратить пар» — списи ламати будуть можливо тільки історики, а політики не зможуть на цьому вісти заробляти, бо тема буде для більшості якоюсь древньою історією. Це більш спокійне відношення можна було-б наблизити послідовним співробітництвом сторін, але «маємо те шо маємо»...

Для тих хто не знав — до Першої світової війни (біля 150 років), Польща була розділена між трьома імперіями і не мала своєї державності.

Трохи менше, ніж 150 років — Наполеон створив Варшавське герцогство, яке закінчило своє існування разом з Наполеоном, але поляки вважають за це Наполеона національним героєм, й навіть згадують його в своєму гімні в позитивному ключі (Dał nam przykład Bonaparte, jak zwyciężać mamy/Дав нам приклад Бонапарт, як ми повинні перемагати). Ще після Наполеона згідно Віденського конгресу 1815 року років 30 існувало Вільне місто Краків.

До речі додам — що Україна неодноразово вибачалась за події Волинської трагедії
Зокрема це робив Кравчук, Ющенко, Порошенко та глави церков України
lb.ua/...​_glavi_upts_kp_ugkts.html

Завжди трохи з подивом ставився до людей, які хочуть залишитися жити в Польщі. Це ж очевидно, що щонайменше війна в Європі почнеться зі Східних кордонів саме з Польщі та країн Балтії.

Польща велика країна... Щецин — як закарпаття...

Це ж очевидно, що щонайменше війна в Європі почнеться зі Східних кордонів саме з Польщі та країн Балтії.

Это ж очевидно что с такой фразы всегда начинаются манипуляции без доказательств)

Это же один из признаков демагогии — «Апелляция к очевидности, ложная авторитетность»

Очевидно, шо рашики навіть Кринки чи Роботине назад не одібʼють. Чи ти мав на увазі війну почнуть не рашики))?

Це очевидно тільки такому далбайобу як ти

О, русоботи підтягуються)) . Шо там «расія всєгда хатела міра»?. Расєйская армія нєпабідіма?))) Тріумхв расєйскава аружия?)

Тобі видніше. Ці тези, як раз на рівні твого розумового розвитку.

Звісно видніше. Зараз хоч трохи за мобілізацію взялися, може бусики незламності трохи вправлять мізки таким зрадо-експертам

А якщо не вправлять, тоді що? Що ти зробиш?

Найбільше закликають валити з України ті, хто на період війни звалив, але планує повертатися, незалежно від того хто виграє війну:
— чи Зеленський та Шмигаль (Коломойський, Фірташ та Ахметов);
— чи Путін та Соловьйов (Янукович, Азаров та Медведчук).

Деякі із забугрових патріотів Лондона, Відня та Монако, відверто та цинічно кажуть, що хочуть повертатися як тільки закінчиться війна.

де ти почув заклики валити з України?

А ті хто в Польщі давно, як діти соціалізувались? Є друзі подяки? У мене таке враження що російсько/україномовні окремо, що діти що підлітки.

В Польщі з 24 лютого. Старший зараз в 4 класі, друзі в класі тільки поляки. Молодший ходив в садочок і зараз в перший клас, друзі теж тільки поляки. Вони вільно спілкуються, то для нас як батьків проблема, коли запрошують на дні народження і т.п, що не можемо ще розмовляти вільно

А скільки старшому років? У нас за адресою мешканія дуже погана школа, а в інші не хотіли брати в звичайний клас, тількі в підготовчий для іноземців. Зараз навчається в філіалі польської школи для українців. Але будемо переводити. Не хочу нікого образити, але більшість дітей з південної України, не вчать польську, розмовляють россійською, донатять російським блогерам і ображають сина за те що він спілкується українською.
В Україні закінчив 4-й клас, в Польщі в 5-й брати не хотіли, бо у них по віку, а по віку повинен вчитись в 4-му.

10 років. Польською дуже швидко почав розмовляти. В Харкові на час вторгнення ходив до 2 класу, в Польщі теж записали до 2го(пропонували в 1й, але я попросила в 2й) звичайного класу. В школі багато українських дітей зараз, серед того кола, що я бачу(1-4 класи) — всі швидко почали використовувати польську, між собою використовують російську і українську, з іншими переходять на польську.

— досить чисто та безпечно на вулицях

+ потужне(конкурентоспроможне) сільське господарство, логістика, дуже ліберальне суспільство і традиції.

Cаме тому це потужне сільське господарство так боїться конкурентів з України.

дуже ліберальне суспільство

В католицькій Польщі із забороною абортів, несприйняттям ЛГБТ і майже стовідсотково білим населенням? Вам варто погуглити значення слова «ліберальний».

Саме це суспільство змінило консервативну владу на нещодавніх парламентських виборах. Й консервативного прем’єра Моравецького змінив євроцентричний премʼєр Туск, який був головою Європейської Ради, найвищої посади в ЄС в 2014-2019 роках. Отже, ми бачимо в Польщі змінність влади, що цілком природно для демократичного суспільства.

Демократія не дорівнює лібералізму. Спробуйте вийти на площу з плакатом «Jezus Chrystus był gejem». Десь під Бялостоком...

Але в Кракові й Варшаві це є, й не лише в дні проведення маршів рівності.

Спробуйте вийти на площу з плакатом «Jesus Christ was gay» в якомусь country town в Мідвесті. За цією логікою і в США немає лібералізму.

А навіщо виходити з таким плакатом? Це як у старому совковому анекдоті.

Да тому що спілкуючись чи працюючи з місцевими ти і будеш тим чуваком з плакатом після кожної твоєї фрази яка не вписується в загальноприйняті норми серед місцевих. І від того як на це будуть реагувати місцеві люди дуже залежить наскільки тобі взагалі комфортно буде в цьому суспільстві жити і наскільки ти можеш залишатися тим ким є не змінюючи своїх поглядів і цінностей, чи не переходячи на самоцензуру.

Звісно. Але мені все ж таки не зрозумілий цей момент. Виглядає якось дуже абстрактно.

Кстати, был он геем или нет — это вопрос спорный. И у меня вопрос, что является большим богохульством: признание того, что он был геем, или что он жил с Марией Магдалиной и ей ребёнка заделал?

За такий плакат навіть моя бабуся у свої 80 відгамселила б

ЛГБТ тут повно, а на уроки релігії в садочку у моєї доньки, дали згоду лише 2є з 18.

ЛГБТ кругом повно, бо відсоток не залежить від країни. Але те, як до них країна ставиться, може відрізнятися. В Польщі одностатеве партнерство не має жодних правових підстав (як, власне, і в Україні).

В Польщі одностатеве партнерство не має жодних правових підстав

Й правляча коаліція обіцяє це змінити.

Ну, гарний почин. Побачимо, що з цього вийде.

уроки релігії в садочку

Ліберальненько

Сама наявність такого вибору в садочку вже багато чого каже про суспільство

Ви заздрите здоровій суспільній етиці і моралі, а от в Польщі прослідкують щоб діти не фарбували волосся в школі доки не отримають повноліття.

Ага, во імʼя господі Ісусє сину твого, амєн

Це ж ви тролите його так? Правда?

Кольорове волосся у підлітків — загроза суспільній моралі, так і запишемо.

Краще коли без права вибору в садочках пропагують сучасну повістку з трансами, гендерами і тд?

А таке реально десь є? Я думав це кацапський наратив

amp.theguardian.com/...​ons-after-parent-protests

Ну от наприклад аж до протестів дійшло. Цим ще норм, в каліфорнії один сенатор закликав батьків покидати штат, але не через садочки

www.washingtontimes.com/...​a-parents-flee-child-gen

Звісно краще, попереджає формування ксенофобії на відповідному грунті.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Зроз. Чемодан, вокзал, далі самі знаєте куди.

Краще повісточка з трансами і геями, ніж скрєпи. Геї хоча б нікого не вбивають, а скрєпойобам дай тільки повоювати за якусь священну міссію во ім’я святого бога, котрий єдиний правий, а всі інші — єретики та заслуговують на пекло.

Так в том і справа, що повістка с трансами і геями існує виключно там де і повістка с скрєпами. Вони одна без іншої не ходять.
Там де по версії скрєп бушує повістка з геями насправді в основному повісточка з кліматом і «sustainable development» :))

У вас в голові насрано більше, ніж в деякої русні

Це мені пише якийсь анонімний рептилоід, у якого дітям в садочках пропагандують ставати трансами і геями?

Дело в том, что у тех, у кого в голове «скрепы», у них другая проблема. Им нужно больше людских ресурсов, чему них реально сейчас есть, причём желательно, чтобы эти ресурсы были белыми людьми славянской православной или атеистической культуры. Плюс этих людей желательно использовать для ведения боевых действий против их внешних врагов. А с этим там плохо из-за того, что в течении последних 30 лет резко упала славянская рождаемость. Кто в этом виноват по их мнению? Геи и трансы, которые сами не плодятся и пропагандируя свою культуру втягивают в это других. То, что проблема в корявом семейном праве, которое не совместимо с реалиями рыночной экономики, а не в геях и трансах, которых где-то максимум 10% от всей популяции, эти люди понять не могут.

І шо, таки де католики останнього разу в 20-21 столітті ходили воювати?

Ну наприклад католицькі священники зовсім непогано «воюють» з дітьми www.bbc.com/news/world-44209971

Робити висновки про польске суспільство на підставі наявності добровільних уроків релігії (відвідуваність яких постійно падає рок за роком) — це приблизно те ж саме, як робити висновки про шведське суспільство на підставі існування аж до 80-х років минулого століття (принаймні на папері) євгенічних законів, що допускали примусову стерілізацію для в тому числі запобігання появлення потомства від осіб різного расового походження (і які реально застосовувались до середини 50-х)

висновки про шведське суспільство на підставі існування аж до 80-х років минулого століття (принаймні на папері) євгенічних законів, що допускали примусову стерілізацію для в тому числі запобігання появлення потомства від осіб різного расового походження

здається якщо не помиляюся в 70-х вже всю ту баламуть із законів прибрали.
Але в цілому правильне порівняння. Про швецьке суспільстве того періода у мене теж багато висновків, і не дуже позитивних. Добре що з того часу швецьке суспільство в цьому плані повністю змінилося (в деяких аспектах правда є перегиби в іншу сторону).

майже стовідсотково білим населенням
погуглити значення слова «ліберальний»

Ви здається значення лібералізму із серіалів Netflix взяли. Спробуйте книжку почитати, бажано не Гаррі Поттера

накину і вам слів для гугління:
— толерантність
— мононаціональність

Живу у Вроцлаві з початку війни.

З плюсів, велика українська діаспора. Є укр школа для дітей по суботах, в сфері обслуговування дуже багато українців, навіть лікарів україномовних можна знайти.
В садках/школах точно попадуться інші українці. В дитини в держ садку 5 з 20 українці. В приватних % українців ще вищий.

Відношення до українців нормальне, я б сказав що не гірше ніж в Україні.
В умовній Одесі/Харкові воно точно гірше (принаймі таке було до війни).
Враховуючи як себе українці ведуть, то все дуже норм.
Неадекватні діти які без черги лізуть на гірку, заважають іншим бавитись в 90% українці (ще 10 залишив на неідентифікованих руско гаварящих).
Туди ж і мангали в парках за 2 метри від знаку що не можна ставити мангал.

Відносно низькі податки (є навіть чітерська схема з інкубаторами де на руки вийде більше 90% зі всіма платежами і держ+приват медстраховками). Є привичний нам ФОП.

Реально купити 3к-4к квартиру якщо продати нерухомість в Україні і дозбирати/взяти тут кредит.

Більшість наших (всі?) великих галер (400+ людей) працюють в Польщі. Бачу що ринок оживає, особливо за рахунок бажання українських команд мати когось за кордоном.

Клімат трохи тепліший ніж в Україні.

Хороша інфраструктура, відстутність вандалів і графіті в нормальних районах (південь/захід міста).

Близькісь до України, батьки можуть приїхати машиною чи автобусом.

Відчуття безпеки, тут підозрілих тіпів не бачив (знову, може це район такий). Можливо це через низько поверхову забудову. Там де радянські 9-12 поверхів то виглядає як гетто.

ІМХО, еміграція в Польщу найменш стресова бо все дуже схоже.

З мінусів, довго чекати на карти побиту в норм містах.

Є спірні історичні питання, наприклад львівські орлята.

Дивна політика яка стає все більш соціалістичною, чи навіть націонал-соціалістичною.
Хоча дивлячись на Францію чи Німеччину там ще гірше.

Повітря на рівні Львова.

Повітря на рівні Львова.

Ну обман же...

З мінусів, довго чекати на карти побиту в норм містах.

А це правда що ввесь період очікування треба сидіти в Польщі як в тюрмі?

В тебе є 90 днів по українському паспорту щоб перебувати в євросоюзі. Поки ти в Польщі — ці дні згорають.
Коли в тебе зʼявляється карта побуту — твої дні знов починають накопичуватись вже по ній. Будуть тіж правила 90/180 які нараховуються поки ти в Польщі.
Є міліон нюансів, але в більшості випадків люди сидять безвиїзно в Польщі, поки очікують карту

Ніт. Можна їздити не довше 30 днів за раз

Можна.
Я виїжджав з ЄС більш ніж на 30 днів.
Статус не зняли.
Але кордон з ЄС в Нідерландах перетинав. Відплвідно в базу польської митниці цей запис не попав.

Якщо нема активної польської візи, карти, безвізу чи статусу Укр, то так
Тому на наступну карту часто подаються до скінчення поточної.

Дуже спасибі за коментар, насправді цінний
Стосовно житла — бачив однокімнатну десь на 50м2 з ремонтом у Вроцлаві — десь біля 200$
Боюсь подумати скільки коштує 3-4 кімнатна)

4-x кімнатна 1к і вище. Але парадокс що квартири можуть висіти в оголошеннях пів року але ціну не знижують або знижують несуттєво.

Боюсь подумати скільки коштує 3-4 кімнатна)

Залежно від локації, якості ремонту і т.п.
Квартири до 800к злотих зараз дуже дорогі бо на них дозволений кредит 2%. При більшій ціні ціна за метр адекватніша.
Я орієнтуюсь на 3к$ за м2.

хєрня, 5к баксів в варшаві за квадрат в норм (середньому) жк (ВІД 5к)

Ніт. 3к за квадрат в норм районі. В топових десь від 4-5

Як в еміратах прям.

хєрня, 5к баксів в варшаві за квадрат

З чого ти взяв щося про Варшаву?)
Я про Вроцлав писав.

Так хоч би 100-120 квадратів встигнути вихопити за 1 млн 350 к в Варшаві.

Будинок за лям можно купити нлрмальний, але біля Вроцлава.
Нах та квартира за такі гроші?

За лям злотих будинок? Ну я в Варшаві хо, тут будинки норм від 2х лямів і на будинки іпотеку не дають і там ще дозвіл на землю треба оформлювати іноземцю

На дома дают ипотеку, но разрешение на землю да, надо получить и срок ожидания 1-1.5 года

Это ж вроде актуально и в приличном количестве жк? Типа как когда жк принадлежит дорога и владение ею частично разделяется на все жильцов, или когда паркоместо покупаешь

В случае квартиры/паркоместа зависит от конкретного жк

Клімат трохи тепліший ніж в Україні.

Тепліший ніж літом в кіровоградській області ?)) Сумніваюсь

Тепліший ніж літом в кіровоградській області ?)) Сумніваюсь

Сніг минулої зими лежав аж 3 дні.

З приводу Німеччини «не всьо так андназначна». На території колишної ГДР житло набагато доступніше ніж у ФРГ. Подивилася ціни на оренду у передмісті Лейпцига (25 км), де жила з 1988 по 1992 рік і яке дуже люблю. Аж заплакала — пристойні квартири по 400, 500, 700 євро. Якщо знайти нормальну віддалену роботу або гібридну з офісом у Лейпцигу, то буде прямо щастя. Купити теж буде дешевше ніж в умовному Бремені, Мюнхені ітд.
Я навіть замислилась чи потрібна мені та Скандинавія.

В скандинавії теж можна дуже дешево купити житло в умовних місцевих єбенях. Дешевше ніж житло в Києві.

ну в єбенях в Україні буде ше дешевше)

Ну так порівняння з Лейпцигом.
В Україні все що не міліонник то вже єбєня. А все що меньше ніж 100к населення — там життя взагалі нема.

В Україні все що не міліонник то вже єбєня. А все що меньше ніж 100к населення — там життя взагалі нема.

От зразу чути, коли людина в «город» вирвалась

Соррі, нооффенс, просто факти.
В маленьких містах України буде фігова інфраструктура, старе житло, не буде доступної медицини, освіти, роботи, бізнес можливостей, ну і т.д.
Навіть міста які до 500к дуже провінційні і майже не розвиваються, люди звідти виїзжають.

Навіть міста які до 500к

Ну чого Марік був «норм» :-))))

і франик зараз норм

так, франик непогане місто.

То він про Кривий Ріг напевне)

Я навіть замислилась чи потрібна мені та Скандинавія.

Не знаю як Скандинавія — але Ісландія — я послухав про їх медицину і «блат/кум.сват.брат» — я б точно ні)

«блат/кум.сват.брат»

Це зумовлено специфікою маленької острівної країни. Там кум-сват-брат реально, а не як в нас :)

Я тут півтора роки, відчуття змішані. З одного боку все добре, плюси, що описували інші правдиві, родині подобається, життя налагоджене. Була стресова ситуація, коли закрили проект, тож переживав щодо пошуку роботи, але через тиждень пішли перші офери, через місяць міг вже стіну заклеїти ними, тож робота тут є, передвзятості до українців не побачив. По фінансам все добре, дохід-витрати, мабуть найкращі в Європі (відкрив місцевий фоп, тож податки стали норм, на першій роботі працював як найманий працівник, то жесть, більше половини зп йшло на податки, тож так не робіть). Але все одно десь в середині є відчуття, що залишитися в Польщі то була моя найбільша помилка, треба було до Німеччини їхати. Важко це пояснити, особливо коротко. Час не повернеш, але я б другий раз просто проїхав би повз Польщу і всім саме це і раджу, довгостроково то кращий варіант, мені так здається.

Ви розглядаєте Німеччину як країну для постійного проживання?
Цікавились як з видом на проживання? Ну і скажімо перспектива власного житла
Чи влаштує варіант скажімо до пенсії орендувати і без того не дешеве житло.
Без сарказму — просто цікаво.
Як на мене просто краще отримати вид на проживання, житло навіть і не в топ країні Європи, ніж почуватись вічним заробітчанином

Це не у вас був незламний особняк в Україні із генераторами, старлінками і т.д.?

Ну і скажімо перспектива власного житла

Імхо, перспективи власного житла погані для половини німців. Але можна норм. жити і без нього. Купа людей все життя живе у зйомному житлі. Далі все імхо в порівнянні з Україною:
1. На пенсію спокійно зможеш знімати собі норм житло. Якщо не буде хватати грошей та соц. забезпечення допоможе.
2. У орендованому житлі ти на декілька порядків більше захищений ніж в Україні. Друг кузена купив задешево будинок «з орендарями», котрі як виявилось взагалі не платили оренду. Змогли їх виселити через десь через рік-два, при цьому вони йому нічого і не винні.
3. Якщо ти regular ІТ-к, то тобі не світить купівля 3к у великому місті в норм. районі. Наврятчи навіть будеш орендувати таку квартири, бо сенсу не багато. Але в любому селі-пригороді міста буде набагато краща інфраструктура, ніж навіть в топових пригородах великих міст в Україні.
4. І навпаки, якщо ти хочеш жити спокійним життям в таун-хаусі/будинку в пригороді, то в Україні таких місць з норм. інфраструктурою майже не має. Ну які доступні для regular ІТ-ку.
П.С. Якщо молодий та завзятий без дітей, то умовний Київ набагато кращий для життя, ніж в Німеччині. Якщо є діти і хочеш спокійного життя з норм. інфраструктурою|екологією|etc., то в Україні таких місць для простого смертного майже не має.

залишитися в Польщі то була моя найбільша помилка, треба було до Німеччини їхати. Важко це пояснити

Тема не розкрита. діло в смогу? в медицині? в поляках? в чому? в пенсії? в соціалці? в навчанні?

Дивлячись де. Маю знайомих, яким 25+, то в Польщі їм (та й мені колись було) набагато легше знайти друзів, ніж в тій же Німеччині, де відсутність соціальної взаємодії з місцевими в дитсадку/школі/універі накладає відбиток на те, як тебе сприймають німці — як більш-менш місцевого, чи як «далекого родича», до якого ставляться наче й нормально, але з великою долею підозрілості.

Але все одно десь в середині є відчуття, що залишитися в Польщі то була моя найбільша помилка, треба було до Німеччини їхати

цікаво було б послухати аргументи
я 10 років живу в Німеччині і відчуття, що краще б звалив в Польщу

переживав щодо пошуку роботи, але через тиждень пішли перші офери, через місяць міг вже стіну заклеїти ними

цікаво також почути діапазон зарплат що пропонують, типу офери як на 5к$ в Україні чи як на 1к$?

5k євро досить стандартна ставка в польських галерах, хоча буває і менше, і часом трохи більше. При бажанні заробляти більше варто відмовлятися від спілкування саме з польськими рекрутерами.

5к€ це менше від 5к в Україні як абсолютно(податки) так і відносно(вартість життя)
в Німеччині роботи на 60к€ навалом

в Німеччині роботи на 60к€ навалом

так в Німеччині це так само

5к€ це менше від 5к в Україні як абсолютно(податки) так і відносно(вартість життя)
так в Німеччині це так само

ну так і я про те — нєхєр тут ловити

5к€ це менше від 5к в Україні ... відносно(вартість життя)

Ну наче так (маленька ремарка — я на 5к євро не погоджуюся, в мене вища ставка). Згадаю як ненапряжно вдалося відкласти з 5к$ в Україні на власну ділянку в дуже нескучному мальовничому місці 18 км від мого рідного обласного центру... А потім так само ненапряжно йшло прокладання всіх необхідних комунікацій, навіть збудував шмат власної дороги до брами... Врешті поставив там дерев’яний будиночок, у якому не встиг пожити ні дня.

А тепер, увага, питання: «і шо?». Все ж залишилося в Україні з непоганим ризиком бути розбомбленим. Відпустив і забив, хоча емоційно це зайняло приблизно рік.

Але якщо ми продовжуємо порівнювати саме з Україною (невідомо чому, ну ок — припустимо що війни нема), то тут неймовірна дешевизна машин і це не буде вбитий жигуль а цілком пристойна ще тачка; а також продукти харчування на певний відчутний відсоток дешевші, є цілі магазинчики в моєму рідному обласному центрі, які спеціалізуються саме на «польських продуктах» і мають великий попит, хоч є націнка за сам транспорт і перетин кордону (плюс до того ж якісніші). Їздимо по добрих дорогах. Гуляємо по незагаджених лісах, діти граються на незагаджених дитячих майданчиках.

я взагалі без поняття що там в Україні
памʼятаю що 5к$ це було вже щось, що може вистачати на всі потреби, тому і порівняв

~2,2к EUR в PL вистачає сім’ї з трьома малими дітьми на всі потреби; більше — краще.

можна, будь ласка, детальніше. цікавить саме кейс з трьома дітьми.
2.2 це нетто? яке місто? приблизно які трати на житло, комуналку, їжу... дружина з дітьми чи працює?

А столько хватит на комфортную жизнь с 3 детьми в других восточно-европейских странах: в Чехии, Словакии, Хорватии, Словении и пр.?

~2,2к EUR нетто, перемкнувся в режим економії між великими проектами.
Це не місто, це:

в курортній місцевості серед заповідників, озер і лісів

dou.ua/...​campaign=25122023#2748445

Але все одно оренда вище середнього для нашої місцевості, бо про всяк випадок якщо б більше родичів повинні були переїхати, є ще багато вільного місця. За словами місцевих, ніхто з громадян Польщі таку суму б не заплатив. Зате до школи+садок буквально 80 метрів. Є провідний інтернет. Повна відсутність будь-яких носіїв общєпонятного суржика.

Отже, спробую накидати приблизний бюджет, однак я цим не займаюся ґрунтовно, тож лише приблизно:

3 тис. зл. czynsz (сама оренда)

340 зл. за електрику (користувався тепловентилятором який доволі сильно жере, зазвичай близько 200 зл), але тут увага — чомусь рахунок за електрику приходить лише один раз на два місяці, тобто згадану суму ділити на два.

1000 зл за опалення (тут теж дуже приблизно, бо воно саме в нас автономне і при потребі можна вимкнути майже зовсім — майже, бо одна з батарей глючить і не вимикається, зате попросив налаштувати на самому приладі в підвалі меншу температуру).

Їжа — тут для мене важче, бо купує і готує їжу дружина, але по пам’яті десь 400 зл на тиждень.

Паливо для авто — коли нещодавно їздив на газі, було приблизно 100 зл на тиждень, при тому що їздимо доволі багато. Зараз мені важко сказати, бо буквально щойно пересів на бензинову і ще не знаю, суто за ціною за літр має бути 250 зл на тиждень, однак витрата наче спостерігаючи за стрілкою менша, тож побачимо пізніше.

140 зл. за вивезення сміття.

80 зл. за газ — тут ціна плаває від 65 влітку і часом до 90 взимку за балон, якого вистачає приблизно на місяць (сама плита без духовки, бо в нас духовка на електриці)

Решта — аптека в разі застуди, дрібні покупки типу іграшок, канцтоварів, мильно-рильних засобів, мобільних послуг.

За воду та провідний інтернет ми не сплачуємо, входить в czynsz.

Дружина з дітьми. Не працює і не плануємо.

Порахував підсумок — наче дуже приблизно сходиться. Ми з таких хто зовсім не соромиться одягу і взуття з секонд-хенд, також замовляємо дуже пристойні вживані дитячі речі на olx.

дякую за відповідь. секондом теж не брезгуємо і не соромимось )

Кожна думка тут може бути абсолютно різна, деяким і 4к мало. Щоб об"єктивно оцінити ситуацію доведеться провести аналіз самостійно, бо думка різних людей буде по різному впливати на результат. Комусь люкс ремонт на 120м2 це мастхев а комусь і 50м2 не в центрі буде норм.
Так от,
1) продукти можна рахувати ± як в Україні, просто дивишся скільки витрачав в Україні, в Польщі буде приблизно так само, якщо округлювати в більшу сторону і рахувати з запасом, а без округлень то в Польщі дешевше майже все, від побутової хімії до соку.
2) оренда, дуже ситуативно від міста, району і тд, явно дорожче за Україну, тому краще всього зайти на олх.пл чи отодом, вбити свої параметри і подивитись що пропонують і за яку ціну, звісно ж додати комуналку, яку майже всюди пишуть в описі.
3) ціни на інші, наприклад пальне чи ліки, можна знайти в інтернеті і порахувати свої витрати.
Тільки так можна вирахувати свій бюджет, і не гадати вистачить чи ні.

дякую. отодом дивився, а ось олх.пл чомусь пропустив

Та різниці особливо немає який сайт, просто ситуація як в тому ж Києві, ті хто почав знімати рік-два тому, в тих ще старі ціни і вони не актуальні для нових орендарів, тому краще дивитись наявні оголошення а не питати хто за скільки знімає.

Дивно. Двічи заморочувався порівнювуючи ціни АТБ vs Biedronka/Auchan. Влітку і взимку. От прям в Україні родичі йшли фоткали і в той же день йшов по Бедрьонці, знаходив аналогичний товар і порівнював ціну. По абсолютно кожній позиціі — ціна вдвічи більше ніж українська.
Аренда теж.В Дніпрі новобудова 75квм — 25к (700$) за усе. Вроцлав — 68квм новобудова зручна 4600зл(1200$).
Послуги так само.

Майже €20 за квадрат — це немаленькі ціни навіть для Баварії або Кьольну, це по всій Польщі таке?

Это цена валидна для новостроя с хорошим современным ремонтом и мебелью, в приличном районе крупного города. В панельке времен совка или в маленьком городишке будет в 2 раза дешевле

Я питаю, бо сестра мешкає в приватному секторі Вроцлава, частина будинку десь 50 квадратів, €500 і вона каже, що це просто шара.

Ашан то херня, там дорого всюди. Не треба бігати в магазини, є ж онлайн. Дорожче в 2 рази я тупо нічого не бачив, я хз може ви там сири по 5к порівнюєте чи ще щось, а звичайні продукти в Україні дуже дорогі.

Простіше відкрити укр ашан та пол ашан і побачити, що х2 нема. Особливо якщо казати про усю інтернаціональну продукцію: heinz, pringles, barilla, calvio, ariel, domestos etc.

Якщо мова йде, наприклад про хліб, то так, в україні дуже дешевше. Все що наше місцеве — буде дешевше. Все що не місцеве — так само, або 10-20% різниця.

2.2к eur в Польше на семью с 3мя детьми хватит только на аренду и недорогую еду. Всё, никаких ресторанов, отдыха за границей, допзанятий для детей и т.д.

dou.ua/...​campaign=25122023#2750734

перемкнувся в режим економії між великими проектами

dou.ua/...​campaign=25122023#2750314

(маленька ремарка — я на 5к євро не погоджуюся, в мене вища ставка)
~2,2к EUR в PL вистачає сім’ї з трьома малими дітьми на всі потреби; більше — краще.

а яку частину з цих ~2,2к складає платіж по іпотеці, трати на авто і на відпустку?

і відчуття, що краще б звалив в Польщу

А чим Польща краще?

я не знаю що саме автор вкладав в свій допис, але хоча-б оце

але через тиждень пішли перші офери, через місяць міг вже стіну заклеїти ними, тож робота тут є. По фінансам все добре, дохід-витрати, мабуть найкращі в Європі

вже дуже відрізняє Польщу від Німеччини
в Німеччині реакція на резюме тільки тижня два триває

в Німеччині реакція на резюме тільки тижня два триває

По-різному, бо мені звідти теж часто дзвонять і пишуть. Особливо якщо резюме потрапить до різних фірм типу recruitment agency, то вони можуть і того ж дня відреагувати (звісно, краще напряму без подібних фірм).

Дикое ли общество сменило консервативную власть в этом году?

Oтвет понятен. На мой взгляд, из всего восточноевропейского лагеря польское общество лучше, чем какое-либо другое. Чешское тоже неплохое, но оно более замкнуто, чем польское.

А в Україні воно не дике? Як на мене ми на стільки дикі що гірше це якийсь Сомалі чи Мозамбік! Але можливо ми з ними скоро зрівняємося.

Українці — історично, одне в з найбільш добрих, миролюбних та гостинних суспільств, яке я знаю.

Звісно війни, голодомори, комунізм та оліхархія сильно його згвалтували.

За ХХ століття українці пройшли страшне навмисне зло та жахи, яких не бачив жодний інший народ в світі.

И холокост не только евреев, но и цыган.

Участь євреїв в голодоморі та кривавому терорі (кінця 1910х та початку 1920х) визнана євреями? Покаялися?

Більшість німецьких євреїв втекли з Німеччини до 1939-41 року. Щось чули про масовий холокост з 1933 до 1941?
США та СРСР чудесно співпрацювали в економіці з Гітлером до 1939, а совєти навіть до 1941.

Ні США, ні Великобританію, ні СРСР не бентежило «єврейське питання» до 1939-41 років. Чому так?

Більшість радянських євреїв втекли в Середню Азію і сиділи там до кінця війни.

Німці дійсно вбивали іудеїв, але іудаїзм — це релігія. Серед іудеїв були не лише євреї.

Тобто називати злочинців — злочинцями, називати гопніків — гопніками, називати ворів — ворами, це ознака ненависті до злочинців, гопніків та ворів?
Або називати вбивць українців — вбивцями українців — це антисемітизм?

Лейба Броштейн-Троцький сам напевно не вбивав, але давав накази вбивати тисячі без суда та слідства, особливо еліти того часу.

Зараз головний пропагандон рашки — це єврей Соловьйов. Десь 20 років нахабно бреше про українців, засіває ненависть в росіян до українців.

Натравлює та накачує ненавистю та брехнею українців (громадян рф) на українців (громадян України). Тварина, нелюд.

Тому дійсно говорити нема про що. Злочинець — це злочинець.

Або називати вбивців українців — вбивцями українців — це антисемітизм?

Так, бо ти приплітаєш євреїв хз до чого.
Це робила радянська влада, читай росіяни.

Участь євреїв в голодоморі та кривавому терорі (кінця 1910х та початку 1920х) визнана євреями?

Ем. А участь українців в голодоморі та кривавому терорі (кінця 1910х та початку 1920х) визнана українцями?

Коли олігарх N неофіційний господар регіону Х втікає зі свого краю, а потім будує нові палаци та купує яхту за умовні 100 млн доларів, то як ви думаєте, яке суспільство він розвивав в тому регіоні, з якого незламно втік (і в який планує повернутися з ймовірність 95%)?

Якщо у вас керівник компанії, відділу, школи, команди — дикий дибілоїд, то як ви думаєте, яка атмосфера в тій компанії, відділі, школі, команді, які «люди» будуть там працювати в більшості?

Згадується як ще рік назад за схожий топік, автора б заклеймили «манкуртом» чи «зрадником» як і будь-кого хто поїхав закордон.

Схоже з кожним роком толерантність росте і хейт падає.
Ні на кого не нагоняю, це просто спостереження.

Що до Польщі — спілкувался з однією лікаркою яка поїхала з дитиною працювати у Краків з початку війни. Вона швидко вивчила мову та має можливість працювати без нострифікації диплому декілька років але залишатись вона там не планує через погане відношення самих поляків (яке підсилюється деякими неадекватними представниками еміграції).

Чекає можливості повернутися додому, бо після того як стікає пільговий строк то доведеться заново робити нострифікацію та декілька років працювати в державній клініці за мінімалку.

З ії слів вона не хотіла виїжджати, виїхала заради безпеки дитини.

Дякую за коментар. Ну, звісно ніхто не змушує її тут перебувати. Питання — яка альтернатива? Планує повертатись в Україну?
Думаю що скажімо Німеччина в даному випадку для неї це аля заробітчанство з високою орендою і фактично без перспективи ПМЖ
Це краще альтернатива?

Як я зрозумів з її слів, вона сподівається що війна закінчиться до того як спливе пільговий строк в 5 років, під час якого вона може працювати як повноцінний лікар без нострифікації і вона зможе повернутися.

заробітчанство з високою орендою і фактично без перспективи ПМЖ

Це точно про Німеччину? Бо для лікаря з дипломом це практично повна неправда) В ідеалі (з мовою В1 та якщо одразу високу лікарську ЗП отримувати) вже через 21 місяць отримуєш ПМЖ.

Схоже з кожним роком толерантність росте і хейт падає.
Ні на кого не нагоняю, це просто спостереження.

Не ухилянтів на доу з кожним днем менше. В 22 можна було бути добровольцем але тебе не брали.

Польща звісно не для всіх, але нам подобається.
Якщо вибирати серед европейських країн то для нас вибір очевидний — Польща. Жили також в Іспанії, Австрії, Чехії, трохи Німеччини і всюди було трохи гірше, бо дорожче і менталітет сильніше відрізнявся. Дітям в школі було важче, хоча треба сказати, що приймали їх з турботою, за що їм щиро дякуємо! Море звичайно добре, жили на самому березі, але:
— в квітні людей немає, все мертве і дуже вітряно, в липні людей дуже багато і спекотно, що пів дня краще сидіти вдома. Не спроста ці народи такі сумної, вони адаптовані до сонця, а нам трохи важче :) Клімат спонукає до ліні, ніхто нікуди не квапиться, відкрити рахунок, ще той квест, поміняти валюту — без рахунку тобі не можна, шукай обмінники, яке аж один на все містечко, ще й ліміт з паспортом. Спілкувався з уже місцевими українцями, то вони пояснюють, що іноземців штучно стримують, наприклад, в купівлі нерухомості, бо ціни будуть високі, а місцеві хочуть, точніше нічого не хочуть :))) Австрія, гарно всюди, але ж дорого + мова ще важча, англійською можна, але все ж таки треба вчити німецьку... Німеччина дуже зарегульована, дійсно багато турків, арабів і тд, а вони німцями ніколи не стануть...
Польща в цьому плані дуже виграє, коли ви перетинаєте кордон, наприклад Словаччини, ви відразу відчуєте різницю. Ціна на нерухомість більш доступна, мова легша, українців багато, з місцевими проблем немає ніяких, вже познайомились з багатьма, разом проводимо час і всі вони привітні та підтримують чим можуть. Ще подобається культура людей, вони поважають пішоходів, велосипедистів, активні, бігають, займаються скелелазінням, для дітей бачу багато екскурсій, прогулянки і тд. Стосовно повітря — я не відчуваю, можливо тому, що раніше жили в приватному будинку і запах диму, для нас звичний :) Природа теж гарна, люди дбають, можливо не так педантично, як в Німеччині, але вони на правильному шляху. Кожному своє звичайно, але нам дуже подобається

а як з медициною? (якщо порівнювати з Німеччиною. Австрією. Іспанією. Чехією)

Краще не хворіти :) Є купа приватних клінік, так треба букати завчасно, але є і такі, що швидко, наприклад лор, в мене є -рунічні проблеми. Спілкуються англ, проблем немає

а як з медициною в вищезгаданих країнах — ну там Чехія Іспанія Австрія? — проблем не було? де серед них найкраща медицина?

менталітет сильніше відрізнявся

Насправді, причина лежить тут, а вся решта «факторів» підтягнута під цей.
В Іспанії складно міняти валюту (нахуа?) — викреслюємо :(

Живемо з родиною в Польщі майже два роки. В цілому все добре. Знайшли школи, садочки, роботу. Дискримінації зі сторони поляків за цей час не відчув. Скоріше навпаки. Нещодавно їздили на місяць до Канади так як відкрили візу на всяк випадок. Після поїздки маємо думку що в Польщі все таки нам більше подобається. Це якщо в двох словах. Ідеального місця на жаль не існує.

Дякую) Думаю що у багатьох зараз віза Канади на руках і вагаються)
Але по Канаді купа нюансів)

Наступне потенційне місце ведення бойових дій

Так, потенційний аналог Швейцарії у 2й світовій

Залежить від газу
Буде нейтралітет

і що ти рекомендуєш? Німеччину?

Ага, Лідл
Битва за просрочений сир брі

він у них навіть непросрочений не істівний.

то ваш шведський лідл неїстівний, у нас чудовий сир продають =)

Ага, зараз он Кринки візьмуть, і відразу на Варшаву

9 лет живу в Польше.
С точки зрения value for money это по-моему всё еще лучший вариант в Европе для айтишника, хотя уже и не настолько как было еще лет 5 назад — цены на недвижимость с тех пор выросли в 2-3 раза, а высокая инфляция и как следствия увеличившаяся учетная ставка привели к удорожанию ипотеки (7-8% сейчас против 3-4% в доковидные времена).

Основные достоинства:
— невысокая стоимость жизни в сравнении со «старыми» членами ЕС
— близость языка и культуры
— развитость инфраструктуры
— очень развитый рынок ИТ
— доступные и при этом достаточно качественные медицина и образование
— красивая страна с хорошей природой и интересными городами, в которой можно найти для себя много интересных активностей
— практически полное отсутствие ватников: подавляющее большинство населения поддерживает Украину в войне с россией

Недостатки:
— экология (смог)
— близость мордора, по сути Польша сейчас является прифронтовым государством

доступные и при этом достаточно качественные медицина

Це якщо порівнювати з якими країнами?

Польща в топі по безпеці?)
1 Isle Of Man
2 Slovenia
3 Estonia
4 Monaco
5 Switzerland
6 Iceland
7 Croatia
8 Netherlands
9 Finland
10 Denmark
11 Czech Republic
12 Austria
13 Poland

Та начебто непогано, враховуючи що 3 місця в топ 10 займають країни, які можна цілком разом розселити в одних Катовіцах :)

Цифри трохи викливають сумніви бо це «reporting crime».
Ось подивись — кількість вбивств в Латвії в 2-3 раза вище інших країн ЄС www.statista.com/...​cide-rate-europe-country
А по reporting crime вони всього лише трошки вище ЄС.
На кількість репорта на мій погляд в першу чергу впливає те як працює страховка в країнах.

Думаете за прошедшие 4 года в Польше стало менее безопасно или например во Франции более? :)

Чи отримали за цей період паспорт? І залишаєтесь, бо подобається в цілому.

Паспорт надеюсь получить в следующем году.
Остаюсь потому что всё устраивает, да и семье в Польше тоже нравится.

Вы уже подались на гражданство или планируете сделать это в следующем году?

Моя сімʼя прожила в Польщі майже рік. Але будемо їхати в іншу країну.
Польща може бути найкращим варіантом щоб швидко пристосуватися в якості «біженців».
Але є певні нюанси . Найбільша прроблема це те, що поляки не збираються нас сприймати як рівних. Їх позиція «можеш тут сидіти, але не висовуйся. Тихо працюй прибиральницею або таксистом. ». Реально, почати тут повноцінне життя можна лише при відмові від української ідентичності і повному ополяченні. Вивчити мову, можливо змінити прізвище і не згадувати , що ти українець. Тоді, можеш вести повноцінне життя, чогось досягати і говорити з поляком на рівних. А не лише жити в своїй українській бульбашці.
Нам це не підходить, тому переїдем туди де можна жити повноцінно і не ховати своє походження.

Підтримки українців більше немає. ще на весні були українські прапори. І тепер вони просто терплять.

А якщо вам питання ідентичності не важливі то це дуже хороший варіант, особливо на початку. Особливо в економічному плані. Для віддаленої роботи і ІТ це найкращий варіант якщо працювати легально.

Ціни на нерухомість я б не сказав, що низькі. Як на мене то надто високі, враховуючи, що кредити тут менш доступні.

Деяким українцям варто спробувати не вважати що тобі всі винні — це просто дивовижним чином впливає на відношення до тебе оточення (воно чомусь різко покращується).

Найбільша прроблема це те, що поляки не збираються нас сприймати як рівних. Їх позиція «можеш тут сидіти, але не висовуйся

Фантомні болі, дивись пункт перший. Тебе сприймають так, як ти себе поводиш. Якщо ти не знаєш мови (ба більше, вважаєш її вивчення «відмовою від ідентичності») — то якого ставлення ти очікуєш? Нагадуєш хлопа, який топав ніжкою тут на доу й жалівся, що його не обслужили на англійській мові у макдональдсі (як вони навіть наважились, іроди?). Польща — моноетнічна країна, тому звісно тут ставлення до мігрантів відрізняється від ставлення в умовній Канаді чи штатах, але більшість залежить від тебе самого.

Тихо працюй прибиральницею або таксистом

Ще одна маленька брехня, еге ж? В Польщі немає жодного непотізму чи відвертої дискримінації при працевлаштуванні — все залежить тільки від тебе самого. Мова відкриває двері, якщо немає навіть бази — то звісно ні на що крім некваліфікованої фізичної праці розраховувати неможливо. Але це скрізь так, принаймні в європках.

якщо немає навіть бази — то звісно ні на що крім некваліфікованої фізичної праці розраховувати неможливо.

Не совсем так, в международных корпорация, коих тут куча, польский язык не нужен для трудоустройства, но нужны конечно какие-то востребованные навыки причем необязательно в айти

Деяким «українцям» треба перестати лизати чоботи своєму пану хоча він про те й не просив.
Не варто також на догоду йому обливати помиями співвітчизниць і співвітчизників, виставляючи їх в апріорно варварському образі — через повагу та любов до ближніх, відшукають вони й повагу серед тих, ким прагнуть стати.

Комплекси такі комплекси :) Ти цим повідомленням багато чого сказав про себе, й нічого по суті.

Ну диви, є одне тіло яке наперед намалювало собі образ «тупого хохла-халявщика», а є добрий пан який дає рекомендацію не піднімати своє «ЧСВ» за рахунок обливання помиями своїх співгромадян.
То в кого з них комплекси? :) :)

Шизофазія не мій профіль — з цим до спеціалістів (й краще не затягувати).

є одне тіло яке наперед намалювало собі образ «тупого хохла-халявщика», а є добрий пан який дає рекомендацію не піднімати своє «ЧСВ» за рахунок обливання помиями своїх співгромадян

Цікаво — хто вони такі?
Додай значення в це рівняння, будь ласка

Якось ти по своєму це сприймаєш.
Ми мову вивчили, почали вчити з репетиторами ще до переїзду.
І ми жодної хвилини не вважали, що нам хтось вивнен. Я навіть вирішив не брати гроші, які вони платять на дітей біженців. Типу, щоб собою не переобтяжувати.
Але пройшло якихось дві місяці і получилося як в мені «очікування і реальність».
Сотні разів ставалася ситуація — дотебе заговорюють як до поляка, ти заговорив з акцентом і далі бачиш миттєву зміну ставлення.
Звичайно, співвітчизники вже створили тут певне уявлення. І нажаль вона часто такою і є. наприклад, групи підлітків які шляються торговими центрами після школи до вечора. Я не бачив щоб полські діти так робили.
Поляки мислять про українців стереотипно.
Я не хочу заглиблюватися в причини. Але однозначно не хочу постійно доказувати, що я не такий. Або постійно доказуй, або станб поляком і не парся. Ні один з цих двох варіантів не підходить.

Піти в ресторан це ще той челендж. Поляки офіціанти просто міняються в обличчі коли чуюуть укр акцент.

Але знову ж таки. Якщо вам це все по барабану, то польща може бути гарною країною.

Мені сподобалася тут медицина. В приватній клініці якось обходиться значно дешевше ніж вприватній в україні. Але ми лише прививки робили дітям і собі. Може з іншими речами буде по іншому.

Піти в ресторан це ще той челендж. Поляки офіціанти просто міняються в обличчі коли чуюуть укр акцент.

А якщо англ з ними?)

Англійська працює значно краще. Але ви між собою все одно будете по укр говорити. Вони почують.
Але все таки є багато ситуацій, коли краще говорити англійською. наприклад в торгових центрах.
навіть в лікарні краще говорити англійською. Ставлення можу значно покращитися. Але і була ситуація коли лікарка відмовилася і сказали щось типу «ми ще в польщі, чи вже ні. туп по польськи говорять».

Ходив я у той люксмед, тобто приватну клініку з дітьми.
Ну що сказати: якщо немає лікаря зі знанеям англійської, то записуюсь на прийом на польскій мові. Таких записів десь половина.
Коли лікар без знання англійської бачить що українці то в більшості випадків виявляється що він знає російську (так, російську)
Ну якщо російської не знає то якось намагається чітко та повільно спілкуватися польською не використовуючи складних речень, так, щоб я його розумів.
Єдині місця де я бачив щось схоже на дискримінацію це ужонд та митниця. Там вони завжди з кислими мордами чомусь сидять. Але й в нас в Україні в держустановах такі саиі морди сидять, тому не парить.
В ТЦ та усіляких там закладахгромадського харчування в половині випадків зустрічаються українці. От прям усюди. Я вже українців навчився по акценту відрізняти.

наприклад, групи підлітків які шляються торговими центрами після школи до вечора.

А в чому проблема?

Я не бачив щоб полські діти так робили.

Я тобі більше скажу, я навіть в Швеції бачив польских дітей які так робили :) Так що думаю в Польші теж знайдуться.

Ни разу, за сотни визитов в польские рестораны, я подобного не встречал...

У мене біля дому є польські діти які кожен день сидять на газоні стадіона, кидають сміття, матюкаються і чипляються до всіх «чужих». А поруч їх батьки пьють пиво. Так, що я б не узагальнював що українці погані а поляки хороші.Різні діти є і в Україні і в Польщі і в Швеції.

Та бидла усюди вистачає.
Але проблема в тому що польське бидло в порівнянні з українським виглядає якимись айтішніками в порівнянні з тим же українським бидлом.

Мав досвід походу в ресторан з дівчатами українками — абсолютно типове обслуговування без жодної дискримінації.
Ще додам що багато гуляю в тому числі парками, спілкуємось — і не було жодних типу лихих поглядів чи насмішок від поляків

наприклад, групи підлітків які шляються торговими центрами після школи до вечора.
Я не бачив щоб полські діти так робили.

вони так само роблять.
Але дивно чути тих, хто каже про схожий менталітет, він і схожий і різний, і ця схожість нічого не дає впринципі. Вони ж то не будуть вважати нас схожими. Все через наших бидлюків, які все більше залишають негативний слід, який з часом будуть бачити все більше поляків. І чим далі тим гірше, бо рано чи пізно більшість поляків зустріне наших бидлюків які залишать враження на все життя і виправити то вже буде нереально.

А шо, в Польші комендантська година для дітей після школи чи я чогось не знаю?

willy_wonka_meme.jpg

Реально, почати тут повноцінне життя можна лише при відмові від української ідентичності і повному ополяченні.

Саме таке враження і в мене. Ну, може під дещо іншим кутом — я вважаю, що буду постійно наражатися на конфлікти щодо історичних питань, якщо житиму у Польщі.

Я достатньою мірою «поляк», щоб розмовляти з ними по цих питаннях на рівні, але занадто українець, щоб не промовчати — іронічно, що значною мірою саме через «польський гонор», який є частиною мого характеру, хоч я і не етнічний поляк.
Звісно, що це, мабуть, єдина ідентичність крім української, до якої я міг би теоретично долучитися, та позаяк українська існує, то це неможливо. Я не здав і не здам жодного зі стрижнів власної ідентичності, навіть, безмежно люблячи Львів, принагідно там підкреслюю, що так, я православний, і так, я вінничанин...
Такому мені жити в Польщі було б важко. А приїхати на пару днів погуляти, поїсти, випити пивця і жубрувки — завжди норм, і зараз (коли живу в Швейцарії) — також.

Розкажіть трохи про життя в Швейцарії. Завжди таке враження, що там все ну дуже -дуже дорого, що навіть висока зарплатня і низькі налоги ситуацію не покращують. Складається враження, що при нагоді всі швейцарці катають в Німеччину чи Італію за продуктами, а купити власне житло, навіть у 30 річний кредит неможливо.
Було б цікаво почути про медицину. Чи це правда, що страховка коштує десь 300 євро з носа, та перші 2000 за рік ти сплачуєш самостійно. Чи там теж все лікують парацетамол та треба чекати чергу до лікаря папу місяців. Чи вигідно взагалі туди їхати та що там такого занадто особливого, що Швейцарія це наче якись інший світ. Поділіться своїм враженням. Особливо цікаво, що там для сімей з дітьми, якщо є такий досвід)
Вибачаюсь що не по темі, люди тут про Польшу і я доколупалася)

що навіть висока зарплатня і низькі налоги ситуацію не покращують.

Тут люди за мінімалку з дітьми в Італію і Францію відпочивати їздять, а коли на двох дві айтішні зп, то вже непогано.

кладається враження, що при нагоді всі швейцарці катають в Німеччину чи Італію за продуктами

Катаються, бо чому б і ні?

а купити власне житло, навіть у 30 річний кредит неможливо.

Та вони і не дуже прагнуть. Стандартної пенсії і заощаджень вистачає на пенсії на оренду, а гемору для них менше.

Було б цікаво почути про медицину.

Хороша і недешева.

Чи це правда, що страховка коштує десь 300 євро з носа, та перші 2000 за рік ти сплачуєш самостійно.

Правда.

Чи там теж все лікують парацетамол та треба чекати чергу до лікаря папу місяців.

Неправда.

Чи вигідно взагалі туди їхати та що там такого занадто особливого, що Швейцарія це наче якись інший світ. Поділіться своїм враженням.

Нам ніде більше так не подобається. Ідеальна країна.

Особливо цікаво, що там для сімей з дітьми, якщо є такий досвід

Садочки, школи :-) Досить непогано, наскільки я чув.

є певна специфіка оренди — власник майна не має права піднімати вартість оренди на свій розсуд для вже підписаного договору.
в той же час для новозбудованого може встановлювати яку заманеться.

тому для вас може бути нерелевантною інформація про пенсіонера, котрий живе в зйомному будинку і платить 2000 франків на місяць, в той час коли ніде поруч немає пропозицій дешевше 8000 франків на місяць.

ПС. з цікавого — в Цюриху є парковки, котрі заробляють за годину більше ніж український програміст. При чому роблять це 24/7/365

є певна специфіка оренди — власник майна не має права піднімати вартість оренди на свій розсуд для вже підписаного договору.

Нам підняли, до речі.
Правда, тут регіончик досить вигідний по цінах (великий Біль/Б’єн, агломерація).
Але на 44 франки і після року оренди. Зараз все одно з’їжджаємо в суттєво ліпше житло за +154 франки.

+44 франки — це мабуть поправка на рівень інфляції — це нормальне явище.

вартість оренди на свій розсуд для вже підписаного договору.
в той же час для новозбудованого може встановлювати яку заманеться

Можуть підіймати оренду, якщо піднімають якийсь там показник інфляції на державному рівні, що недавно зробили.

все ну дуже -дуже дорого, що навіть висока зарплатня і низькі налоги ситуацію не покращують

Та ні, айтішна зарплата дуже покращує. В мене одна зп і двоє дітей, дуже комфортно себе почуваю. Може не така вже транжира.

всі швейцарці катають в Німеччину чи Італію за продуктами

Я не їзжу, мені ліньки

купити власне житло, навіть у 30 річний кредит неможливо.

Так

Чи це правда, що страховка коштує десь 300 євро з носа, та перші 2000 за рік ти сплачуєш самостійно. Чи там теж все лікують парацетамол та треба чекати чергу до лікаря папу місяців

Так, ціни такі, можеш зменшити франшизу. Медицина якісна, але дуже важко створити свою сітку з лікарів. Усі найкращі не приймають нових пацієнтів. По блату можна записатися. Це про хронічні і не критичні ситуації.
Щодо emergency, мій досвід надзвичайно позитивний.

Чи вигідно взагалі туди їхати та що там такого занадто особливого, що Швейцарія це наче якись інший світ. Поділіться своїм враженням. Особливо цікаво, що там для сімей з дітьми, якщо є такий досвід)

Їхати не стільки вигідно, скільки варто заради середовища, якщо тобі таке заходить. Бабла в айтішніка буде достатньо, якщо не спускати на ресторани і сервіси, як в Україні.
Сім’ям з дітьми я категорично раджу сюди їхати! Поки діти малі буде дорого, але воно того варте, виростити дитину в культурі поваги до людини безцінно. Мої діти постарше, тому по грошам взагалі копійки. Також страховка недорога, 100+ франків з 10% франшизою.

Підкажіть стосовно неможливісті купити своє житло. Виходить все життя витрачаєш немаленькі гроші на оренду і на пенсії немає свого нічого. Розумію, що на швейцарську пенсію можна в тій же Германії потім щось знімати, але все ж таки, зовсім відсутністня можливість мати щось своє. Чи не пугає вас таке?
Підкажіть ще чи правдиві ті чутки, що навіть пралку після восьмої години неможливо включити, мол сусіди не зрозуміють. Чи справді існують такі суворі правила без можливості їх порушувати?

Підкажіть стосовно неможливісті купити своє житло.

Ну тіпа дуже дорого, і я підозрюю, що може бути непросто для іноземців.

Розумію, що на швейцарську пенсію можна в тій же Германії потім щось знімати

Я не рахувала потенційну пенсію, думаю, що якщо не платиш її з молодості, то може бути замала.

відсутність можливість мати щось своє. Чи не пугає вас таке?

Ну в мене своя квартира в Харкові, кхм...
Насправді я не можу поділитися з вами деталями про пенсію поки що... грубий план — купити панельку в Іспанії.

Підкажіть ще чи правдиві ті чутки, що навіть пралку після восьмої години неможливо включити, мол сусіди не зрозуміють. Чи це страшна таких суворих правил без можливості їх порушувати?

Не правда.
Але звичайно залежить від сусідів, якщо не повезло, і буде маразматична бабка, то будуть на вас скаржитися. Але от на днях мій лендлорд сказав, що із 4 квартир з українцями, я одна тихо себе веду, інші влаштовують вечірки по ночам. На них скаржаться, але не виселяють.

Підкажіть ще чи правдиві ті чутки, що навіть пралку після восьмої години неможливо включити

Правило «нічної тиші». Про пралку не чув, чув чутки що не можна зливати воду в унітазі вночі.

А от не чутки, а інформація від знайомого польського далекобійника: його товариша зупинили в швейцарському селі поліцейські за те, що він посмів поїхати вночі через село, а не об’їхав його збоку.

Можете порівняти з тією ж Германії, чи іншими західними станами ЄС. Що так виділяє Швейцаріб. Хочу зрозуміти цей феномен.

Я ніколи не була в Германії, сорі, не знаю. Податки низькі, зарплати високі, sbb майже не запізнюється. Німці сюди масово валять.
Але вам буде важко знайти хорошу роботу без мови.

Ви маєте на увазі мову кантону? Наприклад в Нідерландах можна запросто працювати з англійською. І то не лише офісна робота, а й в магазинах чи кафе. Цюріх такий же в цьому плані? Я читала, що там 30% іноземців.

В Цюриху набагато легше знайти англомовну роботу. Але там оренда захмарна. Ідеально, якщо знайдете ремоут.

Усі найкращі не приймають нових пацієнтів. По блату можна записатися. Це про хронічні і не критичні ситуації.

Для мене це одна з головних причин не їхати в багаті держави — ти там не можеш отримати норм сервіс навіть за гроші(бо в багвтих місцевих їх набагато більше).
І це стосується всього, медицини, освіти, послуг.

От в Польщі була проблема зі здоров’ям. Чекати в черзі треба було пів року бо проблема не критична. Знайшли профільну державну лікарню, погуглили які лікарі там вже довго працюють, погуглили тих лікарів в приватних поліклініках. І вже через кілька днів були на прийомі в топового лікаря, який потім дав скерування до себе ж в державну лікарню.
І жодної черги, питання 100€ оплатити візит в приватну.

Не ну в Швейцарії термінів по півроку немає. Максимум що в нас був 3 тижні. Ну і якщо емердженсі, то тебе на гелікоптері з будь якої перди привезуть в лікарню і врятують.

Приватна медицина в Україні комфортна, але теж за гарними лікарями я ганялася. Хоча, звичайно, з українськими цінами можна проводити превентивні чекапи, і це дуже круто.

Зуби ми теж робимо в Україні. Банальна пломба в Швейцарії 500 фр. Лікування каналів 1700 фр. Стоматологія звичайною страховкою не покривається.

Так якщо не вистачає коштів на ресторани і сервіси та ще й власне житло купити нереально (навіть у 30 річний кредит — ну справжнісіньке ж жебрацтво), то це означає що бабла в айтішника у Швейцарії таки недостатньо — РПЗ бідні люди.

Зуби ми теж робимо в Україні

Все-таки РПЗ воістину бідні люди, на всі часи.

то це означає що бабла в айтішника у Швейцарії таки недостатньо — РПЗ бідні люди.

У Швейцарії, на відміну від іншої європурії, фанги можуть платити 200к на рік і більше
З такими даними ти зможеш наскирдувати там на житло

Дивлячись у якому віці почати загрібати таке бабло. Ну і яке саме житло? Щось дійсно класне, а не базове буде дуже дорого. Простіше інвестувати в іспанську панельку коло моря і звалити туди на пенсію.

В Швейцарії найменьший відсоток серед країн в Європі по володінню житлом. І не просто так. На це впливає
1) те як там влаштована іпотека,
2) те як там влаштовані податки на житло у власності
3) те, що ціни завищенні через інвестиційні гроші і не відповідають можливостям населення.

фанги можуть платити 200к на рік і більше

Вони стільки і в німеччиношвеціях стільки можуть платити.

Мені здається, що головна проблема наскирдувати на перший внесок. Наприклад у Нідерландах (наприклад Утрехт) можна купити дім за 600 000, без первинного внеску. У Швейцарії у селі вартість дома буде мільйон+, але тут потрібно перший внесок у 20%. Орендуючи житло важко паралельно щось збирати.
Але можна поглянути на ситуацію по іншому. Пенсія у Швейцарії буде вище, її можна отримати живучи за межами Швейцарії. Ваш дім за мільйон, років через 20-30 буде вже 1,5 мільйона, а може і вище. Тож на пенсії продаєте то все і купуєте в більш дешевому місці. Але питання першого взносу залишається.
Мені здається, що при таких цінах на нерухомість потрібно дивитися на цю нерухомість як на інвестицію. Можливо навіть і не виплатити весь кредит, продасте до цього.

Саме таке враження і в мене
і зараз (коли живу в Швейцарії)

А швецарці не так зверхньо відносяться до українців?

Швейцарці різні. Стереотипи про їхню зверхність стосуються переважно найвідоміших Женеви і Цюриха. А я живу в Берні (кантоні) і люди тут, здається, значно приємніші.

Що ж до порівняння з поляками, то воно не коректне. Як поляки ставляться до українців або чехів, швейцарці можуть ставитись до німців і французів, а ми для них не сусіди і не родичі, тому немає ані шлейфу історичних протиріч, ані відомого ефекту несвідомого відторгнення чогось схожого, але дещо відмінного (як собачка нам гарна, а мавпочка потворна, бо здається неправильною версією нас). З іншого боку — є дуже багато несподівано схожого.

З іншого боку — є дуже багато несподівано схожого.

Наприклад?

Це доволі правдива картина, що оце «схожий менталітет» і «близько до України» має грати погану роль для емігранта через історичні суперечки які існують між всіма сусідними країнами.

від української ідентичності і повному ополяченні

А це як?

А де саме жили?

А це як?

Це така властивість бабусі-Європи. Щоб тебе сприймали поляком (німцем, французом, you name it) треба народитися поляком. Це американцем ти стаєш коли отримуєш громадянство, а тут це буде доступно твоїм дітям чи онукам, можливо ще й доведеться породичатися з місцевими.
Це все, власне, не добре і не погано.

Це американцем ти стаєш коли отримуєш громадянство

булшіт

а тут це буде доступно твоїм дітям чи онукам, можливо ще й доведеться породичатися з місцевими.

булшіт, залежить від країни в Європі. Там де вже давно і багато мігрантів, буквально друге покоління вже абсолютно сприймається місцевими, якщо вони у хіджабах не ходять і розмовляють вільно і без акцента. Навіть колір шкіри не дуже впливає.

В Англії наприклад повно понаїхів. Арабів там, індусів чи поляків (поляк в Англії це виходець зі східної європи, тобто болгарін, поляк, чи прибалт, вони їх не відрізняють). Тобто начебто лояльно аідносяться до мігрантів.
Але ж ні!
Одна з двох причин брексіту це зупинка міграції.
При цьому вони продовжують приймати арабів , які припливають на човнах, бо їх дорого депортувати, тому залишають.
Понаїхів ніде не люблять, незалежно від офіційної точки зору.

Понаїх понаїху рознь. Я саме тому і описав конкретні умови — друге покоління. Тобто людина тут виросла і сформувалася, розмовляє без акцента. І культурна адаптація, а то буває що в другому теж носять свої хіджаби і живуть по своєму шаріату.

Ну поперше вони як раз проти нелегальної міграції, а депортувати багатьох не можуть бо вони в якійсь «друній» угоді про права людини, тобто депортувати у небезпечну країну не можна, зараз вже прийняли закон що дозволить депортувати до руанди. Ось це була найбільша проблема, бо там десятки тисяц нелегалів пруть що року.

Стосовно легальної міграції то тут вони як раз навпаки дуже добре ведуть себе, бо якщо ти пидеш у лікарню то там буде половина чи навіть більне не бритів, ну і в цілому, мені іноді здається що тут не бритів десь половина, не важливо в якому поколінні вони мігранти та з якої саме країни.

Ну наприклад в Польші цієї проблеми немає. Бо Польща їм не допомагає і за що вони там живуть не переймається. Хоча ж теж ЄС і все таке інше.
Британці ниють що мігрантів багато, але все рівно кожному дають житло, допомпгають грошима та намагаються ассимілювати в суспільство.
І дивуються чого то араби до них члвнами пливуть. Те що тому арабу вдома працювати треба, щоб було що поїсти, а в юк просто так погодують їм не доходить.
Ідіоти, що з них взяти.

А хто в нас зараз премʼєр-міністр в Англії, не підкажете? В мер Лондона хто? Обидва діти емігрантів, що народилися вже в Британії.

Ну це не заважало замутити їм брексіт для того щоб зупинити міграцію.
Взагалі, казати одне, а робити інше то основа британського менталітету.

Імміграція не єдина причина брекзіту. Багато хто повівся на автобуси з обіцянками більше грошей на NHS. Також знаю людей, які думали, що бюрократичний Брюсель обмежує бізнес другими правилами. І це частково правда, та ж історія про розмір огірків відома. Якщо примітивно думати, то Британія країна донор ЄС була і виглядало логічно, що це їй вигідно. Про єдиний ринок та наші переваги не всі розуміли.

Згоден повністю.
Хочу лише додати що на думку більшості британців під час членства в ЄС у Британії не було власного голоса в світовій політиці і все треба було погоджувати з іншими країнами. А Британія вона ж особлива, їй так не можна.
«Make GB Great again» це навіть такий девіз був під час брексіту.

Я також так колись думав, але бачучи як саме ЮК давали критичну зброю перші без соплів, не знаю дали б вони коли були б у ЄС чи ні.

Саме ЮК дали перші танки хоч і мало але сучасні і вони вже в квітні були у нас, перші дали ракети шторм шедоу коли інші рожають в муках до сих пір, а сша лежь вимучло недавно. І це зіграло важливу роль чому флот хуєсосії зараз сидить в новооазовску-кабздінську.

Ага, пам’ятаю, як вони видали аж 14 танків челленджер з великою помпою через рік після початку.
Ну і пару десятків ракет, які через пару місяців скінчились.

Для прикладу: Польща ще в перші тижні віддала декілька сотень совкових Т64/72 і ніхто з того досягнення не робив.

Там свіжих новин до речі підвезли: що русня продавлювала перемир’я в березні 22, коли зрозуміла що обісралась з Києвом за 3 дні. Але прискакав Джонсон до Києва і наобіцяв купу усього, аби тільки не підписувати. В результаті маємо поточну ситуацію, коли підтримка закінчується, Україна вже не в тренді новин і усі кажуть про мирний договір. Але попередньо перебивши купу народу. Ну вони ж зато допомогли, так.
Зато ж тепер кожний британський старий пердун тепер впевнений що Британія допомагає по саме не можу і має вплив в світовій політиці.
Тобто британський лохторат задоволений, мета досягнута, а на все інше насрати.
Мені один англієць якось втирав про безпрецедентну допомогу танками. Про те що там тих танків 14 слухати не хотів.Бо то ж танк, там кількість не важлива.

Ніхто з цього новин не робив по польських танках, бо це мабуть була просьба самої Польщі.
Бо вони насправді сильно стремаються, щоб їм пуцін цього не згадав.
Навіть опитування показує, що якийсь там відстоток реально думає що рашка їм вирішить відомстити за збройну підтримку України.

Там свіжих новин до речі підвезли: що русня продавлювала перемир’я в березні 22, коли зрозуміла що обісралась з Києвом за 3 дні. Але прискакав Джонсон до Києва і наобіцяв купу усього, аби тільки не підписувати.

Ти правда такий тупій і наївний що думаєш рашка тоді згодилась на перемиря і не було б віни?

Ну і пару десятків ракет, які через пару місяців скінчились.

Завдяки цим ракетам нехіло так пробили флот що відійшов у новоазовськ.

З рашкою балакати нема про що, це факт.
Але те що британці гондони, який діють на публіку, це теж факт.
Я розумію це важко прийняти.
По флоту так там і дрони теж багато чого зробили для цього, не лише британські ракети.

З рашкою балакати нема про що, це факт.

Тоді при чому тут Джонсон? Що русня б напзділа с три короби і потім мовчки знову напала. тобі просто пече і все, досить нести маячню.

що русня продавлювала перемир’я в березні 22, коли зрозуміла що обісралась з Києвом за 3 дні.

ехх хахли, расєюшка щєдрая душа прєдлагала вам пєрєміріє (с виполнєнієм всєх цєлєй сво), а ви повоєвать захатєлі. ну что синку, помоглі тєбє твоі ляхі\швєли\англосакси? вот єслі би сдалісь сразу, расєюшка би вас виєбала мягенько і со смазочкой, а сєйчас єбєт грубо і насухую.
тупие ви хахли

Ну там дії Джонсона обговорювали, а не той факт що русня гондони.

булшіт

Багато китайців/азіатів стало у Харкові Українцями та живуть і вільно існують поза межами добре відомого у Харкові району іноземців?

Правда. В нас у відділі молодий камбоджієць, чудово шпрехає швейцарською (швіцердючем), навіть ім’я в нього місцеве, ну і загалом швейцарець цілком. В «німецькомовній» Швейцарії той, хто говорить швіцердючем як рідною мовою, той вже свій. А що вона в дитсадку, то для цього не потрібно ні народжуватися, ні батьків-швейцарців — чотирирічна доня коліжанки-біженки вже шпарить швейцарською наче російською (вони з Дніпра, з нами українською, але дитину перевчити складніше)

При цьому швейцарія, на рівні з баварією і частиною австрії вважаються одними з найбільш ксенофобних в цьому плані, чув що вони навіть умовно німців/швейцарців з інших частин країни не дуже приймають за своїх, видивляються на фамілії звідки люди і т.д.
Але це скоріше реалії сільської місцевісті, в тому ж Цюріху це має мало сенсу, коли в тебе 30% імігрантів. Там вже дуже розмите оце явище «свій, місцевий». Це типу як «корінні кияни». Є якийсь невеликий відсоток ущербних киян, які вважають своєю особливістю те що вони в якомусь там 5-поколінні «корінні кияни» і всіми способами намагаються це продемонструвати іншим. Так і тут така ж історія.
Але для більшості важливо саме розуміння що людина повністю в місцевому культурному контексті, що вона знає всі неписанні правила і можна розраховувати на це. І для цього достатньо того що людина спілкується без акцента і її вигляд не заперечує її культурної адаптації. Тоді для більшості вона нічим не відрізняється від місцевих.

При цьому швейцарія, на рівні з баварією і частиною австрії вважаються одними з найбільш ксенофобних в цьому плані, чув що вони навіть умовно німців/швейцарців з інших частин країни не дуже приймають за своїх, видивляються на фамілії звідки люди і т.д.

Мені пояснювали, що це культурні наслідки історичної ізоляції. Вони звикли жити відокремлено. Зараз по всій Швейцарії рівномірно насипано немісцевих і це їх трохи виносить.

Там вже дуже розмите оце явище «свій, місцевий». Це типу як «корінні кияни».

В нас у компанії цікаво. Ну я ясно, влаштувався жити неподалік від офісу, та й дружині вигідно, що потяг до Берна, де вона три дні на тиждень в офісі (два вдома), стартує з нашого вокзалу і зранку завжди є сидячі місця. Та переважно більшість співробітників доїжджають, багато хто понад годину — Лозанна, Цюрих, Золотурн, Берн, ну і купа менших містечок... Кілька людей, які таки живуть у Білі, з нього все одно не походять. Був один місцевий, причому в квадраті (з самого містечка, де офіс), і той вже пішов. Але бернці все одно домінують, що й не дивно. А в мене погані стосунки лише з одним люцернцем, і то тому що він зарозумілий русофіл і в принципі соціопат.

Та переважно більшість співробітників доїжджають, багато хто понад годину

Бачучи, наскільки тут (я конкретно про Німеччину) складна тема «переїзд» (тим паче з дітьми), та враховуючи компактність Швайцу та налагодженість ГТ, зовсім не дивно.

Переїзд із дітьми це завжди складно, не фізично, а тому що в дітей школи, гуртки, секції і друзі.

а ще я чув що на місце на продльонку в школу по півроку чекати треба. Відповідно переїхав, і якщо обидва працюють, то куди дитину якщо місця ще нема?

А як взагалі у Швайці з житлом? Бо нам довелося через роботу переїжджати в досить малонаселений регіон (як для Німеччини), і нам буквально ні нащо подаватися (щоб не під дахом, якщо не новобудова, 3 кімнати та з тваринами), і справа не в грошах, тупо немає квартир. Може 1-2 за тиждень подаємось, і з 10 подач звуть на 1 перегляд. Вже 2.5 місяці шукаємо.
Це просто чудово, що знайшли тимчасове житло, де можемо лишатися «скільки буде потрібно», по ціні звичайної квартири на 15 квадратів більше, так би мене просто дико бомбило.

Як я і писав вище, ми живемо в досить своєрідному регіоні, він відносно маловідомий.і відносно небагатий, тому мені важко говорити. Тут, з нашими двома пристойними зарплатами (місячні брутто перекривають тримісячну оренду в чотири рази), без дітей і тварин, ми знайшли класне для наших потреб житло по суті з першої ж заявки, в січні переїдемо. Але в центрі Біля знаймим російськомовним німцям (проукраїнським) теж часто відмовляли, свою квартиру на центральній пішохідній вулиці вони вихопили майже випадково. А про черги на перегляд пристойних пропозицій у Цюриху легенди ходять.

Тому нам і в Нідау добре. Біль поруч, його вокзал (пів години до Берна, по годині+ до Цюриху, Лозанни і Базеля, до Женеви півтори) теж, мій офіс поруч...

Тож звучить схоже на Німеччину. Є думки, що якби у нас був не 1, а 2 добрих брутто, то там, де ми дивилися квартири, і нам прямо подобалося, нас би погодили.
Але погоджували там, де не дуже подобалося)

Гг, знайома ситуація.
В ЮК така ж сама срака.
В мене дико підгоряло від цього.
До речі, в Польщі в п’ятницю ввечері написав по оголошенню з сайту, в понеділок ввечері вже вибрав квартиру з запропонованих трьох варіантів.
При чому в кокретному місці і з конкретними вимогами.
І знання польської не знадобились: ріелтор з України, хазяїн квартири поляк, але вільно спілкується англійською.
І квартира без плісняви і не обісцяна собаками.
Але ж так, там жеж в гермашці рівень життя вищий і взагалі ж Європа, не те що там в Польщі))

Німеччина взагалі дуже своєрідна країна. В мене таке враження, що реальна Швейцарія набагато більше схожа на Німеччину позитичних стереотипів про неї. З іншого боку, я тієї Німеччини бачив тиждень у серпні 2021, ну і раз в Трір заїхали в серпні 2023...
На туристичний погляд все добре, але то на туристичний, бо непунктуальність Дойчебану то вже міжародний мем, а SBB якщо запізнився, то вже «ЧП».
Ще вчора з колегами (місцевими і німцями) обговорювали, що в Німеччині орендована квартира настільки пуста, що там і кухні немає. В Швейцарії кухня є завжди.

що в Німеччині орендована квартира настільки пуста, що там і кухні немає

Та там навіть лампочок у туалеті немає

В цій квартирі, де я зараз, було світло на кухонці, в лазничці і передпокої, а люстри у вітальні і спальні я вішав сам. До речі, не думаю їх забирати, хай лишаться, нові купимо.

Та там навіть лампочок у туалеті немає

ее может даже на смотринах не быть, а потом когда уже подписал контракт и сам выкрутил, то не факт, что не ждёт сюрприз, бгг ))

ну как бы ожидали одно, а по факту там другое. ты ж не приходишь на смотрины с фонариком. у меня такое было. квартиру посмотрела, все норм, ремонт какой-никакой сделан, в ванной комнате не было света, дама из Хаусфервальтунг сказала, что там новая сантехника, плитка и пол новый сделали. и она не соврала, правда когда вкрутили лампочку, то оказалось, что сантехника и плитка самая самая дешёвая, плитку положили криво, а пол по ходу во время ремонта не застелили поэтому он в каких то неотмываемых серых пятнах. короче фу так некрасиво делать

Мало того, що кухні немає, це ще півбіди. Нам траплялися квартири, де треба було самим робити оздоблення стін та класти підлогу! Ну тобто, як хазяїн отримав житло від забудовника — так і здавав!
Шкода, вони вже недоступні, я б закинув для прикладу.

Я питав у знайомих німців: як так, навіть без світильників винаймати житло? Кажуть: так я хочу, щоб в квартирі були саме МОЇ світильники, дзеркала у ванній, розетки (sic!).
Для них це принципово не відрізняється від купівлі власного житла, все повинно бути своїм. Тому і переїзжають всього кілька разів за все життя.

Хворі люди, що з них взяти. Ну, на людей не кидаються то хай сидять тихенько в своєму дурдомі.

Та я чесно кажучи в тій Німечині більше проїздом був. Теж як турист.
Але не сподобалось, бо усюди арабів більше ніж німців.
А ще оце жлобство з платним туалетом на заправці це якийсь новий вимір для мене.
І срач усюди.

В Німеччині треба жити там, де незнайомі люди на вулиці вітаються.

Радий, що ти швидко знайшов квартиру, схоже, в Польщі з цим проблем немає, аби гроші були (як і в Україні).

У мене пунктом 0 у виборі країни стояла відсутність Red Alert поблизу. Це — червоний прапор, навіть жартома обговорення переїзду до PL не вели. Хоч би мені в Польщі доплачували за те, що я б у них жив — сорі, без мене.

Дивно, що для тебе це не стоп-фактор, особливо після власного невеселого досвіду життя в 30 км від русні.

Ну за 3 км від Крулєвєцкого обводу я б теж не жив, мало що там може прилетіти випадково.

Хто не в курсі, поляки задля лулзів переіменували Калінінград в Крулєвєц

pl.wikipedia.org/wiki/Obwód_królewiecki

А вже за 30 км від Крулєвєцкого обводу — для мене не червоний, хоча все ще помаранчевий колір. Так само «мало що там може прилетіти випадково», але вже з меншою імовірністю. Все що далі — зелений колір. НАТО все ж.

Та мені якось оте нападуть — не нападуть після Харкова якось не страшно.
Ну нападуть то ще кудись доведеться їхати.
Єдине що житло власне років з 10 мабуть не треба купляти, а жити як правильний європеєць в арендному.
Ну щоб жаба знову не давила за інвестовану купу грошей і часу, як за харківську хату.
Напали — сів в машину та поїхав.
Або навіть не так: бачиш кіпеш біля кордону — сідай і їдь, щоб потім ще за виїзд не платити.
Життя одне і треба радіти чому є. І не треба жити в якомусь лайні типу того ж ЮК, бо хтось сказав що там безпечніше.

І не треба жити в якомусь лайні типу того ж ЮК, бо хтось сказав що там безпечніше.

В тому й справа, що окрім «безпечніше» там ще з пару десятків факторів назбирається. Наприклад, ціни в Польщі вже практично німецькі,в т.ч. на нерухомість.
Але головне, щоб людині подобалось де вона живе і свою ж країну лайном не називала.

Але будемо їхати в іншу країну.

В яку?

Давайте до нас, в Україну, ніяких проблем з ідентичністю

Давайте до нас, в Україну,

Я думав ти в США

Через тису з нею плисти незручно, тягне до дна

Кажуть вона швидко ламається в бусікє незламності )

Умєров каже що у європурів буде шанс це довести у 2024

Ну вам дають можливість працювати, користуватись інфраструктурою держави, платіть податки працюйте розвивайтесь. А якого особливого ставлення ви хотіли? Я наприклад не розумію. І чому ви ховаєте своє походження?

працюй прибиральницею або таксистом

Ну якщо ви залежите від думки оточуючих, то вам у кожній країні буде щось не так.
«Ой, на мене не так подивилися» — все, збираєм чумайдани і їдем в наступну країну.

Особисто не стикався але знайома яка живе в польші вже більше 5 років, розповідала про свій досвід роботи в польский компаніях в якості хр але не в ІТ сфері, так там був просто кабздець повний, причому не від рядових робітників а від безпосередньо її керівника + дитина в неї також ходить в школу в середні і класи і там також все не так добре бо ображають, почали ходити до психолога дитячого. Але знову ж таки все залежить від місця і людей там, придурки вони є всюди, я коли був там, то не зустрічав таких, навпаки люди більш похилого віку 70+ виходили і казали що будемо допомагати і тд і тп. І в дитсадках також проблем не було. Ну а про медицину і якісь послуги практично те саме що і по всій європі, десь краще десь гірше. Це не україна де ви вчора захворіли а сьогодні на прийомі у лікаря, тільки якщо у платного за гроші і то напевно не так швидко але це всюди так по європі.

Знаходжусь в Польщі пів року, вже майже отримав карту побуту.
Обрати Польщу було важко. Серце тянуло в «морські» країни але після тривалої аналітики ставало зрозуміло, що Польща можливо найлогічніший варіант. Основні плюси можна виділити в дві групи:
1) Фінансові плюси:
— відносно адекватні ціни на нерухомість, виглядає реальним досить швидко закрити житлове питання а не влазити в 30-ти річні іпотеки.
— польська економіка зростає і житло буде просто розумною інвестицію, навіть якщо бажання тут залишатись пропаде.

2) Соціальні плюси
— наявність тут багатьох знайомих українців. Тобто простіше закривається питання із соціальним життям.
— Польща це «транспортний» хаб для українців, тому часто бачишся із друзями які їдуть кудись.

Є певні мінуси які стали неочікуваністю:
— одна з умов подачи на ВНЖ через 5 років це те що ти за ці 5 років повинен бути за межами польщі сумарно не більше 10 місяців — це створює обмеження в плані вільного тревелінгу і зимовок в теплих країнах
— схожість менталітетів. Поляки, як і українці, мають словянський східний «холодний» менталітет. В Україні на це не звертав уваги, зараз же відчуваю, що знаходитись в оточенні «південних» людей набагто приємніше ніж закритих словян
— мовне питання. Через схожість наших мов — важко заставити себе її вчити, бо здається що і так достатньо розумієш. Ще часто бачу здивування поляків коли вони дізнаються що я українець, переїхав сюди але при цьому ще не розмовляю польською. Це іноді страшно бісить, оосбливо десь в банку де тьотя касір жодного слова англійською не знає і розповідає тобі що це польський банк і тут потрібно говорити польською, при тому що тільки що ти годину прекрасно говорив з її менеджером англійською прям при ній..
— таке собі море. Чув багато жартів на кшталт «Балтійське море — це не море». Тепер і сам так жартую
— тут якась дічь з політикою

Із плюсів які стали неочікуваністю:
— дуже крута нова інфраструктура
— гарні старі міста. Той же Гданськ просто закохав в себе
— тут зʼявляється багато українських сервісів, що сильно полегшує життя

Поки 90% що залишимось в Польщі. 10% що психанемо і звалимо в теплу країну

відносно адекватні ціни на нерухомість

Были еще года 3 назад, сейчас же цена в 4-5к евро за м2 в новострое в хорошем районе Кракова уже не видится адекватной...

Так, ціни виросли.
Те, що в мене знайомий брав однушку в Варшаві в середині 22го ~40м2 за 120к$.
Зараз плюс мінус така сама вже біля 200к$ коштує...

З іншого боку порівнюючи нові будинки Польші з новими будинками десь в Іспанії в великих містах, то в Польщі все одно дешевше.
В тій же Барселоні є взагалі за 10к$ за метр + високі податки, з якими складніше назбирати

Нормально заробив :)

А чи є вона ще десь адекватна в ЄС (не преміум але новобудови)

Чи був пан в Амстердамі? Бо я відвідав Гданськ після Амстердаму і враження мʼяко кажучи не такі позитивні 😅

Це іноді страшно бісить, оосбливо десь в банку де тьотя касір жодного слова англійською не знає і розповідає тобі що це польський банк і тут потрібно говорити польською, при тому що тільки що ти годину прекрасно говорив з її менеджером англійською прям при ній..

Пан пробував в Україні поспілкуватись з касиром у відділенні банку англійською? А з менеджером відділення?

це все зрозуміло
В більшості країн світу це стане проблемую. Окрім англомовних

Але, як не крути це мінус

В більшості країн світу це стане проблемую. Окрім англомовних

В скандинавських країнах, в нідерландах не буде.
Але там інша проблема — хєр знайдеш те відділення банка, куди можно спокійно зайти і поспілкуватися з менеджером відділення :) А тим більше з кассіром. Я навіть не знаю чи ці кассіри взагалі існують ще.

тут основна притензія не до того, що касир не говорить англ а до того, що вона вказує мені, клієнту, що і як я маю робити. Тіпа камон, я здогадувався що ви англ не говорите, але я прийшов за сервісом а не за вашою точкою зору

Тебе тригергуло бо ти прекрасно зрозумів, що вона тобі сказала. В умовній Фінляндії, Венгрії чи хоча-б Австрії ти б ані слова не зрозумів і не було б приводу ображатись. Але тоді виникає логічне питання: якщо ти добре розумієш, то чого ж ти принаймні не спробував спілкуватись польскою? Навіть якщо б ти просто привітався польскою, і польскою ж запитав чи пані муві по ангєльску (бо я багато чого розумію, але мало що можу сказати бла-бла-бла) — навіть якщо ні, до тебе вже було б цілком інше ставлення. «Ніщо не коштує так дешево й не цінується так дорого, як ввічливість» ©

Я привітався польською, і дзенькує з довідзенʼє в кінці, все як по етикету.
Хай це субʼєктивно, але я впевнений, що будь у мене британський/італійський/словацький/угорський/будьякийінший паспорт — вона б такого не сказала і можливо навіть не подумалаб. Тут справді іноді(рідко) прям відчувається оце їх ставлення до українців

Тут справді іноді(рідко) прям відчувається оце їх ставлення до українців

Таке ставлення до українців без проблем можна знайти і в Україні :) Ледь не в будь-якій держустанові й не таке можна почути — маючи такий самий паспорт, як у тих клерків...

Я в таких випадках Польщу більше порівнюю з європейськими країнами чи американськими, де я не очікую «унікального» відношення до українців.
У мене не було цілі порівняти Польщу з Україною. Бо я вже був за кордоном на початок вторгнення і з часом потрібно було вибрати країну для будування «бекап» плану, на випадок якщо не повернусь в Україну

Таке ставлення до українців без проблем можна знайти і в Україні :)

Та ні.
До Польщі роками українці їздили на заробітки, звичайно що це впливає на сприйняття людей. Контрабанда сигарет туди ж.

Це як негри і кримінал у США.

що будь у мене британський/італійський/словацький/угорський/будьякийінший паспорт

А як вона взагалі знає який в тебе паспорт? Ну хіба що англійська з акцентом.

По твоїй логіці польский пан в Україні теж має мувіть виключно українською у всіх банках та держстановах?

Може мувіть як йому завгодно, але розуміти його ніхто не зобовʼязаний

Якщо польському пане буде щось потрібно в Україні то він виріше це питання. Але це edge case, в більшості випадків у цього пана ще є Український паспорт. Курва, не вивчити Польську мову ітишннику якій розмовляє на на Українській та Ангельскій за 8-12 місяців, я не уявляю як треба не хотіти її вчити. Плюс завжди, вивчення мови діє як мультиплікатор для можливостей розумової діяльності. В мене особисте, наступним буде Deutch, якій я буду вчити на польських язикових курсах. Мені вже 40+.

Через схожість наших мов — важко заставити себе її вчити, бо здається що і так достатньо розумієш.

Треба захотіти нею говорити. Інакше ніяк. Щойно йде далі за «розуміти», викинає і потреба.
Плюс, польська на 70-80% зрозуміла з коробки, ага. Але ті решта 20-30% можуть бути критичні.

Та хіба вони низькі...

12% для інженера
8% для дизайнера
це високо?
звісно не українські 5%, але порівняно з топ країнами європи..

Так, є ще ЗУС, який починається з 600злотих і за пару років доростає до 2к+ злотих. Але чим більше ти заробляєш — тим менш він критичний

ой ненадо мені тут про 12% якщо є ще соціалка і медична страховка... обов’язкові.

треба буде наїхати на свого бугалтера. Бо я за багато місяців щось жодного разу соціалку і мед страховку не платив..
Чи ти так ЗУС назвав? так я про нього згадував

так. я про зус. все норм. сорі

я, так розумію, це «стьоб», ну ок

По ЄДГ потрібно сплачувати тільки податок + ЗУС
Я порахував, у мене, податок + ЗУС, сумарно, виходить зараз трохи більше 15% від доходу

там буде 17-20 і коли ти написав 12 то мене це здивувало.

12% для інженера + фіксований ЗУС
чим більша в тебе зп — тим фінальний відсоток, в перерахунку, буде нижчим

в результаті вийде
євро 4к/міс — 22%
євро 6к/міс — 20%
євро 8к/міс — 18%
євро 10к/міс — 17%
євро 12к/міс — 16%
євро 15к/міс — 15%

і це — найнижчі податки серед усіх країн що я розглядав.
В більшості країн до % на дохід також потрібно добавляти різні соц виплати і страхування, про що багато хто забуває. Завжди виходить 30+%
Бугалтер ще розповідав про якусь схему компенсації ЗУСа але поки ми до цього не добирались

Прям розглядав детально: Іспанія, Португалія, Естонія, Польща.

Поверхнево дивився і швидко обламався на якомусь важливому питанні — Англія, Італія, Франція, Канада

В цілому задумувався про всі розвинені країни

і чим Естонія не влаштувала? там же вроді на 21% можна вийти..

погода, є русня, не сильно багато друзів там. Да і в цілому раша прям занадто під боком. Можливо було б постійне відчуття тривоги через це.
Але дуже подобається їх цифровізація та менталітет (європейської частини естонців)

В цілому величезний плюс Польщі — шо тут русня, навіть якщо і є в якійсь невеликій кількості, то абсолютно непомітна.
Ми пожили в різних країнах і випадкові зустрічі з москалями десь в кафе сильно напрягало.
Дуякі звертають увагу що і українців багато говорить російською, але , повірте, «масковскій» акцент і їх манєри видно здалеку

— високі ціни на нерухомість
— впринципі пагане співвіднощення дохід/витрати
— знаходиться в іншій півкулі, тобто переїзд — це хрест на всьому попередньому житті

А як ви порахували?
При зарплаті брутто 20 000 PLN, 12% це 2400, ZUS буде 692 PLN
(2400+692) / 20000 = 0.1546, тобто 15.5%

А насправді вийде ще трохи менше. Бо 12% будуть братись від вашого брутто -(мінус) половина ZUSу.

(2358.48 + 692) / 20000 = 0.152524, тобто 15.3%

ZUS буде 692 PLN

Це у вас ще не повноцінний ZUS 🙂 У мене кілька місяців після відкриття JDG було 376 PLN, далі 626, а зараз 1128. Позаяк я пересік ліміт 300к PLN на рік, треба буде за всі попередні місяці доплатити до 1128 PLN. І це в мене поки Preferential ZUS на перші два роки. З 20к в місяць до ліміту не дістати, звісно, але все одно тимчасові знижки — вони не назавжди.

Ну і ще в мене беруть retirement fee 342 PLN.

Блін, цей ZUS :). Коли закінчиться знижка на ZUS, то і дійсно виходить 22%

диявол ховається в деталях) а поляки хитро так завернули і на старті заохочують...

В Україні нижчі податки, відповідно нижчі витрати на оборону країни... Далі вже всім відомо.

В Україні нижчі податки, відповідно нижчі витрати на оборону країни...

Ну почему «ниже»?
Вот недавно чиновник минобороні сп***ил полтора миллиарда гривен — и никто ничо, всем нормально, даже не заметил никто
Так что расході у нас таких размеров, что можно совершенно безопасно и незаметно п***ить огромніе деньги — никто не заметит

Я про витрати саме на оборону, а не на комісію за переказ.

житло буде просто розумною інвестицію, навіть якщо бажання тут залишатись пропаде.

Та хз, враховуючи що Польща межує з росією.
Хз що за 10 років буде. Польки ніби й готуються, але все одно.

одна з умов подачи на ВНЖ через 5 років це те що ти за ці 5 років повинен бути за межами польщі сумарно не більше 10 місяців

яким чином це відстежується?

Вочевидь, за штампами в паспорті. Відповідно, подорожі в радіусі Шенгену на це ніяк не впливають.

Це іноді страшно бісить, оосбливо десь в банку де тьотя касір жодного слова англійською не знає

а в нас всі касири легко розмовляють англійською?

тьотя касір жодного слова англійською не знає і розповідає тобі що це польський банк і тут потрібно говорити польською

Боже, я прямо типову русню читаю, тільки українською.

До того, що їй також не подобається, коли в інших країнах люди розмовляють мовою цієї країни.
Дивно, що це доводиться пояснювати українцю

Так наче проблема була не в тому, що автор хоче щоб касир розмовляла з ним українською, а щоб касир не відпускала токсичних коментарів

що це польський банк і тут потрібно говорити польською

. В країні ЄС. В 2023 році, коли знання англійської вже просто ознака елементарної грамотності.

В 2023 році, коли знання англійської вже просто ознака елементарної грамотності.

Ужас сколько в международных организация безграмотных, все с переводчиками

В країні ЄС. В 2023 році, коли знання англійської вже просто ознака елементарної грамотності.

Ситуація із знанням англійською мови в Угорщині (поза центром Будапешта), в Чехії (поза Прагою й Брно) чи навіть в Португалії за моїми спостереженнями набагато гірша, ніж в Польщі. Французи (поза центром Парижа чи Ніци) зроблять вигляд, що не розуміють англійську. Пам’ятаю, як я купував каву з тістечком в кав’ярні на Лазурному узбережжі, той ще квест був...

французи історично не люблять англійців, і особливо англ мову

так може ти все речення дочитаєш і продивишся тред де ситуація вже обговорилась?

Яка різниця, якою мовою ТИ говорив з її менеджером?
Це якось робить нерелевантним її прохання говорити польською?
Русня (також ментальна) дойобується, коли її в Харкові українською обслуговують (коли теоретично можуть російською), а ТИ доєбався до польки в польському місті, це хіба не розлад критичного мислення?

Не будь неробою, а вчи місцеву мову хоча б як повагу до країни та суспільства, що тебе прийняло. Я в Німеччині спілкувався англійською ну може перший місяць, потім в установах перейшов на ламану, а через 5-6 місяців на впевнену німецьку, яка для українця, підозрюю, буде поскладніше за польську.

Зрозуміло до чого ти ведеш. І я наче погоджуюсь, глобально, з тобою.
Але конкретно в тому кейсі, коли людина вже бачить що спілкування йде англійською і що я не знаю польської — який сенс мені розказувати що це польський банк?
Походу, я в першому меседжі не вірно сформулював думку і тепер вона трігерить багатьох. Мій косяк.
Основний посил був про відчуття певної упередженості до українців в мовних питаннях
Як я вже писав в іншій відповіді, здається, що якби я був не українець а іншої європейської національності — ніхто б від мене не очікував знання польської

здається, що якби я був не українець а іншої європейської національності

В Польщі таких людей по пальцях перерахувати можна.
А от якби був неслов’янської зовнішності (зараз наче багато індонезів туди пре) — думаю, було б набагато більше дуже яскравого досвіду.
Люди по дефолту упереджено ставляться до «не своїх», так будь де, це інстинкти. Просто в деяких країнах вони приглушують це ввічливістю.

Ми з родиною бачимо наступні переваги:
— Географічна та культурна близькість до України, можливість підтримувати контакт та допомагати українцям;
— Не декларовані, а справжні працюючі суспільні програми для підтримки багатодітних сімей: доступність садочків та школ, податкові пільги, тотальна інклюзивність громадського простору, соціальні програми і т.д.
— Швидкість легалізації та отримання громадянства (для нас це ще спрощується наявністю карти поляка);
— Ми обрали Західнопоморське воєводство, і тут доволі чисто в плані повітря, чудово обладнані парки для відпочинку та дозвілля, близько Німеччина (2,5 години до аеропорта Берліна).

Щодо медицини — нарікань немає (крім стоматології), просто треба звикнути до європейського підходу до лікування (коли ти завчасно моніториш свій стан, регулярно здаєш аналізи і попереджаєш критичні стани лікуванням).

З недоліків — дітям не вистачає снігу взимку, але цього року вже сніг був, тому зиму вважай зараховано :)

P.S. звісно, жити в Польщі дорожче ніж в Україні (і це теж певний недолік), але мені наочно зрозуміло, за що саме треба платити збільшенням вартості життя.

(крім стоматології)

А що з стоматологією?

Західнопоморське воєводство, і тут доволі чисто в плані повітря

Це де ж там чисте повітря? Щецин) (www.youtube.com/watch?v=fY0bHcRf5w4) та ні вроді

Про стоматологію в Люксмеді (називає себе топовою мережею приватних клінік) відгуки всіх українців одностайні — підхід до клієнтів як у ветеринарів.
Можливо, у малих приватних кабінетах краще ставлення, але поки що лікування 3+ зубів в Україні у перевіреного лікаря (з дорогою в обидва боки) мені коштує дешевше.

Про смог у Щецині — ну камон, це ж стьобне відео. Тут масово не топлять вугіллям, бо є пристойне централізоване опалення, плюс всі промзони винесені на виспу Одри чи за місто.
Для дихання дуже комфортне повітря, не сухе, набагато краще, ніж у Києві та Львові.

відгуки всіх українців одностайні — підхід до клієнтів як у ветеринарів.

А це добре чи погано? А то у мене коли кіт потрапив в місцеву приватну ветеринарну клініку, то там його з ложки годували, массажували поломану лапу після операції і пилінкі здували. Тут над людьми так не трусяться в лікарнях.

Я погоджуюсь — що стоматологія в Люксмед це дно. Або я балуваний Львівськими стоматологами.

а в чому це «дно» проявляється?

Історія лікування в luxmed — приходиш з білью в зубі на огляд на огляді все ок, робиш панаромічний знімок і на ньому лікар теж каже все ок . Через півроку приходиш до іншого стоматолога видаляєш нерв і лікуєш дірки в ще 5-7 зубах. True life story.

хм, поки що такого не було.. але ок, цікаво

ну шо я можу сказати, от прям зараз переліковую неякісно запломбований в люксмеді зуб — недочистили і запломбували. Тільки тепер то вже видалення нервів і пломбування каналів.
таки повністю погоджуюсь за люксмед. хер я туди піду ще раз..

Неякісно проведена чергова гігієна зубів.
Навіть не всі зуби прочистили. Звязався зі своїм стоматологом — добре що час від часу робить прийоми у Польщі. Відразу записався, чого б мені це не коштувало

Я можу за Вроцлав сказати. В мене і в більшості знайомих склалося враження щодо їх послуг, що тяп- ляп і готово. То пломби вилітали у людей, то канали плохо чистили. Я змогла десь рази два попасти до нормального гігієніста.Тому, просто ходжу до укр. лікарів в приватну клініку.

Це за Люксмед чи за польську стоматологію взагалі?

Ні, сугубо за сервіс в Люксмед.
Мені нещодавно з моєї стоматол.клініки з Ірпіня зателефонували, кажуть, відкрили у Варшаві клініку теж. Кажуть, приїжджайте:)

Люксмед-стоматологія — не найвищої якості, підтверджую з власного досвіду. Але приватна польська стоматологія, саме польська — достатньої якості. Звертався двічі в різні приватні стоматологічні клініки не зі стандартною проблемою (mam próchnicę, potrzebuję plomby), — можу сказати, що я задоволений.

Я думаю, що просто вони орієнтовані на постійний конвеєр клієнтів. Без персоналізації ( це про Люксмед).
Тобто, в них більш інший фокус, ніж в приватних клініках.

Ситуація, як мені здається, трохи інакша. Розмовляв з стоматологом з України, який працює в Люксмеді. Він й розповів, що у них велика плинність кадрів, що рівень навантаження й винагородження не задовольняє більшість польських лікарів, й тому при першому зручному випадку вони йдуть працювати у приватні клініки.

Це природньо, змінювати те, що не подобається)

А що за клініка в Варшаві, якщо не секрет?

https://astradent.clinic/ua/news/opening-of-astra-dent-warsaw/
Поки саме у Варшаві не була, тому, не можу поділитися враженнями. В Україні норм були (Ірпінь, Київ).

— смог, йдеш по вулиці і в тебе красні очі від цього. Люблін, Краків і тд
— медичні сервіси, була потрібна гормональна мазь так щоб ії купити я потратив 3 тиждні. Запис к дохтору теж квест
— нажаль бачив та стикався з прецедентами коли к українцям погано відносились із-за їх походження

Польша непогана країна, але для айтісіпішніка є кращи варіанти.

Могли б ви прокоментувати, які країни кращі, на вашу думку?)

А чому ви не скористались znany lekarz? Там можна в он-лайні поговорити з лікарем і отримати рецепт, або на крайняк приватний лікар. Коли мені треба вже на вчора, то записуюсь на протязі пари годин до любого лікаря приватно, з ІТшними зарплатами, це якби не така проблема. А вже різні по серйозніше речі, то через державну службу здоров’я.
А от зі смогом, то біда, хоча в Варшаві в мене немає таких проблем, а от під Варшавою — КАПЕЦ. Маю надію, що все таки почнуть це більше контролювати.
Вже 6 років в Польщі, ні разу не було проблем з походженням, хоча я така дамочка, що зі мною краще не починати, може по обличчю видно 😅

Шецін, нема смогу, снігу :), усі адекватні, Берлін в 130 км, і найкрасивіша частина узбережжя (в 90..140 км) Балтікі (Польска та Німецька). Амстердам в 700 км, гори якщо дуже потрібно 300 км. Рік та озер дуже багато. Діті майже не хворіють застудами.

Рік та озер дуже багато.

Та вони ж одер вбили що вся риба дохла... що там з тим зараз?

Все добре також як і дощамі ;) яких тут меньше за статистикою ніж в Вроцлаві. Єдино що це той момент що аеропортом Шеціна по факту є Berlin Brandenburg. А так географія руліт для тих кому не актуально бути східніше

а які кращі варіанти для айтіпісішника не рівня фаанг? Якщо просто пересічний айпішник?

За рік у Кракові не було таких проблем. Можливо у центральних районах гірше, але там де краще жити все ок.

А не взяти та й в приватну клініку сходити? Це ж не Швейцарія чи Австрія.

Мене Польща влаштовує по декільком параметрам: не такий бардак, як в Україні з одного боку, і не така бюрократія, ціни і кількість нелегальних мігрантів, як в Західній Європі.
Можете нападати, мені все рівно. Коли вийшла в Аахені під Кельном о 6 вечора поїсти в центрі, ні одного німця. Купа турків, всі групами, свистять, щось там кричать, при тому, що зима, тобто я була в куртці до коліна і в капюшоні, але світле волосся видно було.
Тут немає терактів, немає людей з ножами, що бігають по вулицях. Звичайно є маргінали, а де їх не а, але суспільство, все таки, європейське і я розумію як в ньому орієнтуватись.
От зараз влада змінилась, може ще парочку дебілтних законів відмінять, що минула влада наприймала і буде взагалі топчик.

Тут немає терактів, немає людей з ножами, що бігають по вулицях.

Справедливости ради, такие вещи достаточно редки в любой европейской стране, но очень сильно освещаются в СМИ. И шанс с этим столкнуться куда меньше чем в том же ДТП пострадать. Никто ж не будет освещать что в Польше в год в ДТП погибло больше людей чем в Германии, при том что в последней населения больше в два раза

Так, тільки в Польщі їх взагалі немає, це факт. Я досить багато подорожую Європою, і скажемо чесно, чим більше в країні наплив мігрантів із Африки і близького сходу, тим небезпечніше ти себе почуваєш і з точки зору терактів, які зараз на фоні війни в Ізраїлі знову набирають обороти, і з точки зору безпеки в принципі.
Ні, може Вам, як чоловіку норм, а мені, як блондинці, дуже не комфортно, в першу чергу, з точки зору безпеки. І мені зовсім не хочеться, щоб мої діти відчували себе так само виходячи на вулицю.

Чим тобі мігранти не вгодили? Якщо чесно тейк на рівні перлів типу «ні українізації польші», «українці заберуть всю роботу у європейців» які форсились з початку війни консервами, також на рівні трамповської стіни на кордоні з мексикою

Я описала чим саме вони мені не вгодили в першому своєму коментарі. Кожен вибирає по собі, я не хочу жити в мусульманізованому супільстві. Це мій вибір.

Що щодо палестинців? Їм помирати на війні, бо панночці так захотілось?

Слухайте, не вступайте зі мною в полеміку на тему палестинців, бо вона тут ні до чого.
Ми говоримо кому в якій країні комфортніше і з якої причини. Вам комфортно жити поряд з мусуманізовним суспільством — ваш вибір, мені — ні, мій. Чому я маю з вами погоджуватись?

Мені цікаво наскільки ти кровожерлива

А коли ми перейшли на ти, я перепрошую? Я з вами дітей не хрестила.

Якщо уся Газа в тунелях хамас, навiть пiд лiкарнями, то рiзниця не очевидна

Десь так. В них був шанс отримати свою державнiсть мирним шляхом, але захотiлось повоювати.

Війну важко оправдати, як і страждання цивільних

Але free Palestine якось також не альо, враховуючи бекграунд

За Вілдерса голосував? :)

Нiт, за NSC по довiреностi.
До речi, окрiм антимусульманськоï риторики у остальному Вiлдерс помiрно лiвий. Чудеса.

Та я взагалі якщо чесно дивлюсь, оці всі традиційні французьскі градації ліво-право в економічному їх виміру вже давно не відповідають дійсності, особливо з «ультра-» партіями.

Але ЗМI завжди радi пофарбувпти когось у ультра-правi. А тут старi партiï самi собi косячили занадто довго, тож маятник i качнувся

наша ультра-права партія доволі стабільно росте і вже давно друга найпопулярніша партія після соцдемів. А Вільдерс я так розумію до 7 жовтня був на 5-6 місці по опитуваннях. Тобто це як би результат саме дій в Ізраїлі і прохамасівських протестів в Європі.

Не скажу про мiсця, але PVV завжди були доволi великою партією. Мирнi мусульмани давно грозилися його вбити, тож Геертйе давно пiд охороною ходить

FYI Кримські татари також мусульмани

Я в Криму теж не жила, не повірите. Я нічого не маю проти цих людей, і їх віри. Я вважаю, що всі можуть жити так, як їм зручно і хочеться. Але це не означає, що я буду жити по їх законах, от і все. А дуже багато мусульман нав’язують свої закони навколишнім, і для мене це проблема, з якою я не хочу мати справи, тому уникатиму цього так, як зможу. От і все.
Є люди які поділяють мої погляди, і які не поділяють мої погляди, і це ок.

А дуже багато мусульман нав’язують свої закони навколишнім, і для мене це проблема, з якою я не хочу мати справи, тому уникатиму цього так, як зможу.

Вот поддерживаю. Был недавно в Стокгольме — все в хиджабах уже ходят. Когда собирались лететь обратно, то пилот прям на взлёте вышел из самолёта намаз отбивать. Ужас, хорошо хоть в небоскрёб не залетели.

Люблю розмовляти з людьми, які не маючи аргументів просто плетуть все підряд на любі сусідні теми.
Гарно вечора, Задорнов

Якщо вас не змушували теж «намаз отбивать» то проблем не бачу) Також не думаю, що в стокгольмі когось змушують їх носити, як в ірані з їх «поліцією моралі» (от оці поліції це реальна проблема, але таких речей в стокгольмах немає)

Є така категорія людей, котрі не бачать проблеми, доки не буде вже надто пізно її вирішувати. Сракодуми із горизонтом планування і мислення мушлі.

і скажемо чесно, чим більше в країні наплив мігрантів із Африки і близького сходу, тим небезпечніше ти себе почуваєш і з точки зору терактів

Что там по терактам в Италии?

В Італії це скоріше загальне відчуття безпеки, терактів там немає я з вами згодна. Навіть їх премʼєр міністр говорить про проблеми мусульманізаціі Європи.
Була на півночі — там супер, на півдні, в тому ж Неаполі ввечері ну дуже страшно.

Навіть їх премʼєр міністр говорить про проблеми мусульманізаціі Європи.

О, латентные друзяшки русни тоскующие по Муссолини

на півночі — там супер,

Там же смог побільше Польщі.

під Кельном о 6 вечора поїсти в центрі, ні одного німця.
людей з ножами, що бігають по вулицях

Що прям з ножами бігали?

А ви спеціально два окремих твердження зліпили в одне?

І так, прямо таки бігають:
www.reuters.com/...​-recent-years-2023-12-02
www.nytimes.com/...​e/paris-knife-attack.html
www.ndtv.com/...​pic/brussels-knife-attack

Чи мені здається?

І так, прямо таки бігають:

А Німеччина то де?

А де я писала, що це про Німеччину? Ви зліпили дві окремих думки в одну.

То виходить в Німеччині нема таких проблем?

Вам явно скучно. Я описала, які проблеми мене в Німеччині хвилюють, якщо розглядати життя там. А на тему терактів, www.bbc.com/...​ews/world-europe-67624496

Я описала, які проблеми мене в Німеччині хвилюють

Та читав я.... про арабів які бігають з ножами але як виявилося не в Німеччині...

В Німеччині турки з шаурмою бігають, теж не весело

Нелегальних мігрантів не існує)

Ти бачиш ховрака? і я — ні, а він є :)

а що ж це пані уже так кардинально змінили профіль?)

Розважаюсь, бо з 2015 не міняла. Дивлюсь всі тут з псевдонімами, чому б мені не поставити?

В такому разі Вам до сусідньої Словаччини — там влада змінилась в іншу сторону, а культура близька до звиклої Вам української чи польської. Якщо мовний бар’єр Вас не лякає, то в Угорщині теж непогано.

Мені Польща більш близька, а от Угорська і Словацька політика мене не дуже влаштовують

Чим Вам подобалась політика ПіСовської Польщі, й чим не подобається політика Фідесовської Угорщини й Смеровської Словаччини?

Ви невірно прочитали мій коментар. Я не переношу ПіС, я написала, що влада змінилась і накінець, маю надію позмінюють купу маразму, що минулий ПіСовсткий уряд наприймав.
У вас дивні питання на рахунок двох країн, що топлять за рашку, проти України до мене :) як вони мені можуть подобатись?

:) Не те, щоби я невірно прочитав коментар, я його не зрозумів, тому й почав задавати уточнюючі питання. Перепрошую за непорозуміння, що виникло між нами.

Головне, що ми зрозуміли один одного :) і я перепрошую за не точне формулювання.
Гарного вечора!